Keresés

Részletes keresés

a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.04 0 0 530

Neked igen. :D

Előzmény: gencsydani (528)
gencsydani Creative Commons License 2012.02.04 0 0 528

A partvonalról (köz)beröhögni ér?:))))

Előzmény: a karaván halad... (527)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.04 0 0 527

Asszem én jól érezném magam. :D

Ha VAdkan haverommal bóklásznánk, akkor biztos vagyok benne, hogy életemben először megtörténne az a csoda, hogy félretenné az amerikai field manualokban leírtakat és egyetértene, hogy akkor talán mégis próbáljuk ki a russzki módszereket :DDDDDDD

Mert egyébként vérre menő vitáink vannak. :DDDDDDDD

(Neki szól: Tesó, ne haragudj, de ezt nem hagyhattam ki. :DDDDDDD)

Előzmény: szijozsi (526)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 526

Na tesók, most kell menni túlélni! :)

Egy kis bükki túra? Ott nem fúj ennyire a szél.

szijozsi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 525

Hálistennek nem vagyok rászorulva  hogy a monitorra ülve kelljen melegednem, van kandalló, fa bőven.

Könyv is, de azt a nagy globális eljegesedésre tartogatom:)

Előzmény: a karaván halad... (520)
brigantin1 Creative Commons License 2012.02.03 0 0 524

igen....combnyaktörés,felfekvés,tüdőgyulladás,.....:(

Előzmény: Plieur (522)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 523

Ja. Elotte jobb megkerdezni, hogy hagyott-e vegrendeletet, meg hogy hova tette.

(Bocs, de nem hagyhattam ki.)

:)

Előzmény: Plieur (522)
Plieur Creative Commons License 2012.02.03 0 0 522

Most vicc ide vagy oda, ilyenkor az idősekre jobban kell vigyázni. Egy rosszullét, egy elesés kint és kész a baj:(

Előzmény: a karaván halad... (521)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 521

,,A hegyi falvakban egyébként az emberek folymatosan látogatják az időseket és a betegeket, hogy segítsenek, ha baj van."

Elkepzeltem:):

- A bitang mindenit! Hat nyitogatjak az ajtot??? A hideg meg bejon??? A meleg meg kimegy????

- Te Jolan, szolj ra az anyadra, hogy csak azert jottem, hogy megtudjam - el-e meg?...

- Jaj, ides fiam, hat adjon az ur neked jo egeszseget!

- Hat, kend se dogoljon meg, ha lehet. Maceras a fagyos foldet turni...

Előzmény: Plieur (515)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 520

Akkor huzd be az ablakot katonasan pokroccal, majd gyujts gyertyat, hogy a tavfutes ne alljon le, mert akkor egetheted a konyvtaradat (na, itt mutatkozik meg valojaban, hogy ki gondolt a jovore! Ertelmisegieknel tobb az esely eletbenmaradni telen! :DDD) vagy odatarthatod a tenyered a monitorhoz. Allitolag ahol van feny, ott meleg is. De ha gondolod - majd mi innen fujjuk a tenyeredre a meleg levegot (en meg meg raadasul a konyakos buket is).

Előzmény: szijozsi (517)
Plieur Creative Commons License 2012.02.03 0 0 519

-27 fokban 3-8-órás örségek:)

Itt kissé mellémegy a karavános haver, egyszerűen az emberek hozzászoknak/alkalmazkodnak az időjáráshoz, földrajzi körülményekhez. Ha most ad absurdum áttelepülne az egész Bp. VI-ik kerület Kovászna megyébe akkor pár generáció után vigyorognának a kőbányai táposokon...

:)

Előzmény: szijozsi (516)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.03 0 0 518

....a valagomba nem vagyok hajlandó-ha véletlnül azt tanácsolnád.

Előzmény: szijozsi (517)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.03 0 0 517

...oszt ha már most sincs hézag az ablak és ajtó között?? Akkor hova tömjem a vattát, a fülembe?

Előzmény: a karaván halad... (506)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.03 0 0 516

Ja A ruszki katonáknak reggeli tornánál megengedik a trikó felvételét. Nálunk -10 alatt engedték hogy inget vegyünk:)

Előzmény: Plieur (515)
Plieur Creative Commons License 2012.02.03 0 0 515

http://tv2.hu/tenyek/video/minusz-32-fok-bodzafordulon

Akkor már éjszakára bejöhet a kutya:)

Előzmény: a karaván halad... (507)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 514

Egyébként nem csak az iyen szokásos állatokat alkalmazták katonai célból (ja, az elefántokat és tevéket kihagytam).

P.l. a Német Nyugat-Afrikában, lovak hiányában, a helyi aszkari (bennszülött) katonákat és málhát tehenekre ültették. (Utánanézek neten, hátha ott is van fotó; a Budapesten maradt, német gyarmatokkal foglalkozó könyvemben biztosan megvan).

A russzkiknál pedig a 30-as években jávorszarvasokat idomítottak a hadsereg számára. 1938-ra 1500 darab volt belőlük. Szintén lovagolni és málhát cipelni.

Néhány felderítő egység bevetésre is került, jávorháton.

Alább az RKKA lovassági ktatókönyve jávorszarvasos alakulatok számára.

Alább meg ég egy kép.

Előzmény: a karaván halad... (513)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 513

Reggel voltam gányolni, így a hatása alatt voltam, na. :)

Egyébként a lovaknak (kutyáknak, szarvasoknak, ökröknek, stb.) szintén közük van a túléléshez. Ugyanis a közlekedés kategóriába esnek, és nem árt megismerni (már ha igény van rá).

Régen ez alapismeret volt az érintett népeknél, mára már inkább egzotikum.

Előzmény: Lex Icon (511)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 512

A növényi eredetű hulladékot szívesen megeszik.  Akenyérhélyat úgyszintén. Erre értettem. :)

Pármai sonkával nem próbáltam etetni, ha arra gondolsz. :DDDDDDDD

Előzmény: Lex Icon (510)
Lex Icon Creative Commons License 2012.02.03 0 0 511

Hirtelen az nem jött le, hogy a hideg elleni védekezésből, túlélésből hogyan csaptunk át lótenyésztésbe? :D

Előzmény: a karaván halad... (509)
Lex Icon Creative Commons License 2012.02.03 0 0 510

gyakorlatilag két lábon járó konyhamalacok

Érdekes lovak vannak arrafelé. :D

Előzmény: a karaván halad... (509)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 509

Na, menekül a gyáva? :DDDDDDDD

(Magadra ne vedd.)

Egyébként -15 alatt a lovakat sem szoktuk kivinni, állnak a fűtött istálóban, meg max a fedett manézsban szoktak futni. Ők is fáznak.

(Itt nem kubányi vagy jakut lovacskák vannak, amelyek sokkalta jobban bírják a fagyokat, hanem szép orlov ügetők; az meg azért igen kényes ló. Anno a fajta választásnál a külső megjelenés és szépség dominált a jardnál és helyi kozákoknál, nem a gyakorlati kérdések és józan ész. Mondjuk egy orlov után a jakut ló kutyának tűnik :DDDDDDDD Pedig sokalta jobban bírja a fagyokat, a forróságot, a hegyi terepet, erdőt, és rendkívül igénytelenek a táplálékban - gyakorlatilag két lábon járó konyhamalacok. Ami meg a legfontosabb - erősebbek és barátságosabbak. Nincs meg bennük a ,,sztárbetegség". Az orlovnak négy pozitív tulajdonága van: szép, magas, temperamentumos és nagyon gyors. Szóval - tipikus versenyló vagy hátas lovasrohamokhoz. A jakutok és kubányiak pedig univerzális fegyverek, igazi szívós, minden időben bevethető célszerszámok.

Most van az istálóban 8 orlov és egy-egy jakut meg kubányi. Lassan majd cserélve lesz a lóállomány. A nyergeket másfél év alatt lecserélték hülye angol meg egyéb nyergekről a ,,kétdeszkás" (nyeregtalpak) nyergekre (ilyenek voltak a magyar huszároknál is; itt ,,csekesz nyeregnek" nevezik). Ausztrál és rhodéziai mintára elkészültek a tölténytáskák, amelyeket a szügyszíjra vagy kantárszárra fel lehet erősíteni (patrontás). Most késztenek majd (feb-március) két málanyerget (kikerestem a régi lovassági szbályzatokból a K.u.k. lvassági és német hegyivadász lőszeres/málhanyergek vázlatait, azokat fogják elkészíteni - jobbat a mai napig nem talált ki senki.)

Nyárra készek lesznek a tereptarka poponok (,,lóhuzat" :))

Jövőre talán sikerül a költségvetésbe bevenni a kevlár lábszárvédőket és ,,lószimatot" (rendőrségi ló-gázálarc). Akkor teljes lesz a boldogság a helyi fiataloknál. :)

(Ha megváltozna az orosz fegyvertörvény, akkor tudnék ide magyar íjakat hozni (jelenleg fegyvernek minősülnek és nem sporteszköznek). Akkor sikerülne bevenni a helyi lovas kozák katonai és hagyományápoló klubba a helyi tatár, baskír és kalmük fiatalokat is. Illetve Tadek barátom mondta, hogy majd utánajár, meg lehet-e honosítani errefelé - azaz van-e igény rá -, mert akkor sikerülne idővel a sztyeppei nomádokon kívül még szervezni egy ,,idegen lovasszakaszt" is helyi lengyel és volgai német srácokból: akkor a díszruházat is bővülne rendezvenyékhez a lengyelek konfederátkáival (négyzetalakú sapka) a németek meg az oroz-német légió huszáregyenruhájában. Szerintem nagyon is építő és társadalmilag is hasznos ötlet. Eddig mindenkinek tetszett (még a legkeményebb fejű nacionalistáknak is, ugyanis - véleményük szerint - ,,ez is emlékeztetné a mostani fiatalokat a nemzet nagyságára" (igen, kérem szépen, így is lehet nemzetállamot építeni).

Szóval - meglátjuk, hogy ebből mi jön ki végeredményben.

Előzmény: gencsydani (508)
gencsydani Creative Commons License 2012.02.03 0 0 508

Ööö...inkább mégse akarok kozák miaszösz lenni...

:D

Előzmény: a karaván halad... (507)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 507

Raadasul mi lesz az a beigert ,,nagyon hideg"?

-15? (Mondjuk Magyarorszagnak mar az is sok, ugyanis ritkak az 5-10 fokos fagyok).

Na de kerem! A jo orosz sem azert nem fazik, mert orosz. Hanem azert, mert rendesen feloltozik!

(Nalunk most van - kinezek az abl;akon a homerore - -23. A kemeny fagyok most jonnek majd (itt mindig februarban van cudar hideg.)

Előzmény: a karaván halad... (506)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.03 0 0 506

Jesszusom! Ez most komoly??? Ennyi analfabeta az orszagban tel- es fagytemaban?

Elsosorban szigetelni kell a lakast!

Magyaran: vataval vagy rongyokkal kitolteni az hezagokat az ablakkeret es ablak nyilo resze kozott, majd leragasztani szeles szigszalaggal (van ilyen szeles, papirszino), vagy ujsagpapir csikokkal. A bejarati ajto es az erkelyajto also reszet meg pokroccal takarni.

Ennyi.

Előzmény: szijozsi (504)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.02 0 0 505

Ez a jó biznisz, meglovsagolni a divatot, és 200 gramm acélért elkérni egy valag pénzt. Mi hülyék voltunk, vasúti sínt csináltunk, olcsón, nagy tömegben.

Előzmény: Mr.VaZo (503)
szijozsi Creative Commons License 2012.02.02 0 0 504

Ez aktuális kérdés, itt is cefet zima van.

Már most, és még a hó még csak most jön.

Ha nincs áram, akkor szerintem petróleumlámpa, zseblámpa, tartalék elem  jól jön.

Nagy energiatartalmú ételek kellenek, pl szalonna, cukor, csoki, mogyoróvaj, kakaó, méz, hogy áram és gáz nékül se maradjunk főzés nélkül, spirituszos főzőkészülésk -vagy valami turistagázos kütyü is jól műkodik.

Teát, levest lehet vele főzni.

Fűtés nélkül elég rossz lehet lakáson belül is, de vannak palackos gázról működő hősugárzók.

Előzmény: TheRainbowGirl (497)
Mr.VaZo Creative Commons License 2012.02.02 0 0 503

Én sem ezt a kést venném meg, az biztos
Az árához képest elég gyengén muzsikál.
Itt egy teszt róla: http://www.knifetests.com/ChrisReeveGreenBeretDTest.html

Ennek a green beret pengének a fallkniven A1 is odabasz,
pedig az A1 fele annyiba sem kerül. Olyan 60.000 Ft körül mozog az ára.

Ha a pénz nem számít, akkor ajánlom figyelmetekbe a BUSSE pengéket.
Olyan 3-400.000 Ft körül lehet is venni egy brutális darabot. :)

Ha elhagyom a kis pályát, akkor egy ilyet veszek:
http://www.arizonacustomknives.com/products/index.php?id=20687

Erről is van teszt: http://www.knifetests.com/BussefFFBMtestpage.html

Fallkniven A1 tesztje: http://www.knifetests.com/FallknivenA1.html

Azoknak akik nem szeretnének, vagy nem tudnak 10.000 Ft-nál többet rászánni
egy túlélő pengére, azoknak Én a cold steel kukri machete-t ajánlom.

Kukri teszt: http://www.knifetests.com/ColdSteelKukriMacheteDestructionTest.html

Előzmény: a karaván halad... (502)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.02 0 0 502

Nem tom... Ha lesz fölösleges pénzem - inkább veszek egy 600 réteges ,,dámászkoltát" potom 4500×7= forintnak megfelelő összegír.

Előzmény: Túlélőblog (501)
Túlélőblog Creative Commons License 2012.02.02 0 0 501

Ez a leírás mellette:

"Chris Reev Green Beret 5,5. Kimondottan az US Special Forcesnek tervezte Bill Harsey. A penge CPM S30V rozsdamentes acel 135mm hosszu, Rockvell kemenysege 55-57 fok. A nyelreszre esö reszt Mikarta boritja. Erös Kordura tok van hozza. A teljes hossza:270mm.Erröl a kesröl nem igen kell irni semmit,mert mar ranezesre is eröt biztonsagot sugal."

Az első ami szemet ütött, hogy a sugall az két l. :D

Biztos szuper kés, de amit én vettem az 6 dollár volt és formára pont így néz ki. Nehéz elhinni, hogy ez a másik a százszorosát éri, csak mert jobb acélból készült. Vagy mivel tud ez 10x többet, mint a Ka-Bar tanto-m? Szerintem semmivel. :-P

Előzmény: a karaván halad... (500)
a karaván halad... Creative Commons License 2012.02.02 0 0 500

Platinából van? :D

Előzmény: Túlélőblog (499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!