Én tegnap Genfben találkoztam eggyel, az meg nem pont síkvidéki város. Majd' kiesett a szemem, pláne mert nem is valami megvigyázott, agyondédelgetett példány volt, hanem inkább autentikusan kopott-szakadt. 1975-ös szám volt az oldalára matricázva.
"de szüleltett három igazságügyi szakértői tanulmány is"
Akkor még csak 3 év gyakorlatom volt szakértői körökben, ma már jóval nagyobb tapasztalatom van, az iü. szakértők jó része egy mocskos féreg, aki pénzért bármit leír. Szó szerint bármit. Akkor megmondtam neked, hogy az autó vállalhatatlan, és itt is leírtam jó sokszor, ezért is nem fogadtam el a megbízást.
Nekem ez volt az első autóm, és egész jól elfértünk benne. Jó, nem vagyok 2 méteres, meg a gyerekek is 10 év alattiak voltak, így a hátratolt üléseknél még elfértek. A "csomagtartóban" jóformán csak a szerszámok fértek el, de ha sok kis zacskóba csomagoltunk, akkor elég sok krumpli meg hagyma is befért, a két gyerek között meg egy egész nagy táska, és elég volt egy rövid hétvégére. Ez a táska-válaszfal jót is tett, mert biztonsági öv híján nem voltak "leszíjazva" :) Persze mivel tényleg kicsi volt (a kalaptartót is elértem a vezetőülésről :), nem volt gond a fegyelmezés :) Aztán volt még egy zsiguli-harmonika tetőcsomagtartó, ha hosszabb időre mentünk, azt raktam fel a csomagoknak, de még egy láda alma is felfért :)
És nem volt gond az utazótempóval, 90-100-at simán ment (mondjuk 110 volt a vége, de akkoriban még nem volt gond, mert az M7-en kívül nem volt autópálya), persze 90 volt a kényelmes. Szerencsére csak az alföldön jártunk, nem kellett hegyet mászni, azt biztos nem bírta volna. 200-350 km-eket mentünk vele egyszerre, 1-2 pihenővel nem volt kényelmetlen...
Ahhhh, hiszen éppen te állapítottad meg alább, hogy ez egy meddő "vita", nincs miről beszélni...:)
És valóban: mi ketten annyira ellentétes felfogásúak és homlokegyenest ellenkező véleménnyel vagyunk a Dologról, hogy tök fölösleges is erről "vitatkozni"...
De én amúgy sem vitatkozom senkivel, hanem csak tényeket közlök. Aztán a másik fél vagy figyelembe veszi, vagy nem..
Szóval. Téged csak arra figyelmeztetlek szerényen és csendben, hogy a frissen alakult szövetség anno éppen azért találta ki az új minősítési szisztémát, hogy a FIVA immel-ámmal összetákolt 20-30 kérdéses mű-piszkálódása helyett korrektebben, exaktabban, kultúráltabban, a valós helyzethez közelebb álló módon határozza meg egy muzeális jármű állapotát.
Ezért hordtak össze közel 100 kérdést, ezért állapítottak meg -tól -ig határokat, ezért határozták meg a végén a 75%-os minimumot - és csak végső esetben a "kizárást", mint legsúlyosabb "megtorlás" intézményét.
Az aztán egy teljesen más kérdés, hogy a szándék találkozott is volna a megvalósítással, akkor a magyarok valóban egy világra szóló kis remekművet alkothattak volna, amit akár a FIVA is és sok ország is adaptálhatott volna a tevékenységéhez. Ehelyett megszületett az a borzalom, az idióta, értelmetlen kérdésekkel, homályos megfogalmazásokkal és főleg: a lehetőséggel, hogy az egészet egészen másra használják, mint amire szánták...
Ez az egyik tény ahhoz, hogy ki is "hazudik"... Ti az államtól a kezetekbe kaptátok a korbácsot és ki így, ki úgy hevesen csattogtatja is és. az esetek többségében eleve arra utaztatok, hogy ami nem tetszik azt kizárjátok és aztán pitizzen zokogjon a sarokban és verje a fejét falba, hogy miért nem is hallgatotta bölcsekre és miért is ne mlocsolt a járművére milliókat, hogy "toprestaurált" legyen..... Erről szólt pl. a fényes feketére festendő féknyergek és lengőkarok hiányának sorozatban elkövetett megtorlásos kivégzései
a másik tény, amiről jó lenne ,ha azért teljesen nem feledkeznél meg és a saját (egykri) kollégáidat nem hüjjjjéznéd le teli szájjal...:) :)
Azon az ominózus 2006 májusi napon a minősítésen egy (akkor még valóban 4 tagú bizottság tevékenykedett. Akkor már 2 éve működött az új rendszer és pontosan tisztában voltak "kizárás" intézményével is. hiszen éppen a Rovar előtt 5 perccel zárták ki seperc alatt azt a már akkor is legalább 100 eurót éprő BMW 327 Coupét, mert 12 V-os aksi röhögött a motorterében.
Ergó.a Rovar annyira rozsdás és trágya lett volna, akkor ezt is egy kézlegyintéssel kirúghatták volna. Százszor megegyeztünk már, hogy a Rovar nem volt "toprestaurált" és voltak szomorú, sajnálatos hibái, de azokat a az általad is büszkén belinkelt táblázat-magyarázat szerint korrekten pontozva bizony nem süllyedt le a "kizárás" intézményiig.
Szóval akkor ki volt a hüjjje? Az ott jelenvolt kollégáid, minda négy???? Nem ők, ne mhüjjék, hanem szimplán g...k voltak, mert csak annyit tudtak, hogy az autó nem tetszik nekik sem, ki aakrták rúgni, de annyit éreztek ,hogy a törvénybe fektetett definiciók mntén haladva ezt nem tehetik meg "jogszerűen", ezért néhány kérdés pontozását önhatlamúlag megváltoztatták... Hogy biztosan ne érje el a 75%-ot...
És azt se feledd el kedves barátom, hogy azért - ha részvételed nélkül is - de szüleltett három igazságügyi szakértői tanulmány is, ahol megint más kollégáid fehéren-feketén, aláirásukkal és pecsétjükkel hitelsítve megállapították, hogy az a utó bukását okozó pontok helytelenek, igaztalanok nem az állapotuknak megfelelő volt. ergó hazudtak, ergó valóban visszaéltek a hatalmukkal, meghamisították a tényeket egy végső soron államigazgatási eljárás során - tehát én akkor simán mehetttem volna tényleg a biróságra.
Csakhogy én a rovart használni szerettem volna és nem háborúzni ... Pedig látod, már akkor meg kellett volna tenni...
Szerintem se vitatkozzunk, hanem inkább gyűjts még egy kis aprópénzt a Sunnyra és legyen végre egy ritka és remek állapotú oldtimered, aminek NEM kell OT rendszám...:) :) :)
Hosszút én sem utaztam még vele, de emlékszem még a régi időkben, a lengyelek átjártak hozzánk piacozni vele, jöttek a gyakorlatilag csurig tömött kispolskik, benne minimum három ember és az összes ablakot elfedő csomagtenger, ami általában a tetőcsomagtartóra is jutott és ilyen állapotban simán mentek 100-as tempót velük.....
2000 környékén volt a családban egy olasz 126-os, azt kifejezetten szerettem vezetni. '90-ig egészen elfogadhatóan képes volt felvenni a forgalom ritmusát. De sosem mentem vele egyszerre 15-20 km-nál többet, szóval utazóautónak nem tudom, milyen lehet :)
Nem feltétlenül. Annó a lengyeleknél nagy divat volt a kispolski gyári tuning cuccokkal történő erősitése, Abarth dolgokat raktak bele, mentek mint a meszes.....
Valamelyik nap én is láttam 3 vagy 4 piros Kispókot a 82-esen Veszprém irányába, Gyulafirátót előtt, épp megálltak pihenni vagy bevárni a többieket. Cseh vagy szlovák vagy lengyel rendszámosak voltak, szóval a mai forgalomban elég komoly kihívás lehetett elvergődni velük idáig.
"3. Ne hazudj, mert alapfeltétel van 75% és 100 kérdést kell pontozni ahhoz, hogy kijöjjön a minimum 75. Nem rögtön a kizárással falhoz állítással, vérgőzös kivégzéssel kell kezdeni, mint a legvadabb kommunisták a 30-as években, hanem pontról pontra végig kell menni.
PONTOSAN ez volt, és ez a baj máig is hozzáállással, szemlélettel, ideológiával."
Mint látható, a kizárási feltételeket a pontozással együtt kell megítélni. Hiába van meg a 75 pont, ha teljesül egy kizárási feltétel.
Hétvégén Polski-tali volt a Balatonnál? Mert csütörtökön a 82-esen Győr felé csapatostul jöttek szembe a lengyel rendszámú kis Polákok, vasárnap meg ugyanott Veszprém felől jött egy (és megelőztünk egy cseh rendszámú MB100-ast, amiben két, leírhatatlan kosztümben feszítő tag ült) :)
2. Te tévedsz és én ne mírtam olyasmit, hogy "elnézést kért". Nem. Csupán igazolta azt immár bő 12 év után, amit én már akkor, abban a pillanatban tudtam-láttam-éreztem, amikor idegbetegen irogatta be a pontszámokat az akkor még használatos pontozási listára....:)
3. Ne hazudj, mert alapfeltétel van 75% és 100 kérdést kell pontozni ahhoz, hogy kijöjjön a minimum 75. Nem rögtön a kizárással falhoz állítással, vérgőzös kivégzéssel kell kezdeni, mint a legvadabb kommunisták a 30-as években, hanem pontról pontra végig kell menni.
PONTOSAN ez volt, és ez a baj máig is hozzáállással, szemlélettel, ideológiával.
Én pontosan matematkilailag levezettem ,hogy melyik, teljesen ép és normális darabokat pontozták le egészen durván ahhoz, hogy ne érje el a 75-öt...
Az én meggyőződésem és 12 éve hangoztatott álláspontom, hogy az autó mimnden elemét KORREKTEN kellett volna pontozni é akkor nem annyi az eredmény amennyi...
És tudod mit kellett volna tenni? NEM ennyire idióta feltételeket megfogalmazni. Vagy ha már rádöbbentek az alkotói, hogy mekkora baromságot szültek, akkor módosítani kellett volna. hogy ki követte ezt el? Nem tudom, feltételezhetően a szövetség műszaki bizottságának akkori vezetője... Hát őt se kell neked bemutatnom...
Akkor, 2006-ban de jure és de facto az autó nem bukott meg, hanem szándékosan kitekerték a nyakát. És 2011-ben még inkább, vérbosszú jelleggel. És én pontosan tudom annak is az okát...
4. Sose vitattam, hogy megviselt volt szegény. Nem erre számítottam, de még így is vállalható volt. Olvasd el az akkori cikket a megfelelő újságban...
A legjobb bizonyíték a vállalható állapotára, hogy az autó ma is vidáman él Schaffhausenben, nem dőlt össze, nem szakadt be a "szétrozsdált" küszöb, nem estek le a szétrozsdált ajtói, nem háborodtak fel a közlekdés és az ottani oldtimer társadalom résztvevői, hogy micsoda szinvonaltalan szarkupac terjeszti itt a bűzt, rendben megcsinálják a műszakiját és talán tavaly Brno-ba kocogtak vele egy nemzetközi Rovar találkozóra és rendszeresen használják a környéken, amikor az egyik srác kikocsikázik ellenőrizni a munkatársait...
Ahhoz képest, hogy itt 2011-ben mindösszesen 9 azaz kilenc kizáró okot írtak rá. Érted, felfogod? Kilencet... Láttál te ilyen romhalmazt valaha is az életedben oldtimer minősítésen, amire csak kizárási okból kilencet találtak ki??? Úgy zaftosan Balázs barátunk sugallatára, javaslatára???????
Na és ráadásként még további 9 azaz kilenc "nem felelt meg" kifogást, vagyis összesen 18 főbelövés???????????
És mindezek megkoronázása képpen egy olyan pontozás 2011-ben, amit először s több hónapi levelezés és birósággla történt fenyegéts után adtak csak ki, és ahol a 2006-ban lepontozott témák most hibátlannak minősültek, és most olyan kapott 0-t, ami 5 éve még 100 ponttal rendben volt és közben az ég eg világon azokhoz a dolgokhoz nem nyúltunk...
Szóval hidd el nekem kedves PiZo barátom, ha egyszer vennéd tényleg fáradságot és leülnél egy jó kávé meg süti erejéig, rászánnál 1-2 órát és higgadtan áttanulmányoznád az iratokat, akkor a végén te is szégyenkezve csuknád be a dossziékat és erősen elgondolkodnál, hogy tényleg muszáj volt-e neked ebbe a társulatba tartoznod....:) :) :) :)
Én nem a levegőbe beszélek 12 év óta. Én mindent papírokkal támasztok alá...
Már a 115085 sz. hsz-ban Inner Circle barátunknak megírtam, hogy én minden hobbimat "szimpatizáns" szinten űztem és űzöm, és sehol soha nem akartam perfekt, szuper professzor és beteges precizkedő lenni.
Ergó: nekem a Sunny bőven jó volt így 22 évig ezekkel a lökhárítókkal meg első irányjelzőkkel... Ha ezen múlna az OT, és ezeket kifogásolnák "kizárás" címszóval - akkor ott mindenkit az elmegyógyintézetbe utalnék, mert odavalók....:) :) :)
Szerencsére külföldön nem ennyire betegek még a sunbeamosok sem, kinél vörös, kinél fehér az első villogó...
Egy kis kulissza titkot árulok el: az első lökhárítóval semmi gond, a hátsóval egy pici, de nyugi, van hozzá eredeti is, 13 éve.... És benne volna a vételárban ..:)
Összességében már többször beszéltünk róla, hogy ezt az autót gazdaságilag teljesen értelmetlen és felesleges OT-re vinni. Aki mégis oda vinné, az tényleg kizárólag kivagyisági, sznobsági, előkelősködési és betegességi okból tenné. SEMMI értelme!!!
Viszont az autóval tényleg jól járnál, mert ilyen jó állapotú oldtimered szerintem még nem volt, mint amiben most toporzékol...:) :)
A baloldali képen egy SI áll mellettem, a postamesteré, amit 15 éve épitget-szépitget. Ha ő képes ezzel a vörös irányjelzővel még klubtalálkozókra is odapofátlankodni, akkor ő vihogva-nyeritve fog téged kiröhögni. A másikon egy S3-as van, a borkedvelő barátomé. Hát ő is vastagon leszarja az irányjelzőjét elől...
És hogy az első lökháritókkal mi bajod volna, azt csak a kezelőorvosod tudná megmondani...:) :) :)
(Ezt a legvégső megjegyzést az istenért se vedd személyeskedésnek!!!!!!!!)
Nekem úgy jött le, hogy a Sunnytól sosem akarsz megválni. Sok dologhoz való hozzáállásoddal nem tudok azonosulni, de a szívnek ehhez semmi köze; mindentől függetlenül nagyon sajnálnám, ha kényszerből adnád el. Ha csak kell a hely másnak, az mindjárt jobban hangzik :) Mondanám, hogy biztos jól jár vele, aki megveszi, de inkább csendben maradok. Láttam már hibátlan Alfa 75 Americát az új tulajnál kb. instant darabjaira hullani...
Ha lenne helyem, pénzem és időn, megvenném a Sunbeamedet. Lecserélném a lökhárítókat eredetire, fehérre az első irányjelzőbúrákat és elvinném minősítésre:) Megmondanám hogy derekbel autója volt, azonnal át is engednék:)
"A rendőri hajlamodat pedig pár percre nyugodtan pihentetheted, mert ha az illető előtted térdepelve, bűnbánóan zokogva tenne személyesen neked beismerő vallomást, akkor SEM hinnéd el és nem is hiheted el..."
1. Nincs rendőri hajlamom :)
2. Akkor elhinném, hogy elnézést kért, de némely műszaki tények attól még nem változnának meg
3. Igen, van rendelet, a kizárási feltételekkel = nem pontozni kellett volna össze-vissza, egyszerűen elküldeni téged a kizárási feltételekre hivatkozva
4. Örülök hogy elismered végre, a Rover eléggé megviselt állapotban volt.
OK. akkor kell is meg nem is. Alább megírtam már Inner circle barátunknak, hogy miért és miért fáj egy kicsit, ha mégis...:)
A rendőri hajlamodat pedig pár percre nyugodtan pihentetheted, mert ha az illető előtted térdepelve, bűnbánóan zokogva tenne személyesen neked beismerő vallomást, akkor SEM hinnéd el és nem is hiheted el...
Mert akkor még egyértelműbbé válna, hogy a többiekkel együtt tök fölöslegesen hánytál-lapátoltál rám az elmúlt 12 évben annyi csacskaságot meg marhaságot, meg valótlanságot.
És leginkább be kellene neked is ismerned, hogy nem voltál képes a történet alapvető lényegét felfogni: nevezetesen, hogy itt tényleg nem arról volt szó, hogy jött egy beképzelt baromagyú "újságiró", vett egy rozsdás szart és azt hitte naivan, hogy neki mindent elintéznek és majd ezt is simán áttolja egy kedves mosoly kiséretében...
Csakhogy itt egészen másról volt szó: volt egy törvény, annak egy rendelete, abban egy szabályzt és ahhoz egy pontos leirás és indoklás, hogy miképpen képződnek azok a pontok, amik alapján egy jármű elérheti a veteránná minősítés alapkövetelményét a 75%-ot.
Azt senki sem vitatta egy percig sem, hogy az autó elég megviselt állapotban volt - de én meg voltam róla győződve, hogy a minimumot eléri a leirtak alapján.
Itt egy szimpla megcsúfolása zajlott a jogállamiságnak, hadd ne ragozzam itt az Ötzi tesó szerű figurák kedvéért, hogy ez mit jelent összességében, mert az reménytelen eset lenne.
Te viszont éppen elég kapcsolatban állsz a törvényekkel, jogállamisággal és neked azért derengeni kellene, hogy itt mi zajlott valójában....
Egyébként a Rovart is a mobile.de-n felrakott hirdetés alapján adtam el, és most is megy kinn hirdetés... Itthon persze, hogy kevés az esély...
Naná, hogy nem értettél egyet sok mindennel, amit én ide írtam, hisezn te a homlokegyenset ellentétes oldalán álltál...
Egyébként így utólag megsúgom neked, hogy pár héttel ezelőtt az illető személyesen nekem bevallotta és meggyónta, hogy igen, a az első minősítésen szándékosan irták be a hamis pontszámokat, hogy megbuktathassák a nekik ne mtettsző, de azelőirásoknak de jure megfelelő gépet.
Innentől pedig böföghet az Ötzi tesó és a Quatroman meg akárki más, amit csak akar, hogy egyedül én voltam és vagyok a barom idióta, aki az autópályán szemben robog a forgalommal - miközben most is kiderült, hogy egyedül én bolyongtam a helyes oldalon és mindenki más az eltévedt ártatlan bárányka...
"és emiatt nem teljesen eredeti az autó és az időközben feltehetően magyar sugallatra (...) megbolondult svájci oldtimer vizsgálatnál nem fogják átengedni, mert csak 100% eredeti mehet..."
Igen, persze... A most visszakeresett képek alapján 2005-ben költözött bele és azóta hibátlanul működik! A legnagyobb és legtökéletesebb beruházás volt ez az autóhoz.
Egyébként múlt héten itt voltak a svájciak, akik a Rovart is elvitték, mert ez is nagyon érdekelte őket. De aztán egy rejtélyles, máig meg nem magyarázott indok miatt kihátráltak. (A legvalószinűbb ok az, hogy tavaly vettek egy CX-et Franciaországban "óccóért" és baromira ráfáztak... Most éppen új váltót kell hozzá szerezniük...)
És az idióták éppen az Overdrive-ot "kritizálták", hogy az olasz gyártmányú (....) és emiatt nem teljesen eredeti az autó és az időközben feltehetően magyar sugallatra (...) megbolondult svájci oldtimer vizsgálatnál nem fogják átengedni, mert csak 100% eredeti mehet...
Egy jó hosszú álmatlan és idegbajos hétvégét okoztak nekem, mire végre egy ismerős műhelyben ismét fel tudtuk emelni a kocsit és alábújva meggyőződhettem róla, hogy természetesen és naná, hogy egy tök eredeti Laycock overdrive van benne. Más nem is gyárthatott ilyent...:) :) :)
Ajaj kedves Circle barátom, hát te sem tartoztál a hatalmas szívű kedvelőim közé...:)
Nem, nem fáj a szivem. Csak egy kicsit. Mert az autó most annyira jó és káprázatos állapotban van, mint előtte talán soha. Most a barátom nagyon beletalált a két Zenith karbi beállításába, gyújtás is jó és tényleg úgy ketyeg, mint egy "schaffhauseni" (Isten nyugosztalja a Rovar-Bogarat...:)
De meguntam. Én minden hobbimat előbb vagy utóbb megunom. És sajnos most nagyhirtelen kell mára a helye a garázsban...
Én minden hobbimat max. a "szimpatizáns" szintjén művelem. Foglalkozom vele, érdekel, jövök-megyek érte, de nem viszem véres túlzásba. Nem akarok a téma legprecizebb, legperfektebb professzora lenni...:)
A most megtalált papírok szerint 1996 őszén vettem, tehát több mint 20 éve van nálam. Soha nem volt kivonva a forgalomból, minden műszakiját simán megcsinálta, igazi hobbi autóként használtam. Legalább egy tucat versenyen indultam vele (1/100-asok...) és mindenhová, még külföldre is mindig lábon mentünk és jöttünk. Trélert egyszer látott életében nálam, akkor is végső soron a mi hüjjjeségünk okozta a lebénulását...
És állatira jól éreztük magunkat OT nélkül! Sőt, kifejezetten büszke vagyok rá, hogy nincs ilyen plecsnije. Az autót egyébként 1982 és 1988 között potom 6 éven át restaurálták. Nem a legprecízebben, de bombabiztosan, mert egy szem rozsda nincs rajta-alatta, bármelyik rosszindulatú "vizsgabiztos" órákig zseblámpázhatna alatta...:) De a legcsodálatosabb a krómozása. Ennyi év után is hibátlan...
Ha nem gyűlölném ezt a veterános hivataloskodó, hatalomfittogtató, erőszakoskodó bagázst annyira, már régóta javasoltam volna, hogy magát a restaurálását minősítsék! Erre kéne egy kategóriát kitalálni....
Azt nézzük meg, hogy 30 év után mivé-hová lesz a sokmilliós pénznyelő masina tudása???? :) :):) :) :)
Igen Tisztelt PTM úr, kös az oktatást, de úgy általában (főleg) magyar fórumozást jól ismerem, jártam pár idióta fórumon rövidebb hosszabb ideig és mindig, mindenhol kibújt a szög a zsákból. Na ja, ezek elsősorban hobbi-szakmai oldalak voltak, megszállott, szent és sérthetetlen őrültekkel, de az összetűzések is egy szűkített értelmezési térben mozogtak...
Ez a mostani eset azonban egészen más. Ilyen végtelenül aljas megjegyzéssel nem igazán találkoztam és ezt sem megszokni sem eltűrni nem lehet. Persze, én egymagamban nem tehetek ellene semmit, nem is fogok, hanem szép lassan inkább leszarom a veteránosokat is... Ha ilyenek és ezt vigyorogva, mély egyetértéssel tűrik és néhányan még vigyorogva egetértően bólogatnak is hozzá, akkor elég nagy a baj.....
Sovány vigasz, hogy más topicokon is gyakran ugyanilyen szivélyes hangnemben osztja az észt Csak azért sajnálom az itteni megnyilvánulásait egy kalap alá venni a veterános társadalom egy részével, mert azért akadt közöttük néhány normális ember is... Akik ilye n sommás áltlaánosítást nem érdemelnének meg...:) :)
Elveszett a pizo nickem, még reménykedem hogy vissza tudják állítani.
Sok mindennel nem értettem egyet, amit itt hozzászóltál, de nagyon sajnálom, ami miatt a Sunbeamet el kell adnod. Amúgy nem gondolkodtál külföldi értékesítésben? Itthon nagyon nyomottak az árak, kint meg magasabbak.
Drága Főnök Úr,ne tessék túl komolyan venni,a fórumozás már csak ilyen.
Egyébként én is arra gondoltam,ha majd a jóindulatú topictársnál is eljön az a kellemetlen nap,akkor is bizonyára ennyire könnyed humorral int viszlátot a saját jogosítványának...
Ugye, azért annyit érzékelsz, hogy ez a megszólalásod az utóbbi évek egyik leggaládabb szösszenete volt, legalábbis ezen a "szakmainak" tekinthető, amúgy nem véletlenül az agyhalál szélén támolygó topicon... Ennél lejjebb már nehezen lehet süllyedni, bár tudjuk tapasztalatból, az Élet ezernyi területéről, hogy hajajaj, dehogyisnem: fog ez menni...:) :) :)
Egy ideig töprengtem, hogy erre a kimagaslóan izléstelen böffenetre szabd-e reagálni? A józan ész szerint persze, hogy nem. De olyan mélységben azért megnyugtatlak, hogy ha gondom lehet esetleg hamarosan, akkor az talán a szemem miatt lesz...
Azt ugyan máig nem értem, hogy mivel is válthattam ki azt a gátlástalan és féktelen gyűlöletet belőled és egy-két topictársból, aminek segítségével szünet nélkül csakis az aljasság ömlik ki a tasztatúrátokból, ha bármiféle megszólalásom itt nagy ritkán felbukkan - de az autóvezetéssel kapcsolatos esetelegesen sötét kilátásaimhoz hasonló, szívből jövő jókat kívánok neked is a közeli vagy távoli jövőben.....
Nem a leg-ontopikabb, csak érdekes, hogy a néhányszor emlegetett sátras utanfutók nem haltak ki, sőt, bőven vannak tartalékaik... bár ez már nemigen hasonlít egy Szkif-M-re:
Megjött az új "típus" a KPM-től (konkrétan a motor/váz kód.....), így már sikeresen le tudott vizsgázni a moci, megyek az okmányba a várva-várt új forgalmiért, erre meg az ottani rendszer nem veszi be ezt az új típust........ott a régi lenne jó (ami tényleg a valós típus, kereskedelmi jel), de mivel az adatlapon ez van, nem írhatja be azt, mert ez a szentírás. Itt már kissé gurult a gyógyszer........végülis msot annyiba maradtunk, hogy majd megálmodják a mindkét rendszernek megfelelő típust, aztán hívnak. Addig meg motorozok a kézzel beírt régi forgalmival, érvényes vizsgás adatlappal. Ja és még a friss törzskönyvet is majd lehet kicserélik.....hálistennek ezt ingyen. (az kéne még hogy ne)
Elképesztő.......így, hogy csak hobbijármű az enyém, meg a haveromé is, így legalább mellőzhető, de ha ez lenne a mindennapos gépem?! Vagy pl. egy leszervezett találkozóra, vagy túrára szeretnék vele menni pár nap múlva, és emiatt a műszakis hülyéskedés miatt meghiúsulna, na az már nem lenne annyira vicces.
Írnák be a forgalmiba kézzel....aztán elszórakozhatnak a rendszerrel felőlem hónapokig, meg a fejlesztőcégek rokonai is meggazdagodhatnak addig, de legalább a vétlen ügyfél nem szenvedné kárát.....
Papírozással kapcsolatba szeretnék érdeklődni. Egyik volán társaságtól szeretnék egy leselejtezett autóbuszt megvásárolni, azaz csak okmányok nélkül lehet hozzájutni, azzal a címszóval, hogy nem mint autóbusz értékesítik. A kérdésem az lenne, ha semmi papírt nem kapok, max talán adásvételit, ennek még utána kell járnom ... van e valami esély hogy idővel mégis csak hivatalosan közútra lehet vele menni?
Felétek is megy ez az új, "fantasztikus" műszaki vizsgás számítógépes rendszer által okozott mizéria, hogy az ilyen régebbi ritkább járművek alvázszáma nincs az adatbázisban az adott típushoz rendelve, és így nem lehet őket levizsgáztatni, addig amíg a központban fel nem töltik egyesével, ami több hét ?! Sima időszakos vizsga, új forgalmi, új rendszám, amivel eddig semmi gond nem volt, több vizsgán átment. Most meg 10-esével, 100-asával akad meg a vizsga. És lehet addig félretenni a járművet.........
Tiszta borzalom, nem tudom még hova süllyedhetünk.......ilyen hiányos rendszert elfogadni......
de a rozsdásodás nem amiatt van, annak az alapozó az oka. Ha az alapozó nem jó, lehet akármilyen szuper fedő a tetején. Az alapozónak kell nagyon jó légzárónak lenni, különben megette a fene. Én nem tudom milyen alapozókat szeretnek használni a lakatosok/fényezők, de én is találkoztam már olyan problémával, hogy 1-2 év után a teljes felület elkezd alulról rozsdásodni :(
Igen. Már a fényezők is szóltak, hogy biztosan ezt akarom -e, de akkor már ki volt kevertetve a szín, vittem vagy 5 liter akrilt a külső-belső fújáshoz. Később, amikor javítószínt kevertettem hozzá, ezúttal Mobihelből, akkor az a sárvédő, amit sikerült letolatnom, remekül tartotta a színt, míg a többi lemattult pár hét alatt. Én ott látom most a problémát.
Ha már így képbe kerültem: inkább valami rendesebb fedő festéket vennék, így utólag. Az ungarische akril (nem írom le a nevét, mert még kapható) egy fél év alatt lemattult. Inkább vettem volna ICI-t, vagy Mobihelt, vagy bármit helyette. Szóval, én ott látom a problémát.
Öööö tegyük hozzá, hogy ott valami a fényezésnél nagyon elrontottak. Az az autó olyan helyeken is rohadt, pl tetőlemez külső fele, ahol ember még Wartburgot rozsdásodni nem látott.
Szia! Kirúgták az autót és el kellett sózni még aznap, úgyhogy beraktuk a garázsunkba, csak a hősies apukámnak kell azóta a ház előtt állnia... A saját garázsomat is alapozzák már, addig vállalta :) Inkább a lakatolás lenne aktuális, az az autó viszont kint áll :(
Szerintem mindennapi használatban leeszi a gatyádat, és az állapot megőrzésben sem segít (sőt ha nem tökéletes a lakatolás, rohamosan romlik az állapota).
Szerintem inkább a fedélzeti elektronikák fognak erősen kitolni a jövő veteránautósaival, főleg a mindenféle egyedi és titkos programot futtató mikrokontrollerek, processzorok. Csak azért nem lesz minden autó műszerfalán három permanens hibaüzenet, mert némelyikben pont a műszerfalvezérlő IC fog meghalni :-)
Párszor már felmerült a kérdés, hogy a mai autókból lesz e veterán?
A linket csak higgadt lelkiállapotban ajánlatos olvasni, mert van benne néhány bicskanyitogató mondat, amiről persze nem tudjuk, hogy a riportalany szájából így hangzott-e vagy lejegyzés közben vált ilyenné. . .
Régi autó vásárlása előtt állok, egy XR3i 105 lóerős Escort az álmom, itthon nem sok van belőle, de külföldi oldalakon magyar forintra átszámítva 1.5 millióért mennek, s azok látszólag szép állapotúak is. Nem értek ezekhez a dolgokhoz nagyon, de érdemes lehet mindennapos kb. 20 km használatra megvenni egy ilyen kocsit, vagy tényleg csak hobbi célra érdemes használni? Egyedül az alkatrész kérdés az, ami elbizonytalanít, mert itthon nem sok van.
Egyszer vettem egy Alfát alkatrésznek - forgalomból kivonva, kb ilyen alvázszámmal. Azóta elvan a kert végében. Néha megkísért a gondolat, hogy "nem is olyan rossz ez, álljunk neki, vissza lehet helyezni..." - de ránézek az alvázszámra és kiverem a fejemből. Szerintem a TEK vinne el az eredetvizsgáról ;)
Hát igen, eljárt az idő felettük, az az érdekes, hogy 10-15 éve rengeteg volt belőle. Gondolom szétrohad t mind, az enyém már 2002-Ben. Szerettem, valahogy azoknak auto formájuk volt. Bár egy cc b2 80 Audi is hasonlít rá, főleg az ajtó kárpit, az a műbőr felül fémcsikkal. :)
Én mindig megörülök, ha másik Oriont látok, de sajnos már faceliftes változatot is ritkán látni az utakon. Kockalámpásat nem is tudom, mikor láttam utoljára...
Ez a faceliftes változat, ebből valóban van néhány még, de abból a kockalámpásból nem igen. Igaz Escortból van azért, de egy régi Orion lenne az igazi. :)
Mi a teendő, ha sérült az alvázszám környéke de OTra vinné a tulaj a vasat? Német veteránvizsgával rendelkezik az autó 2005ből, de az csak tákolva lett, most felújítanánk rendesen, kérdés van e értelme ilyen helyzetben.
Én most is nagyon szeretek azzal az autóval közlekedni és már rég nem racionális okból tartjuk üzemben. Sajnos tárolni elég rossz helyen tudjuk, azon mindenképpen változtatni kell, ha komolyan meg akarjuk őrizni.
Pizónak és Pálnak köszönöm a hozzászólásokat! Ha a képen látható autó itthon készült az véleményem szerint nagyon nagy teljesítmény, kár hogy nem maradt fenn.
A második világháború után az autósportot a megtűrt kategóriába sorolták. Először háború előtti sport- és versenyautókkal rendeztek futamokat, majd az 1940-es évek végén megjelentek az első speciál-versenyautók innen-onnan összeszedett alkatrészekből. 1953-tól ezt hivatalossá tették: a nemzeti autójavító vállalatok kaptak roncsokat, s azokból csináltak versenyautókat. 1960-tól Magyarországon is bevezették a Formula Junior kategóriát: a Melkus-Wartburghoz hasonlóan számos Wartburg-motoros gép született. Ennek egyike látható a képen, amely a II-es számú autójavítóban készült. Ez az irány 1963-ra kifulladt, s onnan kezdve már inkább a túraautó-szakág került előtérbe.
A kerék 900-as Wartburg, hátul 3 karburátort látok, szóval feltehetőleg ott egy Wartburg motor van keresztben. Az irányjelző és a fényszóró is Wartburg. Amúgy semmit sem tudok róla.
Ha érzel élmény lehetőséget abban, hogy 5 vagy 10 év múlva ilyennel elmenj valahova szórakozásból, vagy valami családi kötődésed van hozzá akkor most meg kell csinálni teljesen még fillérekért van hozzá sok minden és úgy eltenni. Egyébként felejtős értéke mindig 1/2 és 1/3 közötti Wartburg körül fog mozogni az aktuális Wartburg árfolyamon
Külső küszöb van utángyártott 5000-6000 Ft/oldal, belső küszöb csak gyári, de az nagyon drága. Talán az nem kell. Így is min. 120 000 Ft-ra készüljél. Szerintem.
Amennyire én meg tudom mondani, a padlólemezen nagyrészt felületi rozsda van (meg hámló alvázvédő), a küszöbök állapota nagyon rossz (részben ezért érezzük szükségesnek a javítást). Az alvázszám megvan.
Cikkírónak nemigen megy az idegen nyelvű olvasás és szövegértés.
A vétkes nem mobilozott, hanem "under influence" ami nyilvánvalóan valamilyen szer hatása alatt állást jelent, és nem börtön vár rá, hanem konkrétan ott van....
Lakatolni csak egyféleképpen lehet, jól. Bár van különbség a rácéózott meg az eldolgozott folt között, de a jövőre mutató eredmény sem egyforma. Persze igénye válogatja. Nézd meg a honlapunkat, ha érdekesek vagyunk a számodra, keress meg, de arra azért ne számits hogy holnapután munkába tudjuk venni. Érden vagyunk. (Balázs Garázs.hu )
régi (30 év körüli) autót és korrekt munkát végez. Nincs szükség veteránvizsgás szintű felújításra, inkább a további romlást szeretnénk költséghatékonyan (már amennyire ilyesmi lehetséges) megoldani.
nem igazán lehetséges mert olyan munkát igényel szinte mint a veteránszintű.
nyilván nem akarsz annyit rászánni és nincs annyi időd sem rá...
azért egy ilyen kérdés feltevésekor azt se tartsd magadba hogy milyen autóról beszélsz.
vannak olyanok akik csak bizonyos típusokra vannak ráállva és vannak olyan típusok amiktől mindenki irtózik mint az ördög a tömjénfüsttől.
Az a gond, hogy 30 éves autónál ha látsz valami kis korróziót, megbontás után 5-ször annyi lesz. Mint a dominó, dől egymás után a sok probléma. Hacsak nem valami extrém módon megkímélt járműről van szó, de még annál is. Lutri az ilyen munka, elvállalja a lakatos és 2x 3x annyit dolgozik vele mint számított rá. És az neki veszteség. Inkább nem vállalja. Te meg persze olcsón akarod a 3 heti munkát, mert az autó ér 300-at, nem szívesen fizetsz a lakatosnak még 100-at sem. Ez nem rosszindulat, tény.
Tartottam tőle, hogy ez áll a háttérben, pont mert az apukám által ismert környékbeli mesterekkel is ez a helyzet. Amúgy azt hiszem nem sürgős a beavatkozás, bár így hirtelen fogalmam sincs, meddig érvényes a kérdéses autó műszakija. Minden esetre inkább megkérdeztem, hátha az internet okosabb mint én egyedül...
Valószínűleg azért nem kaptál választ, mert ez az utóbbi 1-2-3 évben meglehetősen nehéz kérdés.
A kritériumoknak megfelelő szakinál valószínűleg olyan várólista van, mint egy csípőprotézis műtétre, akihez be tudsz kerülni viszonylag hamar, az meg valamelyik feltételnek nem fog megfelelni...
Nálunk a családi flotta megroggyant, 3-ból 3-at kell/kellett lakatolni idén, hogy lehessen őket műszakira vinni. Az autók egyébként 16-19 évesek, normál állapotúak. Az első autót javító szaki jól, jó áron dolgozott, a megkeresés után 1 hónappal jutottam be hozzá. Hiába voltam elégedett, a következő járművet nem vállalta, mert tankot, hátsó hidat kellett volna bontani, és az neki nem pálya (?).... a második autót javító mester a telefonhívástól számított 2 hét múlva tudta bevállalni a kocsit, de az elvégzett munka nekem nem annyira szimpi, szóval a harmadik autót harmadik mesterhez fogom betolni valószínűleg. Így megy ez manapság...
Tud valaki Martonvásár környékén (vagy Budapesten) olyan karosszéria lakatost, aki vállal régi (30 év körüli) autót és korrekt munkát végez. Nincs szükség veteránvizsgás szintű felújításra, inkább a további romlást szeretnénk költséghatékonyan (már amennyire ilyesmi lehetséges) megoldani. A segítséget előre is köszönöm!
"Elég ok a buktatásra, ha kicsit koszos a kocsi alja, meg a felnik belseje?"
Részlet a minősítési szabályzatból:
Felhívnám a figyelmedet a jobb alsó sarokban leírtakra. Továbbá a múlt szerdán Diósdon jelenlévők elmondása szerint a Mercedes alja nem kicsit volt elhanyagolt és olajjal szennyezett.
Na ezt jól elcsesztem. Nem voltam elég figyemes és pont egy rossz példát tettem be. Hiszen a korai Trabi még 6V-os volt, mig a modern 12V. Tehát ez a példa nem jó. De remélem mindenki érti.
Egyébként ha jól tudom ez a fedélzeti feszültség kérdés hazai specialitás.
"...egy rosszindulatú hazug elmeroggyanttól, aki szívességhegyeket kért az autójának a minimum alatti szintre hozásához, majd mindenki hülye és szemét lett...."
Azért ezek elég súlyos gondolatok és bőven becsületsértést bőven meghaladó "állítások"...:) :) Tőled sem "szivességet" kértem és anno mindhárom szakértőt megfizettem, akik nem voltak annyira beszariak, mint te.. És ugyanígy azokat is akik segítettek, vagy éppen segítség alatt jól kibaxtak velem...:) :)
Mondom, hogy egy vastag könyv kijönne a sztoriból. Te még mindig szinte semmit nem tudsz, csak morzsákat.... És ahhoz a semmihez képest ontod az elmésségeid zuhatagát...:)
Kedves Gyébé! Annak nagyon örülök, hogy ismét itt vagy. ÉS igen, igazad van, Te azt írtad, amit most reklamáltál. Én meg lefordítottam és lerövidítettem, illetve kivetítettem a lényeget, amit azért nem csupán a saját bőrömön tapasztalta kalapján sejtettem, hanem a később megismert jó pár furcsa eset kapcsán...
Annak viszont kevésbé örülök, hogy itt már megint napok óta a legsúlyosabb süketek értelmetlen vagdalkozása folyik. Soha nem a lényegi kérdésekről, problémákról, hanem a teljesen mellékes apróságokról...
Gőzöm sincs, hogy milyen "új" minősítési rendszer akarna itt, éppen ebben a tipikusan magyar közegben megszületni - de azt ne tagadd, hogy az elmúlt 14 év során túlságosan sok balhé és zűrzavar fodrozta a kedélyeket, mint amire szükség lett volna. Ez végső soron egy hobbi, és bármennyire is sok pénz van benne, azért akkor is egy játék, és ebben nem volna szabad ilyen indulatoknak rotyogni, és ennyire vadul meg kitartóan ásni az árkot!!!!!!
Tehát biztosan volt valami igen súlyos rendszerhiba... Hadd ne részletezzem, hogy mik és kik voltak bizonyosan a részesei. Már annyiszor eldünnyögtem itt... És erről kellett volna nekünk is beszélgetnünk, reagálni, megvitatni, "véleményezni".... De ez itt pláne képtelenség. Erre itt nincs "intelligenciális" fogadókészség... Ma már semennyi... Ámen.... (Csak hogy Ötzinek se csillapodjon a humora...:)
Kérdeztem tőled valamit. Amúgy meg a papírok hiányában nem tudok és nem akarok nyilatkozni a BMW-ről. Plusz láttunk ám már olyan csodát is, hogy a sikeres minősítés után kicsit átalakult az autó... régebben kerültek is be ide ilyen képek. Honnan tudod, hogy a minősítésen is így nézett ki ez a BMW? Ott voltál a minősítésen?
Írhat ide bárki, de a Rover-ügyet hallgatjuk 12 éve egy rosszindulatú hazug elmeroggyanttól, aki szívességhegyeket kért az autójának a minimum alatti szintre hozásához, majd mindenki hülye és szemét lett. Aki ott sem volt, az is. Nem csoda, hogy aki önti erre a tűzre az olajat, az itt pár ember ellenszenvét kivívja.
Jelzem baszd meg, hogy elkészült egy eltérő minősítési módszer/rendszer, csak épp az Autóklub nem hajlandó a FIVA-ügy miatt elfogadni. Mindenki mindennel egyetért, csak a FIVA-rész szúrja az Autóklub szemét.
Szerinted a 601 meg az 1.1 tipusazonos? Tipuson belüli fejlesztések illetve a gyártási perióduson belüli változtatások lehetségesek. Amennyiben a '66-os Trabin egy '87-es modellről rácsavarozott tirisztoros gyújtás van az nem probléma. A korabeli extrákkal is ez a helyzet.
Agent provocateur. Meg tudod mondani mi a különbség a Singer 9 Roadster 4AB és az SM Roadster 4AD között, mindezt ránézésre? Meg tudod mondani kívülről hogy egy Mercedesben a 3, vagy 4 sebességes automataváltó van-e? És melyik kellene hogy legyen?
Ne a Trabanttal gyere, amit rogyásig látott az ember.
Amúgy tegnap kicsit el voltam kenődve, hogy lemondtam a műsz, ig. posztról, de hajrá, egyre jobban érzem, hogy helyes döntés volt.
Hej kedves sunnysun barátom. Attól tartok hogy az elméd már nem olyan fényes mint a nickneved.
Kénytelen vagyok már megint és megint és megint felhívni a figyelmedet hogy finoman szólva, valótlant állítasz rólam. Nem is érdekelne a dolog ha csak a kettőnk diskurzusa szintjén szórnád a
ha...izé szóval a mellébeszéléseidet, de mivel ezt nyilvánosan teszed, ezért kénytelen vagyok, nem Rád való tekintettel, mert az falrahányt borsó lenne, hanem azokra gondolván akikkel kapcsolatban nem engedhetem meg magamnak hogy az általad vázolt képből ismerjenek meg, megcáfolni azt amit állítasz.
Nem tudom felfogni hogy ezt miért csinálod ? Két variáció motoszkál a fejemben.
1, mint ahogy a bevezetőben írtam, valóban baj van az elméddel, párosulva nagymérvű gondolat tapadással,
2, vagy megfontolt szándékkal ferdíted a mások által mondottakat. Ebben az esetben nem is tudom hogy milyen jelzőkkel illesselek ?
Nos kedves topiktársak. Derekbell illetve sunnysun néhány beírással korábban azt volt képes állítani rólam hogy :"és drága Gyébé barátunk mostanában is kerek perec kimondta, hogy mekkora bugyuták vagytok, hogy primitív matematikai műveletekkel bajlódtok. TEssék kizáró okot kreálni és mukkanás nélkül elzavarni az illetőt..."
Ezzel szemben én azt voltam bátor leírni hogy " nem a pontozással kellett volna vacakolni, hanem a
MEGLÉVŐ KIZÁRÓ OKOKRA HIVATKOZVA kellett volna megbuktatni, mert abból volt bőven ".
Teszik érteni ? A meglévő kizáró okokra, és nem utólag kreálni ahogy azt sunnysun barátunk finom eleganciával átköltötte. Gondolom, mondanom sem kell hogy az ominózus Rovarról van szó.
Nem, nem most ingyen sem kellene, egy seggel egy lovat. . . :)
Van két korabeli képem, amin már elméláztam az évek alatt, eddig arra jutottam, hogy az "ismeretlen" angol márkák közül való. (mindig szem előtt volt, de most nem találom) :(
Tévedsz, irogathat ide bárki. Azt meg nem tudom hol olvastad tőlem, hogy minden jó igy ahogy van? Sosem mondtam ilyet. Csak szerintem tök felesleges szitani a tüzet. Attól, hogy itt leirjuk a pozitiv/negativ tapasztalatokat szerinted mi fog változni? Vagy esetleg valamilyen módon van tapasztalatod amit megosztanál? Esetleg szeretnél minősittetni valamit? Tegyél be képeket és kapásból megmondjuk innen páran, hogy mik lehetnek az esetleges problémák.
Ha meg nincs ilyen irányú terved vagy járműved akkor minek beszéljük a semmit?
Nagyon tetszik neked ez a "másodnickes" kifejezés..de nem tudsz idegesíteni vele. Abszolúte nem érdekel, hogy elhiszitek-e, vagy sem, hogy nem én vagyok Derekbell álnéven.
Mondom, ki kell tenni egy figyelmeztető szöveget valahova, hogy"ebbe a fórumba csak előre lekáderezett emberek írhatnak, és azok is csak akkor, ha dicshimnuszokat zengenek a Magyar minősítésről, esetleges kritikának itt helye nincs, olyat nem tűrünk.."
Na látod, akár akarod, akár nem, kezded te is kapisgálni a "pontozás" idiótaságait... Egy jó, valóban világszínvonalúnak megálmodott, de elképesztően idióta módon megvalósított rendszert, amit fel sem merek a mai napig tételezni ,hogy szándékosan csináltak már anno ilyenre...
Én már 2006 őszén rájöttem ezekre a dolgokra...
De szerintem ma gyakorlatilag nem pontoznak, hanem csak bólintanak, mint Mengele: igen, vagy nem.... :) :) És ha azt akarják, hogy nem, akkor előhúzzák a standard arzénált a "kizáró okokkal"....
Magyarul, ha odaviszek a minősítésre egy korai, mondjuk 1966-os Trabant 601-et, amin a négyütemű Trabi 1.1 motorházteteje, hűtőrácsa, és szürke múanyag lökhárítója van, de patika az állapota, akkor simán OT-s lesz?? Mert most kb ezt írtad le itt..
Már kicsit félve merek kérdezni, de pont olyan embert keresek, aki "vágja" a háború előtti Singereket, nem csavar-alátét szintjéig, hanem mondjuk egy apró képről meg tudja mondani, hogy esetleg/valószínűleg Singer van e a képen. Most éppen nem találom a képet, de előkeresem majd.
Jelentkezz minősítőnek. De Google használata nélkül írd be hogy a 67-es és a 69-es Mustang között pontosan mik az eltérések, milyen teljesítményű dinamó volt az 1958-as és az 1963-as Wartburgon, mikor volt gumibabás lökhárító az MGB-n (hónapra pontosan ám!), mi különbség a 0,5-ös és az 1-es szériás MB W115 között, mi a különbség a DAF 66 és a Volvo 66 erőátvitele között, mire kell figyelni az USA-spec autók title-jában, mi különbözteti meg a White-ot egy normál pannóniától, milyen gyártmányú irányjelző és hátsó lámpa van a P21 Luxon, melyik piacos Triumph Spitfire-nak van beütött alvázszáma és melyiknek csak táblás, mi az oka ha egy Mustangnak nincsen beütött alvázszáma, melyik Zsuk jött ki 3-seb váltóval, és melyik a 4-sebességessel, a Syrenában mikortól volt Wartburg motor, de mi a különbség az eredeti Wartburg motortól, mi a különbség az 1967-es Pontiac Trans AM és Chevrolet Camaro között, hol van beütve az 1929-es Chevrolet alvázszáma, a nem turbós Porschéra milyen évjárattól lehetett a 930-as motorházfedelét rendelni, és még az a rengeteg dolog, amit fejből kellene tudni.
2. Keresnek egy ugyanilyen típusú autót. Találnak egy tompa orrút, aminek, felteszem, ugyanaz a típuskódja. Csinálnak egy kasznicserét, ami ugyanolyan típuskód esetén a kétezres évekig még teljesen legális volt.
3. Eléri a 30 évet. Tegyük fel, amúgy OT-re alkalmas, de nem '77-es, hanem mondjuk '79-es, és legálisan járkál '77-es papírral. Ilyen esetben mi lenne a teendő?
- Meg kellene tagadni az OT-t egy amúgy eredeti autótól?
- Át lehetne írni a gyártási évet?
- Vagy lehet "OT szerint" '79-es és a nyilvántartásban marad a '77-es?
Ezt az e23-as hetes BMW-t a HaHun árulják. A hirdetés szerint 77-es évjárat.Az autó OT rendszámos.
A problematika a következő: Ha tényleg 1977 a gyártási év, akkor nem stimmel az orrkiképzés, ekkor ugyanis még az úgynevezett "hegyes orrú" kivitel készült, ez pedig már a BMW-s szakzsargonban csak "tompaorrúnak"hívott autó.
Ez például nem tűnt fel senkinek a minősítés során? Az évjárat idegen alkatrészek használata nem bukó tétel, de a szennyezett felnibelső az?
Így kéne kinéznie különben, ez a "hegyesorrú" változat:
Köszönöm Emese, nem csalódtam benned most sem. Pontosan, precízen, kulturáltan érdekfeszítően sikerült válaszolnod-reagálnod a konkrét felvetésekre...:)
Tévedsz nem szúrtam ki senkivel. Csupán magamat könnyítettem meg szent elhatározásommal... Ha bárkivel is ki akartam volna szúrni, akkor 2011-ben nem adom el az autót, hanem bűnjelként itthon tartva végig viszem a birósági eljárást, kerül, amibe kerül, és lett volna bármilyen vélt vagy valós súlyos következménye...:)
Egyébként meg ne nevettesd már ki magad, milye nalapon beszélgetsz te bárkivel is a pontozásról, amikor az már évek óta el va ntüntetve, letagadja mindenki a létezését is, és drága Gyébé barátunk mostanában is kerek perec kimondta, hogy mekkora bugyuták vagytok, hogy primitív matematikai műveletekkel bajlódtok. TEssék kizáró okot kreálni és mukkanás nélkül elzavarni az illetőt...
A nem feketére nyalt futómű alkatrészek mega felni belős felületén senki által nem láthatóan megbúvó szennyeződések "magyarázati" pontosa nezta célt szolgálják, A könnyű és pofonegyszerű szemétkedés módszerét...
Nem a nem is létező pontozás milyenségéről kellene eszméket cserélni, hanem eldönteni végre, hogy mit akar a fantom szervezet? Éppen a minap tártam fel fáradságos munkával számotokra a veteránozós mozgalmakban világszerte mindenhol meglévő, szinte kibékíthetetlen ellentétet. A magyar rendszernek először is ezt kellene tisztáznia, hogy a két tábor között feszülő árkot csökkenteni-minimalizálni akarja-e, vagy továbbra is fogvicsorgatva mélyíteni....
Pontosan tisztában vagyok vele, hogy éppen itt, a magyar közegben nagyon sok híve és követője van az árok megőrzésének, sőt mélyítésének, a kirekesztésnek, a nem odavaló járművek és emberek változatlanul erőszakos távoltartásának az elit klubtól...
Beérett az immár lassan 13-14 éves kitartó munkának a gyümölcse...:)
"nincs és nem is lesz soha a büdös életben Magyarországon OTrendszámos veterán autóm, tehát baromira nem érdekel, hogy mit fog csinálni ezek után a MAVAMSZ...."
Kedves jó PiZo barátom, én már annyiszor leírtam az én nézőpontomból az én állításomat, hogy már én is nagyon unom ismételgetni. Azoknak a mondatoknak a megértéséhez itt, ebben a közegben nincs intellektuális készség, ezzel én már régen tisztában vagyok, ezért most - hecc kedvéért - csak a legfontosabb alaptételt ismétlem meg. Hogy pl. ZSUK barátunknak legyen alapja az eszmecseréhez...
A MAVAMSZ elsősorban egy fantom szervezet. Nincs felelős vezetője, nincs székhelye, nincs semmiféle közvetlen elérhetősége. Nem megszólitható! Semmiféle szervezet nem áll felette, senkinek nem tartozik semmiféle felelősséggel.
Pontosan azért tevődik össze eredendően 4 "szervezetből", hogy a felelősség, az esetleges kérdőre vonás legapróbb morzsáját is távol tartsák. Pontosan ezért történhetnek időről időre olyan dolgok, amik egy jóérzésű és normális gondolkodású embert kétségbeesésre és felháborodásra késztethetnek.
Mielőtt vad tiltakozásba és újabb tiráda rohamba kezdenél, emlékeztetlek rá, hogy én micsoda hosszú és meddő levelezés árán gyűjtöttem össze azokat közvetlen bizonyítékokat és őrzöm őket ma is a dossziéimban, amik pontról pontra bizonyítják az állításaimat...
Az persze egy érdekes politikai kérdés, hogy annak idején úgy 2003 tájékán, amikor ez az egész kialakulhatott, kik és miért, szándékosan vagy véletlenül hozták-e így létre ezt a "korszerű" és "világszínvonalúan egyedülálló" rendszert (á la Borsche...) - amit aztán meg nem érthető módon a világ egyetlen veterános intézménye sem akart licenc díjért, de még ingyen sem a magáévá tenni...:) ????
Ha esetleg más is volt olyan "hüjécske", hogy hozzám hasonlóan január óta nem vette észre, hogy Car Mandiner blogja új oldalra költözött, akkor itt érheti el:
Ja hallom, hogy újabban igen jóban vagy a gerinctelen borsche károllyal, aki olyan hatalmas károkat okozott a MAVAMSZ-nak, hogy még mindig azt nyögjük.
Sokat töprengtem és tegnap is volt pár beszélgetés erről, a pontozásról is. És nagyrészt egyetértettünk abban, hogy a szubjektumot ebből az egész kérdésből kizárni lehetetlen. Az nyilvánvaló, hogy a minősítési alaphelyzet, ahonnan el kell indulni, a jármű eredeti, gyári állapota. Korrózió-, sérülés- és szakadásmentes. Ehhez képest kell pontozni a hibákat. És ez a legnehezebb, mert ha pl. egy ülés nem szakadt, az alaphelyzet, egyszerű, de ha szakadt, mekkorát fogadunk el? 2 cm még elmegy, 3 már nem? Fényezésnél, ha egy 5 x 5 cm-es területen van 5 rozsdapötty,a z még jó, ha már 6, az nem? És kinek hat van, az reklamálni fog.
NEM LEHETSÉGES MINDENRE OBJEKTÍV SZABÁLYT ALKOTNI, másrészt akinek az épp kedvezőtlen, úgyis morogni és vádaskodni fog valószínűleg (tisztelet a kivételnek!) És igen, mivel különböző emberek vagyunk, különbözőképpen ítélünk meg egy ugyanolyan dolgot.
Amúgy megint leírom, és tegnap is szó volt erről: sunnysun egyfolytában a MAVAMSZ-ot és a bizonyos személyeket gyaláz, de ne felejtsük el, hogy a minősítést egy 4 tagszervezetből álló bizottság végzi (MAVAMSZ, Autóklub, volt NKH és a Közlekedési Múzeum), és ebből 3 tagnak azonos véleményen kell lennie az adott végeredményhez. 3 taggal még működőképes a bizottság, ekkor 2 vélemény egyezősége dönt a bukás vagy megfelelt eredmény között. Szóval derekbell járművénél 3-an úgy látták hogy nem felel meg. De csak a MAVAMSZ-ot átkozza.
Azért ugrik itt mindenki erre a minősítős dologra, mert a sunnysun nevű (előzőleg derekbell) nick 12 éve folyamatosan evvel rombplja a topickot, és hazudozik össze-vissza. És az itt lévőknek már a kölyökén jön ki az egész. A stílusáról ne is beszélve. Olvass vissza, és megérted.
És amely autó megbukik, annak mindig komoly oka van. Mint minősítő megnéztem pár járművet, és láttam a többi problémás ügyet is, mindig kiderült, hogy aki mérgesen kiabál, annak van a legkevésbé igaza.
Hát...valóban elég furcsa itt a "fogadtatás".., írtam már bejegyzést több indexes fórumba is( Pedálos Moszkvics, Régi Magyar rendszámok, Ikarus Fan Club..), de még sehol sem támadtak nekem, hogy név,cím, telefonszám megadása nélkül ne is próbálkozzak a társalgással..
Azon gondolkodtam, hogy ide is kéne egy figyelmeztető szöveg a fejlécre, mint ami a Totalcaron Csikós cikkei előtt szokott lenni, mondjuk valami olyan szöveggel, hogy ugyan ez egy nyilvános fórum, de mi egy szűk kis csoport vagyunk, és nem tűrjük a névtelen idegeneket, úgyhogy fényképes önéletrajz csatolása nélkül ne is próbálkozz...
Ha meg valaki urambocsá' esetleg nem pozitív tartalmű hozzászólást ír az OT minősítés menetéről, akkor az csakis provokátor lehet, aki indulatokat szítani jön ide...
A Zezredes "bocsánatkérős" fotóját meg nyilvánvalóan poénból raktam be ide, gondoltam, ezzel a fricskával oldom a feszültséget, aztán tényleg elfelejtjük már ezt a Rovar sztorit a francba... ne haragudj meg, de tényleg uncsi....
Nekem semmi más célom nem volt az ide írt hozzászólásaimmal, mint hogy kifejtsem azon véleményemet(gondoltam, egy veterános fórum erre való..), mi szerint ha tényleg ilyen piszlicsáré dolgok miatt szórnak ki kocsikat, mint hogy koszos a felni belseje, akkor az szvsz nem feltétlenül a jó irány. Természetesen nem muszáj evvel egyetérteni, jöhetnének érvek, ellenérvek, beszélgethetnénk a témáról. Ehelyett folyamatosan az Én személyem a kérdés, hogy ki vagyok, mi vagyok..meg hogy BIZTOS sunnysun másodnickje vagyok, mert nemmerem ide írni a valódi nevem..miközben mindenki nicknéven írogat ide...
Ja. Pizo drága barátom, hányszor mondtál már le erről a fényes posztról???? Mert ha jól emlékszem, már korábban is bejlentetted, hogy már nem te vagy az...
Akkor ez most isten bizony végleges?????????
Vagy azt sejteted, hogy most már nem is önként távoztál, hanem kirúgtak volna?????
Már megbocsáss, de egyrészt figyelmeztettelek, hogy ez nem az a közeg, amit érdekelnének a te felvetéseid és itt te ne várj semmiféle érdemi választ-reakciót minősítési problémákkal kapcsolatban, legfeljebb ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket, amiket már megkóstolhattál...:) :)
Ami pedig a Zezredes "bocsánatkérését" illeti, az azért egy kicsit másképpen történt, mint hogy te esetleg értelmezted. Ez olyan jereváni rádió szerű vicc volt.
inkább.. Olyan igaz is, meg nem is...
Én legalábbis úgy hallottam, hogy már jóval a MAVAMSZ főtitkári pozíciójából történt kiebrudalása után mindenféle vad kijelentéseket tett egykori gazdáira, kenyéradóira és ezért őt azok beperelték és a pert követően kellett bocsánatot kérnie. Tehát nem tőlem, nem más meghurcolt szerencsétlenektől, akiket ő közvetlenül, vagy az őrült elszántsága során korbácsolt hangulatban mások hurcoltak meg, hanem pusztán azoktól kellett elnézést kérnie, akikre buta, jogtalan, oktalan, sértő megjegyzéseket tett...
Szóval semmi megbocsájtva továbbra sincs, de a történetnek már régen vége, levontam a szükséges konzekvenciákat, az autót eladtam Svájcba és a jövőben nem szándékszom Magyarországon, ebben a közegben veteránjárművek hobbijával "hivatalosan" foglalkozni... Pont.
1. Folyamatosan és szünet nélkül sajnállak...:) Mert mikor is gyaláztalak én téged akár MAVAMSZ műszaki igazgatóként, akár műszaki szakértőként?????
Azért jó lenne ha megismert ügyességeddel néhány idézetet előásnál azokról a "gyalázásokról"....:)
A Sóhivatalról természetesen nincs hízelgő véleményem... Én elég alaposan ki tudtam elemezni a tevékenységüket és meg tudtam fogalmazni a súlyos negatívumokat, olykor véleménye m szerint súlyos törvénytelenségeket, ami folyamatosan jellemzi a tevékenységüket.. Azért mert senki nem kíváncsi rá, és úgy tesz, mintha azok nem léteznének, attól azért azok még változatlanul fennállnak...Ha ezeket a negativumokat te szó nélkül magadra is vetted, akkor az a te bajod... Én pontosan tudom, hogy ti mindannyian csupán végrehajtó janicsárok vagytok, nem ti találtátok ki ezt az egészet, tehát személy szerint biztosan nem kell semmit magadra venned...
És egyáltalán: bármiféle "gyalázás" csakis azokat illetne meg, akik tevékenyen részt vettek az "eseményekben" és az sem te, sem az a bizonyos Heryay úr nem voltak...:)
Ezt a Hervay Pétert személyesen nem ismerem és tökre hidegen hagy, hogy ki ő. nincs és nem is lesz soha a büdös életben Magyarországon OTrendszámos veterán autóm, tehát baromira nem érdekel, hogy mit fog csinálni ezek után a MAVAMSZ....
Változtatni a helyzeten, korrektebbé, civilizáltabbá tenni ezt az egészet és nem a "kiváltságos elit klub" szerepet erőltetni továbbra is tűzzel vassal , nyilván nem is akar és ha akarna is, biztosan nem is tudna...
és akkor a never ending Rovar sztori véget érhet mindenki legnagyobb örömére.
Sohasem fog véget érni.
Andrásra szinte szabályos időközönként rohamszerűen rátör hogy hátha valaki már kiheverte a unalmas idők alatt és nyakonfos bennünket vele. (lassan a szövege is OT-t kaphat)
Plusz ha valaki felhozza a rovart szintén beindul...
Kezdem azt hinni hogy egy biológia órán is belekezdene ha a rovartan lenne soron.
" idejön ez a feltehetőleg a 16. ker-ben lakó Zsuk nevezetű névtelen hogy ismét felszítsa a kedélyeket."
Ha visszaemlékszel, Én voltam az, aki pár hónapja beszúrt ide egy képet a Zezredes úrról egy odaszerkesztett szövegbuborékkal, melyben az állt, hogy Andrásnak volt igaza, bocsásson meg neki:-). Aztán írtam, hogy a bocsánatkérést illik elfogadni, és akkor a never ending Rovar sztori véget érhet mindenki legnagyobb örömére.
Ez a húzásom szerinted azt bizonyítja, hogy a kedélyek felszítása a célom?
De tényleg kedves PiZo, őszintén sajnállak... Legszívesebben orvosért kiáltanék... És ha hozzád akarnék hasonlítani, felvenni veled a versenyt, akkor most perrel fenyegetnélek becsületsértés okán...:) De nyugi...
Hát nem véletlenül tanácsoltam pár órával előbb, hogy próbálj már végre kiszabadulni a 2006-os rossz emléked szorításából. Már éppen 7 éve egészen másról beszélünk... látod, már szegény Ötzi tesó is kiütést kap a 7 éves történettől, rólam nem is beszélve...
Hahóóóóóóó, nem 2006, hanem 2011!!!!!!!
Törődj bele drága barátom, ez a kép 2011-ben készült, egy nappal a minősítés előtt, nem mondom meg hogy kinek a műhelyének az aknája felett... És hogy milyen apropóból...
És azt a kedves, idézett sort másnap, 2011 09.06.-án írták meg további nyolc, azaz 8 kizáró okkal együtt. Na most, ha a legelső már egy ekkora, fotóval bizonyított, nettó hazugság volt, akkor milyen lehetett a többi 8 komolyság- és valóságtartalma???? Szerinted????
"És minden nagyon szép és kerek, amit a jármű alvázáról és kötelező fikázásáról írtál. De ha erre a képen látható alvázra valakik képesek voltak aláírásukkal hitelesítve azt állítani, hogy
"minősítés kizáró okai: hajtómotor, hajtás lánc erősen szennyezett..."-
akkor ott már a hitelesség, szavahihetőség, korrektség alapjaiban kérdőjeleződik meg. Ez már tényhamisítás, bírósági kategória, nem szimpla "szakmai tévedés"... Fel tudod ezt fogni?????"
Hazugságaid és téveszméid neked vannak. Amikor először megbukott a Rover 2006. nyarán, akkor írták hogy koszos az alja. A bukás miatt elkezdtél kapkodni, és hívtál pl. engem hogy írjak szakvéleményt, ennek keretében valamikor július végén a Bp. X. ker-i Mázsa u. 4. szám alatti Alvázvédelem Rusztika Bt-nél néztem meg az autódat. Eközben történt meg a jármű alsó mosása, majd a második minősítésre, ahol átment, már a tiszta aljú autóval jelentél meg.
Hazudsz megint össze-vissza. Miért nem az akkor ott jelenlévőket szórakoztatod mondjuk esténként telefonon vagy mailben, miért itt rontod a levegőt?
Jaj kedves PiZo barátom, tudod: te meg Laci meg pl. Gyébé mint harmadik nagy rajongóm, mindentől függetlenül kiváló szakemberek vagytok, akiket én a tudásukért nagyra becsülök és ma is azt mondom, hogy a Ti aktív részvételetekkel pl. egy osztrák szemléletű, felépítésű, rendszerű muzeális minősítésnek óriási alakjai lennétek, és még egyenként is sokkal jobban járnátok, mint most együtt mindannyian....
De sajnos a(németül egyébként anyanyelvi szinten beszélő) elnökünknek akkoriban talán derogált ilyen aprómunka keretében legalább Bécsig furikázni egy kis tapasztalatcserés szomszédolás során kifürkészni, hogy pl. sógorék hogyan csinálják ezt az egészet, és inkább elküldte a talán ha oroszul sünnyögő főtitkárát Szlovéniába, mert ott valami határon túli leendő hazánkfiánkkal magyarul tudtak kommunikálni és nagyjából így született meg a magyar rendszer valamikor 2003 tájékán...
Szóval a józan ész már akkor el lett tiporva és született, ami létrejött... Te pedig itt szórod a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb csacskaságokat, olykor összefüggéstelenül, dobálod a demagógiát és a szétcsépelt frázisokat és én csak egyre szomorúbb leszek, és csak fogom a fejem, hogy de minek...
És sajnálom, hogy te bekattantál egy 2006 tavaszi emléked kényszerébe és azóta hajtogatod, hogy .....
Csak egy valamit felejtesz el. Engem nem tudsz a frázisaiddal és demagógiáiddal, meg téveszméiddel se szórakoztatni, se felháborítani, mert ne feledd, hogy nekem mindenről, amit pampogtam bármikor is a Témáról, fotók tucatjaival és iratok, dokumentumok súlyos dossziéival tudom bizonyítani, hogy nem félrebeszéltem, nem hadováltam ( szabadon Inner Circle lakótársunk után) hanem csupán és kizárólag a meztelen tényekről beszéltem. TE viszont soha nem a konkrét tényekről beszéltél és soha nyiltan és becsületesen nem válaszoltál semmire...:)
És minden nagyon szép és kerek, amit a jármű alvázáról és kötelező fikázásáról írtál. De ha erre a képen látható alvázra valakik képesek voltak aláírásukkal hitelesítve azt állítani, hogy
"minősítés kizáró okai: hajtómotor, hajtás lánc erősen szennyezett..." -
akkor ott már a hitelesség, szavahihetőség, korrektség alapjaiban kérdőjeleződik meg. Ez már tényhamisítás, bírósági kategória, nem szimpla "szakmai tévedés"... Fel tudod ezt fogni?????
Valóban a 16-ban lakom. Sőt azt is elmesélem neked, hogy anno volt egy kiskocsma az utcátokban pár teleknyi távolságra tőled, na én oda jártam sörözni a cimboráimmal, Marika és Kálmán volt a pultos. Aztán ezt a helyet lebontották, most már családi ház van a helyén.
"Egy autó alvázának állapotát, vagy uram bocsá', a felnijének belső felületén megbúvó szennyeződést csakis akkor látod, ha szándékosan azért mászol alá, hogy fikázhasd!!!!!! Hát aki ennyire beteg természetű, hogy térdre borulva csúszik mászik egy öreg autó láttán, hogy az alján rozsdát meg olajszennyeződést találjon, akkor tényleg vége a normális világnak....!"
A listában benne vagy hogy minősíteni kell a jármű alsó részeit! Igen, direkt alámegyünk hogy pontozni tudjuk! Másképp nem megy. És a műszaki vizsgán is megnézik, nahát milyen skandalum!* És bizony hiába ment át a minősítésen, ha műszaki gond van, simán megvágják, de érdekli a vizsgabiztost, hogy egy 50 éves autón "természetes" a korrózió.
*a többször módosított, jelenleg is hatályos 5/1990. (IV. 12.) a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló KöHÉM Rendelet 5. számú Melléklet II. fejezete és a 10. számú Melléklete
Menthetetlen vagy. Idejössz direkt provokálni, és ha már épp elcsitulnának a viták, idejön ez a feltehetőleg a 16. ker-ben lakó Zsuk nevezetű névtelen hogy ismét felszítsa a kedélyeket.
Jaj kedves Liili barátom, ne fárasszál ezekkel a rettenetes "érvelésekkel": én ezt 2004 óta hallgatom, amikor (azóta is rendületlenül regnáló) elnökünk a szeretetre méltó egykori főtitkárával kórusban győzködött minden szembe jövő szerencsétlent, hogy hát ugye sáros cipővel se megyünk szinházba (szinésznő a felesége), és mosdatlan szájjal se fogorvoshoz... Kösz, ezekből az allegóriákból tele a padlás a csizma....
Egy 50 éves autóhoz igenis passzol akár a rozsda is. Az életszerű. Egy 4-5 éves autón az elhanyagoltság és szar minőség jele, 50 évnél már természetes ha volna leginkább alul...:) :)
De a lényeg!!!! Egy autó alvázának állapotát, vagy uram bocsá', a felnijének belső felületén megbúvó szennyeződést csakis akkor látod, ha szándékosan azért mászol alá, hogy fikázhasd!!!!!! Hát aki ennyire beteg természetű, hogy térdre borulva csúszik mászik egy öreg autó láttán, hogy az alján rozsdát meg olajszennyeződést találjon, akkor tényleg vége a normális világnak....
És hidd el, nagyjából pontosan ismerem a svájci oldtimer minősítés "rendszerét" és pontosan az a lényeg benne, hogy ott mennyire normálisan és civilizáltan állnak ehhez a témához, és nemhatalmi, felsőbbrendűségi kérdést csinálnak belőle.... Az nem mentség, hogy ott mások a szabályok és itt is mások, mert az igaz iszégyen az, amit nálunk csinálnak a józan ész helyett....
/konkrétan az én autóm ugyebár pontosan abban az állapotában került Svájcba, ahogy itt anno mocskos módszerekkel, hazug állításokkal megbuktatták. Az autó sose volt szénné restaurálva, ha közel mész hozzá, láthatod most is. Ennek ellenére az az autó mindig szivesen látott vendége a svájci márkaklubnak, mert ebből a kivitelből ott is csak az egy darab van belőle ésa klubtársak nem azt fikázzák alábújva, hogy jééé, háta kardáncsuklóból egy kenőzsir-pacni lóg ki, hanem tátott szájjal bámulják a kocsi utasterének belső külső részleteit és örülnek, hogy a tásraságukban van egy ilyen verzió is....
Viszont a Camry-t irigylem tőled, nagyon csípem a "régi" japánokat és gondolom ez az évjárat se egy gyakori jószág errefelé. Nyugodj meg, ÉN akkor is megbámulnám, ha a felnijének belsején némi koszréteg ülne...:) :) :)
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ha valaki öt év alatt elkövet harmincvalahány hozzászólást amiből a zöme most született akkor ez nagy eséllyel egy második nick. Miért nem akar vagy mer valaki az eredeti nevén hozzászólni?
Kicsit furcsa...
Egyébként ha bemész mondjuk egy baráti összejövetelre ahol pár asztalnál jó ismerősök ülnek, de van olyan asztal ahol számodra idegenek akkor hová ülsz le szivesebben?
OK, ismerkedjünk, legyünk nyitottak.
De amit a baráti asztalnál szivesen elmesélnél azt előadod-e egy idegen társaságban?
No itt a miértje a bemutatkozásnak. Azon tól, hogy itt páran összejárunk, üzletelünk egymással, és évente egyszer nyitott találkozót is szoktunk tartani ahová bárkit szivesen látunk.
Persze ha anonim akarsz maradni, szived joga de azért gondolom mélyenszántó belső körnek szóló információkat nem vársz.
Ott a pont, ez igy igaz. Folytassuk egy kicsit: nem mindent kell és van értelme minősitésre vinni. Ennyi. Két olyan autóm van amit ha akarnék bármikor OT lehetne. Nem akarom. De van OT is ami nem azért kapta a táblát, hogy ne kelljen regadót fizetni. Kell tudni különbséget tenni.
Azért lenne jó tudni ki vagy, mert ez egy elég zárt kör. És közben engem le is betegeztél.
A minősítés a jármű eredetiségének megállapítására szolgál, igen. Két oszlop van a pontozásara, eredetiség és állapot. Ha nem látom a mocsoktól hogy mi micsoda, akkor hogyan tudom vizsgálni, értékelni? Főleg az állapotát.
Igen, legyen tiszta a minősítésen a jármű. Mindenhol. Volt aki úgy hozott oda egy Corvettet első minősítésre, hogy amikor az ülést előredöntöttem, mögötte falevelek voltak a padlón, de nem frissek, hanem már igencsak megszáradtak. Aki arra sem képes, hogy kiporszívózza a járművet, attól sok egyéb sem várható el... és igen, a jármű egésze tükrözte is ezt a hozzáállást. És azt is figyelembe kell venni, hogy azért nincsenek tömegével megőrzött, hibátlan, gyári állapotú 40-50-60 éves járművek. Sajnos nagyon keskeny a mezsgye a megőrzött, minősítésen megfelelő, és a többé-kevésbé megőrzött, 3 méterről jól néző ki de közelről felújítás után kiáltó jármű között. És az is igaz, hogy a minősítésen van szubjektum, annak jellege miatt. Nem lehet meghatározni, hogy 5x5 cm-es felületen ha 5 rozsdapötty van az még jó, ha már 6, az már nem. A jármű teljes egésze tesz egy benyomást és ehhez jön a pontozás.
Ahogy megtudtam, a Merci alja nem épp csak kicsit volt szennyezett. És az is nyilvánvaló, hogy ha nem tréleren jön minősítésre egy jármű, és épp esik az eső, akkor senki sem szól, hogy vizes, sáros az alja. De ha évtizedes kövület van rajta, akkor igen.
Amúgy meg jelzem, hogy ha nagyon szennyezett a keréktárcsa belseje, az a kerék kiegyensúlyozottságára sincsen jó hatással.
A sokat szidott pontozási rendszerben van olyan, hogy padlólemez, meg kipufogó, meg futómű, meg kardántengely, meg tengelycsonk, meg rugó és egyéb ilyen marhaságok. Hogy a fenébe nézzem meg a minősítő ezeket, ha nem megy alá?
Meg vagy sértődve mert a rossz állapotú járművedet kivágták. 12 éve vagdalkozol, sértegetsz, vádaskodsz, ferdítesz, félreértesz és magyarázol. Konteót látsz olyan mögött, ami mögött csak az autód lyukasra korrodált jobb hátsó váznyúlványa, a jutazsákkal megfoltozott padlószőnyege, a bal hátsó ajtósarok foltja, a hátsó szélvédő szétrohadt gumikerete, stb. volt. Ez itt jól visszaolvasható, ezért mondom hogy Zsuk (nevem senki) olvtárs provokált, amikor megint felhozta a minősítésen megbukó szennyezett aljú autókat, mert visszaolvasva MINDENT megtudhatott volna a témáról.
Zoli
(Ja, és tényleg beteg vagyok, mert olyan embereket akarok meggyőzni, akiket lehetetlen észérvekkel.)
Svájcban mások a minősítés szabályai. Ilyen egyszerű. Ott belefér a rozsda, meg a szakadt bőr. Itthon nem fér bele, Ennyi.Ezt vagy elfogadja az ember, vagy nem.
Nekem meg van egy Toyota Camrym, 87-es, és szintén nem lesz rajta OT. Egy hete vizsgázott, hibapont nélkül ment át.Gyönyörű állapotú, és minden hibátlanul működik, még a klíma is.Mindegy milyen a rendszám, az érzés a lényeg, mikor beleülök.Kéj, és mámor:-)
Ha gondos tulaj viszi az autóját minősíteni egy felkészült csapathoz, akkor ugye nincs miről beszélni. De mivel a felnőtt lakosság egy része a szakmájára alkalmatlan idióta (SZAKI), nyilván a minősítők egy része is az - meg azoknak is, akik minősíteni viszik az autót. Ha egy kiugróan alkalmatlan autó mégis minősítést kap, akkor valószínűleg SZAKI-k találkoztak a két oldalról: az egyik azt hitte, hogy a (ismert példát beírni) OT-re méltó, valaki(k) meg egyetértettek, erre egyik se lehet büszke. Ha meg áll a bál, akkor nyilván legalább az egyik oldalon SZAKI volt; miért feltételeznénk, hogy ez csak a minősítő (csapat) lehetett, amikor mindenki ismer példát olyan autóra, amit ki kellett volna dobni, mégis megkapta az OT-t? Elég életszerűnek tűnik egy-egy olyan próbálkozás, aminek az ötletgazdája ezeknek a nyomába szeretett volna eredni, de nem sikerült, és a lakatosnál-fényezőnél olcsóbb az Internet...
Nem értem, miért rugózol Te is ezen, hogy Én ki lehetek. Miért olyan lényeges ez? Ha ideírom, hogy Kis Pista vagyok Karakószörcsökről, akkor előrébb vagyunk valamivel?
Illetve van egy sejtésem, mégpedig, hogy biztos azt hiszitek, Sunnysun vagyok álnéven, vagy valami cimborája, pedig erről szó sincs, nem ismerem őt, semmi közünk egymáshoz.
Viszont egy dologban nagyon is igaza van Andrásnak, mégpedig hogy sosem akartok konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adni, csak a terelés megy állandóan.
Tehát: Ha igaz, hogy a Kultmobilos 123-as Mercedest a tulaj által leírt okokra hivatkozva buktatták meg(márpedig ugye 504Laci elmondása szerint ott volt az esetnél, tehát ha más okok miatt zárták volna ki a kicsit, akkor azt biztos jelezte volna itt), akkor szerintetek ez így rendben van? Elég ok a buktatásra, ha kicsit koszos a kocsi alja, meg a felnik belseje?
Ha kerested, ha alámásztál, akkor volt rozsda...És szakadt volt a bőr is... És voltak még főben járó bűnei... A legelső alkalommal...
De az egy nagyon hosszú, és nagyon összetett történet és nincs kedvem megint belekezdeni...:) Az autó 6 éve Svájcban van, oldtimerként lubickol és remekül érzi magát az új tulajdonosainál, lassan újabb tesót kap egy Citroen CX formájában...:)
És abba sem, hogy kinek mi az "esztétikus" és hogy kinek hol kezdődik, és végződik a józan ész...:)
Nekem most van egy nem OT-s, 57 éves kis angol sportkocsim, ami soha ilyen jól nem ment, mint mostanában és óriási élvezettel használom és nagy szeretet üdvözli bárhol, amerre járok... Civil embereknek eszükbe se jut odajönni és fikázni a kis lepattogzást a motortérfedél élén, vagy a nem tökéletesen záródó csomagtérfedelet.. Nem erre ájulnak, hanem arra, hogy D-s rendszáma van, és 57 éves, és vidáman dübörög az úton... A bámulóinak pedig csak másodjára-harmadjára esik le a tantusz, hogy hát jééé, ez már akkor is autó volt ,amikor ők még sem születtek...
Itt kezdődik a muzeális jármű értelme és nem ott, hogy hány millióért tudod szétrestauráltatni, hogy az anyja se ismerne rá...
Lassan 40 éve lesz, hogy itt Magyarországon restaurálták. Nincs feketére fújva a futóműve és nem is lesz. És gőzöm sincs, hogy a küllős felni belső oldala szennyezett-e bármilyen fokon, és OT rendszám sem lesz rajta. Soha... Ennek nincs rá szüksége... És irtózom mindenféle elit klubtól...:)
Lehet, hogy ordenáré nagy baromság amit írok, lehet, hogy nem. Elképzelhető, hogy más szemmel vizsgálják, azt az autót amelyik restaurált, és más szemmel azt ami megmaradt gyári, eredeti állapotban.
Lehet, hogy a restaurált kocsinál nagyobb a követelmény, mivel "utánnozza" a gyári állapotot. A másiknál meg az eredeti állapotot vizsgálják. Nem tudom. Lehet.
Pedig baromi sok meló van egy restaurált kocsival.
Értem én. De mégis. A felni belső felületén se legyen szennyeződés, mert nem esztétikus!!
Az autón ne legyen rozsda, mert nem esztétikus!! Még ha a 75% százalékba bele is fér.A Tiéden volt rozsda anno?
Mert ha emlékeim nem csalnak, az egyik ajtó alján egy tenyérnyi rozsdás lyuk volt. Azért így elvinni veteránvizsgára, kissé hajmeresztő. Ha nem a Te kocsid volt akkor sorry.
Erről az egész OT dologról csak az jut eszembe, hogy két éve Szolnokon az egyik találkozón megjelent egy fekete kocka Volga. Szó mi szó, gyönyörű állapotban volt, természetesen az OT rendszám ott volt rajta. DE. Nem tudom hogy az OT vizsga engedélyezi-e a hatalmas krómozott Mangels felniket az OT-s autón, illetve konkrétan ezen a Volgán, aminek ez a fajta felni soha nem volt gyári tartozéka, de még sport vonalon sem.
És hogy senki ne mondja hogy csak vagdalkozok a levegőbe. Ez saját fotóm az ominózus autóról.
Annak idején eléggé érthetően megállapították, hogy mikor, hogyan lesz egy jármű muzeális. Ha eredetisége és esztétikai állapota alapján egy pontozásos rendszerben eléri a min. 75%-ot.
Te ismered ezt a pontozási rendszert? Ismered a kritériumait? Ismered magát a szabályzatot, amit 2004-ban alkottak meg?
A 75% önmagában elfogadja, hogy valami nem tökéletes. Az azonban nem kritérium, hogy a felni belső oldalán esetleg ne mlehet szennyeződés és hogy a futómű elemei fényes feketére legyenek lefújva..
Ha valami nem 100%-os, akkor az egyedül annyit jelent, hogy n mondjuk nem 20 ezer EUR-t ér, hanem csak 12 ezret... De a muzeális minősítésnek nem az a feladata, hogy értéket állapítson meg, hanem az eredetiséget, korhűséget. Ha valami nem ér 100%-ot, az egyedül a tulajdonosának baja-gondja...
Lehet, hogy bizonyos dolgokban, részletekben igazad van. Nem is kívánok vitatkozni, mert nem ez a célom. Egy dolog biztos!
Az én volt autóm nem lett restaurálva, nem lett felújítva, nem lett kicsicsázva különböző színvariánsokkal, nem lett és nem kellett kalapálni, nem lett átalakítva, stb. Megmaradt a saját eredetiségében, mind színben, mint szerkezetileg, úgy ahogy megálmodták 1979-ben. Ismeretlenül, mindenféle hátszél nélkül ment vizsgára, előzetes átvizsgálás után. Csendben boldogan, és büszkén várta a tulaja, hogy megkapja az 5 éves vizsgát. És lám megkapta. Minden felesleges ráköltés, minden felesleges befektetés, és minden egyéb felesleges szájtépés nélkül.
Ez egy saját példa, mindenféle felesleges dolog belemagyarázása nélkül.
Arra akartam kilyukadni, hogy ha az autó olyan, hogy MEGFELEL a vizsgán, akkor nem kell FELESLEGESEN politizálni, bírálni stb.
Sok esetben olyan autót visznek a vizsgára, ami nem odavaló, az állapota alapján. Hiába felelt meg másik országban, nálunk más a szabályzat, és más a követelmény.
Ha olyan kocsit viszel oda, ami megfelel a követelményeknek, akkor átmegy. Ha nem felel meg elbukik. Egyszerű ez kérem. PL: egyik országban ahol lehet inni egy keveset, vezetés közben , a másikban nem, és utóbbiban okozok balesetet, akkor nem az ország törvényei a hibásak.
A képlet nagyon nem egyszerű. A veteránjárművek konkrét szeretetében óriási érdekek ütköznek. Egyre hevesebben, mert egyre nagyobb pénzek forognak benne...
Két fő tábor és irányzat van. Az egyik időt, fáradságot, de főleg PÉNZT nem kímélve akarja a tökéletest elérni, a perfekcionizmusát a világ szeme elé tárni, hogy a kedvence szebb és jobb legyen, mint új korában, amikor legördült sok évtizeddel ezelőtt a szalagról. Ha kell, ha nem, szétszedi, szétszedeti és szénné restaurálja, vagy restauráltatja...
A másik fő tábor nem botoxxal akarja az örökre elmúlt ifjúságot visszavarázsolni, hanem ápolva-gondozva akarja ÉLETBEN tartani az öreg járművet. Nem a pénzével és a szakiparosok mesterségbeli tudásával akar hencegni, akiket ő ilyen vagy olyan búsásan megfizet, hanem azzal, hogy a járműve 30-40-50 év után is működik, közlekedik, haladni lehet vele.
A két tábor között kiengesztelhetetlen ellentét feszül. A MAVAMSZ ősbűne pedig az, hogy megszületése pillanatától, tehát 2004 óta a két tábor között adódott árkot - mint végső soron ennek a szenvedélynek az érdekvédő (???) szervezete - nemhogy betemetni vagy legalábbis elsimítani igyekezett volna, hanem őrületes fogvicsorgatás közepette exkavátorokkal ásta és mélyítette egyre vadabbul...
Az OT rendszámból egy elit klubot varázsoltak és foggal körömmel igyekeztek és igyekeznek meggátolni, hogy arra "érdemtelenek" oda be ne furakodhassanak, az általuk valaha is kiharcolt kedvezményeket csakis azok élvezhessék, akik hozzájuk hasonszőrűek és üzleti vállalkozásaikat az állandóan gerjesztett vad restaurálási vagy inkább restauráltatási őrülettel mozgásban, életben tartsák...
Nem mindent kell és van értelme restaurálni. De az erősazkosabb tábor szerint csakis az a veterán, ami szénné van restaurálva. Punktum.
A muzeális minősítés során az MMB egyetlen szakmai feladata a jármű és porcikáinak eredetiségét, korhűségét megállapítani. Forgalomképességét így is, úgy is a közlekedési hatóságok állapítják meg, az MMB-nek az eredetiség szakszerű megállapítása lett volna a feladata. (A különféle kivételek "megállapítás"a vilgáitásról, fékrendszerről vagy bármiről egy smafu, dajkamese.) Ehelyett 14 éve elsősorban egy folyamatos szépségversenyt pontoznak, vagy a színek "eredetiségén" lovagolnak. Ez volt már 2005-ben is, és mint olvashatjuk, most is....
És igen, az egész a PÉNZ körül forog. Tessék rá költeni, mert ha nem tudsz, vagy nem akarsz elege,t meg még annál is többet, akkor nem vagy közénk való... Erről szól ma a veteránozás Magyarországon... Semmi másról, mint egy elit klub megvédéséről...
Kedves PiZo. Rendelt eddig is volt. Csak azt nem tartották be. És miért nem? Mert az MMB nem tartozik senkihez. Senki nem felügyeli, senki nem vezeti, senkinek nem tartozik semmiféle felelősséggel.
Most akkor az új minisztérium átfabrikálja a rendeletet? És? Az MMB eddig is azt csinált amit akart...:) :) :)
Azok lihegik túl, akik nagy mellénnyel odaviszik a hiányosságokkal küzdő járművüket és meg vannak sértődve, ha elküldik őket tanácsokkal ellátva úgy, hogy a bukás papíron meg sem jelenik és fizetni sem kell érte...
Én eladtam a p505-ömet. Lejárt a veterán minősítése. Új gazdája elvitte egy előzetes állapotfelmérésre, ahol megmondták neki, hogy miket kell megjavítani a veterán vizsgára. Megjavították, a kocsi átment. Slussz!
Ilyen egyszerű. Vagy csak én látom egyszerűnek?
Igaz nem volt rajta rozsda, horpadás, kosz meg ilyenek. Nem lehet, hogy egyesek kicsit túllihegik ezt az egészet? Nem akarok senkit megbántani !!
Megsúgom neked, hogy volt már olyan nemrég MO-n, hogy egy bizonyos ügyből kifolyólag hoztak új törvényt...
Te vagy a veteránozás Rezesová-ügye. De nevetgéljél csak, jogod van hozzá. Jó mulatást, én ugye szerinted egy hülye vagyok, a bölcsek köve csak nálad lehet.
FElvidítottál kedves PiZo barátom, ekkora épületes marhaságot, ilyen fekete öves, 10 pontos aranyköpést már régen sütöttél el...
Szóval összefoglalva, akkor én vagyok a veteránminősítés Gyurcsány Ferije, mindenért én vagyok felelős, minden az én lelkemen szárad...
Az mondjuk tényleg nem ártana, ha egy valaki "illetékes" úrelvtárs végre áttekintené a minősítések körüli bűztengert, mert korrigálni volna mit rendesen...
De mi az, hogy "szigorítani fogják"? Mihez képest???? Ameddig az törvényben-rendeletben az áll feketén-fehéren, hogy a minimum 75%-t kell elérni és amit többnyire soha a büdös életben nem tartottak be és mindenféle agyament trükkök bevetésével min. 120%-ot követeltek, addig miről beszélünk?? Hová lehet ezt az (olykor) vérengzés szerű tombolást még szigorítani????
Azért akkor én is feldobtam neked kérdéseket, amikre nem a szakértői listák szakadatlan, önfényező felidézésével kéne válaszolnod, hanem értelmes, felnőtt emberhez méltóan meg is indokolni igencsak "merész" állításaidat...:)
circle koma, az EMMI új feje egy megbecsült és nagy tudású orvosprofesszor, azért ezt az összes megkérdőjelezhető egyéb munkássága mellett nem volna szabad elfelejteni...
A nagyeszű PiZo barátunk pedig nem erről, hanem a vadonatúj minisztérium: az ITM legfontosabb feladatáról vizionált egy aranyosat, és annak vezetője is komoly tudású egyetemi tanár...
Azért az is csak kabinos lehet az észodában, akinek Sunny agymenéseiből az jön le, hogy szigorítani kell a minősítést. Bár az új emmis halljakend még az általános iskolás szinthez is hülye, és ezt kb mindenki tudja is róla, szóval nagyon nem csodálkoznék semmin.
"Én már 2006 óta rombolom itt a légkört e témában"
Olyan sikeresen, hogy a minisztérium (az új, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ami tegnap alakult, az NFM utódja) igen komolyan tervezi hogy szigorítja a minősítést. Olvassák ugyanis a fórumot.
Jó sok ellenséged lesz ha tömegével fizethetnek egyesek regadót a már évek óta OT-s autójukra.
(Aki jól ismer, tudja hogy nem a levegőbe beszélek).
Sajnos vannak követőid... írt egy ember, küldte a képeket az 1986-os W124-ről, hogy átmegy-e minősítésen. Mikor kifogásoltam, hogy az ajtók alsó része és a küszöbök erősen korrodáltak, meg volt sértődve, mert ő már annyit költött az autóra... miért nem jó ez így? Hiszen Németo-ban TÜV-je volt.
Én névvel vállaltam itt már többször magamat, és a véleményemet (többen egészen pontosan tudják ki vagyok, de két kattintással bárki, akinek az IQ-ja a 85-öt meghaladja, megtalál). Nézegessél, és külön felhívom a figyelmedet az itt lévő és a MISZK adatlapon lévő e-mail cím egyezésre.
Amúgy látom épp nem vagy humorodnál, és ha magyarázni kell hogy az alábbi hozzászólás vicc volt, akkor régen rossz.
Na látom, megtaláltad a legmegfelelőbb figurákat a témához....:)
Elkéstél. Én már 2006 óta rombolom itt a légkört e témában. Nem hat rájuk. Sőt... Pedig én konkrétan a saját esetemmel vagyok itt, nem hallomásból idézett zűrökkel... Elég sokat és elég mélyen foglalkoztam a Témával, éppen elég tapasztalattal a hátam mögött. A kocsim azóta Svájcban van. Ott most is nagyon jól él, ottani veteránként...:) :) Ez mindent elmond az itteni világról...
Itt ne várj megértést, mert ez nem az a főrum...:) Véleményt meg pláne ne, mert ha lesz, azt nem teszed ki az ablakba...:):):)
"Le kell vezetni a feszültséget valahol, még mindig jobb mintha 10 éves kislányokat zaklatnának vagy ártatlan (értsd: nem veterán-minősítő) járókelőkét késelnének".
Hát..nem illik személyeskedni, de hogy valakinek ilyen hasonlatok jussanak eszébe..ölég beteg elmére vall, már ne is haragudj.
Érdekes, amit írsz. Ez egy nyilvános fórum tudtommal, ahová bárki írhat. Nem gondoltam, hogy ehhez fényképes önéletrajz csatolása a feltétel. Ahogy látom, mindenki valamilyen nicknéven írogat, nem pedig úgy, hogy Löwenstein Töhötöm, Kossuth utca 21/b 1.emelet 3.
Azt írod, nem kívánsz szellemekkel hadakozni.Hadakozni én sem szeretnék, ezért is kezdtem úgy pár hozzászólással lejjebb, hogy "eszmecsere indító", nem pedig vita indító.
"Ez az egész minősités eléggé megosztja a veterános társadalmat..", mint írod. Itt a lényeg, emiatt szúrtam be az alábbi eseteket, kíváncsi vagyok, ki milyen álláspontot képvisel velük kapcsolatban.
Hadd éljék ki magukat:) Le kell vezetni a feszültséget valahol, még mindig jobb mintha 10 éves kislányokat zaklatnának vagy ártatlan (értsd: nem veterán-minősítő) járókelőkét késelnének.
Hajrá tovább derekbell! Már tudom a sírfeliratodat is: "Itt nyugszik az, akinek igaza volt OT-minősítésen, de mégsem adták meg neki. Emlékem örökké bennünk él (a rémálmainkban)!"
A zsigeri és szándékos rosszindulatot bizonyítja immár "évtizedek" óta a bizonyos jollyjoker buktatási okok: ilyen volt az ősidőkben "felfedezett" mosatlan alváz, aztán jött a még ravaszabbul kiókomulált feketére festett futómű alkatrészek csillogásának hiánya, és ezek szerint a lelemény határtalan: most a felnik belsejének elkoszolódottsága a sláger....:) :) :)
1. Ha ugyanarról az emberről van szó, akit nekem is volt szerencsém megismerni immár hét, illetve 12 évvel ezelőtt, nos akkor ott említésre méltó személyiség zavarról is nyugodtan beszélhetünk...
2. ha már belekotyoghatok hívatlanul, de a téma immár kiváló ismerőjeként az eszmecserélgetésbe, ez a felszabadult és ártatlan mosolyú kar-széttárással kísért felelősség-áttologatás és nem-vállalás, a rendszer szándékosan ilyetén felépítésének legnagyobb aljassága. :) :)
Itt a fórumon nagyrészt személyesen is ismerjük egymást. Ha szeretnél információkat akkor tegyél meg annyit, hogy arccal vállalod a hozzászólásaidat. Az én mail cimem és telefonszámom publikus, de szellemekkel nem kivánok hadakozni.
Kérdésedre a válasz, igen részben igazak a másik két járművel kapcsolatos problémák. Ez az egész minősités eléggé megosztja a veterános társadalmat.
A te autódnak nemcsak a kosz volt a baja, voltak ott komolyabb gondok is. Képek és akkori hozzászólások is lettek idézve. Sajnos nagyon szeretsz csúsztatni és relativizálni.
A szerdai minősítéshez: ahogy megtudtam, a kormányhivataltól (volt NKH) delegált minősítő volt főleg kemény. De persze mindenki mindent a MAVAMSZ-szal mos össze.
Igazad van, nem láttam őket személyesen. De te igen, ahogy írod. Akkor mondjuk kifejthetnéd, hogy a Merga buktatása miatt jogosan siránkozik-e a tulaj, vagy sem. Mert ha tényleg az általa leírtakra hivatkozva lett kivágva, akkor itt igen nagy problémák vannak a fejekben, már ami a minősítőket illeti.
A Corvettes sztorira azt mondod, hülyeség..oké( Bár azt azért kétlem, hogy az eddig lezajlott ÖSSZES minősítésen jelen voltál..). De a másik kettőre nem írtad ezt. Tehát akkor azok igazak?
Betettél három idézetet, három autóról. Melyiket láttad személyesen? Az első kettőt láttam, ott voltam most a Merci buktatásánál is. A harmadik meg úgy hülyeség ahogy van. Aki azt elhiszi annak tényleg semmi keresnivalója a veterános körben.
Ja, itt egyébként hiába kérdezel erről a témáról, mert itt többnyire olyan lakótársak untatják az időt, akik különböző mértékben erősen, vagy közepesen érintettek voltak a helyzet kialakulásában, vagy valamilyen okból a haszonélvezői és lelkes hívei a basztatásnak, kirekesztésnek, kivagyiskodásnak, illetve egészen más véleménnyel vannak róla és perceken belül téged is kifognak innen utálni...:)
Ha kellemesen és civilizáltan szeretnél veteránozni, költözz minimum Ausztriába...:) :)
A beképzelt nyugat-európaiak szerint Európának Bregenznél van vége.. A legszemellenzősebb nyugat-európaiaknak Ausztria már a Balkán széle... Miközben mi tudjuk, hogy dehogyis, Nugat-Európának Hegyeshalom-Nickelsdorfnál van sok szempontból vége...:) :)
Én 10 éve prédikálom ugyanezt... Sajnos,a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, és az igazi nagy tragédia ebben az egészben, hogy pontosan ezzel él vissza a Sóhivatal a megalakulása óta...
Ha ezt mi akkor tudtuk volna, hogy hová fog kilyukadni az a puccs, amit anno Spirál kultúr-tárgyalótermében megetettek a néppel...:)
Azért ilyenkor mindig melegség önti el fáradt pihegő szívemet, hogy semmi nem változott"azóta"... Ez szinte megfiatalít és visszaröpít min. 10 évvel...
A másik öröm ilyenkor, hogy ha már ketten mondjuk ugyanazt, akkor talán mégsem én voltam az egyetlen idióta hüjjjje, aki 130-cal robogott szembe az autópályán mindenkivel....
Hogy kötöttél-e mostanában valami szép pulóvert, vagy jobb híján csak a cica játszik a fonalgombolyaggal....
Szerinted? Mi a véleményetek ezen ügyekről? Mi a véleményetek arról, hogy egyre inkább terjed azon nézet veterános körökben, hogy szarnak az OT vizsgára, és inkább használják 3 betű, 3 számos táblával a vasat?
Általánosságban súlyos oldal,az biztos,de vannak olyan csoportok,ahol az engem érdeklő témában máshol hozzá nem férhető,naprakész infókhoz lehet hozzájutni.
Erre meg csak kíváncsiságból rákerestem és elolvastam.
Más kérdés, főleg a megrendelésre felújító kollegákhoz: létezik többé-kevésbé "korhű" gumiabroncs a hetvenes-nyolcvanas évek autóihoz (ez speciel 185/70 R14 méret), és törődik ezzel valaki?
Néhány éve elvittem a Barkaszomat a legközelebbi helyre egy minősítés alkalmával, hogy szerintük mi lenne, ha...
A szín miatt nem kaphatott volna minősítést, pedig én vittem egy prospektust, amiben egy platós van sötétbarna fülkével, illetve egy magazint, aminek a címoldalán van ilyen színű Barkács. Továbbá olyan képeket is vittem, amin a tető színével egyező Barkaszok vannak.
Ez kevés volt. Hozzak olyat, amin pontosan ez a színkombináció van! Nem viszek. Ez nekem így tetszik. Nem fogom bilikékre vagy libafos-zöldre fényeztetni csak azért, mert Magyarországon csak ilyen prospektusok jelentek meg.
Mindezek mellett illedelmesen bántak velem, és én is megköszöntem a rám szánt idejüket.
Aztán pár napja jött szembe ez a hirdetés. Minősített Barkas gyárilag 5 személyes, de 8 ülés van benne, meg a papírjai szerint is 8 személyes...
""2018.05.23-án a muzeális minősítő bizottság szerint NEM FELELT MEG a teljesen eredeti, 144 e km-t futott gyári állapotú, angol Mercedes márkaszervizben vezetett szervizkönyves, frissen szervizelt autó, mert koszos az alja és a felnik belseje! Köszönjük! Mi azért legközelebb is meghívunk titeket a rendezvényünkre, hogy tudjatok ingyen pogácsát enni..." Kultmobil Classic Cars
"Aztán volt cikk valahol, hogy a Borsche Károly taunusát vette meg valaki ha jól emlékszem, konkrétan szét kellett bontani és előről kezedeni, mert SZAR volt, és ez a mavamsz főtitkár volt, vagy még az ..!"
"Kb mint amikor a "szaki" tűrhetetlen hangnemben ki akarta zavarni a Corvette-et az OT-ról, merthogy üvegszálas a kasztnija, tehát nem eredeti... "Maaaaaargit! Noooooormáááliss???"
Lehet, hogy az elektromos rendszer azért Lucas. Erre enged következtetni, hogy csak a birtokon belül kockáztatták meg vele az utazást, hátha mégis gyalog kell menni.
No, én azért attól nem félek, hogy az pestlőrinci börzén túl hamar csattogni kezdenének a NAV-hoz bekötött pénztárgépek. :-) Pedig ott azért nem kell lámpással keresni olyan személyeket, akik üzletszerűen kereskednek, nem is limlommal, hanem kereskedelmi mennyiségű, vadonatúj alkatrésszel. Amíg ezeket (meg más kirakodvásárokat) nem razziázik le a nav, addig szerintem senkinek sem kell attól rettegnie, hogy éjfélkor rárúgják az ajtót, hogy "na mondja csak az elvtárs, hogy is volt azzal a használt wartburg lámpával? Honnan volt az magának, és mennyi adót fizetett az eladása után?" XD
Külföldi tulajdonjogot a magyar hatóság nem vizsgálhat. Elvileg. A németeknél egyébként akinél a törzskönyv az a tulaj elve működik. Mostanában azért volt ebből kalamajka ezért ha gondosan akarsz eljárni akkor letöldöd ezt itt és aláiratod azzal a fószerrel akitől a papirokat megkapod.
Danke. Újabb kérdés: ha a német forgalmiban X dajcsesz burger szerepel, az eladó viszont Y dajcsesz burger, aki az anyja életére esküszik, hogy ezt az autót ő jogosan birtokolja, mert sógorkomajóbarátnyuszibarátjaésüzletfele, stb, és készségesen aláírná az adásvételit a saját nevével és okmányaival, akkor eladhatja nekem az autót anélkül, hogy valamilyen papír lenne az X-től Y-ra származásról, és én azt forgalomba is helyezhetem itthon? Nekem rémlik holmi "tulajdonosi lánc" elmélet, ami jelentősen sérülne...
Ezzel az egésszel az a baj, hogy megint ki fogja eldönteni, hogy én mondjuk az évek óta összegyült alkatrészeimet, ruháimat, könyveimet adom el, vagy pedig kereskedelmi tevékenységet folytatok???
Gyakorlatilag ha megbirságolnak, akkor azért fogok birságot kapni, mert olyan dolgot adtam el, ami az én tulajdonom, már egyszer régebben kifizettem az árát és csak a saját pénzemet, illetve egy részét szeretném visszakapni.
Néha vicces hogy mi megy ezen a vonalon. Tényleg már azt várom hogy a börzéken mikor fognak a NAV emberei felbukkanni és mindenkit aki ott árul keményen megbüntetni.
Nem olyan brutális az, csak +50% De az csak egy biztosítás, semmi egyéb. A törékeny csomag is ugyanabban a postakocsiban zötyög, mint a többi, max ha összetörik, akkor kártérítenek.
Szerintem ez csak ahhoz kell, hogy a kinti vizsga érvényességét bevezessék a honosított forgalmiba. Ha a Mozaikban levizsgáztatod, és azt az vizsgalapot mutatod be, azt el kell fogadniuk, nincs mese.
"A rendelet kitér arra is, hogy aki használt autót hoz be külföldről, annak ez év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított "Műszaki vizsgálati bizonyítványt" is be kell mutatnia.""
Jól értettem, hogy ez tisztázódott aképpen, hogy csak az érvényes műszaki vizsgával rendelkező autókra vonatkozik? Most honosítanék egy 30+ évest a németektől, 10+ éve nincs kinti vizsgája.
A társam talán az utolsó Fiat 125 Vignale coupé szélvédőt küldte el tőlünk Bellunóból valahova Norvégia alsóra.Faládában,buborékfóliában. Már a milánói postán összetörték.A posta kifizette az árát,a norvég ügyfél meg szélvédő nélkül maradt....
Én egy Vicenza környéki veteránautó üvegeshez járok,de mindig elmegyek az üvegért személyesen.Akkor legalább magamnak töröm össze.
Itthon csak a Posta vállal törékeny áru szállitást de valami brutális felárért. Egyik futárszolgálat sem. Képkeretezéshez szükséges anyagokat forgalmazunk, a lécek nálunk 3 m-es szálakban vannak, ez is túlméretes szállitmány és ezt se volt egyszerű keresztülverni, hogy egyáltalán vállalja valamelyik cég. Ennek ellenére három havonta átlag egy csomag sérül, értsd alatta kettétöri a szállitó. Többször próbáltunk kisebb méretű üveget feladni két falap között hungarocell béleléssel. Esélytelen. Egyetlen helyen reklamálhatsz: uristen@mennyorszag.hu.
Urak, szélvédő rendeléssel kinél van tapasztalat? Most szembesültem egy Alfa Spiderhez valóval, ami igen enyhén kettéhajlott középen :( Lehet, hogy hülye kérdés, de egy szélvédőt csak úgy megrendel az ember a megfelelően megbízható online boltból, és olyan csomagolásban fogja megkapni, hogy az nem lesz összetörve?
Látom, már az alap köröket lefutottad... akkor passz. Volnának még ötleteim, de hogy még horror drága se legyen... na az nem fog menni. Sajnos a tulajdonosok vérszemet kaptak az utóbbi években.
Ha Ercsi nincs túl messze, én a volt cukorgyár területén bérelek egy kb. 200 m2-es csarnokot. Most hozok ki egy kocsit, annak a helye valameddig szabad.
Uraim, Budapest környékén (nem baj, ha Dél-Buda vagy agglomeráció) tudna valaki sürgősen biztos helyet legalább középtávra, hiányos, nem járó-, de gurulóképes autónak, nemingyér'?
az is egy "fillérszexualizálás" hogy sajnálod attól, aki nem lusta több házszámnyira locsolókanna számra hordani az ingyenvizet. :-) De legalább egy nyavalyás ásványvíz-automatát odaállítottak volna a helyére...
Persze, ezt szokták mondani, de aligha hiszem, hogy az egyik legdrágább budai villanegyedben, ahol 100+++ milliós villák sórakoznak, ez egy valós probléma lett volna. Azt a nyomókutat szinte csak a túrázók, piknikezők, kutyasétáltatók használták, és nem hiszem, hogy havi 1-2 köbméternél többet kinyomkodtak volna belőle. Amúgy a lajtoskocsisok a tűzcsapokat szokták dézsmálni.
Na ezt a tanács drága pénzen leszereltette, nehogy már csak úgy ingyen iszogassák a friss vizet a parasztok, cipeljék csak magukkal palackban, és fogyasszák pisi-melegen!
ezeket azért szerelték le mindenhol mert rengetegen erről töltögették a "lajtoskocsijukat" vagy egyszerűen rádugtak slagot hogy a kertjüket locsolják, nota bene az építkezésükhöz vizet vételezzenek
Ja, és sokszor még frankó seggtörlő papír is van mellette, szóval az előre megfontolt szándék is megáll... de ha nincs hova, hát nincs hova. De mondok jobbat! A zöld háromszög túristaútvonal egy jó kis kaptató után a Nőszirom utcába fut ki. A Nőszirom utca 7. szám előtt pedig állt valaha egy kék nyomókút (a google streetviewen még mindig rajta van), amelyből az izzadt kirándulók friss, hideg vizet ihattak. Na ezt a tanács drága pénzen leszereltette, nehogy már csak úgy ingyen iszogassák a friss vizet a parasztok, cipeljék csak magukkal palackban, és fogyasszák pisi-melegen! Na, az ilyen pitiáner rosszindulat miatt kell ebben az országban megveszni. :-(
Mondjuk az állam (város, Önkormányzat stb.) se jutott még el odáig, hogy inkább becsületkasszás nyilvános illemhelyeket építsen, mint hogy a szart kelljen felvakarni random helyekről a városból, mert lényegesen olcsóbb és higiénikusabb, ha helybe hozza a felhasználó, mint ha az utcaseprőnek kellene megkeresni. Ráadásul közben senki sem lép bele.
Ezeken a bunkókon én is váltig csodálkozom. Képesek autóval, 360 Ft-os benzinnel elvinni a szemetet - a kirándulóerdőbe?! B+ ennyiért már vehetnének egy főkefe matricás kommunális hulladék zsákot is, és abban elviszi a kukásautó, nem kell vele fáradozni... Sajnos a legtöbb magyar ostoba mint a föld, és az ilyen "többe kerül a leves mint a hús" jellegű dolgokat aztán különösen képtelenek felfogni. Nekem is azért lett fillérekért tök hibátlan hűtőszekrényem, mert valami okostojás megette a az energiaosztály-maszlagot. Konkrétani havi 1800 Ft-ért megy a régi frigó, ha az új mondjuk a felével be is éri neki, akkor is hol áll ez bárminő viszonyban a 80.000+++ Ft-os vételárával? És mégis megvette az okosmákoskalács! XD De kicsiben is, nagyban is, maszekban is, közületben is, a magyar nép elválaszthatatlan részeként jelen van a filléreket megfogjuk a forintokat meg kidobjuk mentalitás. Ez van ezzel a nyavalyás kukadíjjal is. Bagatell összeg, és mégis akad, aki úgy véli, megéri kukásautóvá alázni a családi suzukit és telemocskolni a környezetet, csak hogy megspórolhassa.
Pár éve némi nehézséget okozott az ikreimnek olyan gyerekülés szerezni, ami a GTV-ben kétpontos övvel is beköthető a hátsó ülésre, a mintája is nevezhető retrónak és még kettő is van belőle. Végül majdnem ugyanolyat sikerült. Mivel 13 kilóig jó és kinőtték, rendberaktam őket eladásra - ekkor rájöttem, hogy mégse nőtték ki, mert 13 kiló csak a menetiránnyal szemben bekötés határa, normál esetben 18 a maximum. Akkor lehet, hogy mégis megtartom - de régi autós közegről lévén szó, ha valakinek ugyanúgy gondot okoz a kétpontos öv, azért szóljon.
Tehát Chicco nemtommennyi, 0-tól 18 kg (gyk.: az már akkora gyerek, hogy ordít, hogy miért ilyenben kell ülnie, amikor az összes haverját már normális övvel kötöd be). Beköthető menetiránnyal szemben is, dönthető, kihúzható lábtámasza is van, ez olyan fontos, hogy az egyik megvételekor az eladó nagyot nézett, hogy mi a fene ez, mert három évet lehúzott anélkül, hogy kihúzta volna :D Ezek azok:
- A Chenard & Walckerre elismertem, hogy ezt az autót én se tudnám fejből, mire az (egyik) ötéves: "De Apa, ha ezt nem tudod, hogyan lehetsz autószerelő?" (Apád nem autószerelő, de ha is lenne, azért így is tudna minőségi munkát végezni a mindennapokban...)
- A Horch ugyan szép, de szerintem csak azért kapott szavazatot (a másik ötévestől), mert a Chenard & Walcker mellett állt, amire az egyik iker rámutatott, és a másik erre kapásból rámutatott az első autóra, amit meglátott. Vagy nem. De gyanús :)
- Végül az Abarth: szoros második lett a bicikilutat söprő villogós autó mögött, ez utóbbi viszont nem szerepelt a kiállítás programjában és nem lehetett rá szavazni...
Végül külön köszönet a Range Roverrel érkező párnak, amiért elviselték a sáskahadat a pilótafülkében :)
Amikor lakást, majd házat kerestünk meg voltam döbbenve, hogy milyen körülmények között élnek olyan emberek, akiket az utcán jól szituáltnak és értelmesnek vélnék... kész szociológiai tanulmány.
Igen, a fejekben hatalmas gond van, és ez itt még Európa, nézd meg hogy Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában mi van.
Lehet. De az is egy áldatlan állapot volt, hogy a hulladék gazdálkodást profit orientálttá tették annó. Pl szűkebb lakó környezetembe Budapestről, illetve az agglomerációból hordták ide a szemetet a helyi lerakóba, mert a rákospalotai szemétégetőbe drágább lett volna vinni. Hát kössz, de nem.
Magával az új szolgáltatóval amúgy nincs bajunk, ugyanúgy elviszi a szemetet, mint a régi. A probléma az emberek fejében van, a lesz.rom, eldobálom stb. Lakótelepen lakom, de előtte kertes házban éltem. Csak én tartom fontosnak az egész tömbben, hogy bejárati ajtómon túl, a ház körül, a kukák környékén is rend legyen. Senki más egy szalma szálat keresztbe nem tesz.A fejekben van itt baj....
Hát ez kb. így is van. Próbáltál már lakhatási engedély kérni valami épületre? Ajajaj...
Amúgy meg ez az egész szemét-mizéria nem volt amíg ingyen vitték el a szemetet, meg elegendő bért fizettek a dolgozóknak ahhoz, hogy gázkonvektorral kifűtsék a házukat. De persze bele kellett szarni a ventillátorba, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, osztán most nem tudják kezelni az egész problémát.
A veteránok abajgatása a kérdésben kb olyan, mintha a házakat is környezetvédelmi osztályba sorolnák, és amelyikben nincs működő kondenzációs kazán, abba nem lenne szabad lakni, mert feltételezik, hogy úgyis csak hulladékot égetnél benne.
A videóban szereplő narancssárga járműről már volt szó talán ebben a topicban is, sok évvel ezelőtt. Akkor a nagyérdemű arra jutott, hogy ez egy amcsi pickup, amin fülkét cseréltek. Nekem nagyon bejön, simán kéne. :)
A nyolchengeres osztófej fedélről és a müszerekről csak találgatom hogy talán Zil-é, de nem biztos. A váltógombok is teherautóé, két ötsebességes van, az egyiken az egyes a rükverccel szemben van, teljesen máshol mint a többi négy.
Hát nem tudom... szerintem a polonéz eléggé nem ilyen, mint emez. Nagyobb, négyajtósabb, alatta meg a 125p benzinválság előtti platformja... a többi a kor divatja, akkoriban a hatchback volt az aktuális őrület, mint korábban a hátsó szárnyak.
A concept car az nem arról szól, hogy újszerű megoldásokat kipróbáljanak a gyakorlatban?
Vagy hogy új formanyelvet próbálgassanak - a concept car-ok jó része nem is működőképes, csak statikus modell. Új formanyelv pedig kétségtelenül született ezekben az években az FSO gyárban. 1973-ban még gyártották a Warszavát, nem beszélve a Nagypolszkikról, ekkor jött a koncepcióautó és 1978-ra hozták össze az új Polonezt, ami pontosan ezt a formanyelvet valósítja meg. Persze a lehetőségekhez képest (de hát nézzük meg a tanulmány Alfa Brerát és a sorozatban gyártottat, ott se sokkal nagyobb a hasonlóság). Igen, a Lotusról "vették át" - de jó helyről nem szégyen lopni, hány ilyen "inspiráció" volt még?
Továbbá mindkettőt (az Espritet és a Polonezt is) Giugiaro tervezte, a koncepcióautóra viszont Zbigniew Wattsont írják tervezőnek. Érdekes lenne tudni, mi volt az események sorrendje. Tetszett nekik a Lotus és az akkor hipermodern vonalai, és átfaragták házon belül? Vagy Giugiaro a színfalak mögött már a koncepcióautón is dolgozott, de az ki volt zárva, hogy a Lengyel Népköztársaság 30-ik évfordulójára külföldi tervezzen autót, úgyhogy a papírokon nem ő szerepelt? Mindenesetre a szériapéldányon már igen - hiszen valószínűleg Nyugatra is el akarták adni, amihez a jó formatervhez a jó név sem ártott? Vagy a Fiattal való együttműködés hozta magával Giugiarót?
A Wiki ezt írja a Polonezről:
1970 Fiat launched ESV (European Safety Vehicle) project.
1974 FSO chose Fiat's ESV prototype as base of new car. FSO's designer Zbigniew Watson joins Giorgetto Giugiaro and Walter de Silva to convert ESV project to the size of Fiat 125 floor and design interior and all body details. Project known as "type 137".
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, lehet hogy csak engem fogott meg, de most már egyre jobban érdekel :) Mindenesetre semmi túlzást nem találok benne, hogy a gyár jövendő formanyelvét prezentáló, mindössze "Né, még megy is!"-szintű teljesítménnyel bíró autót koncepcióautónak nevezzük.
A concept car az nem arról szól, hogy újszerű megoldásokat kipróbáljanak a gyakorlatban? Ebben meg mi volt az újdonság? Semmi. Ez egy olcsó népautó alkatrészeke épített lótusz replika. Méltó társa a bogárhátú alvázra épített ferrariknak. :-D
Ez miért lenne prototípus? Hiszen a cikkben is benne van, hogy soha egy percig sem akarta az FSO sorozatban gyártani. Még csak tisztességesen kipróbálni sem. Csak páváskodtak vele egy kicsit az ünnepségen, aztán bezúzták. Ez az én fogalmaim szerint egy lótusz replika. Még akkor is, ha gyárban követték el, és nem sufniban.
Akkor hogy nevezik azokat a tragacsokat, amelyek kívülről valami jó kocsinak látszanak, de valójában csak valami komersz tragacsok? Mondjuk a bogárhátú VW alvázra felfabrikált, ferrari stílusjegyeket viselő autót hogy kell meghatározni? A köznép ezeket nevezi replikának. És ez a lengyel rém szerintem pont ebbe a kategóriába tartozik.
nem nevezhető replikának (fogalmi zavarban vagy replika ügyben)
sokkal inkább proto és ha már valamihez kötni akarod akkor az X1/9 (hátul keresztben zastava hajtáslánc, pont mint a bertoneban) szerintem a bukólámpa mechanizmus is onnan származik
Monnyuk elnézve egyik másik "tuningász" remekműveit, lehet, hogy ez nem is baj. Zártszelvénnyel betoldott lengőkarok meg a kiskanálból öntött osztókör módosító adapterek jajajaj... A zemútszázév autóipari felhozatala tényleg mindenféle igényt kielégít, válasszanak azok közül, ne akarjanak nulla tapasztalattal a semmiből autót csinálni! :-p
Na bumm, építettek egy lótusz replikát a lomtárból összeszedett vacakokból. Sokan megtették ezt maszekban is. (Már ameddig még az elméleti lehetősége megvolt a replikák forgalomba helyezésének. Azóta már kiment a divatból ez a hobby.)
A nagy sikerre való tekintettel idén ismét rendeznék egy fórum találkozót. A szokott módon abszolut nem szigorúan szakmai alapon, beszélgetve, ételezve, italozva, kirándulva Hosszúhetényben.
A dátum javaslatom június 22-24 hétvége. Pénteken a Nádasdi Bagolyban startolunk és valahol a pécsi vásár környékén ér véget vasárnap dél körül.
Ha már díszléc került szóba, tudtok segíteni abban hogy van-e valaki Magyarországon aki legyárt új díszlécet. Most valahogy csupa amerikai kocsi van nálunk és kínszenvedés Amerikából beszerezni. Hosszabb lécet el sem küldenek, pláne Európába.
Sziasztok, kis segítség kellene. Sikerült le ot-znunk kerdesmk az lenne mikor kell kötelezőt kotni? Gondolom várom a papirt most a muszaki vizsgahoz de mikor kell legyen kgf? Koszi
Ne szólj be, mert felszállok a repülőgép-anyahajóra hordozóra, betöltöm a golyókat betárazom a lőszer javadalmazást és meghúzom a ravaszt elsütőbillentyűt...
érdekes lenne mert pl a felni közepén akkor is csak egy 12x12 kocka luk van a dákónál ha kiveszi a patentanyát a kispókon meg emlékeim szerint még annyi sem.
Ezt a témát szívtam 2014-ben Győr környékén. Minden gumis tudta, hogy a másiknak még megvan, de persze senki nem vállalta, mert már nem volt meg nekik. Végül Csornán sikerült centíroztatni. Kispók felni volt.
Gyerekek, legalább egy szakmai topikban legyünk tisztába a fogalmakkal. Centirozni a részeg kőműves szokott a fal tetején. A gumis az centRiroz, centrikus azaz központi egyensúlyozást végez.
Mondjuk a gumisok egy része sincs tisztában vele...
De nekem mindig báncsa a fülemet. Ja, nem is inkább bántja. Ez olyan alapdolog mint a fékolaj/fékfolyadék. Előbbi nincs, utóbbi van.
Igen, olyan kellene, ami a kerékcsavaroknál tud centírozni. Az eddig szembejött gumisok ilyet nem tudtak. Mondjuk nem jártam be a város összes gumisát.
A centírozógépekhez szoktak mellékelni olyan adaptert, amivel lehet egyensúlyozni a kispók, meg a Dacia felnit ;o)
Ha a központfurat nélküli felnit érted "nem központosított alatt". Amúgy szerintem minden kerék központosított (ha máshol nem, a kerékcsavarokkal), különben kirázná a lelket is az emberből.
Igazándiból perzselő melegben jó a kabrió. Akkor már a szélvédőn kívül minden ablakot le lehet hajtani, és a langyos szellő körülsímogatja az embert. Napszúrás ellen pedig kalapot használunk, de hát igazándiból ezt mondani sem kellene, hiszen Pettko-Szandtner Tibor felejthetetlen A magyar kocsizás c. könyvecskéjéből tudhassuk, hogy magyar ember nem hajt fedetlen fővel. 12 fokban, ha lenyitom is a tetőt, mondjuk mert szépen süt a nap, vagy valami ormótlan dolgot viszek a hátsó ülésre hajítva, szóval 12 fokban én még felvonom az összes ablakot, és csutkagázon magamra nyitom a fűtést is, a jegesmedvének való ilyen időben kabriózni. No persze, Angliában már 12 foknak is örülni lehet. :-) Nem véletlenül isszák azok melegítve a sört. :-) :-) :-)
Egy képet beteszek, de ha kell van még több is. Nagyon nem szokásom a rendszámot kitakarni mert nincs személyiségi joga de most mégis megteszem. Ha kell még több privátban küldök.
"Mert ott aztán esik" Most éppen igen. De ez inkább egy hulye sztereotípia, mint valóság. Angliában fut szerintem messze a legtobb kabrió, mert igazándiból ez az idojárás a legjobb a kabriózáshoz; nincs perzselo meleg, de durva hodeg sem.
Nekem is kabrióm van, 12 foknál már lenyitom a tetot, igaz, az angolok már hét-nyolcnál is. De amikor otthon voltam, ronggyá égtem benne, után maradtam a teto-klíma kombónál, amíg vissza nem jottunk.
Attó függ, ja. Angliába, Németországba hardtop, mert ott aztán esik. Franciaországba, Magyarországra viszont szigorúan kabrió, mert a tetőablakot még a fedélzeti klíma sem pótolhassa, hiába van benne, a parkolóban akkor is felforr nyáron. Ha viszont nincs is tető, akkor elég a volánt letakarni mentőfóliával, hogy ne tüzesedjen föl.