Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
En is olvastam, a Scud-ok nem tul megbizhatoak voltak +nem is pontosak(akar 2-3 km nagysagrendü pontatlansag is kijöhetett), ezt a orosz nagyobb altalaban atomtöltet alkalmazasaval ellensulyozta ki).
Hat en sem a Patriotot valasztanam, az biztos. Azt hiszem Ivaneknak volt SZ-300 inditoallasuk Kunmadarason, mert amugy is elöszeretettel pakoltak öket a reptereik vedelmezesere. Viszont ott a hajozok utaltak a legvedelmisek es forditva szinten, hogy miert nem tudom.
Mindez világos . De gondolom a statisztikát az egész háború időtartamára kell érteni nem egy ütközetre.
A háború ütközetekből áll, pontosabban jól megtervezett 'és amerikai módra' elnevezett támadásokból.
Iron Hand, United Effort, Rolling Thunder, Linebacker-I, Linebacker-II.
Ezek közzül egy kivételével mindegyik esetben a politikusok mondták meg a katonáknak, hogy hogyan harcoljanak, és meg is lett az eredménye.
Egyedül az "Operation Linebacker-II" 9 légicsapása volt amikor a légierő szabadkezet kapott, és mindent bevethetett, amit csak tudott, egy felállt, orosz típusú, integrált légvédelmi rendszer ellen.
Következtetéseket szerintem csak ezek alapján érdemes vonni...
... rádadásul a hidegháború már végetért (vietnám kapitalista ország vagymi :), és mindkét oldal résztvevői megszólaltak már.
Már évek óta nem beszélnek az amcsik több ezer rájuk indított rakétáról, sem a vietnámiak 4000 lelőtt bombázóról.
Csak a TOPGUN nem vette a fáradtságot, hogy helyesbítsen. :(
És még hozzájön a kevésbé dicsőséges szempont is, hogy nem is kell feltétlen győzni. Ha egy gép kifordul a támadásból és mellészórja a bombáit, ha egy cella felbomlik és könnyebb célpontot ad vagy nem állhat új körre a mögötte jövők miatt és emiatt aztán ő is a dzsungelre old bombát, akkor a rakéta eredményes volt, akkor is, ha esetleg a gépen egy karcolás sem esett.
Lehet a legénység jelentéseit összeadni, és az a sokszorozás miatt jó kis propaganda szám. (800 rakéta)
A 'Thud Ridge' felett köröző felderítő lokátorokat lefogó, rádióelektronikai harc gép vette az indítási jeleket, vagyis ebből tudhatjuk, hogy hányszor tettek úgy mintha indítani akarnának. (800)
De kimatekozhatjuk az elméleti maximumot is.
Vegyük az 1972, december 18.-ai, 20h támadást.
48db B-52 támadta Hanoit.
Támogatta a támadást még:
5db F-105G Wild Weasel
28db F-4 vadász
15db F-111 a repterek kifutóinak előzetes bénítása
31db zavarógép (EB-66, EKA-3, EA-6)
A 48db B-52-es 3 gépes alakzatban, 16 cellát alkotott, amik 4 perces időközökkel követték egymást. Az egész támadás így 1 óra alatt lezajlott.
A Hanoit védő 361. Légvédelmi Hadosztályba 2 és fél ezred tartozott.
(Az ezredek forogtak a bázisuk, illetve a déli bevetések között)
A 261. , illetve a 257. ezred 4 osztállyal, a 274. ezred 2 osztállyal (technikai osztály még útközben) védte a fővárost.
Minden osztálynak 6 rakéta volt az indítóállványon, és 6 az utántöltő járműveken.
Így egy óra alatt max 120 rakétát indíthattak, ha mindenüket ellőtték
Még mindíg nem szállok vitába, de nagyon felpörögtetek.
Az számomra kiderült, hogy "összetartó" elég sok állítása tényszerűn cáfolva lett.
Nálam a lérak már altzheimeres egy kicsit, de a szakértőbbek azt hiszem igazolták azt, hogy a technikából nincs jó vagy rossz, csak esetleg a kor szinvonalát nem tükröző, meg balf@sz kezelővel megálldott.
Alighanem rosszul fogalmaztam. A Dvinával egy célra kötelező három rakétát indítani. Vannak egészen különleges esetek, amikor a felhasználást egyel lehet csökkenteni. (a U-2 alkalmazási magassága kizárja a korlátozást) Ezeket a rakétákat alapesetben 6 másodperces taktussal lőtték. Az szerintem nem derült ki, hogy hányadik rakéta talált. Vagy ha ki is derült, hozzám nem jutott el. A 3 rakéta azonban biztos.
Ha úgy akartad kérdezni hogy "vajon miért volt/van NATO bácsi és amerikai barátaink az Sz-300-tól" beszarva, arra tudom a választ. Mert annak a technikának jók a paraméterei. A jugoszláviai háború előtt Milosevics vett két SZ-300 komplexumot az orosztól, de "az a szemét Jelcin" a kifizetés ellenére nem szállította le a dolgot. (Persze, mert akkor már embargó volt) Ha a jugóknak megvan az a két komplexuma, akkor azért annak az amerikaiak nem nagyon örültek volna.
Bár hosszú a dolog, de azért megpróbálom. Azzal kezdem, hogy az SZ-300-ról konkrét technikai és harcászati jellegű ismereteim nincsenek. (A PATRIOT-ról se) Viszont a korábban nálunk lévő háromféle komplexum egyikéből államvizsgáztam, a másikat hét évig üzemeltettem, a harmadikhoz meg parancsnokként kerültem, ami azért bizonyos ismereteket feltételez. Ezek a komplexumok arról voltak megismerhetők, hogy az üzemeltetés viszonylag egyszerű volt akkor, ha a technikusa ismerte a masináját. Viszonylag egyszerűen lehetett cserélni a legkisebb meghibásodott alkatrészt is, és az alkatrészek ellenőrzésére rendelkezésre állt az eszközpark. Az elektroncsöveket például egy erre a célra rendszeresített masinával tudtuk mérni (L1-2 és L1-3) (először azt hittem, hogy a LI-2 repülőről van szó) A berendezés egyszerűen javítható volt, és az általam korábban megismert emberek erre képesek is voltak.
Ehhez az üzemeltetés dologhoz azt is tudni kell, hogy nálunk követelmény volt, hogy a már osztályos fokozatot szerzett technikus javítani is tudja a berendezését. Tudtuk is. Az amerikai csodálkozott is ezen, és őszinte csodálattal nézett rám. (Én meg őrá más miatt néztem csodálattal) Náluk a szervíz csoport jött, és kicserélte a berendezést. Aztán amit elvittek, azzal ráértek tökölni a gyárban. Na de mi van akkor, ha nincs a közelben a szervíz csoport, vagy háború van, és nem szívesen jön közel. Akkor bizony beszart a berendezés. Én meg megjavítottam a sajátomat.
Az orosz minden technikáját úgy csinálta meg, hogy hülye katona ellen is biztosítva volt. Ez persze költői túlzás, de majdnem olyan, mint az MTZ traktor, mert azt is lehetett javítani egy nagy kalapáccsal és egy laposvágóval.
Valószínűleg ebből még nem derült ki számodra, hogy én miért az SZ-300-at választanám. Egyszerűen szimpatikusabb számomra. Vany egyébként olyan volt lérakos kollégám, aki mindkettőt készség szinten megismerte, ő is ezt mondta.
Ugyanis ezek a "SCUD" rakéták teljesen át lettek alakítva. A nagyobb hatótáv elérése érdekében ugyanis a fejrész rovására növelték az üzemanyagtartályt. Megbízhatósága még az egyébként 1965-ös rendszerbe állítású hírhedten pontatlan SCUD-B-t is alulmúlta. Ami egyébként csendben halkan megjegyzem nagyjából a II. Vh. színvonalát hozta. Ráadásul a repülővel ellentétben még a pályáját sem módosítja menet közben.
Azaz a válaszom: igen, valószínűleg ért el találatot. Azonban a legtöbb rakéta egész egyszerűen szétesett menet közben.
Ez igen érdekes, de akkor elárulhatná már valaki, hogy a Tel Aviv-ra, Kuwait City-re, meg a jó ég tudja mi mindenre kilőtt Scud rakétákat mi küzdötte le? Hacsak nem a nyugati szél + a "Sivatagi Vihar"....
Gondolatolvaso vagyok, pont a kerdesed elotti hozaszolasomban irtam: a pontatlansaga. Vagyis ezek alapvetoen sivatagos, lakatlan helyekre zuhantak a cel kozeleben, de arra is volt pelda, hogy masik orszagot talaltak el vele.
Ezek egyebkent nem igazi Scudok voltak, azok sokkal pontosabbak, az orosz gyartmanyokkal el lehet talalni egy varost. Annal kisebb celt azokkal sem, de mivel atomfegyverhordozonak terveztek, ez megfelelo precizitas volt, kb 300 km-es hatotavolsaggal. Az Irakiak altal hasznalt (az ujsagirok altal kovetkezetesen SCUDnak nevezett) raketak hatotavolsaga joval nagyobb, viszont a pontossaguk joval kisebb. Az al Hussein raketakrol is olvashatsz a golbalsecurity.org-en.
Amennyire én tudom, a MiG-25-ös meglehetősen göröngyös módon talált magának való feladatokat. :)
Eredetileg az volt a cél, hogy a B-58 Hustler és az akkor még csak tervezőasztalon létező XB-70 Valkyre bombázót elfogni képes Mach3 sebességű, nagy repülési magasságú elfogó vadászgépet hozzanak létre. Miközben Mikoyanék dolgoztak a problémán a különféle kisérleti gépeikkel (pl. Ye-150 és Ye-152), az XB-70 program "eltünt" a képből, miután leállították. Új cél kellett, ezért az A-12 / SR-71 kémrepülőgép lett a cél. Mikor végül 1972-ben rendszerbe állt, azonban ezt a feladatot sem igazán tudta ellátni. A hajtóművei élettartama túlságosan is alacsony volt, és a gép tartósan csak Mach 2.5-el tudott repülni. Ugyan lehetőség volt ennél nagyobb sebességű repülésekre (Mach 2.8 körüli volt az általános), de utána a hajtóműveket rögtön ki lehetett cserélni (ennek nem kevés köze volt ahhoz, hogy a hajtóműveket eredetileg a Tu-123 egyszer használatos pilóta nélküli, szuperszonikus sebességű felderítő robotgépekhez tervezték, ahol ugye a hosszú élettartam nem volt elvárás). Később a hajtómű folyamatos áttervezések után már viszonylag korrekt élettartamot bírt ki (a kezdeti 150 repült óráról 1000 órára nőtt).
Tudomásom szerint egyébként MiG-25-ös soha nem "fogott el" SR-71-est.
"Kiderült, hogy 100% bizonyossággal nem tudják, szedett-e le egyáltalán SCUD-ot."
Ez igen érdekes, de akkor elárulhatná már valaki, hogy a Tel Aviv-ra, Kuwait City-re, meg a jó ég tudja mi mindenre kilőtt Scud rakétákat mi küzdötte le? Hacsak nem a nyugati szél + a "Sivatagi Vihar"....
Hehe, vicces veled vitatkozni, ha ijeneket állítasz, nem olvasol egy kicsit túl sok TOPGUN-t? :))
Ajánlom figyelmedbe ezt a kissé pontosabb forrást:
"Mettol meddig volt a legjobb infravoros legiharcraketa a vilagon?"
Tudnál esetleg írni egy pontos és _jól dokumentált_ számot arról, hogy hány légigyőzelmet értek el ezzel a "Best of the Best" rakétával korszerű, nyugati gyártmányú harci gépek ellen, ez alatt a 20 év alatt?
Hogy Powers mit csinált, azt nem tudom, de az biztos, hogy a végén egészen lejött. Lehet, hogy lőttek le saját repülőt is. De gondolj bele abba, hogy ez mikor volt. Az a komplexum egy ötkabinos Dvina volt, ami a légvédelmi rakéta fejlesztésnek az elejéről való. Abban szerintem - persze az ujjamat azért nem merném megharapni - saját gép felismerő berendezés még nem volt. Egyébként mikor már stabilan működött a dolog, akkor azért kidolgozták a lérak és a repülők közötti együttműködés lehetőségeit. A kidolgozott módszer elosztotta a "feldolgozandó szektorokat, és kizárt volt a másik szektorába való belépés.