Sziasztok! pizza tésztára szeretnék egy jó fincsi paradicsomos mártást elkészíteni, (de jöhet más is) eddig a tubusos pizza krémet használtam de nem ízlik.! Tőletek tanultam a finom paradicsomos spagetti receptjét,(azóta is azt csinálom) de kellene egy a pizzára való finomság is. :-))
Én is szeretem lapozgatni ezt a könyvet, olvasmányos, és nem csak szakácskönyvként veszem a kezembe. Egyébként a Magyar Elektronikus Könyvtárban megvan, tehát ha vkinek nincs pénze rá, ITT elolvashatja a recepteket. :-)
Mint kezdő, egy hülye kérdés: Ugye eredeti canelloni tészta is jó .. és azt ki kell főzni vagy csak megtölteni és majd megpuhul a sütőben a tölteléktől, mártástól??
Egy szeles nagy edenyben olivaolajon megpiritjuk a finomra vagott hagymat, belereszeljuk a sargarepat, zellert, beletesszuk a daralt hust + sonkat, jol atforgatjuk, piritjuk, pici feherborral felontjuk (vagy korty vizzel). Fozzuk kb. 10 percig, aztan beleontjuk a paradicsomot. Sozzuk, borsozzuk, kb. 1/2 ora hossza alatt megfozzuk, friss petrezselyemmel izesitjuk.
Forro sos (pici olaj) vizben kifozzuk a lasagne lapokat, amiket hideg viz alatt (kiszedes utan) lehutunk, es tiszta konyharuhan pihenni hagyjuk.
A raguba egy kis parmezansajtot keverunk.
Egy kivajazott jenai talba szorsan egymas melle rakjuk a toltott es felcsavart cannelonikat (kifott lasagne teszta - egy csikban ragut halmozni ra, es felcsavarni).
A tetejet megkenjuk besamell martassal, 1-2 pici darab vajat dobunk ra, reszelt sajtot (parmezant) is tehetunk, es 200 fokos sutoben kb. 1/2 ora alatt atsutjuk.
Langyosra hagyjuk hulni, es szervirozzuk.
akkor a hússzósz másmilyen. az én hússzószómban (eléggé originális a recept) van zöldség is, gyakorlatilag leveszöldség nagyon aprítva. az eléggé macerás ám... ja, és mi túrót is rétegezünk. majd beírom jól a mi lasagne receptünket.
most megyek sétálni :)
En sose foztem elo, ha Barillabol csinaltam, meg hasznaltam egy masfajta, kevesbe egyenletes hazi, de a Sparban kaphato lapokbol is, sosem lett kemeny, csak ha elbenaztam es a tetejere nem raktam eleg szoszt.
Nekem a ferjem nagyanyja folyton gyurja a jo kis hazi tesztat. A multkor megkertem, hogy csinaljon lasagne lapokat. Szegeny eloszor nem is ertette, mit akarok irolap nagysagu (najo, tulzok:)) csusza tesztaval, de megcsinalta, en meg hipp hopp lasagnet csinaltam belole. Nagyon finom lett, csak annyi volt a kulonbseg, hogy vekonyabbak voltak a lapok, de egyenletes vekonyak, es gondolom a hazi teszta tovabbi elonyeit nem kell senkinek ecsetelni:))Szoval tobb reteg belefer ugyanabba a sutotalba. Klassz.
Én is csodálkoztam, mikor a csomag egyharmada se fogyott el a családi adaghoz! :-) Így már nem is olyan drága a Barilla sem... Valami akciós olaszt vettem a Lurdyban 200ért, 30 lap volt benne, fél kiló. Mivel a többi dizájnból :-) mindig fél kilót használok el 4 személyre, gondoltam, ehhez is pont elég lesz. Na, összesen 9 lap kellett, és tele lett a szögletes tűzálló tál. :-)
stefiadri: tényleg nem tart sokáig, mert nem muszáj készre főzni a paradicsomszószt, vagy a húst, úgyis puhul még a lasagnelapok közt is a sütőben.
Na pont ezért kéne megcsinálni :). Nekem 5 perc a besamel, 7-8 perc a hússzósz, még 5 perc a rétegezés, 2 perc a sajtreszelés a tetejére, becsusszan fél órára a sütőbe és kész. Az egyik leggyorsabb, lásztminites vendégváró kajám :). És egy doboz Barilla tésztát használok már jóideje, nagyon sokra elég a benne lévő (igaz, én csak két személyre szoktam csinálni).
elvileg úgy kell ezeket a lazannyákat csinálni, hogy előző nap/este már lerakod a cuccokat a tepsibe, akkor a szószos részekből kicsit megszívja magát-puhul, és amikor összesütöd, pont jó lesz.
személyes megjegyzés: működik. finom. de ez az, ami a lazannyát nálam a macerás kategóriába sorolja...
Lasagne lapokat lehet kapni frissen készültet, fóliázva. Azt nem kell főzni, elvileg, de....nekem nem ízlett úgy, nyersnek találtam a tésztát sűlés után, főleg a vastagabbakat. (merthogy ezek nem egyenlő vastagságúak)
Következő lasagne készítésénél minden lapot szűrőben 2-3 percig előfőztem. Így már finom volt! Egész más!
Ha használtatok már ilyen "friss" (nem szárított félkész tésztát), írjátok meg hogy hogyan készítettétek és milyen eredménnyel.
De azért vitathatatlan, hogy könnyebb elkészíteni ezeket az "instant" lasagnekat. :-) A canelloniról nem is beszélve. A múltkor csináltam először ilyen lasagnet, izgultam is, nehogy túl kemény maradjon a tészta. A végén persze túl leveses lett, de elfogyott. :-)
Nyugodtan töltsd meg bármelyik leírt paradicsomos sugo-val (jó kis pepecs munka :-) ), egy tűzálló tálban alá is tegyél egy keveset a szószból, és a tetejüket is locsold meg, aztán mehet rá a reszelt sajt.
Egyszer ettem nagyon finom ricotta-spenótosat, ehhez kevés olajon/vajon dinszteld meg a spenótleveleket, mehet rá fokhagyma is bőven, aztán morzsold bele a ricottát, vagy kutyaközönséges túrót. Só, bors természetesen kerül bele. Ezzel a masszával mgtöltöd a canellonikat. Ízlés kérdése, hogy alá-fölé akarsz-e paradicsomszószt önteni, vagy csak így "zöld-fehéren" vajjal-sajttal sütöd.