Keresés

Részletes keresés

airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22623
Ha nem titok, számodra milyen körülmények "nyitották meg" a világot? Gondolok itt a rig-re, vizsgafokra, adásmódokra, sávokra, teljesítményre, stb.
Előzmény: Terjedés (22622)
Terjedés Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22622

"De leginkább kudarcesélyes."

Ha valaki adjuramisten de azonnal akarja, akkor valóban így van. De azért szerény kivitelben is lehet nagy sikerélmény, akár rendszeresen is. Tudni kell, hogy mik(or mik) a lehetőségek, ha pedig nem tudjuk, akkor helyre kell tudni tenni, és ha ez nem megy, akkor jön a kudarc...

És én is úgy látom, tényleg kinyílik a világ, csak lehet, hogy nem abban a pillanatban mikor az ember megkívánja :)

Előzmény: airband (22619)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22621
Qqberci Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22620

"Reggel - délben Omnia,

Este könnyebb ... aludnia... "

Előzmény: schlumberger (22618)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22619
Ez a "kinyílik a világ RH-n" egy picit sántít, mert sok "ha" is társul hozzá. Novice fokozattal nem érdemes foglalkozni vele, mert 80/40m-re az antennának jó nagy hely kell (és birkatürelem, hogy végre legyen lehetőség lenyomni a PTT-t), a mindig biztos 20m tiltott (és a kW-okkal, "only dx"-ekkel szemben amúgy sem lehetne sokat kezdeni az engedélyezett teljesítménnyel, és amúgy is állandóan verseny van). 15m-en, vagy "fentebb" esetleges a dolog. És marhára terjedésfüggő. De leginkább kudarcesélyes.

Mindezek természetesen ssb-re vonatkoztatva, saját tapasztalatból.
Előzmény: Törölt nick (22608)
schlumberger Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22618

Omnia Douwe Egberts (leánykori nevén Compack)

Nyitva vagyunk :-)

Előzmény: Qqberci (22615)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22617
Az invitálást köszönöm, még egyeztetünk erről!
Előzmény: schlumberger (22612)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22616
Onnan hasonló megfontolásból már korábban elmenekültem.
Előzmény: gg630504 (22607)
Qqberci Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22615

Szia Sch!

Lett egy rövidebb rádióm is, olyan collstok-szerû, ha összehajtom, 70 centi, kinyitva meg 2 méter... Ha legközelebb eltévedek Tbányán KV-zni menet, akkor már hasznát is veszem...

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22614

"inkább elmorzéznám"

Javíthatatlan vagy :-))

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22613

Az egész rádióamatőrködésben maga az életforma a szép (kicsit túlértékelve). Az, pl., ha tudod, hogy 32.-én éjjel kurva jó terjedés lesz bármilyen frekin és minden üzemmódot kipróbálsz, úgy, hogy reggere úgy beájulsz, hogy a nyálad csorog a tápegységedre :-DD. Ezt az élményt semmi nem pótplja. Ha ezért hülyének néznek, én speciel büszke vagyok rá. A másik, ami szintén nem kevesebb értékű, a sikerek megosztása egy közösséggel, és az önzetlen sgítségnyújtás, ami örömet okoz. A többit elengedjük a fülünk mellett, nem endegjük, hogy a szórakozásunkat tönkre tegyék.

Na, ezen túl már csak a kísérletek vannak, amire egy öreg mérnök barátom azt mondta, Öcsi, kísérletezni mindig érdemes, mert fölösleges kísérlet nincs, legfeljebb hasznavehetetlen.

Többet nem is tennék hozzá, minek?

schlumberger Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22612

,,Folytassam, vagy leesett a tantusz?

Apropó, sms-t megkaptad a múltkor?"

Leesett, persze, de tudod, én szeretek gyalogolni, azért védelmeztem egy kicsit a távírózást :-)

Az sms-t megkaptam, de én utálok sms-t írni, inkább elmorzéznám. Sajnos, az időpontok nekem változatlanul munkás napok dátumai. Hacsak előtte/utána le nem szállsz Tbányán egy kávéra/ebédre/vacsorára.

Előzmény: airband (22605)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22611

Szerintem meg folytasd belátásod szerint, saját szórakozásodra és sikerélményedre. Más véleményével ne törődj!

Előzmény: airband (22596)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22610

Ne fuss alá mindjárt egy beszólásnak, nekem még hívójelem sincs. :-))

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22609

Akarom mondani: FAFEJEKRE.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22608

Lépj ki ebből a duzzogós köldöknézésből.

Ha van adóengedélyed ez a posványos "átjátszós" világ egy semmi porszemmé változik. Kinyílik a nagyvilág RH-n. Ha ráadásul még jó a QTH antennákhoz, toronymagasról tehetsz az irígykedő besavanyodott fafejere.

De ezt neked kell meglépni. Ha az egzisztenciád nem követel meg napi 12 órai robotot akkor igazán élhetsz az amatőrködésnek. A nagyvilágban!!!

Előzmény: Törölt nick (22602)
gg630504 Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22607

Nos, nem kötelező mindenkivel QSO-zni. Meghallani sem minden adást.

Nem tagadom, néhány dolog nálam is kiveri a biztosítót. Most a hobbi elektronika fórum. A moderátoroknak a kisbetűs mondatkezdés javítgatása a legnagyobb problémájuk. Ugyanakkor hemzseg javítatlan Mhz, Amper, biztosíték szavaktól. Tolerálják a rasszizmust, de az ellene való fellépést nem. Szóval, ha valakinek ott üzenni akarok, levélben teszem meg, nem a fórumban. Az élet túl rövid, hogy he-re pazaroljam. A fórumba ott a tejhatalmú moderátor falka, a sávban csak az MNHH lenne.

Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.

Előzmény: airband (22606)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22606
Gábor, lehet, hogy hülye vagyok, de ha valahol nem érzem jól magam, onnan gyorsan lelépek. Van bajom anélkül is elég, hogy céltáblája legyek másoknak.

Ám te is csak a múltat hoztad példának. A kérdésemre még mindig nem kaptam választ. Nem tőled várom, bárkitől. De válasz helyett mindig a történelem köszön vissza. Az, ami elmúlt.
Előzmény: gg630504 (22604)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22605
Itthon is van kotyogós kávéfőző, ha áramszünet miatt a delejes készülék nem működne, de elsősorban mégsem a kotyogóssal főzöm a kávét. Pedig egyszerű, mint a faék.

Vonattal, busszal, autóval, kerékpárral, repülővel utazunk, pedig gyalog is lehetne.

Folytassam, vagy leesett a tantusz?

Apropó, sms-t megkaptad a múltkor?
Előzmény: schlumberger (22603)
gg630504 Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22604

'Na, egy ilyen "beszólás" után tettem le a mikrofont.'

Hülye vagy.

Ennyire nem bízol magadban? Ennyire érdekel mások véleménye?

Mondtak/írtak már rólam/nekem sokkal cifrábbakat és személyesebbeket. A magyarok már csak ilyenek.

Másrészt az amatőr vizsga eleinte, majd' 100 éve alapvetően távíró vizsga volt. Magyarországon talán a '80-as évektől van lehetőség távíró vizsga nélküli, URH/HG-s ( korlátozott ) engedély megszerzésére. Ki min szocializálódott. A mindentudás előadásban is kalóriát használnak, pedig 31 éve törvénytelen, a 220 is 220, nem 230, a S20 meg nem V40.

Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.

schlumberger Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22603

,,nem alkalmas gyakorlati alkalmazásra"

Kedves Airband barátom, ezzel azért vitáznék egy kicsit. Az emberi fülnél, agynál ,,menőbb" komputer nincs (még). Rettentő rossz jel/zaj viszonynál is képes egy távirász venni az információt.

És ha a szuper 4QAM meg egyéb intelligens modem beszarik, két drótot egymáshoz érintgetve morzézni még lehet, ha már minden kötél elszakadt, de az eszed még a helyén van :-)

Kinek a pap, kinek a papné, ahogy mondod. Ez a szép ebben, hogy ki-ki megtalálja az őt érdeklő részterületet. Építsen készükéket, szereljen jobbnál-jobb antennákat, házasítsa a számítógépet a rádióval, vadásszon DX-eket, járja a hegyeket, gyűjtsön diplomákat, egyik sem kevesebb. Tiszteljük a másikban azt, amiben többet tud nálunk, és ne bántsunk senkit.

Előzmény: airband (22598)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22602

Na, igen. Én sokszor gondolok arra, hogy mégis kérni kéne adóengedélyt. Minden feltétel megvan. Vizsgám van, ipari háttér is, a hely meg ideális az antennák épitéséhez, lenne helység a rádiózásra, stb. Aztán behallgatok a galyai átjátszóba és....brrrr inkább neeeee, mint ha a hatvanas évekbe visszaugrottam volna.

Előzmény: airband (22601)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22601

El"beszélünk" egymás mellett. A nosztalgiarádió építés nem egyenlő a több évtizedes technikán túllépni képtelenek hozzáállásával. Előbbi táborból ismerek olyat, aki simán lehetne restaurátor, olyan gyakorlatra tett szert, pedig egyszerű hivatalnok. De temérdek régi rádióba hozta vissza az "életet". Nem rájuk gondoltam.

Az utóbbiak pedig azon fröcsögnek, hogy miért nem kapni ACxxx tranzisztort, mindenütt csak ezek az új sz...rok vannak. S aki ezekkel dolgozik, azzal valami nem stimmel. Így, egyszerűen.

Előzmény: Törölt nick (22600)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22600

Szó nincs róla, hogy lenézném azokat akik nem tudnak morzézni. Semmi nem kötelez senkit erre és ez jó. Lehet valaki F1menő is úgy, hogy életében nem vezetett kéziváltós autót. Ez nem csökkenti az érdemeit. A nosztalgia rádió épités az egy müfaj. Őket sem kell lenézni, talán tudják, hogy ez nem a legújabb technológia. Általában ahobbi bármilyen (szabályos) formájából való kirekesztést nem helyeslem. Ettől még a morze mint müfaj azért kapcsolódik szorosan a rádióamatőr világhoz mert szinte már csak ott használják. talán érdemes fenntartani ezt a formáját a kommunikációnak.

Előzmény: airband (22599)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22599

illik

a morze tudás erősen kapcsolódik az amatőr tudományhoz

Ezekbe simán bele lehet kötni, s nem minden alap nélkül (ugyanis a tőled idézetteket nem írja elő semmilyen hatályos rendelet). Ha annyira erősen kapcsolódna, része lenne minden amatőr vizsgának. Nem az. Miért?

Simán kontrázhatnék azzal, hogy az amatőrnek lépést kell tartania a fejlődéssel, az önképzést mintha előírná a rendelet is (2.§ 2. bekezdés). Hogy is áll ezzel mondjuk az az amatőr, aki még mindig szovjet germánium tranzisztorral akar adót építeni, és kizárólag cw-zni hajlandó, de a fóniázó társait lenézi, akik mondjuk korszerű félvezetőkkel, smd alkatrészekkel, DDS tcvr-t építenek?

Továbbra sem vitatkozok, a pro és kontra érvek kifogyhatatlanok.

Én csupán azt nem értem, hogy egy ilyen, világméretű közösségben mi szükség van a már indokolatlan és idejemúlt okokra való hivatkozással ilyen szintű kirekesztést folytatni és megtűrni?

Ha erre az utóbbi kérdésre valaki elfogulatlan és tényekkel alátámasztott választ ad, nekem annyi már elég. De ilyennel még nem találkoztam. A cw-sek jönnek azzal, amiket te is írtál, a nem cw-sek azzal, amit én is írtam.

De erre a kirekesztő, lenéző érvelésre, magatartásra ez nem ok és nem magyarázat.

Előzmény: Törölt nick (22597)
airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22598

Látod, éppen erről van szó: a múlt. Amitől már régen el kellett volna szakadni, mert ez a piszkos technika nagyon fejlődik ám!

De valahogy nem megy ez az elszakadás. Nem kell eltörölni a morzét, de fel kéne már nőni ahhoz, hogy nem ez az egyetlen adásmód. Szép, hogy ennyien művelik, ismerik, használják. Legyen is még így sokáig (függetlenül attól, hogy a mai telekommunikáció mellett nem alkalmas gyakorlati alkalmazásra), és le a cilinderrel azok előtt, akik művelik! De kinek a pap, kinek a papné.

Engem érdekelt, de letettem róla. Mást nem érdekli, fóniázik, sstv-zik, stb. Van, aki képtelen megtanulni, de piszok jó áramköröket kreál. Ők mitől kevesebbek a cw-zőktől? Szerintem semmiben. De ezzel úgy látszik, hogy sokan nem értenek egyet. Vagy nem akarnak egyet érteni. A rák tudja, miért!

Előzmény: Törölt nick (22597)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22597

Sokmindenben egyetértek veled annak ellenére, hogy a távirózást én is megtanultam több mint 40 évvel ezelőtt és nem is felejtettem el. Szerintem is illik egy rádióamatőrnek tudni távirózni de ha nem tud akkor sem kell kiátkozni. Itt a fórumon már sokszor utaltam egyes amatőrök vonalasságára ami sajnos egy beidegződés az átkos múlt rendszerből. Én ezért nem rádiózok már nagyon hosszú ideje. Az előtted szóló "név" viszont úgy érzem, nem tartozik ehez a vonalhoz, pusztán jelezte, hogy a morze tudás erősen kapcsolódik az amatőr tudományhoz. (szerintem a nyelvtudás is) Régen RH vizsga nem is volt morzevizsga nélkül.

airband Creative Commons License 2011.06.16 0 0 22596

Aki igazi rádiós, az távírózzon!

Jé! Akkor akinek nincs morze vizsgája, az nem is rádióamatőr? Nem kéne ezt a hatósággal is közölni? Mert ebben a formában rengeteg "nem rádiós" engedélyes létezik a Földön. Ők vajon mit csinálnak akkor, ha nem rádióznak? Nem kellett volna a cw-n kívül más üzemmódot is "kitalálni"! Márpedig elődeink a jelek szerint csúnyán mellényúltak. Szörnyű, hogy mire vetemednek egyesek!

Az persze más lapra tartozik, hogy akkor a hírközléssel kissé le lennénk maradva, és most itt sem osztanánk az észt...

Úgy látszik, hogy jónéhány évtizednek kell még eltelnie, hogy itthon is végre belássák jónéhányan, hogy a cw csak egy a temérdek adásmód közül, és korántsem az egyetlen. Addig pedig tessék csak az ilyen kijelentésekkel a földbe döngölni mindenkit, aki engedélyt kapott a hatóságtól, de - minő égbekiáltó bűn! - nem vonzódik a "csipogáshoz"!

Jót tesz az amúgy is vészesen fogyatkozó aktív amatőr létszámnak.

Főleg olyankor, amikor az egyébként valódi amatőrforgalmazást folytató (nem telefonpótlózást, egészségügyi problémákat feszegető forgalmazást, stb. végző) állomásokat fóniában kiosztja egy-egy naaaaaagy RÁDIÓS arról, hogy amit ők művelnek, az üldözendő, és a cw az egyetlen, az isten.

Na, egy ilyen "beszólás" után tettem le a mikrofont.

Úgy, hogy a közben megkezdett cw tanulásomat is inkább abbahagytam. Költözés miatt egy, az előzőnél szerencsésebb tulajdonságokkal rendelkező qth-n, egy jó kis tcvr-rel, és egy pár hétig felállított, jól sikerült dipóllal egy éve még reménykedtem. Aztán megkaptam a magamét fóniában, majd egy levelezőlistán, fórumokon, és émelyegni kezdett a gyomrom, az antenna lekerült, a tcvr pedig elfoglalta jelenlegi helyét az egyik polcon, most talán folyóiratok vannak rápakolva.

És nagyon jól tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így járt, és így döntött. Talán jól, talán rosszul. Majd az idő eldönti.

A fenti sorok nem feltétlenül egy nicknek szólnak. Akinek nem inge, az meg úgysem veszi magára. Tanulság van bőven, ideje lenne jónéhány amatőrnek okulni belőle!

(És most jöhet a trollkodás, az észosztás, és az ismételt földbe döngölés. Pedig elmélkedni a fentiekről értelmesebb elfoglaltság lenne.)

Előzmény: Törölt nick (22594)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22595

Meg FM-hez...

Előzmény: Törölt nick (22594)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 22594

Akkor SSB kizárva. Csak CW végfoknak jó, mert lineáris erősítőnek alkalmatlan. De ez nem baj. Aki igazi rádiós, az távírózzon!

Előzmény: Törölt nick (22593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!