Keresés

Részletes keresés

mustármaggombolyító Creative Commons License 3 napja -1 2 162819

Én úgy gondolom, hogy egy megválasztott elnököt és a kongresszust a választók befolyásolják. Nemcsak az USÁ-ban, hanem máshol is. Ha a választók közt vannak pénzes csoportokat alkotók, lobbik, akkor azok is. De pénzes érdekcsoport nyilván sok van és sokféle. Ráadásul időről időre még változnak is, átrendeződnek, úgy ahogy az egyes tagjaik érdekei változnak, és ennek megfelelően változnak az erőviszonyok is közöttük. És nemcsak Amerikában, hanem máshol is. Nincs rajtuk mit leváltani, átrendeződnek, stb. Ennek a részei a választó állampolgárok is. Kissé leegyszerűsítve: ezért lesz egyszer ez az elnök, aztán meg az.

Egyébként, ha információforrásaidat (akiket, amiket egy korábbi hsz.-ban megemlítettél) jobban megválogatnád, vagy legalábbis a kritikátlan elfogadás és bólogatás helyett kellő kritikával kezelnéd őket, akkor talán másképp, reálisabban látnád a világot. Nem vagy gonosz, csak hiszékeny.

Előzmény: suta3 (162816)
suta3 Creative Commons License 3 napja -2 1 162818

Már nincsenek olyan illúzióim, hogy ez a "lobbi" csak az USA-ban működik. : )

Előzmény: tadadadaaaam (162817)
tadadadaaaam Creative Commons License 3 napja -3 1 162817

nem ismeri a lobbi szót (kb ez mozgat mindent is USÁkoknál)= mi másnak lehet azt nevezni, ha kampány/pénztámogatás ellenében olyan törvények születnek, amik a támogatónak kedveznek...nem tudom, de európai fogalomrendszerben ezt nem lobbinak szokták hívni..amúgy

Előzmény: suta3 (162816)


suta3 Creative Commons License 3 napja -3 1 162816

Te komolyan elhiszed, hogy az USA-t a nép által megválasztott elnök és a becsületes kongresszus irányítja mindenféle külső befolyásoltság nélkül? Hogy nincsenek mögöttük érdekcsoportok, akiket nem lehet leváltani? És hogy ezeknek az érdekcsoportoknak nincs pénzük? Egyébként értem a célzást: ha nem úgy gondolkozok mint te, akkor bizonyára vagy buta vagyok, vagy gonosz, vagy mindkettő. : ) Azt gondolom rólad, hogy hihetsz mást mint én, és láthatod másképpen a világot. És azt sem zárom ki, hogy igazad lehet.

Előzmény: pákosztos cica (162814)
suta3 Creative Commons License 3 napja -5 2 162815

Az "USA(Ukrán)-Orosz háború"-val arra utaltam, hogy Ukrajna csak szenvedő harmadik a két nála sokkal nagyobb hatalom háborújában. Szerintem így Ukrajna mindenképpen veszít (sok mindent), akkor is, ha a két nagyhatalom közül egyik sem nyer, de akkor is, ha az USA, és akkor is, ha Oroszország nyer. Szó nincs arról, hogy én azt gondolnám, hogy az Ukránok pályáznak Oroszország meggyengülésére és értékeire. Én úgy látom, hogy ezekre az USA-t is birtokló globális hatalom tart igényt, és ezért is tört ki ez a háború.

Általában Index, Origo és Portfolio, de régebben Euronews, HVG és Orosz Hírek. És meg szoktam pl. hallgatni Nógrádit, Bogárt, de néha Drábikot is.

Előzmény: missSissi (162812)
pákosztos cica Creative Commons License 3 napja -7 5 162814

Én meg azon gondolkodom, hogy vajon kiket ért "az USA-t is uraló pénzvilági csoportok" alatt.

Valami rémlik, hogy az 1930-as években milyen ideológia mentén és kik használtak ilyen narratívákat Németországban... de nem akarom elhinni, hogy napjainkban is él még ilyen sötét elmével ember. :( 

Előzmény: missSissi (162812)
Boszorka Creative Commons License 3 napja 0 4 162813

Ezen én is kicsit elcsodálkoztam, de nem akartam vitát indítani, mert óvom az idegeimet.:-)

Előzmény: missSissi (162812)
missSissi Creative Commons License 3 napja 0 7 162812

Most azon gondolkodtam,te milyen hírportálokat olvashatsz, ahol azt a következtetést lehet levonni,hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát,mert Ukrajna meg akarta gyengíteni és értékeit birtokba venni

Előzmény: suta3 (162811)
suta3 Creative Commons License 3 napja -5 2 162811

Szerintem azért, mert Irán ezt csak figyelmeztetésnek szánta, jelenleg nem akar területet hódítani Izraeltől. Az USA(Ukrán)-Orosz háborúban viszont Oroszország elgyengítése és értékeinek birtokbavétele a cél. Nyilván Kína a következő célpont, ha Oroszország elbukik. Persze ha lehetne Moszkvában, Pekingben, Teheránban stb. egy "áldemokratizáló Majdant" sikeresen véghez vinni, akkor a látványos fegyverek eltűnnének a médiafelületekről. De letűnnének a szuverén államok is egy olyan valóságot ábrázoló térképről, amit az USA-t is uraló pénzvilági csoportok festenének egyszínűre.

Előzmény: Boszorka (162810)
Boszorka Creative Commons License 4 napja 0 0 162810

Hallgatom a híreket és azon gondolkozom, hogy milyen háború van manapság. Nem az ukránoknál, hanem közel keleten. Mint mondják 72 órával előre szóltak, hogy mikor fognak támadni. A drónokat és rakétákat az izraeliek 90%-ban leszedték, még mielőtt becsapódtak volna valahova. Arról nem is beszélve, hogy pontosan kiválogatták, hogy hova kellene menni a drónoknak és rakétáknak. Pl. amerikai érdekeltségeket egyáltalán nem kartak lőni.

Nekem még élénk emlékeim vannak a 4í-es évekről és az akkori bombázásokról. 1944 karácsonyán már csak bombáztak. A légiriadó sem működött, csak hullottak a bombák, mi meg kussoltunk a pincében hetekig.

 

A kérdésem csak az, hogy vajon az ukránoknál miért nem lehet íg0 háborúzni? Miért kell annyi embernek meghalni, miközben a szabadságukért harcolnak. Tudom a kérdés költői, de mégis...:-(

tadadadaaaam Creative Commons License 6 napja -1 2 162809

én is szoktam magamban csalódni:-)

ki nem?

ja, hogy aki sohasem kételkedik önmagában..

Előzmény: suta3 (162808)
suta3 Creative Commons License 2024.04.11 -1 1 162808

Nehéz versek, kevesen olvassák őket.
Néha meglepődöm rajtad. Néha meg csalódom, ahogyan magamban is.

Előzmény: tadadadaaaam (162807)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.11 -1 2 162807

a legszebb "szerelmes vers" a néphez

 

Reményik Sándor: Mindhalálig.... Sinkovits Imre előadásában (youtube.com)

"Szeretlek népem mindhalálig."

 

avagy

Wass Albert : Üzenet haza. Előadja : Sinkovits Imre, MagyarVagyok.com - YouTube

"a víz szalad, a kő marad...a kő marad"

 

"Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!"

Előzmény: suta3 (162806)
suta3 Creative Commons License 2024.04.11 -2 1 162806

"... ember: küzdj és bízva bízzál!" (Madách Imre)

Előzmény: tadadadaaaam (162804)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.04.11 -1 1 162805

Egyébként ez is jó téma, hogy mit képesek bevállalni Kínában az influenszerkedés miatt: 

https://www.youtube.com/watch?v=giaXudGKzwo

https://www.youtube.com/watch?v=8e7De0PisHU

https://www.youtube.com/watch?v=DlnfiULnmMY

https://www.youtube.com/watch?v=1v-cFYTrpIE

 

Egy képernyőmentés: 

A felirat szerint a lány rosszabb napokon 6-8 órányi streameléssel 1-7$-t keres naponta. De néha vannak jobb napok, akkor 40-70$ között is jön be pénze a virtuális borravalókból/adományokból.

Előzmény: Csalitszeráf (162802)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.11 -2 0 162804

Én ezt nem feltétlen tőzsde/bankárokhoz kötném. (az egy másik történet)

Szimplán a kereskedők és a közbeiktatott viszonteladók nyerészkednek rajta.

A termelők teljesen nyomott áron kénytelenek dolgozni/és emiatt dolgoztatni, mindig a csőd határán..

Ezért olcsóbb még a spanyol cucc. Majd meglátjuk, meddig tudják ezt a fajta kizsákmányolást (ember és természet kizsákmányolását) abban a régióban folytatni. (és nem is feltétlen kell ezzel amúgy versenyre kelni, sőt..)

 

A baj inkább azzal van, hogy ha akar se nagyon tud az ember más választékot keresni, mert minden bolt ezzel a cuccal van tele..még szezonon belül is..

A nagy választék az, hogy A vagy B vagy C nevű boltban veszed meg ugyanazt az árut..

Marad az, hogy az ember tudatosan figyeli a csomagolást és nagyon megfontolja, mikor mit vesz..aztán a kivétel ugye erősíti a szabályt..amikor az ember gyereke mondjuk megkívánja az epret tavasszal...

 

 

 

Előzmény: suta3 (162803)
suta3 Creative Commons License 2024.04.11 -2 0 162803

Még hozzátenném azt, hogy van egy nagyon erősen jelen levő mesterséges árképzés (paradicsom, kukorica, deviza, ingatlan, bérek stb.), amit a hatalmat birtoklók miatt hoznak létre az érdekeiket kiszolgáló alkalmazottjaik és bábjaik. Ez sokszor tőzsdei spekulációkban lecsapódó brutális nyereségekben, vagy politikai sakkozások győzelmében csapódik le. Ilyen volt pl. a 2008-as gazdasági világválság is, amiben a bankár régióhoz vándorolt az európai lakosság elég nagy részének a vagyona. De a mai magyar mezőgazdasági felvásárlási árak sem mentesek az ilyen befolyástól. Nem véletlenül áramlanak be országunkba még mindig a rossz minőségű, olcsó ukrán gabonák. Sok gazda már eddig is a csőd szélére lett szorítva az alacsony felvásárlási árakkal. A bankárok szerint megint eljött az ideje annak, hogy még több ingatlan kerüljön a tulajdonukba.

Előzmény: tadadadaaaam (162800)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.04.11 -1 0 162802

Szerintem a kettő között semmi összefüggés nincs. Ma már bárkinek lehet olyan telefonja, amivel videót tud felvenni, pláne Kínában, ahol tonnaszámra gyártják a noname telefonokat, amik semmiben se maradnak el a márkás készülékektől. Mivel hogy azon a gyártósoron készülnek, amin a bérgyártásban a márkás készülékek is.

 

Nekem is volt olyan Oukitel telefonom, Kínából, ami kenterbe verte az akkor Európában elérhető készülékeket, főleg a fényképező módjában (én mindig az elérhető legjobb fotókat készítő telefonokat választottam az aktuális kínálatokból, kivéve legutóbb a Samsungnál, mert ott az S Penre kattantam rá).

 

Plusz a gazdagságot nem kizárólag egy mutatón mérik, nevezetesen, hogy valakinek tud-e videót készíteni a telefonja. Mert ma már az a kunszt, ha az idős rokonodnak butatelefont akarnál venni, ami nem tud képeket készíteni se semmit, csak telefonálni lehet rajta... Szegény anyámnak is meg kellett szoknia az okostelefont, de amíg bírta a régi, nem volt hajlandó az okostelefont, amit adtam neki (német SIM-kártyával) magánál tartani se. Otthon tartotta a töltőn. :) És a legolcsóbb okostelefonokkal is lehet tiktokozni, netezni vagy bármi. Azt meg a házában nem láttam, hogy lenne router, laptop vagy lapostévé. Lehetséges amúgy, hogy az anyja házában csinálja ezeket a felvételeket és a valóságban a saját szomszédságában él, és az édesanyját is magához vette, de ez nem változtat azon, hogy létezik Kínában egy ház, ahol így éltek és még több ilyen ház, ahol idős, vidéki emberek a mai napig így élnek. Egyébként, ahogy Boszorka is írja: Magyarországi idősekről is készül időnként egy-egy dokumentumfilm vagy egy schnitt a híradóba, ahol csipketerítő van a tévén (talán már nem fekete-fehér) és kisbaltával hasogatja a fát a kályhába az idős ember, aztán ül az ünneplőjében és komolyan, elfogódottan nyilatkozik a tévéseknek.

 

És függetlenül a szegénységétől vagy gazdagságától, simán el tudom képzelni, hogy van a mukinak a tiktokról reklámbevétele is. De nagyon meglepne, ha abból meggazdagodna. És ha neki egy kicsit jobban is megy a tiktokozás miatt, attól még a szomszédjai valószínűleg ugyanúgy élnek, mint amit ő bemutat.

 

Német tévécsatornákon szoktak lenni ismeretterjesztő filmek, a legutóbbi, amit Kínáról láttam, arról szólt, hogy a fiatalok vidékről elmennek a nagyvárosokba és ott dolgozzák ki a belüket, mert azt hiszik, hogy majd kemény munkával meggazdagodnak. És persze van, akinek sikerül, mások meg egy étterem szeméttárolójából keskeny lépcsőn megközelíthető lyukban laknak, és az ügynökmunkájukkal pontosan ezt csinálják, amit ez a srác, akit linkeltem: készítik a termékbemutató videókat, és ha eladnak bármit, abból kapnak jutalékot. Volt a műsorban egy 60-70 közötti nő, aki a férjével együtt az utcán házal mindenféle vacakkal, a zászlótól a golyóstollig, ő is ezt csinálta, és ő befutott vele. Európában nem ismert, de Kínában egy kvázi celebritás. Ő úgy került ebbe a szituációba, hogy eladósodtak az apósa kórházi kezelésével. A bácsi amúgy a kezelés dacára még meg is halt, a temetésére is kölcsönt kellett felvegyenek. Így lettek földönfutók meg házaló ügynökök, és innen jött a néninek az ötlete, hogy ő erről készít videókat, hogy mennyit talpal, hogy eladhassa a gagyi termékeit. És bejött neki, felkapták a helyiek, ma már keresik, hogy vehessenek tőle valami gagyit. De ettől még nem lett gazdag. Legalábbis a műsor elkészültekor ugyanúgy az utcákat rótta a férjével. 

 

Pár hete amúgy egy dél-koreai nénit láttunk, az az idősek elmagányosodásáról szólt, hogy ma már nem egyértelmű ott se, hogy a fiatalok majd támogatják a szülőket. Az ő fia is szegény, nem tudja pénzzel segíteni és a nyugdíja kevés a néninek. Ezért meggörbülve húzza az utcán a kordéját, amibe műanyagpalackokat gyűjt, hogy azt leadja a szemétkezelőbe, és némi nyugdíjkiegészítése legyen. Elmúlt nyolcvan, és várja a megváltó halált, de amíg nem jön el, addig megy a dolgára.

Előzmény: tuktikka (162797)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.11 -1 0 162801

akit esetleg érdekel, német nyelven bőven van anyag a neten

Europas Obst und Gemüse Sklaven - Almeria das Plastikmeer 😳 - YouTube

Előzmény: tadadadaaaam (162800)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.11 -1 0 162800

mert fóliában/üvegházban termesztik fűtés mellett (az első termést ugye, a későbbi nyáru júniusi már szabadföldi)

nyilván, spnyoloknál kissé más a klíma, így a fűtés etcc nem kell oda

 

a továbbiakba belemenni meg felesleges, hogy nagy tételben termeszteni kb az egész EU piacára más, mint kisebb tételben (amitől eleve olcsóbb lesz) és milyen rabszolgamunka mellett termesztik a spanyolok a zöldségeiket, gyümölcseiket---erről van elég doku a neten, akit érdekel, nézegetheti (pl bevándorlókat azzal kecsegtetve, hogy szerezhetnek munka/letelepedési engedélyt, de addig is kb rabszolgasorsban vannak dolgoztatva)

Előzmény: missSissi (162799)
missSissi Creative Commons License 2024.04.11 0 1 162799

Sosem értem,a hazai miért drágább mindig...

Előzmény: tadadadaaaam (162790)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.11 -1 0 162798

a számból vetted ki a szót....

 

mélyszegénységben tiktokozik....

 

avagy hogyan pózőrködjünk a milliós nézettségért

 

LOL

Előzmény: tuktikka (162797)
tuktikka Creative Commons License 2024.04.11 0 0 162797

Az hogy modern kütyüje és internete van , azt mutatja , hogy ma már nem él nehezen.

Előzmény: Csalitszeráf (162791)
Boszorka Creative Commons License 2024.04.10 0 0 162796

Elég nehéz élete lehetett. Szegeden a bérházban a padláson volt a mosókonyha. Olyan melegek voltak akkoriban nyáron, hogy a lakás is elég elviselhetetlen volt. Kibírni ott fent, munka és ruha nélkül is nehéz volt. persze akkoriban, gyerekként nem is gondoltam rá, hogy rossz lehet. Gondolom télen meg hideg lehetett, de arról nincs emlékem.

 

Én Dobos C. József: Magyar-Frenczuia Szakácskönyyvét olvasgatom szórakozásból néha. A receptek ma már nem használhatók, de amúgy sok érdekesség van benne, mikor pl. leírja, hogy mit kell csinálni ha vendégek jönnek, milyen legyen 8 személyre egy villásreggeli meg ilyesmik. Az eredeti 1881-ben jelent meg, aztán valamikor az  1980-as években  újra kiadták, akkor kaptam valakitől karácsonyra. Állítólag ő találta ki a dobos tortát.

Előzmény: Csalitszeráf (162795)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.04.10 0 0 162795

Ó, én mindent örömmel olvasok róla, ha neked kedved lenne még írni róla, örömmel olvasnám. Azok a kedvenc szakácskönyveim, amikben erről is van szó (Vizvári Mariskáé, Polcz Alaine-é, Magyar Elek Ínyesmester könyve), ezeket néha csak úgy olvasom, mint egy regényt, és jól leragadok a célzott receptkikeresés helyett. :)

 

A lányanya dédmamám egyébként pont mosónő volt (úgy tudom a nagypapámtól), miután cselédként úgy maradt és megszülelte az ikreit (a nagyapámat és a tesóját). Utána már nem vették fel cselédnek, ilyen házhoz járó mosónő lett, akit említesz is.

Előzmény: Boszorka (162793)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.04.10 -3 1 162794

Olyan, mintha egy könyvből idéztél volna.. elgondolkodtató.

Minden szempontból. 

Előzmény: Boszorka (162793)
Boszorka Creative Commons License 2024.04.10 0 0 162793

Most ránéztem a tiktokra, de ez nekem túl zűrös, rengeteg kép stb.

Viszont elárulhatom, hogy amiket leírsz, az az én ifjuságomban teljesen hétköznapi dolog volt. Jó cirokseprüt nem kötött nálunk senki, miután városban éltünk. Viszont a háború rákényszerítette nagyanyámat, hogy előhívja emlékeiből a szappanfőzés menetét, miután vagy pénz nem volt vagy szappan vagy egyik sem. Kenyeret se sütött normál körülmények közt soha, de ostrom előtt és után minden héten.  (1944-45)

A nagymosás egy külön szertartás volt és bizony főzték a ruhát a mosókonyhában hatalmas üstben. Ugyanott főtt a szilvalekvár is órákon át. Este már be kellett áztatni és másnap jött a mosónő és mosta, főzte, kékítette, keményítette a ruhákat. Egy hét múlva pedig jött vasalni. Szerencsések voltunk, ezt nem anyámnak kellett csinálni és nem is a bent lakó háztartási alkalmazottunknak.

Aztán volt egy évben kétszer, ősszel és tavasszal, nagytakarítás, ami 2-3 napig tartott. Apám mindig elutazott ilyenkor.:-)

 

Sóval csak azt akartam megvilágítani, hogy nem kell se térben se időben messzire menni, ha régi életmódról akarsz hallani. :-)

Előzmény: Csalitszeráf (162791)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.04.10 0 0 162792

És hozzáteszem, hogy ettől a sráctól marha sokat lehet ugyanakkor tanulni, ami -- szerencsére csak -- egy esetleges apokalipszis után lehet hasznos tudás. Legalábbis remélem, hogy a sors engem sose kényszerít olyan életmódra, amit ő kénytelen élni, és amivel ő boldognak és elégedettnek látszik... Lehet depresszióban ehhez is viszonyítani. Hol van a disznófejpucoláshoz és a fűtött "ágyhoz" képest az, hogy fel kell kelnem háromnegyed hétkor vagy el kell mennem az Aldiba??

Előzmény: Csalitszeráf (162791)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.04.10 -1 1 162791

Most ezen a kínai srácon gondolkodtam el: https://www.tiktok.com/@tuoitho151013?lang=en Nem vagyok régi tiktokozó, meg lehet, túl boomer is vagyok én oda, de mivel szeretem egyrészt a rekonstrukciókat, hogy hogyan éltek a régi idők emberei, és emiatt másrészt a világ számos pontján, az ősökéhez hasonló, mélyszegénységben élő, elmaradott környezetben boldoguló emberek életét bemutató vlogokat is, teljesen rákattantam a srácra. Döbbenetes, hogy milyen szegénységben él, mennyit küszködik magányosan, és a valahogy nem értem: miért érez bárki, aki hozzám hasonlóan szerencsésen született egy fejlett országba nosztalgiát azok iránt az idők iránt, amikor az egyszerű magyar emberek is ilyen körülmények között küszködtek és éltek. Amikor ha elfelejtettek cirokseprűt csinálni, sőt! Cirokot vetni, akkor nem volt cirokseprűjük. Amikor a disznófejet vakargatták az udvaron, és gyűjtötték a bűzölgő zsíros halmot, hogy majd szappan legyen belőle vagy erjesztették az ecetet alma- és más gyümölcshéjakon. Miért vágyna valaki vissza ezekbe az időkbe? Amikor a férfiak kinn éltek a juhkarámokban vagy a földek mellett, hogy minél többet robotolhassanak rajta, a feleségüket legközelebb télen látták vagy a nők, akik messze nem csak a gyerekneveléssel és a főzéssel foglalkoztak, hanem kőkemény logisztikát toltak, hogy levezényelhessék a heti mosást, a heti kenyérsütést vagy az évszakonkénti legfontosabb teendőket (befőzés, szappanfőzés, seprűkötés, meszelés, szövés, fonás, kukoricafosztás stb.). És ha hibát vétettek, akkor az kőkemény hiányosságként jelentkezett a család életében...

 

(A tiktok rak egy felugró ablakot mindenre, hogy a regisztrációt erőltesse, de ha lejjebb görget az egérrel valaki benne, akkor felajánlja, hogy "Megtekintés vendégként", és akkor regisztráció nélkül is elérhetőek a tartalmak.

tadadadaaaam Creative Commons License 2024.04.08 -1 0 162790

a" T" betűsben húsvét előtt 1 kg kis faládikás válogatott eper volt 1790 körül

A minap vettem ismét,most 2490 körül volt uez

1 kg

válogatott...

 

persze kis zöldségesnél a hazai majd 5-6000 lesz kilója, na olyat nem igen fogunk venni...

 

Előzmény: missSissi (162788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!