-Mikor nem volt benne víz, sem bírtam egyedűl akár csak megbillenteni is.
-Mikor apósék 15 éve behozták, akkor 6 felnőtt férfi rángatta be, és így fogalmazott: "akkor is csak vonszolták a talajon"
-2,4m hosszú, 1,5 széles felül, 0,7m magas középen merőlegesen. Ez úgy nagyjából 6m2 felület. 5x1000x2000 lemez (5-ösnek minimum látom az anyagát) is 80kg. És akkor még nincsennek a merevítők, oldalán a billentő szerkezet-kütyü, stb!
Végül voltam a helyen előző hétvégén a gyereknapon. Jó sokan voltak aznap. Mind a földalatti mind pedig a kinti tárlat megér egy látogatást. Viszont aki nem kocsival akar ide eljönni mint én az készüljön egy kis gyaloglásra.
A bányatörvény előírja a bányászat felhagyása után a bányaterület mező- / erdőgazdasági művelésbe való visszaadását, és erre alkalmassá tételét, a rekultivációt. Külfejtéses bányaüzemek esetén a felszínről eltávolított termőföldet deponálva félre kéne tenni, de hát mi minden történt itt az elmúlt majdnem száz évben, és hol van az már azóta?
Ez itt egy kísérleti jellegű parcella a bányában. A felső képeken Cornus sanguinea, veresgyűrű som, az alsó két képen Viburnum lantana, ostorménfa, piros bogyókkal, az utolsó kettőn Corylus colurna, törökmogyoró. Elég jól bírja mindegyik a sivár körülményeket, és nem is drága. Egyszer talán felnőnek. Nem mind, az már most látszik, de még pótolhatják...
az építését 1902-ben engedélyezték lóvontatásra weiszkopf adolf bányatulajdonos részére. pár évvel később gőzüzemre is engedélyt kapott. 1913-tól a magyar általános kőszénbánya rt. tulajdonában üzemelt.
többször felmerült a vonal városig való kibővítése és villamosítása a tapolcai személyforgalom felvétele okán, de végül ez nem történt meg.
a környebányai normál iparvasúthoz csatlakozott egy vértesbe vezető keskeny hálózat. talán itt üzemelt.
a gép 1913-as gyártás (van ahol 1914-esnek írják), három csatlós, 12,9 tonna szolgálati súlyú, 60 lóerős. 1938-ban már miskolctapolcán műtanrendőrizett.
Egy kis kérdés tőletek Komlóról, ugye Zobákot tudjuk ismerjük hol van meg, hogy áll jelenleg a terület. A volt szénosztályozót és kisvasúti pályaudvart lebontották ami helyén ma Tescó és ipari park épült. Viszont mellette maradtak épületek, ezeknek az épületeknek mi volt az eredeti funkciójuk és ma mire használják őket ha egyáltalán használatban vannak.
Ja nekem is feldobta cikként, egyből "bakancslistás a hely" persze nem mintha nem jártam volna már ott csak hát soha nem jutottam a bejáratnál tovább. ;-)