Nemrég volt a Lidl-ben célszerszám hozzá (rövid nyelű, közepes nagyságú fejjel) célszerszám, de nem jutott. Pedig ahogy elnéztem a kialakítását, még a műszerfal teteje és a szélvédő közti keskeny sávba is befért volna az oldala. Valószínűleg rá kellene még segíteni a végén kézzel, de sokat segített volna a munka java részét elvégezni.
Köszönöm Srácok a támogatást. Ma már felkészültebben ugrottunk neki az autónak, így sikerült mindent beállítani amit akartam. Elsőre azért alulbecsültük a feladat összetettségét.
Tegnap sikerül véletlenül átrakni a biztonsági öv visszajelzőt is észak-amerikai módba. :-( Ma eltartott egy darabig, amíg rájöttünk, hogy miért csipog állandóan az autó mint egy hisztis p*cs*. Gyorsan visszaraktuk EU módba, azóta ez is a régi módon működik. :-)
Na, jó, pontosítom: akár egy mosómedvét is el tudok riasztani a fényével :-)
Egyszer egyetemista koromban majdnem voltam Erdélyben, de valami közbejött, ezért a haverok nélkülem mentek el. Kicsit bénáztak menetben, ezért nagyon későn értek az első állomásra, egy Világos környéki kempingbe. Már mindenki aludt, a recepció faházához mentek, de nem találtak ott senkit, ezért körbe akartak menni a faház körül. A faház sarka felé közeledve már hallották, hogy valaki erősen szuszog a sarok mögött ezért széles mosollyal néztek be a sarok mögé, gondolván, hogy a gazda jön eléjük.
Ám a sarok mögött nem a gazda, hanem egy jókora medve ácsorgott. Ebből kifolyólag hatalmas üvöltéssel visszarohantak az autóhoz és meg se álltak Aradig, ahol szállodában aludtak :-))
A mai napig őszinte rettenettel beszélnek az esetről, szerintük a medve négylábon állva is akkora volt, mint egy elefánt :-))
Sziasztok! SOS-be kérdezném! Valaki tudna segíteni abban, hogy mekkora hosszúságú a jó méretű hajtókar csavar a BXE PD-ben. Most cserélnénk, de 44,5-öt mértünk. Rendelhető belőle 44, és 45-ös. Vajon melyik a jó bele? (2009-es O2 FL)
A másik, múltkor kérdeztem itt, de senki nem tudta megmondani a gyári állófűtés típusát. Kiszereltettem és ha valakinek érdekes lehet akkor Webasto thermo top/v 5 KW-os van benne. Sajna a szarabb fajta.
Tartok a kocsiban egy microUSB töltős zseblámpát, a szivargyújtó töltőről a telefonok mellett ezt is lehet tölteni és akár egy medvét is elriasztok a fényével.
Tipp anyázás ellen: használjátok a kereső funkciót az adaptációs csatornáknál, és akkor nem kell több százat végiggörgetni.
Pl. a "kanyarfény" kódolásnál beütitek a "Leuchte12NL"-t, és máris ott vagytok a balos ködlámpa csatornáinál, utána a lenyíló ablakban már csak azokat mutatja.
Ha a csatorna megnevezése a leíráshoz képest eltérő zárójeles számmal kezdődik, az normális, és nem kell vele foglalkozni.
HHC és TPMS: Ha jól emlékszem 29-es volt az utolsó byte sorszáma a VCDS-ben, úgyhogy ennek mennie kellene.
A HHC-t én is beállítottam a leírás alapján, sok kevésbé értelmes dolog között ez szerintem tényleg igazán tök jó szolgáltatás, aminek az előnyét minden alkalommal élvezem.
Ami még szerintem tök hasznos beállítás, hogy ha csak a csomagteret nyitom ki a kulccsal, akkor nem zár vissza a lecsukás után azonnal magától, van kb. 30 mp-em rájönni, ha a lecsukott csomagtartóba bedobtam a kulcsot is :) Az öreg Octaviámmal egyszer jártam így, az persze nem zár vissza, csak magára a jelenetre emlékszem, hogy nem találom a kulcsot és bent volt a becsukott csomagtartóban. Na ez az, amit az egykulcsos önbezáró céges autóval nem akarok kipróbálni, így legalább egy kis laufom marad :)
Jómúltkor egy téli túra után a királyréti parkolóba lerakva az autót az orromig nem láttam, akkor nagyon jól jött az off autóban. Ott is a karral tudom aktiválni, a fénye alatt elértünk az aszfaltig, ahol már derengett valami fény. Mivel annál a távirányítóval a helyzetjelzőt + kilépőfényt be tudom kapcsolni, a klasszikus LH funkció nem hiányzik. Akkor és ott konkrétan olyan sötét volt, hogy ha ez nincs, akkor telefonnal kellett volna világítani (az sem vész, de mínusz sok fokban jobb volt így). Így hirtelen nem emlékszem másik alkalomra, amikor elengedhetetlen lett volna.
egyszer nekilátok... a ködlámpán én is gondolkoztam, csak sok mindent kell állítgatni, kutyafuttában nem akartam. de a xenon kímélésén túl is praktikusabb, mert közelebbre és szélesebbre vetít, pont amit egy CH-tól elvár az ember.
Az Ali-n hogy lehet fizetni? Bankkártya adatot nem adok meg. :) Elég faszság az is, hogy a pp eltárolja a biztonsági kódot, ha egyszer feltörik, ott van minden szükséges adat a pénz lenyúlásához. Az rendben, hogy a kártyaszámot mentik, kényelmes, de a biztonsági kódot kérhetné mindig.
www.revolut.com
Nem csak neked, másoknak is ajánlom, tök jól müxik. Hazai bankoknál is van netkártya, de ez sokkal egyszerűbb és sokkal sokoldalúbb. Okostelefon viszont kell hozzá, csak onnan lehet csinálni mindent.
Igazad van, minden ott van a neten, azóta már meg is találtam kb mindent amit kerestem. :-) Nem régi motoros csak egy munkatársam, akinek a családjában akad egy jogtiszta VCDS. A saját B6-os Passatjával el is boldogul, ezért megkértem nézzük rá az enyémre is. Azóta már látjuk, hogy az MQB platform azért hozott néhány újdonságot.
Kanyarkövetőre pont ezt a linket bookmarkoltam el.
CH/LH-t azt hiszem nem fogom így beállítani.
HHC és TPMS: Ha jól emlékszem 29-es volt az utolsó byte sorszáma a VCDS-ben, úgyhogy ennek mennie kellene.
Jól értem, ezt a tv fülhallgató kimenetébe lehet dugni a jack-kel és a zenét bt-on szórja? Így értem, de azért jó lenne egy megerősítés.
Közben gondolkodom és a szomszédnak elvileg 2 ilyen kellene:
Van a tv/monitora, amin csak fülhallgató kimenet van. Van egy mini hifi, amin csak bt bemenet és fülhallgató kimenet. Azt szeretné, ha a tv hangja kimenne a hifi-re - ehhez kellene 1 ilyen. De azt is akarja, hogy a hifi-t bt-os fülhallgatóval tudja hallgatni - ehhez meg kellene még 1... Bár vegyen 1 ilyet oszt dugdossa, hol a tv-be, hol a hifi-be. Főleg, hogy a 10 éves lányáról van szó, igazából nem lesz egy hardcore felhasználó, mondhatni inkább apát érdekli a dolog, meg hogy a karácsonyra vett bt-os fülhallgatót tudja használni.
Az Ali-n hogy lehet fizetni? Bankkártya adatot nem adok meg. :) Elég faszság az is, hogy a pp eltárolja a biztonsági kódot, ha egyszer feltörik, ott van minden szükséges adat a pénz lenyúlásához. Az rendben, hogy a kártyaszámot mentik, kényelmes, de a biztonsági kódot kérhetné mindig.
Az is csak manuál módban működik, azaz "refizés" gyújtás levétel után, kiszállás előtt.
Én pont ilyet szeretnék, 100 kiszállásból egyszer van értelme a CH-nak, gyárilag meglévőnél át lehet ilyenre kódolni? Van AUTO, és azt szeretném, hogy csak akkor legyen CH a beállított ideig, ha kiszállás előtt rárefizek.
Megérkezett az aliexpressről rendelt CUCC ! Az első benyomás: Qva jó, csak így egyszerűen!
Két eszközt kezel EGY IDŐBEN!!! Én azért rendeltem, mert ha éjjel nézek TV-t nem kell a családnak velem együtt hallgatnia alhatnak nyugodtan, viszont (a fejhallgató miatt) tökéletes a hangminőség! De ha kell még egy fejhallgatót rábiggyesztheteek és már ketten élvezhetjük a lövöldözős, kardozós filmet és még aludni is lehet :D Természetesen HIFi cumót is ráköthetsz csak legyen BT bemenete. Remélem segítettem. Ha Szfvár (Polgárdi) közelében laksz, szívesen látlak egy teszthallgatásra :)
Ma reggel valami szétvágta a jobb első gumimat. Semperit SpeedGrip 2 205/55 R16. Ha valaki tudna olcsón 1db-t akkor szóljon már! Az enyémeknek ez a második szezonjuk, ha lehet ilyen időset keresek. Köszönöm előre is!
Srácok! Kis adalék: ha valaki távirányítót tanítana, azzal kezdjen, hogy zárja kulccsal és utána villogjon a led mindenképp. Ha nincs visszajelzés, a modul nem lesz hajlandó tanulni, akármilyen technikát alkalmaz. (Illetve, ha a mikrokapcsoló rendetlenkedik, az a távvezérlést is kikapcsolja. Nem fog működni, hisz az ajtók 100%-os zártsága feltétel nem teljesül.)
Lenne egy kérdésem lehet, hogy téves infot kaptam. Ismerősnek 2.0 literes diesel RS Octaviája van tönkre ment az injektor (PD ELEM) és ugye se kép se hang cserélni kellett mind a négyet. Azt mondta a szerelő ha a CRTDI-nél megy tönkre egy injektor akkor még a maradék 3-al beindul és el lehet menni vele a szervizig, ez igaz?
Azt a rendszert is TPMS-nek hívják... és valóban, a kerekek fordulatszám különbségéből következtet a rendszer a nyomásvesztésre. De ha jól tudom, akkor ez már pár éve az alapfelszereltség része kell legyen az EU-ban.
2014-es OIII-ban szeretném az alábbiakat bekapcsolni:
- TPMS
- Coming Home / Leaving Home
- HHC
- Kanyarkövető lámpák
Eredeti 17.1-es VCDS-sel próbáltuk, de nem sikerült az aktiválás. Valaki le tudná írni, hogy a fentiekhez pontosan melyik modulon, melyik byte-hoz kell hozzányulnunk?
O2 -nél nálam úgy volt hogy mikor zár sűrűn villog a LED aztán megnyugodott és csak lassan pislákolt + bal oszlopon belül egy piros gomb ,azzal lehetett a beltéri érzékelőt kikapcsolni ....és 8 év után mikor lemerült a kis akksia össze vissza riasztott ,aztán teljesen lemerült ..többet már nem szólalt meg ...utána olvastam és a gyártó pont 8 év után javasolja a riasztó akkumulátorának a cseréjét .
O1-nél is lehet így van megoldva ,külön kis akku táplálja ,hisz ha lemerül az akksi akkor is védve van az autó ....persze tolvaj ellen nem véd csak a diszkóbol haza jövet hőbörgőktől :)
Köszönöm szépen az ötleteket, van piros villogó led, így ezek szerint riasztó is. Ma megint kipróbáltam, és úgy tűnik, hogy a visszapillantó feletti részén érzékel valamit a riasztó. Most hagytam a felső részénél 10 centit, hátha most jo lesz. Kicsit jobb idő lesz, jobban átnézem a kocsit.
Ha világít egy kis piros led a vezető ajtóban felül akkor gyári riasztó és az a zárás gombal aktiválódik nyitással hatástalanít.Figyeli a motorháztetőt,ajtók,beltér
Mindig amikor megyek az autóval felmelegszik üzemi hőfokra, és ha regenerál addig megyek még be nem fejezi. Még egyszer sem állítottam le regenerálás közben tényleg nagyon figyelek rá. Remélem nem a végét jelzi, egyébként mennyi km megtétele után kellene regenerálnia?
Létezik gyári riasztó az a belső legmozgast méri akkor szokott meghülyülni ,ha már öreg áthúz lerohad valahova vagy pl o2-nél külön akksia van az kb 8-10 évet bír,ha az haldoklik össze vissza riaszt.
Elég karcos a bicskakulcs, honnan tudnék rendelni skoda emblémást? Es ma reggel 180 km után regenerált újra. Városi rövidtávú használat mellett. Ez így normál, hogy ilyen rövid idő után újra regenerált? 1.6 diesel 2011-es évjárat.
Ugyanilyen autónál (bár ez lényegtelen) kb. 190 e km-nél kellett első csapágyat cserélni. Ja, meg majdnem 15 év után. Nálad valami más lesz, vagy alaktrész-forrást, vagy szerelőt válts.
Ha már itt vagyok, kérdezek is:
A fenti Octink ritkán azt játsza, hogy menet közben leesik a fordulat, Gáz el, gáz vissza és megy, mintha mi sem történt volna. Ha jól tudom, ebben már nem bovdenes a gázpedál, valami szenzor figyeli, a pedál hogy áll (mennyire van benyomva) és az szórakozhat?
Már elég régen pumpás jégoldót használok, NO vakargatás, NO szélvédőn karistolások, és sokkal gyorsabb mint vakargatni... Persze fűteni kell a szélvédőt így is, mert ha beletöröl az ember akkor a hideg szélvédőn a mai -13°C körüli lágy időben hamar megjelenik a jéghártya, persze ez már gyorsan eltűnik ha belülről melegítem a szélvédőt!
Nekem a FAG illetve az SKF bevált, persze szigorúan számlásan és hivatalos helyről! több százezer km az élettartam és megyek is rendesen, olyan utakon is hogy nem nagyon volt olyan szezon, amikor ne kellett volna felnit javíttatni...
Ha 3-4 havonta kell cserélni, akkor ott valami más lesz a baj! Vagy tényleg valami nagyon gagyi (pl.: Vika) alkatrész, vagy szerelési hiba lesz a hunyó! A tárcsát miért kell cserélni a csapágycserekor?
Egyébként ha rászánod magad és nem oldalanként hanem párban cserélteted (vagy cseréled) akkor lehet számítani arra, hogy csak egyszer áll az autó szerelés miatt...
Nekem is van ilyen ezüst színű szélvédő takaró "paplanom", de nekem nem indul be a riasztó, szóval szerintem nem az okozza a problémát. A két ajtó eléggé beszorítja a rögzítő füleket, nem tud annyira alákapni a szél, hogy attól beriasszon.
Egyébként tényleg hasznos ez a takaró, a felére rövidíti a reggeli jégvakarást :-)
Egy hónapja vettem egy Octavia I.-et 2004-es 1.9 tdi. Van egy nagyon furcsa jelenség amire eddig nem jöttem rá, remélem van ötletetek. Mivel szabadban parkol az autó, a reggeli jégvakarást könnyítve, vettem egy szélvédőtakaró fóliát. (ezüst színű, mint a napfényvédő csak nagyobb, és a két ajtót is rá kell csukni). Remekül működött egy darabig, mígnem egy éjszaka szirénázásra ébredtünk, és a kocsi vészvillogói is villogtak, kb fél percig. Kicsit váratlanul ért, mivel nem tudtam, hogy van benne riasztó. Kimentem körbenéztem, semmi. Másnap ugyanez, hajnal kettőkor. Ötletem sem volt mitől indul be. Az egyik esti leállításnál bezártam a kocsit, majd akkor jutott eszembe, hogy felrakom a jégvédő fóliát, és amikor tettem rá a szélvédőre, ismét megszólalt a "riasztó". Arra gondoltam, hogy ha a szél aláfúj egy kicsit akkor érzékel valami a kocsiban és beindul a riasztó. Visszagondolva akkor is lengedezett egy kis szellő, de a kocsi be volt zárva. A belső térben nincs utólag szerelt ultrahangos mozgásérzékelő, legalábbis látszani nem látszik semmi. A szélvédő letakarásáról nem nagyon mondanék le, mert legalább öt percet spórolok így reggel, meg hát ez egyáltalán normális jelenség? Mi lehet a probléma? Egyáltalán van benne gyárilag riasztó? Csak a kulcsot használom amin két gomb van, azt hittem csak a központi zárat irányítja.
Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy 3-4 havonta kerécsapágy + agy csere illetve tárcsa cserét kell alkalmazni egy kicsit már duhitö a szerelő sem tud mit csinálni ellene én meg kezdem ezt megünni. Tudom ezek a jó utakis közrejátszanak. Esetleg valaki tud valami tanácsot adni vagy milyen csapágyakat rakjunk bele. Egy 2002 év octavia 1 röl van szó 1,6 75le.
Az izzitogyertya hogyan befolyasolja, hogy 2 nap utan nehezen, 4 nap utan szinte mar be sem indul az auto? Amennyire lehult 2 nap alatt, nem nagyon fog jobban lehulni 4 nap alatt.
Meg kellene nézetni egy szerelővel mert ez tényleg lehet több okból is! Legelőször az üzemanyag ellátást kell megnézetni, de az izzítástól az önindítóig ez sok minden lehet!
Ja, egyedül az akkumulátornak köszönhetem, hogy ilyenkor is el tudok indulni:-) Szinte vadonatúj Exide, a lehető legnagyobb. Meg is lepődtem, hogy milyen sokáig bírja az indítózást
Persze, ugyanazok az előírások. Sőt be is kell tartani, mert az atadásnál kell készítsen egy szakértő egy hőtechnikai tanúsítványt, másképp sehogy se telekeled be a házat. Nálunk többlépcsős egy építkezési engedély terve is, van egy műépítész (akit felfogadsz) és egy pecsétes szakértő. Ha nincs a pecséte a szakértőnek a rajzokon, a polgármesteri hivatal nem fogadja el a tervet. A szakértő meg a pecsétjével nem játszik.
Amikor eladod a házat, a vevő kéri a hőtechnikai tanusítványt is.... az építkezési engedélyt és a kivitelezési tervet is, ha új építésről van szó. Lehet, hogy valahol egy hegy tetején lehet készíteni egy házat másképp is, csak a tőrvényeket akkor nem tartod be.
Amúgy, Ti jobban álltok, nálunk több utánnajárás egy házterv és a telekelés, mint maga a megépítés.
Az alapozási munkálatoknak a felára a szigetelések miatt olyan 3o%.
Téglaház nem létezik oszlopok és koszorúk nélkül, a földrengések miatt.
Ez kizarja az uzemanyagszivattyut? Persze mas a dizel, oda meg szikra sem kell:-) De komolyan, 2017-ben 2 nap allas utan nehezen, 4 nap utan alig indul egy modern auto? Ez nem normalis dolog. Mondom en messzirol, de hagyom hogy meggyozzetek, legalabb tanulok.
Nekem egy ónos esőnél az összes odaszart a fekete O2-nél. Talán a tavaj volt, nálatok is mondták, de nálunk mindenen min. 5cm jég volt. Akkor ment el a ez lámpamosó is, meg még valami. Megtőrténik. Vagy másfél napig nem akart leolvadni a jég a kocsiról. Leverni se nagyon mertem.
Valamiért a kifutón állt az autó és este elfelejtettem bevinni a garázsba...
Uzemanyag szivattyu jutott eszembe. Szerintem 2 nap allas utan eszre sem szabadna venni, hogy mashogy indit, de 4 nap utan sem. Amikor elutaztam 2 het allas utan vettem eszre, hogy mashogy indit. Kicsit kopogosabban indult, de 1-2 mp utan beroffent. Benyas, 12 eves O1.
Olyankor mi van szerintetek, hogy minél tovább áll az 1.9 PDTDI Octim, annál nehezebben indul. Kb. 2 nap állás után már elég sokáig kell pörgetni az önindítót, mielőtt elindulna, most meg 4 napot állt. Jó sokáig forgattam, nem indult, de kiírta a MaxiDot, hogy alacsony olajnyomás. Nem erőltettem tovább, megnéztem, olajszint rendben. Újra próbálkoztam (hiba kiírás eltűnt), hosszas önindítózás után, gázpedál pumpálás után, hibakiírás után nagy nehezen beindult, hiba eltűnt.
Lelevegősödik valami, vagy mi lehet? Foltot nem látok alatta. Ford Fusionon volt kis kézi pumpa, azzal lehetett üzemanyagot benyomni a motorba, amikor ilyesmi baja volt, ezen nincs ilyen?
Eleinte nagyon tetszett az Octavia, de lassan kezdem megutálni. Nincs benne örömöm. Sarkosítva mondhatom, hogy csak útba van és viszi a pénzt, használni nem tudom.
Én ebben a sztoriban nem találom az Octaviát. Elviszed az autódat egy szerelőhöz, aki inkompetens és lusta, emiatt nem tudod használni epszilon ideig. Erről nem az Octavia tehet.
A "szerelő" húsz éve szakmájában, autóvillamosságiként dolgozik. Toyota, Mercedes, Fiat, stb szervízekben.
A - szerinted - mindenféle vacak benne van a Te autódban is. A tolató radar, a kamera, a riasztó - véleményem szerint - nem vacak.
A gyári zene nem tetszett benne. Mindent újat vettem bele, ráadásul nem is szart. Ott is szakember segítségével lett összeválogatva. Nem dübörgő zenét építettem, hanem inkább olyat ami szebben szól. Nincsenek gigawattok. Kerestem a beépítéshez szakembert, a fent említett azt hittem megbírkózik a feladattal. Tévedtem.
Értelek, igazad van. A ki-be állás nagyjából heti kettő alkalom, attól függ ki mikor megy melózni, és ha pont bentebb áll az autó, akkor csere van. Nem napi rendszerességgel, főleg nem napi többször. Ez van, az utcán nem szívesen hagyom, már volt rá példa, hogy a közeli kocsmából hazafelé tartók nekimentek.
Megnézem majd valemelyik nap, hogy mit mutat a fejegység. Max majd keresek valami hozzáértőbb embert, aki meg is tudja oldani a problémát.
Megnéztem, 180 km után regenerált újra. Városi rövidtávú használat mellett. Ez így normál, hogy ilyen rövid idő után újra regenerált? 1.6 diesel 2011-es évjárat.
Autóink sorban, egymás mögött állnak, van, hogy beindít, kiáll, leállít, másikkal kiáll, stb....
Na, ez mondjuk jót tesz egy dízelmotornak, főleg mínuszokban! De az akkunak is, egymás utáni hidegindítások töltés nélkül.
Nem okoskodni akarok, de a dízeleket ésszel kell használni, főleg télen, különben sok nyűg lesz velük.
A kínai fejegység is jó eséllyel folyamatosan vesz fel áramot, canbus verziók között jelentős különbségek vannak ebből a szempontból (is), fontos, hogy olyan ember építse be, aki átlátja a rendszereket, és tudja, hogy mihez mi kell. Nekem pl. azért kellett a Columbus-ra a legújabbnál eggyel korábbi firmware, mert csak az tudta kezelni a tolatókamerát és a multikormányt IS. A régebbi a kamerát nem látta, az újabb meg a kormányt. Ha ezek a polcon vannak, akkor nem gond, de ha nem, akkor komoly sz**ás lehet belőle.
Az Octaviával mostanság nem volt akkuproblémám, de mivel az Astra akkuja állandóan leszottyadt, a múltkor méregettem. Az alvó állapota élesített riasztóval, elektromágneses motortérzárral 18mA. Felébresztve 68 és 180mA között váltakozik, de ez kb. 3 perc után elmúlik. Ez egy 2011-es évjáratú "J" Astra.
Az az erősítő betápja lehet. Ha van utána max 30 centire egy biztosíték, akkor tuti az. Én a remote szálról beszélek, ami egy vékony drót. Azon keresztül jelzi a rádió az erősítőnek, hogy mikor kell be vagy kikapcsolnia. Nem tartom valószinűnek, hogy ne lenne rajta. Arra gondolok, hogy az erősítőd nem kapcsol ki. Nem langyos/meleg használat nélkül is?
Az a 15 mA meg nekem tűnik kevésnek. A B7 Passat 170 mA-t vesz fel. ( az meg sok) Igaz, ugyanaz az ember mókolt vele,( riasztó) aki csinálta nekem az Octaviát...
Huszon éve ismerem, kettővel lejjebb járt a középsuliba. Jónak mondható a viszonyunk, ezért is adtam oda a melót neki, meg voltam türelmes.
Ugye haver ide, vagy oda, kifizettem. Meg a nem kevés sör, meg a kávé, meg két hónapig bíbelődött vele az udvaron, mert ritkán ért rá, + az elbaxott akkuk, stb.... Nagyon unom. :(
Szóval nem kevés befektetésben van, gondoltam akkor, ha már ennyibe van, legalább csinálja meg.
Olcsóbban jártam volna, ha egy idegenhez odamegyek, bemutatkozom, elmondom mit szeretnék, elmondja mibe kerül, megcsinálja pár nap alatt és mindenki boldog.
Kettő hónapot állt az autó az udvaron, mert akkor tette bele zenét, riasztót, radart, stb. Most már lassan megint két hónap lesz, hogy C vágányon van, mert lemeríti az akkut, így nem használjuk. Egy hónapot volt a fényezőnél ( 1 hét helyett) mert az első elemeket újrafujattam, nem tetszett a sok kavicsfelverődés. Nincs nálam 1 éve, abból majd a felét állt.
Eleinte nagyon tetszett az Octavia, de lassan kezdem megutálni. Nincs benne örömöm. Sarkosítva mondhatom, hogy csak útba van és viszi a pénzt, használni nem tudom.
A biztosíték táblánál oldalt van egy vastag egy piros piros vezeték, azt hiszem az akku pozitívja. Az alá egy lett bekötve egy picivel vékonyabb piros vezeték, az a zene felé megy. Lekötve sem változik semmi.
Hallottam már arról, hogy mivel canbusos a rádió, de generáicókkal fiatalabb autóba való, a régi canbus rendszerrel nem jól kommunikál. Valami vezérlő dobozt kéne cserélni, tizen ezer Ft, ha az a baj. Nincs sok időm bíbelődni vele, de a rádiót majd kiszedem belőle, lekötöm, akkor kiderül.
Ha már 1 hónapja vársz rá, akkor sanszos, hogy elfelejtette. Vagy szólj rá, vagy felejtsd el.
(Lyukas agyam miatt nagyon igyekszem, hogy legalább a másnak tett ígéreteim észben tartsam, de még így is becsúszik néha "hiba". Ha régi ismerős, akkor talán nála is csak ennyi a gond. Ekkor viszont egy emlékeztető telefonra illene - szinte - azonnal ugrania.)
Magas az érték nagyon. Le is szívta az akkut 3-4 nap alatt.
Utólag tolatóradar, tolató kamera, zene, meg androidos rádióra lett cserélve. Ismerős által, aki autóvillamossági szerelő 20 éve. Szereléskor szólt, hogy gyenge az akkum, hamar merül, figyeljek rá.
Aldis csepptöltőn volt, azt tettem rá, ha mondjuk egy hétig nem mozdult. Hétvégére nem tettem rá, de most így utólag dereng, hogy hét elején mindig lassan tekert reggel az önindító...
Egyszercsak reggel nem indult. Kapkodás, tartalék akku be, gyerünk melózni.
Mivel a "rossz" akku ki lett véve, a csepptöltővel nem bajlódtam, egy hétvégét ha áll, az még nem sok.
Autóink sorban, egymás mögött állnak, van, hogy beindít, kiáll, leállít, másikkal kiáll, stb....
Ilyen alkalmak, meg egy 2-3 napos hétvége után nehezen indult ( értsd: lassan tekert) az önindító. Azt hittem megint ráfaragtam az akkuval, ilyen peches vagyok.
Töltés nagyjából rendben, napi bejárás ( oda-vissza 50 km) után reggelente rámértem az akkura, 12,4 körüli volt, tehát nem cellazárlatos, lehet az önindítóm szarakodik.
Aztán egyszercsak éppen elindult. Akkor már rámértem az áram fogyasztására.
Percek múlva is 0,62 Amper, néha leugrik 0,49 A-ra. Olyan 30-40 mp alatt vissza kéne állnia 50-60 mA-ra. De nem.
Aki csinálta, azt felhívtam, beszámolok neki, hogy jelenleg az a helyzet, hogy a második akkum is gallyra ment, mert sok az álló helyzeti áram fogyasztásom, többször is mélykisüthette. Ez volt tavaly decemberben, megígérte jön, megnézi. Még nem írt ide...
Tippem szerint a rádió lesz az egyik bűnös, de nem akartam hozzányúlni, mondván majd az, aki beszerelte. Ahogy elnézem, mégiscsak én leszek az, aki elkezdi megnézni, hogy mi a baj.
Az autó kicsitt később "alszik" el, ha rögtön a leállítás után mértél az lehet csalóka. Azért ez az érték még így is magas szerintem 2 nap alatt már nem indítható az autó. Valami utólagos beépítés környékén néznék először körül.
Valami rosszul lehet bekötve, folyamatos 620 mA a nyugalmi az áramfelvételem, többször lemerült már az akku mire észrevettem mi a baj, pedig az akku újszerű, november tettem az autóba, előtte kb fél évet állt csepptöltőn. ( 2015-ben lett véve) Tartalék akku volt, 4 dízel autónk van.
Én használtam már a CTEK MXS 5.0-ás töltőt. A párom "ovijáratos" Feliciájában gyengélkedett a 4-5 éves noname akku. Egy-két nap állás után már +10 fokos hőmérsékleten sem akart indítani. Ekkor csináltam vele egy szulfátlanítást. Az eredmény egy fülre újszerű akku lett, ami még gyengébb fagyokban (-1, -3) is könnyedén indított. Aztán október végén eladtuk az autót szóval nincs vele hosszú távú tapasztalatom.
Korábban próbáltam egy öreg orosz töltővel tölteni, de azzal nem sikerült rendbe rakni az akkut.
2004.12 havi BJB ,1.9 PDTD II Octavia töltési feszültség.
Teljesen új, csepptöltőn pár napja lévő Exide premium 77 Ah akkut reggel ( -6 C ) betettem az Octaviába és 14.58 V a töltési feszültség. Szerintem sok.
Később egy 4-5 éves ( egyébként jó, csepptöltőn volt az is) Electric Powert, amit már csak 14.3 V-al töltött.
Rámértem a Seatunkra ( Exide excell), Passatra mind 14.3-14.4 V között töltött.
Mérgembe vissza tettem az új Exideot, akkor már azt is 14.4-el töltötte, de akkor már kisütött a nap +1 C volt.
Van ezekben valami, ami a hőmérséklet függvényében emeli a töltési feszültséget? Ahhoz elég réginek tartom, még a B7 Passat se csinált ilyet. ( Abba is Exide premium van)
Másrészt, ha jól emlékszem tőletek valakinek van CTEK 5.0 töltője. Ha esetleg pár szót mondana róla, megköszönném. A másodlagos szulfátosodásra a regenerálás funkciója érdekel a leginkább, hogy ér-e valamit. Gondolkozom még az Optima 6 töltőn is.
Igen. Ugyanez a jelenség, kulcsot elfordítom, és már kezdődik. Ha nem egy veszett nagy hiba és nem zavarodik össze semmi, akkor megpróbálok együtt élni ezzel a kattogással.
Meglesz a hiba, mindenképp megírom, hátha másnak is segít.
Rángással együtt ezt is megnézetem, ha a hibatárolóból kiolvasható. Olvastam valahol hogy a féklámpa / fékpedál alatti kapcsoló hibája esetén is az izzítás visszajelző villog.
A Golf 5 is csinálta a kattogást, csak akkor még nem tudtam, hogy mi az. Tik-tik-tik-tik... Talán 100e km környékén fejlesztette ki ezt a kedves dolgot. VAG-COM (VCDS) kábellel elvileg megoldható, ha egyébként nincs mechanikus probléma.
Tényleg, a melegen indulás problémájával talán itt is foglalkoznak.
Az alapjárati rángatással kapcsolatban kíváncsi vagyok, esetleg írd meg, mi okozta.
Köszönöm (M)Ákos múltkori válaszát, nálam a rántás picit sűrűbben jön elő állóhelyben, így a héten erre is pontot teszünk. Az autó nagyon tetszik - kb 1000 km-t mentem eddig vele a vásárlás óta. Ami feltűnt:
- kattogás a műszerfal mögül, olvastam hogy végállást keresik a motorok, ennek beállítására keresnék embert aki tud esetleg segíteni (Kecskemét környékén)
- izzítás visszajelző néha elkezd villogni, teljesen random időközönként, majd elalszik. (teljesítmény nem csökken, az autó ugyanúgy megy) - javítsatok ki, de ha jól tudom 2.0 BKD motoron nincs DPF :)
- melegen nehézkes indításra is van megoldás szerencsére, ez ügyben beszéltem egy illetővel, ismert probléma, diagon keresztül javítja.
Próbáltam én mindent, de direkt egyszer sem sikerült aktiválnom a figyelmeztetést, és amikor meg szól akkor biztosan nem volt ilyen mikroalvásom... csak tényleg fáradt vagyok!
Érdekes, de nekem a Passat csak akkor szokott szólni ha tényleg fáradt vagyok. Nem tudom, hogy pontosan mit figyel, de volt már olyan is, hogy egy fenékkel levezetett 8-900km-nél sem szólalt meg és volt olyan is hogy egy hajnali és tényleg fáradtan kezdett napon az elindulás után pár 10 km után beszólt hogy fáradt vagyok... Az biztos hogy még nem sikerült szándékosan megszólaltatnom a jelzést!
Amikor nyáriról téli szettre váltok vagy fordítva,akkor pár km után le kell okézni. A csere után nem jelzett,ráadásul ma defektem is volt egy csavar volt benne,ha működik jeleznie kellett volna,hogy ereszt.
A kormányművet bárdinál vettem. Holnap leírom hosszabban. :) Megpróbálom az itteni szervízben hátha tudnak megoldást. Az ár az alkatrészre és a munkadíjra együtt értendő.
Lehet, hogy rosszul írtam, de szervó hiba rémlik, amit komplett kormánymű cserével orvosoltak. (Ha jól emlékszem.) Én úgy értettem, hogy a fél millát a szervizben fizette, akkor szvsz az alkatrészt is ők adták.
De lehet, hogy valami elkerülte a figyelmem és a Te verziód a jó.
Egyetértek, ha ez tényleg VW márkaszerviz volt, akkor valami nincs velük rendben. Egy szervócsere nem varázslat, mindennapos, és nincs benne semmi különös trükk.
Ha nem jó az alkatrész, akkor nem adja ki az autót, hanem visszaépíti eredeti állapotába és kiszámlázza a munkadíjat. Vagy egyeztetés után berakja a saját szervóját jól, ad szakvéleményt hogy a vitt darab hibás és kiszámlázza a munkadíjat és az alkatrészt, a bevitt szervót meg rendezze az ügyfél. Ha pedig nem tudja megcsinálni, mert hülye hozzá, akkor dettó visszaépít, de nem számláz ki semmit.
Én nem szidtam általánosságban a márkaszervizeket (bár sem az ebesi, sem a debreceni nem nyűgözött le + még ott van a debreceninél a pár évvel ezelőtti átvizsgálás, aminél a korábban rommá tört elejű autónál szerintük semmi érdekesség, aztán meg a kért "olcsó" átvizsgálás csomagra fogták...), én konkrétan az adott szervizről beszéltem. Nem autónál, egy kenyérpirítónál sem fogadható el, hogy bocs, fizettél ugyan, de nem tudjuk megoldani. Adott esetben vagy szar cserealkatrészt raktak be, vagy szarul, de ilyen nincs, hogy a gyári előírásnak megfelelő az alkatrész, a munka, csak éppen az eredmény nem jó, de azért kiadjuk a gépet.
Közbevetném, hogy egy Seatról volt szó és VW szervizről.
Általánosságban én nem mondanám, hogy a márkaszervizek hülyék, a helyi Skoda éppenséggel nagyon is jó. Persze iszonyat drága, de normálisak az emberek, nem néznek hülyének ha egyedi nyűgöm van, és ha valami alkatrész kell, nem húzzák el a szájukat, hanem másnapra ott van, még ha csak valami filléres biszbaszról is van szó.
A próbálkozás jellegű javítás a legendák ellenére ma egyik szerviznek sem érdeke, mert ha az nem oldotta meg a gondot amit cseréltek, akkor duplán bukják a munkaidőt, ti. amit beraktak, azt bizony ki kell venniük. Különben az ügyfél sikít. Ma már nem szívbajosak az emberek, mennek panaszra és nyernek ha ilyen van. Túl nagy a rizikója annak, ha kicserélnek valami százezres alkatrészt feleslegesen a hibás mellett vagy helyett, nem éri meg. Nyilván van, ahol palira veszik a betérőt, de annak hamar híre megy. És sokat kell fizetni, ha az ügyfél bepörög emiatt. Tiszta bukta. Szóval már csak kényszerből is kell pár ember, akik tudják hogy mit csinálnak. És ezért nem értem a történetet teljesen.
Olavsom, hogy a szervízekről megy a konzultáció. Leírhatnátok, azt is hogy hova NE vigyük az autót, megkímélve magunkat felesleges köröktől. Esetleg ha van jó tapasztalat azt is megírhatnátok. :) Én oda tervezem vinni az autót, ahol vásároltam (Érd, Bara autóház, eddig jókat hallottam róla, de saját tapasztalat még nincs). Itt mondták, hogy "nem zárkóznak el" az első pár ezer km utáni olajcserétől (mondhatni ajánlják) , meg attól sem, ha nem várom meg a 30e-t. (arról ne nyissunk vitát, hogy felesleges-e vagy sem a sűrűbb olajcsere :) )
Nem is értem azt a szervízt amelyik elhajt, hogy nem kell cserélni még ezt-azt, neki ebből van pénze, hogy szervízeltet, alkatrészt beszerez. Saját maga ellensége, hogy elhajtja az autóst? Ráadásul az olaj és szűrők cseréje a legegyszerűbb, legkevésbé rizikós mutatvány. Ha én lennék a szervízvezető, biztos nem hajtanám el azt a tulajdnost aki "pénzt akar nekem adni" a kötelezőkön felüli szervízért, a "vásáró" a főnök, ha ő 15e-ként akarja az olajcserét, akkor boldog vagyok mert duplaannyi pénzt hagy itt, mintha csak 30e-ként jönne.
Márkaszervíztől ne várj többet ,alvázszám szerint amit hoz és le van írva hogy kell megcsinálni ,képekkel mint a szefósoknak azt meg csinálják ,ha már igényed van és nincs leírva ,meg nincs képekkel illusztrálva jön a pislogás ,aztán meg mondják hogy a gyártó szerint még nem kell :) szánalmasak!!
Haver első 15 ezer maszek olaj csere második márkaszervízben olaj csere így meg marad a gari is a 30 ezres intervallum meg van pecséttel.
OFF autó AISIN 6 tiptronik váltó ..kiváncsiságból márkaszervíz kérdeé ,mi lenne ha lecserélnék a váltóban az olajat ...Válasz a gyártó nem írja elő örök életű olaj van benne ( plútón biztos találtak valami új nyersanyagot és az van benne ) Levél a Peugeot-nak
Ott meg mondták hogy ha így meg úgy,ilyen olyan hőfok és vezetés és használat mellett nem kell ( kb lehetetlen kivitelezni ) amúgy 60 ezrenként ,ha nem felel meg az üzemeltetés!
Tehát a sok paraszt aki 900 ezer ft-és számlát kap váltófelújításra 200 ezer km körül ,az annak is köszönheti hogy nem lett benne olaj cserélve ,mert a márkaszervz szerint örökéletű!
Irány PEST HDI specialistához egyben váltós is azt mondta AISIN szigorúan 60 ezrenként olaj csere különben 200 fele teljesen meg hal és ha már halldoklik akkor viszon nem szabad olajat cserélni benne mert hamarabb szét megy a váltó....
Ismerősnek most ment szét ugyan az a váltó ( végig márkaszervízben szervizelt autó )autómata váltósnál 900 ezer ft a számla!
Sajnos eladták a márkaszervízt (a Skoda képviselettel együtt), ami jártam, a szerelőm eltünt, na de ugyis más városba volt.
Ma voltam a O3-sal itt a városomba a márkaszervizbe, a főnők teljesen hülye, ezt tudtam.
Mondom neki, hogy eltelt 1.5 év, a kocsiban van 3oekm, cseréljen ki minden szűrűt és az olajat. Vitatkozott velem, hogy nem kell, csak az olajat és a olajszűrőt- de aztán belement. A multkor beállítottam fix 15e-res olajcserére, most látom, hogy megint 3oe flexibilisre van állítva.
Soft frissitést az O3-hoz nem kapott a rendszerben. Pedig 1oo%- hogy van.
Kiment próbaútra vele, szerinte a kocsival minden rendbe van, de kiderült, hogy ez volt az első O3-as Scout, amibe beült.
Betolt egy működő autót szervóhibával, erre visszaadják fél milla kifizetése után úgy, hogy mások meg elromlanak. Ezt egy mezei szerviz sem csinálhatja meg, nemhogy egy márkaszerviz. Ott a központi tudástár, ha az sem elég, konzultálnak, ha az sem, akkor kérnek egy szakértőt, de olyan nincs, hogy széttárjuk a kezünket, hogy nem tudjuk a megoldást, tessék csökkentett tudással használni a gépet. Gondolom, ez még a pohu szerint sem megfelelő.
A távolság miatt viszont most maradna az ottani Skodától segítséget kérni.
Márkaszervízben olyan szerelők vannak ,tisztelet a kivételnek akik reggel felkelnek bemennek melózni délután letelik azt haza mennek ennyi....mint egy gyári melós..durva mert 64 ezer egy olaj csere ,semmi motiváció ,csak egy meló,sima szakmunkás bér ,nem kell sokat várni .
Saját műhelyt fenntartani ott már gázosabb a fej vakarás mert híre megy és attól is függ a fent maradás,gyakrabban vannak ott szakértemek főleg ha saját a műhely.
Főleg ha bemész egy márkaszervízbe azt a végzős gyakornokokra bizzák az autót vagy suli után egy két év tapasztalat utáni szerelőre,valahol el kell kezdeni csak kellemetlen ha a te autódon kezdi :)
Nehéz jó műhelyt találni ,ha nincs gari márkaszervíz eleve kerülendő ,pofátlan árak vannak !
Előző PUG 508-ban 600 ezer ft-ért akartak kuplungot meg kettőst cserélni :D + hátsó főtengely szimeringet 120 ezer :D 720 ezer a vég összeg :D aztán szerelőm kihozta 300 ezerből ....no komment.
Ha tartósan oda vagy, első körben az ottani Skoda képviseletet keresném meg. Meg a Skodát, hogy ez szerintük megfelel-e a márka előírásainak.
Persze azért közben érdeklődnék az itthoni szerviznél, állják-e a kinti javítás árát vagy a hazaút költségeit.
Mert, ahogy a kolléga is írta, itt nem hibáztak, hanem úgy adták ki a munkát, hogy ők is tudták, fél munkát végeztek. (Gondolom, ami 2 dolog nem megy, arról nem szóltak, csak kiderült később.) Egyszerűen elfogadhatatlan.
Igen. Nehezen, de igen. Abban a két szervizben amiket én ismerek, egy-egy ember ért rendesen a szoftverhez, és már láttam őket is tévedni. Azt nem tartanám elképzelhetőnek, hogy így kiadják az autót. Vagy hogy nem mondják azt, hogy ez az alkatrész nem építhető be mert nem oda való, vagy hibás. Ha megfelelő, és nem tudták rendesen feltanítani, akkor az nem teljesítés. De tökmindegy, mi a nyűgje, nekik pontosan meg kellene tudniuk mondani.
Gondolom nem voltál ott a cserénél? Pl. nem láttad, hogy kivitték-e az autót az alapbeállításokat megcsinálni? Kormány jobbra majd balra teljesen, egyenesen pár km lassan, és ilyesmik?
Azért nem egészen, mert komoly marketing-értéke van annak, hogy a Golf piacvezető (vagy legalábbis etalon). Az Octi nyilván nem tudná megeelőzni, de egy jelentős szelet elvétele is rosszul jöhet. Ezért mindig lesz, amivel a Golf alá tervezik. Nálam ilyen. a nem síkba dönthető hátsó ülés, nyakam rá, hogy szándékos a "lépcső ".
Characteristic Curves need to be uploaded with the Factory Tool which has the latest Brand Version installed as well as access to the latest Flash Updates. Unless you have a Factory Tool which meets these Requirements the only Solution to accomplish this Step is to take the Car to the Dealer and have them perform this.
Motorból van pár (3?) verzió, más szoftverrel és kétféle fizikai kivitelben. Lövésem nincs melyik van a Seatban és hogy belül hogyan néznek ki, de elképzelhető hogy ha fizikailag tökéletesen egyeznek, akkor át lehet cserélni az elektronikát bennük. Már ha nincs leperemezve vagy beöntve műgyantával, és az eredeti hibátlan. Ez barkácsmunka és semmi nem szól mellette. Szerintem a gyári metódus és egy normális szerviz a megoldás.
Esetleg még ez érdekes, ha bővebben bele akarod ásni magad:
És sajnos 6 évesen már nem garanciás. :( Gondolhatod, hogy legszivesebben és is az asztalt verném amikor több mint 500 ezerért cserélnek egy kormányművet és utána nem jó. Autószerelő a szakmám, de jó pár éve nem dolgozom benne és az elektronikához kevésbé értek. No meg a feltételek sem adottak itt.
3000 km-re van a szervíz.A kormányműre csak úgy van garancia , ha bárdi embere ott van a kiépítésnél. Mielőtt kiadok kb.200 000 forintot az útra szeretném tudni, hogy az a baj e vagy más probléma van.
Nem rímel az sehova sem szvsz :) Eredetileg ugy volt h az FL-en majd "javítják" megszüntetik a hátsó lámpa melletti felesleges origamit mert sokaknak nem tetszett. Erre elbaxták inkabb az elejét is :)
Magas szintü döntések ezek, a Seat nem tul nyereséges és a többi konszern autora is egyre inkabb "veszélyt jelent" a Skoda egyre nagyobb eladásokkal büszkélkedhet. Jo autok ezek az octaviak már nagyon, könnyen kiszoríthatja a Skoda pl. a Seatot de akár a VW eladásaira is veszélyes lehet egyes piacokon és látszik hogy a tervezésnél igen jelentős szerepet játszanak az ilyen megfontolások.
Xenon izzó cserére vittem Bosch szervízbe 3 óra hosszát vártam mire kicserélték,szét bontották az egész elejét feleslegesen mert ,oldalról kellett volna és csak az egyik oldalon a másikon hozzáférni,ez álltal rosszul rakták vissza az egyik elsó radarnak a szenzorát + azon az oldalon a xenon izzóz amelyikhez hozzáférni,ezeket persze este vettem észre .....én raktam helyre a xenon csövet amit szinte lehetetlen a D1S foglalatba rosszul berakni nekik sikerült beeröltetni...szenzort néztem diaggal és írta hogy nem a megfelelő helyen van ,bontottam megigazítottam...magasságot be tudták állítani a fényszórón a hiper szuper lézeres mérővel az adaptív kanyarkövetést meg nem ..magyarázat még nem láttak ilyen autót ...de elállítani sikerült..
Oké akkor márkaszervíz ...beviszem hát ez nem is kanyarkövetős :D ÍGY NEM TUDJÁK BEÁLLÍTANI .....mert alvázszám szerint nem hozza ...megnéztem a doksiát tényleg nem hozza .....utána jártam ..ez az extra már a rendelés leadása után lett kérve és így már nem rögzítették hogy kanyarkövetős,előfordul.
A szerelő azt mondta hogy megnézte a fényszórót és látja rajta hogy nem kanyarkövetős :D :D tél van már sötét volt,na mondom gyere csak ...mentünk egy kört ..óóó tényleg az ,de így nem nyúlnak hozza mert alváz szám nem hozza :D
Így elvittem egy citroen peugeot szakszervízbe ott mindent profin megcsináltak 96 óta csak peugeot,citroen,DS -el foglalkoznak ,hálát adtam az égnek hogy találtam valakiket akik tényleg értenek hozzá...kurva nehéz jó szakembert szervízt találni ,botrány amúgy.
Viszont nem soká váltó olajat kell cserélni az autómatában ,találtam egy HDI specialistát aki sok ebben az új AISIN váltóban lecserélte már az olajat ,oda fogom vinni inkább megyek 100 km-et ,de többet soha semmiért nem megyek máshova.
Ne tud meg mennyi kokler van és akkor ez egy vag csoportos autó....én mennyi kört futottam egy felső kategóriás peugeot-al mire olyan szerelőt találtam,amelyik tudta hova kell nyúlni nem csak a duma meg a fejvakaras ment.
Gondolom, már nem garanciális a gép (bár alapvetően mindegy), kifizettél egy valag pénzt. Cserébe kaptál egy szar munkát meg egy kézszéttárást. Értem én, hogy itt is érdeklődsz, de én biztos az asztalt verném a helyedben. Ne kéztárogassanak, oldják meg!
3-4 naponta eltűnik egy octávia pestről tegnap megin elvittek egyet XI ker serleg utca hajnalban,csoki barna mih-894 sedan 2015-ös aki látja jelentse.
Most kezdődött az év de már 20-nál több octit elvittek,gyári immo riasztót kb 30sec alatt hatástalanítják és elgurulnak vele.
Aréna mélygarázsát kerülni sok autó tűnik el onnan,mivel sok az octávia így alkatrész miatt keresik a tolvajok és csak a gyári rendszerrel védett autókat gond nélkül elviszik.
Nagyon sok épületet vizsgáltam Budapesten. Minden épületnél az ott lakók megesküdtek, hogy a háború alatt a környéken az összes épület súlyosan károsodott, csak az övék nem. Hiába mutattam, hogy az épület harmada más téglából van, akkor se. Az az övéké és az nem lehet rossz.
" különösebb erőlködés nélkül lehet szortírozni az alkatrészeket. De ha az alkatrésszel nem is csinálják, a próbapadon akkor is pillanatok alatt kiderül - hála a sok érzékelőnek -, hogy melyik motor hogy sikerült. Egyik a fszt-i, a másik az emeleti raktárba és meg van oldva az ügy."
Nem gyűlölöm, csak a helyén értékelem. Egyébként én az itthoni JETTÁt hasonlítom a kinti JETTÁhoz. Az itthoni 2 (két) hétnél tovább nem bírta, állandóan elromlott rajta valami. (többek között ABS, gyújtáselosztó, szélvédő háromszor!!!, zárbetétek stb.) A Passat se volt sokkal jobb. A sógor 2,0l-es diesel Passat-ja 70e km-ig bírta. Generaloztatta és megszabadult tőle. Azóta sincs Passat-ja. Autógyárban nem jártam, csak papír és építőelem (panel) gyárban Németországban. Az irodám ablaka a tároló térre nézett (ketten voltunk benne), azt a sok törött, csorba panelt amit ott beépítettek, hát... Nem hiszem, hogy az autógyár más eladási filózófia alapján működne. Olyan szinten van az automatizálás, számítástechnika, hogy különösebb erőlködés nélkül lehet szortírozni az alkatrészeket. De ha az alkatrésszel nem is csinálják, a próbapadon akkor is pillanatok alatt kiderül - hála a sok érzékelőnek -, hogy melyik motor hogy sikerült. Egyik a fszt-i, a másik az emeleti raktárba és meg van oldva az ügy. Azt a sok szemét papírt -német gyártásút -, amit asszonynak el kellett sózni, hát az hatalmas mennyiség volt. Hogy a VW is cinkelt kártyával játszik abban biztos vagyok a meghamisított fogyasztási és környezetvédelmi eredmények alapján.
Nem tartasz a kábel-rendeléstől? Tavaly volt belőle galiba. (Csinálni kéne egy szlovák céget szlovák telephellyel oszt onnan tovább postázni az ilyeneket.)
Apropó, mintha vártál volna egy nagyobb felbontású endoszkóp kamerát? Jól emlékszem? Ha igen, tapasztalat?
De a bontott lámpák is brutál árban vannak, nem tudom, nézted-e.
Néztem, Ebayen 120 euró körül lehet lőni esetenként egy-egy lámpát. Viszont a LED-eket hajtó modult jó hogy mondod, arra nem is gondoltam, hogy külön külső modul van.
Nem tudom, feltűnt-e, hogy némelyik kicsit erősebb, vagy éppen más a színe ahhoz képest, amelyik tegnap jött szembe.
Egy ideig ezt optikai csalódással magyaráztam magamnak (autó színe befolyásolja), de azóta láttam már néhány O3-at felemás színű/fényerejű LED csíkokkal, gondolom, balesetes autók voltak...
Nem lehet, hogy VCDS-sel simán össze tudod őket lőni? Persze az csak a fényerő, de valamennyit változik a színhőmérséklet is a fényerővel.
Viszont könnyen tudsz ledesíteni, van is ötletem, hogy mit tudnál betenni.
Köszi, lehet, hogy megpróbálom, annyira szarul néz ki a gyári, olyan sárga mint amilyen utoljára a 6V-os trabi fényszórója volt.
A linkelt ledes cuccban az tetszik, hogy FEHÉR (4500-5000 K lehet), és a lámpa tükrére koncentrálja a fényt, inkább a foglalat közelébe.
Kicsit jobban nézhetne ki tőle a lámpád, és az se lenne baj (sőt akár előny is lehetne), hogy a fénye nem tölti ki teljesen a lámpát.
Tolatólámpaként így néz ki, kb. 2x erősebb a gyári izzóhoz képest.
Kell LED-esre állítani hozzá, vagy nem nyivákol az autó? Nem csak az O3-ban gondolkodom, jó lenne a másikba indexnek.
Ha túl fényesnek bizonyul, VCDS-el lejjebb veszed a fényerőt, tök egyszerű. :)
(Esetleg átkódolod a DRL funkciót a ködlámpákra, optikailag sokat segítene a gyári megoldáson, de a rendőrbácsinak nem biztos, hogy tetszene. :S)
Na ja, az 5-ös Golfon már játszottam ilyennel, 72-re állítva, szerettem, persze azon nem volt gyári DRL. Tulajdonképpen azzal kezdődött a "bűnözésem", mert az impotens céges szervizünk nem volt képes beállítani az automata zárást, mert azt mondták, hogy ahhoz mindkettő kulcs kell és az egyik korábban elveszett. Mondtam nekik, hogy ez hülyeség, semmi köze a kettőnek egymáshoz, de mondták, hogy nem, higgyem el, hogy így van, így aztán vettem egy kábelt, beállítottam magamnak, meg mellé még egy pár másik dolgot is :)
Szlovéniába vannak élesebb kanyarok a pályán, ott elég zavaró volt, 135-re állított sebességtartóval. Mintha sodródott volna. A kocsin a téli gumi is 225-ös. A hátsók 2.8-ra fújva. De Nokian... Csak ha visszakapcsoltam és gázoltam, akkor jött rendbe minden. A franc tudja. Amúgy lehetett szél is...
A fekete O2-es Scouttal meg se érzem ezeket a kanyarokat 15o-nel sem, Kumho télivel. Jártam arra azzal is vagy 3x.
Holnap megyek olajat cserélni és megkérem, hogy frissitsék a softot.
Mióta megvan 8,94 az átlagom, de ennek túlnyomó része haladós autópálya általában 4-5 emberrel, nem nevezném átlagos használatnak. Szerintem rendben van a fogyasztása, seniorvs kolléga barátibb értékekről tudna beszámolni. Egyébként 50 ezer felett járok kicsivel, és semmi baj nem volt vele, nagyon szeretem.
Nem tudom, hol olvashattál válogatott dumát, ez faszság. Az L&K is - gyakorlatilag - egy felszereltségi szint. Nem válogatnak semmit, mást raknak bele. Az Elegance nem azért volt jobb, mint a Classic, mert válogattak, hanem mert mást raktak bele. Műanyag helyett valami mással (vagy jobb műanyaggal) borították az ajtót pl.
A Jetta persze, hogy "jobb", mint az Octavia. De megint csak nem azért, mert válogattak az alkatrészek közt, hanem mert mást raktak bele. Meg raktak bele plusz zajcsillapítást. Meg esetleg más futómű került alá, hiába ugyanolyan a motor és hasonló az autó. (Ezt itt konkrétan Golf kombi vs Octi kombi esetben írta olvtárs.)
Az az igazság, hogy gyűlölöd a németeket, gyűlölöd a Skodát (még mielőtt: Te írtad, ha esetleg más szóval is), nem csoda, hogy tántoríthatatlan vagy. Ráadásul a minden márkánál egységes "alacsonyabb felszereltség = gyengébb anyagok" tényre is rácsodálkozol.
A nyavalya emlékszik rá már. De az interneten olvastam több helyen is. Egy gépész kollégám (már meghalt) beszélt a válogató illesztésről. Miszerint az alkatrészeket csoprtosítják. Nekem azt a példát hozta fel, hogy a dugattyúkat többek között súlyra is nézik. 400 gram van tervezve, De fölosztják 396-400, 400-405, 405-410 és 410-415 grammosakra. Jó ez mind, csak az a lényeg, hogy egy csoportba tartozzanak. Megy ez átmérő szerint is. Mielőtt valaki azzal jönne, hogy ahány típus, annyi fajta dugó, ezt senki sem vitatja. Főtengely és főtengely csapágyaknál is lehet ugyanezt csinálni. Meg még sok máshol. Elég, ha a dugattyúk csak átmérőre vannak egy csoportban, súlyban átlóg az egyik egy szomszéd csoportba, máris előbb megy tönkre a motor. És ezt nézik is a gyárak a minőség ellenőrzés során. El kell adni a majdnem jót is. El is adják. Lehet, hogy nem pontosan idézek, de a lényeg érthető.
"Most erre mit mondjak? Tök egyértelmű dolgot rosszul tudsz, de a motor tutti válogatott, mert Te "tudod"."
Azon nem szeretnék vitatkozni ami nem a szakmám, de:
- Mindenhol a L&K változatról azt írták, hogy válogatott alkatrészből készül. Nem azt írták, hogy más alkatrészből. Ha hülyeséget írtak akkor én is hülyeséget beszélek.
- Dolgoztam elég hosszú ideig Németországban, nincs jó véleményem róluk.
- Asszony révén kicsit beleláttam a multinacionális cégek üzlet-politikájába. Ha volt időm el is kísértem a külföldi tárgyalásaira. Elég sok felé eljutottam Székelyudvarhelytől kezdve Svájcig. A németek kiválogatták a szart és ideküldték. Se finn, se svéd, se norvég, se svájci papírral nem volt soha semmi baj, csak a németekkel. Kinézem belőlük autónál is.
- Valószínű számomra, hogy a kevésbé jól sikerült motorokat (nincsenek szándékosan elrontva) kapja a SEAT vagy a Skoda. Tény, hogy azok a Jetták amihez Németországban volt szerencsém kicsit mások voltak mint az asszony szolgálati kocsija. Itt nem a felszereltségéről beszélek.
Magyarul, ha van itt a topicban most valaki, aki tudna nekem segíteni abban, hogy mostanság megnézi, hogy nála mennyit ír ki a Climatronic, azt megköszönném.
Nálam tartós haladásnál most 75-78 fokot ír ki. Ha megállok (piros lámpánál pl.) akkor megindul felfelé, eléri a 80-82 fokot, de ahogy újra lehet jobban haladni, visszamegy 78 környékére. Városi sűrű tötymörgésnél 85-88 szokott lenni a max. a jelenlegi külső hőmérséklet mellett - de ez azonnal visszamegy 78 köré, ha újra lehet haladni.)
1.6 BSE benzinesről beszélünk.
Látható tünet nincs. A kamu-hőmérő a műszerfalon áll középen. Ha nem lenne a Climatronic szervíz menü, akkor nem vennék észre semmit.
Nos, ott tartok a termosztátos történetben, hogy a termosztát garantáltan nyit-zár, viszont a Climatronic 19.2-es csatornája szerint 75-78 fok körül.
Az a kérdés, hogy
- ez tényleg 75-78 fokot jelent a valóságban, magyarul korán nyit a termosztát, és dobjam ki / cseréljem ki
- az a 75-78 fok valójában egy téves/megtévesztő mérés, és minden rendben van.
Hol van elhelyezve a hűtőrendszerben az a hőmérő, amit a Climatronic kiír? Lehetséges, hogy ott tényleg csak 75-78 foknak kellene lenni üzemszerűen?
Van egy infrahőmérőm, próbáltam vele a hűtőcsövekre mérni, de nagyon nem találok olyan mérési pontot, ahol hihető értéket tudnék vele mérni. (termosztátház környéke, stb.)
Feleslegesen nem akarok venni egy termosztátot, és kicseréltetni. (Nem, nem akarom magamnak kicserélni. Ki tudnám, ha kellene, de maradnék a saját kaptafámnál.)
Egy vagyon lenne + kábelezés stb ááááááá kegyetlen én nem fognék bele egyszerűbb venni egy olyan skodrit amiben már benne van :) komolyan nagyon összetett a dolog
Folyamatos 11o-nél a O3 Scout is borzasztó keveset fogyaszt.
Az asszony vezetett Austria közepétől a tavasszal hazafele, majdnem a román határig kb. 9ookm van, 4.3-at mutatott a BC, megtankolva 4.5-öt számoltam. Beállt 11o-re és kész. Hétvége volt, gyér forgalommal.
De nekem nincs idegrendszerem ilyesmire, 6.8 alá nem megy, de egy nap alatt haza is érünk, passzióból.
Az asszonnyal megszálltunk a Fehér Tó panzióba, Szeged mellett, prima-primissima halászlevet kaptunk vacsira. Mindennek megvan az előnye és a hátránya is.
Én nagyon szerettem azt a motort, tényleg döbbenetesen keveset fogyasztott mindegyik ilyen autómban és ellenfél a közelben sem volt (óra szerint 4,8 volt a 0-100 és ~19 a 0-200 a sedan). Volt viszont egy nagy baja, ami miatt országúti használatra nem szerencsés: a regenerálás -> ezt gyakran, sokáig és zajosan csinálta.
Igen arra 7.7 litert teszteltek avant-ot ,de ha taposták 9 is meg volt viszont az is kurva jó egy ekkora autótol ,nem is lehet bírni hogy ne mennyen az ember....én sem bírom hogy ne mennyek egyszerűen kivánja ,nekem 6.4 volt a legjobb,nem birok még 130-al sem menni elkezdem mondom most megnézem mennyit eszik ha betartok mindent ,de nem megy 147 a minimum autópályán 150 nél villan magyarba így belefér így 6.4 2.2 HDI 205 LE 450 NM igazából 8.3 a 6000 km-es átlagom mert nyomom neki engem nem nagyon érdekel a fogyi :)
Igen, értem amit írsz és néztem én is a spritmonitort természetesen.
Amit tudni kell: csak nálunk helyezték forgalomba 225-ös kerekekkel, németeknél (a spritmonitorosok tutira kb. 90%-a), osztrákoknál stb. 245 volt a legkeskenyebb, de szerintem a zöme inkább 255-ös volt. Tehát már itt 10% a különbség a fogyasztásban. Emellett a spritmonitorosok zöme gondolom Avant.
Még egy különbség: én zömében (60%-ban tutira) magyar országutakon használtam, a kintiek pedig zömében autópályán futnak. Német autópályán nekem is 8,5 volt az átlagom. Na most aki mostanság megy német autópályán az tudja, hogy menyi ideig lehet padlón menni. Természetesen vannak szakaszok, ahol 270-ig el lehet nyomni; én ezeket használtam ki. És így volt ~8,5. (Nem tudom miért mást írsz, mint amit én egyértelműen leírtam)
Lényeg a lényeg; nekem a nagyátlagom a jelzett használatban a 200000 km-en 6,4 volt. Országutak óvatosan 5 liter környéke; autópályák pedig a fotókon, illetve ahogy korábban írtam. A fogyimérő pedig deka pontos (ritkaság a VAG-nél amúgy)
Csak kicsit nehezen áll össze: a spritmonitor szerint az ilyenek átlagfogyasztása (n=83 felhasználó) 8,93 l/100 km, 40%-kal magasabb, mint a tiéd volt. A legalacsonyabb ott közölt fogyasztás 7,09. Szóval a tiéd úgy volt jóval alacsonyabb, mint bárki másé, hogy nem ritkán 270-ig nyomtad. Hááát, nem mondom, hogy lehetetlen, csak hogy valószínűtlen.
Valószínűleg jóval egyszerűbb átalakítás lenne, mint halogénesből xenonost csinálni. :)
De a bontott lámpák is brutál árban vannak, nem tudom, nézted-e.
A tiedhez képest a ledes menetfényesnél rá van még aggatva egy 3. modul a lámpára, ami a ledeket hajtja, itt látod is a helyét (lámpa alja).
A bontott lámpán tipikusan nincs rajta, úgyhogy még arra is be kéne ruháznod.
A LED vezérlő biztos be van drótozva a kp. elektronikába, mert amikor az indexelésre/refizésre kikapcsoló DRL-el trükköztem, akkor láttam, hogy igazából 2 külön csatornán lehet elérni a DRL-t: az egyik "maga led csík", a másik a vezérlője (a teljes és hirtelen kikapcsolást a vezérlőn kellett beprogramoznom, viszont az "audis" indexelésre elhalványuláshoz meg a "csíkot" kell megtámadni).
A problémákat még tetézi, hogy bizony különféle színhőmérsékletű és fényerejű ledeket használnak ezekben a lámpákban, persze gyárilag össze vannak párosítva.
Nem tudom, feltűnt-e, hogy némelyik kicsit erősebb, vagy éppen más a színe ahhoz képest, amelyik tegnap jött szembe.
Egy ideig ezt optikai csalódással magyaráztam magamnak (autó színe befolyásolja), de azóta láttam már néhány O3-at felemás színű/fényerejű LED csíkokkal, gondolom, balesetes autók voltak...
Viszont könnyen tudsz ledesíteni, van is ötletem, hogy mit tudnál betenni.
Egy mezei P21/5W van benne, mondjuk az az izzótartó egy gyári hulladék.
Kollégának próbáltam segíteni izzót cserélni, mert az egyik ki volt égve.
2 új izzóval felvértezve nekiálltunk, aminek a vége az lett, hogy már a másik is csak pofozásra világított (2 új izzó beszerelve mindkét oldalon).
Fél órás érintkező csiszolás, végül hajlítgatás, majd kontaktspray után feladtam, és mivel úgyis készült a szervizbe, szóltam, hogy csináltassa meg...ekkora egy szart még nem láttam más autóban.
A linkelt ledes cuccban az tetszik, hogy FEHÉR (4500-5000 K lehet), és a lámpa tükrére koncentrálja a fényt, inkább a foglalat közelébe.
Kicsit jobban nézhetne ki tőle a lámpád, és az se lenne baj (sőt akár előny is lehetne), hogy a fénye nem tölti ki teljesen a lámpát.
Tolatólámpaként így néz ki, kb. 2x erősebb a gyári izzóhoz képest.
Ha túl fényesnek bizonyul, VCDS-el lejjebb veszed a fényerőt, tök egyszerű. :)
(Esetleg átkódolod a DRL funkciót a ködlámpákra, optikailag sokat segítene a gyári megoldáson, de a rendőrbácsinak nem biztos, hogy tetszene. :S)
Ezt ennyiből sajnos nehéz kisakkozni, tudni kellene mit mire cseréltek és hogyan nyúltak hozzá szoftverrel, stb. 00778 lehetett esetleg? Steering Angle Sensor (G85) configured incorrectly due to replacement control modules or incorrect coding Vagy nem lehet, hogy a kormány nyomaték szenzorra (G269) ad hibát, nem a szögjeladóra?
VAG-COM fórumban valószínűleg tud valaki valamit mondani, de kelleni fognak pontos adatok, egy log és hibakódok.
Nem tudták megcsinálni az alapbeállítást, mert nem volt kormányszög. Ha jól emlékszem g085 -n a hibakódra sajnos nem emlékszem. Ha a kormányoszlopon van a szögjeladó akkor miért lett kormányszög amikor visszadugtuk a csatlakozókra a régi kormányművet?
Ha nagyon szeretnéd, be tudod építeni a régi fajta szenzort,
Ha netán egyszer hazaviszem a cégtől, akkor lehet, addig nem hiszem, bár ha fillérekből megvan...
BTW, nem tudod véletlenül, a LED-es xenon a normál helyére plug&play bemegy? Gondolom a VCDS-ben utána molyolni kell, de a csati ugyanaz? Annyira béna a ledtelen xenon nappalija, amennyire csak lehet.
Az enyémen 235/45/18 kerekek vannak,mondjuk nem nagyon érdekel a fogyasztás,nem azért vettem,hanem,magamért,meg még ritka és a sok vag csoportos autó után végre valami más és izgalmas.Vag csoportnál meguntam hogy csak az elvárt jót hozzák,ami tény élmezőny,de nekem ez már nem elég.
Ezeket meg lehet csinálni,mikor tirolból jövök haza az első 80-km en 3.2 eszik a 2.2-es GT ( lefele )aztán beérek németbe 170-180-al aztán megint osztrák 150-el magyar 145-el és autóút 100-km 120-al
És 800-km után 6.9-7.4 az átlag,ha jobban veretem előzés padló 8.3
.Azért mondom elvinném egy ilyen útra 9-10 litert beveretnem annak a 300 lónak :)
Viszont ez is kurva jó fogyinak számít egy akkora dögnek.
Rosszul tudod, nem válogatott alkatrészből, hanem egészen más alkatrészből. Attól L&K felszereltség. Nem a jobban sikerült műanyag elem van benne, hanem fa. Nem a jobban sikerült felni, hanem direkt L&K felni. Utóbbiak lehetnek jobb minőségűek, de nem mert válogatják őket, hanem külön gyártják.
A Skodánál(ha jól tudom) a Laurin és Klement változat válogatott alkatrészekből készül. Asszony papírüzlet terén tevékenykedett, finnekkel, svájciakkal nem volt semmi baj, a németekkel annál több. Kiválogatták a gyengébb minőséget és ideküldték. Reklamációra az volt a válasz, hogy a nyomdákban van a hiba. Nincsenek illúzióim.
A kolléga nem is azt állítja, hogy külön gyártanak, hanem a gyárban kimazsolázzák a legjobbat az Audinak, a jókat a VW-nek, a "selejt" meg megy a Skodának.
Én meg nem hiszek ebben, az igénytelenség nem ebből fakad, hanem a felhasznált anyagokból, megoldásokból, meg időnként szándékos béna megoldásokon a másodmárkánál.
Az igényesebb nem azt jelenti, hogy ugyanolyan alkatrészből kiválogatják a selejtet a másodmárkának, hanem igénytelenebb alkatrészt gyártatnak bele. (Puha műanyag vs kopogós, kemény műanyag pl.)
Inkább a 12-es VCDS-re tippelnék a hibaüzenet kapcsán.
Ha jól emlékszem, a kódolást az RLHS szenzor esetén is meg lehet csinálni, és úgy tűnik, hogy minden oké, csak épp nem működik az egész, mert hiányzik a "hardver" a szenzorból.
Na mindegy, az ablaktörlő lerakást gyújtás levételnél ill. a csepptörlést még mindig be tudod állítani, ha izgatnak ezek, meg az új verziós kábel (szoftver) több szempontból is jobb.
Pedig a Peugeot 1,6 HDi tényleg nagyon keveset fogyasztott. Mondom, 4 személlyel Ravennából hazahozott 3/4 tankkal. 120-130km/h-ás sebességgel, autópályán. Az Alpokban végig belső sávból néztem a többieket a külső sávban hogy igyekeznek. Csak egy Mercedes SUV jött utánam, utol is ért. 3008-t szerettem volna helyette, de asszony addig sírt, hogy ő azt nem tudja vezetni amíg Skoda lett belőle. Még egyszer nem lesz beleszólása.
"az 1+ milliós használtpiac már nem arról szól, hogy kinek van luxusra pénze, "
Engedtessék meg, hogy ne értsek ezzel egyet. Amúgy pedig rengeteg tévhit van. Azt , hogy a VW olyan nagyon jó inkább tartom városi legendának. Eddig csak olyantól hallottam becsmérelni a Peugeotot akinek még nem volt, de hallotta, hogy nem jó. Akinek már volt, azt nem hallottam, hogy szidná. Volt Vw-en Passat-om, Jettám és most a Skoda Octavia, a sogoromnak full extras 2,0l-es diesel Passatja VOLT, de 70e km után megszabadult tőle. Nekem a 4 Peugeot-tal nem volt összesen annyi bajom, mint EGY VW-el.
Belenyúlt....wv ben is elofordul mint minden más autónál..valakinek az o2 rs el járt így,ettől még van amelyikkel nincs gond,aki rosszul jár az hangos.
Attól tartok, hogy nem városi legenda. A Peugeot nyilatkozta hivatalosan, hogy a Peugeot lesz az igényesebb, a Citroen a kevésbé igényes. Az tény, hogy annak idején a Pegeot 301-re csak 80e km volt a garancia. Ez lett most a Citroen.
az 1+ milliós használtpiac már nem arról szól, hogy kinek van luxusra pénze, hanem arról, hogy melyik motortól várnak kevesebb drámát, ez van beárazva.
Urbán legenda (valahol tényleg így írták, talán egy tankönyvben) szinten én is hallottam ilyenekről, de konkrétan illetékestől még nem, anonim formában sem.
Az öthengeres az nagyobb hengerűrtartalmú motor. Volvo nem a szegényemberek autója. Aki Volvót vesz, annak van pénze, érthető, hogy a nagyobb motort keresik.
Amúgy érdekesség, egy tegnapi cikk szerint az adac azt találta, hogy a Skoda akármi (talán Octavia) 1.4 tsi nagyon jól teljesít fogyasztás és károsanyag-kibocsátás területén (4. hely?), egy VW valami 1.4 tsi meg brutál rosszul. Kicsit meglepődtem.
A nagyon jól teljesítő az a CNG volt, az nem véletlen, de az 1.4 TSI a Golffal még azért befért közvetlenül az élmezőny után, számomra is furcsa, hogy a Tiguannal ennyire rosszul szerepelt.
Ha olyan ócska lenne a motorja akkor nem ez lenne a diesel Volvo-ban és BMW-ben.
Azért az nem véletlen, hogy a Volvónál mindenki a márka saját öthengeres dízeljét keresi, és a francia motoros verziókat csak sokkal nyomottabb áron lehet eladni.
(nem mondom, hogy nem jó motorok, mert nem volt tapasztalatom velük, de azt látom, hogy a Volvo használtpiacon mi a helyzet).
Elhiszem, amit írsz, de pont a motornál nem hiszem, hogy direkt selejtet tennének a C-be.
Amúgy érdekesség, egy tegnapi cikk szerint az adac azt találta, hogy a Skoda akármi (talán Octavia) 1.4 tsi nagyon jól teljesít fogyasztás és károsanyag-kibocsátás területén (4. hely?), egy VW valami 1.4 tsi meg brutál rosszul. Kicsit meglepődtem.
A Citroen az a Peugeot-nál mint a Skoda a VW-nél. Sok Peugeotom volt, nem volt velük semmi gond. Az 1,6 HDI-nél még azt is rendszeresen elfelejtettem, hogy hol kell üzemanyagot betölteni, olyan kicsi volt a fogyasztása. Hogy a károsanyag kibocsátása mennyi azt nem tudom, én csak a fogyasztását tudtam ellenőrizni. Az nagyjából megegyezett a gyári adattal. Persze a Peugeot-ot is szét lehet hajtani, főleg ha belepiszkálnak. Ha olyan ócska lenne a motorja akkor nem ez lenne a diesel Volvo-ban és BMW-ben.
"rendszeresen jártam vele autópályán 4,9 - 5,1 fogyasztással 120-125 km/h sebesség mellett. A 110 lóerős verzió volt, ha kellett, akkor ment mint az állat és a fogyasztás akkor se emelkedett az egekbe."
Csak érdekesség, mielőtt ekézve lennének a VAG dízelek:
5 éve ezeket a fogyiadatokat egy 313 lovas összkerekes 2 tonnás VAG autó is tudta 225-ös kerekekkel. Az meg gondolom sejthető, hogy mennyivel megy jobban ha tolod neki, mint egy 110 lovas. És ennek sem ment egekbe a fogyija. Ma már 300000 km-nél jár, gond nélkül.
Ezt aláírom, 10 évig használtam olyat (Ford felirattal, de a motor echte PSA volt, a szerelő mondta is, hogy minden szűrő, egyéb csereanyag francia kódokon jött :-)), rendszeresen jártam vele autópályán 4,9 - 5,1 fogyasztással 120-125 km/h sebesség mellett. A 110 lóerős verzió volt, ha kellett, akkor ment mint az állat és a fogyasztás akkor se emelkedett az egekbe.
Télen viszont kartonpapírt kellett a hűtő elé rakni, mert nem volt fűtés, ha országúton mentél vele, annyira semmi hulladékhő sem keletkezett a motorban.
Az autó ma is jól érzi magát, néha találkozom azzal, aki most használja, se a kettőstömegűvel, se a befecskendezőkkel, se a turbóval semmi baj, pedig már 12 éves. Persze, ahogy régen is, ma is a legjobb Ford szervizbe jár (Alsógöd ESS motor), ott értenek hozzá, megkap mindent amitől vígan szalad még 8-10 évig.
Még ősszel egyik gyerkőc a családban megszívatott (beeezárhatooom ééén az auutóóót?), és a kulcs kitartó nyomkodása miatt résnyire lehúzott ablakokkal állt egy éjszakát a verda az esőben.
Élmény volt Ausztriából hazajönni vizes ülésekre terített pokrócokon ülve...
Ezt a hdi-véleményt a szomszédom biztos nem osztja... Komplett motort cseréltetett az itteni hdi-isten szerelővel, aztán 2 hónap után kb. azzal is baj lett. Amúgy is belenyúlt, folyamatosan szar valami a C8-on, kis túlzással annyi időre sem tudják hibamentesen összerakni, hogy gyorsan eladja.
Persze ettől függetlenül úgy általában lehet jó motor a hdi.
Szerinted ha 4,8-as átlagnál rossz a kibocsátása, akkor a javított 8+ liternél megjavult?
Szerinted másik autómárka hasonló fogyasztás mellett jobb kibocsátású? Remélem te sem hiszed el! Egyik sem különb a másiknál. Mitől is lenne? Egy kaptafa az egész. A VW-t csípték meg. A többi gyártó meg lapít. Na miért?
Szerinted egy Peugeot HDI-je jobb, mint ezek? (elárulom, nem!)
Egy VAG is simán hozza a gyári átlagot. Pont annyira mint egy másik gyártóé. Vezetés, körülmények, kerékméret stb. függvénye.
köszönöm! rendeltem végül egy frissebb kábelt én is, hogy az eső elleni ablakfelhúzást be tudjam lőni, mert szeretem nyitott ablakkal szellőztetni a kertben a kocsit :)
Ha az autó tényleg tudná akkor nem kellett volna csalni. Persze az igéretekre lehet hivatkozni, meg kártérítést kérni. Magunk között mondva egy VW dieseltől nem szabad annyit várni mint egy Peugeottól. Az tényleg tudja is azt a fogyasztást amit igértek. Vagy legalább is nem sokkal több a fogyasztása annál amit ígérnek.
Igen én is így gondolom. Ráadásul ez a 2 és fél liter plusz fogyasztás jelentős többletköltséggel járt finnországig. Visszavittem indulás előtt , de azt mondták minden rendben. Bár a kormányműre is azt mondták. :/
Nekem inkább olyan a hang, mintha maga a tank mozdulna meg és ütődne neki valaminek. Én azt vettem észre, hogyha csak első kattanásig töltöm, akkor kevésbé van hangja, mintha csurig csöpögtetem.
Lehet ekkora úton volt hőmérsékletkülönbség, de ha finnországban minusz 2x fokban elég volt neki a 4,8-5 liter akkor bármikor máskor elêgnek kell legyen. A különbség egy új kormánymű és egy új motorvezérlő szoftver.
Rájöttem, hogy mi a plecsni, megnéztem, és 1N3 van benne. Hogy működik ez az adaptív kományszervó? Sebesség növelésével lineárisan csökken a rásegítés, vagy exponenciálisan? Van erről valami grafikon? Állítható ez a görbe?
Hátha van köztetek olyan aki tud megoldást. Múlt héten megállt a szervó a kocsinkban. ( Altea xl 1.6 cr 2010-s/ elektromos szervó.) Komplett kormánymű csere után a szervó jó , viszont világít az esp,keréknyomás és szervó hibajelzők. A hibakód kormányszög jeladót mutat és valóban nincs is kormányszög. Visszacsatlakoztatva a régi kormányművet van kormányszög. A VW márkaszervíz széttárta a kezét és azt mondták ez ilyen nem tudják mi van. Na most tudja valaki, hogy a kormányszög jeladó hol található ennél a tipusnál?
2. Probléma: mivel csalós dízel motorvezérlőt frissítettek. Most a fogyasztás 4,8-ról 7,1 l/100 km-re nőtt. Ötletek?
Még egy kérdés: többünknek feltűnt, hogy hirtelen fékezéskor, gyors irányváltáskor, gyorsításkor hátulról valami nagyon halkan "csattan, placcsan". És nincs jobb ötletünk annál, minthogy a tankban a gázolaj csinálja. Más is hallotta már ezt? Van olyan a 21. században, hogy nincsenek lamellák a tankban? Létezik, hogy ezen spóroltak?
Ezt az autópályás "kóválygást" én is észrevettem már. Leginkább 120-130 környékén jelentkezett és köze volt az szélhez is. Olyan volt mintha ellentartana az oldalszélnek de pár másodpercenként ez az ellentartás megszűnne egy pillanatra. Csak 120-130 környékén és közepes oldalszélben jelentkezett nálam. Nagyobb tempónál vagy ha szélcsend illetve erős szél volt nem csinálta. Nekem szoftveres hibának tűnt de nem foglalkoztam vele. Az én utazótempóm 140-150 között van, ott soha nem éreztem, hogy bizonytalan lenne.
15.000-nél elvittem egy olajcserére az autót és akkor elég sokat pepecseltek az autóval gépre kötve, talán frissíthettek rajta szoftvert is, azóta nem érzékelem ezt a jelenséget, pedig most járok 53.000 km-nél. 14/07-es az autó egyébként.
Nem vagyok érintett (KESSY), különben beprogramoztam volna. :)
A Briskodán már olvastam róla, egyik fórumos állítása szerint Skoda dealer (!) csinálta gyári leírás (!) alapján.
(Nyáron Horvátországban sikerült véletlenségből letesztelnem, hogy KESSY-vel tényleg nem zár vissza a csomagtérajtó, ha (véletlenül) bedobtam a kulcsot...azért utólag leizzadtam, ehhh... :D)
Nekem is olyan Golfom volt előtte, az O3 még annál is stabilabb a pályán (16" helyett 17" kerék is belejátszhat valamennyit).
Van vezetői profil választóm, úgyhogy próbáltam normál és sport módban is a kormányt (végül a sportnál maradtam), de a normállal se volt semmilyen kóválygás, mintha sínen menne.
Érdekes, a Briskoda fórumon is felbukkant 2-3 hozzád hasonló panasz, de végül nem lett megoldása, vagy legalábbis nem írták meg.
(Kormány akadozásról írtak még a külföldi fórumon, az utastérben ért hozzá valami.)
Nyári/téli kerekekkel ugyanúgy csinálja?
Nem hangzik jól...rendesen át kéne nézetni a gépet, és ha a "hardver" oké, akkor is még lehet, hogy van újabb szoftver rá.
A VCDS-es állítás 2 esetben működött eddig, amiben így-úgy közreműködtem, ennél a "trükknél" a modellév nem számít, amennyire tudom.
1.6 TDI ez is. De semmiképpen nem ráz, simán siklik, csak jobbra-balra elkóricál a sávból. Ezt a plecsni dolgot kifejted nekem picit bővebben? :) Hol kell keresni? Az adaptív tempomat egy hardveres feature? Mivel 0 km-esen kaptam, nem gyanakodnék arra, hogy futómű gondja lenne. De majd utánakérdezek a többi srácnál, hogy ők is érzik-e.
Ha már O3, még egy hasznos feature-t találtam a VCDS-en: ha csak a csomagtartót nyitom ki kulccsal, akkor a csomagtérajtó lecsapása után lehet késleltetést beállítani az automata visszazárásig (ami gyári beállításban azonnali). Szívem szerint teljesen kikapcsolnám az egészet, de a beállítható 30 másodperc már elég lehet ahhoz, hogy az ember realizálja, hogy éppen a kabátzsebével együtt tette be a kulcsot a visszazárni készülő csomagtartóba.
1N3 elvileg a sebességfüggő szervó kódja az O3-nál, nézd meg a plecsnijén, hogy van-e benne. Én vagy 5 O3-mal pályáztam már, nem tűnt fel semmi ilyen jelenség, egyedül a mostani 1.6 TDI-nél érzek egy határozott remegést GPS szerinti 130 körül (és feljebb is), vagy kerék, vagy motor, de elvileg újracentrírozták a kerekeket. A nyárival majd meglátjuk.
Tavaly decemberben kaptam a cégemtől egy Octavia 3-at, 0 km-rel. Nagyon frankó autó, nagyon meg vagyok vele elégedve. Egyetlen olyan dolog van, ami kicsit zavar: 130-nál eléggé "kóvályog" az úton. Úgy tudnám leírni az érzést, mintha folyamatosan oldalszélben vezetnék, kb. 2 másodpercenként korrigálnom kell. Néha jobbra, néha balra. Olvastam a Totalcaron egy cikket, amiben a kormányszervó szoftveréről volt szó, és azt gondolom, hogy itt is arról lehet szó, hogy nem adaptív a szervó, mert 100-110 körüli tempóig teljesen ki vagyok békülve a kormányzással, csak magasabb tempónál van ez az érzésem. Előtte egy 2008-as full fapad Golf 5-öst vezettem, abban isteni volt a kormány. Mintha kitalálta volna a gondolatomat előre, követte a minimális autópálya kanyarívet magától, stb. Abban is elektromos szervós volt, gondolom más volt a szoftver alatta. Aztán egy 2012-es Ford Focust, és ott sem emlékszem arra, hogy folyamatosan korrigálnom kellett volna. Arra ment, amerre akartam, hogy menjen.
Az lenne a kérdésem, hogy találtam ezt a tavaly januári bejegyzésedet erről a témakörről, és utánanéztem máshol is, a VCDS-ben van olyan (44-es modul), hogy kormányszervó erősség állítás, de nem nagyon találtam semmit arról, hogy ez az Octavia 3-ra is működik-e. Csak arról (2014-ből), hogy a Ross-Tech szépen lassan fejti vissza a szoftvert, és majd idővel talán meglesz a megoldás erre is.
A Q3-mas FL E6-os, annak AdBlue rendszere van, kíírja jó előre, hogy fogy el (de a végén letílt), elvileg fel lehet tőlteni sk. A tank 12 literes, amikor kifogy min. 5.7 litert kell bele tőlteni, hogy észrevegye a szenzor. Másképp
nem indul be a motor... egy gonddal kevesebb lenne egy E5-ös.
A tulaj nem túl műszaki... sokat fog szólni a telom, ameddig mindent megszok.
Azon vagyunk, hogy kiszúrjunk velük és tényleg elmenjünk 4ooe-ret egy részecskeszűrővel.:)
OFF
Kell vegyek egy használt Q3-ast, bekattant valakinek az agya a családban.
1o-15e km-be futású kéne legyen, 2o15-ös vagy fiatalabb. Ért valaki itt a Q3-as hoz?
Milyen betegségei lehetnek?
Mi legyen E5 vagy E6-os? Van itt nálunk a weltautónál pár megfelelő, garival és elhozhatok egyet a németektől is , a mobile.de-n vagy 1ooo találatot kaptam (a weltautósok intézik, elhozzák és beíratják 5-6ooeuróért ).
DSG-s 7tronic az a jóféle robotizált szekrény, vagy a rosszféle?
Ha quatro a neve, akkor torsen van rajta?
Keveset fog járni vele a tulaja, vegyek inkább egy benzinest?
Én sem szoktam ,nagyon foglalkozni vele Osztrákokhoz járkálok melózni ,diag szerint 3 éves az autó és átlag regenerálásra meg tett kilométerek az utolsó tíz reget 763 -km-enként végzi ,persze ez egy kiszámolt érték ,amit az autó BSI -je kiszámolt sacc per kb ....egyszer állítottam le reg közben mert éreztem a szagát ammóniához hasonlít ,mert FAP adalékot használ az autó ,hogy képes legyen akár 6. ban autózva 70km /h -val is regenerálni ,ezért is kapcsol be minden fogyasztót tirokba tükör füttés hátsó ablak füttés ....
Kérdeztem egy DPF-ekkel foglalkózó ismerőst ő azt mondta csak akkor tisztítják ők is mikor már nem segít rajta semmi ,addig nem kell vele foglakozni...
A mérnök pontosan olyan terméket állít elő, amilyen a specifikációban szerepel.
Nem egészen. A mondat úgy helyes, hogy a mérnök pontosan olyan specifikációk szerint tervezi meg az alkatrészt, amiben a marketinges és a pénzügyes megegyezett, persze megpróbálja szakmai tisztességből a legjobbat kihozni, de a keretek van, hogy ezt nem engedik...
Soha nem szoktam vele foglalkozni, hogy regenerál-e vagy sem... Ahhoz elég sűrűn megyek vele hosszabb utakra, hogy ha éppen regenerálni is akarna akkor 4-5 indítás után le is tudjon futni a ciklus. A baj azzal van, ha heteken keresztül nem képes végezni vele, de olyan nálam nem fordulhat elő!
Nem szabad rágörcsölni erre, ha fontos lenne akkor biztosan kiírná, hogy menj vele még egy kört, de pontosan elég ráhagyás van a rendszerben ahhoz, hogy ne okozzon gondot ha néha néha épp a regenerálás közben kell leállítani. Ennyit bírnia kell!
Egy 5-600-as etap után, vagy pl holnap ha megjövök Bécsből biztosan nem fogok még egy 20-30 km-t vezetni azért mert éppen regenerálásban van, majd végez vele a következő alkalommal ha olyanok lesznek a körülmények, hogy beinduljon és ha akkor sem, hát majd az azt követőben! Abban szerencsére biztos vagyok, hogy ha minden össze is esküszik ellenem, akkor is max 4-5-ször kell próbálkoznia, hogy sikerüljön és ennyitől még a motorolajat sem nyomja tele gázolajjal, és a DPF-nek sem árt a dolog!
Igaz kivéve ha beleragad a regenerálásba....off autómba be kapcsol a vissz pill tükör fűtése ha regenerál+12+test gyári vezetékre végére egy led és ha regenerál világít.....VAG csoportos autóknál nem tudom igy van e.
Ez biztosan nem így működik. Gondolj bele, sokkal gazdaságosabb lenne más módszerekkel, pl a gyártási költségek csökkentésével rövidíteni egy alkatrész élettartamát.
Átlagembernek ilyen kell. Ha kiírná az autó, hogy légyszi most ne állítsd le a motort, vagy menj vele még 10km-t, akkor az lenne a baj. Így simán leállítja, nem tud semmiről, majd később a regenerálás újraindul, és mindenki boldog.
Rendben, köszi. Sosem engedem fél tank alá esni az üzemanyagszintet. Nem jól tudom hogy ha a műszerfalon megjelenik az ikon akkor még nem kell egyből menni a szervizbe hanem akkor kell azt csinálni amit írtál, hogy 3 ikban megyek 90 el addig még el nem alszik? 190 000 km-nél márkaszervizben megnézték akkor még azt mondták nagyon jó állapotban van a szűrő. Egyébként normál körülmények között hány kilométerenként regenerál?
Menj ki vele a pályára, meleg motornál, minden elektromos fogyasztót kapcsolj be, legyen üa legalább negyedig benne és haladj 15 percet 3.-ba 9okm/h-val. A legközelebbi szervíznél nézesd meg a differenciális nyomásszenzort. Ad hibakódót is.
Egy ideig ne járj vele negyed tankon alúl.
Ha nagyon el van tömődve ki kell jelezzen a műszerfalon a rsz ikon. Sárga. Akkor azonnal irány a szervíz.
1x át lehet mosni, vagy használ, vagy nem. Meg lehet nézni, hogy hány százalékos az eltömödése a tisztitás után. Ha kitisztitódik, akkor még fog menni.
Nekem az egyikbe most 36oe van és egyszer jelzett az rsz ikon, ki is mosták.
A másikba 16oe és még nem jelzett soha. De ezek PD-k és azoknak betegsége volt a rsz.
A CR-nél a rendszer jobb.
A 2o16-os CR-em E6-os, amiután az egyik nap 16ookm mentem vele szinte folyamatosan, másnap kimentem a városba és amikor beparkoltam a garázsba, akkor hallottam, hogy megy a hűtőventi, egy jó nagyot rugtam a kerékbe.
Szívtam az O2-es Scout első ablaktörlőivel, 9 éves az autó.
Este megmosattam és reggel a garázsból indultam egy hosszabb útra, jó hidegbe. Néha mosni kellett az szélvédőt. Egy adott pillanatba a két kar megállt a szélvédőn, kb 15 fokkal az alapállás felett, aztán visszament, aztán megint.
Ha mégis végigfutott az egész törlési ciklus, az lassabban történt.
Ennek az oka az, hogy a két menetes tengely csapágyozása (ami forgatja az ablaktörlő karokat), vizet kap és befagy. Elvileg szét kell szedni és a csapágyozást megtisztítani és újrazsírozni, valamint két O-ringet kicserélni.
Ha ez nem sikerül, a második képen látható egységet cserélni kell.
Az első kép a tengelyt és a házát mutatja. A spiáter házba belefagy a víz, mert az O-ring nem zár. Amit lehet csinálni szétszedés nélkül (a szétszedés nem is olyan egyszerű egy 9 éves kocsinál, útközben- de amúgy is lehet, hogy prés is szükséges) az a következő: fel kell állítani az ablaktörlő karokat szervízmódba (gyujtás le, ablaktörlőbajusz egyszer fel). Akkor elvileg kézzel el lehet mozgatni a karokat szélvédő síkjába. A csapágyház fagyása miatt a lapátok nehezen fognak járni.
Egy WD4o-essel, a csővel, addig kell olajat fújni az O-ring köré (azaz a kar csatlokozása alá) és közbe kézzel járatni a lapátokat, ameddig a lapátok könnyen járnak. Kőhalomnál (ez a Közép-Erdélyi medence leghidegebb pontja, -29 fok volt- de mindig legalább 6-7 fokkal hidegebb van mind bárhol a medencébe), egy kútnál megálltam és egy kis flakon WD4o-es felét fújtam rá mindkét tengelyre.
Szeretném megkérdezni, hogy az 1,4 140Le-s benzines Octavia miért írja ki újabban minden kanyar után, hogy :SPEED TO HIGH? (30-50km/h sebességnél) Ha valaki tudja, legyen szíves mondja el. A kézikönyvben csak az aut. parkolásnál találtam ezt a szöveget de ott azzal a kiegészítéssel, hogy vegye át a kormányzást. De itt előre menetről van szó, amikor pld. befordulok a sarkon. Előre is köszönöm a segítséget.
A mondat így helyes: Te hallasz valamit amiről azt gondolod, hogy árt a motornak és ezt az üzemet próbálod elkerülni. De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy igazad van, de a gondosságod mindenképpen a javadra írandó, még akkor is ha adott esetben teljesen felesleges.
Annak idején a fősulin terveztünk motort, tanultunk tribológiát meg sok minden mást, és lett belőle egy autógépész-mérnöki diplomám. Tehát van okom azt mondani, hogy ez nem jó a motornak, de a motor élete során millió ilyen dolog van, kezdve a -20°C-ban való hidegindítás totális kenetlenségétől mondjuk a Skoda jelenlegi fix 30 ezres olajcsere-periódusáig, és abban igazad van, hogy a motorok rengeteget kibírnak.
igaz, én csak azt gondolom hogy így van. de nálam sokkal okosabb és tájékozottabb autószakmabeliek meg tudják hogy így van. persze szempont a márka megítélése is, de az csak az új autóra vonatkozik. melyik autógyár az amelyik úgy nyereséges hogy 10 évig minden költséges alkatrészt úgy tervez meg hogy az hibátlan legyen és lehetőleg az egyre gyakoribb és drágább szervízek miatt senki ne érezze úgy hogy jobban megéri új autót venni? de ha lenne is ilyen akkor miért nem vállalnak bátran 10 év garanciát? persze 1-2 gyártó ad mittudomán 5-7 évet (bár lehet hogy már a kia se ad 7-et, nem tudom), de azok is olyan feltételekkel hogy adott esetben könnyen ki lehessen bújni alóla. a +2 év pohu-s gari a gyári 2 év mellé dologról meg ne is beszéljünk. én sajnos úgy érzem hogy a legtöbb gyártó (és persze nem csak autók esetén) annyi időre tervezi a termék elhasználódását amennyi garanciát vállal rá. és ha valami véletlen folytán egy tv (mint az LG-m) 5 éve hibátlanul működik pedig csak 3 év gari volt rá akkor ott a mérnökök még spórolhattak volna valamin, tehát rosszul dolgoztak :)
-
kösz nem akarok kínába menni, se a szmogjukat de főleg a kajájukat nem veszi be a gyomrom :P de nyilván rosszul fogalmaztam, akkor úgy hogy világos legyen: "hogy megfeleljen az EU-s (az amúgy teljesen hülyeség) mérési ciklusoknak". amitől meg mellesleg a környzetvédelmi besorolás függ. tehát ha a mérés sz.rt se ér akkor logikus hogy az arra alapuló dolgok szintén. igen persze majd talán most már végre módosítják mert így 10 év után -meg a vw hype-nak köszönhetően- végre rájöttek hogy ebben a formában úgy hülyeség ahogy van. de akkor majd az lesz a cél hogy annak megfeleljen az autó még ha a mérnök azt is mondja hogy nem lehet, a marketinges majd eléri hogy de mégis lehessen. max 4-5 év után majd egy rom lesz az autó. de a második gazda -vagy gari lejárat után az első se- melyik autógyárat is érdekli? csak egyet mutass.
Oké-oké, talán túl saccoltam a hóvastagságot az út elején. Valahogy nem volt kedvem kiszállni a meleg kocsiból és a hóvastagságot lemérni. :))))) Az úton nem volt szűz hó, de a sí és szánkópályán (és nem ott ahol korábban már hó ágyúzva volt) bőven a bakancsom szára felett volt a hóteteje. Ezt szeretem ebben a fórumba, ha valaki egy kicsit elrugaszkodik a valóságtól, persze nem szándékosan (pl.: én a hóvastagsággal) egyből megy a "csipkelődés"! :)))))) Amúgy köszi a jótanácsot!!!! :)
Az Octávia jól viselkedik a hóba egy megfelelő téli gumival, mert elől húz és elől van a motor is.
Ki kell kapcsolni a kipörgésgátlót, de figyelj oda a kanyarokba lefele, mert könnyen kitőr a háta a kocsinak.
Azt se a kipörgésgátló, se az EPS nem szedi ki- de még a 4x4 se. Lefele fékezni is úgy kell, hogy ne kapcsoljon be az ABS.
Ha kell, tedd be 1.-be és gurulj. Friss hóban, ha egy kicsit is odakap a jég az útra, kész katasztrófa- és megtőrténik ha nem volt teljesen felszáradva a burkolat a havazás előtt.
Péntek este a nagy havazáskor elmentünk a visegrádi sípályára. A 11-es útról letérve a felvezető szerpentin abszolút nem volt takarítva (szerintem olyan 20-30 cm hó lehetett). Elindultam felfelé, a kipörgés gátló állandóan be-bekapcsolt, végül "megsajnáltam" és kikapcsoltam. Így is tudtam felfelé haladni, a kerék néha kapart rendesen, de lehetett menni. Tudom, most a krumplit hasonlítom össze az almával, de számomra vicces szitum volt amikor 2 db BMW is megrekedt felfelé menet kb. 200 méter után és miattuk kellett megállnom, amíg visszatolattak. De álló helyzetből is el tudtam indulni.
Valakinek van valami tapasztalata, hogy havas úton mi a jobb: hagyni, hogy hagy szenvedjen a kipörgés gátló vagy inkább célszerűbb kikapcsolni?
az elmúlt 10-20 évtől már évről-évre egyre jobban ott vannak a marketingesek meg profit maximalizásáért felelős közgazdászok az autógyártóknál... azoknak pedig nem az az érdeke hogy az autó vigyázzon magára 10+ évig, hanem hogy 2-4 évente cseréld újra
Sokan gondolják, hogy ez a helyzet, de aki járműipari marketingeseket én ismerek, azok pont az ellenkezőjét állítják: egy autó megbízhatósága, az üzemeltetési költségek alakulása nagyon is kihatással van egy márka megítélésére (lásd franciák kontra japánok), annak pedig az újautó-eladásokra. Radásul az elcseszett renomét csak nagy költséggel és csak hosszú idő alatt lehet újra felépíteni.
megfeleljen az EU-s (amúgy teljesen hülység) környezetvédelni előírásoknak
mondom, lehet hogy az újabbakban (o3/rapid/stb) már sokkal intelligensebb, az o2-n meg még ilyen béta-szerű ez a dolog. nekem már sajnos megvolt ez a funkció amikor megvettem, de akkor már túl volt egy frissítésen nyilván azzal került rá (amúgy most nyáron meg le lett frissítve a legújabbra, de semmi látható változást nem okozott). ahogy a katalizátor előfűtés nevű csodafunkció is.
nem találtam sajnos semmit vas-al se, vcds-el meg pláne :( nyilván ha profibb lennék akkor ahogy az izzók ellenőrzését úgy ezt is ki lehetne ütni saját map-okkal, de ahoz jobban kellene ismerni a belvilágát. volt egy olyan gondolatom is eleinte hogy leragasztom azt a részt egy kis darab fekete szigszalaggal. míg le nem esett hogy a műszertábla előtt azért van egy szép tiszta karcmentes -kvázi nem is látható- plexi is, úgy viszont nem lenne az igazi :)
kötelező... na ja. biztos hogy nem a mérnökök fejéből pattant ki ez a csodás ötlet (se). a guminyomás szenzor mondjuk legalább hasznos.
én nem felfelé váltás ajánlásáról beszéltem, hanem ha már 6-ban (vagy 5-ben) van akkor le se tojja hogy odalépek neki, baromira nem mutatja hogy esetleg váltsak vissza. csak erőlködik meg szenved szerencsétlen. pont 2 órája próbáltam ki (merthogy régóta le se tojom mit mutogat ott a sarokba, de azért megnéztem jól emlékeztem-e és nem full hülyeséget írtam-e) hogy milyen is ha erre a segéd baromságra hallgatok. 5-ben 45-50 között óra szerint (ott is már a 6-at ajánlja!!!) se bír 45-ről gyorsulni nemhogy 6-ban, és esze ágában sincs lefelé váltást mutatni. oké azt korrigálom hogy nem 1000 fordulattol hanem olyan 1300 körül ajánlja a felfelé váltást. de a lefelé ajánlást kb csak akkor sikerült előcsalni ha fékeztem. ez egy o2 fl 1.4 tsi. lehet hogy az o3 már okosabb ilyen téren (is), illetve azt is elhiszem hogy egy 1.9/2.0 pdtdi o2 -nél is kicsit más a helyzet és ott talán van kellő nyomaték 1200-as fordulattól is 6-ban.
Kiprobaltam a havas 21%os emelkedon az autot. Elindult allo helyzetbol. Jo dolog ez a kiporgesgatlo. Tudja valaki hogy mukodik? Fekez vagy mast csinal?
"ja és természetesen ez a segéd nem veszi figyelembe se azt hogy senki nem ül az autóban vagy agyig van pakolva 5 személlyel, se azt hogy nem sík úton megy hanem némileg emelkedőnek."
Pont az ellenkezőjét tapasztalom, sőt, ezeken felül pl. még a motor hőfokot is figyelembe veszi. Nagyon is. Próbáld ki, ha 55-el mész 4-ben, ajánlja az 5-diket (nem a 6-ost), ha odalépsz eltűnik.
nem vitatkozni akarok, de az én véleményem meg az hogy ha csak a mérnökök hadán múlna akkor valószínűleg ma is 25 évig szinte hibátlanul autó lenne egy autó. de sajnos az elmúlt 10-20 évtől már évről-évre egyre jobban ott vannak a marketingesek meg profit maximalizásáért felelős közgazdászok az autógyártóknál... azoknak pedig nem az az érdeke hogy az autó vigyázzon magára 10+ évig, hanem hogy 2-4 évente cseréld újra (és nem feltétlen azárt mert meguntad hanem mert egyre több lesz vele a költséges probléma) meg hogy az ilyen-olyan kiskapukkal megfeleljen az EU-s (amúgy teljesen hülység) környezetvédelni előírásoknak. az a váltássegéd is kb erre vezethető vissza, ha aszerint használod talán kevesebbet fogyaszt. talán. de amikor 50-nél az 1.4 tsi már kéri a 6-at és nagyot padlót kell ahoz nyomni (amire persze azon kívül hogy a motor 1000-es fordulaton fuldoklik,nem történik kb semmi) vagy már majdnem alapjárati szintre kell esni a fordulatnak hogy nagy kegyesen mutassa a visszaváltást is, na erre ne mondja nekem senki hogy ez milyen jó a motornak. ez lehet hogy jó a környezetnek meg a gyártónak hogy megvan az eu5/6 norma. ja és természetesen ez a segéd nem veszi figyelembe se azt hogy senki nem ül az autóban vagy agyig van pakolva 5 személlyel, se azt hogy nem sík úton megy hanem némileg emelkedőnek. én már rég ignoráltam ezt a marhaságot, ha lehetne el is tüntetném végleg a kijelzőről mert eleinte nagyon zavart hogy változik valami a műszerfalom ami igazából nem érdekel de mégis oda kell nézzek. de sajnos nagyon mélyen bele van drótozva.
én valami ilyesmit rendeltem aliexpresssről (nekem a TV és BT fejhallgató összekötés volt a cél) ha megjön tudok írni tapasztalatokat ha kell, de emilem is publikus, csak hogy ne a topikot offoljuk szét
A mondat így helyes: Te hallasz valamit amiről azt gondolod, hogy árt a motornak és ezt az üzemet próbálod elkerülni. De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy igazad van, de a gondosságod mindenképpen a javadra írandó, még akkor is ha adott esetben teljesen felesleges.
Mindenesetre tapasztalatból mondom, hogy a mai motorok általában vigyáznak magukra és nem nagyon hagyják magukat tönkretenni. Mérnökök hada dolgozik ezen. A vegyes súrlódás jelensége nagyon nehezen és extrém körülmények között alakulhat csak ki, a főtengő meg általában simán bírja azokat az "ütéseket" amiket kaphat egy motorban, sőt!
(mondjuk szedtem már ki nem is egy motorból 3 darabra tört főtengelyt, de azok nem személyautóba való motorok voltak...)
Sziasztok komoly segítséget szeretnék kérni 2008 . as Skoda Octávia jobb első antórol letört a fogantyú amivel az ajtót csukom be. Ha valaki tudna segíteni esetleg komlett ajtó kárpittal hogy hol kitől tudnék bontottat venni .Nagyon kérek mindenkit hogy ha valaki érdemlegeds információt tudna ossza meg velem. Sajnos nem tudok mindig itt lenji hogy lássam ki.mit irt de a email cimem megadnám ott kapok értesítést ha jön email de prsze idenis irhattok. Az email címem kasisanyi091371@gmail.com. ha megtennéttek hogy segítetek megköszönném.
Nem. :) Van egy tv/monitora, amin csak 3.5 jack kimenet van. (Fejhallgató.) A mini hifi-n meg semmi bemenet, csak bt in. Így a jack-ből kell bt-t gyártani. A minőség persze kérdéses.
Ez az ebay-es ezt ígéri, de írni sok mindent lehet:
én ilyen szempontból oldschool vagyok, hallom, hogy mi az, ami nem jó a motornak és igyekszem ezeket elkerülni. persze, sok mindent kibírnak egy jó darabig, de minek erőltetni...
nem feltétlenül a vegyes súrlódásra gondolok (bár igazán hideg motornál 1200-nál szinte garantálom, ha adsz egy minimális gázt), hanem pl. a főtengelyre mért túlzott ütésekre.
első körben vcds-el lehet(ne) csinálni egy alaphelyzetbe állítást, az újrakalibrálja a terelőlapátok végállásait. de lehet hogy hibakód is van már a tárolóban, azt is ki lehetne olvasni.
Nos, csütörtökön vettem át az Octaviat, sajnos szerencsémre pont aznap járt le a műszaki vizsga, így meg kellett ejteni ezt is :) Hiba nélkül átment, átiratom és teljes a boldogság.
Egy pár észrevételem van amiben hátha segítségemre tudtok lenni. Hidegindítás tökéletes, szinte pöccre indított több hetes állás után is, motor szép egyenletesen jár, ellenben amit észrevettem, helyben állva néha-néha ránt egyet a motor az egész autón, ezt utastérben érezni. Hidegen - melegen egyaránt tapasztalható.
Másik észrevétel, bemelegedett motorral mintha picit többet tekerne ha indítok. Ezen jelenségekkel találkozott-e már valaki? (2.0pdtdi BKD) Összegezve nagyon tetszik az autó, egybe van, nem zörög, minden működik és az utastér is nagyon szép, látszik is rajta hogy vigyáztak rá.
Én is valami érzékelőre tippelek, de gondolom van egy pár belőle, erre várok tippeket, hogy hátha találkozott más is ilyennel és tudja hol kell kezdeni! A klíma lefolyó nyáron még jó volt, egy helyben állva szépen csöpögött lefelé a víz. Ha jól tudom ez az elvezető nem éppen könnyen hozzá férhető helyen van, így nem egyszerű leellenőrizni.
Így azért más, eredetileg úgy irtad, hogy pollenszűrő nélkül fúj rendesen. Ezek szerint nem.
Nincs ott valami érzékelő, ami meghülyülhetett? Vagy mégis valahol kicsapódik a pára és a víz fojtja le a levegőt, idővel meg elszivárog és megint megy rendesen egy ideig? Esetleg a klíma lefolyója eltömődve/beszűkülve?
A pollenszűrőt ha kiveszem, akkor a pollenszűrő nyílásán fúj ki a venti, vagyis a venti működik. Ha lezárom a nyílást, de nem rakom be a szűrőt, az utastérbe ugyanúgy nem fúj be levegőt a szellőző nyílásokon! Indítás után 20-30 percig rendesen fúj, ha el lenne tömődve, akkor az elején sem fújna, vagyis menet közben valami elzáródik, csak nem tudom, hogy mi, hogy és miért!
sziasztok. gyors segitség kellene. nincs fütés az 1.6b octáviámban. valoszineleg elvan tömödve a fütöradiátor. nekiálltam kicserélni. kint van a müszerfal a keresztvas. a boxot hol tartják csavarok.? minden ki van kötve de a közép boxnak ami a fütötestet tarja nem találom a csavarjait. valahol a tüzfal felöl lenne? agyamentül össze van épitve. ha valaki szedett már ki, megköszöném a tanácsait.
Én szinte mondhatom, hogy 300+ ezer km-t tettem meg ilyen üzemben az előző autómmal és 250-nél amikor a biztonság kedvéért csavarokat cseréltem a hajtókarokban és levettem az egyik hajtókar csészét a csapágyon nem látszott kopásnyom, de tényleg egyáltalán semmi! Szóval nem árt a motornak! 1000 felett már stabil és elég az olajnyomás ahhoz hogy ne károsodjon a motor! (volt idő amikor havonta 20-30 3 és4 hengeres dízelmotort újítottam fel, szóval hidd el tudom, hogy kell kinéznie egy csapágynak) Soha nem kapcsoltam vissza amikor 5.-ben 50-nél elkezdtem gyorsítani, úgy tolt mint egy gőzmozdony, ez volt az én "automatám", hogy ilyen sebességnél már 5.-ben volt és ez jó volt a városi cirkálástól a pályatempóig mindenre, csak gázt és féket kellett használni.
No én a múlt héten M3 kivezető megkotlottam. AC pumpa és relé csere orvosolták a problémát.
viszon nincs meg a kiváltó ok, le volt szedve az üzaszűrő teteje. Ad direktre kötve és ,ókor te lenyomta lónyállal azt vette, észre a tetején vmi fekete úszik. Mint kv ban a tej. Az is fekete volt.
Azt a tippet kaptam hogy olaj. A porlasztotol vissza megy a tankba mert vmi szar.
Talizott valaki ilyennel? A gondom az, hogy olaj nem fogy. 172 e km van a vasban.
pont ma figyeltem, ott javasolta folyamatos tempónál a felváltást, ahol utána negyedikben 1200 alá esett a fordulatszám, hallatszott a traktorhangon (sík úton konstans sebességnél) ahogy püföli a hajtókar a főtengelyt. mindent rá lehet erre fogni, azt kivéve, hogy a motornak ez jó.
Mindegy, hogy auto-n vagy manuálon, max venitnél szinte semmit sem fúj be az utastérben, majd meg fagyok a kocsiban és az ablakról sem fújja le a párát. Értem mire gondolsz, de ez nem az automatikus állítás eredménye, és semmiképp sem normális! A ventilátor fordulatának levételével szabályozza a hőmérsékletet, de ha én maxra tekerem a ventit, akkor sem fúj. Eltömődés kizárható, mert az első 20-30 percben rendesen jön a levegő, utána "záródik" el valami!
Ha automatára van állítva a Climatronic (akár a fűtés, akár a hűtés) a megcélzott hőmérséklet megközelítésével egyre kevésbé fúj. Ez nem függ a ventillátor fokozatától, a fordulatszámot (a befújás erősségét) a Climatronic automatikusan szabályozza.
Ha lekapcsolod az automatikát, akkor a ventillátor annak megfelelő erősséggel fúj, ahová állítva van.
Egy furcsa problémával fordulnék hozzátok! 2005-ös Octavia 2-ben a climatronic nem működik megfelelően. Amikor elindítom az autót, rendesen fúj és ahogy melegszik a motor fűt is. Kb. 20-30 perc múlva azonos ventilátor fordulaton egyre kevesebb levegő jön be, a végén szinte érezni sem lehet, hogy fúj akárhová állítom a levegő útját, max venti fordulaton. A ventilátor működik, ha kiveszem a pollenszűrőt akkor majd le viszi a hajam. Ha leállítom az autót egy 20 percre és újra elindulok, akkor újra fúj rendesen egy ideig, majd ismét elzáródik. Próbáltam resetálni a két gomb együtt nyomásával, az eredmény ismét az, hogy 5-10 percig jó, majd ismét elzár!
Szerintetek hol kéne keresni a hiba okát? Valami tanácsnak nagyon örülnék, mert fogalmam sincs mitől lehet ez!
Szia Gábor! Szerintem, ha körültekintően választasz, kerülöd a lestrapált, nem megfelelően karbantartott autókat, nem fogod megbánni, ha Octaviát veszel. Nekem 6 Skodám volt, ebből 3 Octavia, mindhárom sorozatból egy. Használtan vettem őket. Az első kettőben 1,6 MPI motor volt, a mostaniban 1,4 TSI. Féltem a TSI motoroktól, sokmindent hallani róluk. Aztán beszéltem egy WELTAUTO értékesítővel, elolvastam ezt-azt a neten, és belevágtam a TSI-be. Mondták, elég az 1,2-es is, nem tudom. Nekem kicsit meredeknek tűnik ekkora autóhoz egy akkora motor. Tehát, ha TSI-t akarsz, én az 1,4-est javasolnám. Viszont nem zárnám ki az 1,6 MPI-t sem, igaz öreg konstrukció, viszont a váltót megfelelően használva egész jól lehet vele autózni, és megbízható jószág. Persze, a TSI azért sokkal jobban megy. A DSG váltóval kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, ilyenem soha nem volt. Kívánom, hogy találd meg a számodra megfelelő Octaviát!
Elég furcsa, hogy a következő fokozatot, már 1500-as fordulatnál ajánlja, kissé alacsonynak tűnik 1200-es fodulaton nyektetni az autót, vagy nem az? (egyelőre nem "hiszek" neki, 1500 alatt nem erőltetem, meg amúgy sem nyomom neki, csak finoman használom)
Nekem nemcsak a felfelé váltásnál írja, ha váltani kell, hanem a lefelé váltásnál is. Ha egy alacsony fordulaton erősnek tartja a terhelést, akkor jelzi, hogy válts vissza.
Ez egy turbós motor, a nyomaték akkor is megfelelő lehet benne, ha te alacsonynak véled a fordulatszámot.
Természetesen bejáratáskor érdemes egy fokozattal lejjebb kapcsolva használni az autót, az kb. 20 %-al magasabb fordulatszámot jelent, ez biztosan nem árt meg a motornak.
Nagyjából megerősítem az előttem szólókat. Az Octavia I. egy remek autó, de az Octavia I. -> II. váltás egy óriási műszaki előrelépés, ezért én a mai használtautó-kínálatból (mivel már kicsi a kettő között az árkülönbözet) mindenképpen II.-est vennék, ha megtehetném.
Az 1.6MPi-ről az idő bebizonyította, hogy egy remek motor, a mai kínálatból az egyik legmegbízhatóbb. A régi EU2-es változata kifejezetten jól ment, az EU4-es fickóssága némiképpen mérsékeltebb (szoftveres korlát) de semmiképpen sem nevezném lomhának. (Nem turbósokkal kell összehasonlítani. A turbósok nyilván hátbarúgnak hozzá képest.)
A váltó áttételezés nagyon rövid. Nekem a legnagyobb bajom az 1.6MPi-vel, hogy szabályos autópálya tempónál (valós 130km/h, óra szerint kb. 138km/h) közel 4200-at pörög. Vígan elbírna egy hatodikat. (Van egy "hosszú váltós" 1.4-es Astra-m is, annak a jóval gyengébb motorja valamivel 3000 fölött forog 130km/h-nál - és sokkal csendesebben és nyugodtabban lehet autópályán utazni vele ezáltal. Az emelkedőn meg persze azonnal vissza kell kapcsolni.)
A kézi váltónál sem javasolja a következő fokozatot csak akkor ha a gyorsítás mértéke igen csekély. Amikor intenzíven gyorsítasz, vagy odalépsz neki akkor 1500-nál még nem javasolja a következő fokozatot, vagy ha cirkáló üzemben volt, és alacsony fordulaton gurult az autó, akkor elkéri az előzőt ha intenzívebb gyorsítási szándékot érzékel. A tapasztalataim szerint simán lehet bízni a javasolt fokozatokban, sőt még arra is ügyel, hogy ha regenerálási fázisban üzemel a motor akkor később kéri a felkapcsolást. Például olyankor 50-nél még visszakapcsoltatna 3.-ik fokozatba, míg ha nem regenerál, akkor simán elmegy, sőt még ki is gyorsít 4.-ik fokozatban is erről a városi tempóról!
Csak egy infó, hogy kb. mire számíthatsz a 2 literes dízel fogyasztásával kapcsolatban.
Egy 16ookm-res úton, amiből 35okm közút és a többi pálya, 1o7km/h-rás átlaggal, kb. 135km/h-án tartott automatával (GPS szerint), 3 személlyel és elég sok csomaggal, átlag 7.4-es fogyasztást mértem a kútaknál a 4x4-sel Scouttal.
A fronthajtásúvál, aminek a hasmagassága alacsonyabb is mind a Scoutnak és 16-os gumikkal valószinüleg elérnél egy 6.5 alatti fogyasztást. Ami nagyon rendbe van egy ekkora autónál.
A fogyasztás sebességfüggő, 12o-at tartva kijössz 5.5 alatt, 15o-et tartva 8.5.
Igen, de a COC-ba kokréten írja, hogy mekkora a tank, csak olvasom 1ooeuróba kerül lekérni a Proschetól utólagosan.
Nekem megvan az O3-tól, 2 oldal adatot tartalmaz a kocsiról, ideadták amikor a kocsit átvettem (mi kellett beírassuk). A COC nélkül nincs eredetvizsgálat nálunk és nem lehet beíratni az új kocsit.
Igen, van valami védelem, hogy ne lehessen csak úgy kinyitni, ha benn ül a sofőr.
Párom is anyázott már, amikor ki akart venni valamit a csomagtartóból, én meg hülyének néztem, hogy nem tudja kinyitni.
...bakker, most már kiszállok, hogy segítsek, akkor persze rögtön ki tudta nyitni. :)
Lusta voltam utánanézni, de talán diag. kábellel kikapcsolható ez a védelem.
Tankolási mennyiség a maxidoton:
Ha jól tudom, ilyen csak akkor van, ha diag. kábellel be lett kapcsolva. ;)
Tök pontatlan, írták már külföldi fórumon is.
Xenon:
Eleinte szokatlan lehet az éles határvonal, lehet hogy azért érzed rövidnek a fényt, de volt már olyan, hogy gyárilag rosszul volt beállítva (igen, ez is állítható).
Vagy nem mész elég gyorsan (akkor feljebb emeli). :D
Oldalra is fordul, tök hasznos.
Ha esetleg van vezetői profil választód, akkor Sport módban gyorsabban fordítja a fényt a kanyarokban.
Ha nem AUTO módban van a lámpakapcsolód, akkor nem mozog oldalra, és a vetítési képeket sem változtatja (csak a szintszabályozás működik)!
Esőérzékelő:
A csapadéktól függően esetleg állítgatni kell az érzékenységet (a kar felső részén, 4 fokozat).
Nekem általában a 2. vagy 3. fokozat megfelel, de ha csak éppen szemerkél valami, akkor néha lejjebb, máskor meg pont feljebb kell állítani.
A karnak az alsó álláshoz képest eggyel feljebb állítva kell lennie (ahol az intervallum törlés van a hagyományoson), különben nem csinál semmit.
Ha ujjal dobolsz a szenzor felett a szélvédőn, ellenőrizni tudod a működését. :)
Mondjuk nekem lassan 2 hónapja ki van kapcsolva az automata törlés...50-100 km-t elmegyek pöttyös szélvédővel a pályán, de ha beletöröl...a franc ebbe a jégmentesítőbe, amit használnak. :S
Egyébként mindig be van kapcsolva, nyáron nagy ritkán odakenődik egy bogár a szenzorhoz, és akkor tévedésből töröl egyet, más gond nincs vele.
Addig oké hogy mindenhol zár, de ha fel akarom oldani a zárat, akkor mindenhol oldja fel ne csak az ajtókét. Mert ebben a formában sok értelme nincs, csak generál egy felesleges ajtó nyitást-csukást, nem véletlenül oldom fel a zárat :) Vagy van olyan gomb, hogy csak a csomagtérajtót oldja fel? (a távirányítót hiába nyomkodom járó motor mellett)
Először 1.6 benzint néztem (MPI) mert nem járok sokat az autóval és elég sok jót olvastam róla. Viszont a megbízhatóságért cserébe jár a leírások alapján a gyenge motor és a 8 liter körüli fogyasztás.
Az 1.6 8V motor egyáltalán nem gyenge! Az Audi A4-nek is ez volt az alapmotorja. Viszonylag rövid váltó van rajta egy hosszú ötödikkel, ügyesen mozog városban is, városon kívül is. Az egy NAGYON jó motor! Ami a fogyasztást illeti, nem tartozik a legtakarékosabb motorok közé, de nem is vészes. Érdemes összehasonlítani a Spritmonitoron a konkurensekkel. Nagyjából ugyanúgy fogyaszt. Én annak idején országúton 5.5 liter körül eljártam vele.
A műveletre kb. 1,5 millió áll rendelkezésre és 2004-től néztem autókat de ha van jobb ötletetek szívesen veszem.
Ha Octavia, akkor Toledo is - nagyjából-egészéből ugyanazt kapod, az alváz azonos, a motorok azonosak, a legtöbb fődarab azonos, de az autó használtpiaci ára 10-15 százalékkal alacsonyabb. Van egy csomó magas felszereltségű Toledo, ezek a "Business" modellek.
Egy másik opció a VW Bora: az is egy Octavia, csak minden alkatrésze az utastérben egy nagyságrenddel jobb minőségű.
Az persze igaz, hogy a Toledónak és a Borának is kisebb és kevésbé praktikus a csomagtartója.
Ami a motort illeti, az 1.8T motor néha előfordul mind a három modellben. Ez egy tartós és erős motor, a fogyasztása erősen gázpedálfüggő. Hosszú távon én pont annyival jártam el vele, mint az 1.6-ossal, de ha gyakran lépsz neki oda, akkor azért tud szomjas lenni :-)
Amikor elindulok az autóval akkor lezár magától (ez rendben is van), viszont amikor feloldom a zárat gombbal, akkor a csomagtérajtót nem lehet kinyitni csak akkor ha már a vezetőoldali ajtót kinyitottam?
Igen, és én ezt nagyon-nagyon hasznos extrának tartom! Hiszen így nemcsak a kapuban álló szekus nem tudja kinyitni a csomagteret, hanem gazsi sem, amikor a teszkó parkolóban álldogálsz beszorulva gazsi népes családja és a bevásárlókocsik közé :-))
Sikerült megtalálnom a rádió kedvencek közötti váltás beállítását :)
Amikor elindulok az autóval akkor lezár magától (ez rendben is van), viszont amikor feloldom a zárat gombbal, akkor a csomagtérajtót nem lehet kinyitni csak akkor ha már a vezetőoldali ajtót kinyitottam? A munkahelyen sorompós be és kiléptetés van és kilépésnél ellenőrzik a csomagtartót (az hogy csak benéz nem elég, ki is kell nyitnia... ne is kérdezzétek...), viszont hiába oldom fel a zárat, csak akkor tudják nyitni, ha ha kinyitom az ajtót. A kiveszem az automatikus zárást, akkor is így csinálja.
Többen írtátok, hogy meg lehet nézni, hogy mennyit lehet tankolni a tankba. Ezt merre találom?
A tank űrméretekhez: Minden gyártó úgy kalibrálja a megtehető távolságot, hogy 0 kiírt táv esetén is még legyen benne 50-100 km-nyi üzemanyag. Hülye júzerbiztosnak kell lennie a kocsinak :) A Jaguárban is 70 l elfogyasztott benzinnél már 0-t írt, de még volt benne 20 liter amivel el lehettet volna még menni 100-at, a Mazda mikor felgyújta a tankolj lámpát akkor 7-8 liter van benne amivel simán el lehet menni 100-at még.
Azt nem értem, hogy ezzel a fogyasztásméréssel miért kell csalni... minden adott hozzá, hogy pontosan megmondja az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét, és a sebességet is. Pl a Jaguar a befecskendezőkből beinjektált mennyiséget számolta, majd abból az elfogyasztott üzemanyagot, és az injektálás alapján a fogyasztást is mérte. Mind a két mérése hajszál pontos volt, lévén hogy a tényleges computer adatokból számolt csalás nélkül. (igaz a pill fogyasztásmérő csak egészeket mutatott 0-199-ig :DDD, de az átlag fogyasztásnál már egy tizedes értékig)
Xenon lámpa:
Nekem úgy tűnik, hogy kicsit közelre világít, ezen lehet állítani? (vagy csak "túl" éles a sötét-világos határvonal és azért érzem így) A xenon kanyarodáskor jobbra-balra is mozdul? Induláskor, mikor kalibrálja magát akkor úgy láttam, hogy le-fel és mintha jobbra-balra is mozogna.
Az automata ablaktörlő hogyan érzékeli az esőt? Ma reggel a trutyis úton verték fel rám a vizet/retket, de nem kapcsolt be magától. Csak a színtiszta esőt szereti? :D
Sziasztok segítséget kérek!!! Skoda Octavia 1,4 2008-as évjárathoz jobb első ajtó kárpit kellene fogantyúval vagy ha csak a fogantyú volna amivel becsukom az ajtót az is elég lenne .SŰRGŐS TUD VALAKI SEGÍTENI???????
Probléma: skoda octavia 2006 gyári streem mp3 rádió. Nincs világítása, pöpecül működik hangerőszabályzó alatt ki-be tudom kapcsolni a világítást, viszont a kijelzőre nem tudok világítást kreálni.
Elég furcsa, hogy a következő fokozatot, már 1500-as fordulatnál ajánlja, kissé alacsonynak tűnik 1200-es fodulaton nyektetni az autót, vagy nem az? (egyelőre nem "hiszek" neki, 1500 alatt nem erőltetem, meg amúgy sem nyomom neki, csak finoman használom)
Felejtsd el. Lehet, hogy 5 centiliterrel kevesebbet fogyasztasz, de nyírja a főtengelycsapágyakat, pláne hidegen. Irreálisan alacsony fordulatszámot szeretne tartani, ami DSG-nél jogos, mert rálehelsz a gázpedálra és visszavált egyet vagy kettőt, de kézivel ilyenkor gyilkolod.
Nekem volt 1.9 TDI Octaviám és nagyon szerettem, nem véletlenül utal rá a mai napig a nicknevem...
Használtan és kevés használatra biztosan nem vennék olyat. Tisztázni kell, hogy erős autót szeretnél, vagy olyat ami megbízható, lehet vele közlekedni, de lehet, hogy szokni kell.
Nem vetném el a szívó 1.4-es 16 szelepes motorral szerelt változatot sem, pláne ha az a kevés használat zöme városi üzemben történik. Jó ki motor az... egy elég rövid váltó van mögötte és városban ügyesen, dinamikusan használható és cserébe kevesebbet fogyaszt mint az 1.6-os például. Elég minden körülmények között a szabályok adta keretek közé.
A turbós 1.4-es meg kifejezetten egy fickós motor... persze, nem tudom, hogy milyen évjáratban vagy karosszéria változatban gondolkozol.
A dízel egyrészt drága, másrészt bizonytalan a futásteljesítménye, és harmadrészt elég költséges tud lenni ha javítani kell a motort. (2t lendkerék, turbó, olajszivattyú vagy/és PD elem (típus függő), motorblokk robbanás (szintén típus és évjárat függő).
Persze a benzines motoroknak is vannak szervizköltségei, de nagyságrendekkel kevesebb, mint egy dízelben és talán kevesebb a sokat futott darab is.
Ha a pénztárca engedi, mindenképp II-es. Mondom ezt I-es tulajként és külsőre az öreg nekem jobban bejön. A II-es jóval tágasabb hátul, vagy 10 évvel frissebb technika. Ha tényleg keveset mész, megérheti a jóval egyszerűbb technika, még ha többet is fogyaszt. A gyengeség relatív, a mienk 1.6/75 lóerő, mégis elvisz mindenhová, a pályán is tudja a megengedettet agyig pakolva, klímával. (Csak hangos, sokat pörög.) A 10x lovas is nyilván tud ennyit, csak valamivel jobban, persze rajoskodni alkalmatlan. Amúgy ajánlatot az 1.9 tdi, de van veszélyesebb szériája és belenyúlva lehet drága a javítás.
Úgy hozta az élet, hogy autó vételre szántam el magam. Sokat keresgéltem és végül a Skoda Octavia tetszett meg mint lehetséges következő autó. Nem vagyok nagyon válogatós leginkább csak fenntartásaim vannak melyik Octaviát kéne venni. Először 1.6 benzint néztem (MPI) mert nem járok sokat az autóval és elég sok jót olvastam róla. Viszont a megbízhatóságért cserébe jár a leírások alapján a gyenge motor és a 8 liter körüli fogyasztás. Egy jóbarátom egy 1.9 pdti motoros octaviát hajt és nagyon dícséri. Véleményeteket és tapasztalataitokat szeretném kérni melyik a jó választás.
I vagy II Octávia? Milyen motorkódút érdemes? Dízel vagy Benzin? Mire kell odafigyelni vásárláskor?
A műveletre kb. 1,5 millió áll rendelkezésre és 2004-től néztem autókat de ha van jobb ötletetek szívesen veszem.
Most egy 1.6 benzines Nissan Primerát vezetek ami lassan amerikában is ihat sört és nagyon úgy veszem észre, hogy kezdi letenni a haját, ezért a váltás.
(A fenti kérdést bizonyára már párszor megválaszolták korábban, de bevallom őszintén negyed óra visszautazással az időben meguntam.)
Pedig sajna hozzá kell szokni az egyre kisebb üzemanyagtartályokhoz, amióta bejöttek a mindenféle szabványosított környezetvédelmi mérések, illetve nem is ezekkel van a baj, mert ez egy fontos topik. A baj a határértékek teljesen dilettáns és legfőképpen politikai szempontokat figyelembe vevő meghatározásával van.
A mérés ugyanis nem valós autókkal történik, hanem egy speciális fékpadon csak a motort mérik le, ahol nagyon precízen és egyformán tudják változtatni a motorok terhelését. A terhelésprogramokat meg sok változó figyelembevételével állapítják meg, például ilyen a jármű súlya is. Ehhez egy meghatározott extrákkal felszerelt általános modellt vesznek alapul.
...és itt bizony sokat tud számítani 10-15kg-nyi üzemanyag és üzemanyagtank pluszban vagy mínuszban, akár annyit is, hogy megvan-e, vagy nincs meg a megcélzott emissziós norma...
(többek között a "downsizing" egyik oka is ez!)
Meg aztán, így lehet plusz pénzt elkérni a nagyobb (valójában a korábbi modellekhez képest normál méretű) üzemanyagtartályokért is! :-D
Jót röhögtem, amikor a még megtehető távolság menüpontban a kijelző 0 km-t mutatott, a tankba tankolható üzemanyag menüpontban pedig 40 litert jelzett :-)) (A valóság pedig 47 liter betankolt üzemanyag volt, tehát mindkét adat téves volt.)
Egyazon fedcomp ugyanazon adatokból tök mást számolt ki a két menüpontban. Talán üljenek már le a fejlesztők a VW csoportnál és egyeztessék az adatfeldolgozó algoritmusokat.
Az OII sima verziói gyári kotta szerint 55 literes tankkal jöttek ki, az OIII és a vele egykorú Golf modellek meg 50 literessel.
Nálam most probléma (nem nagy), hogy az eddigi heti egy tankolás helyett legalább kétszer kell tankolnom a Sportsvanba (legalább egy fél literrel többet fogyaszt, mint anno az OII FL 2 lityis dízel, ráadásul kisebb a tank). Az Octaviaval 850-1000 km-enként kellett tankolnom, most 600-750 km-enként, attól függően, hogy hogyan jön ki a benzinkút (csak OMV-nél tankolhatok).
Én sem szoktam soha nullára engedni az autót, egyszer volt véletlenül, mert elmentem a kút mellet a pályán és 40 km volt a következő, de be voltam szarva, amikor már nullát mutatott a következő kút előtt egy pár km-rel.
En azt vallom, kulonosen kulfoldon, hogy pisilni nem akkor megyunk ha mar kell, hanem amikor lehetoseg van ra, pl. erre jok a plazak (masra nem nagyon, kiveve a nyari husolest). /Ha meg nagyon kell, akkor teremtunk lehetoseget. Hiszen tudjatok, "az egesz vilag egy nagy WC-csesze":-)./ Elvezem ezt az emelkedett temat:-D
Én mikor rápihenve, szénhidráttal és vízzel telítve indulok versenyre kb. 20 km-t bírok ki vizelés nélkül, verseny után a hazaúton jól dehidrálva akár 700-at is. De magyar benzinnel úgysem nagyon tudok 400 km-nél sokkal többet menni egy tankkal :).
Az üresrefogyasztásnak nincs értelme (de hátránya sincs), de 300 km-enként megállni tankolni szintén értelmetlen.
Az, hogy kinek milyen sűrűn kell pisilni-pihenni-enni, az életkor és egészségi állapot kérdése, nekem nagy távolságok megtétele során 600-700 km-enként elég lenne megállni pisilni, pihenni, de a barátnőm max. 400 km-re van hitelesítve :-)
Ettől függetlenül nem tankolunk minden megálláskor, akkor tankolunk amikor kell :-) Minden évben megyünk Görögországba, tankolás a szerb határ előtt 10 km-el, utána tankolás Macedóniában, ami a határtól kb. 750 km. táv megtételét jelenti.
A Fóka alja. A jobb oldalon alul lévő tartály az üzemanyagtartály. Alulról nincs burkolva, letérdelve, a hátsó kerék mögött benyúlva gond nélkül elérhető az alja.
Nem kell hozzá se akna, se emelő, csak tudni kell, hogy hova nyúljon az ember :-))
Sokat vezetek. Vizelni meg kell állni. Az urológus mondta, nem viccelek, nem szabad visszatartani. A vese nem tud üríteni, ha nincs hova.
Ahányszor megállok, tankolok is, ne nézzenek pofátlannak, hogy használom a mosdót ingyért.:)
A tegnap reggel 7-től este 12-ig egyhuzamba levezettem 16ookm, Észak-Olaszországból. 25o-3ookm-ként megálltam, tankoltam is és ittam folyadékot (vizet -jó bőven), valamint vizeltem is.
Amúgy a O3 dízel, jó előre szól, hogy tankolni kell. Az első jelzés után több mind 47 litert nem tudok tankolni a 62.5 literes tartályba. Az O2-es Scout ha azt írja, hogy 5okm a megtehető út, akkor az kb annyi is.
o2 tsi az még láncos és nincs megadva se szervíz intervallum se ellenőzrés. ha nyúlik akkor csörögni kezd indításkor, akkor kell cserélni. ennyi előnye van a szíjhoz képest kb. ha minőségi lánc lenne benne meg úgy általában nem lennének alulméretezve a vezérlés alkatrészei akkor több előnye is lenne (pl hogy elmenne 3-500e km-t a vezérlés).
és hogy végezted a tankon a kézrátételes mérést? alámásztál? van szerelőaknád? mert gondolom az alján nézted. a tetején amit a hátsó ülés felől el lehet érni nem sok értelme van azt várni hogy az alján lötyögő 5L gázolaj felmelegíti. ettől függetlenül én nem tudom árt-e vagy sem, de azt sem értem mi a poén/értelem a csontszárazra kifogyasztásban.
Előző autóm egy TDCI 1,6 dizel volt, amikor hallottam ezt a hírt, akkor rögvest teszteltem a dolgot. Mivel a telitankolós-üresrefogyasztós fajta vagyok, ezért az utolsó litereknél sok-sok alkalommal ellenőrizem az üzemanyag tartály hőmérsékletét.
Nyilván nem kalibrált hőmérővel, hanem a kézrátevős módszerrel. Ha ugyanis igaz lenne ez a hír, akkor nemcsak a gázolaj melegedne fel, hanem természetesen átadná a hőt az üzemanyagtartálynak is, azon pedig a kezemmel érzeném a meleget.
Szóval örömmel jelentem: az utolsó litereknél sem volt soha érezhető, hogy meleg lett volna az üzemanyag tartály. Se autópálya menetben, se városi tökölésnél.
Ha pedig nem meleg az üzemanyag tartály, akkor nem meleg se a gázolaj benne, se az üzemanyag szivattyú a gázolajban, meg az üzemanyag szűrő se (a rail szivattyú, meg a commonrail tömb persze meleg volt, de azoknak az a dolga).
Mivel a saját szememnek hiszek, nem a kósza pletykáknak, ezért megnyugodtam és maradtam az üresrefogyasztásnál. Nem is volt 10 év alatt semmi baja sem a verdának :-)
Én húszezrenként szoktam megnézetni, állítólag hat év után az eltelt idő miatt kellene a vezérműszíjat cserélni. Ha meg ugye sokat mész, akkor meg van adva a motorhoz tartozó adat .....de én speciel 90 ezernél többet nem mernék menni egy szíjjal. Megjegyzem kell itt lenni nálam képzettebb kollégának is ezen vonatkozásban....:)
Nem szeretek ünneprontó lenni, de rossz nyelvek szerint nem nagyon hasznos dolog totálra kihajtani a tankból a gázolajat.....bizonyos régebben alaposan kitárgyalt okokból. Állítólag volt ebből már komoly motorjavítás.....mióta ezt olvastam, a sípszó után záros határidőn belül kútközelítés van:)
Sziasztok! Sokat olvasom a topikot, de eddig nem volt miért írni. Az első Octáviám 2005-ös, 1,9 PD TDI és annyira megszerettem, hogy megfogadtam, soha nem adom el!:-) Jelenleg a gyerek nyüstöli, 375000 km van benne.
A mostani Octáviám 2014-es 2,0-es automata 150 lóerős és valami csoda, imádom ezt is! Most 67000 van benne.
Amikor átvettem 53 liter ment bele, azaz 55 literes lehet a tankja. Amikor kiírja, hogy nulla km, akkor még bő 100 kilómétert el lehet menni vele. Az elsőnél kipróbáltam azt, hogy teljesen kifogyasztottam és akkor is 55 liter ment bele, de később ki kellett cserélni a tankot és az már csak 53 literes volt.
Én egyik kocsinál sem hallottam üzemanyag lötyögést, pedig mindkettő dieseles. A használatból adódó szervizeken kívül - lekopogom - soha semmi bajom nem volt egyikkel sem.
Kicsit birizgálja a fantáziámat ez a mostani alaszkai nagy barna maci, de mit csináljak három autóval??? :-)))))))
Sok örömöt és baleset mentes közlekedést kívánok az új autódhoz!
Én még hetekkel ezelőtt letakartam a hűtő felületének kb. 3/4-ét, és ennek ellenére sincs meg -10 fokban az üzemi hőmérséklet 10km-en belül... sőt, gyakorlatilag egyáltalán nincs meg. Kb. 15km után ér a mutató középállásba, ez a climatronic szerint 75 fokot jelent. Az út hátralévő részében 78-82 fok között ingadozik a vízhő. Ha egyenletesebben lehet menni, és kisebb a terhelés, akkor azonnal megindul visszafele, néha picit benéz 75 fok alá is, ilyenkor a mutató is picit visszamozdul középállásból. (1.6 BSE)
Van nekem egy Skoda Octaviam 2 FL-em 1.4 TSI motorral, a motorkód: CAXC. Azt szeretném kérdezni, hogy ezekben a motorokban hány kilométer után kell a vezerlést cserélni? Hány kilométer után kell ellenőriztetni az állapotát?
Én vagyok a fórum egyetlen bevallottan hozzá nem értője :), de úgy rémlik, az volt az ajánlás, hogy bejáratás alatt ne fixen egy fordulaton járjon a motor, hanem normál tartományon belül változzon. Hogy ez miért jobb, mint a fix. (mondjuk) 2500, azt nem tudom de itt írta anno valaki.
Úgy látszik, valamit elcsesztek a VW-nél a tank hullámtörőjével (lehet, kispórolták) - nekem Sportsvan van, de olyan durván szól, mintha egy félig teli PET palack gurigázna a csomagtartóban. Elvittem szervizbe, ők is hallották, pingvineztek, hogy nem tudják, mit is kellene csinálni vele. Azóta beszéltem ismerősökkel, Golf kombi, másik Sportsvan, kolléga OIII kombija: mind csinálja, talán a Sportsvan a legdurvábban. Engem kifejezetten zavar. Annyit sikerült kiokoskodni, hogyha csak első kattanásig tankolok, akkor kevésbé csinálja, mintha csurig töltöm. Viszont simán el kell fogynia 5-10 liter gázolajnak, mire abbahagyja.
Az új autó használatba vétele olyan, mint a friss házasság, ekkor változik át a sok ígéret valósággá :-)
Sok minden elmarad majd a várakozástól, de sok minden meg kellemes meglepetés lesz.
Az üzemanyag lötyögése dízeles tulajdonság lehet, mert én a benzines autómban nem hallom. Ismerem a jelenséget, mert korábban dízel autóm volt, abban rendszeresen hallottam, különösen akkor, ha mondjuk hátragurulásnál fékeztem, vagy előre elindultam. Most a benzines nem csinál ilyet...
Nem tudom, hogy mi lehet ennek az oka, mert szerintem nem gyártanak külön tankot a dízelhez, meg a benzineshez, szóval talán a gázolaj lötyög hangosabban, mint a benzin.
Léptetés a multikormányon: a kedvenc adók közötti léptetést sajna nem lehet beállítani, ha jól tudom.
Nekem a kedvencek között léptet, de mintha a rádión lenne valami opció, hogy mit csináljon a multikormány, majd megnézem. (Az enyém 14/07-es autó Bolero fejegységgel.)
Tank loccsanás: más is hallja, külön topik van róla az angol/német fórumon...nekem fel se tűnt addig, amíg nem olvastam róla.
Tükröződés: a piktogramot eddig nem vettem észre, viszont a hokiütő (ajtónyitó) meg tud jelenni, olyan, mintha elrepedt volna a tükör.
(Tükröződés 2): bizonyos napállásnál a szélvédő alján is megjelenik a befúvó kerete, de nem vészes (azért csinálhatták volna kevésbé tükröződő műanyagból).
Léptetés a multikormányon: a kedvenc adók közötti léptetést sajna nem lehet beállítani, ha jól tudom.
Bejáratás: használd normál módon, de az első 1000-1500 km-en képzelj egy téglát a gázpedál alá, kb. ennyi...és ezeken a hideg reggeleken kicsit később válts el, amíg meg nem mozdul a vízhőfok mutatója (a DSG is azt csinálja).
Fogyasztás (üzemanyag, olaj): nálam az első 30 ezer km után állt be a fogyasztás egy azóta állandó szintre...tartalék olaj legyen nálad.
Futómű: az első rugózástól megijedtem, annyira kemény volt, 50-60 ezer km alatt puhult be (főleg autópályás használatnál)...érdemes megnézni, hogy a szállítási rögzítőket nem felejtették-e rajta a lengéscsillapítón (sajna előfordul)...színes műanyagokat kell keresni a gumi porvédő alatt.
Regenerálás: az elején sokat fogja csinálni (akár naponta), leállítás után jöhet a pörgő hűtőventilátor + égett gumiszag jelenség.
Munkába járásra használom, ~100 km oda ~100 vissza, M3-M31-M0-M6 végig óra szerint 110-el 6.-ban. Azt látom, hogy kb 5km/h-t csal felfele az óra. Városban nem megyek vele, max annyit ameddig kiérek a faluból az autópályára.
Elsőre 49 liter ment bele, akkor is hallottam a lötyögést hátulról, ahogy ment le a szint úgy hallatszott egyre kevésbé. A második tankolásomra 43 liter ment bele (700km-re), akkor írt ki még 50km-t hátralévőnek. Elvileg 50literes a tank nem?
A fogyasztása mennyi km után áll be kb? "Bejáratásnak" mennyi km-t ajánlotok?
Gratula a kocsinak.
Bejáratás 2ooo-25ookm. A bejáratás alatt is el lehet érni a max. fordulatszám 3/4, csak szép lassan.
Jót tesz majd neki.
Egy jó hosszú út kéne neki.
Most az elején ne nagyon gyűrd a városi forgalomban.
A fogyasztásnak kell vagy 1o-12e km. Az enyém is 15o lovas, most van 27ekm-ben, mintha most kezdene igazán jól menni. Szóval kell egy kis türelem hozzá. Csak hosszú utakra használom.
Azt ajánlom, hogy 1o-12e km után csinálj egy olajcserét. Az elején sokat fog regenerálni.
Reg. közben megemeli a fordulatot, a start-stop rendszert kikapcsolja és elindul a hűtő ventillátor.
Pénteken átvettem az autómat, Octavia kombi 2.0 TDI 150LE :) Minden szép és jó, de van pár furcsaság:
Teletankolva, az autót megmozgatva (fékezve/elindulva, vagy csak ha beleülök) elég hangosan hallani, hogy mozog benne a gázolaj, és csobog össze vissza. Másnál is ilyen hangos? Eddig egyik autómban sem hallottam ilyet... Eddig azt hittem, hogy a hátsó futóműben zörög valami, de reggel behuppanva az autóba, ahogy megmozdul az autó, elkezd hullámozni az üzemanyag, majd hallani ahogy csapdos a tankban, és az adja a hangot.
Másnál is visszatükröződik a világítás kapcsolónak a piktogramjai a bal külső tükör sarkában? Vagy csak én vagyok ennyire furcsa formájú? :D
Be lehet állítani azt, hogy a multikormányon a rádióadó léptetésnél, a kedvencek között léptessen, és ne a frekvenciában következő adó között?
Mirrorlink/AndroidAuto funkciót használja valaki?
A fogyasztása mennyi km után áll be kb? "Bejáratásnak" mennyi km-t ajánlotok?
A broáf nálam megingathatatlan és véglegesen a multipláé, de valóban el lett bacva a lámpája. Nem csak azzal a szerencsétlen kettéosztással, de a lámpák széle is rettenetes azzal a szögletes lezárással. Mintha kiadták volna, hogy adott nap műszak végére kész kell lennie a tervnek, oszt a többi részlettel addig szöszöltek, hogy arra semmi idő nem maradt, a kiinduló egyszerű téglalap maradt.
Sok a km, de nagyon bízom benne hogy sokáig megbízható lesz.
Egy rendszeresen szervizelt BKD kényelmesen elmegy 500e+ km-t is, talán a PD elemekkel lehet gond, de az meg már sztem előjött volna 300e km alatt. Az O2 belseje nagyon szépen öregszik, nem tűnik lelakottnak 3-400e km után sem, tartós anyagokból van. Egy világításkapcsoló meg 5-8e Ft, bontottat is nyugodtan vehetsz, asszem 2007 után már nem koptak (más a festék vagy a beszállító), de újonnan is 10e.
Ha megbízható helyről van, és szervizkönyves (az sem általános már egy 11-12 éves autónál), akkor nyugodtan megveheted.
Megnézem milyen alkatrészekkel szervizelték. Menet közben is érződik hogy az autó nagyon egybe van, semmi rezonancia, nem zörög semmi az utastérben, motor erőteljesen húz, lelakva egyáltalán nincs, világításkapcsolót tudom kiemelni ami kopottabb, de ülések, műanyagokon sehol egy karc. A 2.0 pdtdi BKD motort sok helyen kiemelik hogy talán a problémamentesebb mint más társai, olajszivattyú gond ennél nem jelentkezett, többen is bőven 300 000 felett járnak vele.
6-os váltónál milyen problémára számíthatok? szépen kapcsol, pontos, minden erőlködés nélkül vette a fokozatokat.
Hengerfej probléma mennyire sűrű probléma hogy így ki lett emelve? Alapvetően normál használat mellett is jelentkezhet?
Sok a km, de nagyon bízom benne hogy sokáig megbízható lesz. (kereskedésbe rakva már lehet nem ennyin állna benne az óra)
Télen nekem is csinálja, "nyösszen" egyet amikor a gázt elveszem, én már elvittem, hogy nézzék meg, de a motor tartó bakokat mondták. Majd ha jó a jó idő, akkor elmúlik :)
Sziasztok, egy kis segitséget kérnék, 2009-es Octavia 2 FL em van, gyári kihangositóval, viszont nem tudom összepárositani IOS sal meg androiddal sem, csak és kizárólag régi buta nokiával tudom. Az autó látja a készüléket, viszont a telefonok nem.
Kérdésem az lenne, hogy lehet ezeket updatelni valahogyan vagy bármi megoldás létezik e? Üdv.
Ugye -10 fokról indulva sem normális egy benzines autónál, hogy 20 km után (fele országút, fele pálya) még mindig csak 60 foknál jár a hűtővíz hőmérséklete? Termosztátra gyanakszom, de azért megkérdezném okosabbaktól. :)
Kérd el a szervìz számlákat. Ha utàngyártott alkatrészekkel volt javìtva, akkor alkudj. Az összes ùjra cserés lessz. Nemtom, ha ennek a motorkòdnak az olajszivattyúja kiegyenlítő tengelyes, lehet hogy nem, de ha igen, akkor azt a megvásarlás után meg kell oldani, ha nem volt megoldva. Talán a 2006-os modelév utàni motorokban van, de erről meg kéne győződni.. A 6-os kapcsolószekrénynek van egy betegsége. Egy része a keresztbeszerelt dízeleknek hengerfejes lessz egy idő után. Amùgy tartòs szerkezet a Skoda, ha nincs lelakva a belseje vedd meg. Más márkájú autò 12 évesen elég nagy lutri. A dízel Skodákkal elektromos probléma elég ritka. Egy őninditó, esetleg egy alternátor, de màs nem nagyon. Két 2 literes pd-t és egy 1.9-est tartok üzemben. 9 évesek és jók, de pénzbe kerül az üzemeltetésük.
Köszönöm. Nyilván az történik, hogy beviszem egy szervizbe, csak szeretnék magam is fogalmat alkotni a lehetőségekről.
Lehet, hogy félreérthető voltam de a sebességváltáskori nyisszanó hang, jóval inkább a gáz elvételekor jelentkezik, mint a kuplung kinyomására. Érdekes, ha áll az autó nincs ilyen hang, csak menet közben. Motortartóbak?
Ha kanyarra is előjön akkor lehet, hogy kerékcsapágy, a kuplung kinyomására meg kinyomó csapágyat tippelném, de ezt így távolról elég nehéz... mindenképpen bevinném egy szervizbe és megnézetném.
Újból segítségre volna szükségem. 2011-es Octavia II Tour Combi 1.4 16v 170.000 km óra állás. (újonnan vásároltuk)
Sebességváltáskor, kizárólag az alacsonyabb fokozatokban nyöszögő, nyisszanó hangot ad, akkor amikor a gázt elveszem, és a kuplungot kinyomom. Kanyarodáskor amennyiben változtatok a gázpedál álláson, szintén ad hasonló hangot, de akkor mintha a kanyar külső ívén lévő első kerék felől jönne a hang. A jelenség nem rendszeres, de egyre gyakoribb.
Értem én hogy így nem lehet elmondani, vagy pontosan körülírni a jelenséget, de legalább megpróbáltam.
Igen ilyenre gondoltam én is, akkor csak nem lehetetlen CAN-es autóra rákötni, mindenesetre jó kis vitát indítottam a kérdéssel, sebaj így lesz eszmecsere! :) Köszi!
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Megfázott a kulcs a sìnadrágom zsebébe, hihetetlen hideg volt a hegyen. C2032 és C2025 is sikerült vásárolni, csak az O2- nél nagyon nehezen lehetett széthùzni a kulcsot, szerencsére az O3-nál egyszerű a művelet. A 2025 került bele.
1-es fabia alulról a motortérből kis kézügyességgel és egy megfelelő fogóval nyitható, ha nem túl méretes az illető akkor még csak meg sem kell emelni az autót, bár úgy nyilván könnyebb.
Olvastam a fórumot, bújom az internetet napok óta, egyik ismerősöm által ajánlott (nála szervizelték és kapott meg minden karbantartást) Skoda Octavia II 2.0 PD TDI Elegance (2005. januári - BKD motorkódú) autó megvásárlása előtt állok. Az autóban valós 296 000 km van, kívül - belül látszik rajta hogy vigyáztak rá, motor gyönyörűen indul a mostani hideg időben is, apróbb rángástól eltekintve az első pár másodpercben. Vezérlés + kuplung + 2t lendkerék cserélve lett 30 000 km-rel ezelőtt, PD elemek, turbó még gyári, nem nyúltak hozzá. A km java autópályás Bp-Kecskemét között tették bele napi szinten.
Kérdésem azokhoz - kik már mélyebben benne vannak és vannak tapasztalatok: Mit várhatok az autótól? Tudom hogy a km nem kevés, ellenben nem tekert, előélete biztos, olajcsere 10-15 000 km-ként megvolt végig - várhatóan 3 év 70-80000 km-re terveznék vele (munka, nyaralás ésatöbbi)
PD elem a gyenge láncszem, ami lehet hogy 2 km-t bír még, lehet a következő 70-80000 km-en se lesz vele problémám. Ezek állapota bevizsgálható-e diagnosztikai eszközzel, valamint egy esetleges meghibásodás esetén csere vagy felújítás a "kifizetődőbb" ?
Ti bele mernétek-e vágni egy ilyen autó vásárlásába? (1,3m)
A neten és a saját lementett adaptációs térképemben ezt találtam, kíváncsi vagyok, mi a helyzet nálad ezzel a csatornával.
A VCDS előtt még megpróbálhatod a gyári beállításokat visszaállítani a "Mirrors and wipers" csoportra, ez csinál valamiféle soft reset-et a kontrolleren, hátha csak "beakadt" valami...
Bocsi, hogy ide írok, de gyors megoldást szeretnék,fábiám van de indulnom kellene és nem tudom felnyitni a motorháztetőt, mert megadta magát a nyitókarnál a bovden. Meghúztam és ahelyett hogy nyitotta volna a motorháztető felkönnyült az egész. Azt a részt hogy lehet szétszedni, mert ott a bovdenvég csak nem férek hozzá, hogy meghúzzam.
Nem feltétlenül, mert a legbosszantóbb funkciók nincsenek összefüggésben az extrákkal, már az O1-ben is utáltam 20+évvel ezelőtt, hogy ha az ablakra tolom a levegőt, akkor mechanikusan tiltja a belső keringtetést. Az extrák alapszolgáltatásaival nincs baj. Ez az egész nekem valahol olyan mint az Android, ami számomra a 4.2-4.3 körül elérte a kezelhetőség csúcsát, azóta jött bele sok új remek pluszfunkció, de számos alapdolog kezelésében azt érzem, hogy "muszáj volt valamit csinálni vele", de attól jobb nem lett, csak más. Az autóiparban is lépten-nyomon érezni azt, hogy kínkeservesen találnak ki új dolgokat, ami nem baj, csak ne erőltessék rám.
A cuccod jó példa arra, amikor az eszköz nem okos, hanem okoskodó.
Félreértés ne essék, egyáltalán nem baj, ha az autó tud ilyen fícsöröket, mert mondjuk a feleségemnek és a szüleimnek tök jó, ha besegít ilyen kérdésekben (valszeg nekem is jó lesz 30 év múlva, bár akkor már remélem az autóm vezet majd helyettem), de nekem rá van állva az agyam a járművek rezdüléseire és egyszerűen ki akarom az ilyeneket kapcsolni.
Van, és az "Automatic wiping in Rain" menüpont megvan, de az "Automatic rear wiper" nincs. A fene sem ért, lehet, hogy ha mélyebben belemásznék, akkor a VCDS-sel életre tudnám kelteni a menüpontot.
Én szeretem, ha tud mindent, azaz van benne minden szirszar, csak ne akarjon okosabb lenni nálam :)
Ez a kettő azért rendszerint együtt jár.
Egy OFF példa: volt egy digitális vérnyomásmérőnk, amit 20 évig használtunk, csak mivel leesett, újat kellett venni. Az új már olyan intelligens, hogy egy bonyolult algoritmussal nézi a szívverések közötti időt, és arritmiát jelez, ha túl nagy a szórás. Na most én 30 éve versenysportolok, ezért a nyugalmi pulzusom jó alacsony, gyakran 40 alatti. Mivel ez jó 1.5 mp-et jelent két ütés között, ezt már érezhetően befolyásolja a levegővétel. Emiatt aztán mikor én próbálom mérni a vérnyomásom 5-ből 4x rendszertelen szívritmusra hivatkozva nem ír ki értelmes értéket, azaz nem látja el az alapfunkcióját az okoskodás miatt. Az előzővel mindig sikerült megmérnem magamnak (a higanyosról nem is beszélve :)). Az ilyet én nem tekintem fejlődésnek.
Megnéztem, az enyém nem kapcsol kondit, ha belső keringetésre váltok. Viszont nem automata ablaktörlőm van, és mégis kikapcsolható menüből a hátsó törlés.
Irtatok itt a belso keringtetes utan bekapcsolo legkondirol. Ezek szerint ez nem hiba hanem az osszes ilyen? Azt hittem csak az enyem csinalja. 1es oct 2003as
A korábban említett Toyotákban (kulcs nélküli indítású volt, csak egy távirányítót kellett magunknál tartani és ha közelébe értünk kinyitotta az ajtókat start gombbal indult) sokszor volt olyan , hogy merült az elem és nem érzékelte folyamatosan a távirányítót (egy kis ikon világított) de nem lett volna szerencsés ha Kabul központjában leáll az autó :D
Igazából mi és Timla cartárs két különböző dologról beszélünk és ami a legszebb mindenkinek igaza van :D
- mi a rablásgátlóról ami valóban ne engedje illetéktelen személnek az autó használatát ,
- Timla kolléga pedig a kulcs nélküli nyitás/indítás rendszerről (ami lehet kártya, RFID, egyéb elektronikus kulcs stb) aminek tényleg nem dolga a motor leállítása még akkor sem ha már nem érzékeli a "jogos használót" a közelben
Gyártó ugyan úgy ki tudná vitelezni hisz visít a gépem hogy messze a kulcs ...egy darabig visít ,meg ki irná hogy meg fog állni és kész ,nincs kulcs visitozik 30 sec azt leáll !
tényleg nem kötekedés, de egy valamire való rablásgátló nem állítja le az autót előzetes figyelmeztetés nélkül, tehát van idő szépen félreállni is, ha már úgy alakul a dolog.
A klíma valószínűleg azért kapcsol be, hogy megelőzze a párásodást..?
Nyilván, de amikor a csikorgó száraz -10°C-ban beülök az autóba, akkor kell neki 15 perc, amíg elkezd párásodni, mert ahogy emelkedik a hőmérséklet szépen lassan, úgy fér el egyre több vízgőz a levegőben. Szóval a tapasztalat az, hogy mire elkezd egy leheletnyit párásodni az oldalsó tükörnél, akkor már pont elkezd rendesebben fűteni és onnan már a kinti levegőt is be tudom engedni.
Az automata hátsó törlést menüből le tudod tiltani.
A Bolero leírásában benne van a menüpont, de az autó menüjében nincs...
mi megegyeztünk hogy sosem vezetjük a másik autóját... forgalmi kulcs stb telefon iroda kulcs csere bere. Volt hogy az övével csak én álltam be este. Kabátomba maradt a kulcs, elmentem 30 km-re dolgozni ...ő meg reggel nem tudta vinni a gyereket oviba mert a potkulcsban lemerült az elem. Plusz a lakás kulcs is rajta volt, így szabit vett ki😭😭😭😭
"Ne is álljon le, ha kiszálsz a kulccsal. Gondoljatok bele, kiszáll apa az autóból, anyu atveszi a kormányt és elhalyt a gyerekekkel..."
és ha így lenne, akkor anya milyen boldog lenne amikor a kölköket kirakta az oviba és utána nem tud hazamenni az autójával, hiszen apánál van a kulcs :D
mondjuk én ha kiszállok az autóból és más megy tovább vele a kulcsot mindig átadom pedig az csak egy 2002 C Corsa (most még) :D
legyen anyánál is "jeladó".... a rablásgátlónak pont az az értelme, hogy ne tudják elvinni az autót akkor sem ha már jár a motor és elég távol álljon meg ahhoz hogy a tulaj még el tudjon menekülni a hoppon maradt autótolvaj haragja elől :)
Ne is álljon le, ha kiszálsz a kulccsal. Gondoljatok bele, kiszáll apa az autóból, anyu atveszi a kormányt és elhalyt a gyerekekkel az oviba. Pár másodperc utan meg leáll az autó... Ezt egy autógyár sem vállalja be és én sem szeretném.