Keresés

Részletes keresés

dancie Creative Commons License 2009.02.02 0 0 12452
Neked bemásolom ide.

Hosszú.

"Gyurcsány magának kedvezne, a Fidesz a végsőkig torzítana - megint bukhat a kisebb parlament

Nagy Szilvia hirszerzo
2009-02-02

2. ..... Mit akar a Fidesz?

Kétfordulós vegyes

Bár a Fidesz is kisebb parlamentet szeretne, javaslata merőben eltér a szocialistákétól. A Fidesz ugyanis fenntartaná a jelenlegi vegyes, egyéni válaszkörzeten és listán alapuló választási rendszert, de megfelezné a mandátumok számát, és így 193 fős parlament jönne létre - közölte a párt frakcióvezetője. Navracsics Tibor emlékeztetett: a párt 2006-ban benyújtott alkotmánymódosítása - amelynek napirendre vételét 67-szer szavazta le a parlamentben a kormánytöbbség - 200 főben maximalizálná a létszámot, így ez még adna játékteret a csökkentésből adódó esetleges aránytalanságok korrigálására - tette hozzá.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Fidesz is fenntartaná, azonban a kétfordulós rendszert tartanák jónak. Ha tárgyalások kezdődnek a választási rendszerről, akkor mindenről lehet egyeztetni, de a vegyes rendszert mindenképpen fenn kell tartani, mert a mostani szabályozás a pártlisták és az egyéni választókörzetek révén ötvözi az arányosságot és a személyes kapcsolatot a politikus és a választópolgár között - jelentette ki Navracsics Tibor.

Szerinte a tisztán listás rendszerrel alapvetően változna meg a magyar politika jellege, a politikusnak ugyanis nem a választóknak, hanem a pártközpontoknak kellene megfelelnie, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amely kényszeríti a politikust a személyes kapcsolattartásra. Ráadásul a közjogi törvénycsomag államháztartásra és költségvetésre gyakorolt megtakarítási hatása "majdhogynem a nullával egyenlő", vagy legalábbis nagyságrendekkel marad el attól, mint ami szükséges lehet a kiadáscsökkentésben - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Nem a méret a lényeg?

Információink szerint a Fideszben azt is kizártnak tartják, hogy 2010-re bármiféle megegyezést el lehet érni. "Egy évvel a választások előtt nem lehet felrúgni a rendszert, nem hivatalosan már mindkét nagy párt megkezdte a felkészülést, nem lehet egyik napról a másikra mindent megváltoztatni. 2014-től talán, mert ma még nem lehet tudni, öt év múlva ki hogy áll majd a közvélemény-kutatásokban. Esetleg, hangsúlyozom, esetleg így lehet esély a megállapodásra" - mondta lapunknak egy meghatározó fideszes politikus.

A Kormányszóvivői Iroda közlésével szemben korábban több szakértő és politikus is úgy foglalt állást, hogy a kisebb parlament nem feltétlenül olcsóbb. Egyrészt a kevesebb képviselőnek bizonyosan nagyobb apparátusra, több szakértőre lenne szüksége, mint most.

Ráadásul az új választási szisztéma informatikai hátterének kidolgozása is milliárdos nagyságrendű lenne. A 2004-es európai parlamenti választáskor a szükséges alkalmazásfejlesztésekkel, üzemeltetéssel együtt a költségek elérték az egymilliárd forintot. Szintén az egyszeri kiadások közé tartozna a szokásosnál nyilván nagyobb számban távozó képviselők végkielégítése. Erre 2006-ban 1 milliárd forintot különítettek el, ennek tehát nyugodtan vehetjük a kétszeresét.

A Fidesz javaslata totális csőd?

A Political Capital egy korábbi elemzése szerint a Fidesznek a jelenlegi számokat megfelező szisztémája a közismerten összetett magyar választási rendszer torzító hatásait oly mértékben erősítené fel, hogy értelmetlenné tenné a kompenzációs és a területi listák kombinációját, és aggályos volna az egyéni választókerületek területének megduplázása is.

Ha ugyanis 176-ról 88-ra csökkenne az egyéni körzetek száma, akkor a jelenlegi körülbelül 57 ezer helyett átlagosan közel 114 ezer embert kellene reprezentálnia egy képviselőnek. Márpedig minél nagyobb lakosságot ölel fel egy választókerület, annál kisebb mértékben jeleníthetők meg a helyi érdekek a parlamentben, és annál kevésbé éreztethető a választókkal, hogy valódi képviseletük van az országos politikában. A rendszer mechanizmusa azonban nem ennek okán, hanem a területi listákról nyerhető mandátumok feleződése következtében mondana csődöt - olvasható a PC elemzésében.

A területi listák már ma is működőképességük határán mozognak: 3 megyében 4, 11 további megyében pedig 5-6 területi mandátum osztható csak ki, márpedig ilyen kevés mandátumot bajosan lehet a választói akaratot arányosan leképezve elosztani. Ebben a 14 megyében a 10 százalék alatt teljesítő pártok nemigen juthatnak területi mandátumhoz, és jóval "drágább" (több töredékszavazatból összegyűlő) kompenzációs helyekkel kénytelenek vigasztalódni.

Ha megfeleznék az elnyerhető mandátumok számát, a területi listák rendszere képtelen volna betölteni arányos elosztási funkcióját: 15 megyében mindössze 2-3 mandátumért folyna a harc, ami azt eredményezné, hogy 20-30 százalékos teljesítmény is kevés lehetne egy területi képviselői helyhez. Ez teljes mértékben értelmetlenné tenné a területi listák fenntartását, több mandátumos választókerületekké, "ál-listákká" silányulnának a megyei listák; az arányosság elvét ezen az ágon is felváltaná a többségi logika - áll a Political Capital elemzésében.

A Fidesz a kétharmadra hajt?

Szocialista körök szerint - a Nézőpont Intézet állításával ellentétben - a kétlistás szavazás nem az országos központ, hanem a megyék hatáskörét növeli, hiszen a 176 hely kiosztása a megyék feladata lenne, míg a pártvezetés csak a 23 kompenzációs helyről dönthetne, miközben a korábbi két választáson 60-nál képviselő jutott be országos listáról. Ezért a párt elfogadná a módosítást.

Az MSZP egyik vezető politikusa szerint a Fidesznek azért nem áll érdekében változtatni a rendszeren, mert a mostani választójog torzítása alapján jó esélye van a kétharmados többség megszerzésére 2010-ben, és akkor a teljes közjogi berendezkedést átalakíthatja. "Ha meg is egyezünk velünk 2014-ről, akkor is szétszedhetik az egészet, vagyis ha most nincs megállapodás, utána megint évekig nem lesz" - fogalmazott forrásunk.

A kormány hamarosan törvényjavaslat formájában a parlamentnek nyújtja be az elképzelést. Nem látják értelmét annak, hogy a korábbi évek kudarcai után megint többpárti egyeztetéseken próbáljanak eredményre jutni a Fidesszel. Ha elbukik a javaslat, akkor azt nagy nyilvánosság előtt teszi."
Előzmény: Ramius (12448)
marmota Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12450

Egyébként meg a ripacs követett el már ennél nagyobb aljasságot is; elég a topikcímre gondolni. Most csak próbálkozik, ahogy anno megyó.

 

De attól tartok aljasságból még van tartalék a raktárában.

Előzmény: Ramius (12448)
marmota Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12449
a szadesz javasolná - amikor még egy évig kezükben lehet a slusszkulcs? Hol élsz te?
Előzmény: Ramius (12448)
Ramius Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12448

Ez a 199 fős, csak listás parlament, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek legdurvább pártállami korszakának bebetonozására tett kísérlet.

 

Azért a szabad választás, a parlamentáris rendszer, a demokratikus népképviselet megszűntetéséről álmodni sem mertem volna. GYF felülmúlta önmagát...

 

Mi lesz még itt? Jövőre csak az mehet szavazni, aki előre nyilatkozik róla, hogy kire akar? Vagy már csak 1 név lesz a szavazócetlin??

 

Ezek után a szadesznek - persze, már ha még BÁRMI köze is van a szabad demokrata elképzeléshez - holnap reggel javaslatot kell beterjesztenie a parlament azonnali feloszlatásáról.

Előzmény: felucca (12447)
felucca Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12447
Igen, sajnos az egyetlen megoldásnak ezt látom. Nem vagyok ezzel egyedül. Én sem így képzeltem ezt el 20 évvel ezelőtt. Ez a helyzet itt beállt további évtizedekre. A kátoldali sárdobálásnak köszönhetően további süllyedés és tehetetlenség prognosztizálható.
Előzmény: lendületlenül (12446)
lendületlenül Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12446
Akkor mi a megoldás:csomagolni?
Előzmény: felucca (12444)
felucca Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12445
a tajga természetesen elírás, helyesen: tagja:)))
Előzmény: felucca (12444)
felucca Creative Commons License 2009.02.01 0 0 12444
Aki itt kiáll bármilyen kormányprogram, kormányintézkedés, vagy a kormány bármely tajga mellett, az nem normális.

Aki viszont azt gondolja, hogy a jelenlegi ellenzék kormányra segítése bármilyen változást fog előidézni, az még az előbbinél is szánalmasabb barom.
Xlen Creative Commons License 2009.01.26 0 0 12443

Már eltelt 2 és fél év, és a helyzet SOKKAL ROSSZABB LETT!

 

De Gyurcsányunk még megvan! Épp azt az adócsökkentést találta ki, amit 6 éve ajánl neki a Fidesz, de eddig elutasította, mert az ellenzék nem ért a gazdasághoz, nem lehet adót csökkenteni! Most majd mégis lehet, de ezt már ő találta ki, és mivel ő ért a gazdasághoz, ellenérben a Fidesszel, így amikor ő mondja az adócsökkentést, akkor az már rendben van! Viszont arra várok, mikor támadja meg a Fideszt, hogy miért nem áll ki markánsabban az Ő, mármint Gyurcsány Ferenc adócsökkentési programja mellett!

 

Elképesztő! :-))

 

lendületlenül Creative Commons License 2008.10.23 0 0 12441
lendületlenül Creative Commons License 2008.10.21 0 0 12440
Magyarországot nem fenyegeti egy, a nyugatihoz hasonló bankválság, az általános negatív hatások alól azonban nem biztos, hogy meg lehet védeni az országot, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Szegeden.

 

Már indulok is,beállok a sor végére,ha kinyit(? )a bank,az összes megtakarításomat kiveszem.

Tony Creative Commons License 2008.10.15 0 0 12439
Gyurcsányt nagyon!!!
borzimorzi Creative Commons License 2008.10.15 0 0 12438
borzimorzi Creative Commons License 2008.10.15 0 0 12437
A generációs lánc nem szakad meg: (http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=244119).

Jövőre már szabhattyuk...

Csót:
b
Ramius Creative Commons License 2008.10.05 0 0 12436

Te ezen szórakozol? És ettől lesz szép az álmod??

 

Na pont erről beszéltem.

 

Nem a problámával foglalkozunk, hanem kinézünk egy jólhangzó gumicsontot, és azt szopogatjuk...

 

Fujj, a disznó fasiszták menetlenek. Jönnek a szálsai napok. Azzal az "aprósággal" meg nem foglalkozunk, hogy a jelenség éppen az általunk előidézett társadalmi feszültségek miatt alakult ki. (Azt a népszerű összeesküvéselméletet, mely szerint az etsak jó mélyen belülről benne vannak ebben, most hagyjuk...)

 

Kedves sugárzó arcú.

 

Ki - a nagy mestered szóhasználatával - kurva annya akar ilyen masirozó meneteket nézni?

 

Ki akar olyan társadalomban élni, ahol masirozni kell, ha nem akarsz hatvahét évesen rádöbbenni, hogy egy nagy cirkuszban te voltál az, aki a lószart megette...

 

Na rád, mint jelenségre visszaforditva a szót:

 

 

Ismerős a mártixban a bajszos fickó szerepe, ugye?!?

Előzmény: Törölt nick (12435)
Ramius Creative Commons License 2008.10.04 0 0 12434

Hogy te mekkora szocialista szavazóbázis vagy.

 

Ha Kurmány holnap reggel a parlament lépcsőjén teleszarná a koronát, és kitörölné a seggét a lobogóval, aztán mindkettőt tisztára nyalatná veled, akkor először is lelkesen csinálnád, közben meg megtalálnád a tutifrankó magyarázatot, hogy milyen jó is ez.

 

Az egész "gondolkodásmódod" arra épül, hogy a hazugságot el kell fogadni, a hazugság jó.  Bármit képes vagy elhinni, bármit képes vagy jónak elfogadni.

 

Ugyanakkor fogalmad sincs róla, hogy az a sok idióta körülötted mi a fenéről beszél, amikor azt erkölcsöt emlegeti...

 

Tökéletesen megtestesited a szocialista embertipust. Aminek a nevelésére Kurmány és mesterei olyan nagy energiát forditottak 30 éven keresztül.

 

(Megjegyzem, nem ők voltak azok, akik ezt kitalálták. A cél, a módszer ismert már a történelemből. A bankrabló Dzsugasvili és a linzi piktor is pontosan igy és ezzel a módszerrel operált.)

Előzmény: Törölt nick (12432)
Justis_4_US Creative Commons License 2008.09.18 0 0 12433

Már bocs, de ezek a kijelentések, amiket hangoztatsz (feltéve, hogy ezeket komoly védekezésnek számod), nem válaszolja meg azt a kérdést, hogy a nevezett gyurcsányi kijelentések, amelyekből leszűrhetőek a személyiségére, azaz erkölcsi és szakmai alkalmatlanságára vonatkozó következtetések, miként értelmezendőek, ha nem szó szerint. Azaz pl azt, hogy ezen kijelentések értelmezése kapcsán mi a különbség atekintetben, hogy ki a beszéd célcsoportja (belső kör vagy nyilvánosság), ill azt, hogy ha bonyolultságuk miatt nem úgy kell azokat interpretálni, mint amit sugallnak (ahogy ezt állítod), akkor hogyan.

Előzmény: Törölt nick (12432)
Wic Creative Commons License 2008.09.18 0 0 12431

Tényleg, szerintetek volt már doktori értekezés tárgya ez a beszéd

 

ha az nem is, de bárki írhatna a médiaszakon diplomamunkát az Igazságbeszéd Felszínrekerüléséről és Metamorfózisáról.

 

így nagybetűvel. :o)

Előzmény: Dumás Sanyi (12429)
Justis_4_US Creative Commons License 2008.09.18 0 0 12430

Azt nem tudom, mindenestre a lényege sommázható, nevezetesen, hogy Gyurcsány "Ingatlan-Visszlízing" Ferenc, az Öszödi Nagy Beszélő eszerint egy

 

  • hazug ("éjjel-nappal");
  • csaló ("trükkök százai")
  • dilettáns ("nem tudtok mondani egy olyan intézkedést se...")
  • szabotőr ("miközben nem csináltunk semmit").

Ezeket ő állította magáról, s mivel a beszéd "tulajdonjogának" elismerése mellett a fenti kijelentések esetleges alternatív értelemzésére (azaz mi mást jelenthetnek, mint amit az elsődleges jelentésük sugall) azóta sem adott magyarázatot, így ezek minden kétséget kizáró bizonyítékok a fenti jellemrajzhoz. 

 

Jelenleg ez az ember a miniszterelnök, aki ilyen minőségében felelős annak a Parlametnek, amely minket, magyar állampolgárokat képvisel. Gratula nekünk!

 

Dumás Sanyi Creative Commons License 2008.09.13 0 0 12429
Lassan két éve tudjuk, hogy elkúrták.

Tényleg, szerintetek volt már doktori értekezés tárgya ez a beszéd, vagy a beszélő?
Xlen Creative Commons License 2008.07.05 0 0 12428

Hát 200-ból 81.

Az mennyi? :-)

Előzmény: lendületlenül (12427)
lendületlenül Creative Commons License 2008.06.29 0 0 12427

Rosszul tudod, 119%-a..:)

 

Ezt levezethetnéd...-))))

Előzmény: vad.liba (12426)
vad.liba Creative Commons License 2008.06.29 0 0 12426
"Ha okosan gondolkodol akkor a fizetésed kb 70% adóba megy (ÁFA stb stb) "

Rosszul tudod, 119%-a..:)
Előzmény: Phoboss01 (12419)
Xlen Creative Commons License 2008.06.29 0 0 12425

És ez Gyurcsány érdeme? :-)

Evvel az erővel Ceaucescu elvtársnak is megkösöznhetnék :-)

Előzmény: zsolti05 (12423)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.26 0 0 12424
Azt le kell rombolni? Hát nem a tőkés fejlődés nagyobb hatékonysága kényszeríti ki a váltást? Előbb rombolni kell? Ennek nagyon cucilizmus-szaga van.
Előzmény: áramvonal (12414)
zsolti05 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 12423
Hatvannal hetvenkedik a Bosch<!--

-->

Közel 30 százalékkal növelte egy év alatt árbevételét a németországi székhelyű Bosch csoport Magyarországon. Az itteni 13 leányvállalatánál 7500 főt foglalkoztató társaság tavaly 1,47 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el.

A csoport magyar piacról származó bevétele ugyanakkor még ennél is na-gyobb arányban, mintegy 70 százalékkal, 323 millióra nőtt. A múlt évben végrehajtott beruházások összege pedig – ezt a német befektető jórészt a miskolci és a hatvani gyárra fordította – elérte a 80 millió eurót. A magyarországi gyárak között a jelenleg legnagyobbnak számító hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. autóelektronika-üzeme egy 2006-ban kezdődött, összesen 90 millió eurós beruházás eredményeként új üzemcsarnokkal bővült a múlt év során.

Xlen Creative Commons License 2008.06.26 0 0 12422

A kondért már elprivatizálták, és most visszabérlik.

Már az se a mienk.

 

Előzmény: Phoboss01 (12421)
Phoboss01 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 12421
ez eddig ok. De kérdem én!
Te ott vagy a "kondérnál"?
Neked esik le onnan valami??
Szerintem épp Te vagy a "kondér" belölled élnek belöllünk élének.
Mi tartjuk el mi adtunk nekik lehetöséget arra hogy lehuzzanak minket. Amit rendessen meg is tesznek. Amig mindenki azzal van elfoglalva a kormányon és a pártokon belül hogy a "kondért" kiüritsék addig minden marad a régi. Sajnos ugylátom ez a "kondér" elég mély és még sokminden van benne amit ki lehet meriteni.
Ezt én érzem, és szerintem más is érzi. De egyedül nem tudunk se én se te tenni ellene.
Ha össze fognának a kisemberek akkor egy hatalmas tábor lenne a kormány elött.
De amig türünk Ők üritik a "kondért"
Előzmény: Törölt nick (12420)
Phoboss01 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 12419
Tudjátok amig ezeken vitatkozunk addig senki nem veszi észre az igazi helyzetet.
Megint ott vagyunk ahol ezelött. Vagyis mindenki megszedi magát aki a kondér körül mozog. Aki nem fér a kondérhoz az pedig azt érzi hogy megint üres kézzel és pár "kiloval" könnyebben megy haza. A magyar nép egyedi, senki ne fossza meg emberiségétöl, mivoltától és föleg ne attol amiböl a legkevesebb van neki.
Nem veszitek észre hogy az állam lehuz minket? Minél többet dolgozol annál több kell neki belölle? Ha okosan gondolkodol akkor a fizetésed kb 70% adóba megy (ÁFA stb stb) Bemégy a boltba akkor is adózol. Egy nyomi kiflit is megadóztatnak. Mit tudsz kezdeni abbol a kevés pénzedből?? Ha minimálbért keresel akkor is adózol. Gondolj bele elöbbi példába. Miért mi fizetjük ki azt a pénzt amit az elözö rendszer "gazdái" ránk hagytak "örökség"ül?? Gyurcsány is ugyanezt csinálja. Semmi nem megy ki az országból törlesztés gyanánt. Bezzeg ha tartozol az államnak azt könyörtelen behajtják. Bankrol már ne is beszéljek.
Ezeken kéne elgondolkodni és azon hogy ezt meddig lehet elviselni.

Fel vagyok háborodva.
Xlen Creative Commons License 2008.06.19 0 0 12418

Még jó, hogy optimistábbak lettek, várják az előrehozott választást!

Előzmény: zsolti05 (12403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!