Azt hiszem, jelentkeznem kellene az "Év hülyéje" díjra. Vagy inkább kérdezni, mielőtt valami újat csinálok. Sikerült hazavágnom a háromnegyedig kész P-47-et. A motorburkolat elején lévő piros csíkot és kabin felé eső terelőlemezek sárga festését a fújás előtt ki akartam maszkolni, de sehogy sem sikerült pontosan. Sebaj, gondoltam és egy huszáros mozdulattal a kabintetőre való maszkolófolyadékkal szépen "átfestettem". Most meg b...szik lejönni a rohadék, legfeljebb durva smirglivel vagy pengével lehetne leszedni a már festett felületről.
Ha esetleg valaki nem ismerné az oldalt, akkor szólok, hogy az Armorama-ra felkerültek a telfordi kiállítás képei - érdemes megnézni! Nekem különösen a géppuskákat kínáló arab "mozgóárus" tetszett...
Amit én használok panelezésre, az műszaki razoláshoz használatos tus, mégis le lehet törölni a félfényes és fényes felületekről még napok múlva is.
Még műszaki rajzoló közép és fősuliról maradt meg a nagy része, de másnak most vettem nemrég.
Olajfesték hígítására ajánlom a H-100 szintetikus hígítót, ennek a csomagolására külön is rá van írva, hogy semmilyen felmaródást okozó anyagot nem tartalmaz, és ez így is van.
Tinta vagy tus? Asszem, nem mindegy. A tinta vízoldható, a tust csak az ecetes olló viszi, ha jól emlékszem... :) Mindenesetre amint van egy kis idő, nekiállok kísérletezni temperával, olajjal, tintával és ceruzával. A legtöbb eddigi kísérletem csődöt mondott: a higító felkapta a Future-t (kicsit aggresszív volt, Terpenollal fogom kipróbálni), a pigmentek szétszaladtak és foltokat alkottak a felületen, amik aztán letörölhetetlenek voltak... szóval egy idő után feladtam. (Amúgy Future-val szoktam előkezelni a felületet -meglehetősen szép, fényes felületet ad.)
Másik módszer, amit egy, az idei Atlantai IPMS 1/48 BF-109 kategória (!) első helyezettje mesélt: olajfestéket úgy ahogy van ráken, majd letöröl, hogy csak a panelvonalakban maradjon. Csakhogy ezzel ugyanaz a baj, mint a legtöbb panelezéssel: inkább egy műszaki rajzra hasonlít, mint egy igazi repülőre. Valami diszkrétebb megoldás kellett, és ezért tetszettek a képek.
- legalább félfényes legyen a felület
- a "futás" milyenségét nagyon kevés(!) mosogatószer hozzáadásával lehet növelni (ezt én nem szoktam használni, de kipróbáltam, működik)
- Ahogy én szoktam csinálni:
- félfényes felületre fiszem fel, ecsettel átkenem a panelvonalakat, ha szegecseltem a felületet előtte, akkor azt is.
- várok vele, amíg megszárad a tus.
- száradás után enyhén nedves ruhával, vagy nedves papírzsebkendővel törlöm le a felsleget
- csak jó minőségű tintát szabad használni (Pelikan, Rotring)
- ha véletlenül másik nap látnál egy csíkot, amit nem töröltél le, nedves ruhával az is letörölhető.
Köszönöm :) Mostanában kezdek bele a "komoly" festésbe, úgyhogy gyűjtöm, ki hogyan csinálja. (Kezdve szerencsétlen Mi-24-emmel. Maszkolhatom újra az átlátszó részeket, és festetem le az egészet -kicsit műanyagra sikeredett, ráadásul a maszkolás sem tökéletes az álcafestésen. :( Tényleg, neked "fut" a tustinta/olajfesték? A legtöbb esetben, hogy egyenletes legyen, ecsettel kell végigvinni, és a legfőbb bajom, hogy hiába írják elő, hogy kis száradás után óvatosan töröljük le a panelek melletti területről, vagy nem akar lejönni, vagy kijön mindenhonnan (mert nem elég mély a vonal).
Megnéztem a fotókat, és eszembe jutott, miért is kell visszamenni sajna. A tenger fenekén heverő Zero roncs egyszerűen fantasztikus volt... Mindenképp körbe kell fotózni makróval.
Köszönöm. Én sem néztem, hogy össze van-e rakva, vagy sem, mindenképp megvettem. Volt még egy kis műgyanta löveg, amit sajnos otthagytam -már bánom. Viszont -ziher ami ziher- alapon vettem szemenkénti lánctalpat korai Tigrishez. Két Tigris és egy Sturmtiger várja, hogy hozzányúljak. :) Ennyit az előző rinyáról. (Az Academy Tigriséhez, aminek ki van dolgozva a belseje, milyen feljavítót ajánlanak? És a Sturmtigerhez?)
Azt nem figyeltem, hogya test össze van-e állítva, lehet, hogy ugyanarról beszélünk. Olyan "szovjet" minőség.
A képek két részletben elmentek, bár az egyiknél hibát jelzett a feltöltés, de a végén azt írta ki, hogy a feltöltés sikeres volt. A fene sem érti. Ha nem ment át, jelezd, elküldöm újra.
Szerintem ugyanarról beszélünk. Randa zacsi, benne a test összeállítva, a többi öntőcsonkon. Az úrhajós nincs is beragasztva a kabinba, csak lötyög benne :)
na, most a Stefánia börzén találtam és megvettem az AJ-37 -est, eredeti Esci kiadásban kicsit drágábban mint reméltem, de így is jó áron plusz mellé egy F-18, meg egy Mig-25 :))
Csináltam pár képet (vagy 20 jó lett), de csak távoliak, a gépem nem szeret bandzsítani (nem is az enyém, hanem kincstári, dehát ...) Átlag 600-700 kiló körül vannak, nem tudom, az Index felengedi-e őket. (megpróbáltam, nem engedi!)
Üdv mindenkinek! Figyelmetekbe ajánlom a papirmodell.uw.hu oldalt. Ha van rá igény, további modellek is felkerülnek, még rengetek van elfekvőben. Várom a véleményeket a fórumba, vagy e-mailen. Köszönöm.
Most olvastam nemrég az új Dragon Tigris kritikájában, hogy csodálatos ugyan, de miért Tigris... A cikkíró szerint tigrisből több van, mint bármilyen más harckocsi makettből együttvéve. Én meg azóta beszereztem kettőt is: az Academy-t belsővel, meg a késői Dragont. :)
(Apropó, kisszériás: az az 1/16-os magyar harckocsi a Sas-ban nagyon állat. Kár, hogy nem lesz rá 40000-em. Még ez 1/35-öset sem tudom kifizetni.)
Mindegy, visszatérek majd a repülőkre, és akkor már csak a Bf-109-ek és F-16-ok elsöprő többségén moroghatok. (Amúgy az Accurate Miniatures, Trumpeter és még pár cég igenis bebizonyította, hogy nem feltétlenül vezet anyagi bukásba, ha nem egy X+1-edik Tigrist, Emilt, hanem mondjuk egy alig ismert, kis szériában gyártott jármű makettjét adják ki. Igény lenne rá.)
Igen, az ellenfél felmagasztalása mindig a győztest fényezi. A százalék arányban iagazad lehet, most direkt megnéztem a Dragon újdonság oldalát, július óta szinte minden új kitjük német, legyen az figura, tank vagy repülő. (Hehe, erről jut eszembe: már vagy a negyedik helyen találtam internetes boltban a harckocsik között az 1:48-as FW 190-A7 makettjüket az áramvonalas szárnytartályokkal - slipper tank.)
A Sherman-en és talán a Willis Jeepen kívül nem is tudnék hirtelen olyan, nem német tárgyú makettet mondani, amit legalább két gyártótól meg lehetne venni normál, műanyag kit formájában. A kisszériás műgyanta cuccokat azért nem veszem figyelembe, mert sajnos még soha nem álltam úgy anyagilag, hogy 20-25 ezres nagyságrendet költsek egy makettre és szerintem ezzel a világ gazdagabb részén is sokan így vannak.
Nagyon állat dolog, hogy az új Pz IV páncélján külön hatlapfejű, kerek és kúpos csavarfejek vannak, de én úgy szeretnék mondjuk egy tisztességes Sivatagi Patkány, japán, vagy akár olasz csapatot, esetleg egy használható Lee / Grant harckocsit látni helyette... Na mindegy befejezem a morgást, inkább válogatok a házi összerakatlan készletből.
Csináltál még fotókat? Az én aksiaim bedöglöttek, és lett volna mit fotóznom... Volt egy állati P-47, egy rakás nagyon szép harckocsi, pár szép dioráma... szóval ha vannak fotók, esedezem :)
(A börzén amúgy vettem egy összegányolt Vosztokot -az első makettem volt. Akár még ez enyém is lehetett volna, olyan sz#rul rakták össze. :) Kész kínszenvedés lesz szétszedni és rendesen megcsinálni. De minden más iszonyú drága volt.)
Még valami: nyugaton az oroszokra valahogy nem pazarolnak sok szót. Az összes "dokumentumfilm" (na jó, propaganda) a VH-ról a németeket esetenként szörnyetegeknek, ugyanakkor igazi, kemény ellenfélnek állítja be, akik technikai fölénye elsöpprő, ügyesek, ravaszok, és a többi, valamint két lövés közben Wagnert játszanak, merthogy milyen kultúráltak a lelkeim. Arról, hogy a háborút urópában tulajdonképp az oroszok nyerték meg, szó nem esik. Ők félemberi kategóriába tartoznak, és bár a valódi hozzáértők a háború legjobb tankjának pl a T-34-et tartják, erről sem szólnak. Ellenben a nácikat felmagasztalják -hogy ezzel magukat még magasabbra helyezzék, gondolom. Ígyhát az egyszeri makettező nem is igazán veszi tudomásul, hogy volt Keleti Front is. (Az angliai csatáról mindenki tud. Kurszkról már nem annyira.)
Lehet, hogy az egész a makettgyártókon múlik. Ők nyomják a német cuccokat (nemcsak vasak és repülők: német katonák tankon ülve, német katonák beszélgetnek, német katonák orrot vakarnak, stb), mondván, hogy erre van kereslet, ezt veszik, az emberek meg ezeket veszik, mert ez kapható... Amúgy szerintem alábecsülöd a százalékokat. Olyan 70-80 % lehet a német témák túlsúlya. (De F-16-ból is már elég van a piacon...) A Trumpeter ilyen szempontból üdítő: ők az orosz cuccokat hozzák ki, és a ritkábbakat is. (Szeretnék még pár tankot beszerezni, bár építeni nem tudom, mikor fogok: az IS-sorozatból, és még pár t-34-est... Szeretnék egy nagyon elrozsdáltat építeni pl. Ráadáasul a Dragon német cuccai közül nagyon bejön pár -bár ha úthengert csinálnának ilyen minőségben, azt is megvenném.)
természetesen T-34 et akartam írni, mint nálunk unalomig ismert tipust. egyébként én az utóbbi időkben beszereztem néhány érdekes régi orosz típust, T-26, T-28, T-35, BA-6 csak azt nem tudom összerakni lesz-e valaha időm :(
az is benne lehet, hogy a 2.vh s német harcjárművek szinte teljesen eltüntek, alig van belőlük példány múzeumokban is ezért különlegesebb , hogy van belőle egy példány az asztalodon. A szövetséges típusok pedig azért a háború után is elég sokfelé láthatóak voltak és ma is jópár van belőlük múzeumokban, szóval megszokottabb pl Sherman, M3féllánctalpas, vagy nálunk pl. T-35,, míg egy Tigris,Panther az sohasemlátott különlegesség.
egyébként meg más témában is pl.mindenki "birodalmi lépegetőt" meg Darthwadert csinál és nem Skywalkert :))
Ezt már én is néztem és igazából nem tudom az okát. Ha csak nálunk lenne hasonló a témaválasztás, akkor talán igazat adnék Phantom II-nek, de a külföldi oldalakat, verseny összefoglalókat nézve is hasonló a kép.
A makett választéknak (most 1/35 harcjárműről és figuráról beszélek) szerintem kb. 40-50%-a II. vh. német témájú. Ha megnézed mondjuk a Tamiya, a Dragon oldalait, az új makettek több, mint fele ebbe a kategóriába tartozik. Biztosan benne van az is, hogy a németeknek egy-egy fő típusból (Sdkfz 251, Pz III, Pz IV, stb.) kismilliónyi alváltozatuk volt, a gyártóknak pedig egyszerűbb egy alaptípus variációit különféle dobozokban, 60 százalékban azonos tartalommal piacra dobni, mint csupa egyedi makettet megformázni.
Engem ez főleg azért bosszant, mert a választékból szinte teljesen hiányoznak típusok. Az amerikai M3 féllánctalpas családból pl. csak a Tamiya közel 30 éves típusai vannak, pedig abból a típusból is készült minden féle, csak tulipános láda nem. Reménykedtem, hogy idén, a 60. évforduló alkalmából egy kicsit előkerülnek a csendes-óceáni hadszíntér cuccai is, de a két partraszálló bárkán kívül szinte semmi. Pl. tengerészgyalogosból vagy az Italeri szintén jó harmicas készletét találja az ember, ha sikerül, vagy a Dragon Windtalker csomagját, ami olyan ritka, hogy még ismertetőt sem találsz róla egyik komolyabb oldalon sem! (Egyébként ez csak is régi formák új dobozolása a film alkalmából.)
Két olyan témám is van, amit képen láttam és nagyon szeretném megcsinálni, az egyik egy bárkából kihajtó M3 75mm GMC féllánctalpas, a másik egy japán "tankette", amit egy Shermanre málháztak fel, mint emléket vagy hadizsákmányt. A tankette csak külföldről beszerezhető, FineMold, ha éppen gyártásban van, a GMC-t pedig senki sem gyártja, talán konverzióként elérhető lenne - csak a régi Tamiyához, az árról ne beszéljünk. De mondhatnám a Priest löveget is, ami azért a legelterjedtebb önjáró volt az amerikaiaknál, mégis csak a régi Italeri létezik elvétve a polcokon.
Remélem, hogy a mostani német és Sherman boom után megint jön egy változatosabb időszak is és lehet más témákat is építeni.
Nem egészen ide kapcsolódó téma, de hátha tudtok segíteni.
Tettem egy felelőtlen ígérete egy papírboltban, ahol egy ház formájú ajándékdobozzá alakítható "alapot" lehetett kapni, hogy ilyet simán lehet csinálni úgy, hogy a neten leszedek egy mintát, kinyomtatom, és egy dobozra oldalaira ragasztom.
Persze sehol nem találok ilyent :(((
Lehetne esetleg, hogy lefényképeztek valami modellt minden oldalról, vagy nem tudom... :(((
Szóval ha valaki tud segíteni, akkor dobjon egy mailt (a képpekkel! :)) a obivan@vipmail.hu cimre!
Végülis a németek csúcstechnikákat fejlesztettek ki, rohadt keményen harcoltak (a jogról, igazságról egyéb lilaköd eregetésekről most ne essék szó), s végül vesztesek lettek. Az ember egyrészt valahogy a veszteseket sajnálja, s valahogy kompenzál feléjük. Aztán tiltva is van egy csomó dolog, lásd önkényuralmi jelképek, a tiltott gyümölcs pedig édes. Az oroszokon nekünk tán több gyűlölnivalónk van mint a németeken, az 50év/5hónap arány miatt is. A német birodalom egy kegyetlen, kicsit misztikus, és hatalmas birodalom volt. Ennek mindig van egy kis varázsa. No meg ez az ország több száz éve német orientációjú volt, s nem pedig keleti/szláv.
Tegnap óta töprengek valamin. Anyám elkísért a kiállításra (hiába, még erre is képes), és ő kérdezte meg, hogy hogyanis van ez: miért ilyen túlnyomó többségű a német téma, illetve a diorámák többségén miért az oroszok az éppen vesztes fél... (Megnézve a Dragon katalógust ugyancsak a német témák dominálnak.) Tényleg. Van valamiféle nosztalgia? Kár, hogy nem mi nyertünk? (Csak óvatosan tettem föl a kérdést, és csak ebben a topikban. Nem szeretnék politikai viszályokat kirobbantani.)
ma már kb annyi makett volt mint tavaly (sajnos az is elég kevés) várható volt , hogy sokan ma délelőtt hozzák leadni a makettjeiket mert délig lehetett nevezni meglepő, hogy elég sok polgári repcsi volt, a szokásos max 1-2 vel szemben kb.10
A Közlekedésiről nem is tudtam, de most megnéztem a honlapjukat. Szerintem ez inkább "közlekedés" és nem annyira "makett" orientált lehet, vagyis az ismertető alapján szerintem az anyag jelentős része nem kit modell. De persze lehet, hogy tévedek, látatlanban nem akarok senkit megbántani.
Az, hogy a két börze egy napon van, a szervezők töketlenségét mutatja, hiszen a vevők lehet, hogy elsétálnak az egyik kiállításról a másikra, de az árusok biztos nem fognak osztódással szaporodni. Olyan baromi sok makettkiállítás van nálunk, hogy erre sem lehet már figyelni?
Hehe, én is csípném a dolgot. Kiváncsi lennék, mit szólna néhány Grandcsirkés izomagyú, ha a szomszéd sávban mellé állnék egy Danával :-))) Az a Flak 38-as is tetszett.
A Stefániában tegnap voltam, elég lehangoló. Szerintem a rendszeres fórumlátogatók házi gyűjteményéből komolyabb kiállítás jött volna össze. Nem tudom, miért volt ilyen kicsi az érdeklődés, alig van makett. Ja, és a kiállítás nem a főépületben van, hanem a bejárattól jobbra, a régi szárny "Stefénia Galéria" táblával jelzett földszinti termében.
Egyikre sem tudom sajna a valaszt. Csak olvastam a neten.
Amugy. Bar senki sem kerte, nemi reflexio a tapasztalatokrol... Eszmeletlen, hogy tobb, mint ketszer annyiba kerulnek egyes makettek, mint mashol. A dragon uj csodai (pl. a halftrackok). 17 dollarba kerulnek Angliaban is, az Usaban is. Itt 10e Ft... Ki teszi ra ezt a hasznot? A boltok, mondvan, ugyis kifizetik? Olcsobb postan megrendelni kulfoldrol...
Szerintetek milyen flakonos alapozót lehet használni Humbrol/Revellhez? Jobb lenne,mert ugye ha lealapozom a felületet maradhatnak csiszolási karcok,amit előhoz,utána csiszolás,és ellenőrzésképpen egy sor alap,így nem kell pisztolyt takarítgatni. Zsolesz
nem életbevágó a dolog, hogy legyen még egy összerakatlan makettem lehet néha kapni, de kb. 5k túl sok egy huszegynehány éves kittért viszont ha börzén látnám nagyon olcsóért, akkor lecsapnék rá :)
Nekem az ESCI kiadásban van meg. Ha minden igaz (nem 100%) dupla példányban a JA-37-es is meg az AJ-37-es is, de legfeljebb cseréről lehetne szó adott esetben. (Ráadásul meg is kéne találni őket...)
Próbáld meg a Panton üzleteket (www.panton.hu), ők tartanak minden féle, dekoratőrök által használt cuccot, bár letraset-et a különféle spéci nyomtatófóliák elterjedése óta elég ritkán használnak.
Fenébe is,megint elkapott az,hogy "nem tudok" leülni,és folytatni a maketteket,pedig van időm,csak elszállt az ihlet. Festeni kellene,meg előtte pár apróság,az An-12 is egészen szépen kezdett összeállni. Viszont vettem egy makettet,egy újra kiadott kamiont,amit majd ismét csak ebayon lehet esetleg megvenni a későbbiekben,sajna 10000 volt. Ilyen: Na persze nem ilyennek szeretném,hanem igaz más festéssel,de ilyesmi: És nem akkora munka,mint amilyennek látszik,csak neki kell majd fogni. Még van most egy ritka jószág,csak pénz kellene arra is,hogy betehessem a spájzba. Aztán tegnap nézegettem az 500sec sportmercimet/persze makettről van szó:-)))/ tervezgetés szinten,a ProModellben is van most 2. Zsolesz
A keceli nagyon frankó,oda Kecskeméten át,Kiskunhalas felé kell menni,Soltvadkerten tábla mutatja merre kell lekanyarodni. Nekem a szolnoki azért tetszik jobban,mert az csak repcsi,de kissé lehangoló,milyen lepukkant a festése a gépeknek,viszont gyarapszik,a totál felújított An-2 gyönyörű,az Il-18 ba mindig be lehet menni,a Tu-134-esbe sajna soha.Múltkor már egy hatalmas asszem SAab,vagy JAS gép is volt,svédből kapták.Tulajdonképpen körül vannak kerítve a gépek kordonnal,de nem szokott őr lenni,úgyvogy bátran át lehet menni. Nyáron érdemes oda menni,akkor nincs ponyva a kabintetőkön. Zsolesz
Viszont: a szolnoki és keceli múzeumokat nem tudom elérni. Nyitva vannak egyáltalán? Hogy kell oda lejutni? Nem ltudja valaki? (A weblapjuk nem műkszik.)
Oksi! UV lámpa szükséges feltétlenül? Honnan a rákból vegyek? Ilyen fotólemezkéket hol lehet vásáolrni? + Ugye a lakkot sem a háztartási boltban lehet beszerezni! Hol keressem?
Nagyon köszönöm! Ki fogom próbálni, s máris megy ide fel az eredmény! Nagyon köszi!
Jó akkor meglehet! Ha valaki végre pntosan leírná a működő általa kipróbált variációt, annak nagyon ötülnék.
A lemez felületét meg lehet jelölni, de az oldalait, azaz a vastagságát nem tudod előre védeni. A maráskor ezen felületek is megmaródnak. Vagy nem logikus ez így? Mi védi védené má meg?
Tehát nem kétoldali maratás? De a ásik oldala mért nem lesz megmart a folyadéktól? Hisz oda is eljut nem? És tökmindegy hány miliméter, vagy annak tört része, hisz ott is behatol a marató folyadék.
Ezen túl fotofilm készítése sem pár fillér, anélkül meg ember legyen a talpán az aki kirajzolja szabályosan a lapátokat.
Ha pontosan le tudnád írni a folyamatokat, lehet én is belátnám, hogy lehetséges megoldás lehet a maratás.
Jelenlegi ismereteim alapján viszont nem lehet megcsionálni!
Megnyugtatlak, nem fantazmagória! Nem tudom, hogy keveredett bele a NYÁK lemez, de semmi köze hozzá. Pártized mm-es vörösréz lap szükséges, fotoérzékeny spray, vasklorid. Meg egy alkoholos filctoll. Meg odafigyelés, türelem és tapasztalat (ezek pénzbe sem kerülnek). Hol itt a tízezer Ft-os költség?
Ami a kétoldali vagy lépcsős maratást illeti, az valóban bonyolultabb, de nem ördöngösség. A nagy gyártók is ezt a technikát használják, persze valamivel komolyabb felszereléssel, de az eredmény majdnem ugyanaz.
Ja, és mennyibe kerül egy műgyanta öntés anyagköltsége??? Szilikongumi (párezer) múgyanta (közel tízezer)??? És az első példányok ott sem biztos, hogy sikerülnek, ill. valszeg az ellenkezője az eredmény. Kérdezz meg néhány műgyantást.
Egyénként a hajtómű lapátkoszorúkat a nagy gyártók is úgy készítik. hogy a lapátsor mentén vékony sugárirányú vonalakat (esetleg íveltet is!) maratnak a lemezbe, aztán az így kialakuló lapátsort a makettezőnek kel kissé kifordítani a forgássíkból. A maratásos módszer sokkal egyszerűbb, pontosabb és egyenletesebb, mint rézlemezből kiszabni (ez utóbbit már csináltam kabintető keretnél, ne tudd meg! Vagy a harmadik lett jó).
A fotómaratásos módszer puszta fantazmagória! egyszerűen erre nem használható.
A mi általunk használt rézlemez vastagszága jóval nagyobb, mint amiből a nyáklapokat csinálják.
nekünk mindkét oldalt meg kellene maratnunk, ami a házi kivitelezést megnehezíti, illetva az anyagvasatagság 10 szeresére növelésének köszönhetően a két megvédett felület közé az éleken is behatol a maráshoz használt vegyszer, és a védőréteg alatt is megmarja a munkadarabot.
Persze szakkönyvek az ilyen éleket is javasolják védeni. De vajon arra senki sem gondolt, hogy maratás közben létrejönnek élek amiket a munka elvégzése előtt nem lehet a folyadéktól védeni?
Ergó az elmélet elmélet, gyakorlatban fabadkát sem ér. Ráadásul egy puszta próbálkozás is komoly ezközhátteret kíván meg, így több 10 ezer forintba is belekerülhet egy ilyen malőr, ráadásul csak egy hajtóműlapátról van szó.
A fotomaratás házilag nem olyan bonyolult (jó van olyan változat, ami az, de az már nagyon furmányos, és a nagy cégek is ritkán alkalmazzák). mindenesetre nem bonyolultabb, mint a műgyanta öntés. Valamelyik régi Modell és Makettben volt róla cikk. Egy régifajta (filmes, lehetőleg 6x6 vagy 6x9-es fényképezőgép kell hozzá, de a kisfilmes is megfelel, csak akkor kisebb méreteket lehet vele készíteni). A hozzá való vegyszerek beszerzése sem túl bonyolult, bár némelyik elég veszélyes, tehát óvatosan kell kezelni őket.
A többi már csak türelem és kézügyesség kérdése. Ha érdekel benneteket, előkeresem a cikket és beszkennelem.
Mittomhogyhívják a gyereket: Ő csinálta azt a fergeteges A380ast, nemrég volt itt fent link a fórumon róla.
Nah ő fotómaratással csinált hajtóműlapátokat magának, és az eredmény igazán figyelemreméltó, legalábbis részemről.
Tehát belehülyülök, ha nekem ilyen nem lesz. Fotómaratás házilag bonyolult, napok óta keresek infókat hozzá. nem jó...:-(
Viszont ha csak hajtóműlapátokra van szükség, és rendszerint az egyenes tollazatból áll, nem is annyira reménytelen a helyzet.
Ha veszünk nemtommilyen vastagságú, de vékony réz, vagy egyéb lemezt amit lehet vágni.
Hagyunk egy pici közepét, és kivágjuk körbe mondjuk ollóval. Papírvágó késsel megkarcolgatva bevagdossuk a lapátokat, majd, vagy előtte a nagyobb kört előrerajzolás után szintén kivágjuk. Jöhet a hajtogatás, és kész a propeller.
A 380 esetére ez tuti nem jó, hisz neki hajlított tollű darálója van elöl... nem tom azt hogyan lehetne kivágni, de az már elég nehéz szerintem.
Szerintetek működhet ez így egyszerűen??
Hol lehet megfelelő alapanyagot vásárolni ehhez a művelethez? Vagy mi lehet egyáltalán ehhez az optimális anyag?
Szia! Ez die-cast,vagy kit?Tudtommal itt csak repülősök,és harcjárművesek tanyáznak/meg itt vagyok én a kamionokkal/.Az autómakettek is tetszenek,de csak utcai személyautók. Zsolesz
Bemész a postára és megkérdezed, hogy mennyibe kerül az adott csomag ha utánvéttel adod fel. A vételárhoz ezt hozzáadod, és úgy küldöd el, fizetned ekkor csak a postaköltséget kell. A célállomáson a postás beszedi a pénzt és te kapsz értesítést arról, hogy bemehetsz a pénzedért vagy éppenséggel ki is viszik neked. Amennyiben a címzett nem veszi át, úgy visszahozzák a csomagodat és buktad a postaköltséget.
A postán megmondják, hogy az adott küldeménynek mennyi a postaköltsége, és az utánvét költsége (ez az értéktől függ, és persze a feladónak kell kifizetni). Az utánvét összegeként tehát a makett ára + postaköltség + utánvét költsége összegét kell számítani. Ez olcsóbb vétel esetén meghaladhatja a makett árát, de még drágább makettnél is jelentős összeg. A postai átutalás nem sokkal olcsóbb, a bankinál csak a postaköltséget kell felszámolni (belföld esetén, külföldi tranzakciónál ez is jelentős összeg lehet!!!). Viszont az utóbbi kettőnél nagyfokú bizalom kell mindkét részről.
Nekem eddig működött mindhárom változat, persze lehet hogy csak szerencsém volt a partnerekkel. (Ja, és személyesen egyiket sem ismerem - egyelőre).
Hogy működik a postai utánvétel? Valaki szeretne megvenni egy makettet tőlem, de gőzöm nincs róla, hogy kapom majd meg a pénzem, illetve hogy számítsam be a postaköltséget...
Szeretnék a mozdony után majd egyszer egy kamionnal vagy egy tűzoltóautóval megpróbálkozni. Csupa króm, csupa apró, csillogó izé... tisztára, mint egy szarka... :)
Na most hanyattestem,de nagyon,bár most én is szétfűrészelős megtoldós átalakítást csinálok,de kamionon,teljes fülke,ill.alváztoldást,csak nincs digigépem,de a végeredményt prezentálom majd,egyedi lesz.
Egy B-767-es makettre lenne szükségem viszonylag gyorsan (ajándék lenne).
Tudja valaki, hogy hol tudnék beszerezni egyet? A Revell gyártja ezt a tipust, de eddig csak a honlapján sikerült rábukkanni a nyomára. Ahol eddig kérdeztem üzletben, ott nem volt.
Nah,ez a tákolmányom.Tartály egy vízpumpáé,gumi-tömítést kiszereltem. Nyomáscsökkentőt ex-apóstól kaptam,aztán vettem csapágy-szaküzletben mérőórákat,csavarokat,a helyüket kifúrtam.Vettem csavarokat,autókarosszériással ráhegesztetttem,meg teflonszallagot is vettem. Zsolesz a kompi egy kiselejtezett hűtőé
Nem muszály ablaknál az eredeti méretarányt tartani,úgyse látszik. Laci,koma,a gyártók az ipari tanulók voltak,régen minden volt a modellezőknek,csak nyugati kiteket nem hozhattak be.
Mivel a busz fala dupla igy a falvastagság 5-6 mm és szerintem nem jó ha nagyon vékony az ablak de talomba teszem a cd tokot mert egy rakás amúgy is van. A meretarányt nem számoltam ki az eredeti több mint 15 m ez meg több mint 1m de ha kész pontos adatot adok. Mivel rendbehozni kell igy az alkatrész legyártásához úgy is adottak a méretek
Airfix esetében sajna pont egy Boeing 737-200-ról vagyon szó! Na itt elég gáz a főfutó aknája, hisz mint ahogyan te is mondtad, nem takarja egyáltalán ajtó.
Szóval amit mondtam, az az én gépeim esetében igaz, és gáz....:-(
Nem okoskodom,de miért nem jó a cd-tok?Polírozható is.Melyik ablakot kell cserélni?Honnan van a busz?Nagyon szupi,tapasztalatból mondom,háztart. cuccok a legjobbak,ez túl spéci,szerintem vagy nem kapható,vagy arany-árban mérik.
Én Cd-tokookat használok,Olfa szikével sok húzás után pattintom.Kis gyakszi kell hozzá,mert ahogy pattintod,könnyen másfelé törik.Aztán ott a plasztik-telefonkártya,stb,az ilyet mindig elteszem,de az pöndörödik,a cédé merev,de törik,azért jobb,mert nem vetemedik vágáskor. Mihez kell? Zsolesz
Hát ha ma egy makett öntése pozitív panelvonalakkal készül, az gáz szerintem.
Ha egy matricakészlet elnagyolt, az is gáz. A Revell 200 matricát ad egy 737-hez, az Airfix kb 15 darabot. A futóaknák elmentek vadászni, szóval szerintem is közepesnél rosszabb! Egyet értek!! Jó szar!
Ha 747-400 akkor már legyen Revell. Az nem okoz oly nagy csalódást, vagyis javíthatóak a hibák. Revellnél mondjuk attól függ milyen hajtóműves a gép, de a hajtómű leér a földre a hozzá kapott kerekekkel.:-(
A másik, hogy a hozzá kapott abroncsok öntésekor a két fél fél milivel el van tolódva. Vagy így hagyjuk, vagy lecsiszoljuk, de akkor tojás lesz....:-(
Az ablak kivágások is öntéshibásak minden gépnél. ezt elég sziszifuszi kijavítani,d e sokan autómatice beglettelik. Na igen! De nem adtak ablakmatricákat!!!
A Revellnél is az újabbakat érdemes megvenni! Airbus család kivéve az A310, és a kekenytörzsű boeingok, kivéve a 727-est. A többi nagyon el van találva szerintem. Komolyabb átalakításokra nincs szükség.
Nagyon tetszik. Én egy PF-et mázoltam össze... Sajna rossz technikával maszkoltam, így nem lett tökéletes a terepszín, ráadásul a színhelyességgel is gon van szerintem. A Mi-24-ről ne is beszéljünk -ugyanúgy szúrtam el, csak rosszabb. Asszem majd szabad kézzel végigmegyek rajta még egyszer, hogy rendes legyen a minta... :( (Maszkolhatom megint a kabintetőt...) Hogy dolgozol ecsettel, hogy ilyen szép? A másik: a híg feketét hogy vitted fel? Vékny ecset, vastag, sok, kevés?
Szóval 4 mm. szintkülönbség,a törzsfeleknél az gyilkos. Amúgy most a kamion-fülkehosszabbítást maradékokból,meg CD-tokokbol oldottam meg,de legalább nem volt gond az illesztés,mert csak síkra kellett csiszolni,betartani a 90 fokokat,és kész,nameg hogy az oldószeres ragasztó nem buggyanjon ki. mostanában a varratokat befolyatom pill.ragasztóval,jobbra-balra is kenek belőle,száradás előtt elsimítom A paszta hajlamos lepattogni néhol,a pill.ragasztó meg kőkeményre és stabilra köt,első csisszantásra opálos lesz,és megfelelően tartva fény felé megmutatja a még csiszolandó részét,ami még csillog,ha mélyebben van. Zsolesz
Én nem is mernék ruszkiból rendelni,amúgy 2,5-3x ennyiért láttam máshol Tupoljeveket.Kár hogy 134-es nincs. Az OKB-ben eredetileg is van fémmaratás?A másik eszméletlen dolog,hogy Keletiék ennyi pénzért azt is adnak.Nem is tudom még melyiket rendelem meg.
Majdnem megalakulásuk óta ismerem őket (soviet-airforce), és nagyon tetszik, amit és ahogy csinálnak. Egy-két orosz e-bolt ajánlatával összehasonlítva, tényleg eszméletlen árakat tartanak. Volt olyan, hogy az orosz gyártó drágábban árulta mint ők. A mostani helyzetet nem tudom, mert az orosz Armybook oldallal valami történt (ők voltak a legolcsóbbak és legjobb választékkal), nem hozza be a kínálatot, így nincs viszonyítási alap. A Keleti blokk viszont továbbra is elfogadható áron kínálja a cuccokat.
Szia! A www.makettinfo.hu-n van kamionos topic,ajánlom. A Dafokról,és Rábákról meg minden létező típusról találtam,és aztán elvesztettem egy extra makettoldalt,próbálom megkeresni. Zsolesz
Az első, amit a www.textruck.de honlapon láttam a modellkamionok/hungarocamion alatt. Egy Waberer's-es Mercedes Actros. az érdekelne, hogy kinek a gyártmánya. Eddig egy gyártó lapján sem találtam. A textruck meg nem hozza, hogy milyen márka.
A második pedig egy kérdés. Anno a Hungarocamionnál voltak Daf fülkés Rábák pótos szerelvényben. Ennek a Rábának érdekelne a típusa. És aki esetleg tudna erről a járműről képekkel szolgálni, az nagyon megköszönném.
Nekem is ez a véleményem. Tényleg Tamiya sprayben létezik még az alapozó szürke?Nagyon régen használtam,jó,mert gyors,nem kell vesződni a pisztolytöltéssel,tisztítással.Mennyi lehet az ára?
A nitrós festékek nagy része (nem mindegyik) felszedi az alapozókat is! Érdekes módon egyes nitró hígítású autófestékeket viszont nyugodtan lehet fújni akár sztirolra is. Szóval itt is az a helyzet, hogy mielőtt használja ez ember, ki kell próbálni! Ha beválik, mehet, ha nem, akkor veszett a próbadarab.
Azért körömlakkot én sem fújnék a sztirolra, bár ...
Mozdonyokat tényleg nagyon jókat csinálnak makettben/legalábbis képen/. Nálam már csak maradnak a kamionok,néha egy-egy impozánsabb repülőgép,és talán időnként egy autó.A modelexpress.neten hatalmas belőle a választék,kb 2000Ft/db körül,ezek itthon többszörös áron vannak. Még egy kérdés:a Prismacolor/spray/-t mivel lehet hígítani?A sima szintetikust nem nagyon komálja. Zsolesz
MOndjuk tenyleg bosszanto, hogy nemet vasak (80%), Sherman (10%), minden mas (10%) az eloszlas, de azert van, amit erdemes megepiteni, mert vagy a tortenelmi jelentosege olyan, vagy a makett allati. A specializaciot nagyon nem szeretem; annyi erdekes tema van, hogy nagy hiba mondjuk Wittmann Tigrisere koncentralni 20 even at. (Yeager repuloi mas kerdes. Szep kis kihivas lenne.) Repulo, tank, helikopter, mind johet. Lesz meg mozdony; van egy Revell Chevy Lowriderem, szeretnek 1/8-as choppert, tuzoltoautot -- egyszeruen hiba beszukiteni a kinalatot mondjuk polgari repcsikre, vagy VH-s vadaszgepekre.
Én félnék műanyagra nitróst fújni.Brúnó rakott be képet a Makettinfóra ModelMaster metálbordóról.Sajnálom,hogy én most nem tudok képet berakni,de előbb-utóbb lesz. Így már nem lesz gond,az üzemanyagtankra is találtam megoldást:víz-gáz boltból pvc csőből. Zsolesz
Nem megy ez a bordó-keverés,viszont a metálfekete minta jól sikerült,végülis ez is illene a kamionhoz,mert olyan brutális külsejű-alakú,belül meg sima sötétbordó "bőr"kárpit,az jól nézne ki. A körömlakk elgondolkoztatott,mivel lehet hígítani? Típusra a kék színű,csak hosszított alvázzal,és fülkével,a bordó kamcsiról írigyeltem le a színt.
Semmi konkrét baj nincs vele,egyszerűen mikor újra elkezdtem az ipart,a csapból is a wwII cuccok folytak,így én is ezeket építettem.Később jöttem rá,hogy van szaklap is/M&M/,teljesen ledöbbentem,hogy lehet ilyen szuper maketteket építeni?Meg az újságban is "kedvcsinálónak" vagy 90%-ban harci cuccok voltak. Most már csak kamion,és repülő. Szerintem aki régóta makettezik,úgyis szakosodik valamire. Zsolesz
Tényleg ,mi a baj a háborús cuccokkal? (Némileg felemás érzés elkötelezett pacifistaként ilyesmiket építeni, azt aláírom.) A felirat sajna nem korhű; a '41-es tankokon nem volt ilyesmi. ('42-es sorozaton annál inkább.)
(Festék ügyben: nézz körbe a körömlakkok táján. Egészen agyatlan színek vannak, és viszonylag jól fújhatóak. Csak alájuk kell alapozni. Az alcladnak is vannak eszement színei.)
Pár régebbi makettem. Ma megint csináltam a hatalmas Antonovot,a kamion-építés közben. Beragasztottam a fülkebelsőt,az ablaküvegeket,és végre összeragasztottam a két-két törzsfelet,úgyhogy jöhet,amit nagyon nem szeretek,a csiszolgatás,tömítés. A kamcsinak a festésével vagyok bajban,egészen mély bordó gyöngyházat keresek,és nincs makettfestékben,dekorsprayban is csak középbordó,Standoxnál autófestékben min 1 dl.-t kevernek,1500-3000 között. Nehéz a makettezők élete. Zsolesz
Én már kiábrándultam a harckocsikból,meg a háborús cuccokból,ettől függetlenül nagyon tetszik,a tornyon levő felirat is sokat dob rajta.A kerekek gumirésze is állat. Anno mindig citerahúrból csináltam antennát.
Ez a duhito. Nagyon finoman bantam a kopasokkal, sarral, mert 72-ben nagyon konnyu elszurni es tulzasba vinni. A fenykepen persze nem jon ki a dolog, de az osszes hulye kis poszem meglatszik. Majd ide is felteszem.
Nekem is van olyan,addig szép,míg hozzá nem érsz,ill. le nem lakkozod. Ha lelakkozod,sima aluszín lesz,ahol megfogod/teljes száradás után/,aluszínű ujjlenyomatod fogja díszíteni. Az AlcladII viszont tuti.Állítólag ,és szerintem is,a ván end onli:-)),vagy a Bare Metal,ami tulképpen ultravékony öntapadó krómfólia. Zsolesz
Egy IK 630( gyárt:1970) csuklós makettot kell helyrepofozni mérete tőbb mint 1m hossz.
Mivel mostanában nem vásároltam modelezéssel kapcsolatos cuccokat tudnátok bolt címeket adni BP. ahol körülnézhetnék? Ilyeneket kell potoni mint a csuklónál lévő harmonika, ablakok, fényszóró, kerék, ajtó. Mivel ezeket valszeg készen nem lehet kapni így a legyártásukhoz szükséges anyag beszerzése a céll ehez kéne bolt címek.
Ja és ha van valakinek jó ötlete a harmónika megoldásáról szivesen veszem.
Érdeklődnék, hogy a ModelMaster enamel (=olaj?) festékek hígítására a ModelMaster higítón kívül milyen háztartásban elérhető oldószer alkalmas. Fontos szempont, hogy ne marja meg a műanyagot.
Amit takar egy alkatrész még nem feltétlenül láthatatlan... :) A páncéllemezek mögé pl. tökéletesen belátni, de ember legyen a talpán, aki oda befúj, majd koptat és fakít. Mondjuk egy alvázat úgy koszolni, koptatni, hogy rajta van a kerék az abroncsokkal már nehézkes -és épp ilyen dilemmákkal küzködöm. (Flak)
Iszonyat lesz a Trumpeter is... csak hová a fenébe teszi az ember, ha elkészült? Láttam egy fotót az armorama-n egy 1/8-as Panzer teknőjéről: az ürge beleültette a gyerekét. (Úgyhogy kénytelen-kelletlen visszatérek az 1/48-hoz, ahol olyan típusról/makettről van szó, ami nem hoz lázba.)
Apropó, egy kis történet: a Hyperscale-en feltettem egy kérdést, hogy kitől tudnék kabintetőt venni egy Corsair-hoz. (Eltűnt.) Egy pacák erre küldött két vákumformázottat (amelyeket megnézve hajlok rá, hogy ezentúl csak ilyet használjak) + egy Hasegawa-t, valamint egy rakás matricát... és nem válaszol az e-mailjeimre, hogy mivel tartozom. Az egyik matrica ráadáasul nagyon bejön, de az én gépem már fel van öltöztetve. Szóval nincs mese, vehetek majd egy újabb Corsair-t. Kabintető és matrica már van hozzá. :D
Nem értek németül, úgyhogy egy kérdés: a pacák előbb összerakta az egészet, és csak utána festett/koptatott/koszolt, vagy csak a fotókhoz illesztette egymáshoz a részeket? Az előbbi esetben hogy fér hozzá azokhoz a területekhez, amiket eltakar a többi alkatrész?
Egy párszor már kipróbáltam (szerencsére nem maketten, mert akkor most nem írnék, hanem szép csendesen pihennék alsóbb tájakon), de napok múlva is olyan volt mint a gumi, csiszolni nem lehetett, és levakarni is alig. Pedig vékonyan is kentem, hogy ne okozzon gondot. Szóval nekem nagyon rossz tapasztalataim voltak, ezért nem tudom senkinek ajánlani.
Örülök, ha másnál működik, legalább ők nem bosszankodnak.
SAM-6 ra nekem is fáj a fogam, az egyik legszebb légvédelmi egység ráadásul napokon belül megjelenik a MAZ vontató, habár a Condor is lelohasztott a huszegynehányezer forintos árával :(
Nem tudom, mit esztek rajta? Nekem sohasem akar megszáradni, egyenletesen nem kenhető és sorolhatnám. Annál vannak sokkal jobb tömítők, még a Trinát Mestertapasz is jobb (270 Ft/ tubus, legalább is itt. Ja, és 125 gr). Egyébként az autós késtapasz ua. mint pl a Tamiya putty, csak nincs benne alu pigment. Egy kilós doboz olyan 1000 körül van, és bármikor nitróhígítóval hígítható (a Tamiya is! mielőtt rákérdeznétek).
Vészhelyzetben pedig legegyszerűbb a pillragacs + sztirolpor.
Hehe, szóval a Trumpi elkötelezte magát a méretesebb cuccok mellett. Végül is, igazuk van, Kína nagy ország, ott van elég hely, hogy a közel 90 centis mozdony mögé odarakják a Leopoldjukat is a maga 96 centijével. Persze aki komolyan gondolja, az gondolom beszerzi a Dragon régebbi parancsnoki vagonját és pőrekocsiját is (ez utóbbi a nélkülözhetetlen Flakvierlinghez) csak, hogy komplett legyen a dolog...
Egyébként a Trumpeter viccen kívül tényleg döbbenetes. Néhány évvel ezelőtt olyan dolgaik voltak, hogy a régi NDK makettek is überelték őket. Most meg érdemes megnézni pl. a Leopoldjukat, ami szó szerint leiskolázza a Dragont, ami azért nem kis szó. Ráadásul új dolgokat csinálnak, nem a háromszáztizenötödik Panzer IV-et A, B, C, D, E, F, F2, stb. verziókban. Az új SAM-6 kitjüktől összefutott a nyál a számban, imádom a légvédelmi cuccokat.
Nálam meg az An-12 4 hajtóműgondolája tette be az ajtót,szerintem ez az egyetlen gyenge pontja a kitnek,de Nagyon!!!Kis időre félre is tettem... Inkább folytatom a kamionomat,ami teljes átalakítás,szétfűrészelésekkel,stb,mégis könnyű,csak valami jó színkombinációt kellene kitalálnom.
Tegnap este jól megjártam... Előkészítettem a Fokker 100-as hajtóműveit, hogy megtunkolom egy kis tömítőpasztával... Hát nem összeállt a Revell tömítőm!!!! Lehet az hogy 1-1,5 év után bedöglik? Most kell vennem másikat... :( Van jobb?
Van egy rakás makettem az építés különféle stádiumaiban (majdnem késztől a félig készig). Úgy döntöttem, hogy előbb egyenként befejezem őket, de amint elfogytak a "majdnem befejezettek", építek egy ilyet... (Bár a "Halál a fastiszta hódítókra" és hasonló feliratúak is nagyon látványosak.) Amiből lehet, magyar festésűt csinálok. Ki gondolta volna, hogy volt IL-2-nk? Már csak annak kellene utánajárni, hogy akadt-e a kezünkbe valaha is Zero...
Tojasfeherjeben az albumin ragaszt. (Belekot a faba es odatapasztja a fustlemezhez. Ehhez kell az is, hogy az egyik felulet szabalytalan legyen - muanyagon nem fog mukodni.) Egyebkent a szerves enyv is feherje -denaturalt kollagen. A legjobb, ha speci ragasztot szerzel - sot, asszem az igazan fekony foliakat eleg csak felsimogatni a felszinre. Muveszboltot egy csomo helyen talalhatsz. En az Ulloi elejen vettem egy foliakeszletet ragasztoval (amit aztan sosem probaltam ki). A ragacs neve Jone Tones, de biztosan tudnak segiteni a boltban. Altalanos, plexi alapu ragacs. Talan meg a feher ragaszto is mukodne (a Henkel papirragaszto). Alufolia amugy is vastag ahhoz, hogy geptorzsre tedd - annyira vastag, hogy 1/48-ban tokeletesen lehet vele utanozni a seruleseknel a felszakadt femlemezeket. A japanok gyartanak vekony foliakat (nyersanyaghiany), de a legjobbak megiscsak a speci foliak.
Kerdes: A wikkipediat allati jol lehet hasznalni, raadasul szerkesztheto. (Komolyan: attol kezdve, hogy hogyan lehet biztonsagos (marmint a hasznalora nezve) molotov-koktelt csinalni, a kulonfele sejtbiologiai cuccokon at minden van. Ki lehetne egesziteni egy makett-technika gyűjtemennyel.) Amugy is gyujtogeti mindenki a cikkeket, infokat az internetrol, konyvekbol -itt lehetne egy osszefoglalo adatbazist kesziteni (megjelolve a forrasokat, termeszetesen). Az osszes ismert koszolasi modszer, festesi modszer, minden. Egyedul kcisit nagy falat lenne, de ha tobben osszeallunk, egesz jol meg lehetne csinalni (es masok is beszallnanak a vilag minden tajarol). A forditasban tudok segiteni, ha nyelvi akadalyok vannak. Nos?
A pontos részleteket nem ismerem, ahhoz egy restaurátort kellene megkérdezni. Azt viszont tudom, hogy a tojás fehérjét használták csak. Gyerekkoromban (de rég volt) mi is használtuk selyempapír (flusszpapír) ragasztására. Nem valami erős ragasztó, de ahhoz (és az aranyfüsthöz) jó volt.
Nem, hiszem, hogy jó ötlet lenne. Az alufólia ahhoz túl vastag. De pár hsz-szel ezelőtt volt néhány ajánlat, érdemes kipróbálni.
Egyébként alu festéséhez jó módszer, ha felvitel után az ujaddal elkened, mintha políroznád. Az NDK és a Humbrol ezüstöknél (aluszín) eddig bevált. Persze a szárnyélen ajánlatos maszkolni, hogy ne kend össze a másik színt, de nem olyan vészes, mint fújásnál. Ecsethez meg nagyon biztos kéz kell, én sem szokztam maszk nélkül ilyet festeni.
Meg ugyanarról szólt, mint egy másik topic, ráadásul Csabeszko kötözködni kezdett, kicsit szemtelenül,a mikor egy hsz-re válaszolva azt írtam, hogy majd az adminok törlik. Ettől függetlenül nem én töröltettem, tőlem elfért volna. Az adminok viszont ott kicsit kényesebbek (mellesleg igazuk is van).
Művészboltokban nézz körbe. Lehet kapni lelhelletvékony fóliát és hozzávaló ragasztót (egyesek ugye nem repülőkre ragasztják, hanem képkeretekre és hasonló bolodnságokra). Vagy szerezz Bare Metal Foil-t és a hozzá való ragasztót.
(Tényleg elképesztő a fólia. Láttam egy 1/48-as Hustler-t... Kicsit túlzottan is fényes volt, de látványos, az biztos.)
Persze én azért írok bele oly sokat, hogy boldog legyen ettől Csaba, a topik nyitója, + a sok marhaságomat is leírhatom. Ott nem zavar senkit, ha egymás után négyszer is én írok csak!:-)
Na senki nem tudja hogy ragaszthatnám az alufóliát??
Meg is van már! Készülget az Antonov,2-2 részből áll a törzsfél,ezután kell azokat középen összeilleszteni,nagyon jó a kidolgozás,és a minőség.A pilcsifülke nagyon részletes,5!szék van a kétszintes fülkében,üvegorr,sok ablak,szóval szépen be lehet látni,bár nem sokan fognak benézgelődni,de azért meg kell csinálni tisztességesen,mert a tudat,hogy belül is fain,nem kókányoltam el.Nyolcvanas évekbeli Aeroflotos lesz.
Valakinek az oldalán, vagy valaki írta nekem az alufólia törzsreragasztásának technikáját.
Ha jól emlékszem lakkot írt a ragasztáshoz. Már akkor kétlkedtem a dologban, hisz az oldószeres, és annak ugye a kötéshez párolognia kell. Na ha az egyik oldalt a műanyag, a másik oldalon pedig a fólia van, az életben nem szárad ki....
Kísérletezésem is bizonyítja, hogy erre a lakk sajna nem alkalmas.
Mivel érdemes próbálkozni? csinált már valaki ilyet gyakorlatban?
Phantom a vegyesz, de be fogok majd linkelni egy oldalt a festekekrol. Szoval, amiket szintetikus higitoval hasznalsz, az az enamel, amikhez pedig alkoholt/vizet, az az akril. (Ez igy nem egeszen igaz, de makettfestek ugyben eleg jo.)
Nekem is ez rémlett, de nem voltam benne biztos. Ill. talán terpentin, utána kéne nézni. A vita lehet, hogy a Fabulison volt, négy makettező topicot is látogatok folyamatosan (Az ötödik, a Repülőgép makettezés itt az Indexen, kissé haldoklik).
Kaptam egy e-mailt a LuckyModelstől, hogy spéci karácsonyi akcióban november 30-ig Tamiya páncélosokat és Academy és Trumpeter repülőket kínálnak, plusz az addig feladott rendelésekre (minden másra is) 50 USD felett 10% kedvezmény van.
A Tamiyáktól különösen elérzékenyültem, mert egy csomó egykor megvolt, de már kifutó darab van köztük, pl a kedvenc SAS jeepem 4,79 USD-ért! (Itthon 3300 Ft.)
Nosza, megnéztem a listát és attól függően, hogy mekkorát mertem álmodni, légiposta esetén is 23-33% volt a különbség az itthoni árakhoz képest (21-36 ezer Ft volt a vége szállítással együtt), ez két héten belül itt van. Ha nem a fa alá kell, akkor kb 6 hét, de a különbség 51-61%!
Ha egy csomagba befér a cucc (6 kg-ig még befért), akkor a szállítási költség fajlagosan folyamatosan csökken.
Vödröm, vödröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken... Ezen is fordítva vannak a horogkeresztek a maratáson, mint a Korsun kitben? A második Gen2 csomagban (Germánia) ha jól láttam, akkor a horogkeresztek helyett olyasmi rombusz- vagy kocka kompozíciót martak, mint amilyen Chaplin Diktátorában volt.
Egy pontosítás a netes rendeléshez: a PayPal nem kártya, hanem egy fizetési rendszer, a kártyádról először hozzájuk megy a pénz és ők utalják tovább (ha jól értettem a lényegét). Ez főleg a P-P üzleteknél fontos (ezért szeretik a E-bay-en is), egyrészt a vevő nem látja a te számlaszámodat, másrészt a pénzt csak akkor küldik tovább, ha a teljesítést is konfirmálják. Viszont valahol azt olvastam, hogy Magyarországról (magyar bank által kiállított kártyával) nem működik?
Ettől függetlenül a netes cuccok jóval olcsóbbak. Ez az E-bay-es darab nagyon jó vétel lenne, de a 7 font + légiposta díj mellett a dupláját kellene fizetni. (nézdd csak meg az alján a feltételeket!) Nagyobb tételben érdemes a neten rendelni boltból, én a LuckyModels árain csorgatom rendszeresen a nyálamat. Egy olyan 25-30 ezres megrendelés - normál postával, ami három hét alatt ér ide - itteni áron, ha jó dolgokat válogatsz össze könnyen 40 ezer fölé kerülhet. Persze ehhez kellene szabad 25-30 ezer a rendeléshez...
Ja és végül: köszönöm mindenkinek a tippeket a panel karcoláshoz, a zsákvarrótűs megoldást kipróbáltam, de nem igazán jobb, mint a vastag sniccer. Még körülnézek az OLFA-nál.
Pedig a csomagolásán ez van: "use white spirit", ha jól olvasom alkohollal kellene hígítani.... Ecsettel tényleg nem jó.... egy réteg még elmegy, de a második feloldja az elsőt... De legalább nem sárgul.... :)
Én használtam régebben Revell és Humbrol fényes lakkokat és az a tapasztalatom vele, hogy besárgul... igaz ecsetel használtam.... Lehet, hogy jobban kellett volna hígítanom? Volt olyan gépem, ami lelakkoztam, lematricáztam, majd matt (vagy félfényes lakkott) kapott. Majd jó pár hónap mulva vettem észre, hogy besárgult.... :((( Jó ronda lett... egyedül talán a feketén nem látszik....
Egyébként magán a lakkon is látszik... belenézve a tégelybe, hogy az biza sárga...
Viszont használtam egy talán akril lakkot egy maketten.... most néztem meg, hogy 8 év után se sárgult be.... Meg is nézem mi a tipusa...
A Revell Gamma kompresszorral kinek van tapasztalata? Szeretnék egy airbrush kompresszort venni, s ezt néztem ki magamnak. Esetleg más ajánlat (nem felsőkategóriás...)?
Többször is elhangzott a topikban (az utóbbi két hónapban biztosan legalább kétszer), hogy az enamel lakkok hajlamosak sárgulni. Tegnap még rá is kérdeztél...
Semmiben, csak gyorsabban meg tud folyni. Emiatt több rétegben kell fújni, bár a fényesebb felülethez egy rétegben kéne (autó fényewzés 1:1-ben). De ha kipróbálod - mint írtad - úgy is rájössz, hogyan jobb neked.
Na elég jó lett. Szép a felület, és amint látom elég gyorsan is szárad a lakk. Bár a száradássa kicsit nekem visszamattult. Vajon túl híg a lakkom, vagy nagyon vékonyan adtam az arcának?
Miben különbözik a lakkozás technikája a sima festéstől?
Na ok! Most egy műanyag felületet, amit már próbafestésre használtam, lefújom Revell lakkal. Meglátjuk mi lesz belőle.
Vajon a revell lakkja sem sárgul be sosem?
Nem lenne jó!!!!
Sajnos az én Bae-146-osom rendesen készen van, és fel van szerelve mindennel. El nem tudopm képzelni hogyan fogom lelakkozni.... Meglátjuk. Azokat a kis hajtóműveket az én Revell Alpha pisztolyommal szinte lehetetlen lesz szépen megcsinálni....:-(
Mert ugye eleve hol fogom meg? Hogy teszem le száradni? Egyéb....
Minden gépen van olyan hely, amit nem kell lakkozni. A sugárhajtású vadászoknál egyszerű a helyzet, mert a kiömlőket úgyis utoljára teszed bele, ott van két remek lyuk az ujjaidnak.:-)
Teszem föl egy utasszállítónál a futóműszárakat nem ragasztod be csak a leges-legvégén, előtte meg ott van sok remek kis lyuk, amibe a Humbrol maszkoló folyadékkal be tudsz ideiglenesen ragasztani pá kemény rézdrótot (pl. 0.75-ös villanydrót belseje) és gyönyörűen megtartja és tudod fogni, forgatni és egy satuba befogva száradni hagyni.
Pl.az egyik /jól odaragasztott/vízszintes vezérsík a "kapaszkodó". Persze kimaszkolva,ne fújd rá az ujjlenyomatod,stb.,aztán ha megszárad,azt maszkolod körül,és lefújod. Zsolesz
Csak dombornyomásos kártyával lehet rendelni. A legelterjedtebbek egyike a PayPal. Az Ebay-on külön díjazzák ezt a fizetési módot. Dombornyomásos kártyát pl. a bankodnál is igényelhetsz, ha a fizetésedet havonta oda utalják. Pl hitelkártyát kell igényelned - ha eddig nem ajánlották volna maguktól. Az szinte minden esetben dombornyomásos. Aztán 1 perces regisztráció, és kezdetben limitált összeghatárig (100Euro) vásárolhatsz is. Ez a limithatár kitolható, de az oldalon bővebben írnak róla.
Így kép alapján szerintem jó,amúgy meg én csak polírpapírral tudnék elképzelni narancs-kezelést.Legközelebb majd gondosabban festesz. Csinálgatom az An-12-őt,a festéstől előre félek,mert hatalmas felület,asszem a fürdőszobában lesz festve,jó komótosan haladok,meg ki is hagytam.
Oké,hogy szépen kell megcsinálni,de én pl mindig akkor cseszek el egy makettet,ha "profin" szeretném csinálni,mondjuk olyasmi is lesz,de találok valami apró hibát,és nekifogok....
A probléma az, hogy egy diorámába lesz a 2 gép. Az első a Bae 146, amit már sokat láttatok itt, nem lakkoztam. Valaki azt tanácsolta itt, hogy nem szükséges.
Ha azt is lehetne lakkozni, lelakkozhatom mindkettőt. De azon már van vékony antenna, futóművek, stb. Ez lehetetlenné teszi már a lakkozást!!!???
Hát a fénykép alapján én nem csiszolnám. A maszkolási hibát a polírozás meg kell szüntesse, a narancsosodás nem olyan vészes. Szerintem a fedőlakk sokat fog tompítani rajta.
Szóval megmutatom már képen a problémát, hátha így könnyebben tudtok tanácsokkal ellátni.
A puha rongyal történő polírozás ugyen fényesebb felületet eredményez, de nem teszi semmissé a narancsosság szintkülönbségeit. ez érthető is, mivel a rongy a mélyedésekbe is behatol, és egyenletesen fényesíti az egész felületet. A fehér vastag festéket így nem fogom tudni elsímítani. Nincs más, szerintem polír csiszolópapír. Jól gondolom?
A 2 szín találkozásakor megint a csiszolópapír segítségét kellene hívnom, mivel a cikkcakkok mind kiálló darabok, és egykor a maszkolószalag oldalán voltak.
Jól gondolkodom?
Na íme a kicsit, de remélem nem végzetesen elrontott gép:
A fogkrém az egyik legjobb polírpaszta, csak nem az új géles változatok, hanem a régi fajták.
A lakkozást két okból alkalmazzák: 1. Védi a makett felületét, a matricát is beleértve
2. Egységes felületet eredményez
Vastagabb hordozórétegű matricák esetén a keletkezett lépcsőt némileg csökkenti. valamint a matricák általában csak fényes felületre tapadnak.
Ha nem lakkozod le a makettet a matricázás után néhány gyártó matricája valóban leválhat, ill. hosszabb idő után por megy alá, és besötétedik a matrica. Főleg ezüst festésnél látszik ez látványosan.
A fehér felületeknél azért nem szoktak lakkozni (bár ott is kéne), mert a színtelen lakkok nagy része sárgít (ha nem is azonnal, de bizonyos idő után), bár egyes akril lakkoknál ez - állítólag - már nem fordul elő.
Fogkrémmel történő polírozás is megteszi a fényes nagancsos felületeken?
Mi történik, ha én nem lakkozom le a gépeimet?
Nemrég azt mondtátok, hogy a revell fényes fehéret lakkozni felesleges. Most meg azt hallom, hogy a matricát takarnia kell a lakknak, mert másképp kiszárad, és leesik.
A tanulas ol, butit es nyomorba dont. Ezt biztosan meg fogom tanitani a (jovobeni) gyermekeimnek.
Elegem lett, elmentunk ruhat nezni/makettboltba (ezert jo egy megerto kedves), es rammosolygott. Megvettem. (Ezert nem jo egy megerto kedves. Ha sikitozott volna, most tobb penzem lenne :) ) Ilyen, csak az enyem: http://cgi.ebay.com/DRAGON-1-35-Tiger-1-Late-Production-3-in-1-w-Bonus_W0QQitemZ6012111425QQcategoryZ2588QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Majd ha lesz egy kis idom, frissitem a keptaram. A Dragon Flak-jat epitem, de azon gondolkodom, hogy ha sikerul egy olcso Tamiyat szereznem, a Dragon maradekaval kiegeszitve egesz jot lehetne epiteni. :) (A Tamiyan mar nagyon meglatszik a kora -eppen ezert felhaborito, amit muvelnek: 20-30 eves kiteket ujra kiadnak dragabban, mint a legtobb uj makett. Nem tanulnak, pedig a Dragon nagyon alajukporkolt 1/35-os fronton; szerencsetlenek kezdenek visszaszorulni az 1/48-as piacra harckocsikbol.) Az AFV meg jobbnak tunik bizonyos szempontbol, mint a Dragon, de 2X annyiba kerul. (Kulonben sem akarok egy teljes legvedelmi uteget kesziteni dioramaban.) Neked van vmi tapasztalatod ezekkel kapcsolatban?
Bar se penzem, se idom, de az uj Dragon Tiger I kesoi verzio, meg persze a korai Panzer nagyon csabit... pedig nem is tetszenek a nemet harckocsik. :)
Ha mar almodozunk, akkor Tamiya 1:32 Zero, F-15, F-16... Trumpeter 1/24 Bf-109, 1/32 Su-27, P-38... Academy Tiger belsovel... tovabb is van, mondjam meg?
A pisztoly allati jo vetel volt :) Mazlista. (En egy regi double action Badger masolatot vettem bagoert, de a vekony es a vastag fejhez nem adtak tut... (hagyatek volt, elveszett). Elvittem egy makettboltba, hogy vegyek hozza tuket, es az urgek annyira sotetek voltak, hogy sikitani tudtam volna. Megmondtam nekik, hogy bar ez NEM eredeti Badger, de mivel a Badger pisztolyom alkatreszeivel csereszabatos, gondoljak-e, hogy egy Badger tu jo lenne-e hozza. Mint a tehenek, kifejezestelen tekintettel neztek vissza, hogy "ez nem Badger". Mondom, tudom, de -es itt elismeteltem. "De ez nem Badger." Es ez igy ment perceken at... Ugyezek az urgek nem voltak hajlandoak beleturni egy halom makettbe a Flak-ert. Szoval ide nem jarok mostansag.)
Na, ennyi volt mara a minden bizonnyal masokat is lekoto, erdekfeszito tortenet.
Én vésnöki spitzvésőt használok a karcoláshoz (édesapám hagyatékából való). Kis gyakorlattal vonalzó sem kell hozzá, és kb. 4-5 mm átmérőjű köröket is lehet vele karcolni. Ékszerészboltban (ahol műhely is van) vagy vésnököknél érdeklődj, ők talán tudnak (akarnak?) segíteni.
Panelvonal visszakarcolására én egy jó nagy "zsákvarró" tűt használok.
ezen sajna eredetileg nincs fogár, ezért az általam használt olcsó festékboltban kapható maszkolószalaggal betekertem vagy 20 soron az egész tűt, és így tökéletes célszerszám lett belőle. Nekem működik!!
A Flak engem is érdekel, ne fogd vissza magad! Melyikkel küzdesz, Tamiya, Dragon (már két féle is van), vagy az AFV?
Kérdés: Hol lehet panelvonalak újra karcolásához való eszközt kapni? Sniccerrel vagy az OLFA pengémmel csak ronda vájatok maradnak. Ja, 1:72 méretarányról van szó.
Hogy büszkélkedjek is: egy szarért szart barter jegyében sikerült hozzájutnom egy működésképtelen Paasche V pisztolyhoz, amiről mostanra derült ki, hogy csak a tű volt belegyógyulva. A szervízben nagyon udvariasan előbb adtak árajánlatot (mikor megtudtam, hogy momentán újonnan 60k körül van nem mertem láttatlanban megrendelni a javítást) és most alig ötezerből a kezemben van a jószág. Ma fogom kibróbálni, kivánvsi vagyok milyen lesz, palackról még soha nem dolgoztam.
A mostani P-47 úgy is amolyan tanulópénz lesz, ezt már látom.
Fotomaratasok hajlitgatasahoz lehet kapni mindenfele draga kutyut. Hasznalt mar valaki ilyet kozuletek? A Mr Fold It eleg olcso (a legtobb 10e korul van, ez 4e, de muanyagbol van es kisebb), es toprengek a beszerzesen.
Mas: a Flak88mm komoly kihivasok ele allitja az embert... A tankok, repulok, stb-knel a ragasztas-festes-hasznaltta tetel sorrend elegge egyertelmu. Ennel a cuccnal nem eppen az. Komoly fejtorest okoz eldonteni, hogy meddig epitsem meg festes elott az egyes reszegysegeket, mert teljesen osszeallitva csomo dolog mar nem festheto. Viszont a koszolas es hasonlok egy teljesen mas fazisban kellek majd, hogy elethu legyen... Ez azon keves makettek egyike, ahol ugy gurizel honapokon at a reszegysegeken, hogy nincs meg az a kellemes erzes, hogy haladsz elore -aztan egyszer csak egy ora alatt osszeall az egesz. :) Ha erdekel foto, majd feltoltok.
Például autópolír paszta. Van többféle, de a Medikémia sima pasztája (tubusos) is megfelelő. Egy puha ronggyal kell felvinni - a felület nagyságától függő mennyiségű - pasztát, aztán körkörös mozdulatokkal simogatni a felületet. Nyomni csak annyira kell, hogy elkenődjön a felületen, de ne roppanjon össze a makett. persze így hosszabb ideig tart, de eredményes.
Anno a dukkózásnál csak pasztázással tudtak fényes és egyenletes felületet elérni, igaz volt többféle finomságú is. Nem is nagyon figyelték, hogy teljesen hibamentes legyen a felület, mert a paszta úgyis eltávolította azokat.
Egyébként itt is áll a makettezők alaptanácsa: türelem és próba, lehetőleg nem az éles maketten.
Szerintem pár nap (esetleg hét) száradás után polírozd át polírpasztával. Néha szokatt segíteni. A további munka előtt viszont alaposan mosd le samponos vízzel, az talán nem bántja a festéket.
Nah itt a fotó végre. Vagyis most kinagyítva láthatjátok speckó kiemelő fényben a problémát. Tehát ezzel mit lehet csinálni? Most ha megborítom jó híg/sok festékkel mi lesz?
H rajossz, hogyan lehet, szolj nekem is... Vagy vastagabban fujod, es akkor egyenletes lesz minden reteg (es vastag), vagy vekonyan kodolod, de akkor nem lesz egyenletes...
Tehát fényes fehéret festettem a matt alapozóra. Szép egyenletesen sikerült felhordani a 4 réteget. Szerencsére túl sok piszok sem került a festéste, így frissen a lámpába tartva 2 iciripiciri szöszöcskét találtam, de 5 perc vizsglódás után. Ebből is az egyik tuti mostanában hullott bele, azaz a festés után 4 órával. Szerintem le leet majd szsedni.
A gond, hgy nem folyt össze a festék. Egy kis tégely fehéret ráfújtam, így vékny sem lett a réteg. az uccsót még+ meghígítottam, ogy elég legyen. Az sem folyt össze, és picit narancsos maradt a felület.
Nemtom! Mi legyen? Borítsam meg bőven fehérrel? Akkor szép szokott lenni, de ti azt mondjátok nem szabad vastagon. Vagy nem gáz, ha nem tükör sima?
Van nekem egy Airline féle kompresszor, alig használtam eddig (pár órát...) Szerintetek cserélni kell benne olajat, vagy karban kell tartani, vagy az csak akkor esedékes, ha aktívan használtam is... Nemrég bekapcsoltam, és simán működött... :)
Na ost bekukkantottam a gépezetre. Lassan mentem, hogy ne verjem fel a port!:-)
Tehát jó!:-) Bár egy kicsit most narancsosnak néz ki a fényben. Ez gondolom azért van, mert túl vkonyan fújtam, és nem folyt össze a festék. ennél azért vastagabban kellen enem?
Most csak a neten levő 2005-2006-oshoz jutottam hozzá, de otthon van egy, ha jól emlékszem 1997-es katalógusom... az már kész érték lesz nemsokára... csak attól félek, hogy költözéskor elkeveredet... (abba bele se merek gondolni, hogy kidobtam...)
Az a bevágásos panelvonal ott a tetején főképp érdekelne. Nekem van 2 gépem is pozitív vonalakkal, és nem igazán tudom mit fogok vele kezdeni. lehetne lecsiszolni, és újra vonalazni, de az elég nagy meló.
Mint ahogyan múltkor írtam, az alapozó réteget követően megynilst több ehylen is a törzs. Még mindíg láttam pici barzdát, azt csiszoltam ki. Ezen túl néhány pici porzsem kis pihe is volt benne sajnos. Ezen túl a sérülésekre elég vastagon tettem matt fehéret, ezért nem hígítottam a festéket. ebben az esetben viszont néhány helyre odaköpött a pisztoly, és kénytelen voltam azen kis kupacokat eltüntetni.
A csiszolás után kompival lefújtam (6 bár) a gépet, hogy a port lesöpörjem.
Majd mosogatóvízben átmostam szivíccsal. Ha ezen túl maradt por rajta, az a ciszolás előtt is rajta volt a levegőből.
Milyen katalógusod van? Kb 150 polgári gépet adott ki a revel eddigi fennálása óta. Az azért nem annyira sok. Kb átlag 1, 2 gépet vesznek le, és vezetnek be!
2670 volt üzletben... Ennyiért tudnák hozni az A320-ast is...
Még nem tudom melyiket festem... a KLM-et biztos nem... :) Majd utánnanézek milyen festékeket tudok beszerezni... Panelban lakom és nem akarok enamellel fúlyogatni... inkább alkohol, legalább van benne élvezet is... :)
Este, otthon nekiesek és majd irogatom a kérdéseimet... ;)
Bakker drukkoljatok! Életem első alapozóra történő fehér híg fényes fényezése következik! Baromira izgulok. Az A 340 Lufthansa amiről szó van! Jajjj!!!
Majd egy óra múlva beszámolok az eredményekről!
Vagyis amíg szárad a zsírtalanító mosás ismételjünk:
Alapozó kicsit megcsiszolom, mosogatószeres vízben megfürdetem, szivaccsal letörlöm. Száradás után a matt fehér rétegre egy nagyon fékony festéket fújok a fényes fehérrel. Hm?? Fog sikerülni? A matt fehér száradása óta eltelt 24 óra. A festék márkája ugyanaz, a hígító szintén azonos.
Hozzátennétek valamit?
terv szerint megpermetezem egy nagyon híg réteggel, majd ha az már kicsit szárad, egyből rá ugyanabból egy kicsit vastagabbat.
Így vélhetően a második réteg összefolyik, és szép felületet képez. De mielőtt megfolyna, feloldja az alatta lévő már hígítómentes réteget, és ettől megsűrűsödik.
Van pár eladó 1:35-ös, II. világháborús makettem, mindegyikhez ajándék kiadványt adok. Listát küldök, ha a címemre érkezik ezirányú kérés: freaky@freemail.hu
Felhaboritoan draga otthon minden... A Dragon Tiger I Late version 3 in 1 tizezer folott van meg bolhapiacon is, amikor a kit 40 dolcsiba kerul -ujonnan... Lehet, hogy uzletet kellene ebbol csinalni????
Ne is mondd :) A Bf-109-nel lemondtam az FM kiegeszitorol (az 1/24-es Trumpeterre hajtok), de a MiG-21 eseteben az FM nyert - nem kell valakinek Verlinden kiegeszito a Trumpeter MiG-hez? :) (Becserelem egy Academy MF-re...)
Tenyleg, mit szoltok hozza, hogy az Eduard mar elore festett pilotafulke szeteket kinal??? Nem tagadom, a kijelzok esetben jobb a matrica, de a teljes fulke festeset keszen kapni -akkor mire kellek en?
Akrilnál szerintem nem lenne gond, mert sok kis rétegben fújnám... leglább is fehérnél bevált... Olyan fehéret festettem a fekete műanyagra, mint előtte Humbrollal, ecsettel soha...
Akkor ezek szerint magával a műanyaggal nincs gond....
A Thomas Cook-ot néztem, illetve egy másik kit is volt, de nem a Condoros, csak nem rémlik melyik volt az... Biztos a Swiss-t csinálnám... Tényleg utasszállítókhoz van matricagyártó?
Én kecskeméti vagyok, gondolom te nem... Én itt a Teckóban láttam 2750-ért... illetve úgy néz ki van egy forrásom itt kecsón is, aki tud olcsóbban szerezni...
A sárga fedése gyári kiszerelésben majd minden festéknél gyenge. Ha olajos (enamel) festéket használsz, ajánlatos kevés művészolajjal keverni, hasonló árnyalatúval. Akrilra nincs tippem.
Az csalas. Akinek boltja volt, az nem er :) A Finescale forumain erdemes korbenezni, hogy egyesek mekkora keszletet halmoztak fel. A legtobb makettbolt buszke lenne ra...
Én már elkezdtem kb. 1,5 éve... Azóta a költözés miatt abbamaradt, talán télen lesz erőm folytatni... :) Én meg beszereztem egy Hase G-14 kitet, hozzá egy FM Detail setet... meg egy pár csörömpöst...
Más is érez késztetést arra hogy makettet vegyen miközben még van egy csomó befelyezetlen?
Nem tudom, leesett-e valakinek, miert linkeltem be a Wikipedia cikket a makettezesrol... Az Airfix alapitoja/tulajdonosa -a ceg inditotta be a muanyag-maketteket- magyar volt...
Ne add fel. Tenyleg kicsit "twilight zone"-os a mostani kis eposz, de kicsi az eselye, hogy ha uj cuccokkal feltoltve megprobalod, ujra megismetlodjon. Mindenkepp erdemes kiserletezni, ahogy irtad is. A polisztirol ragasztok kozul a revell tus nagyon bejott -es ha nagyon eleged van, megprobalkozhatsz 3 perces epoxival (ne erjen bort!!), vagy cianoakrilat-accelerator comboval.
Igazából ha kis repülőt csinálsz, az elég nehéz a piciny hatóművek, és más dolgok miatt. Viszont egy jó megoldás lehet a Fokker 100 Helvetic, mert az asszem max 3 színből áll. Jó a törzs, és valóban nem bonyolult gépezet viszonylag egyszerű csiszolási felületekkel.
Ebben a méretben még a Jumbolinó lehetne, de a 4 kis hajtóművével eszelős egy művelet.
Nemtudom én mit fogok kezdeni. egyáltalán folytatom e. De ha igen, ki kell találnom/kisérleteznem valami erősen ragaszkodó, és ellenáló ragasztót.
Bár számomra eleinte gondot jelentett az utasszállítóknál, hogy széles a rörzs. A törzs oldala az ablakok miatt egy vonalban gyengébb. Csiszolás gözben erős markolatú emberke kicsit itt összenyomja, és ez pont a ragasztásokat feszíti.
Ezért már ha ilyen törzste ragasztok össze, külön merevítőrudakat teszek be keresztirányban több helyre is. Így elég merev lesz, és nem nyomódhat össze.
Ugyanez a szárnyak esetében is. Nagy felület, közte levegő, és egy erős él a belépőélnél. Ha ezt összenyomod, tuti reccs! Márpedig ha az ember több ezerszer kézbeveszi a gépet, előforduklhat, hogy egyszer nem úgy fogja meg. Ezért ide is teszek már be kicsiny műanyagdarabokat.
Eddig nekem nem nagyon hitték el, hogy a szintetikus hígítóval le lehet pucolni a festéket a makettről, sőt az egyes darabokat is szét lehet vele szedni. Köszi, hogy most megerősítettél.
Viszont a festéktől még nem jött szét a ragasztásom, abban u.i. elég kevés oldószer (hígító) van.
Én egyébként Észter hígítóban oldott öntőkeret (átlátszó) darabokat használok ragasztásra, eddig elég jól bevált. A költségekről nem is beszélve.
Jó holnap lefotózom a dolgokat! Csak nem képzeled, hogy itthon pancsolt ragasztót szidalmazok!!
Ez a kizárt dolog, azért hidd el nem annyira kizárható tényező.
Számomra azonban ténleg egy nagy talány ez az egész. Viszont a mostani festés után részletesen átvizsgáltam a gépet. Szóval teljesen egyértelműen CSAK ott vált el a ragasztás, ahol nem takarta festék az illesztést. tehát ahol múltkor javítottam, és lecsiszoltam az első alapozót, ismét szétnyilt.
Egyszerűen én itt ezzel a techbnológiával + a szitivel bármilyen használt összerakott makettet vissza tudok varázsolni a dobozába!:-)) Persze ezt nem kell szószerint venni!
Elvileg lehetetlen szétszedni aza elemeket, de nekem sikerül. És emlékezzetek! nekem a zsirtalanítás is leprás széteső gépet hozott eredményül. Ezt tette a festés, és a vékony alapozás is. Hihetetlen! Kezd elmenni a kedvem a makettezéstől....:-(
Nah a száradási időről csak a nnyit, hogy kerek egy éve ragasztottam össze a törzset.
Kisérletképp egy másik már egy éve összeragasztott mekettet hígítóztam be, és láss csodát, szépen jön széjel! Ha ez X akta, akkor eladom jó pézé a műveletek licenszét!:-)
A Revell tus ragasztorol beszelunk most? Elvileg osszeforrasztja a polisztirolt, igy nem szabadna szetvalnia. (A cianoakrilat, epoxy, etc filmet kepez, ami osszetartja a darabokat -ezeknel van eselye az oldodasnak.) Ha ez a fajta kotes megszarad, akkor a muanyag "osszegyogyul". Higito nem fogja pont ott es pont ugy szetkapni. Egyszoval lehet, hogy a ragaszto tul oreg. Probald ki ket ontokeret-darabon: ragaszto kozejuk, varsz egy percet, es szethuzod. Latnod kellene, ahogy a polisztirol felig "olvadtan" nyulik a ket darab kozott.
Tehát: Arevell ragasztó+revell festék+revell hígító használatakor fellép, egy egymást oldjuk szindróma. Sőt megkockáztatom, még a glettanyag is képes megoldani a ragasztást.
Tehát a géptörzs, és egyéb nagyobb darabok illesztésekor érdemes tenni egy kisebb műanyagdarabot az illesztés alá, ami úgy kötésben átfedi az illesztést.
Ezzel megakadályozzuk annak teljes széthullását.
Az első alapozó ami megoldja az illesztéseket, kicsit csúnya lesz. ezt a festéket ecsettel a csúnya felületeken megvastagítjuk, majd visszacsiszoljuk vigyázva, hogy maradjon egy vékpny festékrétek, ami ezentúl sziogetelésként fog működni az új festék, és a törsz+ragasztó közt.
Gyerekek én nagyon türelmes vagyok! De ez már több a soknál! Borzalom!!
Most komolyan mivel kellene ragasztani? Különben meg mi a ráké nem öntenek egyben egy makettet ki?:-))
Folyamatosan elengedi a ragasztás a dolgokat. Ragasztás után közvetlenül van 10 hel yahol még utána kell nyomni. Majd glettelés közben 4-5 hely ahol elengedi a ragasztó a dolgokat. Zsirtalanítást ha valamilyen oldószerrel végzem, úgy esik szét, mint a leprás gyerek. Festés meg jobb ha hozzá sem ér a műanyaghoz.
Nem értem! Aennyire nehéz egy rasztó ragasztót gyártani?
Közben elgondolkodtam. A ragasztót megoldotta a festék+hígító keveréke. Én 3 óra utána gépet a kezembe vettem, és lehet ezért látszott meg a rés. Ha nem veszem kezmbe, ahnem hagyom szradni tovább, talán újra összeköt.
Na de a fesék tapintható volt, úgy tűnt nyugodtan akár kipróbálhatom azt is, hogyan repül! De mégsem!:-((
Eladnám régi terepasztalomat, melynek méretei: ~1,7 m * ~1,5 m.
Rétegelt bútorlemezre lett anno építve Piko alkatrészekből, Piko kocsikkal. Tartozik hozzá 1 gőzmozdony, 1 diesel és 6 db vasúti kocsi. A pálya tripla koncentrikus ellipszis váltókkal és vonatszétkapcsolóval.
A járművek és a pálya állapota jó, karbantartottak, csak nekem már nem annyira kell.
Gyerekeknek szerintem kezdésnek jó, nekem is jó volt 8 éves koromban:-)
Összeszerelt állapotban azonnal elvihető.
Irányár 20.000 HUF
Nethez nem sűrűn jutok, így megadom emil címem, amit azért meg szoktam nézni: Karap [kukac] primposta [pont] hu
Légyszi a tárgy rovatba is írjatok!!!
Bocs az emil miatt, de nem szeretem a kereső robotokat.
Várom minden kedves érdeklődő levelét. További szép napot.
Szerintem egy kis ido a keleti fronton, es eltunik a bronzos borszin es elenk tekintet. (Sot, meg merem kockaztatni, hogy a frizura sem lesz olyan katonasan rovidre nyirt es szabalyos, mint egy katonai felvonulason.) Tokeletes a szurke arc, a faradt tekintet: kicsit mar sokat latott a vilagbol.
Most ez valami jól megtervezett szopatás? Vagy mi?
Ragasszam össze ragasztóval a gépet, majd fessem le.... Jah de mi a geciért oldja a ragasztót a festék? Ki volt az a b arom aki ezt kitalálta? Mint a leprás szétesik a gépem!! Mi a szar ez?
Naés akkor most rohadjanak meg a ragasztógyártók!!!
Agyon ragasztgattam ezt a szaros repülőt, majd festés után nézem.... Jaj mi ez a pici repedés? Megnyomom a panelt, és a 2 darab elcsúszik egymás mellett. Majd nézem máshol... az egész szétjött! De mi a redkes anyjátóóól?? Mi a francééé?? Mééé Mééé Méééé???
Áhh sajna szerintem nem fog menni. Most néztem, hogy egy két kis pihe beleesett, vagyis meg kell finoman csisszantani 1200-as papírral, afféle felületsímításként.
Szerintem 6 óra alatt nem szárad meg úgy a festék, hogy rámehessek papírral. Bár majd kipróbálom olyan helyen, ahol nem gond, ha elrontom.
Szóval eddig talán ez a legszebben előkészített gépem. egyszerűen csodás lett a felület hibák nélkül! Király!
Nem kellene elrontani, ezért kérek ismét tanácsokat tőletek.
A gép hasa szürke lesz, és a farka sötétkék fényes! Vajon a fényes fehér felvitele után milyen eljárással maszkoljam ki a fehéren maradó területeket?
Mivel később az elválasztó felületre matrica nem kerül, nagyon szépnek kell lennie.
Na de hogy? És a gép farkánál+orránál, hogyan fogok szabályos szimetrikus görbületet létrehozni?
Hogyan fogom a maszkolást úgy eltávolítani, hogy az ne szakadjon be?
Húúú nagyon izgulok, mivel rendesen el lehet rontani a gépet ebben a fázisban!
Na most alapoztam le másodszorra az A 340 törzset. Kaptam kölcsön egy nagyon jó kis pompit!:-) Itt lesz még vagy pár napig, ezért a lehetőségekhez igazodva a legtöbb alkatrészt le akarom fújni.
Ezt a törzset amit vékonyan matt revell fehérrel alapoztam, mikor lehet fényes fehérrel megfújni? A matt tapasztalataim szerint elég hamar megszárad. De vajon ez elég??
Csabi lécci jelentkezz nálam! Lenne egy kérdésem, és szeretném a megígért 747 kerekeket. + eljöhetnél szétnézni a negykerbe. És lenne pár dolog a Lingus A330-al kapcsolatban is!
Hátha másnak is megvan! Az Brüssels festésnél az ablakokhoz adnak matricát? Úgy értem van e külön ablakkeret minden egyes oldalablakhoz.. Az a340-re nagyon jól jönnének, de ahhoz nincs. Szóval ha valaki Lingusban csinálta meg, és adtab az SN-hez keretet, neki az ugye nem kell!:-))
Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy nem tudja-e valaki az airline kft-t hogy tudnám elérni mailben? Csak mert az airline.kft@mailbox.hu cím hibaüzenettel mindíg visszadobja a levelemet. Nincs esetleg más címük amiről tudtok?
Most gondolkozom egy szorópisztolyon felrakok képeket, adatokat véleményezzétek! Köszi. márka:SPA DH103 0.3 mm sáv minimum ár:11,248.05 HUF/postaköltséggel/ http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=SPA%20DH103 itt meg tudjátok nézni is vagy ha van ott ami szerintetek jobban megéri akkor várom az ötleteket. Előre is köszi mindenkinek
Szerintem nagyon jo. A legtobb dolog, amit esetleg szova tehet az ember amolyan "izles dolga". (A felsőtest nagyon tiszta pl. a kopeny also reszehez viszonyitva; a borkabat tul fenyes -de ha pl. (havas)eso utan vagyunk, mindketto azonnal magyarazatot kap.) Szoval le a kalappal. :)
Most készültem el ezzel a 1/16-os német katonával építő jellegű kritikára lenne szűkségem látok én is hibákat de több szem többet lát. Véleményezzétek.
Letezik az a vastag szalag, amibe betuket szoktak utni (nem jut eszembe a cucc neve). Tudjatok, feliratokat lehet kesziteni vele. Az meg jobban hasznalhato.
Valaki ajánlotta (talán ifj. Bobák a M és M-ből), hogy szigetelő szalagot ragaszt egymásra egy üveglapon, aztán egy éles késsel vonalzó mellett felszeleteli. Ez követi a felület domborulatát és megvezeti a karcoló eszközt. Persze kapkodni nem lehet vele.
Viszont egy gond: Nagyon jó ötlet volt valakitől, hogy ajánlotta a mérőszalagot karcoláshoz, hisz az elég merev, mégis felveszi a gép törzs görbületét.
De mi van, ha 2 irányban és domború a felület???:-/
A technika nagyjából egyezik az enyémmel, mindössze én fogpiszkáló (vagy műa. szál) végére tűzöm fel a kereket, úgy forgatni is lehet. A száradáshoz csipeszbe fogom bele a tartószálat.
Higy mennyire tökéletes ez a echnika, azt nem tudom. Mivel én revell gépekkel dolgozom 1:144 ben, és ezen kerekek nagyjából egyformák, lehet csak utasgépek futóinál alkalmazható az én technikám.
Először is a megcsiszolt futófelületű abroncsokat felragasztom egy ragasztószalagra, , hogy festés közben ne mozduljon el. Először a "felniket" festem ki rendszerint valamilyen matt festékkel. Fehét, alu, vagy ezüst színekre nem túl vastag, de jól takaró rétegben. Ekkor nem kell különösen vigyázni, és korlátozódni csakis a felni festésére. Nem gáz, ha kap a gumi is, hisz azt még ezután kell festeni, és eltakarja majd ezt a réteget.
Száradás után megfordítom a kerekeket, és most a másik oldalának közepét isd kifestem határozott mozdulatokkal.
A teljes száradás+kötés minimum 6-8 után, fényes, vagy matt fekete festékből keverek egy hígabb változatot. Ezt egy műanyag darabon szoktam tesztelni. Olyan viszkozitású feketére van szükségem, ami egy rétegben is tökéletesen takar, de mégis nagyon nagyon híg anyag. Olyan mint a higyany, és cseppekben marad meg a felületen.
Ha a festék kegveréke már megfelel, kezdődik a művelet. A legvékonyabb ecsettel belenyúlok a festékbe, majd megforgatom. Az ecsetet kihúzom, de nem érintem a tégely oldalára, hogy oda folyassam a "felesleget". A majdnem elcsöppenő ecset végén lévő cseppecskét hozzérintem a gumihoz, amin az hirtelen szétfolyik, de nem teljesen terül el. A felületi energiája miatt egy vastag réteg festékköteg keletkezik, mi csak odáig tejed, ameddig megnedvesítjuk ecsetünkel a felületet. Vagyis egészenpontosan lehet irányítani a festék útját. Az ecset végével lassan picit bevezetem a festéket az abroncs, és a gumi találkozásánál lévő negatív marásba. Sok esetben itt a felininél még egy kis perem is van, mint életben. A perem, vagy marás nyomán a festék gyorsan körbefut, de a gumihoz nem tud feljutni. Itt már csak a híg festék vastagsága határozza meg elterülésének nagyságát, de a gumi irányában határolja a perem, vagy a maratás. Ha nincs ilyen maratás a gumiban, karcolok tűheggyel, ami ugyanezen az elven elzárja a nagyon híg festék útját.
Ha körbe értem, és megszáradt+megkötött a festék, megforfítom a gumit, és ugyanezt megcsinálom a másik oldalon is.
Ha fényes feketét használtam, megcsiszolom kicsit 800-as papírral a futófelületet, hogy kicsit használtnak tűnjön. Ha matt festékkel dolgoztam, akkor fete+kis szürke feték keverékével kenem ki a futófelületet. Fanatikusok c sinálhatnak bordákat is a futófelületbe. Több repgumin is látni a forgásiránnyal párhuzamos mintákat.
Ezt úgy szoktam, hogy papírvágó késhez kapható pótpengéket egymás mellé fogatok. Ha minden igaz, miliméterenként 2-3 pengeél is elfér függően a pengék vastagságától. Na ezen végig gurítom a fotóművet, minek hatására körkörös csíkokat vág a kerékbe szimulálva az igazi mintákat.
Komolyabb repülőknél, mint például A340, vagy A380, esteleg 747/767 szoktam fékcsöveket is csinálni. Sivár így egy nagyobb zsámolyos futómű..... Szóval vékony fekete cérnát befestek + feketére, hogy a festék megadja a cérna fékcsőre emlékzeztető tulajdonságait, és megkösse a kis kiálló oldalsó cérnaszálkákat.
Ezt szépen felragasztom a yzámolyra, majd felfuttatom a futószárakon a gépig.
Sárgát és pirosat keverni kell, tisztán nem fognak fedni. Valamikor lehetett kapni Kerékpár zománcot, ami tökéletesen fedett, akár egy rétegben is. Persze beszüntették a gyártását.
A pirost ill. sárgát én művészolajjal szoktam keverni (hasonló árnyalattal), és elég tűrhetően fed. Persze nem kell túlzásba vinni az olajat.
A fehérhez szintén keverek egy lehelletnyi sötétkék olajat. Jobban fed, és kevésbé sárgul.
Ja, és Humbrolt vagy Revell-t használok, esetleg bolti zománcfestéket. Az utóbbiból majd minden márka megfelelő, de Cellkolort ne használjatok, a kötőanyaga nem kompatibilis a többivel.
Annak idején egy Corvettet festettem sárgára, ott megszívtam, hogy csak a szürke alapozó volt. Nem tudom hány réteget fújtam rá, de még mindíg volt valami zöldes beütése, főleg az éleknél. Legutóbb pedig egy Camel Hondát csináltam ( http://www.hlj.com/product/TAM14095 ), volt jópár hely, ahol a tömítőanyagot, illetve a belső fekete festést kellett takargatni.
"elején lévő piros csík a negyedik rétegre lett csak elfogadhatóan egyenletes." A piros és a sárga az egy szemét szín. Nekem csak úgy sikerült festeni, hogy első réteg Light ghost grey, alapozónak, ez tökéletesen fed vékony rétegben is. Erre már mehet a matt fehér, majd rá a matt piros vagy sárga, bár ez utóbbi lépést néha ki lehet hagyni. Ha fényes kell, akkor a matt piros vagy sárga fölé fényessel is. Más kombinációkban eddig a piros vagy sárga szín nem fed semmit.
Tetszik ez a festek-csiszolok-karcolok dolog, de ha valaki beleőszülés nélkül szeretne homogén és vékony (értsd: nem 4-5 rétegű) felületet előállítani, ráadásul szórópisztoly nélkül, akkor mit tegyen? Én három színnel szívok folyamatosan, a fehérrel, a sárgával és a vörössel, ezekből már szinte minden gyártó festékét kipróbáltam fényesben, mattban, akrilban és zománcban is, de még nem volt olyan, ami egy, max. két rétegben egyenletesen fedett volna. (Na jó, talán nem mindet, de Tamiya, Humbrol és ModelMaster volt).
Most láttam a Makettinfon a Bolyai versenyen készült képeket és a sárga irígység zabál. Pont egy ilyen 1/72 Academy P-47-essel küzdök, csak a Razorback változattal és a motorburkolat elején lévő piros csík a negyedik rétegre lett csak elfogadhatóan egyenletes. Persze a maszkoló leszedése után akkora perem maradt utána, mint egy fél centis páncéllemez :-((.
Az ameriakai haditengerészeti gépekkel ezért is hagytam fel anno, pedig imádtam őket, mert a fehér alsó felületek teljesen "begyógyultak", mire tényleg fehérek lettek. Érdekes - nekem legalább is -, hogy pl. világos szürkével soha nem volt ilyen gondom. Van valami spéci ezeknek a színeknek a pigmentjeivel, amiért nem lehet egyenletes eloszlást produkálni velük? Ja, természetesen világos szürkével (Tamiya Sky Grey) alá van alapozva minden esetben.
Hálás lennék valami használható ötletért, mert nagyon bosszant a dolog.
Jah ezt így nehéz elképzelnetek. Az A 340-hez adnak egy elnagyolt (1:144 ben nem lényeg) pilótafülkét. Jó ez, mert másképp fehér len ne a gép belseje!
Szóval ennek van padlója, és hátfala. Teljesen körülhatárolt területről van szó, ahová csak pici kis réseken(ragasztási hibákon át tudott bejutni a kevéske víz.
Nehéz dolog lett volna beáztatva lötykölni így a gépet, ráadásul úgy ítéltem meg a koszos víz folymatos cseréjét nem tudtam volna megoldani.
Amúgy 20 perces meló volt a kis furatot megcsinálni, betömni, és ablakot pucolni!
Jól sikerült!:-) Kár, hogy nem fotóztam le....
Laci
Héé polgári reppelős barátom mikor jössz fel végre MSN-re??
Szerintem sem ostoba kérdés, mindössze nem sokan teszik fel.
Az ezüst színű fémfestékeket valóban feketével lehet sötétíteni, ill. a sötétített festéket krómmal vagy ezüsttel világosítani (saját magánál világosabb úgysem lesz).
A színes metállfestékeket megfelelő színű ill. árnyalatú festékekkel lehet sötétíteni vagy világosítani, sőt keverni is lehet.
Az egyetlen gond, hogy a kevert festékek mindig tompábbak, ha nem metállfesték is van benne. Két metáll keverésekor ez nem annyira feltünő.
Az Alclad festék alá fényes feketével kell alapozni, de gondolom más fémfestéknél is hasonlóan működik.
És az örök tanács: minden új, nem ismert technikát ki kell próbálni egy darab műanyagon, és nem csak a festést. A kísérletezgetés egyébként a makettezés egyik fontos eleme.
Ha festekkel tomitesz ugyis, probald ki a Gunze Surfacer sorozatot. Az 500-as egy egesz suru festekre hasonlito tomito, az 1000, 1200 pedig alapozonak nagyon jo. "Rendes" tomites tetejere is jo, hogy simabb legyen.
Valóban szuper ötlet! Az ablakproblémám ezzel részben meg is oldódhat, persze állítom ezt majd az után, miután láom, hogy így is fixen odaragadt, és nem vált el a törzstől.
Mint már sokszor hallahattátok, elég nagy baromságokra vagyok képes a gépeimmel. Tuti fele energiával is el lehetene jutni a célig, de én ilyen vagyok...:-)
Tehát!: Írtam, hofgy az A340 nem sikerült túl jól. Mármint ami az alapozó festést illet (matt fehér). Beszívta a festéket a glett, voltak eddig észre nem vett rések, egyéb...
Na nemtom ti szoktatok e ilyet, de most nekiláttam "glettelni" a matt fehér festékkel. Lecsiszol, fest lecsiszol, fest, lecsiszol... Majd törzsvonalakat újra karcol!
Az eredmény fenomenális! Síma mint a baba popsi!!!:-)
A második alapozó réteg előtt ismét megfüröztöttem a gépet mosogatószeres vízben. Adtam az arcának!!!!
Minden bizonnyal a törzs ablakain behullott csiszolópor maradványa a mosogató lével együtt befolyt a pilótafülkémbe. Majd jó szándékkal felkenődött a szélvédőre belülről. Eltudjátok képzelni? Szép fehér foltok, és pöttyök! ÁÁÁÁÁ!
Megoldás: Kis fúróval finoman elkezdtem kifurni a pilcifülke tetejét. Fejjel lefelé tartottam a gépet, és csak kézzel forgattam a fúrót. Így tuti nem hullott befelé a por, és nem fúrtam nagyon durván sem.
Ezutángémkapocs görbít, aminek végére kis zsepidarab, mely egyhén nedves. Megtöröl, majd szárazzal is ugyanezt. Mikroszkópikus mutatvány ez 1:144-es méretaránynál, de legalább ismét tiszta az ablak!:-) Most épp szárad az ideiglenes szellőzőnyílásba tömött glettanyag, és a rajta lévő filler fehér festék!:-)))
Tegnap a berepülőpilótámmal repültem egyet az eddig sajn egyetlen készen lévő gépemmel! A repülés végén landolás közben a farok antenna hozzá ért a talajhoz, és leesett.:-/ Visszaragasztásáig a gépet visszatoltuk a szerelőhangárba!:-)
Szerintem nem ostoba :) Attól függ; még nem próbáltam, de egy ürge szerint egyszerűen feketét teszel bele sötétítéshez, és világosabb fémszínt (krom) világosításhoz... Alcladra és a MM Metalizerre mondta, de más enamel festékkel is működnie kell.
Igy belegondolva a CrystalCleer lehet hogy a kis nyilasokhoz valo ablakhelyettesito, de errol fuggetlenul van vmi kifejezetten erre szolgalo ragacs is. (Es a legtobb papiraruboltban megkapod a "general" verziot...)
Masik lehetoseg, hogy szintelen epoxit hasznalsz, de ez overkill...
(Kabintető és más átlátszó cuccok ragasztására párszor már elhangzott, hogy a legjobb az egyszerű Henkel (vagy milyen) fehér papírragasztó. Vagy a Crystalcleer vagy micsoda, ami kifejezetten erre szolgál, és ugyanaz van benne.)
Hát ez nem az én hobbim.... Mármint megint nem jött össze a festésem!:-(
Bár a matt fehér alapozó nagyon jól szerepelt!:-) A hozzá való Revell hígító is nagyszerűen vizsgázott. Viszont a hetek alatt leglettelt airbus megadta magát rendesen. Az illesztéseknék hol beszívta a gelett a festéket, és újra szürke lett, hol pedig eddig sosem látott hibák jöttek ki rajta. Szépen kivehető az illesztés egyenes vonala annak ellenére, hogy szép foltosra gletteltem. Hát kutya legyek ha értem...
Na és mivel én minden szar hibát elkövetek! Csak tínúságként írom le:
A Lufthansa festés esetén a farkat kékre kell fújni, így fehér festés esetén kézenfekvő volt a faroknál megragadni a gépet kezemmel.
Na igen... Majd egy ilyen hang: Reccs! Aztán nagy szomorúságomra szétment az illesztés. Na de ilyen szart! Gyerekek létezik az a garasztó, ami ragaszt is? Mért kell nekem egy törzset 2-3 lkalommal újraragasztanom néhány helyen??
Na mindegy! A dolog nem nagy gond, hisz ez alapozó ami az alapozáson túl azért is jó, mert előhozza a hibákat, amit ma jól sikerült is neki.:-(
A makettezést nem érdemes átpolitizálni se pro se kontra. Mindkét módszer egy idő után nevetséges, szánalmas lesz és megmosolyogtat mindenkit a környezetben. Akadnak efféle beszólások a repülősklubban is, ha az ember pár méterről nézi, láthatja az arcokra írt reakciókat is a közönségtől...
A maguk idejében ezek műszaki csodák voltak, s emellett a történelem részei. Napi politikai aktualitást nem hordoznak.
Már mondtam,milyen van,polgári sajna nem sok,mert undormány wwII német cuccokkal kezdtem,amik most csak a helyet foglalják.Már csak utasszállítóznék,meg kamionoznék,a kep.tar.hu/warampi oldalon vannak a műveim.
Namost a Dornier gépet abbahagytam,mert nem volt antennának való hajszál hozzá,az utcán meg nem mentem oda egy csajhoz sem,hajszálat tépni antennának. Most festettem,átalakítottam a lakást,és táráááám,találtam fain antennának való hajszálat,sötétszőkét.
Valamikor réges régen valaki mutatott fotót itt egy 737-700-as KLM festésű makettről.
Szóval mint tudjátok gyüjtöm a revell maketteket. Már szereztem festést a KLM géphez, azaz matricákat. 737-más matricokkal most kapható, így már meg is lenne a KLM verzíom, ha meg lenne a doboza is! Nincs valakinek KLM doboza?:-)
Természetesen nem ajándékba!
Másik: Október 10 körül szeretnék egy barátommal ellátogatni a Kék Kobrába.
Nem tudom van e valaki aki csatlakozna mint vásárló. Minél többet veszünk, talán annál könyebb lenne egy esetleges kedvezményt kapnunk, bár nem tudom létezik e egyáltalán ilyen. De ha nem létezik, akkor is buli lenne találkozni! leglább együtt lenne a fanatikus csapat!:-)
Nos A340-Lufthansa aminek nekiláttam. Mint már meséltem régebben nem nagyon egyezik az igazival.... A matricákat is kellen korigálni. Kinek van megfelelő minőségű printere? Ki tud vállalni matricanyomtatást?
Ha gőzölög a ragasztó, akkor legalább a kétszerese van fent, mint amennyi kell.
Én azt csinálnám, hogy kipiszkálnám az eredetit, papírboltban vennék átlátszó iratborítót, abból vágnék ablakot.
Ragasztani úgy szoktam, hogy az ablakokat zsírtalanítom szappanos vízzel, majd fültisztító pálcával szedem le róla a vizet. Ezután a helyére teszem, majd egy gombostűvel óvatosan kevés pillanatragasztót teszek az üveg és az átlátszatlan határára, ez végigfut a határvonalon. Először csak nagyon keveset, pár ponton, lényeg, hogy fixálja, aztán több ponton is. A zsírtalanítás azért kell, mert a le nem tisztított műanyagra a ragasztó fehér kipárolgással rakódik le!
Ezzel a módszerrel még keret nélküli ablakok, fényszórók is ragaszthatók.
Ha nem tudom megfogni a darabot, akkor Humbrol Maskolba mártom egy gyufaszál végét, ezt az üvegre nyomom. Pár perc múlva megszilárdul és ennél lehet ragasztás közben fogni.
Bakker én mindíg beégek! De lassan meg is szokom már!:-)
Ma reggel is! Na? Megint elszartam valamit!:-(
A 320 szélvédő ragasztás.. Minden simán ment. Beragasztóztam a törzs ablakkeretét, mad lassan finoman próbáltam belenyomni a z átlátszó ablakot. Az alsó rész ragasztózásának kipárolgása felcsapódott a szélédő közepére, és megmarta azt.:-(
Mit tehetek? Kifúrom a gép alját, és ott benyúlok megcsiszolni, majd polírozni! Micsoda baki, és mennyi meló lesz helyrehozni!:-(
köszi a segítséget, de igaz én írtam csak vitorlást és Te vitorlást küldtél de repülőben én pedig hajóban keresek:))) megvenni megtudom, mert elég sok helyet ismerek, csak a márka érdekelt:) de köszi mégegyszer:)
A heller-ről a srác is azt mondta, hogy ha hajót vnne az lenne az első ajd az academy és így tovább, de mivel övé volt a bolt, szerettem volna mástól is véleményt hallani:) és persze az műanyag és egy fa az mégis fa.
Viszont amit küldtél az mocskos szép, ebbe nem lehet nehéz beleszeretni, nekem is egy pillanat kellett csak hozzá!!!
Lehet hogy megkockáztatom a hellert és keresek egy fa hajót is!