Van egy problémám egy yaesu ftm-10 rádióval kapcsolatban.
Ha 6,25 -ös lépésközbe kapcsolom, és pl. 446,031 25 a freki, az ellen álomások szerint nem vagyok frekin. Szerintük 446,025 -ön vagyok adásban körülbelül. Én sem hallom szépen őket 446,031 25 -n. Viszont, ha 5 -ös lépésközzel beállítom a 446,030 at, minden kifogástalan, adásban, vételben.
Az a baj, hogy a két olcsó rádió nem fog egymás mellett egyszerre adni venni még más csatornán sem. Ez a hangvezérlésmeg levegőn keresztüli átvitel meg amúgy is nagyon kétségessé teszi a dolgot.
Az elv nem rossz, csak a 0,1 MHz PMR446 sáv túl kicsi ahhoz, hogy két, közvetlenül egymás mellett lévő adóvevő ( az átjátszó ) zavartalanul működjön. Talán nem is véletlen ez.
Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Ezek szerint a középső kocsiba egy úgynevezett Retranszlációs átjátszó "létrehozására" van szükség.
Ha jól gondolom, akkor ehhz elegendő 2db "pici-ócó" készülék, az egyiket ráállítom pl. fixen a PMR3-as csatornára, amásikat meg a PMR7-esre és mind a kettőn aktiválom a hangra történő adás lehetőségét.
A hátsó autóból PMR7-en beszélek, ezt veszi a középsőben szintén PMR7-re állított készülék és a hangszórójából kijövő hangra a másik készülék adásra kapcsol a PMR3-os és azt meg vételezi az első kocsi rádiója....
Tehát 3 autóval számolva összesen 4db készülék 2-2 különböző csatornára állítva ha jól sejtem?
Szabvány PMR készülék nem alkalmas átjátszó üzemre mert csak egy frekvencián tud adni-venni. Más, PMR sávon müködő készülék esetleg alkalmas lenne de még két készülék kellene az átjátszóhoz. Mi hordozná az átjátszót a konvojban? Egy harmadik autó?
- mivel, hogyan tudom megoldani a következő "feladatot"?
Adott a kézirádióm és egy másik szintén a PMR sávon is adó/vevő képes készülék, a kettő között pl. autókonvojban szükség lenne a hatótáv növelésére (egy átjátszóra) de nem úgynevezett rögzített - papagáj típusú átjátszóra, hanem valós időben kellene megoldani a beszélgetést egy harmadik rádiókészülék közbeiktatásával...
Lehetőleg mindezt a legolcsóbban, max. 1-2W kimenő teljesítménnyel...
Milyen "harmadik" készülék alkalmas erre a feladatra és hol érdemes nézelődni (pl. ebay, stb...)?
Az ipari is inkább 80 megás. De ipari sávban ritkán adnak amatőr kísérletekre. Gondolom előbb utóbb valami digitális műsorszóró sáv lesz a volt OIRT rész is.