Télapó bácsi meghozta a Sony HC-1000-est! Nagggyon király a gép, ismerkedem vele, már a felét el is olvastam a használati útmutatónak. Szóltam az öregnek, hogy kéne hozzá egy tok is, úgyhogy tegye hátramenetbe a szarvasokat és meg se álljon az Amphibico gyárig. :)
Kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek! (nyomassátok a bájglit ezerrel!) :)
Bontsuk szét, nagylátó és makró.
Tehát azt mondod hogy makrónál érdemes a blendét beljebb zárni, és ezzel kiemelni a céltárgyat a háttérből?"
Makrónál mindenképpen érdemes a blendét zárni, hogy legyen egy minimum mélységélesség. Kivétel, ha szeretnéd a hátteret megtartani kéknek, ilyenkor a megfelelő kompromisszumot kell megtalálni. Ami a kis digit gépek előnye a DSLR-ekkel szemben az, hogy a mélységélesség nagyobb.
Az én gépemen ha teljes manuálban van lehet 3 lépésben szabályozni a vaku teljesítményt. Te akkor mit ajánlasz, szűkebb blende, vaku maxon (nyilván nem fehér témánál, hanem most színes korallról, halról beszélek) és játszani az idővel?
Vigyázat! Ha automatán fotózol, és a vaku erősségét emeled, akkor a kép túlexponált lesz! Én mindig korrekt expozícióról beszélek, csak a blende-záridő páros változik arányosan! Egyébként a vaku erősségének megválasztása teljesen téma és helyzetfüggő.
És nagylátónál? Itt nyilván vaku kiesik, itt blende - idő ? Itt mehet a max blende, záridő játszás (manuális WB esetleg ha van rá idő)? Nekem az a tapasztalatom, hogy pl. tök automatán leminuszolom az FE-t akár egy egésszel is, az sokat javít a képeken - mélyebb kék, jobban kijönnek pl. a roncsnak a részletei. Egyébként meg idő előválasztással játszok, max blendénél.
Vagy itt is azt mondod zárjuk a blendét is ?
Nagyon komoly tévedés! Nagylátónál miért kéne elfelejteni a vakut? Ott is van előtér (kivételek persze vannak). Nagylátónál az a trükk, hogy olyan blende/záridő kombinációt választok, mellyel az előtér (megvakuzva) és a háttér (természetes fény) egyensúlyban van. Magyarul a természetes fényre mérek, és az előteret "derítem". Ez legtöbbször csak manuális beállításokkal működik.
Érdekes amit mondasz, én mindig úgy voltam, hogy blende maxon, hadd jöjjön a fény úgyis kevés van, és záridővel játszok - már ha eljutok odáig.
Bontsuk szét, nagylátó és makró.
Tehát azt mondod hogy makrónál érdemes a blendét beljebb zárni, és ezzel kiemelni a céltárgyat a háttérből?
Az én gépemen ha teljes manuálban van lehet 3 lépésben szabályozni a vaku teljesítményt. Te akkor mit ajánlasz, szűkebb blende, vaku maxon (nyilván nem fehér témánál, hanem most színes korallról, halról beszélek) és játszani az idővel?
És nagylátónál? Itt nyilván vaku kiesik, itt blende - idő ? Itt mehet a max blende, záridő játszás (manuális WB esetleg ha van rá idő)? Nekem az a tapasztalatom, hogy pl. tök automatán leminuszolom az FE-t akár egy egésszel is, az sokat javít a képeken - mélyebb kék, jobban kijönnek pl. a roncsnak a részletei. Egyébként meg idő előválasztással játszok, max blendénél.
Vagy itt is azt mondod zárjuk a blendét is ?
MOst persze kis gépben gondolkozz saját vakujával (mittomén canon A vagy S 60-70-80, olympusok, kissony, stb).
Már feltalálták a kanálban a mélyedést.... ne törd a fejed rajta!
:))
Nem olcsó mulatság, de megéri a búvárboltokban kapható jól zárható, némelyik akár vákumozható is, por-, csepp mentes, tengervíz- és ütésálló, különböző méretű táskákat venni.
Raha ezekre utalt. Ebben hurcolod BÁRHOVÁ! a cuccaidat. A kitépkedhető szivacson kivül szerintem, a fentiek sokkal értékesebb tulajdonságaik.
Igy van, amikor itthon vegig neztem a kepeket, meg az exif-eket, mar en is lattam lelki szemeim elott az "ikelite" feliratot surun bevillanni :)))
Histogrammokon valoban durva a voros hianya, olyannyira, hogy a sima levels allitas mar nem is mindig elegendo, bejatszik a channel mixer is idonkent.
Ez a gep pont annyit tud, amekkora. Azt a konnyebbseget nyujtja, hogy nem kell mindig egy "gazoraval" merulnom, ha megorokiteni szeretem amerre jartam. Sok kattogas meg nem art, leven meg azert elejen vagyok egy hosszas es szepsegekben bovelkedo buvarkarriernek :)
Komoly dolgokhoz meg valoban hasznaljunk komoly eszkozoket!
De a januari turan (remelem lesz) mar egy kulso vakus josag lesz nalam egyenesen az istenek hegyerol :)))
Fotókat megnéztem, továbbra is a bohóchalas kép a nyerő. Nagyon szépen kijöttek színei :-)
Az összes képet végignézve, egy, de nagyon fontos megálapítanivalóm van - a szép képek dícsérete helyett ;-)
Láthatóan, a Vörös tengerben jó volt a látótáv, tiszta a víz, ezért több fény. Ez az ami kellemesen becsapta a gépet - legtöbbször. Tudom, limitáltak a beállítási lehetőségeid, ezt a hozzászólást inkább a többieknek (is) szánom, okulásképpen (magamnak is).
Szóval a több fény miatt a gép kisebbet vakuzik (hiszen van elég fény). Mindemellett a tiszta vízben is eltűnik a vörös 6 méter alatt! Szóval a kettő kombinációja elviszi a kép színeit a mutatós és ütős vörös felől az unalmasabb kék-zöld fel (ebből van elég a képen egyébként is. Tuti érdekes lesz, ha megnézed a histrogram-ot színenként, és sok képen egymás után (BreezeBrowser nagyon tuti erre!)
A másik apróság, hogy a digit kamerák hajlamosak csak a záridővel játszani egy adott szintig, és képesek a blendét a legnagyobb nyíláson tartani.
Ez a kombináció ismét rájátszik az előbbi effektre. Sőt, még okoz egy újabbat:
A háttér túl világos marad.
Képzeld el lelki szemeid előtt a követlező lehetőséget:
Leviszed a DSLR-edet. Azon beállítod a belnde előválasztást, és ugyanezeket a képeket végigfotózod. A blendét a mostanihoz képest zárod 2-3-4 lépéssel.
A kevesebb természetes fény miatt a háttér sötétebb kék lesz.
A mélységélesség nő a képeken.
A kevesebb fény miatt a vaku nagyobb teljesítménnyel durran, a fehér fényben sokkal több a piros, a képek színei eltolódnak a sárga, piros - melegebb tartomány felé.
Hasonló dolgon töröm a fejem én is. Nekem csak a foto tokot kell biztonságosan szállítani. Az még belefér a kézipoggyászba repülőn is, de olyasmire van szükségem, amivel merülni is vihetem a cuccot, tehát a sós vizet is kibírja. A már csőre töltött tokot, gépestül vinném a tett színhelyére.
Arra gondoltam, valami nagyobb műanyag dobozt szezek (olyasmit, mint a pattintható fedelű élelmiszer-tároló dobozok, csak viszonylag nagy kell) és abba vágok polisztirolból bélést. Szét kell nézni, hol lehet megfelelő méretű dobozt kapni (Praktiker-jellegű boltra gondolok).
Köszi a tippet. Tájékozatlanságomból adódó tanácstalanságom a különféle masinákhoz való táskabelső vajon-milyenségéből eredt. Ez a kis kockás megoldás viszont megnyugtatónak tűnik.
Kemény táskát. Lehet Ikelite, Pelican vagy más, de a kemény táska a tuti. Ha nagyobb, akkor a gurulós változat, benne sok kis kockára vágott szivaccsal (amit szépen a magad cuccára igazítva tépkedsz ki).
lenne egy kérdésem: van ötlete vkinek, hogy videós cuucnak milyen hordozótáskát érdemes választani? Tok, kamera, lámpa, egyebek. Ikelite és Sony menne bele.
Tényleg fontos kellék a porecset, DE, ITT a gyűrükre lerakódott por eltávolításához kerestek megfelelő eszközt, ami egy kicsit, vagy egyeseknél kicsit jobban , már szilikonzsíros.... ezt meg ugyebár a porecsettel takarítani... max. egyszer lehet.
Az a tapasztalatom, hogy zsírveszteség nélkül nem lehet becsületesen megszabadulni a gyűrükre rakódott szennyeződésektől. No persze még mindig jobb tiszteségesen letörölgetni és újra kenni, mint hogy beázzon a drága gép.
MINDEN "O" gyűrűre érvényes, amit írtam. Azt érdemes megnézni, és megtapizni a gumit, hogy puha legyen! (vannak ugyanis olyan speciális gyűrük, amik baromi kemények, mert olyannak kell lenniük, de az nekünk nem igazán felelnek meg.) Nem feltétlenűl olyan puha, mint a tokhoz és egyebekhez adott, mert azt gazdasági okok miatt szándékosan fogyóeszköznek kalibrálják, de ruganyos és puha legyen!
Mindenféle kiszerelésben adják a szilikagélt. Mi kétszer 1 kilót vettünk, egy 10 kilós zsákból mérték ki nekünk, 1-1 kutyaközönséges zacskóba, gondosan elkötve a szájukat. Annyit veszel belőle, amennyit akarsz.
Szia!
Tisztázzuk: fotó tok vagy reduktor O-gyűrűkről van szó? Az utóbbiról más is mondta, hogy sima ipari szabvány cucc, és a csapágyboltot javasolta, meg az ott kapható szilikont.
A szilikagél címnek örülök, megnézem. Csak kilós nagyságrendű kiszerelésben kapható?
Üdv,
Z.
Szerintem nem kell feltetlenul elerni a telitettseget ahhoz, hogy lecsapodjon a para. A lenyeg szerintem inkabb a homersekletkulonbsegben van. A digit gep belso vakuja iszonyat hot termel, amihez kepest a port frontuvege hideg. Na, itt csapodik le a para.
Szerintem ezert van, hogy regi analog SLR gepeknel a parasodas nem tema. Nekem meg sohasem volt gondom vele, pedig nem hasznalok szilikageles zacsit.
Bevittem egy csavar-csapágy szakboltba az összes "O" gyűrűmet. Lemérettem őket, elmagyaráztam mire kellenek. Hozattam 2-2 tartalékot belőlük olyat, ami sav és olajálló. Ezeket kenheted azokkal a szilikonzsírokkal, amiket vehetsz a búvárboltokba....(nagyságrendekkel olcsóbb így az "O" gyűrű, amihez "kompatibilis" szinte bármelyik szilikonzsír)
Zacskó.
A simító-záros zacskót, ami ugyan nem zipp-záros, de az helyett tökéletesen megfelelő, a jobb papírboltokban tudod megvenni. Szinte fillérekért.
Szilikagél.
Bp-en, a József kőrúton, a Corvin mozival szembeni oldalon, valahol a Pál utca környékén, van egy vegyszer bolt. Tavaly, ha jól emléxem, kilója 8000Ft volt. Baromi sok, mármint mennyiségre. Lehet hevítgetni, ahogy írtátok. A tárolása kicsit körülményes, mert a levegő páráját is megköti. Jól zárható üvegben a legjobb. Kiadagolva, apró zacskókba varrjárok bele. Hevítéskor vedd ki belőle.
Cipőkbe is szoktak kis zacsikat tenni, meg technikai cuccokhoz is. Ismerősöket kell ráuszítani a gyűjtésére.
Nem én vettem a zacsit. Az asszony vette valami háztartási boltba. Tudod ez a zárható zacskó.
Ronggyal én biztos nem nyúlnék az O-gyűrűhöz. A zacsi után a szép szilikonos gyűrűt a kezemmel én is végig szoktam simogatni, letisztítani. Persze előtte nem túrom a homokozót. Szerintem a rongy leszedi a szilikont is, akkor meg oda a csúszás.
A zacskós trükköt én is így kipóbáltam, írta a kézikönyv is. Igaz, utólag jöttem rá, hogy a zacsin van egy lyuk :( A szilikonos zacskót azért eltettem egy másik zacskóba, ha új anyagot kellene belenyomni, majd másikat használok.
A zipzáras zacsi eredetileg mi célt szolgált, hol verted? Nyilván nem nagy műszaki csúcstechnika, de nincs 5-letem, hol lehetne ilyet kapni. Én egy egyszerű, tiszta, átlátszó nylon zsacskót használtam.
Új O gyűrűre mot köszönöm, nincs szükségem. A cuccot alig próbáltam még ki.
Ja, aki a porról írt: hihetelen, hogy a tisztán tartott, szobában, tiszta asztalon szényitott tok gyűrűjén közelről mennyi apró szösz vehető észre. Én a tisztítására kerestem egy csak erre használandó, nem folszló textildatabot. De lehet, hogy mégis parányi szálacskák foszladoznak róla.
Vigyázz a zacsival! Ugyanis az ember ujjainak vége olyan érzékeny, hogy észreveszel egy negyed homokszemcsét az O-gyűrűn, míg a zacskón keresztül nem. Én inkább zsírozom a kezem, minthogy ott maradjon valami.
A zsacsikkal csak óvatosan. Bunny így úsztatott el egy gépet. Abból is a gyári a biztos. :(
Egy gond van vele. A kézikönyvben benne van a gyáriszám és mégsem tud az Oly képviselet beszerezni ilyen párnácskákat. Állításuk szerint a gépük nem ismeri ezt a kódszámot. :(
Nem kell egy tartalék origin gyári O gyűrű. Nekem van egy pluszban (helyesebben kettő). Jelenleg jól el van a zsacsijában. Ha érdekel emilke.
A szilikon zsír arany árban van. Ha ez megnyugtat, ha elég ügyes vagy sokáig kitart. A C-750-es tokjával kapott zsírral kenekedek a mai napig. Eddig van benne kb 50 merülés. Mondjuk igyekszem nem bontani a tokot ha nem kell. De az aksik elég sűrűn beszólnak.
Van egy trükköm is vettem 10x15-ös zipzáras zacsit. Abba nyomok egy körömnyi zsírt. Aztán addig maszírozom benne az O-gyűrűt amíg szép csillogó nem lesz. A zsacsit gondosan elteszem és legközelebb is azt használom. Persze ehhez pormentesen kell tartani. Azért zipzáras és a második körben már van a zacsiban egy kis zsír ráadásnak. Zacsiból már kettő fogyott. Egy idő után szétnyílik, akkor kuka. :( Így viszont nem használom kézápolónak a zsírt.
Ezen most elgondolkodtam.
Szerintem párásodás akkor van, amikor a bezárt levegő lehűl (vízbe mész vele), túltelítetté válik, és a felesleges pára lecsapódik. Van olyan is, amikor felmelegszik a napon a bezárt tok, és így lesz párás, de ekkor a vízbe teszem és pára huss. Na ezt magyarázza meg valami okos fizikus!
Kössz a tanácsokat mindenkinek.
A tokot és a gépet eddig éppen csak kipróbáltam, párásodás nem volt, csak a leírásnak megfelelően beletettem a zacsit - eszembe nem jutott, hogy ne tegyek bele - aztán elgondolkodtam azon, hogy kell majd ilyet szerezni, ha használom a cuccot.
Üdv,