Nem gondolnám, hogy ennyire szar lenne az a berlingo.
Igen elfértek.
Tudom, hogy el lehet férni kisebb kategóriás autóban is 2 gyerekkel is, netán hárommal is. Van aki ezt teljesíti, de én ezt nem szeretném. Szeretném valamilyen szinten komfortosan érezni magam a bódéban, anélkül hogy nyomorognánk. Vagy anélkül hogy azon kelljen matekoznom egy nagyobb bevásárlásnál, hogy a gyerek a bababkocsi, vagy az asszony maradjon ott a bolt előtt mire mindent belogisztikázok az atuóba.
A bravo csomagtere kb akkora lehet mint a H astra (hatcback) csomagtere és kevésbé jól pakolható nagyob méretű holmikkal. Ez tény, szerintem ezen kár rugózni. Nem csak arra kell az autó hogy a gyerek/ gyerekek legyenek logisztikázva. Sokszor a kombi csomagtere is kevésnek bizonyul. Ilyen pl egy pár napos "nyaralás". Mire minden bekerülne a csomagtartóba, addigra már tetőboxot kölcsönzök hogy rendesen elférjünk. Nekem tetszik a berlingo/rifter/combo life bódé, ezt sose tagadtam. Jól megkonfigurálva egyik sem olcsó és akkor már majdnem egy alapfelszereltségű kombit is elhozhatnék, de véleményem szerint praktikusabb az általam megcélzott bódé.
Ezek most kicsit sarkított dolgok, de nekem most mások az elvárásaim az autóval szembe állítva.
Az 1.2 turbós motorra visszatérve ha még is csak sikerülne egyet szalonból kihoznom, azért megfelelő üzemeltetés mellett (már pedig ez így történne) nem hiszem hogy tartanom kellene tőle a hétköznapi használatban.
Ha azt számolom, hogy amennyiért vettem az autót és amennyit belelocsoltam, egy fél új bódét már elhozhattam volna.
Persze ha majom van a háznál legyen banán is ugye, de ez azért most sok...
Nem akarok most egy ideig semmilyen DTH/DT/DTJ/DTR stb motorkódú motorral szerelt autót meglátni. Jelenleg ha erre a szarkupacra gondolok lemennék és egy fejszét állítanék a motorháztetőbe, majd alágyújtanék és most még finom voltam. KB 4 lehetőséget tudok elképzelni az autó további sorsáról.
1. Eladom (tételezzük fel hogy meg is veszik)
2. Megy a présbe
3. DPF kiütés és bizonytalanul ébredni minden reggel hogy mikor szednek ki a közútról
4. Ismét neki futni a korábbi tortúrának és másik szűrővel tovább létezni, ameddig nem jön ismét egy hiba
Nem tudom szavakba szedni hogy most mennyire megutáltam ezt az autót.
Egyelőre itt jeleztem hogy elvihető az autó, még hirdetni nem hirdetem.
Jelenleg a PSA-Opel vonalon nézelődök. Ahogy láttam a berlingo jön ki a legjobb ár aráynban abban amit néztem. Ha most veszek ismét akkor a praktikum és a család szempontjából racionális autót akarok a helyébe.
Ezt konfiguráltam reggel össze és kértem rá ajánlatot. Gondolom mindenre is hagy majd időt, de most nagyon tele lett a tököm.
Ha nem purgálja ki magát az autó, vagy nem tudják regeneráltatni Győrben és visszajön ismét 1-2 ezer km után akkor biztos hogy meghirdetem, vagy felgyújtom.
Nincs a beázásnak köze hozzá. Arra van megérzésem hogy hol tud bejutni a víz, valószínűleg otthon javítható is.
Egész friss esemény, amin elfogyott a cérna. Lehet az a baj hogy az elmúlt 1 hónapban kíméltem a kis lelkét és nagypapisan vezettem (board kompúter szerint 4,9l/100km-re csökkent az átlag fogyasztás), de reggel egy kósza pillanatomban ránéztem az óracsoportra és a pénztárca ikon erősen sárgállott. Már előre tudtam hogy P1901 lesz a bevésett karaktersorozat és valóban. Kollégának van kis ELM eobd műszere és kimentünk hogy akkor megnézzük és töröljük. Nem hozott kellemes meglepetést hogy más lett volna a kód, mert P1901 volt. A megtett kilométerek alapján egyébként vagy tegnap a haza úton, vagy ma a munkahelyre vezető úton esetleg szintén a haza felé vezető úton kellett volna regenerálni. Furcsa, mert egyébként reggel mikor megjelent a CE, akkor még üzemmelegnek se mondtam volna az autót, mert indulás után kb 10km-re jártam még.
Szóval szeritnem tegnap kellett volna regenerálnia, lett is volna rá lehetősége...
Töröltük a kódot, bízok benne hogy hazafelé most megcsinálja.
Szóval most ez a helyzet. Tavaly kapott ugye másik szűrőt, akkor az volt a mondás hogy nem szokott gond lenni velük és nem lesz gond vele. Bíztam benne hogy 30ekm-nél azért többet fog elmenni. Egy bő 100ekm-t azért vártam.
Egy régebbi hsz-ben leírtad, mekkora összegeket költöttél rá. Miért adod el? A mostani -sajnálatos- beázás sorozat? A következő autóddal is bejöhet bármi.
A dízel nyers traktorhangja nem mindenkinek tetszik.
Az akku szinte láthatatlan összeg egy turbóhoz, nagynyomású szivattyúhoz, swirl- hez... stb... képest. Keress vissza, Anonym19 korábban leírta, hogy mennyibe fájt a jó állapot megőrzése.
Más. Urak,
A vezess.hu -n a nap hirdetése: "Ha esetleg valaki szopni akarna". BMW E46 320D 350000 km. Ha nem is általános az ilyen mérvű legatyásodás, azt azért szépen mutatja, hogy 200e km-re tervezett motorról van szó. Elmegy jóval tovább, de milyen költségek mellett? A tulaj akkor járt volna legjobban, ha amikor vette, 11 éves korában 300e km-rel, azonnal, még aznap,legkésőbb másnap összepréseltette volna.... :-DD
Egy pár napja már ezen pörgöm és nézem a típushibákat is pl akkumulátor csere elég sokszor előjött a motor és az aksi elhelyezkedését illetőleg hanyag hűtése miatt, hamar megadja magát elvileg, de erre is lehet megoldás. A hangja abszolút nem zavarna dízeles motor esetén, inkább a megbízhatósága a kérdés napi használat szintjén. Minden estre utánajárok, ha még van egy két hasznos gondolat éves költségeiben illetve további személyes tapasztalatokat szívesen meghallgatom.
A benzines változatnál picit lágyabb a motorhang? - bár ahogy néztem a jelenlegi hirdetéseket ez a fehér holló szintjén mozog
Ritka a tízéves. Ha mégis találsz, egy dízelt nem a hangjáért, a kulturált suhanásáért vesznek, hanem mert -relatíve- nagy a nyomatéka, alacsonyabb a fogyasztása. Nem ritka az évi 60- 80 ezer km. A 140e km -általában- hasbaakasztásos kamu. A duplája inkább hihető.
Az 1,9-es 150 lovas motor viszonylag kevés gondot okoz, úgy 200e km-ig. De csodákat ne várj. Ha tényleg jó állapotban akarod tartani a bringát, az -általában- nem aprópénz. Szakműhelyben nézesd át mielőtt tíz forintot is kiköhögsz érte - szvsz.
Teljesen beleszerettem a 9-3 mas 1.9 turbodizel modellbe és jelenlegi tulajdonosoktól érdeklődnék mennyire szervíz igényes 10 éves korban ez a típus? Illetve milyen hátrányosságai vannak ( nyilván design, kaszni illetve fogyasztás szempontjából teljesen rendben van) érdemes e gondolkozni 140e-200e km futott példányban úgy hogy, 5-6 évre terveznék vele és mindennapi használatra (120km hetente kb)
Keresnék megvételre 900 turbo műszeregységet (87-93), illetve csomagtérajtó díszcsíkot, ami a zár melletti részen található. Mellékeltem képeket. A díszcsíkot esetleg ajtóval együtt is megvásárolnám. Segítséget előre is köszönöm.
Megírtam szombat délelőtt. Mivel a mail queue-ban beragadt az e-mail, így 2x is megkapták. Egyelőre semmi válasz nincs. Következő lépés a telefonon történt megkeresés lesz.
Tehát, ha jól értem kifizettem több mint fél milliót az autó javítására és ezért még nem kellene helyre állítanom a problémákat?
Azért nem gondolnám hogy fordítva kellene ülni a lovon, nem ezért fizettem és nem gondolom úgy hogy ez az én feladatom lenne.
A problémát érintőlegesen: A beázás feltárása közel sem olyan egyszerű, hogy lehajtom az üléseket és slaggal locsolok. A csomagtérben a kárpitot fémig le kell bontani hogy megtaláljam. Nekem ehhez nincs kedvem, bármilyen meglepő is. Ez önmagában egy fél napos munka és még nem beszéltünk akkor arról, hogy megkeresni a beázás nyomát, majd javítani és visszarakni a kárpitokat a helyére. Ez egy szerencsésebb forgatókönyv. Esetleg egy két bolha eltörik, nem javítható megfelelően otthon a beázás stb és akkor ott fogok állni 2 szék között a földön, hogy én minek nyúltam hozzá, mert így már nem vállalnak szavatosságot, de javítani se tudom megfelelően.
Köszönöm a választ! Kedves barátom apukája akarja árulni (vagy már árulja de hirdetést nem találtam) és mivel nekem is Saab-om van ezért elsők között lettem értesítve. Autót láttam egyszer akkor felületesen ránéztem, ekkor még nem volt eladó. Akkor láttam a rozsdát amit írtam is és lökhárító sarkain húzásokat (elképzelhető, hogy a fényezés javítana csak rajta). Szervizbe szerintem engednék hogy vigyem de még nem akarom megvenni. Ismerősöm rohant bele egy Toyotába 190e. km-rel majd törvényszerűén 200-nál várja a motor generált és semmi előjele nem volt. Ilyen fajta belenyúlások miatt érdeklődöm.
A kocsi ilyen korára már nagyon óvatosnak kell lenni. Egy "kis" hiba elhárítása is többe kerülhet, mint a jármű tényleges értéke, pl. kompresszió hiány egy hengerben, váltójavítás, stb. Lehet, hogy ma még jó, de ez múló állapot, ezért lehet pl. egy 22 éves hathengeres egykori szuper járgányt másfél havi átlagbérből megvenni.
Itt a turbó nem sok vizet zavar, ha csak a teljesítményt nézzük.
Nem az a kérdés, hogy (ebben az esetben) lehet-e teljesítményt emelni, hanem az, hogy megéri-e. Így lehet, hogy még egy darabig elmegy az öreg vas, kap +40 lovat, és 6000 km múlva lehet, hogy kukába kell dobni, mert gazdasági totálkáros lesz.
Köszönöm a válaszokat! Elnézést lényeges infók lemaradtak. 2000-es az autó 230e. km. van benne. Hátsó sárvédő íven van egy apró rozsda folt (mind 2 oldalt, kb. 100 Ft-os nagyságú). Azt sikerült megtalálni, hogy szeret fogyasztani de elsősorban pályán használnám. B205E-nek jól tudom a főtengely az ami gyenge pont. Gondolom ennél is fennáll ez az állítás.
Mennyire megbízható konstrukció? Viszonylag jó áron tudnék hozzájutni egy 3.0 V6 Turbo Griffinhez és az autó eléggé tetszik.
Ezek már elég idős autók, ahhoz hogy magabiztosan azt lehessen mondani hogy mindene rendben lesz nem lesz vele probléméa. Nem írtál futásteljesítményt, illetve évjáratot sem, de tekintve hogy 1998-tól 2001-ig gyártották a típust, így alsó hangon is 19 éves.
Mondhatnám mindent nézz át rajta, ezt az autót nem megvenni lesz nehéz, hanem üzemeltetni és megadni neki azt amit kér.
Futómű, felfüggesztés, fékek, turbó, DI panel.
Ezeken felül már simán csámcsoghatja a bódét a korróziót.
Természetesen jó kell lennie, ha már hozzá nyúlnak. Nem prioritás, hogy chippelve legyen csak elgondolkodtam rajta. Viszont a motorról az információ jól jönne, mert nem igazán találok róla információt sajnos. Köszönök előre is a segítséget!
Azt nem tudom mennyire járnak még itt tuning saabosok, de Almási Zoliéknál (az-performamce) tudsz érdeklődni hogy tuning esetén mire figyelj. Az biztos hogy a motor mechanikai állapotának jónak kellene lennie mielőtt ráeresztesz bármit is.
Remélem nem én vagyok a sokadik aki megkérdezi, ha igen akkor elnézést érte.
9-5 3.0t B308E motoros Saab-ról szeretnék érdeklődni, hogy vásárlás előtt mire érdemes figyelni. Műhelyben mi az amit jobban érdemes körül járni. Mennyire megbízható konstrukció? Viszonylag jó áron tudnék hozzájutni egy 3.0 V6 Turbo Griffinhez és az autó eléggé tetszik. Vásárlás után gondolkodnék egy chip tuningon, papíron 245 lóerőre feltudnák húzni, ezt még elbírná?
Szándékosan nem írtam melyik szerivzrol beszélek, ellenben szándékosan nem takartam le a rendszámtábla tartót sem. Mindenki gondoljon valakire, én nem akarom megnevezni.
Azt még azért hozzátenném mert a leírtak alapján nem biztos hogy ez átmegy.
A hibaelhárítással kapcsolatban jellemzően 1 megnyilvánulást leszámítva, (amit írtam is) nem voltak elutasítóak, bár ebben a helyzetben gondolon nem igazán tehetnék meg. Szóval a hozzáállason nem tapasztaltam hogy nekem kellene még meghunyászkodnom. Persze ez gondolom az elvárható. Ugyanakkor én se kezdtem el alpári stílusban viselkedni, hiszen ez nem is lett volna célravezető. Meg ma megírtam egy emailben nekik dióhéjban hogy jelenlegi véleményem szerint nem tudnak ettől jobb minőségben dolgozni és a gányolás fogalma nálam ezzel azért kimerült.
Meglehetősen hosszú lesz a bejegyzés, néha talán részletekbe menő és unalmas. Nem szaporítva a felvezezést bele is vágok a történetbe.
Arra páran lehet emlékeztek, hogy tavaly szeptember végén, október elején egy Őz bekoppant az autó jobb oldalába. Az Őz egy váratlan helyről érkezett nem volt látható, nem szaladt a szántófőldön az út felé és lakott területről kiérve derült égből villámcsapásként jelent meg. Értem ez alatt, hogy mindjárt ahogy kiértem a lakott területről 100 méterten belül történt az eset. Munkahelyemről hazafelé tartottam és az útból már csak 3 km volt hátra. Az út mellett ezen a szakaszon csináltak egy csapadékelvezető árkot, amire véleményem szerint nem volt sok szükség, mivel sose állt meg az úton ezen a részen a víz, sem az út szélén. Az árkot ezután magára hagyták és jó közútkezelőkhöz híven 1 évben 1x vagy 2x levágták a fűvet, de azt is úgy hogy az árokban kinőtt fű az az út patkával azonos magasságú maradt mert az árkon belül már nem vágták. Ez a fű vagy nevezzük gaznak nagyjából 30-40-50cm magas lehett így ebben a formájában. Ebben bújt meg az Őz a napsütéses időben és ebből kifolyólag nem is láttam hogy ott egy Őz van. Az autóval elhaladva mellette ahogy az autó eleje mellé ért az Őz ugrott és a jobb első ajtót, valamint a jobb hátsó ajtót lerendezte. Az esetből kapott még a jobb első sárvédő ív egy minimálisat és a jobb hátsó sérvédő ív egy még kisebbet (kb mint ha 2 kavics felverődés lenne, ezt utólag vettem észre miután visszajött a szervizből az autó), valamint a jobb oldali küszöb takaró. Mivel akkor még nem volt akkut a probléma kijavítása, így nem is kezdtem el azonnal hajba kapni és loholni a szervizhez. Kivártam a műszakit, illetve addig is reménykedve hogy hátha lesz színazonos ajtó addig. Az idő telt, ajtó nem lett a műszaki pedig idén júniusban esedékes volt már.
A szervizzel többször egyeztettem, hogy készüljenek mert fogom vinni. Eljött az idő, időpontot foglaltam és Június 5-én egy Péntek reggeli napon megjelentem nyitásra az autóval a szerviznél Budapesten. Akinek átadtam az autót kihívtam körbe jártam vele az autót elmondtam hogy mit szeretnék, elmondtam hogy az előző éven szintén járt náluk az autó akkor részecskeszűrő gyáriállapot visszaállításával kapcsolatban, amire emlékezett is. Ugye beszéltük hogy járt ott az autó, viszont én tapasztaltam egy két funkcionalitás beli problémát azóta az autóval, melyet akkor most szeretnék visszaállítattni. Bementünk, hogy felveszi a munkalapot. Itt azt gondolom hogy lehet hogy hibáztam, hogy nem tértem ki ismét mindenre tűpontosan amit szeretnék, de azt gondoltam átbeszéltünk mindenkt kint az autónál így elvileg tudja hogy mit várok el.
Az autó melletti beszélgetésnél jeleztem, hogy kívűlről nem nyithatóak az ajtók. Ez vagy szelektíven ment át, vagy sehogy, mert én sejtettem hogy emiatt nem műszaki képes az autó, de Ők úgy vélték az nap még levizsgáztatják, illetve ígéretet kaptam hogy kapok ajánlatot mindenre és eldöntöm hogy mit kérek belőle.
A vizsgaállomáson mondták persze hogy ezt így meg se probálják, előbb legyenek jók az ajtók majd utána.
Amikről szó volt tételesen:
Jobb első ajtó csere
Jobb első ajtó fényezés
Jobb hátsó ajtó csere
Jobb hátsó ajtó fényezés
Jobb oldali küszöbb takaró műanyag javítása
Jobb oldali küszöbb takaró fényezés
Bal hátsó sárvédő fényezés javítása
Hátsó lökhárító műanyag javítása
Hátsó lökhárító fényezés javítása
Első lökhárító műanyag javítása
Első lökhárító fényezése
Karosszéria hézagok beállítása
Csomagtér ajtó ismét nyisson is ki második gombnyomsára
Vitt pollenszűrő cseréje (Mann-Filter antibakteriális aktív szénnel ellátott szűrő)
Vitt üzemanyagszűrő cseréje (Mann-Filter)
Ózóngenerátoros utastér / klíma fertőtlenítés
Műszaki vizsgáztatás (Ez tartalmazott egy műszaki vizsgára való felkészítést is, noha az autó egyébként jó műszaki állapotnak örvend, így szerintem ez csak egy általánosan kiszámlázott tétel volt)
Kiszámláztak egy H7-es izzót, pedig mikor vittem jó volt, de hát 2 indítás között tönkre mehet nem ezen fog múlni a történet
2 db rendszámtábla Szofita izzót (mindkettő jó volt egyébként, de gondolom nem tették vissza a régit, bár mindegy is ez sem tétel. Forintosítva pár száz forint)
Ezen felül a 2 hátsó ajtózárat javították, mert észrevették hogy hibásan működnek
A fentebb látható felsorolásról kellett volna még Június 5-én ajánlatot kapnom, de nem kaptam. Június 8-án du 2 óra magasságában írtam a szerviznak hogy azért elküldhetnék hogy tudjam még is mekkora kiadással kell számolnom. Az ajánlatot 2 bontásban Június 9-én küldték el, majd nem sokkal 1 órával később csörgött is a telefon az első ajánlat megküldése után a második ajánlati rész megküldése után meg kb pár perccel. Az egész ajánlatot nem volt időm addig részletesen átnézni, de kaptam egy gesztus amivel éltem és elfogadtam így az ajánlatot. Visszatérve még Június 5-én úgy számoltunk hogy reálisan 1 hét és kész az autó. A Június 9-én tartott telefonos beszélgetésben kiderült hogy Június 5-én nem kapott műszakit az autó, az ajtók miatt így biztosan nem lesz kész 1 hét alatt az autó, de még az akkor aktuális héten megcsinálják az egyéb tennivalókat majd következő héten elviszik vizsgára és mehetek érte. Mondtam hogy hát oké, rendben de 1 részt nem így terveztem én se és a család sem, mert a következő héten úgy volt hogy a SAAB-al megyünk el "nyaralni". Ekkor világgossá vált hogy nem és mondtam hogy csak a következő hét pénteken fogok tudni menni az autóért, mert elutazunk és pénteken érünk haza, utána tudok elindulni. Természetesen semmi probléma az autó ott lesz készen. Hozzáteszem az ajánlatban szereplő végösszegg meghaladta azt az összeghatárt ahol ingyenesen biztosítanak csere autót, melynek lehetőségével nem éltem hiszen van egy H astra-nk is.
Ezután 1 hétig eseménytelenül teltek napok. Én néha a JSZP-n megnéztem az autó rendszám lekérdezése alapján a műszaki állapotot. A következő héten hétfőn még nem volt műszaki, kedden még nem volt műszaki, szerdán továbbra sem, majd szerda délután felhívtam a szervizt hogy lesz autó péntek délutánra vagy sem, hogy készüljek? Jött a válasz, hogy ne aggódjak biztosan lesz autó, most vannak a karosszéria elemek a fényezőben holnap (az az csütörtökön Június 18-án) összeszerelik és megy műszakira az autó. Csütörtökön nézem a JSZP-t semmi változás. Pénteken délelőtt mikor elindultunk haza még semmi változás. Hazaértünk majd ismét csekkoltam, de továbbra is semmi. Hívom a szervizt hogy elmerjek indulni, mert Dunaszigetről azért nem úgy megy hogy félúton BP és Dunasziget között visszafordulok, mert vonattal mennék. Persze menjek nyugodtan mikor érnék oda? Mondtam hogy délután kb zárás időre. Addigra biztosan készen lesz, mert most megy műszakira az autó utána polírozzák és kész. Mondtam hogy rendben akkor elindulok és letettem a telefont. Vonatjegyet megvettem, vonatra felszálltam Mosonmagyaróváron, Győrben átszálltam végül Kelenföldön leszálltam. Itt M4-es metró, majd M2 és végül még egy kis buszozás. Valahol változhatott a menetidő mert 1 évvel korábban ugyanezzel a kombóval ugyanezekkel a járatokkal 4 óra körül befutottam, de az Örs vezér terén nézve az időt már negyedóra késésben voltam és az sem segített hogy 1 perccel lekéstem a helyi járatot, így további 10 percet kellett várnom. Hívtam a szervizt hogy kések és zárás után érek oda. Semmi gond, megvárnak köszönik hogy szóltam.
Így folytattam tovább utam és megérkeztem a szervizbe. Mivel zárásidő után érkeztem negyedórával, nem álltam le az udvaron átnézni goyrsan az autót csak futólag megpillantottam szépnek tűnt. Az autót átvéve azért megmutatták az eredményt olyan hangzatos szavakkal hogy minden beállítva, szél nem fúj be és itt közbe is vágtam hogy és a víz? Az sem fog befolyni szuper lett minden. Nos elindultam haza. Hozzáteszem az 1 hetes csúszás nem volt betervezve így vásárolnom kellett ismét egy autópálya matricát, de ez most itt még lényegtelen volt mert örültem az autónak.
Az öröm sokáig nem tartott...
Az autópályán hazafelé nagyjáól Óbarok pihenőnél feltűnt hogy mintha párásodna a hátsó szélvédő. Furcsáltam, mert sosem szokott valamint ment a klíma is, így nem tudtam mire vélni. Ahogy haladtam hazafelé az úton a hátsó szélvédőn a kilátási viszonyok egyre rosszabbak lettek, mert egyre jobban párásodott. Győrnél rámdudált, majd megelőzve vészvillantott egy Opel Insigniát vezető férfi. Ekkor még azt gondoltam hogy az is lehet hogy valahonnan egy ismerős, mivel Győrben dolgozok. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Mosonmagyróvárnál letérve az autópályáról a 86-os számú főútra lehúztam az ablakokat mert az ózonos tisztitás után mindig van egy semleges, de kellemetlen érzésű nevezzük szagnak. Gondoltam szellőzik most már a fejem és az utaskabin is egy kicsit. Beérve Óvárra egy lámpás kereszteződésen kell átmenni. Itt a lámpa megfogott és míg várta ma zöldre éreztem hogy valahonnan gázolajszag jön. Kifordulva a kereszteződésben a Kossuth utcára láttam egy felszórt sávot a benzinkúttól, így akkor azt gondoltam hogy az lehet az, aminek gázolajszaga van. Nem sokkal később hazaérek és ahogy tolattam be az udvarra láttam hogy csíkot húzok magam után. Klíma kondenzvíznek meglehetősen sok volt, így kezdtem sejteni hogy mi lehet az. Megálltam, leállítottam az autót és kiszálltam hogy megnézzem azt a hátsó szélvédőt.
Nos itt vált egyértelművé hogy a pára az annyira nem pára és nem belülről van a szélvédőn hanem kívülről. A folyadék amiből képződött a pára az pedig gázolaj volt. Alánézve az autónak az üzemanyagszűrő vízérzékelőjénél látszódott a szivárgás. Az autó alja és hátulja úszott a gázolajban. Itt nyugodtan vonja le mindenki a következtetéseket és gondolja át hogy szeretne-e 280 kilométert megtenni úgy hogy folyik a gázolaj az autóból.
Az autót aznap este még gyorsan lemostam, mert nem akartam hogy sokáig álljon a gázolajfürdőben. Mivel korábban a jobb hátsó ajtónál én tapasztaltam beázást amit javítottam egy új vízvezetőfólia beépítésvel, így adott volt az alkalom, hogy gyorsan megnézzem. Nem örvendtem a látványnak, mert beázott ismét az ajtó. Jeleztem a problémát, majd este 11 körül jött a válasz hogy másnap (szombat) keresni fognak telefonon. Ez így is történt, délben csörgött a telefonom. Sajnálatát fejezte ki a szerviz és mondták hogy Mosonmagyaróvárra küldenek egy vízérzékelőt és beépítik a rossz helyett. A másik mondat kevésbé tetszett mert ott első körben én hárításnak gondoltam, mert akkor már tudta a szerviz hogy én egyszer már javítottam a beázást, így frappánsan annyit mondott rá, hogy abban én már úgy is profi vagyok ha jól tudja. Ezt nem tudtam hová tenni, így el is engedtem a fülem mellett. Jeleztem hogy még 2 funckió beállítása is elmaradt. Itt kicsit válzotott a hangnem és az volt a válasz hogy akkor úgy is megyek még Pestre és megcsinálnak mindent. Na most azért nem járok minden nap Pestre, főleg nem munkaidőben. Így legközelebb mire eljutottam volna, az úgy nézett volna ki hogy célzottan oda megyek, vagyis szabadságot kell kivenni, autópálya használati illetékességet vásárolni és az autót megtankolni + ugye az amortizáció (a tankolást képletesen értem, nem csak ekkor kell tankolni, de erre az útra ugye külön üzemanyag költség is keletkezik). Szombaton estére meglehetősen esősre fordult az idő és egész este esett az eső. Másnap (vasárnap) jött egy ismerős, akinek megakartam mutatni az autót és ekkor jött a ledöbbenés. Az autó nem csak a jobb hátsó ajtónál azott be, mert a hátsó ülőlapon nagy vízfolt volt található. Kerestük hogy honnan jöhetett a víz. Elsőnek a tetőre gondoltunk, de ugye annak nyoma lett volna a tetőkárpiton és ilyet nem találtunk. Néztük tovább, majd benéztünk a csomagtérbe is és láttuk, a vízfolyást. Ezt lefényképezve (valamint minden más észre vett hibát is) elküldtem a szerviznek, hogy nagyon nem sikerült valami és ha beépítették a vízérzékelőt akkor visszavinném az autót, hogy javítsák ki a hibákat, de erre nekem szabadságot kell kivennem ismét pénzt kell ráfordítani hogy eljutassam az autót, valamint az időt. Hétfőn csörgött a telefon, hogy csökkentsék a rámháruló terheket, elküldenek egy kollégát, aki hoz vízérzékelőt és az ajtóhoz dolgokat, hogy megjavítsa az udvaron az autót, ha pedig nem sikerül neki, vagy úgy látja hogy nem tudja ott, akkor elviszi magával az én autómat, amivel jött az pedig marad. Mondtam hogy rendben, várom a kollégát. A kolléga dél körül meg is érkezett. Kínáltuk kávéval, el is fogadta, majd miután elfogyasztotta elkezdte megvizsgálni az autót. Én elmondtam neki hogy nem ezt vártam és ez rettentő elszomorító hogy sok pénzért kapok valamit, ami tele van hibával és úgy adták vissza az autót hogy elvileg minden rendben van. Elmondtam neki hogy 2 hétig volt ott az autó, ezt szerintem 2 hét alatt szépen is meg lehetett volna csinálna, csak az első héten szerintem semmi nem történt és a második héten pedig kapkodva csinálták és ilyen lett.
Az autót nézte kereste hogy honnan folyhat a víz, én mutattam hogy mit tapasztaltam. Akkor még mondta hogy hát az kevés víz ott, de tényleg ott van. Én mondtam hogy lehet hogy kicsi, de nézze meg az ülőlapot az szerintem nem kevés víz volt. Elkezdte bontani a kerékjárati kárpitozást belülről és amikor elérte a szivacsrétéget, akkor abból azért rendesen jött a víz ahogy meg lett nyomva. Ugye szivacs, magába szívja a vizet, ezért nem látszódott a nagy vízfolyás.
Kérdezte hogy van-e valami kerti slag, hogy meglocsoljuk az autót, hogy lát-e valamit. Locsoltam kívülről a bal hátsó ajtót és nézte. Nem látott semmit mondta hogy elég lesz. Elzártam a vizet, majd kinyitottuk a bal hátsó ajtót. Ott is tapasztalható volt a beázás. Ezen a pontom mondtam neki, hogy ne vizsgálja tovább, vigye el az autót csinálják meg és szóljanak ha kész.
Elvitte, felhívtam a szervizt, mondtam hogy elküldtem az autót mert tele van hibával. Mondta hogy rendben és megcsinálják, majd hozzák szerdán. Szerdán hozták is, amikor ideértek az autóval mondtam, hogy akkor megyünk autót mosni. Szerintem erre nem igazán számítottak, de ez lényegtelen itt már a bizalom nem volt meg. Elmentünk a mosóba, ott kiszállt a kolléga hogy nem ülné végig (gép autómosó IMO). Lemosattam az autót kiértem a túlvégén félreálltam, kiszálltam kinyotottam az összess ajtót. Nézem, ránéztem a kollgára és megkérdeztem tőle: "Most mondjam azt hogy ez nem sikerült?" . Az ajtók továbbra is beáztak... , de legalább egy megfolyt lakkréteget vagy festéket lepolorízták. Mert mielőtt elvitte azért mutattam neki hogy nézze meg, nincs kimondottan szemelőtt de nem gondolnám hogy az utca végi iparoshoz vittem hogy valamit taknyoljon oda (Jobb hátsó alján megfolyás volt tapasztalható). Így az autót ahogy hozták azzal a lendülettel vissza is vitték. Mielőtt ismét elvitte volna, mondta a kolléga, hogy szerinte nem lesz kész a héten és szerinte következő hét hétfőn tudja visszahozni. Ez volt múlt hét szerdán. Tegnap előtt éreztem hogy nem fogják hozni az autót, így is lett. 2 körül csörgtött a telefon, hogy holnap (vagyis tegnap) hozzák az autót. Tegnap ide is értek az autóval, elmentünk autót mosni ugyanoda ahová korábban. A történet ugyan úgy zajlott. Kolléga kiszállt az autóból hogy a mosó másik oldalán megvár, én átmentem a mosón és félre álltam. Kiszálltam, kinyitottam az ajtókat és nem volt beázás, DE!
Miközben mentünk a mosóba, kérdeztem hogy, mit csináltak tulajdonképpen az autóval. Valami pasztával jól bekenték és úgy ragasztották vissza, hogy tömítsen. 2x voltak autót mosni, jól lemosták és nem ázott. Nah, a jól bekenték pasztával, értsétek úgy hogy jól összetaknyolták... Hozadékként valamivel megsértették a jobb hátsó ajtó, belső ajtókárpit alját, ezen kívűl nem csak oda jutott a pasztából ahová kellett volna. Az ajtó kárpit sérülését csak este vettem észre, míg a pasztára már én mondtam hogy hát szép nem lett, de inkább azt már letakarítom én. Ezen felül még tegnap hazafelé tartva a munkából, hallottam hogy zörög valami a cserélt ajtóban... Kiváló...
A teljes mutatvány értéke meghaladta a fél milliót még úgy is hogy kaptam egy olyan ajánlatot amivel lényegesen csökkent az eredeti ár amit az ajánlat tartalmazott. Ezt az ajánlatot én elfogadtam, hozzá teszem nem fordult meg egy pillanatra se bennem hogy erre rákérdeznék, ezt még a megkapott ajánlat után érkezett telefonban hangzott el a kérdés.
Azért hogy jót is mondjak az első lökhárítón szép munkát végeztek, illetve az autót kívülről nézve szép lett végül, csak a sok be vitt hiba és a megmaradt apróságok ne lennének, akkor még mosolyognék és örülnék is ennek a műveletnek, de valahogy nem tudok. Nem tudok őszintén örülni annak hogy kész az autó, mivel tudom hogy pl az ajtóból hallgató zörgést csak úgy tudom megcsinlálni ha lebontom az ajtó kárpitot. Ebből kifolyólag mivel nem teszem vissza az általuk használt bontott vízvetető fóliát, ismét költség fog jelentkezni a pénztárcában.
A lentebb látható linken megnézhetitek a készült képeket.
És igen, tudom hogy 15 éves autóról beszélnük, de ettől még lehet szép munkát csinálni, főleg azért amennyiért elkértek az egészért. Sajnos kimondottan mindenről előtte képen nincs, így pár szót arról hogy mik voltak azok a problémák amiket szerettem volna kijavítttatni.
Első lökhárítón még az előző túlaj szép sérüléseket ejtett a bal és jobb oldalán is. Pl a ködfényszórók tetejénél a műanyagott úgy megsértette mintha valami késsel megvagdosták volna 1-2mm mélyen.
Hátsó lökhárítót a munkahelyemen leparkolták
A bal hátsó sárvédőn volt egy fényezés hiba, valaki valamivel leüthette vagy nem tudom
A jobb első sárvédőn volt egy kb 5 forintos érme nagyságával megegyező horpadás (őz találat)
A jobb első és hátsó ajtón ugye a már említett őz találat
Jobb alsó küszöbön szintén az őz találat
És a hézagok beállítása, mert kicsit csálék voltak. A bal első sárvédőt nem tudták beállítani ezt jelezte is a szerviz hogy ott komolyabb munkát igényelne a történet.
Jah és a csomagtérbeázásra az volt a mondás hogy törve volt az autó azért ázott be. Én ezt kétkedve fogadtam és mondtam hogy azt nem vitatom hogy lehet hogy törve volt az autó, benne van mert mértem rajta nagyob réteg vastagságokat, de nem kirrívó értékeket (150-180 mikron), viszont azért az feltűnt volna hogy ha beázik főleg olyan mértékben ahogy beázott miután javították.
Azért ezt a szervizt választottam, mert saabokra szakosodott szervizről beszélnük, így is reklámozzák magukat és azt gondoltam hogy egy "szakszervizben" nem kell kételkedni. Lehet hogy rosszul döntöttem, sőt azt mondom hogy szerintem igen és Győr környékén is megcsinlták volna, lehet kevesebből, nem tudom és ez nem is lényeg. Ezek után szerintem nem kérdés hogy messziről kerülni fogom ezt a szervizt bármilyen jellegű munkáról is lesz szó.
Röhögni fogsz, de nekem bejön. Amerikai tepsi, jappáni köntösben. Valószínúleg a fogyasztása nem jönne be - 2.4 liter, automata... és még egy dolog, nem annyira lett forgalmazva Európában, sok a behozott és újjáépített roncs valószínűleg.
Viszont tény: tényleg nem lehet (épeszű ráfordítások mellett) egy ilyen korszerű autót ilyen súlyos merülés esetében megmenteni, még akkor sem, ha a motor kevésbé károsodott. Akik vhogy összepofozzák, gyorsan el kell adni, mert soha nem lesz belőle üzembiztos autó. (Már egy egyszerű otthoni motortér mosás is bőven okozhat gondot.)
Persze, hogy kéne, felvinné az adrenalin szintet minden nap, nem kéne kávé! :-)
De most mondom: most még ingyér' leteheted itt a Subarut, de innentől hetente egy karton (jobb) sör legyen a csomagtartóban. És még te jársz jól, emlékezz erre amikor már 270 órádat meg egy kisebb vagyon alkatrészt elnyelt a gonosz ferdeszemű, és egyre rosszabb lett! :-D
Szerintem a Subaru összességében nem rossz autó. Ott a kiforrott AWD, ott az alacsony súlypont, a különlegességre vágyóknak a boxer, A, CH, D országokban a terepviszonyok miatt eléggé népszerű. Persze, van egy csomó negatívum is, kihoztak egy nagyon gáz boxer dízelt, a motor szerelhetősége eléggé problémás, vannak gyengéi, nem olcsók az alkatrészek, a macerás hozzáférés drágává teszi a javítást, kevés szerelő meri elvállalni.
Ez is az a márka, amit újonnan szabad megvenni és 5 évig használni?
Manapság nemigen találsz "15 évig bátran megveheted" autót :-DD Az öreg Subaru a bátor emberek vétele :-D
(Csak neked súgom, remélem korzo nem olvassa, úgy el van foglalva az öreg hathengeressel. Én arra várok, hogy korzo feladja a küzdelmet három hónap után, földhöz csapja a villáskulcsot, keres egy eszementet akire ráragaszthatja a fullos romot, levizsgáztatva magyar rendszámmal leereszti a trélerről az utcánkba, még azt sem várja meg, hogy a fuvardíjat legalább kifizessem. :-DDDD )
Hm. Ez azért számomra mélységesen meglepő, hogy a megbízhatónak kikiáltott Subaruk ennyi kórságtól szenvedhetnek. És ez még csak a motor. Ez is az a márka, amit újonnan szabad megvenni és 5 évig használni?
Pont azért tettem fel, ez volt az ötösé. Ekkor megcseréltem a négyessel (trafót+gyertyát együtt) és semmi nem történt, minden maradt ugyanúgy. Ezért nem értem.
Egyedüli hibakód az 5-ös henger túldúsulása, ami viszi maga után a 3-t és az 1-t is. A korrekciós értékek mínuszosak mind a két hengersorra, alapjáraton -10 körül a páros, -25(30) körül a páratlan oldal. Terhelésre nagyjából kiegyenlítődnek -13 környékén (összesítve a rövid és a hosszútávút). Nekem is a gyertya volt az első gondolatom, volt is gyanús jel, de nem reagált rá amikor megcseréltem a másik oldallal. Az utángyártott trafókkal milyen tapasztalatok van? (ebben még a gyárik vannak, joguk lenne elfáradni, de a gyári nagyon nem olcsó, így blindre nem cserélgetném őket)
Járt már erre pár Subaru motor, néhány ok, miért hiányzik egy henger.
-olaj kerül az égéstérbe, belucskosodik a gyertya (ezt könnyű kiszúrni, javítani nem annyira)
-több trafót is cseréltünk már,
-áthúzásos gyertya, trafóval együtt csere utca
-durva kábelköteg hibáink voltak, na, ez az, amitől mindenkit kiráz a hideg.
-kontakthibák, javítani könnyű, rájönni lehet hogy hosszú küzdelem után lehet
-bef. szelepek eltérő szállítása
Az első: behatárolni, melyik henger bibis. A kompresszió mérés a kézenfekvő, de nem tutti módszer (van úgy, hogy hideg motornál OK, felmelegítve a motort koki a kompresszió.)
Adott esetben a meleg motornál végzett járásegyenlőtlenség vizsgálat vagy a relatív kompresszió mérés hoz eredményt.
Így-így... Ezért jött "haza", hugomék már nem boldogultak vele kint.
Ebben az állapotban majdnem semmit nem ér. Legyen mondjuk 1-1,3millió, tehát kb. a magyar rendszám és a javítás ára. Ha jó akkor valahol bőven kettő fölött 2,3-2,5 vagy ilyesmi.
Most még kicserélem az injektor tömítéseket (hátha ott szív farsot), utána jön megint egy kompressziómérés. Az elméletileg jó volt, a hengerfal is OK (le volt véve a hengerfej). Injektor elméletileg nem lehet, mert gázzal is csinálja (de köszönöm szépen a felajánlást, még lehet élek vele). Lehetne légtömegmérő is, de mivel egy van a két hengersorra és asszimetrikusan jár, ezt is kizárnám. Meg a lambda szondát is, ugyanis azt is megcseréltem, és nem vitte magával a bibit. Mint ahogy a gyertyák (újak) és trafók cserélgetésére se reagált... Lassan kifogyok az ötletekből.
Ami maradt, azt meg nem nagyon szeretném: kábel/csati bibi, vagy a gázvezérlő bekötése zavar meg valamit. Mondjuk az most nem megy, mert leolvadt az egyik injektor. Mégiscsak kábel lesz ez valahol... A gázt lehet ki is bontom belőle a fenébe...
Amúgy nagyon sajnálom, mert tök szép és rendben levő autó (meg megy mint az állat)... pl. teljesen ép gyári metálkék fény körben, hibátlan bézs bőr belsővel nagyon minimális korrózióval a hasán.
Több száz Waberers's "utánfutó" parkol, tartósan. (Nézd nagyban, pár perc alatt fekete az ég)
(A Wallis - nál sokáig fel sem tűnt 25 szinte új BMW eltűnése. Ügyes... Ha innen eltünne éjjel 5-10-20 utánfutó, lehet, hogy senkinek nem fájna. Sőt... kevesebb gond -DDD )
Igen, tényleg, az a te kabriód:) Kezdenek felsejleni az emlékek, azóta más asszony lett a feleség. Úgyhogy inkább ne posztolj ide semmi személyeset, köszi:)
Bmeg együtt mentünk, nyilván tudom, az enyém áll mellette. Jópár olyan képem is van a talin, ahol te vigyorogsz a (akkori, vagy már feleség?) bnődel, de azokat nem akartam betenni.. :-)
(miután Németországban már senki nem volt hajlandó hozzányúlni)
....magyar ésszel nehéz elfogadni, de logikus. 140 € körül van egy szerviz óra, az kb 47,000 Ft. Két műszakot nagyon könnyen el lehet tölteni egy Subaru boxerrel, az 750e Ft. Anyag még ebben semmi, könnyen bejöhet egy 3000 Euro-s számla. Ez nem OK. Egy ügyfelünk ennyiért hozott egy 2005 körüli Forestert, lábon.
Ezért lehet pl. "látszólag mint az új" MB "bálnát" is venni nevetséges összegért odakinn, de idehaza sem okoz gondot a megvétele. Csak fenntartani nem tudja a figura.
Mennyiért lehet piacképes az Outback-ed ilyen állapotban?
Mit ér reálisan, ha rendben van?
Van rendes kompresszió mindegyik hengerben? Ha felküldöd a 6 bef. szelepet, szívesen feltesszük padra, postafordultával megy vissza.
Ez 160ezret futott echte német autó, most tért magyar földre (miután Németországban már senki nem volt hajlandó hozzányúlni). Eredetileg "csak" nagyon szelepes volt (belső lapkás, de ki kell hozzá venni a motort), az most kész, de valami bibije még maradt, azt nem találom.
Pedig mindent _is_ tudok, mivel nálunk 18.éve tart a szerelem - ma holnap már 300.000km... Bár talikra már nem járunk, azért a régieket emlegetjük néha. A tokaji tali a Gerendás Péter koncerttel örök emlék!
Az IGE-vel szoktam találkozni az utakon. Nem tűnt leharcoltnak kb féléve Győrtől Móvárig egymás mögött mentünk a pályán. Azóta csak a városon belül szoktam látni. Nah persze ehhez hozzátartozik hogy nem járok nap mint nap móváron.
Figyu, korzo, percről-percre találok Outback 3,0 R anyagot a neten :-D
Persze, nagy részük baromság, ilyenek:
Ami kicsit meglepőbb, hogy a Subaru átlagon felül vonzza azokat a nőket is, akik a saját nemükhöz vonzódnak. Szörényi András Vezess 2007-ben,
Az Outback a felső-középkategória legjobbjai közé tartozik
Végy egy selymes járású, hathengeres boxermotort, kapcsolj hozzá finoman működő automatikus váltót, állandóan hajtsd a négy kereket, az egész szerkezeted legyen elpusztíthatatlan és végletekig megbízható tömören ennyi a siker receptje. Palovecz Gábor 2007 Autó Motor
Winkler is megemlékezett róla, a maga sajátos stílusában.
Nnna... autócskám átment a műszakin, ellenben közölték a szervizben, hogy a taposólemezeknél erősen odavan csórikám. Lakatolni kellene, de az kb. annyiba kerül, mint az autó értéke (elméletben, gyakorlatban nem volt rá 2 telefonnál több 2 hónap alatt, azok is eltűntek). Namármost, akkor még ott van a rozsdában gazdag jh autó (csere) és a bh lökhárító környékének (szolid oszlopnak tolatás) kérdése.
Úgyhogy fájó búcsú lesz ebből így közel 10 év után. :(
Néztem Subaru Forestert. 12 éves, kevés km. 150 lóerő. Kicsit lassú. Kicsit zajos. A kat. KO. Csak ez úgy 800e Ft. Más bajok is. Egyik henger kompresszióhiányos.
A kismotoros "trendi" játékosok nem érdekelnek.
Néztem Mitsu Outlandert, 2 literes, 150 lovas, másfél éves, 10e km, aut. Ez sem versenyautó, de kulturáltabb, mint a Forester. Csak fronthajtás. Tkp. benne is lehetne a bakancslistában. De 6....7 misi, így, másfél évesen. Vezetési élmény meg messze nem ugyanaz, mint a mostani járgányban.
Merci E 2012-2014 körül, 2 literesek. Egyik gyenge pont: vezérlés. Csak ez egy misi. Aztán jön a többi, szép sorjában.
BMW 7-es, V8-as benzines. Egy élmény, szeretem!! Ha éppen jó. Hiába kapod meg a 2009-201es full extrás, újkorában iszonyatdrága járgányt üveggyöngy áron, 3 misiért, "eszi az olajat". Egyik mostani hirdetésben, "valós" 105e km-nél: "az autóban még nem volt motorcsere, ,,,,,"
Majd lesz. Meg sok más is... Egy baromi drága BMW-ben, ami még egyébként akár újszerű is lehetne. Egy biztos: értelmetlenül sokat kell rákölteni, biztos óriási bukás. Ugyanez van a Merci bálnákkal.
De az Audi / VW vonal sem jobb, FSI-TFSI gondok, DSG bajok, hosszú hibalista.
Jaguar XF, 2012 körül, kevés km, 4,5 misiért, "sérülésmentes" racing-green bőr-full-himihumi szépség. Lekértem az életrajzát. Pár éve egyetlen hátsó találata volt, az 11 milliós tétel volt. Az alkatrészárak még edzett figurának is zsibbasztóak.
Nekem kis automata autóm még nem volt. A nagyoknál viszont, jobban idegesít automata váltóval is a belvárosban menni, s gyorsítgatni, fékezgetni 2-2,5 tonnát, mint a kis, kézi Fiestával.
Viszont történelmi léptékű ideig haboztál, hogy mire cseréld :-D
Egész más képről nézni egy autót vagy utcán és más vezetni. Saabon kívül más autóm még nem volt, kellett a merítés. Érdekes, hogy a Skoda Octavia nagyon tetszett, szerintem a II-es Octavia egy kifejezetten kellemes és élhető átlagautó (bár már eléggé öregek). A Skoda viszont rossz konstrukciójú benzinmotorral és horror költségű DSG-vel rendelkezik. A Hondák úgy általában valami miatt nem jöttek be, pedig előtte tetszettek (8-as Accord és CR-V volt a target), mindet kényelmetlennek éreztem. Megnéztem a Toyota Corollát is, rémesen túl vannak árazva, és az MM-T váltójuk nem sikerült túl jól. Próbáltam Subaru XV-t, az tetszett a legjobban, de ette az olajat, és a váltója sem volt teljesen rendben.
Nem teljhesen 20, csak 19,5. Emlékeim szerint 2001-ben vette apám az első 9000-esét. Onnan nem volt megállás (mostanáig) :) Én csak 13 éve Saaboztam, az nem sok.
20 év... nem tudom emlékszel-e a másik végletre. Itt a topicban volt anno valaki, aki 5 nap után tette fel a hahu-ra, mert rájött, hogy mégsem SAAB. :D :D
Őszintén szólva nem tudom, hogy érdemes-e az OT-vel küzdeni... bár állítólag nagyon_messze_nincs_tőle.
A terv az, hogy szigorúan az április-október közötti időszakban, jó időben gurulunk vele ide-oda. :) Fiamnak após egy Kacsát épít, elviekben 1-2 év és mehetünk együtt a két öreg vassal. :)
Hú, ez de jól néz ki! Mi a terv OT? Boldog időkből származik amikor még a Hondának is volt formája. Olyan japános vonalak. A Hondánál vhogy a csíklampás Civic, Legend idejében értek véget az egyedi vonalak utána jött az egyenzacc, a tömegformák. Mint szinte az összes többi márkánál szerintem.
A hagyományos automata váltókban is fix tengelyek vannak és azok körül forognak a fogaskerekek az igaz.
Nem is a fogaskerekek mennek tönkre : a kuplung és fék ami minden sebességfokozatnál kell, hogy üzemeljen (sok sebességes váltóban sok fék sok kuplung) a működtető dugattyúk, a dugattyúkat működtető szelepek (szeleptömb) a "nagynyomású" pumpa ami az olajnyomást adja, a wandlerben a lemezek ill. maga a wandler a lock-up és dugattyúja.
Na most a fenti felsorolt dolgok dolgok közül EGY SINCS a Toyota PSD rendszerében. Csak egy pár fogaskerék. Keress rá a PSD-re és meglátod. Én már linkeltem egy "bonyolult" Prius 3 váltó fényképét keress vissza
Most nem a "szép" hangról és vezetési élményről van szó hanem a megbízhatóságról. Nekem a villanyautós "vezetési élmény" tetszik, csendes legyen, folyamatosan gyorsuljon, lágy legyen a rugózás és a kezelőszervek.
Más autót is ha lepadlózod 80-nál és visszavált 2-3-at hangja van
Így igaz. Nemrég csináltattam a Dinamit kipiuffnál egy szolíd, de szép hangú dobot, h halljam is a V8 hangot. Sajna felhúzott ablakkal túl halk is, úgyhogy megyek vissza egy kis korrigációra.. :-)
Toyotában nem megy tönkre, mert fix tengely körül forognak a fogaskerekek.
Ezt fejtsd már ki lécci, nem pontosan értem, h mire gondolsz, melyik márka bolygóművében nem fix a fogaskerék?
Amúgy a megbízhatóság fontos dolog, s vitathatatlan, h a Toyota élen jár ezen a téren. De mint Korzoval itt korábban megvitattuk, emellett (a nem sportmodellek) rettentő unalmasak is, s akinek az élmény is fontos, az esetleg inkább bevállal magasabb szervizktsget.. Egyszer élünk. :-)
Ne a Prius I-hez hasonlítsd a wandleres váltójú autókat, hanem Lexus Is, Ls, Gs stb. hibridekhez. De akár a Mondeohoz is lehet ami 1000-es fordulaton 55-75 km/h-val megy. Ugye a Toyota rendszerű hibridek változtatják az áttételüket a terhelés függvényéven. Van egy program : a fuel trimmet és az előgyújtást is változtatják , megtudod nézni ezeket az adatokat térképen ahol haladtál . Persze rengeteg adat szerepel a LOG-ban ez csak kettő ami nélkül egy átlagos felhasználó nem tud élni. :) :)
Más autót is ha lepadlózod 80-nál és visszavált 2-3-at hangja van (feltéve, ha nem 1000 hengeres luxus autó :) )
Jó, hogy nem a Ford T modellt hasonlítod a mostani autókhoz. :)
Nézz meg egy wandleres váltót szétszedve meg egy Toyota PSD -t. Még ránézni rossz a hagyományos váltóra a millió alkatrésze miatt.
Toyota Highlander: szerintem ha nagyon akarunk lehetne egzotikusabb hibridet is találni a Toyotának, és annak nézni az egyik legdrágább alkatrészét. :)
Egyébként a Toyotáknak nagyon jó a szervizük hasonló mint a SAAB-nak, rengeteg magánvállalkozó működik és megoldják nem gyári árakon a felmerült problémákat.
Az újabb wandleres váltók sem olyan finomak már mint a régiek )legalábbis a Fordnál) , a start-stop rendszer miatt alacsony fordulatnál alig húznak és hirtelen adják rá az erőt ahogy növeled egy kicsit a fordulatot, azért, hogy a sok indításnál ne terheljék az önindítót. A mostani Fordokban 8 sebességes Ford-GM (vagy GM-Ford) wandleres váltó van 2019-től szerelik a Fordokba.
Tegnap voltam Bp-Székesfehérvár : fél tízkor indultam 16. kerület Bp.-en át közepes forgalomban M7 Martonvásárig onnan a 7-es úton Szfehérváron kanyargás a belvárosban , vissza 7 es Érdtől Szerémi út, Hungária Körút nagy forgalom klímával (mondjuk nem volt nagy meleg) 4.4 et mutat ami 4.6 valósnak felel meg. 1650 kg az önsúly. 50%-ban elektromosan ment az autó. Csinál egy statisztikát az autó mennyit megy elektromosan és benzinnel és mennyit rekuperál.
Hát meglátjuk hogy mikor lesz kész. Igazából szerintem ott buktak egy napot, hogy hiába vittem fel múlt héten és beszéltünk át úgy gondolom hogy mindent, többek között azt is hogy kívülről nem nyithatóak a jobb oldali ajtók, megpróbálták műszakiztatni, ahol mondták hogy így meg se próbálják.
Szóval a héten a munka meg lesz vele szeritnem csak a műszaki nem.
A héten biztosan nem járok arra. Ma egyeztettem Gáborékkal és nem lesz kész az autó. Leginkább jövő hét eleje, viszont akkor már nekem nem lesz jó, így az is lehet hogy csak 2 hét múlva megyek arra (kivéve ha megtudok egyezni vele hogy Pénteken esetleg munkaidőn túl adja ki az autót). Mondjuk a pót kulcs nálam, kerítésen ki és uccu neki, bár akkor kár volt a vasalásért :D
A Toyota PSD többszörösét elmegy hiba nélkül mint bármely más automata váltó.
Az "automata" váltók királya ma is a jó öreg hidrodinamikus váltó. Mondjuk egy jól megválasztott ZF ilyen váltó nagyon sokat el tud menni némi odafigyeléssel. (Főleg, ha a motor max. nyomatékának másfélszeresére méretezik.)
A kulturáltság egy másik kérdés. Autópálya tempóban egy "hagyományos" (hidrodin.) automatával a motor alig forog többet 2000/percnél. Csend van, nyugi, halkan szól a Jethro Tull, Ian Anderson vidáman, lelkesen pikulázik... A Prius I.-ben már 90-nél is van motorhang bőven, 120-nál meg menet közben akar kiszállni egy kulturáltabb járgányhoz szokott utas, a motor bőg, mint a barom, Anderson kezéből ijedtében kiesik a fuvola....
A Highlander inverter ára egészen pontosan annyi, amennyit a Toyotánál ki kell köhögni érte.
Hogy az USA-ban bontottan mit kérnek érte, az egy dolog. Itthon nem biztos, hogy találsz. (Az általunk szétszerelt hibás példányt is újjal volt kénytelen pótolni a tulaj.) Az 1400 USD-ra ha rászámítod a vámot, a szállítást, az annyimintannyi sacc 2500 USD, bő 800,000 Ft. Ha jó, akkor jó, ha nem, akkor meg peches eset, be lehet fáradni a Toyotához a 3 misivel, a 800000-nek meg szevasz.
Egyébként Priusba 100-200E forint egy inverter. Nyilván nem a szervizből
A Prius "váltó" pedig 50-100E forint között. Azért ilyen olcsó mert nem kell senkinek és több a totálkáros autó amit bontanak mint a meghibásodott "váltó".
Itt van még egy "5-hengeres" Subaru is a nyakamban, az se egyszerű történet. Kis fordulaton terhelésen baromi asszimetrikusan jár, döcög, nagyobb gázra érződik, hogy igazából csak egy hengersor húzza, de amint van fordulat és terhelés kisimul, és a teljesítménye is rendben van (pl. meg van a gyári gyorsulási érték). A szelephézagok most lettek beállítva, az nem lehet, és a kompresszió is OK. Arra gondolok, hogy falslevegőt szívhat valahol, de nem találom... Hidegen nagyon szar, melegen csak egy kicsit. De éppen eléggé ahhoz, hogy így ne legyen piacképes :-(
Neeem, azt azért nem :_D Viszont nem kizárt egy 2literes új Land Rover egy Ingenium dízellel. De az csak újban, mert nem bírja ha kímélik. És ez komoly. Úgy is megfogadtam, hogy ezután veszek egy új autót, ami tetszik, és megtartom vagy 10-15évig. Legalábbis ez a mostani Discovery ezt mondatja velem így 310ezren is túl. Mai napig nem ülnék át másba, csak egy vadiúj ugyanilyenbe. Úgy tűnik nekem ez a nirvánám (c:
Ritkán megy tönkre a hajtásláncban vmi. Más kérdés, hogy akkor térdre, imához Kelet felé fordulva,
Toyota Highlinder invertere. Mára legalább a harmadik generáció került kifejlesztésre. Áruk úgy 2.....3 MFt körül. Javítása esélytelen. Ha ez bejön, esetleg gazdasági totálkár. De ritkán jön be :-DD
Egy ajánlott olvasnivaló, igaz már öt éves. Ezzel az ágazattal is csak az tud naprakész lenni, aki csak ezzel a részterülettel foglalkozik.
Olvasd már el lécci az állításom mégegyszer (1 mondat csak). Melyik része nem igaz 2x? Hogy nem egyszerű, vagy h viszonylag tartós? Olyan meg nincs, hogy nem megy tönkre, max olyan, h többet bír..
A Toyotában nem megy tönkre, mert fix tengely körül forognak a fogaskerekek. Ha nem folyik el az olaj akkor nem tud tönkre menni még akkor sem ha nem cseréled az olajat.
A párhuzamos elvű hibridekben pl. Kia, Mercedes stb. ott is bolygómű van - csak a működési elv teljesen más - , szeleptömbbel, fékekkel, kuplungokkal és 6-7-8 fokozatnak megfelelő fogaskerekekkel. A wandler helyett van az elektromotor és egy kuplung. Ez tönkre tud menni a Toyota, Ford bolygóműve nem tehát pont fordítva igaz az állításod. :)
A 9.5nél 9.3nál igen. De nézz meg egy 900-at, 9000-ret. Az enyémben nem mállik a műanyag, nem zörögnek a műanyagok, minden piktogram kopasmentes, hibátlan. Van egyfajta beltere...
Persze egykét szívás előfordul műszakilag, mégiscsak egy repülőgépgyár mellékterméke volt, ráadásul az enyém még 'idegenszívvel' is súlyosbítva van😂
Emléxem a Disco v6 Lion dízel motorjára, ami (tényleg!) baromi jó, ha jó. Csak javítani nem lehet, mert éppen semmit nem lehet a motor szerkezetéhez rendelni. (Állítólag már talán változott a helyzet)
Aztán ez az elhíresült Prince motor, ez is csak a bátrak motorja. :-)
SMS nekem is jött egy jó pár, hogy "megvenném" az autóját - elsőre majdnem visszaírtam, hogy "és mi tart vissza?" :-D -, de semmi komoly. Mondjuk tényleg nem zavar ha megmarad, csak sok lett itthon az autó. Már megint...
Egyetértek hogy mindenki a saját lehetőségei szerint dönt. Feleségemnek itt van egy szívó 1,4 H astra. Nem rossz autó, sőt egész jó. Pont ma cseréltem benne pollenszűrőt.
Ellenben ez 78ekm-el lett véve most 197 van benne. Amióta nálunk van olajcseréken + szűrők (10 ezrenként), évente pollen, egy két lámpaizzó, 4 új nyári gumi, első fékek, vezérlés + vízpumpa, fűtő motor előtét ellenálás, 1 db ajtó határoló, jobb / ball axiál csukló és kormány gömbfejen és 2 első lengécsillapítók + toronycsapágy (jók voltak csak már eléggé rozsdásodtak a gyári gátlók és a csapágyak) valamint 2 akkumulátoron kívűl mást nem kért. Idén kéri az új téli gumikat mert mintázatra még ugyan jók, de elég öregek már a gumik.
Ezeken felül évente kap ózonos tisztítást.
Szóval sokkal jobb a H astra ebből a szempontból. Hétköznapi közlekedésre szerintem kiváló, ugyan nem rakéta de amit tud azt szépen tudja.
Én szívesen vennék új autót ha megtehetném (még nem volt, utána már lehet másképp látnám a helyzetet), mint használtat.
Nyilván mindenki a lehetőségei szerint dönt. Ha vágynék rá, vehetnék új kocsit is, de több dolog is szól ellene. Pl az is, h ha megunom, nem tudom bukta nélkül lecserélni X idő múlva. :-) A feleségem is vehetne újat, de sajnál rá 5 misit, arra a pár rövid fuvarra jó a Bravo 1-ért. A húga szarabbul keres, most ráadásul gyesen, de azért megvették az új, ezres Fókát.. Hát a tököm.
Mondjuk most közel voltam hozzá, h újat vegyek, de azt is kizárólag teherautót, ami ugye munkaeszköz. De aztán meggondoltam magam. Volt már jópár céges új kocsim, az nem érdekel, h én pukkanthatok bele elsőnek. :-)
Az én véleményem hogy ha megtehetném hogy szalonból kihozott autót vegyek függetlenül az árától nem az értékvesztés fog érdekelni. Nem azért vennék új autót hogy 1-2 éven belül hírdessem. Ha így tennék akkor valószínűleg az ország felső 10%-ba tartoznék, de ez nem így van.
Egyetértek azzal hogy az autó az nem befektetés. Az autó az egy használati tárgy amit üzemeltetni kell így vagy úgy.
Nekem van jelenleg egy 2005.12-ik havi 9-3 1.9TID(z19dth) kombim. Már akkor se volt fényűző az állapota amikor megvettem és azzal így utólag bárkel egyetértek hogy még várni kellett volna és keresni másikat vagy jobbat mint akkor érzelmi alapon dönteni.
Az autót 172ekm-rel vásároltam. Az autó lendkerekes volt + szívósor problémás.
Most 247ekm van benne, de kerekítve inkább már 248.
Az autón rengeteg mindent cseréltem javítottam, javíttattam.
1,2-ért vásároltam és szerintem nem túlzok ha azt mondom hogy az elmúlt 4 év alatt legalább ennyit belelocsoltam. Hozzáteszem fontos számomra hogy műszakilag teljesen rendben legyen.
Szóval bárhonnan is nézem totális bukta az autó, ellenben bármikor indul, bármikor elmehetek vele bárhová és bármeddig valamint nem utolsó sorban vissza is jövök vele.
Az autót már nem ugyanolyan rajongással szeretem mint korábban, de mostani helyzetben nem engedhetem meg magamnak hogy másik autót vásároljak, pláne nem újszerűt vagy újat. Pedig következő autónak újat szeretnék.
Jelenleg is szervizben van, karosszériás munkálatok miatt BP-n. Sajnos kivédhetetlenül beszoptam egy őzet a jobb oldalába.
Szóval ha megengedhetnék magamnak egy új autót esetleg olyat amilyet még mondjuk szeretnék is és nem kellene mindenféle "kompromisszumot" kötnöm, akkor pont le.... az értékvesztését.
Hozzáteszem ez csak az én véleményem, ezzel nem kell egyetérteni senkinek sem! :)
Tényleg érdekel, mert pl a Honda Jazzt is szerelik ilyen cvt-vel, s az már szóba jött nálunk. Én csak az Audi Multitronicjáról olvastam, s az húzós, milliós tétel, ha elköszön.
A hibridekben bolygómű van. Az sem egyszerű, de viszonylag tartósabb cucc.
Engem 3-4 nap alatt sok érdeklődő keresett. Mármint SMS-ben, mert a telefon drága... Mind kereskedő. Vidd el hozzájuk a járgányt, majd ők megszakértik, elmesélik, mennyit ér a verda.
Nem, de nem is érdekel perpill. Majd ha probléma lesz vele, megoldom. Elnézve a többi automata váltós lehetőséget a hibridek váltóját követően ez is egy egyszerűbb szerkezet. Vagy nem. Meglátjuk.
Jah, sok tényező számít. A tíz, vagy tizenéves kocsinál viszont az is bejön, h akkorra már van hozzá elég utángyártott, meg főleg bontott alkatrész, ha úgy adódik.
Az ezredforduló környékén kezdtek az autók (nagyobb részük) túlzottan is bonyolulttá válni, sokkal nagyobb a meghibásodási kockázat ma egy 10 éves autón, mint 1998-ban volt egy ugyanolyan kategóriás 10 éves autón. Olyan drága alkatrészek kerültek (pl a motorokba) hogy egy-egy alkatrész cseréjének a költsége gyakran magasabb, mint a kocsi reális piaci ára. Míg korábban kevés kockázata volt egy 6 éves, 200e km-es autó megvételének, mára ez nem így van. (Nem véletlen, hogy a flottákat általában 200e km alatt lecserélik. Szomszédom 2 éves Passatja lassan cserés, 180e km-rel. Már most sem problémamentes. Ha nyugger veszi meg, évi 6e km-t megy, esetleg még évekig elgurul. Ha továbbra is ilyen intenzíven használják, akkor egy éven belül nagyon nagy zseton megy rá. És az autó újszerűnek tűnik. Ez a cumi.)
Az értékvesztésnél a legvastagabban a vételár számít, nem mindegy, h 5M-s autó árának bukod el első évben a 10%-át, vagy 500 ezer forintosnak. Tehát nyilván ha drágább, fiatalabb autót veszel, akkor ott kisebb lesz a meghibásodás valószínűsége, de nagyobb az értékvesztés.
Erre szoktam mondani hogy az autó nem befektetés. Kizárólag bukni tudsz rajta, vastagon. Kivételes esetek vannak de jellemzően viszi a pénzt. Mindenki szereti azt hinni, nála van a bölcsek köve, én ilyet nem mondtam. Persze hogy bukni fogok az értékvesztésén, nem vitatom, nem is ezt mondtam.
Na, ez majd kiderül (semmi stressz). Illetve te az értékvesztésre költesz, ha semmi baja nem is lenne a kocsinak (ezt vhogy szeretik kihagyni a számításból).
Van aki benzinre költ apránként van aki szerelőre egyszerre. Én úgy vagyok vele hogy már nem szívesen költök százezreket autóra egyidejűleg. Szóval egyhat benzin csak semmi stressz.
JAh, tudott, h a CR diesel üa ellátásának javítása drága móka, de ez csak egy kis láncocska.. Amúgy meg cégre csak a diesel tgk-t tudom jól elszámolni, a benzines üzemanyag áfája nem visszaigényelhető. A kocsi meg marad, anno fél évig kerestem, s azóta sem láttam ilyet eladót, tök szeretem amúgy.
Majdnem egy 50-est mentem vele, mióta megvan. Ugyanez a sport felszereltség van benzines 1.6-ként is, bár tgk-ban sztem nincs.. No de ha lenne, s olyat választottam volna, akkor ezt a kilométert cirka 7 liter üzemanyaggal nyomtam volna le. Ez kostans 4.5-et eszik, de ebből lejön az áfa, így 3.5l/100 km a költség. Magyarán megtakarítottam minden 100 kilométeren 3.5 liter üzemanyagot az elmúlt 2 évben, az egyszerűség kedvéért 400 ft/liter áron ez 700000 Ft. Több, mint amennyiért a kocsit vettem..
Ez a megoldás sem olyan ritka. Van előnye is: a kip. veztengelyt hajtja a szíj, ez "merev" hajtási mód. A két veztengely közötti láncos meghajtási mód lehetővé teszi pl. a szívó vteng. elhangolását. Ilyen pl. a Porsche ötlete, már szakállas VarioCam, bár ott lánc van mindenütt.
Egy átlagos CR dízel motorra nagyon lazán fél misit lehet költeni, kicsit komolyabb zűrnél egy misit, még komolyabbnál nem elég a misi.... úgy, hogy magához a mechanikus szerkezethez még hozzá nem nyúlnak. Bejön egy nagynyomású kopásból adódó "fémmérgezés" szevasz a porlasztóknak, a rail csőnek, az üa. rendszer összes elemét cserélni kellene, a vezérlés meg csereérett. Gazdasági totálkár. Ekkor van, hogy sokan valamennyire összekóklerkedik, eladják, a boldog új tulaj másfél hónap után kap idegbajt.
Korszerű autót nem szabad magas km-rel megvenni, mert oroszrulettet játszik az ember.
Vannak hírek a 630e km-es szuper állapotú dízelekről, de sokkal több a fele annyit sem futott hulladék.
Jóvanna. :-) Csak -ahogy írtam - a kocsinak egy piszlicsáré hibája van, s erre 280-at kellene rákölteni.. Amúgy hol a rákban van ez a tököm lánc, s megszokott dolog, h 260E-nél csak úgy megnyúlik?
Még valami: a Peu 407 3,0 V6-omhoz a Conti szíjkészlet 197,989 Ft, az SKF vízpumpa 34,221 Ft durván együtt 230,000 Ft katalógus áron. A Ford egy olcsó játékos :-DD
Ha a drágábbakat nézed, akkor az előre látható anyagköltség úgy 150,000 Ft körül van. Lehet még olaj, szűrő, üa. szűrő stb. mondjuk egy 20,000-, azzal 170,000 Ft.
Ki tud jönni tokkal-vonóval a 280,000 Ft.
Ha gyengébb minőségű motyót, kedvezménnyel vadászol le, az anyag akár 100ezer alatt is beszerezhető. Kérdés: megéri-e gagyi cuccot betenni?
Mester! Ilyen Ford/Pug 16.tdci-t szereltél már? :-) A kezdettől van egy olyan jelenségem, h hidegindításkor, de csak amíg nem izzít, beindítás után ingadozik kicsit az alapjárat, meg ilyenkor füstöl is enyhén. Az elején egy pár másodperces gázadás stabilizálta, most már menni kell vele kicsit, h beálljon. Nem egy nagy cumó, majd 50 ezret raktam már a kocsiba, mindig pöccre indult, de szeretem ha hibátlan a gép. Most meg volt kis időm, elvittem egy diagnosztikára egy Ford szervizbe, hogy lessenek már rá, most nem kell napi szinten a kocsi. No most azt találták, hogy van vhol lánc is a vezérlésben, ami laza (azt mondták, a fedelet veri), s az is okozhatja ezt a jelenséget, de mindenképp cserés. 170E lenne a mutatvány, de ugye nem rakjuk vissza a régi vezérlést, az is 110E, tehát 280 pénz lesz.. Találkoztál már ilyennel, ez télleg ily húzós tétel?
Az APC néhány másodpercig kellene, hogy a pirosba engedje a mutatót. Néha így is van, viszont sokszor csak a sárga kb. 3/4 részéig engedi, hiába nyomom a gázt. Olyankor az erő sem jön meg. És ez teljesen esetleges, tehát nincs megfigyelhető rendszeresség benne. Ha mindig ugyanúgy viselkedne az autó, akkor azt mondanám, hogy ez ilyen, így viszont biztos, hogy valami nem stimmel.
Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez hiba, éppen az APC miatt lehet ez, hogy nagy gázra ne szálljon el a turbo. De majd az okosok (műszaki végzettségűek) megmondják, végül is csak egy turbós 9000-esünk volt.
Nemrég váltottam volvóról saabra. 9000 2.3 T az "új" autóm. Ami nem tetszik, hogy a turbónyomás (ezzel együtt a teljesítmény is) nem mindig megy ki a sárga mezőből. Ha finom gázzal gyorsítok, magasabbra engedi a turbónyomást, mint amikor hirtelen nagy gázt adok. Ez kisebb-nagyobb fordulaton is igaz, és bármelyik sebességfokozatban előfordul. APC lehet a hiba oka?
Nem mondtam, hogy rosszak, vagy szarok ezek a belterek. Csak annyit írtam, hogy "nézd meg...", arra utalva, hogy nem jobbak vagy rosszabbak, mint a Suzukié.
Ezt mindenki magára vette és megsértődött. Szívetek joga:)
Viszont ki kell várni, mire a járvány lemegy. (Két hónapig teljesen be voltunk zárva, most szájmaszk + kesztyű, kapu behúzva, autót az üf. a kapu előtt leteszi, kap egy ózongenerátoros fertőtlenítést, jav.után az utcán álló kocsiba ül be az ügyfél, .... kényelmetlen, kellemetlen, de ez van.)
A motor szívó oldalon vezérelt és szívócső befecskendezéses ami nem egy nagy szám a mai világban a "váltó" pedig fogaskerekek amik csak forognak de nem mozdulnak el. Pont úgy mint egy differenciál műben . Az áttételt a generátor terhelésével állítják be amit MG1-nek neveznek. Még hosszbordás szíj sincs benne , furcsa csak egy tárcsa forog kívül a motoron üresen. Ennél fogva nincs kuplung vagy wandler , váltó, önindító, generátor, klíma és vízpumpa hajtás a szíjjal és görgőkkel. Fékezéskor egy pótmétert nyomsz a fékezés elején mint egy villanyautóban.
Ez egy Toyota "váltója" egyszerű mint egy faék. Saját kép.
A Prius-omban 180E km-nél kellett cserélni egy jobb hátsó kerékcsapágyat és kormány spirált. Mást semmit. Főleg Budapesten volt használva.
"Csak utcán láttam ilyet." Szoktam Érd felé járni szívesen megmutatom, ha akarod.
Hogy kinek van még SAAB autója? Például nekem.. 1994-es 900NG, 290E kilométerrel... igen, 26 éves, 20 éve nálam és igen, szívó benzines... Nagyon szeretem, mert 1-2 cserbenhagyási próbálkozáson (gyújtáskapcsoló, benzinpumpa) kívül megbízható barát. Évente 4-6 alkalommal elmegy Erdélybe, oda-vissza 1200 km... De velem volt 7.000 km-es UK túrán, korábban évente járt Genfbe is. Ezeken az utakon a fogyasztása 7 liter, ami nekem tetszik :-) Ha lenne ilyen újban, soha nem vennék más csilivilit.
Igen, ez így van. A BME a lexikális tudás bűvköréban élt, adta ki változatlan utánnyomásként a tankönyveit, (autógépész) ezrével benne képletek, egyenletek. De végülis egy konzervált tudás birtokosa lett a hallgató, mert 20...30 éves motorépítési technikákkal tömték meg a fejét. ( Miközben a nagynevű, kitűnő oktatói kar ennél sokkal többre lett volna hivatott, igaz, jónéhány kitűnő koponya át is ment Győrbe....)
Nekem 9-3 dezső. Nem mondom hogy mindene csodás, de műszakilag nincs gond vele. Jövő héten viszem rácz-mobilhoz az összetört ajtókat megcsináltatni. A 3/4 napos állás után krehácsolva indul. A befecsik fel lettek újítva 2 éve, de tavaly Ráczék azt mondtak hogy akkor fog elmúlni ha hf felújít, befecsik csere. Nah ezt egy kicsit kétkedve fogadtam és kezelem azóta is. Majd BmS1-nél foglalok valamikor időpontot amikor ott tudom hagyni, hogy nézzenek rá.
2 Ford van a családban: egy 8 sebességes, aktív futóműves, adblue-os dízel és egy hibrid, actív zajelnyomásos (az arany színű) Mindkettő Titanium és matrix LED-es (és persze még sok extra, sync3, maszírozós hűtött ülés, modem: távolról tudom ki-be kapcsolni a kocsikat, pozíciót lekérdezni , üzemanyag szintet nézni, ajtót nyitni csukni, térképen tárolja megtett utat stb)
A hibrid az enyém: nagyon bejön, hogy olyan zaja van mintha villanyautóban ülnél. Külvárosban az 60-70 százalékát elektromosan teszed meg időben még többet. Általában csak a fordulatszámmérőről tudod, hogy jár a benzinmotor.
Annyira Toyota a meghajtása, hogy a Toyotára írt Android applikáció (Hybrid Assistant) tökéletesen működik vele Olyan dolgokat is ki tud rajzolni térképre: az emelkedőn mennyi volt az előgyújtásod vagy a LTFT vagy hány kW-t használt fel abban a pillanatban. Jó játék. :)
Anno, amikor elmentem DK Ázsiába 3 hétre, utána a Saab elég krehácsosan indult, a járása sem volt az elején egyenletes. Úgyhogy én beindítanám egy kör erejéig 2 hetente legalább..
Nekem meg van a 9-5 Aero tip-top állapotban. 210E km van benne néha megyek egy kört vele. Olyan keveset adnának érte, hogy inkább benn áll a garázsban. A napi fenntartása 3 szál cigibe kerül ha nem használom (nem dohányzom) :)
Lementem reggel megnézni hány kilométert tettem meg vele az idén: kereken 280 km-t.
Ha 1-2 hónapig nem indítom be akkor is 1.8 mp alatt beindul utána ha egy rövid idő után beindítom akkor 1 mp alatt (open SID kiírja) . Néha töltöm az akkumulátort.
Én végeztem ott anno. Gyakorlatiasabb volt akkor, mint a BME. A mai napig megmaradtak kapcsolataim Győrrel. A fiam Kandós volt, neki a járműelektronika a területe.
Rendeltem 2 éve egy Brooks nyerget, marhabőr, vagy 80 éve azonos technológiával gyártják. High-tech nyereg ide vagy oda, az öreg angol veri a mezőnyt. De vagy 600 km. ám, mire "betörik", addig kőkemény. Addig pokol...
Outi nagyon kényelmetlen, hasalni meg öreg vagyok.. Nekem a trekking canga a bejövős, én túrázni szeretek. S a mostanin tök jó pufi gumi van (Schwalbe Marathon Almotion), amivel tudom a kölköt követni a dzsindzsában, de rágyúrtak arra, h ezzel együtt kicsi legyen tekeréskor az ellenállása, ne fogja vissza jobban a cangát, mint egy vékonyabb.
Én még nem jártam arra, de akkor feldobom a listára. :-) Győr is újdonság volt nekem (a másoddiplomámat csináltam ott nemrég), de tök megszerettem, szép város.
Hát olyan 10-12 kilót rátesz az elektromos hajtás alkatrésze, de direkt kipróbáltam rásegítés nélkül, s úgy se gáz menni vele, kicsit több erő kell a gyorsításhoz. Viszont lazán lehet 30-35-el menni, s a hatótávot is eléggé kitágítja (én olyan 50-60 km tekerés után fáradok el túracangán). Sz'al nekem az lesz a következő. De még várok, mert szíjasat szeretnék abból is, s még kevés van.
A bringa is egy jó téma :-) Nekem -anno- a (mezei) pedelec nem jött be. Nehéz volt...
A legjobb bringám egy öreg Colnago Campagnolo volt még a múlt században.
De tudod mit? Irigyelem annonym19-et, gyönyörű helyen lakik. Egyszer jutottam el arra hogy kicsit tekertem is. Ott szinte mind1 hogy min ülsz, a környezet lenyűgöz.
Én meg egy Cube Travel Pro-t. Szíjhajtású, agyváltós, szeretem. S nagyon vágyom egy speed pedelecre, kis is próbáltam nemrég, az lesz a következő.. de sztem BMS autóra gondolt a kérdésével. :-)
Nekem pl. egyáltalán nincs előítéletem a Suzukival, láttam is már ilyet. Ésszerű döntés a Vitara, ár/érték aránya jó, alapáron a LED értékelendő, nem szebb meg nem rondább, mint a mostani, "megfizethető" divattelekjárók. (Az eleje azért érdekes, főleg az S-Cross-é, a "szokni kell" nagyon óvatos megfogalmazás.)
De a helyén kellene tudni kezelni. Pont annyit nyújt élményben, mint amennyi ezért az árért elvárható. Nem sokat. A 140 lóerő egy ekkora bódéhoz nem sok, a 120 meg még annál is kevesebb.
(A Subaru Forester 2 literes szívó, 158 Le. is karcsú. Ráadásul az sem egy luxuslakosztály, finoman szólva)
A felszisszenéseket a japán autó általad egekbe emelése váltotta ki. A japánok sem tudnak csodákat művelni. "Kis pénz, kis foci"- baromira igaz.
Ültetek benne, használtatok Suzukit mostanában, vagy tart a 25 éves előítélet?
Azért neked is ajánlom, ülj be egy Titanium vagy Vignale kivitelű Mondeoba. Főleg a korábbi daraboknál ott is voltak gyenge pontok (kezelőszervek, kályhaezüst középrész....) de mindent egybevetve nem olyan rossz az, na. Győzd le az előítéleteidet, hátha megtérsz :-DDDD
Én az utolsó pár hozzászólásra gondoltam, hogy legyen valami műszaki dolog is.
Egyébként a "mild-hybrid" az egy vicc. A Ford is gyárt ilyet Puma néven és dízelt is akar majd ilyen rendszerben. A Puma legalább 48 V-os Litiumos akkumulátorral megy a Suzuki 12 V os ólom akkumulátorral.
A volt saját kocsimat linkeltem a mostani egy hibrid. Onnan indultunk , hogy "sz@r" a Ford belseje. :) Egyébként nem ez a fullos hanem a Vignale a fullos, annak bőrrel van bevonva a műszerfala és még más extrák.
A hibrid rendszer az valóban a Toyotáé helyesebben NEM a Toyota találta ki, ő is fizet 100 dollárt autónként a jogdíjért a Ford pedig a Toyotának.
Más cégek is (Nissan, Chrysler) gyártanak Toyota rendszerű hibridet szerintem a Suzuki is gyárthatna ha kifizetné a Toyotának a jogdíjat. Mivel a Suzuki csak olcsó autókat gyárt ezért nem fér bele a jogdíj a költségeibe.
Nem aktív LED mátrixos a Suzuki például a Skoda a Suberb-be is csak 2020-tól építi be a kocsikba és a felső közepes Toyotákba is a Toyota.
2 perces videó érdemes megnézni mit tud egy "igazi" LED fényszóró. :)
Szívesebben ülök azon a szöveten, mint darált bőrön (ha nem műbőr) - jellemzően nem rendelnek bőrt a Mondeoba sem. Amit linkeltél, az egy fullos Mondeo, kb 2-szer annyiba kerül, mint egy Suzuki.
Te szólj, ha a Ford maga fejlesztette a hibrid rendszerét. Egészen véletlenül nem egy _japán_ gyártótól sikerült megszereznie a licensz jogokat?
LED fényszórója már régóta van a Suzukinak, talán már egy ideje alapfelszereltség része is, hogy aktív mátrixos-e, nem tudom.
A Suzukiban ma sem lenne hibrid, ha nem kellene a fránya kvótkat teljesíteniük - megjegyzem, más gyártó is ilyen cica-hibrideket dob moostanában piacra, hogy az EU-s előírások teljesüljenek. Ez nem a fejlesztők saját elborultsága.
Ültetek benne, használtatok Suzukit mostanában, vagy tart a 25 éves előítélet?
A Suzuki "hibrid" rendszerét meg össze se lehet hasonlítani a Ford hibrid rendszerével. (csak hogy legyen egy kis műszaki dolog is a hozzászólások között)
Néha van.
Vitara Hybrid reklám, a parasztvakítás. Ez a hybrid villamos üzemben konrétan nulla métert tud megtenni. A visszatáplálás elhanyagolható mértékű, szinte észrevehetetlen a mindennapi használatban. Viszont bonyolultabbá, sérülékenyebbé teszi az autót. Amig lószar van, veréb is, lesz rá vevő, szép a reklámja....
Azért egy vajszínű bőrüléshez hasonlítani a Suzuki szövetülését? :)
Én látok még így is különbséget a kettő között. A Suzuki "hibrid" rendszerét meg össze se lehet hasonlítani a Ford hibrid rendszerével. (csak hogy legyen egy kis műszaki dolog is a hozzászólások között)
Szólj ha aktív mátrix LED-es fényszórója lesz a Suzukinak aktív zajelnyomással az utastérben.
Ugyan a hozzászólásod még ezt megelőzte időben, nem is ez a lényeg. Amerikában is csak azért volt hajlandó fizetni a VW-mert az ottani bíroság erre kötelezte. Ezt látva az európai ember is próbálkozik és úgy néz ki hogy nyerésre állnak. A nagy Német eszmének annyira azért nem érdeke hogy a saját farkát rágcsálja, így annyira nem teregit a szennyest, de lehet hogy rosszul látom.
Nehezemre esik ugyan, hogy dicsérjelek, de szó ami szó: most jól gondolkodsz. Egy S Merci: végre lenne egy valamirevaló autód!! Meglátod, végre mennyi új, igaz barátod lesz: a bontós, a maszek szerelő, az autóvillamosságis, a munkafelvevő a Mercinél, a kölcsönintéző a bankban! Meg persze a lelkisegély szolgálat emberei. :-DD
Gazemberek, nem értitek hogy nehéz megmagyarázni a Saab eladást? Már azt találtam ki hogy a feleségemnek vettem a Suzukit (részben igaz!). Viszont ha elmegy a Saab akkor lehet veszek magamnak munkába járóst. Az S Merci nem is túl sok ehhez, szerintem azt a pár kilométert csak kibírja. S cross mellé S Merci így leszek kéteS alak.
A félreértések elkerülése végett, én ide pihenni járok, nem jogászkodni és nem is harcolni -
....mások is így vannak. Ismered: "Bíró úr, az úgy kezdődött, hogy visszaütött" Az eszmecsere azzal indult, hogy: Nagyjából 10-15 éve kezdtek el teljesen elkurvulni a európai márkák. Minden szinten silányabbak az autóik, mint másoké...
...aminek még az ellenkezője sem biztos, hogy igaz. Olajat öntöttél a tűzre, ne csodálkozz, hogy lángol.
Amiben egyetértünk: a Kappa Coupe. Nem különösebben szép, viszont stílusos.
Még mielőtt nekem rontanátok, a modern autók között is akad azért stílusos, természetesen. Mit nem adnék egy szép állapotú Lancia Kappa Coupe-ért, Volvo C70-ért, de akár az A5-ös Audi is tetszetős. Ugyanakkor arról beszélni, hogy a Fiat Bravo vagy a Toyota Avensis a stílusosabb, háááát....
A félreértések elkerülése végett, én ide pihenni járok, nem jogászkodni és nem is harcolni - a kőműves se húz fel otthon hétvégente falakat kedvtelésből. Ennek megfelelősen más stílust tartogatok ide, mint a munkahelyemre. Továbbá jogászként többször cseréltem akkut, kereket, nézek olajszintet, stb. és (mik vannak) sosem mosattam mással autót.
Amiket írok, azok a véleményemet tükrözik, még ha kinyilatkoztatásnak is tűnik, és sokszor veszek szemügyre utcán parkoló autókat is. Továbbá nekem kicsit fura, amikor benzinvérűek azzal jönnek, hogy milyen az F150, meg a Honda Legend. Egyik se általában Magyarországon használatos Ford, vagy japán autó, ezek itt rétegmodellek. Abban talán megegyezhetünk, hogy miért népszerűek a japán modellek: nincs velük túl sok baj. Jelenleg nekem ez volt a szempont, az idő majd megmutatja, igazam volt-e.
Továbbá, megnézve a 20 legrosszabb motor listáját, az igaz, hogy van benne japán, de nem túl nagy arányban, a többi melyik kontinensről származik?
A Peugeot is az alábbi képen: egyike a kevés túlélő 607-esnek, ehhez gratulálok, szépen néz ki. Személy szerint nem is láttam ilyen autót forgalomban hónapok vagy évek óta. Szerintem (mely a véleményemet tükrözi, és nem tekinthető objektív állásfoglalásnak) Mazda 6-ból több 15 évest látni, és nem, nem mindegyik porhanyós.
Az emberek többsége valahogy úgy lehet vele, hogy inkább utazom "stílustalan" autóval, mintsem a stílusos belső térben, halk zeneszó mellett, kellemes bőr ülésben várjam a trélert. A modern autók között pedig azért stílusról beszélni...na, elég erős. Mindenkinek mást jelent a stílus, nekem ezt:
A retorikával nincs bajom, szeretem, ha vki választékosan, stílusosan ad elő... (egy ismert jogtudós érvelését gyakran, élvezettel hallgatom, amikor kibont egy témát, közérthetően, stílusosan)
Szóval.
Itt áll benn épp egy olyan nagyon hétköznapi autó, ami úgy 15 éves, és 5 éve adtam el.
Közelít a 300e km-hez. Furcsa módon egyben van.... Érdekes ránézni, a csomagtartó fedél belső élén egy tipikus kis korrózión kívül semmi rozsda. A belső egyáltalán nincs lelakva. Milyen lesz (ha még lesz) egy 15 éves Mazda 6?
Azt írtad, hogy 10 éves koráig mind elkezd rohadni. Erre hoztam 2 saját példát, hogy nem. Az állításod úgy lenne helyes, ha azt írtad volna, hogy van olyan, amelyik elkezd.. Sztem nem rohadósabb, mint akármelyik autó, pl a Suzuki.
Minden elismerésem, hogy még sosem fogtál mellé/nem bántad meg egy autód sem. Nem mindenki ilyen okos!:)
De, sajna volt ilyen is, pl a Subaru Outback. De jellemzően több havi (akár évi) keresés után veszek használt autót, igyekszem kihalászni a jót.
Senki soha nem mondta hogy a Suzukim mekkora luxusautó, illetve személy szerint nem akartam versenyezni veled. Nekem szubjektíve nem tetszik jobban egy Fiat beltér, mint egy Suzuki.
A fene se versenyzik. AZt írtad, h a Ford ill. a Fiat is igénytelen belül. Erre hoztam a saját példát, hogy nem így van, felszereltségfüggő.
A Mazda belsejével sose volt bajom. Amúgy a többi japánéval sem..
"Éppen az Isuzu dízelei voltak a Saab sírbaeresztő kötelei."
Aha. Meg a hiperérzékeny benzines turbós motorok, a DI-panelek, a vákuumcsövek, a vetemedő Aero blokkok, az Opel import 1.8-as olajzabáló benzines motor. Stb.
Na de hol van súlyában egy DI-panel, egy vákuumcső vagy turbó a százával (bocs:ezrével!) cserélt komplett motorokhoz képest? Súlyozni kéretik, pls...
"A Subaru boxer dízelei hulladékok."
Már amelyik. Érzékeny, az tény, de sok elmegy 300 ezret. Ez nem erős állítás?
Nem erős. Sőt... Közel van a dobogós helyre a "minden idők legrosszabb motorja" versenyben. Olvass utána... Csak nálunk előfordultak 100e km alatti, de már cserélt motorú példányok. Jelentős irodalma van.
"A Mazdák korróziós hajlama elgondolkoztató. (Nem csak a Mazdáké..)"
Valóban. Nem csak a Mazdáké, hanem a Vw - csoport valamennyi nem alukarosszériás modellje. Pl. Skodák bírnak alattomosan rohadni, meg a Fordok is akár. 10 éves koráig mind elkezd rohadni. Szóval Audi, Volvo nem rohad, a többi meg mind, szerintem.
10 éves koráig? Micsoda?? Nézz meg alaposan egy ötéves Mazdát...
"A Toyota egyes motorjai olajzabálók."
A gyár, ha jól emlékszem,, garanciális motorcserével várta a kedves vásárlót. Ilyet mikor hallottál más gyártónál? A Vw csak Amerikában hajlandó fizetni a dízelbotrány miatt, amúgy meg ott is bőven le*arnák az egyszeri vásárolót, ha tehetnék.
Sajnos, nem jól emlékszel.. MR2 motort 40e km-es futás után csupán mi is többet szétszedtünk. A teljesen elkopott duggyűrűk cseréje (gyárira!!) ismét elment 40e km-t. Szégyenletes, hogy a gyártó nem ismerte el a méltányossági javítási igényeket.
"Nézz rá a korábbi Swiftekre, a motor nagyon tartós, a váltó is elmegy, a kaszni meg egy papírvékony rettenet, szinte semmi védelmet nem ad csattanáskor."
Ne citáljuk ide magyar első Swiftet ami egy kb. 35 éves fejlesztés. Akkor a Volvo-n, Saabon kívül a biztonsággal nemigen foglalkozott senki. Most jó törésteszteket produkálnak, de persze lehet tudni, hogy egy Audi A6-ban nagyobb biztonságban leszel. Annyival is többe kerül.
Na ja. Mondjuk az 1995-ös VW Polo vagy Opel Corsa sem volt egy csúcs, de az ütközésbiztonságuk nagyságrenddel volt jobb, mint a hasonló évjáratú Swift-é.
"Nézz rá egy átlagos japán belsőre, anyagfelhasználás, esztétika? Egyenszürke igénytelen műanyaghegyek...."
Nézz rá egy Ford-belsőre, vagy egy Fiat-belsőre. Nem sokkal jobb. A prémiumoknál meg megtanulhattuk, hogy a díszes anyagok 5 év után kifakulnak, lekopnak, leesnek, és lehet vadászni gombokat a műszerfalra az amazonról. Vw-csoport málló gumijai, Audik lekopó gombjai, Volvo elrohadó pusztulat belterei...
A japán viszont 20 év múlva is ugyanolyan igénytelen marad, azzal, hogy minden működik és nem kopik.
Ebben a "20 év múlva is igénytelen marad" hordozza a lényeget. Magyarra fordítva: "Már újkorában is silány volt". Egy stílusos olasz design nem azonos az ázsiai igénytelenséggel.
Az F150-es az amerikai Ford, Mo-on van belőle legalább 5, úgyhogy kimondható, hogy magyar F150-esek 20%-a rozsdamentes:)
Minden elismerésem, hogy még sosem fogtál mellé/nem bántad meg egy autód sem. Nem mindenki ilyen okos!:)
Senki soha nem mondta hogy a Suzukim mekkora luxusautó, illetve személy szerint nem akartam versenyezni veled. Nekem szubjektíve nem tetszik jobban egy Fiat beltér, mint egy Suzuki. Fontosabb, hogy működjön, egyelőre gyűjtöm a tapasztalatokat.
Még csak annyi, hogy a lenézett Mazda az utóbbi években erősen ráment a beltérre is. Nézz meg egy új 3-ast...
"meg a Fordok is akár. 10 éves koráig mind elkezd rohadni."
A Fiesta SporVan-em 2007-es, az F150 2002-es. Egyiken sincs egy petty se, pedig a pickup - kategóriája miatt - azért tud kapni rendesen. A héten kellett hegeszteni a platós alján egy kereszttartót, s a lakatos apósom csak nézett, h minden csavar milyen könnyen kijött, egynek se volt rozsdás még a vége sem. Úgyhogy ez az állításod fals.
"Nézz rá egy Ford-belsőre, vagy egy Fiat-belsőre"
Van ugye egy Fiat Bravonk is, mindhárom autó belsejét összevethetjük a Suzukiddal, meg fogsz lepődni.. Mondjuk az igaz, h mind a legmagasabb gyári felszereltségű.
"Éppen az Isuzu dízelei voltak a Saab sírbaeresztő kötelei."
Aha. Meg a hiperérzékeny benzines turbós motorok, a DI-panelek, a vákuumcsövek, a vetemedő Aero blokkok, az Opel import 1.8-as olajzabáló benzines motor. Stb.
"A Subaru boxer dízelei hulladékok."
Már amelyik. Érzékeny, az tény, de sok elmegy 300 ezret. Ez nem erős állítás?
"A Mazdák korróziós hajlama elgondolkoztató. (Nem csak a Mazdáké..)"
Valóban. Nem csak a Mazdáké, hanem a Vw - csoport valamennyi nem alukarosszériás modellje. Pl. Skodák bírnak alattomosan rohadni, meg a Fordok is akár. 10 éves koráig mind elkezd rohadni. Szóval Audi, Volvo nem rohad, a többi meg mind, szerintem.
"A Toyota egyes motorjai olajzabálók."
A gyár, ha jól emlékszem,, garanciális motorcserével várta a kedves vásárlót. Ilyet mikor hallottál más gyártónál? A Vw csak Amerikában hajlandó fizetni a dízelbotrány miatt, amúgy meg ott is bőven le*arnák az egyszeri vásárolót, ha tehetnék.
"Nézz rá a korábbi Swiftekre, a motor nagyon tartós, a váltó is elmegy, a kaszni meg egy papírvékony rettenet, szinte semmi védelmet nem ad csattanáskor."
Ne citáljuk ide magyar első Swiftet ami egy kb. 35 éves fejlesztés. Akkor a Volvo-n, Saabon kívül a biztonsággal nemigen foglalkozott senki. Most jó törésteszteket produkálnak, de persze lehet tudni, hogy egy Audi A6-ban nagyobb biztonságban leszel. Annyival is többe kerül.
"Nézz rá egy átlagos japán belsőre, anyagfelhasználás, esztétika? Egyenszürke igénytelen műanyaghegyek...."
Nézz rá egy Ford-belsőre, vagy egy Fiat-belsőre. Nem sokkal jobb. A prémiumoknál meg megtanulhattuk, hogy a díszes anyagok 5 év után kifakulnak, lekopnak, leesnek, és lehet vadászni gombokat a műszerfalra az amazonról. Vw-csoport málló gumijai, Audik lekopó gombjai, Volvo elrohadó pusztulat belterei...
A japán viszont 20 év múlva is ugyanolyan igénytelen marad, azzal, hogy minden működik és nem kopik.
Nagyjából 10-15 éve kezdtek el teljesen elkurvulni a európai márkák. Minden szinten silányabbak az autóik, mint másoké, tisztelet a kevés kivételnek.
Ez azért erős állítás.
Csak a japánoknál maradva:
Éppen az Isuzu dízelei voltak a Saab sírbaeresztő kötelei.
A Subaru boxer dízelei hulladékok.
A Mazdák korróziós hajlama elgondolkoztató. (Nem csak a Mazdáké..)
A Mazda 2,3 MPS 260 lovas motorjai még a Saab 260 lovasoknál is széthullóbbak. A Toyota egyes motorjai olajzabálók.
Nézz rá a korábbi Swiftekre, a motor nagyon tartós, a váltó is elmegy, a kaszni meg egy papírvékony rettenet, szinte semmi védelmet nem ad csattanáskor.
Nézz rá egy átlagos japán belsőre, anyagfelhasználás, esztétika? Egyenszürke igénytelen műanyaghegyek....
Ha mégis javíttatni kell a japánt, a kategóriatárs európai modellekhez képest az alkatrész árak el vannak szállva. (Honda Legend hátsó szélvédő 498e Ft! 1996-ban!)
A hasbaakasztás nagyon megy a japánoknál is, ömlik a TV-ből a Vitara Hybrid reklám, a parasztvakítás. Ez a hybrid villamos üzemben konrétan nulla métert tud megtenni. A visszatáplálás elhanyagolható mértékű, szinte észrevehetetlen a mindennapi használatban. Viszont bonyolultabbá, sérülékenyebbé teszi az autót. Amig lószar van, veréb is, lesz rá vevő, szép a reklámja....
A sor hosszan folytatható.....
Ne érts félre, elismerem a japán autógyártást, innovatívak, (általában) precízek, de hogy az európai márkákMinden szinten silányabbak lennének, az barokkos túlzás, szvsz.
És az alábbiak nem azt jelentik, hogy ne költenék szívesen szervizre, ha tudom hogy utána jó lesz az autó. De sajnos már ezt senki nem fogja garantálni, pl. egy TSI-ben a lánccsere után vagy egy DSG javítást követően. Tudom, főleg az automata miatt, de arra meg elég könnyű rászokni :)
Már mások a szempontjaim. Akárhányszor kicsit is nekem tetsző autót néztem, és meghallgattam a horror sztorikat róluk, fokozatosan tértem át a japán szívó benzinesek irányába. Annyival nem kívánatosabb egy Octavia vagy egy BMW nekem, hogy aztán súlyos félmilliókat hagyjak ott a szervizben. Egyedül a Subarura dobbant meg a szívem de az dettó - az XV, amit néztem, ette az olajat, és az automata váltója nem engedte ki a kulcsot a gyújtáskapcsolóból. 3 millióért. Érnek ezek a dolgok ennyit? Kérdeztem magamtól.
Még ami tetszett, az a Toyota hibrid, nem zárom ki, hogy a következő olyan lesz. Apámnak Aurisa van és 5 literes fogyasztással járkál.
Nagyjából 10-15 éve kezdtek el teljesen elkurvulni a európai márkák. Minden szinten silányabbak az autóik, mint másoké, tisztelet a kevés kivételnek.
Viszont nekem nagyon bejön. Mi az hogy nem olcsó? Majdnem megvettem egy facelift 2-es Octaviat a 7-sebességes DSG-vel. Nálam volt a foglaló de felhívtam egy DSG gurut és azt mondta sürgősen felejtsem el mert 1 Milla körül van ha rendesen akarom megcsinaltatni. Aztán néztem egy Subaru xv-t szintén CVT-vel, felhívtam a szervizt ott bemondtak egy 2-3 milliós árat a cserére.
s-crossban viszont még nem hallottam váltócseréről. Ki tudja, de azért ez egy magyar Suzuki, gondolom nem kell behajózni az alkatrészt, csak van raktaron...
aki automatát vesz az tudja hogy költeni fog rá előbb-utóbb, számoltam vele. Az nem mindegy, mennyit.
A Suzuki egyelőre nem tűnik rossznak, kopp-kopp. Megszokást igényelt a pörgős motor, ami kb. 100 km/h felett gyorsításkor hangos, de azért tűnik fel, mert amúgy halkan, finoman jár. Nyilván nem túl erős, 1.6-os, de azért élhető. Ugyanakkor jöttünk haza nemrég vidékről, teljesen megpakolva, és átlagban 7,3 litert fogyasztott klímával, automata váltóval, igaz, a 100-as benzinből. A 95-ös benzinnél kb. 8 litert eszik. Telefonomat tükrözi, automata a világítás, az ablaktörlő és elég jól működnek. Kényelmes, nagy ülések vannak benne. Ez tetszik.
Ami nem tetszik, az a fényezés, elöl már rendesen rohad a motorháztető a kavicsfelverődések helyén (japán tervezés). Ezt típushibának is hívják, de ezzel azért együtt lehet élni, alul, szerkezetileg nem rohad.
Összességében ide bőven jó. Nem Saab azért, ez nyilvánvaló, de nem is rossz a mai felhozatalból.
Ezen az autón mindent lehet. Megteríteni, megvacsorázni a naplementében. Kiterülni, napozni. Hogy mást ne mondjak. Nyerészkedni nem, nyilván nem ér túl sokat.
Jah, de akkor is ez a tapasztalat. Még cikkben is olvastam, h 300 felett (nem sokkal akár) ugyanaz az autó már csak a 70%-át éri, mint 2-essel kezdődve.
Csakhát egy autó akár 120e km-nél is lehet egy pénznyelő szörnyeteg (még ha esztétikailag top állapotú, akkor is), lehet, hogy a 290e km-es sem kér több fenntartási költséget.
Na kivi leszek. A Sharant én is 290E km-el adtam el, ha 3-assal (vagy feljebb) kezdődik a számláló, akkor a legtöbben már keresésénél is kiszűrik. Nagyságrendileg mennyit szeretnél reálisan érte?
Régen írtam ide, de gondoltam megosztom veletek amim van.
Eladó a Saabom, lévén került új kocsi a házhoz tavaly év végén. Sajnos az új év körül elég sok magán jellegű elfoglaltságom akadt sok utazással, és a hamarosan következő pandémiás helyzet sem segített az eladásban.
Paraméterek: 2004-es 9-3 Sport Sedan Linear 1.8 kisturbó 150 ló, mokka barna színű, elég jól extrázva. MINDIG Szikinél volt szervizelve, soha nem ment Opelbe, Józsi bácsikhoz, Szikiéktől elkérhető a teljes szerviztörténet, de átvizsgálni bárhova elmehet. A km-ek száma: 290.000, minden baja szervizelve volt, műszaki 2022-ig.
Urak, nem zsákbamacska, ez egy 16 éves, magyar forgalombahelyezésű, lekövethető, közepesen elhasznált, sok km-t futott, városban ég alatt tartott autó, ennek megfelelő állapotban. Nem újszerű, nem szalonállapotú, nem patent, de a műszaki dolgokra történesen igyekeztem odafigyelni. Ettől függetlenül ez egy turbós Saab, annak minden lehetséges nyűgjével.
Akit érdekel, szóljon, megkeressük egymást, a többit már privátban. Ha lesz időm, lemosom, kitakarítom és a hahu-ra is felrakom végre.
Köszi a választ neked is meg a többieknek is! Végülis megoldottam a dolgot, kinyitottam a fém kulcssal az ajtót, megszólalt a riasztó de amint betettem a gyújtáskapcsolóba abba is maradt és kis nyomkodás után működött is a kulcs. Ettől függetlenül valóban be kéne szereznem egy full új kulcsházat, a kínai tényleg kritikán aluli (és ugyan a gombok műkodnek de elforgatni, beindítani már nem lehet vele az autót) úgyhogy egyelőre vigyázok az eredeti, elégge széthullott kulcsomra. Csak nézelődés meg fórumozás közben én is megijedtem az eredeti árától.
Vákuum csövek rendben vannak? Ha van vákuum tartály még rajta azt mindjárt le is lehet dobni róla és a vákuum pumpáról mindjárt a szolenoid szelepre vinni a csövet.
Egyetértek az utángyártott kulcsházak szarok, nah nem mintha a gyári olyan hú de jó lenne, de én is inkább azt rendelnék. Azt hiszem 16 ezer forintért járható.
Mi okozhatta azt a problémát, hogy nincs turbónyomás a kocsin? Reggel hazaértem minden rendben volt, délután menni akartam a kocsival és gyenge, alig megy. Álló helyzetben pörgetéskor a turbócső ami a fojtószelepre megy rá egyáltalán nem keményedik fel. Cooloert néztem nem látni rajta kifújást sehol. A gond az, hogy a hiba pár óra alatt jött elő az autó állásában..
A kocsi 2006-os 1.9 TiD 150 LE Z19DTH motórkódú.
Köszönöm ha valakinek van ötlete mit keressek rajta.
Igy van a mikrokapcsolók is megadják magukat. Az átépítéstől nem kellene ilyen problémának jelentkeznie. A kínai kulcsház egyébként nem valami minőségi cucc. Nagyobb mint a gyári, törnek az összeillesztő csapok, könnyen szétesik stb.
felmerült egy kulccsal kapcsolatos problémám az imént amiben kérném a segítségeteket (Saab 9-3 2005). A helyzet az, hogy szétfoszlott teljesen mindkét kulcs háza ami nem egyedi probléma tudom, az egyikből ráadásul kiesett a nyitó gomb és alóla a kis nyomó cucc (mikrokapcsoló?) is leesett az alaplapról. A megfogalmazásból láthatjátok, hogy nem vagyok nagy szaki :D
A lényeg, hogy az egyik még éppen használható volt de kaptam ismerőstől egy valszeg kínából rendelt műanyag kulcsházat, ami amúgy ehhez a modellhez lenne jó. Gondoltam, hogy ha óvatosan szétszedem, átrakom az elemet és az alaplapot akkor semmi gond nem lehet, végtére is csak a borítást cserélem. Namármost áttettem mindent de nem akarta nyitni, nem reagált semmire, gondoltam oké, visszateszem az eredetibe aztán majd később megoldom a dolgot de most azzal sem nyitja. Már a pótkulcsból is áttettem az elemet, hátha az a gond, bár eddig nem utalt rá semmi de úgy sem megy.
Láttam a neten, hogy elemcserénél van, hogy elfelejti az autót és akkor nyissam ki kulccsal, ekkor megszólal a riasztó de ha beteszem a kulcsot akkor abbahagyja, majd ha ráadom a gyújtást és nyomva tartom 5 mpig vmelyik gonbot akkor újra "összepárosodnak" de nem tudom ennek mennyire higgyek. Picit félek, hogy kinyitom és megszólal a riasztó de vmiért nem kapcsol le ha beteszem a kulcsot :D
Láttam pár kulcsház cserés írást itt a fórumon de pont ilyen problémára való megoldást nem találtam.
Szerencsére ez 10 ezer forintból javítható dolog. Mondjuk a gömbfej jól oda lehetett már ha recsegett, általában kopogni szokott. Ez tényleg nem túl szép hogy nem vette észre egy autó szerelő.
Van ilyen mechanikus töltőm is, 2 db ruszki.. Ott neked kell vezérelni, kapcsolgatni lefelé a fesz. függvényében, a töltési ciklus meg jól le van írva a linkelt töltő PDF-jében (hasonló CC/CV, mint li-ion akkunál).
Igen, ezt en is olvastam, amivel igazabol nincs is bajom.
Nincs tapasztalatom akku tolto teruleten.
Volt 1, amit meg nagyapam rakott ossze a 70 -es evekben sk.
6v es 12v illetve 4 es 7A -t tudott (kapcsolokkal lehetett varialni), csak sajnos tegnapi probanal ugy nez ki, hogy valami elfaradt benne, mert semmilyen allasban semmi szufla nem jon kifele.
Azert kerdeztem csak ezt a Ctek sved cuccot, mert tobb helyen is javasoltak.
Ja, hogy van szulfátmentesítés funkció.. Én a Sharan előző akkuját elvittem szulfátmentesítésre, 2 napig nyomták egy akkus boltban, de nem lett (sokkal) jobb..
Nem tudom, mit vártak. Az autó 15 év körül van.... Az, hogy 300 mikron két helyen a rétegvastagság, még felemlíteni is szőrszálhasogatás.
Némi olajfolyás. OK. A leeresztő csavar az egyetlen, ami igazából megjegyzendő.
Többször észreveszem, hogy a műhely általános, triviális dolgokban kötözködő, "okosak", ugyanakkor a típusra jellemző hibákra nem figyel, nem csinál egy gázelemzést, adott esetben nem mér turbónyomást,.... stb...
Motoros csomagtérnyitás nem volt hozzá gyarilag sem. Rá kell keresni hogy foglalkozik-e valaki ilyennel.
A csomagtérajtó gázrugói a tető kárpit felett van, így azt meg kell bontani hozzá hogy hozzáférj. A gázrugók barmelyik nagyobb autósboltban beszerezhetőek.
Lehetőségem adódott venni nyári gumit viszont nem akkora amekkora a mostani. Jelenleg az alufelnin 225/45R17 van, viszont az új 215/55R17. Kérdésem hogy felfér a kocsira? Nincs fent még a felnin, előtte kérdezném hogy jó lesz e?
Kormánytekerésnél pattogás, szerintem toronycsapágy lesz, mert ahogy tekered a kormányt a rugóstag fordul, de a csapágy megakad és az pattan. Majd elválik hogy mit mond rá neki a szerelő, ha nem maga cseréli. Reméljük lesz válasz is arról hogy mi volt a hiba.
A bukkanón áthajtás közben jelentkező koppanó hang, utal a stabilizátor pálcára, valamint ha azzal a kerékkel ahol rossz folyamatosan hepe-hupás úton meg akkor is hallható a kopogó hang általában.
Sziasztok.A segítségeteket kérném.Van egy 2010-es évj.93 1.8t-m Az a probléma vele hogy kormánykitekerésnél rugópattogás szerű hangok hallatszanak vagy ilyen recsegés,nyikorgás.Meg ha átmegyek egy kátyún akkor is de nem mindig csak néha előjön.Akkor viszont nagyon hallatszik.Kicseréltettem a lengés csillapítókat a toronycsapágyakat de nem lett változás.A rugóknak semmi baja azt mondta a szerelő.Tovább nem tud menni nem tudja mi baja lehet. Ha esetleg valakinek az autója ilyen betegségben szenvedt de megoldódott a probléma szívesen fogadom a tanácsát.Köszönöm.
Anti köszöni, megvan, tegnap beszéltem vele. :) Ez is az ő kocsija volt, még 4 éve vettem meg. :) Eddig minden rendben is volt vele. Persze ilyen hibára nem lehet számítani soha... azt mondták a szervizben, rengeteg ilyen DTR motort javítanak, de ilyet még nem láttak.
Helló! Én még őstag vagyok itt, de már pár éve nagyon nem jártam erre. Talán még vannak páran, akik emlékeznek rám. Csak szeretnék megosztani egy nagyon különös hibát, hátha valakinek hasznos lehet a tapasztalat. Van egy 9 éves 9-3X TTiD, 189 ezer km-rel. Rendszeresen szervizelve, minden fontos megelőző karbantartással. Két napja azt vettem észre, hogy nagyon legyengül az autó, gyorsításkor lomha, a turbónyomásjelző műszer csak függőleges állásig jut el, nem tér ki jobban. Semmi más jelenség nem volt, se hibakód, se egyéb. A szervizben két napig tesztelték, ugyanis a hiba néha eltűnt, de hamar visszajött. Nézték a turbóvezérlő szelepeket, megnyomatták a rendszert kompresszor (nem volt szivárgás),, manuálisan ellenőrizték a turbók forgását és rendben lévőnek tűntek, aztán kicserélték a motorvezérlő komputert, Aztán cserélték légtömegmérőt, a foljtószelepházat, de semmi eredmény. Közben végig mérték, ellenőrizték az értékeket, és mindenféle jónak tűnt, kivéve, hogy alacsony volt a turbónyomás. Kicserélték a motorvezérlő kábelköteget, egy fél óráig megint jó volt, aztán ismét legyengült. Végül már majdnem feladták, de mégis meg akarták nézni, mi van, ha lecserélik a turbót. Mikor levették és belenyúltak, kis fémdarabkák voltak benne, amik néha akadályozták a forgását, néha kevésbé, néha nem. Persze közben tönkrevágták a turbót. Meg kellett persze tudni, honnan kerültek oda. Kiderült, hogy az EGR szelep házából tört le pár darabka. Hát ennyi a történet, mondanom se kell, nagyon durván át kell csoportosítani a költségvetésem a kifizetéshez. (EGR ház és turbó csere, meg a járulékos alkatrészek és a két napi munka)
Hú,de nagy csend lett itt! Az autómat azóta megjavította a szerelőm,főtengely holtpont jeladó probléma volt a ludas,most sokkal jobban húz,azt vettem észre,úgyhogy öröm,bódottá....... :)
Eldöcögtem vele a szerelőmhöz,aki eléggé el van havazva,és csak jövő héten tud fogadni,de az elmondottak alapján fojtószelep hibára gyanakszik. Remélem tisztítás kell neki csak.
Nem, nem, az marad. Eddig a Sharan volt a családi, meg a 2t-t vontatni tudó igavonó, ha kellett az építkezésen, a Fiesta SportVan meg az ingázós. Ez utóbbi marad, mert tök jó szaladgálós autó, a Sharan helyett lett a kisebb, benyás Fiat, mer csak 1-2 km-re kell kocsi a zasszonynak (itthonról dolgozik, ha meg bemegy a melóhelyre, akkor a kocsi a vonatállomáson rohad egész nap). Az F150 meg lesz az igavonó, ha kell, de hobby autó is egyben. :-)
Nekem is az volt az első gondolatom hogy, ha "egyszerű " már ha egyszerű (mert egy kis gyufás doboz méretű eszköz is lehet bonyolult) képes mérésekkel alátámasztva ilyen eredményeket produkálni, akkor a gyártóknál ez hogy hogy nem jött már használatba.
Hát hogy berobban, vagy sem az szerintem pár éven belül elválik.
Az autódban több km kábel van. Amikor még fiatal a kocsi, ez egy áldás (lehet), mert hűti/fűti a hátsódat, behajtja a tükrödet, van ABS, van TCS, van CD-tár, 9 hangszóró, napfénytető, van xenon, navi, lehet HUD, ......... Amikor öregedik a járgány, a kábelerdő elvarázsolt kastélyt csinálhat az autódból. (hőhatás, állandó rezonancia, vegyi anyagok, pára, sólé, víz, buherálások nyoma, kidörzsölődések, törések, műanyag szigetelés öregedése, alulméretezés...)
Ha jól emlékszem volt még egy üzenet előtte az pedig az "Antilock Brake Malfunction" volt,tehát az lehet amit írsz,csak ettől még be kellene indulnia szerintem. A Can Busz mitől sérül-sérülhet? Megyek leveszem az akkusarut,bár lehet sokra nem megyek vele.
Ez a hibaüzenet az ABS / TCS rendszer hibáját jelöli, ezzel önmagában semmit sem érsz.
Egy kiolvasás segíthet, de még a Tech2 sem biztos, hogy egyértelműen megjelöli a hiba forrását.
Ha pl. vhol kontakthibád van, vagy a CAN-busz rendszer sérült, akkor ez nem lesz egyszerű eset. (Ha pl. a CAN sérül, az információ áramlásnak szevasz, adott esetben teljesen működésképtelenné válhat az autó.)
Az autóm délután először olyat produkált,amit eddig még sosem:
Nem akart beindulni,miközben ilyen felirat jelent meg középen:
Aztán nagy nehezen beindult,a gázpedál nyomkodására,de erőtlen volt,és még a "csekkendzsin" is világított! Nagy nehezen, erőtlenül hazajöttem vele,de azóta sem indul be! Találtam egy oldalt,lefordítottam,de nem vagyok vele előrébb: https://www.drive2.ru/l/6791520/
Valakinek tapasztalat,vagy tanács??? Nagyon elkeserít a helyzet,mert eddig sosem hagyott cserben az autó :((
Teljesen igazad van. Pont ezért van az, hogy tíz használt-autó hirdetés közül 7-8 "második tulajdonos", de P vagy R rendszámú, magyarra fordítva német vagy francia levetett gönc. Nekik már nem éri meg a keveset érő autóra sokat költeni. Itthon még nem tudatosult az emberekben: sok eleve az átb@szás, csapda. Aztán jön a tákolás "ócsóba"....
....és a legegyszerűbb xenont vettük alapul. Rengeteg egymástól variáció van, fényszóró vezérlő lehet akárhol a kocsiszekrényben, lehet a lámpá(k)ban, a korábbi szenzorokat felváltotta a 3D-s gyorsulás / mozgás érzékelő (giroszkóp), stb. A 20 évvel ezelőtti szemlélettel már átláthatatlan.
Aztán jött a LED.... baromi jó (tud lenni), már az olcsóbb játékosokban is ott van (Suzuki SX4-S Cross, Vitara.... stb.)
Rengeteg észbontó baromsággal bombázzák a neten a népet, mindenféle csodakezelés, ami "megújítja" a motort. (Mellesleg nem nagyon értem, ez simán szélhámosság, miért nem vonják ki a forgalomból az ügyeskedő jóembereket?? )
Amit belinkeltél viszont komoly dolognak tűnik, megfelelő, korrekt mérésekkel megtámogatva. Ha ez így van, akkor csak idő kérdése, hogy sikertörténetként berobban az autógyártásba. Sok sikert hozzá!
(Másrészt viszont nem értem, hogy ennyire ütős eredményt ha el lehet érni egy -az elmondás szerint- egyszerű szerkezettel, akkor az a több tízezer, magasan képzett, baromi jól megfizetett ezzel foglalkozó kutató évtizedek óta miért nem jött rá, sokmilliárd munkaóra után, a ma elérhető legkorszerűbb berendezésekkel.)
Van némi bizonytalanság a videóban: nepper uram elmondja, hogy régóta be van építve a kütyü, sokat ment vele. Aztán: beépítéskori mérések + 8 hetes mérések. Nade ha már előtte sokat ment vele???
"Halogén " világításnál manuális "fényszórómagasság állítás" van, ami rossz kifejezés, mivel nem a fényszóró magasságát, hanem a kilépő fénysugár szögét állíthatod be. Ezzel még ki is szúrhatsz a szembejövőkkel, mert akár vakíthatod is őket.
Más a helyzet a xenonnal, ami sokkal jobban tud vakítani. Egész Európára egységes szabályozás írja elő az "automatikus fényszórómagasság állítás" meglétét. Tehát nem a lámpa, a trafó itt a költséges játék, hanem a rendszer kiépítése. Qrva egyszerű az ellenőrzés: a fényszóró bekapcsolása után egy rövid "liftezés" van a szabályos rendszereknél, még a gyengébb felfogóképességű rendőr is vágja. Ha partizánkodsz, azonnal megbux, minimum vizsgáztathatod újra a járgányt.... Teljesen jogos, hogy megb@sszák az embert ilyenkor, menne csak saját magával szemben :-DDD (elvileg van kibúvó, ha spéci, alacsony teljesítményű xenont épít be vki, amelyik szinte semmivel sem világít jobban, mint a halogén, nem kell az aut. magasságállítás. De azt mi a lószarnak lépné valaki meg??)
nem értelek. ebbe a típusba való. van mosó is az enyémen. gyakorlatilag gyári a megoldás, nem buhera. ami nincs az enyémben az a trafó és a kábelek. a fényszóró komplett megvan.
-Belebuherálni, csak világítson. Az első (hozzáértő) rendőrig leszel boldog vele. Lehet, hogy leveszik a rendszámot, szinte biztos, hogy megbüntetnek. Ha külföldön buksz meg vele, az még durvább lehet. Ha vki balesetet okoz, mert elvakítottad, az meg még nagyobb gáz. Ez nem hiszem, hogy szimpatikus lenne.
-Megfelelően kialakítod / kialakíttatod a rendszert. Van ugye a fényszórómosó beépítése, ami még nem akkora feladat. Ennél sokkal súlyosabb az automatikus vetítési magasság biztosítása, ami elég tökös feladat, több szenzor, elektronika, kábelezés.... Öregebb autónál nincs arányban a játék a kocsi tényleges értékével.
szisztok, 2009 9-3 conv-hoz kaptam két zsír új xenon fényszórót. jelenleg sima H7 van benne. ez átalakítható? kb. mekkora költség? köszi előre is a válaszokat.
Sajna mikor elkészült épp nem volt kéznél ilyen méretű adapter az olajnyomás mérőhöz de amint eljutok addig meg lesz időm foglalkozni vele rámérek.
Természetesen a szűrő Mann és új ahogy az olaj is. 300km-t sikerült eddig megtenni vele óvatos használat mellett aztán 1000km környékén jönne az újabb olajcsere ha nem térdel le addig, a hétvégén pedig egy nyomásmérés feltéve, hogy sikerül kiviteleznem :) A főtengely csapjai még az említett hármas nyugvónál is teljesen sérülésmentesnek látszottak, nincs bemarás rajta meg semmi egyéb ami indokolta volna, hogy kár bajlódni vele és ami még érdekes, hogy ennél a csapnál is csak a csapágy alsó fele volt megreszelve a felső pedig "sértetlen" amit nyilván úgy érts, hogy az autóban levő km futásnak megfelelően "kopott". Arra én is gondoltam már, hogy mindennek ellenére sajnos "kihajlott" lehet a főtengely de további lépéseknek már nem látom értelmét viszont ha jól gondolkozom és ez így lenne akkor nem csak indítás után szökne a nyomás hanem alapjáraton is világítana vagy bevillanna a lámpa, pláne meg üzem meleg állapotában nem? Ez így is egy vagyonba került már és ha ezek után beáll mint a szög akkor nem kívánok tovább foglalkozni vele :D nem tudom konkrétan mennyire ismered ezeket a motorokat a Saabon belül de rengeteg tulajnál fent áll az indítás utáni fél/1 másodperces olajlámpa villanás és konkrét okát azon kívül, hogy rámondják miszerint "felkapógyűrű vagy csapágyas esetleg még olajpumpa gond lehet" nem tudtunk meg sem a valamikori márkaszervizesektől sem a gyártól pedig van aki nálam sokkal de sokkal komolyabban megpróbált utánajárni a kérdésnek. Egyesek autója csinálja, másoké nem de biztosat senki nem tud mondani... ha jól tudom az a bevett szokás, hogy felkapó gyűrű csere és ha az nem oldja meg akkor rögtön motorcsere de itt megint jön a kontra miszerint volt akinek a 0km-es cserélt blokk is produkálta már (neki olajhígulás vetett véget a dalnak). Állítólag amíg "csak" ez a felvillanás van indítás után addig "nincs gond" viszont ha már a SID panaszkodik az olajnyomás meg nem létére akkor a lecsapágyasodás borítékolható. Nem azt mondom, hogy ez egy normális jelenség de ha külföldi fórumokon bogarászik az ember akkor sok tulajt lát aki panaszkodik a bevillanásra ellenben én még egyet sem láttam aki emiatt motort cserélt volna. Nem értem a dolgot de az tény, hogy több mint érdekes...
Olajnyomás mérésig még sajna nem jutottam de ez is megfog történni amint az idő engedi :)
Ilyen esetben ez az első lépés, mi van, ha van korrekt olajnyomás, csak mondjuk az olajgomba koki? Gondolom, olajszűrő új, ??
Ami még gáz lehet: viszont a hármas nyugvó alsó fele enyhén megvan húzgálva :(
Na ez nem jó. Amikor egy főtengely "kihajlik", mindig a középső fekvő csap (mint itt is???) megy el az egytengelyűséggel. Berakod az új csapágysort, és az excentrikusan forgó csap "megkajálja" a csapágy egy részét, a megnövekedett hézagon elfolyik az olaj. Remélem, nem ez van, ez elég gáz lenne (ilyen gond esetén a csésze jobban sérül, mint amit leírtál, meg a csapon is vannak nyomok)
Ellenőrzéshez ki kell venni a főtengelyt, "két csúcs közé fogni" (spec. pad, vagy esetleg nagyobb eszterga) és indikátor órával precízen mérni az excentricitás mértékét.
Üdv, akkor vegyük sorra: -Olajszivattyú vadi új gyári pierburg, felkapógyűrű szintén,
-Mikor szét volt borítva a motor akkor alap dolognak gondolva a teknő kristály tisztára ki lett takarítva a felszívó kosárral együtt,
-Főtengely nem lett kivéve ergo nem lett köszörülve, a csapok tükör simák, berágódásnak semmi nyoma valamit elszíneződés szintén nincs
-Mivel ezeket a motorokat gyárilag 6 különböző "színű" (méretű) csapággyal szerelték ráadásul csapágyfelenként külön cikkszámmal a sputterezett felek miatt így kiszedés után a rajta látható gyári cikkszám után lett rendelve hozzá a gyári Fiat (nem az a szar GM) szett elképesztő horror áron.
-Minden csésze csavarja gyári nyomatékutasítás alapján le lett húzva newtonra/fokra
-Összerakás után a motor önindítóval jól átforgatva, indítás után minden rendben
-Olajszint természetesen rendben
-Felhígulás nincs mivel nincs semmi ami miatt lehetne (nincs dpf) nameg az összerakás óta alig ment még valamit
-Olajnyomás mérésig még sajna nem jutottam de ez is megfog történni amint az idő engedi :)
-az olajszivattyúd nem termel eleget (pl: eltömődő szívókosár, tömítetlenség a szívóoldalon, magának a szivattyúnak a hibája, kopás, berágódás a szivattyúházon.......... )
-megnövekedett illesztési hézag az olajkörben (pl: a csapok / csapágyak között, de akár a vez.tengelynél is, tömörzárási hiba,.......)
-alacsony olajszint
-nem megfelelő viszkozitású olaj betöltése
-felhígult motorolaj (túl dús keverék, vagy dízeleknél gyakori regenerálás)
Első lépés: precíz olajnyomás mérés alapjáraton / emelt fordulaton, üzemmeleg motornál (90 fok környéki olajhőmérséklet)
Elsősorban sokat látott szakikhoz szólna az alábbi kérdéshalmaz... Alany: 9-3, 2008 1.9 TTiD (Z19DTR).
Kezdődtek a "szokásos" problémázások az olajnyomás gondokkal, SID üzenet az alacsony szomásrol és társai... jó, okés felkapó gyűrű csere!
Megtörtént de az 1 másodperces nyomáslámpa villanás egyszer-egyszer indításkor megmaradt... teknő ismét le, csapágycsészék szintén le, főtengelyt átnéz de a csapok tükör simák viszont a hármas nyugvó alsó fele enyhén megvan húzgálva :( Okés... következett 2 hét telefonon lógás (bele sem kezdek mekkora szívás csapágyat keríteni). Full új gyári Fiat hajtó/nyugvó csapágysor és biztos ami biztos alapon egy új gyári olajpumpa is új felkapó gyűrűvel. Minden nyomatékra húzva ahogy kell össze lett rakva, önindítóval átforgatva beindítás nélkül és jöhet az éles teszt... minden okés, szép a hangja, jár rendesen ahogy kell neki de másnap este ismét felvillant indítás után az olajnyomás lámpa szintén egy másodpercre kb... mi lehet még? Aminek olajhoz van köze az már gyári és új, főtengely (amennyire szemmel megállapítható) rendben... Akkor mégis mi a bánat jöhet még szóba? Valakinek ötlete?
a segítségeteket szeretném kérni, a 2006-os Saab 9-3 1.9TiDs (Hirsch 175Le) linear sedan-om beárazásában.
Kérlek titeket, ha tudtok segítsetek, hogy az alábbi főbb tulajdonságokkal kb mi lehet a korrekt eladási ára:
8 éve a tulajdonomban (120000km -> 298000Km)
apróbb esztétikai hibái vannak, de semelyik sem óriási (15 éves...)
10000-enként olaj és szűrőcsere, valamint mindent idejében cseréltettem (csak az elmúlt 2 évben: összes tárcsa és fékbetét, hátsó féknyergek, izzítógyertyák, akkumulátor, folyadékok,motortartó, stb...
A ködlámpa izzócseréhez - úgy emlékszem -, alá kell mászni, az első lámpák izzóinak cseréjéhez nem kell bontani semmit, a motortérben a lámpák hátuljából megoldható. A Youtube-on biztosan találsz róla videot is, hogy hogyan lehet.
Izzócseréket kell eszközölnöm a 2001-es SAAB 9-5-ös járművemen.
Mivel műszaki antitálentum vagyok ezért kérdezném, hogy az első lámpák valamint a ködlámpa izzóinak cseréléséhez le kell-e bontanom a jármű egész elejét, vagy meg tudom oldani másképp is?
Ezért ne magad indulj megnézni, hanem keress olyan valakit magad mellé aki ért hozzá. Természetesen az sincs ingyen, de kevesebb az esélye a lyukra futásnak. Mivel TTID motorokon már műanyag házú szívosorral szerelték, így kevésbé hajlamos a meghibásodásra. Ami előfordult már egy fórumtárssal, hogy megrepedt és amiatt kellett cserélni.
Köszi a választ.Kicsit viszzaolvastam és szembesültem azzal hogy a lánccseréhez ki kell szerelni a motort ami ha van hozzáértő szerelö nem is gond de még apróbb hibákhoz is alig találok normális megbízható szerelőt.Valós km alapján pedig pont esedékes és akkor még a szivosor is kérdéses.Nyilván nem új autóról beszélünk de igy hirtelen nekifutásnak azért ez egy elég jelentös összeg.
Azt írják hogy van szervizkönyv hozzá. Ezt mindenképpen nézd meg, mert 172ekm van a hirdetés alapján benne. (magát a hirdetést már én is néztem korábban még az ünnepek alatt)
Ami előjöhet ennél a futásnál:
EGR és szívósor problémák amik magával rántják a részecskeszűrőt.
Ha a szívosort cserélve lett és az EGR is rendben van, akkor nem nagyon lesz problémád a szűrővel ha nem rövid távokra használod. Ha megfelelően voltak elvégezve a szervizek rajta és minden igazolható a könyv alapján, valamint a lekérdező adatbázisok szerint is rendben van a futásteljesítmény, akkor hajrá!
Mielőtt megvennéd egy átvizsgáltatást mindenképpen csináltass rajta és ha van rá lehertőség vigyél magaddal valakit aki átnézi az autót, lehetőleg olyat aki foglalkozik saabok szervizelésével és látott már egy pár darabot.
De ott már nem egy chiptuningról van szó. Persze írtak hozzá, de cseréltek befecskendezőket, rail csőt, magasnyomásút, turbót, egr-cat-dpf off, szivósor flap kuka és stb.
Sziasztok. Oéyan kérdésem lenne hogy van egy saab 9-3 1.9 tid 150Le. Fel lehet húzni a motort 180Le re? nem feltétlenül akarom, egyenlőre csak érdeklődöm. köszönöm
Nagyon nagy a szórás a saabok között. Nekem az elsővel semmi bajom nem volt, a második már bajosabb, de nézzük el a 300 ezres km-futás mellett.
A másik, hogy már a legifatalabb Saab is lassan 10-11 éves, egyszerűen kikopnak. Az újabbak meg nem olyanok, hogy valami értékesebb oldtimer válna belőlük...mint az OG 900 esetén várható.
Én személy szerint nagyon nehezen élem meg a váltást.
Értem, köszi. Hát nézd, én már a Saabbal sem száguldoztam, majd az autóutakon nem előzök annyit. Lehet, hogy nekem felesleges a nagyon erős autó. Szedi azért a lábát ez is, de nem egy rakéta.
Igen, tudom, hogy a Tied 1,6-os. A Vitarára utaltam, ami szintén józan döntés. A hosszú szavatosság intervallum miatt ott az 1,4T motor élettartam miatt nem kell aggódni. Egy ekkora autóhoz azért a 140 paci nem túl sok.
Öö, ha vegyesben 8 körül eljársz azzal az automatával, azzal sztem már elégedett lehetsz. Ezek a kis szívó motorhoz kapcsolt, 4 sebességes cuccok inkább 9-10 körül esznek.. cserébe nem mennek. :-)
Épp most akartam két stílusos autót a figyelmedbe ajánlani :-DD
Garantáltad megnőne az irígyeid száma :-DD
Suzuki : a józan döntés. Tényleg gratula!
Az új Vitara is pofás darab, a luxus érzését ne várjuk azért ebben az ársávban. A benzines motortól kicsit tartanék, az 1,4-es turbósra 200e km a szavatosság????
Egyszerű beltéri anyagok? Ültél már 9-3 Sport Sedanban?:)))
Alapvetőem a feleségem szempontjai is beúsztak a képbe, így sokmindent el kellett engednem. Az sem mellékes, hogy automatával 6-7 litert fogyaszt, és hogy GLX, azaz full extrás. Xenon, esőérzékelő, ülésfűtés, elöl-hátul parkradar, minden kutya f@sza. Ja és nem facelift, azaz a dugong elejű:)
Egy Suzuki szalonban dolgó emberé volt, ennek megfelelő állapotban. Enni lehetne az aljáról.
Amúgy teljesen jó ajánlat, több ismerősöm is ott kötött ki. Le kell nyelni a kinézetét (bár a ráncfelvarrott már nem is annyira ronda), meg az egyszerű beltéri anyagokat, de rendben van. Csak unalmas (c:
Ismét indult egy platform ahol lekérdezhető egy autó kártörténete, természetesen pénzért.
Utóbbi a totalcarnál érhető el mint szolgáltatás.
A lekérdezés ára kerekítve 4 ezer forint.
Véleményem szerint nem érdemes érte fizetni. A totalcaros videóknál a carverticalt is szorgalmazzák előtérbe helyezni, gondolom sponzor.
Több fizetős helyről is lekérdeztem a saját alvázszámom és semmivel sem tudtam meg többet, pedig biztosan van valami kérdőjel az autó múltját illetően. Eddigiekből levont tapsztalatom hogy a szüf-ön elérhető adatok bőven elegendőek, még ha csak 2012-ig lát is vissza.
Egyetlen egy eseményt sikerült megtalálni bármelyik oldalon, még pedig amikor a munkahelyemen leparkolták az autót.
A szétszereléssel kapcsolatban, sajnos bárminél bejöhet egy ilyen szívás. Nekem a turbónál kellett volan lebontanom az autó elejét, de azért megoldottam anélkül. Egyébként létezik tőcsavar kihajtó, bár nem tudom mennyire működik még nem volt hozzá szerencsém. A másik probléma ezzel, hogy ha túl erős menetrögzítőt alkalmaztak és netán nagyobb nyomatékkal is húzták meg a csavarokat mint kellett volna. Akkor képes magával hozni a menetet is. Szóval így lehet hogy szerencsésebben jártál.
Szia!
Köszi a segítséget!
Keresgéltem és végül angliából tudtam hozatni szívósort 90000 volt póstával együtt. Ma kezdem is összepakolni!
Amit levettem, megnyomtam levegővel és ahol a vízcsatornája van elvált a műanyag egymástól..
Nagy szívás volt levenni. Néztem videót de csak a DTH motorról volt, azé "simán" lejön de a DTR nem csúszik le a tőcsavarokról. Elakad az EGR szelep blokk részén a flip-flop szelep rudazata. Mivel a tőcsavat nem tudtam így kiszedni, le kellett ütnöm a flip-flop rudazatát (mondjuk ennek mindegy volt már, a lapátok nem voltak már meg:( ) Nagyon hülyén van kitalálva. Le kellett volna szedni a hengerfejet ha sérülés nélkül akarom a szívósort levenni. Vagy valami speciális szerszámmal kivenni a tőcsavarokat (ha létezik ilyen) mert a kontraanyás megoldás lehetetlen.
Köszi mégegyszer!
Üdv Peti
Egyrészt nem akarok magamnak örökös autót (Saabom már van, tudom milyen érzés eladhatatlan, vagy legalábbis értékében eladhatatlan autót tartani) a Sharan pedig kicsit túl nagy, még nem ekkora a család.
Azért nagyon köszi, tőletek éppenséggel vennék autót, nade. Jappáni egyikőtöknél sincs.
A Suzuki Vitara pl. józan döntés. Ócsó. Kívülről pofás, de túl sok luxust ne keress benne, ezért ennyi. Az új 1,4 T motor még szürke ló, de hosszú jótállást ígér a Suzuki.
Csak jó volna tudni, mit várhatok, mi szarik be és mennyiért.
Asszem ehhez egy látnok közreműködése lenne a leghasznosabb :-)
Nissan Qashqai dízel, 7 év, első gazda, 102e km. Önindító kakukk. Nissan márkaszerviz: nincs, de az ára 192e. Elszállt még egy biztosítéktábla, 38e
A kuplung szintén szevasz, a lendkerék úgy 230e, a többi cumó 90e. számolj, ez ugye mdíjjal 650e környéke. És nem jellemző ez 102e km környékén, főleg hogy gyakorlatilag egyszerre jön be a két áldás... Így volt megírva. Egyébként szép, ápolt autó, lehet, hogy három évig kutya baja nem lesz, de az is bejöhet, hogy fél év múlva totálkáros lesz a motor. Nincs ember, aki megmondja a frankót. (A látnokon kívül, persze :-D )
A Vezess szakértője akadt ki a Lexus 220 dízel lendtömegén: 420(?)e Ft. Csak egy zsenge kuplungjáték 6-700e Ft.
Egy Opel Ampera akkupack 2,5 MFt. 2013-as Amperát már kapsz 3,5...4 MFt környékén, de lövésed nincs, hogy még 6 évig vagy 3 hónapig bírják az akkuk. Egyébként nem holmi Opel gagyiság, érdemes lenne foglalkozni a gondolattal, ha nem lenne ez a parasztház árához mérhető bizonytalanság benne.
Vedd meg a Peu 407 V6-omat, ez ma a legjobb ajánlat :-DDD Neked még engedek is az árból, de senki másnak !!!!!!!!!!!!!
Újabb kis beszámoló a magyar használtautó-piacról.
Nézek egy Toyotát, kevés km, nem is olyan régi (8 éves), elég normális az eladó, kérdezgetem, válaszol, mondom elvinném a szakszervizbe, rendben. Ezt követően valahogy sosem ér rá, majd egyszer csak közli, hogy "bele kellene lazulnom" ebbe, "garantálja", hogy jó az autó. Nem lett bolt.
Subaru XV, nem is olcsón, de legalább sok km-rel, közli az eladó, hogy új korától eszi az olajat, az automata váltó nem mindig engedi ki a kulcsot (korrekt volt az eladó). A márkafüggetlen szerviz közölte, hogy ez a tünet lehet pár ezres tétel (chip csere az elektronikában) vagy váltócsere. Mondom, oké, erre automatánál azért fel kell, hogy késüljön az ember, mennyi ebbe egy váltó. 2-3 millió Ft, mondták, és akkor még az olajevéssel nem foglalkoztunk. Hagytam.
Ez csak két történet de szerintem jó szűk keresztmetszet.
Hát az nem kellemes feladat. Mondjuk én a mai napig nem értem hogy a szívósorba miért kell vízhűtés, ugye annak a be vagy kimenete is ott van a jobb oldalon felülről a másik fele pedig a hengerfejhez csatlakozik.
Szia!
Én is arra gondoltam, de nem!
Lebontottam, tök száraz.
Aztán megnyomattam kis levegővel a rendszert és a szívósor alatt(?) sziszeg..... de szerintem (már amennyire látszik) nem tömítés, hanem repedés. Szívósor le..... :(. Szívás
Sziasztok! 2008 1,9 ttid Z19DTR autóból elkezdett folyni a víz. Hosszas keresgélés után megtaláltam a helyét. A szívósor alol folyik ha szembe állok akkor a bal szélén. Jártatok már így? Vajon csak tömítés lehet vagy elrepedt? Azt látom, h nagy szívás leszedni.
Köszi előre is a segítséget!