Egyébként a Honda nekem is bejönne, egy Accord mondjuk, de ne sértődj meg egyszerűen még mindig nagyon távol áll az európai formavilágtól, illetve a beltér minősége és stílusa is fényévekre van az Auditól. Szervizét nem ismerem, egyszer beszéltem egy taxissal, ő egy 2008-as Accord-al nyomja, bő 300.000km volt benne akkor és nagyon dicsérte hogy soha semmi baja, 2.0 benya.
Hmm érdekes... :O Fater januárban lett 62 és az A6-ból Toyota rav4-be ült és hallani sem akart semmiféle prémium kategóriáról (főleg úgy hogy elég sok prémium kategóriás autója volt VW/Merci/Audi csak bmw nem) fent is tudta tartani de azért volt velük ideg... mondjuk röhej mert a 2.5V6 tdi vel semmi baja nem volt amit most adott el... (én csak 28 vagyok de nekem is elég volt most egyenlőre és én egy 20 éves!!!! Toyota-ba ültem a 3.0V6 tdi után...hát én sem kérek többet a tdi-ből úgy döntöttem :).... nem bántam meg... mostmár lexus/hybrid-be ülnék inkább.. :) )... új tdi-ről nem tudok tapasztalatot mondani... :(
Márkaszervizbe hordom 12ezres óradíjjal, egy alkalom 80k körül és minden vacak hibáját ott javíttatom. :D
A nyári garnitúrám 225/45/17 és 45k/darab árban volt a Pirelli, ami rajta van. A téli szett olcsóbb volt mivel alig veszem ki a garázsból az autót olyankor, így a 4 új gumi olyan 100k, de vettem 4 acél felnit is, hogy a só ne a szép gyári alut egye, így az 200-ba jött ki összesen. Ez el is vitte a kocsira eddig költött pénz felét. Nyilván sokkal kevesebből is meg lehetett volna úszni, ha nem márkaszervizbe viszem ott is megfogtam volna még 120 ezret.
Nekem most egy rettegett B6 Passatom van, TFSI benzinmotorral, 325.000km-el, és 4 év alatt kb 400.000-et költöttem az szervizre, ebben benne van a tavaly elvégzett nagyszerviz, vezérléscsere, automata váltó olaj csere. 1-1 szett téli nyári gumi. 100.000km én tettem bele. Egyszer volt fékbetétcsere hátul, talán kétszer elöl. Minden egyéb futómű alkatrész még az eredeti benne.
Erősen gondolkodom hogy ősszel visszacseréljem az A6-ra megint, de versenyben van a B8 Passat is, árban kb ugyanott lenne a kettő, a tervezett keretem kb 5M Ft, vagy 17000 Euro. Sajnos kint is elég gyenge a választék ebben a kategóriában, mindenképp 200.000 km alatti kell, igazolt futással, én kb 20-at megyek egy évben.
160ezres futás alatt 105k-ról indulva legyen mondjuk 8 olajcsere/általános szerviz (valszeg több, ha kevesebb mint 20ezrente vitte), 4 garnitúra gumi (2 nyári, 2 téli), egy vezérlés csere, féktárcsák plusz betétek elől-hátul, 1-2 lengőkar vagy bármi a futóműben, plusz ugye az említett EGR szelep, ami megint nem 10k pénz. Ha abból indulok ki, hogy Hondánál alkalmanként 80k körül fizetek olajcsere+általános szervizre úgy, hogy semmit nem cserélnek, akkor akár még rendben is lehet az a 2.4 millió.
3 év alatt amióta a Hondám megvan pont úgy jött ki a lépés, hogy mentem 40k km-t, kellett egy téli és nyári gumi garnitúrát venni (400k), 3 általános szerviz (240k), 2 műszaki vizsga (56k), 1-2 apróság mint pl izzók, légkondi tisztítás stb, szóval 40k km és 3 év alatt belement a kocsiba 700k HUF. Ha hozzáveszem a 3 elektronikai hibát, akkor közel 1 millióba volt egy Honda Civic márkaszervizben 1.8 szívó benzin motorral. Így nem is tűnik olyan soknak az a 2.4 miska.
Köszönöm, hasznos adat. Jóapám ennyi idő alatt kb 45.000 km-t fog menni :) Nyilván a költségek nem állnak egyenes arányban, de a számottevően kevesebből elgurul majd. Hány km-rel vette faterod az autót?
A kedvedért összeadtam, fateromnak 2014. májusa óta van meg ugyanez a kombináció (fapad, kézi, 177LE).
Kb. 160e km-t ment azóta, az összes költség 2.402.776 Ft. Gumigarnitúrák, kötelező szervizek, kopóalkatrészek. Egy váratlan tétel volt, az EGR szelep cseréje.
Nálam ez most kb. úgy néz ki, hogy valószínűsíthetőleg ezek a mostaniak az utolsó diesel autóim, néhány évig eleve nem tervezek újítani ill. lecserélni őket, utána meg ha már nem kell sokat mennem diesel sem kell, jöhet vmi "rövidtávbarát" benzinfaló ami annyit eszik amennyit.
Jöhet vmi 3 hengeres turbos izé.....akkor már az is jó lesz csak könnyű legyen be (fel) ülni bele.
Kollégám tavaly ment nyugdíjba, ő is dieselezett a hosszú távok miatt, ha már nem kell sokat menni diesel sem kellett.
Fiatal benzines 2.0 Rav 4-est vett, asszongya eszik 9.5-10 litert, oszt jól van, sokat úgy sem megy vele.
" Visszatérve az elektronikai hibákra, talán ennyi pozitív van apám fapad A6-jában, hogy tényleg csak a legszüségesebb elektronikai cuccok vannak benne, nincs szétextrázva, "
Na ne vicceljünk már, ugyan miért lenne egy sima full fapados központi zár űrtechnológia?
Persze ide tatoznak a sima silány minőségű hangszórók is, ez sem giga extrának számít hanem sima egyszerű hangszórónak.
Parkolóradar sem éppen számít luxusnak egy A6-osban, igaz már középkategóriásban sem manapság, és hadd ne soroljam tovább.
" De boldog lennék, ha egy mai autón mindez megállna 350-ben :) "
Hm...több, mint 4 éve van meg az A6-om, de egyszerre ennyit még sosem költöttem rá, apránként igen, de alkalmanként eddig még nem jött össze.
Verlazito, hogy eloallitasi koltsegen 5 Euro alatti alkatreszt 50k HUF aron adnak.
Eloszor agyverzest kap a tulaj, hogy na, most ugrott fel milla, mikor egy nullaval kevesebbert megkapj a szenzort, mar el is felejt tiltakozni a pofatlan arazas ellen :D
De boldog lennék, ha egy mai autón mindez megállna 350-ben :)
Visszatérve az elektronikai hibákra, talán ennyi pozitív van apám fapad A6-jában, hogy tényleg csak a legszüségesebb elektronikai cuccok vannak benne, nincs szétextrázva, hogy mégtöbb hibalehetőség legyen benne. Mondjuk az elektromos kézifék is trailerre pattinthatja a kocsit gyorsan, ha meggárgyul... Egyébként kollégám A5 2.0 TFSI SB-jében autópályán 160-nál csilingelve karácsonyfa lett a műszerfal, miszerint elment az olajnyomás, azonnal álljon félre meg menjen szervizbe meg mittomén'. Már elkönyvelte magában a motor generált, aztán kiderült h valami 50ezer Ft-os szenzor ment csak tönkre. Én még nem jártam így, de el tudom képzelni mi ideg lehetett. A mindennapi használatot befolyásoló elektronikai hibák is idegesítőek.
Egyébként más kocsi se jobb ilyen téren szerintem. Soha el nem romló Honda Civicem van, ahhoz képest az elektromosan behajtható tükör mozgató mechanikája egyik oldalon úgy döntött, hogy bemondja az unalmast... 90 ezer HUF. Műszerfali digitális info panel hol működik rendesen, hol pedig úgy dönt, hogy a karakterek csak bizonyos részét jeleníti meg, a többi mintha ott se lenne... 100k Pengő. Csomagtérzár meghüjül, az is pár tízezer. Szóval a japán se jobb. Persze motorikusan jó, csak a benzint kell bele tölteni meg az olajat kell cserélni.
Szerintem egy garnitúra fékbetét, és egy tárcsagarnitúra sem mérvadó hiszen normál állapotban ezek bírnak 100-150 ezer km-t is, és ha neadjisten sokba is fájna, hát akkor sem kell rendszeresen cserélni.
Nekem inkább a sok elektronikai hiba ami fáj, nem anyagilag hanem agyilag !:(
Kollégák azzal "csúfolnak", hogy miniszteri autóm van én meg erre azt mondom lehet, hogy az, de leselejtezett mivel nem újonnan vettem. :(
Szintén kolléga, nagyon nem prémium 1.9 PDTDI Touranjára hirtelen ráköltött 350 ezret, volt először vezérlés, olaj+ mittomén csere 150 ropiért, utána 2 héttel meg jött a kettőstömegű+ kuplungcsere ca. 200 ropiért.
Neki nagyon fájt.:(
Suzuki?.....0%-os hitelre vett Suzuki sokkal többe van ( egy rokonnak), mint amennyiért én A6-ost vettem, igaz én nem újonnan vásároltam.
Én azért számolom ezeket, mert prémium autó sose volt a családban, elképzelni se tudtam eddig, hogy mi mennyibe kerül rá és kb hova jön ki az általános fenntartási költség. Nagyjából a főbb kopó alkatrészek webshopos áraiból tudtam kiindulni, meg persze az adóból, ami igazából elhanyagolható, mert ha éves 20-30ezer HUF adótöbblet problémát okoz, akkor ott Suzukit kell venni.
Hm...fene tudja...én nem úgy álltam neki autóvásárlásnak (A6-5-ös BMW), hogy minek mennyi a javítási költsége stb. stb.
Az volt a döntő tényező, hogy végül is az A6 Avant feketében jobban tetszett, mint az 5-ös fekete kombi BMW.
Az, hogy melyiknél mennyibe kerül egy garnitúra fékbetét/tárcsa stb...igazából nem érdekelt, igaz az olcsóbb autóknál sem.
Én olyat veszek amit fent tudok tartani, és amelyik teszik, oszt ennyi.
Ami elkopik kicseréltetem, a gumik hamar kopnak, nálam egyik sem tudott elöregedni hiszen 1 szezon alatt szinte elkopnak.
Ami zavar ennél a "prémium" autónál, hogy vannak olyan bagatell apróságok amik kimondottan bosszantanak, hangszórók mennek tönkre egymás után, mert mint kiderült filléres x.rok vannak benne, de persze aranyáron cserélik.
Központi záram már megint (JE- után 98k Ft javítás) nem nyitja most a sofőrajtót sem mindig.Megint vihetem szervizbe jó pénzért meg is csinálják természetesen, de ez majd 2 napomba fog kerülni.
Prémiumot nyitom kulccsal, mint anno a zsigulátort....igaz abban nem volt kp. zár ami elromolhatott volna.:(
Ha van bőven lóvé a fenntartásra akkor édes mindegy mi mennyibe kerül, jöhet bátran egy A6-os is, probléma egy szál sem.:)
Én azzal spekulálok, hogy ha megy is hetente 1-2 rövid távot városban, és utána beesik egy folyamatos autópályás/országutas 100-200km oda-vissza, akkor hátha nem döglik meg a DPF, végülis nem lesz nyúzva naponta városban.
Megnézegettem a gumi árakat, 1-1 garnitúrára nem vészes az a kb 200k HUF, főleg úgy, hogy nem elkopni, hanem elöregedni fog. Ha lehet hinni Unixautó és társainak, akkor ha egy ATE féktárcsa és fékpofa garnitúra megvan 200k-ból, meg a lengőkarok 40-50k/db áron, akkor kibírható a fenntartása. Tényleg úgy látom, hogy a klasszikus dízel elemek (DPF, turbó, nagynyomású szivattyú, befecskendező stb.), meg a kettőstömegű okozhat fájdalmas tételeket. Persze ezen kívül is van benne más ami elromolhat, de az meg már egy modern kompakt autóban is benne van és abba is marha drága. Turbós benzinesben is ezek jelentős része ugyanúgy hibalehetőség. Annyit tudok, hogy az öreg jövedelmi helyzete úgy néz ki, hogy amit rezsin, kaján és egyéb általános kiadásokon felül félre tud tenni, az havi 500k körül mozog.. na ebből kezdene el csipegetni az autó. Kérdés, hogy tökönszúrás lesz-e.
Valahogy én is megértem a papát, hasonlóan cselekedtem én is. Egy Vectra B-ből ültem át A6 3.0 TDI-be. Már 2-3 éve szemezgetek vele, és most 50-en túl úgy döntöttem, "megérdemlem" élvezni akarom az autózást. Fenntartás talán nem lesz gond. Rengeteget bevillant, hogy ésszerűbben válasszak, de megléptem és nem bántam meg.
Közrejátszott, hogy több mint 10 éve volt egy totálkárom, akkor egy Vectra A-val, egy busz berakta a csomagtartót a hátsó kerékbe. Nálam 4 hónapos volt a jármű, egy Ladából ültem át, és elgondolkoztam rajta, ha ugyan ez a Ladával történik...
Na akkor azt mondtam, hogy csak nagy autó kell. Az A6 már azért van, hogy élvezzem.
Ha vkinek telik rá, és fent is tudja tartani jó az A6-os.
Ez ugye nem olcsó autó a fenntartása sem lesz az, a szervizek sem olcsók, a nem márkaszervizek sem mert 4 karika van a hűtőrácson.
Igaz nekem 6 hengeres TDI-m van, de általában a fenntartása nem olcsó mulatság, már egy sima felgumizás is jelentős összeg.
Persze én hosszú távú használatra vettem, így a DPF-el eddig nem volt különösebb gondom ahogy a kettőstömegűvel sem.
Kevés km-re már én sem vennék dieselt pedig nem komálom a benzintemetőket, de hát a technikai fejlődés ezt hozta lassan visszaállunk inkább szívó (ha még lesz) vagy 3 hengeres turbos benzinesre.:(
Én is gondolkodtam hasonló ajándékon, és néha-néha csinálok költségvetést valami exta autóra..., legutóbb pár Cayenne-re.
Hát, lenne meglepetés, az biztos :)
Pedig csábítók, a korai példányok olcsón vannak, minél KEVÉSBÉ extrázott, kisebb motoros változatok lennének célkeresztben..., de ehhez én nyúl vagyok :)
Kifizetném, de hát elhagy az asszony, kitagadnak a szülők, megutálnak a munkatársak, stb. stb. Egyelőre jó lesz a szar öreg ronda A6 :)
Erre a távra nem éppen volt célszerű a TDI motor, főleg nem fogja ezt díjazni mondjuk a DPF sem.
Erre a távra a TFSI sem lenne nyerő. A szívócső bef. benzinesek kihalása óta kb. hibridet szabad(na) csak venni rövid távokra.
Egyébként megértem a papát, ha én egészségben megérném azt a kort, én is ilyesmit csinálnék...
Bár szerintem egy kortalan (é: idősebb), de mutatós sportautóval jobban lehetett volna kapuzárni.
Én egy BMW 630i-re szavaztam volna az E63 szériából, lehetőleg manuál váltóval. A motortól ott nem kell félni, ha nem aut. akkor a váltótól sem, az elektronikától meg pont annyira mint az E60-ban (tehát nagyon :)
Nem vagyok válófélben és 40 éves leszek idén, gondoltam szülinapi ajándéknak. :D
Nem kell aggódnia a fenntartás miatt, ha van havi 500.000-es fizuja :D
Nekem a korábbi széria volt, 3.0 V6 TDI, nagyon jó autó, erős, gyors meg minden, de tudni kell hogy bármikor kérheti a szervizt, és akkor ki kell nyitni a perselyt.
A G Astra után hatalmas ugrás a fenntartási költségekben, szervizek, gumik, biztosítás...de hát ő tudja, gondolom 55 évesen el tudja dönteni mit engedhet meg magának.
Szerintem ez a széria jobb mint a régi, pláne a kis motorral sokkal kevesebb a hibalehetőség, DPF persze ebben is van, de arra is megvannak a megoldások.
Viccen kívül egy G vagy H, vagy akármilyen Astra után nem egy A6 a következő lépés és nem is biztos, hogy ennyi pénzért. Én legalábbis tuti nem vettem volna, engem meg se kérdezett. Mondjuk én ültettem el a bogarat a fülében, mert én is cserélném a Civicet, viszont nem biztos, hogy 5 milliót így költenék el. Minden esetre kíváncsi vagyok én is, illetve kíváncsian várom az Audis kollégák iránymutatását, hogy mire számíthatunk.
Akkor nekem kapuzárási pánikom van :D, ugyanis újra A6-ot nézegetek, kb olyat mint amit ti is vettetek. Nagy választék kint sincs belőle, legalábbis ebben az árkategóriában. Korábban volt már nekem 4F (2005), most 5 éve Passatom van, de azt hiszem visszatérek a márkához. V6 TDI nem kell, maradok a 2.0 TDI-nél, viszont ha sikerül akkor a 177 vagy 190LE kell, az automatához ragaszkodok, multi-t nem ismerem, S-tronic kellene. Kiváncsi vagyok hogy válik be nektek...nekem a korábbi széria 4 évig megvolt, de egyre sűrűsödtek a gondok, inkább eladtam.
Ahogy írtam a DPF nem preferálja a sok rövid távot, de majd ez ki fog derülni idővel.
Márka, típusfüggő VW-Audi-Skoda márkaszervizekben az óradíj, Audié a legmagasabb, ahogy írtam nemrég annyi volt ott ahol én jártam, ennél lehetnek akár drágábbak is máshol.
Köszönöm az infot! A heti pár km-t úgy értettem, hogy évente ha megy 10.000-et az autó, akkor abból sztem 500km se lesz a zusammen városi használat 1 évben. Kirándulgat a fater mindenfele, egyébként bringa + tömegközlekedés városban. Az a 15.000 HUF óradíj nettó? Már csak azért kérdezem, mert énfelém a Honda szalon is 12.000 ft-os óradíjon dolgozik, éves olajcsere szerviz + átvizsgálás 80k pengő egy 10 éves autóra, ehhez képest nem tűnik soknak az a 15k.
Drága jó apám kapuzárási parájában gondolt egyet és 5 millióért vett egy állítólag 195 ezret futott 2013. novemberi A6 2.0 tdi kombit friss német import cangaként. Mentségére váljon, hogy talán eredeti szervizkönyv, egy Audi állapotfelmérő lap, meg mindenféle TÜV papír van hozzá, de csak angolul tudok, így elképzelésem sincs mi áll rajta. A kocsi nincsen kiglancolva extrákkal, manuál váltója van, kis motoros kijelző, 16-os kerekek, halogén izzók, sima tolatóradar, mechanikusan állítható szövet ülések, régi klasszikus rovátkolt tekerőgombos 2 oldali klíma szabályzó, semmi nagyon spéci elektronika. Belseje amúgy a bézs szövet ellenére szép megkímélt, érzésre a futómű is ok, nem zereg zörög, nem füstöl ha nyomják neki, a váltója is szépen jár.
Kérdésem, hogy mégis mire kell számítani szerviz ügyileg innentől kezdve? DPF és turbó élettartamtól feltételezett normál szervizelés és normál használat mellett mit várhatunk? Vezérlés csere gyári előírás szerint mikor lenne esedékes, illetve egy általános olajszerviz mibe fáj márkaszervizéknél? Lehet ehhez a kocsihoz egyébként normális minőségű utángyártott alkatrészeket kapni, amikkel fenntartható az autó állapota és egy kevésbé horror összegből megúszható a fenntartása? Városban heti pár km-en túl nem nagyon fog járni a kocsi, sztem évente 10 ezer körül lesz max a futása innentől kezdve. A jó öreg G Astráját 10 évesen 71.000 km-rel számíttatta be ebbe. :D
Tehát akinek s-tronic (7 sebességes duplakuplungos) váltója van, vigye szépen az audiba olajcserére (erre a váltóra elő is is olajcsereperiódust a gyártó).
A ZF váltókban (régebbi audikban 6 sebességes, illetve újakban 8 sebességes) audi szerint élettartam olaj van benne. Ezeket a protructkhoz kell vinni olajcserére (szerintük kell cserélni olajat).
A Protruck a váltó olajcserét nem vállalja ebbe a típusba. Márkaszerviztől sikerült kérni egy jövőheti időpontot(váltó átvizsgálás). Kocsi addig pihen.
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni az alabbi problemaval kapcsolatban:
Audi A6 4f / 2005/ cd tar csere tortent, azonban sajnalattal tapasztaltam, hogy a cd lejatszasa soran kb 2 masodpercenkent megakad, mindekozben halk sipolas hallhato. Egyebkent szepen uzemel ( bevesz/kiad ). Lemezek kiirasaval problema nem lehet. Tovabbiakban MMI frissites tortent, a cd-t szepen kezelte, frissites akadaly nekul megtortent. Lehetseges, hogy illesztes szukseges az MMI-hez? Talalkozott valaki hasonlo problemaval?
Mindegy, nem ismétlem magam, sokan az olajat egyáltalán nem cserélik a váltóban.
Én nem mosatósan cseréltettem, mégsem oldotta fel a koszt az új olaj és nem is romlott el a váltóm. Azóta futott 60 ezret lassan, most lesz ismét esedékes a csere.
Nekem bevált így is.
Olajcsere.
Ugye nem mondod komolyan, a csillaggarázsos dolgot?
Ezt írtam:
"Ugye a kolléga állította, egy év után akkor is olajat kell cserélni, h a kocsi két métert nem ment."
Abba a motorból annyi víz kerül, amennyi a benne levő levegő páratartalmából ki tud csapódni. Nem decikről van szó. Pár csepp. Ez nem fogja az olajat tönkre tenni. A napi használat során pont úgy kicsapódik, csak újra és újra, ami persze ki is párolog a használat során.
Azért, mert a motorban van, nem flakonban, azért nem fog tönkre menni.
Ez megint csak marketing fogás. És nem kis környezetszennyezés.
A sok rövidtávú használat valóban ártani fog az olajnak, de én nem erről írtam.
Azért a 48 órás dezodor témája meröben más mint egy nyomófolyadék teljes, vagy részleges cseréjének a kérdése. Akár említhetnék a Calgont is, amiek a használatával 5 év alatt egy új mosógép árát dobjuk rá a régi mosógépre. Valóban vannak ilyen szemfényvesztö reklámfogások, de csak ezért nem mondanék le egy teljes olajcseréröl. Én nagyon nem vagyok olajcserehívö, tehát én nem cserélem idö elött a Longlife olajakat sem. Majd amikor a kijelzö "szól" akkor le lesz cserélve. Ettöl függetlenül a csere alkalmával nem a felét, hanem az egészet lecserélem/lecseréltetem. Pusztán azért akkor, és azért így, mert a karbantartási utasításban ez van megadva. Én nem szeretem ezeket a gyári elöírásokat felülírni, mert sem motort, sem váltót nem terveztem.
A flakonos témához annyit, hogy a flakon hermetikusan le van zárva, a nedvesség nem juthat be. Egy álló autó motorjában keletkezhet páralecsapódás, (különösen ha csillaggarácsban van tárolva) ami belekerülhet az olajba. A párom rövid távon használt autójában folyamatosan vizes az olaj. Söt, mivel folyamatos a hidegüzem, szépepen kerül bele benzin is. A Longlife olajat jóval 10000km elött cserérettnek ítéli az autó. Hagyni kellene 2 évig vagy 30000Km-ig?
De bizonyos üzleti fogásoknak nem feltétlen kell bedőlni.
Számomra ez az a helyzet, mint mikor a dezodort reklámozzák, h 48- órás izzadság elleni védelmet nyújt, ezért vedd meg. Én inkább letusolok 48- órán belül pár alkalommal, de nem kell az a dezodor.
Téged ott meggyőztek bizonyos szakmai, vagy számodra annak tűnő érvek alapján, hiszel benne, ok. Én másként gondolkozom.
Ha megengeded, elmesélek egy hasonló történetet, ami szintén a "hit", vagy épp "hiedelem" az alapja.
Ugye az internet elterjedése magával vonta a sok "totalcaros szerelő" elterjedését.
Egyszer nem olyan rég téma volt egy másik fórumon az olaj és az olajcsere. Az egyik fórumtárs egy kérdezőnek írta, h az olajat évente vagy 15 ezer km- enként cserélni kell. Általános nézet ugye.
Volt, aki 10, volt aki 8 ezer km- enként cserélte az olajat, a longlife olajat is.
Ugye a kolléga állította, egy év után akkor is olajat kell cserélni, h a kocsi két métert nem ment.
Kérdeztem tőle, miért, mire alapozza ezt?
Azt válaszolta, h azért, mert az olaj elöregszik... erre kérdeztem, a flakonban, ami lehet évekig ott áll a polcon, mire hozzá kerül, ott nem öregszik meg? Erre kitalálod mit válaszolt? A flakonban nem öregszik, mert ott megvédi a védőgáz.... Nem volt több kérdésem.
Ezt úgy hívom, h marketingfogás. Hatnak a marketing fogások. Mi ebből a tanulság? Nem szabadna mindenkinek internetelérést biztosítani.
Van egy mondás, miszerint minden szentnek maga felé hajlik a keze.
Nem mondom, h rossz metodika így cserélni. Nyilván a legjobb. Meg a legdrágább is. (Tudom, most azt fogod mondani, h egy váltófelújításnál nem drágább) :)
Meg rajtuk kívül más nem is igen csinálja így.
Én csak azt mondom, h a nem átöblítéses csere h szakszerűen van végezve, nem szabad, h káros legyen.
Ha nekem lenne ilyen műhelyem, ahol ilyen technológiával cserélem az olajat, én is elmondanám a sok ügyfeleknek, h a friss olaj feloldja... :)
Tényleg, pont erről jut eszembe, azt tudtad, h az AZ- MAsterteil olaj pont olyan jó minőségű, mint a Castrol? Vagy még jobb is... A Unixosok szerint. :)
Akik még azt sem hajlandóak publikálni, h a németes csengésű original quality cuccuk baromira nem német, viszont helyette mol- os cuccos... De legalább olyan jó, mint a Castrol... Persz- persze...
Szóval maradjunk annyiban, h a váltóban maradó kb- 4-5 liter olajnak (a 9- literből ugye 4- 5 liter folyik le sima csere alatt, a maradékról beszélek) az "átmosatásos" cseréjéhez nyilván azért kell a több olaj, mert ez nem úgy működik, h a mosatás folyamán csak kizárólag fáradt olaj folyik le, hanem a kevert olaj jön ki. A friss tolja ugyan kifele a régit, de közben keveredik sajnos a fáradtal. Ergo nem kinyitom a csapot, a fáradtat kiengem, az újjal átöblítek azt is kiengedem és betöltöm a friss- frisset. Hanem rátöltöm a friss olajat a fáratra, ami a frissel keveredve jön ki.
Ha igazi átmosatás lenne, akkor nem lenne elég 9 liter olaj cseréjéhez 12 liter friss olaj. Még egyszer: azt tudtad, h a szűrő hivatott a lebegő szennyeződést kiszűrni az olajból?
A szűrt térből a szennyeződést nem feloldod, hanem a olajban lebegő, a szűrő szemcseméreténél kisebb szennyeződésekkel rendelkező fáradt olajat tolod ki a rendszerből. Ezt érzékeli a szonda, ami a kifolyó olaj minőségét figyeli.
"Ha gondolod szólj nekik hogy elég az olaj felét lecserélni, meg egy új szürö."
Azért írtam hogy a ZF mérnökeit kellene meggyöznöd, mert tölük van az információ az ölbítés okáról.
Én csak annyit láttam hogy a friss olaj ment a gépbe, a kifolyó oldalon meg a szonda figyelte az olaj tisztaságát. Jóval több olaj kellett hogy tiszta olaj follyon ki, mint a teljes feltöltési mennyiség. Nálam a feltöltési mennyiség 50%-a csak a szennyezödés kiöblítésére ment el. Ez lenne a válasz arra, hogy az öblíteses olajcsere is feloldja-e a lerakódásokat. Az is feloldja, pont azt öblítik ki belöle. Ennyit mondtak és mutattak nekem a ZF-nél. Ha gondolod szólj nekik hogy elég az olaj felét lecserélni, meg egy új szürö.
Azért veled beszélem meg, mert te írtad, h "A Friss olaj feloldotta a letapadt lerakódásokat a váltódban, ami most gondot okoz."
Ez pont olyan kijelentés volt, mint az, h "Ezt a varázsgömbjéböl mondta meg, vagy mi alapján?"
Nem kötekedni szeretnék, csak egyik oldalon kijelentesz egy olyan dolgot, amit műszaki ember át kell lásson, h nem egészen ilyen metódus alapján működnek a dolgok.
Az a baj, h ez a rántgatózás tipikus mechatronikai hiba tünete, ehhez nem kell varázsgömb. Ha az útváltó szelepek nem kapnak elég olajat, akkor csinálhat így. Ez lehet dugulás, kevés olaj, habosodás, meg egy halom más dolog is, pl kosz.
De biztosan nem a olajfrissítés az oka.
Szerintem.
A fogaskerekek, bolygóművek, h találkoznak is a kosszal, azoknak semmi gondot nem okozhatnak. A mechatronika érzékeny útváltó szelepeinek igen, de mint írtam, oda szűrt olaj érkezik.
Az ipari gépek hidraulika rendszereit nem kéne azért ide keverni, ahol sok helyen a munkahengerek szárain sajnos bekerül a rendszerbe a por, emúlzió, kosz egy idő után.
A sok ciklus során a proporcionális szelepek és útváltó szelepek persze egy idő után berágódhatnak, elkoszolódhatnak emiatt.
Itt rendszerint több száz liter olajat kell annak a többnyire egy "kis" szűrőbetétnek megszűrnie.
Ha a olajcserekor a szakember nem takarítja ki a tartály alját a friss olaj betöltése előtt, az elég nagy szakmai hiba. Ha szűrőt sem cserél, az még nagyobb.
Láttam már olyat, h ipari gépnél a paraszt lusta volt szűrőbetétet cserélni, mert azért el kellett volna menni, így inkább kilyukasztotta a betétet csavarhúzóval, a gép ment tovább. Az már más kérdés, h a szelepeknek oda vert vele.
A gyári szűrőnél finomabb szűrővel meg olyan hiba lehet, h finomabb szűrő nem képes annyi olajat átereszteni, mint az oda méretezett szűrő, így az is okozhat gondokat. Persze nem mindegy mennyivel finomabb szűrőről beszélünk. Pl. egy 50 mikronos szűrő helyett biztosan nem kerül be egy 5 mikronos, ami jelentős szennyeződés felfogás javítást ér el, de cserébe hamarabb eltömődik, és annyi olajat sem enged át, mint az elődje és nem utolsó sorban a nyomások sem gyári értékűek lesznek.
Bár ha van differenciálnyomás kijelzés, akkor még működhet is.
Egy normális váltósnál történő olajfrissítéses olajcsere alkalmával a teknő alja szépen ki van takarítva az új olaj betöltése előtt és új szűrőt is kap. Az átöblítéses olajcserénél mi garantálja amúgy, h az új olaj nem oldja fel a váltó zugaiban a koszt? Erre ki tud válaszolni?
Én hosszasan beszélgettem a protruck-nál egy mérnökkel, nagyon készséges és alapos volt, és szerintem felkészült is, vagy legalább is annak tűnt :)
Azt mondta, hogy maguk ellen beszél, de nem tudja megmondani, hogy 250 e km körül egy fullos olajcsere, rontja vagy javítja a (hagyományos ZF) váltó életkilátásait, vagy éppen nem ér szart se. Kicsit lutri.
Elvileg javítania kéne, de tényleg lehetnek olyan "elváltozások" amiket jobb ennyi évesen és sok km-rel nem bolygatni. De lehet, hogy rövid távon kicsit jobb lesz, aztán 20-30 e km-múlva jön a nagyjavítás, ami amúgy 10-15e múlva jött volna. (Persze ha az ember pont akkor adja el, akkor jó :))
Annyit tudtam még meg, hogy ZF és ZF közt is hatalmas különbség van, van olyan, ami képes egyik percről a másikra letérdelni, és akkor lehet készíteni a fél milliót, és van olyan, ami hosszasan sír előtte, hogy baj van, így lehet gyűjtögetni (de közben még rendületlenül húzza a belét)
Ezeket a dolgokat szakemberekkel lenne érdemes megbeszélned. Én nem vagyok váltóspecilaista, csak azt tudom mondani amit nekem annak idejßen a ZF-nél mondtak, mutattak. Szerintem a ZF nem véletlenül találata ki az öblögetést.
Azt tudom saját tapasztalatomból hogy hidraulikában okozott már meglepetést a szép sárga olaj, és a gyári szürönél finomabb extern szürö igen nagy olaj életartam növekedést okozott. Ezzel csak azt akarom mondani hogy a gyári szürövel szürt olaj sosem lesz olyan tiszta mint a friss olaj.
De ez a új olaj feloldja- legenda, szerintem félrevezetés, nem a tied, hanem azé, aki ezt kitalálta.
Néhány évig müanyagipari fröccsöntögépek javításával foglalkoztam, többször feküdtek meg hidraulikák olajcsere után. Leengedték a fáradt olajat, és betöltötték a frisset. Ha cseréltek is szüröt, hamar átkapcsolat bypass-ra, mert eltömödött. Ha kipucolták volna az olajtartályokat, (ahogy a gyár is ajánlja) megmentehettek volna néhány drága propszelepet, szivattyút. Gyári szakszerviz tartálymosás nélkül nem is csinált olajcserét. Ezek alapján simán el tudom képzelni hogy ennek a "legendának" van valami alapja.
A Friss olaj feloldotta a letapadt lerakódásokat a váltódban, ami most gondot okoz.
Hagyjuk már ezt! Én is így cseréltettem az olajamat 219- ezer km- nél. Első váltóolaj csere volt a kocsiban, a szűrő 2005- ös volt. Az olaj, ami lefolyt, az szép sárga volt. Az olajteknő alján az iszap minimális volt, a mágnesen a fémiszap is csak kicsi volt. Nekem is cirka 5liter olaj folyt le. Jobb lett, mint volt. Előtte lock up- pillanatában történő padlógáz alkalmával felvisított a váltó. Azóta ilyen nem volt. Nem rántgat, nem visít, teljesen jól működik. És nem volt öblítés, csak olajfrissítés szűrőcserével. A szűrő azért van, h felfogja a szennyeződéseket. A mechatronika szűrt olajat kap. Ha fel is oldana bármit, az érzékeny részbe nem juthatna be. Egyébként ha van mit a friss olajnak feloldani, az már elég nagy baj. A váltóban jó esetben nem sár van, meg sűrű massza. Ha igen, az a váltó így is úgy is megfekszik. Szerintem más a probléma itt. Vagy nem megfelelő olaj, vagy nem jó technikával cserélt olaj (túl kevés, túl sok, de inkább túl kevés, pl h nem járatja végig a fokozatokat cserekor és nem tölt rá olajat, mert kifut a nívón, ezért azt hiszi tele van... vagy nem megfelelő hőmérsékleten végzi az olajcserét, vagy szennyeződés jut a mechatronikába cserekor, pl. sziloplaszt, de itt is ott a szűrő.) Abban egyet értünk, h azonnal hozzáértő helyre kell vinnie a fórumtársnak, ezek után valóban az átöblítés a legbiztosabb megoldás, mert mi van h trafóolajjal töltötték fel, vagy nem belevaló váltóolajjal, ami mondjuk habosodik, vagy ilyesmi. De ez a új olaj feloldja- legenda, szerintem félrevezetés, nem a tied, hanem azé, aki ezt kitalálta.
Hagyd a fenébe a márkaszervizt, ök nem váltóspecialisták... Nagyon nem...
Én visszavinném az olajat, aztán kérnék idöpontot a Protrucknál egy olajcserére. Bármi gondja is van a váltódnak, ök meg tudják mondani mi a gond. Lehet hogy egy normális olajcsere meg fogja odani a problémát, de ezt is a szakmühelyben, diagnosztika után fogják tudni megmondani.
Ha a vezérlötömb olajnyomás nem megfelelö, az lehet szennyezödésstöl. Ha nem muszáj, így ne használd az autót.
A képet elküldve ezt a választ kaptam: vezérlőtömb olajnyomás nem megfelelő (mechatronika). Rengeteg e-mailt küldtem ma és akit tudtam felhívtam ez ügybe. Azt mondták várjam meg még újra jelentkezik a hiba, mert akkor tudja kiolvasni....:) Márkaszerviz csak feb 20-tol tud időpontot adni. Majd hétfőn folytatom a telefonálgatást.
Olajat vissza tudom vinni, visszaveszik, az nem gond. A gond az, hogy nem voltam, vagyok képben, hogyan is cserélik a váltóban az olajat, Na, erre most rávilágítottál:) Köszönöm!
Nekem csinált olyat C5 ajtózár hogy a megkeményedett kenöanyag miatt ragadt be. Kitisztítottam, újrakentem. Tudom, ehhez elöbb ki kellene valahogy nyitni...
A kompelett ára számlásan 117800Ft-volt. Ebben benne volt az olaj, a szürö, a tömítés, a csavarok, és a munkadij + ÁFA. Nekem egy kicsit elment a munkaidö mert egy csavar beletört és azzal szenvedtek egy másfél órát.
Nem tudom mennyibe kerül az általad vásárolt olaj, nekem ZF Life Guard FLUID 8-at tettek bele aminek 4729Ft volt az áfás ára. Sajnos nem olcsó, de szerintem egy 600000Ft-os váltófelújításnál még mindig jóval gazdaságoasabb, és tervezhetöbb. Az elsö olajcsere 80-100000Km-nél ajánlott, aztán minden további 60000Km után.
Nehéz jó tanácsot adni hogy mit csinálj a megvett olajjal. A legtöbb mühelyben nem hinném hogy dolgoznak hozott olajból, Te meg magadnak nem fogod tudni lecserélni.
de ahhoz is q..va drága, hogy ezzel öblögessem a váltót:(
Pedig ezzer a drága löttyel öblítik ki, sajnos más megoldás nincs. Mosószeres vizet mégsem önthetnek bele.
Hívtam egy mobil autódiagnosztikást, de nem talált semmi hibát. Hibatárolót szerintem nem tudta kiolvasni, így fizetni se kellet. Tudtok olyat aki megtudja nézni a hibatárolót? Van aki azt mondja " mechatronika hiba ". Mielőtt elviszem olajcserére jó lenne tudni, hogy nem-e nagyobb a gond.
Nem tudom milyen váltóról van szó, de a Tiprtonic váltóban 9 Liter olaj van. Hagyományos lefolyatós módeszerrel nem lehet mind a 9 Litert leengedni, ezért kell az öblítö berendezés.
Ne vegyél semmit. A Protrucknál megvan minden ami kell, neked "csak" a pénzt kell vinned. ;-)
Nem hinném hogy hozott olajból dolgoznak, de kérdezd meg, az a biztos.
A váltóolajjal mossa át a gép az egész váltót. A teljes hidraulikát, szeleptömböt, vandlert... Amikor a kifolyó olaj tiszta lesz (ezt is a gép figyeli) akkor feltölti a rendszert. Nekem 13.5 liter olajat használt el, a teljes öblítésre és feltöltésre.
Itt megnézheted a folyamatot. A ZF-nél egy kicsit komolyabb berendezés van, de az elvet láthatod.
Indultam volna Pestre, hogy lerakjam egy ismerősömnél az autót. Megálltam a lámpánál és amikor elakarok indulni ezt az üzenetet írta ki( kép). A kocsit leállítottam, majd újra indítottam és a hiba üzenet eltűnt. A rángatás megszűnt(1-2-3-4).Kavarog a dzsuva?
A6 c5 kombi csomagtartó nem nyílik. Hallani,ahogy a központi zár kattan,de a nyitója nehezen mozog. Mi lehet a gond,hogyan tudom kinyitni? Előre is köszönöm a segítséget!
Én most vásároltam be olajcseréhez és váltó olajcseréhez, nekem 6 liter olajat javasolt a rutinos értékesítő barátom, úgy, hogy ha nem kell mind, visszavihetem, bontatlanul visszaveszik.
Az autóm: 2007-es A6 4F allroad
Most akkor hol cseréltessek olajat, kinek van itt igaza, nyilván való, hogy az általad említett "átmosásos" eljárásnál nem lehet jobb, akkor vegyek még 3 liter olajat?:) Egyébként mivel mossák át? Vagy ahogyan szívatják a régit, belepörgetik az Új olajat?
1 l (ZF 8HP) olaj a legjobb kedvezménnyel 8.000 Ft volt, fájt az a 48e amit kifizettem, de ha ez kell, hogy hosszan, jól szolgáljon, ám legyen.
4 liter olajat tettek bele, mert állítólag több nem jön le.
Hát azoknál akiknél nincs meg az öblítéses olajcseréhez kellö berendezés, azoknál nem is fog lejönni mind a 9 liter az biztos.
Ezért harsogom mindig hogy az ilyen olajcserék többet ártanak mint használnak. A Friss olaj feloldotta a letapadt lerakódásokat a váltódban, ami most gondot okoz.
Nagyon gyorsan keress egy olyan mühelyt ahol le is tudják öblíteni a váltódból az olajat, és addig ne nagyon használd az autót. Ha szerencséd van megúszod váltófelújítás nélkül. Minden esetre ez a kis történet biztos nem tett jót a váltódnak.
Balassagyarmatról nem vészes Nagytartcsára bejutni a Protruck-hoz egy normális olajcserére.
Sziasztok! Elég nagy problémám van, Balassagyarmaton váltó olajt cseréltek és azóta nagyon csúnyán vált felfele 1-2-3 és 4-es fokozatba. Nagyobb terhelésnél 4-ből 5-be v 5-ből 6-ba rúg egyet.... S fokozatnál semmi hiba nincs. Hibaüzenet nincs. 4 liter olajat tettek bele, mert állítólag több nem jön le. a6 3.0 tdi c7 245. 2011
160 ezer Ft-os ajánlatot kaptam váltó olajcserére. Női szemmel ez kicsit sokallom, v ennyire megbízhatatlan a márkaszerviz, hogy inkább itt cseréltet az ember olajat?
A protruck KFT-re gondolsz, akkor elméletileg vállalnak (DSG) 7 fokozattal rendelkezőt. "Ezzel a módszerrel lehetőség van a nem ZF gyártmányú sebességváltók esetében is elvégezni az olajcserét."
Nekem átlag 2-3 fővel, hatos kézi váltóval a városi fogyasztásom kb.: 8-8,2 (max 4-ig kapcsolok, ritkán 5-ös), az országúti 5-5,2 a vegyes 6,2-6,5. Egy 5-ös váltóval a 116 ló 2-3 fővel kb 7-7,2 lehet, de nekem erről személyes tapasztalatom nincs, csak hallomásból van infóm. Országúton viszont (szintén hallomásból) az sem megy 5 alá.
Sziasztok,egy kérdésem lenne A6 (c6)nál mikor felkapcsolom a világitást nincs jó fénye a xenonnak és vibrál a fény,elöl is és hátul is. A bordkomputer fényszoró hibát jelez ki a hátsó ajtóba jobb felöl a fék lámpáét,de az izzó jó van mikor müködik!
Igen néztem, de a csati végét nem látom egyiknél sem, illetve jobb szeretném egy "Kollégától" megvenni, így itthon maradna a pénz és két elégedett Audis-al több lenne :)
Minden tiszteletem a tiéd, és igazat is adok abban, hogy nem a telefonnal kell kezdeni az eredeti állapot visszaállítását. De bármilyen hihetetlen, azon dolgok közül, amelyben az Audi-sok közösségére számítok már nem hiányzik semmi más. Természetesen van más is ami megoldásra vár, mint pl a szélvédő csere egy kisebb kavics okozta felverődés miatt, de ebben nem gondolom, hogy a fórum segítségére kell, hogy számítsak. Egyéb problémával szerencsére nem küzdök jelenleg, így elmondható, hogy egy gyűjtői darab utolsó "extra" kiegészítőjét keresem. Mellékeltem egy fotót a csatlakozásról, hátha szerencsém lesz és valakinek porosodik egy jó állapotú telefon a garázsában.
"szeretném eredeti állapotba állítani a "kicsikémet"
Akkor talán nem a telefonnal kéne kezdeni... ;) elképzelhető hogy van ott még más is amit gatyába kellene rázni... ha gyűjtői darabról van szó akkor természetesen nem szóltam... :)
Sziasztok! Tud valaki egy 2004-es C5-be való 8D0 051 435 AE kódú gyári telefont jó állapotban? Tudom, hogy a használhatósága ma már megkérdőjelezhető, de szeretném eredeti állapotba állítani a "kicsikémet". Előre is köszönöm a segítségeteket.
A leállítás hibája lehet elektromos probléma is, akár a beázás miatt.
Amikor kivetted a kulcsot és jár a motor kezd el kivenni a biztosítékokat és egyszer csak megáll. Nincs benne utólagosan beépített elektromos cucc? Ha van azzal kezdeném.
Lehet gyújtáskapcsoló csere lesz neked is, nekem két hete cserélte AudiA6 kolléga itt a forumon. Nálam is ez volt a probléma, véletlen a Skoda kulcsot raktam az Audiba, sikerült hazavágnom a gyújtáskapcsolót, volt hogy kivettem a kulcsot, de minden működött tovább, szólt a rádió stb... a zárak meg nem működtek, nem tudtam lezárni az autót.
A nagy durranásra nem vonatkoznak a fentiek, sajnos nem vagyok szerelő, csak szeretem az autót, valaki hozzáértő majd megírja mi lehet nálad.
Sziasztok! Tegnap balszerencsés napom volt. Autópályán kormolás közben egy iszonyatos nagy levegős hangrobbanás, mintha durrdefektem lett volna. A kerekek rendben voltak, hazafelé sziszegett az autó. cooler csőre gyanakszom. A nagyobb hiba és ebben szeretnék segítséget kérni. Autómosó után a gyújtás kapcsoló teljesen megbolondult. Nem veszi le a gyújtást a kulcs kivétele után. MMI, műszerfal, helyzetjelző, minden ég tovább és a távirányítóra sem reagál. kulcsal behúzz a centrálzárat de minden ég tovább. Egyetlen megoldás, hogy leszedtem az aksisarukat. 1. Beázott és elfelejtette a kulcsokat? 2. beragadt a gyújtáskapcsolöban valami és kulcskivétwlekor nem zárja le a kocsit? Köszi minden infot!!! Audi a6 2007, 2.7tdi
Ahhoz, hogy 8:00-kor lehessen ajtot nyitni, 6:30-kor kezdodik a nap. Az ejjel erkezett alkatreszek atvetele, szortirozasa, kiosztasa, szamitogepek bekapcsolasa, emailok olvasasa, valaszok, egy konnyu takaritas, celszerszamok kiosztasa, az adott nap atbeszelese. 17:00 utan az egesz nap lezarasa. Ezek is hozzatartoznak a naphoz.
Tévedsz. A 4f -emen itthon cseréltem betéteket tárcsákat is és még nagyon sok mindent.Hátsó fékcsere után a 10 ezer ft-ért vett vcds-emmel 3 kattintassal beálitotta magát az elektromos kézifékmotor.
Fullos tekna felszereltség bőrrel, ha veszünk kettőt cégre lízingre akkor be kell fizetni 2,1M-t havi 68ezer (nettó) 5 évre vagy havi 101ezer 3 évre. Csak ettől a 0%thm hiteltől félek egy kicsit havi bubor -hoz van kötve, ami éppen nulla most. Mi van ha felmegy 1%-ra a bubor, ezt majd megkérdezem akkor mennyi a törlesztő. Meg mennyi a casco stb.
Két darabnál már 12% flotta kedvezményt adnak. Megkérdezem hátha 4darabnál már 15% is mehetne mert az is több százezer. Még két embert nem nehéz szerezni ha jó áron van az autó.
Autóm: SEAT IBIZA FR, 2.0 CR TDI, 143 le, 2010, 140.000 km euro 5
Azzal a próblémával fordulok hozzátok, hogy amióta beköszöntött a hideg, azóta indításkor 5 mp-ig dadog a motor 1300-as fordulatszámon. Időnként nyomja magából a szürke füstöt, ami olyan, mint amikor elkezd dolgozni a dpf. Most lettek cserélve rajta az izzítógyertyák, szűrők ( kivéve üzemanyagszűrő) és az olaj, de a probléma nem szűnt meg!
A szerelő szerint injektoros lesz, de ő sem biztos benne, más szakértő szerint izzítórelé és van aki szerint ez Vw hiba, hogy hidegben indítás után rángat kicsit, mert valamelyik izzítógyertya nem melegíti az üzemanyagot. Nem tankolok kannából, ha járok vele, akkor 35 km autópálya pestig és ott még 10 km város. Az autó teljesítménye nem csökkent!
Kérem annak a segítségét, aki érdemben tud segíteni, esetleg járt már hasonlóképp. Ha szerelő vagy, akkor akár el is viszem hozzád az autót Pest és Dabas vonzáskörzetén belül!
Nem szabad ezt ennyire drasztikusan venni. Eldöntheted hogy kinél veszel igénybe szolgáltatást, és akkor az ember megtalálja a neki megfelelöt. Szerelöt is, alkatrészt is.
Erröl hol volt szó? Egyébként jóval többen vesznek Textar vagy ATE betétet mint emblémás gyárit. Pont az ár/érték viszony miatt. Egyébként aki nagyon akarja megtalálja a megfelelö beszerzési forrást gyári fékbetétre is. Jelenleg is lehet venni ATE áron az emblémás gyári elsö fekbetéteket is.
Itt van "akciósan" 208€-ról 147,50€-ra "leárazva":
Akik olcsóbban árulják biztosan ráfizetnek, csak azért hogy a vevö jól járjon. Ha véletlenül nem így van, akkor a drágább eladó még "akciósan" is több mint 100%-os hasznot tesz a termékre. Ezt már azért szabad lehúzásnak nevezni, nem?
Most néztem meg 2007. 1.6 benzin fabia vagy 2007 1.6 benzin a3 audi ATE vagy textar vagy bármilyen fékbetét ugyanannyiba kerül...lehet magyarázkodni de felesleges....megy a lehúzás...még egy darabig...arról meg ne is beszéljünk hogy az alkatrészekre rátesz a szerelő minimum 20%-ot de inkább 40-et.
Ha nem lennék 200 cm, már rég lenne egy Leaf a mindennapi közlekedésre. De sajnos autó ügyben eléggé be vagyok korlátozva emiatt, főleg mivel többnyire négyen szoktunk közlekedni. Erre lett a kompromisszum a Volvo, kíváncsi vagyok hogyan válik be a mindennapokban.
38ft az áramdíj / kwh, ehhez képest kicsit kevesebb mint 10ft-ot fizetnek érte. Inkább elfűtöm vagy elpocsékolom bármire de nem lesz túltermelés.
Eddig összesen 75kwh túltermelésem volt, mert a leolvasó nem akkor jött amikor mondta és így nem tudtam pontosan nullára pusztítani. De így se rossz 20000kwh nagyságrendnél sikerült 75kwh.
Megyek havi 1500km-t helyben majd ha többet kell mennem ez a lagunával kb 70ezer ft benzin, 3 tankolás, és egyáltalán nem biztos hogy ki is fogja bírni hosszú távon.
Ha nem beletankolom azt a pénzt hanem hitelt fizetek belőle, akkor ugyan ott vagyok, a kocsit meg el lehet hozni 2,1M-ból, kb másfelet rádobok és van egy új autó(szerű) valami ami megoldja a helyi közlekedést. A8 nem praktikus ilyen használatra.
Talán azért drágább az a8 fékbetét mert 3x akkora....de mikor ki kell cserélni teljesen mindegy az alkatrész mérete mivel a munka ugyanaz...lehet a fabiánál a végén nem kell rátenni 2 percre gépre....
Az A8 4.2FSI-t valószínűleg ritkábban kell generálozni mint az 1.2tsi-t.
Ezek a V8-ak a világból is kimennek alapvetően. A fsi hozhat némi bizonytalanságot bele de nem a motor térdel le, hanem csak max kokszos lesz amit ki lehet pucolni, vagy ki kell cserélni pár injektort pumpát stb, nem hallottam túl sok hibáról ezzel a motorral kapcsolatban. Ahogy a 4.0TFSI -t is alapvetően dicsérik, láttam már 250e km-est is hirdettek a mobile-n. A kokszosodás se érinti ezt a motort, legalábbis nem találtam sehol róla semmit. 4.2fsi -nél meg igen, a kisebbek jobban szenvednek e téren is.
Mindenképpen többet fogunk barkácsolni ami nem feltétlenül rossz.
Amerikában pl elég magas az autójukat maguk szerelők aránya, és nem feltétlenül az anyagi helyzet miatt, hanem érdekel sokakat az autó állapota. Kinti fórumokat olvasgatva simán lecserélnek egy aut. váltóban olajat meg akár 1-2 alkatrészt is, utána nyomást beállítva stb.
Én úgy vagyok vele hogy amit tudok megcsinálom magamnak, amit nem azt megoldom a lehető legolcsóbban, pl márkaszervízben papír nélkül vagy megkeresem azt a szerelőt a korrekt áron megcsinálja, de semmiképpen nem szeretek aránytalanul nagy összeget javításra költeni. Nem is szoktam, valahogy eddig megúsztam minden autónál, mert vagy új volt még és egy ideig garanciális, utána meg a kevés km miatt kis értékű problémák jöttek. Vagy öreg mint pl a laguna de magamnak megjavítom ami ahhoz kell hogy használható és üzembiztos legyen. Ha meg nem tudom mert olyan baja lesz akkor kidobom a kukába, de nem fogok százezreket rákölteni egy öreg lomra. Itt már bármilyen nagyobb hiba gazdasági totálkárt jelent. 2 évre vettem az autót, ha addig kibírja akkor már megérte, ezt már túl is teljesítette, ezért minden km ajándék.
Amint lehet veszek valami elektromosat itt helyi szaladgálásra, nem kell nekem ilyen elromló olajzabáló és füstölő belsőégésű motoros autó. Új leaf-en erősen gondolkozom. Cégre el lehetne hozni a fullost 0thm lízing 2,1nettó + havi 69nettó 5évig utána 1M maradványérték(de az már nem nálam lesz) A havi 70-et amúgy is beletankolnám a lagunába ha majd kicsit többet kell menjek vele, azt meg ingyen töltöm itthon. A lagcsit jó esetben még el lehet adni valamennyiért, hozzáteszek másfelet és van egy új üzembiztos autó ami nem lassabb mint a lag v6. Az ingyen parkolás se jön rosszul ha Bp-re kell menni vele.
Hát, pont hogy nem akkor kell "vadászni", amikor baj van, hanem már előbb ki kell építeni a csatornákat... Pl. index fórum :)
Persze ha valakinek erre nincs ideje/kedve/pénze, akkor nyilván nem, csak az a baj, hogy manapság az "egyszerű" autók is egyre bonyolultabbak: a dízelek nyűgjeit mindenki ismeri, ebben sajnos felzárkóztak a közvetlen befecskendezéses kis turbós benzinesek, a kisautókban is egyre több az elektronika, stb. stb.
Más kérdés, hogy olcsóbb egy VW Polo 1.2 TSI-t generálozni, mint egy A8 4.2 FSI-t, de tartok tőle, hogy a Polo tulajnak is fáj majd ez az összeg...
Valahogy ezt a szakemberhiány problémát kellene megoldani.
Ez belátható időn belül nem fog menni, így a piac ki fog kényszeríteni más megoldást.
Többet kell autóra költeni, csökkenni fog a magyarok étvágya a német prémium trióra (a használtautó import adatok alapján 2017-ben ez már megkezdődött), többet fogunk barkácsolni, stb.
Aztán majd az inga átfordul, mert most megy a gazdaság, de nem lesz ez mindig így.
Onnantól meg ki tudja mi lesz, vélhetően a bontósok járnak jól, mert egyre több lesz a gazdasági totálkár.
Mailt tényleg nem írtam, de telefonon kerestelek. Szerettem volna veled is beszélni, de a munkafelvevö azt mondta egyrészt nem tud adni, másrészt ezt neki kell intéznie, és Te adtad ki hogy bizonyos kor felett nem vállalhat el autót. Persze megkérdeztem miért. Elmondta hogy azért mert az összerohadt alkatrészekkel való idöveszteség ennél az óradijnál hamar megemeli a javítás költségét. Mondtam hogy nem gond, szívesen kifizetem az utolsó percig. Azt mondta értsem meg nem lehet, és Te is ezt mondanád mivel Te adtad ki ezt az utasítást.
Nevezzük emberinek ami a keresetedhez képest nem fáj, nem üt lyukat a kasszán.
A kopó alkatrészek nem olyan vészesek. Persze aki beleszalad 2db légrugó+kompresszor cserébe vagy egy váltófelújításba annak nem öszinte a mosolya, de szerencsére ez azért nem mindennapos egy autó élettartama alatt.
A "szerelö vadászattal" egyet értek. Kevés van akire az ember rá tudja bízni, nekem itt ez a leg nagyobb bajom. Eleve 2-3 hetes idöpontok vannak a szervizekben.
Szerintem is a szakemberhiány a kulcsa a dolognak. Dugig vannak a szervizek, ember nincs, munka meg rengeteg. Egy ismerös autószerelö mondta hogy komlyabb motorbontásba nem is tud belekezdeni mert nincs rá kapacitása. 3-5 másik ügyfelet kell lepasszolnia ahhoz hogy egy ügyfél autójának a motorját szét tudja szedni. Valahogy ezt a szakemberhiány problémát kellene megoldani.
Hát persze kinek mi az "emberi"... :( és ahogy felsoroltad ezeket a kritériumokat pont ebből lett elegem...!!! alkatrész vadászat (kedvezménnyel rendelkező "ember vadászat") szerelő vadászat...!!!!! csere autó úgy ahogy családon belül nem para.
12 éve van egyszerre min. 2 (öreg) "prémium" autóm, és azt mondom, fenntarthatók ezek azért emberi árból, de...
- legyen alkatrészforrás (vagy szürkén, vagy valami ismerősön keresztül, akinek van min 40%-a a Bárdi, Unix diónál)
- legyen több szerelő kéznél, specialisták a bonyolult dolgokra*, és egyszerűbbek a hátköznapikra (olajcsere, fékcsere, stb.)
- legyen valahonnan, ha mást nem a családból, barátoktól mindig több autó kéznél, hogy mindezekre legyen idő várni
* az univerzális autószerelés helyett egyre inkább a specializálódás felé haladunk, van automataváltós, kormányműves, ABS/ESP javító, lámpajavító, stb. stb.
És így azért eddig megy, de való igaz, hogy a munkaerőhiány és az emelkedő árak miatt egyre nehezebb...
nincs igazad. csak az első lehet... mert sehol sem cigánykodtam, sem alkudoztam, sem tolakodtam időpont miatt és korrektül fizettem akármennyit is mondtak.
Múlt héten egy rokonom balatoni büféjébe vitt le 2db villanyszerelő vállalkozót (külön-külön) munka felmérésre. Mindkettő munkájára van referencia, rájuk merné bízni a villany felújítást. Egyik azt mondta munkadíj pár emberrel 4 napra 1.2 millió, a másik meg 3 nap és 650 ezer.
Maximálisan igazuk van a szervizüzemeltetőknek! Luxus autód van? fizess!!! Olcsó kocsival jársz, de az is audi? Akkor csak kicsit húzunk le. Ennyi! Újpestre hordom én is a toyotat szervizeltetni mert ott nem tudják milyen autóm volt előtte, mert érdekes a trafócserére bemondtak itt elég komoly összegeket a régi szerelőim (szokásos: húúú az szop@s, rossz helyen van, biztos összerohadtak a csavarok stb bla bla bla), újpesten 10 ruppóért cserélték minden gond nélkül. Fékolaj csere ugyanez...(mondom nem viszem ezért újpestre de ott kötöttem ki)... senki nem vállalta max horror áron mondván 20 éves és összerohadt a légtelenítő... kb kézzel kihajtottam volna olyan könnyen kijött és fizettem 3 ruppót...
Ugy gondolom, ha valami nem jo, es annak modositasara, jobbitasara van javaslat, szivesen meghallgatom, es adott esetben meg is fogadom. Minden nap valtoztatok, uj gondolatok szuletnek. Minden nap! Tehat a kulsos velemeny biztosan jol jon.
De amig csak az ez igy szar jon, addig ez nem szol masrol mint a szajtepesrol.
ui. az autozerviz vezetese is mar olyan mint a foci. Mindenki ert hozza.
Szivesen tartok nektek egy bemutato napot, (tenyleg! Nem csak a szam jar) hogy mi is tortenik a kulisszak mogott, mekkora erofeszites nap mint nap, amibol a user nem lat semmit.
Stetten: ezt en adtam ki utasitasba. A munkafelvevok nem ismernek teged. Neked csak annyi dolgod let volna, hogy irsz nekem mailt, es problema kipipalva. ;)
A laguna legutóbbi vizsgáján (szeptemberben)szóltak meg még is mutatták hogy szat mind a 4 kormányösszekötő. Már egyre rosszabb ezért megvettem 10e ft volt a 4 együtt. Felhívtam a helyi kis gumist aki szokott ilyeneket csinálni. Azt mondja a csávó hogy 30ezer a négy gömbfejcsere. Mondom mi a fa... Nem komplett felújítás kértem.
Inkább mondta volna hogy nem vállalja de 30 nagyon durva ezért a munkáért. Vettem is kétféle gömbfej leszedőt, ki fogom cserélni magamnak. Kb 10ezer korrekt lett volna a max 1 órás munkáért.
Nem értem hogy tud egy ügyfél kevesebb profitot hozni ha kifizeti a szerviz által meghatározott óradijat. Mi lehet vele a gond? Odaviszi a rossz autót, és elhozza a javítás után.
Ami "gondot" én eddig mühelyektöl hallottam: Izzitógyertya cserét nem vállalunk mert könnyen beletörik. Futómühöz nem nyúlunk, mert az biztos össze van rohadva. Öreg autót nem vállalunk.
A8 fékbetétcseréhez pl. még számítógép is kell. A Fabia-ét meg az árokparton kicserélem.
Kemény 120.000Ft-ból ki lehet hozni egy eredeti VCDS-t. A legdrágább magyar verzió is br. 300.000Ft alatt van. Csak nem ez a "beruházás" indokolja a 9-10000Ft-os órabéreket. (Valószinüleg keveset írtam, évekkel ezelött volt 9000Ft.)
De van. Csak nem fizetik meg. Szemétdomb könyvelést én se vállalok, ami messze nem azt jelenti, hogy csak ujjgyakorlat melóink vannak... Nagyon nem... Szakmailag bármit megoldunk, ha korrekt az ügyfél, és nem egy szatyorba behányva érkezik meg az anyag, aminek amúgy, mint kiderül a fele hiányzik.
Mondjál már egy két spéci a8 cuccot ami miatt jóval drágább a javítás.
Ezt annak kellene címezned aki azt írta hogy más szerszámozottság és szaktudás kell a Fabiahoz meg az A8-hoz. Én pont azt írtam hogy nem gonodolom hogy bárki is beszerezne drága, csak A8 javításához szükséges cuccot.
Nekem is az a véleményem hogy a lehúzáson kívül semmi ok nincs ara hogy modelltöl tegyék függövé a rezsióradíj meghatározását. Nem értem miért kerül többe az A8-on a fékbetét csere mint az A4-en. Tökéletesen ugyan azokat a szerszámokat használják hozzá.
A problémas ügyfelek mindenhol lemorzsolódnak, nem csak az autószervizekben. Ettől még az említett szervizben szerintem átestek a ló másik oldalára. De mint tudjuk, fel is út, le is út. :)
És azok a cuccok amik igazán drágává teszik az A8 szerelést nincsenek meg a független szervíznek. Olyasmik mint motor-váltó kiszedéséhez állvány, műszerfalkiszedő keret/állvány, különböző kalibrálóberendezések (ACC, sávtartó, kamera ...), van ilyesmikből pár milliónyi és ezeket a márkaszervíznek mind meg kell venni.
Mondjál már egy két spéci a8 cuccot ami miatt jóval drágább a javítás.
Nézzünk egy D3-at, ott van ugye a 3L tdi ami pont olyan mint a konszern többi autójában.
Légrugó, ACC van A6-osban is meg más típusokban is ahogy MMI is. Tehát nem értem a lehúzás szándékán kívül miért kéne drágább óradíj egy a8-ra mint egy a4-a6-ra.
Ezek a független szervízek lassan odáig fajulnak, hogy elérik a márkaszervízek óradíját, akkor meg nincs miért oda vinni az autót. A márkaszervízben azért mégiscsak ott van mindenből a legmodernebb felszerelés, és szerelő is akad aki ért hozzá. Nemsokára viszem az autómat megint inspekcióra , remélem most már olcsóbb óradíj kategóriába fog esni mert elmúlt 4 éves.
Utána meg két évente fogom vinni a szervízkönyv pecsételés miatt de közben 1 év után itthon lecserélem az olajat meg amit kell.
Az lehet, de az én esetemben egy sima A4 b5 az ösrégi 1.9 TDI motorral lett volna az alany. Becsukott szemmel is minden szerelö drága speciális szerszámok és hókuszpókusz nélkül meg tudja csinálni.
Visszatérve az A8-ra, szerintem a kis mühelyek nem rendezkednek be spéci A8 cuccokkal, mert eleve jóval kevesebb szaladgál belöle mint A4 és A6.
Gondolom igen. Krisztián legutóbb itt azt írta hogy 110%-on pörög a szerviz. Nekem annak idején annyit mondtak hogy a 9000Ft-os órabér mellett egy összarohadt alkatrész nagyon megemelheti a javítás költségét. Pont leszartam volna, mert nálunk alapból 25000Ft/óra a díj de nem vállalták. Mindegy, kicseréltem én.
Ez az általános üzletpolitika, egyszerűen az aki prémium terméket vesz, az fizesse a járulékos költségéket. Ez vele jár, a megvásárlástól kezdve ismert helyzet. Valószínűleg így működik jól.
Teslát kell venni, ott egy-két tipus van összesen és mindennél drágább és szarabb a szervíze :-)
Értem, hogy pl.a V8 motoron a vezérléscsere nagy szaktudást igényel, meg biztosan valami spéci készletet. Ebben az esetben indokolt lehet a magasabb rezsióradíj. Viszont olyan munkálatok esetén ami a Fábiánál és az A8-nál ugyanaz (olajcsere, fékbetét csere, stb...) ott meg fáj a magasabb ár (érzésre ilyenekből van több).
Szerintem igazságosabb lenne egy átlagolt óradíj, amivel szétterítik a költségeket a különböző típusok között. Akinek ez nem tetszik az meg mehet máshova...
Az oké, csak nekem az nem tetszik, hogy pl. amikor kicseréli az izzítógyertyát miért kerül többe ha ezt egy A8-on csinálja és kevesebbe egy A4-en? Hatrozzanak meg egy rezsióradíjat, amiből tisztességesen fent tudják tartani a műhelyt és van rajta rendes haszon is.
Kérdezzünk meg valaki független szerelőt, aki több alkalmazottal dolgozik, hogy ugyanannyi-e annak a szerelőnek a bére, aki egy 4 éves A8 lökhárítóját bontja le, mint aki a 10 éves Fábiáét, vagy Golfét.
2006-os az autóm,múködik igen,az egyik fórumtársunk megvizslatta,MMI3GP/holttérfigyelő/fényszóróasszisztens........meg sokminden ami csak faceliftesbe volt.
Doniék 10+ éves autóhoz nem nagyon nyúlnak már hozzá. Egyszer akartam vezérlést cseréltetni az A4-en, amikor felhívatm öket, a munkafelvevö közölte hogy az öregecske autókból az esetlegesen összerohadt alkatrészek miatt nem kérnek.
Én is erre gyanakodok, főleg, hogy úgy tűnik a lejtő közrejátszik az első tünet megjelenésében, pl. lejtőn parkolás, meredek garázsbejáró, stb. Mintha ilyenkor berántana valami kis levegőt és utána azt csűrölgetné hetekig. Első körben a tankoló cső tápszivattyúhoz menő ágában lévő visszacsapó szelepre gyanakodtam, azért is nézettem bele a tankba, de az csak akkor játszik, ha a bal pumpa sugárszivattyúja nem szállít eleget a jobb pumpa házába, ahova a tankoló cső is kötve van. Arra még nem találtam szerelőt, hogy kimérje egyenként a két szivattyú, ill. a két sugárszivattyú szállítási mennyiségét.
Köszi, de nem könnyű. Eddig már írtam a pesti szerviznek, ahova évekig hordtam a kocsit, de nem válaszoltak. A totalcaros diagnoszta sem vállalta, sok a visszatérő ügyfele, ő is azt a szervizt ajánlotta, akikhez eddig hordtam. Valaki tud Eger környékén (Pest még belefér) megbízható Audi szakértőt vagy dízel diagnosztikai műhelyt? A Bosch a nyáron zárt be itt.
A következő problémában kérnék tanácsot: A6 4F V6 3.0 TDI (2004) nyár óta időnként leállt alapjáraton, ilyenkor az alábbi képeken látható hibát generálja. Először csak fél tank alatt jelentkezett a hiba, pár napig le-leállt aztán a teletankolás után egy-két nappal megjavult és hónapokig jó is maradt, majd megint meghülyült pár napra.
Az üzemanyagtartályt kitakarította a szerelőm, vizuálisan megvizsgálta a csöveket a tartályban és a tápszivattyú reléjét is kicserélte, bár az nem volt hibás.
Ezután már tele tartálynál is eljött a hiba. A G247-es nyomásérzékelő kábelét lehúzva a leállás megszűnt. A nyomásérzékelő cseréje nem használt. Az N276-os nyomásszabályzó szelep cseréje lett volna a következő lépés, de egy nap múlva magától megszűnt a hibajelenség és 3 hétig megint hibátlanul működött, egészen mostanáig.
Van-e valakinek ez irányú tapasztalata, illetve mennyire káros a motorra ha kiiktatott nyomásszenzorral járok (többször kell Pestre mennem a következő napokban és nem igazán alkalmas az aksim a Start-stop rendszerre a lámpáknál). Kiiktatott nyomáskapcsolónál ég a motorhiba lámpa és nagyon enyhén ingadozik a fordulatszám néha.
Igen, azt nyomom, de semmi nem történik, azon kívül, hogy kigyullad a SETUP gomb LED-je.
A klimavezérlő száma: 4F1820043J, mindenhol azt olvasom, hogy ez Klimatronic vezérlő.
Amit kaptam leírást abban ez szerepel: "Válassza ki CAR > System > Klima", de a CAR menüben nem találom. Lehet, hogy az én vezérlőm nem olyan mint a leírásban.
Ezért érdekelt, mert talán nem az MMI-n kell beállítani, csak a klíma SETUP gombja semmit nem csinál.
Na meg az állófűtést sem tudom máshogy kapcsolni, csak a távirányítóval. A solartetőre meg végképp nem találok semmit az MMI-ben sem.
Bocs a sok kérdésért, de ismerkedem.
Apró szösszenet, ma voltam átnézetni hivatalos márkaszervízben, annyit mondtak "jó bőrben van", A vizsgálati lap szerint minden rendben (a kormányon kívül, de ezt tudtam, magasságállítás nem megy)
Most sem tudok mást írni csak azt, hogy nekem is manuális váltós 4f-em van, én direkt manuális váltósat kerestem több, mint 4 éve használom, és nagyon nem hiányzik az automata váltó.
Előtte 9 évig automatáztam mégsem hiányzik (nekem) a "kényelem".
saválló! Nekem is manuális van, de nem dízel. Inkább úgy kérdezném, hogy bárki megbánta-e, hogy 3.0 TDI-t kéziváltóval használja. Hasonló benzinest simán vennék manuális váltóval. Vagy egyáltalán bármilyen benzines Allroad-ot, ha lenne eladó :-)
Volt főnököm 4F A6 allroadja 300e km-el lett eladva, soha semmi baja nem volt a váltónak, de ha lenne is annyi alkatrész van már hozzájuk bontva, nem kell polcról újat venni, váltó nem mehet szét csak úgy, ha karban van tartva, végzi a dolgát, de biztosan rámírnak néhány rossz tapasztalatot, amelyből tanulhatunk.
Korábban manuális váltó párti voltam, de nagyvárosokban felértékelődik az automata;)
Ismét segítség kellene, fűtés / klíma szabályzáshoz korrekt leírás esetleg valakinek? A6 4F digitális kétzónás, plusz gyári állófűtés távirányítóval, plusz van szolártetőm is. Van német kézikönyvem - nem az erősségem, de az ott olvasott MMI klíma menü sema CAR menüben sem a SETUP megnyomására nem jelenik meg, semmi nem történik, csak kigyullad a SETUP gombon a kis piros LED. Sok helyen kerestem már de nem igazán találtam. Esetleg ki van kapcsolva a menü? Zöld menüm és VCDS van.
Nekem november óta van 3.0 TDI, Tiptronik és F1 kormányváltó. Néha próbálkoztam manuálisan váltogatni, de akár a váltóval, akár a kormányon váltok, valahogy nem tetszik, ha már automata, akkor tegye a dolgát, szeretem. Meg lehet tanulni gázadagolással is váltogatni.
Sziasztok! 3 literes dízelt érdemes manuális váltóval venni? (A6 Allroad, 2006) Most kétliteres benzinesem van. Ezzel viszonylag túlélhető a váltási kényelmetlenség, de ez ugye elég tág tartományban képes lavírozni. Paráztatnak a Tiptoniktól, és most látom, hogy van ez manuálisban is.
Alapvetoen nem!!! Mert en inteztem a hahu-s hirdetest... fater csak kirakta az utmellé :D es ő tobbet mondott mint ami a hahu-n volt... aztan az bejott :D aztan gondolom ok nem voltak képben...van ilyen...
Ma jártam Tiszakécskén "AudiA6" alias Bajusz Mester tágas műhelyében, ahol a szakavatott kezek pikk-pakk kicserélték a tönkrement gyújtáskapcsolóm és ha már ott voltam a 2007-es allroad kapott egy 2017-es navigáció frissítést is;)
Megcsodálhattam az ő A6 kombiját, láttam van hová fejlődni, nagyon szép és praktikus updates sorozatát lehet rajta felfedezni. Most találkoztunk először, de nem utoljára! (És ez nem fenyegetés:))))
A 6-os gyújtáskapcsolója olyan, hogy elfordítod a kulcsot, majd csak picit meg kell billenteni és akkor indít, mintha mikrokapcsoló lenne a vége. Nekem is furcsa volt a "megszokott" A3 gyújtáskapcsolója után vagy bármilyen más autó után, fordítottam a kulcsot a megszokott vehemenciával és a 6-os egyből indított izzítás nélkül, azóta érzéssel kezelem, leszámítva, hogy megerőszakoltam egy Skoda kulccsal:(
Én odamentem az A4-el, fél óra alatt kiszeretelte a zárat, átlamellázta meg visszarakta. Igaz egy régi modell volt (1999) de gondolom olyan iszonyat nagy változások nincsenek a zárak müködésében.
Én a helyedben akkor kiszerelném/kiszereltetném a zárat, hátha meg tudják menteni. Ha nem, cserélhetsz gyújtáskpcsolót kulcsokkal zárbetétekkel együtt. :-(
Sziasztok,egy nagyon erdekes kerdesem lenne! vasaroltam nem regibben egy audi a4/b7 2007 es evjaratu autot. Az a kerdesem lenne h hibat eszleltunk mert nem indult be a reszecske szuro tisztitas,szet szedtuk kiszedtuk a belsejet es az ECU-t nem irtuk at mert a szerelom azt mondta h biztos at volt irva csak nem szedtek ki a belsejet.Ettol lehet h nehezebben indul? vagy lehet olajfogasztas emiatt ? koszonom a valaszokat!
Én már cseréltem, úgy rémlik csavar fogja bentről, nem csak a kis karmok! Azt keresd meg! (Vedd le a biztosítéktábla burkolatát a műszerfal oldaláról!)
Köszönöm szépen a válaszod Neked is. Mint előbb írtam ezt nem lehet benyomni. Láttam videókat hogy egyes típusoknál a kapcsolót így kell kiszedni. Ezt nem. Nem lehet benyomni.
Sziasztok márka társak. Segítsetek nekem légyszíves A6 (2005) világítás kapcsolóját szeretném kicserélni. Hogy tudom kiszedni a műszerfalból?? Az új kapcsolón látom hogy 3 lemezfülecske fogja elméletileg de nem merem feszegetni a műszerfalban lévőt hátha van vmi trükkje. Köszönöm szépen annak aki tudja a módját.
Most voltam lent a garázsban felmérni a rendszámtábla, belső világítás izzóit amelyeket LED-re cserélek, kulcsot 5 perc vacakolás után tudtam "kiszabadítani". Azt hiszem jövő hétre kérek időpontot.
Nem tudom, nem az? Van 3 db gyári kulcsom, amelyből csak egyet használtak, használok, a másik kettő vadonat új, ha zárat cserélek az mehet a kukába vagy tanítható/hozzáigazítható a gyújtáskapcsoló a meglévő kulcsokhoz? Laikus vagyok, csak használom az autót, sajnos nem értek hozzá pg. érdekelne:)
Lehet hozzá venni Újat vagy javítható az enyém, tudom is én, csak elmozdult benne valami...
Sikerült a másik autó kulcsát belepróbálni a 2007-es Allroad-ba, ami nehezen, de el is fordult, persze nem indította. Azt hiszem sikerült hazavágnom a gyújtáskapcsolót, mert most a gyári kulcsot alig tudom kivenni a kapcsolóból, nem ereszti. Van, hogy mikor leállítom és elveszem a gyújtást úgy ki tudom venni a kulcsot, hogy a rádió megy tovább, ilyenkor le sem tudom zárni az autót, ha a kulccsal játszom kicsit, akkor lekapcsol mindent és ki tudom venni a kulcsot is. Ugye nem kell zárat cserélni, mert összesírom magam:(
Nem sokkal. Mert rá lehet kötni az aux video bementre, de az nem fog kapcsolni hátramanetbe kapcsolva. Én is vettem kamerát a D3-hoz annó meg video kábelt amivel rá tudom kötni, de sosem építettem be. A grafikus kijelzés tökéletes, felesleges a kamera.
Na ez eszembe sem jutott KÖSZI! Tegnap volt egy teljes hibaolvasás amit lementettem, ott ezt írja:
Cím 76: Parkolósegéd Címke: HGJ4Fx-910-283.clb VAG szám SW: 4F0 910 283 A HW: 4F0 919 283 A Alkatrész: Parkhilfe 8-Kan H12 0030 Revizió: --.--.-- Szériaszám: 11820434401850 Kódolás: 0011106 Műhely #: WSC 131071 1023 2097151 VCID: 22403A36FD1E322E6A-8076
Ezek szerint cserélnek kell....
Látom nem kezdő vagy mint én, esetleg a TV modulról tudsz valamit? Életre lehet kelteni? Nem találok adót. Megpróbáltam már beállítani közép-európa PAL rendszerre, meg nyugat-erurópára is de semmi.
VCDS szerint ez van benne:
Cím 57: TV tuner Címke: HGJ4E0-910-146.clb VAG szám SW: 4E0 910 146 D HW: 4E0 919 146 A Alkatrész: TV analog TUNER H13 0250 Revizió: 00000004 Szériaszám: 00000000009927 Kódolás: 0000018 Műhely #: WSC 02334 785 00200 VCID: 22403A36FD1E322E6A-8076
(Nem szeretnélek fárasztani, csak ha ráérsz) Köszi
Sziasztok! A6 C5-nél egy sima első lökhárítóból lehet csinálni lámpamosóst? Van egy sérült lámpamosós lökösöm, ennek a cuccait át lehet tenni egy sima lökösbe?
Ha jól sejtem valahol a csomagtartóban kell lennie a vezérlőnek? - 8 szenzoros.
Még egy kérdés: ha nem megfelelő a vezérlőm és vennék másikat ami kamerát is tudna, (kamrával együtt) megoldható házilag a beszerelés, kódolás, vagy kell hozzá szerviz is? VCDS van.
Köszönet mindenkinek a segítségért - szereztem VCDS-t és megoldottam a kormányt, visszaállt a rend.
Még egy kérdésem lenne - ha már van olvasóm - a vizuális parkradar funkciót próbáltam bekapcsolni de mikor a 0-t átállítom 2-re és menteni szeretném, hibát ír, és nem menti el. Valami időtúllépésre hivatkozik.
Esetleg valaki tudna tanácsot adni? mit csinálok rosszul?
76 - Park assist
Codierung - itt a második számot hiába írom 2-re nem fogadja el.
legalábbis nem hallható. Az az igazság, h kicsit féltem, h elfüstölt, egy hetet volt a tűzfalra ragasztva sziloplasztzal, de a turbo melege a menetszéltől ugye pont oda csapódik, nekiállt a műanyag ház szűrke színt felvenni, na, mondom ott nem maradhat.
De sok hely nincs, ahova rendesen el lehet helyezni és le sincs árnyékolva. Most a légszűrő házon van, de hatékonynak bizonyult. Vagy elköltöztek a menyusok. :)
Ejha, Nekem eddig minden kint alvó kocsim motorháztető szigetelését megvacsorázta valaki. A 4F 3.0TDI az első, ami érintetlen... betudtam a keményebb (rágósabb ;) ) anyagnak, meg a szűkebb helynek, de most kicsit megijesztettél! :O BUÉK! OOOO
2003 A6 ba szeretném lecserélni a rádiót, tudnátok segíteni, hogy milyere lehet lecserélni? Mi az ami jó bele, meg maradjon a kormany vezérlés is? Gps, android vagy wifi legyen benne, meg tv ha lehet.
A Wish- en nézegetem elég jók vannak 50 körúl, cssk nem tudom mi az ami bele passzol. Ha valaki ránézne , és be linkelne egy ket darabot meg köszönném.
pfuu b@zd meg... az komoly... :O :O :O autóvillamossági szerintem megtudja... :S meló is lesz vele meg lóvé is legyen a zsebbe azt mondom :( kitartást! :) BUÉK!
Karácsonyi ajándékként valami szétrágott minden elektromos drótot a motortérben. (A6 4f 3.0 tdi 2005). A nagyobb gáz az ablaktörlők előtti kivehető műanyag lemez alatt van, ott csatlakozóig le vannak rágva a kábelek. Eltűnt a fűtés összes vezetéke, a fékfolyadék tartályból kilépő vezetékek, meg még néhány "apróság", amikről azt sem tudom, hogy honnan hová vezettek egykoron. A motorburkolat alatti enyhébb károkat magam is ki tudtam javítani, de a csatlakozókig lerágott vezetékekkel nem tudok mit kezdeni. Valaki járt már így? Van rá esély, hogy autóvillamosságis meg tudja csinálni? Mekkora költséggel járhat ez a "kis meglepetés"?
Mindenkinek balesetmentes közlekedést, hibakódmentes autózást és boldog új évet kívánok!
Igen én is erre gyanakszom, de szivattyú kilett cserélve, szűrő cserélve, nyomasszabalyzó cserélve l. Holnap ránézek a motorhőfok jeladóra, lehet ki is cserélem!
sziasztok! Valakinek volt már ilyen hibakódja? Mi volt rá a megoldás? Lambdaszonda vagy katalizátor? Az autó hidegen nehezen indul, gázadásra hajlandó elkapni csak! Ha meleg a motor ez a hiba nincs tökéletesen működik, menetkozbe semmi változás 2001 2.4 bdv motorkódú A6
C5 allroad 2.5tdi vásárlás elött állok és igazából tippet szeretnék kérni, hogy mire érdemes figyelni mit nézzek meg az autón meg akinek van az esetleg tapasztalatokat mondhatna róla
Hmm... hát elviszem szakihoz valamikor nézzen rá... aztán meglátjuk mit lehet... addig lehet szerzek egy antena erősítőt bele... bár nem tudok cikkszámot sajna C5 A6-hoz :(
Sziasztok. Olyan problémám lenne hogy faterom A6-osával ( 2002-es) hogy nem szól a rádió. De már évek óta szarozik és mostanában teljesen megpurcant. Semmi adó csak hébe hóba... már csak pest belvárosában szól tökéletesen, itt gödöllőn hulla... valaki szerint a radió modul hátul berohadt... nem tudom, szerintetek? gondolom tetőkárpit hátul le aztán kiderül... lehet javítani? vagy bontóbol venni? Köszi a segítséget
Mivel elektromos a kormányom, memóriás ülésekkel, és a kormány magasságállítása nem működik, hibát szerettem volna olvasni, de valószínű, rossz helyre nyúltam.
Mindegy, tanulópénz.
Nem volna rossz ha tudnál segíteni.
Van itt helyben autószerelő ismerősöm, akinek állítólag van VCDS, de csak ünnepekre elutaztak, talán itt a fórumon előbb találok megoldást.
Új vagyok itt, néhány hete egy 2005-ös A6 3.0 TDI tulaja. Segítség kellene, valahogy sikerült kikapcsolnom a kormány gombjait, se a tempomat, se a távvezérlő gombjai nem működnek.
Van egy 98-as audi a6-om(1.9tdi), és akadt egy kis gondom... egyszerre ment el a fűtés, az index és az ablaktörlő is. Az A oszlopnál a biztosítékokat kimértem, nem találtam hibát, a gyújtáskapcsoló relét is kicseréltem már.
Sziasztok! Van egy 2001es 2.4es A6om. Olyan hibajelenséget produkál hogy ha nem használom a kocsit 3 4 óráig akkor nehezen indul, tekeri tekeri néha elkapja durrog picit ha elkapja és rálépek a gázra visszafullad, ha járat alapjáraton 3 4 percig utána minden fasza, szépen kipörög jön megy. Ha meleg a motor tökéletesen indul ahogy a nagykönyvben, amit cseréltünk : üzemanyag szivattyú, üa szürő, üa nyomás szabályzó, gyertyák. Annyi érdekesség hogy mielött ezeket kicseréltük az autó csak segítséggel indult (féktisztító) de nagyon óvatosan a légszűrő elé egy picit! Szerintetek injektor tisztítás segítene neki? Előző tulaj nem cserélt szerintem soha üzemanyag szűrőt mert nagyon gatya állapotba volt az előző. Köszönöm hogy elolvastad. Kellemes ünnepeket!
Oh, véletlen elküldtem, még mellékelni szerettem volna két fotót:
Ha valaki folyamatosan karbantartott, nem "tekergetett" órájú, tuningmentes, gyári állapotú családi autót szeretne, annak érdemes megtekintenie. A szervizt Januárban vagy Februárban fogom elvégeztetni, de mivel alkatrészek rendelkezésre állnak, így is elvihető, ha magának végezi el a szervizt az Új tulaj még biztosabb lehet annak meglétében, ezt a csipetnyi szarkazmust a kétkedőknek:)
Elnézést a nem szakmai hozzászólásért, de talán valakit érdekelhet.
Januártól eladó lesz Audi A6 allroad 2007-es 3.0 TDI DPF személyautóm új autó érkezése miatt.
Az autóról néhány mondat:
- Műszaki vizsga: 2019. 05. 22.
- Autóban most 179e km van, de Ünnepek alatt nem lesz sokat használva, szervizszámlák (Audi Centrum, Porsche M5) alapján is lekövethető, de állapota is igazolja.
- Most vásároltam be a 180-as szervizre, váltóolaj cserére, az alkatrészek értéke a legnagyobb kedvezménnyel amit kapni lehetett 118e Ft volt, még nem végeztettem el a szervizt, dobozban vannak az alkatrészek.
Főbb extrák: Vajbőr belső, ülés fűtés elöl és hátul, elektromos gerinctámasz első ülésekben, 6lemezes CD tár, DVD lejátszó, Navi, Solar tető, szervós ajtók (gyerekekre nem kell rászólni, hogy csukja be még egyszer az ajtót:) automata csomagtér ajtó, led világítás belül az ajtókban, kilincsekben,
Lánckerékkel együtt akarom cserélni ha már csere van legyen jó egy darabig sörün kiszedegetni egy motort nem biztos hogy érdemes. Wandler is lesz cserélve tud valaki ebben elérhetöséget hol érdemes beszerezni Köszönöm
Megnéztem a listát mihez jó, s audi a6 avant 4f5 c6 3.0 tdi 232 ps 2007 évjarat, na ehez nem jó,,,, Találtam én is sokat hidd el de az alvázszám s motorkod alapján nem jo, nem tudom miért talán mert van benne állófütés .......?
Értem. A kijelzőn ha rámegyek a navigációra elindul de egyből kéri a Cd-t mert nincs térkép. Hmmm. Akkor nem elég csupán a DVD olvasó. Köszönöm szépen a válaszod kedves Uram
A navi "vezérlő" és a DVD olvasó egy egység. Ilyet kellene szerezni pluszban ide hátra (rádió marad, ha szeretnéd hallgatni). Kell még GPS antenna meg persze az egész kábelezése + kódolás itt ott.
Szögre van kalapácsom :-D Az biztos hogy DVD olvasó ugye kelleni fog bele. Ám ezen kívül plussz a képeken kívül más egyéb kütyü kell e még? Mint írtam nagyon nem értek ehhez, de úgy hallottam hogy létezik csak rádió vezérlő és van navigáció plusz rádió vezérlő.
Itt egy gyári szett, igaz fogaskerekek nélkül, (de azt külön meg lehet rendelni hozzá) bö 200000Ft-ért. A 4db fogaskerék biztos nem fog 400000Ft-ba kerülni.
Az alsó a rádió, a felső meg ha jól látom BOSE erősítő. Hogy érted, hogy ezekkel lehet-e navigációt telepíteni? Mondjuk egy szöget biztosan be lehet verni velük a falba :)
Sziasztok cartársak. Segítségre lenne szükségem. Újdonsült Audi A6 3.0 V6 Quatro tulajdonosa vagyok. Kérdésem lenne hogy a képen látható technikai eszközökkel lehet e az autóba navigációt telepíteni. (2005 évjárat és színes MMI)
Persze hogy átcsesznek, ez a munkájuk. A biztosítónak nem is üzlet a GFB (főleg olyan nyomott árakon amik most itt vannak nálunk), csak kötelező csinálni meg jó ügyfélbázist építenek ezzel (akikre mást is rá lehet sózni).
Már régóta nem vagyok fiatal, és nem is a fővárosban élek, de ennek semmi köze sincs a jelenlegi esethez mert szó nélkül majd megfelezte a kötelezőimet a biztosítási tanácsadó tehát az akihez mentem tegnap új kgfb-t kötni.
Előtte is annyi idős voltam, mint tegnap, és előtte is ott laktam ahol tegnap.
A szisztémájukat valahogy nem tudom érteni, pedig mióta létezik a Hungária ( most már A.H) biztosító náluk van kötelezőm, cascom, otthon biztosításom.
Ettől függetlenül, ahogy a képlet mutatja, ott csesznek át ahol csak tudnak.:(
Szia olyan kérdésem lenne még hozzád, ha vezérlést cserélsz a kocsin, szoktak még ott cserélni valamit, gondolok itt arra mivel kint van belölle a motor. s csak láncot, feszitöt szoktak vagy érdemes koplett láckerékel cserélni?
O.k. köszönöm, de igazából az A.H.-ás kgfb érdekelne, hogy mást is lehúztak-e éveken keresztül a szinte dupla kötelező díjfizetéssel, természetesen balesetmentességgel értendő az egész.
Ma voltam az Allianz-nál kötelezőt kötni, A0-ásról volt szó, és kevesebb lett az éves díj, mint a B10-eseknek.:(
Csak néztem, mint a sülthal.......
Oszt az ügyintéző vagyis a biztosítási tanácsadó térült fordult, és levitte a kötelezőimet szinte a felükre.
64 ropi helyett lett 38 ezer, 52 helyett meg lett 31 ezer Ft...így is lehet, eddig meg csak szívattak?
A6 4f kgfb B10-ben lévő tulajoktól kérdezném mennyi volt/van az éves díjatok (A.H. -nál vagyok 64 ropi volt eddig az éves e-kgfb, a héten fizettem be) ?
Ez így van: " egyszer csak elkezdett rosszabb lenni a váltó egyéb változtatások nélkül". Az autón nem volt semmilyen változtatás, kivéve egy blue16 riasztó. Októberben volt váltó olajcsere.
Értem amit mondasz, mindenféleképpen kell valami jó szaki, aki vesz rá egy pillantást. Tudsz esetleg ajánlani valakit? Apropó, ma tapasztaltam újra a problémát , de inkább olyan mint ha bevágná a fokozatot( váltás 1-ből a 2-be).
Alapvetően nem tökéletes a konstrukció, de ezt még a kivitelezés minősége is rontotta kicsit. Nem függ a chiptuningtól. Az is lehet hogy a kuplungja vacakol, azt azért lehet vizsgálni, meg javítani.
2012-be vásároltam 35 000 km-rel. 70%-ba városi használat, chippelve nem volt, normál használat.............próbáltam sűrűbb olajcsere periódussal kompenzálni. Az aggodalmam ebből adódik, ezért is szeretném még az elején orvosolni az esetleges problémát.
Azt mondják az okosok, hogy az s-tronic garantáltan elromlik. Hiába cseréled rendesen az olajat. Egy sima automata sokkal többet bír normális használattal.
Sziasztok. Egy kérdésem lenne hozzátok. A pontos típus: A6 3.0 v6 TDI 245 Le s-tronic 4g (2011.11). Egy olyan jelenség jött elő, hogy 100-ból egyszer az egyes fokozatból felváltásnál ilyen gyenge rántás tapasztalható, és D-böl N-be v R-böl N-be szintén lehet érezni egy gyenge rántást(nem rendszeres). A hibát csak is üzemmeleg állapotba csinálja.A váltó olajat 30000 ezer kilométerenként cseréltetem. A km-óra állás: 167 000. Mi lehet a probléma?
Sziasztok! olyan kérdésem lenne hozzátok, Van egy automata A6 audi 3.0 tdi 2007 Az auto 1300 tol 1800 ig ugy mond rángat vagy berezonál valami3 fokozattól felfelé de ha határozotabb gázt adsz neki akkor szépen megy s váltogat, s ezt csak melegen csinálja hidegen szinte tökéletes. Inkább akkor produkálja ezt ha szépen akarsz gyorsitani vagy lassabb tempoma mész. Tapasztalt már valaki ilyet elöre is köszönöm, csatolom a hibakodot ami benne van s ez a hiba abban a tartományba dobja be
Nem szeretem takolni az autot utolagos megoldasookal, de ha kabelkoteg miatt le kell bontani a fel belso teret, akkor megis az az elegansabb megoldas, ha utolag belerakok valamit, ami nem gyari.
Üdv! Szerelőt keresek aki lecserélné a vezérlést az a6-omon,hozott anyagból(Megvan már a vezérlésszett+vizpumpa)!! 2.0 pdtdi 2006.11 havi. Veszprém megyében lakok de el tudok menni ha kell. A lényeg hogy garancia legyen az elvégzett munkára! Köszönöm.
Az a "kártyaolvasó", amibe a DVD-t is bele lehet rakni az az MMI "fejegység". MMI3G-nél a navigáció funkció is ebbe van integrálva. SD kártyáról lehet a térképet frissíteni.
Egyébként érdekes ha lekapcsolom a klímát(fűtést) teljesen akkor hamar bemelegszik.
Fűteni nagyon hamar elkezd fűteni, de a víz ha a fűtés is megy akkor nagyon sokára melegszik fel 90 fokig. Nekem kb 8km 10 perc általában, úgy hogy garázsból indulok.
Egy A6 2009 facelift kocsiban nem találom a navigáció helyét. Bal hátul csak a rádió van, a kesztyűtartóban pedig DVD, kártyaolvasó, valamint CD-tár. Frissítenék egy térképet rajta, csak így nehéz!
Szia! Köszi az infókat! Megnéztem ma egy autót, mentem is vele, nekem tetszik. 2008-as 3.0 tfsi. A közvetlen befecskendezés rákfenéjéről tudok, dehát tényleg mindegyik az... keveset járok naponta, 20-30km talán, inkább hétvégén megyünk nagyobb távokat, erre meg kínlódás lenne dízelt venni, aztán meg kiiktatni a részecskeszűrőt stb, szóval benzinest szeretnék.
Próbáld meg eleve elkerülni a sok km-es közvetlen befecskendezéses benzinmotorokat a közismert hibáik miatt.
A6-ban csak a 2.4 V6 nem ilyen, de az nem lesz neked elég dinamikus. A8-ba tettek "régi" V8-at, 335 LE a jó, 350 már problémás.
A BMW pont 2007 tavaszától gyártja minden motorját "rosszul", ha engednél 11 évig, könnyebb lenne.
Ha a Merci nem tetszik, akkor nem tetszik, bár a 272 LE-es V6-os motorja nagyon jó, a legtöbb szériában 350 néven szerepel. (Olyannyira, hogy a W212-ben is van még, de az nem lesz meg 4-ből)
Kazánszerelő szinten nem tudok hozzászólni, nem ismerem a költségeket. Ott gondolom volt kiszállási költség, (amit még a kiszállás előtt érdemes megkérdezni) ez egy olajcserénél nincs.
Dehogy tervezek rezsimentes megoldást, csak kiragadva példának a BMW-t, ott a benzines motoroknak szériahibái vannak, átreped a blokk, szakad a lánc - cserélték is viszahívásban - stb, ilyeneket szeretnék elkerülni. Audinál a multitronic váltóról hallottam ezt, ezért tiptronicost néztem, motorról nem hallottam még rosszat.
Sorry, teljesen offtopic a hsz-om, de ezt csak ideírom, kb. hasonlóan gondolkodunk.
Vaillant turbós kombi kazán hibájához hívtam márkaszervizes szerelőt, már régebben is javította a kazánt, igen megbízhatóan és drágán. A hiba most annyi volt, hogy a kazán 10 másodpercenként be-ki kapcsolt.
Kb. negyed óráig vizsgálgatta, de hibát nem talált. Majd észrevette, hogy az égéstér ajtaját kinyitva a jelenség megszűnt, a kazán rendeltetésszerűen működik, becsukva produkálja a hibát. Az égésteret átvizsgálva talált egy körömnyi száraz falevelet, / valamikor beszívta/ amit a ventilátor csukott ajtónál mindig egy érzékelőhöz fújt, ami miatt az égést mindig leállította. Az egész fél óráig tartott. A művelet végén megkérdeztem, hogy mivel tartozom. Erre ö: Most mennyit kérjek, adjál 10.000-et.
Szemmel láthatóan nem volt elégedett, hiszen nem volt szükség javításra, nem kellett méregdrága alkatrészt beépíteni, viszont a drága idejét eltöltötte. Még majdnem kellemetlenül éreztem magam.
nagyköbcentis, benzines, dinamikusan vezethető családi autót keresek.
A keretem 4m ft, ennyit tudok szánni rá.
Néztem már sok típust, a BMW-vel nagyon sok a széria-probléma motorikusan (2007 utáni autókat nézegetek) ezért azt inkább elengedtem.
A körlámpás dinnyézős mercik nem tetszenek, így azokat nem is vettem számításba.
Japán vonalon a Lexus amiben van nagyköbcentis benzines, de sajnos a hibrid rendszer miatt sok benne az olyan rejtett akna amit nem biztos, hogy be merek vállalni (akkucsere, inverter, drága a lánccsere is, hibrid pumpa, stb.)
A Honda Accord még ami határeset, a 2,4 literes soros 4 hengeres 200 lóerős még szóba jöhetne, bár vonzóbb lenne egy komfortosabb autó.
Most az A6-okat nézegetem, 3.2l FSI vagy 3.0 TFSI, ezekkel szemezek.
Tudnátok pár tanáccsal szolgálni? Megnéznék egyet, 3.2l TFSI 2008-as, 200ezer van benne, szépen felszerelt.
Vannak kritikus szériahibái ennek a típusnak?
Mennyire drága a szervízelése? Pl. ebben az esetben 200ezernél a lánccsere az már előjöhet? (a Lexusnál akár már 130nál is cseréltek láncot és abban 600ezer egy ilyen mutatvány, nem lenne őszinte a mosolyom )
Akkor neked felesleges is, éppen elég a TMC. Engem már mentett meg párszor, pl. hogy ne hajtsak fel az M1-re a nagy álló "forgalom"-ba, vagy amikor látom, hogy az Egérút pirosra van színezve reggel akkor kerülök.
Ahogy már írtam a google traffic teljesen más. Ez nem a munkálatok tábláról szól. Az okostelefonok mozgása alapján színezi az utakat piros, sárga, zöldre. Szerintem a TMC nem tudja ezt még a németeknél sem. Nem is tudom hogyan lehetne? Megfigyelőket raknak az utakra és jelentik, hogy mekkora a forgalom?
Nyár óta nincs online traffic -om, csak tmc, ugyanúgy kiteszi a térképre a jelzéseket. Ha valahol behajtani tilos vagy munkálatok vannak. Szerintem nem rossz a tmc, persze nem járok minden nap a belvárosban.
Szia, én most adtam el az enyémet,2016-os 249Le Tfsi volt,25000 km volt benne,nagyon meg voltam elégedve vele, minimális olajfogyasztás akkor volt mikor jobban hajkurásztam,de ez természetes mert akkor a turbónál eszi meg.
A múlt héten besétáltam online traffic data license hosszabítás ügyében. Az alkatrész értékesítő kolléga elkérte az alvázszámot. Elküldte a "központba" és utamra engedett azzal, hogy most akkor egy évvel meg fogják hosszabítani (és nem küldött a pénztárhoz :)
Szerintem nem is fog teljesen eltűnni a probléma a konstrukció sajátosságai miatt (pl dugattyúkialakítás). Esetleg még a vez tengely állítóművek, meg lánchajtás problémás, de kétszázezernél valószínűleg egyszer már átesett ezen. A turbó belseje biztosan szét van repedezve, mai kis lustaságot tud kölcsönözni a motorkarakterisztikában.
az erő-táv dologgal két dologra gondoltam: egyrészt, hogy egy időben használtam a V8-t 5km-es alapon (kis téli lustaság, hehe). A hónap (pontosabban a két próbahét) végén 30+ liter volt a nagyságrendi átlagfogyasztás, szóval tiszta volt az üzenet. :-) Másrészt a nyolcas Németországban futott, általában sok száz km-es utakat egyben. Amellett, hogy biztonságosan lehetett befejezni vele bármilyen manővert, jó volt tudni, hogy tartós 220-nál négyezret forog, és hogy ez kb. rendeltetésszerű használat/részterhelés.
Itthon a <142km/h-hoz 130-hoz igazodnék a sornéggyel, és mivel nagyon keveset tudok a TFSI-ről, gondoltam belekérdezek, hátha van vele tulajdonosi tapasztalat. Mondjuk eddig nem találtam kifejezetten terhelő posztokat a fórumokban egy 2011 előtti autókat érintő, azóta talán kezelt olajfogyasztási problémán túl.
Szerintem vedd meg ha ilyet szeretnél, úgysem lehet rábeszélni, hogy inkább vegyél egy új vitarát :). Felesleges itt tanakodni/okoskodni, hogy megbízható-e vagy nem 200k km-s autónál. Ha majd lesz valami megcsináltatod.
jóval gyengébb, mint a 4.2 AQF-je volt, de ez most országhatáron belüli távokra kell
Ezt nem értettem. Az "erőnek" mi köze van a távhoz?
az A8 fórumból jövök, ott kb. 4 éve olvasok aktívan-írok néha.
Kipörgött a családból a D2, és felmerült, hogy egy C7-tel lehetne követni, ami legalább egy apropó, hogy átnézzek ebbe a topikba, ha már ennyiszer hivatkozódik a nyolcaséban. Visszaolvasással kezdtem, egyelőre egy darab kérdésre nem találtam választ, ehhez szeretném a segítségeteket kérni.
Általában milyen motor a 2.0 TFSI (180LE)? Megbízhatóság, fogyasztás (10L-eket látok), ilyesmi.
Amit sejtek:
- igen: jóval gyengébb, mint a 4.2 AQF-je volt, de ez most országhatáron belüli távokra kell
- igen: az előző tulaj gondoskodása mérvadó (ez sajna márkaszerviz tudja megmondani a konkrét autóra - ha szerencsém van)
Ami adalék: a jelenleg nézett autó 2012-es és 200K-t futott, kézi váltóval.
Azzal a tipikus hozzáállással rendelkezel amikor nem értik, hogy miért kér x ezer kiszállási díjat a vízvezetékszerelő amikor csak egy csavart kellett meghúznia. Persze amit te csinálsz az aranyat ér ...
A 3.0 TDI-ben nem bonyolult dolog az olajcsere. Biztosan vannak olyan autók ahol bonyolult, de a legtöbb autónál szerintem nem ez a jellemző. Pl a VW Polot fel sem kell emelni olajcseréhez. Alsó motorburkolat eleve nincs, az olajleeresztő csavar meg a kerék kifordításával hozzáférhető. Egy 10cm oldalfalú edényt szoktam alátenni, és már csoroghat is le az olaj.
De el tudom képzelni, nem vagyok fogyatékos, komolyabb összefüggéseket is sikerült már megértenem...
Pl. aki műszaki beállítottságú, vagy autószerelő a szakmája, de nem abban helyezkedett el, azt tökéletesen megértem.
Neked van valamid ami nekem nincs. Úgy hívják, idő. Nekem 3 napot elbaszni mondjuk ALP szereléssel, elég komoly mínusznak számítana a büdzsében. Van egy dolog, amit úgy hívnak alternatív költség. PL. még egy fűnyírónk sincs itthon, mert az azzal töltött időt munkára fordítva 2x annyi jövedelmem keletkezik, mint amennyi a kertésznek kifizetésre kerül. Meg mondjuk az is indok volt, hogy amikor már hamarabb sötétedik, esélyem nem volt füvet nyírni (későn értem haza), hétvégén megint csak nem értem rá, aztán 2 hét alatt térdig ért a gaz. Munkából élek, jelenleg még nincsenek olyan befektetéseim, amik akkor is hozzák a pénzt, ha épp tv-t nézek. Illetve ha van szabadidőm, akkor azt a gyerekeimmel és a feleségemmel töltöm, nem pedig bütykölök. De ugye nem vagyunk egyformák, és nem is vagyunk egyforma helyzetben sok téren.
El se tudod képzelni hogy van aki meg tudja csinálni magának az egyszerűbb de ablaktörlőcserénél bonyolultabb dolgokat is.
Nem is mindig a pénz a motiváció, hanem lehet élvezni is a szerelést, igen meg tudtam csinálni, stb.
GTR-en még kb új korában cseréltem (pontosabban építettem be a refibe is ) xenont, cseréltem rajta intercoolert, komplett csövezést, stab ruadakat, injektorokat, amihez le kellett bontani a motor tetejét, meg még sok minden mást.
A8-ba is magamnak tettem be az ALP-t, csomagtér fullra szétszedni, átjutni a kábelekkel az utastérbe(na ez nem volt egyszerű), hátsó ülés kiszed, oszlop borítások leszedése, műszerfal alatti burkolatok, stb mindezt vissza is kellett rakni lehetőleg úgy hogy ne zörögjön meg ne törjek el semmit.
Olajat , féktárcsát, fékbetétet bármi ilyesmit lecserélek, egyszerűbb futóműalkatrészeket is, persze utána beállítás ha olyat is érintett.
Most pl megint megkotlott a laguna, 16 éves autó már csak ilyen, megint 5henger megy csak.
Ellenőriztem az elsők jók, megint egy hátsónál szart be valószínűleg a trafó, ha majd lesz egy kis időm lebontom a motor tetejét, átrakom az első trafókat hátra amik biztosan jók, elöl megtaláltom melyik rossz az egyenként lehúzós meghallgatós módszerrel. Van itthon még két valószínűleg jó trafóm. Persze elvihetném szerelőhöz is 50ezerért meg rákölthetnék még 1M-t hogy minden tökéletes legyen rajta, de nem sok értelme van ilyen öreg autóra locsolni a pénzt.
Nem olyan nagy tudomány az egyszerűbb munkákat elvégezni egy autón, vagy akár a ház körül.
Most pl a padlásteret szigeteltem le 24cm-es gyapottal 155m2 ment el, erre biztosan nem találtam volna embert aki normálisan legalább ilyen gondosan megcsinálja mert akkora szívás volt egy két terület.
Hozott anyagból is dolgoznak.Egyébként amennyire kezdenek elszabadulni a kis zugszervizek árai, lassan már a márkaszervíz is megérheti ha csak pecsételős olajcsere amire igény van.
Régen a D3-at rendszeresen hordtam , sima olajcsere szerviz kevesebb mint 20e ft volt, mindent én vittem. Ha baja volt akkor bent a szerelők megoldották jóárasítva.
Már alig várom hogy lejárjon a garancia D4-ről és sima olajcserét kérjek erre is a drága inspekció helyett ami számomra szart se ér, mert én is meg tudom csinálni a legtöbb elemét ingyen, a fékolajcserét kivéve. Már 4+ éves lesz az autó olcsóbb az óradíja.
Nem is vinném olyan szervízbe az autót ahol nem fogadják el az általam vitt alkatrészt és ragaszkodnak a dupla áron vett esetleg gagyihoz ami éppen a legolcsóbb nekik a unixból.
A szolgáltatásért fizetek nem alkatrészkereskedésért. Ez nem olyan mint az étterem, ott az elkészített és felszolgált kajáért fizetsz. De egy szervízben kizárólag a szerelési szaktudást veszed igénybe, már ha van olyan nekik.
Amit lehet viszont továbbra is megcsinálok magamnak, mert az biztosan meg van csinálva, ha elbaszom, akkor magamnak baszom el és legközelebb jobban figyelek. Amit nem tudok megcsinálni azt meg elviszem szerelőhöz, az alkatrészt viszem, lehetőleg gyárit ha jó áron meg tudom venni, ha meg utángyártott akkor az a márka ami nekem tetszik és a minőségéhez képest a legjobb áron van és persze a listaár feléért megvéve.
De igen, megéri leereszteni meg betölteni pár liter olajat. De ez nem jellemző munka. (az előző hsz-emből kimaradt, de most hozzáteszem hogy pl rendszeres ügyfélnek simán megcsinálok egy 2 perces diagnosztikát ingyen, ha csak azért jött mert valami világít a műszerfalon) Egyébként rendes olaj és szűrők kompletten jellemzőbbek. Az nem biztos hogy rövid idő. Ráadásul nem szalagmukna, amikor folyamatosan egymás után jönnek.
Egy nagyobb munkára a fentiek miatt is lehet máshogy számolni a díjat.
Senki nem arról beszél hogy egész hónapban minden órában olajat cserélsz.
Egy olajcseréröl van szó, amit fél óra alatt elvégzel. A munkanap többi részében mást csinálsz.
Amit én nem értek az az, hogy a fél óra alatt megkeresett 5000Ft az kevés, de ha mondjuk vezérlést cserélsz 8 órán kereszetül 10000-ért óránként az meg elég? A 10000Ft/óra már eléggé a hübasszus kategória az ügyfeleknél. Valljuk be ettöl azért jóval olcsóbb mühelyek vannak.
Nyilván nem lehet 10-12 órán keresztül csakis diagnosztikálni.
Azt írtam, hogy egy olajszerviz nem nagyon oldható meg ötezerből. Leírtam kb a folyamatot. Erre megkérdezed, hogy tízezer per óra nem elég?
Kérdezhetnéd azt is, hogy egy rövid (béhány perc) diagnosztika miért kerül pár ezer Ft-ba? Ha óránként 10-et csinálok, akkor karácsonyig milliárdos is lehetek...
Úgy gondolom órára lebontva illene egy 15.000 Ft-os összegnek legalább kijönnie, hogy valóban megérje csinálni és biztosítva legyen folyamatosan a megfelelő technikai háttér. Más esetben el kell menni alkalmazottnak, aztán idegeskedjen más, hogy mi lesz a szállítókkal, járulékokkal, ÁFA-val, alkalmazottak béreivel.
Mennyi lenne amire azt mondanád, hogy mindennel együtt ennyi? Ami Neked is megéri. Mert ugye jelenleg ott tartunk hogy diagnosztikával meg tokkal-vonóval 10000Ft/óra az nem éri meg.
Szívesen kiszámolok bármit, parancsolj. :) X*8*20 a havi bevétel egy fullon kihasznált beállóval. Abból lehet szépen levonogatni a költségeket, adókat, stb. :)
És azért sem árt számolgatni, főleg előre, mert rengetegen pofára esnek azzal a téveszmével, hogy bevétel=haszon. El se hinnéd, hogy pár ezer forintos bizbasz tételekből mennyi kiadás összejön egy vállalkozásban.
Nem ilyen egyszerű. Mondhatnám hogy nem éri meg ötezerért egy olajsercvice.
Egy normális átlag szervizben mondjuk ez a sor: autó beáll, felemelés, bontás alul, olaj leengedés (általában új csavartömítés kell, de nem hoz a tulaj), aljára való dolgok vissza, autó leenged, felül bontás, légszűrő csere, műanyagok vissza, pollenszűrő változó, de általában valamit kell bontani hozzá. Diagnosztika. talán kész. Ezután meg kellene kérdeznem, hogyan szeretnéd el vinni a hulladékot, fáradtolajat :-)
Hozzá kellene számolni a diag technika meg az emelőgép, stb rendelkezésre állás költségeit is.
Nagyon változóak a hónapok, ami minden hónapban teljesen biztos az nekem nettó 1700. Általában valóban 2000 felett van, de ez több mindentöl függ. Nincs ebben semmi "össze-visszaság", a célprémium rendszer ilyen. Az átlag szakember bér viszont 1600-1700 körül mozog, nézelödjél egy kicsit az álláshirdetések között.
Autószerelök gyakran elhagyják a pályát, mert például a vasiparban betanított dolgozóként többet keresnek mint a szakmájukban.
Nettó 2.000 Ft órabéres ember 3.714 Ft-ba van a munkáltatójának minden egyéb juttatás nélkül. Tehát ha ennyit bevételt termel, akkor még nem is éri meg őt foglalkoztatni, mert nullán van a cég.
Most komolyan, szerinted 1.320.000 Ft-ot visz haza havonta egy oaljcserélő dolgozó?
Én ilyet biztosan nem írtam.
Azt viszont továbbra sem értem hogy miért nem éri meg 5000Ft-ért elvégezni egy olajcserét hozott cuccal. Mennyi idöbe telik Nálad egy olajcsere? Ha egy fél órát rászánsz, akkor is 10000Ft-os órabérben vagy.
Na ezt nem érti az emberek 90%-a. Pedig lentebb levezettem egy pofonegyszerű esetet. Egyébként az ilyen számolni nem tudó emberek szoktak elbukni kezdő vállalkozóként, mert azt hiszik, hogy amit a kezükbe raknak az már az övék is. Csávó 5 hónapja csinálta a vállalkozást, 20.000€ már nem volt meg. Papíron persze igen, mondta hogy kifizette feketén az alkalmazottakat meg elköltötte. Adóra meg már nem maradt. És ilyenkor jön az, hogy köcsög a NAV. :)
Korábban tettél már utalást a nagyságára, amiből nem az jött le, hogy a 2.000€ alatti kategóriába tartozol, most meg már csak 10€/óra. Engem pont nem érdekel ki mennyit keres, de ne beszéljünk már össze-vissza, csak mert az aktuális érvelésünket ezzel tudjuk alátámasztani. :)
Most komolyan, szerinted 1.320.000 Ft-ot visz haza havonta egy oaljcserélő dolgozó? (165 óra X 8000Ft) Vagy akár ennek a tizszeresét? (ugye pár perc egy olajcsere).
Múltkor volt nálam egy közepes külföldi cég üzletkötője (azt gondolná az ember hogy valamennyire a valóságban él). Megsaccolta hogy kb 2000Ft órabére van, valóságos rablás egy szervizben a 6-8 ezer, pláne a márkaszerviz árai. Fűtött irodai szobája van, telefonja, kocsija korlátozás nélkül. Kérdeztem hogy azt meg tudja-e saccolni, hogy ő mennyibe kerül a vcégnek egy hónapban? Azt hiszem a kérdést sem teljesen értette.
Nézd, ha kételkedsz a szavamban, nem muszáj nekünk beszélgetnünk.
Kb 30-40 ezrenként szoktam légszüröt cserélni, de ahogy az a szürö kinézett olyan szinten 40000-es szürö még nem volt eltömödve. Szerviztörténetben cserének nyoma nincs.
Ha 10€ nettó órabére van az embernek akkor hány órát kell dolgoznia hogy a mühely olajcsere diját megfizesse? Én bárhogy számolom, 5 jön ki. Hol sántít ez?
Kevesled a 10€ nettó bért? 1700€-t ossz el 165 órával. Ennyi egy átlag szakember nettó munkabére.
"Nálunk egy olajcsere munkadíja 50€+MwSt. Nekem 50€ nettó bérért legalább 5 órát kell dolgoznom."
Ez több helyen sántít. Egyrészt a nettó árbevételt a magánszemély nettó béréhez hasonlítani olyan, mint disznót a kacsához. Másrészt a korábban elmondottak alapján nehezen hiszem, hogy 50€/5*8*20 a nettó munkabéred abban a szakmában. :)
Nem kell olajcsere alkalmával feltétlenül levegöszüröt is cserélni. Konkretan a vezetett szervizkönyves A8-ban én cseréltem ki a gyárban beépitett légszüröt 85000Km-nél. Természetesen ízlés dolga, aki akarja minden tankolásnál is cserélheti.
-a legszurocserehez meg kell bontani a szivocsovet vagy nem fer ki a legszurohaz teteje
Bele lehet kapaszkodni ilyen specialitásokba, de egy légszürö cseréje a legtöbb autón nem igényel "motorbontást". Az A2-esen nekem is alulról kell kiszedni, Az A4-en, A6-on meg 4db csatot kellett oldani és azzal cserélhetö is volt a szürö.
-le kell venni a feneklemezt, ehhez az autot meg kell emelni
Igazad van, a felemelés legalább 10 másodperc, a fenéklemez leszedése (már ha van) újabb egy percet vesz igénybe.
Beleestél egy hibába, mint sokan mások. Az olajcsere is pl nem ennyiből áll- Kell hozzá szerszám, hely, hajlandóság, szakértelem. Ha mindezt számlára csinálja a szerelő, nem kérhet háromszáz forintot.
A szerszámot meg kellett venni, a helyet az összes szakhatóság szája íze szerint ki kellett alakítani, a képzettséget meg kellett szerezni. Ezt alkalmazottként, ügyfélként nem feltétlen gondolja át az ember, de vállalkozóként mindennap meg kell felelni a szükséges feltételeknek, ami idő, pénz fáradság. Ezt meg kell fizetni. Tehát hogy az olaj kicsuroghasson, van pár feltétel. Szerintem.
Senki munkájat nem nézem le, de nyugodtan levezethetjük hogy miböl áll az olajcsere, és mennyi effektív munkavégzéssel jár. Számold ki mennyi idöt vesz igénybe a leeresztöcsavar ki/be tekerése, szürö ki/be szerelése, olaj betöltése, periódus nullázása (ha szükséges). A leghosszabb idöt az olaj kifolyása veszi el, amihez a gravitáción kívül semmire sincs szükség.
Nálunk egy olajcsere munkadíja 50€+MwSt. Nekem 50€ nettó bérért legalább 5 órát kell dolgoznom.