Keresés

Részletes keresés

-conrad- Creative Commons License 2016.04.18 0 1 23375

Dolgozik az, én is mindkét sörömnél túlaggódtam, de 2 hétig rá sem kell nézni, csak utána méregesd :) Teszi a dolgát az élesztő csak nem olyan hevesen mint az első 2-3 napon. 

21 literhez meg elég az 1 csomag élesztő, én 30 literhez tettem most egy zacsival csak simán rászórva és elvileg leerjedt rendesen.

Előzmény: Tikapi (23374)
Tikapi Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23374

Ha tudnám, hogy dolgozik... 

Előzmény: superz76 (23373)
superz76 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23373

két hét múlva mérd újra, addig engedd dolgozni  :-)

Előzmény: Tikapi (23370)
Tikapi Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23372

21

Előzmény: Steiner VCF (23371)
Steiner VCF Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23371

Hány liter lett a vége?

Előzmény: Tikapi (23370)
Tikapi Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23370

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni.

Szombaton főztem egy fekete ipa-t. OG 1060 lett és 10g Mangrove Jack's M03-al élesztőztem. 4óra múlva beindult, vasárnap estig majd leesett a kotyogó, aztán semmi. Ma mértem egyet : 1023. Lehet, hogy teljesen leállt valamiért ? Méregessem még pár napig,

vagy adjak esetleg még hozzá élesztőt? Recept szerint 1014-nek kéne a végén lennie. 

Az ötleteket ill. a segítséget előre is köszönöm.

Steiner VCF Creative Commons License 2016.04.18 0 1 23369

Ez viszonylag bonyolultnak tűnik nekem. Plusz sörnél azután hogy felált a nyomás/co2 menyiség még kell 1-2 hét miután eltakaritja az élesztő a melléktermékeket maga után. Lehet hirtelen csak úgy tudom elképzelni hogy sehogy. (írás közbe rájottem hogy hülyeséget gondolok)

Előzmény: latam (23368)
latam Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23368

Igen, csak nálad a palack lezárása után az élesztő elvileg leerjesztette a sörben található összes cukrot. Ha jól értem, amit írtál. A malátás italnál viszont pont ezt akarják megakadályozni, azért állítják le az élesztő működését a pasztörizálás hőhatásával. Vagyis az élesztő csak addig működjön, amíg létrehozza a palackban a megfelelő szénsavat, de a többi cukor ne erjedjen le, ne legyen belőle alkohol.

Előzmény: Steiner VCF (23366)
kornel8 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23367

Szia!

Köszi szépen, remélem nemsokára használnom is kell majd. :))

Előzmény: -conrad- (23353)
Steiner VCF Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23366

Én annó palackozás után egyből pasztőröztem (benne volt a sörben a cukor is már de ugye nem indult meg semmi mert 30 perccel pasztőrözés előtt került bele) és utána lehűlés után szórtam minden üvegbe pár golyócska szárazélesztőt, szóval így nem nagyon volt nyomás.

Előzmény: latam (23365)
latam Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23365

Engem is foglalkoztat egy ideje ez az üvegrobbanás, vagyis hogy hol a határ. A neten fórumokon azt találtam, hogy 40-50 PSI nyomás a még biztonságosan ajánlható érték. A Brouwland szerint a legtöbb üveg 60 PSI nyomást bír ki maximum. Otthon normál Kaiseres üveget teszteltem, rákötöttem a kompresszorra, 8 Bar (116 PSI) nyomást még kibírt, tovább nem tudtam növelni a nyomást, mert szétment az összekötő slag. Viszont volt már olyan főzetem, hogy a 40 üvegből 2 felrobbant, itt becslésem szerint 70-90 PSI érték lehetett a palackokban. Vagyis arra következtetek, hogy a felrobbant 2 üveg sérült lehetett, azért nem bírta ki ezt a nyomást, de egy egészséges üveg még ezt elviseli.
Kiszámoltam a Smürc által leírt pasztőrözésnél mekkora nyomás keletkezik a palackokban, szerintem 65 fokon csak sérült, gyártáshibás üvegnél lehet gond vele. Mondjuk az más kérdés, hogy lehet ezeket kiszűrni. 2,5 vol széndioxiddal, 1,060 OG-val és 0,004 fajsúlycsökkenéssel számolva a pasztőrözésnél 65 fokon 82 PSI, míg 80 fokon 96 PSI jött ki nyomásra a palackokban. Persze mindez csak számolgatás, a valós eredmény a gyakorlatban derül ki, de a nagyságrendek ehhez hasonlóak lehetnek.

Előzmény: acerola (23360)
acerola Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23364

A 16473 hozzászólásban van egy link és leírás hogy pasztörizálnak cidert. Ha tudsz angolul az eredetit is érdemes elolvasni.

Előzmény: pkl (23363)
pkl Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23363

OK! Csak ötleteltem. De akkor még mindig ott az üst :)

Előzmény: Smürc (23361)
Smürc Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23362

Mint régebben is írtam, szerintem biztonságosabb az üvegek nyakát teljesen üresen hagyni, hogy abban rugózhassanak a gázok!!!

Előzmény: Smürc (23359)
Smürc Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23361

Levegő és a palackok között lényegesen lassabb a hőközlés, mint víz és a palackok között. Ha mondjuk 80 fokos levegőt forgatsz, nagyon lassan melegszenek, ha forró levegőt használsz, hogy gyorsítsad az erjedés leállítását, akkor az üvegek nyaka meg a kupak (ott nem hűti a folyadék) túlságosan felmelegedhet.

Elképzeltem egy kis videót: Állsz a konyhában várakozva, amikor eldurran egy palack, még fel sem ocsúdsz, amikor a következő kettő, már gyorsabban. Érzed indul be mint a pattogatott kukorica, közel menni sem mersz, nem hogy kinyitni. EKKOR FELESÉGED KÉRDŐEN TEKINT RÁD...  :) :) :)

Ha leforgatnád a filmet, föltétlen tedd fel ide! :)

Előzmény: pkl (23358)
acerola Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23360

A nyomás alatt lévő üvegek pasztörizálása nagyon trükkös. A főmérséklet növekedésével nő a nyomás az üvegekben. Tehát egy szűk hőmérsékleti tartományban kell tartani az üvegeket lehetőleg. Ami már elég meleg a pasztőrizáláshoz, de nem túl meleg mert azzal az üvegek felrobbanását kockáztatod. A sütőben lassabb a hőmérséklet átadás. Kicsit tovább tarthat. Ráadásul nagy tömeget is kell majd felmelegíteni. Ha tudod mérni az egyik üvegben a folyadék hőmérsékletét és biztosan eléri a pasztőrözési hőmérsékletet, de nem haladja nagyon túl, akkor működhet. Viszont nagy szívás, ha mégis felrobban egy vagy több üveg benne.

Előzmény: pkl (23358)
Smürc Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23359

Száraz élesztőt használtam, ugyanolyan módon, mint egyébként is a sörnél, azaz hidratálva majd sörlével "megetetve" felfuttatás és beoltás. Akkoriban egy évig mindenhez s-04 élesztőt használtam, mert vettem egy nagyobb csomagot.

Befőzőautomatával csak az az aggodalmam, hogy relatív kis teljesíménye miatt, nehogy túl lassan állítsa le az erjedést (sőt a felmelegítés elején gyorsítja) aztán kicsit túlnő a nyomás. Ha nem is robbanást okoz, de nyitáskor szökőkutat. Nekem is volt ilyen, ha nem elég gyorsan jutzottam a hőkezelés végére. Lehet , ezt beszámítva, előbb kell elkezdeni, mondjuk 0,003 fajsúlycsökkenés után és a palackopkat (amik 20-25 fokosak) legalább 50 fokos vízbe berakni.

Hajrá!

Előzmény: Kisgubac (23357)
pkl Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23358

Sziasztok!

Szerintetek járható út lenne a kőkezeléshez a légkeveréses sütő? lényegesen egyszerűbb és bele megy 20 üveg :)

Előzmény: Kisgubac (23357)
Kisgubac Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23357

Köszönöm a leírást!

Találtam egy angol nyelvű bejegyzést, amit egy USA-ba szakadt német írt arról, hogy készíti a malátaitalt, szerintem ugyanez a menet.

Akkor még annyit kérdeznék, hogy milyen élesztőt használtál (por, folyékony)? Összekeverted a lével és utána palackoztad?

Van befőzőautomatám, amivel a vizet melegítem a főzésekhez, a pasztörizálásra tökéletes lenne. Gondolom nem árt neki, ha a vízből "száraz dunsztba" raknám. Vagy az már nem érdekes.

Na, megpróbálok egy befőzőautomata kompatibilis adagot, hátha sikerül.

Előzmény: Smürc (23352)
acerola Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23356

Kerestem a témában egy fórum bejegyzést.

https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=13452.0

Itt a lényeg:

Five Star responded with "If you use Saniclean at 1oz per 3g water, you do not need to rinse, you just let air dry. It just a low foaming version of Star San. Let me know if you have any more questions. Cheers!"

My follow up question was "If air drying will only concentrate the product, what would be the concern with draining and using the sanitized part?"

And their response to that was "There is no concern with that."

Azaz úgy tűnik mégsem kell öblíteni, de valamiért az új használati utasításban ez van.

Előzmény: acerola (23355)
acerola Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23355

Nem ismerem a Saniclean-t, de a neten talált leírás szerint öblítős. Azaz a Starsannal szemben mintha ezt ki kéne öblíteni.

Előzmény: -conrad- (23353)
acerola Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23354

Ezt senki sem tudja megmondani mérés nélkül. Be tudsz szerezni egy sűrűség mérőt?

Egyébként simán lehet, hogy csak a vödröd ereszt.

Előzmény: nantuyou (23351)
-conrad- Creative Commons License 2016.04.18 0 0 23353

Szia,

3ml/liter hígításban használtam és sima csapvízzel. Én úgy használom, hogy tettem egy spiccelőbe belőle, és miután ki van jól mosva az edény (pl. az erjesztő) utána jól át van vele fújva és hagyom rászáradni.

Felesleges 10 liter vizet bekeverni és abban mosni, így spriccelve bevált.

Van bekeverve emellett 1-2 liter egy tálban, abban áznak pl. a csapok, meg a kupakok is ami palackozáshoz kell, illetve egy bespriccelős üvegmosóm is van, abba is elég 1 liter oldat.

Előzmény: kornel8 (23350)
Smürc Creative Commons License 2016.04.18 0 2 23352

Szia! Valóban akkortájt foglalkoztam a dologgal, egész össze is állt, de aztán mindig kevés az időm rendes sör főzésére is, így a maláta-ital készítés elmaradozott. Pedig azóta is véleményem, hogy ez ugyan nem sör, de helye van az italok között. Egy szénsavas üdítő házilag, sört nem ivóknak, gyerekeknek, sofőröknek. Egy kemény fizikai munkás napon, amikor még autózni kell, nagyon jó folyadék- és kalóriapótlás. Még többszörös magyar triatlon, ironman bajnok barátunk is elfogadja. :)

3-szor főztem, ez már valamelyes tapasztalat.

Én német oldalakon találtam instrukciókat, malztrunk vagy malzbier szavakra keresve. De igazából csak leírják egyszerűen a sörfőzést egy recepttel és hogy beoltás után 12-24 órával állítsuk le az erjedést a palackokat 70-75 oC-ra melegítve. Ez tulajdonképpen az általad utolsónak leírt módszer.

Namost a szénsavasítás hogy optimálisan sikerüljön ( se sok, se kevés) az nekem is fejtörést okozott eleinte. A német receptek úgy szóltak, hogy nyitottan erjesszük, majd a 12-24 óra múltán zárjuk le és hőkezeljük. Így nem sok bubi lesz benne. Gondoltam előbb le kellene zárni, hogy gyűljön a bubi az üvegbe. De mennyivel előbb? A különböző receptekben megadott 12 vagy 24 óra erjesztés amúgy is nagy különbség. Biztosan mindenki tapasztalta, hogy az erjedés beindulása is tág határok között ingadozhat. Nagyban befolyásolja a beoltás mértéke és a hőmérséklet.

Először egy kupakba épített nyomásmérőre gondoltam, de ennek hiányában más lett a megoldás. Itt jegyezném meg közben, hogy olvastam valaha egy cikkben, hogy a néhai Nektár Sör-t ma azért nem lehet az eredeti recept szerint gyártani, mert az 1% alkoholt tartalmazott, ma pedig EU szabályzás szerint 0,5%-ig lehet alkoholmentesnek tekinteni az italokat.

Szóval jött a próbálgatás. Beoltás után lepalackoztam és lezártam az összes palackot, majd néhány óránként felnyitottam egyet megkóstoltam, van-e bubi és megmértem a fajsúlyt.

A sok duma után most jön a lényeg!

A kisérletezés eredménye: Mindegy, hogy alacsonyabb hőmérsékleten egy nap alatt, vagy magasabb hőn fél nap alatt, de ha a fajsúly 0,004-et csökken, akkor kb. 0,5% alkoholnál tartunk és a lezárt palacban kb. megfelelő a CO2 mennyisége. Tehát nem kell föltétlen nyitogatni az üvegeket próbára, csak egy edényben, üvegben folyamatosan ellenőrizni a fajsúlyt és ha megvan a 0,004 csökkenés, akkor kész.

No és itt jön a következő probléma: ekkor az összes üveget lehetőleg egyszerre és minél gyorsabban hőkezelni kellene, hogy leálljon az erjedés. (Erre is különböző adatok jönnek: pl. melegítsük 80 fokra, 20 percre vagy melegítsük 65 fokra és hagyjuk kihűlni. Szerintem mindegyik jó lehet, ha pár héten belül elfogyasztjuk és addig minimun egy hűvös spájzban tartjuk.)

Nekem sem fért az összes üveg egyszerre a fazékba. Az első adagot a fazék alján rácsra állítottam, majd langyos vízzel feltöltöttem és minél gyorsabban melegítettem. Legalább 20 percet hőn tartottam, hogy biztosan az üvegekben is átmelegedjen a lé. Második adagot (ami eddig várt, tehát tovább nőtt benne a nyomás) enyhe szorongással a már fazékban lévő 70-75 fokoz vízbe állítgattam bele és emeltem az egészet erre a hőre. Nekem soha egyetlen palack sem durrant el, bár kissé (?) aggódtam. Azért nem kell a fazék fölé hajolni, ha utánam csináljátok! :)

Én félbarna-barna malátaitalokat készítettem. Tapasztalatom szerint, hogy ne legyen ízetlen, aránylag édes (0,060 fölött) és aránylag gyengén komlózott sörlevet jó ilyenhez készíteni. Úgy vettem észre, hogy a keserűség a frisshez képest napok alatt sokat csökken, nem kell megijedni az elején.

Kikerestem, még a 16475-ös hozzászólásomvan írtam le eredetileg a tapasztalataimat.

Sok sikert, újabb tapasztalatokat, ötleteket oszd meg! Nekem is kellene csinálnom egy új adagot, jön a meleg és este mindig autóval kell hazamennem. :(

Előzmény: Kisgubac (23347)
nantuyou Creative Commons License 2016.04.17 0 0 23351

Üdv Mindenkinek.

HELP!

Kezdő vagyok , úgy hogy sűrítménnyel szerettem volna kezdeni.

Vettem egy MANGROVE JACK'S EXPORT STOUT sűrítményt. Mindent úgy csináltam ahogy le van írva.

Minden eszközt elmostam, kiáztattam,többször elöblítettem. 3 liter gyöngyöző vízzel  a sűrítményt összekevertem

adtam hozzá 1kg cukrot,majd felöntöttem 23 literig vízzel. Megvártam hogy lehűljön 25 Celsiusra és beleszórtam az élesztőt. Jól elkevertem, lezártam, a kotyogót felraktam. Szépen elhelyeztem a nappaliban(az asszony határtalan örömére) ahol 20-23 fok van. A kotyogó 10 perc múlva már ment is. 48 órán át 10-15 másodpercenként buggyant, a család "örömére". AZTÁN MEGÁLLT. A kotyogó beállt alapra,egy szem gáz sem termelődik. Ez idő alatt kb. 2 cm hab keletkezett ami már eloszlott. 24 órája semmi. Az előírt 8-10 nap még nagyon messze. Kiengedtem egy decinyit szép habja van ,sör íze, barna színe, csak a szénsav hiányzik még belőle.

Létezik hogy 2 nap alatt leforrt?

Mit javasoltok? 

kornel8 Creative Commons License 2016.04.17 0 0 23350

Köszi, akkor nem aggódok ezért. Te milyen hígításban használod? Desztillált vagy sima csapvízzel kevered be?

Előzmény: -conrad- (23349)
-conrad- Creative Commons License 2016.04.17 0 0 23349

Szia, ugyanez volt a dilemmam 2 hete, a facebookon kerdeztem ra. Elvileg nagyon hasonlo a ketto, csak a sanicelan nem habzik fel. En is starsannak kaptam az olaszspadnel. 

Előzmény: kornel8 (23348)
kornel8 Creative Commons License 2016.04.17 0 0 23348

Sziasztok! Most néztem, hogy Star San-t kértem a boltban, de Saniclean-t kaptam, ez egyenértékű a Star San-nal? Legalábbis az ára 2100 Ft volt a 118 ml-nek és Star San-ként volt elszámolva, de erre összetételként 20-30% foszforsav van írva.

Előre is köszi.

Kisgubac Creative Commons License 2016.04.17 0 0 23347

Egy majdnem 3 évvel ezelőtti Smürc hozzászóláshoz (15878) kapcsolódóan kérdezem, ha még emlékszik rá, hogy sikerült a Nektár sör készítése? Nézegettem a későbbi hozzászólásokat, de nem találtam utalást rá.

Hogy lehetne szénsavas malátaitalt készíteni (pl. Karamalz - asszonynak ez tetszik, de a sört nem szereti)?

Malátalé+víz+szódás szifonnal próbálkoztam már, de baromira felhabzott és túl szénsavas volt.

Egy ausztrál oldalon találtam javaslatot, de rögtön 2 eltérő erjesztési idővel:

-egyik szerint 8 hétig  0-1 C-on

-másik szerint főzés után nagyon röviden max 10órán keresztül hagyni erjedni a levet, csak szénsav képződés miatt

Előzmény: Smürc (15878)
-conrad- Creative Commons License 2016.04.16 0 0 23346

Szia,

25 liter vizet tettem a gabonához, máslóvíznek pedig kb. litert használtam. Kevés lett a másláshoz a víz, több forrt el mint amennyit vártam így 4 literrel még pótoltam forralás után. 

Most 25 liter főző és 20 liter máslóvízzel csinálnám.

Más: 

Csinált valaki már graff-ot? Tetszik a dolog, kipróbálnám, a facebookon tette ki valaki de nem valami informatív a recept amit adott. Hogyan kell csinálni, 50-50% sörlé-almalé?

Előzmény: krityo1976 (23345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!