Nagyon nagyon tetszik! Kedvet kaptam hogy nyomodba lépve hasonló átalakítást csináljak! Ehhez tényleg nem kellett nagy beruházás, csak egy kis fantázia, odafigyelés, törődés. Gratulálok !
Lentre, a nagy tó mögötti rézzűs részre, a kis, fehér szomszéd házat takarandó: az nem fogja meg a kilátást, és legjobb emlékeim szerint a fenyők még nem ott kezdődnek... Egy laza, ligetes kiültetésre gondoltam, ha lehet, szerezz be még nagy levelű fajokat és nagyra növőket is, hogy elég változatos legyen a kép. Ott meg nem baj, ha túlnőnek a méretein, egymást majd leszabályozzák. :-)
Egyébként arra az egy emelettel lejjebb levő placcra volna egy ötletem, egy tűlevelű gyűjtemény, az első darabjai már úgyis megvannak, jó néhány nagyon szép példánnyal még lehetne gyarapítani, ha van kedved kuglizni, ilyenekkel: Sciadopytis verticillata, Picea breweriana, Pinus patula, Pinus palustris, Pinus coulteri, Pinus densiflora 'Oculus Draconis', Pinus wallichiana 'Frosty', Pinus parviflora 'Tempelhof', Pinus strobus 'Pendula', Picea abies 'Pendula' és 'Inversa', Cedrus deodara 'Gold Mound', Chamaecyparis nootkatensis, Cupressus cashmeriana, etc... És nálad még helyük is lenne.
Beszkennelek (brrr...!!!) néhány magyar nyelvű könyvet a japánkertekről (az Ikebana című könyv sem teljesen kakukktojás,mert az eleje a japán kertkultúra kialakulásáról szól.) Ráadásnak három külföldön vásárolt könyvem-csodás dolgok vannak bennük!
Persze, mert Te már ismered őket. Aki viszont érdeklődik, idő, amg eljut arra az oldalra, és elég tömény az az anyag, szóval csak apránként és témánként lehet emésztgetni...
Ez abszolút így van, más-más célt szolgál a kert itt és ott, mint ahogy egy tradícionális japán belsőben sem tudna túl sok európai hosszútávon kényelmesen ellakni...
végülis ha belegondolsz.akinek kertje van hányan akarnak pl. "száraz,zen" kertet?! a világnak ezen az oldalán a kertben a pihenét,nem a meditáció,és a letisztult egyszerűség jellemzi,hanem a érzékek mérettel illattal,színnel való 'terhelése'. remélem nem volt túl félreértelmezhető:)
Na, ezen majd havas téli estéken elgondolkodom, most inkább ültettem pár juhart... Tényleg, van egy Acer saccharinum 'Born's Gracious', simán kenterbe veri bármelyik extra szeldelt levelűt, csak alakítani kell majd... Bergeniákat ültettem, tölteléknek az árnyékba és Nandina helyett próbát teszek egy Leucothoe-val, eddig még nem kiabálnak ki az összképből. Fűfélék nagyon kellettek, egy-egy csomó ide-oda, abszolút képbe illenek, bármilyen fajról is van szó - bár a Carex és a Miscanthus-ból szinte mindenféle méretű és színű van már itthon, amivel leeht számolni - akár törpebambusz helyett is, mert az elég nyűgösen fejlődik.
Apropó, megint bambusz, kérdésedre válaszolva: itt van két 'rendes' tő vegetáló és néhány alig fejlődő törpe, miért kérded?
Nem. Nézd meg, itt menniyen koptatjuk a billentyűt és mennyien fordulnak meg egy átlag kertes topicban...
Itt még nincs kultúrája a távol-keleti kerteknek, a miérteket sem tudják sokan, nem hogy jobban belemélyedjenek a témába és tegyenek egy próbát a stílussal. Még a minimál lakberendezés sem vonzza magával a hasonló kerti gondolkodást, szóval az ilyen 'freak'-ek, mint amilyenek itt páran vagyunk, nem felvevőpiac - még ismeretterjesztő szinten sem.
Az ültetési szezon után jó eséllyel, szóval az már késő lenne, ha még idén akarsz mozgatni ezt-azt... Persze, hogy jobb lenne ott helyben, de hamarabb sajnos nem fog menni. :-/ Pár gyors ötlet azért:
A bambuszt azt tényleg ki kellene onnan venni, gondolom, a teraszról már a nagy tavat sem látod tőle... Mit szólnál egy bambuszligethez, a Ginkgo-k mintájára, az alsó traktusra, a tó utáni lejtőre? Autentikusabb lenne, mint egy nyiott placc, a kilátást sem vennék el a néhány méter nagyra növő szárak... Ez lenne az indító adag, aztán be lehet mindenfélét szerezni, feketebambuszt, nagylevelűt, ezerfélét lehet már szerencsére kapni - Pálmaligeteseknél nézz szét, hátha!
Alacsonyak a helyére: lapított gömb formára nyírt Lonicera pileata-k, közé egy-egy virágzó Rhodi - Inkarho hibrideket vegyél, azok bírni fogják és gyárilag jó a formájuk. Esetleg Chaenomeles-szel is meg lehet ugyanezt csinálni, a japánbirs igaz, hgoy lombfakadás előtt fog virágozni, viszont apró levelű és szépen tűrné az alakítást. Tó mellé szerezz be 10-15 tő japán íriszt, Iris ensata, egy nagyobbacska foltot ők is kapjanak... a félsziget közelébe tenném őket, a lombjuk egész szezonban díszít, érdemes velük számolni, ha nagy tömegben vannak.
Szerintem nem számít, hogy hosszú, van hely bőséggel :-) csak abba gondolj bele, hogy gyakorlatilag egy nagyobb kép helyfoglalása egy komolyabb könyvnyi text állományú szövegnek felel meg. És nem hiszem, hogy bárki megsértődne akkor, ha a wiki-ben részletekbe is belemenően olvashat a japánkertekről, illetve a megfelelő honi növényekről, amikkel helyettesíteni lehet egyes, klímánkat nem toleráló japánkertben előszeretettel ültetett növényeket.
Ha már itt tartunk, melyikőtök ültetett a kertjébe bambuszt?
Nem tudom, hogy pl Mitsui Sen könyvét miért nem adják ki újra, felújított (színes) fotókészlettel, szerintem az idáig megjelentek között, messzemenően kiemelkedik a tartalmát illetőleg. Sajnos csak a borítón látható színes kép, és belül nem túl jó minőségű, kissé megfakult fotók találhatók, de a rajzok nagyon jók...
Mikor jársz felénk? A bambuszt és a labdarózsát szeretném a két tó közül eltűntetni, és valami alacsonyakat ültetni a helyükre. Sajnos több növénynek is más helyet kellene keresnem. Mutatni jobb lenne...
Pongyolán vagy félbe-szerbe hagyva nem akarom, profin meg túl hosszú lenne, inkább a hasonló angol oldal tükörfordítását kellene feltenni, még mindig informatívabb, mint ez most...
Ágicza, ilyenben nem gondolkodtál? a Fitoban még van pár db. Sophora prostrata little baby http://images.google.hu/images?q=Sophora%20prostrata%20little%20baby&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
Van egy ilyen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1nkert
gondolom, ésszerű lenne egyik-másik témabeli okfejtéseteket rögzíteni, és közzétenni, rendezett formában. Valaki már hozzákezdett, és talán javítani is lehetne a cikkben, de mindenképpen alkalmas kiindulópontnak (szerintem)
Pedig a Nanzenji is egyike a kyotói öt nagy zen buddhista kolostornak (templom-komplexumnak?), a képen látható karesansui pedig a 17. században készült, tehát későbbi alkotás, mint a tiszta, absztrakt Ryoanji, de még mindig ehhez a stílushoz sorolják.
Idézet a Borja-könyvből, a zen kertek történeti részénél, p.30.: ' A kertművészet a zen égisze alatt, a sóin-korszakban nyerte el tipikusan japán jellegét és eredetiségét. Az előző kor szigorától és egyszerűségétől kissé eltérve a 17. századtól kezdve a császári és az arisztokrata rezidenciáknál párhuzamosan jelent meg újra egy teljesebb, játékosabb, festőibb forma.'
Ez pedig egy történelmi összefoglaló: http://www.sacred-destinations.com/japan/kyoto-nanzenji.htm 'Attached to the Hojo is a Zen garden, known as the "Leaping Tiger Garden." An excellent example of the karesansui style (seen more famously at Ryoanji), the rock-and-gravel garden was created by Kobori Enshu. It has the unusual feature of having its large rocks grouped with clipped azaleas, maples, pines, and moss, all positioned against a plain white wall behind the raked gravel.'
Viszont ez is mind Karesansui, gondolom, a puristák húzták anno a szájukat miatta, egérrel föléjük a nevek is olvashatók. Az ötös kép igazi ínyencfalat... ;-P :
jaja.ez korrekt.tsukiyama:tájkép kert, méretre kicsinyített változata. és ami tovább van kicsinyítve,miniatürizálva az a saikei.de ebbe most ne menjünk bele:))
na ne szaladjunk előre. maradjunk a karesansui-nál. visszamentem a gyökerekhez.tehát megkerestem a kanji írását. ezt fordítottam le. szó szerint száraz hegy és víz. tehát zöld növény max moha formájában. a 3 fő stílus:tsukiyama,karesansui,chaniwa.
Japánul sajnos igen gyér a szókincsem, és valszleg ezzel többen vagyunk így, szakirodalom meg nagyjából angol nyelven hozzáférhető, szóval melyik ujjamat is harapjam? Karesansui, ha már itt tartunk: sziklakert már foglalt, kőkert némi különbséggel jelöli a formáját, a zen-kert meg a filozófiáját.
anno megkaptam hogy miért kell japánul nevezni a dolgokat. hát pont ezért. amúgy a karesansui,az zen kert. sajna még nem csinált senki japán'kert'-magyar szótárt. talán te? esetleg?:) az angolt fordítani meg nagyon sajnálatos lenne mert túl szegényes nyelv.
Avagy kőkert, de mégis, te mire fordítanád le a Karesansui-t? Lehet, hogy nem tükörfordítani kéne a dry garden-t?
Wiki szerint: 'Some of the Japanese gardens most famous in the West, and within Japan as well, are dry gardens or rock gardens, karesansui. ' http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_garden
Tényleg, szedjük már össze, mi a magyar terminológia a témakörben?
Gyakorlatból én inkább stílusgyakorlatra voksolnék, azt néhánytíz m2-en meg lehet lépni, mondjuk, az egyik, eldugottabb részt kijelölöd szárazkertnek, a rögtön mélyvíz: oldd meg, hogy ne legyen túl elvont, legyen benne zöld, de ne veszítse el a jellegét - az arányérzéked szerintem a harmadik átrendezés után azonnal fog szólni, hol és miből mennyi kell. :-)
Aztán ugyanezt a formákkal is eljátszhatod egy másik sarokban: ne legyen túl sokféle növény, de egy-két izgalmas pontra lehet telepíteni a növénycsoportot feldobó, kiemelő díszeket, és lehet, hogy ez a nyugati gondolkodásmódunknak még nehezebb feladat, mint az első... ;-P
Igazad van, egyszerűnek kell lennie, csak nehéz úgy összerakni az egészet, hogy minden oda kerüljön ahova való. Ne legyen se hiányérzete, se zsúfoltság érzése a látogatónak. Tökéletesen letisztult gondolkodásra, és rengeteg gyakorlatra van szükség. Várom a csapadékot, rengeteg növényt kellene átültetnem. (rossz helyválasztás)
Szépek ezek a száraz patakok, csak az a baj velük, hogy csak addig szépek, amíg teljesen tiszták. A lehulló leveleket meg igen csak nehéz belőle kiszedni.Szóval
Ja, az a francia oldal, igen... :-) Itt van még egy átalakított japánkert, a Walkden Gardens, a száraz patakhoz innen néztem ésszerű növényesítési megoldást: http://www.jgs.org.uk/index2.htm
nekem különösen az ilyen volt - ilyen lett példák tetszettek, pár nm. és egy kis fantázia, úgy látom az alapnövényeket is meghagyták, de micsoda különbség!
Pontosan az a lényege, hgoy nem csak egyszerűen megvalósíthatóaknak tűnnek, hanem azok is. Egyszerűek. Ez a lényeg, hogy nem szabad túlbonyolítani sem anyaghasználattal, sem forma- sem színvilággal. Amióta a sajátomat is alakítgatom végre, rengeteg minden letisztult, helyére került.
Nem azt mondom, hogy teljesen zen-nek kell lennie, hogy tökéletes legyen, mert kevesen tudnánk egy olyan steril környezetben élni, mint a Ryoanji, de a többi kyotói kert atmoszférájából bátran lehet meríteni, neked különösen a tájképi kerteket kellene górcső alá venni elsősorban.
Még pár oldal, a Picasa-ból a három kyotói album lesz érdekes, a kép pedig Suizenji:
Valahol ott húznám meg a határt autentikus és nyugati japánkert között, hogy tükrözi-e azt a szemléletet, amivel az eredetiek készültek, legyen szó akár teakertről, akár tájkertről, vagy akár egy zárt udvar icipici japánkertjéről. Hoztam pár nézni való oldalt, de ha rákeresel egy-egy jellegzetes fonetikusan árírt szóra, ezernyi példát találsz, a sushisecrets oldalán találod a listát:
tiszteletem mikor keresgéltem,nem is néztem az egésszét csak 1-1megoldást. mert a következő a helyzet:kimber kertje épülő félben van de még nem volt arculata. szóba került a japánkert.ő egy részére gondolt,én meg azt hittem hogy az egész hátsó részre. mivel vannak olyan növények amiket már nem enged elmozditani ezért gondoltam hogy adjunk neki egy csipet japánkert hangulatot. na és ezekre az 'apró' hangulat elemekre vizuális példának dobtam a képeket. szerintem nem lesz rossz ha elkészül,de bárki bármit mond,az a lényeg hogy ő és családja jól érezze benne magát.
tetszik ez a japán szem vs. európai szem paradxon ;-))
Nekem európai szemmel tetszik a kert, japán szemmel természetesen más a helyzet. Ettől függetlenül örülnék, ha csak hasonló megoldásokkal is találkozhatnék.
Agicza a múltkori stressben elfelejtettem, hogy milyen növény is amit hoztál, hogy hívják és mit tudunk az ápolásáról. Pl. Hogy ki kell-e ültetni, vagy cserépben marad-e, hol telel stb? Kösz Tao
Ha nyakig bugyolálják, akkor esélyes, hogy megmaradnak az ágai is, Fűvészkertben 40-50 cm-es takarást kapnak évente, pedig ott annyira nem is fázhatnak, a város közepén... Szóval képes, és nagyobbacska bokorrá megnő (jó)idővel.
a selyemmirtuszt már nézegettem :) kerítés elé két ilyen virágos kis fát szeretnék azt hiszem :) el is fér meg jól is mutatna :) a bibliában is találtam MT prunus triloba-t :)
Z6a a legjobban fagytűrő Clerodendrum, azaz a C. trichotomum, fává sosem fog nőni, ahhoz Z8-9 kellene, amit a C. quadriloculare kibír, ld. 3. képed... ÉS tegyük hozzá, hogy büdös a lombja, ha hozzáérsz, tehát csak távolról lehet imádni - nem tenném szoliter fa helyére.
Alapvetően magam akarom készíteni. Köveket, növényeket meg mindent régóta gyűjtöm, ami a legjobb, egy mezőgazdasági boltban sikerült venni egy műanyag medencét ami tökéletes a kő alá gyűjtő medencének. Nagy zöld, erős műanyag monstrum, középen egy kiemelkedő oszoppal -ez segít tartani a nagy követ-, egyik oldalán levágva a körszelet, itt lehet letűzni a bambuszt. Furcsa alakú, egyáltalán nem tudták mire való, volt vagy egy tucat nekik. Az oldalán lévő írásokból rákerestem interneten, egy angol házi vízellátó rendszereket gyártó cég terméke, egy komplett házi szennyvíz rendszer egy speciális eleme. Hogyan került ide? A japán teapavilon egyik sarkában helyezem majd el. Egyelőre a pavilon beton alapja áll, és az év hátralévő részében sem fogok tudni kertezni.
tiszteletem szerintem te is el tudod készíteni,nem bonyolult,és így olcsóbb is.na meg szívesebben nézed,halgatod ha a saját kezed munkája./de érden van egy bonsai bolt ott érdemes körülnézned/
Maximum tőlünk nyugatabbra, mert ez is olyan apróság, amit jobban jársz, hogy ha te magad raksz össze darabjaiból, különben a gatyád rámegy... Terebess-nél nézz szét hozzávaló-ügyben.
Oszlopbeállítás olyan kerti munka amit már csináltam:-)
Nekem fut borostyán műanyagbevonatos kerítésen, hagyományos régi fajta kerítés háló, csak zöld műanyag borítja. Ott semmi baja, de szerintem szinterezett vason sem lesz baja, a borostyán ellenálló. Viszont a borostyán és a lionc mintha más fényigényű volna.
loncfélék, esetleg egy kis tarka borostyán lenne, örökzöldben (vagy legalább télizöldben) gondolkodom. csak azt találtam viccesnek, és megtisztelőnek egyben, hogy az xszáz kávés mellett életed első más topikra írt üzenete pont nekem szólt, köszönöm :)
Nézem folyamatosan ezt és a sziklakert fórumot meg a kertitavasokat. Tervezgetek, csak nem nagyon haladok.
Nekem is van festett vason futórózsa, az fagyérzékeny, édesanyám figyelmeztetett előre. Az érintkezési pontokon csúnya sérülések keletkeznek, de a növény egészében szépen virul. Tehát akár jónak is minősíthetném, aki elsétál mellette észre sem veszi, csak a szép látványban gyönyörködik, de aki ápolja az észreveszi, és zavarja.
Azért a következő rácsot klemátisznak már fából csináltam. No és a rózsa, szőlő fagyérzékenyek, lehet a te növényed -nem tudom mi lezs az- nem annyira. A szinterezés bizonnyal segít valamennyit. De, hogy mennyit?
Ha már megvan a fémrács akkor használd azt, lehet észre sem veszel problémát, és ha mégis nagyon bántja a szemed később még lecserélheted. Futónövények jól visszavághatók általában.
Gyönyörűek virágzáskor, tetszenek, szeretem őket, de azért mondtam le róluk, mert egyrészt nagyon spéci igényeik vannak, számomra nagyra nőnek amennyire nincs már helyem, és a virágzáson kívül elég jellegtelenek...
Köszi a képeket, sok jó formát találtam benne, a gömbök tényleg nagyon fontosak, mint írtam, fogok is tenni a juhar közelébe. :) A tóhoz átteszem majd a kis tiszafát innen, meg azt a nagyobb borókát is, a díszkörte helyére, ami megy majd a kiülő közelébe. A kasmir ciprus pedig helyet fog cserélni a vérszilvával, és megy az orgonák elé, így a tóhoz is közelebb kerül. Ezzel két legyet ütök egy csapásra, mert megmarad a kert közepén a hely a kiülő résznek, de jobban be is lesz ültetve a töbi rész, ami a japános hangulatnak jót fog tenni. Majd megmutatom mire gondoltam ha készen vagyok, mert lehet, ez így kicsit zavaros... :)
jó hogy jöttél, erre a fémen megfagynak a növények dologra nem is gondoltam.... akkor is szerinted ha porszórva lenne, tehát kvázi egy műanyagréteg is kerülne rá? félek a falécek meg nem bírnák el később a növények súlyát, bár lehet feleslegesen aggódom :)
nos. egyik szemem sír,a másik nevet. annak örülök hogy kimber san pontosan értette hogy mit kell a képeken nézni. azért raktam fel ilyen sokat mert több apró részlet is van bennük ami kimber kertjéhez szóba jött és így vizuálisan is látja hogy miröl volt szó a hétvégén. esetleg mások is tudnak ötletet meríteni ezen részletekből. ahogy írtam is "PUSKÁZNI" ezen azt érettem hogy egy-egy részletet kiragadni.de ha valaki nem olvasa el ami kép körül van,csak nézz és nem lát,vagy szándékosan addig keresi a csomót kákán amig meg nem találja azzal nem tudok sokat kezdeni. tessék nyugottan kérdezni ha valami nem tiszta,mint vagdalkozni. azt pedig hogy kinek,mit,és milyen módon üzenek,majd én eldöntöm.ha pedig ez nem felel meg akkor méllyen sajnálatom.lehet tágra zárni a szemeket. és remélem hogy ebböl a szellemi megokoltság,légmentesen záródó burájából nem lesz rendszer.
Nekifutok még egyszer, mert a 4505-06-os töröltettem, technikai hiba miatt, magyarul béna voltam. Szóval szeretnék betenni egy képet ami a kedvenceim közé tartozik az Eric Borja-féle könyvből. Nagyon tetszik, mert igazán nem kell hozzá sok hely, és simán behelyettesíthető hazai növényekkel. A köveket és a kavicsos részt szerintem semmiképpen nem szabad kihagyni, ha erre a hangulatra vágyunk. Szeretem, mert igazán harmónikus és meggyugtató, anélkül, hogy túl sok keleti filozófiát belemagyaráznánk. Felteszek még pár japánkertes járda-tipegő megoldást, ahogy ők is csinálják.
Hmm, japánkert, nyugati módra, csak éppen a lényeg, a lelke maradt ki belőle... :-(
Ez valóban nem más, mint egy bemutatókert, hogy hogyan lehet klisékből építkezve japánkertet mímelni. Túl színes, túl hivalkodó, nincs benne hely, ahol a szem az ürességen megpihenne, kényszeresen akar minden négyzetméterén történni valami.
Itt a növényanyag felét ki kéne szórni vagy valami homogénre lecserélni, mert így egy zavaros katyvasz az egész... Egyetlen pozitívumot tudok megemlíteni: mégis lehet, hogy a murvához illik a bazaltkocka, az viszont a behajtó szempontjából nagyon jó hír... ~:-D
Hmm, látom, sikerült kiválasztani a kedvenc zen-kertemet. :-))) Ha nagyon frusztrál a szétcsúszott képsor, akkor szólsz a hobbimodin, törlik, te meg újra felrakod őket... :-)
A fa földalatti részét kezeld valami bitumenes autó alvázvédő szerrel. Jobb a nedvesség elleni szigetelés alá való "kellősítő" de az túl nagy kiszerelés.
Fúróval fúrj likat fagyhatár alá, direkt oszlopok beállításához vannak ilyenek. Függőzés, alá és köré beton és tökéletes lesz, semmi vas nem kell hozzá.
A vas rács futónövénynek nem a legjobb, télen túlságosan lehül és elfagyasztja a növény szárát ahol érintkeznek. Szőlőn, futórózsán fagyási sérülések lesznek. Más ne,m tudom hogyan bírja. Jobb a fa rács pl. Bramac tetőléc félbevágva.
Általánosságban írtam, hogy tetszenek ezek a kertek, mármint a japán kertek. Annyit azért előzményként tudnod kel, hogy vasárnap volt nálam Musashi, és azért tette be ezeket a képeket, hogy a növények formájáról, alakjáról legyen némi elképzelésem, tehát a felhasznált formák miatt, hogy milyen növények alkalmasak erre a célra. Nyilván ez a kert olyan, mint egy bemutatókert, ahol kicsiben meg akartak volna valósítani mindent. Ötletadásnak nagyon jó.
Szerintem viszont nem szépek, mert messziről lerí róluk a mesterségesség... kb úgy, mint a vizes gyümölcsfagylalt, ami csak vizet, cukrot mesterséges színezéket és mesterséges aromát tartalmaz.
Nem tudom, hogy hol készültek a képek, de a hangulata olyan, hogy egyik másik növénycsoport mellé kívánkozik egy-két kertitörpe, sehol nem található benne meg a Japánkertek harmóniája, de még a zen kertek nyugalma sem lakik benne... Pedig minden benne van, ami egy jól megkomponált japánkertben megtalálható, víz, alakfák, örökzöldek, kövek, lámpások stb. , csak épp az összhang nincs meg.
A hatás inkább giccses mint szép, a növények elszigeteltek, nem állnak tájképpé össze, és ez a legnagyobb gond, talán, ha a szürke kavicsok egy része valamely talajtakaró növénnyel, vagy gyeppel lenne kiváltva, akkor jobb lenne, és nem lógna ki annyira a lóláb. Gondolom a tulajt az vezérelte, hogy az úton sétálva minél japánabb legyen a hatás, csak épp valahogy nem sikerült a kivitelezés, felborult az egyensúly.... Zen kertnek sok és túl színes a növényzet, egyéb irányzatnak, pedig túl sok a kő, ráadásul a kert még fiatal, ebben a méretben egy két nagyobb fa is elkelne, de ezt majd az idő megoldja.
Fantasztikusan szépek ezek a kertek. Egész más, ha már az alapoktól ezzel indít valaki. A másik (angolkertes) topicba tettem képeket, mert ott volt az előzménye az átalakításoknak. A juhar környékére teszek még egy-két gömbös formát, hétvégén egy buxust, holnap pedig odateszek még egy gömbtuját.
Ha a nap 24 órájából 23 óra 59 percet szemmel tartod a gyerekedet,akkor Murphy szerint a fennmaradó 1 percben a gyerek le fog zuhanni a lépcsőről, a mogyorót félrenyeli,s belefullad a tóba.
Így nem volt kérdéses,hogy megszüntetem a tavakat, mint veszélyforrást. Nem kaviccsal töltöttem fel,hanem földdel,s hogy mi lesz 10 év múlva,azt senki se tudja.
igen 9 méter.... másik oldalra már megvan a low budget megoldás 3*1.5m-es fém síkháló haver által porszórva (4mm vastag és 10cm*10cm az osztás) ebből kell kettő valami 3500 pénz darabja plusz 5 faoszlop 5*1000 forint és a gyorsbeton, ami nem hiszem, hogy olyan nagy tétel lenne az oszlopokhoz) 50 centiről indítva pont 2m magas lesz :) már csak azt kell kitaláljam, hogyan kerül a faoszlop a földbe, mindenképpen kis beton, de gondolom a fára kell valami vasalat nem mehet bele a betonba csak úgy...
Helyem az van ~:-D, csak sajni mikroklímám nincs a termeléshez: emlékszel, azon nyivákolok, hogy minden évben tövig fagynak itt... :-/ Nézegettem, van még pár, -25-ig télálló faj, amit azért ki fogok próbálni, mer' nehogymár...
Ennél már az is nagyságrendekkel jobb, hogy sövénybambuszt ültetsz, bár nem olyan dizájnos, de töredékéből megúszod... Vagy csinálsz néhány évre bambuszültetvényt, és aratás után nekilátsz a kerítésnek... ;-P
Így már némileg érthetőbb... Bár sosem értem, miért kell félteni a gyerekeket a víztől, felügyelet mindig van, a csobbanást meg lehet hallani, bár lehet, hogy én veszem csak ilyen könnyedén... Az nem lett volna jobb megoldás, hogy kaviccsla töltitek fel, mintegy száraztavat alkotva belőle, aztán amikor az apróság már nagyobbacska, visszacserélni vízre?
ha 2 méter magas kerítést tervezek, 3 centinként az 60 rúd 3 méter hosszon, tehát 60*500 30e csak a vizszintes, a 8-10 centisnek darabja 3-5 ezer mondjuk 50 centinként 9 méteren 18 darab, szóval óvatos becslés szerint is 150e csak az anyagköltség 9 méter hosszon... szerintem ez sok :)
Részemről bármikor szívesen látlak, Gyömrőn lakunk, Bp.-től csak 8 km-re. Hétköznap is otthon vagyok többnyire, csak egyeztessünk előre. Az e-mail címem publikus. Tényleg szívesen vennék ötleteket. :)
keresgetem ám a bambuszt, de horror ára van tényleg, vagy csak én vagyok a béna...
kimber ha te találsz forrást, akkor nekem is jelezz lécci, cserébe én linkelek ha találok valamit, eddig 2-3 centis vbambuszrúd 3 méteres 4-500 forint között láttam...
nos. valoban láti kellene. RCTivnek is sokkal többet tudtam mondani úgy hogy láttam atz amiről beszélünk. meg jobban is lehet variálni,egyeztetni az igényeket<->lehetőségeket. szerintem a szomszédot mindenképpen le kéne zárni valamivel/kerítés,ráfuttatás/
azokat a fehér köveket úgy lehetne jól hasznosítani hogy csinálnál egy kis zen sarkot.
A kerítés mögötti terület a szép fűvel sajnos a szomszédé. A mostani helyem ahol a japánkertet terveztem elég kicsi -igazából élőben lenne jó megnézni- és talán létszik, de belelóg a képbe egy abies concolor is, ami ha megnő el fog érni a juharig... Ötleteidet várom :))
Én s így szerettem volna, de a feleségem szerint nagyon túlzsúfolt lett volna a nagy kövekkel, és beültetve alig fértek volna el, szemben a kicsikkel, amik mellett még van helyük nőni. Persze megnézem majd otthon, milyen lenne, ha a nagyobbakat tenném be. :)
Most nem tudok, mert a munkahelyemen vagyok, de a régebbi képek közül találsz olyat, ahol a teljes hátsó front látható, amin balról jobbra haladva a következő fák vannak. Ginko, a régi sziklakert, amit megszüntettem, ennek a helyére bokrok jönnek, majd egy perzsa varázsfa, és utána már azok a fék, szerb lúc és tulipánfa, amit ezen a képen is látsz. nem nagy az egész terület, talán 20-25 méter széles, nem mértem még.
Ööö, kissé mintha szétszórt lennék... Szóval beraknál légyszi egy olyan képet, ami a konyhaablakban állva, a fényképezőt minél magasabbra tartva készült? Csak hogy jobb rálátás legyen a teljes hátsó frontra...
Borostyán: ahányféle kertészet, annyi formájút lehet kapni, a 'Goldheart' tényleg az egyik legdekorítívabb, de szinte bármilyen fehér- vagy sárgatarkát is használsz, egy szép, homogén hátteret kapsz 5-6 év alatt, és amint a szomszéd növényei is megnőnek, ideális háttér lesz az ágyásodhoz.
Azokat a köveket én a sziklakertbe emelném inkább be, a most ott levő icipicik helyett. Szerintem egy távol-keleti kert érzéséhez egy kicsit más típusú és sötétebb tónusú kőben kellene gondolkodni, de lehet, hogy ezt az andezit-mániám mondatja csak. ;-P
És ha idővel eltűnik a kerítés, akkor máris jobban fog mutatni ez a kis japánkerti rész? Most a kerítés előtt egy szilvarózsa van, ami a virágaival a japán cseresznyére hasonlít és azt helyettesíti, előtte egy pinus mugo, majd a juhar, attól balra madárbirs, jobbra szugifenyő (elegans viridis) és magnólia (stellata), illetve terülő boróka és tiszafa is van a közelben. Egyenlőre ennyi növény fért el, ha nem akarom olyan szinten túlzsúfolni (szerintem már így is olyan), hogy később ne férjenek el rendesen. Mit lehetne még tenni a hangulat érdekében? Van még 13 db nagyobb, olyan 20-30 kg-os fehér sziklakövem. azokat betegyen ide, ha igen, hová, milyen elrendezésben? (a feleségem máris szólt, hogy sajnálja a füvet itt)
ahogy RCTivnek ia mondtam hogy csak agyagot kell megvenned és magad is meg tudod csinálni.sőt ezekből a bambuszrudakból kitalálhatsz magadnak más formát is.
ha borostyán akkor keress valami nem szokványosat pl.goldenheart.
jaj, ne is mondd, nagyon szépek ezek a kerítések, csak az áruk horribilis ekkora felületen. Inkább azon vagyok, hogy beültetem növényekkel a kerítés mentén is csinálok végig egy ágyást, mint ami az orgonás oldalon van, és egyszer csak szép sűrű lesz. Tudom, az idő pénz, tehát borostyánon még gondolkodom. :)
Mire gondolsz? Sövénynek nincs hely, max. valamivel be tudnám futtatni a kerítést, talán borostyánnal, de az leárnyékolna mindent, mert a nap arról az oldalról süt délelőtt. Ha a növények megnőnek, gondolok itt a fákra, fenyőre, és a kerítés előtt lévő bokrokra megoldódik ez magától, de ha a borostyán lenne a megoldás, mert ha ez kell az összképhez? :))
Most, hogy megint láttam ezeket a csodaképeket, kicsit félve teszem be a japánkert kezdeményemet, amit pár napja alakítottam ilyenre, de még gondolkodom, hogy tudnám tovább fejleszteni. A sziklakerttel is ma lettem kész, és maradt 13 nagyobb kö, ezeket szerintem a következő fűnyírás után a növények közé teszem, ötleteket elfogadok. :)) A juhart du. 13.30-ig éri most a nap, később, ha a fák megnőnek még eddig sem.
Szerintem a legfontosabb,hogy nyitott szemmel járj a világban,s lesd el az ötleteket,és megvalósítva azokat a kertedben kicsiben, legyen türelmed kivárni az eredményt!Néhány vegyes kép,de ihletet adnak!
Fantasztikus a kerted, őszintén és nagyon irigykedve gratulálok. :)) Látszik, hogy hozzáértéssel idővel milyen eredményt lehet elérni. Én meg csak vesződök a sajátommal, és sehogy sem akar kialakulni. Nálam még kicsik a növények, csak abban bízhatok, később mutatósabb lesz. Igaz, az én kertem nem japános, hanem amolyan arborétumszerűen összerakott, és nem ilyen homogén hangulatot árasztó. De azért elcserélném a tieddel. :))
szerintem nem túl bonyolultak,és olcsóbb ha sajátkezüleg készíted.csak találni kell helyet ahol földi árakon lehet megkapni az alapanyagot. és ha arra gondolsz hogy ez a jobb oldalra kellene akkor talán 3panel is elég lenne ha jól gondolom.
a lécsöhőz egy kis hatáskép./a fajták tetszőlegeseg a beszerzés lehetősege szerint/
tiszteletem nem gondoltál még arra hogy ishidoro/kőlámpa/ készítést vállalj,vállaljatok az ismerősőddel? azt hiszem vannak akikiket itt érdekelne ha ha megfelelő áron tudnátok készíteni,mert az árudákban horror árat kérnek értük.
Jó köztetek újnak lenni,mert ennyi dícséretet régen kaptam.A kőlámpásokat egy ismerősöm csinálta s.k.,betonból van kiöntve, több darabban.A boróka is legalább 15 éves, én alakítgattam folyamatosan.Sajnos az egyik képen látható ecetfa most kipusztult, egy selyemakácot ültettem a helyére.A kertünk egyébként pici (az első három kép az előkertből van), kb. 130 m2.Az utóbbi időben így barátaimnak tervezgettem a kertjét,ill. a kivitelezésben is részt vettem (más pénzén szórakozni a legjobb!)
hát ez nagyon szép, nekem is az lenne a kérdésem mint ágiczának, az a boróka egyből szemet szúrt, alakítottad vagy sikerült egy ilyen példányt kifogni?
Szia, nagyon szép, kerek egészet sikerült alkotnod, gratulálok! :-D
Hány éve kezdted alakítani a kertedet? A felnyírt terülő boróka régi darab, vagy a jó szerencse összehozott vele valahol? Hány négyzetméteren kertészkedsz?
A 3.képen levő juhar egy szeldelt levelű japánjuhar (Acer palmatum 'Dissectum Viridis'), de kb.15 évvel ezelőtt csak a gyönyörű őszi színe miatt vettem,fogalmam se volt a fajtájáról.A juharaim ki vannak ültetve,de jól bírják a telet mindenféle védelem nélkül.
Fogok friss képeket csinálni a kertről-ha kisüt a nap.(a korábbi kertemben szinte az egész vízfelület volt /tó/, de újra apa lettem,és ezért biztonsági okokból tavaly átalakítottam a kertemet.)
Nekem személy szerint nagyon tetszik, a kerted. A japán juharok kivannak ültetve, v. cserépben vannak a földbe sülyesztve, úgy látom nem perzselődött meg a levelük. Mi a pontos neve a 3. képen lévő juharnak. Gratula, ha van még olyan részlet amit nem fényképeztél le, jöhet az is.
csináltam pár képet a hopp ferenc múzeu kertjéről.legalábbis amiről érdemes volt mert rettenetesen el van hanyagolva. egy fa volt amit nem ismerek de a termése jól nézz ki.
Textilt 150Ft/m2 áron vehetsz a Remater Kft-nél Gomba nevezetű településen. Autópályák építésénél profi minőségűt használnak, csak macerás a szállítása a mérete miatt.
Szerintem a kritikákból mindig lehet tanulni. Esetedben már végleges az elképzelés, kíváncsian várom a további képeket.
Abszolut igazad van musahi, ez tényleg a "kedvencek temetője" feelilng. A 4403-as képről sugárzik a "gonosz". Ágicza nem szoktál félni ebben a kertben. Egy jó tanács soha ne temess el állatot a kertben. Brrrrr!!!!!
Mivel fél évvel ezelőtt már rajzon vázoltam az elképzeléseimet, nem tartottam fontosnak megemlíteni újra... És igen, inkább véleményt vártam, mert kíváncsi voltam, ki mit lép rá így, 'makeup' nélkül, kiindulópontként, de most már halálra szekíroztuk a témát, hagyjuk inkább nyugodni.
A képeket köszi, a kapuk egész pofásak, ezt viszont már négy éve is így terveztük, kihagytuk a megfelelő kőanyagot, ide, a prérire egy kőházhoz túlságosan is filigrán lenne a fa-bambusz kombó. Egy 2-300 m2-es városi, zárt kerthez viszont szinte csak ilyet alkalmaznék, ide viszont ezt: kapu
engedtessék meg hogy annyit szóljak artmira védelmében,nem mondott se jót se rosszat a kertről.
a pofonról:nem tartom szerencsésnek hogy felraksz egy holdbéli kertet és kérsz rá reakciót,vitát.és csak a reakció után vázolod hogy mit tervezel beleépíteni.
:-)) A bal hátsót direkt nyújtottam kifelé, mert a mögötte levő kis gömböc is hasonló irányultságú, de a felső részére, akik rálátnak, azoknak kiegyenlítettebb képet mutat... ;-)
Köszönöm a bizalmat :-)). A geotextília mindenképpen kelleni fog, még meg kell keresni, hogy ilyen méretekben hol lehet nagykeráron hozzájutni... Tippet meg köszi, kirakom akkor az esőbe, pár nap áztatás jót fog neki tenni.
:-) Ez a japánkert nyugati ízléshez szelídített változata, ne a kert többi szegletéből vonatkoztass erre a részre... Ez nyers lesz, és ütni fog, és pont Musashi kapta ez első pofont, pedig legalább ő számíthatott volna valami ilyesmire... Nemde?
Ami pedig a holdkaput illeti, nem mondanék le róla, mert a telekre bejárni valahol kell és eddig még senki nem állta meg szó nélkül, aki élőben látta. A vízfelületről viszont letettem, de egy kút-csobogó mindenképpen lesz a kertrész közepén, a nagy lapos kő mellett, mert a víz meg ott jön fel, majd valami stílusos 'vályút' álmodni kell hozzá hypertufából...
Nem gömbike, hanem hullámforma, a felsorolt könyvoldalakon pont ilyet lehet látni. Egyébként itt a Drome-kert, 8. ábrát ajánlom figyelmedbe, mint kialakítás: http://mapassionamoi.centerblog.net/
ágica san:nekem csak 1 bajom van vele a vizen kívül. mégpedig a a holdkapu. csak amiatt mert eredendően az kínai és nem japán.
viszont itt egy terv a hopp ferenc délkelet-ázsiai múzeúm kertjéről. azt írták magukról hogy ez a legszebb budapesten,sőt az országban. ti hogy látjátok???
Profi az elképzelés, már most tetszik. A bal hátsó kő nekem zavarja a szememet, mert balra "fut", a többi az ellenkező irányba. Nem lenne egészséges, ha elhagyná a csoportot.;-)
tudom kihúztam a gyufát de azért mégis megkérdezem:)) milyen a halmokra nyírt örökzöld? viszont a bambuszt jobb ötletnek tartanám. azon felűl szokták sötétbarna zárt fakerítéssel körbefenni a kertet. és mégvalami:víz???
Ahogy téged ismerlek ez is nagyon szép lesz ám! Ugye mindenképpen teszel geotextíliát a murva alá? nagyon megéri, én még azt is javasolnám, hogy mossad át kiterítés előtt, mert azért rendesen tele szokott lenni porral, és bizony a szemtelen gaza abban is megtelepszik pillanatok alatt. Tapasztalatból tudom. Sajnos így is előbb-utóbb poroz némileg egy idő után.
Érkezésem volt. ~:-D Az előbbi kettő a bejárati ajtóból a panoráma, ebből a szögből nézem-nézzük a legtöbbet. A nagy állókő a cédrus jobbján mellmagasságig ér, a postaláda a kerítésen fekvő A/3-as levelekre van rendszeresítve. Tervek: alapkoncepció megvan, a könyv vonatkozó oldalait adtam meg, mit akarok belőle kihozni hosszú távon... ;-)
A telken túl: ki kell majd mindenképpen zárni a közvetlen hátteret, ezt először sövénybambusszal gondoltam megoldani, de mivel itt két év alatt semmire nem ment a meglevő két tő, így erről lemondtam. Olyan örökzöldben gondolkodom most, amit fel tudok nyírni úgy, hogy a zöld tömeg kövesse a kerítés/kapu lábazatának ívét (a folytatása egy majdnem szabályos holdkapu, btw), az alja pedig csupaszon maradva hagyja a köveket érvényesülni. Így aztán letettem a Wisteria 'Black Dragon' felküldésével, már csak azért is, mert a kapu túloldalán meg a futórózsák látnák kárát a dolognak, így az inkább megy a bejárat elé kétoldalra. Versenyben van még a sima borostyán, de az is idő, tuját meg ugye... Szóval Prunus laurocerasus most a legesélyesebb, úgy tűnik, a kísérleti két példány képes volt egy év alatt 30 cm-t nőni, tehát megfelel nekik a klíma. A szomszéd felé néző júlia-borbolya az ebek miatt nem játszik, mirtuszloncot meg nem lehet, minden évben ledobja a leveleit, ha nagyon hideg van, akkor meg tőből hajt újra.
Az andezitek közét nagyrészt apró lombú, hullámos formára, halmokra nyírt örökzölddel töltöm majd ki, előbbi ok miatt buxusból, a cédrusok maradnak, egy Prunus 'Shirofugen' és a már meglevő 'Shirotae' megy majd a vörös juhar elé és a behajtó közvetlen közelébe, a kapu elé. Jobb oldalon az egész előkertet egy alacsony kerítés zárja a hátsó traktustól, oda egy Prunus subhirtella 'Pendula Rosea Plena' került és egy csüngő ezüst atlaszcédrusra fáj még a fogam, futónövények helyett.
Talán kevésbé látható, a hátsó néhány követ egy vízelvezető árok határolja, ide szeretnék majd egy enyhén íves, filigrán betonhidacskát öntetni, ami átvezet erre a néhány m2-es részre. A szabadon maradó felületekre jön a fehér murva, szépen elgereblyézve.
Komolyabbra fordítva a szót, amihez nem kell két felnőtt férfi együttes ereje, azt már meg tudom csinálni, konkrétan, a mázsás kövek a helyükre kerültek a kis aranyos tonnásak közé, igaz, így beföldelve már nem sok látszik egyikből-másikból, és még erre jön a 4-5 cm-nyi hófehér murva...
Hehe, mondom, alapanyag és konstruktív kritika!!! Egy év múlva majd visszatérünk a témára, növényesítve, bambuszosítva, murvásítva, hidasan és lámpásan, addig meg nem mutogatok munkaközit, ígyjártál. ;-đ
Egyébként Éric Borja p.59., p.71, p.77 és p.84., és a lelkednek meg egy oldal, hogy megnyugodjon a látvány után, kopipészt, mer' beszúrni nem enged: http://www.ced.ltd.uk/Image.php?Image=8221,8243,8355,8356,8357,8358,8359,8360,8361,8362,8365,8367,8370,8371,8372,8374,8375,8376,8377,8378,8379,8380,8381,8382,8384,8387,8389,8390,8392,8393,8396&ProjectOmit=2607&Title=Japanese%20Garden%20Society%20-%20Chelsea%20Flower%20Show%202004
ez mi az égbőlszakadt tarka merev cukors radai rosseb?! ez olyan mint a kedvencek temetője,az azonos című filmben. ezen nincs mit vitázni mert ez se nem japán,se nem kert.
Az én két japán ruharom is megégett egy kicsit. Az egyik szinte teljes árnyékban van. A másikon most látom, hogy újra "lángol". Szerintetek azért lehet mert még csak két éve van a helyén?
Talán még jó megoldás lehet a dél-délkeleti irányból takaró sövény, ami du 3-4 órától napot enged a fának, az este 7-9 ig kap elegendő napot a színesedéshez.
Viszonylag japánkerbe illő egy csinos bambusz, vagy dísznád bokor amivel ezt az időszakos árnyékot biztosítani is lehet, ráadásul jó kontrasztot adnak a fa színeinek, ráadásul a bambuszok legtöbbje örökzöld, és télen is dísze a kertnek.
Pörkölődés: igen, itt is égtek az idén ültetettek, és igen, még a fehéren erezett-rózsaszínes lombúak helyére is azt javasolják, hogy pár óra közvetlen nap érje őket, hogy színesedni tudjanak. Ez a vörösre meg hatványozottan igaz, kevesebb antocián termelődik félárnyékban, így a lombja fakó marad.
Így aztán két variációt lehet kipróbálni: első egy-két évben megégnek, mert napon vannak, miközben erősen fohászkodunk, hogy az uvb sugárzás ne nőjön tovább, vagy néhány óra szórt fénnyel megpróbáljuk megóvni őket, és utána, amint begyökeresedtek és nekiindultak, kutya bajuk nem lesz és a locsolást is mérsékelni lehet. Egyébként a meszes talajjal már páran találkoztunk, nem halálsugár, locsolni kell mellé, és kábé ennyi, remekül bírják a kiképzést.
Nálam is megégtek a levelek, pedig félárnyékos helyen voltak. Egyébként, hogy teljes legyen a zűrzavar, most voltam Hévizen és ott a kertekben nagyon kapitális vörös levelű japán juharokat láttam kiültetve (kb. 4-5 métereseket), teljes napon és semmi pörkölödés a leveleken, beszéltem az egyik kert tulajdonossal és azt mondta, hogy napos helyre kell kiültetni mert csak akkor színeződik pirosra a levele, árnyékos helyen kizöldül. Még annyi, hogy elmondása szerint náluk meszes a talaj.
Szerintem mindkét tünet nagyrészt az árnyékhiány eredménye, úgyhogy mondanék én valamit: várj még néhány évet az Acerekkel, amíg a fáid kicsit nőnek, lehet, hgoy jobban jársz, ha már némi árnyékot is fel tudsz majd mutatni, ami alatt nem fognak annyira legyengülni, hogy elkapja őket valami gomba és nem viszi le a 35 fok sem a leveleit...
Ha instant árnyék mellett döntesz, akkor az igénytelenebb juharok (Acer campestre, Acer saccharinum, Acer negundo, vagyis kábé a pionírfajok), papíreperfa, császárfa, szivarfa, díszcseresznyék, selyemakác, nagyjából mindegy, csak jó nagy lapulevelei legyenek és/vagy nőjön évente fél-másfél métert, két év alatt már árnyék van alatta, addig is a ginkgo-k meg a fenyőid tudnak nőni, és te meg nem unod el az életedet a várakozásban és a kényeskékben is lehet tovább gondolkodni. Az A. saccharinum meg ráadásul ősszel is kitesz magáért, egyik kedvencem...
Juteszembe, hogy lehet, hgoy a nagy tavad mellé még nem akartál soha fűzfát telepíteni??? Itt egy izgalmas, bongyor levelű, évente nő egy métert: Salix babylonica 'Crispa' Ő meg a másik kedvenc: Salix erythroflexuosa Mindkettő megáll öt méternél, érdemes lenne meggondolni a dolgot, erősítené a vízpart-jelleget és a japánkerti fílingből sem sokat venne el, ha egyáltalán.
Gyönyörűek az Acereid! Az enyémeket elhanyagoltam, az egyik megégett, a másikat valami gombás betegség k.o.-zta le. Jövőre próbálok odafigyelni. Sajna az idei tűzijáték nálam elmarad.:-(
Szia, Természetesen nem mind az én foitóm! Az én fotóim a "pre bonsaiok"opcioban vannak! A Galériában mint az oldalon is feliratoztam a "Világ bonsai" -vannak! Mint érdekesség ként vannak feltéve! Sajna még nem jártam japánban tervezem csak! Szivesen látlak a bonsaiklub MSN-én: bonsaiklubkaposvar@citromail.hu (este itt vagyok 7után) Üdv jano
No, akkor mégsem röstellem magam, hogy majdnem szétoffoltuk a topicot.
Legyen ez üzenet-féle a honlap készítőjének: legalább értesíthetett volna, hogy felhasználja a képeidet, meg ha szabadon hozzáférhetőek is, nem??
Amúgy pedig nem Japánra nem emlékszem, hanem csak ismerősek voltak a képek, de miután Te készítetted, nem mertem volna esküdni rá.
Juharokat kérdezed: a vörös levelűvel jártam úgy, ahogy Te tavaly: lepörkölődött a fél oldala..:( A "mezei" viszont soha ilyen szép nem volt, mint idén! Nem színesedik még, de szép, sűrű lett és nagyon erőteljes.
Hat japanra nem emlekezeni... Ki kell menni ujra. Csinalok ujabb 4500 kepet :) A kepeimet nem adtam at sehogy, en is meglepodtem mikor meglattam Oket a honlapon. Ja szerintem is valoszinuleg lehetne ott talalni ott valami erdekeset? De melyik kerteszetben nem?
Kedves magyarliba. Azert ismeros nehany reszlet mert egyutt lattuk oket japanban, es jopar a honlapon talalhato foto az enyem, amit akkor ott kinnt keszitettem. Pl a japankertes galeriaban talalhato kepek kb fele. A bambuszosban meg a kezem is benne van szo szerint.
Elhagyott kőbányába vetődtem, fényképezgettem a növényzetet. A sanyarú körülmények között sok bonszáj jellegű erdei fenyőt láttam. A természet mindig jó tanácsadó, sokat lehet tanulni tőle.
Üdv minden japánkert kedvelőnek! Én is rajongok a japánkertekért,mivel kertész vagyok és van egy kis kertészetem is mindennap kapcsolatban vagyok a növényekkel.Hobbym a bonsai . A kertészet mellett kertépitéssel tervezéssel kivitelezéssel foglalkozom.Ha bármiben segithetek irjatok a honlapom forumán! Kertészet: www.hirth-kert.extra.hu Bonsai klub: www.bonsai-kaposvar.extra.hu
Igazán nagyon köszönöm az infókat. Igyekszem kiválogatni úgy a növényeket és a kiegészítőket, hogy illő legyen egy japános kerthez, de sajna ez az idén már nem fog menni.Kezdődik az iskola és nem csak a gyerekeknek, hanem nekem is. Egyszerűen nem lesz időm arra, hogy ezzel foglalkozzam. Most majd egész ősszel és télen tervezgetek, szakirodalmat olvasok,és tavasszal, ha végeztem a vizsgákkal újra neki látok,de akkor jól átgondolt terv szerint. Üdv: sokoldalú
Köszönöm a helyesbítést, már kezdtem megijedni, hogy valamit nagyon nem értek. Viszont mivel nem tudom a növényeim idegen nyelvű nevét megkérdezném melyik az az ishidoro? Talán a rododentronra célzol? Szándékonban áll átrendezni még a kertet, de most szükségmegoldásként minden árnyékkedvelő növényt ide kellett telepítenem,mert ahol eddig voltak ott a szomszéd nagy fája tartott árnyékot nekik és most kivágták a fát. Persze, hogy szelektálni fogok... Köszi a tanácsot, és utánnanézek a topikon, meg a neten. Szia sokoldalú
azt rád értettem hanem úgy összességében,mikor napokon és oldalakon át megy a vergődés.más topikban is.
a kerteddel azt csinálnám,ha beleszólhatok.hogy át kellene rendezni és kiszanálni ami nem oda való. viszont az az ishidoro nagyon tetszik.szupi. aköré már érdemes valamit kialakítani. lapozgass vissza vannak jó képek amiből ötleteket lehet meríteni.
Köszi Tisztában vagyok vele, hogy még nem az igazi és hogy egy japános kert nem néhány nagy kőből , zöld növényből és juharból áll. Most egyenlőre ennyire futotta és kész. Én így is örülök neki. Szabadna megkérdeznem mit lihegtem túl a juharral?
Helló! Ahogy a másikon is írtam, ma átültettem azt is meg a rodit is. Egy teljesen új részt kapcsoltam a már meglévőhöz. Itt vannak a telefonos képek, nézd meg hogy sikerült.
Mi ekkorát kétszer ültettünk már át. Nálunk kibírta. Úgy néz ki, hogy az idén is el kell költöztetnem a helyéről, mert nagyon zsúfolt lett a sarok és ritkítanom kell.
Sziasztok jappánkert kedvelők! Még jó hogy benéztem ide. Mostanában ügyködök egy jappánkert létrehozásán , majd megmondjátok milyen sikerrel. A juharfám az idén indult meg , hatalmasat növekedett. Ez nem lenne baj, ha nem akartam volna átültetni őszre. Most teljesen tanácstalan vagyok, hogy merjem-e megbolygatni, vagy sem. Atervezett és félig kész jappános kertbe szeretném átültetni. Szerintetek megpróbálhatom? Nem szeretném, ha az átültetés miatt tönkremenne, vagy nem fejlőkne jövőre ilyen szépen.
Ha csak 1-2 évesek, még nem túl nagy a gyökérzetük. Azért ahogy agicza is írta, óvatosan, minél nagyobb földlabdával próbáld kiszedni és átültetni az egyiket. Szerintem biztosan sikerülni fog. Aztán tavasszal lehet a többit is. :)
Lehet, hogy magról keltek, egyiket ásd ki nagyon óvatosan - mintha ásatáson lennél - nem tudom, mekkorák, ha a föld állaga engedi, én kézzel és esetleg műanyag kislapáttal állnék neki a 'műtétnek', aztán nézd meg, mi lesz belőle. Ha tavasszal is kihajt, a többivel ugyanezt meg lehet csinálni. Nem hinném, hogy gyökérről terjedne vagy messzire szakadt tősarjak lennének, a japán juhar nem nagyon szokott ilyeneket kihozni...
Kálium túlsúlyos műtrágya és igazság szerint kicsit (nagyon) el vagy késve vele, július végén illő kiszórni a cuccost, de szerintem még mindig jobban jársz egy elkésettel, főleg, ha tart még a növekedési periódus... itt még bőven nőnek, gondolom, nálad sem álltak még le. Egy kis mokkásanálnyi kell a földjébe, a mulcs alá, annyit csinál, hogy hamarabb és biztosabban fásodnak be a nagy hidegek előtt az idei hajtások.
Sziasztok, kérdésem lenne, hátha tudtok segíteni. A szomszédunkban van egy gyönyörű japán juhar, mellette kijött 1-2 éve 4 kis fa. Lehet-e csak úgy simán kiásni a kicsiket és átültetni az én kertembe? Vagy inkább szaporítani kell valahogy? Köszi.
Úgy ahogy van, kint hagyom télire. Elég védett ez a hely ahol most van, tavaly is itt telelt. A konténert viszont bebugyulálom télire.
"....küldd meg egy kis káliummal, hogy jól befásodjanak az ágai télire." - na erről még nem hallottam. Mit és hol vegyek, hogy csináljam vagy hogy ne.....stb.????
Szépen megnőtt, tartsa meg jó szokását! :-) Telelteted vagy kiülteted? Ha utóbbi, küldd meg egy kis káliummal, hogy jól befásodjanak az ágai télire.
Majd ha lesz szusszanásnyi időm, én is fotózok, elképesztően megindult az Oridono Nishiki, fél méter itt-ott az idei korall-pink hajtások, bőven felveszi a versenyt a szintén nem gyenge Hydrangea 'Pinky Winky'-vel az előterében, úgyhogy megint lehet érte aggódni, hogy vészeli át a telet... Eddig azt hiszem, éves 30-40 cm növekedéssel szerintem belátható időn belülmeglesz az átlag 2 m magasság. :-)
Egy oldal, legfőképpen japán juharokkal, igazán azért említésre méltó, mert vonalas ábrával feltüntetik a növény habitusát, ami tervezéskor nagyon-nagyon jól jön, egyes fajtáknál pedig egyenesen hiánypótló: http://www.lees-co.net/acer_1.htm
Sziasztok! Szeretnék Szeged környéki, esetleg az Alföldön japánkertező kollegát keresni. Van itt valaki? Növény ill. kő témában értekezni a beszerzési forrásokról. Nem tudok a dunántúlról követ stb hozatni:(( köszi
Ha, esetleg van bányató a környékeden, lehet szerezni görgeteg utánzatokat. Én is és itt a környéken jó páran tudtak, nagyon szépeket begyüjteni. Csak a szállítást kell megoldani.
A lámpás mögötti szépségről beszélek, sajnos a másik darabját nem találtam meg. Még 2006-os a kép, ma már egy őserdő van ahol még ilyen levegős volt.
Régóta olvastagom ezt a topicot. Szépek a kertjeitek.
A Tiéd is nagyon tetszik. Biztos nagyon sok munkád van benne.
Ezek a görgeteg kövek nagyon szépek. Én is néztem őket a nagykereskedésben, de horrorisztikus áron adták kg-ját. Az, hogy "sokan húzták a szájukat......." mit jelent. Nem tetszett, hogy dolgozni kell vele?
A görgeteg kövek (Fuji lett burkolva:) Ausztriából származnak. Zalaegerszegen van egy ismerősömnél, viszfuvarral épeszű áron megszerezhető. Köszönöm, sokan húzták a szájukat, amikor elő jöttem az ötlettel.
Nem tudom melyik felén jársz a Borzsonybe, de kb három hete voltam a Csóványoson kerékpáron s onnan átmentunk / a barátommal / a Nagy hodeghegyre, ahol még nem jártam, nem csodálkozom, hogy beleszerelmesedtél. Én már tobb éve oda járok bringázni Szlovákiából. A jovo héten is készulok, ha gondolod még ossze is futhatnánk.
Mutatós lenne az a holdhíd, de minden átkelés alkalmával felemlegetnéd annak a felmenőit, aki oda ajánlott egyet, ugyanis a rajta való talicskázást simán felejtheted, nem arra tervezték. Egy vízszintes pallókból összerakott hidacska már inkább illene oda, de szintben legyen a környező tereppel, különben nagy szívás lesz, szóval mindenképpen könnyen átjárhatóra csináld, mert nálad is az az egyetlen közlekedési útvonal pont úgy, mint nálunk.
Bambusz: azért gondoltam, mert hasonlóan jártam az óriás japánfűvel (széles levelű zöld egy sárga csíkkal) - jól beültettem a terasz-kis tó-nagy tó tengelybe, a nagy tó azóta nem látszik, egy éve szeretném egy tóval hátrébb költöztetni, de még nem visz rá a lélek - meg az ásót is fenni kell hozzá, hasonló meccs lesz ugyanis, mint a bambuszaiddal.
Ágicza igazad van, a képet nézve, a bambusz rossz helyen van. Ősszel átültetem, Acer kerül a helyére. Mögötte van a sziklakert, és mégcsak nem is látszik.:-(
A kertünkben ez az aranyfényű vadászik. Rendszeresen látom a kert első és hátsó részében. Vannak pontok a kertben - mit ez a paradicsomkaró- sorra végigjárja.:-)
tegnapi hattyú + kacsa fényképezés után a képeket nézegettem, és találtam egy kicsi "helikoptert" is, mármint kettő van a képen. Sajnos nem elég nagy a gép.
Nagyon szépet fogtál!! Csak nem vagy vegetáriánus, vagy nem szereted a halat?
Az egyike a legegészségesebb husoknak.
Napraforgó + darázs. (megzavartam a gyüjtögetésben)
Ez az a napraforgó, amit az egyik nagyáruházlánc "törpe" napraforgónak árult. Max. magasság 40 cm. Mára majd 2 m magas. Lehet a szorzót felejtették el ráírni. Sikeresen előre ültettem. Takarja is rendesen a kilátást.
Ui: arról nem beszélve, hogy összesen 2 fej lett ilyen tömött virágú!
Ez szinte biztos. A másik az időjárás, ami mostanság van. Így sok növény elpusztul. Vezetés közben látom az út melletti fák közül egyre többen halnak ki. Rengeteg a bogár. A különböző gombás betegségekről meg ne is beszéljünk. Egy művészmutatvány a kertet egészében megtartani.
Szerintem mindenki szívesen venné a képeidet, beszámolóval. Én még japánkertben nem jártam, örülnék, ha megosztanád velünk az élményeket, tapasztalatokat. Ne sajnáld a fotókat...!:-)
Sziasztok,mint ahogy megigertem ,elmentem es megneztem .Hat minden igaz amit irnak rolla,talan a vilag legszebb jappan kertje 9 ekkoros teruleten fekszik es a Rock folyo egy agacskaja megy rajta kerasztul.Ugy a hegyoldalba van eldugva egy par vizesessel.A vendeghaz ,a keritesek es a teahaz egy szegnelkul lett epitve.A kepeket amit keszitettem (Szerintem osztalyon feluliek):))))))
A kepeket a Milyen Uton jarsz tapicba majd meg lehet tekinteni.
Kulonosen ha valakit erdekel a bambusz kerites es az ozkergeto keszitese az majd orulni fog a kepeknek.
Köszi,az lesz, csak megvárom az őszt. Én is éreztem, hogy nem az igazi a jelenlegi helye, de kellett valami félárnyékos hely, és tavasszal ezt találtam.
A japán juhar nem viseli el a gyökér konkurenciát, és a nyírfa jellegzetessége, hogy laposan futó, nagy kiterjedésű gyökér rendszere van, elfogja szívni a kis juharod elöl a vizet. Én a nyírfa alól feltétlenűl elültetném, persze csak ősszel v. tavasszal még a kihajtás elött. Fenyő mellett sokkal jobb helye lenne ráadásúl a fenyő még a talajt is savanyítja amit a japán juharok szeretnek.
A vörös levelű valami, ami bírja a napot akár egy szeldelt fekete bodza is lehetne, az még virágzik is... :-) Vagy egy cserszömörce, ugyanezt tudja, vagy ha találsz valahol Cercis canadensis 'Forest Pansy'-t, kis fának ideális, ő aztán kifejezetten napra való, lombsátor alatt ahogy néztem, nem vörösödik...
Az egész kis kerti tóról viszont lebeszélnélek, akkorát csinálj, amekkora helyet be tudsz neki áldozni, mert szinte kivétel nélkül kicsi lesz mindenkinek, mire a növények elfoglalják-benövik, a víz már nem fog látszani sem - és most nem hazabeszéltem.
tiszteletem elöttem inkáb az a kép van hogy csobog a víz,a szél a cseresznye szírmait viszi és bysz egy katanával /kard/ formagyakorlatokat végez. ez igazán zen lenne:
Ahová szívem szerint tenném, még teljes, de tényleg teljes napon lenne. Bár vannak a környezetben növények, de azok is kicsik még, és nem hiszem, hogy olyan nagy párát adnának. persze ha majd megnőnek, akkor lenne némi árnyék is, és párás környezet is számára, de addig... Itt a talaj felszíne kb. 20 cm-en fekete, agyagos (virágágyás, kicsit kiemelten), alatta normális barna kerti talaj van. Van még egy hely, ahol jövőre egy egész kis tavat (kb. 2 m2) szeretnék, és ennek a partján is el tudnám képzelni, itt "csak" kb. 15.00-ig állna napon. Most itt van még egy kis vörösfenyő is, ha ez megnő majd, alatta jól érezné magát, és szép is lenne a kettő együtt a tó mellett. :) Mindenféleképpen szeretnék egy kisebb vöröslevelű valamit a fenti ágyásba, de arra is gondoltam, hogy ez egy törpe vérszilva is lehetne (prunus cistena), ami egész évben vöröslevelű, nem is nagy, és bírja a napot is. Az acer pedig a másik, árnyékosabb oldalon egy most még kicsi kasmír ciprus, egy jelenleg majd 2 m-es kínai mamutfenyő és az Acuba közé is jöhetne, mert a jelenlegi helyén nem igazán tetszik a nyírfa alatt, valahogy idegen, de akkor ezt a helyet találtam, ahol alig éri a nap.
A full sun teljesen jogos, tőlünk nyugatabbra nagyobb a páratartalom és többet és többször esik, ilyen körülmények között simán tartható napon, én is ezt csinálom, az eredményét meg már láttad párszor... Sekélyen fut a gyökérzete, tehát ha az nem szárad ki (mulcsolás!), és naponta-kétnaponta megküldöd vízzel, valamint némileg már növényesítve van a környezeted, semmi bajuk nem lesz. Mészre én még nem vettem észre, hogy bármelyik is érzékeny lett volna.
Ha már csobogó-vízesés, nézd, mit lőttem neked! :-) Valami ilyesmi esetleg? Umm, juteszembe, Buddha balja és a tó közé a domboldalra nagyon kívánkozna egy ernyős japán juhar, méghozzá valami masszívabb levélszerkezetű, és ha a közelébe még egy Albizia is kerülne valamikor, ami takarja a vörös palmatum-ot is, akkor egészen jól összeállna a kép...
Nálam a kis Atropurpureum egy hamisciprus és egy bokor között, a fal mellett, és egy kis nyírfa alatt van. A nyírfa most 3 m-es, a juhar 30 cm-es. A nyír gyorsabban meg fog nőni, és íg ymindig árnyékos, párás környzetben lesz, remélem szeretni fog itt. Én is gondolkodtam, hog yjó lenne, ha nem kellene enyire eldugni, de a ház másik oldalán full nap van, itt pedig csak délután 15.00 után kezd el sütni a nap estig, és ha nagyobbak lesznek a növények, még tovább árnyékban maradhat, már ha jó az neki. Egyébként elég sok külföldi honlapon azt írják, hogy full sun, amin eléggé meglepődtem, de én nem volnék ilyen bátor...
Ezt is küldöm, mivel még most épitkezel, talán beilleszthető még vhova.
szerintem csodálatos ez a kép.
A vízesésre visszatérve, adott volt a hely, még keringető szivattyú is lett volna. Van viszont aki minden újat ellenez, kérdés: miért akarsz kilógni a sorból? Még ennek is örülök, hogy eltűri ezt a dzsungelt, ami lassan kialakul.
Nem akarlak elkeseríteni, de ha ilyen meleg marad akkor nem, sőt a fa pusztulását is okozhatja!
Nekem a közel 2 méteres fából, tavaszra az alsó 20 cm-es rész maradt meg és ez hajt most nagyon szépen.
Ja és hiába volt egész nap fölötte napernyő és még tó mellett is volt, egyszerűen olyan meleg van a tó környezetében, (a parton a kavicson 40 fok is van) hogy égtek a levelei.
Most egy nagy 5 méteres fenyő és egy majdnem ekkora smaragd tuja mögött van, fölötte meg egy öreg köretfa ad árnyékot.
artax
Hát szerintem fajta függő!?! Úgy nézem a zöld levelű fajok(nem szeldelt levelűek), sokkal jobban bírják a klímát, nem annyira kényesek.
Kerékpározásaim alkalmával a környékünkön szoktam nézni a kerteket és jó pár helyen láttam juharokat. Sok helyen, gyönyörű, hatalmas bokrok lettek a kis fákból, szinte már elnyomták a környezetükben lévő növényeket, de olyat is láttam, hogy a vörös levelű fajta, úgy kinőtt a kerítésen, hogy a járdán alig lehetett tőle elférni.
A lényeg, hogy mindegyik védett helyen, nagy fák környezetében, vagy tuják átal határolt, közrefogott részen volt.
Így ha nem is volt fölötte árnyék, a körülötte lévő többi bokor, tujafa kellemes árnyékot, enyéhén párás környezetet biztosított neki.
Alapvetoen igy van ahogy leirtad! Szoval egyet ertek. De nekem neha erdekes tapasztalatom van veluk! Pl van egy peldanyom (zold szinu) ami sajna anno szinten aldozatul esett az ozeknek. Lehantoltak a hejat a torzsen, aztan ezen keresztul megtamadta egy fajta kicsi feher taplo szeru gomba. Utana olvastam, azt irtak ez aterjedhet a tobbi fara is. Igy ezt a peldanyt kivettem a tobbi kozul. Elkulonitettem. Ez a peldany kint van a tuzo napon, semmi fa vagy bokor nics korulotte, viz sincs a kozelben. Szoval igazan "brutalis" helyen van. Tobb nyarat veszelt mar at igy. Nyar vegere kicsit megporgolodnek a levelek szelei, de ennyi..semmi mas baja nincs. Igaz ketnaponta locsolom.
Vízesést tervezek. Felső kő már adott, ilyesmi elrendezés nálam is jól mutatna. Csak ezt a képet találtam, nem látszik jól. A domb (Fuji:-) tó felé eső déli részén szeretném a vízesést kialakítani. Mohák csak álom maradnak. :-( (persze a méretek is elmaradnak.)
Teljes napon így tönre mehet a japán juhar, vagy valami más lehet a baja?Ahogy elkezdett száradni átültettem árnyékba, de minden levele leszáradt, pedig már 2 hónapja kinn volt.Köszi!
Igen, vörös is van, a hisztis-kifagyós vörösöm viszont véglegesen kipurcant, a másik meg egy nyikk nélkül tűrte a telet a tóparton. Az 'Atropurpureum' mellett még egy 'Dissectum Garnet' is erősíti a vörös csapatot, remekül megvan, növöget, bár lassan, és a fagyok sem tettek benne kárt. Az angol szekcióban találsz róluk és még egy pár fajtáról képet, most már szépen gyarapodik a kollekció... :-)
A fél méteres növekmény nálad pedig egészen elképesztő, itt ilyet talán az 'Omureyama' fog csak produkálni, ha belehúz....
"Tudja valaki, hogy igazából melyik az alapfaj a japán juharok közül???"
Gyanítom, hogy az Acer palmatum, az alábbi képen a napsütésben sárga - egyébként sárgászöld színű fácska. Őszig talán zöldül még egy kicsit, az őszi színeződésére én is kíváncsi leszek. Mögötte egy 'Dissectum' simul a fűbe, valamit ki kell találnom alá, valszleg egy kupac Vincsa major 'Variegata' lesz a megoldás, mert a szeldelt lombja tökéletesen fűszínű, és csak akkor veszi észre az ember, hogy ott egy palmatum, mikor már egy méterre megközelítette... ;-)
Nem metszem meg, amelyik az életerősebb az marad meg.
Egyébként nagyon tetszik a zöld juhar is! Azt hiszem artaxnak van hasonló japán juhar fája. Korábban is fontolgattam, hogy zöld levelű vagy vörös levelű fajtát vegyek-e?!
Két éve ápolgatom a "lelkivilágát" a fának, és épphogy megmaradt.
Most úgy néz ki, hogy eltaláltam a helyét és szépen növekszik, igaz a zöld része sokkal erőteljesebben. Tavaly ilyenkor már égtek a levelei...
Inkább arra lennék kíváncsi, milyen fajtájú lehet, ami kihajtott?
Acer palmatum biztos nem, mert annak "narancs" színű a levele ősszel.
Az enyém meg az Acer palmatum 'Atropurpureum', de az előzőre csak a levelek formájában hasonlít, színben nem.
Tudja valaki, hogy igazából melyik az alapfaj a japán juharok közül???
Szerintem óvatosan az alapfajjal. Általában azt szokták javasolni, hogy ki kell metszeni, ha az alany kihajt. Bát kétségtelen, hogy jól néz ki így. Csak arra vigyázz, ha mégis így hagyod, hogy soha ne az alapfaj legyen erősebb, nagyobb, mert pik-pak elnyomja rendszerint.
most lettem ra figyelmes ,hogy Eszak Amerika legszebb jappan kertje csak egy par km-re van tollem.majd csinalok kepeket rolla a nyaron.Idot kell szakitanom rea.
udv.
U.I. allitolag reszei szebbek mint amit Jappan-ba lehet latni.
Ez szerintem, nem mezei juhar, mert az sokkal karéjosabb, nem ennyire szeldelt és ahogy nézem a második képet, teljesen egyforma a levélforma, csak a szín különböző. Szerintem próbáld meg így metszeni, hogy egyforma nagyságú legyen a két ág, nagyon egyedi lesz.
Szerintem ez toled is, a kornyezettol is es a halaktol is fugg.
Az enyemek mikor megvettem oket nagyon felosek voltak. Ha a to kozelebe ment valaki eltuntek. Aztan par honap alatt sikerult elernem hogy kezbol egyenek, es mindehova kovettek mikor a to korul maszkaltam.
Az én juharom a drasztikus visszavágás után, hajt mint a güzű, de nem ám csak Palmatum Atropurpureum, hanem az "alapfaj" is hajt a tövéről(sötétzöld levelű) ezerrel, sőt sokkal gyorsabban nő.
Állítólag ebbe oltották a vörös levelű fajtát.
Tök jól néz ki, az egyik fele tiszta vörös, a másik fele pedig sötétzöld a fának. Egyszerre kétfajta juharom is van!:D
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nem tudja valaki, hogy milyen fajta juhar lehet, az a sötétzöld levelű ami kihajtott a juharomból??? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy milyen fajtájú juharba oltják be a Acer 'Palmatum Atropurpureum'-ot???
Korábban raktam fel képet ide, most még a 2-dik lapon látható.
És szerintem azért minden nap ne öntözd, egy kertészetben ahol nagyon szépeket árúltak azt mondták, hogy sokan úgy rontják el, hogy állandóan öntözik és az érzékeny gyökérzete elrothad.
Joci, ha eddig lakásban tartottad, akkor mindenképpen elöször teljes árnyékba kellett volna tenned / kiszoktatás legalább 2 hét/ és utána egy félárnyékos helyre. szerintem leégett, de a képet nem sikerül feltenni. A feltöltés után csinálj egy beszúrást is és akkor fog megjelenni.
a bkc-nál is láttam. nem maga a beszerzés az érdekes,hanem hogy megfizethető ára legyen. ehhez kell jól körülnézni.esetleg a netes rendeléseket megvizslatni.
Van egy vöröslevelű japán juhar fám kb 50 cm magas kb egy éve vettem eddíg lakásban tartottam mert nem akartam télre kiültetni. Most kiültettem, öntözöm minden nap, de a levelein száraz foltok jelentek meg és egyre jobban terjedtek. Amikor kiültettem pár nap alatt bevörösödtek a levelei de most meg jelennek meg ezek a foltok. Nem elég árnyékos helyre ültettem? Vagy mi lehet a baja?
Később kékesebb a levélfonák, majd készítek jobb képet. Képzeld, a hangyák a levéltetveket legeltetik a friss hajtásokon. Időm engedi, likvidálom őket.
A három kiültetett juhar kb 3 éve van nálam. A vöröset a tó partjára tettem, és mikor nagyon meleg volt akkor látszott rajta némi égés-száradás nyoma.Ezért ültettem át a mostani helyére, ahol félárnyék van. a Másik kettőn semmi ilyen nem látszott. Mint írtam a flamingo nagyon erőteljes növekedésű, brutálisan visszavágtam átültetés előtt, de úgy tűnik megmarad. Talajcsere nem volt, nálunk (Veszprém megye) elég meszes a talaj. Tavaly ősszel minden savanyű talajt szerető növényem alá tettem áztatott savanyú tőzeget.
Gratulálok, nagyon igényes a kerted. Nekem a vöröslevelű teljesen leégett, elkezdtem árnyékolni, de lehet, hogy későn, abban bízok, hogy kiheveri. Viszont ami az első képeden van az aranysárga - olyanom is van -, annak a legkissebb pörkölödés sem mutatkozik a levelén, pedig edzi a nap. A tieid mennyire vannak árnyékos helyen, ill mikor ültetted ki őket. Minden hasznos tapasztalatra szükség van, írd meg a tartási körülményeket, talajt cseréltél nekik?
Sajnos a latin nevekben nem vagyok erős, de biztos van köztünk néhány hozzáértő,ha vkit érdekel :-)
1.kép: Németországi emlék.:-)
2. tópartról került új, félárnyékos helyre a kis vöröslevelű,úgy tűnik nem viselte meg
3. ez a flemingo került a vöröske helyére. Tapasztalatom szerint őt nem viseli meg az erős napfény,és mivel sokkal erőteljesebb növekedésű,hamarabb fogja árnyékolni a vizet
4-5. zöld "szeldelt" levelű juhar. Nagyon szép ernyős koronát növeszt beavatkozás nélkül.
6.végül a tavaly (jogosan) túl egyenesnek titulált lépőkövek helyett készült járda. :-)
Üdv. remélem valaki tudna nekem segíteni, ugyanis már egy ideje keresnék rendelési lehetőséget kansan féle japán díszcseresznyére, sajnos eddig kis sikerrel..
Itt a közelebbi kép, remélem jó lesz a felbontása?!
Ugye van vörös levele is, ez hajt erősebben. A zöld kevésbé hajt úgy és gyengébb is az ág. Ez most baj vagy nem? Mit javasolsz, mondasz?
Egyébként úgy vagyok vele, nem nyúlok hozzá, majd kinövi magának a fa. Nekem már mindegy, hogy zöld vagy vörös levelű lesz a juhar, csak megmaradjon és szép legyen.
Ha lenne egy nagyobb felbontású kép, akkor biztosabb lennék, de így is valószínű, hogy a kevésbé értékes alany hajtott ki, ugyanis a vöröslevelű verziót úgy tudják gyorsan szaporítani, ha oltják... a zöld levelű viszont jól dugványozható....
Lattunk belole kozosen is egy idosebb peldanyt egy kert bejarata elott. Azt hiszem valahol Kyoto-ban. Az utca bal oldalan volt, de meg nem mondom melyik kert elott.
Képzeljétek! Másfél év várakozásd ztán sikerült megkaparintanom, Mitsui Sen, A japánkert titkai című könyvét az antikváriumból. Még 2006 októberében előjegyeztem és most megérkezett! Belelapoztam, nagyon megéri. Jó könyv hasznos!:)
Az idén tavasszal vettem aranysárga japánjuhart, Acer shirasawanum aureum-ot, nagyon szépen fejlődik és már most bimbókat is látok rajta, szerintem nagyon szép kis növény. Van valakinek tapasztalata vele?
üdv. Te alakítotad fiatal korábanmetszéssel a Kansan-t, vagy hagytad a dolgot a természetre? Nekem most megvan a hagyományod vázaforma korona -bár még kicsi a fa, alig 3 méteres-, de az egyik ága jelentősen elhúzott a többitől, ezen vannak már odlalágai is rendesen, a töbi pedig csak meredezik felfelé. Elég kevés virág van rajta, legalábbis a képekhez képest, amiket a neten láttam a fajtáról. viszont szépek. :) A csüngő ágú japán cserimen pedig csak 1, azaz egy db fehár virág volt. Mondjuk ez a fa is még kicsi, alig van 4 lehajló ága, tehát később biztos több virága lesz, ha rendesen begyökeresedett, stb.
Nem a japánkerti részbe ültettem, mert úgy általában nem oda való, de úgy tűnik, megbirkózik az itteni klímával a kis aranyos! ;-) Folyt. köv., mert támadt néhány ötletem azóta... :-D
Szasztok! Én is több éven keresztül próbálkoztam vörös levelű j. juharral, de csak szenvedett, mivel a kertészetekben általában nyugateurópai importból származó / holland/ növényeket árulnak így ezek nehezen aklimatizálódnak. Majd rátaláltam egy termesztőre aki régóta magyarországon nevelt növényből mikrószaporítással állít elő növényt, mely nagyon jól bírja a hideget, persze a nyári 50 fok + napsütést ez sem bírja.
Nekem is volt egy ket kenyesebb fajta picike, olyan 20 cm-esek, azok mind kinyifantak.
A sima egyagyu ugyan akkora tul elte.
Az agvesztes azert erdekes mert olyan fa is csinalja ami majd ket meteres mar jopar telet megelt itt. Sokkal kemenyebbeket is mint az idei. S megis...komplet nagy agak vesznek oda, mondjuk ugyan ez a fa multevben is vesztett el agat.
Egyebkent erosen gondolkozom rajta hogy jovore visszametszem oket.
Mert egyszer mar megtettem, akkor nem volt agveszteseg! Holott elvileg NEM szabadna oket metszeni...de ugy tunik lehet igenylik.
Azt vettem észre, hogy nem csupán a fajtától függ, mennnyire fagyérzékeny egyik-másik, hanem attól is, honnan érkezik az áru. A legelső vörös lombú Acer palmatum-om volt eddig a leghisztisebb, minden évben jobban vissza kellett vágnom a fagykárok miatt, mint amit egyetlen évben képes volt nőni, így szépen lassan elfo(a)gyott. Most van helyette két másik, az egyiknek egy milliméter ága sem fagyott el, most mellmagasságig és, a másik példány két, fél méternyi ág mínusszal startol idén....
A többiek viszont, az úgymond kényeskék remekül átvészelték a telet 0-10 cm ágveszteséggel, úgyhogy mind hajt, az 'Osakazuki' viszont - ami valszleg ugyanúgy import áru volt a legelső, már kidöglött 'Atropurpureum'-mal együtt - elveszített egy nagyobb ágat, a háromból kettő maradt, de azok teljes hosszukban hajtanak. Szóval nagyon úgy tűnik, a japán juharos móka nagyon kétélű dolog, kétszer nézze meg az ember, mit - és honnan - vesz...
Ilyenkor meg mind megindul. Aztan mikor mar teljesen kilombosodott, akkor szokott egy ido utan nehany aga tonkre menni...legalabbis mult evben igy volt.
Átültettem a tavaly gyengélkedőt a Nagytó mellé. Nem tudom mennyire bírja majd a napos helyet, most előbbre tart, mint a másik. Készítek képeket, nagy a különbség.