Keresés

Részletes keresés

charlie21 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3325
Boccs  a  kis képekért ,de nagyobban megnézhetitek a képtáramban,amúgy Volt tüzér szólj ha csinálod a skanzent jövök!!!!
charlie21 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3324

Új képek a képtáramban,a cime valahol europában,elég elgondolkodtató  a hely.

Köszönöm volt tüzér kollega segítségét  a képek elkészítéséhez

Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3323

Nem jutottam el Marcaliba, de nem is sajnálom. Amit ott lehetett volna venni, az vagy nem érdekelt, vagy a hosszú katonaidőm alatt hozzám került. Időről időre kerültem olyan helyzetbe, hogy bizonyos dolgokat lehetett venni. Igaz, álcahálóm nincs, meg UAZ-om se, de én már csak megmaradok az Opelnél.

Bizonyos dolgokat sajnálok, például ha úgy lenne pénzem, mint ahogy nincs, akkor Mezőfalván habozás nélkül megvennék egy rakéta komplexumot, azt valahogy üzemképessé tenném, aztán öreg napjaimra meglenne a szórakozás. Ha tudnám skanzen-szerűen kiállítani, akkor szerintem hamar meghozná az árát.

Az a baj, hogy ilyesmire olyan jön rá, akinek bizonyos dolgok hiányoznak hozzá. Akinek meg nem, azt nem érdekli az egész.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (3322)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3322
Szetneztetek anno Marcaliban is ezügyben?
Ott kezdetben minden volt teherauto, UAZ, gulyasagyu+alcahalo+aggreagator+minden mas, ott az eladasra a MH boltot epitett, aztan elkezdett fogyni a cucc, ami termeszetesen önmagaban sem volt keves, hiszzen haborura keszült a VSZ anno, a vegen mar csak szinte nadragszij maradt.
Ma meg bezart, erdemes volt ott anno szetnezni.
Előzmény: Volt tüzér (3305)
belic Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3321
Koszi!

Bel
Előzmény: thehassan (3320)
thehassan Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3320
"
8. § A Ttv. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A minősítés alkalmával

a) az államtitkot képező adat hordozóján az „Államtitok!” megjelölést és a „Szigorúan titkos!” minősítési jelölést,

b) a szolgálati titkot képező adat hordozóján a „Szolgálati titok!” megjelölést és a minősítő döntésétől függően

ba) a „Titkos!”,

bb) a „Bizalmas!”,

bc) a „Korlátozott terjesztésű!” minősítési jelölést,

az érvényességi időt, a minősítő nevét és beosztását, továbbá az adat magyar származását jelölő országjelet (MK/HU) fel kell tüntetni.
"

2003. évi LIII. törvény.

Bár ez itt nagyon offtopic.
Előzmény: belic (3319)
belic Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3319
Hello!

Most 4 fokozatú a minősítési rendszer:
Az államtitok jelzése "Szigorúan titkos MK/HU államtitok". 90 év a felső határa a minősítésnek.
A szolgálati titok háromféle lehet. A leginkább szolgálati titok a "Titkos MK/HU szolgálati titok". 20 év a felső határ. Ennél enyhébb a "Bizalmas MK/HU szolgálati titok", a legenyhébb pedig a "Korlátozott terjesztésű MK/HU szolgálati titok".

Nagyreszt egyetertek veled, de nem teljesen. Sem a bizalmas, sem pedig a korlatozott terjesztesu nem minosul titoknak.

Ha nem hiszel nekem:
1998. évi LXXX. törvény az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény módosításáról

5/B. § (1) A külföldi minősítés és jelölés a Magyar Köztársaság Kormánya által az információbiztonság tárgyában kötött nemzetközi szerződésekben meghatározott minősítés és jelölés.
(2) A NATO-ban használatos minősítés és jelölés, illetve a magyar megfelelője:
a) „COSMIC TOP SECRET” - „KIEMELTEN SZIGORÚAN TITKOS”;
b) „NATO SECRET” - „NATO TITKOS”;
c) „NATO CONFIDENTIAL” - „NATO BIZALMAS”;
d) „NATO RESTRICTED” - „NATO KORLÁTOZOTT TERJESZTÉS۔.
(3) A Nyugat-Európai Unióban (a továbbiakban: NYEU) használatos minősítés és jelölés, illetve a magyar megfelelője:
a) „FOCAL TOP SECRET” - „KIEMELTEN SZIGORÚAN TITKOS”;
b) „WEU SECRET” - „NYEU TITKOS”;
c) „WEU CONFIDENTIAL” - „NYEU BIZALMAS”;
d) „WEU RESTRICTED” - „NYEU KORLÁTOZOTT TERJESZTÉS۔.
(4) A Magyar Köztársaság által kötött nemzetközi szerződésben meghatározott minősítést és jelölést, illetve annak magyar megfelelőjét a szerződés kihirdetéséről szóló törvény tartalmazza.

Titoknak nem minősülő külföldi minősítésű adat
5/F. § (1) E törvény szerint titoknak nem minősülő, de védendő az 5/B. § (2) bekezdésének c)-d) pontja, (3) bekezdésének c)-d) pontja és a (4) bekezdés szerinti adat.
(2) A titoknak nem minősülő adat jelölésére a kibocsátó, illetve a felhasználó jogosult.
Korlátozottan megismerhető adat
5/G. § (1) Korlátozottan megismerhető adat a magyar részes fél által készített olyan adat, amelynek tartalma magában foglalja részben vagy egészben a külföldi részes fél titoknak nem minősülő külföldi jelölésű adatait, amelyek illetéktelen megismerése vagy nyilvánosságra kerülése káros (bizalmas adat), illetve kedvezőtlen (korlátozott terjesztésű adat) lehet a nemzetközi szerződésben érintett állam vagy szervezet érdekeire.
(2) A korlátozottan megismerhető adat jelölése a kibocsátó döntésének megfelelően „Bizalmas!” vagy „Korlátozott terjesztésű!” lehet.
(3) A „Bizalmas!” vagy a „Korlátozott terjesztésű!” jelölés alkalmazására a nemzetközi szerződésben meghatározott hazai felhasználó jogosult.
(4) A „Bizalmas!” vagy a „Korlátozott terjesztésű!” jelölés érvényességi idejére a nemzetközi szerződés rendelkezései irányadók, de az érvényességi idő a 20 évet nem haladhatja meg.

Termeszetesen lehet, hogy ez megvaltozott 1998 ota, de most atfutotam a 1999. évi CXIII. , 2003. évi III. , 2000. évi CXV., 2003. évi CXXVI., torvenyeket (ezeket talaltam, amik modositjak az 1998. évi LXXX.-et), de az altalam beidezett reszt nem modositja egyik sem.

Bel
Előzmény: thehassan (3316)
bloki Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3318

Rendben. A nullákról el is feledkeztem már. Meg, dereng a fejemben a "2000-es", valami intézkedésfajta volt, kiemelt napokon, de már nem emlékszem a lényegére, valami összetartás-féle lehetett.

Én még a pecsétnyomómra se mertem ránézni anno, nehogy a retinámba égő számokat az ellenség kiderítse, és visszaéljen vele.

Charlie21 - (3313)

Szép, rendezett gyűjteményed van.

Előzmény: Volt tüzér (3315)
konyev Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3317
A végrehajtó állomány nevében köszönöm.

Előzmény: charlie21 (3313)
thehassan Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3316
Nem hozták vissza. Most 4 fokozatú a minősítési rendszer:
Az államtitok jelzése "Szigorúan titkos MK/HU államtitok". 90 év a felső határa a minősítésnek.
A szolgálati titok háromféle lehet. A leginkább szolgálati titok a "Titkos MK/HU szolgálati titok". 20 év a felső határ. Ennél enyhébb a "Bizalmas MK/HU szolgálati titok", a legenyhébb pedig a "Korlátozott terjesztésű MK/HU szolgálati titok".
Ez pontos másolata a NATO "Cosmic top secret", "Secret", "Confidential", "Restricted" rendszernek.
Emellett van még a nem minősítés jellegű kezelési jelzés, a "Korlátozott terjesztésű". Ezt pl. egy nyílt anyag tervezetére lehet ráütni, amikor a kész anyag nyilvánosságra fog kerülni, de a kidolgozás alatt jobb, ha nem látja olyan, akinek nem kell. Másra is lehet, ez csak egy példa.
Előzmény: Volt tüzér (3315)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3315

Csak részben. A Különösen fontos ugyanis nem szerepelt önállóan.

Volt a különösen fontos államtitok: "KÜLÖNÖSEN FONTOS! SZIGORÚAN TITKOS!"

Volt az államtitok: "SZIGORÚAN TITKOS!"

Volt a szolgálatit titok: "TITKOS!"

Egy idő múlva a különösen fontos államtitok megszűnt, de most vagy három éve (vagy négy?) visszahozták.

A hadsereg ügyvitele ezt abban az időben egy, kettő, illetve három nullával jelölte. A komplexum dokumentációja többnyire SZT vagy T minősítésű volt, KFSZT anyag meg csak egy volt alakulatonként, a parancsnok munkafüzete. Azzal ment magasabb helyekre értekezletekre meg oktatásokra. Olyan titkos volt, hogy sötétben is csak bekötött szemmel nézhette meg.

Előzmény: bloki (3312)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3314
Szia charlie !

Gratula, és köszönet a képekért !
Előzmény: charlie21 (3313)
charlie21 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3313
Sziasztok! A múlt hétvégén voltam Győrben a 12.légvédelmi dandárnál.A képtáramba (kep.tar.hu/charlie21)raktam fel egy rakás képet.Ami még megmaradt a honvédségnek azt kirakták,elég jó volt a szervezés,és a laktanya is elég pöpec volt.Amit meg már kivontak(ez van úgye több sajnos) azt a csapat muzeumban egész szinvonalasan meg lehetett nézni.Innen van egy pár alakulat képem is ,aki érdekelt benne nézzen ismerőst!
bloki Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3312

KF - Különösen fontos!

SZT - Szigorúan titkos!

T - Titkos!

Szolgálati használatra!

(Az én időmben, ha jól emlékszem, a titkosítási fokok íg neveztettek.)

Jöhet az információáradatod! Puszk!

Előzmény: Neva_07 (3310)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3311

Csak!

Egyébként nem mindet, mert ott van az Igla (tű) és a Sztrela (lövés? lövő? fene tudja)

Előzmény: Volt Katona(Lee) (3306)
Neva_07 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3310

Sziasztok! Nem vesztem el, még ha úgy is tűnik. Előkészületben az általam beígért Nyeva folytatás (rávezetési módok, működési ellenőrzés), csak állandó időhiánnyal küzdöm (ez most olyan volt mint a sok szennytv állandó reklámdömpingje - már csak X nap..:-)). Egyébként a cseh oldalakról hivatalosan is megkaptam (megkaptuk) az engedélyt az anyagaik átvételére (Dekuji Páni!), úgyhogy közben a cseh légvédelmi alakulatokat is be fogom mutatni. Egy kicsit eltér a dolog a topik főcímétől, de ezt most itt ki merem jelenteni, hogy ez a topik a környező országok hasonló témájú anyagaihoz viszonyítva a legszínvonalasabb.

A cseheknél előkészületben van az Osztravai lérak ezred bemutatása, szeptember elejére tervezik felrakni a KUB osztályok bemutatását, valamint egy kis történelem a 82.plrb Jihlavai KRUGOK bemutatásáról. Ők egyébként rendszeres "olvasói", pontosabban látogatói a topikunknak, de a lengyelek is nagy érdeklődést mutatnak az itt leírtak iránt.

Más. Elkezdtétek az automatizált irányítási rendszerek (VEKTOR, PORI, SZENYEZS, VP-01, 02...) elemezgetését. A fősulin külön tantárgy foglalkozott ezekkel a rendszerekkel. Megpróbálom előkeresni a feljegyzéseimet és néhány gondolatot, technikai paramétert hozzáfűzni. Persze ezek bemutatása azok részéről sokkal jobban megy akik üzemeltették! Hogy akkor miért mentettem ki a feljegyzéseimet és tartogattam napjainkig nem tudom, de azért most jól jönnek. Az oroszok rengeteg "bulletint" adtak ki a rendszerek üzemeltetési tapasztalatainak elemzéseiről, harci alkalmazásáról. Emlékszem azokban az időkben szívesen forgattam a Nyeva 73-as harci alkalmazásának elemzéséről szóló kis füzetecskéket. Azokban az orosz jó kis ábrával kiegészítve bemutatta az izraeli taktikát és a válaszlépéseket. Érdekes volt. Azt nagyon sajnálom, hogy ezek az anyagok valahol ott rohadnak egy raktár mélyén, pedig semmi titkosat - a rendszerek kivonására, a változó taktikára való tekintettel - már nem tartalmaznak. A dokumentációra a volt Csehszlovákiábana következő titkosítási szinteket alkalmazták (a legkeméynebbtől):

- "ZRU" (Zvlástní Rezim Utajení) - Különleges Titkosítási Rend

- "PT" (Prísne Tajné) - Szigorúan Titkos,

- "T" (Tajné) - Titkos

- "VPSP" (Vyhradne Pre Sluzobnú Potrebu) - Kizárólag Szolgálati Használatra.

Az egyes fokozatokat az évek múltával fokozatosan lazították, de hogy manapság miért nem teszik közzé ezeket az infókat?

És akkor néhány kép:

Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3309
:-))))
Előzmény: bloki (3308)
bloki Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3308
Colorado vagy Mississippi, esetleg Lajta stílszerűbb lett volna?
Előzmény: Volt Katona(Lee) (3306)
bloki Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3307

Igen, úgy látszik a Honvédség meg van átkozva, önnön hülyesége túlélte. Már rég romokban hever, de csökött szabályrendszerének dinamizmusa a régi.

Találtam a Zrinyi könyvtárában egy cikket, ami érinti a Szenyezst is. Nem tudom, kívülálló hozzáférhet-e, mert mi már kívülállók vagyunk, ugyebár.

https://olibx.zmne.hu/cgi-olib/w207m.bat?session=752107102&infile=details.glu&oid=47501&rs=114085&hitno=1

Előzmény: Volt tüzér (3305)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3306
Az miert van, hogy az orosz minden legvedelmi raketajat oroszu folyokrol nevezte el?
Előzmény: Volt tüzér (3303)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3305
Szerintem nem. Véleményem szerint amiről ott szó van, az b-vel kezdődik és alfaszsággal végződik. Úgy próbálnak az ott felhalmozott - és egyre fogyó - anyagokból pénzt csinálni, hogy csak csomagban hajlandók eladni mindent. Egy vadászboltos barátommal megpróbáltunk vasiratszekrényeket venni, de csak úgy voltak hajlandók az üzletre, ha veszünk egy fél laktanyára való ócska irodabútort is. Azt meg kenjék a hajukra. Majd amikor már senkinek nem kell, akkor vagy bezúzzák az egészet, vagy néhány példány kikerül valami szeméttelepre, és az egész hazai sajtó ezen fog csámcsogni, mert mindenen rajta lesz, hogy titkos. Az ökrök.
Előzmény: bloki (3304)
bloki Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3304
Talán egy-két év múlva változik a helyzet dokumentáció-ügyben. Lehet, üzletet akarnak csinálni belőle, majd járhatunk az antikváriumokba!
Előzmény: Volt tüzér (3303)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3303

Sajnos nem emlékszem erre a digitalizálásra, tehát vagy nem voltam már ott, vagy engem elkerült a dolog messzire.

Minden valaha rendszerben lévő légvédelmi eszköz teljes dokumentációja Mezőfalván van a legjobb tudomásom szerint. Legalábbis egy volt kolléga ezt mondta. Viszont még ahhoz sem tudtam hozzájutni, ami már meg lett semmisítve, a titkosságát meg korábban feloldották. Az orosz a Volhov, Nyeva, Kub és Krug titkosságát visszavonta, csak a Vega, a Vektor és a Szenyezs maradt titkos, természetesen az összes járulékos vackaikkal együtt. Próbáltam Volhov dokumentációt szerezni, de semmi együttműködési készség nem volt a volt munkatársaimban. Pedig piszkosul fájt rá a fogam.

Előzmény: bloki (3302)
bloki Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3302

Persze, csak a magassági adatokat mazsoláztam ki a térképlepedőből, ami a tényleges digitalizálástól messze volt, csak én nevezem most el a folyamatot annak, macskakörömmel . Furcsállom, hogy nem tudsz a dologról, mert egy közvetlen munkatársad sózta a nyakamba hazánk rajzát. Ráadásul, az adatbevitelt másfélszer csináltam meg, mert volt egy nagy adatvesztés is a folyamat során. (Egy színes, CGA monitoros XT számítógépen csináltam a bevitel, egy kis programocska kijelezte a koordinátákat, a magasságot beütüttem, Enter, új koordináták.) Az adathalmaz utóéletéről nem tudok, hogy a Hadművelet mit csinált vele fogalmam sincs. Lehet, hogy Tartálynak maszekoltam? Ill. valamit láttam a kész dologból, mert egy talpraesett tiszthelyettesünk Enterprise-masináján grafikusan leképezte ezekből az adatokból a területet. Jó volt látni az eredményt. De ez csak hobbimunka volt részéről, nem hadműveleti hasznosítás.

A Szenyezs dokumentációjáról tudsz valamit? Ipartöténeti érdekességek iránt érdeklődők számára hasznos lehet. st patricknál pl. jó kezekben lenne.

Előzmény: Volt tüzér (3301)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3301

Nem tudom, ki lehetett az a kolléga, de a "kérése" alapján azt ki merem jelenteni, hogy a térkép digitalizálásáról halvány fingja sem volt. A TÉHI Magyarország területét 1 : 50 000 méretarányban kezdte digitalizálni. Ez mintegy nyolcvan embernek eltartott valami öt évig, és ráadásul távol sincs az eredmény a tökéletességtől. Pedig ők az egyszerűbb megoldást választották, a hagyományos térképszelvényeket beszkennelték, és arról rajzolgatták át a tereppontokat (állítólag a Geomédia?) egy térinformatikai program segítségével. Kutya kemény meló lehetett, de az eredmény nem lett tökéletes. Ráadásul én, - aki a régi magyar topográfiai térképeken nőttem fel - egy erősen adathiányos szarnak tartom az egészet, ami szerintem több szót nem is érdemel. Majd ha megcsinálják a régi 1 : 25 000 méretarányú térképek adattartalmával az új digitális térképet, netán a FÖMI 1 : 10 000 méretarányú digitális térképe is elkészül, akkor már ér valamit a dolog.

Tény az, hogy ez lenne a fejlődés útja, és én láttam is ilyen melót a némileg felkészültebb amerikaiaktól, de nekünk egyelőre csak ennyire telik.

Egyébként feltételezem, annak idején annak a lepedőnek csak a domborzati adatait kellett volna digitalizálni, ami a TÉHI gondozásában ugyancsak létezik, (DDM - 5, stb.) de azt viszont el tudom képzelni, hogy annak a formátuma nem volt a speciális katonai berendezés számára fogyasztható.

Egyébként vannak emlékeim, hogy annak idején az 1. Opk. (H.ZS.) mutogatott nekem egy egyszerű kis programot, (Commodor 128-on futott) ami egy települési helyet kiválasztva kidolgozta a különféle magassági adatokra a kismagasságú tűzlehetőségeket. A masinának eltartott a dolog egy percig, én meg néhány évvel azelőtt papíron egy hétig szenvedtem vele. Tehát ott is valami digitalizált domborzati adatok voltak jelen, bár szerintem erősen elnagyoltak voltak.

Előzmény: bloki (3300)
bloki Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3300

Ha már "kotnyeleskedsz" itt a Szenyezs-ügyben, kérdeznék egy hadműveletit tőled. Egy hadműveletes kolléga beállított egy lepedőnyi, szelvényekből összeragasztott térképpel, hogy ezt be kellene "digitalizálni". A nyolcvanas évek végén ez azt jelentette, hogy a Bécstől Kecskemétig, a teljes honi É-D-vertikumban négyzetkilométerenként le kell olvasni a térképről a legmagasabb tereppontot, majd beütni a gépbe egy erre írt szoftver révén. Ez kollektív munkának índult elméletben, de végül a kezdetektől a végéig rám maradt az egész. A magasságvonalak helyes értelmezésével a térkép négyzeteibe beírkáltam a helyi maximumot, majd aztán később vittem gépre az adatokat. A Balatonba akkor lettem szerelmes, mert olyan síma volt. (Közlöm a széles nyilvámossággal, hogy a magyar tenger tengerszintfeletti magassága 104 méter!) Sajnos csak 600 km2. Maradt még többtízezer.

Szóval, a kérdés a következő: mi a francnak kellett nektek ez magasságtenger akkor, és a térképészeti intézet nem lett-e volna jobb megoldás?

Előzmény: Volt tüzér (3298)
bloki Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3299

Az igazság az, hogy csak rémlenek a dolgok, igen haloványan, mint jeleztem. A Szenyezsnek természetesen volt vadászrávezető csatornája, a prospektus jól írta ezt, de amikor átmentem a sturmanokhoz, akkor általában azt láttam*, hogy két indikátorernyőt néznek (egy körköröst meg egy magasságmérőt), és fóniásan kommunikáltak a pilótával, akinek hangja a g-ktől olykor igencsak eltorzult, amit a nem kifejezetten hifi rádiókapcsolat ellenére jól ki lehetett venni. Ezek nem az automatizált rávezetés jelei, ugyebár. Meg olykor anekdotáztak: "Fordulj ki balra, mert benne leszünk a Hiradóban! - átsodródás a határon."  

Az is rémlik, hogy bizonyos gyakorlási feladataikhoz kérték, hogy kapcsoljuk be a Szenyezst, de, hogy ilyenkor pontosan mit használtak a rendszerből a vadászrávezetők, már nem tudom.

--------

*"Vannak a sturmanok, és vannak, akik dolgoznak!" így élcelődtem velük, de komolyra fordítva a szót, rendes, okos fickók voltak, inkább ilyen emberi jellemzők maradtak meg bennem, mintsem technikai paraméterek, mert az utóbbi felejthető, felejtendő volt.

Előzmény: st_patrick (3297)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3298

"Viszont a Szenyezsről orosz prospektus azt írja hogy rendelkezett vadászrávezető csatornával is. Amit nekünk adtak anno azon nem volt ilyen?"

De volt. A sárbogárdi harcállásponton a vadászirányítóknak külön fészkük volt, de hogy mit csináltak ott, azt ne kérdezd. (Egyébként ők se tudták, hogy én mit csinálok.) Az biztos, hogy a Szenyezs emlékeim szerint valami 40? légicél ellen tudott jó néhány rakétaosztályt, - köztük a Vegát is - irányítani, és az is meg volt határozva, hogy hány vadász rávezetésére képes egy időben. Ám ilyen adatokat tőlem ne kérdezz.

Előzmény: st_patrick (3297)
st_patrick Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3297

Üdv!

Na ez volt amit nem értettem:-) A Vozduh amiről te írsz úgy tudom h a rt. századok mellé meg az ezredörsök, háp-ok mellé volt rendszeresítve. Viszont a Szenyezsről orosz prospektus azt írja hogy rendelkezett vadászrávezető csatornával is. Amit nekünk adtak anno azon nem volt ilyen?

Előzmény: bloki (3296)
bloki Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3296

Az Rt-seknek volt egy PORI nevű berendezése, ezt neveztem digitalizáló berendezésnek, tulajdonkébben illesztőkabin volt, jól vélekedtél.

A vadászrávezetéssel kapcsolatban már a kérdésed előtt is kutakodtam egyre halványuló emlékeimben, de igazán kontúros kép nem rajzolódott ki. A vadászrávezetők (sturmanok) HÁP-ja ott volt a szomszédunkban, és volt is egy elektromechanikus rávezető rendszerük  - a VP-11, a pilótának megmondta, hogy merre, milyen magasra menjen a cél észlelése érdekében -, de mivel, a vadászrepülő csapatoknál nem volt automatizált vezetési rendszer, erősen féloldalas volt e szisztéma, érdemi szolgáltatást a Szenyezs nem adhatott.

Előzmény: st_patrick (3294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!