Keresés

Részletes keresés

Balage-81 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 41402

Visszatérve erre. Fehér liszt és búzacsírát házilag összekeverve szerintem egy viszonylag alacsony méregtartalmú kenyeret lehetne készíteni.

Cukorbetegeknek persze ez sem ajánlott, de ez már más kérdés.

Előzmény: Balage-81 (41397)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 41401

Magyarul nem ehetek kenyeret, sem fehéret, sem teljes kiőrlésűt. Pech.

Előzmény: GPF (41398)
zsebi41 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 41400

végig olvastam minden hozzászólást és köszönet érte..Sok mindent megértettem, én csak kapiskálom ezeket mert nem vagyok élelmiszervegyész valamicskét a gyógyszerekhez értek mert gyógyszer vegyész vagyok csak 38 évet dolgoztam gyógyszer kutató laborokban.

 

Ezért aztán nem kotyogok bele a szakemberek megállapításaiba. inkább teszek fel egypár általam  készített kenyérképet ezek már mind elfogytak az utolsó morzsáig remélem senkinek nem lett tőle baja. 

Előzmény: petike23 (41399)
petike23 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 41399

"A fuzárium gomba és a penész valamilyen szinten sterilizálódik sütés közben? Akár részlegesen, akár teljesen."

 

Részlegesen. :)

Az aflatoxin bomlik, az ochratoxin nem.

https://link.springer.com/article/10.1007/BF03032339

Előzmény: Balage-81 (41394)
GPF Creative Commons License 2020.04.14 0 0 41398

Nem, a graham lisztben is ott a korpa. Az a különbség, hogy a mérete nincs szabályozva annyira. Egyébként pont Graham, aki kitalálta, ő is egy orvos volt és nem műkörmös.

 

De, ha cukorbeteg vagy, akkor neked épp tudnod kellene, hogy mennyire nem javallott a fehérkenyér. 

 

 

Előzmény: Balage-81 (41397)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 41397

Köszönöm a válaszod. Még a Graham-kenyér lehetne valami átmeneti megoldás, ami tudtommal csak a magbelsőt tartalmazza (keményítős rész + csíra). Igaz a csírában levő egészséges dolgok nagy része elveszik sütés közben, de legalább lassítja a szénhidrát felszívódását, ami nálam (2-es típusú cukorbetegként) fontos.

Előzmény: Boarhunter (41395)
GPF Creative Commons License 2020.04.14 0 0 41396

Most épp te is táplálkozási tanácsokat adsz :)

 

 

Előzmény: Boarhunter (41395)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.14 0 1 41395

A fuzárium gombák termelik(többek között) a mycotoxinokat. Búzánál a DON az érdekes, elsősorban erre szoktuk vizsgálni. A hőkezelés szvsz. nem tünteti el. Takarmányozási célra léteznek toxinkötők de tudtommal emberi táplálkozásra nincsenek engedélyezve.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a toxinok 75%-a a maghéjban található...vagyis mennél jobban eltüntetik a maghéjat, annál kevesebb toxin lesz a lisztben. Ezért nem akkora buli a teljes kiőrlésű liszt-máramennyiben valóban teljes kiőrlésű és nem valami színezéknek köszönheti a barnaságát. A korpát a parasztember is a jószággal etette meg, aztán valami marketingzseni kitalálta, hogy jó drágán el lehet adni a hiszékeny embereknek csak kell hozzá egy jó történet. Innen jött az egységsugarú felhasználói hülyeség amely a fehér lisztet már egyenesen méregnek tekinti, nem gondolván végig, hogy a "teljes kiőrlésű"-ben is benne van a fehér liszt, meg még egy csomó egyéb amit nem biztos, hogy meg kellene enni.

Sajnos "táplálkozási tanácsadó" bárki lehet, az is, aki tavaly még okj-s kozmetikus volt, három éve meg bolti eladó. Aztán szokás szerint a leghangosabbra figyelnek...

Előzmény: Balage-81 (41394)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 41394

A fuzárium gomba és a penész valamilyen szinten sterilizálódik sütés közben? Akár részlegesen, akár teljesen.

 

A Nébih ellenőrzésen megbukott cégek megússzák a dolgot pénzbüntetéssel és az eladás ideiglenes (vagy hosszú távú) visszaesésével vagy kapnak normális büntetést is? Valamilyen korlátozást vagy ilyesmi. Ezentúl rendszeresebben lesznek ellenőrizve legalább?

Vagy kifizetik a büntetést és megy minden tovább ugyanúgy?

Jahno Creative Commons License 2020.04.13 -1 0 41393

"és megőröltetem helyben valahol."

 

Ezzel nekem rögtön bajom lenne.

Előzmény: Balage-81 (41390)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41392

Hántolásról nem hallottam. Asszem feladom és inkább nem eszek kenyeret. Csak ritkán. 

Előzmény: GPF (41391)
GPF Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41391

És miből gondolod, hogy a te búzád nem lesz fuzáriumos? Megismered, ha olyan? Tudod hogy őrlés előtt hántolni is kell? Kivel hántoltatsz meg 20 kiló búzát?

Előzmény: Balage-81 (41390)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41390

Azért köszönöm a válaszod! Akkor lehet az lesz a megoldás, hogy magamnak termelem meg a búzát és megőröltetem helyben valahol.

Gyerekkoromban vetettem búzát csak úgy szórakozásból, szépen ki is kelt, nem tűnt nagy dolognak. Kertem van, kertészkedni szeretek. Havi 2 kg lisztet használunk a teljes kiőrlésűből, tehát évi 24 kg-ot kellene megtermelni. Nem tudom ahhoz mekkora hely kell?

Túl sok helyem nincs, mert paradicsomot és paprikát is ültetek. Igazából 10-15 kg terméssel már beérném, legfeljebb fehérliszttel keverném.

Érdekes, hogy cseresznyét, meggyet, epret, málnát, almát, körtét lehet venni megbízható helyről, de búzát/lisztet azt nem. Ez azért szomorú.

Előzmény: Boarhunter (41389)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.12 0 1 41389

Nem vagyok szakértő :-)

Teljes kiőrlésű lisztet elvből nem ajánlanék senkinek, véleményem szerint többet árt, mint használ. A régi és a jelenlegi munkám során kapcsolatba kerültünk több biotermelővel illetve biotermék gyártóval, azóta pláne nem ajánlom a bio-t sem. A tönkölybúzával is az a helyzet, hogy soha nem azért termelték mert az olyan jó, azokra a vidékekre volt jellemző ahol nem termett meg más.

Aratás után a malmok kijavázzák a búza készleteket, igyekeznek megvenni a legjobb tételeket a kereskedők elől. Ezek a készletek kitartanak valameddig aztán ha elfogynak, akkor őrölnek abból, amit épp találnak. De ahogy malmos szakemberek mondják, tőlük a felhasználók nem "jó" lisztet várnak hanem "egyformát".

Sajnos a liszt nem olyan, mint a bor, nem lehet a jó évjáratot eltárolni.

Sajnálom, hogy nem tudok segíteni.

Bácsalmáson volt egy partnerünk aki nagyon büszke volt arra, hogy válogatott búzából jó lisztet csinál, de sajnos már nem emlékszem a nevére.

Az Ecofood, Szakmári gabona cégcsoporttal is kapcsolatban voltunk, őróluk alant olvashatsz, hogy megbuktak.

Előzmény: Balage-81 (41388)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.12 0 1 41388

Látom szakértő vagy. Tudnál ajánlani olyan megbízható márkanevet, akitől teljes kiőrlésű bio liszteket érdemes venni? Tehát nagyjából bio, nincs agyonpermetezve és kevergetve. A tönköly az 100% tönköly stb.

Vagy esetleg olyan termelőt bárhol az országban, aki ilyet árul.

Előzmény: Boarhunter (41387)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.12 0 0 41387

A hektolitertömeg, mivel egyszerűen mérhető, az első olyan paraméter ami alapján szétválogatjuk a különböző minőségeket.

Valójában nincs olyan beltartalmi értékre vonatkozó paraméter ami egyenes arányban lenne a hektolitertömeggel, mégis az a megfigyelés, hogy a magas hektó mellett ezek is rendben vannak, ezért használjuk.

Előzmény: topik (41386)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41386

Azon kívül, hogy több liszt lesz egy liter búzából mit mutat ez a szám? Minőségi , kenyérkészítési szempontból kérdezem.

Előzmény: Boarhunter (41385)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41385

Ez tavaly igen derék hektónak számított, ritka volt ami elérte a nyolcvanat.

Igen, a 4,4% a törtszem.

Előzmény: topik (41383)
GPF Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41384

Köszi az infót! Akkor félreértettem. De ez így is nagyon érdekes.

Előzmény: Boarhunter (41379)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41383

De igen, ott van a végén, 82.6 kg/hl

 

Az 5.3%-ból 4.4% a törtszem, nem így kell érteni?

Előzmény: Boarhunter (41380)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41382
Előzmény: Balage-81 (41378)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41381
Előzmény: Balage-81 (41378)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41380

Ez egy beküldött mintás certi. Gyakorlatilag azt rakott a termelő a zacskóba amit csak akart. Mondjuk jobban megtisztíthatta volna. Az 5.3%-os keverékesség az nagyon sok, egy jól beállított kombájn 1% alatt tud.

A hektoliter tömeget nem mérték vagy csak lemaradt az oldalról?

Előzmény: topik (41375)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41379

Tévedés, én nem termelő vagyok hanem gabona stb. tároló telepeket vezetek. Teljeskörű szolgáltatást végzünk, a beérkező gabonát minősítjük, tisztítjuk betárolás előtt.

Az elmúlt évben katasztrofális volt a kalászosok minősége a sok csapadék miatt. Nem tudtak a gazdák időben permetezni mert a felázott talajra nem lehetett rámenni a gépekkel, aztán az eső és a párás levegő kedvezett a gombáknak. Felénk is nagyon rossz volt a minőség de a békési kollégák még rosszabb helyzetről számoltak be.

Amit mi az égetőbe küldtünk, az a tisztítási melléktermék volt. Ez normális esetben törtszemből, pelyvalevélből esetleg gyommagokból áll. A rostán megfújjuk sűrített levegővel az árut így a könnyű szennyeződés kikerül belőle. A fuzáriumos, aszott szemek fajsúlya könnyebb így azokat is viszi a légáram. A tavalyi évben ezekből volt sok, a melléktermék gyakorlatilag toxinos szemekből állt. Ezért nem adtuk oda senkinek, ne mérgezze le vele az állatállományát. Ment az égetőbe mind.

Előzmény: GPF (41361)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41378

 Nem is hallottam még házi malomról, mennyibe kerül egy ilyen gép?

Ha könnyen túlkel, akkor kevesebb élesztőt kell bele tenni, ez már önmagában pozitívum.

Előzmény: topik (41377)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41377

Lisztet nem, de én vettem egy kis házi malmot és azzal őrlöm. Ha kell könnyebb liszt szitálom. Nehezebb sütni a friss őrlésű liszttel, könnyen elszalad / túlkel a tészta, de ízben , illatban sokkal   jobb.

Rozst és búzát vettem, csak az volt. Rozzsal etetem a kovászt, de kenyérnek is kiváló.

 

Azt én sem értem, hogy lesz 700-800 Ft-os liszt, ráadásul a teljes kiőrlésű sokszor drágább, az kellene az olcsóbb legyen.

Előzmény: Balage-81 (41376)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41376

Ez korrekt, ha papírt ad. Azért érdekes hogy lesz a 85 ft-os búzából 900 ft-os liszt! Gyanítom, hogy a haszon nem a gazdákhoz megy... Tiszta maffia ez az ágazat is.

Amúgy lisztet is árul vagy csak magokat? Milyen fajtákat termeszt?

 

Előzmény: topik (41375)
topik Creative Commons License 2020.04.10 0 1 41375

Én nemrég vettem bio bánkúti búzát, kérdezgettem a gazdát: ő régi fajtákat használ, amivel nagyon kevés probléma van, ősszel elveti, nyáron aratja. Nincs növényvédelem egyáltalán, kisebb a hozam, de olcsóbb a termesztés és magasabb az eladási ár (85 ft/kg volt) Adott tanúsítványt hozzá (Biokontroll Hu.) és vizsgálati eredményt is. Már elfogyott a búzája, de pár hónap múlva újra arat. Ha átverés lenne akkor nem fogyna el a búza :), én hiszek neki.

 

GPF Creative Commons License 2020.04.09 0 1 41374

Te most mit akarsz igazolni?

 

Szerintem vegyél kommersz fehér lisztet, ott nem kell elhinni semmit.

 

Előzmény: Balage-81 (41373)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 41373

A tönkölybúza csak feleannyit terem, mint a modernebb búzafajták, nem volt gazdaságos a termesztése, ezért cserélték le Magyarországon is modernebb fajtákra kb. 120 évvel ezelőtt.

De ha már 800 ft-ért adnak egy kiló lisztet, akkor az legyen 100% tönkölybúza, ne csak 50% az istenit! :( És akkor a permetezésről, gyomirtózásról még nem is esett szó....

Persze ebből is lehet BIO-t kapni, de az említett esetek után ki hisz el bármit is ezeknek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!