Köszönöm az összes választ. Igazából már jó két hónapja inaktív vagyok, mert meguntam, hogy csak "átjátszózni" tudok. Ezért szeretnék szert tenni egy jó RH rádióra, ami igazán olcsó, hátha visszajön a kedv. :-)
Mire akarod használni? Amatőr sávon nem találsz FM partnert.CB-n meg elég maceráslesz a csatornákra ráállni illetve főleg ott maradni. Antennát és kézibeszélőt persze amatőr fiókból is össze lehet hozni.
Üdv! Lenne egy kérdésem: egy R-123M rádióval ha rendelkezik az ember, mennyibe kerül kézibeszélőt és "kis" helyen elférő 10m-es sávra való antennát szerezni hozzá?
Megnéztem én is az oldalt, valóban szép, és igényes, még így körvonalazódó formájában is. Nosztalgiával tölti el a látogatót, bár nálunk - a MÁV-nál - ezek a berendezések a mai napig használatban vannak, sőt, a gerincét alkotják a technikának. Nap mint nap találkozok ezekkel a készülékekkel a különböző vasúti szolgálati helyeken.
youtubon,hogy megvan e még e az ats 909 d, mert hamarossan mondanék privátba frekit amit megleshetnél, bár sajna egész hétvégén esett az eső, így nem raktam ki antennát RH ra meg adó se készült még el.
Köszönöm a gyors válaszokat és a baráti jótanácsot XANTITOL ,a probléma meg oldodot Lajos88 által leirtak mentén ,köszönöm, és hol találok a többi PMR csatorna frekilyéröl táblázatot.
Kezdö vagyok, és elszánt mert a munkámhoz szükséges.
Azt kérdezném ,hogy hogyan lehet a Wouxun KG-UVD1p rádioval PMR rádiora adást inditani kb 10-métere van a két rádio ,és a MotorolaPMR(3as csatornán van) adását veszi szép tisztán a Wouxun de a Wouxunrol az inditot adást nem veszi a Pmr de ha veszi is akor is recseg ha szkenelek a Motora látja de nem nyit ki a zajzár általában a motorala nem lehet rossz mert kettö van belöle és egyikel sem megy a lépésköz 6,25khz a Pl. Wouxun KG-UVD1p frekilye 446,025.
Boltokban a NiZn akkumulátor. Ami a különleges benne, hogy 1,6 V a feszültsége szemben a megszokott 1,2-vel. Spec töltő is kell emiatt, de tessék végiggondolni a többi lehetőséget!
Most még kisebb a kapacitása, mint egy NiMh cellának. Ugyan azokban méretekben (is) készül. AA, AAA, D. Önkisülése is kicsi állítólag, nem haragszik a durva kisütésért és a gyorstöltésért sem.
A ződek se pampoghatnak, mert a Zn igen barátságos anyag.
Kivittem elöbb a kertbe és két kettes körzetből lévő amatőrön kívűl mást nem hallotam magyar hangot csak CW -n, lehet fórumosok, mert épp töltögettek le netről :)
Fogtam már vele kalóz műsorszóró adót is meg légisávban beszélgetést,stb.
Nagyon jó vétele van ami nekem eddig feltünt:
-kijelző halvány de arra felhívta az eladó a figyelmet,hogy állítólag minden gyenge a fényerő.
-szerintem az FM sáv KF közepén húzni kell,mert érezni egyforma frekitávra le fel nem olyan és -0,5 nél szinte ugyan olyan mint a frekin de +0,5nél már nem.
Kérdéseim:
Ebben nincs rds meg stereo?Bár fülesen még nem szemléltem stereo e.
Jól látom 3,5jack csati lenne az am fm antenna is?Oda mit érdemes kötni 75ohm,50ohm?Szimetrikus,asszimetrikus?
Másik topikba még írok mivel az itt off lenne,mert lenne kérdésem légisávval kapcsolatban.
Mindent próbálj ki. Van-e elég hangerő, mélyhangok főleg. Minden sávot végignyomkodni. Potirecsegés. Elemtartóban rohadás nincs-e.
Arra lehet számítani, hogy egy teljes elkó készlet csere szükséges. Ez akár 25-30 db is lehet. Ez természetes az összes abból a korból származó cuccnál.
Van ilyen antenna. De valóben elég keskeny sávúak.
Valamivel jobban teljesít mint a gyári gumirudi, de csodát ne várj. Viszont sokkal kényelmetlenebb.
Bizony van olyan, hogy egy domb kitakar és legfeljebb ha egy nagyon magas fára másznál, az segítene. Ilyenek ezek a rádióhullámok. Máskor meg "kéretlenül" megy messzebbre mint kellene és tavolról is kölcsönös a zvartatás.
Segítségeteket szeretném kérni, a problémám a következő:
Hétvégén a Mecsekben airsoft játékon volt szerencsém részt venni. A terep sűrű erdő, és nagyon tagolt domborzat. A gondom annyi, hogy a puxing 888 rádió egyszerűen kevés volt, és sokszor nem tudtam elérni azt, akit szerettem volna, természetesen PMR frekvencián voltunk. (A távolság légvonalban nem volt 1 km-nél több.)
Több helyen is találtam olyan flexibilis, nagy nyereségű antennát, aminek a csatlakozója stimmel, de a leírása alapján 144-430 MHz a használható tartomány, emiatt a 446 körüli PMR frekvenciák vételi és adás teljesítményét nem tudják ezek növelni?
Bocsánat, ha amatőr volt a kérdés, vissza is olvastam, de nem leltem választ a kérdésemre.
Ha július 3. hétvégéje, akkor találkozó Makón! A több mint ötven éves múlttal büszkélkedő Makói Rádióamatőr Klub (MRK) tagsága meghív minden rádióamatőrt, CB rádióst, a rádiózás iránt érdeklődőt, családtagjaival együtt a XIX. Délkelet-határ menti Nemzetközi Rádiós Találkozóra.
Időpontja: 2011. július 16.
A találkozó a Maros-parton, a makói Tűzoltóság kiképzőközpont üdülőjének területén lesz. Ez a helyszín kb. 300 m-rel "közelebb" van, mint a korábban megszokott "napközis tábor"!
Az üdülőt a Makót átszelő 43 jelzésű főútról (Szegedi utcáról) leágazva lehet elérni. GPS: 46fok 1153,16" (46,1980999fok) N, 20fok 2812,33" (20,4700908fok) E
A találkozáshoz, a beszélgetéshez 600,- Ft/adag áron jóízű bográcsgulyás ebédet ajánlunk. A "bolha-piac" mellett büfé fog üzemelni, és a bátrabbak kipróbálhatják a Maros-parti strandon épülő, de részben már használható kalandparkot is.
Mindenkit szeretettel vár a Makói Rádióamatőr Klub tagsága - HA8KCI
Rácz Mihály klubelnök HA8EB
További információ: www.ha8kci.hu E-mail: ha8kci@freemail.hu vagy ha8en@teleline.hu Tel.: +3630 4916345
A találkozó napján útbaigazítás a szegedi (R2X) átjátszón, illetve a szimplex S21-es frekvencián!
Volna valakinek 3.3 mikrofarad 400V kondenzátora? Kifizetném, a postával együtt. A nagy cégek elég drágán szállítanak, egy kondiért nem fizetnék annyit.
Szevasz HG4I! Kedden jártam a nagyfaluban, és ráérő időmben a Pannónia utcából átrándultam a Visegrádiba. És jól pofára estem, nem tudtam, hogy ismét nyugdíjba mentél.
Mindenesetre Lajossal jól elbeszélgettünk (kiderült, hogy több kollégám évfolyamtársa volt az egyetemen), és kávéztunk egy jót, úgyhogy a cég imidzse nem sérült. Egyáltalán nem, sőt!
Az hát... meg egy kis történelem :-) Hogy milyen alkatrészekért csorgott a nyálunk annakidején. Volt néhány holmi abban a régi katalógusban, amiért a fele királyságomat odaadtam volna.
Először is: míg ti a plutokapitalista szelvényvagdosó korkedvezményélvező nyugdíjasok henye életét élitek, én a kizsámányoló, népelnyomó karvajtőke igáját húzom! Meg a mozg. munka!
Ahoj! Egy kissé offtopic kérdésem van. Van egy infrás masszírozógépem, elromlott. Szétszedtem, az elektronika egy Graezt hidat tartalmaz, és van egy kondi, az egyik lába szenes, az egész cucc amperszagú. A kondenzátoron 335K a jelölés, 400V-os. Ezek szerint ez 33 nF?
A TUNGSRAMBAN DOLGOZOTT A HARMINCAS-ÖTVENES ÉVEKBEN MAGÓ KÁLMÁN. RÉSZT VETT A HARMINCAS ÉVEK VÉGÉN FOLYT TELEVÍZIÓS FEJLESZTÉSBEN, AMIRŐL RÉSZLETES MUNKAFÜZETET VEZETETT. EZ MÉG NÉHÁNY ÉVTIZEDE MEGVOLT, DE KÉSŐBB ELTÜNT.
KÉREM, HA VALAKI TUD A FÜZETRŐL, VAGY A TÉMÁRÓL KÉSZÜLT MÁS FELJEGYZÉSRŐL, ÉRTESÍTSEN.
Szolnoki rádióamatőr találkozó pontos időpontja mikor van , írja már le valaki .
Ugyan is a HA9BFS hónapok óta hülyeséget beszél hogy el marad meg nem az utolsó hétvéngén lesz . És hogy az ő " térképe " )))) nem azt mutatja , és van partnere a kiskőháton , mások is félre vezetik a hallgatózó és meg figyelő állomásokat .
Pedig már többször is elmondták nekik a pontos ídőpontot de ma is értetlenkedtek és még sem tudják meg jegyezni .
Mindenkinek jó napot! Van egy Yaesu VX1000 mobil rádióm a DTMF jelek hosszát szeretném növelni. Ez a rádió számítógép programozású, de ott nincs rá lehetőség.
Ha manuálisan nyomkodom a billentyűket akkor is rövidek a jelek, ha beírom és elküldöm akkor szintén rövid jeleket ad. Az echolink kapu nem tudja értékelni.
Kár, hogy nem értél oda, Qqberci, Volt Tüzér,és oldrad kartácsakkal úgy elmúlattuk az időt, hogy a fél hármas vonat nélkülem ment el a Liszt Ferenc Pályaudvarról :-)
Lehet, hogy a megbeszélt fél egynél később kezdjük, mert Volt Tüzér kartárs nem biztos, hogy odaér fél egyre. A telefonszámomat tudod, Qq-ét is. Lehet, hogy már oldrad is olvas minket, biztos leballag Ő is, ha ráér, és akkor megint leszünk néhányan :-)
Ezt én is tapasztaltam három napja. Még az egyik hazai országos kereskedelmi adót is elnyomta egy török adó és az RDS vétel is tökéletes volt. Mindez autórádióval egy völgyben álló helyzetben.
Világvégén csendes faluban amikor még nem is volt mindenki lakásában minimum öt darab kapcsolóüzemű tápegység(pc,telefonaksi töltő,stb-stb) addig minden nyáron eszméletlen jó távolsági vételeket lehetett kifogni akár több órán át is az fm műsorszoró sávban.
4elemes yagi volt V -re és egy 5 elemes yagi H ra meg egy kis antennaerősítő és egy jvc tuner.
Egy meglehetősen érdekes jelenségnek lettem a tanúja ma reggel negyed tíz körül az M5-ös autópályán Kiskunkfélegyháza és Szeged között.
Az autórádión az FM adásokat léptetve egyszercsak elkezdtek szállingózni a török, görög és ciprusi FM-adók. Utóbbiak közül a ciprusi RIK-et a fejegység RDS-e is azonosította. Szegedre letérve aztán elmaradt a vétel, de kb fél óráig az M5-ösön folyamatosan jó minőségű volt.
Teljesen kívülálló vagyok, de úgy tudom, hogy a nyilvános FM-adók hatósugara néhány tíz km. Az RDS-jelhez pedig kiváló vétel kell.
Nahát, ne tudd meg mi volt tegnap a dilin! Úgy néz ki, kiadták a parancsot, hogy az összes nyugdíjast le kell járatni. Innentől nem folytatom, nehogy ezt a topikot is megmérgezze valami droid. Ha kívácsi vagy rá, nyitva az imélem.
lattam a hsz-odat, csak mar nem tudtam visszairni.
Probald meg kezzel beirni a frekiket a VX-7 esedbol beolvasott fajlba, es azt probald meg visszatolteni a radioba, ugy sztem menni fog.
Lehet, azert nem volt jo, mert nekem 40-60Mhz, 120-225Mhz, 300-500Mhz kozott nyitott a radio, es a tied erre beszolt, hogy clone error. (nekem pl. vannak benne a repsavon is 1-2 Khz-es Shiftek, hogy a repsavon is hallhato legyen, ha FM-ben adok)
Alighanem egy VEF-ét aprítottam fel :-(. HAMbazárban megkaptam - ill. küldik - majdnem mindent. Ha működik a ketyere, akkor szólok, hogy figyeljétek a kísérleti adást. Egy 80m-re méretezett félhullámú inv. V-vel 4W, meglátjuk, milyen lesz. Persze azt még nem tudom, hogy fogok szólni, de majd kitalálom ;->
Igazából rövidhullámos rádió ferritje lenne jó. Pl. pont a japán rádiók ferritje 2 MHz körül már rezgőkörbe nem igazán, legfeljebb trafóba jók. Balun és Tsai.
Pl. Orbita kisrádió volt rüvidhullámú. De próba cseresznye.
Ha a végfokban nem érzi jól magát, melegedni fog a vasmag. Meg a tranyó.
Kicsi kersztmetszetű vasra ne. Szerintem, tapasztalatom, 10 MHz körüli frekire könnyen lehet vasat találni. A vas hasznos keresztmetszete a fontos, azért hogy ne szaladjon telítésbe, mert olyankor "harmonikus gyár" lesz a végfok, sőt a tranyó hamar el is száll. Próbáld meg egy tranyós zsebrádió ferritjére tekerni, abba lehet találni 50-60mm hosszút, ha van türelmed középen beköszörülöd, eltöröd, és mindjárt van kettő darabod. A 22-es SWG átmérőben 0,71 mm, tehát ráfér, igaz hogy nem SMD méret de ha van hely nem probléma. Nekem 2 db 10×120 mm tranyós rádió ferriten van egy 4:1-es balun, 100 W kimenő és nem melegszik. Szerintem még egy is elég lenne.
Nekem akkor nőtt be a fejem lágya amikor épitettem a hirközpont részére egy T2FD antennát. Részben otthonról hozott anyagból. Jól müködött, használták is. Kaptam érte egy irásbeli figyelmeztetést, hogy ez nem tartozik a munkaköri kötelességeim közé, csak a javitás. Ez betette a kaput, átigazoltam más céghez. Pár hónap múlva látom illetve hallom az ottmaradt kollégáktól, hogy valami idegen vállalattal legyárttatták ugyanazt az antennát és ugyanoda is helyezték mivel én nem mondtam, hogy milyen meggondolások alapján terveztem (nem kérdezték). A hely kiválasztását pedig csak az indokolta, hogy akkora darab kábelem volt. A licenszdijat a mai napig várom... :-)
Elfogadom, azt tudtam hogy a HARKÁLY a horizonton túli rakéta indítások figyelésére szolgált, szolgál, nem tudom. Jobban mondva a rakéta ahogy elérte az ionoszférát, abban olyan változásokat okozott ami információt hordozott. Azt hittem hogy a kettőnek van köze egymáshoz.
Folytatva a felsorolást: - más trehányságából. Ha valamivel sok gond van és az ember nem tudja elnézni, hogy hogy néz ki az a berendezés, ami másra van bízva, de az sz...-ik rá, a főnök meg nem szól neki, mert mittudomén. Valaki majd csak megjavítja stb.
Ne haragudj, ez tipikus eset! Csináld meg, -önszorgalomból,-hivatástudatból,-szakmaszeretetből,-........., utána ez is a Te feladatod lesz. Jártam már így nem egyszer, azt hittem benőtt már a fejemlágya, nem, most sem. Főleg a szakma szeretet ami nem hagyja nyugton az embert, de ez így van jól!
Azzal az IRX müszerrel nagyon kevesen foglalkoztak. A met. szolg.-nál az egész távközlési müszaki osztály kb. 5 emberből állt akik javitottak mindenféle rádióberendezést az FM10-160-tól a különféle RH vevőkig. Volt 20 vidéki állomás, 6 URH átjátszó, rengeteg berendezés. Amikor odakerültem és elkezdtem az ionoszféra müszerrel foglalkozni akkor azt rám testálták és mivel a javitás nagyon macerás volt (Békéscsaba) senki más nem akart hallani sem arról, hogy helyettem csinálja. Nyilván más is belejött volna idővel.
Szerelő nem volt sok, osztályvezető viszont kb. ugyanannyi. Azok feltűnően nem csináltak semmit, jóllehet némelyik jó szakember volt.
Nem vitatkozom, mert nem értek hozzá. De, ha a korabeli katonai mérésekről meg akarsz tudni valamit, akkor az MN1480 nevű topikban szívesen beszélnek róla. Engem spec. az sem érdekel, mert utáltam ott lenni (egészen személyes és meggyőződésbeli okok miatt). Ettől kezdve abba is sz...-tam bele, ami kötelező volt.
A meteorológiai méréseknek úgy semmi értelme nincs, hogy egy észlelési helyről származó információt elszigetelve értékelünk. A titkosság is igy értelmetlen. Pl. egy ciklont csak akkor lehet felismerni ha legalább fél Európányi területet látunk egyszerre. Ha egy emberből csak egy bélyegnyi területet látnánk akkor biztosan nem ismernénk fel.
Igen, nagyon szép munka volt. Csupa olyan rádióberendezéssel foglalkoztam aminek máshol egyenként sem juthattam volna a közelébe. Még Enigma titkositó is volt, szupertitkos csúcstechnikaként vezették elő. :-) A gond az volt, hogy anyagilag ezt egyáltalán nem ismerték el. A feleségem 18 évesen segédmunkásként jóval többet keresett.
Szakmailag egyértelmüen nagyon közel állt az a munka a rádióamatőrködéshez de megélni belőle nem lehetett. Sajnos rendre odahelyeztek valahol lebukott pártkádereket akiknek nem, hogy oda való speciális szakismeretük nem volt de másmilyen sem. Ezek aztán minden erővel gyürtek maguk alá mindenkit. 8 év után azt kellett látnom, hogy már mindenki parancsolgat nekem, olyan is aki 2 hete még azt sem tudta, hol a WC.
Az egy olyan világ volt, de senki ne csodálkozzon ha ezek után van némi averzióm bizonyos dolgokkal szemben.
Ez egy egészen infantilis vita. Szerintem mindenki másfajta meteo mérésről beszél. Még ebben a kis országban is lehetett többféle, esetleg nem is tudtak egymásról, mert netán szolgálati titok volt. A katonai az hót ziher, hogy az volt, hisz még ezreden belül sem pofáztak róla egymásnak a katonák, csak annyit, hogy van, mert köll. Ennyi!
Katonai meteorológiai méréseket manapság is végeznek, a repülőtereken egészen biztos. Lentebb kifejezetten az ionoszféra rádiótechnikai szempontból való méréséről beszélgettünk. Persze van, aki szerint fogalmunk sincs róla. :-)
A meteorológiában nincs igazán ruszki meg másmilyen rendszer. Az észlelések akkor érnek valamit ha legalább egy európányi terület minden adata egy helyen látható. Állitólag még a 2. v.h.-ban is adatokat cseréltek valamilyen szinten még az ellenségek is.
A hidegháború idején a met. adatok cseréje teljes és politika mentes volt, főleg ingyenes.
Beleugatok, ha megengeditek. Rendszeres katonai meteorológiai mérések voltak egészen a '90-es évek elejéig, amíg volt Tapolcán rakétadandár. Persze az valamilyen ruszki rendszer volt, úgyhogy semmi köze a témához, csak vau vau :-))
Nyilván katonai vonalon és más tudományos szervezeteknél illetve más módszerekkel volt ionoszféra kutatás. Én csak azt a bizonyos IRX müszert ismertem de nem zártam ki más lehetőséget.
A Meteorológiához biztosan csak 1db került. Tudtommal a 2db protón kivül nem épült több de a külföldre került vagy esetlegesen katonai felhasználású darabokról nem tudok semmit.
Valamilyen CB rádió végfokából kitermelt vasra. Ezek kb 7 mm átmérőjű vasak, 27-en is jó a q-juk és elég nagy a keresztmetszetük. Csak elég rövidek sajnos. Így a 28 menet nem fér ki egy sorban. De talán ez nem akadály.
Az én tudtommal a fejlesztő EMV-nél készült el az első 2 darab. Valószínűleg ezek kerültek a Meterológiai Intézetbe. Miután 1958 elején 10 darabra érkezett rendelés, az iparigazgatóság úgy döntött, hogy ezt a sorozatot már a BRG-nek kellett elkészítenie az óbudai Polgár utcában.
Az IRX sorozatgyártása tudtommal 2db-ból állt. Egy maradt Magyarországon amit 1976 vagy 77-ben örökre kikapcsoltak. Sokáig nem tudtam a sorsáról, most az O.M.Sz. Kitaibel Pál u.-i épületének előcsarnokában látható. Mint irtam, évekig javitottam. Nagyon mostoha körülmények voltak. Egy TSz telepen volt az állomás. őnökeim jóvoltából -akik szerint nyáron vidékre menni az nyaralás- mindig ősszel meg télen mentünk szerelni. Akkor viszont az út az állomáshoz járhatatlan volt. Tehát reggel le Csabára (Warsawával!) majd az országút szélén kellett hagyni a kocsit és az egész felszerelést gyalog, gumicsizmában behordani kb 1km-re. Legtöbbször legalább a szállodát fizette a cég. 31Ft napidij :-)
Az ionoszférakutató berendezést az Elektromechanikai Vállalatnál (EMV) fejlesztették ki. A négy fejlesztőt Kossuth díjjal tüntették ki. A berendezés a brüsszeli Világkiállításon Nagydíjat kapott. Sorozatgyártására az óbudai Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (BRG) került sor. További részletekkel érdeklődés esetén szívesen szolgálok. Egy példánya valahol megmaradt, néhány éve egy kiállításon láttam.
Adott egy Diamond 77NR antenna, végtelen nagy SWR -rel mindkét sávon. Rámértem multiméterrel, az antenna PL dugója és a pálca közt végtelen nagy az ellenállás . Leszereltem a képen látható menetes véget az illesztő tekercset tartalmazó részről, és a kiálló rézdrót-PL csati meleg közt is végtelen az ellenálás. Megmértem a PL csati meleg, és külső fémház között is az ellenálást, ott zárlat van. Mikor letekertem a fekete, menetes kupakot, mintha valami por szórodott volna ki. Remélem valaki érti a gondom, nem vagyok műszerész, csak ideges.
Akármilyennek is tünik sajnos igaz. Én nem ültem a dokumentáción, az ott volt Békéscsabán. Sajnos az a cég ilyen volt. Hajlamosak voltak a tényleges munkát végzőkről elfelejtkezni és holmi ejtőernyősöket favorizálni. Volt még egy pár dolog ott ami regénybe illene, pl. a rengeteg fiatal halott. (Ld. III/III)
Jellemző volt, hogy kifejlesztették talán a HTV-nél az IRX ionoszféra vizsgáló müszert. emekül müködött a békéscsabai meteor állomáson. Valami világkiállitáson nyugaton dijat is nyert. Ősszesen 2 példány épült belőle. Egy régi RT évkönyvben hosszú cikk is volt róla, a magyar ionoszféra kutatás történetéről. Fejleszteni viszont soha nem fejlesztették.
A történetből egy dolog kimaradt: Miért szünt meg az ionoszféra mérése? Azért mert engem elvittek katonának és én voltam az utolsó aki meg tudta javitani. Hozzátartozik a történethez, hogy pár év után meguntam a világmegváltó alkotást és elmentem egy épitőipari céghez mindenesnek az irástudatlan szabolcsi cigányok közé. Azonnal annyi fizetést kaptam mint amennyit a kvalifikált szakmai munkáért a főosztályvezető. Ennyit a magyar hiradástechnika történetéről. :-)
Keresnék bármilyen fellelhető dokumentációt, kapcsolási rajzot, akármit a BRG TR-321 típ. rádiójához (nagyon hasonló - csak külsőre - az Ascom SE540-hez).
Akkoriban a költség semmit nem számított. Az nem volt reális indok szerintem.
Sőt!
A millió eltérített ár miatt soha nem is lehetett tudni minek mi is a valós költsége. Amikor az energiaáraknak vagy a nyersanyagok árainak csak rubel viszonylata volt.
A munkabéreknek sem volt a termeléshez vagy az értékesítéshez közük semmi .
Az árakat egy hótt kívülálló agyagagyú politikus szabta meg egy pártkongresszus irányelvei szerint.
Az autógyártásban nagyon szoros a rés a termelésben. Nem csak a mutyukinál, mindenütt. Haszon a kis autókon igen minimális, ha van. Ha tudják, nyomott áron adják és a nagyobb modelleken van az igazi haszon.
Meg természetesen a szervizen.
Itt is minden gyár ugyanolyan módszerekkel próbál költséget lefaragni. Mint a híradástechnikában. Mert sok 1 dolláron múlhat, hogy egy gyár úgy jár, mint most a Saab vagy nemrég a Volvo.
Vagy a teljes brit autógyártás. Pedig nem voltak kispályások.
Amikor egy német népautó veszi meg a Bentley-t.....
Azt rebesgették, hogy állami megrendelésre történt, pusztán gazdasági(-talansági) okból. Olyan szart gyártottak nagy költséggel, hogy ez volt a sorsa. Akkor még bűnös cselekedet lett volna a felszámolás, elbocsájtás stb. Na, vajon miért nem volt személyi sérülés?
"Menjen mindenki üdülni, kitört a jólét!" Aztán adj neki!
Biztos olyan szuper minőséget gyártott, hogy a Texas vagy a Motorola csődbe ment volna.
Vagy a világhírű orosz gyárak befuccsoltak volna K1LB553-al.
Az a pár BOÁK típus nem volt egy világmegváltó fejlesztés.
De az igazságot sose tudjuk meg.
Lehet szimpla biztosítási csalástól kezdve a KGB & Tsai összeesküvése is. Vagy valami hadiipari fejlesztés bukta elötti eltüntetése is. Személyes hatalmi harc, egy jó luvnya birtoklásáért.
Mi felhasználók, ha volt mód a Texas SN7400-t választottuk.
Igaz,hogy megméregetve a paramétereit,a Gauss-görbe közepe hiányzott.
Mindig voltak úri felhasználók,akik ezt a hiányzó szeletet elhappolták.
A pórnépnek meg jutott a többi.
Az "emménk-autó" folyamatosan (15 éven át) évente kétszer árcsökkentést kért a beszállítóitól. Elfeledve,hogy az energia és nyersanyagárak ezt nem engedik.
Én csak az üveg részét ismerem,de azt tudom,hogy amit szállítottunk nekik,annak pont az ötszörös volt az ára,ha valaki szervízben újat szereltetett.
Ha a keleti mentalitást említitek,nekem a harács-simli jut eszembe,ráadásul az ótvar minőség.
Dolgozz japán minőségben és a termékedért japán árat kérhetsz.
Először a munka, utána az érte járó zsozsetta.
Nálunk (is) fordítva ültek (nagyon-nagyon)sokan a lovon.
1. Kapjak fizetést.
2. Ezért bemegyek.
3. Ha nagyon cseszegetnek, dolgozgatok.
4. Felelősségvállalás kerülendő.
5. Ej, ráérünk arra még.
Vajon miért volt, hogy egy Kőporc trimmerkondi már akkor KH-s volt, mikor kivettük a stanecliból?
A Remix ellenállások 100 k felett megnyúltak? (Amíg át nem vették az orosz MLT ellenállások licencét R510 néven.) Az MM aluelkók lábai örökké KH-sak voltak.
Talán az egyetlen alkatrészfajta ami teljesen egyenértékű volt a nyugatival, az az elektroncső. Sőt!
Az 1T4, 1A4 és társai a csökkentett fűtőárammal (1T4T & Tsai) jobbak voltak mint az "eredeti".
Dél balkáni fizetésért ez jár. Lehet, hogy a japó otthon csataorditással kezdi a munkát de a cég gondoskodik róla, hogy megfelelő életszinvonalat élhessen a munkájáért kapott fizetésből. Magyar minimálbérért ő sem ordibálna örömében.
Volt pár igen jó cég. Pl. ai Izzó rádiócsőgyára is kemény szalagmunka volt. Ott még a fejlesztés is ment. A feszítettrácsos csövek teljesen egy időben jelentek meg, amint a nagy többi gyár is piacra hozta őket. A 200-as sorozatú novál csövek.
Győrben és Székesfehérváron azért már elég régen divatba jött a munkakultura. Csak, hogy a környéken maradjak. Pl. a Vidi rádiógyárba vitéz koromban elég sűrűn behordtuk a haditechnikát garanciális ellenőrzésre. Nem nagyon volt lehetősége libidónak, legfeljebb szemrevételezésileg. :-))))
Azért a munkaerő hatékonysága itt inkább a délbalkáni szinten volt. A gyártás közbeni "kamionról leesés" se nem nyugati, pláne nem keleti mértékű volt. Ennek egy része még mindíg megvan. Lásd azokat a termékeket, amit nagy cégek itt gyártatnak. A csomagolás és hologramos címke nélküli Nokia akkuk pl.
De nem is nagyon volt honnan a gazdaságosság és hatékonyság példáit ellesni. Az első korszerű autóüzemek okoztak is nagy meglepetést. A bizony kissé "laza" stílusból nehéz volt pl. a mutyukinál megérteni miről is szól egy modern gyár. Az Audinál annyival volt jobb a helyzet, hogy ott az "alapanyag" eleve többet látott környékről került ki.
Egy futóversenyen se kaphatunk x méter előnyt, mert előző este telezabáltuk magunkat pacallal és 2 lityi kannásat utánaküldtünk. (Pedig jól esett!)
Igen, az amatőr legfőbb ellensége a doboz meg a táp. Pár éve gyűjtögetem mindenféle kiszuperált kütyü fémdobozát a munkahelyen és a lakosság körében. A kollégák furcsán néznek rám, a feleségem meg kiváltképp boldog a rengeteg bádogtól. Viszont nagy eséllyel minden dobozolásra kerül. Csak a koncepción kell változtatni építéskor.
Inkább elspeizolták mint olcsón eladták volna akkor a plgároknak amikor az a müszer időszerü lett volna. Ez olyan, mint itt a faluban valaki talált matrac alatt 10000 Ft értékben papir 100 Ft-ost amikor meghalt az anyja. Amikor a mami elrejthette akkor még egy jó telket lehetett volna érte kapni, most meg begyújtani jó.
Egy ilyen UNIVEKA szakmakezdő koromvan fél évi fizetésembe került volna. Szerintem akkor nem volt olyan amatőr aki csak úgy bement a boltba és vett egyet pedig akkor lehetett volna megalapozni a jövő ipari fejlődését. Manapság azért félmillió forintért komoly multimétert lehet venni... :-) Persze, most már késő, az egész iparnak lőttek, az amatőrködés is csak a megszállottak dilijévé vált. Hála a régi begyepesedett szokásoknak a hazai elektronikai ipar a nullával egyenlő. Legfeljebb brazil gépsor szerel össze néhány falanszterben ahol megpróbálják a japán szokásokat bevezetni: reggel csatakiáltás, munkaközi torna, senki nem szólhat a másikhoz, nem szabad leülni, stb. Rabszolgasors... Ez itt nem Japán, nem Kina, még csak nem is Amerika.
Rádió adó mellett kell egy alap Deprez hidegműszer is. Sok modern multiméter dob egy hátast, ha nem sima és tiszta a mérendő vellany, hanem röpköd a levegőben egy kis nagyfreki.
Azért egy min. 20-30 MHz-es szkóp szerintem alapvető. Ez első 5 legfontosabb közt van. Rutinnal nagyon szélesen használható sokféle mérésre, indikálásra.
Milyen műszerek is kellenek egy rádióamatőrnek? Persze, mindent begyűjt, amihez hozzáfér.
Egyik kategória az általános célú műszerek. Feszültségmérő, árammérő, mostanában digitális multiméter. Ilyenből sose elég, jó, ha van belőle három-négy darab, köztük egy legyen precízebb, a többi lehet ,,collstok" kategória. Ezekhez van hőmérő, lehet csinálni diódás RF-mérőfejet, stb. Ma már mindenféle piaci árusoknál beszerezhetők, fillérekért.
Alkatrészek méréséhez RLC-mérő. Rendelkezésemre áll Rohde-Schwarz LARU (ind.) KARU (kap.) 1%-os csöves műszer, EMG RLCfo-mérő (ez is csöves), PIC-es LC-mérő, és precíziós C-mérő (amivel a 0,25%-os kondikat gyártották anno...). A PIC-es kis dobozka jól megállja helyét a nagy testvérek mellett.
Rádióamatőrnek alapvető műszere a GDO. Ez is sokféle lehet, nekem saját gyártmány van. Beszerezhető KIT-ben is, régi gyári darabok is vannak, meg több jó leírás a neten, RT-ben, egyéb szakirodalomban.
Szignálgenerátorok. Hangfrekvenciás és nagyfrekvenciás, széles sávban hangolható és csak a KF-tartományban működő példányok.
Antennamérő hidak, SWR-mérők, RF-teljesítménymérők : ezek is megvehetők méregdrágán, de otthon is elkészíthetők, nagyon sok jó leírás van a neten.
Most hirtelen, fáradtan, éjjel ennyi jut eszembe. Ma már a digitális frekvenciamérő sem különlegesség, bárki összeraakhat otthon is akár GHz-ekig működő műszert. Nem árt, ha van otthon néhány érzékeny Deprez-műszer, későbbi építkezésekhez. Mondom ezt azért, mert potméter, forgókondenzátor, mutatós műszer kihalófélben lévő állatfaj. Amatőrtalálkozókon még beszerezhetők, később egyre drágábban.
Ha tudod, melyik végét kell a pákának megfogni (magyarán szeretsz építgetni), akkor gugli barát segedelmével 31800 találatból válogathatsz mindenféle műszereket. Saját építés esetén nem méregdrága a célhardver. Saját tapasztalatomból egy dologra hívom fel a figyelmedet: a dobozolásra. Az amatőr hajlamos arra, hogy szerkezetkész állapotban működtesse ,,ketyeréit", mondván, még kicsit igazítok rajta, még kicsit próbálgatom, stb. Aztán úgy is marad... Az 1 GHz-es frekimérőm remekül működött, de már három éve nem láttam, nem találom, mert csak nyák meg LCD volt, doboz nélkül, és jól elbújt a sok félkész, szétszedésre váró, stb. panel között, bár gondolom Nálad nagyobb pedantéria van, mint az én ham shack-emben. Igazából évtizedekkel ezelőtt kzdődött, mikor első adóim egyikének pucér anódpótlója akart velem barátkozni. Már akkor megfogadtam (néhány cifra magyar mondat után), hogy mindent dobozba kell szerelni, mert a nagyfesz nem játék, de aztán az amatőr mentalitás győzött :-))) Legfrissebb építményem, egy PIC-es LC-mérő már szépen be van dobozolva, és így rendesen használható. Pedig abba bele se megy a 230 V, dugasztápból kap villanyt :-)
A (22883)-ban PC műszer szoftverek vannak. Ilyen pl., hogy oszcilloszkóp, jelgenerátor stb. Ezek kezelőfelülete a PC, mérőjel a hangkártyára ill. arról. Persze a frekvenciamenet behatárolt a hangkártyára. Pl. MHz-eket nem tudsz mérni, csak, ha a bemenetre teszel egy osztót.
meg sajna ennyiért csak nagy szerencsévellehet találni, de inkább nem. Így nincs más hátra, mint előre: építeni kell egyet.
Persze előbb nem árt hallgatózni egy kicsit a sávokban. 80 ill. 40m-re sok vevő kapcsolást lehet találni. Ha mégsem találnál, lesz itt néhány link, gondolom a kollégáktól is.
Jobbra érdemes megboldogult HASix Fórumunk ebben sokat tudott annak idején segíteni. Sosem mondom, hogy béke poraira, mert a remény hal meg utoljára. Hátha valakinek sikerül megszereznie a Fórum adatbázisát. Na, de ez már más téma ...
Köszönöm, de streamelésre nem alkalmas a netelérésem. PC-től szeretnék elszakadni, mindenképpen hardver kellene, amiből csak lehet. Műszeretek terén mindenből én is célhardvert vennék, ha tehetném. Egyelőre ez nem áll fenn. Mekkora élet van mostanág a sávokon? Erről meséljetek.
ezek a teljesitmeny merok nemigazan pontosak, csak ugy nagyjabol saccra jok, en foleg swr-t szoktam merni vele.
ido utan elmagnesezodott nekem az egyik swr merom, neha nem art egy masik muszerrel leellenorizni oket. persze ettol meg johet ki 6W belole, lehet, fel van huzva kicsit a radiod, de menubol nem tudod allitani a kimenojet.
ha zuzosabbat akarsz, vegyel hozza erositot, de FMen itthon nem nagy elet van, egy ssb-s radio tobbet er, (az arat is megkerik)
Nos, kedves Siklóernyős, nem sikerült a dolog. Az én gyári szoftverem egyből visszabeszélt, hogy adjak meg normális frekit. Mindjárt megyek KC8UNJ-hez, letöltöm a commandert,megpróbálom azzal. A gyári szoft nem eszi meg a .vx7 kiterjesztést sem.
nincs ilyen radiom, de ha jol sejtem, ez egy gyarilag 4Wattos FMes CEPT radio, ugyhogy sztem sehogy. CB radio topikban tobben is vannak, akik vagjak a temat.
Akkor jó a műszer ugy nézem mert mér normálisa. kösz a gyors segitséget. Ha még abban tudsz e segiteni hogy melyik potival lehet állitani a rádion belül a kimenő teljesitményt Uniden pc 404 fm es rádiórol van szó.
Van egy kérdésem hogyan kell mérni pwr cb rádiónál két kapcsoló van és egy tekerő gomg 10W FWD 100WREF és ugye van rajta a PWR és at SWR gomb , azt tiszta hogy a PWR állásba kell tenni a kapcsolot de a tekerő gombnak ilyenkor van e szerebe azt nem tudom .
446.080tol 446.121ig 1 KHzes lepeskozzel van beirva az osszes a Yaesu VX-7esbe. Igy akar az osszes osszevissza hangolodott tescos pmrrel is kivaloan kommunikal:)
PC-s műszer? Remélm, másnak is beugrik valami. A lényeg, hogy egy jó műszerhez nem olcsó hagkártya kell. Az A/D-D/A jelfeldolgozás azon keresztül folyik. Ill. van USB-szkóp, de az igazi műszerhardver ott is kívül van és a PC csak megjelenítő. Na, meg nem is olcsó. Próbáltam nyomulni, hogy esetleg COM vagy LPT porton keresztül lehetséges-e, de eddig nem igen találtam, meg nem is bíztattak vele.
Semmi különösben csak épp a szimplex, félduplex és a duplex kapcsolatok mikéntjére voltam kíváncsi....
Szegeden viszonylag ritkán fogsz hallani, mivel nem jutottam előre a "tető" kérdéssel és több energiát már nem ér meg a dolog, ezért most őszig kizárólag Zsombóról rádiózok majd hétvégenként (amikor is az időm és az időjárás is engedi) és főleg az ország belsejéből próbálok összegyűjteni távoli összeköttetéseket....
Én értelek, de a tények azt mutatják,hogy kis frekvencia osztásnál vételben lehet válogatni, hogy most ez a freki jobb vagy a másik...Az előkör az csak jelképes lehet és a KF átvitel sem tünik túl sarkosnak. Középponti feszültséget persze lehetne mérni ha szétszedném a rádiót.
Az, hogy be lehet apróbb lépésekben állítani, ezt a tényt nem befolyásolja. A sávszélessége ettől nem változik. A keskeny/széles átkapcsoló is csak az adó löketet váltja.
De az összes dzsunkarádió is ilyen.
Csak az ipari rádiókban van külön teljes 12,5-ös és 25-ös KF szűrő hálózat.
Ennek viszont semmi köze a frekvencia pontossághoz és stabilitáshoz....
Rég hallotalak az éterben! Megint min töröd a fejed? :))
Apropó, " átjátszó ".... Pár napja, mert voltak kíváncsi emberkék, a 80m -t emeltem át péjemerre.. :)) ( vissza nyílván nem ) volt ám csipogás, stb :)) Nem hallotad?
Szeretnélek végre hallani is, nem csak olvasni! :)
Egyik "nagytudású" lakatos munkatársam megmondta az elektronika egyszerű, mert piros a plusz kék a mínusz és a többi bevan számozva, hahaha és kackackac XD
Köszönöm a válaszokat. Akkor megy eladó sorba. Amatőr sávban próbálgattam megfelelő szakértő, persze hívójeles kolegával, szépen dolgozik. Megértettem, ez nem PMR446 ra való,pedig tetszik. Remélem lesz új gazdija. :(
Kell még egy egyszerű vezérlő áramkör az átjátszóhoz. Az egyik rádió vevőjének zajzára adásra kell kapcsolja a másik rádiót. És viszont. De egyszerre nem kell mindkettőnek adnia :) A hangszórókat és mikrofonokat pedig keresztbe kötni. Antennákat, frekvenciákat pedig messzire tenni.
Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Az, hogy be lehet apróbb lépésekben állítani, ezt a tényt nem befolyásolja. A sávszélessége ettől nem változik. A keskeny/széles átkapcsoló is csak az adó löketet váltja.
De az összes dzsunkarádió is ilyen.
Csak az ipari rádiókban van külön teljes 12,5-ös és 25-ös KF szűrő hálózat.
Én értelek, de a tények azt mutatják,hogy kis frekvencia osztásnál vételben lehet válogatni, hogy most ez a freki jobb vagy a másik...Az előkör az csak jelképes lehet és a KF átvitel sem tünik túl sarkosnak. Középponti feszültséget persze lehetne mérni ha szétszedném a rádiót.
Van egy problémám egy yaesu ftm-10 rádióval kapcsolatban.
Ha 6,25 -ös lépésközbe kapcsolom, és pl. 446,031 25 a freki, az ellen álomások szerint nem vagyok frekin. Szerintük 446,025 -ön vagyok adásban körülbelül. Én sem hallom szépen őket 446,031 25 -n. Viszont, ha 5 -ös lépésközzel beállítom a 446,030 at, minden kifogástalan, adásban, vételben.
Az a baj, hogy a két olcsó rádió nem fog egymás mellett egyszerre adni venni még más csatornán sem. Ez a hangvezérlésmeg levegőn keresztüli átvitel meg amúgy is nagyon kétségessé teszi a dolgot.
Az elv nem rossz, csak a 0,1 MHz PMR446 sáv túl kicsi ahhoz, hogy két, közvetlenül egymás mellett lévő adóvevő ( az átjátszó ) zavartalanul működjön. Talán nem is véletlen ez.
Ezek szerint a középső kocsiba egy úgynevezett Retranszlációs átjátszó "létrehozására" van szükség.
Ha jól gondolom, akkor ehhz elegendő 2db "pici-ócó" készülék, az egyiket ráállítom pl. fixen a PMR3-as csatornára, amásikat meg a PMR7-esre és mind a kettőn aktiválom a hangra történő adás lehetőségét.
A hátsó autóból PMR7-en beszélek, ezt veszi a középsőben szintén PMR7-re állított készülék és a hangszórójából kijövő hangra a másik készülék adásra kapcsol a PMR3-os és azt meg vételezi az első kocsi rádiója....
Tehát 3 autóval számolva összesen 4db készülék 2-2 különböző csatornára állítva ha jól sejtem?
Szabvány PMR készülék nem alkalmas átjátszó üzemre mert csak egy frekvencián tud adni-venni. Más, PMR sávon müködő készülék esetleg alkalmas lenne de még két készülék kellene az átjátszóhoz. Mi hordozná az átjátszót a konvojban? Egy harmadik autó?
- mivel, hogyan tudom megoldani a következő "feladatot"?
Adott a kézirádióm és egy másik szintén a PMR sávon is adó/vevő képes készülék, a kettő között pl. autókonvojban szükség lenne a hatótáv növelésére (egy átjátszóra) de nem úgynevezett rögzített - papagáj típusú átjátszóra, hanem valós időben kellene megoldani a beszélgetést egy harmadik rádiókészülék közbeiktatásával...
Lehetőleg mindezt a legolcsóbban, max. 1-2W kimenő teljesítménnyel...
Milyen "harmadik" készülék alkalmas erre a feladatra és hol érdemes nézelődni (pl. ebay, stb...)?
Az ipari is inkább 80 megás. De ipari sávban ritkán adnak amatőr kísérletekre. Gondolom előbb utóbb valami digitális műsorszóró sáv lesz a volt OIRT rész is.
Igen, 1949. végén Standard Nemzeti Vállalat (NV) néven lett állami tulajdon a nehezen végrehajtott államosítás után. Pár év mulva kapta a görög Nikosz Belojannisz után az új nevet. Cipelte is ezt a nevet a nyolcvanas évek végéig, amikor Görögországban ajánlatai szalonképtelenek lettek. Ekkor lett BHG Híradástechnikai Vállalat, azzal a belső eligazítással, hogy ha azt kérdezik, hogy mit jelent a BHG, az a válasz, hogy ez 3 betű. Tudomásom szerint a bölcs újságírók találták ki, hogy ez Budapest Híradástechnikai Gépgyárat jelent, ez tudomásom szerint alaptalan, bár az is lehet, hogy én tévedek. Óh Istenem, bárcsak ez lett volna az újságírók által kitalált valótlanság.
Én összegyűjtöttem párat :) Már csak sávrész kellene ahol lehetne használni.
Bár szomorú tapasztalatom, hogy sokaknak az idő hiányántúl készülékük sincs. Hiába szeretnék rádiózni akár 28-29 megán vagy épp 50-en, ha nincs ellenállomás nagyon....
Ezért dolgoznak most 32000Ft/hó fizetésért emberek 4 órában, "Új munkahelyeket teremtünk!" szlogennel... Előtte 70ezer Ft/hó 8 órában, de az sok volt, nincs az államnak erre pénze... Spartacus, ébredj!
Ez a Médiatanács is egy kolonc a nyakunkba. Úgy csinálnak, mint ha az egész müsorszolgáltatás nem a közönségért lenne hanem őértük. Ld. a Sláger és a Danubius megszüntetése. Azóta nem hallgatok rádiót. Eggyszerüen a szemünkbe köpnek és én sajnos nagyon nehezen felejtek.
Gondolom olyat ne is kérdezzek, hogy a 70 MHz-es sáv valaha nálunk ki lesz-e adva amatőrsávnak. Nézegettem a könryező országok adatait és kevés kivétellel szinte mindegyikben ki van adva egy kis szelet abból a sávrészből.
Nálunk is volt egy terjedési kísérlet még talán 2006-ban? Aztán azóta nagy a csend...
Igen, a Standard Villamossági RT. gyártotta. Az újraépített (mert a régi teljesen elpusztult) adó 1948. november 13-án indult, tehát idén ősszel lesz 63 éves. Tudomásom szerint bekapcsolható.
Igen, a müszaki emberek pedig a háttérbe lettek szoritva régen is, most is. A klasszikus rádiótechnika meg különösen jellemző volt... Én sokáig próbáltam a szaktudásomat felhasználni de mindig falakba ütköztem. A legjellemzőbb az volt, hogy mit akarok, egy tiszta szép munkát végezhetek, kiélhetem a szakmai perverzióimat, ne akarjak ezért pénzt is. Ezért van némi averzióm az amatőr rádiózás iránt. Azok az emberek még ott vannak!!!!!
A KGST, a cucilista tervgazdálkodás, a mindenkit foglalkoztatunk elv még a lehetőségét is kitörölte a hatékonyság vagy a gazdaságosság szempontjainak. Most marketingesek és pénzguruk döntenek műszaki fejlesztések irányáról. Akkor párttitkárok és alkoholista levitézlett katonatisztek.
Azért a szakértelemmel is voltak gondok. Példátlanul kevés korszerű szakirodalom volt elérhető. Angolul is sajnos igen kis százalékban tudtak még a jobb szakemberek is. Sokáig dugva kellett olvasni a "piszkos nyugat" folyóiratait. Aztán ez egy kis önelégültséggel fűszerezve a hosszú évek alatt megtette a hatását.
Távolról sem a tudással volt a baj, hanem a behozható technológiával - mind anyagban, mind eszközben. Az a négy év veszett el, amikor a gengszterváltás miatt a COCOM-lista már jelentõsen enyhült, de mivel nem voltunk EU tagok, még nem volt kötelezõ a versenyeztetés a "nagyokkal"...
Nyilván fejleszteni is kellett volna folyamatosan és akkor akárhol eladható lett volna minden termék. Ehelyett inkább eladtak mindent ócskavasként, a telkeket meg multiknak, spekulánsoknak, jobb esetben kinai kereskedőnek... :-)
A 135-ös adó Lakihegyen sajnos már nem igazán néz ki működőképesnek. De az talán öregebb is 63 évesnél? Ha jól tudom az a Standard terméke. 1948-ban az volt még?
A hozzászólásokhoz ebben a rádiós topikban meg kell említenem, hogy a 90-es évek elején a korábban is rendkívül aktív újságcikk fogalmazók azt írták, hogy a magyar híradástechnikai ipar termékei csak a "keleti piacon" voltak eladhatók. Ehhez:
Lakihegy 135 kW-os KH rádióadó 63 éve működőképes, ugyanitt a 300kW-os 43 éve szükségszerűen, Solt karbantartásakor működik, Jászberényben a két 250 kW-os RH adó működik, a budapesti OMK-ban az O1 csatornán a 20 kW-os TV adó 36 éve működik. Ez utóbbi 2 hónap mulva végleg leáll.
Érden főleg a besurranások a leggyakoribbak. Vannak nagyobb események, de 10-ből 9 ilyen. Pont, mert tudják mennyire lazák a később fogadkozó károsultak.
Persze lehet, hogy ez a bűn városa. Máshol meg a kulcsot is benne lehet hagyni a lehúzott ablakú kocsiban.
A lakásom 31 éve ha 1 hónapot be volt talán zárva de minek... Az udvar soha. Egy családi házon a zár disz. Az autón úgyszintén. Tipikus segélyes munka amikor belezárják a kulcsot. Pár perc, pedig nekem vigyázni kell az autóra, nem lehet rombolni. Az immobilizer csak nekem jó. Amikor az erdőben, szakadó esőben úgy dönt, hogy eddig és nem tovább... :-)Aztán útjára indul a gyönyör (nekem, gyorsan sok pénz áll a házhoz). A leveleimet meg az nem olvassa el aki nem akarja. A rádió titkositással ugyanez a helyzet.
Nekem mondod...? :-) Én is már -többek között- azért nem csinálom mert -főleg Pesten és az autópályákon- a rendőröknél elszaladt a lovacska. Olyan pénzeket kértek amit nem lehetett bevállalni. Itt helyben egy más világ van.
Az újságirók azóta is mocskolódnak és ostobaságokat (is) irogatnak. Az autómentősök azt és csak azt szállitják el amiért fizet valaki (15évig csináltam) A hülyegyerekek mindig találnak maguknak valamit amivel élvezhetnek. Az illetéktelenek meg... A magyar közbiztonságban a lehallgatás a legkisebb gond. A putris fémgyüjtögetők nem rádióztak.
A lehallgathatatlan rádiót még nem találták fel. Csak akarat és pénz kérdése, néha egyszerübb mint gondolnánk.
Szia, ha meg sietsz vihetsz egy kis tormeleket a helyszinrol, de 6pc-vel tehetunk el emlekbe neked es a tobbi erdeklodonek belole. Tudod mint a Berlini falbol.
Sok ilyen rádiót alakítottam át az FM 10/160 kvarcaihoz 10,37xxx/8,05xxxMHz..Ahhoz sok kvarcom volt (van is még bőven) a Veszprém kvarcokhoz nehéz volt hozzájutni.
Kis segítség kellene! Zománcozott rézhuzalt és kéteres szigetelt telflonhuzalt keresnék 1 mm-est. Tudtok olyan helyet, ahol nem két kilót akarnak egyszerre rám sózni és azt is aranyáron? Pár méter kellene...
1976-ban a Maros-B (SF-el) 36 eFt volt. Jó 10 évvel később 5MA gyártott olyan szintézert, ami ebbe beépíthető volt. 1995 környékén a BRG (tudomásom szerint) hólapátot (is) gyártott...
Villámvédelemmel kapcsolatoak a kérdésem, miszerint ha jól tudom, mind a szabadtéri, mind a tető bázis antennákat (azok tartó árbócait) össze kell kötni a ház villámvédelmével vagy külön gondoskodni kell róla.
Kérdés:
- ha jól tudom, ez alól csak a szobaantennák és az ablakba kihelyezett antennák kivételek?
Pontosan ha pl. egy panelház (5 emeletes) 2. emeleti ablaka mellé kihelyezek egy 60cm-es tartó konzolt és rá egy kb. 1,5 méteres antennát, akkor az teljesíti azokat a kívánalmakat, hogy a tető alatt nincs közelebb, mint 2m és nincs távolabb a faltól sem másfél méternél, tehát nem kell neki külön földelés a tartó konzoljának?
Na, igen, a legutóbbi időkig a müszaki cikkeket valami fétisként kezelték és ireális árakat kértekérte. Persze, hogy megérte épiteni. Én 1973-ban jutottam kielőször nyugatra és csodálkoztam, hogy magyar szemmeljelképes áron árulták az akkor itthon slágernek számitó BFY34-et és még egy zsebszámológép is harmincadannyiba került mint itthon. Még a vonalas NDK-ban is támogatták a rádiózást csak nálunk tették a gazdagokés a "még egyenlőbbek" kiváltságává.
Anno az EMG-be kellett kimenni, ott volt a Gamma kristálygyára.
Hatalmas raktárkészletük volt, ha nem kellett extra paraméter. Aztán egy kis beszélgetés, hízelgés az ügyinétző hölgyeknél és meglett a hivatalosnál sokkal hamarabb. Ha épp nem volt kész. Nem foglalkoztak a "titkossággal". Annál inkább a preciz, teljes paraméter megadással. Nekik az volt a fura, hogy nekünk "jó" volt pár kHz-el odébb lévő is. Mert a helyén behúztuk, kézzel-lábbal. Amit az ipari megrendelők nem tudtak.
Győző Józsi bácsi viszont partner volt kristályok "átreszelésében". Ha volt hasonló frekis alapanyag. Ő nagyon magas frekis felhang kvarcokat nem vállalt, ahhoz nem volt elég finom a technikája. De 50-60 megáig nagyon sokat csinált nekem is.
Ami meg egyik forrásból sem volt elérhető, azt rendeltük a német Telequartz-tól. Német ismerős fizette kintről. Levélben jött be, soha nem akadt el a cenzúrán.
Tegnap a jó és szép időt kihasználva elmotoroztam Fonyódra. Nem csak HA3JH János barátomat látogattam meg a Várdombon lévő rezidenciáján. Megnéztem a Várhegyi kilátót és egyben az RV49 (R0X) HG3RVB amatőr átjátszónak is helyet adó új kiáltót. Fonyódi Várhegyen épült meg a Balaton part legszebb körpanorámájú kilátója. A kilátóból az egész Balaton belátható oly módon, hogy hegyek nem takarják el a kilátást. A négyszintes kilátó akadálymentesítése során kialakításra kerül egy akadálymentes parkoló, mosdó, és akadálymentes gyalogút is.Az amatőr VHF RPT és antennái és a többi egyéb szolgáltatok berendezései új kilátó alján képező kőházába és a új toronyra kerültek. A régi adótoronyról mindenki "elköltözött", a "barakkokat" megszüntették!Pár kép -HAM szemmel- átadási videó, meg közelíthetőség alábbi linkeken: https://picasaweb.google.com/HA3TBL/FonyodKilatoRPT
Régebben nekem kellett volna néhány kristály és találtam is egy céget aki hirdette, hogy vállal ilyent. Felhivtam őket, mondta a hang, hogy semmi akadálya, utánvéttel elintézzük, mondjam a kvarc frekvenciáját. Mondom neki, egy darabig csend majd jön a válasz: ez a frekvencia titkos. Mondtam, hogy ezek szerint tud számolni de nem ezt kértem. Gondoltam, anyád titkos, ha egyszer mondom akkor biztosan nem titkos előttem. Már akkor is elmúlt a rendszerváltás csak a fejekben volt még 1950. Másképpen oldottam meg. ájöttem, hogy az amatőr börzékre időt kell szánni és egy zsebszámológépet. Az összes "titkos" kvarcot meg lehetett találni csak egy kupacból kellett kiválogatni. Sajnos a Stornokhoz "titkos" kristályokat nem lehetett találni és igy macerás volt szerezni. Azokat viszont simán kireszelték, annyira azért nem tudtak számolni.
A CQL-CQM / CQF páros egy szintén elpusztíthatatlan konstrukció. Hacsak nem adnak neki fordított polaritást, nem ázik be vagy nem kap nagy SWR-t akkor gyakorlatilag örök életű darabok. Nekem is van pár CQF az asztal alatt. Egyelőre pihennek....
CQL612-ből? :) Ha az ember kiiktatta a kvarcmodult és csinált hozzá egy PLL-t akkor egy nagyon stabilan, jó paraméterekkel üzemelő rádiót lehetett belőle csinálni. Sőt a CQM713-asnak remek bemenőköri szűrője volt. Ugyan kis sávrészt fogott át, de azt szépen és zavarmentesen. AZ is egy remek darab :)
Az a kevés darab 160 fölött van.... de remélem még nőni fog :) Csak tudjam hova tenni :)
Átjátszót én is építettem már ezekkel. Itt porosodnak a szekrény tetején, engedély híján.
Azért a te kevés darabodnál sokkal több van amatőrkézben hál'Istennek. Meg jó sok kalózrádiós kézben. Egész illegális hálózatot ismerek a Ham Bazár-os fajtából. Még átjátszójuk is van, szintén Storno-val.
Anno a Gamma volt monopol helyzetben. Pesten Győző Józsi bácsi csinált évtizedekig kvarcokat. De ő már a túlvilágon reszelgeti őket, a fia nem vitte tovább az üzletet.
Ez a kvarc mizéria ez mindig is nyomasztotta az amatőröket. Isaszegen volt egy csóka aki reszelt kavicsokat és nekem is csinált sokat.Egyszer csak eltünt, a felszerelését eladta vagy kidobta. Ha tudom megvettem
Ezekből sokszáz volt és van is amatőrkézen. De mind kvarcosak, ami nagy akadály. De pl. a 10-160 már akkor se volt egy nyerő darab, mikor még élő típus volt.
Maros, Titán is rengeteg volt amatőröknél. Még most is kerülnek elő szinte új példányok. Jelentek meg szintézeressé átalakítások is ezekre.
Még talán most is lehet Storno CQL612-t kapni a HAM Bazárban. Olcsón. S egy nagyon fájin rádió, ha a kvarc mizériától eltekintünk.1970 körüli típus!
Ahogy a yardtól és más helyekről is van utánpótlás Motorolákból dögivel. Ezek mind selejtezésből származnak, csak kisebb részük kamionról leesett darab.
Amiből sokat vittek a MÉH-be azok az ex- Volán-os RFT rádiók.
No ott csak valóban a réz volt az érték bennük. Szerintem.
A munkásőr rádiókat összegyűjtötték, ezért nagy része jó kezekbe került. Néha kis csavarral. Épp ott és akkoriban kezdtem amatőrködni, Maros vevőpanelre forrasztott Galya XTAL, légszerelés...
Gábor, a HG9IEG ex HG6IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
A többi oldtimer rádió...? BRG FM10-160, PYE, SORNO... Ezek is voltak az országban százával de ugyan hova lettek? Inkább kidobták ócskavasnak mint, hogy az amatőröknek adták volna.
Igen, valami csúszó KF-ről hallottam, a 17-szerezést elég nehéz előállítani, talán 18-1. A konkrét megvalósítása kevésbé érdekes, csak - valóban - a vivő és kristály frekvencia összefüggése érdekel most. Itt tartok:
Ezeknek a rádióknak közös tulajdonsága, hogy sok frekvenciára több módon is lehet kristályfrekit számolni, aztán vagy reszket azon a frekin az oszcillátor vagy nem.
Annyit még, hogy az FM05-165-öt annak idején a rendőrség széles körben használta titkositóval. Nekem van olyan egységem. Azt viszont nagyon eltolták, hogy a Marosban müködő második keverő kristály kerek harmonikusa pont egyezett a Pest megyei XA5 rendszer lejövőjével. (és a Somogy megyével) Igy pont egy ilyen exponált megyében nemlehetett jó Marost csinálni mert összelebegett a két jel.
A Veszprém az ettől bonyolultabb mert ott a KF frekivel is variálnak, az is változó. A kristályt kétszer használják fel. Bent a lakásban van leirásom, mindjárt bemegyek és felfrissitem az ismereteimet. Nem hiszem, hogy 80-ast is csináltak volna belőle.
1. Maros B ( BRG FM 05-165 K ? ) 2. Titán ( BRG FM 10-164 KS ? ) 3. Veszprém ( FMV XE-312 ? )
a. Mik a pontos típusok? b. Milyen frekvenciatartományban üzemelnek? Pl. Marosból van 80 MHz-es, tehát pl. 72 - 172 MHz. c. Vevő keverés ( csak felső, csak alsó, szinte mindig felső, vegyes ) d. Panelek jelzése ( Marosnál /A, /B és frekvenciatartománya )
( ez egy 3*4-es mátrix :) Köszönettel Gábor, a HG9IEG rádióamatőr állomás kezelője.
Ha jól emléxem, 5BK-é volt az ötlet, a Technikában közölte le. Lecher-vezetékkel szépen ki lehetett hangolni, a frekit meg a negatív anódfeszültséggel lehetett pontosra beállítani...
HA8ET Gyula egyik RT-cikkében volt példa a relé kapacitív kompenzálására. Egy közönséges Schrack-relé kapcsolta a nagyfekit, megfelelő fóliafelületekkel.
Akkor az ebay-en is tud a fiad segíteni. De ha kinézel valamit és elküldöd mail-ben az Item no. -t akkor tudok segíteni én is. Van vagy 85 sikeres bótolásom idáig és így némi rutinom.
Az ebay jó forrás ilyen OT rendszámú gépek feltalálására. Amit kell rendbe rakni, azt meg tudod csinálni. 150-200 ójróért jó végcsövekkel szép darabok fordulnak elő, még Kenwood-ok is.
Van néhány teljesítményerősítőm ( virtuálisan ). #1: 6 dB-t erősít, azaz kb. 4-szeresre: 6 dB ~ 4. #2: 6 dB-t csillapít, azaz kb. 0,25-szorosra erősít: -6 dB ~ 0,25. #3: invertáló erősítő 4-szeresre erősít, azaz -4-szeresre: -4 ~ -6 dB. Tudom (#2), hogy -6 dB ~ 0,25, tehát -4 ~ -6 dB ~ 0,25. Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Számomra a csúcs az volt, amikor a déli irányítottságú sloper dipóllal (egyik vége a 2m-es vertikál alatt, a másik a szomszéd kerítéséhez kötve) egy etióp és egy, az Északi tengeren lévő hajóval szinte egymás után csináltam egy-egy qso-t. FT-819-cel, 5W-tal, ssb. Jó volt a terjedés, szerencsém volt.
Igen, ezekért a pillanatokért érdemes. Csak a mérleg nyelve arra az oldalra billen, amiről írtam.
Az IRIS 2011 nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat során végrehajtott kommunikációs teszt összefoglalója
A gyakorlat az Európai Unió által finanszírozott IRIS projekt részeként került levezetésre 2011. május 23-25 között a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.
A feltételezés szerint egy Tolna megye epicentrumú nagy erejű földrengés következtében megszűnt az elektromos ellátás és nem működtek a professzionális hírközlő hálózatok (EDR, mobil telefon, Internet stb.) A gyakorlat távközlési tervének megfelelően a normál hírközlés helyreállásáig rádióamatőrök biztosították RH-n és URH-n a hírközlést a kárhelyszínek, a megyei igazgatóság veszélyhelyzeti központja és Budapest között. A budapesti állomás (HA5KDQ) e-mailen továbbította a leadott közleményeket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság diszpécser szolgálatának.
Az elsődleges cél az volt, hogy minél több rádióamatőrt vonjuk be a kísérletbe, demonstrálandó a hatóság felé, hogy a rádióamatőrök megfelelő bázissal rendelkeznek egy ilyen eseményen történő részvételre. A gyakorlat előtt egy felhívás ment ki, hogy minél többen vegyenek részt a gyakorlaton. (itt kell köszönetet mondanom azon amatőrtársaknak, akik segítettek abban, hogy ez a felhívás minél több helyre eljusson). A demonstrációnak nem volt célja magasabb szintű technológiák (mint például APRS, Winlink stb.) használata.
A mobilból kitelepült állomás hivatalosan 1-1 órát forgalmazott két különböző helyszínről, az egyik a Szekszárd melletti Szent László híd a másik pedig Pincehely település volt. Mindkétszer 2 darab üzenet került leadásra RH-n 3643 kHz-en és URH-n a szekszárdi átjátszón (R5x/RV59) magyar nyelven, délelőtt 10-11 között, délután 13-15 között. Az üzenetek angol nyelven is leadásra kerültek 7110 és 14300 kHz-en a Szekszárdi Rádió Klub állomásáról.
Az előzetes felhívásnak megfelelően a résztvevők az üzenetek után a frekvencián bejelentkezve igazolták az üzenet vételét, illetve a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság diszpécserszolgálatának címére E-mailen is megküldhették. A délelőtti üzenetek után olyan nagyszámú üzenet érkezett, hogy az már zavarta a napi munkájukat, ezért délután már nem kértünk E-mailes visszaigazolást.
A résztvevőkről készített statisztika önmagáért beszél:
134 különböző HA hívójel került a logokba, 70 db E-mailes visszajelzéssel.
Külföldről 19 országból 69 különböző állomás jelentkezett és 6 országból 12 visszaigazolás érkezett E-mailen. Összességében több mint 400 bejelentkezés volt és 138 E-mail érkezett (délelőtt).
Konklúzió:
A technikai célkitűzés a 80 méteres sáv alkalmazhatóságának vizsgálata napközben, egyszerű technikai feltételek mellett. NVIS antenna helyett egy sima rövidített dipól volt egy 8 méteres üvegszálas rúdon 80 Watt teljesítménnyel. A visszajelzések száma arra enged következtetni, hogy egy szerényebb technikával is lehetséges a 80 méter napközbeni használata 100-200 Km távolságra vagy akár messzebb is. Az is megerősítést nyert, hogy jó rádiós kilátással rendelkező magas helyről akár 14 MHz-en is jó térerővel vehetőek az állomások egy körülbelül 50 Km-es távolságig.
A fő cél is teljesült a nagyszámú résztvevők révén, mellyel remélhetőleg sikerül meggyőzni a katasztrófavédelem vezetőit arról, hogy adott esetben képesek segítséget nyújtani a rádióamatőrök.
A MRASZ már korábban tett lépéseket, hogy valamilyen előrelépés történjen a veszélyhelyzeti kommunikáció témájában. Június 9.-én Szekszárdon járt a főtitkár, HA7PL és HA5BSX, ahol a megbeszélés tárgyát egy leendő együttműködési szerződés megkötésének lehetősége képezte a MRASZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között.
Végezetül ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében is mindenkinek, aki valamilyen formában részt vett a kommunikációs gyakorlatban, elősegítve annak sikerét!
A 70-es évek legelején az adó egy AM fix kvarcos volt. A vevő egy FuG EK10 és TRANZISZTOROS konverter, ami 4-6 MHz-re tette le a 144-146-ot. Az akkoriban itthon szinte csodaszámba menő AFY11-el.
AM fónia, rekedtre ordibált éjszakák. Még nem volt ritka a keresztfrekis hívás. Mindenki CQ-zott azon a frekin, amire kvarca volt. Aztán pásztázás a vevővel, hol hívja valaki vissza.
Egy osztrák vagy olasz hetekre szóló szenzáció volt egy kis klubnak.
Mivel folyamatosan működik és egy lassú kódsorozat adása ( esetleg teljesítmény vezérlése ) nem nagy feladat, ezért azt a minimális fogyasztású és lábszámú mikrovezérlőt válaszd, amire tudsz programot írni/íratni. RTF - róka adók között is érdemes szétnézni, nagyon hasonló feladat. ( Például http://sites.google.com/site/cqgyereknapsite/mediatar/szakkoerinapamovi-ban ) Régebben fónia átjátszó CW azonosítója ment CMOS számláló és EPROM kombinációjával.
Az országot átlőni nem mindíg egyszerű. Nem teljesítmény kérdése alapvetően.
Viszont amikor nem tudsz 300 km-t "átlőni" akkor 2000-et nevetve, 59-el.
De nem is az ország átlövése a cél, ha már rádiózni kezdesz. Annál inkább egy ritka sziget vagy tengerentúli kis államocska. Vagy egy magyar DX expedíció valahol a világ túlsó felén.
Rádióamatőr: aki megfelel a rádióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek és a rádióamatőr szolgálatok munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vesz részt, tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul.
Ebben nem szerepel a modulációs mód megkötése.
Az is igaz, hogy a távírózás megtanulása az önképzés egy formája.
Szerintem aki sportol, versenyez, diplomát gyűjt, arról akarja a távírózással elterelni a figyelmet, hogy a sport... nem szerepel a definícióban. Így nem egészen legális tevékenységet folytat ( a rádiót csak sporteszköznek használja ). Vagy flusztrálja, hogy másnak nem cél a sportolás.
Mások viszont azt nem értik, hogy én miért nem tekintem igazi rádióamatőrnek azt, aki csak forgalmaz ( beszélget ), versenyez, de a műszaki fejlődésben semmilyen nyomot nem hagy. Pedig egyszerű: nem tudok tőle tanulni, használhatatlan nekem.
A reggeli hozzászólásomban sem ez ellen emeltem szót, hanem az indokolatlan kirekesztés, lenézés ellen, amit az "éterben", a neten kap a nem cw-s. És arra próbáltam rávilágítani, hogy ezt semmilyen "érv" nem támaszthatja alá, sokan mégis sportot űznek belőle.
Mindegy. Tésztaszűrővel vizet hordani a Balatonba hasznosabb elfoglaltság.
Érdeklne engem egy Rádióamatőr jeladó (CW) építése. Hogyan müködik mi kell hozzá (pl. számítógép vezérli az adó részt, vagy egy programozott PIC?)
Minden érdeklne erről a dologról! 28MHz-re szeretném telepíteni. 5W körüli teljesítménnyel!
Minden érdekel erről a dologról, a legapróbb dologig!
HA1KHU klub tagja vagyok, és a klubban lenne "üzemeltetve" a jeladó, persze ha kell hivatalosan is be lesz jelentve az adó. Szóval nem egy kalózadót fogok építeni.
Nem arról van szó, hogy "nem igazi rádiós", hanem arról, hogy a CW-vel sokkal kisebb teljesítménnyel nagyobb távolságokat lehet áthidalni, mert egy jó fülû távirász 1:1-es jel/zaj viszony mellett is "leszedi" a táviratot. Ezt úgy is le lehet fordítani, hogy gyengébb minõségû készülékkel is tud kapcsolatot létesíteni...
Nem vitázott itt senki. Ráadásul ugyanazt a kérdést tetted fel te is, amit én.
Szomorúan látom, hogy a dolog átcsapott a "ki hány évtizede, milyen csővel..." irányba. Így már ketten nem kaptunk eleddig érvekkel alátámasztott választ arra, hogy miért nem "igazi rádiós" az, akinek nincs cw vizsgája. Félek, hogy nem is fogunk.
40 év távlatában én is sok mindent elolvastam. Igazából gyakorlati tapasztalatokra számítottam, de hát majd előszedem a saját agyi táramból a tapasztalataimat. Mert, hogy vannak.
GU50-es végfok, 40W Székesfehérvárról a 350km CW-n tuti volt, de SSB-n a 250km is, persze hasonló méretű dipóllal, antennaillesztővel, kihangolva. Ennek a 20%-án is összejött 100-150km, mikor, hogy.
Köszönöm a "védelmet", dehát nincs abban semmi, ha az OM akkor még nem volt aktív... Arra egyébként büszke vagyok, hogy HG4I a multkorjában mesélte, hogy élete elsõ QSO-ját az 5YAR-rel csinálta :-)
Az FT-250-ek valamikor 1972 végén vagy 1973 elején kezdtek bejönni. Azt tudom, hogy mikor az 5YAR megkapta, akkor én már nem voltam ott, és az 1973 közepe-vége...
Nem csak teljesítmény kérdése. Dr. Flórián Endrének jelent meg erről a kérdésről cikke a hatvanas években a Rádiótechnikában. A hullámterjedési oldalát feszegette és magyarázta meg, hogy mikor igen, mikor nem. Holtzóna...
Technikai kérdés. 12m magas árboc, 2x20m drót, tehát egy dipól, inv. V elrendezésben. Mekkora teljesítménnyel tudnám átlőni az országot 80 és 40m-en? QTH, 4-es körzet, Fejér m.
Ne gyanúsítsd hazugsággal Qq-t, magam is tanúsíthatom, amit ír. Sőt, én még emlékszem egy klubtársunk EF80-as végfokára, amit vizes ruhával hűtött :-) És azt is meghallották az amcsik/japánok! Te ifjabb vagy, mint mi, akkoriban még nemigen rádióztál :-)
Azt hiszem ez az év (1969) volt az, (vagy a következő) amikor az első profi készülékek klub szinten megjelentek. (FT-k)
A HA2KMR -en Oroszlányban láttam előszőr tán ilyen TRV-t.
Előzőleg a '9KPE-n egy ML (238?) vevő, és egy II.V.H.-s FUG (Wermacht) adó kombinációval forgalmaztam. (-tunk.) Naná, hogy csak CW üzemmódban! Persze, hogy a FUG.-nak még modulátor fokozata sem volt! ( :-) ) A HG9KPD-n (szintén hatvanas évek első fele) már 2 méterre én is részese voltam az FM üzem-módot is tudó klub-adónak. (Kristályvezérelt fix freki + külön vevő, de az X-tal osci+ VFO hangolással.)
A múlt hónapban volt a katasztrófavéd.gyak. Tolnában. Sokan részt vettetek benne. Nem tud valaki arról, kiadtak-e valamilyen értékelést? Mármint nyilvánosra gondolok.
Egyébként az István gimi épülete "L" alakú, mi az rövidebbik szár végénél voltunk a második emelet magasságában. Innen ment ki szépen ívesen az antenna, ami az "L" átfogóján volt kifeszítve, kb a 6. emelet magasságában. Teljesen szabadon állt és az iránya kiváló volt Észak-Amerikához. Nagyon szépen szólt, Kollár Ernõ (HA5DB) ki is jött ellenõrizni, hogy milyen rigünk van és megnyugodva távozott, hogy nincs semmi szabálytalanság, csak egy jó antenna. Így aztán mikor - ha jól emléxem, 1972-ben - megnyertük kategóriánkban a Budapest Napokat, már evidens volt, hogy az 5YAR "szépen szól". Igaz, akkorra már egy OS51 volt a végén és egy kölcsön RFT kommunikációs vevõvel versenyeztünk...
1969-ben még nem volt 3 betüs egyéni hivójel (szerintem)
Ki mondta, hogy egyéni? :-)))
Egyénit nem kaphattam az ámerikai rokonság meg a közvetlen elõtte történõ leszerelés miatt, de az István Gimnázium ifi kollektív állomását vezethettem (HA5YAR). Most annak a hívójelét élesztettem fel, de már egyéniként...