Alapvető változást hozott az instant messaging és a kapcsolódó szolgáltatások, internet. Az embereket hozzászoktatta, hogy minden azonnal van. Pl társkeresés: nem, nem, nem, igen -> van barátnőm!
A felmérések szerint mindössze 4 másodpercet képes várni egy mai ember.
Ez visszaköszön az autózásban, látszólag teljesen értelmetlen nyomulások mögött is ez van szerintem.
És nem csak nálunk.
Viccet félretéve, nyilván nem ez a jó megoldás, de sajnos egyre több a kontrol nélküli ember, néha nincs más eszköz.
Érdekes módon nekem többször nagyon fiatalon kellett elővennem, és felnőtt létemben összesen 2x kellett helyretenni idiótát.
Amennyiben a vascső csak a csavarok kilazításához kell, rendben van, meghúzáshoz célszerűbb egy nyomatékkulcs, ha nem akarsz eltorzult furatú felnit cserélni.
A gyári emelő vészhelyzetre való, arra megfelel, de csak arra.
Én nagyon régóta sima 2 tonnás krokodilemelot használok otthoni kerekcserekre, meg sosem vettem elő egyik gyári emelőt sem, azokkal is igaz lehet, de nem olyan masszívak, mint a krokiemelo.
A Dusterhez adtak nekem is emelőt ugye mert pótkerékhez az is jár.
Mondjuk 4 évszakos van rajta így nincs szezonális cserélgetés.
Sőt! Az ujjaidat is levered a betonon tekerés közben.
Én egy opel kisteher emelőt használok az egyikhez, alatta fagerenda darabbal.
A másikon 4évszakos van :)
Az újhoz nem kértem pótkereket, így se emelő, se kerékkulcs nem járt hozzá. Tettem be szintn más kocsiról megmaradt kerékkulcsot. Mellé van egy erőkar növelő vascső is a kocsiban.
A gyári nyeklik-nyaklik, nem biztonságos szerintem. Nem is értem hogy adhatnak hozzá ilyet.
- elgondolkodtató.... magam is elég sokat szenvedek a meglehetősen 'gagyi' gyári emelőkkel (általában téli kerekekkel rendelkezik a család, és magam cserélem a kerekeket.... tulajdonképpen jó lenne valahol egy 'bérelhető csápos emelő' - tudom, ez a gumis-biznisznek nem érdeke, mégis.... vagy pedig egy levegővel felfújható 'párna' amivel gyorsan és biztonságosabban elvégezhető a csere....
Nekem gyári emelőm van, kaptam a kocsihoz, ott van jobb oldalt a kárpit mögött, bár én rendeltem hozzá pótkereket így gondolom, azért adtak hozzá emelőt is.
Már kinőttem belőle, de Geko krokodilemelő 360mm-ig tud, 30-40mm-es gumipogácsával bármire elég. Az újhoz én sem kaptam, egy racsnis trapézt kapott, az 380mm-ig elég, de szerintem már elfelejtettem amúgy is kereket cserélni :-)
Azok a kollégák akik otthon cserélgetik a felnire szerelt téli, ill. nyárigumi szetteket milyen emelővel teszik ezt?
Milyen emelő az ami biztonságosan tud olyan magasra emelni ami a Dusternek szükséges?
Nekem hagyományos 2T krokodil van, az ilyen magasságokba nem ér fel. Kiscsi is a felülete ahoz hogy egy fakockával javítsunk a helyzeten, simán kifordul alóla terhelés alatt. A következő krokodil már ipari lenne, az nagyon drága. Kérdés hogy egy trapéz emelő mennyivel lenne jobb, esetleg rosszabb?
A WD40 csak az EU-ban egy lebutított petróleum koktél, egyébként tényleg jó dolog, nem véletlenül találták ki.
A 2T meg a tipikus esete, hogy ahogy keverni merik, ártani nem fog, mondjuk semmit nem is használ. Régen a kamionosok a spirituszt is öntötték, meg a petróleumot/kerozint, de akkor sem a kenés miatt kellettek. A kamion motorok most már bonyolultabbak, mint egy francia kisdízel és elmennek pár százezret bontás nélkül 2t olajat meg nem is látnak :-)
- " ha előírás az alacsony hamu tartalmú kenőolaj használata, akkor beletenni a gázolajba valamit ami kormot, füstöt, hamut eredményez aa" -
Meg fogsz lepődni: a modern, szintetikus olaj-bázisú 2T olajok sokkal szigorúbb kormolási-, és hamu- (ásványi anyag) képző tulajdonságokkal bírnak, mint a diesel-olaj...
Lehet nem pontosan emlékszem az arányokra, régen volt, de most az is bejött, hogy kicsit később volt benzinkúton kapható téli adalék gázolajhoz....nem tudom milyen fantázianévvel, de a csodaszer sima petróleum volt, asszem 1/2 l-es flakonban.
Na, akkor abban a korszakban adalékoltam utóljára gázolajat, aztán jött a "téli" gázolaj, október környékén már kapható volt.
Emléxem, akkoriban nem paraffinmentesítették a gázolajat és hidegben kikristályosodott pl az üza szűrőben. De nem volt az 1/3-ad, egy tankhoz keleltt 5 liter benya kb.
Ja, filóztam rajta mennyire van értelme, köszi a linekeket!
Spuri nyilván abban érdekelt, hogy ne 2T-t önts a tankba, hanem spuri-t. Külön vicces, hogy a készítményük 60-70%-ban petróleum, a maradék ketonok és terpének. DE pénzt kérnek érte :) Lehetne WD40 is, kb azonos cucc aranyárban.
Nem szoktam a gázolajat adalékolni, szerintem semmi szükség nincs rá.
Néhány évtizede mikor még nem volt "téli" gázolaj akkor volt "szokás" egy tankhoz ca. 1/3 benzint tölteni, hogy bírja az akkor még nem adalékolt nem téli gázolaj a mínuszokat is.
Aztán jött a "téli" gázolaj ami xx mínusz fokot is elviselt dermedés nélkül.
khm... A kerék_agy_csavart a szezonális kerékcserekor nem bántjuk.
Egyébként alkatrészboltokban lehet kapni lemezkupakot a kerékagycsavarra, vagy -pl. ahogy nekem van- lehet 3d nyomtatóval csinálni kupakot, akár új X dacia jellel. :-)
Akkor ez azt jelenti, hogy egy Duster nem nézhet ki jól azért mert Dacia (kisbetűvel kellene írni mert Dacia?) , alufelnivel jobban, mint lemezfelnivel?
Én azért vettem Dustert nem Vitarát/SX4-SCrosst mert jobban tetszett mindkettőnknek, akárhonnan is néztük mindenhonnan pofásabb volt.
" Látom nem érted mi a problémám. Nem a felnit féltem, hanem a kerékagy csavart. "
Ugyan már, a zsigulikorszakban is csupaszok voltak a felnik, a kerékagy csavarok szintén, mégsem lett semmi bajuk évtizedek alatt.
Néhány évtizede még nem volt "divat" az alufelni, teljesen normál volt szinte minden autón, nem csak a KGST-ből származókon volt hanem nyugati autókon is.
Azoknak sem volt gondjuk a kerékagy csavarral, legalábbis tudomásom szerint.
Én is használtam régen lemezfelnis autókat, semmi gond nem volt mikor eljöttek a szezonális kerékcserék, simán lejöttek.
Szerintem emiatt nem kell parázni, egyébként a kupak/dísztárcsa alá is bemegy a pára, eső, só, hólé stb....
Az alufelnikre is azt mondják régóta még mindig, hogy a téli üzem, a só, a sós hólé stb. megeszi+ kárt tesz bennük.....,oszt ennek ellenére semmi bajuk sincs tőle.
Látom nem érted mi a problémám. Nem a felnit féltem, hanem a kerékagy csavart. Nem akarom, hogy 2-3 év alatt rárohadjon.Sajnos az út szélén tudok csak parkolni ahol az elhaladó autók felverik a latyakot, vizet, a hókotró meg telibe sózza/homokozza a kocsi bal oldalát. Sajnos ez van, marad valószínűleg a kupak.
És teljesen érthetetlen, olyan ősi megszokás, mint a bejáratás, a nulladik olajcsere, 20 éve nincs értelme acél felnizni, főleg, hogy 16-os felett nincs is nagyon.
"Millio" autó szaladgál Europa útjain ( téliekkel?) rusnya csupasz fekete lemezfelnikkel, ősszel felrakják, tavasszal meg megy vissza az alugarnitúra, oszt semmi bajuk sincs a felniknek.
kerékagy csavarnál nincs porvédő, és nem garázsban áll az autó és félek, hogy rozsdásoni fog. Illetve tartok attól is, hogy központosító rendszer összekorrodál a felnivel. Nem tudom, hogy ez ellen mondjuk egy dísztárcsa mennyit segítene. De újjonan ez a 4db műanyag kupak 14.000 Ft Dacia kereskedésben pedig 20.000Ft-ért tudnak rendelni.
Valaki próbált már meg ilyen felnire dísztárcsát feltenni? Eléggé kitüremkedik a felni oldala, szerintem nem lehet rátenni.
Megtett táv 540 km, hatótáv 130 km, délután már nem írt ki a hatótávra semmit sem, pedig utólagosan számolva a 130-ból 20 km lett elautózva mivel 573-nál lett nullázva, és 13 km-re volt a MOL kút.
Tehát már 100 km fölötti megtehető távnál sincs kijelzés csak a ...km ( semmi).
A Duster elődje a Fabia BC-je is tudott számolni amíg volt üzemanyag, addig volt hatótáv kijelzés is.
Ha kb 8-at eszik a verda, akkor 45 litert tankolva kijön az 573 km.
Szerintem ha az uccsó x km-t dinamikusan, hidegen, rövid távokon mész vele, akkor mondjuk 10 fölött eszik és abból kalkulálja a riogatást.
Saját tapasztalat:
Ha mész vele 100-al, negyed tanknál még kiírja, hogy 200 km a hatótáv.
Felgyorsítasz 150-re, haladsz vele így egy darabig, már csak 100 km-t fog mondani, nem érdeklik az előzmények.
40 km megtétele után kiírja, már csak 60 km.
Ha ekko rvissszlassítasz 10-ra, akkor rövidesen újraszámolja.
Ha viszont beindul a figyelmeztetés, akkor már hiába lassítasz le, úgy marad.
Ekkor <10 l van a tankban, szerintem nem baj, ha elküld vételezni.
Mind az összes dáciánk így működik.
Minnél kevesebb nafta, annál jobban lötyög, kalimpál az úszó és amúgy is csak egy saccométer.
Nekem ez így jobb, mintha indulástól számolná, pedig a diesel-ben nincsenek ilyen eltérések, hogy akár dupláját is el tudja kérni sebesség függvényében.
Dízel esetén nyáron negyed alá nem érdemes engedni az üzemanyag szintet, mert sok esetben az üzemanyag kenést is biztosít egyes alkatrészeknek, és a alacsony szint miatti melegebb üzemanyag már nem ken úgy. (Bár abban nem vagyok biztos hogy e korszer motorjai esetén ez mennyire gond)
(Meleg gázolaj megy vissza a tankba.)
Télen meg érthető okokból még fél állá se érdemes, égessen bármit. :)
Amúgy a mai helyzetben, hogy ki van centizve a kutakon a készlet nem életbiztosítás nagyon alacsonyan tartani a üzemanyag szintet, pl útviszonyok miatti szállítási késés és akár nagyobb körzetekben is okozhat üzemanyag hiányt.
(Mondjuk jön egy nagy köd, ónos eső kiesik pár szállítmány egy két kúton kifogynak, híre megy hogy nincs üzemanyag a kutakon erre mindenki megy tankolni így a többi kúton is kifogynak, és idő míg feltöltik a kutakat)
Nálam általában 100 km környékén sípol, és utána nem ír ki semmit. Csak világít a visszajelző lámpa. Sípolás után még mentem kb. 20 km -t, és 40 litert rá tudtam tölteni. Szerintem biztosra megy a rendszer. Engem nem zavar egyszer csipog elindulás után, aztán abba hagyja.
Reggel mikor megnéztem mennyi a hatótáv akkor még 130 km-t mutatott, a párom naponta ca. 20-30 km-t megy rendszeresen, mire hazaért már "sípolt minden" mondta.
Beültem az autóba, mivel megyek tankolni, és ekkor néztem volna meg a maradék távot, de Dusteréknál ez nem lehetséges ha kigyulladt már az üzemanyagszint-jelző.
Offos autómmal emlékszem BC szerint volt még vagy 30km hatótáv mikor a kúthoz értem, ez nem spórolás, úgyis mindig csurig tankolok, a BC meg arra való, hogy mutassa a lehívható értékeket legyen az hatótáv vagy akár átlag/pillanatnyi fogyasztás stb....
Ezek becsült, számított értékek. 60 km hatótáv alatt inkább nem mondjon semmit, minthogy egyszercsak megálljon a gép. Szerintem. Opelen szintén nem számolt tovább bizonyos érték alatt, a többire enm emlékszem.
Szerintem ha aprókat megy vele az ember, azt nem bírja követni. Ha haladsz autóoályán, szépen saccolja, aztán ha kb 60 km alá megy a hatótáv, akkor már nem jelzi tovább, csak a 3 vonás. Sürget a tankolásra, én így fogom fel.
Ablak fel/lehúzás. Motor kikapcs után ha ajtót nyitsz, akkor többe nem tudsz ablakot mozgatni. Ha nem nyitsz ajtót, akkor mág kb 10-20 mp-ig tudod őket húzogatni. Szerintem ez nem bug, hanem feature. Fogyasztók lekapcsolása azonnal, kivéve az ablakok még egy ideig, ha nem szállsz ki. Fejlettebb lenne a lekapcsolás mondjuk ha zárod az autót, vagy eltelik x perc.
Megnyugtat ha elárulom, hogy az off-os zafirám hatótáv kijelzése ugyanígy meghülyül alacsony üzemanyag szintnél, ill. néha teletöltés után is egy ideig ?
Amit meg én nem értek, az a fedélzeti elekromos működtetésű rendszerek logikai kapcsolásainak zavarai. Miért van, hogy motor leállítás (gyújtást le) után teljesen véletlenszerű, hogy fel tudom-e még húzni az ablakot vagy sem (ha nem, akkor gyújtás ráad s akkor már fel tudom húzni). Ugyanígy a belső világításkapcsoló állandó be ill. automata állásban - néha teljesen meghülyül, gyújtás le, fel, le, fel..., aztán egyszer magához tér.
Mindig van vmi ami még ca. 6 hónap ( 5100 km ) után is meglepetést okoz.
Üzemanyagszint-jelző világít pirosan, sípol minden.....a párom szerint.....tankolni kellene mondja.....persze ez is az én dolgom.
O.k, reggel néztem a kijelző szerint a Hatótáv 130 km....most beülök, gondoltam megnézem mennyi még a hatótáv, erre ezt írja ki ...km, igen 3 pont, és km, de, hogy mennyit képes még elmenni az autó a tankban lévő üzemanyaggal azt nem tudja már kiszámolni a BC, lehet felsőbb tagozatba kellene ehhez lépnie.:-)
Offos autók BC-je mindig kiírta akár az utólsó km.ig is a még megtehető távot, na ezt a Dusteré nem tudja.
Azt meg sosem fogom tudni megszokni, hogy a könyöklőt hátra tették a hátul ülőknek, hosszú puska létemre, a hosszú lábak miatt a világ végéig hátratolt ülés ellenére is magam mögé, a derekam mőgé kell nyúlnom ha a könyöklőből akarok vmit kivenni vagy éppen oda betenni.
az azon való könyöklésről inkább nem teszek említést.
Ezek csak pillanatnyilag zavaróak, sose legyen ennél több baj a Dusterrel.
Típushibának azért nem mondható. A duda hibája sokkal jellemzőbb. Ilyenkor a kapcsoló belső kábelezése a sok mozgatástól egy idő múlva törik. A jó hír, hogy ha ez a gond, akkor könnyen javítható, visszaforrasztható, esetleg puhább vezetékre lehet cserélni. Ha a kábelezés nem törött, akkor mélyebbre lehet ereszkedni a kapcsoló lelkivilágába: https://www.youtube.com/watch?v=_MoTw34RK0c
Érdeklődnék, hogy a Duster világítás lekapcsolása indexelés hatására szerintetek a típushibája, vagy ez valami egyedi, nálunk jelentkező bibi lehet?
A duda már régebben nem is működik, tehát lassan az egész kapcsolókar kezdi magát megadni, sőt mintha a másik oldalon levő ablaktörlő kar sem kapcsolna mindig.
Lehetséges hogy az egész tönkremegy? Gyárit érdemesebb venni, vagy pont olyan gagyi mint az utángyártott?
Laikus felvetés: Ha a gyár 25ezret írt elő olajcserére, a polgár ezt lefelezi, akkor nagy vétket követ el, ha benne hagyja az eredeti szűrőt, így az olajnak csak kb 80%-a lesz lecserélve a köztes szerviznél. Hülyeség?
Az. Alapvetően nem nagy tétel és a közvetlen befecskendezésnél, illetve minden más motornál pl. a városi használatnál a korom is tényező, nagyon durván. Ha meg még sok a hidegindítás, alacsony fordulaton erőlködés, akkor a fém erodálása is képbe jön. Ezzel biztosan nem kisérletezgetnék.
Nekem Castrol GTX 5W30 RN17 ment bele, korábban a 0W20-as elf-t tették bele. Vagy 59316 hsz.
Kutyát nem érdekli mit és mibe veszed a szervizben, de garis cserénél (szerintem) nem baj, ha gyári alkatrész van benne. De ez csak vélemény. Ugyanakkor bediktálhatod, hogy vevő neve: Balfasz Politikus, 1051 Bp, Kossuth tér egy.
Pollenszűrőt énmindig nyugodtan vettem uténgyártottat, légszűrőt csak akkor ha kidobáltam 10ezrenként.
Laikus felvetés: Ha a gyár 25ezret írt elő olajcserére, a polgár ezt lefelezi, akkor nagy vétket követ el, ha benne hagyja az eredeti szűrőt, így az olajnak csak kb 80%-a lesz lecserélve a köztes szerviznél. Hülyeség?
Garanciális gépjárműhöz (az álmoskönyv szerint) nem biztos, hogy a szervizben célszerű alkatrészeket vásárolni....
Én úgy szoktam ilyenkor bemenni, hogy másik tipusú autó, szájmaszk és a hangom is elváltoztatom :-) Viccet félretéve, senkit nem érdekel mihez veszed az alkatrészt...
" nem tudom mi ebben a kretén. a szervizbe bemész és az alkatrészes mindent kirak eléd alvázszám alapján "
Nekem érdekem, hogy ne a "túlbuzgó környezetvédők" befolyása által kreált, a motor élettartamára negatív hatású hosszú olajcsere-periódust kövessem (ehhez jogom van), hanem a józan ész által diktáltat -> így is fogok tenni....
Garanciális gépjárműhöz (az álmoskönyv szerint) nem biztos, hogy a szervizben célszerű alkatrészeket vásárolni....
Korábban már írtam, hogy 7 k km, azóta átléptük a 8 k-t....
Megfontolandó, amit írsz.... OFF - Buzuki Vitara - éknál, a szomszédban - ON tőbben maguk cserélik az olajat, a kretén gyári előírástól függetlenül....
btw. hol lehet megtudni, hogy pontosan milyen: olaj-, levegő-, pollen-, stb szűrőt kell beszerezzek ???
Nem kell állásfoglalás, a szerződést mindenki aláírta:
"mivel a garancia igény a nem megfelelő karbantartás esetén elutasításra kerül, kérjük, mutassa be a gépjárművön addig történt beavatkozásokról a jogosultsággal rendelkező gépjármű szerviz által kiállított számlát (számlákat) és így igazolja, hogy a gépjármű karbantartására vonatkozó ajánlásokat a gyártó által meghatározott mértékben és időszakonként, az összes gyártói műszaki és technológiai utasítás betartása mellett teljesítették,"
Már egy hiányzó bejegyzés esetén elutasítják a garanciális igényt, nem érdekli őket, hogy utána másik 8 következik...
Elsőnél ő vitte, másodiknál én(bent is voltam a műhelybe), harmadiknál mindketten ott ültünk és üvegen keresztül néztük, ezek Debrecen
Negyediknél otthagyós volt a kocsi mert nagy szerviz mellet garanciális dolgokat is néztek(repedés a festéken hátul ami a többeknek is, meg a sofőr ülés), ez Kecskemét
És soha egy forintot nem kértek mert ki lett fizetve Easy szervice, sőt még egyszer fizetős dolgot is elengedték(rendszám tábla világítás csere, világított de megvolt repedve)
6. éves átvizsgálás, szűrők, olaj, hűtőfolyadék, hosszbordás szíj csere, segédanyagok, munkadíj, 116000,- forint, ebből csak az átvizsgálás volt 27000,-. Olajból választhatsz a drága és a még drágább közül, rezsióradíjat inkább nem írok. Utastéri szűrő némi kézügyességgel cserélhető otthon is.
Az autót lemosták, gumiszőnyegeket gőzborotvázták, az átvizsgálási díjba belefért...
Sok, nem sok, nem tudom...
Egy autó fenntartása mindig pénzbe kerül és sohasem volt olcsó...
Ajánlani manapság nem szabad, de én a Békési szervizekben visszatérő ügyfél vagyok.
6. éves átvizsgálás, szűrők, olaj, hűtőfolyadék, hosszbordás szíj csere, segédanyagok, munkadíj 116000,- forint. ebből csak az átvizsgálás volt 27000. Olajból választhatsz a drága és a még drágább közül, rezsióradíjat inkább nem írok. Utastéri szűrő némi kézügyességgel cserélhető otthon is.
Az autót lemosták, gumiszőnyegeket gőzborotvázták, az átvizsgálási díjba belefért...
Sok, nem sok, nem tudom...
Egy autó fenntartása mindig pénzbe kerül és sohasem volt olcsó...
Ajánlani manapság nem szabad, de én a Békési szervizekben visszatérő ügyfél vagyok.
Szerintem azok még a gyáriak. Emelőszett pedig az Eibach B12 Pro Lifting kit. Bilstein lengéscsillapítóval adják. (Lehetett volna csak rugót is, mert a csillapító ugyanakkora, csak addigra elfáradtak a gyáriak ) Meg nem mondom melyik nagy német autóalkatrész webshopból van. Ég és föld a régihez képest. Szerintem jóval többet emelt, mint az igért 2,5 cm.
Van pár opció: https://www.mudster.ro/en/71-suspension meg persze a pogácsás történet. Hogy miért az Eibach? Nem akartam a végletekig emelni, inkább jó kompromisszumot kerestem. Amikor kiderült, hogy az Eibachnak van Eu-s bizonyítványa, akkor nem is variáltam a többivel, bár lehet azoknak is van, mit tudom én. Mert tervben volt, hogy hivatalossá is teszem. Ez a vágy meg is erősödött, amikor kész lett és szinte világított a kék autó alatt a sárga csillapító. :) Na mindegy, a jó hír, hogy le is vizsgáztattam, benne van a forgalmiban.
Eltelt egy újabb év, pontosítottam az eddigi "beavatkozások" listáját. Hogy ez kevés vagy sok, mindenki döntse el maga. Szerintem nincs vele több bajom, mint más autókkal volt.
Karbantartás: olaj, olajszűrő, minden második olajcserekor pollenszűrő, levegőszűrő.
ezen túl:
42.500 km - mindenféle folyadék csere, ahogy vásárláskor szokás 75.700 km Vezérlés, vízpumpa, segédszíj, gyertyák 105.600 km váltóolaj, difimű olaj, szervóolaj, hűtőfolyadék 120.000 km Termosztát és ház csere alacsony hőfok miatt 123.000 km féktárcsa, fékbetét, stabilizátor kar 135.000 km stabilizátor, alagút-szilent 160.000 km lengéscsillapítóknak végük, csere és emelőszett 164.000 km hátsó lambdaszonda hiba, csere 175.000 km kardántengely csere, stabilizátor kar
195.000 km vezérműszíj, görgő, vízpumpa, gyertyák, hátsó stabilizátorkarok
202.000 km kuplung, kinyomócsapágy, váltóolaj, differenciálmű olaj
Hátsó menetrögzítő kamerát szeretnék beszerelni egy 2022-es Dusterbe (70mai a500 pro plus + hátsó) az elsőt feltettem nagyon szépen el tudtam tüntetni a zsinórt. A hátsót is úgy szeretném felszerelni, hogy ne lehessen látni a zsinórt. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek valami trükkje erre. Nem tudom, hogy a csomagtér ajtón a felső világítás műanyag keretét hogyan lehet leszedni. De az ötlet az, hogy tetőkárpit alatt átvinném hátra a zsinórt át a kábelcsatornán, ami megy a csomagtér ajtóhoz ott át a hátsó világításhoz és arra a műanyag elemre ragasztanám fel a kamerát. Szóval azt szeretném elkerülni, hogy ha belenézek a visszapillantóba ne lássak ott logó kábelt. Valaki csinálta már hasonlóképp? Minden ötletet szívesen meghallgatok!
Nekem januárban jelezte (akkor lett volna egy éves az autó), hogy karbantartás szükséges. Felhívtam a Békési szervizet (Fóton van, ott vettem az autót), hogy miből áll ez a szerviz és kb. mennyibe kerül. A munkafelvevő azt válaszolta, hogy átnézik az autót és ha semmi probléma nincs, akkor kb. 24000 forint. Mondtam neki, hogy az autóban alig 7000 kilométer van, én nem észleltem semmi hibát, mi van akkor, ha nem viszem be. Azt mondta, hogy semmi, nem kötelező, a garanciát nem érinti. Ebben maradtunk, nem vittem be az autót, azóta is világít a visszajelző lámpa, az autó pedig remekül működik.
- írod: "azt hittem, hogy végre valaki meg is nézte, nem csak a szájhagyománynak hitt"
Azért álljunk meg egy pillanatra.... EZ annál lényegesen jobban alátámasztott TÉNY, több szakcikk foglalkozott vele ( Novoth Tibor neve ismerős ??? )....
Ha "csak" ennyi, akkor valóban még a viselhető és belealkuszom az árba kategória, de Skoda, Toyota vonqalon hallottam 700-800e cserékről és az már szemmel látható összeg, amit nem biztos, hogy ki szeretnél fizetni egy ilyen helyzetben.
Ma megint 800+ pénz a gázolaj. Nekem 200e alatti árat mondtak 1.5 dci komplett kuplungszett és 2tömegű alkatrész árra. 4-5 tank üzemanyag ára. Munkadíjat nem tudom, de a kuplung vélhetően amúgy is cserés x km után, legfeljebb lendkereket is le-fel, hamár...
- egyébiránt a 'szomszédos' OFF 'uj Suzuki Vitara' ON csoportban tanulságos polémia folyt néhány napja pont 'szak' - szerviz (?) témában.... ( e.g. 'kgaboroo' olvtárs 2022.10.02-es post, és környékén ) -
- to 'saválló & Medve' : ha még olajcsere sincsen, mi az ördög kerül 60 kHUF - ba ezen a ' karbantartás ' - on ???
- to 'zozó74' : szerintem is ! a motorok tartóssága nem a szálítónak -> nekünk fontos !!!
- to : TgY : nem igazán vannak jó tapasztalataim a Vác - iakkal.... ( Dokker dCi- vel sokat voltam náluk, igaz az céges volt ), mintha Fót és/vagy Gödöllőt korábban dícsérte volna valaki....
Láttam (és halottam) már 100.000 km-es motorokat, amik a harmadik olajcserén vannak csak túl, (igaz nem Renault, Dacia motorok) és zörögnek, és eszik az olajat.
Ennyi beruházást szerintem megér, hogy hosszú életű legyen a motor. Lehet, hogy azért van mert az első új autónk, a problémák már csak a következő tulajdonosnál jelentkeznek.
Olajat tényleg nem cserélnek, ahogy már írtam szinte könyörögni kellett, hogy saját költségünkön cseréljék már ki.
Igaz az olajat a második cserénél már vittem (a neten féláron vettem a gyári olajat), de szinte meg voltak lepődve, hogy 14.000 km-nél miért kérek olajcserét (3000-nél volt az első). Amikor a szervizben vettem az olajat, ha jól emlékszem kb. 25.000,- Ft-ot számoltak érte, összesen kb. 60.000,- Ft. volt a költség.
Novemberben lesz a 2 éves szervíz, (24.000 km.) akkor már viszek olajszűrőt is :)
A csúsztatott kuplung valóban gyilkos, azon nincs mit vitatni. Az a baj, hogy régen nem volt gazdasági totálkár, de a kettöstömegűek idején nagyon olcsón kell adni az ilyeneket, hogy megvegyék akik ismerik.
Mostanság kiírta a szekér: " 28 nap múlva karbantartás " - ez ( gondolom ) azért történt, mert akkor lesz 1 éves....
Aki volt már új Duster-rel első szervizen, árulja már el, legyen szíves, mit ( és ca. mennyiért ) végeznek rajta . Az autóba egyébként ~ 7 ezer km van, lehet, kellene egy olajcsere is . Mibe fájhat ez mostanság ( nincs előre fizetett szerviz-megállapodásom ( nem tudom, szabatosan így hívják-e ) ?
Kuplungon tartja a lábat = egyenes országúton, 90el haladva, vagy pályán, meg mindnehol
Nálunk van domb, ott a visszagurulás ellen hintáztatta, kuplunggal tartotta meg. Mindig, mindnehol. Azt a kocsit nem javasoltuk megvételre leasing után a dolgozóknak.
Tehát egy fél perc gurulás elég neki. OK, akkor helyben is vagyunk.
Olyannak is, aki folymatosana kuplungon tartotta a lábát + kéziféket soha nem használt, hintáztatta a kocsit a pirosnál.
A pirosok legalább felénél kinyomom a kuplungot, 280e van a Toyotában, jövő héten már csak kicseréljük a gyári kuplungot. A kéziféket meg sosem használom, alföldi gyerek vagyok, max. éjszaka használom amikor valóban zavaró.
Ez arra az életszerű eseményre vonatkozik, amikor vágtat a polgár 130+ -al, kihajt, intenzív fékezés után megáll a kútoszlop mellet és motor leállít.
Hány olyat láttál amikor itt percekig hűtötték a turbót? Még a nagyturbós időkben sem emlékszem ilyenekre. A pályanapokon igen, de azon kívül nem sokan.
Ugyanez, amikor pörgeti felfelé a Hegyalja úton, Istenhegyin, Budakeszin, piros lámpát kap és a stop-start kilövi a motort alóla.
50km/h-ig 4000rpm felett autózik az Istenhegyin napközben? (valaki tudja már, hogy mely motorokhoz van külön hűtött turbó?)
Nem beszélve a hektikusan működő Stop-Start rendszerről, amit ha elfelejtek kikapcsolni, a legnagyobb vágta után is - még le sem lassult a kocsi 0-ra, már leállítja a motort.
Az átlag felhasználónak már jó ideje semmi szüksége a turbó hűtésére csak bizonyos speciális esetekben(hányan járatják a motort 1-2 percig az autópálya melletti benzinkútnál??). A legtöbbünk nem az autópálya mellett lakik, hanem van egy elég jó utójáték, ami pont tökéletes hűtés a turbónak. Lejösz a pályáról, 90-es szakasz, beérsz lakterületre 50-nel haladgatsz, hazaérsz és leállítod az autót, ha ez a szakasz 2 km-nél hosszabb nincs is semmi gond a hűtéssel, a turbó nem emiatt fog megállni. Ugye a siklócsapágynál kell fordulat ÉS olajnyomás, ami nélkül csak gyilkolod a csapágyat és a tengelyt is.
Mai napig senki nem árulta el, hogy a Dacia megkapta-e bármelyik modellben a vízhűtött turbókat, amiknél ha szükséges tovább hűtik a leállítás után is, abban a pár helyzetben.
Van aki leemeli az ablaktörlőjét a szélvédőről, ha hazaér. Van aki a stop-startos autóját teszi mindig aksitöltőre. Hagyjuk meg mindnekinek a sajátját, az egy-két perces járatás biztosan nem árt a turbónak, legrosszabb esetben is csak használ neki 😎
" Honnan vetted, hogy a turbót hűteni kell? Ha kellene, a kezelési útmutatóban erre biztosan kitérnének a motor indítása, leállítása fejezetben. A modern autókban már meg van oldva a turbó hűtése a motor leállítása után is."
Nyilvánvaló az ember nem városi ide-oda szaladgálós, néhány km-es, sok lámpás kereszteződés, út után áll meg otthon, és hosszú percekig "hűti" a turbot.
Ez inkább tartós autópályás út megtétele után érvényes, én sem állítom le azonnal az autót hosszabb pályás szakasz után onnan lehajtva mondjuk betérve egy parkolóba, hanem kicsit járatom még alapjáraton a motort ca. 1-2 percig.
A javaslat is hasonló:
" Az autó vezetője ugyanakkor maga is hozzájárulhat a szerkezet élettartamának növeléséhez, ha nagy terhelés, mondjuk egy hosszabb autópályás utazás után nem állítja le azonnal a motort. Hogy miért? Azért, mert amíg megy a motor, az olajpumpa is működik, és eljuttatja a kenést a turbófeltöltő siklócsapágyához is. Mivel nincs az a csapágy, amely percenkénti százezres fordulatot tartósan kibírna, ezért a turbina egy vékony olajfilmen pörög a tengelyen. Ha leáll a motor, a felforrósodott és legalább percenként százezret pörgő turbó sem hűvösebb olajat, vagyis hűtést, sem pedig kenést nem kap. "
"A Dusternél számomra zavaró, hogy amikor estre megállok és még jár a motor ( hűtöm a turbót)".
Honnan vetted, hogy a turbót hűteni kell? Ha kellene, a kezelési útmutatóban erre biztosan kitérnének a motor indítása, leállítása fejezetben. A modern autókban már meg van oldva a turbó hűtése a motor leállítása után is.
Más kérdés, hogy a régi autómmal is ( hagyományos villanykapcsolóval - forgókapcsoló látható tengelyállással ) és az új Dusterrel is mindíg bekapcsolt tompított fényszóróval járok. ( lakott területen kívül jópár szembejövőnél alig látom a menetfényt, a tompítottat mindíg;
Sajnos a "lopakodók" (lakott területen kívül is világítás nélkül közlekedők) miatt rakták be a folyamatos világítást. ( Tudom, hogy a svédeknél már több évtizede a gyújtáskapcsolóra volt kötve a tompított. )
A Dusternél számomra zavaró, hogy amikor estre megállok és még jár a motor ( hűtöm a turbót), akkor sem tudom kikapcsolni a világítást, ill ellenkezőleg: ha nem adom rá a gyújtást, akkor nem tudom bekapcsolni.
Egyébként leállás előtt helyzetjelzőre váltok, és akkor kevésbé zavaró , mint az erősen világító tompított.
- kérdésem van: új Duster, automata világítás funkcióval. Alaphelyzet: kar Auto módban - külső fényviszonyokól függően kapcsol tompítottat + hátsó helyzetjelzőt, nappali jelzőfény - erős. Kar első csavarintás: csökkentett fényerejű nappali jelzőfény + hátsó helyzetjelző folyamatosan világít. Második csavarintás: forszírozott ( mindenképpen világító ) tompított - fény.
Sokszor a hátsó világítás miatt a második kar - helyzetben közlekedek. A motor leállításakor két eset van:
- vagy kapok figyelmeztetést égve felejtett lámpára
- vagy nem, s akkor ezt az üzemmódot áramtalanítja is -> a lámpák lekapcsolódnak.
Nincs két egyforma abroncs, azonos méretben pl a Kleber téli abroncsai rendre picit kisebb átmérőjűek voltak, mint más márkáé - több autómon több méretbgen is.
Collstokkal megmérve egy Bridgestone és egy Nexet is eltérő pedig mindkettő 215/60 R17.
Amennyiben, a gyár által előírt méretű keréktárcsákat és abroncsokat szerelnek az autóra, nem okoz semmilyen gondot.
A gyáritól eltérő méret nem ajánlott, mert hatása van az autó működésére, leginkább szembeötlő a sebességmérő, az ugyanis, ilyen esetekben, nem a valós értéket mutatja.
Ezekszerint felrakathatom, nem okoz semmiféle üzemzavart, működési problémát. A kocsinak a kijelzőjén megfog e jelenni, hogy nem a gyári kerekek vannak felszerelve ? Elnézést az értetlenkedésért, idős nyugdíjas vagyok, én a régi technikához vagyok szokva, ( pl LADA- WARTBURG ) . A szervizes fiatal szerelők némelyike, ezt megpróbálja kihasználni.
Kerékfordulatból számol, ahogy a tagtárs is írta. Nincs az abroncsban, szelepben szenzor.
A gumis nem feltétlen ismeri az összes gyártót és modelt.
Elvileg nem olyan pontos (valójában szerintem pont elég), viszont nem romlik el, nem kell programozni, összepárosítani. Nekem pl jelezte a facsavart az abroncsban.
Általános tanácsom, hogy előszőr tájékozódni kell, azután vásárolni! 😉
Ebben az esetben a szerviz tudta, hogy mit csinál. A Te autódban indirekt módszerrel megy a guminyomás mérése, tehát nincs szükség jeladóra a kerekekben.
Tanácsra. véleményre lenne szükségem! Féléves DUZTER-ra most vásároltam, új téligumi szettet felnivel eggyütt szervizből, amiben hagyományos szelepházak szelepek vannak, és nem a szenzorosok. Kérdésem, hogy okoz e valami problémát, galibát, ha nincs benne ez a szenzor, vagy jeladó nemtudum, hogy minek hivják ? - a kocsi biztonságos működesét befolyásolja e ennek hiánya ? Várom hozzáértő válaszotokat, tanácsotokat.
Pontosabban: abban az esetben NEM a tömeg számít. Új (2022-es) RAV4-es lesz az utód, tehát ilyen szempontból majd' MINDEN passzív biztonsági elemmel ellátott modell.
Az említett video gyönyörűen reprenzentálja azt, hogy miért is hibás azok gondolatmenete, akik inkább 15-20 éves (lepukkant) prémiumnak mondott kotlát vesznek inkább
mint egy "Dácsiját". Ott fordul a fizika, mikor mindkét résztvevő a legújabb szerkezeti megoldásokkal csap össze, az egyik kisebb, a másik nagyobb tömeggel.
De most általánoságban lett megemlítve, hogy egy autó választásnál mennyiben befolyásoló a garancia kiterjesztés vagy a szerviz díj, az állam piac torzító beavatkozásai nélkül.
A YT-on ott a Modus és öreg Volvo karambol videója, nem a tömeg számít. Egyébként meg az 1700 kg-ban benne van a hibrid rendszer plussza és a nagyobb motor súlya is, nem csak a kicsit több merevítés(sic).
De valóban nem egy kategória, külön világ a kettő.
" Mivel még éppen jó időben sikerült megrendelni (ráadásul árgaranciával), nekem ez most nagyon megérte (kihozom a szalonból és majd' 3MFt-al többet ér). Ez egy ilyen szubjektív dolog, kinek, hogy dobja éppen a gép a lehetőségeket."
Ez ugye nem egyedi eset, lehet nem általános, de azért nem is kivételes eset, hogy az autónak megmarad a megrendeléskor kialkudott ára szállítási időtől függetlenül is.
Kolléga 15 hónapot várt német autójára, az akkori 15 M-es árból kapott 2.5 M kervezményt ami meg is maradt az átvételkor is.
Pedig az ő autója is drágult 3M Ft-ot 15 hónap elteltével, most 18M a listaára.
Dusteréknál ilyen probléma nincs, kerek perec elutasítanak mindenféle akcióra, kedvezményre utaló kérdést, és ezt ki is merik mondani....nem kell kedvezményt adnunk így is elvisznek minden autót listaárom is....
Anno kérdezte is tőlem, te mennyi kedvezményt kaptál?
Mondom neki ilyen Dusteréknál nincs csak listaár, estleg a kereskedő saját "kárára" ad vmi apróságot, pótkerék, gumiszőnyeg.....csak kukkolt.
Feltételezem majd nemsokára, ha eléri a 10M-es alapárat a Duster akkor is ezt fogják szajkózni....:(
Nyilván élethelyzet függő is a dolog, kinek mi jön be. Jómagam évente 3-4 (max) alkalommal pályázom. Városban viszont heti minimum 5 nap, 20-30 km legalább 6-8 megállóval. Nos, ez nem igazán ideális terepe sem a hagyományos diesel, sem a benzines járgányoknak szvsz.
Mivel ragaszkodom az 1 autóhoz, az elektromost pedig (megfelelő hatótávval és méretben) nem tudom megfizetni (de valószínűleg a felár akkor sem jönne vissza), ez lett a választásom.
Vételár, garancia? Nyilván a drágább majom, több banán, viszont be kell menni egy Toyota kereskedésbe, rákérdezni a szervizdíjakra. Annyi az éves szervizdíj (sőt, lesz amelyik olcsóbb!!!) mint a Dusterre! Ez már csak sima üzletpolitika, hogy a Renault egyazon áron szervizeli a Dustert
a Nissan, Renault típusokkal. Egyszerűbb, olcsóbb autó? Akkor ez a szervizdíjban vajh miért nem látszik? De tegyük csak egymás mellé a felszereltséget, vajon ha lenne hasonló felszereltségű Duster, annak mennyi lenne az ára? Nekem kicsit alma-körte ez az összehasonlítás így.
Mellé álltam a Dusterrel. Nagyobb. 580 literes csomagtartó, ráadásul a padlója alá befér a teljes értékű pótkerék. Beültem magam mögé. Nagyobb. Súly? 1700 kiló üresen. Gondolom nem kis japán manók rejtőznek benne. Nagy szilárdságú acél lesz az, ami nekem megint csak
elsődleges fontosságú. Nem kell bemutatni, mi megy a közutakon mostanában. Inkább ebben, mint egy kisebb, kevésbé védett fémketrecben ülök, ha valami eszement éppen gyilkos hangulatában úgy érzi, ő maga fontosabb mint bárki más. Nem autózok sokat, ez látszik is a Duster km
óráján, a menetrögzítőn összegyűlt anyagból pedig egy jó nagy könyvtárat tudnék összehozni, de minek? Az pedig nagyon egyszerű hozzáállásra vall, ha valaki azt sulykolja hogy majd én vigyázok. Erre szokta egy jó horgász barátom mondani, hogy egy pillanat, aztán megvan a baj (tökre húzott fék, nyelető nélkül féderen :))) )
Nos, a mai világban vannak akkora elmebetegek, hogy a defenzív vezetés, meg a többi lózung semmit sem ér, itt jön elő az aktív és passzív biztonsági berendezések szerepe. Persze, ha akkora a baj, akkor a kamion sem ment meg, de a többire legalább ez megoldás lehet.
Mivel még éppen jó időben sikerült megrendelni (ráadásul árgaranciával), nekem ez most nagyon megérte (kihozom a szalonból és majd' 3MFt-al többet ér). Ez egy ilyen szubjektív dolog, kinek, hogy dobja éppen a gép a lehetőségeket.
Ps.: a Renaultnál egy fikarcnyi kedvezmény sem volt az általánoson kívül, pedig ez volt a második autónk a cégcsoporttól...
én is megnéztem a nemrég a rav4-est. Nem is olyan nagy, mint kívülről tűnik. Mivel sokat pályázom nekem a 2l benzin és a 2,5 hybrid is drága lenne üzemanyagban. Utóbbira több mint egy év a várakozási idő, nincs előre megvehető szerviz és gari kiterjesztést is csak a szerviz ad, az bizonyos szempontból lutri.
" Van egy pillanat, úgy hívom, hogy az autó kezd széthullani... Szóval, amikor kb egyszerre kezdni minden megadni magát, na ezt a pillanatot kell megelőzni az eladással. :) "
Na, ez az a pillanat amihez "érzék" kell, ezt nehéz előrelátni, megjósolni, persze ha szinte minden héten vmi elromlik akkor egyszerűbb a helyzet.
"...csak súg a fülem, hogy cseréljük fiatalabbra és kevesebbet használtra, hátha jobban ki lehetne a következő pár évet húzni. De egyelőre nem jött ki a matek, annyival többe kerülnek az újabbszerűek, hogy talán várok vele. "
Hm.. ez sem egyszerűbb mert az addig o.k., hogy jó lenne egy fiatalabb, de a jelenlegit mennyire lenne gazdaságos fiatalabbra, neadjisten újra lecserélni?
A Duster elődjével semmi bajunk nem volt éveken keresztül, diesel volt, hiába volt a sok rövid táv nem bánta, megbízható volt, keveset fogyasztott mégis lecseréltük ugyanazért amire te is gondoltál a fiatalítás miatt.
Kérdés az, hogy megérte-e közel 10 szeres áron fiatalítani?
Van egy pillanat, úgy hívom, hogy az autó kezd széthullani... Szóval, amikor kb egyszerre kezdni minden megadni magát, na ezt a pillanatot kell megelőzni az eladással. :) Futott kilométerhez nem köthető egyértelműen. Volt egy Peugeot Partnerem, ami kb 120 ezer km-nél adta fel, sorozatos nagy értékű javításokat produkálva, noha törődve volt vele. Fiat Punto kisteher úgy emlékszem 380 ezerig volt nálam (399-ig mutat a számlálója, emiatt adtam el), a mai napig látom 5 év után, szóval még megy, ki tudja hány százezerrel több km-el. Dusternél még nem igazán ugrott meg a "hibaszámláló" bár az elmúlt időben járta a szervizeket, de főleg kopó alkatrészeket dobott ki magából, még maradhatna a háznál, csak súg a fülem, hogy cseréljük fiatalabbra és kevesebbet használtra, hátha jobban ki lehetne a következő pár évet húzni. De egyelőre nem jött ki a matek, annyival többe kerülnek az újabbszerűek, hogy talán várok vele.
Az előző autómat szintén újonnan vettem (Skoda Octávia 1.6/75 le.) és taxiként használtam. 620 e. km.-el vásárolta meg a Mozaik utcai bázisról egy vizsga biztos.
Taxit évente kell vizsgáztatni és minden évben látta ,hogy elmebeteg módjára vigyázok rá . Amikor vissza fehér rendszámoztattam ,akkor kérdezte ,hogy eladó e a kocsi.....másnap este ,már az övé volt.(igaz ,hogy a törzskönyvre az új rendszám miatt vártunk vagy 3 hetet. Az álla akkor esett le igazán ,amikor átadtam neki 4,db vastag jegyzetfüzetet az összes tankolás és az összes javítás az utolsó fillérig vezetve volt. A számlák ídőrendbe 2 vastag mappát foglaltak el.
....sajnos ahogy nézem a jelenlegi Duster az utolsó újonnan kihozott autó az életemben (motorból viszont nem ) :)
" Igen, szerintem a legtöbb ember 100 ezer km alatt keres autót."
Ez nyilván évjárattól vagyis az autó korától függ, de már régóta elmennek az autók 2-3-400 ezer vagy még több km-el is.
Lásd pl. ha.hu...régebben az általad említett 100 ezres lélekhatár miatt ilyesmire voltak visszatekerve a km-órák.
Aztán amióta a műszaki vizsgák alkalmával feljegyzik a km óra állását ( manipulálni akár így is lehet ) , és ezt ingyenesen le is tudod kérdezni érdekes módon megszaporodtak a sok km-es eladó autók is.
A Duster elődjét tavasszal 270 ezer km fölötti futásteljesítménnyel, nagyon jó állapotban boldogan vitte el az új tulajdonosa, próbálkoztak utalni a "sok" km-re árcsökkentést remélve, de mondtam nekik vannak a ha. hu-n jóval olcsóbbak is ugyanilyen autóból azokkal kellene foglakozni, de azok olyanok is, meg sem közelítik azt amit én árultam.
Később bavallották, megnéztek jónéhány olcsóbbat előtte, de mind romhalmaz, lepusztult volt, egy fiatal házaspár hölgytagjának akartak autót venni, ő mesélte, hogy milyen pusztulatokat néztek előtte, így mikor eljöttek megnézni az enyémet már tudta ez lesz az ő autója.
Mindennek elszaladt az ára, a használt autóknak is, a x.rért is sokat kérnek, de a jót sem adják ingyen.
Előtte meg eladtam egyet 371 ezerrel.....nem értem miért sok a 217 ezer km egy 11 éves autónál?
Igen, szerintem a legtöbb ember 100 ezer km alatt keres autót. Meg ugye az idő telik. Nem sokára 11 éves lesz. Ettől független az autó rendben van, amit cserélni kell, cseréljük jó minőségű alkatrészekre. Műszaki probléma nincs.
Az jó. Mármint hogy nem sokat használod. A mai autóárak mellett... :) Én most töprengek, hogy újabbra/kevesebbet futottra cserélném a járművet. 217 ezer km. Ami nem igazán sok, de egyre eladhatatlanabbá válik.
UI: Másodszor cseréltem váltó olajat (unatkoztam ,megtehetem,55 ezrenként/9 év belefér)Total teljesítménye mint a Trans ELF . Érzetre mintha finomabb ,zsírosabb lenne a kapcsolás. GL-4 es de az 5-ösz szintet is hozza.
Még csak 116 ezernél tartok....szóval nem sokat használom :) Valóban a régi beidegződés ,hogy csomagtartóból autó generál.
Vizsgára tertály csere...és 2 első lengéscsillapító (egyik elkezdett olajpárásodni) j.e alsó gömbfej csere. Igaz ,hogy azt már 1,5 évesen 50 ezer km.-nél jelezték...és 115 ezernél ugyan úgy kocorgott. Gari lejárta óta ennyi.
A gyári akksi és az első tárcsák cseréje a gondatlanságom illetve a nem használat eredménye.
Nem zörög .jól fogyaszt és idén volt az első alkalom ,hogy 20km. fölötti távot ment autópályán. :) Lusta dög volt elötte.....de magához tért.
Nem bántam meg a Dustert...és a mostani autókat/árakat nézve hülyeség lett volna anno eladnom.
Engem még úgy tanítottak, hogy rugó "ide vagy oda", tudatosan használjam a "H" kényszerpályát.
Használom, nincs is váltási gondom sem rudazatos, sem huzalos váltóval.
Természetesen, ha egy váltó hibás, akkor az hibás, de ez már egy másik kérdés.
Nagyobb sebesség esetén, lehet ugyan, de elég nehéz az első két fokozat kapcsolása. A váltó védi magát és jelez, nem kell oda semmilyen biztonsági szerkezet.
Aki kilencvenes tempónál mégis beerőszakolja a váltót az egyes (első) fokozatba, az megérdemli a sorsát.
Kezdők néha tesznek ilyet, de az ő esetükben még elnézhető, bár, ettől a javítási költség nem lesz pénztárcakímélőbb.
O.k. köszönjük az információt, akkor én sem hívogatok senkit sem, majd később októberben vmikor.
" Állítólag a Dustereknél ez elég gyakori hiba, mert sok volt a gyártási hibás bowden. Kiváncsi leszek, hogy mikorra lesz belőle alkatrész, és az megoldja-e a hibát. "
Ez jó, féléves autóknál néhány ezer km után jönnek sorban elő a "váltóhibák", mert ahogy az elmúlt napok termését olvasom, nem egyedi esetről van szó.
Beszéltem a szervízzel, október 10. után kell vissza hívnom őket mert az átállás miatt, most október 10-ig nem rendelhetnek semmilyen alkatrészt. Azt mondták, hogy valószínűleg, ha el nem is szakadt de "kiszőrősödött" a bowden. Erre én kérdeztem: hogy ok értem én de fél év alatt?
Állítólag a Dustereknél ez elég gyakori hiba, mert sok volt a gyártási hibás bowden. Kiváncsi leszek, hogy mikorra lesz belőle alkatrész, és az megoldja-e a hibát.
Ok, csak írtad, hogy régebben és reméltem, hogy nem ebből csúsztál ki. A Wallis átállás tényleg lehet oka, de akkor meg csak türelem, mert szerencsére ez nem magyar specifikus dolog.
Lsz. próbáld ki azt a szituációt amit leírtam. 2-esből egy ujjal csak told ki előre az üres vonalba a váltókart, majd onnan próbáld 1-esbe rakni. kíváncsi lennék hogy nálad jelentkezik-e az akadás.
Egyébként nekem nem nehéz mozgatni a váltókart, 1-2 ujjal lazán működtethető, de ahol említettem ott keményen elakad, s egy jól érezhető s hallható kattanással engedi csak tovább., a többi fokozatnál pontos, egyáltalán nincs zsírosbödön érzés.
Egyébként ahogy írtam, nekem már cserélték a komplett kulissza blokkot, s semmi sem változott. Mi az esélye annak, hogy ha az volt a hibás, pont ugyanolyan hibával kapok egy másikat ? Ezt csak azért kérdem, mert esélyes, hogy nem a váltó kulissza, hanem maga a váltó a ludas az akadásokban.
A másik ami trágyadomb a kocsibam, az a kuplung. Úgy mondhatnám, hogy nem finoman oldja, hanem a pedálút egy pontján 'eldobja' a hajtást, főként 1-esből felfelé váltva, ahol nagy nyomatékból kell oldania. Gondolom kettős tömegűvel van szerelve ez a verzió, 'dübben ' is és meg is rázkódik a verda ilyenkor (2 módon tudom csak ezt elkerülni, vagy lassan, csúsztatva nyomom ki, vagy ellenkezően villámgyorsan - gyakorlatilag ha megrúgom a pedált). Az meg már csak a hab a tortán, hogy a pedál nyikorog mint egy ólajtó.
Írod: " amíg velem is előfordult hogy 3-asból sikerült indulni "
No, ilyen velem is megtörtént párszor, fura is volt, mert ~1 millió km-el a hátam mögött már nem szokott az ember az alapvető kezelőszervekkel bénázni....
Ha érdekel a kálváriám, visszaolvashajátok korábbi hsz-eimben, de 'röviden': nálam az a jelenség, hogy 2-esből csak úgy előre pöckölve a váltókart üresbe (pl. amikor piros lámpához csorgok), az üres vonalban elakad s nem lehet balra húzni s 1-esbe rakni, ezután üresből balra-előre tolva 1-es helyett is 3-asbe kapcsol. Ilyenkor előbb jobbra rántva 'ki kell akasztani' az elakadásból, s akkor már vissza lehet húzni balra s 1-esbe rakni. Nem értettem, hogy családtagjaim miért fulladnak le állandóan mondjuk lámpától indulva, amig velem is előfordult hogy 3-asból sikerült indulni.
Előbb hülyének néztek a szervízben, de azért sikerült reprodukálni a hibát, s kicserélték a váltókulisszát. Az egészet csak egyben lehet cserélni, egy lezárt megbonthatalan egység. Csere után 1 napig azt hittem jó lett, majd ismét előfordult a 3-asba váltás induláskor. Áll helyben próbálva, rájöttem, hogy akkor fordul elő, ha ahogy írtam 2-esből üresbe nem balra húva tolom a kart, csak kitolom előre, akkor utána tuti elakad s nem lehet balra húzni. Vissza a szervízbe, akkor már pontosna bemutatva hogy mikor fordul elő.
Innen kezdett 'érdekessé' válni a történet. Újabb csere előtt az RH személyes szemlét tartott a szervízben, elismerve a 'jelenséget', de a válaszuk szerint ez nem hiba, hanem 'FEATURE' !!! Szerintük ez egy direkt beépített védelem, nehogy véletlenül visszaváltson a delikvens nagyobb sebességből 1-esbe ! (ekkora marhaságot már rég hallottam amikor megpróbáltak szervízben lerázni). Patthelyzetbe kerültem, a munkafelvevő szerint a szervízlátogató 'mérnök' megmutatta a Megane-ján, hogy pont ugyanígy működik az is a 6 sebességes váltóval. De akkor ezt a múltkor, a csere előtt miért nem mondták, miért cserélték ki ? Nem volt a szalonban másik 6 sebességes Duster, de pont akkor gurult le a trélerről egy új Kadjar 1.33 140 lovas tce, 6 sebességes, beültem, és a csudába, de annál is ugyanez volt a helyzet mint nálam. Itt a fórumon viszont addig 6 sebességes váltónál senki nem tapasztalt ilyet. Azóta viszont 2 ismerősöm is vett hasonló Dustert, s azoknák pontos a váltó, egyik sem akad. Most akkor ezek a hibásak, mert nem működik bennük a védelem ??
Az RH új szintjét mutatta be, hogy hogyan rázzuk le a vevőt probléma esetén....
Nehogy azt mond, hogy ez normális állapot, és ebbe bele is kell törődni. Akkor egy szot nem szólnék ha 450 ezer km lenne az autóban nem pedig 4500.
Ennél több km-es autóban meg mindig akár 2 újjal is lehet finoman váltani, nem kell keresni hova is tolja az ember a váltókart a majd fagyott gepzsiros vödörben.
Pedig abba reménykedtem, hogy csak az enyémmel van hiba. A 17 éves Dacai Logan-on is sokkal pontosabban lehetett váltani. Reggel a városban araszoláskor 3 helyett 5-be váltás, illetve országuton 5-ből 4-be helyett 6-ba simán beváltom az esetek 25%-ban. Ahogy nem figyelek oda, hogy kézzel írányítsam félre váltok. Ez azért nagyon nagy csalódás. De ez a váltó rengeteg Renault modellbe is be van építve, ott is ilyen rossz vajon? Szerintem a héten vissza viszem a szervízbe, max. elhajtanak.
Nem tudom van-e összefüggés az időjárás vagyis a hőmérséklettel kapcsolatban, mivel tavasszal lett véve, és azóta csak meleg volt, most jöttek a hűvösebb idők, és mostanában kezdett olyan érzésem lenni mintha egy vödör majdnem fagyott gépzsírban akarnám mozgatni a váltókart.
Szintén fél éves Duster, a váltónak szerintem nem ilyennek kellene lennie egy új autónak alig 4500 km-el.
Reggel indítás után 1-esből kivéve "nem találja" az üreset, jónéhányszor meg kell mozgatni a váltókart jobbra balra, kicsit előre hátra, hogy végre üresben legyen. Szerintem ez messze van a normálistól.
Igaz nem én használom, de ma is mentem vele ca. 30 km-t, és nagyon nem akarja "magától" venni a 3. fokozatot, és a 4-et sem.
Harmadik helyett 1-esbe sikerült többször is tenni, 4. helyett pedig jött a 6. többször...
Hát volt már jónéhány kéziváltós autóm, csillió km-ekkel, de ilyet még fél millió km után sem produkált egyik sem, ez meg ugye 4500 km-nél tart.
Családi is kézis, sok 100 ezer km után is oda megy a váltó finoman ahová kell, nem kell keresgélni egyik seb. fokozatot sem, röviden finoman megy a helyére, a Dusteré meg olyan, mintha használták, rángatták volna 1.5 M km-en kereszetül:(
Nem hinném, hogy ez a normál állapot Duster szinten ilyen korú autónál.
2022 es Dusterben 6 sebességes váltó 1 és 2 és néha 5 és 6fokozatból ha kiveszem nem ugrik vissza középre, kicsit meg kell biccenteni akkor beugrik középre. Olyan mintha ki lenne nyúlva a rugó, szóval nehézkesen ugrik vissza. Fél éves és 8500 km van benne. Ez ilyen? Nektek volt hasonló tapasztalatotok? Szerintem nem ilyennek kellene lennie, erősen gondolkodom hogy, vissza vigyem a szervízbe.
Ja, rendeltem új abroncsokat, majd jelentkezem, hogy milyen (Cooper Discoverer AT3 Sport2). Az elődöt, a Cooper Discoverer AT3 4S-t több mint két évig használtam, télen és nyáron, országúton és terepen, ez alatt több mint 75 ezer km-t futott, és nem volt rá panasz, eddig a legjobb választásom volt, de már kifutott, nem gyártják tovább.
Ó, hurcolok én sokmindent. Főleg az 'eső után köpönyeg' elv szerint. :) Múltkor valami áldott jó ember leengedte a két hátsó gumit kinn a susnyásban, megszívtam, utána vettem elektromos pumpát, ami mióta megvan, persze nem kell. De hurcolom. :D Mindezek mellett persze elfér a trafó is, meg rengeteg izé, aztán, hogy valaha kell-e, az jó kérdés.
Ejj de jó lett volna öt éve, pont teherautót kerestem 4x4 Dusterben. Persze akkor sehol semmi. Azóta meg változtattam az adózáson, már nem kell költségelszámolás, na meg az áfakörben sem játszom.
(Pont tegnap este játszogattam a gondolattal, hogy mi lenne, ha a 2011-es, 217 ezret futott Dustert lecserélném egy újabbra, de nem született megoldás, csak végignéztem a hahut és hanyattestem. 5-6 éves 4x4-et kapnék 5 milláért, na meg azok a dumák az eladó autók mellett, hát. )
Vegyetek cégesen teherautót. Nincs rá cégautóadó, és visszaigényelhető az Áfa. Vigyétek, mert még a Nissan 200sx-emet is el akarom adni, és csak egy hirdetést adhatok fel egyszerre. :)
Javaslatot kérnék ,hogy K4M 616 kód motorhoz milyen gyújtó trafót érdemes megvenni. Annyi márka van már a piacon ,hogy szinte lehetetlen a valóban minőségi alkatrészt megtalálni.
" Megj: Bp-n a belső részen teljesen értelmetlen autózni, hacsak nem cipel valamit az ember. Ez a BKK Go teljesen jó és használható. "
Magyarország nem = Budapesttel, azon kívül is létezik élet.
" ui: engem napi 2x2500-ért vinne be és hozna haza a taxi az irodából, nyilván, ha máshova nem megyek. "
Az nem lehet nagy távolság.
Hát nem tudom, engem néhány km-ről 3600-ért hozott haza a taxi ( vidéki város ) adtam 4000 ezret.
Értékvesztés.....egy autó vétele, fenntartása sosem volt jó üzlet, ha ebből indulnánk ki akkor úgy is lehetne számolni, HA évtizedek óta egyetlenegy autót sem kellett volna vásárolnom, egyetlenegy autót sem kellett volna fenntartanom, nem kellett volna ca. 1.5 M km-t saját zsebből üzemanyaggal finaszírozni.
Ugye, mennyi pénzt meg lehetett volna spórolni?
A mobilitás meg ( manapság ) kit érdekel hiszen van taxi....leugrok mondjuk Szlovéniába vagy éppen átmegyek az osztrákokhoz shoppingolni.:-)
"Saját példa pl:
40 a leasing
20 a parkolóhely egy hónapra
15 körül vannak egy hónapra vetítve a biztosítások "
Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, ez a te saját verziód, én meg megvettem a Dustert kp-ra, kötöttem rá még extra garanciát, nem kell parkolóért fizetnem, biztosítás (casco ) meg annyi amennyi, és sk. tankolom az autót.
Persze ennyi pénzért taxizhatnék éveken keresztül.....:)
15 körül vannak egy hónapra vetítve a biztosítások
Ez kapásból havi 75e, és ebben se üzemanyag, se szerviz, se gumis, se ablakmosó folyadék, se amortizáció, se stb... Ha egy héten 2 nap homeoffice, akkor már a taxi nyert. 😎
ui: engem napi 2x2500-ért vinne be és hozna haza a taxi az irodából, nyilván, ha máshova nem megyek. Ha csak erre kell egy verda, mert másikkal megyek nyaralni, akkor az havi százas. Ha nem jön ki annyiból a havi autózás, akkor a taxi nyert.
Értékvesztést is vedd figyelembe (megveszed x milláért, eladod ugyanannyiért 3 év múlva, de venned kell egy másikat helyette alsó hangon 40%-al többért, akkor az is értékvesztés).
ui2: Ha mindennap taxival járnék, akkor meglenne a fix sofőröm, és nem ennyiért vinne el szerintem, de legfőkébb nem kéne rá várnom :)
Én ülök. Meg taxiban is. Ma is fogok, sörözni megyek, kocsmába, haverokkal.
Bp-re ha lehet vonattal megyek, ott napijegy és főleg metró, villamos.
Képlet:
fogtad az autó árárt, havi leasing/törl részletet, szervizt, gumist, biztosítást, parkolást, tőke altarnatíva költséget (ha rendre betennéd ugyanezt a pénzt mondjuk a bankba) ebből kivonod az eladáskori árát. Benzines 1.6-os esetén annó 8e km-re jött ki, ami alatt jobban megérte volna taxizni - anyagilag.
Ez kb most is így van, de utána kéne számolni.
Megj: Bp-n a belső részen teljesen értelmetlen autózni, hacsak nem cipel valamit az ember. Ez a BKK Go teljesen jó és használható.
" Utoljára asszem 5-8 ezer km-nél számoltam az inflexiós pontot, alatta olcsóbb volt taxival járni. "
Nem tudom a napi munkábajárás 2x taxival mikortól lesz gazdaságos?
Ha meg úgy vesszük, hogy nincs autó, tehát annak a beszerzési árát nem kellett kiadni akkor hosszú évekre vetítve sem hinném gazdaságosabbnak, nem beszélve az ember autó nélkül nem mobil.
Tudom, minden családban van legalább 2 autó......
Persze lehet tömegközlekedéssel is járni, aki ehhez hozzászokott annak ez természetes, én speciel évtizedek óta nem ültem tömegközlekedési eszközön, valahogy nem is hiányzik.:)
Dehogy szégyen. Csak gazdaságilag értelmetlen, bár a jelen hiánypiac és használltautó árak mellett újra kéne számolnom. Utoljára asszem 5-8 ezer km-nél számoltam az inflexiós pontot, alatta olcsóbb volt taxival járni.
Azt sohasem értettem és nem is fogom, hogy miért kell az egyszerű felhasználónak felülírnia a gyár által megadott értékeket.
Természetesen, mindenki rendelkezik otthon, saját, gyári szintű tesztüzemmel, -pályával és megengedheti magának, az időigényes, valamint nem túl olcsó tesztek/vizsgálatok lefuttatását...
A sofőrajtó élén lévő matricán igaz 2.3 bar olvasható, de....a story ehhez:
Július elején indultunk napsütésben ca. 30 fokos hőmérsékletnél a Dusterral nyugat Mo-ra, a keréknyomás akkor 2.4 bar volt, nem 2.3 mert azt már korábban is keveselltem, hanem 2.4 barra volt fújva.
Az M1-en jártunk mikor Tatabánya környékén leszakadt az ég, hatalmas felhőszakadás, és erős lehülés jött, kisvártatva megjelent a kijelzőn ( szó szerint nem tudom ) , hogy alacsony a keréknyomás stb....
Mindjárt gondoltam, hogy addig jó volt a korrekt érték ( 2.4 bar) még a hőmérséklet 30 fok körül volt, de jött a drasztikus lehülés lett vagy 15-18 fok, és ez már azt eredményezte, hogy alacsony lett a korábbi korrekt értékből.
A kijelzőt töröltem még menet közben, az eső után nem jött elő megint az alacsony nyomásra utaló felirat mivel a hőmérséklet a zuhé után följebb ment.
A túra után már nincs 2.4 bar hanem inkább 2.45-2.5 bar, most az utóbbit állítottam be.
Persze ahány nyomásmérő annyiféle különböző érték, legyen az digitális vagy akár kőkorszaki.
" Meg idiótán nézett volna ki 3500 km-enként éves szervizre vinni :)"
Miért lenne az nagy probléma ha 1 év alatt mondjuk csak 3500 km menne az autóba, ezért talán szégyellni kellene magamat a szervízben?
Azért mert van éves pályamatricám biztosan nem fogok csak úgy esetenként 50-100 km-eket csak azért kóvályogni, hogy "tisztuljon" a katalizátor, dieselnél meg a DPF.
Ami nem bírja az pusztuljon....:)
Délelőtt volt szokásos Duster check, megnéztem az olajat, 4300 km után már nem olyan szép világossárga, mint ezelőtt volt, most olyan ( nehéz meghatározni ) naracssárgás színűnek mondanám, de a szint o.k. hűtővíz szintén.
Guminyomást legutóbb még kánikulában néztem mikor 30 fokok, és többek voltak, az akkori 2.5 bar-os érték most körben 2.2 volt.
Kompresszor beindít, és kerekeket felfúj újra 2.5 bar-ra.
Ilyenkor a szokásos első/hátsó szélvédő, tükrök tisztítása, még a porszívó is előkerült mert a párom pici lába eszméletlen mennyiségű kis kavicsot képes az autóba hordani.
Aztán ha már úgyis elővettem akkor kiporszívóztam mindenhol a belteret, a csomagtérrel együtt.
Párom csak használja.....beül, és megy....a többi az én dolgom.
100%ban igaz. Arra kell autót venni amire használod, nem az évi 2 hét nyaralásra. Jelen helyzetben mi is egy 2018as dpf-es verdát nyüstölünk városban, ezért havonta egyszer azzal megyek hosszabb távot. És alapból kinyomjuk a stop-start-ot.
Én még a feleségem benzinesét is elvittem havonta-kéthavonta kirándulni, kicsit tisztuljon a katalizátor is... Meg idiótán nézett volna ki 3500 km-enként éves szervizre vinni :) Így megfutotta a 6-8ezret is egy év alatt 😎
Írod: " mert az euro5d bevezetésekor csak renaultnak és vwnek volt készen tanúsított motorjuk "
Igazándiból nejem (kicsit OFF) Captur-je (1.5dCi, még nem AdBlue-s) még nem volt 'annyira elb...onyolítva, ig szvsz. ez a motor volt/lenne ideális a Duster-be.... ha még lenne....
Mikor Europában jött a dieselhiszti, és a folyamatos városokból/belvárosokból kitiltások ( Euro norm szerint) akkor erősen megrendült a bizalom a dieselek iránt, és ezzel jött a bizonytalan jövőkép, hogy mit találnak még ki a jól fizetett EU bürokraták környezetvédelemre hivatkozva.
Mikor még évente min. 40-45 ezeret mentem nem volt kérdés, hogy milyen autót vegyek, de városi szaladgálósnak évi 6-8 ezer km-re azt hiszem nem szükséges DPF-es, Adblue-s dieselt venni, ezek nem városi ide-oda szaladgálni valók.
Kínlódjon a DPF-el akinek erre igénye van.
A Duster elődjében a Fabia PDTDI-ben nem volt DPF, vidáman bírta a sok rövid távot, a modern Euro 6-os diesel is ugyanúgy bírná hosszú távon, szerintem nem, ezért lett benzines.
Nekem 6.8-on áll a hosszútávú átlag. Agglomeráció, nem szoktam óvatoskodni. Régebbi, hasonló teljesítményű szívóbenzines áramvonalasabb autóban, ugyanilyen használatban 8.5-9 liter volt.
én leszartam, dieselt akartam és vettem, konkrétan azért lett duster, mert az euro5d bevezetésekor csak renaultnak és vwnek volt készen tanúsított motorjuk. Ez 2018ban volt. Azóta is dieselt veszek, amíg lehet....
Írod: " a pfújjdiesel korszakban az ember nem igazán akart megint dieselt vásárolni "
Hát pont ez az !!! Sikeresen meghülyítettek mindenkit ezek a kretének, holott egy modern diesel ( még csak nem is az Ad Blue -s ) simán tudja ugyanazt a karcsú emissziót, mint egy modern benzines ( főleg direkt befecskendezéses )....
A pfújjdiesel korszakban az ember nem igazán akart megint dieselt vásárolni, főleg nem új autóban, kivéve a kollégám, ezért lett benzines a szaladgálós autó.
Előtte páromnak diesel Fabia volt 9 évig, ezt váltotta a divat mini SUV, ha a fogyasztás lett volna a fontos el sem adtuk volna, hiszen semmi baja nem volt, és 5.5 l körül fogyasztott átlagban mióta nálunk szolgált.
Van diesel is a portán, de az nem a hivatalos szaladgálós autó, persze az ugyanilyen felhasználás mellett nem eszik annyit, mint a Duster, pedig jónéhány 100kg-al nehezeb, stb.....
A fogyasztás annyi amennyi, nálunk napi munábajáráshoz használja a párom az autót ami napi min. 2x10 km-t jelent, de ha megy ide oda shoppingolni meg elszaladok oda meg amoda akkor van mikor 30-40 km is összejön, de ez ugye rövid távú városi szaladgálás.
Mivel hosszú távon sem (M1/M/86 600 km) fogyasztott kevesebbet az autó, a hosszabb táv megtétele után is csak 8.2-re "ment" le az átlag, pedig nem volt taposva, így ennek ez a normál "beállt" fogyasztása.
- továbbra is vallom: Duster - ben Mo.-n az1.5 dCi a legjobb választás.... mondom ezt úgy, hogy ilyen motorral eddig "csak" Dokker - t, és Captur - t vezettem.... ( igaz, azokkal ~ 300 k Km-felett ).
Én csak azért írtam, hogy próbálja meg 3 hengeres benzinessel mert az biztosan nem eszik annyit, mint az 1.6-os.
Persze ha ki van taposva a bele akkor az is ehet többet.
Az TCe 130 nem eszik keveset, mióta nálunk ( sok rövid táv ) van a BC állandó 8.2-8.3-as átlagot ír ki, ami csurigtankolásokkal számolva úgy ahogy stimmel is, viszont mikor pályáztunk vele néhány 100 km-t akkor sem ment se följebb igaz lejjebb sem a fogyasztás.
Írod: " próbáld meg a 3 hengeres benzinest, az biztos nem eszik 8 fölött "
Érdekes 'jószág' az 1.0 tCe.... Ha kíméled ( mint én pl. ) eljár ~ 6 literrel, ( ez tény, közel 7 k Km alapján ), de ha hajtod ( lehet, sőt szereti, és bírja is ) simán lenyel 9-10 litert is, a ' jobbikból ' ....
Tegnap lettem, akkor még boldog tulaja egy 2013 évi 1.6 Dusternak.
Vezérlés cserekor ránéztek a hibatárolóra, és kiderült nem látja a kormány szög végpontokat, de a vezetésnél nem vettem észtre hibát (hazajöttem vele kb. 120 km). Egyenlőre keresik a hibát.
Az újabbak kevesebbet kicsivel, de nagyon láb függő, mint minden autó. Kaszni kb annyira áramvonalas mint egy cipősdoboz, ez nem tesz jót a pályás fogyasztásnak.
😎Nekem csak a heinekkennel. Világkommersz ízetlen, jellegtelen 😎 A maestik meglepően jó, citrusos utóízzel kólönleges ár/érték aránnyal. Mégiscsak van tapasztalatod, a heinekkent továbbra sem értem...
Legkommerszebb, legjellegtelenebb, semmilyen ízű sőr nagyon erős marketinggel - szerintem. Bármelyik alsó polcos dreher, soproni, borsodi jobb nála. Szerintem. Sőt sok lidl-is is, szintén szerintem...
Ezen már régebben is tűnődtem: jó lenne lehozni egy-egy verdát legalább hétvégére (nyilván kifizetem a bérleti díjat), megtapasztalni milyenek pl az ülése hosszabb távon, hogy mennek, mit fogyasztanak, hogy bírják az autópályát, stb... Az ülésről pl semmi nem derül ki fél óra latt sem.
Voltam tesztvezetesen semmit nem ért 1 hónapot vártam rá és 5kmt se engedték vezetni. Szemetek. Fel se tudtam gyorsulni már mondta itt jobbra. 1.6osat régebbi fajtát kipróbálnék.
Hát én nem vártam tizen-huszonéveket a common rail dieselekre ( ki tudta anno ) mert még azok nem jöttek addig is kellett valahogy gazdaságosan, nyomatékosan közlekedni, a TDI-k PDTI-k is jók voltak mondjon bárki bármit is.
Hol volt common rail 80-as évek végén 90-es évek elején?
Az 1.8-as (injektoros ) benzinesek 90 LE/115 LE GT, 2.0 GT/115 LE, 8.5/ 7.5/8.5 l/100 km-t fogyasztottak persze nem városban mivel ezek nem kímélve, hosszú távon voltak használva.Ezek nagyon jók voltak, nagyon jól mentek, és a felhasználás módját figyelembe véve nem is ettek sokat.
2.0 8V-s francia benzines már evett hosszú távokon nem kímélve 9-10 litert is.
Aztán mikor már voltak normális teljesítményű dieselek (1.9 TD 75 LE kevés volt) jött a dieselkorszak.
Szívódízelt kihagytam, az általad említett okok miatt. Első gázolajosom már common rail volt. Bejött.
Nekem is volt 2 literes 8 szelepes benyás, 10-12 litert evett, országúton ment le csak 7-re. Klasszikus olajos automatával, 4-ikben tudott lock-ot (nem csúszott). Az egy hú-ha jó motor-váltó-futómű kombó volt - rozsdagóc kaszniban ...
Nekem volt régen jó néhány szívóbenzinesem 1.8-asok, 2 literesek, anno más nem is volt, mentek azok elég jól, és nem is fogyasztottak igazából sokat az akkori ólcsó benzinből.
Annak idején nekem nem volt alternatíva ezek helyett az 54-64-70 LE-s dieselek, még a 75LE-s TD is kevés volt.
64 LE-s szívó diesellel kezdem a gázolajos korszakot.
1x volt 1.6-os benzintemető, de az lomha volt, szanaszét kellett pörgetni, hogy menjen, A-B-be eljutni elégséges volt semmi több.
A 3 hengeres remek egy csomó autóba, de ez a karakterisztika nekem nem passzol a Dusterhez, a pörgetős, nyomjuk neki életérzés elfogadható egy városi picúrban, de ez másik polcon helyezkedik el.
Írod: "a kismotorost már tényleg nem erőltetném a 3 hengerrel"
Én is tartottam tőle, de használatban meglepően virgonc a 'kicsike'....
Érdekes karakterisztikájú erőforrás az 1.0 tCe: ~ 2000 rpm- től szinte "dieselesen" megindul, ~4000 rpm-nél 'elfogy a szusz', ca. 6000 km alatt fedcomp szerint 5,6 l/100 km a fogyasztása....
Hogy milyen tartós ??? Azt majd az idő megmutatja....
Pont akartam írni, hogy egy csomó nyugdíjasnak, városban poroszkálónak, nyugis családapának pont elég, maximum káromkodi ka fogyasztás miatt, de a teljesítménnyel és főleg a döglött karakterisztikával nekik nem lesz bajuk.
105 és 114 lovasok voltak talán és ha jól emlékszem 2019-ben már csata ment az 1,6-os példányokért, akkoriban futott ki a Vitara 1,6 is és az első meglepetések voltak, hogy használtan többért mentek el, mint az új verziók. Szóval, 2018 vagy 2019 eleje.
Akinek kellett már ABS kockát cserélnie korrózió miatt beragadt szerkezet miatt, tudna mesélni a fékfolyadék szakszerű csere fontosságáról. Gondolom a Dusterben is hasonló szerkezet dolgozik az ABS,ESP, szerepkörben, s abból csak spéci programmal lehet teljesen kiüríteni a folyadékot. Az egyes gyorszervizekben alkalmazott módszer (tartályon keresztül leszívás) nem megfelelő.
1.6, kicsit öreg, gyenge és többet eszik a korszerűbbeknél, de tartósabb.
Az 1.2 egy katasztrófa az 1.4-nél is rosszabb lett, pedig az nagy szó. Sokat fogyaszt, nem megy, eszi az olajat és még biztosan van vagy 5 szériahibája.
Elvileg 3 évente cserés, szóval valóban ideje cserélni.
Elvileg elég a sarki szerelő is, de ugye mint látjuk sokszor sarki szerelő és sarki szerelő között is van különbség. Én franciát csak olyannal szervizeltetek, aki márkaspecifikus, még a folyadék cseréket is, jobb a békesség :-)
Nagyrészt függ a hűtés hatásfoka a külső hőmérséklettől, mert nem mindegy, hogy 30 fok van odakinnt vagy mondjuk 40 fok.
Nálunk 21 fokra van állítva a hőfok, így normál esetben elég jól hűti az utasteret, ha mondjuk egész nap tűző napon áll az autó akkor kissé több idő kell a lehűtéshez vagy a párom van mikor visszaveszi 20 fokra, de jól hűt.
Persze van jobb hatásfokú klíma is, de ez sem rossz.
Én szeretem az automatát, bár ez most a 3-ik nem automata váltós autóm. A duplakuplungos egy más liga, gyorsabban és pontosabban vált mint a jóember a bal lábával. Fogyasztásban is jobb, mint a manuális. Octaviában biztosan. Én nem tudom megítélni csak nagyon sok km után, hogy adott forgalmi szituban fogyasztás szempontjából 4-ikban menjek-e 1500-as fordulaton, vagy 1800-on 3-ikban? Ő meg ahogy kigurul a gyárból és már tudja. Az elektronika alapból jobban és takarékosabban megy mint a humán, lásd tempomat.
Azért a döntés előtt a tényekre is hagyatkozhatsz :-)
- megnézed a spritmonitort az automata kevesebbet fogyaszt, a gyári leírás szerint is pariban van a 130 lovas kézivel, a tesztek szerint is eljársz vele 7 liter körül.
- a 4x4 városban csak felesleges súly lesz, akkor inkább vegyél egy automatát és bérelj néha egy terepjárót :-)
Többnyire városba, új autót már csak automatával vennék. (mondjuk már mindenhová jobb egy ilyen duplakuplungos)
Én épp eladom a Dusterünket, lesz helyette egy Spring, de hát nekem van még 3 másik autó, a Spring a igazából a lányoknak lesz jó, meg esernyő helyett. :). Vicceltem, városba teljesen jó, 1 literes benzinfogyasztásnak megfelelő költséggel.
Az igaz, hogy anno kiábrándultam az automataváltóból, de a manapság trendi plug-in hibridek is automaták.
Az elektromosoknál meg van előre + hátra:)
Mindekettőt nézegettem még tavaly, meg is békéltem volna valamelyik hibriddel, jobb híján automataváltóval, aztán elektromossal is, de úgy elszaladtak az árak, hogy Duster lett belőle.:-)
Ez se nem hibrid, se nem automataváltós, oszt ez is jó lesz egy darabig.
Én se szeretem az automatát, elég régen autózom, nekem nem kényelmetlen a manuális váltó, észre se veszem, teljesen természetes, olyan mint a légzés, vagy a járás. Nekem a vastüdő se hiányzik. :)
Egy ideig minden szép, és jó, egészen addig még nincs hibája.Az ember azt is lenyeli a "kényelemért", hogy 60 ezrenként olajat/szűrőket kellett cserélni benne.
Fogyasztása, ahogy írtam jó 1 lierrel több volt, nem akkor váltok amikor én akarok, hanem akkor vált mikor az elektronika akarja, jó van manuális ( tiptronic ) lehetőség is, de akkor meg minek is az automata.
Mindent elektronika szabályoz, amíg akarja....aztán ha bejön a vészüzem akkor kezdődik a szivattyú.
Ahogy írtam addig mindek o.k. meg hú, de kényelmes + mennyire jó amíg nincs baj vele, de ha bejön, mert jönni fog akkor indul a szívás felsőfokon.
Itthon csak erre szakosodott lehúzócégek vannak akik garantáltan megkopasztanak váltójavítás címén.
Ugye nem tudsz ott lenni, mert az nem olyan, mint egy oljacsere a szervízben hanem tovább tart még akkor is ha filléres alkatrészt kell csak cserélni benne, csak ezt neked senki nem árulja el, a lényeg a lehúzás.
Erről lehet olvasni évtizedek óta a neten, itt is a TC fórumán.
Új autónál természetesen más a helyzet ott van garancia, addig jó amíg van.
Azért mert nekem nem kell a "kényelem" azért még másnak jó lehet az automata váltós autó, egyébként is egyre elterjedtebb, sőt van olyan márka ahol már nincs is manuális váltós opció.
Kollégámnak a minap jött meg a 15 hónapja rendelt diesel (!) Passat Variantja, mondom neki figyusz ugyan ki a manó vásárol manapság nem SUV autót, ráadásul ( pfújj ) dieselt, oszt még ráadásul manuális váltóval?
Neki nem kell (divat) SUV, neki jó az Adblue-s diesel is, és van bal lába is így a manuális váltós is megfelel neki, ahogy évtizedek óta a többi autójával is elboldogult manuális váltóval.
Nem azért nem vett automatát mert nem tudta volna beikszelni az opciós listán az automata váltót.
1x én is kipróbáltam ( 9 év ), mindenkitől azt hallottam, hogy az mennyire+ milyen jó, aztán annyira nem szerettem meg, hogy az utána következő autókat is automatával vegyem meg, jó nekem a manuális váltó is.
Ez az EDC: https://prnt.sc/zCmIkFL3eUJ5 Itt 6 fokozatú duplakuplungos automatát jelent. 7 fokozatút vezettem Arkanaban, az nagyon fincsi volt, Gondolom a Dusterben is hasonló van, bár az Arkani Myld Hibrid volt, nem tudom az mennyit befolyásolt. Saválló! Neked miért nem jött be az automata?
Előre is köszönök minden tapasztalatot, véleményt.
Én (eddig) úgy tudtam, hogy az EDC = EDC (Electronically Controlled Damping), azaz Elektronikusan szabályozott csillapítás.... (forrás:http://tanulovezeto.eu/node/35)
Itt (valószínűleg) az EDC az EDV-t jelenti, ami egyfajta automata nyomaték-váltó....
Magam, ha nem kompromisszummal vettem voln' a Duster-t, akkor az 1.5dCi motoros 4x4 hajtású, zúzmó-t választanám....
Ehelyett van egy 1.0 tCe motoros, 4x2 hajtású, nyérc-színű Comfort-om, amivel tökéletesen meg vagyok elégedve....
Bennem is van dilemma. Ezeken gondolkodom, hogy TCE 150 EDC, vagy TCE 150 4x4. Esetleg dCI. Szeretnék egy kis pluszt a hajtásban, vagy 4x4, vagy EDC. Az igazság az, hogy a 4x4-et eddig még nem hiányoltam, bár biztosan jó érzés lehet magam alatt tudni. Viszonylag sokat járok városban dugóban, ezért racionálisabb lenne az EDC. Jó lett volna valakivel tapasztalatot cserélni, mert teszt vezetni egyiket sem lehet sajnos.
"vannak negatív dolgok is amik az automatával járnak"
Az automata váltó ( kevés kivételtől eltekintve ) 'egészséges' autós ember számára csökkenti a vezetés élményét.... Jellemzően az USA-ban terjedt el leginkább, ott szinte már a hagyományos 'gearbox' a feláras....
Szvsz. ( ami temészetesen nem mérvadó ) ez is része a fogyasztói-társadalom természetes "elhülyülésének", az olyan baromságokkal együtt, mint a keréknyomás-detektor, a sivító-biztonsági öv, és a hátramenet kapcsolásakor (automatikuasn) a sarat szétkenő hátsó ablaktörlő, start-stop elektronika (default módban) , stb.
"... inkább megfizet, mint egy automata váltót.... ( ha képes rá ) "
Ezen elgondolkodtam, valószínűleg tartom, hogy nincs mindenki hanyattesve egy automata váltótól, még ha ahhoz csak szinte jó tulajdonságokat párosítanak.
Ennek ellenére vannak negatív dolgok is amik az automatával járnak, új autónál ugye ennek a felára, a magasabb fogyasztás, karbantartási igény, x időközönként váltóolaj ( szűrő ha van ) csere.
A "kényelem" amit tud nyújtani pedig addig felhőtlen még 1x el nem romlik, főleg akkor ha már garancia sincs rá, akkor majd jön a feketeleves.
A Duster felhasználók zöme kompromiszumokkal vásárol, és egy 4x4 hajtást, vagy diesel verziót inkább megfizet, mint egy automata váltót.... ( ha képes rá )
Duster2-nél am nem digit klímás, elég gyakori kezd lenni. Előtét ellenállás csere a megoldás. Mint minden ilyen rendszernél, ennél is a szellőző rendszer levegője hűti.
A klíma dugulás nem szokott lötyögni. Az simán eláztatja a lábteret a szőnyeg alatt. Asszem a jobb oldalt.
Le kellene venni a műanyag rácsot a szelvédő előtt. Mindkét oldalon van kifolyója. Az egyikben van gumi a másikban nincs. Valószínüleg a gumis lehet eltömődve.
Azt tapasztaltam ma hogy a műszerfal alatt menet közben lötyögő vizhangot hallok, gondolom a szélvédöről ami lefolyik abba vagy a klíma kondenzviz gyűjtője a gyűjtője lehrt eldugulva. A kérdésem hol hogyan lehet azt tisztítani! 2018 as gyártású a kocsi! Előre is köszi a válaszokat.
Van egy 4 éves Dusterem 1.5 diesel 80kW (Led-es menetfényű). Elromlott a szellőzőventillátor 1,2,3-as fokozata, de a páralefúvó 4-es megy. Gondolom az előtétellenállás, pontosabban a benne lévő hőbiztosíték ment tönkre.
Kérdésem az lenne, hogy tudja-e valaki, hogy ennek a hőbiztosítéknak mennyi a névleges értéke? Hol találom az előtétellenállást (kormány oldalon vagy a kesztyűtartó mögött)?
Végül egy jó tanács: Ha sokáig állt a napon az autótok, akkor a lehető legnagyobb sebességfokozaton kapcsoljátok be a szellőztetést, lehetőleg klimával, mert úgy a legkisebb az ellenállás ami a körben van, és az nem melegíti a hőbiztosíték körrnyezetét pluszban! Sajnos ezt későn gondoltam át!
Igen mivel ez nem a klasszikus lemezfelnidizájn ezért még jól is néz ki.
Hasonló volt néhány évtizede Opel Ascona ill. Kadettnál, gyári sport lemezfelninek nevezték, nem sima lemez volt, és nem is alufelni, még valahol megvannak a padláson.
Csak ilyen képet találtam, az enyémek sötét színűek, nem komplett feketék, középre van logós 5 szögletű műanyag kupak.
Ezt mondom én is, a lemezfelnin hamarabb jelenik meg a rozsda. Bár VW konszernes vaskerék pl alapozva, ezüstre festve és lakkozva volt, szemernyi rozsda nélkül 10+ évig.
Ahogy dokee mondja,a versenysport és a kamion kerék külön kategória, ott valóban könnyebb a könnyűfém kerék, nem kevés pénzért.
Kamionon én is meglepődtem, ugyan ki költ iylesmire egy haszongépjárműn (ALcoa/Hydro gyártja Fehérváron), de mondták, ott kerekenként 30-50 kg míniusz, már egy 0,3-0,6 tonna a szerelvényen, ami lehet hasznos tömeg, vagy pont benne marad a tengelyterhelés maximumában, vagy vihet magával annyival több gázolajat.
Nemrégen adtam el egy garnitúra, anno újonnan vásárolt, alufelnit ami jónéhány téli szezont is futott téli gumikkal.
16 évesek voltak, semmi bajuk nem volt, sosem voltak javítva, a téli használat a só, amivel mindig érvelnek a lemezfelniimádók, semmi látható kárt nem tett bennük.
Örömmel vitte el az új tulajdonosa.
Eddigi autós pályafutásom alatt 1x "görbült" meg egy lemezfelnim nagy kátyúba hajtva, alufelnivel sosem történt még bajom, az utóbbi azonban szerencse kérdése.
Sandero is ilyen volt, és 15 éve már az opelemen is.
Tapasztalatom szerint könnyebbek a vas felnik, futáskomfortban és stabilitásban ez mindenképp jobb mint a "szép" alufelnik. Felületi rozsda hamarabb megjelenik rajtuk, de sokkal könnyebben javítható, mint egy járdázott (tehát semi esetre sem padkázott 😎) alufelni.
Itt járt a portámon a Jogger a minap, és alaposabban megnéztem a lemezfelni+dísztárcsa megoldást amiről laikus ember nem mondaná meg, hogy az valójában nem alufelni.
Egészen közelről sem, látszik a "lemez", le is fotóztam úgy tervezték meg, hogy még véletlenül se látszon ki a küllők közül semmi sem, pedig az csak egy dísztárcsa.
Vártam a kapu nyitásra/csukásra, addig megnéztem nincs-e előttem süni, el ne gázoljam.
Ha meghúzom a távfényt, akkor a led tompítotton is emel az autó, majd amikor elengedem visszaáll. Világosan látszik, hogy kb fél mp alatt áll vissza az eredei pozícióba. Álló járműben jól érzékelhető, mozgóban eddig nem tűnt fel.
Az enyémben a kormányrásegítő dünnyög leállítás után.
A röfögő, szuszogó hangot, az éppen sűrítési ütemben lévő hengerből elszökő, túlnyomásos gázkeverék adja.
Járó motor esetén, a gáznak nincs ideje a szökésre, álló helyzetben viszont van, el is oson, angolosan távozik a gyűrűk rései között, ekkor keletkezik az "érdekes" hanghatás.
Természetes jelenség, nem árt senkinek és semminek.
Ha minden igaz, eladó lesz a Dusterem, novemberben lesz 3 éves, Tce130 4wd, VAN, Comfort felszereltség, + ülésfűtés és tolatóradar, szóval az előnye, hogy visszaigényelheted az ÁFÁ-t, ill. nincs rá cégautóadó, hátránya, hogy 2 személyes. 32e km, 10 e km-enként cseréltettem benne olajat, 5 éves easy szerviz, szóval még 2 évig teljes garancia, és ingyenes szerviz. 4.7m+Áfa.
1.5 dci mindkettő röfög-szuszog leállítás után. Motortérben is, adblue tartály környékén is. A karbamidot - ha jól tudom - leüríti, ne fagyjon be a vezetékbe. Tőbbit nem tudom.
2021- es Duster 1.0 tCe- t használok. A motor leállítása után, a motortérben zümmögést hallok. Tippem: turbó-utánhűtés, esetleg olajszivattyú ? Néhány percen át teszi, majd elhallgat. Szerintetek ?
kicsit több, mint fél év után előjött az a probléma, amit a legkevésébé vártam: az ülésnyikorgás:( Utoljára Trabantban hallottam ilyen nyikorgó hangot és eléggé zavaró. Az anyósülés felől jön, és csak akkor, amikor nem ül benne senki.
A duster2 bevezetése után több csoportban hallottam erről a problémáról, de úgy tudtam, hogy ezt orvosolták a frisítés után. Ezek szerint nem. Ezt gariban lehet javíttatni? Valakinek van erről tapasztalata?
2022 Dusternél többször előfordult, hogy nem nyílott ki az üzemanyag fedél. Többször is próbáltam meghúzni a kart, de csak úgy nyílt ki, hogy egy plastik kártyával alányúltam. Más is tapasztalt ilyen problémát?
Dacia rádió(2013 logan) kijelzője melegben teljesen elhalványúl, olvashatatlan. 20 fok körül még olvasható, de ha rá süt a nap a kocsira akkor vége, működést nem befolyásolja.
Akkor öcsémnek hogy csináltak 4év alatt 4 olajcserét és nincs benne 40e Km, és mindezt Easy service keretében plusz fizetés nélkül.
Ez nem elmélet, így történt. Első 3évben Debrecen most a nagy 4éves Kecskemét.(2évesnél végignéztem, 3évnél tavaly a vírus miatt nem lehetett bemenni a szerelők mellé, de üvegen keresztül látszott az olaj leengedés)
2018-as nem AdBlue-s dízel
Vagy később változott és a régebbi Easy service-be még ez benne lett volna?
HA csináltatok egy köztes szervizt, saját zsebre, mondjuk 12.500-nál, az egy évesként csak 20e lesz benen, akkor képes-e esteleg azt mondani az RH, hogy ne is vigyem, csak megint egy év múlva?
Mert akkor a sarki autószerelőt hozzák helyzetbe :)
Tehát azt írtad, ha az 1 évesnél még sok km hiányzik akkor csak átvizsgálás lesz pollenszűrő cserével.
Majd vmikor 25 ezernél olajcsere.
Én meg erre írtam, hogy talán 4 év alatt sem fog összejönni a 30 ezer km, akkor nekem is ugyanez lesz a 2 évesnél ( átvizsgálás, majd ha meglesz a 30 ezer akkor olajcsere)?
Erre írtad...."..diesel, 25ezres hivatalos olajcsere..."..(??)
vagy terminálom 2 év múlva és eladom valakinek, "nédda még három év ingyenes szerviz és gari van rajta" vonzerővel. Ha addigra kijön valami szimpatikus modell :)
"Ma megkérdeztem, mi van, ha egy év alatt nem érem majd el a 25e km-t?
Ha 1-2 ezer km hiányzik, akkor semmi.Ha több, akkor megcsinálják az átvizsgálást, pollenszűrő cserét, majd a 25-ezrediknél vissza kell vinni olajcserére."
Nálam a 30 ezret lehet 4év alatt sem fogja elérni,ettől függetlenül csak lesz 2 év után olajcsere, mert itt az áll:
"Első évben, majd kétévente* (vagy 60 000 km-enként) : Az utastérszűrő cseréje.
Kétévente* (vagy 30 000 km-enként) : Motorolaj és az olajszűrő cseréje.
Évente* (vagy 30 000 km-enként) : Részletes átvizsgálás. "
Persze, mert mindkettő benne az árban, de az 5 év/80e km-nél az utóbbit fogod elérni előbb, mondjuk nem lesz benne csak 4 év átvizsgálás, de 3 olajcsere, ezzel jársz a legjobban, anno is ez lett kitárgyalva. Ezzel a 10-15e km-es átlag családok akkor fognak jól járni, ha a sima átvizsgálás is mindnehol 37e vagy több lesz, amire jó esély van. Anno 2019-ben még nem érte meg, de azóta ez is sokat változott...
Pontosan tudjuk miért éri meg cégesen lizingelni, ne kezdj el érzékenykedni, nem véletlenül nem vetted magánemberként a mamataxit és a boltba járós autót.
Az hogy én mit és mennyit fizetek, fogalmad sincs, csak megint szalmabábozol.
A 20 éves autómba sem tankolhatok 480-ért és "kicsit" többet megyek vele, mint ti a leírtak szerint, szóval ez megint öngól.
Ma megkérdeztem, mi van, ha egy év alatt nem érem majd el a 25e km-t?
Ha 1-2 ezer km hiányzik, akkor semmi. Ha több, akkor megcsinálják az átvizsgálást, pollenszűrő cserét, majd a 25-ezrediknél vissza kell vinni olajcserére. Természetesen mindkettőt állja az RH, csak nekem egy kis macera és idő.
Ezzel kissé óvatosabban, adóelkerülő az aki számla nékül megy fodrászhoz, autószerelőhöz.
Cca 400e Ft cégautót fizetek évente (te semmit), és ma pl 717 Ft-ért tankoltam (te 480-ért). Csak az áfa különbség több mint 50 Ft literenként, amit te nem fizetsz be a közösbe én meg igen.
Nem mondtam, hogy nem hiszem, mert ha jól sejtem a literes motorok is éves cserések lesznek, de a vén 1,6-osról nem gondoltam, hogy ilyen sűrű olajcserét írnak elő.
Az adóelkerülős, kamucéges autókat soha nem értettük a klasszikus céges alatt. Persze ha neked ilyen van, akkor azokra nem a 30e-s csere vonatkozik, ahogy írtam is a továbbiakban, csak muszáj volt megragadni az első adandót.
Tudom, én ma vittem el egy autószerelő haveromhoz, rég láttam már, dumáltunk egy kicsit, gyári olajszűrővel 20e ft egy olajcsere anyagköltsége. Novemberben meg megy az easy szervizes pollenszűrőcserére. :)
:) van 2 céges autóm jobban mondva a cégem lízingelik őket és van úgy hogy bele sem ülök napokig. Az tipikus használat? Vagy hogy lemegy vele az asszony a boltig meg vissza? :) Céges, ja....
Bevittem a márkaszervizbe saját kérésre köztes olajcserére. 47e volt, amikor a "rendes" 80-90e.
Annyi következménye volt, hogy 20 helyett 22 ezernél értem rá kötelezőre. Mondták semmi gond, hiszen nemrég volt itt, garit jóhogy nem vesztem el miatta :)