Az ipari is inkább 80 megás. De ipari sávban ritkán adnak amatőr kísérletekre. Gondolom előbb utóbb valami digitális műsorszóró sáv lesz a volt OIRT rész is.
Igen, 1949. végén Standard Nemzeti Vállalat (NV) néven lett állami tulajdon a nehezen végrehajtott államosítás után. Pár év mulva kapta a görög Nikosz Belojannisz után az új nevet. Cipelte is ezt a nevet a nyolcvanas évek végéig, amikor Görögországban ajánlatai szalonképtelenek lettek. Ekkor lett BHG Híradástechnikai Vállalat, azzal a belső eligazítással, hogy ha azt kérdezik, hogy mit jelent a BHG, az a válasz, hogy ez 3 betű. Tudomásom szerint a bölcs újságírók találták ki, hogy ez Budapest Híradástechnikai Gépgyárat jelent, ez tudomásom szerint alaptalan, bár az is lehet, hogy én tévedek. Óh Istenem, bárcsak ez lett volna az újságírók által kitalált valótlanság.
Én összegyűjtöttem párat :) Már csak sávrész kellene ahol lehetne használni.
Bár szomorú tapasztalatom, hogy sokaknak az idő hiányántúl készülékük sincs. Hiába szeretnék rádiózni akár 28-29 megán vagy épp 50-en, ha nincs ellenállomás nagyon....
Ezért dolgoznak most 32000Ft/hó fizetésért emberek 4 órában, "Új munkahelyeket teremtünk!" szlogennel... Előtte 70ezer Ft/hó 8 órában, de az sok volt, nincs az államnak erre pénze... Spartacus, ébredj!
Ez a Médiatanács is egy kolonc a nyakunkba. Úgy csinálnak, mint ha az egész müsorszolgáltatás nem a közönségért lenne hanem őértük. Ld. a Sláger és a Danubius megszüntetése. Azóta nem hallgatok rádiót. Eggyszerüen a szemünkbe köpnek és én sajnos nagyon nehezen felejtek.
Gondolom olyat ne is kérdezzek, hogy a 70 MHz-es sáv valaha nálunk ki lesz-e adva amatőrsávnak. Nézegettem a könryező országok adatait és kevés kivétellel szinte mindegyikben ki van adva egy kis szelet abból a sávrészből.
Nálunk is volt egy terjedési kísérlet még talán 2006-ban? Aztán azóta nagy a csend...
Igen, a Standard Villamossági RT. gyártotta. Az újraépített (mert a régi teljesen elpusztult) adó 1948. november 13-án indult, tehát idén ősszel lesz 63 éves. Tudomásom szerint bekapcsolható.
Igen, a müszaki emberek pedig a háttérbe lettek szoritva régen is, most is. A klasszikus rádiótechnika meg különösen jellemző volt... Én sokáig próbáltam a szaktudásomat felhasználni de mindig falakba ütköztem. A legjellemzőbb az volt, hogy mit akarok, egy tiszta szép munkát végezhetek, kiélhetem a szakmai perverzióimat, ne akarjak ezért pénzt is. Ezért van némi averzióm az amatőr rádiózás iránt. Azok az emberek még ott vannak!!!!!
A KGST, a cucilista tervgazdálkodás, a mindenkit foglalkoztatunk elv még a lehetőségét is kitörölte a hatékonyság vagy a gazdaságosság szempontjainak. Most marketingesek és pénzguruk döntenek műszaki fejlesztések irányáról. Akkor párttitkárok és alkoholista levitézlett katonatisztek.
Azért a szakértelemmel is voltak gondok. Példátlanul kevés korszerű szakirodalom volt elérhető. Angolul is sajnos igen kis százalékban tudtak még a jobb szakemberek is. Sokáig dugva kellett olvasni a "piszkos nyugat" folyóiratait. Aztán ez egy kis önelégültséggel fűszerezve a hosszú évek alatt megtette a hatását.