Keresés

Részletes keresés

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2006.05.06 0 0 3244
A HAP mindig a legtitkosabb katonai titkok köze tartozik(tartozott), ezert epp fotot nehez szerezni.
Előzmény: bloki (3243)
bloki Creative Commons License 2006.05.06 0 0 3243

Köszönöm tájékoztatódat. Ha a HÁP-ot éltében lehetett volna fotografálni, akkor most nem kuncsorognék képekért. A birtokodban lévő negatívok sokat érnek - így, az objektum elpusztulása után -, és diaszkennerbe (pl. 700 dpi-s felpontással) téve őket, már mehetnek is fel a netre. Az igaz, hogyha a hétköznapoktól eltérő esemény történt ott, az főleg protokolláris események szürke egyhangúságát jelentette - minisztériumi, párt-, KISZ-, szovjet előljárói látogatások voltak. De maga a nagy területen fekvő komplexum (25 hektárra emlékszem), jó fotótéma volt fénykorában, a felszínen, meg a felszín alatt is. Jó lenne ilyenekre rálelni.

Akkkor, ha jól értelek, tíz éve ebek harmincadjára jutott a HÁP. (Őrzik a területet? Kinek a kezelésében van?) S, jogos a felvetésed, miért is lehelnénk bele életet, légvédelem nincs már ebben az országban. Hadsereg sem. Milyen koncepcióval magyarázzák e koncepciótlanságot az illetékesek? 

Előzmény: Volt tüzér (3242)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.06 0 0 3242

Nekem éppenséggel lehetne, mert amíg az a harcálláspont létezett, addig én ott szolgáltam a 104. ezrednél. Ám akkor még nem nagyon lehetett ott fényképezgetni. Az ezred különféle eseményeinél általában én készítettem a képeket (soknak még meg van a negatívja) de a harcállásponton sose volt olyan esemény, amit fényképezni kellett volna. Egy - két kép csak készült, de azok többnyire az ezred vezetési termének részleteit ábrázolták és semmi mást.

Az ezredet 1991. február elsején vonták ki a készültségből, onnantól a harcálláspont funkcíója megszűnt. Némi állomány még járogatott ki oda, de a rendszeres szolgálatellátás megszűnt. Legalábbis az egyik felében. Mert az Rt. zászlóslj még akkor létezett, bár más nem sokáig. Valamikor 1995-ben vonták össze Sárbogárdon az összes megmaradt közepes technikát, de azok már nem lettek harcrendbe telepítve, úgyhogy ezred harcálláspont sem kellett nekik. Akkoriban szűnt meg az két Rt alakulat is, onnantól megszűnt a harcállásponton mindenféle tevékenység.

A bent lévő Szenyezs technikát már korábban megpróbálták lenyúlni. Mikor feloszlott az ezred, a dolgokat átvette a 11. dandár, akkor azt tervezték, hogy az Érden lévő Vektort lecserélik a sárbogárdi Szenyezsre. Ám a dolog nem jött össze, mert a Szenyezs 1 kabinnal több volt, mint a vektor, meg a kábelkészletet sem tudták épségben kiszedni. Így a Szenyezs AVR ott maradt Sárbogárdon rohadni. Mivel megszűnt minden rendszeres tevékenység a harcállásponton, így az addigi fenntartási tevékenységre sem volt szükség. Kikapcsolták a légkondit, ami az egyébként meglehetősen vizenyős helyre épített objektumot egyben, főképpen pedig szárazon tartotta. A víz pedig elkezdte visszahódítani azt, ami az övé. Azt nem tudom, hogy a Szenyezst mikor tépték ki a helyéről, mindenesetre a 6-os és 62-es főutak kereszteződésében még lehet látni az üres kabinok utolját. Már nem sokáig, mert éppen bontják szét.

Most nagyon gyalázatos állapotban van az objektum, mint minden, aminek a fenntartására nincs pénz. A falakról folyik a víz, a termek járófelületei eltűntek, viszont a teljes légkondi, autonóm energia, víz- és szűrt levegő ellátás még a helyén van. Némi kis piszmogás után szerintem még üzembe is lehetne helyezni, de minek. Meg kinek.

Előzmény: bloki (3241)
bloki Creative Commons License 2006.05.06 0 0 3241

Szervusztok! Elismerésem a szakavatott rovatotokhoz! Néhány napja fedeztem fel, átolvastam.

Rio de Sárbogárd ezredHÁP-ről van valakinek képgyűjteménye, abból a korból, mikor még nem volt szétcincálva? (Mert szétcincált állapotot tükrőző képeket sajnos láttam a soraitok között.) Mi történt vele 1991 után?

Neva_07 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 3240

Hát akkor így a hétvége előtt néhány "Csendélet Nyevával" című kép saját gyűjteményből!

akagi Creative Commons License 2006.05.05 0 0 3239
Olyan érzésem van, mintha egy nagykőrút futna Budapest körül a föld alatt! Amit biztosan ismerek: Börs, Bia, Tétény, Sóskút!, Mogyoród, Gödöllő, Iklad és Alag.
Előzmény: Hpasp (3238)
Hpasp Creative Commons License 2006.05.05 0 0 3238

Ez így egy kissé nehezen követhető...

... bejelölnéd egy térképen, hogy mikre gondolsz?

(amúgy a Kihalt Laktanyák című topic pont erről szól)

Előzmény: akagi (3237)
akagi Creative Commons License 2006.05.05 0 0 3237

Szia Tüzér!

Ha nem mondod nem is tudom, hogy miért kellett álcázni! DDD

Kicsit komolyabban: Ott van a gödöllői domb Mogyoród (nem a tied!) felöli oldala. Az EGISZ gyógyszergyár telephelyén 1973-ban lokátor állomás volt. Majd az Aknamélyítő Vállalat telephelye vagy tíz éven keresztül. Furtak és hordták a kitermelt anyagot piszkosul. 1982 őszén egy késő esti órában teljesen elsötétitették Gödöllő városát, majd hangos dübörgéssel megérkezett a technika. Az erdőben hátrahagyott nyomokból ítélve, nem mernék rá megesküdni, de nyolc tengelyes forgolódások látszottak az erdőben. Gombaszedés álca mellett. Kb. ebbe az idő intervallumba tehető a BM alagi kutyakiképző iskola építése, ami hét emelet mélyre nyúlik le több tíz tonna teherbírású liftel felszerelve. Minek kell a kutyáknak? Ha térképen megnézed, a két hely nincs is olyan messze egymástól. Sőt! Tovább kombinálva a dolgot: Fót, Iklad, stb., olyan de ja vu érzésem van, mintha metro közlekedne Ercsitől Jobbágyiig.

Üdv: egy volt lok.technikus

(a katonai ig. szerint)

Előzmény: Volt tüzér (3234)
Eburafako1974 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 3236
Köszi a választ
Előzmény: Neva_07 (3213)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3235

Nem akarok senkit megsérteni, de nekem egyre megy. Mindegyik olyan szlávos. :-))

Egyébként szentül meg voltam győződve, hogy szerbet végeztél, de honnan vettem?????????

Az Altzheimer eluralkodott rajtam.

Előzmény: Boltív (3231)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3234
Azért kellett olyan mély gödör, mert hasznos dolog volt az egészet eldugni a föld alá. Ott volt a rakéta helye, vagyis a siló, ott voltak a kiszolgáló létesítmények, meg a kezelőszemélyzet szükséges helyiségei. A gödör egyébként kicsivel mélyebb volt, mint maga a rakéta. Némi betonlap, farakás, esetleg szalmakazal a tetejére, és már készen is volt. A Pintér rakétája (pontosabban a rakétájának a konténere egy hat vagy nyolc tengelyes MAZ alvázon mozgott, és amikor lőni akartak, akkor függőlegesbe fordították és hagy menjen. Aztán persze - nem én mondom elsőnek - célszerű volt onnan elpucolni.
Előzmény: akagi (3227)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3233
Pintérnek nincs rakétája, csak a rakétának az üres konténere. Abban a "ződ" csőben lakott a rakéta, amit  Pintér szerzett, de az nem repült. Még indító járművet sem tudott szerezni.
Előzmény: Hpasp (3226)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3232

Ezt az "egy két helyet" velünk is megoszthatnád, hátha okosabban halunk meg.

Egyébként nem volt ilyesmi, csak némi úgynevezett harcászati - hadműveleti.

A légvédelmi rakétának egyébként nem nagyon kellett mély gödröt ásni, mert az úgy volt jó, ha kint volt a föld felszínén. Ha ott ástak is valamit, az nem a rakétának kellett.

Előzmény: akagi (3225)
Boltív Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3231
Szlovák, nem szerb! Ejnye Vezérfőtörzs Úr! Ennyire nem emlékszünk a "kollégára" :)))
Előzmény: Blue_Sky_007 (3214)
Boltív Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3230
Bocs "moja materinská rec je slovencina" magyarul: az én anyanyelvem szlovák
Boltív Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3229

Szia!

Szlovák suliba jártam (általános és gimi). Ugyan nem vagyok szlovák származású, de remek társaság volt. Nagyszerűen éreztem magam. És igazán gazdagabbnak is, hisz megismertem egy másik nemzet irodalmák, kultúráját. Sosem éreztem, hogy kilógnék a sorból, vagy nem tartozom közéjük. Bár elsős koromban feltettem a kezem és "tiltakoztam" mikor konveracia órán együtt mondatta velünk a tanító néni hogy: "moja materinská rec je slovencina" :)))) Gimi után Zalka (Bólyai) főiskola, majd egy nagyon jó társasággal megáldott Volhov osztály. Koordinátás voltam.

Előzmény: Neva_07 (3213)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3228
Azok nem "gödrökben" silókban voltak, hanem önjáró alvázakon. Mönt a a nagy MAZ és ha parancsot kapott megállt. A rakétát függőlegesbe állította, a lőelemeket betáplálta, és lőtt. Aztán uzsgyi onan !

Nálunk nem voltak silók !!!
Előzmény: akagi (3227)
akagi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3227

Pintér ás nekije gödröt?-)

A hadműveleti-harcászati rakétáknak miért kellett olyan hosszú és olyan mély gödör?

Előzmény: Hpasp (3226)
Hpasp Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3226

Hazánkban voltak-é hadászati rakétás alakulatok? Boccs a látszőlag off kérdésért! Csak szeretném a homályt feloszlatni a fejemben. A 70-es évek elején találkoztam olyan titkos tervrajzokkal, amellyeket az Aknamélyítő Vállalat megvalósított kis hazánkban. Egy-két hely egybe esik a légvédelmi rakéták helyeivel.

Nemvótak. (az egyszem keceli SS-24 -et leszámítva :)

Harcászati, illetve hadműveleti-harcászati volt.

Előzmény: akagi (3225)
akagi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3225

Urak!

Hazánkban voltak-é hadászati rakétás alakulatok? Boccs a látszőlag off kérdésért! Csak szeretném a homályt feloszlatni a fejemben. A 70-es évek elején találkoztam olyan titkos tervrajzokkal, amellyeket az Aknamélyítő Vállalat megvalósított kis hazánkban. Egy-két hely egybe esik a légvédelmi rakéták helyeivel.

Maradok hű olvasótok, mert nagyon jó amit írtok!

LeX Creative Commons License 2006.05.03 0 0 3224
Igen, néttem Bulgáriát, de nem leltem a Vega nyomát. :(
Előzmény: mezenguz (3205)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 3223
Ha jól tudom az Izraeliek már a 80 as években kivonták a rendszerből a saját HAWKjaikat, és úgy volt hogy IRÁNNAK adják el őket. A mottójuk az volt, hogy "nem jók ezek már semmire".
Előzmény: Cifu (3222)
Cifu Creative Commons License 2006.05.03 0 0 3222
Izrael. :)
Előzmény: Kuruc71 (3221)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3221
Hawk rendszeresítése folyamatban.

?????

Kitől veszik meg ? Mert ezt már régen nem gyártják ! Valami korszerűsített rendszert, vagy a Standerdet kapták az USA-tól ingyért ?
Hány osztályt vettek ?
Előzmény: Hpasp (3220)
Hpasp Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3220

Ha már így dühöng a légvédelmi rakétavírus a környéken ( Cseh, Szlovák, Magyar ) arról van infótok hogy a Románoknak mi volt, és ma mi van rendszerben ?

Történelem:

1959-től 1961-ig rendszeresítették a Dvinát, Bukarestet védte a 18., és a 19. Légvédelmi Rakétaezred keretében.

1963-ban a 11. rakétaezred is megkapja a Dvinát.

A Dvina után rendszeresítették a Volhovot, 20DP, 20DSU, 5Ja23 rakétákkal, és a Nyevát. A Vega nem került rendszerbe.

1973-ban a két ezredből megalakult az 1. Légvédelmi rakéta dandár.

1995-ben hozzácsapták a dandárhoz az addig független (4 osztályos) Nyeva ezredet is.

1998-ban (?) Kivonták a Nyevát a rendszerből.

Hawk rendszeresítése folyamatban.

Alakulatok:

1. 'General Nicolae Dascalescu' Légvédelmi Rakéta Dandár, Bukarest

S-75M3

11. 'HOREA' Légvédelmi Rakétaezred

2 osztály S-75M3

Előzmény: Kuruc71 (3219)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3219
Ha már így dühöng a légvédelmi rakétavírus a környéken ( Cseh, Szlovák, Magyar ) arról van infótok hogy a Románoknak mi volt, és ma mi van rendszerben ?
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3218
Hopp a lófa... Megnéztem két indítóállást, azt üresnek láttam, erre a harmadikban meg ott a technika. Nahát.
Előzmény: Volt tüzér (3217)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3217
Nem aktív. Ha alaposabban megnézed, az indítóállások helyén egy négyzet alakú valamit látsz. Az az a gödör, amit a Vega indítóállványának csináltak. Én ott az állványt nem látom, csak a gödröt. Mindazonáltal ha sikerül, akkor felteszek neked egy képet, amin az a gödör van, csak persze más lesz a perspektíva. A gödör egyébként durván 1 méter mély. A talált légifotón is csak ezek a gödrök látszanak. 
Előzmény: LeX (3198)
Neva_07 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3216

Ha már annyit írtam a HÁP acél kapujairól csatolok néhány képet, ahol jobban látni. Érdemes megfigyelni a betonfal vastagságát! És + egy fotó az UNK-ból. Ami még onnan érdekesnek tűnhet az a tervtábla (planzset), amit egyszerűen felhajtottunk, ha nem használtunk.

Ja a csehek megtalálták a topikunkat! Voltam az oldalukon és visszaköszönt néhány általam készített rajz. Írtam nekik, és ha majd visszajeleznek, akkor a csehországi helyzetet is megtudjuk. Annyit tudok, hogy náluk is a 90-es évek közepén vonták ki a technikát. A legtovább ott is a Nyeva bírta, de a 90-es évek végére azt is kivonták. De a pontos infót majd akkor, ha írnak.

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3215
Ugy latszik meg ott renndszerben tartjak öket, nem ugy mint Nalunk.
Előzmény: mezenguz (3208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!