Keresés

Részletes keresés

claas patrol Creative Commons License 2019.10.06 0 0 47077

Szia  Omi mami , 9 kakast kell megszabadítani a "télikabátjától" (ezek április végi kelésüek) . Van egy huncut kandúr ..., aki ugye udvarolni jár hozzánk és közben a légi veszélyt is kihasználva a növendékeket ,csak csak megdézsmálja , úgy macskamód .  Így 10 héja áldozatból ,azért a számlájára írható 1 legalább .   :-((  :-((  

Na , most nagy "körmös barát" lévén ..., töröm is a kobakom , hogy mitévő legyek a gézenguúzzal ?? Bántalmazni nem fogom az tutí ... 

Előzmény: Omosimama (47074)
claas patrol Creative Commons License 2019.10.06 0 0 47076

:-))  :-))  A "hűség" is erény . Nálam ezek a 'utcai ide oda vegyesek' is csak azért telelnek majd át ,hogy a kis unokáknak legyen csibék alatt majd kotlós ... ,minden a saját "neme szerint" ....    ,-))

Pulyka vezetné a tyúk csibéket , akkor elültetem a gender elméletet tudat alatt a végén .  ,-))     (... ,hogy mire nem-oda-figyelni köll a végén még .... öregapás korban ??)   ...  xDD  ,-))

Előzmény: Ladybee (47075)
Ladybee Creative Commons License 2019.10.05 0 0 47075

Ha már Baranyaiak a tyúkok, akkor érdemes lenne egy Baranyai kakast tenni melléjük.

Előzmény: Omosimama (47074)
Omosimama Creative Commons License 2019.10.05 0 0 47074

Sziasztok!

Rég jártam erre, de most mintha látszana a fény az alagút végén.

Írtam már, hogy az idén túlnyomóan kakasok keltek (nemcsak nálam). Maradt 4 leghorn jérce nálam és 2 ausztrál jérce a lányoknál. A többi kakas. Úgyhogy azt gondoltam, kimegyünk az ónodi vásárba és veszek valami 4 kedvedre valót. De esett át eső. Viszont a Papa a nagy eszével kotort a neten egy közeli településen baranyai tájfajtát. (Lehet, hogy a fiatalember is fórumos, de nem volt érkezésem rákérdezni.) Vettünk 4 szép idei tyúkocskát, már 2 tojást termeltek is. Most vágom a kakasokat, mert a 10 tyúk mellé 1 leghorn kakast hagyok. Ennyi helyem és erőm van. Jövőre remélem szép erős tarka állományom lesz!

Nálatok mi újság?

claas patrol Creative Commons License 2019.10.05 0 0 47073

Az állatok jóléti viszonyát javítják nagyban (bár a vadkár) ilyenkor nálam elérte a majd 50%-ot . Hasznosságuk nem igazán a takarmány megtakarításban rejlik meg ,hanem a sok csírásodó (fejlődésben lévő) gyommagvak felvételében és így a változatosság az élelmezésük szintjén ... (nassolnak kis finomságokat) ... és fajta közeli tipikus viselkedési formáikat kiélhetik az az megélhetik . A lúd és vad pulyaka más eset lenne .

A gyöngytyúk és a pulyka szinte szenved a kifutó vagy volier zártságában ,de bizonyos (főképpen) törpe tyúkjaink is . Ezek fel is gallyaznak naplementekor a fákra családostól .

Ez is egy viselkedési forma és nem sok köze van a ma divatosnak gondolt  "gazdasági öko"jelentőséghez . Mivel így lényegesen többet mozognak a tápanyag felvételük is több ,és ezért zárták ketrecekbe többek között ,de természetessen más okai miatt is .

Végül is amikor kiengedem a "bandát" ,akkor én is megtakarítom a kaszálást és zöld etettést a kifutóban . Tehát, kényelmi szempont is . Bár a mozgásigényük miatt teszem inkább . Meg olyan szép ahogyan repkednek és hangosan megköszönik . Pár perc után már követnek ,mint egy kiskutya .  :-)) Csak hát nem veszélytelen a hadművelet . Több még sohasem lett , csak kevesebb .

Előzmény: Jungle Fan (47071)
Ladybee Creative Commons License 2019.10.04 0 0 47072

Ezen ne csodálkozz. Szabad tartásban ugyan kint kószálnak és szedegetnek, de semmi hasznosat nem találnak számottevő mennyiségben, a begyük növényi részekkel van tele, ami tápértékben semmi. Természetes, hogy a zsákos takarmányt előnyben részesítik. Az ilyen anyag csak ballaszt, nem marad hely az értékesebb takarmánynak. Ahhoz, hogy ez érvényesüljön többhektáros legelő szükségeltetik nyáron, de ilyenkor már az sem ad semmit.

Előzmény: Jungle Fan (47071)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.10.03 0 0 47071

Hát a %-okon lehet finomítani. A félintenzívnél kezdődhetne 1% -al is, sőt így kellett volna kezdenem. A 20% azért van, mert az ilyen baromfiudvaros rendszerekben, bár nem maga keresi meg a táplálékot az állat, a takarmányozási gyakorlat mégis ennek felel meg, amennyiben ingyen rendelkezésre álló maradékot és konyhakerti hulladékot, folyamatosan adott zöldet hasznosíthatnak. Annál nagyobb lehet ez a hányad, minél kisebb a létszám, és minél inkább maradékhasznosítónak tekinti adott gazda az állatait. Árutermelés csak az első három kategóriát érinti.

Nálam is van száz állat, csak tyúk és csirke zöldlegelőn, és el tudok velük érni kb. négy-öthónapos kortól egyharmados, de akár 50%-os megtakarítást is. Akkor venni észre a különbséget, ha különböző okok miatt kénytelen vagyok őket benntartani az épületben. Bent nem etetek se zöldet, se semmi alternatívat. Hirtelen feleszik a "zsákos" takarmány dupláját akár. A felnőtt tyúkok ugyanígy tesznek.

Előzmény: claas patrol (47070)
claas patrol Creative Commons License 2019.10.02 0 1 47070

Szerbusz , a felsorolásod igen matemetikai a mai értelemben véve nem is állja meg a helyét szerintem az 1-es pont kivételével .

A régi értelmezések szerint (korábbi szakirodalmak ,folyóiratok) , úgy közelitették meg ezeket , hogy volt minden egy udvarban ill. portán . Ez alatt értendő az akkori bfi. fajták és keverékei . Ezenkívül a legelő területük összetétele is egészen más ,mint pl. a mai .A tarlón elhullott magok (kalászosok) beltartalma is más volt . A trágyadomb nem minősült még "problémás szemétkezelésnek" és annak is , a beltartalma mást mutatott , mint a mai .

Állategeszségi szempontokból más kihívások jelentették a kihívásokat . Lehetne ma is galambméretű tyúkokat tartani ,de 1-2 év után feladná a gazdasági indokok miatt a tartója .

A szabad tartás esetén a védelmük kialakítása (értem ez alatt az állomány faj és fajta összetétele ) is ,egy komoly helyi adotságokhoz kötött kihívás . A régiségben ez generációk alatt kialakult gyakorlat volt .

Saját példaként mint 1970 -óta bfi. tenyésztő a következőket mondhatom , fűzhetem hozzá . Gyakorlati szinten megismertem akkor a bateriás (ketreces) tartástól a mélyalmosig a gazdasági homogén metódusokat .

Tenyésztelepeken a szülőpárok és nemesitő módozatokat . Az állategészség után , mindig a takarmányozás volt a nagy megoldandó feladat . A piac kérdés nem kérdés, mert ha nem vitte az olasz akkor a hazai fogyasztó megette .  ,-))

Így volt idő és lehetőség nagyban is próbálkozásra . Bár mai napig úgy gondolom , hogy Bábolnával , pipika nagyhatalom vagyunk a térségben . Természetesen igazodva a mai napokhoz .

A felnőt szomszédos gyermekeim családjával hozzávetőleg 100 bfi. ellátását kell megoldanunk . Egyszerű és koplikáltmentes az elhelyezésük . Nagy kifutó , felül védő hálóval és estétől reggelig villanypásztor plusz védelem a keritésen kivül .

A késő délutáni kiengedésük még is ragadozó károkkal fűszerezett . Ez elérheti akár az 50%-ot is éves szinten . A takarmányozásban a kiegészítők elkerülhetettlenek , hiszen nincs annyi álati eredetű protein ,mint amire szükségük volna .Vitamint is szoktam itattgattni velük ,vagy a lágyeleségbe keverve . A pulyka (bronz) esetében de a gyögyiknél sem érhető el a takarmányozás akár csak 50% megtakarítása . Főleg a fejlődésben lévő növendékek esetében ,de a termelő tojó tyúkoknál sem .

Jó az az kiválló beltartalmú takarmányhoz hozzájutni szinte lehetettlenség kategoriája . Még a saját kenyér alapanyagok beszerzése is kérdéses lehet (?) Bánkuti ,király stb. búzák esetében is a nitrogén és növényvédelmi utóhatásokra gondolok .Az van bennük amit mérünk , akar negatív akár csak pozitív értelemben .Más szemes eleségnél is ez a helyzet szerintem . Fajtáink a fajokon belül megváltoztak és ez nem is gond a maga módján , hiszen mindenki (szinte) vagy a gazdasági hátteret nézi vagy az esztétikáját .

Zömében az általad megfogalmazott "félintezivítás" található meg . 20% takarmány megtakarítást ez csak átmenetileg értendő ,de még a 10%-ra is . Tartási szempontból inkább állatbarát és emberközelibb és nem több .Kicsit csökkenti az e.ü. gondokat is persze . pl. váltó kifutó alkalmazással . De kinek van ilyene ? 

Szerencsés vagyok ,mert bőséges a terület a gyermekek szomszédsága miatt .

Az egyedek kiválasztása és utánpótlása a nagy kihívás még .

Ma már az 5. pont nálunk nem alkalmazható (rideg tartásmódként) . Még a dt. Buschhun sem állja meg a helyét így .  üdv.

https://www.youtube.com/watch?v=-pVdx3pWh2g

Jávai törpék közé sorolandó , talán mutattna életképességet (de a beltenyészet ott is jelentkezik) .

https://www.youtube.com/watch?v=3fc4YWql5-I

Előzmény: Jungle Fan (47067)
claas patrol Creative Commons License 2019.10.02 0 0 47069

Köszönöm a válaszodat . Nálunk is kialakulóban van a pulyka gyöngytyúk arány és a tyúk mennyisége . Csak a szükséges méreteket tartjuk fenn . Sok a ragadozó kár , héja ,róka és idegen macska (utobbí a növendékeknél .

Előzmény: Omosimama (47067)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.09.27 0 0 47067

Sziasztok! Éveken át kisebb káosz volt a fejemben a tartásmódokat illetően. Nemigazán tudtam magamban elhelyezni áttekinthetően az olyan fogalmakat, mint ökológiai tartás, szabadtartás, tanyasi, alternatív és társaik. A szakirodalmak ugyan leírják hogy melyiknek mi a lényege, viszont nem kategorizálják őket, ha igen, akkor meg megáll a tudomány az intenzív, félintenzív, extenzív kifejezéseknél, ami meg nemigazán fedi le a valóságot, illetve főleg a félintenzív tartásmód zavaró, ugyanis ide bele kellene érteni mindent elvileg, ami sem nem intenzív, sem nem extenzív. Tehát egymástól túlságosan különböző tartásmódokat sorolnak ide, nem úgy mint a másik két kategória esetében, ahol viszonylag egységes a dolog. Szóval leültem és miután átgondoltam az egészet, bele tudtam rakni a tartásmódokat 5 kategóriába aszerint, hogy takarmányozás szempontjából mennyire önellátó a tartott baromfi, mennyi tervszerűség van a tartásukban és tenyésztésükben, illetve mit várnak el tőlük termelés vonatkozásában (tojás, vágóállat). Azért dobom ezt be ide, mert ha valakinek más a véleménye, vagy van hozzátennivalója, az segíthet helyre tenni pár fogalmat.

1. Intenzív tartás: Belterjes, zárt, takarmányát 0%-ban szerzi önállóan, tartásuk épületekben folyik ketrecekben, vagy mélyalmon. Ide, vagy a következő kategóriába lehetne sorolni a kenneles díszbaromfitartást is.

2. Félintenzív tartás: Félig belterjes, kifutós rendszerű, takarmányát (1)10-20%-ban önállóan szerzi, pontosabban fogalmazva takarmányának 80-90%-a származik "zsákból", a többi ingyen kerül eléjük. Ide sorolhatók a zárt baromfiudvarok, kifutóval rendelkező tojótelepek. Nincs a területen legelni való növényzet, ill. felélik.

3. Félextenzív tartás: Félig külterjes, legelős rendszerű, takarmányát 20-50%-ban maga szerzi, átlagában az 1/3 részét(33%). Ide lehet sorolni az alábbiakat: alternatív tartás, szabadtartás, ökológiai tartás, tanyasi baromfihús előállítás, vándorólaztatás. A tartás zöld növényzettel borított nagy kiterjedésű elkerített területeken folyik, ami lehet erdős-ligetes, gyümölcsös, legelős. Az állatok tartása és tenyésztése tervszerűen folyik. Ilyen pl. a Bresse csirke-Label Rouge program.

4. Extenzív tartás: Külterjes, nyitott rendszerű, takarmányát 50-70%-ban maga szerzi, átlagában a 2/3(66%) részét. Nyitott udvarok, területkorlátozás nincs, vagy alig, az etetés és itatás kint történik, épület nincs, vagy nagyon egyszerű, az állatok tartása és tenyésztése tervszerűtlen.

5. Rideg tartás: takarmányát 70-100%-ban maga szerzi, napjainkban a trópusi indiánfalvakban, indiai és dél amerikai falvakban még előfordul. A vékony kis tömegű baromfi szinte takarmányozás nélkül nevelődik, ilyen tartásmód lehetett jellemző a néhai magyar parlagi tyúkra is évszázadokkal korábban. Ezenkívül ide lehetne sorolni a trópusi szigetekre és egyéb helyekre betelepített, gazdátlanul is fennmaradó, félig vagy teljesen elvadult házityúkokat is.

Omosimama Creative Commons License 2019.08.29 0 0 47067

Szia!

Gratulálok az újabb unokához!

Én - amíg viszonylag sok volt - sosem számoltam meg a tyúkokat, éppen azért, hogy ne kapják infarktust, ha 1-2 eltűnik.

Most leépítettem az állományt. Egyrészt, mert mostanra nagyon elfáradtam, másrészt kellett a nagy tyúk udvar. A szomszédot másfél éve elvitte az ördög (bocs, de biztos a pokolban kötött ki), és ottmaradt a rémesen elhanyagolt, most 10 éves ónémet juhászkutyája, meg egy fejlődésben visszamaradt kis tarka kandúr. Eddig átjártam gondozni őket (rohadt fárasztó volt), de eladták a házat az örökösök, akik Ámerikában laknak. Úgyhogy rajtam maradt a két jószág, mint kis szamáron a nagy fül. Ali megkapta a tyúk udvart a tégla tyúkóllal, a macsek meg magától átköltözött a mi portánkra. 

Maradt a kisebbik tyúkudvar, ami le van hálózva, de a patkányok megint elkezdték irtani a fürjeket. Mire rájöttem, hogy jut be, már nem volt annyi, hogy érdemes lett volna tartani őket. Úgyhogy most fürj sincs. A keltetést meg elbaltázhattam, mert végül is miután odaadtam az ígért 6 jércét és 1 kakast a lányomnak, nekem maradt 3 régebbi tyúk, 4 leghorn jérce és vagy 7 kakas. Úgyhogy a tervezett 10 tyúk helyett csak 9 lesz és 1 leghorn kakast hagyok meg. Remélem tavasszal valamelyik öreg tyúkom megül, és keltethetek vele. 

Előzmény: claas patrol (47066)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.27 0 0 47066

Omi mamí , (persze Papi is !!) ... elragadtattam magam , hiszen itt van a kis Zsófika unoka és , elsuttogta , hogy hamarosan jön a kis testvérkéje ,ami az anyuci szíve alatt van már . Hát ezt ugye ??... még  a pipíkák örömeit is íberelik az az ... (űberelik) ... ugye ?   xDD   :-))  Na ,meg kijön a reménység is az öregedő emberből , szívéből pl. ilyenkor .   ,-)) 

Sajnos van további héja kár ...,de nem súlyos mértékban . Zsófika ( 5 éves) kiengedte az csapatot és így már kora reggel trambúlinoztak a szabadság tengerében a szárnyasok ,kersztbe kasút minden felé ... "oszt"...gyűtt a "légi támadás" .     :-((  :-((

De a pulykák közt hiánytalanság a mérték .A hat bronz megszámolható menetközben is . Pipíkáknál 1-2 hiány lehet ...,de a szívinfartus veszéllye nagyobb lehet náluk .  (nem tudtam megszámolni matekosan a kotkodácsokat) este a beülés után . Minek stresseljem még a kislámpámmal is +  ??

Pár így is felgajjaz a közeli fára , fákra a du.  kiruccanások után naplementekor ... Érdekes , hogy nem is a rámenősek közülliek a "gézengúzok" ezen a téren , pont a tenyérböl eszegetők aztán a  "diszídensek" .

Előzmény: Omosimama (47065)
Omosimama Creative Commons License 2019.08.26 0 0 47065

Téged így szeretünk, amilyen vagy. Kellenek az ilyen emberek, akiknek ekkora a lelkük!

A pipik meg gyönyörűek.

Előzmény: claas patrol (47064)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.26 0 0 47064

Bocsánat ,ha túllihegtem a dolgokat ... (ha megtörtént ..,.hát megtörtént ,nem rimánkodok törlésért) . Gondolom elnézitek még az egyszer ? 

claas patrol Creative Commons License 2019.08.21 0 2 47063

Minden István részére kissé megkésve ,Isten Áldását kérem és jó kívánságaim ,ez úton .

Nem OFF (!!) ... , hanem névnapi idézet és köszöntő a Pityúk névnapjára .  (!!) Félre értések elkerülése véget .

Aranyosi Ervin: Magyar testvérem, élni hívlak!Magyar testvérem, élni hívlak!
Teremtsünk együtt szebb hazát!
Nem csábítlak, csak megtanítlak:
– Dalold az élet himnuszát!Kövesd velem az ősök útját,
amerre érző szív vezet,
s pengesd meg bátran lelked húrját,
csendüljön rajta szeretet!Tanuljunk újra együtt élni,
együtt, egymásért, közösen!
A jó útról kár volt letérni,
– figyeld a múlt miképp üzen!Legyél világod fénylő Napja,
melegíts, fényt adj, lelkesíts!
Legyen álmod jövőd alapja,
egy élhetőbb jövőt vetíts.Ami csak kell, már megvan, minden:
– Bőn termő föld, víz, levegő,
szellemi, lelki, testi szinten,
minden elem elérhető!Nyújts hát kezet a csüggedőknek,
emelj fel, éltess másokat!
Hazug világok dőlnek össze,
ahol a pénz sírt ásogat!Feledd az ármányt, megkisértést,
legyen utad a szeretet,
s fentről kapsz tudást, hozzáértést,
ha mások lelkét eteted.Maradj magyar és védd hazádat,
s védd meg néped értékeit!
S ha elnyomótól lelked lázad,
védd meg a nemzet kincseit!Magyar testvérem, kezet nyújtok,
emelkedjünk a gond fölé!
Lelkedbe fénylő lángot gyújtok,
gyújtson tüzet, s gyűljünk köré!Egymás kezét erősen fogva
visszatér majd az ős-erőnk!
Nem lesz lelkünk a mások foglya,
s nem lesz a föld a szemfedőnk.Föld hátán hazug nem maradhat,
ne éltessük a gazt, gonoszt!
Közös létet csak egység adhat,
töröljük el, mi még megoszt!Pártoskodásra nincsen szükség,
alkossunk együtt nemzetet!
Ne hagyd, hogy lángodat lehűtsék,
tűz nélkül égni nem lehet!Menjünk hát mindig egy irányba,
s nyelvünk, a magyar nyelv segít!
Emelkedjünk a napsugárba,
megáldva népünk Istenit!Egy az utunk – a többi téves –
a jó felé csak egy vezet!
A hazugság már ezer éves,
s így élnünk tovább nem lehet!Magyar testvérem, élni hívlak!
Teremtsünk együtt szebb hazát!
Nem csábítlak, csak megtanítlak:
– Dalold az élet himnuszát !

Szív. üdv. minden fórum társnak .

claas patrol Creative Commons License 2019.08.21 0 1 47062

:-))  ...xDD 

"- Azt hiszem megtaláltad ennek a fórumnak a Bibliáját :-))"

- Ha kell , akkor én leszek mohamed pecsétje reá (!) .... xDD  :-))   

Tudom "akasztófa humornak" is  rossz..., de nem bírtam ki .    ,-))

Előzmény: Felhő986 (47057)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.21 0 0 47061

:-)) Ha  éppen az "anyja is" (??)... Őt is eléri a végzetem ,...izzé a megkeresésem .  xD:D  .. ,-))   

u.i.

Majd egyszer áruld el a kersznevét is ,... ,mert az első benyomás ne legyen "Tibikenéni"a megkeresésnél (??) ....  Ez csak a "hangulatfenntartás végett volt most ... xD:D ... (tudom , hogy 100% segitőkész vagy) .

Ja , nálam most a fekete kakasok taraja ...,de inkább az állebeny méretei tünnek kicsinek ,az alig 5 hónapos kakasoknál . A fűrészeltsék külemre és "szerkezetileg" is ok-sy .

Majd jön ide fotó is részemröl is ,.... szerintem kis összefogással még lehetne ez a vonal is "fejleszthető" . Miért is ne ?"Baranyai a tollas hátam", címszóval  ,-))  ... Nálad is az alap állomány 100 pontos lehet .  üdv. és a kalap megemelve ...

(majd írjál a héják viselkedéstanáról is) , ha időd engedi persze..., mert 6-7 fészekajas kis csipett-csapatuk jelenleg napi szinten ,.... az idegbajt hozza rám . Bántani akkor sem bántanám persze , ...ha fizetnének érte , de valahogy kell egy megoldás . Az Őrség mindig is ilyen volt , ugye ? ...  

Előzmény: Ladybee (47059)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.21 0 0 47060

:-)) Üldözni foglak kakasok ügyében (!) ...  ,-)) :-)) 

Előzmény: Felhő986 (47058)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47059

Hegedűs Tiboré az érdem, ő az Atyja !

Előzmény: Felhő986 (47057)
Felhő986 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47058

Köszi !

Nekem Gödöllőről vannak az erdélyi kopasznyakúim !

Előzmény: claas patrol (47052)
Felhő986 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47057

Köszi !

Azt hiszem megtaláltad ennek a fórumnak a Bibliáját :-))

Előzmény: Ladybee (47051)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47056

Öröm olvasni ilyen sorokat . Nem eltekintve , hogy hiteltérdemlően kitöl is . Nagyon keveset tudok még ezekröl . Most figyelem a "vegyes válogatott" csapatban azt a 7-8 Baranyait (úgy hívom magamban csavargók) , mert a legmeszebb csámborognak el a csapatban a kiruccanás idején . Nálam kő kemény feketék és igen kezesbárányok . Szelídek .Sárga lábúak és némi palaszín beütés a csőrön azért van . Meg is tudom emelgettni őket ,így öthónaposan már nem az a fára felgalyzó súlykategória .Élelem keresésben 10 pontos ,ez nem vitás . A hiearhiában nem domináns a más fajtakeverékekkel viszonyitva , inkább alárendelt (konfliktus elkerülő) . Kajákban nem válogatós ,de a "finomságokat"inteligensen felismerő és a körmösök kistányérját le is ürití ,azon nyomban ahogy teheti . Árrilis 10-én bújtak ki a tojásból a ffi. nemzetség , de már ivaréretek és "zaklatják" a pirosodó tarajú kis jércéket . A németeknek is van egy igen hasonló fiatal fajtájuk a Bielefelder Kenhuhn , csak a párhuzam keresés végett gondolok rá ,és nem másért . Nyilván való ,hogy hazai patrióta csak viszonyit ,és nem fordítva méricskél .     ,-))  :-))  Köszi a válaszod ... üdv.

Előzmény: Ladybee (47055)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47055

Nekem nagyon bejött a Baranyai, idén már csak azt keltettem.                                            BARANYAI TÁJFAJTA TYÚK Délnyugat – Magyarország tájegységen a baranyai rögön létrejött és ahhoz idomult tiszta erős genetika. Határozottan nagytestű, egyértelműen gazdasági kettős hasznú baromfifajta. Tisztelgés egy olyan genetika előtt, mely évszázadokig meghatározó része volt meseszép magyar földünknek. Örömet, megélhetést, élelmet adott az embereknek. A Baranyai Tájfajta abszolút hűen tükrözi nemzetünk, a magyarság múltját - jelenét, eleven hagyományaink őrzését, fenntartását. Méltó nemzeti kincsünk. Nem lehet őshonosnak nevezni, mert csak pár tíz éve létezik ismét a fajta. Tehát eképpen NEM ŐSHONOS. Nem is szeretem, ha ennek titulálják. Más felől lehet, sőt ildomos őshonosnak nevezni, mert az elmúlt 3 évben elvégzett genetikai vizsgálatok (Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában) 90%-an megerősíttették, hogy ez a genetika vélhetően az a genetika, mely 300 évvel ezelőtt is Magyarországon (tudom, akkor más volt Hazánk neve) kapirgált. S megerősítették azt is, hogy a fajta bizony bitang erősen fajta. Egyértelmű megerősítést nyert a tájfajta mivolta. Amit ma a fajta tud, azt jelenleg egyetlen más baromfifajta sem tudja hazánkban. És erős a gyanúm, hogy Európában sem. Tetszik, vagy sem, ez a racionalitás. Legszebb az egészben, mindez úgy igaz, hogy semmi, de az égvilágon semmi különleges sincs a fajtában. Nemes egyszerűséggel az eredendő igen régi, magyar parlagi genetika. Sem több, sem kevesebb. Aki tisztában van azzal mit jelent az a kifejezés, hogy EREDENDŐ MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTÉS, az pontosan tudja, mit jelentenek az itt leírtak! Több száz éven keresztül egész Európában tisztában voltak vele. "Csodálatos állattenyésztési kultúránk van! Csodálatos benne lenni, élni, hozzá TENNI!" (Nagy János barátom szavai) Minden egyes szava igaz! Nem fogom, nem fogjuk hagyni elpusztítani, eltüntetni. És bizony, egyre többen és többen vagyunk, akik eképpen gondolkodnak. És akik tudják, értik a magyar állattenyésztést. Ami a Baranyai Tájfajtára igaz, az jellemzően sok elemében úgyszintén igaz lehet bármelyik eredendő genetikájú gazdasági haszon baromfira, tájfajtára, vagy keverék állományra.

Előzmény: claas patrol (47052)
zlota Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47054

Bocsánat! majdmegse néven vagyok, csak valamiért nem enged visszalépni.Már jeleztem a problémát.Amit tudok visszalépek azzal ;)

Előzmény: zlota (47053)
zlota Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47053

Szia

Mi is megvagyunk -a hűtős birigádból senki sem betegeskedik (A hűtő jótékony hatása? :DDD ) Aki kikelt mind egészséges.

Van 6 kakasunk, akik elvihetőek.Hiszen az egész állományunk 10fő lenne....

Hol lehetne "eladni" őket olyan gazdáknak aki ezeket a szerintünk különleges kendermagos nagytestű kakasokat nem vágásra vinnék el.

Persze még csak növendékek.

A fórumozóknak mindenképpen ingyen adnánk, ha valahová fel kellene rakni akkor olyan ár kellene, hogy ne vágásra vigyék őket.
Amúgy mennyiét érhet, lehet ezeket tenyészkakasként hirdetni? Nem a pénz a lényege, hanem, hogy legalább 1 telet,nyarat még megérjenek, és szaporodjanak.

Ha ingyen adnám lehet lenne aki jelentkezne ingyen elvinné mindet és még aznap este kakaspörkölt lenne mind!

Sajnos gyanús... 

Valaki esetleg a kendermagos kopasznyakú vagy kakasból vagy a vörösesbarnából elfogadna?

Előzmény: Omosimama (47047)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47052

Keresztezett vagy vegyesen keresztezet fajták utódai alat értünk hybrideke a bfi.-ak esetében is . Sokszor "végtermék" néven is szokták emlegetni . A hazai viszonylatban Bábolna számit kiemelkedő és rendkivűli minőségi szülői és nagyszülői álományal . Ott leírják a tartási feltételeket is hozzá .Napos csibéik kimondottan ólcsónak mondható és jó minőségüek tapasztalatom szerint  Fajtatiszta  bfi. található Gödöllön és a kihelyezett "tanintézetek melleti telepeken országosan elterítve . Ezek feltérképezett genetikai hátterű fajtatiszta állományok . Természetesen vannak a magán tenyésztők lelkes csapatai is , ezen kívül még ,... mostanában ismerkedek pl. és gyüjtöm a tapasztalatokat a Baranyai néven terjedő tyúkokról . A genetikai hátteréröl nem tudok semmit érdemben . üdv.

Előzmény: Felhő986 (47050)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47051
Előzmény: Felhő986 (47050)
Felhő986 Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47050

Sziasztok !

Mit jelent a hibrid baromfi ? Gugliban nem találtam !

Tudja valaki ?

Omosimama Creative Commons License 2019.08.13 0 0 47049

Hűűűűűűű!

Előzmény: claas patrol (47048)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.12 0 0 47048

Köszönjük a kérdést .Hat növendék bronz ,és tíz kicsi gyöngyi (indíán)... ,ők a három hetes csöpségek , barna és szőke szinben . A vegyes bandíták április elei kelés és a második eresztés Július második hetiek , veszteség mentesen kisebb köhécseléstől eltekintve megvannak . A nagyoknál volt 5 drb héja rablás korábban . (háló kifeszítve) ... ,és a szabadon garázdálkodás csak úgy este , az az du. 17:00 h-tól felügyelettel mellet van . Ilyen mixes... és círmos bandát még a rajzfilmekben sem láttam .   xDD     :-)) Nagyon mulatságosak .

Természetesen rendszeres a kakasok "gőzfűrdőzése" fővesztés terhe mellett , mert kezdenek szemtelenkedni a " leányokkal " .   ,-))

Előzmény: Omosimama (47047)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!