Keresés

Részletes keresés

Kapsel Creative Commons License 1999.11.27 0 0 223
A könyvvel kapcsolatban, a szerzőnek igazat kell adnom abban, hogy az Antológiát jobban megpakolhatták volna kiadatlan számokkal. Példáúl az a bizonyos CARNIVAL OF LIGHT nagyon érdekelt volna, nem értem, hogy George (persze ha ez úgy igaz, ahogy a szerző állítja) miért ellenezte ennek kiadását. SZVSZ a Beatles hírnevén biztos nem ejtett volna semmiféle csorbát, mi pedig új anyaggal ismerkedhettünk volna meg.

Más: a www.wallofsound.com-on megszavaztatták az odalátógatokat az évszázad 100 legjobb albumáról.
A végleges listában (amely több mint 400 ezer szavazatból állt össze) a Beatles albumok így szerepeltek:

1. Sgt.Pepper's.....
3. Abbey Road
14. Revolver
20. Let it Be

A tagok szólólemezei közül csak John van jelen a listán az IMAGINE-nel, az 57. helyen.

bonsay Creative Commons License 1999.11.25 0 0 222
T_S_Magnum:

Az Across the universe szerintem is az egyik legjobb (ha nem a legjobb) Beatles (pardon, John) szerzemény, akármit is írjon róla bárki!!! :-)))

bonsay

Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.25 0 0 221
A Brown Eyed Handsome Man megjelent single-n is, olyan számokkal, amelyek lemaradtak a Run Devil Run-ról.
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.25 0 0 220
Ugyanakkor én a Free As a Bird-öt sem tartom annyira csapnivalónak, sőt kifejezetten szeretem. Valahogy így szólhatna a Beatlesa kilencvenes években. Talán nem csak a rajongótábor okozza, hogy annak idején (1995-ben) a második helyig jutott a nemzetközi listákon.
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.25 0 0 219
1etértek, voltaképp én is szubjektív vagyok akkor, amikor sokallom az I wanna hold... dicséretére szabott oldalszámot a könyvben. Ez inkább csak kukacoskodás, az ember csodálkozik 1 általa kedvelt szám megítélésén. De mindezek ellenére nagyon érdekes könyv.

PS: Még valami: az Across the Universe-ről csak rosszat ír, pedig nagyon-nagyon kedvelem (és ezt azért nemcsak én...), szóval mégiscsak túlontúl szubjektív néhány helyen.

Előzmény: old shatterhand (218)
old shatterhand Creative Commons License 1999.11.24 0 0 218
Azt hiszem nagyjából egyetértek az előttem szólókkal:
Az információk mennyiségét már korábban elismeréssel ecseteltem. Az egyes számok megítélése valóban nagyon szubjektív, de végül is miért olyan nagy baj ez ? Ha most tartanánk magunk között egy gyors közvéleménykutatást, valószínűleg mindenki más dalt nevezne meg leginkább és legkevésbé kedvelt számként, sőt valószínűleg lenne olyan is, amelyik mindkét kategóriába belekerül.
Az viszont tény, hogy a minősítések alapján szinte nincs olyan szám, amelyben a szerző ne találna kritizálni valót. A kevés kivételek közül most hirtelen a Something jut eszembe, amely valóban kellemes kis melódia, de szerintem ennél legalább 50 jobb Lennon/McCartney van.
Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.23 0 0 217
Én is megvettem és tetszik. Annak ellenére, hogy én is találtam 1-2 bosszantó szubjektivitást: a Piggiest marhára fikázza például, fennakad a Mansonos aspektuson. Viszont a szerintem gyenguszka I Wanna Hold... szinte külön fejezetet kap. Szóval előfordulnak érdekes dolgok benne, de azt leszögezem, hogy hatalmas, eddig ismeretlen információözönnel rendelkezik, úgyhogy minden rajongó nyugodtan vegye meg, nem bánja meg.
Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 216
Nna, ki mit szól a könyvhöz? Az adathalmaz nagyszerű, ám a katalógusrendszert nem teljesen értem: egy csomó számot beszámoz és csak lábjegyzetben említ meg, főleg a BBC-anyagból. Aztán elég szubjekttív a kommentár. Még csak a Can't Buy Me Love-nál tartok, de még nem olvastam olyat, hogy ez vagy az a dal tökéletes lenne.
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.18 0 0 215
Ebben a pillanatban vettem meg a könyvet, még csak belelapoztam, de a végén máris találtam egy vitaingerlő állítást: a szerző szerint az Anthology-t a rajongók begyűjtik ugyan, ám egynél többször nemigen hallgatják meg.
Nos, nekem az Anthology 2 a kedvenc lemezeim közé tartozik, és számtalanszor meghallgattam már...
A java valószínűleg csak most kezdődik: hölgyeim és uraim, kezdjünk olvasni!
Előzmény: old shatterhand (214)
old shatterhand Creative Commons License 1999.11.17 0 0 214
Kedves JLeszter !

Csak abban az egyben vitatkoznék Veled, hogy a véleményünk gyökeresen eltérő. Szó sincs erről. Arra én is teljesen alkalmatlannak tartom ezt a könyvet, hogy egy kezdő zenerajongó ebből, vagy ezzel párhuzamosan ismerje meg alaposabban a Beatlest.
Én csak annyit mondtam, hogy számomra rengeteg új információval szolgált, pedig az elmúlt 20 évben egyet s mást elolvastam róluk. Annak pedig kifejezetten örültem, - amit már korábban leírtam - hogy felhívta a figyelmemet néhány olyan apróbb effektre, alig hallható hangra, amelyek fölött eddig átsiklottam.
Ami pedig a szakmai dilettantizmust illeti, laikusként készséggel elhiszem, ám éni is szívesen olvasnék Tőled konkrét cáfolatokat.

Üdv: o.s.

Előzmény: JLeszter (212)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.17 0 0 213
Kedves Eszter, én nagyon örülnék, ha írnál konkrét példákat. Az Internettón olvastam a könyvből megjelent részleteket, és azok alapján hasonló benyomásom támadt, mint Neked.
Szerintem a Beatles egy baromi jó és nagyon tehetséges zenekar volt. Nem több, nem kevesebb. Az más kérdés, hogy egy "korszak jelképe", a "lázadó ifjúság szimbóluma" és ilyenek. Lázadásuk akkortájt leginkább újszerűségükben és kísérletezőkedvükben mutatkozott be, az olyan dolgokkal, hogy társadalom stb. szerintem legalábbis együttlétük alatt nemigen foglalkoztak, legföljebb később, a hetvenes években, amikor sikké vált a zenészeknek ezzel foglalkozni. Nna persze kivételek vannak: Revolution stb., ám ezek is az együttlét utolsó idejéből valók.
Szóval ezt nevezik belemagyarázásnak. Amikor valaki megír valamit, és egy másvalaki a saját gondolatait, (rög)eszméit véli benne fölfedezni.
Várom a példákat!
Előzmény: JLeszter (212)
JLeszter Creative Commons License 1999.11.17 0 0 212
Hi!

Néhány hónappal ezelőtt jártam egy Beatles oldalon, ahol élő szavazógéppel szavaztatták a látogatókat, melyik a "leghasznosabb" Beatles könyv?
Magasan vezetett a már itt is emlegetett Lewinsohn(? most nincs kedvem utána nézni, hogy írja a nevét) könyv, második a 909-es sorozat Beatles része volt. (Ez nem azonos a magyarul is megjelent rettenetes "909 kérdés stb..."-vel.
1994-ben jelent meg "A fejek...", úgyhogy ha olyan jó, miért nem szavazott rá senki?

Azért én is megvettem, s bár még nem jutottam teljesen túl rajta, a véleményem merőben különbözik a jó öreg shatterhandétól. (Akár vitaindító is lehet - persze baráti vitára gondolok.)

Ha valaki ezen a könyvön keresztül ismeri meg a Beatles "igazi" arcát, arra kell rájönnie, hogy a 4 egyszerű, vidéki fiú komolyan részt vett annak idején a napi politikában, fajelméletről fecserésztek, a kábítószerek lelkes hívei és propagandistái voltak. Mindezeket a nagy nyilvánosság előtt tették. Mindezek melett körmönfont üzletemberekként arra is volt idejük, hogy egymás és környezetük életét tönkretegyék.

Én szerintem ez a valóság valamiféle perverz rajongói eltúlzása (ezt már a "Halhatatlan Beatles"-ben is észrevettem), ráadásul a szerző a Beatlest minegy eszközként használja fel arra, hogy a szerintem ocsmány, beteges és alávaló világnézetét terjessze.
Ennyit a könyv szociológiai hátteréről.

Ami pedig a zenei-szakmai oldalát illeti...
Alig több, mint két évtizede kezdtem el (klasszkus)zenét tanulni. A "hivatalos" tanulmányaimat már befejeztem, de a zeneelmélet mindmáig a kedvencem maradt. Vagyis igazán kritikusan ezt vizsgáltam-vizsgálom a könyvben és sajnos egetverő dilettantizmust találtam eddig.
Nem akarok senkit untatni a részletekkel, de szívesen írok példákat, sajnos van elég.

old shatterhand Creative Commons License 1999.11.15 0 0 211
Megvettem a könyvet !
A Libri boltokban már lehet kapni. Szerintem a legjobb, ami magyar nyelven valaha is a Beatlesről megjelent. Az ára kicsit húzós (3.500 Ft)de elhihetitek, megéri. Sorban ismerteti az összes dalt, de a Mindhalálig Beatleshez képest százszor többet tud, vájtfülüeknek is ad szakmai kommentárokat és úgy gondolom, hogy nincs az a fanatikus Beatles rajongó, akiknek ne nyújtana új információkat.
Újabb apropó, hogy egy kicsit más szemmel (füllel) újra végighalgassam az egész életművet.
Vegyétek meg ! (aztán majd megbeszéljük)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.15 0 0 210
A Sláger Rádió "brit invázió" hétvégéjén lehetett a könyvet megnyerni. Egyébként tudja valaki, azon az internettós pályázaton hirdettek már győztest? Nagy a csönd. Lehet, hogy a szerkesztőségi változások erre is hatással vannak?
Előzmény: Kapsel (209)
Kapsel Creative Commons License 1999.11.14 0 0 209
Üdv Mindenkinek!

A könyvet sajnos én sem láttam még sehol :(

Viszont megjelent Paul új komolyzenei albuma Working Classical címmel, amely az alábbi "számokat" tartalamazza:

0 1. Junk
0 2. A Leaf
0 3. Haymakers
0 4. Midwife
0 5. Spiral
0 6. Warm And Beautiful
0 7. My Love
0 8. Maybe I'm Amazed
0 9. Calico Skies
10. Golden Earth
11. Somedays
12. Tuesday
13. She's My Baby
14. The Lovely Linda

Amint látható itt nem egy oratóriúmról van szó, hanem különálló dalok (köztük pár korábban már megjelent)komolyzenei változatáról.

Az első 5 "dalba" a www.cdnow.com-on lehet belehallgatni.

old shatterhand Creative Commons License 1999.11.12 0 0 208
Szia Szabolcs és Többiek !

Milyen új Ringo lemezről van szó ? Nem is hallottam róla és tudatlan.
Én viszont arra lennék kíváncsi megvette-e már valaki az új Beatles könyvet ? ("A fejek forradalma")Az előzetes alapján nem lehet rossz.
Egyáltalán tud róla valaki, hogy lehet-e már kapni ? (A reklámok szerint igen, de én még nem láttam)

Előzmény: Törölt nick (207)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.12 0 0 207
Volt egyszer egy Beatles-topic...
Ringo új lemezét lehet kapni valahol?
JLeszter Creative Commons License 1999.11.07 0 0 206
Rózsavölgyiben összes Beatles vinilen! /kb. 4000
(Az első négy mono.)
Mind a három Anthology /kb. 6500 (triplák)

- Eredeti Apple kiadások

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.04 0 0 205
Igen, a 3299 is jó. :)
Előzmény: Törölt nick (204)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.04 0 0 204
Magnum, olvasom, milyen potom áron jutottál az All Things Must Pass-hoz. S azzal együtt, hogy utána fölemelték az árat, nagyon szerencsés vagy... Én pedig az MCD Áruházban épp most vettem meg 3299 Ft-ért a Wings Over America dupla CD-t. Az se rossz, nem?
Előzmény: Törölt nick (202)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.04 0 0 203
Az én apámnak is van egy orsós magnója, hatórás Beatles-szalaggal, egész máshogy szólnak a számok, van patinájuk, meg ilyenek. Néha jobban szeretem, mint a digitally remastert.
Az Anthology-t épp azért találták ki, hogy kicsit hátrébb nyomják az Ultra Rare-t és az Unsurpassed-et. Szerintem utóbbiakon valamivel jobb anyag van. Rubber Soul-verziókról viszont én se nagyon tudok, úgy tudom, arra az albumra elég kevés idejük maradt a felvételekre, úgyhogy nem is készült túl sok változat a dalokból. Viszont állítólag létezik egy Rubber Soul c. szám, ami eddig sehol nem jelent meg. Az is lehet, hogy csak a címe maradt. (Más források szerint a lemezcím - szokás szerint - egy felvétel utáni beszólásból ered. Az Antholgy2-n az I'm Down után McCartney azt mondja, hogy "Plastic soul, man, plastic soul...")
Előzmény: Törölt nick (202)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.04 0 0 202
OK - legyen a téma: bootlegek.

Ki hogyan áll az Ultra Rare Trax-szel, Unsurpassed Masters-szel és társaival? Lehetne csereberélni, nem?

Engem pl. nagyon érdekelnének a Rubber Soul lemez verziói, sajnos nagyon kevés jelent meg bootlegben belőlük (már ha vannak még).

Egyébként érdekes, hogy régen a mono (hivatalos) lemezekre külön mixek készültek. Nemrég átvettem Apu egy régi orsós szalagjáról egy Taxmant (egy monó lemezről, '66-ban készült a rádióból a felvétel) és tök máshogy szól, a kolomp is máskor indul, mint a hivatalos kiadásban.

Előzmény: Törölt nick (201)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.03 0 0 201
Köszönet.
Akkor most lassan meghalunk...
Előzmény: Törölt nick (200)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.03 0 0 200
Na jó: I'm down
Előzmény: Törölt nick (199)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 199
Több mint 24 óra elteltével is néma csönd. Talán föl kéne adnom megint egy rejtvényt?

"We're alone and there's nobody else
You still moan: Keep your hand to yourself"

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.01 0 0 198
De csönd van, hölgyek, urak!
Kapsel, igen, Dig A Pony.
Egy rövid értékelés a RUN DEVIL RUN-ról: szerintem jó lemez, jobb, mint a hasonló stílusó CHOBA B CCCP volt, más kérdés, hogy - Kapsellel egyetértésben - én se venném meg, ha nem Macca jegyezné. Egy jó rockandroll album, jó hangzás, jó zenészek, jó éneklés. Az új számok (amiket Paul írt) ellenben nem tetszenek annyira.
Előzmény: Kapsel (197)
Kapsel Creative Commons License 1999.10.19 0 0 197
Szabocs: a megfejtés helyes, ez a Long, Long, Long.

A te feladványod pedig vmelyik szám a Let It Be lemezről, azt hiszem, hogy a Dig A Pony.

Előzmény: Törölt nick (196)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.19 0 0 196
Kapsel, a rejtvényedet asszem még nem fejtették meg: LONG LONG LONG
Én is föladok egyet újra:
"Well, you can celebrate anything you want..."
(Egy igazán rövid ízelítő.)
Most én elutazom két hét nyaralásra, legközelebb nov1 körül jelentkezem, addig mindenki érezze jól magát, üdv!
Előzmény: Kapsel (189)
X polgártárs Creative Commons License 1999.10.17 0 0 195
Sp polgártárs,
a keresés funkció tökéletes a célra: Beatles-topik a kultúrában.
xpt
Előzmény: Sp (194)
Sp Creative Commons License 1999.10.17 0 0 194
Azokban az idôkben, a gimiben az osztályunk két csapatra oszlott; a Beatles és a Rolling Stones rajongókra (természtesen voltak más, pl.: Beach boys rajongók is). Sok "Mambó" meg "Crown" magnófej kopott el zenéjük hallgatása során...Szóval jó idôk voltak!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!