Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Már éppen rá akartam kérdezni, hogy az a "tompai hatalmas rendezö pályaudvar" me, tampai akar-e lenni, de az utolsó mondatod helyre tette.... :-)))
A kedvenc hídam egy böszme hosszú (kb. 3000 láb) fa trestle + különféle rácsos hidak kombinációja, ahol a trestle rész egy kb. 175 m sugarú ívben végződik (vagy kezdődik, attól függ honnan jövünk :-). A hídon 4 db SD40-essel húzott hosszú tehervonatok is közlekednek 10 mph speed limittel.
A telejes híd komplexum:
A trestle rész, lásd ív és az 50 m-t jelző bigyókát balra lent:
Amúgy szóba került mostanában az íveknél a szög meg a sugár. Konkrétan erre a hídra írták (először csak a műholdképről tippltem, de aztán rákérdeztem az amcsi... izé kanadai fórumban), ahol ezt a választ kaptam:
"I don't know the actual curvature but suspect it might be something likea 10 degree curve, which equates to a radius of 573 feet" (átszámítva durván 175 m, én a képről kb. 200 m-t tippeltem)
1a) Önmagágában alapvetően 22" kell, de pl. a heavyweight kocsiknak inkább 24", vagy ki kell reszelni a középen lelogó merevítő lemezből (manhattani, tudod, center sill ! :-))) Néhány kocsi azért tényleg elmegy...
1b) Másik kocsival Roco R5-ön még többnyire összefeszül a kocsik széle, tehát kell neki az R6
2) A teherkocsik valószínűleg elmennek önmagukban, de a kocsi végétől távollévő forgóváz miatt elég nagy a végén a kilengés, emiatt itt is gond lehet. Otthon Roco R3-on meg tudnám nézni, mit művelnek, csak időm nem biztos, hogy most lesz rá...
Láttam 5 mozdonyos végtelen vonatot Floridában elrohadt hidakon, kis ívekben mintegy 5-10 km/h sebességgel vánszorogni.
Valamelyik filmemen meg hallani is a tompai hatalmas rendezö pályaudvaron, hogy hogyan nyekeregnek a könnyü (szerintem legalább 70 éves) sinek a modern DASH-9-es stb. mozdonyok alatt, és egyengetik a váltokat amerre mennek (még nyelvzár sincs rajtuk.)
Szerintem sokkal szabadabban fogják ott fel az ilyen kérdéseket mint mifelénk.....
A másik dolog, hogy helyü viszont többnyire van, igy ha nincs egyébb akadály akkor igen nagyvonalu a vonalvezetés - azaz nagy ivü váltok stb.
Hatalmasak az eltérések a keleti part meg az USA többi része között az utobbiak javára.
A keleti parton rengeteg városon megy át a vasut, ahol sok helyen majdnem villamosvonalnak van degradálva a transzkontinentális vasut.
(La Grande, Forth Wayne. Chicago részei, de Baltimore, Orlando stb. sem különbözik nagyon.
Az igazi járművekre gondoltam, hogy azok szűkebb íveket bírnak-e (mint az európai járművek)? Számokban kifejezve természetesen. Illetve ehhez kapcsolódóan a vasútépítők "bevállalósabbak" voltak-e vonalon is? (Nekem úgy tűnik, hogy mindkettőre igen a válasz, de számokban még soha nem mentem utána.)
Modellben a 86 lábas kocsi is elmegy R18"-on, meg a DD40AX, meg DD35 modellek is tök szűk íveken elmennek, ami messze nem valós.
Az egyes szintekből kilógó csőszerű valami az 1976-os átépítéskor került oda (a 300 db kocsi 1964-ben épült, ebből 270-et építettek át), a kívűlről történő itatásra szolgál. A pályaszám után lévő D ill. T utal a double- ill. triplelevel-re.
@CanGuru: így, hogy nem lesz még csak megközelíőleg sem korrekt, nem fogom szétvágni...
Szóval a BN elődök közül a fellelhető kevés kép alapján csak a Norhtern Pacific-nek volt kétszintes stock car-ja, Pig Palace márkanévvel ellátva. És volt 86 lábas kocsijuk is, az Big Pig Palace névre hallgatott. :-)))
Utóbbi gyári modellben N-ben létezik, H0-ban (Overland?) rézmodellt láttam belőle. De ez tök más, mint a korábban tárgyalt kocsi.
@Rhb
És tényleg összefűrészelsz kettőt? És a maradék végekből csinálsz majd egy 21'-es kocsit is? :-)))
A váltók számozásáról van jó cikkem, ezekszerint még nem szkenneltem be. :-)
Nyilván modellben sokszorta egyszerűbb a dolog, mint a valóságban. Nem vagyok profi a nagyvasúti váltók terén, így nem tudom, hogy a lenti listában a switch point-hoz néha odaírt érték az pontosan mit akar jelenteni? A csúcssín hosszát? Vagy a csúcssín mozgó, tehát nem rögzített részének a hosszát?
A 11' az 3,35 méternek felel meg, az pedig egész pici váltó, akármit is jelez ez az érték... ránézésre inkább villamospályába való...
Maga a No. 5 az 12,5 fokos váltót jelent, modellben legalábbis biztosan, de ehhez ránézésre lehet reális a fenti érték.
Az a kérdés ezek után, hogy az amcsi forgóvázas teherkocsik - főleg a rövidek - tényleg ennyire fordulékonyak lennének?
Tudtommal nem, csak röfit meg barit. Mivel ezek normál magsságúak - leszámítva pont az SP kocsikat, amiről szó volt -, valószínűleg a marháknak marha alacsony lenne.
Azért nem morgolódj sokat rajta, ez csak egy modellező saját párosítása.
:-)
A váltók szögértékét se tudom, hogy hogyan kell érteni...
Mitől van 9,5 fokra a kitérő irány?
Nekem akkor lenne érthető, ha a nagy szögértékek a rövid, tehát meredek szögben kitérő váltókhoz tartoznának, azaz minél hosszabb egy váltó, anné kisebb a szögértéke.
Tehát, ha az egyenes és kitérő irány közötti szögeltérést jelentené.
Ezzel szemben az AREMA táblázat szerint a nagyobb váltókhoz nagyobb szögértéket adnak meg.
(vagy az hasonlóan a körív-mértékhez, a valami ívességet jelent náluk? )
Egy csomó helyen fokban adják meg a körívet, hogy kell ezt értelmezni?
(geometriából akkora fúrót kaptam, hogy állítólag az asztalterítőn volt a csücske, és ma már becsületsértésnek minősűlő jelzőkkel illetett a tanárnő, mert szöget mértem egy köríven....:-)))
"Erősen gyanús, hogy ez ennek a rövidített modellje! A kocsi vége teljesen megegyezik, csak míg a két ajtó között a modellen 4 jobbos és 4 balos mező van, addíg az eredetin 7 jobbos és 7 balos. A feliratok tábláinak az elhelyezkedése és mérete is megegyezik (az egyik van egy mezővel arrébb). Szóval elvleg kettőből lehetne egyet csinálni... :-)))"
Mivel két ilyen kocsim van, gondoltam megnézem, hogyan lehetne belőlük az eredetit megcsinálni. Ugye elvileg az egyiket - majdnem - simán félbe kéne vágni, a másikból kivágni a középső hat elemet és berakni a másik két félkocsi közé. (A feliratok "táblái" azért egy kicsit bekavarnának.) Lemértem, a kocsiszekrény hossza 175 mm, a hat elem 88 mm, tehát a teljes kocsi 263 mm lenne. Huhhhh, itt valami nem stimmel... Az eredeti méretből átszámolva kb.30 centi lenne. Hol a csalás? Hát a magasságban...
Az eredeti kocsi a normál kocsinál magasabb, ún. excess height kocsi, a prospektuson a fehérrel jelzett résszel magasabb a normál kocsinál. Ez a modellen is így van, csakhogy...
Az első fotón egy normál fedett teherkocsi mellett látható, a másodikon egy excess heigth kocsi mellett (CanGuru, ismerős ? :-):
Na, ekkorának kéne lenni ennek is! És mivel az egyes elemekben az arányok, a merevítők dőlészöge stimmel, a kisebb magasság miatt az elemek is keskenyebbek, emiatt lenne rövidebb a kocsi vagy 4 centivel... Na meg a megjelölt rész is hiányzik a modellről, ennyivel is rövidebb.
Majd veszek egy nagy levegőt, mert ezt angolul is le kell majd írnom... De nem most, majd valamikor ma délután/este...
Igényes modellezők közepes/nagy/modul terepasztalba nem tesznek 4-es, de 5-ös váltókat sem nagyon, 6-tól kezdik (mert nincsenek rászorulva a kis váltókra). Kis terepasztalba (4x8) meg 8-as, 10-es váltó nem fér, tehát sehogy sem lehet végigmenni ezen a listán.
Amit én láttam listát régebben, az #5-től indult és #12-ig tartott, egyébként e felosztás mentén, az sokkal hihetőbb képet adott, mert a #6-os váltónak kb. 9,5°-os szöge, amit már a valóságban is használnak - tudtommal.
Onnan a csalókaság, hogy nincs A3-as szkennerem. Ha lenne, látszana, hogy ez nem is U forduló, hanem Ω! (a be és a kilépő pontja közelebb van, mint a hasa átmérője). Jobb szélen meg a vonat ellenívvel indul az Ω hasa felé. Amúgy az ív 15⁰-os.
Szerintem nagy gáz lenne, ha egy vonali szakaszon (Portlandben (Ore.) az Albina Yard és a Lake Yard között) a gépek sarkai közel lennének egymáshoz :-)
Na, röpke két hét után hozzájutottam, hogy eleresszem a kérdést az amcsi fórumon... (A "technikai" mindig emiatt van, az a fórum ugyanis tkp. egy levlista fórum-szerű felülettel is, és mivel nem lehet képeket mellékelni, kénytelen vagyok ide felrakni és innen linkelni. Néha a DSO-ra is teszek fel képeket ily módon, de azt többnyire nem ebben a topikban.)
Szóval ami piszkálta a csőrömet már hosszú évek óta az az, hogy mi ennek a kocsinak az eredetije? Soha nem láttam még hasonlót sem, pedig jó pár újságot, könyvet és honlapot átbogarásztam. Ezért feltettem ott a kérdést, hogy mi a modell eredetije ill. hogy a GN-nek volt-e ilyen kocsija?
Hát a GN-nek nem volt, sőt ilyen kocsi sem létezett! Lehet, hogy ezért nem találtam? :-) Volt egy pár tipp jobbra-balra, de ők is érezték, hogy még csak nem is hasonlít, de aztán jött a megoldás - a Southern Pacific-nek volt két 86 és fél láb hosszú prototípus kocsija:
Erősen gyanús, hogy ez ennek a rövidített modellje! A kocsi vége teljesen megegyezik, csak míg a két ajtó között a modellen 4 jobbos és 4 balos mező van, addíg az eredetin 7 jobbos és 7 balos. A feliratok tábláinak az elhelyezkedése és mérete is megegyezik (az egyik van egy mezővel arrébb). Szóval elvleg kettőből lehetne egyet csinálni... :-)))