Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Na mit gondolsz, miért került a zsaruk bőrdzsekije 72 ezer forintba? Egyik kollégám lényegesen jobb minőségűt vett 25 ezer forintért, kicsit átalakíttatta és azóta azt hordja.
Végülis alighanem nem eurokompatibilis a véleményem, de az átláthatósága és a tisztessége mellett a közbeszerzés elég gázos dolog a véleményem szerint. Beszállító jelölt indul a tenderen, a legszebb arcát és a legolcsóbb árait mutatja, majd amikor nyer, mindez el van felejtve, mert olyan árakat szab, amilyeneket akar. Lásd lokátor szék. Én meg annak idején egy összecsukható stokin ültem, vagy a frekvenciamérőm ládáján.
Semennyi. A mobil budi ugye műanyag, azon némi kis infra sugár átszűrődik. Tökéletesen nem lehet látni, dez az kiderülhetett, hogy érdemes-e elindulnom, vagy esetleg foglalt. A normális fal pedig ugye téglából van, azon nem megy át az infra.
Ha már ennyire belejöttem az írásba, én is hozzáfűzök néhány gondolatot az árakhoz, illetményekhez északi szomszédaink szemszögéből nézve. Az árakat a honvédséget fejős tehénnek néző beszállítók és a szintén annak néző ott dolgozó döntéshozók határozzák meg.
Akkor én is egy példát: A Nyeva komplexum sok máson kívül egyik legfontosabb eleme az UV-20-as blokkban a poszton elhelyezett speciális teljesítménydióda az MI-512 típusjelű magnetron volt. Nincs, vagy rossz a magnetron = nincs, vagy rossz a kisugárzás (nagyon leegyszerűsítve). Na most a 90-es évek közepén a magnetron szlovákiai árfolyama kb. 80-90ezer Sk-ra rúgott (ami az akkori árfolyam szerint. kb. 450-500ezer Ft.). Na de most tessenek figyelni! A 2000 környékén rendszerbe állított P-37 MSK lokátor (a klasszikus 37-es nagyon felújított modifikációja, az 5 csatorna mellé beépítettek egy hatodikat is ami a magasságot méri). Tehát az MSK kabinjában lévő bőrfotel 105.000,- Sk-ra lett árazva (600-700ezer Ft)!! Ugyanaz a bőrfotel egy sarki áruházban kb. 40-50ezer Ft. körül megvehető (és még sokat írtam). Alig medöbbentő, nem?!
Bocs, hogy az otletemmel a mas ...-val verem a csalant, de szerintem annyira jok a hozzaszolasaitok, hogy kar lenne azert, hogy egy forum sokadik oldalara sulyedjenek. Van egy nagyon jo enciklopedia az interneten: http://wikipedia.hu. Ez attol nagyon jo, hogy "az emberek" irjak, egyszeruen ugy, hogy beirnak egy szot a kereseshez (pl: nyeva), majd rakatintva a "Készíthetsz egy új szócikket ezen a néven"-re egyszeruen be lehet irni. A formazasi szabalyok egyszeruek benne, es termeszetesen az egyes szocikkekbol lehet masikra hivatkozni.
Hát valahogy nem sikerült csatolnom a rajzokat, de majd próbálkozom. (esetleg jöhet egy jó tanács, hogy ne maradjanak le a rajzok).
Volt tüzér kollégával egyetértek, az időszakos munkáknál általában a helyi bekapcsolást alkalmaztuk. Az egyes szekrényeket, blokkokat is ki lehetett külön kapcsolni a tápblokkon lévő kapcsolóval, míg a távolságinál ez nem volt legetséges. Kapcsolgathattad, de semmi sem történt. Meg ugye harci helyzetben mit is akarsz kapcsolgatni jelszó alatt találta így ki az orosz.
Érdekesség: Mint említettem a helyi üzemmódban tőrténő bekapcsolásból a főkapcsoló DÁLN. helyzetbe történő átkapcsolásával lehetett átlépni, viszont ezt nem nagyon szerette a technika. Azért ugyanis mert az átkapcsolás a VYKL. (kikapcs) pozíción keresztül történt. Előfordult egyszer, hogy az ilyen átkapcsolások eredményeként megadta magát a főkapcsoló. Annak cseréjével szereztünk magunknak néhány ősz hajszálat és egy nagyon hosszú éjszakába nyúló napot. A kapcsolóhoz ugyanis rengeteg vezeték volt forrasztva, és bizony megküzdöttünk vele, amikor végre sikerült az összeset (hideg forrasztás nélkül) a helyére rakni. Ilyen meghibásodás szerencsére nem volt gyakori, azt is mondhatom, hogy egy kivételes eset volt a masszív kapcsoló meghibásodása.
Amit eddig a bekapcsolásról leírtál, az ugyanígy volt a Volhovnál is. A távolsági és helyi bekapcsolás között egy nagyon lényeges különbség volt. Ha harci munkát kellett kapcsolni, mert komoly volt a helyzet, akkor az csak távolsági üzemmódban volt lehetséges. A helyi bekapcsolás meg elsősorban arra volt jó, hogy a berendezés részegységeit (a Volhovnál persze ez jobban elkülönült, mert külön kabinban ivoltak a részegységek) külön is lehetett működtetni, például ellenőrzés vagy javítás céljából.
És most a Nyeva bekapcsolásának második üzemmódja, az ún. TÁVOLSÁGI (dálnoje) következik. Annyit még talán hozzá kell tennem a bekapcsolási üzemmódokhoz, hogy a bekapcsolást az UK-31 szekrény (a DN mellett lévő szevő az APS indikátor szekrény) táp blokkján (minden szekrény legalsó blokkja) lévő fő kapcsoló helyzete
határozta meg. A kapcsolót 3 helyzetbe lehetett állítani: HELYI-KIKAPCS-TÁV (MECT.-BЫKЛ.-ДAЛH.).
A távolsági bekapcsolás annyit jelentett, hogy az UNK-ból egyetlen gombnyomással DIVIZION VKL. - bekapcsolás, illetve VYKL. - kikapcsolás történt a felélesztés. A távolsági bekapcsolási üzemmód volt egyébként az alap, tehát a harci tevékenység megkezdése előtt mindig ezt a bekapcsolási üzemmódot kellett alkalmazni.
Kiinduló helyzet: 50-es az UNK-ban:
- "RKU távolsági bekapcsoláshoz felkészülni" - az RKU kezelő felpörgette a 400-as
váltót és jelentette:
- "RKU felkészült" (megj.: a fent említett főkapcsoló DALN. pozíciójában az RKU-s
nyomogathatott bármit, a komplexum nem reagált, csak az UNK-ból lehetett
kapcsolni.
- mi még hozzátettük "Vigyázz kapcsolom." és a DIVIZION VKL. gomnyomással
feléledt a komplexum (220/400 az UNK-ba, 220/50 és 400 a posztra)
A "vigyázz kapcsolomot" azért raktuk hozzá mert ebben a bekapcsolási üzemmódban a posztot (azért még hozzáteszem UNV-t) mozgató amplidinek (valószínű, hogy az egyik i-ipszilon) azonnal felpörögtek, ellentétben a helyi kapcsolásnál amikor az elekromotorokat (amplidineket) külön kapcsolóval kapcsoltuk. A DN szekrény legfelső blokkján. Az RKU-ból még jelentették az izoláció megfelelőségét.
Röviden ennyi, lehetne még részletezni, de azt hiszem a laikusok számára is talán ilyen formában érthető.
Hát lesújtóak a képek. Az eddig képen látott objektumokból egy alapkövetkeztetésre jutotta.
A szlovákiában kiépített 4db nyeva objektum a bunkerek egyike sem volt ilyen ajtókkal ellátva. Egyik "nagy" bunkeren sem voltak kifelé nyitható, "vékonyka" ajtók, vagy inkább kapuk. A kapuk kb. 0,5m széles, síneken és görgőkön két oldalirányba gördülő monstrumok voltak.
A nyitást egy "kurbli" és némi kis fogaskerék áttétel biztosította, egész könnyedén.
A zárásnál viszont nagyon kellett vigyázni (volt is néhány baleset ajaj..). A kapuk egyszerűen úgy záródtak, hogy 1-2 fő meglökte kifelé a kaput, ami (ha sikerült) megmozdult és utána egy lassú ellenirányú mozgásba kezdett. Végül némi kis hanghatást követően (BUMMMMMM) a két szárny bezárult.
Akkor tehát a Nyeva komplexum felélesztése, bekapcsolása:
A kiépített objektumokban a komplexum a tápot hálózatból, vagy önnálóan a dízel aggregáton keresztül kapta. Harci tevékenysék közben csak és kizárólag (a dokumentációban külön ki volt emelve) az aggregátor szolgáltatta a tápot.
1. Hálózat, vagy aggregát 220/50 az RKU-ba, ahonnan az 50-et azonnal
továbbították az UNK-ba (enélkül a kabinok közötti kommunikáció - nálunk
INTERKO sem működött).
2. Az élesztésnek, bekapcsolásnak 2 alap módja volt: az ún. HELYI (mestnoje) -
amikor az RKU adta folyamatosan az egyes feszültségeket (220/50, 220/400) a
kabinokba és külön a kilövőállásokra a következőképp (a használatos,
megszokott parancsszavakkal).
Alaphelyzet: 220/50 az UNK-ban, és nem ébresztjük a kilövőállásokat.
- "RKU helyi bekapcsoláshoz felkészülni". Ekkor az RKU-ban felpörgették az
50/400 váltót (a hangja mint egy sugárhajtómű!). Amikor ez megtörtént az RKU
kezelője jelentette:
- "RKU a helyi bekapcsoláshoz kész."
- az UNK-ból: "450-et a posztra és 400-at a K-ba", ami a megszokott
zsargonban azt jelentette, hogy az UNV-re küldje a 220V/50Hz és a 220/400Hz
feszültséget, és az UNK-ba pedig a 220V/400Hz-et. És láss csodát a komplexum
felébredt.
- A helyi bekapcsolás után minden esetben rákérdeztünk az RKU-ra: "Izoláció"
amire a válasz többnyire a "Rendben" volt. Hogy itt miről is van szó. Az orosz a
technikát nem a nálunk megszokott TN-C, TN-S stb. hálózati felépítésben, hanem
a nálunk alig ismert (talán a vándorló körhintásoknál használatos) TT (terra-
terra-föld-föld) hálózatban építette meg, ahol az egész elektromos rendszer
(kabinok, stb.) és a föld közötti ellenálás (MΩ) meghatározó volt.
Ezután a DN (rávezetőtiszt) megkezdte a komplexum funkcionális ellenőrzését. Foly. köv. a következő bekapcsolási mód.
Sziasztok!
Mult héten voltam a Bólyain ,vannak új képek a képtáramban,köztük jó pár Nyeva is.örülök hogy már nemzetközi a topik :-))
Neva 07! A képtáramban találsz Lom hegy névvel volt magyar Nyeva tüzelőállást,illetve ami megmaradt belőle :-(((
Nagyon profi vagy a műholdas keresésben. A kobylai Nyeva megvan. Sajnos a térkép felbontása nem enged közelebb (szinte a kapunál ér véget a részletesebb felbontás), de amint ebből a felbontásból is látod a környező zöld már dzsungelszerűen benőtte.
Az általad Stupava környéki Volhov valójában a volt Lozornói Volhov. Stupava mellett Nyeva volt.
Ahogy végigolvastam ezt a topikot, Te mindig jó kis műholdképeket találtál, esetleg meg tudnál adni olyan oldalakat, ahol jobb felbontásban is kivehetőek az objektumok.
Köszi!
A Nyeva maradványok látványa számomra nagyon szomorú. Én a szlovákiai Nyevákat szerencsére már ilyen állapotban nem láttam, de valószínű, hogy hasonlóan néznek ki.
Egy érdekesség, poén: A sorállomány kiképzésekor gyakori megviccelés volt, hogy a Posztra (UNV) beosztott sorállományú katonát (kezelőt akinek a poszttal kapcsolatban sok feladata nem volt) elzavarták a posztra azzal az indokkal, hogy nagyon kemények a gumik, eressze le a megfelelő nyomásra. Mikor kis idő elteltével a srác visszakullogott lógó orral, hogy nem találja a szelepeket, nagy nevetés tört ki. A poszt kerekein ugyanis tömött (levegő nélküli) gumik voltak.
Egyébként én is drágállom, de nem is csak a rakéta drága, hanem a szállítőjármüvek (MB UNIMOG) tartozékai is irreálisan magas értéket kaptak (földelőnyárs: 130000 ft, 1,5 kg-os kalapács 1,5m nyéllel: 115000 ft, de még a lokátor fülkéjének ajtaján lévő lakatért is 47000 ft-ot akartak fizettetni velem, amikor elhagytuk, még szerencse, hogy meglett).
Na neeeeeee...!!! Ez már tényleg az 50.000 dolláros vécédeszka! Kíváncsi vagyok hogy a tartozékok szállítói kik voltak! Pofátlan egy nyerészkedés mehetett a beszerzésnél....
Bocsánat a közbeszólásért, de a Mi-9 jelzés repülő háp-ot takar. ebből egyetlen darab volt a MN/MH-ben. Jelenleg talán Szolnokon repül. Szerintem kérdezd Fefét:)
Amire Te gondolsz, az nálunk Mi-17PP export-típusjellel repült 705 és 706 fed.számmal, most szállítóvá vannak alakítva. Ennek az eredeti szovjet jelzése Mi-8PPA volt. Egy rahedli típusváltozata volt ezeknek a zavaróhelikoptereknek, mindjárt keresek hozzá egy linket.
Ui.: A BRM-1 nincs elfelejtve, de amióta fizetős a jedsite, nem találok épkézláb anyagot.
Persze kihagytam az NRZ-et, a saját-ellenfél felismerőt (ezt kiírom oroszul is mert nagyon tetszik: Nazemnij Radiolokacionnij Zapróscsik-a név elárulja a rendeltetését). Nálunk a PAROL volt rendszeresítve. (ezt megelőzve a korábbi Volhov osztályoknál a KREMNIJ is megtalálható volt. Az én időmben ezek működtetése egyenlő volt a nullával és várták sorsuk jobbra fordulását. Egyébként egy nagyon jól kidolgozott és felépített, a működését és paramétereit tekintve kiváló rendszer volt. Az oroszok szerintem a mai napig használják a néhány ráncfelvarráson átesett unokáit.
Ezek megszűntetése, kivonása szerintem külön történet!
Akkor tehát lassan adagolva, egyelőre nem túl részletesen elindítom a Nyeva technika, az egyes kabinok bemutatását. A jövőben mindegyiket, hosszabb és részletesebb leírásban fogom bemutatni.
Az osztálynál az alábbi technika és azok kabinjai voltak renszeresítve (a közepén kezdve):
1.kabin UNV- (Aнтeнний Пocт), technika és azok mi egyszerűen csak Posztnak
hívtuk. (UV-10, UV-11 és UV-12 antennák, az adó, vevő és a majdani
részletezésben leírt néhány kütyü. Az érdekessége az antenna
rendszernek az volt, hogy az UV-10 csak adó (kisugárzó, illetve egy
speciális esetben - ANTIFEDING, vevő) az UV-11 csak és kizárólag a
vételt biztosította, az UV-12 pedig a rakéták parancsait továbbította, a
visszaérkező jelek vétele itt is az UV-11-en keresztül történt. (UV-
10 cm tartomány, UV-12 dm! tartomány)
2.kabin UNK- a vezérlő kabin (később részletezem)
3.kabin RKU-N - a villamos energia elosztását hajtotta végre az egyes kabinok
felé és a 50Hz-ről 400Hz-re történő váltást végezte + volt benne egy saját
kis 30kW (?) aggregátor (nagyon szép hagja volt! persze a nagy
aggregátorhoz viszonyítva)
4.kabin PRM- ZIP kabin a tartalék alkatrészekkel (Hpasp kolléga a 252
hozzászólásában kicsit összekeverte a kabinokat)
5.kabin EDSZ-100- 2db 100kW-ot előállítani hivatott dízel motorral (érdekesség és
kérdés: Ki találja ki, hogy amennyiben az akksik használhatatlanok
voltak, mivel indítottuk a motorokat /hogyan oldotta meg az orosz/?,
biztosan kitaláljátok, de ha nem majd válaszolok.. gépészek és józan
paraszt ész előny!!!)
6.kabin 5F24- az illesztő kabin
7.kabin 5Ja62- a parancsnoksággal és az ASZV (VEKTOR stb...) adatátvitelt és
kommunikációt biztosító rádiórelé állomás (vagy 5Ja63 - a különbség a 62
két irányos, két parabola antennával, a 63 pedig 3 irányos volt 3 parabola
antennával). Összesen 3 kabinból állt az egész állomás.
indítóállvány: 5P73 - 4db x 4 rakétának
8db - PR-14AM (ZIL-131) rátöltő kocsi és amiről még a fórumban nem beszélt
senki osztályonként összesen 24db (5V27..) éles rakétával + 2db kiképzésre
használt rakétával éles töltet nélkül.
P-15 (vagy más típusú, nálink mindenhol P-15) felderítő lokátor.
+ több Nyevás osztályhoz rendszeresítettek 1db AKKORD kiképzű kebint.
Azt hiszem nem hagytam ki semmit, ha igen a jegyzeteim előkeresése után pontosítok!
A terveim közt szerepel a technika bekapcsolás utáni funkcionális ellenőrzésének leírása is, amit a mai napig, ha beülnék a kerekek mögé meg tudnék csinálni (a kibővített ellenőrzéshez már persze kellene egy kis segítség) és ha nem fogom untatni a tisztelt olvasókat maga a bekapcsolás, felélesztés folyamatát és üzemmódjait is részletezném.
A Mi-9-es a légi harcálláspont változat volt, nem a zavaró. Az elektronikai zavaróváltozat a Mi-8PPA (ebből nekünk nem volt) és a Mi-17PP (ebből két darabunk volt, nemrég alakították át őket hagyományos szállítóváltozattá, így a korábban említett gyakorlatkor még elvileg "dolgozhattak").
Így utólag visszaolvasva, bocs az esetleges helyesírási hibákért, de a begépelt szöveg mindig egy kicsit késleltetve jelenik meg és a betűméret is néha saját életre kel!