Mivel egy viszonylag keskeny völgy, és a fekvése is olyan, meg a napok is egyre rövidebbek, plusz egyre alacsonyabban jár a Nap, a déli órák jók. Talán most még 10-től du. háromig-négyig belefér.
Szeretnem megkerdezni,hogy igy osszel melyik napszak az idealisabb egy Gosausee koruli setahoz? Itt elsosorban a fenyviszonyokra gondolok,napos idoben pl.ne legyen nagyreszt arnyekban a to kornyeke.
Kiránduláshoz könnyen kereshetsz itt webkamerát. Minden webkamera alatt magasságra, országra, városra, kategóriára és további részletekre is tudtok szűrni.
A kamerák alatt a kamerától való km távolságot beállítva könnyen kereshetsz szállást is.
Ha majd megcsináltad a Semmeringet, esetleg dobj egy mailt, hátha tanulok újat (mert fogunk mi még ott túrázni), v. ami publikus, itt is vevők lennénk rá. Apropó, a zasszony ma van ott buszos kiruccanáson a köv. helyre túráznak, remélhetőleg megússzák a közeledő esőt: https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/2015/05/17/a_20-schilling-blick
Egy csodálatos hetet töltöttünk el aug.25.-szept.1. között Bad Gasteinben (és környékén).
Az elmúlt 10 évben ez volt az ötödik-és nem utolsó!-nyaralásunk az osztrák Alpokban. Hiába, szeretünk nyáron hógolyózni. Idén ezt az élményt házhoz kaptuk. ( az első kép az apartmanunk teraszán készült 08.26.-án)
Hétfőtől aztán helyreállt az időjárás, rengeteget kirándultunk a kifejezetten nyárias időben. Még mindig találunk új megnéznivalót, és tanulnivalót a helyiektől a környezetünk tisztaságáról rendezettségéről, vendégszeretetről. Még jövünk!
Ja, és ha valaki éppen erre jár, Kaprun víztározónál ingyenes a drótkötél lecsúszás, nem túl hosszu, a hegy közepétől a gát széléig, érdemes kipróbálni, a gát amúgy is kihagyhatatlan, annyira szép.
Mormoták vannak a Kapruni víztározó -gátnál is, rohangálnak, füttyögnek, de közel nem jöttek. Most Zell am See-ben vagyok , már egy hete keresem a gőzgombócot, az nincs, mindenhol csak kommersz gyorséttermi kaja van, fenn a Smittenhöhe hegyen is. De holnap megnézem a Grosszglokneren , hátha látok közelebbi mormotákat, és az Edelweisnél van hagyományos osztrák vendéglő is.
A Hochschwabon is vannak, de csak egyetlen helyen láttam eddig, a Voisthaler hütte felett a csúcs felé vezető úton, kb fél órára a háztól, nagyjából a két piros út elágazásánál a völgyben:
Igen. A Nockberge hegyein több helyen is füttyögtek idei túráinkon, meg láttuk is őket. Lyuk rengeteg volt. De ott is 2000-2300 m között vannak. Mi kedveljük a Nockberg-et, elég nagy helyi kultusza van. Ajánlom (alább már linkeltem egyet) ezt a filmet nézzétek meg, van benne állatvilág rendesen. Én ezt csak középhegységnek hívom, aki járt ott sejti miért, olyan szép lankás zöld virágos hegyek úgy max. 2300-2400-ig, de nagyon szerethető. https://www.youtube.com/watch?v=bAwCZp7xK2A&t=1709s
Először is, köszi, az általad javasolt környéken szállás lefoglalva (nem ugyanaz, de hasonló)
másrészt érdekes amit írsz és nekünk is ez a tapasztalatunk, hogy meglelhetősen magasra kell meni ahhoz, hogy az ember mormotát lásson. a nyári tiroli kirándulásunk alkalmával a Reutte hegyeit barangoltuk be. A magasság ahol jártunk 970 és 2.000 m között volt, a 2km magas hegyeken egészen csendes, mozgás- és turistamentes helyre keveredtünk és még csak mormota lyukakat sem láttunk és ugyanez volt a tapasztalatunk tavaly Bad Kleinkirchheim és Gastein környékén is.
Karintiában az Alpenstrasseken viszont szinte minden alkalommal láttunk közel a 3.000-hez. pedig elvileg 1.500 felett (3.000-ig) él...
a Grossglockneren tuti látni, ha végig sétálsz a Pasterze mentén, de igyekezz mert lassan mennek aludni :)
tavaly láttunk jó fej mormotákat akik a kutyát szívatták, az almról kiszabadult a kutya és a mormoták nyomába eredt, azok meg egymástól jó nagy távolságra a lyukból füttyögtek neki :O a kutya meg boldogan rohangált egyiktől a másikig, csúcs volt! amúgy lehet "összeszokott banda" volt
Ez jó kérdés, Tirolban tényleg jó az esély egy mormotára, tapasztalat szerint olyan 2000 m körül csíphetők el, pl. Falkertsee-n a hegyen volt szerencsénk hozzájuk idén.
Ausztriában hol van Budapesthez legközelebb vadon élő mormota? Tudnátok mondani olyan települést, ahonnan túrázva (pl. felvonó+túra) megnézhetők? :-)
Több helyen voltunk már Ausztriában, de csak egyszer találkoztunk velük Tirolban. Szeretnék megint látni, de olyan messzire nem tudunk most utazni. :-(
Zillertalban meg kell venni, Ötztalban egyes szállás helyekhez adják, Lechtal-t nem tudom, de mindegyik kártyáról kimerítő információ van a völgyek honlapján.
Az itt látható mailed műxik? Mert oda írnék majd (nem publikus dolgokat is), de itt is keress rá a Semmering szóra a keresőben, szerintem sokszor előjött már, biztos találsz infókat.