Kicseréltem a gázolajszűrőmet és 409 olvtárs nem túl régi omv-s képeire emlékezve kíváncsiságból felnyitottam. Mondeo 1.6 TDCi, 35 000 kilométert futott a szűrő, kizárólag OMV prémium gázolajat kapott, 99%-ban egy kútról.
Sajnos a fekete szűrőbetéten nem látható, hogy mit fogott meg, nagyítóval sem látok a papíron semmi extrát, a fémház makulátlanul tiszta volt.Kis érdekesség, hogy a gyári Ford dobozos szűrőben Purflux betét rejtőzött, viszont a cikkszáma nem egyezik a saját névvel árult Purfluxéval, az CS764, ez meg C762L14. Árban nincs nagy differencia, mindkét termék a lista felső kétharmadában van a Cromaxnál, a gyári Ford most éppen 9326 Ft, a Purflux meg 9149 Ft.
Világításkapcsoló rendben kapcsol.Kormánymodul nem ad ki infót a világításmodulnak hogy mi világítson.Can-t sem küldi obd-re,általa süket további 2 modul.
Irányjelző,ablakemelő,ablaktörlő,tompított,reflektor nem működik.
Bodycontroller környékén nézz körül.
Obd csatiba miért nincs semmilyen csavart érpár(can) bekötve egyik modultól sem?
Mert 2001-es az autó. D-CAN az OBD aljzatban 2007-2008 környékén jelent meg. A kombi a diag gateway a többi vezérlő felé. Lehet, hogy maga a kombi döglődik, de ha más vezérlőkkel tudsz kommunikálni, akkor valószínűbb, hogy az adott vezérlők CAN szálai rövidzárasak vagy szakadtak. Mérd ki az érintett vezérlők érpárjait, 60 Ohm kell legyen az ellenállás, ha minden rendben.
Világitás forgó kapcsolón a +30 ès gyujtás +12 V megvan???
Tompitott és fényszóró kimenet megvan ugyanott?
Amit nagyon furcsának találok hogy nincs Tompitott se----, pedig ez nagy valószinüséggel , egy mezei analóg kimenet szokott lenni a világitás forgókapcsoló , SÁRGA vezetékén és biztin keresztül direkt megy ki a lámpákhoz.., ha egy autóra gondolunk..
Az obd-s kérdésedre megtaláltam a választ:
6-14 CAN üresen hagyva---mint ahogy irtam minden vezérlővel a K 7-es Pin en van diagnosztika--- Ez egy Piros/Zöld szinü vezeték az Obd2 7-ből indulva...,bekötése pedig ugy van hogy, minden autón lévő vezérővel le van párhuzamositva., tehát bekötve.
Világitás forgó kapcsolón a +30 ès gyujtás +12 V megvan???
Tompitott és fényszóró kimenet megvan ugyanott?
Amit furcsának találok hogy nincs Tompitott se----, pedig ez nagy valószinüséggel egy mezei analóg kimenet szokott lenni a világitás forgókapcsoló , SÁRGA vezetékén és biztin keresztül direkt megy ki a lámpáknoz.., ha egy autóra gondolunk..
Valamiért kezdem azt hinni, hogy szándékosan nem arra válaszolsz amit én írtam.
"ha elmégy alkatrészért több járműhöz, elszarsz négy vagy akárhány órát, + üzemanyagköltség amit el sem tudsz számolni esetleg, melyikhez mennyit fogsz munkadíjként elszámolni."
Leírtam már. Nem csak ezt kell hozzáadnod hanem azt is hogy kávézol, Pirike kávézik, berohadt a csavar és szopsz vele egy órát. A rezsióradíjat számlázod ki mindenkinek, annak is akinek 3 kattintással megrendelted az alkatrészt. Nem egyesével baszakszol, hogy neked egy órát rohangáltam utána neked meg csak 1 percet.
Vagy esetleg jelenleg annak akinek egy telefonnal megrendelted annak odaadod beszerzési áron????
"ha a beszerzett alkatrész kedvezményének a felét vagy x százalékát nem engeded el azon miért kell háborogni?"
Nem. Én nem azon háborgok, hogy miért nem adod ide a kedvezményed, hanem azon, hogy miért kapsz ekkora kedvezményt? (Megmondom, mert a listaár az 40%-al magasabb mint a valós ár. És én ezen vagyok felháborodva)
"teljesen legális"
Igen, teljesen legális. Ügyvédnek, vagy politikusnak lenni is az. :P
ha elmégy alkatrészért több járműhöz, elszarsz négy vagy akárhány órát, + üzemanyagköltség amit el sem tudsz számolni esetleg, melyikhez mennyit fogsz munkadíjként elszámolni.
ha a beszerzett alkatrész kedvezményének a felét vagy x százalékát nem engeded el azon miért kell háborogni? teljesen legális
Nem tudom kinek az asszonyára gondolsz, próbálom azt hinni, nem az enyémre...
A vállalkozó eldönti mennyi kedvezményt ad, én meg eldöntöm adok-e neki munkát.
(tudom, jelenleg az autójavítók vannak nyeregben)
Azt szívesen meghallgatom, hogy az autómhoz miért tudsz nálam jobban venni Castrol Edge 5w30-at, meg mondjuk MANN Filter szűrőt, vagy LuK kuplungkészletet.
Természetesen az én autószerelő tudásom több nagyságrenddel a tied alatt van, nem összemérhető, nem beszélve a Smart típusismeretről. Ezzel így vagyok a topikos szerlők nagy részével is természetesen.
De most nem is szakmai ismeretekről megy a vita, hanem tulajdonképpen managementről.
Smartot egyébként meg vegyen az, akinek van türelme a kihívásokhoz.
Persze hogy nincs, mert munkadíj van. Én sem azt mondom, hogy külön írd rá a számlára, hanem azt hogy az erre fordított munkának a költségét munkadíjnak kell tekinteni hiszen nem anyagköltség. És igen, tudom, hogy a végösszeg azonos lesz, tehát a te szempontodból csak azon vitatkozunk, hogy melyik mezőbe kerüljön a szám.
Az én szempontomból viszont nehezen érthető, hogy ugyanazért az áruért miért kell nekem 40%-al többet fizetnem mint neked. Ennyit ugyanis nem indokol a "mert nagyobb tételben vásárolok".
Az utóbbi időben már em is veszek itthonról szinte semmit mert külföldről még szállítással együtt is annyiért kapom a gyári eredetit mint itthon a nevenincs vagy jó esetben a jó nevű utángyártottat.
a hentes meg azért adja az asszonynak olcsóbban vagy szebb a húst mert hátramegy vele a raktárba. nem?
én meg azért kapom a kedvezményt mert 150ért vásárolok havonta.
de pl az unix év elején csak azoknak adott egy szaros falinaptárt akiknek a havi forgalma elérte a háromszáz jurót.
és mivel nem haver koma alapon javít a vállalkozó ezt saját maga dönti el mennyit enged át a kedvezményből.
és igen a szakember jobban tudja hogy az adott autóhoz mit kell beszerezni, mint ahogy nem Te hanem a haverod tüzépes spanja tudja hogy melyik a jó faáru.
vegyél pl smart benzineshez generátort biztos hogy nem rávalót fogsz hozni pedig csak egy csavarral van több a hátulján.
Igen, elmegyek beszerezni a faanyagot, mert az építőiparos barátom olcsóbban veszi mint az ács, én beszer áron megkapom tőle, mert a barátom, a tüzépes meg jót ad neki, mert 150 misiért vásárol évente.
Egyébként fel nem foghatom, hogy egy autószerelő miért tudja az összes alkatrészt, kenőanyagot nagyobb hozzáértéssel megvenni, mint én. ( a hangsúly az összesen van )
Próbálom azt összelegózni, hogy miért kapaszkodik majdnem mindenki az alkatrész árréshez. Az, hogy hozott alkatrészre garancia, beépítési probléma, stb., az nekem csak duma,
vágj bele, nem fog egy fél év sem eltelni és rájössz hogy téves az elképzelésed.
+nincs olyan alkalmazott aki teljesen önállóan megcsinál mindent, (ha segítenem kell, vagy utánaellenőriznem) akkor már magam is csinálhatom.
ha mégis lenne akkor szinte biztos hogy a házit is nyomja, vagy rövid feltöltődés után otthagy hogy otthon csinálja magának.
Viszont nem vagyok hajlandó kifizetni azt az időt, amíg a szerelő kávézik, privát telefonál, ebédel.
Szeretném eldönteni, hogy viszek alkatrészt, vagy nem.
ezeket viszont egyik vállalkozásnál sem Te döntöd el hanem a tulaj.
ha tetőt építtetsz a házadra magad mégy beszerezni a faanyagot?
amire aztán azt mondja az ács (akire nyolc hónapot vártál) hogy szar nedves, tegnap még a rigó fütyült rajta, csomós, stb és ezzel nem dolgozik, csak az az általa hozott egy éve ledeponált/szárított anyaggal. vagy keress másik mestert (újabb fél-egy év várakozólista)
Persze, nem minden fekete és fehér ezt jól tudjuk. Az egyértelmű, hogy nem túlszámlázás, ha egy minőségibb alkatrészt, vagy az ő általa preferáltat teszed bele, és azt az árat fizeti. Az a túlszámlázás amikor egyértelműen a junixban vett májsztertájle van benne és nem az általa is elérhető kiskeráron hanem drágábban.
"az ügyfél megspórolja az utánjárás idejét,"
Nem, nem spórolja meg. Mivel neked is idődbe telik és azt ki is számlázod a munkadíjban. Így neki azt továbbra is ki kell fizetnie.
"ezek pedig szintén a számlán érvényesülnek."
Igen. De nem "Anyagköltség" címszó alatt hanem a valódi helyükön a "Munkadíj"-ban.
garancia nélkül.. utolsó kérdéseidről kb ennyi jutott eszembe hirtelen --félálomban.., Obd2 -ben valószinüleg nincs semmi a 6--14 CAN pin helyeken.., mert a kommunikáció 7 Pin K -vonalon van minden vezérlőtől az biztos.., noha könnyen elöfordulhat , hogy pl ABS és motor ECU , vagy müszerfal között látsz CAN kommunikációs érpárt ..,ez egy ilyen öszvér féle autó..,ugy rémlik...
A többiről : Minden helyen lévő biztitáblát megnéztél??? Ablakemelő Biztotsitékja pl a vezető oldali burkolat mögött lévő relétáblában van., az is elöfordulhat hogy fémházas kivitelü például.., abszolult tipushibájuk a komfortmodul., ennek vezetékelése elpizzlik a beázástól, akár vastag vezetékek is.., ritkábban egy fekete tokban lévő elektronika csatijai elkorrodálnak stb..,A vezető elötti padlószönyeget felkell venni az ülés elött hogy hozzáférj.., gyakorlatilag majdnem mindent ez vezérel ezen az auton!
de ha a kiskerben ugyanazon az áron veheted meg mint bárki más akkor hosszú távon nincs értelme, mert a megrendelőd is tudja, hogy túlszámláztad.
ez pedig relatív fogalom, egyrészt mert szabadpiac van, kisker és kisker is különböző árakon adja ugyanazt.
a bejáratott kiskerek is adnak kedvezményt,
az ügyfél megspórolja az utánjárás idejét,
biztos lehet benne hogy hozzávalót veszel és arra már akár garanciát is vállalsz (vagy nem)
ezek pedig szintén a számlán érvényesülnek.
mi ebben a túlszámlázás?
én pl meg szoktam kérdezni milyen árfekvésű alkatrészt akar (az olcsóból is lehet tudni melyik a jobb választás) vagy van e olyan olajmárka amit preferál vagy jó az általunk forgalmazott...