Én sehogy, csak próbáltam gombászok kolléga ötletét továbbszőni.
Házilag megoldani elsőre nem tűnik sima ügynek, ez tény, a a folyékony nitrogéntől talán eltekinthetünk.
Huszáros megoldás, hogy az egészet lefagyasztja, még mielőtt a zacc kiválna. Vagy a zacc kiválása után fagyasztja le az egész flakont, utána levágja a flakon alját a befagyott zaccal együtt :-))
Ezt értem, de ha alul befagy a zacc, a murcit meg átönti egy kancsóba, az nem megy? Nyilván egy része így is elfröcsköl, de nem tud felkavarodni.
Nem azért, mert én se foglalkoznék ilyesmivel, épp nemrég olvastam egy leírást, hogy az édesen borok milyen folyamat révén készítik ki a fogyasztójukat, és okoznak fejfájást. Nyilván nem 1 dl -t kell hozzá elfogyasztani.
Habzóbor lesz belöle. A gond csak az lesz, amit szervezkedö is írt már: a zacc leül az aljára, a flakonban túlnyomás lesz (nem fog szétdurranni, én már tapasztaltam must megerjedésekor, legfeljebb az alakja megy át barbapapába), de amint meg akarod nyitni, kiszalad mellékzöngeként viszont felkavarja az üledéket.
Nem véletlen, hogy a palackban erjesztett pezsgöt fejjel lefelé tartják, idönként forgatják, hogy egyenletesen üljön le és tömörödjön a zacc, majd kibontás elött a palack nyakát lefagyasztják, hogy megfagyjon a zacc is, a keletkezö jégdugót a túlnyomás szépen kiviszi. na, nálad sajnos ilyenre nem lehet majd számítani.
Készült egy hónapja, két hete először fejtett. Szénsavas, gyenge forrásban van még, kb. most félédes ízérzet alapján(labor nincs a közelben, de nem is érdekes). Kellemes ízű, aromájú, itatja magát(már aki kedveli). Családnak, ismerősöknek, barátoknak tetszik.
Ilyen szénsavas ásványvizes flakonjaim vannak, ebbe tervezem palackozni a hét végén, ha esetleg szétdurranna, nem balesetveszélyes, bár szerintem nem fog már annyi co2-t termelni.
Továbbra sem akarom lefojtani, se kénnel, se Na-benzoáttal, fejlődik amerre akar, megromlani szerintem nem fog, figyelem, ha mégis, megy a seprő cefrébe.
Nem nagy tétel, mintegy 200 liter, ebből 10 flakonnal tervezek palackozni murcit, a többi megy az úszófedelesbe, kell a hely a Zweigelt rosé-nak, melyből szintén tervezek murcit, mikor eléri ezt az állapotot.
Sziasztok! Remélem maradhat nem tudom hogy jó helyen hirdetem e meg(?)
Ausztriai betegemtől kaptam két üveg,88as Tokaji ASZÚ-t de nagyon nem iszom,viszont a pénz meg kell állatorvosra,úgyhogy remélem sikerrel járok. :D
15.000ft az 5 puttonyos és 20.000 a 6puttonyos. Sötét,hűvös helyen volt eddig tárolva. Pécsen személyes átvétel,vagy posta. Rendelkezem megfelelő csomagoló eszközökkel.
Flor Stop, antiflor stb. Ugyanaz szerintem, csak a gyártó más.
Darabban lévő, vagy valami miatt nanás, taknyos, gyenege de még menthető helyzetekre van itthon nekem is. Ha parafinos a tartály, akkor ez csak egy kiegészítő a tető alá, de mem helyettesíti az olajat.
Arról vagyok híres hogy a tejet is megmosom. Tehát szerinted az úszófedél körüli résen át a bort semmi rossz behatás nem érheti parafin lezárás nélkül.
"... a murcit nem kénezed le, akkor ki fog forrni szárazra..."
Én innen indultam el gondolatban. Kén nélkül, mire számít bárki, hoGy mi lesz belőle? Egy ruskós, alul cuccos, felül letisztult, hőre, fényre instabilan viselkedő valami, ami várhatóan a felbontás pillanatában kihabzik és ezáltal fekveredik az üvegben lévő "folyadék".
A szituációt nem látom magam előtt, amikor egy ilyen valamire vágyna bárki az ismerőseim közül.?!?!
(A nagykerben láttam pezsgős uveghez speciális szerszámot, amivel a drótot meg lehet kötni, tehát lehet hogy többen játszanak ilyet, mint elsőre bárki is gondolná!)
A németek a murcit koronazárral zárják le. A gond az, hogy a normál borospalackok ma már könnyített anyagból készülnek, hogy kevesebb termékdíjat kellen az üveg kilója után fizetni. Viszont, ha nyomás keletkezik a palackban, akkor jó, ha nyomásálló, l. a pezsgóspalackok vastag falúak, még vastagabb alsó résszel. Elméletileg te magad is le tudsz zárni egy csavaros tetejü borospalackot, mert létezik olyan müanyagkupak, amit csak rá kell nyomni, majd elfordítani. Pl. itt:
Harmadik éve készítünk a családnak borokat, Zenit és Zweigelt fajtákból.
Korábban kéneztem a mustot, idén bepróbálkoztam kénezés nélkül kezdeni az erjesztést, gondolván, hogy a szén-dioxid segít a mustvédelemben. Szőlők nagyon egészségesek, kiváló volt az alapanyag, 18-20-as mustfokkal.
A fehér a kezdeti pár napos zajos erjedés után lehiggadt, opálos, de még most is mozog, szépen leülepedett, első durva seprőről levettem. Üvegekben folytatja a pályafutását, egy kis 55 literes fahordóba is raktam.
Kezdtük kóstolgatni a murcit, mindenkinek nagyon ízlik. Még édes, becslésem szerint 1/3 cukorja még megvan.
Dob az agyam, hogy ebből a murciból kéne palackozni, látom kezd ebbe az irányba(is) elmenni a borászat. Neten bóklászva látom, hogy az első hivatalosan forgalomba hozott murci is Zenit-ből készült.
Jönnek a gondjaim:
- ha ledugózom az üveget-robbanásveszélyes,
- ha nyitva hagyom, romolhat, kénezni nem szeretném,
- ha csavaros üvegbe raknám, laza csavarral, lehet, hogy jó lenne?
- látok olyan képeket, ahol műanyag palackokban van a murci, műanyag kupakkal. Nem szívesen tenném műanyagba, bár van az is.
Ha van valakinek tapasztalata, jó tanácsa, szívesen fogadnám.
Ha a rosé is eléri ezt az állapotot, azt is kipróbálnám.
Próbáltad úgy, hogy pár napig tele van (hideg) vízzel, a kicsöpögőt napjában többször pótolva, az akonadugót mindig visszadugva?
Amúgy lehet a paraffinosban is forralni, ami macerás, kiszedni belőle a söprűt, ill. kénezés után még keletkezik gáz, ami bekavarhat a paraffinrétegnél, úhygogy amikor leáll, én a helyedben egyből leszedném a söprűről, hogy lehetőleg minden gáz távozzon belőle.