Egyébként a fehér azért tűnik úgy mintha lágyszárú lenne mert ha kezdenek a virágok kinyílni folyamatossan szedjük 2.-3. levélnél vágjuk le és így minden évben új szárakat hajt a virágoknak ráadásul egy tőröl általában két két virág lesz.
Igen a www.kep.tar.hu/alfi13 itt van pár kép csak eddig nem nagy figyelmet fordítottam a fotózásnak csak azóta mióta rátaláltam ere a fórumra. Igazán jó csapat jött itt össze.
Egyébként a képtáramat úgy is elérheted hogy rákattintasz a nevemre "alfi13" és kijön az adatlapom és ott megvan a képtár címe.
Szép, kielégítő választ kaptál a kérdésedre:-))) Én csak azt tudom, hogy ezen a fórumon nagyon népszerű ez a növény és gondoltam örülnek a lányok a képnek:-)
PEÓNIA (mudan) A peónia vagy ahogy nálunk jobban ismert, a bazsarózsacserje (Paeonia suffruticosa) viszonylag későn, csak a Tang-dinasztia idején került a kínai kertekbe, mégis kevés virág van, amelynek nagyszerűbb karriert futott volna be. Évszázadokon át a legnépszerűbb növény volt, császárok rajongtak érte, főurak dicsőítették, költők és tudósok versekben magasztalták, de a köznép is mindenkor kedvelte és nagy becsben tartotta. A Song-dinasztia idején, diadala csúcspontján egyenesen a "virágok királyá"-nak (huawang) és "száz uncia arany"-nak (bai lian jin) nevezték. A művészetek gyakori tárgya volt méltóságot sugárzó virága. Virágzásakor minden tavasszal napokig tartó pazar ünnepségeket rendeztek a fővárosban. Egy-egy új fajtáért mesés összegeket is fizettek. A feljegyzések szerint az i. sz. 9. században az egyik császár kertjében tízezer tő különféle színű peónia nyílott. A hagyományos kínai gondolkodásban a peónia a jólét, bőség, megbecsülés és méltóság jelképe. A fehér peónia azon fiatal lányok szimbóluma, akiket eszességük emel a többi szépség fölé. A virágnaptárban az 5. holdhónapot szimbolizálják vele, általában a tavaszt jelképező virág. Japánba a 8. században került át és ott is a mai napig nagy tiszteletnek, megbecsülésnek örvend.
nálam is most virágzik a kertben ... sajnos csak ennyi színű
Amerikában az elmúlt másfél év alatt kipusztult a méhek 70 százaléka tudósok a mobilhálózatok adótornyainak sugárzását sejtik a jelenség hátterében. Bizonyíték nincs, de ha a folyamat nem áll meg, nem marad, aki beporozza a Föld növényzetének háromnegyedét, akkor pedig jó eséllyel mind éhen halunk.
A méhek halálát okozó jelenséget CCD-nek (Colony Collapse Disorder) nevezték el, és a mainál jóval kisebb nagyságrendben ugyan, de már évtizedek óta észlelik a tudósok. A CCD a méhek tájékozódási képességét támadja meg: a rovarok egyszerűen nem találnak haza a kaptárhoz, és végkimerülésig repülnek tanácstalanul, az utat keresve. A kaptár lakói, a királynő és a dolgozók eközben méz híján elpusztulnak, majd rövid úton kihal az egész kolónia.
A mobil az oka?
Az okokat illetően tanácstalan a tudomány: felmerültek már atkák, rovarirtó szerek, genetikailag módosított növények, a globális felmelegedés; most pedig a Landau Egyetem német kutatói a mobilhálózatok átjátszó adóinak sugárzását okolják a "járvány" felgyorsulásáért. Az elméletük szerint a tornyok által kibocsátott sugárzás megzavarja a méhek egymás közti kommunikációját, ezért veszítik el az irányt és repülnek vakon. Egy mobilcégek által szponzorált amerikai kutatás cáfolja, hogy ilyen hatása lehetne az adótornyok sugárzásának, de megdönthetetlen bizonyíték egyelőre nincsen, a méhek pedig egyre csak fogynak. A veszteség egyes keleti parti méhészetekben (itt a legsúlyosabb a helyzet) a 90 százalékot is eléri.
Négy évünk maradt
Tavaly őszig csak a tengerentúlon figyelték meg a CCD-t, de az utóbbi hónapokban felbukkant Németországban, Lengyelországban, és Dél-Európa számos országában is. A jelenség hatása egyelőre csak a méz árának drasztikus emelkedésében jelentkezett, de az igazán súlyos következmények akkor jönnek majd el, ha a méhek hiányában elmarad a gabona beporzása - figyelmeztetnek a kutatók, majd Einstein mondásával zárják a katasztrófafilm-forgatókönyvbe hajló tanulmányukat, miszerint ha a méhek kipusztulnak, az emberi fajnak négy éve marad az életből a bolygón.
Nem jezsáment (philadelphus) kaptál véletlenül? (Az idősek, mint a nagyikánk is ezt hívják következetesen - és helytelenül - jázminnak :)) Fehér, illatos (általában) növény, inkább bokros, mint kúszó...
A lilaakác nem annyira agresszív, legalábbis nálunk. Idén 4 éves, és most először látok rajta 4 db virágkezdeményt (már azt hittem, sosem fog virágozni). Az igaz, hogy jó vastag lett a törzse, de inkább a kerítés tetejét ostromolja széltében. Mellette rögtön az egyik oldalon loncok nőnek, a másikon pedig borostyán, békésen egymás mellett. A loncokat nyugodtan lehet nyírni, így ha a lilaakácot sajnálnám, inkább őket fogom megnyirbálni.
Sziasztok, kinek van tapasztalata kerti jázminnal és lila akáccal?
Lehet, hogy csináltam egy szörnyü nagy hülyeséget. A kerítesen elöl futórózsa-sövény van nálunk. Sajnos a szép piros futórózsa helyett nagyon elszaporodott az egyszerü vadrózsa, amit már régen terveztem kiirtani, a másikat meg szerettem volna elszaporítani, de sajnos nem jártam sikerrel.
Nemrég egy nénitöl kaptam lilaakác hajtásokat, meg egy apró kerti jázmint. szépen elterveztem, hogy milyen szép lesz majd ha a piros rózsa, a fehér jázmin, meg a lila akác együtt befutják a kerítést.
Tegnap neki is láttam az irtásnak, és a keletkezett üres helyekre beültettem a másik ket növényt. Viszont utólag azt olvastam, hogy az akác rendkívül agresszív, óriásira nö, és a környezetében minden mást elnyom, kerti jázmint meg nem is találtam, csak téli kínait, meg szobai futót. Tehát akkor közönséges kerti kerítésre futó jázmin nem is létezik? Mi tévö legyek? Még csak tegnap ültettem el, talán még nem kéö kiszedni, de akkor mit tegyek a helyükre?
Az lehet, csakhogy én imádom a hagymásokat, és az évelőket (meg persze az egynyáriakat is), nameg úgy általában minden virágzó növényt, és minden vágyam az volt, hogy olyan virágos kertem legyen, amilyen most van. Persze lehet szép egy fenyőfás, árnyas kert is, de nekem virág kell, sok-sok virág... :)))
Úgy látom sok baj van a fenyőkel de szerintem az is kordában tartható ha minden évben le van vágva a csúcshajtás előbb utóbb megáll a növekedésben vagy lelasúl. Én biztonsági okokból karácsony előtt rendszeressen levágom a fenyők tetejét. (Igy nem lopják el) a növekedés azóta leállt. Igaz egy kicsit terebélyesebbek lettek.
A fák kivágására már én is gondoltam,de emberke nem nagyon akar beleegyezni.A legnagyobb gond az,hogy a fáknál csak csúnya drótkerités van.elég nagy befektetés lenne rendes kerítést építeni.Azt pedig előre közölte velem a "ház ura",hogy ha valami kuszókámtól elrothad a drót,én kell kicseréljem:)
Azt hiszem elfogadom a tanácsot,megpróbálkozom a hostával,páfránnyal,ha nem jon be,akkor jövőre jöhet a láncfűrész.Megpróbálok feltenni egy képet a kérdéses területről
Teljesen egyetértek. A mi kertünkben is volt 6(!) db hatalmas, több évtizedet megért lucfenyő, még a nagyszüleim ültették anno, és amikor 4 éve kivágattuk őket, megfogadtam, hogy az életben többé fenyőfa nem teszi be lábát a kertembe, minden növény csak vegetált alattuk, már ami egyáltalán megmaradt. Azóta nagyon szép a kert, minden növény él és virul a fenyőfák helyén.
JAjj de megertelek. . .nekem is kellett kivagatni fakat - oregeket - es szornyen erzem magam miatta. Ultetek annyit amennyit lehet helyettuk - de nem kovetem ez az elozo ultato hibajat, olyan fat nem ultetek ami a nagysaga miatt nem ide illik - kozel a hazhoz. Rengeteg kart tudnak okozni.
Persze. Majd megírom az otthoni E-mail címem, innen nem sokára elmegyek és lehet, hogy egy hétig nem jövök dolgozni. Otthon viszont addig meg lehet találni napközben is. Olyan oregánóra vágyom, ami tényleg használható fűszernek. Tele vagyok Origanum vulgare-val, jól néz ki, de alig van illata. Pillanatnyilag leghőbb vágyam Rheum palmatum (sima, ehető rebarbarám van) és a Phlomis russeliana.
Zsályám 3 féle van, dugványozni szoktam és most egy negyedik növöget magról.
Mit kérsz cserébe? Fűszernövényeim vannak igen pofásak: menta, csombor (borsfű), oregánóból sima és arany, citromfű. Zsálya is, de azt nem tudom, hogy lehet szétszedni. Sziklakerti terülős és kövirózsa vagy 3féle. De ha valami eszedbejut, amit szeretnél, vesd fel, hátha van, csak nem jutott eszembe.
Álló, de nem túl magas. Élnek, szép világosak a gyökerek és itt-ott hajtanak.
Legelőször, évekkel ezelőtt magról vetettem (virágágyásból gyűjtöttem). Nagyon lassan csírázott, de nyáron már virágzott. Februárban vetettem. Ősszel, mikor már tartós fagyok várhatók, ki szoktam ásni a tarackokat. Nagy vödrökbe bepakolom őket, lehetőleg minél többet és betakarom földdel. Hűvös helyen tartom, úgy 5-10 °C körül. Télen néha, kb. 3x öntök rá egy kevés vizet, hogy ne száradjanak ki teljesen.
Ilyenkor előbányászom, eddig cserepekben előneveltem, most egy részét kiültettem helybe, de fogok ültetni cserépbe is. Vízszintesen kell elhelyezni a tarackokat.
Egyszer próbáltam kint betakarva teleltetni, nem sikerült.
Lehet, hogy még most sem késő vetni. A Verbena bonariensis elszórt magokból szokott a kertben magától kikelni, és nyáron szépen virágzik. Tavaly egy virágzó rigidát is találtam a veteményesben, az is pár hónap alatt nőtt ki.
Nekünk jó nagy diófánk van majdnem földig érő ágakkal. Szépen nő alatta a kis meténg. Idén a sárga árvacsalán is nagyon szép, bár az foltokban ki szokott kopni. Sose tudom teljesen összegereblyézni a diólevelet, de úgy tűnik, nem nagyon bánják. Lehet, hogy a fenyők alatt is megmaradnának. Igaz, hogy legalább tavasszal kapnak egy kis napot.
Tejesen egyetértek Taormina1-gyel. Képtelen szokásnak tartom, hogy sok helyen telezsúfolják az előkertet fenyőkkel, aztán egy idő múlva sűrű sötét árnyék borul az arra néző ablakokra is, télen-nyáron. Magasan felnyírva pedig nem szépek.
Szia, tudom borzasztó ilyet hallani, meg leírni egy kertésznek, de talán érdemes hosszú távon elgondolkozni rajta: szerintem az elmúlt évtizedek divatjával ellenkezöleg fenyöfák az itt is említett problémák miatt nem valók egy átlagos méretü kiskertbe.
Ha tudnád, milyen antik, nagyapámtól örökölt növényeket ápolok és tartok minden áron életben, tudnád milyen nehezemre esett, de három évvel ezelött kivágtam két óriás, az elökertet uraló 60 éves ezüstfenyöt. Öregek voltak, rondák, betegek, kopaszok, de mégis évekig tartott, míg elszántam rá magam. Se azelött, se azután nem tettem többé ilyet, de nem bántam meg; ma gyönyörü elökertem van mindenféle virágzó évelövel meg hagymással.
Nehéz ügy szerintem mert a fenyőfa meg a diófa alatt szinte semmi nem akar nőni csak vegetál talán ha teljesen kicseréled a földet 10-15cm vastagságban és egynyáriakat ültetsz talán siker lesz belőle . Szerintem nem az árnyék a fő probléma inkább az hogy teljesen megváltozik a talaj tápanyagtartalma és az élővilág is kipusztul.
A kert nagyon nagy, különösen ha dolgozni kell benne, a virágoskert rész kb. 600 nm. Ilyenkor állandóan benne vagyok.Pihenőnapom akkor van, ha esik az eső, az meg mostanában elkerül.
Van a teraszunk előtt egy kb 10 méter hosszú és kb 5 méter széles sáv,amivel nem tudok mit kezdeni.A gond az,hogy a kerítés mellett 2 db magas fenyő és 3 db tuja lakik.Ez a rész csak délelőtt kap napot,akkor is keveset,a fű nem nől ki a fák alatt,a fenyő már felkopaszodott kb másfél métert.Mivel ültethetném be ezt a sávot?Mi marad meg árnyékban,és fenyő alatt?
Hát Iberis,el vagyok ájulva a kertedtől.Nállad minden növény a legjobb formáját hozza.hogyan csinálod?És mekkora a kerted,hogy ennyi gyönyörűség belefér?
Ami az iriseidet illeti,nekem az a hússzínű jön be legjobban.Még nem is láttam ilyet élőben:(
Sajnálom, hogy még mindig nincs szép idő Nálatok! :-( Ma itt hétágra sütött a nap, és szinte már nyárias idő volt, csak a szél volt picit kellemetlen (legalábbis az én gyulladt fülemnek). Azért kimerészkedtem, muszáj is volt, mert eső az nem esik, csontszáraz a föld, úgyhogy locsoltam ezerrel. A szárazság miatt nálunk sajnos pár nap alatt elnyílik minden, úgyhogy most éppen semmi különösebb fotóznivaló nem volt. Vagy már elnyíltak a virágok, mire kimentünk, vagy még nem nyíltak ki. Néhány sima tulit tudtam szedni Anyukámnak, ennyi volt.
De azért a kert, az gyönyörű! Minden harsogó zöld, és tavasz van ezerrel! Ja, a meggyfánk gyönyörűen virágban, csak erről meg mindig az jut eszembe, hogy eddig még ha volt rajta termés, mindig ellopták a meggyet. :-(
Nem ragaszkodom a kékhez, főleg hogy eddig nem is találkoztam a kéken és a lilán kivül más színűvel. Eszméletlen szépek. A bordó, a sárga, a barna, a kék, a fehér, a lila. Csodálatos gyüjteményed van. Bárminek örülök.
Néhány napig nem voltam, mert vendégeim voltak Belgiumból. Most aztán megérek utána olvasni a topikokban. Ismét nagyon szép képeket tettetek fel.
Csal42! Azok a lilás-rózsaszín tuliánok csodaszépek!
iberis! Nem mondod, hogy az íriszek már ennyire kinyíltak Nálad?
taormina1! Nem csak üveget tehetsz a dugványokra. Az 5, ill. 10 literes étolajos flakonok elég nagy cserepekre is rámennek, és a kupakjukat a nagyon meleg időben le lehet csavarni a szellőztetéshez.
Teszek fel én is néhány mai fotót, és ZsuR, Neked külön küldöm, hogyha már Nálatok nincs még jó idő, legalább képről élvezhesd a tavaszt!
Esik az eso es egesz heten fog. Tegnap meg befejeztuk a mulch kihordasat - dog faradtak voltunk, de nagyon jo, hogy kesz. Kiszortam meg egy japan bogar elleni granulatumot is-biologiai "fegyver", nem vegyszer, hanem bakterium, ami elpusztitja a japan bogar larvajat. Allitolag 10-15 evi vedettseget ad - ha az elso ket vben haromszor kezelem a kertet. Meglatjuk. . .
Most kell(ne) menni gyomirtoval kevert mutragyat a fure. . .meg "lime"-ot.
Minden kesik a kertben - a heten volt talan harom szep nap, olyan lelkesen kihasznaltak a novenykek! Azta erre megint jon egy randa het.
Gyönyörű színkavalkád :-) Nagyon szeretnék én is néhányat, szívesen cserélnék Veled , ha fel tudok ajánlani valamit az én virágaimból. Felsorolni nem tudom, inkább írd le hogy mire vágysz, hátha van nekem. Mondjuk a leander az erősségem, de sok szobanövényem és kerti virágaim is vannak, amarillisz hagyma, mini árvácska, ilyesmi.
Az lehet hogy Te nem vagy megelégedve a közeli képeiddel de tény hogy az én közeki képeimtől sokkal jobbak. Persze ha nincsnek szép növényeid akkor még nehezebb lenne képeket készíteni.
Igazán elnéző vagy, de fotósnak gyenge vagyok.A gépem a lehető legegyszerűbb, Olympus FE-120.Ez sem régen van.Közeli képeket nem nagyon tudok vele készíteni, de lehet hogy ez is az én hibám.
Nekem valamilyen Casio gépem van, amolyan középmezőnybe való. Sajnos nem vagyok vele túlságosan elégedett. A macró vagy egyéb közeli képekhez jó, de a távoliak nagyon gyengék, fakók, hamis színűek, életlenek és élettelenek. Házakra pl. jó, de kertben nem. Persze van rajta sok lehetőség, talán próbálkozni kellene jobban.
Szia Iberis, ez komolyan lélekzetelállító! Ezek ugye nem botanikai fajok?
Nekem csak közönséges lila meg sárga van, de nagyon szívesen cserélnék veled még néhány fajt. Eddig azonban csak a sziklakertes témában találkoztam veled, ezért nem tudom, mi érdekel még ezen kívül. A sziklakertben meg nem tudom mi lehetne olyan, ami neked még nincs.
Két dolog biztos nagyon szépek ezek a virágok . Másik az hogy a fotóid is kitünőek. milyen gépel fényképezel? ugyanezt kérdezném "anblok italia"-tól is.
Igen a memóriámmal is komoly bajok vannak. nem cserépbe szoktam tenni hanem ki a szabadföldre a végleges helyére egy kis virágföldel összekeverem a földemet mert nálam nagyon agyagos a talaj. Az a baj amit már az ember százsor megcsinál azt hiszi az másnak is természetes. És általában az apró részleteken buknak el a mükedvelő kertészek mint pl én.
Oh. . .azt itt is kapni, vettem is - es semmi nem lett belole. Vettem cserepben is - az is elmult hamar, es nem magzotta el magat, mint otthon szokott. Ferjem nagymamajanak tele volt vele az udvara. . .nem vett magot, magat szaporitotta.
Ma kerteltem. . .jo az ido, holnapra esot mondanak. Hoztunk mulch-t, es majdnem mindet kiszortuk. UGy nez ki, most szepen letakrajuk azt a bokros reszt amit pat eve kezdtem kialakitani.
Szerintem porcsinrózsa (vagy kukacvirágnak is szokták nevezni). Nagyon kedves kis virág, és a valóban kikelő mag nagy kincs, a bolti nekem sem kelt ki soha...
Közben még eszembe jutott én nem ilyen fóliát szoktam ráteni hanem egy 5 literes befőttes üveget teszek rá és néha leszedem és kézi spricelőből esővizet permetezek rá. Csak a következő tavasszal veszem le az üveget végleg de vigyázni nehogy nap megégesse. Egy üveg alá 2-3 szálat is teszek így biztos a siker.
Igen lehet az én bokrom is igy "készült" A vágás után haladéktalanul el kell dugványozni mert ha kiszárad az ág akkor semi esélye a gyökeresedésre. Dr. D.G. Hessayon könyvéböl szkeneltem.
Léci, mondjátok meg, hogy japán birset lehet-e dugványozással szaporítani, és hogyan. Már régóta szeretnék, és most zsákmányoltam három ágacskát...Gondolom a leggyengébb Incit nem elég neki, fás a szára.
A portulácska nagyon soká kel ki, valamikor május elején, idén talán korábban. Az enyém már "őshonos", és amikor ősz van kíhúzom a töveket, egy lavórba kirázogatom őket, hogy a még benn lévő magok kijöjjenek. Persze ahol volt, ott magától kel ki minden évben. írd meg a címed, majd küldök.
Szia, portulácska magot én is nagyon szeretnék, nekem mindig pechem van vele, pedig nagyon szeretem. Elvetettem megint egy zacsival, már vagy hat hete, de semmi se kelt ki. A tied helybe vethetö? A zacsi szerint az enyém nem.
Cserébe tudok ajánlani másfajta (gyári ) magot, ha megmondod, mit szeretnél.
Csak törpe jó? Nekem ilyen van meg még néhány nem lila de csak akkor tudom melyik melyik ha kinyílt, sajna egyik sem törpe tudtommal. Ezekből adnék szívesen, nekem meg a tiéd tetszik nagyon :)
Hát eltart pár hétig, amíg bizony nagyon csúnya lesz, dehát ez van:-( Vannak benne egyébként örökzöldek, rózsák, évelők és elkerített részek egynyári virágoknak. Sajnos valamit valamiért, de majd csak kibírjuk valahogy:-)
Ősszel építettük ezt a kis virágágyást, főként a tavaszi hagymások iránti igény miatt. Nem volt kis munka, de megérte, most nagy örömünk tellik belőle, ráadásul az utcán sétálók is nagyon élvezik a látványát.
Bocsi. félrevezettelek, rákerestem a google-ban a kisázsiai téltemető egészen más, csak olyan kicsi volt a kép hogy azt hittem ugyanazt a virágot ábrázolja.
Szeretném megkérdezni, hogy hívják a negyedik képen lévő virágot? Sárgaviola? Örömmel fedeztem fel, hogy Csotrog ilyet is csomagolt nekem az őszi találkozásunkkor. Kissé fás szára van, hogyan szaporítható?
Három napig nem voltunk itthon, a kertben fantasztikus változások történtek:
A kis lépcsőzetes kertem már kezdi mutatni igazi képét.
Gyönyörű új virágok nyíltak....
Tavaly vásároltam fehér és rózsaszín nefelejcset, de a kék átporozza, fehér már egyáltalán nem nyílt de rózzsaszín még maradt egy kevés, de a legérdekesebb ahol egy virágzatban jelenik meg együtt a kék és a rózsaszín.
Az utóbbi meg viridiflora, de nem látszanak jól a színek a fotón: az egész sokkal halványabb, világos narancs, és a szirmokon kívül zöldes csík fut végig...
Próbáltam e-mailt küldeni Aquilegia skinneri ügyben és nem lehet kézbesíteni. Esteleg adj valami más címet is. A munkahelyi postámat ma kb 4-ig és pénteken olvasom.
Nemophila discoidalis 'Penny Black'. Egynyári. Ezek összel keltek ki és átteleltek. Tavasszal nem érdemes vetni, tavaly próbáltam és nyáron nem bírta a meleget.
Ma kint voltam a kertbe és megnéztem a pici hunyorokat lefényképeztem párat az öngyujtót a méretek miatt raktam oda ezek valószinüleg a tavaly elnyílott virágok magjaiból keltek ki. És még két képet a hunyorrol.
Biztos tud valaki tanácsot adni. November végén kaptam egy cserép cikláment, most nagyon úgy néz ki, mint aki elhasználta a földjét, kinőtte a cserepét. Átültetném, de nem tudom, milyen földet szeret. Ha valaki ez ügyben tud tanácsot adni, azt nagyon megköszönném. Sőt, már most előre meg is köszönöm.
Ha a folyondárra gondolsz, az meg bizony elég fura, mert annál erőszakosabban terjedő növény kevés van a világon, legalábbis ha megfelelő táptalaja van. Úgy tapasztalom, hogy nálunk, ha rajta múlna, akkor már csak pacsétával vagy mivel lehetne közlekedni a kertben, de a budaőrsi agyagos földben szerencsére nem érzi talán annyira jól magát. Valamikor régebben egész regény írtam róla itt a fórumban, mert nem az vele a fő baj, hogy buján nő a koronája, hanem az, hogy akár tíz méterre a tőtől a fűben meg minden lehetséges helyen a földből nőnek ki a gyökeréről feltörő hajtások. De olyan iramban, hogy egyszer már két év alatt koronás fát csináltunk belőlük, de nagyon rossz helyen volt és kivágtuk fájó szívvel. Én azokból csinálok ha kell kis töveket, hiszen állandóan kiszúróval kell üldöznöm őket. Ha a szomszédnénidnek nincsenek ilyenjei, akkor nem nagyon szeret arrafelé ez a növény. Mi, bár nagy vágyam volt és még most is szeretem azért, de tervezzük a likvidálását és helyette futórózsa ültetését.
Az angyaltrombita nem fagyálló! Én ősszel az első talajmenti fagy után kiásom, gyökerét megmetszem-mert nem tudom akkora földlabdával becipelni a téli helyére (pince vagy fűtetlen de nem fagyos helyiség)-, a koronáját is megmetszem, aztán egy vödörbe teszem és bemegy nem fűtött helyre. Télen időnként meglocsolom, tavasszal újra kiültetem. Nagyon hálás érte, óriásira szokott nőni (kb. 1.5 -1.8m magas), és rengeteg virágot hoz.
Bocs, természetesen ebben igazad van; félreértettelek. Úgy gondoltam, az elötted szóló a trombitacserjére, vagy -folyondárra gondolt, erre a szerzetre vonatkozott az én hozzászólásom.
A daturákkal pontosan úgy járok el, mint te (A Daturásban írtam sokat erröl, ott láthatók is a növenyek, amint a pincében telelnek), kivéve a vízben gyökereztetést. Avval nagyon kell vigyázni, könnyen berohad. Én orvosi szénnel bekenem, aztán néhány hétig szárítani szoktam, mielött vízbe teszem.
Hát azt nem figyeltem meg de mivel ez most téma ha meglátom akkor jelentkezem.De egyébként nálam is a gazolás miatt szoktak eltünni a pici hunyorok csak véletlenül marad meg egy kettő.
Az angyaltrombita nem fagyálló! Én ősszel az első talajmenti fagy után kiásom, gyökerét megmetszem-mert nem tudom akkora földlabdával becipelni a téli helyére (pince vagy fűtetlen de nem fagyos helyiség)-, a koronáját is megmetszem, aztán egy vödörbe teszem és bemegy nem fűtött helyre. Télen időnként meglocsolom, tavasszal újra kiültetem. Nagyon hálás érte, óriásira szokott nőni (kb. 1.5 -1.8m magas), és rengeteg virágot hoz.
'Nekem a ( vajon ki tudja miért) fekete hunyor nevezetű, fehéret virágzó fajtám van.'
Nem a virágjáról, hanem a gyökerének színéről kapta a nevet Linné bácsitól... Egyébként meg mérgező és bőrirritációt okoz - na nem Linné. ;-P Szétnéztem az erdőben, a kinyíláskor liláskék virágok már erősen zöldülnek, és egy-egy helyen látom már a magokat is fejlődni, ez eddig még fel sem tűnt, bár az is lehet, hogy eddig még nem hajoltam le hozzájuk eléggé... ;-))
Anemone-nak hívják. Vettem az OBI-ban, mikor kínjukban leárazták 200Ft-ra a hagymáikat.
Nagyon bejött. A törperózsák közé ültettem, ott most van életterük, aztán biztos nem fog ártani egy kis árnyék, meg a rózstáp jó lesz a hagymáknak.:-))
Vettem egy csomó Crocust is, későn ültettem ezért, így aztán van ami még csak most virágzik.:-)
Ha az angyaltrombitáról van szó, akkor vizben meg lehet gyökereztetni zöld szárú hajtását : kb 25-30 cm hosszú hajtás megy egy ásványvizes flakonba, a flakont be kell bugyolálni valamivel, hogy a hajtásvég sötétben legyen, kb 1 hónap alatt szép gyökeret ereszt és akkor ki lehet ültetni, vagy cserépbe lehet tenni. Rengeteg viz kell neki és félárnyék. Ha most elkezded, akkor még az idén virágozni is fog. A hideget nem szereti, én a több éves angyaltrombitámat már kiültettem, de látom,, hogy még fázik, de azért vannak szép hajtásai.
Én is drágállottam annak idején, pedig akkor még ezer alatt volt...
A jó hely: amit Zalában vadon találtam, fák, bokrok alatt élt, de egy tisztás szélén.
Ezért a kertben hasonló helyet, meg jó humuszos földet biztosítok nekik. A vad talán azért adta fel, mert agyagosabb talajhoz volt szokva? (Vagy csak megsértődött, mert a fehérvirágút mindig jobban csodáltam?)
A pirosakat is mindig megcsodálom a katalógusokban, de ott hamisíthatják a színeket, ezért csak személyes ismeretség után vennék.
Még valamit: a földjük humuszos legyen, de ne savanyú.
Az lehet, itt azt írja az írás, hogy egy évig is eltarthat a csírázás és ha gyorsítani akarjuk (ti. szimulálni a valóságot), akkor 3 hónap szobahőmérsékletet kell 3 hónap hűtőszekrénnyel váltogatni, és akkor lesz belőlük valami - talán. Hehe, azért próbálkozom, mindenesetre bíztató, hogy már valaki látott magról kelteket... :-) És tényleg négy év alatt lesz belőle virágzó egyed, vagy ez még egy korai kérdés? ;-P
Örömmel hallom ezt a hunyor tőosztást! Ugyanis elég drágán osztogatják, most vettem a piacon egy kis tövet ezresért. Fehér, állítólag piros-cirmos középpel. A pirosat 1500-ért adták. Jó lenne majd csereberélni! Feltéve, ha meg is marad nálunk, remélem jó helyet találtam neki.
Nekem a ( vajon ki tudja miért) fekete hunyor nevezetű, fehéret virágzó fajtám van. Volt régebben egy zalából begyűjtött büdös hunyorom is, de az nem szeretett nálunk, pár év alatt eltűnt.
A korzikai talán egy jó fagyos télen tűnne el - már ha lesz még olyan.
Más: nekem az idegeimre megy ez az Indázás. Be vannak tab-ozva a kedvenc topikjaim, de amikor újra bejelentkeztet, elküld a fórum kezdő oldalára. Grrrrrrrrr!!!!!
Hát én azért mondtam hogy magról szaporodik mert én nem szoktam összeszedni a magokat de a növény körül apró pici növények kezdenek el nőni amiből már több ismerősömnek is adtam.
Igaz, hogy ennyi virágzó gyönyörűséget itt még nem látni, mint amit az elmúlt néhány napban feltettetek, a Scillák és a Chionodoxák még tartják magukat és a magnóliák is most kezdenek csak virágozni, úgyhogy inkább csersznyéztem. :-)
OutdownS, a hunyorból milyen fajta van neked? A sima fehér? A korzikairól van-e tapasztalatotok? Itthon érdemes vele próbálkozni?
Jó lenne, ha így lenne, mert az egyik legkedvesebb növényem, szívesen teleraknék vele minden félárnyékos helyet.
Eddig töosztogattam őket, és jelenleg 16 csomóm van az eredetileg vásárolt egyetlenből. Ahogy néztem, ezekből is lehet már szétszedni.
Nagyon szépen virágoztak már november végétől kezdve, és még tartanak a virágok, de már megszínesedtek. Az árnyékosabb helyen levők fehérből halványzölddé váltak, akiket több téli nap ért előbb rozsaszínes-lilás pöttyöket produkáltak, majd utána zöldültek.
Majd lesem a magokat, és megpróbálkozom a vetéssel.
Addigi is ajánlom mindenkinek a tőosztást - egyszerű, csak erdei körülményeket kell nekik adni.
A produktivitásom igencsak ingadozó. Tegnap végre elvetettem a kőkockákat a veteményes ágyások köré, meg kihordtam pár talicska komposztot, meg kísérletképpen elővonszoltam és átültettem két leandert - a ház déli falánál talán nem fáznak meg. Ma meg idebent lazsálok, mondván: lóg az eső lába, nem érdemes kihordani a szerszámokat, mert akkor rögtön elered. (Lehet, hogy elpatópálnésedek?)
Még olyan fura ez a nagy ráérés... (de nem rossz).
Aszongya, hogy: 'A hunyor magról könnyen szaporítható.' Tutira tuti???? Remélem, Te próbáltad már és bejött, mert én éppen ezzel hadakozom, és az írás sem kecsegtet túl sok jóval: Helleborus magról Szóval, mik a tapasztalataid, csak hogy tudjam, mire készüljek?
Jééé, TopicAnyánk visszatért! Szijjja!!! :-DDDD Viszontlátásod örömére kimegyek egyet fotózni, bár a többiek már kiörvendezték magukat. ;-P Remélem, a kert szempontjából (is) produktívan fog telni az idei szezon - vagy csak ücsörögsz majd a diófa alatt, ecsettel a kezedben? ;-)
A 2003-as Office-ban van picture manager. Nyitsz egy intézőt. Jobb egérrel kattintasz a kép ikonján. A megjelenő menüből társítás. A társítandók közül kiválasztod a Picture Managert.
Kép menüpont/ átméretezés. Jobb oldalt előre beállított szélesség * magasság kiválasztod a 640*480-at majd OK. Mentés másként. Kapsz egy új jóval kisebb feltölthető képet.
Köszi, hogy kisegítettél, mert én bizonynem tudtam a nevét. De mindenben igazad van, a telet tényleg jól bírta, főleg ezt az enyhét. És igen szapora volt, mert múlt nyáron még fele ekkora se volt. És tényleg megmarad a zöldje nyáron végig.
Az a lobélia, amit mutattál, nekem is kedvencem, megismertem, és a nevét is tudom. Mi a virágboltunkban az egynyári palántákkal szoktuk árulni. Kb 2 hét múlva szerintem lesz is a piacon, s hozzuk. De szégyen szemre az évellőknek, a sziklakertieknek nem nagyon tudom a nevét. Sürgős pótolnivalóim vannak, úgy látom. :-) Majd jövök ide tanulni! :-)
A lobélia egészen más, nem évelő, de magról szaporodó. Ez a pázsitviola tényleg megfelelő, nem túl napos, inkább keleti helyen nagyon szépen terjed, kb. egy hónapig is eltart a virágzása, aztán szép zöld. Én is szeretném vele befuttatni ezt az agyagos, napos helyen lévő rézsüt, de itt nem nagyon igyekszik:-)
Tudom, nem engem kérdeztél, de talán segíthetek.Ha jól látom pázsitviola- Aubrieta cultorum. Korán és hosszan virágzik. Ha nincs őrült hideg, télen is zöld marad. Jól terjeszkedik, nem kényes, ideális talajtakaró. Évelő.