Keresés

Részletes keresés

oszibá Creative Commons License 2002.12.06 0 0 2
Köszönet Dr. Gellért Zoltánnak a cikk megírásához nyújtott segítségéért.
Bővebb felvilágosítás: 06-30-982-70-82

A házassági szerződés

Sokszor előfordul, hogy valamelyik házastárs meglévő vagyont (lakás, autó, stb.) visz a házasságba. Szülők is szoktak nagy értékű ajándékot adni a fiatal párnak. A házasság megromlása, válás esetén ebből több bonyodalom származhat.
A házasság előtt meglévő vagyon a házastárs különvagyona volt és a házasságs alatt is az marad. A házasságkötés, sőt már az együttélés előtt is célszerű vagyonjogi szerződést kötni. Ebben leírható, hogy ki milyen vagyontárgyat vitt a közös otthonba, mi történjen azzal az együttélés megszakadásakor. A szerződésben rögzíthető, hogy válás esetén a másik házastárs nem tarthat igény elhelyezésre, a lakást el kell hagynia.
Ugyanez a helyzet a szülők ajándékaival is. A leendő házastársak kijelenthetik, hogy válás esetén mindenki külön rendelkezhet a saját szüleitől közösen kapott tárgyakkal.
Ugyanígy annak sincs akadálya, hogy a felek a leendő gyermekek elhelyezését is előre kikössék.
A bontóperek (válások) elhúzódása legtöbbször a gyermekek elhelyezésén és a közös vagyon megosztásán múlik. Ez a hosszadalmas eljárás rövidíthető le a házassági szerződéssel.

http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.11.25 0 0 1
Mennyi pénz jár az újszülött után?

A gyermek születése környékén rengeteg a hivatalos intéznivaló: anyakönyvezés, juttatások, GYES, GYED, támogatások - elég nehéz eligazodni azon, hogy ki, mikor, milyen támogatásra jogosult, a következőkben ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

A gyermekek nevelésének elősegítésére az állami szervek és önkormányzatok alanyi jogon, vagy rászorultságtól függően nyújtanak különféle támogatásokat.
A támogatások lehetnek pénzbeliek és természetbeniek. A pénzbeli támogatások általában alanyi jogon adhatók, a támogatási jogosultság feltétele az illetékes szervhez benyújtandó kérelem, a jogszabályban meghatározott mellékletekkel együtt.
Közvetlenül a gyermek születése után háromféle juttatás jár, függetlenül a társadalombiztosítási jogviszonyától és anyagi helyzetetétol: az anyasági támogatás, a családi pótlék és a GYES.

Az anyasági támogatás olyan egyszeri juttatás, melyet igényelni kell, a szülést követő 180 napon belül. Összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 százalékával. A támogatásra jogosultság feltétele, hogy a terhesség ideje alatt a kismama legalább négyszer megjelenjen a terhesgondozáson (koraszülés esetén egy alkalom is elég). Anyasági támogatást az örökbefogadó szülő is kaphat, ha a gyermek a szülést követő 180 napon belül jogerős határozat alapján a gondozásába került. Örökbeadás esetén az érvényes jogszabályok szerinti elbírálás alapján jár vagy nem jár a szülőanyának a támogatás.

A családi pótlékra a vérszerinti, az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, a hivatásos neveloszülő, és a gyám jogosult, illetve az, aki a saját háztartásában még nem tanköteles gyermeket nevel, továbbá az is aki a saját háztartásában gondoz tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket. Családi pótlék a gyermek tankötelezettségének kezdetéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását a külön jogszabályban előírtak szerint igazolták. A családi pótlék is havi rendszerességgel jár, a család jövedelmi helyzetétol függetlenül, de különböző feltételek alapján differenciáltan, 3800 és 10500 forint között.

A GYES, vagyis a gyermekgondozási segély a gyermek 3 éves koráig jár az igénylés után havi rendszerességgel a gyermeket nevelő szülő vagy gyám számára (súlyosan fogyatékos gyermekeknél 10 éves korig).
A gyermek első életévének betöltése után jogosult GYES-re a gyermekkel egy háztartásban élő nagyszülő is, a szülők írásos lemondása és beleegyezése után. Ha a szülő veszi igénybe a GYES-t a gyermek másfél éves koráig nem folytathat kereső tevékenységet, utána is legfeljebb napi 4 órát, kivéve ha otthon dolgozik. A gyermekgondozási támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Amennyiben a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatás egyik vagy mindkét formájára, úgy a támogatást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

Nem jár GYES annak, aki bármilyen rendszeres pénzellátásban részesül, aki három hónapon is túl, folyamatosan külföldön tartózkodik, vagy aki gyermekét napközbeni ellátást biztosító intézménybe helyezi el. A gyermek másfél éves kora után legfeljebb napi 4 órában bölcsődébe adható, a GYES megvonása nélkül.

Minden a tartósan beteg és fogyatékos gyerekek neveléséről, ápolásáról.
A jelentkezéshez csak küldj egy üres levelet ide:

subscribe@gallog.lx.hu
http://www.egyperces.hu
A legtöbb állás egy helyen:
http://www.jobmonitor.hu

oszibá Creative Commons License 2002.11.05 0 0 0
Számlák a lakás körül.
Lakásépítésnél vagy vásárlásnál bármilyen kedvezmény, illetve támogatás csak akkor folyósítható, ha a számlák rendben vannak. Így például a lakás teljes felépítéséhez felhasznált összes anyag, illetve igénybe vett szolgáltatás jogszerű eredetét számlával kell igazolni. A számlák az építtető nevére kell hogy szóljanak. Ha valaki félig kész lakóépületet vásárol, akkor az előző építtető nevére kiállított számlákat is el kell kérnie. A meglévő vagy saját előállítású anyagokról és szolgáltatásokról írásbeli nyilatkozatot kell tennie az építtetőnek, megjelölve abban, hogy mennyi anyagot és kitől vásárolt.

Hogy ne legyen elég a jóból, az építtetőnek írásbeli hozzájárulást kell adnia ahhoz is, hogy az adóhatóság:
ˇ a bizonylatok valódiságát,
ˇ a bennük foglalt gazdasági esemény megtörténtét,
ˇ a kedvezmény, illetve az adó-visszatérítési támogatás igénybevételének jogszerűségét
ˇ a helyszínen ellenőrizze és az eredményről a támogatást folyósító hitelintézetet tájékoztassa. (Ahhoz is hozzá kell járulni, hogy az adóhatóság a lakásban végezze az ellenőrzést.)

A bizonylatokat a használatba vételi engedély megadásától számított öt évig kell megőrizni. A támogatást folyósító hitelintézet az eredeti számlákat az építtetőnek visszaadja, de előtte letörölhetetlen jelzéssel láttamozza azokat. Ha azt észleli, hogy a bizonylatok nem valódiak vagy pedig a gazdasági esemény megtörténte kétséges, akkor a bank köteles - a tények feltárására - megkeresni az építkezés helye szerinti adóhivatalt. A szabálytalanul felvett támogatásokat vissza kell fizetni, mégpedig késedelmi pótlékkal növelt összeggel.

Bővebb információ:
http://www.napi.hu

oszibá Creative Commons License 2002.10.21 0 0 topiknyitó
Ingatlan eladók figyelmébe!
Nem árt tudni.

Adókedvezmények lakás vásárlásakor, eladásakor

Aki 1993. december 31-e után lakáscélú hitelt vett fel banktól, az a tőke, a kamat, valamint a járulékos költségek törlesztésére fordított éves összeg 40 százalékát kaphatja kedvezményként. Ez azonban nem haladhatja meg az évi 240 ezer forintot. A lakástakarék-pénztártól felvett hitelre nem vonatkozik ez a szabály - mondja ki az szja-törvény -, de az áthidaló kölcsönre igen. Sokan költöznek úgy nagyobb lakásba, illetve cserélik a lakást családi házra, hogy a régi lakásukat eladják. Ilyenkor a vételárból le kell vonni az eladót terhelő költségeket, a maradék összeg pedig 20 százalékkal adózik. A költségek a következők: a megszerzésre fordított összeg, vagyis az a vételár, amit valamikor a jelenlegi eladó fizetett a lakásért (illetve a vétellel kapcsolatos költségek), az értéknövelő beruházások, továbbá az átruházással (eladással) kapcsolatos kiadások. Ha valaki az eladás előtt hat hónappal, illetve az azt követő 48 hónapon belül új lakást, házat vásárol, és az új lakás többe kerül, mint az eladott után befolyt jövedelem, annak nem kell megfizetnie az említett 20 százalékos adót. Az adóhatóság - kérelemre - a hat hónapot legfeljebb 12 hónapra, a 48 hónapot pedig legfeljebb 60 hónapra megemelheti.

Aki késlekedik a lakásért kapott vételár másik lakásra való átváltásával, annak is a hatodik évtől csökkentett jövedelemtartalom után kell megfizetnie az adót, a következők szerint:
Ha a vásárlástól eltelt idő 1-5 év, az adóalap nem változik.
Ha a vásárlástól eltelt idő 6 év, az adóalap 10%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 7 év, az adóalap 20%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 8 év, az adóalap 30%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 9 év, az adóalap 40%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 10 év, az adóalap 50%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 11 év, az adóalap 60%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 12 év, az adóalap 70%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 13 év, az adóalap 80%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 14 év, az adóalap 90%-al csökken.
Ha a vásárlástól eltelt idő 15 év, az adóalap 100%-al csökken.

A témában bővebb információt itt találhat:

www.napi.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!