Keresés

Részletes keresés

isty66 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 1481

Valahogy sejtettem hogy ez lesz. Akkor ha mindenigaz, nem is fog neki kelleni semmiféle táp, sem védőellenállás, sem pedig feszültségosztó? Lomexbe bevittem az eredeti Tungsram fotocellát, majd lehidaltak, és adták ezt a kettőt. De akkor viszem a cikkszámot és konkrétan ezt fogom kérni. Érdekes módon a TEPT 4400 produkált valami hangot, de épp csak suttogást teljes hangerőnél, valószínűnek tartom hogy csak a saját interferenciáját modulálta, mert közben a zaj üvöltött a hang alatt. Ismét köszönöm a segítséget, úgy érzem hogy művelődnöm kell még a témában hogy valóban tudjak erősítőt és rádiót szerelni, ne csak kontárkodjak :D

Előzmény: Fényhang (1480)
Fényhang Creative Commons License 2016.12.09 0 0 1480

Fototranzisztor ilyen célra nem felel meg, mert ahhoz komplett erősítő áramköri felépítés kell.

Kivitelük is eltér a kívánatostól, lencsés eleve nem jó, sík felület kell, ami kellően leképezi a hangcsíkot a filmről.

Azért írtam fényelemet, mert a fotodióda, ha fényt kap, mintegy elemként viselkedik, tehát feszültséget ad ki. Ha ez a fény modulált, vagyis változó, akkor a filmhangot le lehet ezzel olvasni, megfelelő elhelyezés és beállítás után. Felerősítve ezt a fényváltozást, megkapjuk a filmen lévő hangot.

Ha továbbra sincs jel, akkor a csöveket sem ártana ellenőrizni, vagy csak simán cserélni újakra, vagy legalábbis jó csövekre. Érdemes lenne feszültség mérésekkel végigkövetni az erősítőt, hogy megfelelőek-e a csövek munkapontjai, nincs-e szakadás valahol.

Üdv!

Előzmény: isty66 (1479)
isty66 Creative Commons License 2016.12.08 0 0 1479

Most tettem bele egy BPW17N féle fototranzisztort, és eddig meg se nyikkan. Ha jól sejtem ennek kéne valamiféle tápfeszültség nem? Olyan 3-5 volt körül ha sejtelmem nem csal. Ezenkívül még van egy TEPT 4400 optoelem itthon.

Előzmény: Fényhang (1478)
Fényhang Creative Commons License 2016.12.04 0 0 1478

Az IPP75 fotodióda, vagy fényelem helyett, bármilyen más típusú is megfelel. Régen ez volt egyszerűen beszerezhető.

Budapesten sok üzletben lehet fotodiódát(fényelemet) venni, nem drágák. A lényeg, hogy beférjen oda, ahol a legjobb a fény-összegyűjtési lehetőség, vagyis minél közelebb a filmhez és rögzíthető legyen.

Az a jó, ha nem pont merőleges a filmre az érzékelő felülete, hanem kb. 75-80fokos szögben éri a fény.

Jól felhasználható a BPW34, vagy BPW41N típusok, bár eltérő a kinézetük, a Lomex-nél kaphatók.

Üdv!

Előzmény: isty66 (1477)
isty66 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 1477

Először a saját fotocellájával próbáltam ki, majd kivettem, és levettem a cellafeszültséget, utána kötöttem rá a telefonomat. Kerstem neten azt az IPP75 diódát de sehol nem találtam helyet ahol tudnék venni. Ismer esetleg egy boltot ahol biztosan van? Majd még méricskélem azt a fénycsíkot, de nekem jónak tűnik, penge éles és izzó fehér fényű. Az erősítőre tettem másik hangszórót de úgyis kicsit érces maradt a hangja. Megnézem mindkettőt másik erősítőn is.

Előzmény: Fényhang (1476)
Fényhang Creative Commons License 2016.12.04 0 0 1476

A fénysávnak keskenynek kell lennie, a hangcsíkon, ha áll a film, akkor láthatóan le kell fednie a hangcsíkot a filmen. A réskép, ami a filmre kerül kb. 17-20mikron széles résnek a kivetítése, a kivilágításnak is egyenletesnek kell lennie.

Nem értem, most fotocella van még benne, vagy már fotodióda?

Lekötötted a cellafeszültséget, de "saját pirosbúrás hangeleme" volt még benne? Így nyilván nem lesz hangja.

A fotodióda pedig egy kb. 4x6mm-es méretű egyik oldala az fekete, a másik olyan színjátszós, az a fényérzékeny oldala, annak kell a film felé néznie, a piros pötty, az erősítőcső rácsára megy, a csatolókondenzátorán keresztül. Ezt a fotodiódát lehet közvetlenül a film mögé rögzíteni, ahol átvilágítja a hanglámpa a filmet a résobjektíven keresztül.

Ki kell próbálni, hogy a hangsugárzó egyáltalán jó-e, valamilyen másik erősítővel, mert az is lehet hibás.

Üdv!

Előzmény: isty66 (1475)
isty66 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 1475

Csináltam képeket de semmi nem látszik a fénycsíkból. Ahogy én látom az egy határozott vízszintes egyenes vonal, hófehér színben. A kapcsolóra én is gyanakodtam, középállásban volt, kicsit megcsiszolgattam az érintkezőket,és befújkáltam kontaktjavítóval, tanulva az Unitra hasonló emeletes tárcsás kapcsolójának rossz vicceiből. Potmétereket is megfújkodtam kontakt cuccal. A cellatápot lekötöttem róla, és tettem rá egy rögtönzött jack dugót, telefonról szól a zene, halkan egész szép, de ott elnyomja a gép csörömpölése, hangosabban sem lehet sokmindent hallani,de legalább rettenetes minőségben, hangosabb futamok a diótörőből erősen recsegnek, mintha egy kis erősítőre egy nem hozzá méretezett hangszórót kötnék, de ez állítólag a saját táskás hangfala. A saját pirosbúrás hangeleme volt még benne, stroboszkóppal megnéztem, igen gyönge válaszra méltatott csak. Arra gyanakszom hogy talán egyik-másik kondenzátor halála teszi tönkre a hangzást, a gyári hangelem meg régóta halott.

Előzmény: Fényhang (1474)
Fényhang Creative Commons License 2016.12.03 0 0 1474

Nem tudom, hogy áll a hangleolvasó része, képet tudnál betenni arról, hogyan világít a hanglámpa a filmre?

Milyen üzemmódban van a kapcsoló, amivel lehet a cellát, illetve más műsorforrást kapcsolni, illetve jó-e a kapcsoló?

A fotodiódáról ha ez került bele, lekötötted a 100V-nyi cella-előfeszültség vezetékét?

A rajz alapján, ha az első cső rácsához érintenénk egy 10kOhm-os ellenálláson keresztül a kezünket, igen erősen búgnia, gerjednie kellene, ezt ki tudod próbálni?

De óvatosan, az erősítőben 250-300 Volt feszültségek vannak!

Üdv!

Előzmény: isty66 (1473)
isty66 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 1473

Hát hangja az nincs. Az erősítő szerintem működik, mert a jel bemenetet taperolva pattogó hangot ad, a potméter is recseg ahogy kell, de még csak mormogást se lehet hallani ahogy fut a film. Zseblámpára van halk dünnyögése, de a saját rendszerével semmi. A kis tükröt is megpucoltam. Fotodióda lehet a hibás?

isty66 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 1472

Na sikerült, beröffent, hörög kattog mint egy selejtes kraz, eszi szépen a szalagot, erősítő úgy néz ki működik, búg, ha közelebb megyek egyre jobban búg, lámpával villogtatva meg szépen hallani az ütemet. Filmmel még nem próbáltam, mert mire eljutott volna a hangig széthullott a megjavítgatott dörzskerék, úgyhogy kénytelen leszek esztergálni egyet. A segédfázis kondi meglepetésemre működőképesnek tűnik, mert rendületlenül tartja a fordulatszámot a motor. Lámpák világítanak, csövek fűtenek. Mindenkinek köszönöm a segítséget! :D Már csak azt a dörzskereket, meg a kettős belépőgörgőt kell pótolnom, és remek.

isty66 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 1471

Lehet hogy az lesz, de még meglátjuk. Ilyen olyan alkatrészt elő tudok állítani, préssel vagy esztergával. Mint kiderült van egy ismerősnek egy trafója a tertához, úgyhogy szerintem nem szórakozok az átalakítgatással. Ha néha néha bekapcsolom és megnézek egy filmet szerintem sokat mondok, hangulatgépnek jó, de nem mindent ezen fogok nézni :D Még a dörzsgumit kell kiváltanom vagy megjavítanom és elvileg nincs több baja, csak beállítgatás. Habár a legfelső dupla görgő ahol a szalag belép ugylátom hiányzik. 

Előzmény: TLB Józsi. (1470)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.29 0 0 1470

Én a Kádárféle könyvben ezt a kapcsolási rajzot találtam. Az alkatrészek alapján be lehet azonositani, hogy ez a   BM 2005 Gépé,vagy másiké.

Pedig, ha vetíteni is akarsz, nagy valószínűséggel még pár gépet be kell szerezned. Nekem kb. 25-30 db 16 mm es gépem van. Ennek nagyjából a fele TERTA gép. Én már csak akkor veszek gépet, ha nagyon olcsón adják. A Vaterán most is vannak TERTA gépek. Nem arra gondolok, amit évek óta hirdetnek 185 000 Ft ért. A 9 000 Ft ért hirdetett sem ér szerintem többet 3 000 Ft nál. Van egy másik, amire tettem 1500 Ft, de nem értem el a minimálárat. Kíváncsi vagyok lesz e rá több jelentkező? Ha nem, lehet, a 2 000 licitet még megkockáztatom. Többet nekem nem ér.

Előzmény: isty66 (1469)
isty66 Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1469

Ez a kapcsolás az övé lehet? A csövek úgy stimmelnek de itt hatot mutat a gépben meg csak öt van.

Előzmény: isty66 (1468)
isty66 Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1468

Hát ilyen félig ajándék típusú dolog volt. Ő meglátta rámgondolt és elhozta én meg adtam neki egy ötöst boldogságomban. Igazán ezért is vettem, mert szeretem ha elfoglaltságomban valami értelmeset csinálok. Eddig felújítottam egy Videoton Szimfónia rádiót, és egy Melodyn rádiót, egy Unitra ZRK M2405 S szalagosmagnót, egy Videoton nememlékszem szalagosmagnót, és egy 64-es Supraphon táskarádiót. Egy kis mozigépet mindig akartam, nem leszek óriási gyűjtő, de egyet szerettem volna, most itt az alkalom.

Előzmény: TLB Józsi. (1467)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1467

Úgy látom meglesz a téli elfoglaltságod. Mire kész leszel vele, addigra talán izzót is sikerül hozzá szerezned. Ahogy elnézem, ez a gép lett volna inkább megfelelő donornak. Néha olcsón sokkal jobbakat lehet találni. Veted, vagy kaptad valakitől? Az adattáblát nem kellett volna lefesteni!

Előzmény: isty66 (1465)
isty66 Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1466

Ja és a hátlapon a két saru csak ideiglenes megoldás, késes biztosítéknak, mert abból van százezermillió, üveg meg csak egy. :D Sóherság van..

Előzmény: isty66 (1465)
isty66 Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1465

Itt van pár kép, néhány a jelenlegi bajokról. Van egy kép egy kondiról, ami a hangkimenet csatlakozói környékén van. Egyik lába elszabadult, és valószínűnek tartottam hogy a közelben futó testvezetékre megy rá, nemtudom biztosan így van e. Látszanak méretek, meg a kondenzor, meg sok egyéb. Nincs sok gond vele, csak ami van az fejtörést okoz. Kiderítettem hogy a kis G6.35 izzók ilyen 500-600 watt körül masszív 10-20 órás életképességűek, úgyhogy kénytelen leszek szerezni P28-as izzót 220 voltra. Honnan lehet és mennyiért, ha valaki netán tudja?

Előzmény: TLB Józsi. (1464)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1464

Fotókat nem tudsz mellékelni? Ha közelebb lennél hozzám, tudnék segíteni.

Vegyél donornak pár ezer Ft ért egy másik gépet. Bár lehet, abban is ugyan azok lehetnek a hibás alkatrészek.

Előzmény: isty66 (1463)
isty66 Creative Commons License 2016.11.27 0 0 1463

Megmértem, nemtudom mekkorának kéne lennie gyárilag, az a motorvégi gumihajtány nálam 30 mm átmérőben. Ha jól számolom akkor olyan 35-36 mili kéne legyen. Van valakinek ötlete?

isty66 Creative Commons License 2016.11.27 0 0 1462

Lehet rápróbálok, mert nem hangzik rosszul, csak még összerakni sem tudtam, mert a motor végén azt a kis vackot valahogy meg kell oldjam, utólag a motort berakni meg lehetetlen.

Előzmény: Varlaisaran (1461)
Varlaisaran Creative Commons License 2016.11.27 0 0 1461

A lámpa dologhoz egy ötlet, hátha lehet neked is egy alternatíva. Halogénesítésre nem gondoltál? Mezei 24V halogén, 200W környéke, kis trafó szépen elhajtja, könnyen akad pótizzó (akár többféle is), kevesebbet is fogyaszt, fénye is jobb. Nálam a batárnagy 35ös gépemben egy ilyen megoldás van: 250W halogénizzó,  Lada lámpafoncsorral, minden szépen tengelybe hozva és tökéletesen elég arra a pár méterre amire vetítek otthon. Sőt, ha jól tudom a Tertákat annakidején gyakran módosították is halogénesre. Csak egy ötlet.

Előzmény: isty66 (1460)
isty66 Creative Commons License 2016.11.27 0 0 1460

Találtam mégegy hibát.. A motor tengelyén van az a valamikor feltételezhetően gumitömb ami forgatja a pillát. Az azthiszem kissé elkopott, mert a propeller már beleér a házba ha összetolom annyira. Azzal mit lehet kezdeni?

isty66 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1459

Szadán, Gödöllőhöz közel. Most kezdtem el kicserélgetni a kapcsolók vezetékeit, mert megszabadultak kabátjuktól.

Előzmény: TLB Józsi. (1458)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1458

Úgy emlékszem, valamelyik Kádár Géza Rádiókészülékek kapcsolási rajza könyvben van, de csak az erősítőről. A többiről: kapcsoló, izzó, motor nem szükséges kapcsolási rajz. Merre laksz? Hátha van a közeledbe aki segíteni tudna!

Előzmény: isty66 (1457)
isty66 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1457

Értem. Akkor szerzen kölcsönbe egy 110-es tápot, és megnézem hogy hogy bírja alapjáraton a gép. Azért gondoltam előtte megoldani mert meg kell tekercseljem a trafót és nemtudom hogy 1000 wattra tekerjem vagy elég csak 250-re. De szerintem a szomszédnak van egy 110-es trafója, azzal kipróbálom lámpa nélkül. Esetleg akadna egy kapcsolási rajz valakinél?

TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1456

Hasonló a véleményem, csak nem akartam ennyire részletezni.

Előzmény: Fényhang (1455)
Fényhang Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1455

Ezt az izzót erősen hűteni kell, mert percek alatt tönkremehet.

Nem ártana előfűteni, hogy bekapcsoláskor ne hirtelen kapja meg a 230V-ot, mert azonnal kiéghet.

A megoldás nehézkes ehhez az izzóhoz. Tartót kell készíteni a foglalatához, optikai tengelybe és fókuszba beállítani, hogy jó fénye legyen, nem egyszerű. Az izzó előtti kondenzor mozgó lencséje van az izzó felől, mert a nagy hőtől némi mozgástér kell ott, hogy ne repedjen szét.

Ha a többivel is sok a gond, akkor inkább add el ezt a gépet, mint feleslegesen beleölj sok pénzt az átalakításba, ha nincs hozzá semmi kiegészítőd, tartozékod. Alap-objektívek, objektív-gyűrűk, szélesvásznú előtét, vagy torzító-meg a tartója, avagy rectimascope-objektív, ezek nélkül nem ér semmit a cucc.

A hangsugárzó, filmtekercselő, üres orsók, filmragasztó-prés, szalagos-ragasztó (szélesebb cellux igen jó), gépállvány, vetítőfelület- ami lehet fehér, vagy gyöngyvászon, vagy sima fehér fal - ezek mind szükségesek az üzemeltetéshez.

Továbbra is sok sikert!

Üdv!

Előzmény: isty66 (1453)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.26 0 0 1454

Ha nincs jobb, ilyesmi is belebarkácsolható. Fölösleges lenne 1000 W! 500 is bőven elég. Előbb működjön az erősítő és a motor! A fény a könnyebbik dolog.

Előzmény: isty66 (1453)
isty66 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1453
Előzmény: isty66 (1452)
isty66 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1452

Én erre gondoltam, ez 6,35 foglalat vagy mi a világ, boldog boldogtalan ebbe gyárt izzót. Milyen ötlet?

Előzmény: TLB Józsi. (1451)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1451

500 wattos izzó bőven elég! Nem könnyű belevaló égőt sem találni. P28 as foglalata van.

Előzmény: isty66 (1450)
isty66 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1450

Oh én azthittem a motor a trafó után kap valami feszkót. De akkor kénytelen leszek megcsinálni azt a trafót. Van egy itthon, jó nagy, de akkor át kell tekerjem mert valahol zárlatos. Akkor vegyük sorba, kell egy kb 300 wattos trafó 110 re, egy bemenet 220-nak a lámpához, és valószinűleg egy fotodióda csere. Ez leegyszerűsíti mert nem akartam egy külső trafót használni hozzá, de kénytelen leszek. Nem akkora katasztrófa. Néztem lámpát hozzá 230- as 1000 wattos, jó lehet hozzá?

Előzmény: TLB Józsi. (1449)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1449

Ami a gépben van trafó az csak az erősítőé és a hanglámpáé. A motor a kívülről kapott 110 volttal működik. A motort is áttekernéd???? Túl bonyolítod a dolgot! Meglátásom szerint, ha belenyúlsz, akkor abból már nem lesz vetítőgép. Szerezz egy kisebb 110 voltos trafót, ami a motort és az erősítőt elbírja. Próbáld ki, hogy a motor és az erősítő egyáltalán működik e. Ha nem, szerintem kár vele foglalkozni. Ezek után, hogy az izzó is megkapná e a 110 voltot azt műszerrel is megnézheted. Ha eddig eljutottál és minden rendben, akkor gondolkozhatsz azon, hogyan és milyen feszültséget kapjon a vetítő izzó.

Vannak filmjeid is? Üres orsók és hangszóró? Ezek nélkül a működő gép sem ér sokat.

Előzmény: isty66 (1448)
isty66 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1448

Köszönöm az infókat! Az eredeti kapcsolók elviselik a 220-at? Azon gondolkodtam hogy a saját primerjét megtekerhetném 220-ra, és az izzót is 220-asra cserélném, így a saját trafója csak a belsőségeket látja el, tehát elég neki egy vékonyabb szekunder is, a lámpa meg közvetlen a primerről megy. Esetleg van valakinek kapcsolási rajza? A vezetékek fele elbomlott vagy kicsit megpörkölődött, és magamat ismerve össze vissza fogom kötögetni az új vezetékeket.

Fényhang Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1447

Fotocella helyett IPP75, vagy 1PP75-ös fotodiódát alkalmaztunk sok hasonló gépben és remek lett.

A fotocella ablakába kell beragasztani úgy, hogy a filmről minél több fény a fotodiódára menjen rá.

Bekötésére figyelni kell, a gépben a cellafeszültéget le kell vágni, nem kerülhet a fotodiódára tápfeszültség, nincs arra szüksége.

A hangcsíknak a filmre merőlegesen kell állnia, a hangcsíkot a hanglámpa egy keskeny sávban világítja át, amit úgy kell beállítani, mérőfilm és műszerek nélkül, hogy a lehető legtisztább, legnagyobb hangerőt és legtöbb magashangot halljuk.

Ekkor a réskép helyzete és a fókusza megfelelő. Ha  a hang torz, vagy egyéb hibák hallhatók benne, akkor végig kell nézni a hangletapogató részt, hogy kellően tiszta-e és nem lötyög a tengely, nem üt, nincs szórt fény, ami a fotodiódára bevilágítana.

Ha az erősítője jó, akkor a hang szépen szólal meg, nincs morgás-búgás, recsegés, nincs motorcsónak-hang, ami gyenge csövekre és öreg kondenzátorokra utal.

Sok sikert!

Üdv!

Előzmény: isty66 (1445)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1446

A fotocellát kilehet váltani fotodiódával. Hogy milyennel és hogyan, azt nem tudom. de volt ismerősöm aki megcsinálta és szerinte sokkal jobb lett a hang minősége. Ő sajnos már nem él, de biztos akad itt olyan hozzáértő aki segít ebben.

Szerintem, ha működik rendesen az erősítő, nem kell a kondenzátorokat sem bántani.

Van olyan TERTA gépem, ahol 220 voltos vetítő ízzót tettek be és külön csináltak neki egy 220 voltos csatlakozást. Így a motornak és az erősítőnek elég egy kb 250 VA-os trafó. Külalakra az sem kisebb az eredeti trafónál. De ilyet könnyebb találni. lehet egy 2X110/ *** akárhány voltos trafó is. A primertekercs egyik vége és a közepe közül levenni a 110 voltot.

Előzmény: isty66 (1445)
isty66 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1445

Ja és amit még elfelejtettem, hogy a fotocellát hol lehet kapni hozzá, és mennyiért? Vagy van rá mód hogy valami időtálló modernebb rafinériával kiváltsam? 

isty66 Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1444

Gondoltam én tekercselem újra. Kaptam egy jó nagy vasmagot, valamikor egy tápegység lehetett mert jön belőle 2-3-4-6-12-24 volt. Ezt gondoltam újratekercselni itthon. Még számolgatok hogy befér e annyi vezeték, meg vasmag méreteket, menetszámokat stb... A kondenzátorokat honnan tudom hogy cserélni kell? Olyan okos multiméterem nincs ami tudna ilyet. 

Előzmény: TLB Józsi. (1443)
TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1443

Nem fárasztottál!

Nyugodtan tedd máskor is. Ha tudok válaszolok. Legalább kicsi él a fórum.

Nem hiszem, hogy lenne olyan rádió, amiben amiben 1000 W körüli trafó lenne!

A résoptika fénye vízszintesen vetítődik a filmre. Ha elállították akkor előbb szemre kell jól be állítani. Utána próbálkozni finomítani, hogy a legjobb hangot adja. Biztos van műszeres beállítási mód is. Ha van aki megcsinálja. 

A fotocellával ugyan ez a helyzet. Ha jó vele a hang, akkor biztos jó.

A kondenzor lencsét meg kellene nézni egy pár gépben, hogy milyen állásban van betéve, de szerintem ennek nincs jelentősége.

Előzmény: isty66 (1442)
isty66 Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1442

Köszönöm a gyors válaszokat uraim.

Van egy kis könyvecském, Magyari Béla Rádiótechnikusok zsebkönyve. Jópár rádiót visszahoztam már az életbe, egyet kettőt nem sikerült, azok trafói megvannak, így gondoltam áttekercselem az egyiket 110 Voltra. De akkor ha 1100 wattra tervezem a trafót az a csúcsokkal együtt is délcegen viseli majd a terhelést igaz? 

Másik kérdésem, valaki nézegette már a fotodetektort multiméterrel? Igen rosszul néz ki kívülről, az a belső piros plexi meg mintha nyakon lett volna öntve higítóval. Ennek ellenére közvetlen erős fényre generál 0.5 Voltot, szobalámpa alatt 2 méterrel pedig olyan 180-200 milivoltot ad és azonnal reagál a legkisebb fényáram változásra is. Ez még jó lehet?

Még két kérdés és megszünök, a lámpaházban a lencsetartó cső a szétszedős felével a film vagy a lámpa felé néz? Másik pedig a fényhangcsík olvasójának optikája azt a vékony fénysávot a filmre hosszanti vagy keresztiránt kéne vetítse? Úgy raktam össze ahogy szédszedtem, de van egy gyanúm hogy valaki belekontárkodott előttem mert a csavarok csak be voltak vágva a dobozba és minden lifegett rajta mikor elhoztam.

Elnézést a fárasztásért, köszönöm!

TLB Józsi. Creative Commons License 2016.11.23 0 0 1441

750 W-os izzóval max 1000 W az áramfelvétele a gépnek. Az eredeti transzformátorai un. autótrafók voltak. Vagyis nincs külön primer és szekunder tekercs. 1 db 220 voltos tekercse van és az van középen megcsapolva. Voltak szabályozható transzformátorok is. Mivel főleg vidéki hálózatokon a hálózat végén már csak 190 volt maradt a 220 bol.  Néhány kép a TERTA gépekhez használt trafókról.

Előzmény: isty66 (1439)
Fényhang Creative Commons License 2016.11.23 0 0 1440

Annakidején egy 220/110V-os 1kVA-es, tokozott transzformátor volt hozzá mellékelve, aminek a kimeneti feszültsége szabályozható volt bizonyos határok között és egy műszer mutatta a 110V-ot.

Tehát 1000VA-es transzformátort kell tekerned, nem lesz olcsó, sem könnyű, sem kicsi.

Lehet Autotranszformátort is készíteni, az egyszerűbb és olcsóbb, de vigyázat! életveszélyes lehet, mert nincs elválasztva a hálózattól.

-

Az ELKO-k kidobálásval azért Én várnék, megmérném azokat előtte.

Sok sikert!

Üdv!

Előzmény: isty66 (1439)
isty66 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 1439

Üdvözletem!

Nemrégiben kaparintottam meg egy Terta Sound 2005-ös modellt, most csinálom a felújítását. A külső munkákkal már majdnem megvagyok, még összerakni kell, és bezsírozni ezt-azt. A kérdésem hogy nem e tudja valaki hogy mekkora áramot vesz fel a gép? Transzformátort készülök hozzá tekercselni, de nem tudom mekkora áramokkal számoljak, az izzó 750 W, de az a motor nekem szemileg sugallja hogy egy millió Ampert is kész felvenni ha van honnan. Elkókat szerintem így szabad kézből gallér mögül ahogy Kazal úr mondotta egykor, dobom ki és teszek bele amit kapok helyette.

Üdvözlettel: Beréti István

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.25 0 0 1438

üdv! Nincs véletlenül valakinek egy olyan objektív adaptere, amit a terta gépek felújításakor adtak, vagyis egy kívül 52,5 belül meg 32mm-es, aluminiumból esztergált cső-bigyula? Nincs nagy kedvem most elslattyogni a metalloglobuszba, és esztergálni egyet, egy fél nap rámenne erre a hülyeségre, hátha van valakinek felesleges...

enjoe Creative Commons License 2016.10.23 0 0 1437

Sziasztok!

Édesapám mozitechnikai vállalkozásának felszámolása után maradt még pár régi "mozis" cucc a garázsban.

- 16-os vetítőgépek (ELMO16 ill. MEOCLUB16)

- TK35 (majdnem egy teljes vetítőgép pár + alkatrészek)

- tekercselő asztal, orsók

- optikák, tükrök

- nagy gépekhez "kopó" alkatrészek (pl: máltai kereszt FITE 35, MEO 4, UM 70 gépekhez, Xenon gyújtók, stb)

- "retro" műszerek

Csináltam pár fotót: http://enjoe.ucoz.hu/photo/elado_cuccok/3

A berendezések, alkatrészek Győr mellet találhatók, ill. megtekinthetők.

Érdeklődni édesapámnál a 30/298-5362 számon lehet.

üdv Józsi

Richie1984 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 1436

Lemaradtak

Richie1984 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 1435

Bocsi, a fotók :

Richie1984 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 1434

Sziasztok! Pince-rendrakás közben került elő: szerintem egy 35-ös moziorsó, egy jó alkar átmérőjű, fellelt állapotban. Megválnék tőle, ha valakit érdekel akkor várom az ajánlatát. Csere-bere is szóba jöhet fotós/filmes cuccokra: richardrakocza kukac hotmail pont com átvehető budapest XIII. kerület

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 1433

Köszönöm neked is a választ! Tehát egybehangzó a közös megállapítás: ez egy géptartozék. De valóban jól néz ki, profi finommechanikai munka.

Érdemes lenne most már a talpdeszkára egy táblácskát tenni, hogy a - hozzánk hasonló - későbbi korok kíváncsi emberei tájékoztatást kapjanak.

Előzmény: Fényhang (1432)
Fényhang Creative Commons License 2016.09.07 0 0 1432

Ez egy kényszerhajtású optikai hangadapter, 35mm-es vetítőgépre.

A gép szinte bármilyen tipus lehetett abból a korból. (Ernemann, Victoria, Audio, stb.)

A cella a gép más részén volt, vagy beleépítve, vagy külön cserélhető egységként funkcionált, előerősítővel egybeépítve.

Ez ma már csak muzeális darab, szép emlék.

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (1428)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!