Keresés

Részletes keresés

airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22599

illik

a morze tudás erősen kapcsolódik az amatőr tudományhoz

Ezekbe simán bele lehet kötni, s nem minden alap nélkül (ugyanis a tőled idézetteket nem írja elő semmilyen hatályos rendelet). Ha annyira erősen kapcsolódna, része lenne minden amatőr vizsgának. Nem az. Miért?

Simán kontrázhatnék azzal, hogy az amatőrnek lépést kell tartania a fejlődéssel, az önképzést mintha előírná a rendelet is (2.§ 2. bekezdés). Hogy is áll ezzel mondjuk az az amatőr, aki még mindig szovjet germánium tranzisztorral akar adót építeni, és kizárólag cw-zni hajlandó, de a fóniázó társait lenézi, akik mondjuk korszerű félvezetőkkel, smd alkatrészekkel, DDS tcvr-t építenek?

Továbbra sem vitatkozok, a pro és kontra érvek kifogyhatatlanok.

Én csupán azt nem értem, hogy egy ilyen, világméretű közösségben mi szükség van a már indokolatlan és idejemúlt okokra való hivatkozással ilyen szintű kirekesztést folytatni és megtűrni?

Ha erre az utóbbi kérdésre valaki elfogulatlan és tényekkel alátámasztott választ ad, nekem annyi már elég. De ilyennel még nem találkoztam. A cw-sek jönnek azzal, amiket te is írtál, a nem cw-sek azzal, amit én is írtam.

De erre a kirekesztő, lenéző érvelésre, magatartásra ez nem ok és nem magyarázat.

Előzmény: Törölt nick (22597)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22598

Látod, éppen erről van szó: a múlt. Amitől már régen el kellett volna szakadni, mert ez a piszkos technika nagyon fejlődik ám!

De valahogy nem megy ez az elszakadás. Nem kell eltörölni a morzét, de fel kéne már nőni ahhoz, hogy nem ez az egyetlen adásmód. Szép, hogy ennyien művelik, ismerik, használják. Legyen is még így sokáig (függetlenül attól, hogy a mai telekommunikáció mellett nem alkalmas gyakorlati alkalmazásra), és le a cilinderrel azok előtt, akik művelik! De kinek a pap, kinek a papné.

Engem érdekelt, de letettem róla. Mást nem érdekli, fóniázik, sstv-zik, stb. Van, aki képtelen megtanulni, de piszok jó áramköröket kreál. Ők mitől kevesebbek a cw-zőktől? Szerintem semmiben. De ezzel úgy látszik, hogy sokan nem értenek egyet. Vagy nem akarnak egyet érteni. A rák tudja, miért!

Előzmény: Törölt nick (22597)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22597

Sokmindenben egyetértek veled annak ellenére, hogy a távirózást én is megtanultam több mint 40 évvel ezelőtt és nem is felejtettem el. Szerintem is illik egy rádióamatőrnek tudni távirózni de ha nem tud akkor sem kell kiátkozni. Itt a fórumon már sokszor utaltam egyes amatőrök vonalasságára ami sajnos egy beidegződés az átkos múlt rendszerből. Én ezért nem rádiózok már nagyon hosszú ideje. Az előtted szóló "név" viszont úgy érzem, nem tartozik ehez a vonalhoz, pusztán jelezte, hogy a morze tudás erősen kapcsolódik az amatőr tudományhoz. (szerintem a nyelvtudás is) Régen RH vizsga nem is volt morzevizsga nélkül.

Előzmény: airband (22596)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22596

Aki igazi rádiós, az távírózzon!

Jé! Akkor akinek nincs morze vizsgája, az nem is rádióamatőr? Nem kéne ezt a hatósággal is közölni? Mert ebben a formában rengeteg "nem rádiós" engedélyes létezik a Földön. Ők vajon mit csinálnak akkor, ha nem rádióznak? Nem kellett volna a cw-n kívül más üzemmódot is "kitalálni"! Márpedig elődeink a jelek szerint csúnyán mellényúltak. Szörnyű, hogy mire vetemednek egyesek!

Az persze más lapra tartozik, hogy akkor a hírközléssel kissé le lennénk maradva, és most itt sem osztanánk az észt...

Úgy látszik, hogy jónéhány évtizednek kell még eltelnie, hogy itthon is végre belássák jónéhányan, hogy a cw csak egy a temérdek adásmód közül, és korántsem az egyetlen. Addig pedig tessék csak az ilyen kijelentésekkel a földbe döngölni mindenkit, aki engedélyt kapott a hatóságtól, de - minő égbekiáltó bűn! - nem vonzódik a "csipogáshoz"!

Jót tesz az amúgy is vészesen fogyatkozó aktív amatőr létszámnak.

Főleg olyankor, amikor az egyébként valódi amatőrforgalmazást folytató (nem telefonpótlózást, egészségügyi problémákat feszegető forgalmazást, stb. végző) állomásokat fóniában kiosztja egy-egy naaaaaagy RÁDIÓS arról, hogy amit ők művelnek, az üldözendő, és a cw az egyetlen, az isten.

Na, egy ilyen "beszólás" után tettem le a mikrofont.

Úgy, hogy a közben megkezdett cw tanulásomat is inkább abbahagytam. Költözés miatt egy, az előzőnél szerencsésebb tulajdonságokkal rendelkező qth-n, egy jó kis tcvr-rel, és egy pár hétig felállított, jól sikerült dipóllal egy éve még reménykedtem. Aztán megkaptam a magamét fóniában, majd egy levelezőlistán, fórumokon, és émelyegni kezdett a gyomrom, az antenna lekerült, a tcvr pedig elfoglalta jelenlegi helyét az egyik polcon, most talán folyóiratok vannak rápakolva.

És nagyon jól tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így járt, és így döntött. Talán jól, talán rosszul. Majd az idő eldönti.

A fenti sorok nem feltétlenül egy nicknek szólnak. Akinek nem inge, az meg úgysem veszi magára. Tanulság van bőven, ideje lenne jónéhány amatőrnek okulni belőle!

(És most jöhet a trollkodás, az észosztás, és az ismételt földbe döngölés. Pedig elmélkedni a fentiekről értelmesebb elfoglaltság lenne.)

Előzmény: Törölt nick (22594)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22595

Meg FM-hez...

Előzmény: Törölt nick (22594)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22594

Akkor SSB kizárva. Csak CW végfoknak jó, mert lineáris erősítőnek alkalmatlan. De ez nem baj. Aki igazi rádiós, az távírózzon!

Előzmény: Törölt nick (22593)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22593

C osztályban jobb is lehetne a hatásfok.

Előzmény: Törölt nick (22592)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22592

Na most akkor mennyi egy pl. félvezetős végfok hatásfoka? Talán ha 20%. Azt még ott van előtte a többi cucc, úgyhogy egy QRP-nél valamivel több kijön belőle. 10-15W-nál nagyobb végfokot nem építenék be.

Előzmény: Qqberci (22591)
Qqberci Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22591

A trafó tényleg 100 W-os...

Előzmény: Törölt nick (22588)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22590

Határhelyzet. Az utánnaépitett elektronikától sok függ.

Előzmény: Kawabiker (22589)
Kawabiker Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22589

Mit értesz kicsin?

Kipróbálom 10wwatra leterhelve mi lesz,mert ha tudna +24volton stabilan brumm mentesen 4amper az sokmindenre elég lehet.

Előzmény: Törölt nick (22587)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22588

Arról nem volt szó, hány wattos lenne a végfok. Ennek az erőlködőnek 50W a kimenete. Ha a hatásfokot vesszük figyelembe, a trafó legalább 100W-os, ha nem több. Igaz én nem láttam belülről.

Előzmény: Törölt nick (22587)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22587

A trafó nagyon kicsi teljesitményű.

Előzmény: Kawabiker (22585)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22586

Adóvevőt csinálni igazán nem érdemes. Abba a dobozba egy jó csöves végfokot lenne érdemes épiteni.

Előzmény: Kawabiker (22585)
Kawabiker Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22585

Beag Aet-453 gyári trafója szerintetek mit tudhat? Érdemes a dobozba nagyobb teljesitményű adót adóvevőt,stb csinálni?(Találtam a padláson 2db dobozt amiben csak trafó van meg,egyik doboznak teteje is megvan, másiké még nem került elő sajna)

trafó elött lenne hely egy +24voltos stabil és áramvédett tápot beleépíteni és így a doboz 1/3 részébe egy vastag lemezt árnyékolásnak a maradék 2/3részbe elférnek árnyékolt dobozokban nagyfrekis cuccok már.

Gyorsan terhelés nélkül lemértem feszmérővel,müxik a trafó.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22584

Droidokat csipezni a többi kényszermunkásból meg a smasszerokból. De bunkó vagyok!

Előzmény: Törölt nick (22583)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22583

Aztán mit tudna egy 40 kilós tyúkmellü irodapatkánnyal csináltatni? Az ellenzéki oldalakat megvirusoztatni? :-))

Előzmény: Törölt nick (22582)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22582

Majd Viktor behívja őket közmunkára :-))

Előzmény: Törölt nick (22581)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22581

Sok az unatkozó munkanélküli túltenyésztett informatikus...

Előzmény: Törölt nick (22580)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22580

Igazából nem tudom a megoldást, de a rádiómánia elég készséges. Azért nehezen lépek túl az egészen, mert bár nem szokásom az unatkozás, de a vas bekapcsolása együtt járt a HASix bekapcsolásával. Arról nem is beszélve, hogy volt honnan meríteni. Persze ahhoz sem értek, hogy nem csak technikailag, de jogilag hogy lehet áthozni a tartalmat, mert a szerver nem Magyarországon van.

Előzmény: Vitoguru (22577)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22579

Csak most néztem meg, ez az ide katt is támadó weboldal. Avast blokkol.

Előzmény: Törölt nick (22575)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22578

Azé', mer'... mittudomén. Az Avast riaszt. És blokkol.

Előzmény: Törölt nick (22576)
Vitoguru Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22577

Sziasztok,

Rendben, nem kell megindokolni. De a közösség nevében kérjük szépen az évek alatt összehordott tartalmat. Van ami csak ott van meg. Találunk neki helyet és üzemeltetjük.

Ki fogjuk írni a kezdőlepra, hogy a tartalom hol gyűlt össze.

73' Tóni

Előzmény: Törölt nick (22576)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22576

Az az oldal miért ad trójai riasztást??????

Előzmény: Törölt nick (22575)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22575

http://www.hamlog.eu/index.php?pg=6&fmode=topic&tid=9

"HASix Fórum - RIP!

Sziasztok,
véglegesen megszüntettem a HASix Fórumot. Eljárt felette az idő...
     A külföldiek mindig jobban értékelték, ha valami hasznos született. És hiányzik az is, hogy távírózzak. Mindenki előtt ott a lehetőség. Van FaceBook, lehet fórumot indítani, bármi újat kitalálni.
     Dőljetek hátra, adjatok egy kis hangot a gépen és hallgassátok meg: idekatt.

Üdv... Béla, ha5di/HA5DI"

Nem Béla szavaiban kételkedem, de ez nem indok, ezt nem hiszem el. Még, hogy nem volt hasznos, meg eljárt felette az idő!

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22574

Aztán, ha itt kattintasz a névre, a vírusprogram blokkol egy trójai miatt.

http://www.xmarks.com/site/forum.hasix.org/smf/

Hát nem érdekes?

Előzmény: Törölt nick (22573)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22573

Már csak ennyit lehet látni:

http://www.google.hu/interstitial?url=http://forum.hasix.org/

Valakiknek nagyon szúrhatta a szemét.

Előzmény: Törölt nick (22572)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22572

Tud valaki valami újat a HASix Fórum megszűnésének valós okáról?

Talán topikot kellene nyitni róla?

hg5cjp Creative Commons License 2011.06.14 0 0 22571

Sziasztok !

Köszi a "közkincsé tételt" ! :-)

Valóban a forum.radiomania.eu a végleges cím.

( de elérhető a www.radiomania.eu -ról is, menüből. Ez utóbbin színes híreket , infókat tervezek megjelentetni. Ha valakinek van ilyen a tarsolyában ne kíméljen ! :-) )

Induláskor egy kis keveredés volt, mert költözött a domain és attól pánikoltam, hogy napokig elérhetetlen lesz. ( ezért volt .hu-s elérés biztonságból )
szerencsére kb 1 órán belül átpörgött az egész adminisztratív és szerver / DNS stb téren is, kb ennyi ideig volt, hogy döcögött az elérhetőség.

Egy kicsit lassan indulgat, nem mindenki talált rá a hasix felhasználók közül, talán a nagy melegben nehéz billentyűzetet ragadni és bejegyzés írni :-) stb , de én is kicsit tanulgatom még az admin részét.

Ha csak azt tart vissza valakit, hogy egyik meglévő "fő témába" sem fér bele az új bejegyzése, írjon a "milyen fórumot szeretnénk" - témához egy hozzászólást, igyekszem gyorsan reagálni, új fórumot nyitni stb.

Itt is többször elhangzott, hogy "előfizetéses" fórum hozzáférés kellene. Én ebben nem nagyon hiszek. Egy pár száz forintos díj ugyan senkit sem döntene nyomorba szerencsére, ez inkább pszichés dolog.. ha valaki nagyon támogatni akarja az oldalt kattintoson a www.radiomania.eu-n a gugli hirdetésre :-))))))))))

73! ha7tp Petya

Előzmény: ha7tm (22563)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2011.06.12 0 0 22570

Sziasztok!

BURABU 2011 képek nézhetők: http://www.freeweb.hu/ha3tbl/

73! Laci HA3TBL

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!