Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Mert annak is szánták. A W116-os Mercedes és az E3-as Bmw ellenfele volt. 1969-től 1977-ig gyártották,először 2,8,utána 3,2 literes V6-os motorral,3 sebességes automata,vagy 5 sebességes ZF manuális váltóval. A szervokormány,a színezett üvegek és a magnézium felnik szériatartozékok voltak,de lehetett rendelni klímával,motoros ablakokkal,központi zárral, bőrkárpittal is.
Köszönöm. Én csak a Rábára leltem rá. Érdekes lenne látni a Rábát felülről.
Általános megjegyzés: Sajnálatos, hogy a járműveket ritkábban fényképezik le hátulról, felülről, vagy alulról. Ez utóbbira persze csak kivételesen adódik alkalom.
Csepel D710 tűzoltóautó átalakított, rövidített fülkével. Az ajtó mögött látni ugyan némi üvegfelületet, de a kerékjárati ív hátulja és a fülke vége között minimális a távolság. A fülke hátulja is túl egyenes (levágott), a tetőnél ez jól látszik.
ELZETT P3000 porral oltó felépítménnyel. Kitűnően látni a portartályt és a hajtógázt szolgáltató nitrogén palackokat.
Ezt a tűzoltószert ebben a kialakításban még később is gyártották. Például Pétfürdő-nek egy Csepel D730-ra volt felszerelve ilyen.
De a P3000-et (halonnal oltóval társítva) szereltek még RÁBA U26-ra is.
"mellettem ülő ember a csikket lehajolás nélkül tudta a kézifék melletti nyíláson kipöccinten."
Hosszú platós Dizil a 80-as években ... Két rakodóm volt, én akkor még 3x ki-be szálltam a fülkéből, mire azok mögmozdultak. Beértünk a telephelyre, már ebédidő volt éppen, én nyargaltam is kajálni.
Egyikőjük ügyesen kiszórta a parazsat a cigijéből, az ülésen lévő plédre kikászálódás közben.
Valamiért visszamöntem a kocsihoz és látok valami furcsa föstöt, kiszállni a letekert ablakon. Ajtó kinyit és látom hogy már 1 tenyérnyi lyuk van a plédön, amit 1 rántással kidobtam az udvar közepére. Ott is hagytam mint bűnjelet, amit utána valaki eltaposott ! Kérdözte a főnök, mi történt, mire én azt válaszoltam, ettől a naptól kezdve nincs dohányzás a kocsiban, amit ő csak helyösölni tudott.
Természetesen a Csepel 350-es fülke sem volt komfortosabb. Főleg mai szemmel nézve. A GAZ-51 vezetőfülkéje télen jóval melegebb volt a Csepelénél. Ez egyrészt a hatékonyabb fűtőkészüléknek, másrész a jobb tömítettségnek volt köszönhető. (emlékszem olyasmire, hogy a Csepelben mellettem ülő ember a csikket lehajolás nélkül tudta a kézifék melletti nyíláson kipöccinten.) De azt ne felejtsük el, hogy abban az időben - úgy általában - keveset törődtek a gépkocsivezetők és kocsikisérők munkakörülményeivel. A munkahelyet nem szanatóriumnak tekintették, hanem a frontharc helyeként. A munka fronján való helytállást várták el a vezetett tömegektől.
Szerintem a GAZ-51 Csepel-fülkéssé alakítását inkább az motíválhatta, hogy az utóbbi háromszemélyes volt. Egyébként is marhaság volt a plató széleségénél jóval keskenyebb vezetőfülkét készíteni. Emiatt kellett kb fél méter hosszú tükörszárakat alkalmazni.
Lehet hogy mótvá, de ez a Csepel fülkés GAZ-51 milyen indíttatásból született? Az eredetit elérte a végzete és így kapott új életet, vagy jött egy adag alváz fülke nélkül amire itthon karosszáltak valamit, vagy esetleg korszerűsítés címszóval épültek át ilyenre?
Üdv.! Néha szoktam tekinteni ezt a topikot. Gordon Zsigmond bácsit kérdezném,hogy nem lenne egyszerűbb belinkelni az egész fortepan oldalt kompletten,úgy ahogy van(?) Aztán mi majd mazsolázunk belőle.
Az előéletét nem ismerem. Azonban abban biztos vagyok, hogy az 1980-as évek második felében a BKV 69 hívószámú baleseti helyszinelőkocsi volt. A 4 gazdája lelkesen babusgatta. Tolatólámpa, országjelző matrica, és még egyéb díszítmény volt rajta. Kicsit világosabb kék volt, mint az AS 09-18 (BKV 67), AS 09-19 (BKV 68) és az AS 33-44 (BKV 66)
A mellékelt képen a csomagtartófedél bal alsó sarkában olvasható a fentebb emlegetett hívószám.
Erős kétségeim vannak afelől, hogy a Főtaxi helyszinelőkocsijának is pont 69 lett volna a hívószáma.
Öregeket kérdezem. Ezen a képen nem Komáromi urat látjuk, aki a BRFK baleseti helyszinelőinek volt egy időben a főnöke? Vagy csak a bajusza hasonlít rá?
A haszonjárműveiken biztosan a FA, FB, FC, GB, GD, stb. betűkkel lehetett fehér tábla. A személyautók esetében volt egy időszak, amikor kiagyalták a "szolgáltató szgk." kategóriát és ezeknek volt fekete táblájuk AP, AR, AS, stb. betűkkel.
A képeken látható Mercedes-Benz 208 (ha jól olvasom) ezek szerint személygépkocsinak lehetett vizsgáztatva.
Komment írásakor, ha a beszúrni kívánt képet a komment írása közben készítem memóriahiány miatt, így nem terheli a mobileszköz tárhelyét, viszont sajnos nem ajánlja fel, hogy elforgathatnám...
a felső képet valójában Z. Nagy Imre készítette a Lobogó és az MHSZ Élet c. újság fotósa, a fotó egyik változata nyomtatásban a MHSZ Élet 1975/15. sz.-ban jelent meg
Lassan összegyűlnek a BKV Forgalombiztonsági Osztály 1980-as évek közepén használt autóinak a képei. AP 23-70, AS 09-18, AS 09-19 és AS 33-44. Az utolsón - Polski Fiat 125 - nem volt megkülönböztető jelzés, csak ordibátor. Ezen az AS 09-18-ról a Vámház krt-n készült képen (fortepan_288797) személyesen bennem is gyönyörködhetnek az olvtársak.
A Fortepanra felkerült Prohászka Imre fényképeinek egy része. https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Proh%C3%A1szka%20Imre Volt szerencsém kollegaként ismerni őt. Mivel a szolgálati helyünk az Orczy téren - a Baross kocsiszínben - volt, így sok kép készült a környékről. A Fortepan válogatóinak különösen tetszettek a - fene tudja már, hogy hányban volt - nagy havazás idején készültek.
Ez a szöveg volt hozzá: Sági Peti, MH Szolnok. Ik 256 turbós, akkoriban 7000 km volt benne. Bármelyik laktanyába mentem vele az országban, mindenhol le akarták nyúlni!
Remélem nem sértettelek meg. Mintha kicsit ezt érezném. Eszemben sem volt, hogy "esetleg meghazudtoljalak". Nekem "jól esett", hogy találtam ilyen képet.
Én biztos nem írtam ilyet, hogy nem volt, mert másodikos tehenikus tanoncként (önként és dalolva) a MÁVAUT Béke téri főműhelyében pont ilyenek végszerelésénél REPASZ voltam nyári gyakorlaton.
Tehát tudom, hogy volt.
Olyat viszont írtam, ezt ma is tartom, hogy nem volt rendszer a felújításokban.
Ik-620 is épült helyközi változatnak, IK-630 is épült helyi változatnak.
Az utánfutók ugye új gyártásúak voltak.
A képen látható változat szerintem egy baleset utáni helyre állítás lehet, vagy pedig - ez valószínűbb - a sorozat egyik első, kísérleti példánya, aminek sorozat gyártásáról lemondtak.
Talán emlékeztek még - a régi hsz-eket nem tudom idehozni mert a keresőt nem tudon használni - az IK 630/620 csuklós témára. Én írtam, hogy a '70-es években "naponta" láttam egy 0-2-2-0 ajtóképletű
ilyen csuklóst. A rendszáma GA-69-28 volt. Akor azt mondtátok - többen is - hogy bizonyára rosszul emlékszem és ilyen nem volt. Én akkoriban a Váci út 129-ben laktam és kb. 10 évig itt vezettem villamost.
Később én megkértelek téged Lacikám, hogy hozd újra elő a témát mert engem "már hülyének néznek" ezzel a dologgal, gumidani pedig feltett ide "átalakítási rajzot" amin már volt ilyen.
Most itt a kép is a fortepanról - 257378. -, teljesen véletlenül találtam. A régi Váci útról nézegettem képeket- tudjátok "a hülye nosztalgia". Ezen ugyan nem látszik rendszám de az említetten kívül másikra én sem emlékszem és ráadásul ennek is az útiránya megegyezik az emlékeimmel.
A kép a Váci út - Dózsa Gy. út kereszteződésben készült, szemben a Váci út 74. ELMÜ székház van(Dráva u. sarok).
Nem a Gyertek el a névnapomra? Nekem az ugrott be. A vasmu igazgatójának volt ilyen fehér Zsigulija, valami speciális rendszammal, amit megérkezésekor szóvá is tett a többi vendég. A 88-88 rémlik, de nem biztos, elkezdtem nézni, de nem lehet beletekerni, mert mkndig lefagy, annyi idom meg most nincs hogy kivarjam, pedig az elején van. A végén pedig balesetezett vele.
Túl nyugodtan álldogálnak ott a jómunkás emberek zsebre dugott kézzel,se rendőr,se mentős,se tűzoltó. Szerintem inkább egy filmforgatáson készülhetett a kép.
A második világháború után az Eisenach-i BMW gyár az NDK-hoz került. A típust itt gyártották előbb BMW-340 névvel, majd hosszabb pereskedést követően kénytelenek voltak megváltoztatni EMW-340 (Eisenacher Motorenwerk) típusszámra. A gyártás 1949-ban indult és 1953-ig tartott. Gyakorlatilag a BMW-326 (1936) alapjaira épült, más karosszériákkal.
"A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium 1954-es átszervezése kihatással volt az Autóközlekedési Igazgatóságokra is, a 8-as számú 4-es lett és Szegedre költözött. Mindezek mellett hozzákerült Bács-Kiskun megye közúti közlekedésének üzemeltetése is. Az AKÖV-ök számozása is megváltozott, a 4-es számú igazgatóság ettől kezdve a 41-es (Békéscsaba), 42-es (korábbi 82-es, Szeged), 43-as (Kecskemét) és 44-es (Baja) AKÖV-öt irányította."
Igen, ez a 2-es, a fehér-piros korszakában, kb. 1967-71 között.
(Az MTI itt elgépelte az évszámot; ez nem lehet 1962, inkább '69. Ez egy Malév Tu-134-es, amelyből az első 1968. dec. 22-én érkezett meg. 1972 után pedig már nem volt a képen látható változatú és kinézetű 34-ese a Malévnak. Tehát marad az 1969.)
A képen egy AL-1 típusú catering gépkocsi látható. (AL: Avtomobilnüj Lift.) Ez a fedélzeti ellátmányt vitte a repülőgépekre. A szekrényét hidraulikus munkahengerekkel lehetett megemelni a repülőgépek ajtajának a magasságára. Ezt a Tu-104-es és az Il-18-as repülőgépekhez készítették Rigában 1958-tól. GAZ-51 alvázra épült, a vezetőfülkét és a kocsiszekrényt korai RAF-251 típusú autóbuszok elemei felhasználásával hozták létre, amely autóbuszt szintén Rigában gyártották, szintén GAZ-51 alvázra. Egészen kis sorozatokban készültek, majdhogynem egyedileg, ezért nem voltak teljesen egyformák. A Malévnak két ilyen kocsija volt. Az 1-es számún két nyitható ajtócska volt a kocsiszekrény szoknyáján mindkét oldalon, a 2-esen csak egy-egy.
Idővel készült szoknya nélküli szekrényes változatban is, a RAF-976 típusú autóbusz elemei felhasználásával; az volt az AL-2 típus, de abból a Malév nem vásárolt. Ahogyan az AL-3-ból sem, amely KAZ-608 alvázra készült, még a legömbölyített KAZ vezetőfülkével.
A Malév az Il-18-as gépek forgalomba állítása után nem sokkal, 1961-ben szerezte be a két AL-1-es járművét. Rendszámuk nem volt, 1-es és 2-es sorszámokat viseltek. Kezdetben egyforma, a kornak megfelelő díszes Malév festésük volt, felül fehér, alul világoskék és sötétkék színekkel, hatalmas MALÉV felirattal. Kb. 1967-ben átestek egy javításon, akkor átfényezték mindkettőt. Az 1-es maradt fehér-világoskék, de már sötétkék részek nélkül, a 2-es viszont fehér-piros lett, a feliratok pedig jóval kisebbek lettek. 1973-ban, az LRI megalakulása évében még megvolt mindkettő, de akkor már a Malév 70-es évekbeli vörös-fehér festésmintájára voltak fényezve, és újra nagy méretű, fehér CATERING feliratot viseltek.
Ezután hamarosan kiselejtezte ezeket a Malév, és ZiL-130-as alvázra épített kocsikkal cserélte le. A kettő között létezett a Malévnál négy darab, KAZ-608V alapon készült AL-4 típus, amelyek szögletes, előre döntött szélvédős vezetőfülkével készültek. Ezek kapták a 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os sorszámokat. A KAZ alvázakat Grúziában készítették, onnan szállították Rigába, ahol a felépítményt felszerelték. Minden AL- kocsi ott készült. Ezután a Malév már nyugatról szerzett be catering járműveket, először két kis Mercedes kocsit, valamikor a 70-es évek második felében, de az már egy másik korszak története.
Cigarettának látszó csokirudak, egyenként fehér papírcsőbe csomagolva. A halódó kapitalizmusból hozták ajándékba. Nem a 70-es években, hanem az 50-es évek második fele, 60-as évek első fele lehetett. Most, hogy írok róla, tudatosul bennem, hogy kb. 60 éve őrzöm őket.
"Talán ha rendőrautóra festeném a saját autómat, de az se biztos, hogy az ma szabálytalan."
A hatósági járműveket jelző bizonyos grafikai elemeket tilos magánautóra, vagy nem az adott hatóság hivatali járművére felfesteni:
Ami hatóságonként változik az a testületi színű ferde oldalsáv és az adott hatóság megnevezése. Mondjuk nem teljesen értem, hogy egyes hatóságoknak miért kellett a hagyományos testületi színét (BV ibolyakék, polg. védelem: mályva) megváltoztatni, de mindegy.
A rendőr hagyományőrző egyesületeknél teljesen valósághű járművek és ruházatok-felszerelések vannak és ezeket találkozókon és bemutatókon is használják, ahová általában "lábon" jutnak el.
Ez a "hasonló, de nem az" műfaj nem újdonság. Gyerekkoromból őrzök két csokoládás csomagot, amely az akkoriban nagyon menőnek tartott Marlboro és Camel cigaretták csomagolásához hasonló. Volt más is, de számomra azok a márkák ismeretlenek voltak és ezért nem őriztem meg őket.
Értem amit írsz, de végül büntetés szerintem a lopott festék miatt lett az ügyből. Csak mivel lemasolta az emlitett céges járművek megjelenését, ezzel felhívta magára a figyelmet, és ebben a topikban a járműves szál a kapcsolódás.
Ha rendőrség feliratot tennél a kocsira, arra valamit rahuzhatnának szerintem, ha nagyon akarnák. Bár láttam már gyűjtőnek rendőr Ladát, letakart villogokkal. A betett redőnység az határ eset, megtéveszto, de mégse az.
Az nekem is megfordult a fejemben, csak nem írtam le, hogy fényező létére (jó fényező) keverhetett volna más színt belőle.
Havernak volt anno "vízügyes kék" Simsonja, a vizugynel dolgozó papa jóvoltából, persze ez nem volt feltűnő, csak ő annak nevezte. Egyik környékbeli tszben volt piros fulkes Ifa, esedékes volt a festése, mondták hogy kicsit világosabb legyen, na tettek a sötét piroshoz kis fehéret, atfujtak, száradás után szabályos rózsaszín lett. Mikor meglátta a műszaki vezető, mondta nekik hogy fessék le pirosra. Nálunk meg a megboldogult műhely főnök kevertett színt szintén Ifa fülkére (vilagoszold volt gyárilag), már a 90-es évek, számítógépes szinkeveres, hogy a fülke ne Trinattal legyen mint a plató meg az alváz, hanem valami komolyabb festékkel, meg hát akkor már színre is keverik. Én nemtudom mit magyarázott nekik, de lett olyan banán vagy neonsarga szine hogy csak úgy virított.
"Talán ha rendőrautóra festeném a saját autómat, de az se biztos, hogy az ma szabálytalan"
OFF
Bő 15 éves történet,talán már elévült Életemben többször is visszaköszönt még a metálkék tetős fehér Polski,mert talán ennek az autónak az emlékére több autóm is ilyen színben pompázott. Többek között volt egy Fiat Doblo személyautóm, 1,9 jtd motorral,amit Olaszországban alapos chiptuningon esett át.Ennek következtében ,az egy téglarakás légellenállási tényezőjével büszkélkedő kisfurgon simán elérte a 200-as tempót és gyorsulásban sem kellett szégyenkeznie. Az eredetileg hófehér autó is megkapta a kék-fehér színt, a kilincsek vonalában választva alul lakkozott hófehér,felül azurkék metál lett és az ablakok is a kaszni színéhez hasonló fóliázást kaptak. Innentől kezdve nagyon kellemes volt autózni vele,mert minden sarkon kiengedtek és gyorsforgalmi utakon sem kellett különösebben nyomulni ,mert ha meglátták a tükörben az erősen rendőrautóra emlékeztető autót, akkor még a nagyobb/erősebb gépek is úgy spricceltek ki előle,mint a csirkék....A tükörben nem nagyon látszott,hogy van-e "bóbita"a tetején,vagy sem.... :-)))
Az más kategória már. Veterán járműveket szoktak olyanra fényözni, mint az egykori szolgálatot teljesítő technika volt, de az föltűnik mindönkinek hogy a múltat idézik csak.
Még nem is olyan nagyon régen többször láttam személygépkocsit (a típusát most nem mondanám meg, de talán egy régi Moszkvics vagy Zsiguli lehetett, pont olyan, mint a korabeli rendőrautók is), "rendőrkékre" fényezve, oldalán fehér csíkkal, a csíkban "REDŐNYSÉG" felirattal... :-)
Talán ha rendőrautóra festeném a saját autómat, de az se biztos, hogy az ma szabálytalan.
a sztoriban nem az volt a csúcs, hogy milyen színűre festették, hanem a feltűnősége.
Képzeld el, hogy Budapesten holnaptól járna 3-4 db igen élénk valamilyen testülethez tartozó autó.
Mondjuk zebra mintás és vmilyen hatóság járna vele.
Megszokja mindenki.
Ok.
Erre megjelenik másik 8-10 maszek autó ugyanolyan színekben.
Csak feltűnne sokaknak.
Amúgy ha már olyan fényező volt a bácsi - amit nem vitatok - akkor a fia által lopott festékekből nem tudott volna valami más árnyalatot összekeverni ?
Budapest XII.kerületben az Alkotás utcából (a mostani SHELL kút) helyén volt egy kicsi zsákutca a Déli pu posta vágányai felé az Alkotás utca kiszélesítése előtt.
Vagy az csak az AL rendszám lett? Eddig úgy gondoltam, hogy hát céges-céges, mindegy, hogy állami, vagy tanácsi, vagy magáncég (ami új volt akkor), de lehet, hogy kettéválasztották már, és éppen betűhatáron? Az AK (a legvége is?) pedig még a régi "állami-tanácsi" kocsikat illette meg?
Nem lehet, hogy valamelyik újonnan alakult kft céges kocsija? 1989 után a mi kft-nk új Ladái (2 db 21074!) AL rendszámot kaptak (01-58 és 01-62), utóbbi még az átrendszámozás után is a cég tulajdona volt jó ideig (BYP-090).
Számomra furcsa az AK-90-09 frsz. a Suzukin! Mert, ez a rendszám állami, tanácsi szervek részére volt kiadva, 1990 augusztusáig. Akkor viszont még nem volt Suzuki Swift, sőt még Geo Metro (az USA-ból importált módosított Swift) sem lehetett!
Hűha!Ez a Zil a néhai munkahelyem-a KVV cég-autója volt,még nekem is volt szerencsém javitani..utolsó "gazdája" ott Vidovics Lajos bácsi volt..
Volt ebből a sorbol a 71-50,a 71-51 a képen ami van,a 71-52-ez bitang jó gép volt,a 71-53,ami KCR 5000 darut kapott a szovjet daru helyére..
Ezek még eredeti békebeli benzinmotoros gépek voltak,ugy mentek el a cégtől,hogy nem kaptak diesel motort-a benzines kor egész végéig kitartottak ugy 88 magasságában cserélték le őket Liaz platósokra..
Korban és térben nem tudom pontosan elhelyezni a képet-de a háttérben a tipikus"balatoni"fenyőfák vannak,a vasak,amit a platóra raknak,nagyon emlékeztet egy IK-260 tetejére-talán a siófoki buszkarambol(az első)helyszinén segit a gép a roncsok eltakaritásában..meg a telephelyünk szó szerint az ut másik oldalán volt,tehát nagyon közel az esethez..a gépen még rajta van a szovjet vonófej,amit később le kellett venni-tehát mindenképp a levételt elrendelő határozat,és 77 közé esik a kép,mert mintha ezek a Zilek 77-ben jöttek volna..
Nagy dolog volt akkor ez a CPS, de ez a része itt off. A CPS amerikai-magyar vegyes vállalat volt, 30% Bábolnai Á. G., 20% Intercooperation Rt, 50% CPS-USA. Az amerikai kapcsolatban része volt egy külföldön élő magyarnak, Kiss Tamásnak, aki egyben a CPS-USA fő reszvenyese volt.
A magyarosításkor asszem nem csak a nevét magyarositottak, hanem kivasaroltak az amerikai tulajdonreszt, de erre hirtelen nem találtam információt a polcon lévő könyvben.
"1975-ben döntés született a CPS magyarosítására, helyette az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer kezdőbetűiből álló IKR mozaikszó került használatra."
A CPS (Corn Production System) ipari szervezettségű kukoricatermelési rendszer, mely elindította a hazai mezőgazdaság gyors ütemű fejlődését. Egy sikeres amerikai technológiát felhasználva átalakította a hazai kukorica és más szántóföldi növények termesztését.
A társaság 1971-ben alakult Bábolnán más állami gazdaságok részvételével is. 1973. március 30-án hivatalosan is zöld utat kapott az indulásra. 1975-ben döntés született a CPS magyarosítására, helyette az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer kezdőbetűiből álló IKR mozaikszó került használatra.
Azt megelőzően, hogy a későbbi hosszú 12-es körforgalom vonalán járt volna, volt egy időszak, amikor a 45-ös járat a Moszkva tér - Móricz Zs. körtér útvonalon közlekedett. Az 1957-es térképen és 1958-as menetrendben látom ezt. Az 1959-es menetrend szerint már abban a körforgalomban járt, amelyre mindketten emlékszünk.
Jóhiszeműen feltételezem, hogy oktatási célra készítették ezt az elrettentő felvételt. Minden bizonnyal ezzel akarták bemutatni, hogyan tilos az utasok felszállítása.
Egyetlen 1 dn ZIL-118 Junoszty busz furikázott kb. fél-egy éven át Tököl reptér és Mátyásföld között.
Mivel összesen csak 20 db készült belőle nagy szám volt, hogy közülük 1 db Magyarországra került.
szovjet rendszámmal.
Már túl volt élete delén a busz de így állandóan fotózták az utcán.
Ebből sok konfliktus lett.
Ezért az egyik magyar elhárító ezredes azt javasolta kollégájának, hogy a következő sátoros ünnepen állítsák ki, fotózza le bárki kivül-belül és mindjárt pár tucattal vagy százzal csökken az olyan piszilicsáré ügyek megoldása ami az Ő feladatuk volt.
így is lett.
Emlékképei a fejemben vitatkoznak egymással*** hogy ez a következő BNV-n történt e vagy valami más alkalommal ?
*** = ez a finomabb megfogalmazása az öregkori hülyülésemnek.
Érdekelne az, hogy a fújkálókkal szemben is eljárt-e a rendőrség? Van rá egy korsó söröm, hogy nem. Másrészt az is érdekelne, hogy a Volánbusz követelte-e és pláne megkapta-e a fújkálóktól a kártérítést? (újrafényezés és a kiesett időre számított elmaradt bevétel) Erre is van egy másik korsó söröm, hogy nem.
A hatóság és a cég ilyen hozzáállása teszi lehetővé azt, hogy ez a probléma nem lett csírájában elfojtva. Mára már azon sem csodálkoznék, ha valamelyik áljogászkodó ügynökség a fújkálást "emberi jognak" deklarálná. Az irányított propaganda ugyanis már régóta "művészetként" kezeli.
Hát ez már nagyon Sötétia végnapjaiban készült. Az I-es tároló már üres. Korábban a kommendánsok kocsiai voltak ott, balra az I. hk. z. telephelyén is csak rumli van a kocsik helyett.
Csak a fényezésről ugrott be, bocsánat a terjedelemért:
Édesapámék 1969-ben vettek egy új Polski Fiat 1300-ast, a 237-ik átadott autó volt az országban. Apám nagyon büszke volt rá, a munkája miatt rendszeresen járták vele az országot. 1976 körül a gondos karbantartás és a garázsban tartás ellenére is csúnyán elrohadt a Polski,így apám,amolyan kazánkovács-és nőgyógyász módjára nekiállt kilakatolni otthon, persze lánghegesztéssel,munka mellett szabadidejében. Érthető okokból nem haladt gyorsan a munka,így -mivel autó kellett- vett egy leszakadt Trabantot,hogy amíg a Polski elkészül mobilis maradjon a család.A Trabant rendszámára nem emlékszem pontosan,valami CO rémlik,az első 601-esek közül való volt,még "zongorabillentyű" kapcsolókkal és négyszögletes km órával. Valami halvány mályva színű volt ( Mostanában igen sok pénzt megérne).Arra emlékszem,hogy állandóan szerelni kellett. Végül az állandó Trabant szerelés mellett is elkészült a Polski karosszériája és lehetett vinni fényezőhöz. A kerületben élt és alkotott "a Zubor " ,ahogy anyámék emlegették,a környék egyetlen maszek fényezője, hozzá lett elgurítva a Polski. Az eredetileg világos szürkéskék autó hofehér lett, metálkék tetővel. Mai ésszel ,gondolom a fényezőnek egy korábbi VW Passat fényezésből megmaradt egy korty festékje,azt melegítette rá apámékra jó pénzért. A jó pénz akkoriban többezer forint volt,már nem emlékszem pontos összegre,de arra igen,hogy anyámék spóroltak rá egy ideig,hogy ki tudják fizetni.... A lényeg,hogy közel egy év után végre kész lett a Polski, szép és egyedi lett,apám feszített benne,mint két szem krumpli egy zsákban. Senkinek nem volt metálkék tetejű Polskija közel e hazában! A Trabit apám "átfényezte" az udvaron,-krémszínű lett,piros tetővel- és egész jól látható összegért eladta.
Én is ezen a Polskin tanultam vezetni 12 éves koromban, mert apám és anyám bevett szokása volt,hogy bármelyik is vitte el az autót,mikor hazajöttek kint hagyták a kapu előtt és utána este kezdődött a szokásos háború,hogy ki menjen ki beállni a garázsba. Természetesen az esetek 90%-ban apám vesztett, ezt megunva ,egyik este kivitt az épülő Ferihegyi II-es kifutópályához és közelte,hogy -Na,fiam,akkor most megtanulsz vezetni!- Szerintem még ő is élénkebb tiltakozásra számított,pedig alig láttam ki a műszerfal felett,de legalább lelkes voltam,mint a hülyegyerek a vidámparkban. Pár nap gyakorlás után már egész jól ment a dolog,elindulás-megállás, felkapcsolás,kanyarodás,tolatás.... Már harmadikban-negyedikben csapattam a kifutópályához vezető földutakon,mikor egy alaklommal ,egy nagyobb esőzés után -akkori méretemből adódóan-nem vettem észre,hogy a teherautók komoly bakhátat kapartak a földút egyik szakaszán és én bő 50-es tempóban felmentem rá.... és persze fent is akadtam,annak rendje-módja szerint.Apám nem volt boldog.... Kb. félórás küzdelemmel szedtük le a kocsit,én hátramenetben hintáztattam,ő meg emelte az autó elejét,hogy valamit tapadjanak a hátsó kerekek. Utána egy-két hét kimaradt az oktatásból....
És végezetül,hogy rendszám is legyen: A Polski rendszáma CZ 78-05 volt, máig megvan a forgalmi engedéllyel együtt , apámék '81-ben vettek a Röppentyű utcában egy MR 75-ös -fekvő lámpás-állami leadott Polskit. A kék-fehér sokáig állt még a kert végében,míg végül az én minden sírásom és tiltakozásom ellenére -anyám nyomására- apám kihúzta a szeméttelepre.... Talán egy évem lett volna még,hogy jogsit szerezzek és nagyon szeretttem volna első autónak rendbehozni,de másképp alakult.......
Az alul - ládatér ajtó vonala alatt - újra fújatott buszokért sok vidéki cégnél ölni tudtak volna.
Nálunk mikor az üe vezetők lázadoztak, büntetni akartak érte (tényleg szabálytalan volt) Tari vezig azt kérdezte :
Kinek a munka idejéből csinálják?
- Kinek a pénzéből ?
- Okoznak kárt ?
- Akkor meg hagyják békén a sofőröket meg a festőket is.
Ha a buszvezető, saját pénzéből, szombaton vagy vasárnap délelőtt átfújatja a busz alját körbe akkor Őt becsüljék meg mert gondoskodó buszvezetőről van szó.
Igen kiszámolható, hogy mekkora villanyszámla többletet okoz, hogy a kompresszor megy egy szombaton délelőtt amikor nem kellene.
De ezek 6-8 éves buszok.
Ha valaki a 6-8 éves buszát*** így karban tartja akkor ne birizgálják.
Meg kell hagyni, hogy a Volánbusz autóbuszai grafittisen sem szerepeltek az utcán. Gyanítom, hogy a "művészek" is rájöttek, hogy fölösleges erőpazarlás tőlük ezeket a buszokat "dekorálni".