Keresés

Részletes keresés

szabiku_ Creative Commons License 2021.01.16 0 0 2117

:)

A te fantáziavilágod szüleményei legtöbb esetben nem fordíthatók le a matematika nyelvére. Ez azért van, mert a matematikának megvan a szigorú szabályrendszere. A fizikának is ez diktál. A fizikát matematikai nyelven annak struktúráival és összefüggéseivel tudjuk használható módon megfogalmazni. A természet így tudjuk a fizikába fektetni. Arra nincs megoldás, ami nem vág össze egy matematikai modellel sem. Azt nem lehet fizikába fektetni. Noha vannak a természetnek ilyen aspektusai, de közel sem annyi és olyan, mint amennyit és amit te kigondolsz csak úgy ad-hoc. Ha valaki ilyen vizekre akar evezni, annak nagyon kell ismerni a bevált vizeket, és még így is el fog süllyedni. Fel kell fognunk, és el kell fogadnunk, hogy a természet egyszerre működtet olyan dolgokat, amelyeket csak egymást kizáró modellekkel tudunk leírni. Sajnos ez van. Az, hogy egyes elméleteket (valamennyire) sikerült egyesítenünk, egyáltalán nem jelenti azt, hogy matematikailag léteznek a nagy egyesítések is. (kicsit elkanyarodtam)

Előzmény: őszszakál (2114)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.16 0 0 2116

A rotáció a vektoranalízis ill. tenzoranalízis fogalma. Így ahhoz vektorok vagy annak magasabb rendű társai (tenzorok) kellenek.

Előzmény: Törölt nick (2112)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2115

Hát a tudomány nyelve már nem az angol?

Előzmény: őszszakál (2114)
őszszakál Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2114

Könnyen lehet, ha ismerném a matematika nyelvezetét, szót értenénk egymással. De sajnos tolmácsra lenne szükségem amiből viszont nagyon kevés van. :(

Előzmény: Törölt nick (2113)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2113

Rotáció kerestetik...

Előzmény: Törölt nick (2112)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2112

Most már elmagyarázhatnád a spinor rotációját.

Előzmény: szabiku_ (2111)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.14 -1 0 2111

https://ojs.uni-miskolc.hu/index.php/multi/article/view/646/404

 

Recept: (P.G egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Fizikai és Elektrotechnikai Intézet,Fizikai Tanszék)

Másolj ki a tankönyvből néhány alapvetőséget, ami rendben van, ezzel elhiszik, hogy van tudásod és értesz hozzá. Közben elejtve tűzdeld meg, de utána töményen írd le (fosd) a tudománytalan baromságaid (máséval együtt), és akkor sokan megeszik, sőt, meg is tapsolnak, meg pénzt is adnak érte.

szabiku_ Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2110

A Feynman path-ot, mint valószínűsített közlekedési pályát, kifelejtettem :3

Előzmény: szabiku_ (2109)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 2109

Nincs igazad. (Mint ahogy szokott..)

 

Ősrobbanás kezdete

Fekete lyukak Hawking sugárzása

A teljes Univerzum térbeli szerkezete

A Higgs-bozon is még csak közvetve "igazolt"

Térenergia

Számos csillagászati objektum működési folyamata

...

...

...

Előzmény: construct (2107)
őszszakál Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 2108

 „az elfogadott mérhető és mérhetetlen elméletek aránya nem létező mennyiség.”

 

Ti szoktátok mondani, hogy működésképtelen elmélete mindenkinek van. A működőkkel való összemérés már létező mennyiséget eredményez. Azonban a valóságot csak elméleti modellezéssel ismerhetjük meg. Erre szolgálnak azok is, amelyekről kiderül, hogy nem működik.:)

Előzmény: construct (2107)
construct Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2107

Kiszólásod méltatlan, nem tereltelek én sohasem. Legfeljebb nem értetted, amit írtam.

A fizikában csak olyan elméleteket fogadnak el, amelyek mérhető, és kísérletileg ellenőrizhető eredményeket adnak. A húrelmélet éppen ezért nem elfogadott.

Ezért aztán mivel nullával osztani nem lehet, az elfogadott mérhető és mérhetetlen elméletek aránya nem létező mennyiség.

Az egész technikai civilizációt mérhető elméletek alkalmazásával építették fel a hozzáértők, én is ilyenekkel dolgoztam egész életemben. Ha érdekelne a dolog, neked is éppen elég elfoglaltságot adna ezek megismerése. De ahogy látom, téged ezek nem érdekelnek, számodra egy elmélet valami olyanféle gőzös mese, amilyeneket te szoktál ide rittyenteni.

Előzmény: őszszakál (2105)
őszszakál Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2106

Korrekció: Szerinted milyen arányban állnak egymással a fizikailag mérhető és a mérhetetlen elméleti modellek? 

Előzmény: őszszakál (2105)
őszszakál Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2105

Szerinted milyen arányban állnak egymással a mérhető és a mérhetetlen elméleti modellek? A matematikailag korrekt elméleteket, mint a húr elméletet is bele számítva. (konkrét számokat adjál, ne terelj!)

Előzmény: construct (2104)
construct Creative Commons License 2021.01.11 -2 0 2104

Mondja ezt egy olyan tudatlan fickó, akinek elemi fogalma sincs egyetlen fizikai elméletről se.

Előzmény: őszszakál (2103)
őszszakál Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2103

Ami nagyot fejlődött, az az elméleti modellek divergenciája. A mérhetőség jóval elmarad mögötte. :(

Előzmény: jogértelmező (2102)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.07 0 0 2102

" A természet törvényeit a természet megfigyeléséből kell leszűrni."

 

Pont e cél érdekében fejlődött nagyot a méréstechnika az elmúlt évtizedekben.

Előzmény: Törölt nick (2100)
mmormota Creative Commons License 2021.01.07 -1 2 2101

Nem tért le. A természet megfigyelése során szerzett ismeretek halmaza önmagában csak egy adathalmaz. Összefüggések, logikai kapcsolatok nélkül nem lehet belőle olyan esetekre következtetni, amik nincsenek benne.

 

Nekünk ennél sokkal többre van szükségünk, olyan összefüggésekre, logikai kapcsolatokra, amik segítségével extrapolálni lehet, olyan eseteket előre jelezni, ami nem szerepel egy az egyben a megfigyelt esetek között.

 

Ezt pedig hatékonyan matematikai modell felállításával lehet megtenni.

 

Te azt nem ismered fel, hogy ez korábban is így volt. Azt hiszed, hogy azok az elképzelések, amiket még az iskola előtt kialakítottál, az nem modellezés, hanem valami más, a valóság közvetlenebb megismerése. Pedig az is modell. Nem tudod a valóságot forgatni a fejedben, csak egy modellt. Genetikailag belénk van programozva, hogy kialakítsunk valamiféle modellt, különben nem tudnánk létezni. A hadonászó, nézelődő újszülött kezdettől fogva azon dolgozik, hogy a szemével látott, kezével tapintott dolgokat összekösse, modellezze az agyában, hogy milyen összefüggés van ezek között, mi várható ha ezt meg azt csinálja. Megtanulja a szemével érzékelt képet összekötni a keze mozgásával, tárgyakat fog meg és mozgat stb.

Ehhez is modell kell. Aztán ezt fejleszti, kiterjeszti, beépíti a tapasztalatokat.

 

Az iskolában tanult newtoni fizika viszonylag jól illeszkedik a saját erőből megszerzett tapasztalatok körébe, matematikai úton megtámogatva. Ott is vannak kilógó, ellentétes elemek, pl. a testek a tapasztalat szerint nem tartják meg egyenes vonalú egyenletes mozgásukat. De legtöbb elem stimmel, a kilógókat meg aránylag könnyen elfogadja, mert belátja, hogy jól működik az így kissé átformált modell.

 

Az lenne a várakozás, hogy a későbbiekben is ez lesz, mindig csak egy kicsit kell újat hozzátenni, és akkor az új ismereteket is be lehet illeszteni a meglevő, rendszerezett, modellbe foglalt rendszerbe. Akkor azt mondanád, a járt úton vagyunk, a természet megfigyelése és a tapasztalatok rendszerezése a bevált módon folytatódik.

 

Csakhogy kiderült, ez nem ilyen egyszerű. Olyan dolgokat kell modellezni, amikről nincs semmiféle közvetlen tapasztalat, és nem úgy viselkednek, mint azok a tárgyak, amikről van. Ha lehetne azt mondani, hogy az elektron tulajdonképpen egy kicsi keringő golyó, csak ez meg az, akkor azt hinnéd, érted. mert van előzetes ismereted golyókról, keringésről stb. Bepakolnád a meglevő ismeretek közé, és megtanulnád, mik az eltérések.

 

De ez nem megy, mert a tulajdonságai piszkosul nem hasonlítanak semmiféle ismert tárgyhoz, a tárgyak ismert viselkedéséhez, kapcsolatához más tárgyakkal. 

Ilyenkor nincs jobb, mint megismerni a tulajdonságait, és a viselkedését matematikai objektumokkal modellezni. Olyan objektumokkal, amelyek passzolnak hozzá, valamilyen módon hasonló a kapcsolatuk más objektumokkal. Olyan alapvető dolgok jönnek elő, mint pl. a szimmetriák.

 

Az eredmény nagyon szép, nem az történt, hogy az újat lehetett besorolni némi finomítással a régi rendszerbe, hanem a régi rendszer tulajdonságait lehetett magyarázni az új matematikai modell alapján. Meg lehetett mutatni, hogy az új, a korábbiaktól nagyon eltérő szabályok szerint viselkedő részecskékből, mezőkből stb. miként lehet kihozni a makroszkopikus tárgyak megfigyelése alapján kidolgozott régi modellt.

 

Szerintem az is akadályozza nálad ennek az elfogadását, hogy nem vagy otthon a matematikában. Használod, de gyakran megértés nélkül, brutális hibákkal, ijesztően rosszul.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2100)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.07 -3 0 2100

A felvilágosodás előtt úgy képzelték, hogy az ókori bölcsek mindent tudnak. (Vagy amit nem, azt nem is érdemes tudni.) Aztán rádöbbentek, hogy még mennyi mindent nem tudnak. És az új ismereteket nem az ókori bölcsek szövegeiből kell kihámozni. A természet törvényeit a természet megfigyeléséből kell leszűrni.

A tudomány azonban letért erről az útról, amikor matematikai modelleket kezdett kidolgozni.

Előzmény: szabiku_ (2098)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.07 -3 0 2099

Fizikustól olvastam, hogy a fizika belegabalyodott a saját dzsungelébe.

szabiku_ Creative Commons License 2021.01.07 0 0 2098
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.07 0 0 2097

Nem. Az matematikailag forog csak, nem fizikailag.

 

Wieso?

 

A mező kinetikus energiájából kanonikus momentumot (πi) lehet számolni, akkor pedig van valamiféle (?kanonikus?) tehetetlensége is.

 

μi = (∂T/∂q.i)/q.i

Előzmény: szabiku_ (2070)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.07 0 0 2096

Az a baj, hogy az elektron számára a potenciál elektromos. És ha változik, akkor örvényes mágneses mező is keletkezik (ami már nem konzervatív). Persze ha jól emlékszem, akkor az elektromágneses hullámok esetén B=E/c2 (cgs).

Érdekes kísérlet az lenne, ha nagyfrekvencián meghintáztatnánk az elektront.

Előzmény: Törölt nick (2094)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.07 -1 0 2095
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.06 0 0 2094

Kész:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157010929&t=9241936

Rekonstruáltam a differenciálegyenlet alapján az időfüggő energia operátort. Lehet kalapozni...

Előzmény: szabiku_ (2093)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.06 -2 0 2093

hagyd abba ezt a borzalmat, mert semmi értelme. Totál kiégeti az agyad.

 

Még a klasszikus Hamilton-Lagrange formalizmus se használja az időfüggést a Lagrange- illetve Hamilton-függvényben. Az olyan benne, mint egy vakbél. Teljesen haszontalan. A rendszer zárt.

 

A kvantumelmélet pedig alapvetően a zárt Hamilton-formalizmussal szinkronizált. Az állapotok közti átmenetek mechanizmusa pluszba van adaptálva bele. Hasonló némileg, mint a gravitáció. Az alapvető specRel nem tudja, de a téridő szerkezetét alkalmasan megváltoztatva az áltRellel már igen. A kvantumelméletben a(z időfüggő) perturbáció (azaz a megfelelő nemátlós elemek a Hamilton-operátor mátrixában) csinál áthajlást a stacionárius állapotok között, és ezzel tudja leírni az állapotváltozást. A QED is erre épül.

Előzmény: Törölt nick (2092)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.06 0 0 2092

Van egy kandidátus az időfüggő potenciálra:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157007873&t=9241936

Még ellenőriznem kell...

Előzmény: szabiku_ (2089)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.05 0 0 2091

<Ψ|

   O

 

:D

Előzmény: szabiku_ (2087)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.05 0 0 2090

de egy bizonyos szint felett az olvasóról feltételezni szokás, hogy nem gyengeelméjű, és el tudja dönteni hogy mit jelent az adott kontextusban.

 

Használtsz esetleg Tex képletszerkesztőt?

Zárójelezés nélkül a művelet kizárólag a rákövetkező szimbólumra vonatkozik.

 

(Sajnos még így is vannak többértelműségek, például a hatványkitevő és a felső index. Ezért bátorkodtam javasolni, hogy az alsó-felső index ne mögötte, hanem előtte legyen.)

Előzmény: G.Á 0123 (2077)
szabiku_ Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2089

Kommutatív szorzásnál mindegy, hogy a tagban az integráljel után (előtte nem) hol szerepel az integrálelem (ami ugye tényező).

Előzmény: Törölt nick (2088)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.04 0 1 2088

Nekem úgy tanították, hogy az integráljel van elől, és a végén van az összegzés.

∫ f(x) dx

Számomra ez egyfajta keret, vagy implicit zárójelezés. Összegzendő ettől-eddig. Mármint a képlet, folyóméterben.

( f(x) ) dx

Viszont a fejlett vadnyugaton a differenciális összegzés "operátorát" gyakran előre írják, közvetlenül az integráljel után. Habár nem mindig.

∫ dx f(x)

 

 

Jobbra hat az operátor. Nem balra.

 

Legtisztább lenne ezt is zárójelezni, mint a függvények esetében a programozók. A végén kötelező pontosvesszővel.

y = sin(x);

z = p(Ψ);

A matematika és a fizika nem egzakt tudomány - a jelölések szempontjából. Hebehurgya.

Ha egy programozó ilyen trehány módon írná le, cifra hibaüzenetet káromkodna a számítógép.

Előzmény: szabiku_ (2087)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!