Ténylegesen az a helyzet, hogy kis sebességen a motorköri áramirányítók az épp szükséges frekvencia többszörösével (egész számú többszörös = szinkron ütemezés, fix frekvencia néhány km/h sebességig = aszinkron ütemezés) kapcsolnak. Ez a motorok vastestének köszönhetően hallható, ha pedig hallható, a mai számítógépes hajtásvezérlő technikának köszönhetően a "fix" frekvencia lehet változó is. Ha pedig változó, miért ne legyen valamilyen dallam? Zuhanna a "Boci, boci, tarka..." is, csak ezt senki nem vállalta fel...:-) A járművezérlésről részletesen Előhegyi István Aszinkron motoros villamosmozdonyok című, 2002-ben megjelent könyvében olvashatsz.
Nincs lekorlátozva csak nem engedik tovább gyorsulni. Nálunk ugye nem lehet, külföldön pedig nem huzzák meg, állítólag csak annyi, hogy 160-at eléri akkor nem kap több kraftot a motor.
Szokásomhoz hűen kérdéssel fordulnék a jónéphez. Az is lehet, hogy már megkérdeztem valahol, de hát ahogy öregszik az ember, romlik a memória kegyetlenül, ugye....
A kérdésem az lenne, hogy Taurusoknál hallani, hogy induláskor "mintha egy oktávot énekelnének". Most ezt nem tudom, hogy íjam le ( tűű-tűű-tűű-tűű-tűű..... aztán egy idő után az utolsó "tűűű" hang megmarad ). Aki ért hozzá, az biztosan tudja, miről beszélek. Manapság nem hallom annyira ( lehet, hogy a hallásom is romlik?! ), de például a Südbahnhof legalsó, földalatti szintjén még ma is jól hallható, amikor indul a Taurus.
A GySEV taurusokon a napi vizsgálatokat itt végzik Sopronban. Ha meg nagy gond van velük, akkor Ausztriában csinálják meg őket, ahogy az 502-8 is a linzi főműhelyben van. Ez azért van, mert tavaly szeptemberben a GySEV és az ÖBB 5 évre kötött egy olyan szerződést, ami kimondja, hogy az ÖBB pótolja a cserélendő alkatrészeket a GySEV bikákba, és az ÖBB szerelői átadják a tapasztalatukat a GySEV szerelőknek. Tehát a karabantartást megtanulta az osztrákoktól egy pár GySEV-es és a kisebb hibákat itt Sopronban végzik. Jut eszembe ma láttam az 501-0-át Győr felől jött egy személlyel. Igaz kicsit lekéstem:( de a lényeg látszik.Mellékelek 2 GySEV bika képet+ egy ÖBB taurust, az 501-es képet ma csináltam, a többi a hétvégén.
Nyíregyházának van vagy lesz 1047-ese ? Mert hogy nyáron ott volt az 1047-005-2 és most nem regen meg az 1047-008-6 ! Miér voltak itt ? Vagy már van Nyíregyházának Taurusa ?
Egy érdekes képsorozatra bukkantam a www.railfaneurope.net/pix/hu/private/GySEV/1047/502-503/pix.html alatt. A GySEV 502-es Bikája szenvedett balesetet (természetesen a képek nem sajátok, hanem railfaneurope.netesek).
A képeknek a szövege egyforma (nem próbálkoztam a fordítással, mert katasztrofális lenne a vége): "Train accident at Wampersdorf-Gramatneusiedl, Austria in 25/10/2004. Taurus vs. MAN Truck. The heavy duty train touching the truck at 100 km/h and was push up to 200 m."
Amiről beszélek az idén február 1. óta van így. Eddigre romlott le ugyanis a maradék 4 GySEV taurus állapota. Hogy meddig lesz ez így nemtudom, majd megérdeklődöm ha lennt járok a fűtőházban.
Szerintem MÁV-os 1047-es vitte, abban az időben legalábbis, amikor még a Déliből indult. Mentem vele egy párszor. A mozdony mögött közlekedett a három-négy GySEV kocsi, utánuk a MÁV-osok.
El kell hogy szomorítsalak. Én soproni vagyok. GySEV bikát mostanában csak nagy ritkán fogsz látni. Mert az 502-8 at ugye javítják, az 503-6 és az 504-4 abroncskopás miatt vmax: 80 és Ausztria-Sopron között tehereznek. Az 505-1 és az 501-0 át pedig nem is láttam már vagy 2 hete. A napi 3 pár Sopron-Pest IC-t meg Mávos 1047-es viszi, mert a MÁV így törleszt a GySEV-nek, hogy a MÁV-os 1047-est GySEV személyzet viszi, tehát tkp. kölcsönben van itt a mozdony. A törlesztés nemtudom milyen ügyben van, csak azt tudom, hogy km-ben törlesztenek és ameddig ez le nem jár addig a MÁV 1047-eseket használja a GySEV. Leggyakrabban a 1047-001-1 van itt. De tegnap pl a 8:45kor érkező IC-t a 002-9 hozta és rögtön ment is vissza Pestre a 9:15kor indulóval.
Szal a lényeg az,hogy a GySEV bikák most nincsenek a legjobb formájukban.