Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Szóval előrevezetem, nem vagyok a MISTRAL-lal szemben elfogulatlan.Maga a rakéta jó. A rendszerrel vannak bajok. És nem is kicsik. Én úgy tudom, hogy 8 féle indítóállvány létezik, ebből nekünk a 2. legkisebb van, az ATLAS. Csapatlégvédelmi célra (amire alkalmazni szeretnék/szerették volna), alkalmatlan, mert nem eléggé mobil. RS 1-ből legalább 2 percet kell szüttyögni, mire el lehet hagyni a tüzelőállást. Ez persze egy összeszokott csapat szintideje, akik ahol tudnak, ott "rövidítenek" a folyamaton (nem veszik le az irányzékot, stb..) Erre a célra szerintem az OSA tökéletes lett volna, de ha már mindenféleképpen NATO kompatibilis kell, akkor már inkább a STINGER-re tenném a voksomat, mint a MISTRAL-ra. Tűzvezető rendszer. Jó lenne ha: lenne benne IFF, és megvették volna hozzá a teljes szoftvert. Egy MCP (Mistral Coordination Post) egyszerre képes "kezelni" 20+1 légi célt, valamint 8 indítóállványt. Ha benne van a teljes szoftver. Felderítés. Na ez az, ami nincs. Nem vették meg. GIRAFFE a neve, és állítólag nagyon jó. Erről én is csak ennyit tudok. Ehelyett alkalmazzák felderítésre a SHORAR-t (a már említett MCP-t). A max felderítési távolsága 18 km. Azt hiszem, a 4-ik generációs HARM rakéták korában ez több, mint vicces. Ja, majdnem elfelejtettem: az adatátviteli rendszer. Félelmetesen gyenge. Papíron 10 km-es hatótávolságú a rádió, gyakorlatilag szép tiszta időben ebből megvalósul olyan 4-5 km. De nem fikázom tovább, mert valahol mégis csak a munkaeszközöm. :))
Nagyon szívesen. Az túlzás, hogy szakértő, de már lassan 5 éve csinálom, még Nagyorosziban kezdtem 2001-ben. Voltam néhány éleslövészeten is (azon az ominózus madárrajoson is, ami pont az én ütegem rendszerbeállítója volt), meg tavaly Lengyelországban is. Volt tüzér, köszönöm a mailt. Szóval, ha bármi érdekel, és tudok is róla mondani valamit, akkor nagyon szívesen meg is teszem.
Be kell mutatnom egy légvédelmi rakéta komplexumot 4 oldalon. Időközben már találtam anyagot, de azért nagyon szépen köszönöm. A MISTRAL-ról nem kell semmi, Győrben szolgálok a 12. dandár MISTRAL osztályánál, úgyhogy ebben a témában én tudnék írni, de a szavaidból arra következtetek, hogy nem nagyon érdekel. :)
Egészen pontosan mi kéne? Ha tudok, segítek. Mistral ügyben rám ne számíts, mert erősen osztom egy volt veszprémi kolléga véleményét (nemcsak a Mistral a hazaáruló, hanem az is, aki idehozta.) de a csapatlégvédelmiek kivételével össze tudom szedni az emlékeimet.
Szerintem, ha végigolvasod ezt a topicot, Volt tüzér kolléga kíváló Volhov bemutatásától többre, pontosabban részletesebb dolgokra nincs szükséged.
Én egyébként azon töröm a fejem, hogy ugyenígy belevágom a Nyeva bemutatásába, de Volt tüzér kolléga nagyon magasra rakta a képzeletbeli lécet. Nem is tudom, hogy miért én kimenekítettem néhány régi feljegyzést, és persze azt a néhány képet ami megmaradts - amint digitalizáltam - majd óvatosan adagolom. Azokból sajna nincs túl sok, mert nem nagyon volt "divat" akkortájt fényképezkedni a technikával.
Visszatérve a 7.plro (Devínska Kobyla-i) Nyeva osztályhoz, egy kedves kis sztori. A történethez hozzátartozik, mint ahogy már említettem, hogy az osztály gyakorlatilag pozson legmagasabb pontján helyezkedett el. A gyönyörű kilátás és az egész város a tenyerünkön feküdt. Tehát, történt egyszer, hogy a szokásos hónapos előrt karbantartások keretében egy hiba okát (a koplexum csak egy csatornán dolgozott, ami azt jelentette, hogy csak egy rakétát lett volna képes a célra vinni) kerestük. Aminkor meglett a tettes, egy magát megadó kiégett elektroncső az UK-5X (pontosan már nem emlékszem) blokkban, technikus kollégám kihúzta az elektroncsövet, amikor hirtekem minden kikapcsolt és vaksötét és csend lett. Kibotorkáltunk a technikából és a városra lenézve észrevettük, hogy Pozsony Dúbravka nevű részében szintén vaksötétség honol. Innen eredt azután a sztori amit rövid ideig az UNK-ban az adott blokkon is feltüntettünk (persze viccből) hogy "az E-23 (erre pontosan emlékszem) elektoncsövet ne húzd ki a blokkból, mert rövidzárlatot csinálsz fél pozsonyban". Nagy sztori volt és ahányszor csak előhúztuk, mindig jókat nevettünk.
Nálam ez a Volhov, Nyeva dolog fordítva volt, mint Volt tüzér kollégámnál. Én a Liptószentmiklósi katonai fősulin Volhovot tanultam és végül Nyeva osztálynál kötöttem ki.
Néhány szomorú gondolat az osztályok végnapjairól. Tehát a 7.plro (Devínska Kobyla) 1997 máj.-jún. átköltöztettük a 9.plro (Most pri BA) objektumába (külön regény és legalább X oldal történet, talán majd lassanként adagolom). A Google Maps-on a 9.plro objektumán belül szakavatott szemek azonnal felfedezik, hogy a technikát hol is helyeztük el. A technikához és anyaghoz szükséges kiegészítő "építményeket" (garázsakból kiépített raktárak, stb) az 1996-ban már megszüntetett 2db Volhov osztály Dunajská Luznái objektumból csentük.
A Volhovok megszüntetése akkor (1996) már nagyon aktívan zajlott. A Volhovokból a következő osztályok a Szarvai és a Lozornóiak voltak. A legtovább a Szenci Volhov bírta (azt hiszem 1998-1999-ig). A Szenci alakulatnál még zajlott valamiféle tessék-lássék kiképzés is (náluk volt az AKKORD, amit azután Stupavára vittek a 6. és 10. osztályhoz).
A többi Nyeva: Pétizennyolcas kollégán az Oroszvári alakulat alatt lehetséges, hogy a Most pri BA-i alakulatra gondolt. Hogy miért? És igaz az árbóco lévő antenna UNZSA pontos, vagy eredeti elnevezése AMU-5M volt. A 8.plro (Rusovce - Oroszvár) osztálynál 1999 nyarán (pontosan már nem emlékszem mikor) tűz ütött ki a parancsnoki állás fedezékében, és az UNK kabin teljesen kiégett. 2000-ben már egészen biztosan nem volt ott technika. Az eset érdekessége az volt, hogy a amikor az őrség felfedezte a tüzet a kábelvezetékeken a POSZT (UNV) felé terjedő tűz kb. 10m magasra csapott. Tehát égett rendesen! Eggyel kevesebb. Akkortájt még a vezetőség részéről felvetődtek olyan gondolatok, hogy orosz, illetve a poszt szovjet államok valamelyikéből behoznak 1. Nyeva osztályt. Persze semmi sem lett belőle.
Maradt mindösszesen 4 katív Nyeva: 2db-Nost pri BA, és 2db-Stupava, ahol még kiképzés is zajlott egészen kb. 2003-ig. (én már akkor lehagytam a süllyedő, vagy már régen elsüllyedt hajót).
Volt tüzér kollégámnak nagyon igaza van, amit a vegyes dandárhoz kapcsolódó egyéb alakulatokról mondott. (gondolom ez minden ilyen technikával ellátott országban így épült fel). A Bazini alakulat alá tartozott még a Békei (szlovákul Mierovo, de a faluban a szlovák nyelvet nem nagyon beszélték HA-HA) Rt. ezred + néhány híradó és egyéb logisztikai objektum.
Jelenleg lérak/tüzér szakon tanulok Szentendrén, és szükségem lenne néhány adatra (lehetőleg minél többre) Volhovról, Nyeváról vagy BUK M1-ről házidolgozatba. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.
Ez a Budapest körüli tűzrendszer esetében ugyanígy volt, különösen a nyugati osztályok települtek nagyon szép helyre. Ha egyszer úgy hozza a sors, akkor mindkét fajtából mutatok Neked területet. Csak annak persze feltétele van. Ha ezt az oldalt (és Kihalt laktanyák topicot végigolvasgatod, akkor a fellelhető magyar területekről még képeket is találsz.
Ez azért így nem igaz. A kicsik nem a közepesek oltalmazását végezték, hanem az oltalmazandó objetum körüli tűzrendszer (jegyezd meg ezt a fogalmat) szerves részei voltak. Nem a közepes osztályok biztosítására telepítették a kicsiket, hanem egtymás technikai paramétereit kiegészítendő, így próbáltak optimális tűzrendszert felállítani. A közepes osztályok közvetlen oltelmezására 2 darab ZU-23-2 légvédelmi gépágyú volt rendszeresítve. A kicsiknek nem volt ilyenjük, de ők kis magasságon is meg tudták védeni magukat.
Ez ezek szerint nálunk fordítva volt, mert A területnek a technikai területet, magyarán a tüzelőállást nevezték. B terület a régi elhelyezésű alakulatoknál a laktanya és a tiszti lakótelep volt, a C terület pedig a rakéta tároló épület (7-es épület), gépjármű telephely, műhely, stb. Azoknál az alegységeknél, amiket a 70-es évek második felében új állásterületre telepítettek - a Budapest körüli vegyes légvédelmi rakéta dandár összes osztálya ilyen volt, ott a laktanya és a tisztek lakótelepe már többnyire külön volt.
Először is: Üdv a fedélzeten kolléga! Rólam annyit kell tudnod, - ha az eddig olvasottakból nem derült ki - hogy a katonai főiskolán Nyeva technikát tanultam, de a sorsom Volhovra sodort, lehúztam néhány évet technikusként. majd később századparancsnokként, végül némi kis hadművelet is következett.
Ha már feldobtad a labdát, akkor tartok Neked egy kis nyelvtanórát magyarul, mert én ahhoz értek, Veled szemben rám esetleg egy kis orosz ragadt, de nem volt "szerencsém" másik nyelven megtanulni a szakmát.
A VU rövidítéshez nincs mit hozzátennem, az szlovákul ugyanazt jelenti, mint nálunk az MN, majd később a MH volt.
A legkisebb alegység, amelyik önállóan is tudott tüzet nyitni, az nálunk az osztály volt. Az üteg stimmel, az orosz terminológiában a század tüzérségi megfelelője volt, mint ahogy a zászlóaljé az osztály. Nálunk az osztályról annyit kellett tudni, hogy többnyire önálló elhelyezésben volt, és önálló híradással, őrzéssel és logisztikával rendelkezett, tehát az ütegnél rendeltetésében és létszámában is nagyobb volt. Hogy a Nyevát említsem, nálunk tokkal, vonóval, őrkutyával, mindennel együtt mintegy 140 fő volt. (Valaki javítson ki, ha nem pontos!) Egy Volhov osztály ezzel szemben kb. 170 fős volt.
A következő, amit említettél, az az önálló alegységek főnöksége, dandár, vagy ezred (nálunk mindkettő volt.). Ennek a szervezetnek már volt híradó, logisztikai és más alegysége, de minimum század vagy zászlóalj szintű. Innen történt a külön elhelyezésben lévő osztályok vezetése, allenőrzése, szakirányítása. Az esetek többségében a dandár vagy az ezred harcálláspontja mellé települt valamilyen lokátoros alakulat is, és valamilyen automatizált vezetési berendezése is volt (Vektor, Szenyezs)
Egysége válogatja, a dandárnál külön volt, az ezrednél nem, volt Technikai osztály amelyiket nem volt szabad összetéveszteni a technikai szolgálattal, ezek a zászlóalj szintű alegységek a rakéta ellátást végezték.
Most már majdnem mindent tudsz magyarul is, ha nem, akkor kérdezzél. Szívesen válaszolunk. Örülünk, hogy itt vagy, és ezt alighanem nemcsak a magam nevében mondhatom.
Vznikla v roku 1995 reorganizáciou 13. protilietadlového raketového pluku, ktorý bol presunutý z Českej republiky. V roku 2002 bola reorganizáciou k brigáde pričlenená protilietadlová raketová brigáda z Roňavy.
Hlavnou úlohou brigády je zabezpeči? obranu vzduného priestoru Slovenskej republiky. Brigádu tvoria nasledovné protilietadlové raketové skupiny:
1. plrsk Nitra vyzbrojené PLRK 2K12 KUB
2. plrsk Nitra vyzbrojené PLRK S300 PMU
3. plrsk Pezinok vyzbrojené PLRK S125 NEVA
4. plrsk Roňava vyzbrojené PLRK 2K12 KUB
Az oroszvári egység (az objektum ott van a pozsonyi út mellett) 1999-2000-ben még aktív volt, lehetett látni az UNV-t és az árbócon lévő (AMU) P-15 antennát.
Hát, hogy mi a hadititok azt mindig az mondja meg aki éppen pozícióban van.
Tehát visszatérve, a Szlovákiai objektumok mindegyikében hosszabb-rövidebb ideig megfordultam. Amely a sablontól elütött az a volt 7.plro a Pozsony melletti, vagy inkább feletti Devínska Kobylai alakulat építése volt. Az objektum Pozsony egyik leglátogatottabb turista kilátójának legtetejére a Kobyla (kb. 510m - pontosan meg lehet nézni a térképen) dombra épült, a Morava és a Duna folyók találkozásánál. Átadása és a Nyeva telepítése 1983-ban volt. Az egész objektum a domb oldalába épült a csűcson az UNV-vel. A dombból még külső szemlélőnek feltűnt a P-15-ösünk ún. UNZSÁN (az orosz és mi is így hívtuk a P-15-ös magasított álványát amelyen az antenna helyezkedett el. A magyarországi P-15-ös szakik biztosan meg tudják mondani, hogy mi volt a magyar elnevezése.
Ide kapcsolódik egy jó sztori, amely a 90-es évek ("a nyitás időszaka") elején a helyi sajtóban (azt hiszem, hogy Novy cas - Új időnek hívták a lapot) jelent meg. A cikk neve valami olyasmi volt, hogy "Magas érzékenységű lehalgatóberendezésekkel figyeltük Ausztriát" és mellékelve egy fénykép a P-15-ös UNZSÁN kiemelt antennájáról. A brutális szakértelem tetőfoka!!! De tetszett a cikk, valahol még lehet hogy meg is találnám.
Ki merem jelenteni, hogy Szlovákia legszebb katonai (vagy legalábbis a kilátás szempontjából) objektuma volt. Jó látási viszonyok között a "tenyerünkön volt a Swechati" (Bécsi) reptér és az ott nyugvó, landoló, felszálló gépek szinte kitöltötték a Nyeva kameráját.
Nagyon jókat tudtunk gyakorolgatni ao optikai (TV) rávezetést.
A kamerában a tenyerünkön volt a Stupavai és az Oroszkai alakulat is. A felbontás olyan tökéletes volt, hogy az objektumokon belül mozgó személyekre is rá lehetett ismerni (na persze egy kis képzelőerő segítségével). Ezért többször előfordult, hogy a szomszéd alakulaton az ismerősünk egyszer csak telefont kapott, hogy "ne lógj már megint a cécskóban, stb."
Az osztályok számából levonva a következtetést lehet, hogy úgy tűnik, viszont a kérdés nem ilyen egyszerű és a válasz is ennél bonyolultabb. Nem szabad elfeledni továbbá azt sem, hogy amikor az osztályok elhelyezkedéséről döntöttek (főleg az orosz tanácsadók), valahogy egy komplex légvédelmi rendszerben gondolkodtak (VSZ-ben, határokon átnyúlón, stb.).
Tehát a telepítésket + osztályok számát a VSZ-es légvédelmi és Rt. rendszerbe való beilleszkedés, valamint a komplexumok rendeltetéséből és taktikai legetőségeikből eredően a védelemre kiszemelt objektum (város, erőmű, bármi..) és persze a terepviszonyok is meghatározták. Én már (vagy még?) az ifjabb titánok közé tartoz(om)tam és sajna én az egész légvédelmi rendszer pusztulásának, utolsó rúgásainak szemtanúja és aktív résztvevője voltam.
Érdekes hogy a tűzrendszert itt is úgy építették fel hogy a Volhov és Nyeva osztályok száma megegyezett egymással. Ezek szerint általános alapelvként egy Volhov osztály kismagasságú biztosítását egy Nyeva osztály látja el domborzattól függetlenül?
Eltérések a komplexumok telepítésében biztosan nem voltak (bár magyarországon egyetlen ilyen alakulatnál sem voltam), mert a technika paraméterei és a használati, "harci" taktikai elvek adottak. Az oroszok egyébként a technikához kapcsolódó dokumentációban (lepedőkben - én így hívtam) elővetítették a lehetséges telepítési módokat.
Érdekesség!
A volt Csehszlovákia és az utódállam Szlovákia területén kiépített alakulatok (egy alakulaton kívül - később majd részletesen) sablon szerint épültek (ugyanazok az épületek, fedezékek, stb).
Az alakulatokat alapvetően 3 körletre osztották fel. A - a tiszti állomány szálláshelyei (lakások, házak az alakulaton kívül a közeli településen, vagy X kilométerre), B (az ún. bécsko, a sorállomány körlete, konyha, irodák, stb. az alakulaton belül) és a C (az ún. cécsko, a telepített technika).
Az idők során rengeteg magyar (értsd: szlovákiai magyar nemzetiségű) katonám volt, és persze fiatal hadnagyként velük magyarul beszéltem (néhányan a hivatalos szlovák nyelvet, csak annyira ismerték mint az olvasók közül sokan a kínait.). Tehát, ha valakit a technikához küldtem akkor egyszerűen csak: "Menj a cécskoba" kifejezést használtuk.
Előzetesként néhány apróság. Mivel én a szakzsargont északi szomszédaink nyelvén (szlovákul) ismerem, és így is tanultam, lehetséges, hogy néhány kifejezés nem fog pontosan ülni a hazai (magyar) megfelelővel, de bizonyára a hozzáértők majd helyre tudják rakni. Mivel Nyevás voltam, ezért csak a "stacionáris" komplexumokat (Volhov, Nyeva) fogom tárgyalni.
A KUB és S-300-as egységeknél a mai napig több barátom, osztálytársam szolgál, de ezeket egyelőre kihagyom.
Néhány általam majd sokszor használt rövidítés:
VÚ (vojensky útvar) - katonai alakulat. A VÚ-t az alakulatok kódszámai előtt úgy használták, mint Magyarországon az MN-t.
plro (protilietadlovy raketovy oddiel) - légvédelmi rakéta egység (üteg)
plrb (protilietadlová raketová brigáda) - légv. rak. brigád(?) - maga a parancsnokság
to (technicky oddiel) - technikai egység (külön alakulat a rakéta utánpótlás biztosításához)
A Volhovok számait azért írtam kérdőjelekkel, mert a pontos sorrendre már nem emlékszem (majd esetleg utánanézek). Annyi biztos, hogy 1,2,3,4 és 5. plro.
A topic olvasása közben találkoztam profi műholdas képekkel. A felsorolt alakulatok közül a Google Maps-ban teljes részletezettségben látni: Most pri BA., és a Dunajská Luzná-i alakulatot (esetleg leírhatnátok, hogy a térképből, hogyan tudom csatolni, és csatolom).
Nekem jöhet, mindig is érdekelt, hogy volt mindez a testvéri szoc. országokban! Főleg az lenne érdekes, milyen eltérések voltak (ha voltak) a komplexumok telepítésében, esetleg a kiszolgálás felépítésében.
Kíváló a topic! Én is nosztalgiáztam egy kicsit az olvasás közben. Hogy egy kicsit feldobjam, amennyiben a tisztelt olvasókat, hozzászólókat érdekelné a dolog, gondoltam írok néhány gondolatot az északi szomszédaink (volt) Volhov és Nyeva alakulatairól.
A 90. évek közepén (a nagy leépítések, megszüntetések idején) Szlovákia egyik legszebb, Pozsony melletti Nyevás alakulatánál kezdtem technikusként, majd rávezető tisztként.... stb.
Ezek az alakulatok napjainkra mind egy szálig megszűntek, így azt gondolom nem titok felsorolni őket.
nagyon sajnálom ,pedig még bent a seregben , vagy is a bázison elég sokk videot mutattak a volhovrol reméltem ,hogy van valakinél elfekföben , jo lett volna azt is elmenteni emlékbe a régiszép idök emlékére:) de azért köszönöm!:))
A volhov régebbi konstrukció. Ezek egy olyan cég felvételei, akik a fejlesztéseket mutatják be itt. A Volhovot tudtommal már nem fejlesztik. (legalábbis nem ilyen ütemben)
Hogyne. Lőttek. Csak nem direkt. Amikor a Dvina nálunk már eléggé a végét járta, akkor sokszor előfordult. 1982-ben lőtt az utolsó magyar Dvina (Dunaföldvár és Sárbogárd) amikor az egyik utazó hajtómű nem indult be. Ezt követően a rakéta a starthajtómű által meghatározott ballisztikus pályán elindult utolsó útjára. (a dunaföldváriak elkezdték szidni a TÜSZ-t hogy nem töltöttek a rakétába O anyagot) A rakéta a pálya végén viszont egy O anyagos hordót találhatott el, ugyanis akkorát robbant, hogy nagyon jól lehetett látni. A narancssárga felhőt is. Azon a lövészeten egyébként éjszakait is lőttünk, ráadásul pont augusztus 20-án, és ebből az alkalomból nagyon sok (vagy 30 db) kivonásra itélt rakétát ellőttek. Érdekes, mind rendben elment, mert akkor már nem volt tétje.
A Volhovval egyébként nem tudok "földi lövészetről".