Igen, volt pl. sült hal, rák és fekete kagyló. Sok 4-5 csillagos tengerparti hotelben van a kínálatban a HB, FB és AI ellátásban. De így nem azt az élményt kapod, mint egy erre specializálódott étteremben. A szállodákban előre elkészítik a hatalmas adagokat, és ott áll 1-2 óráig. Ebben a hotelben hideg volt az étel, nem tudták jól melegen tartani. Egy étteremben frissen sütnek mindent, sőt, a haléttermekben sok helyen kihozzák egy tálcán az aznapi kínálatot, és kiválaszthatod, hogy milyen halat szeretnél. Így nem tudok hotelt ajánlani, annak ellenére, hogy nagyon sokat ismerek, mert 14 éve, mióta itt élünk foglalkozunk turizmussal is. Végignéztük, ahogy kiépül a tengerpart Durrës-ben, Vlora-ban, Saranda-ban. De Albániában akkor tudsz igazán jókat enni, ha csak reggelis ellátás kérsz, és kipróbálod az éttermeket, kifőzdéket, melyekből rengeteg van.
Erikát ismerem, helyette ugrottam be, mert el kellett utaznia. Abban a szezonban egyedül volt itt telepített idegenvezető. Egy charter jött hetente, ő csinálta a transzfert, asszisztenciát és a fakultatív kirándulásokat.
Nekem van közvetlen tapasztalatom. Tavalyelőtt laktam a hotelben, besegítettem az ITAKA-nak idegenvezetőként néhány napig, és ott volt a szállásom. A hotel rész rendben van, az ételek sem rosszak, de volt egy család apartmanban, ők cserét kértek, jegyzőkönyvet is vettünk fel a panaszáradatról. Sajnos, ahová átkerültek, az sem volt sokkal jobb.
A tenger hőmérséklete nem megjósolható, jelenleg 18 fokos az Adria Durrës-nél. Voltak nagyon meleg júniusok, és volt olyan év, hogy nagyon hűvös, csapadékos volt, olyankor a víz sem túl kellemes. Reméljük, hogy idén az első verzió lesz. Szép élményeket kívánok!
A Wizz és a Ryan járatai kicsit későn mennek, de nem vészes, ha valaki nem akarna egy-egy napot az oda-és visszautazással vesződni.
A reptéri autókölcsönzők Google-véleményeit böngészve rémes átvágás-sorozatelkövetés bontakozik ki a legtöbbnél, amelyiknél meg nem, azok drágák.
Ha valaki meg akar takarítani egy kis időt, rákereshet az U-Save cégre, ők a középút: nem túl drága, egy Duster négykerék-meghajtásút (higgyétek el, nem jön rosszul itt-ott) nem dupla árban mérnek a normál személyautókhoz képest, mint más cégek, és a teljes biztosításuk a gumikra és az üvegre is kiterjed.
A kis ország látnivalóihoz sajnos nem elég az egy hét, de aki koránkelő, sokat csodáskodhat, ha voltak előítéletei, azok el fognak oszlani, a szállás és a kaja olcsó, ilyenkor pedig nincs tömeg, azaz... "menni!" :)
(A képen a Lin falu feletti domb az Ohridi-tónál.)
Ezt nagy örömmel olvasom. Igen, a fapados járatok megkönnyítik az ide jutást, tavaly óta a Ryanair is jön. A Wizz Air indulása után a magyar utazási irodák és az egyéni utazók is felbátorodtak, így most már a magyar turisták (visszajáró vendégek, mint Te) nem az egyéb kategóriában szerepelnek, hanem külön is említik őket a statisztikákban. :)
Hát igen!Én is itt kaptam nagyon sok jó tanácsot Tőletek.És örülök,hogy 2017-ben ki is mentem amikor elindította a járatot a wizzair.Aztán 10x sikerült még eljutnom Albániába.2023 szeptemberben voltam utoljára,ebben 6-7 év alatt is sok változás történt.Örülök,hogy sok jó embert megismerhettem
szívesen láttak,vártak amikor mentem.Még szeretnék pár év múlva újból visszamenni.
Az ilyen fórumok már eléggé kimentek a divatból. Mikor ez indult, még nem volt facebook meg más hasonló platformok. Akkoriban csak itt lehetett megbeszélni a dolgokat. Albániával kapcsolatos Facebook oldal/csoport ma már kismillió van, és árad az információ. Albánia már nem ugyanaz, mint 15-20 évvel ezelőtt, de a fórum címe még mindig aktuális, mert sokan, akik még nem jártak itt még mindig előítéletesek. Mi veterán fórumozók meg jószerint már csak nosztalgiázni járunk ide. :)
Mi szeptember végén jártunk arra. Pont úgy volt ahogy írtad. Csak a leterelésnél egy helyi autó ment tovább egyenesen az építés alatt lévő úton én meg az útjelzés szerint balra lefordultam a régi útra. Ekkor egy kicsit bizonytalan voltam, hátha a rossz úton haladok.
zlaky, triker: lehet, hogy egyidőben jártunk arra? Én okt. első felében voltam, jó sok motorossal találkoztam, nagy részük szembejött, már hazafelé tartott, főleg németek. Az SH75-ön Korcatól mentem délnek, kb. 13 km után letereltek az új útról a régire, ami elég ramaty. Rálátni róla a készülő (ill. már elkészült) újra, ami persze sokkal unalmasabb, mint a régi. Ersekaig pocsék az aszfalt, de aztán onnét Leskovik-Permet felé valami csodásan pazar. Végig azon filóztam, hogy Lőrincéket el kellene hozni ide, megmutatni nekik, hogyan kell utat építeni.
Apropó, maradt 1000 lekem, ha esetleg valaki megy mostanában arra, elcserélném forintra. Bár ahogy süllyed a forint, lehet érdemes megtartani. Mikor 9 éve arra jártam a ALL-EUR árfolyam kb. ugyanúgy 100:1 volt, mint most, viszont a ALL-HUF akkor kb. 1:2,2, most meg 1:4.
Igen, tényleg volt egy gyönyörű új szakasz, de én Leskovikig és tovább mentem és arra volt egy keskenyeb út szakasz amit még hiányoltam, de igy is sokkal jobb volt mint pár éve.
Sziasztok! Járt valaki mostanában a Korca-Erseka-Leskovic SH75-ös úton? Milyen minőségű, jól járható? 2-3 éve még nagyon rossz volt, de javában tartott az új út építése. Remélem azóta elkészült.
Igen, fantasztikus rész az ott északon. A múltkor kelet maradt ki nekem, Ohridi-tó, Korca környéke, ezeket szeretném bepótolni, meg mindenképpen végig akarok menni az SH75-ön.
Szia! Mi június végén voltunk Albániában 2 hetes körúton és kb. így utaztunk ahogy írod :-)
Szinte minden éjszaka máshol aludtunk, ott ahol épp ért minket az este, még első éjszakára sem foglaltam előre. Szállások 2 főre: pl. Shkodra 15 euro, Ksamil 20 euro és volt jónéhány sátrazás.
Nekünk az északi rész -főleg Theth környéke- jobban tetszett, a déli rész tengerpartjai sajnos szinte mindenhol végig vannak cseszve napernyőkkel, így a legnépszerűbb strandok pl.Bora Bora elég kiábrándító látványt nyújtott.
Az emberek segítőkészek, kedvesek, úton útfélen boltok, kajáldák.
Nagyon kíváncsi vagyok, minden évben készültem újra menni, remélem idén összejön. :-)
A szeméthez egy sztori. Estefelé beértem egy kis városba, nem emlékszem már a nevére. A központban találtam egy motelt, zárva az ajtó. A mellette lévő vendéglős telefonált egyet, 5 perc múlva ott volt a tulaj. Megegyeztünk az árban, 15 EUR, :-))), de azt mondja a fickó, ne hagyjam a motort az utcán, nem biztonságos. Lepakoltam, majd elmentem vele a város szélétől 1-2 km-re lévő házához. Valami ipartelep szélén volt, a telek mellett autóbontó, meg dzsindzsa. 2 m magas betonkerítés, teli vaskapu. Bent az udvaron nyírott gyep, gyönyörű virágos kert, új építésű csilli-villi ház. Behívott a házába, bemutatta a feleségét, megkínáltak az éppen akkor, frissen főzött dzsemmel, a lakás is tip-top, takaros, gyönyörű tisztaság mindenhol. Ahogy mentünk ki az udvarról, szétnézek, és azt látom, hogy a kerítés mentén egy nagy kupacban halmozódnak a szemeteszsákok. Kerítésen belül maximális rend és tisztaság, de a szemetüket egyszerűen csak átqurták a kerítés tetején. :-)
Másnap reggel a megbeszélt időben értem jött, elvitt a motorért a házához. Ahogy pakolok fel, látja a manusz, hogy a gumipókok már a végüket járják. Nem jó ez így, azt mondja elvisz újakat venni. Bemegyünk a városba, egyik bolt, másik bolt, majd belebotlunk a sávunkban egy keresztben leparkolt kocsiba, a tulaja amúgy albánosan megállt épp ott az út közepén, ahol meglátta a haverját. Az én emberem kihajol az ablakon, és ordítva lebaszarintja, majd tovább mentünk 200 métert, és hajszálra ugyanúgy megálltunk a következő bolt előtt. Imádtam őket. :-)))
Ha volna egy csöppnyi írói vénám, lehetne írni abból a 2 hétből, amit ott voltam, egy olyan könyvet, mint Durrel Korfuról. :-)
Az a flip-flop vagy vietnámi papucs. Azt nem mindenki szereti. A Crocs-ra gondoltam, de egy utánzat is tökéletesen megfelel a célnak. Gyerekeknek praktikus, beakasztja a pántot, nem esik le a lábáról.
Sok strandcikkeket áruló üzlet van Durres-ben és a plázs részen is. Az egész albán Adria lassan mélyülő, homokos strandokból áll, így nem szükséges tengeri cipő, csak ha lementek délre is, ahol kavicsos-sziklás strandok vannak. Vagy ha a gyerkőc nem szívesen mászkál a homokban, ezt Te tudod.
A tengerparti éttermekben nagyjából hasonló árak vannak. Próbáld ki a Tirona éttermet (is) a Kavaja-sziklánál (az egyébként szezonon kívül is nyitva van), az albánok is szeretik.
Durres-ben nincs központi strand. A hotelek, éttermek maguk üzemeltetik a strandokat. A kikötő környékét pedig messziről kerüljétek strandolás szempontjából.
Nyugodtan ott hagyhatod a cuccokat, nem jellemző a strandi lopás.
Tiranában és Durresben mindenhol elfogadják a kártyát,míg a Tiranából a városba menő utazási iroda által üzemeltetett egyetlen shuttle buszon és a legkisebb boltban ,étteremben is.
Vlorában láttam tavaly: háziasszony két kezében szatyor. Egyiket bedobja a konténerbe, másik kezében levőt az útmenti bokorba. Ezt azóta sem tudtam megfejteni.
Van néhány luxusszálloda, szigorúan elkerítve, a partra szinte sehol nem lehet lemenni, félbehagyott sokemeletes épületszörnyek, a már kész apartmanházak egymás hegyén-hátán (üresen a legtöbb), az utcák gazosak, az üres telkek elhanyagoltak, szemetesek, még a parti sétányon is több csatornafedél törött vagy hiányzik. Tulajdonképpen Mali i Robit-ba akartunk menni, 12 éve az egy élhető és szerethető hely volt, most már azt is teleépítették szállodákkal, a partot elkerítették, Golem (ami egybeépült vele), alighanem azóta "épül-szépül". Még üzletek se nagyon vannak, Durresbe lehet bemenni busszal, a piac minden pénzt megér.
Ez az élő pelda arra, mi történik ha nincs szabályozás, településrendezési terv, régió szintű koncepció stb, csak mindenki azt csinalja amit akar. Nincs intimitás, nincs családias hangulat. Csak nézz meg pár fotót.
(... és emberek fizetnek azért hogy ott lehessenek!)
Haladtak a kártyás fizetésben, de azért még nem érték be Nyugat-Európát. :) A nagyobb boltokban, éttermekben, néhány benzinkúton elfogadják a kártyát és sok szálláshelyen is. Készpénzfelvétel a bankautomatákból jól működik. Pénzváltó nagyon sok van, korrekten váltanak. Érezd jól magad, és kíváncsi leszek a tapasztalataidra. Albánia rengeteget változott!
Annak idején gyakorlatilag nem létezett bankkártyás fizetés náluk sehol, úgyhogy magammal kell vinni a szállásra, benzinre, kajára, miegymásra kalkulált lóvét kp-ben, ehhez kell valami iránymutató. :-)
Talán segít a kalkulálásban : idén máj.24-jún.4. között (11 éjszaka) Golemben 2 fős apartmanért fizettünk 282 EUR-t Tavaly ugyanebben ez időpontban Vlorában szintén 2 fős apartman 242 EUR volt. Szeptember végén 1 főre biztos találsz ennél még kedvezőbbet.
Motorral túrázom, minden este máshol leszek. Max. az első éjszakára szoktam foglalni, egyébként meg, ameddig elérek aznap, mindig találok valamit: magánház, motel, kemping, valami. Mondom, 15-ben szinte bárhol 15 EUR volt egy szoba (ágy, zuhany), a legolcsóbb egy zimmer feri 12-ért, a legdrágább egy 4*-os szálloda Skodrában 20-ért reggelivel. Gondolom, azóta azért drágult Albánia is, de valami átlagár vagy től-ig tartomány csak van.
Szerintem konkrétan írd meg, hol foglalsz és ha valaki ismeri, akkor leirja a tapasztalatát. Ma már a Bookingon pillanatok alatt tudsz szállást találni, szinte majd minden orszagban.
Én Sarandában július elején 30 euróért béreltem apartmant,lehet,hogy szezonon kívül olcsóbb.Szerintem ez is teljesen elfogadható ár,szép volt a szállás,kilátással a tengerre.
Utoljára 2015-ben voltam arra, akkor 12 és 20 EUR között találtam szállást, jellemzően 15 EUR volt. Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki szept. végén sikerül ismét eljutnom. :-)))
Mi az állás mostanában, mit tapasztaltatok, szerintetek mennyit kalkuláljak szállásköltségnek?
Nem fogom túlságosan elhúzni,hisz ez nem egy gumicsónakos fórum.Bár Albániáról van szó,gondolom sokakat nem érdekelnek az efajta túrák.
Néhány kép a durresi kikötőről:
Vlora után ilyen a táj a vízről nézve:
A Porto Palermo környéke,ahol meghúztam magamat a feltámadó szél idejére,miközben a fő motor leállt:
Saranda felé ilyen a táj,továbbra sem hajózik egy árva lélek sem:
Beérve Sarandába:
Miután biztonságos helyre tettem a csónakot az ügynök segítségével,kipihentem magam a szálláson,és körül néztem.
Sajnos egy kiérkező szerelő nem tudta megjavítani a motort.
Mivel nem akartam ilyen hamar feladni a túrát,arra gondoltam,hogy megpróbálok áthajózni a tartalék motorral Korfura.Itt lényegesen több szerelő van,köztük szakszervizek is.Egy ismerősöm,aki jól beszél görögül,talált is egy embert,aki vállalta,hogy trélerre teszik a csónakomat,ha elérem a Gouvia marinát,és megjavítják,amennyiben lehetséges.Kora délután tudtam elindulni Sarandából,elég hullámos vízen,oldalszélben.9-10 km-t sikerült megtenni,mikor jobban feltámadt a szél,és kevés volt a motor ereje.Bemenekültem a ksamili strandra,pontosabban csak ebbe az irányba tudtam haladni.A strand előtt nem fogtak meg a horgonyok a nagy szélben,csak a bójasor tudott megállítani.Hogy mentsem a csónakot a közelben lévő sziklás parttól,rákötöttem a bójasorra.Itt már az úszás is nehézkes volt,elég sok vizet is nyeltem.A strand őre és bérlője síppal,és heves kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését,amiért rákötöttem a bójáira a csónakot,de ebben az állapotomban ez nem nagyon tudott érdekelni.
Kiúsztam hozzá,és próbáltam vázolni a helyzetet.Mivel csak mostanában kezdtem ismerkedni az angollal,ez nem ment túl jól.Szerencsére egy német házaspár segített a fordításban.A kezdetben mogorva albán barátságosabb lett,és ketten sikerült kíjjebb,egy fokkal biztonságosabb helyre tenni a csónakot.A szél estére elállt,de a hullámzás reggelig nagy robajjal csapódott a sziklákhoz.
Egy nagyon szép helyen dobtak ki a hullámok,ahol a nyári szezon,és a jó idő ellenére meglepően kevesen voltak.Estére teljesen egyedül maradtam,a strand és a bár testvérpár tulajdonosai megengedték,hogy az egyik strandágyon aludjak,és kiváló étellel vendégeltek meg.Fél nap elteltével elég jól megértettük egymást.Másnap hajnalban kisimúlt a tenger,így folytathattam utamat Korfura.Délben el is értem Gouviát.
Pár kép a ksamili strandról:
Itt pár nap után kiderült,hogy injektor problémája van a motornak,amit egy barátom lehozott Korfura,így tovább mehettem.A Korinthoszi-csatorna előtt viszont más probléma adódott a motorral,és befejeztem a túrát.
Mi most voltunk Tirana-Durres. Csak jót tudok mondani,mindenki kedves volt, jó árak. Ettünk mindent,kutya bajunk se lett.Egyedül a rossz levegő ami zavaró,de kibirható.
mindenki kedves, segítőkész. Bárkitől kértünk útbaigazítást, készségesen segítettek, ha ő nem tudta, addig kérdezősködött, telefonált, míg megkaptuk a kért felvilágosítást. A szállást nehezen találtuk meg, végül egy kedves fiatal lány a kapuig kísért bennünket. A háziasszonyunktól frissensütött sütit kaptunk, a házigazdánk pedig búcsúzásnál intett, hogy várjunk, előkapta a slagot és pikk-pakk lemosta az autót. Beszélgetni nem tudtunk egymással, de végig kedves mosollyal, integetéssel kommunikáltunk. És persze többször mondtuk, hogy "faleminderit."
Én a helyedben előre foglalnék. A Berisha és az Alpin kompok honlapját megtalálod az interneten, minden infó ott van, indulási idők, árak, foglalás stb.
Azt a részt Vlora-ban úgy hívják, hogy "régi strand" (Plazhi i Vjetër). A kikötőtől délre található rész az "új strand", ott alakították ki a Lungomare sétányt, néhány éve homokkal töltötték fel azt a részt, és kialakítottak "közstrandot" (Plazh Publik), vagyis nem kell fizetni a nyugágyakért. A Te általad írt szakaszon a strandokat általában az ott található éttermesek üzemeltetik, fizetni vagy fogyasztani kell értük, viszont takarítják. De biztosan fogtok találni olyan helyet, ahol csak úgy leteríthetitek a törölközőt, mert azon a részen sok apartmanház is található. A szeméttel bármennyire is küzdenek, még rengeteg tennivaló van. Nem tudom, lesz-e járművetek, de ha már Vlora-ban lesztek, érdemes átmenni a Llogara-hágón (mert gyönyörű), és pl. Dhërmi-ben is strandolni egyet, mert az teljesen más élmény.
lehet, nem sokra mész ezzel az infóval sem. Tavaly voltunk 2 hetet Vlorában, nem az Emirel felé, hanem a "falu" túlsó végén, a kikötőtől délre. A part mindenütt szemetes volt, a szállodák közvetlen környéke csupa csicsa - ragyogás, de pár méterrel arrébb már szeméthegyek, feltúrt utcák, összevissza parkoló autók, építkezések.
Ti közelebb lesztek a városhoz, ez vásárlás szempontjából jó, ahol mi voltunk, nemigen voltak üzletek, éttermek,
csak pizzériák, kávézók végig a parton. Viszont a tenger csodálatosan tiszta, látod az alját, rengeteg kagyló van, és szilárd homok (nem süllyedsz el benne.) Összességében nem volt rossz, de még egyszer nem biztos, hogy visszamegyünk.
Mint ahogy már le is írtuk, utána néztünk többször-, több helyen, ahogy a googlet sem hagytuk ki!
Valóban nem nehéz ráklikkelni az "Emiral Beach" szóra: megtettük! Többször! Nem jutottunk előbbre!
Konkrétan olyan információk érdekeltek volna, akik kint voltak az Emiral strandon, van véleményük, mivel a gogglen fellelhető fotók fele szép - felében meg csak szeretnénk, ha szépek lennének!
Azért továbbra is várjuk, hátha kapunk konkrét választ a kérdéseinkre, és ezt előre is köszönjük!
Üdv! Azt kérdezném, hogy Carcove és Leskovik közötti szakaszt is a SH75-n tettétek meg, vagy a Görög határ felé mentetek az SH65-ös utat is érintve és igy értétek el Leskovikot? A google térkép szerint az utóbbi a jobbválasztás, viszont a másik sokkal szebb útvonal ,csak jóval rosszabb a minösége. Előre is köszönöm a válaszokat!
Voltunk már többször Albániában 1-2 nap erejéig egyéb városokban-, azonban most hosszabb nyaralásra indulunk konkrétan Vlorába!
Az Emiral beach közelében lesz a szállásunk - a parttól 5 perc sétára-, azaz kb. 250 m-re -, többször rákerestünk a parti fotókra, de igen csak szemetes környezetet láttunk szinte végig, ahogy a hoteltől lemegyünk a partig!
Olvastunk vissza több kommentet - de Vloráról nem sokat találtunk, az Emiral beach meg hol szép-, hol nagyon szemetes képet mutatott!
Nem tudjuk mire számíthatunk!
Ha lenne információtok erről a részről-, a strandról, vagy Vloráról, örülnénk az újabb információnak!
Ma érkeztem haza onnan, motorral voltunk. Himare-Kuc-Nivice-Tepelena-SH75-Korcáig. Tökéletes volt az aszfalt, egy rövid szakaszon volt rosszabb, régi, rumplis, de gyanítom, hogy a navigációnk viccelt meg minket. Közben mintha SH75V-ként azonosította volna a szakaszt.
Szia! Köszönjük, megvagyunk. Valóban, az albán Adria nem túl érdekes, nem véletlen, hogy az itteni szervezett hajókirándulások is Vlora-ból, Himara-ból és Saranda-ból indulnak. Egyik szezonban próbálkozott egy albán iroda Golem-ből hajót indítani, de hamar letettek róla, mert nem volt érdeklődés. Örülök, hogy sikeresen elérted Saranda-t, ha vannak képeid, esetleg lehet belőle újabb bejegyzés, ha gondolod. Kíváncsisan várjuk a folytatást. :)
Idén újra megpróbáltam a gumicsónakos túrámat Albánián keresztül.
A montenegroi határ,és kb.a Vlora előtt lévő félszigetig sajnos hajós,csónakos szemmel nézve nincsen érdekesség.Kopár,lapos,kietlen,ha szél is van,akkor teljesen felejtős.Nagyon kell figyelni,a parttól 3-4 km-re is lehetnek zátonyok.Ezen a szakaszon egy árva lélekkel sem találkoztam,a durresi kikötőben azonban láttam egy-a bejelentő ügynök szerint-1,5 millió dolláros,1800 lóerős motorral szerelt "gumicsónakot".
Az albán igazi riviéra szerintem Vlora körül kezdődik,innen csodás volt a táj,mégha néha kicsit kopár,és kietlen is.Erre a részre majd legközelebb jóval több időt kell szánnom,az eleje felett meg valahogy "át kellene repülni"Ezt még nem tudom,hogyan lehet kivitelezni egy gumicsónakkal.🙂Himara előtt egy hegyoldalnyi félbehagyott építkezés kicsit lehangoló látvány,simán menthető lenne,hisz kb.a fele elkészült a hatalmas beruházásnak.Egy hasonlót láttam Saranda és Ksamil között is.
A Porto Palermos nevű védett öbölbe húzódtam,mert egyik napra szeles,viharos időt jósoltak.Innen Sarandába igyekeztem,ha kb.8 km után nem állt volna le a fő motorom☹️.Volt nálam egy 2,3 lóerős tartalék,így nem volt más választásom,azzal indultam el,a kb.24 km-re lévő üdülővárosba.Ez úgy 7 óra út lett volna ezzel a motorral,ha közben nem támad fel úgy fél nappal korábban a beígért viharocska.Ez persze szemből jött,így meg is fordította a csónakot,és vissza kellett menni az öbölbe.Itt másnap reggelig vártam,míg eláll a szél,és hajnalban újra megpróbáltam eljutni Sarandába.Most 8 óra motorozás után a 40 fokban el is értem a tenger felől nem túl impozáns,amúgy kicsit jobban megismerve tök klassz helyet.Itt egy nagyon profi ügynököm volt,aki kapcsolatai révén elintézte,hogy a csónak a hajó terminálban,a rendőrségi motorosok,és a Korfura közlekedő szárnyashajó mellett,őrzött helyen álhasson.Nem mintha nekem erre lett volna igényem,de Sarandában nincs más hely,ahonnan nem úszva kell kijönni,és védett.
Az ügynök csajszi látta rajtam,hogy jól elfáradtam,15 perc után már szállást is intézett,másnapra meg egy szerelőt.
Egy gyors zuhanyzás,alvás után ismerkedtem a várossal,ettem-ittam,strandra mentem.Folyt köv.
Fürdéssel kapcsolatban nincsen semmilyen különösebb kötöttség, a strandokon kihelyezett tájékoztató táblákat kell figyelembe venni (ha vannak). A Karaburun-félszigeten is vannak kiépített strandok, pl. Shën Vasil, Shën Jani stb., a nagyobb hajóknak benne van a programjában a délutáni strandolás. Motorcsónak ár megállapodás kérdése, én legutóbb 30 EUR/fő áron voltam egy kisebb csoporttal. Az élővilág érdekes, elvileg lehet látni álcserepes teknőst és mediterrán barátfókát, de sajnos nekem még egyszer sem sikerült. :)
Márciusban még egy réteg aszfalt volt, az akkori hírek szerint hamarosan folytatódnak a további munkák és a felfestések, ami itt Albániában bármit jelenthet. :)
Tengerpartot, fürdést illetően van e valami országspecifikus előírás ill. kötöttség?
Orikum és Ksamil közti tengerpart érdekelne bele értve a Karaburun félszigetet is. Ezen a területen két nemzeti park is van. Van e bármi korlátozás fürdést illetően ill. milyen itt a tengeri élővilág? Az úttól távolabbik tengerpart rész eléréséhez csónak bérlés vagy csónakút kb milyen árban van?
A hotel a NEW AKILEDA (ha jól gondolom). Ez a Harmonia Hotels szállodalánc tagja, több hoteljük is van Durrës-ben. Ide egy nagy magyar iroda hozta tavaly is és idén is charter-rel az utasokat egész nyáron, idén 16 hotel közül lehet választani, ez az egyik. Ők kínálnak fakultatív programokat is, náluk érdeklődj. De én is le tudom írni, milyen programjaik vannak, mert tavaly is, és már idén is besegítettem nekik. Ha pedig mégsem rajtuk keresztül foglaltál, akkor ott érdeklődj, ahol a foglalást intézted.
A helyi szabályokat konkrétan nem ismerem,valószínű,hogy ekkora méretnél nem kell semmi.Egyszer voltam Albániában gumicsónakkal,de az egy 20 lovas hajóleveles volt,Zadar mellől indultam,és hivatalosan bejelentkeztem a határokon.Albániában nincsenek szigetek,így a tenger kicsit máshogy "viselkedik",mint pl.Horvátországban.A parti sávban lehetnek nagyobb hullámok.
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata az albánoknál motorcsónak használatával kapcsolatban? Vinnénk egy 6LE-s motort és egy 2,7m-es gumicsónakot, de nem tudunk semmit az albánoknál a használhatóságról. Kérem, aki már vitt ki, irja meg, mit szabad és mit nem, mi a tapasztalat? Helyileg Ksamil.
Saranda-ban kevésbé jellemzőek a nagyobb kapacitású hotelek, amik tudnak AI ellátást biztosítani. De nézd meg a Bougainville Bay vagy a Santa Quaranta hoteleket, ezek 5 csillagosak, nekik van. A 4*-osok általában BB vagy HB ellátást nyújtanak ott. Korfu-ról jó menni, a szárnyashajó kb. 45 perc alatt ér át. Tiranából lejutni forgalomtól függően kb. 4 óra a gyorsabb úton. A riviérai út hosszabb, de az egy külön élmény, én biztosan azon mennék, ha délelőtti géppel érkeznék Tiranába. Ezek a fentebb említett hotelek biztosítanak transzfert is, és vannak vállalkozások, amik transzfer szolgáltatást nyújtanak, pl. Saranda Taxi, van 6+1, 8+1 járművük, megtalálod őket FB-on, de itt egy telefonszám, írjál rájuk WhatsApp-on: +355693837693. Az autóbérlés is opció, de mivel AI ellátást keresel, feltételezem, hogy nem kirándulni, hanem a tengert és a szállodai szolgáltatásokat szeretnétek élvezni, fenti hotelek erre tökéletesen alkalmasak. Jó nyaralást és szép élményeket kívánok!
Saranda nem egy strandolós hely, ha az lenne a cél. Bázisnak nagyon jó, de strandolni el kell menni máshova, plusz egy csomó látnivaló van a a környéken, úgyhogy gondolom autót béreltek.
Szerintem Albániában el lehet felejteni az All Inc-t, mert sok különleges ételről lemaradtok, + időhöz kötött.
Érkezni Korfura, onnan jó az eljutás Sarandába, Finikas Lines, honlapja van, keress rá. Corfu city, rémálom, ha kiköt 1-2 szállodahajó 3-4000 utassal!!!
Hazajönni repülővel Tiranaból-Bp.
Saranda: Hotel Pini, Rr4.Jonianet, a Promenád közepén, tengerparton.
Berat: Grand White City Hotel, a távolsági buszok végállomásánál, tágas szobák,szuper jó ellátás, jó közlekedés a belvárosba!!
Tirana: Freddy's Hotel, Szkander Bég tértől 5'.
Albánia biztonságos, segítőkész, barátságos emberekkel és rengeteg látnivalóval, jó helyi közlekedéssel, saját tapasztalat, kétszer voltam!
A facen: Albánia mindennapjaink egy nem mindennapi országban. Itt napokat lehet olvasni, mindenről-, minden megtalálható, ami tudható.
Semmitől nem kell tartanod, ha odafigyelsz néhány dologra. Mi 2007-ben egy 2,5 éves kisfiúval indultunk útnak (aztán a következő években is), pedig akkor még egészen más viszonyok voltak, és semmi problémánk nem volt. Csapvizet ne adj neki, tisztítják ugyan, de tartályokban tárolják, mert itt még csak nagyon kevés helyen van 24 órás vízszolgáltatás. Az albánoknak remek palackozott forrás- és ásványvizeik vannak, többet kimondottan gyerekeknek is ajánlanak, pl. Lajthiza, Ha mégis előfordulna hányásos-hasmenéses probléma (nyaranta megjelenhet ez a "mediterrán vírus"), a gyógyszertárakban adnak rá gyógyszert, illetve mától 34 szezonális rendelőt is nyitnak a frekventált turisztikai helyeken, amik 0/24-ben fognak működni. A szálláshelyen is tudsz segítséget kérni, tavaly Golem-ben a Grand Blu Fafa-ban volt orvosi ellátás, ott adtak pl. infúziót is. Próbáljátok meg, az Adria már most 22 fokos, a Jón-tenger picit hűvösebb.
Még egyet: a csapvíz ivással én óvatos lennék, bár sok helyen azt mondják, hogy remek forrásvíz, ami igaz is lehet, csakhogy emellett a vezeték lehet régi és nem tiszta... Fogmosásra minden további nélkül.
Nálam alap a Hepa A és B, felnőtteknek, persze, a gyereket kérdezzétek meg a gyerekorvost, de amúgy Albánia eü helyzetben semmiben sem másabb, mint pl. Horvátország, ott is bele lehet szaladni valami nem megfelelő kajába, és eleve az, hogy ott is a töményebb olivával főznek a mi napraforgó/repce olajunknál, az érzékenyekénél okozhat kisebb gondot. Készülni kell gyógyszerekkel, mint általában. Amúgy bejártuk az országot, de semmi gondunk nem volt.
Próbálj albán kölcsönzőnél bérelni, pl. Pepa Rent, ő nem kér kauciót sem. Sajnos megemelkedtek az autóbérlés díjak.
EUR-t hozz, egyrészt szinte mindenhol elfogadják, másrészt sok pénzváltó van, korrekten váltanak. A Revolut működik, app-ról is, és kártyával is. Érezzétek jól magatokat itt!
Hamarosan nekiugrok egy 2 hetes albán út megtervezésébe. Az itt olvasottaktól eltérően fapadossal tervezzük a kiutazást, majd Tiranából bérelt kocsival járnánk be Albániát.
Tudnátok javasolni kinti autókölcsönzőt? Itthonról foglalva Hertz, Avis és társainak nagyon elszabadult árai vannak...
Illetve a pénzváltással kapcsolatban kérdezném: hogy jövök ki a legjobban? Bp.-en váltsak lek-et vagy vigyünk eurót? Esetleg Revolut kártya?
Tud nekem segíteni valaki abban, hogy Tiranából, iránytaxival honnan lehet eljutni Beratba és Kruje városába. Ha jól emlékszem, akkor anno 5 éve város különböző helyein voltak a felvevő pontok.
Próbáltam visszaolvasni a fórumot, de nrm találtam pontos paramétereket.
Mint régebben is írtam a google maps nem ismeri a szerb kosovoi határt, így nem tervez át rajta inkább körbevisz. Hagyd figyelmen kívül nyugodtan menj arra.
Nyáron utazunk Albániába, Szerbia, Koszovó útvonalon szertenénk menni. Sajnos sem a Google Maps sem pedig a Waze ,,nem dodja ki" Koszovón keresztül az útvonalat, ha Szerbiából akarunk belépni. Lehetséges, hogy nem lehet belépni Szerbián keresztül jelenleg vagy esetleg más oka van?
A Vodafone jobb. Mióta új (sokadik) tulajdonosa van a másik szolgáltatónak, most éppen One a neve, sok probléma van a szolgáltatásaival. Nemrég büntették őket 10 M Lek-re emiatt.
Nem érdemes Mo-on Lek-et váltani. Itt az EUR-t szinte mindenhol elfogadják, és Tiranában rengeteg pénzváltó van. A kártyás fizetésnél a legjobb, ha mindig megkérdezed előre, hogy lehet-e kártyával fizetni. Nem mérvadó, hogy ki van ragasztva az ajtóra, benzinkúton oszlopra stb.
A Speed taxi pl. fix tarifával dolgozik, 1200 Lek-ért visz Tiranából a reptérre. Ebből tudsz viszonyítani. Sok más taxitársaság van, elektromos taxik is, érdemes előre kérdezni, hogy mennyi az annyi, mielőtt beszállsz.
Étterem javaslat: az Új Piacon találsz többfajta éttermet, a kis bárányfejes sütödétől kezdve az elegáns halétteremig mindent. És ott van pl. az Oda étterem is, minden értelemben tradicionális. Ha luxusra vágysz, akkor a Padam.
Remélem, tudtam segíteni. Szép napokat kívánok Tiranában!
Ismered azt, hogy visszaolvasás?? Mindent megtudhatsz, ami fontos, főleg ha a néhai "Jani haverja"-ra koncentrálsz. A kérdéseidet már sokan feltették előtted is!
Tudom, időigényes, de hasznos, mellette ott van a facen Albánia, bőséges-, mindenre kiterjedő információval!
Sziasztok, február közepén két napot töltünk Tiranában. Tudom, biztos írtak sokan korábban azokról, amiket kérdezni akarok, de tegye meg egy "szakértő", hogy válaszol. 1. reptérről a belvárosba jutás (buszjegy, fizetés, pénznem). 2. váltsak-e leket utazás előtt, eurót elfogadnak-e, a belvárosi éttermekben, üzletekben kártyás fizetés nem probléma? 3. Taxik milyen tarifával dolgoznak? 4. Van-e javaslat vacsorára egy-két jó étteremre? Köszi
A napokban megjelent egy könyv Albániáról Árkon-bokron Albániában címmel.
A könyv tudományos érdeme, hogy szerzői azok a magyar botanikusok, akik 20 éve kutatják és térképezik fel Albánia növényvilágát, és munkájuk során számos csak itt élő, endemikus fajt is felfedeztek. A növények begyűjtése során lehetetlen helyeken, vadregényes tájakon jártak, és hihetetlen kalandokba keveredtek. Ezeket az élményeket örökítette meg e könyv:
Utaztunk farönkökön, aludtunk medvével, ettünk nyers birkanyelvet, találkoztunk csempészekkel és voltunk magunk is gyanúsítottak; tapasztaltuk a helyiek vendégszeretetének számtalan formáját, különös szokásaikat, mi pedig akaratlanul is elszórakoztattuk őket furcsa, ám határozott tevékenységünkkel: számukra haszontalan növények megközelíthetetlen helyeken való gyűjtésével és préselésével. Eközben a világ haladt előre, sok minden történt, de Albánia megmaradt a feltöltődés, a kaland és izgalmak szigetének.
Én nemrég jöttem haza Sarandábol,ahol én is sajnálattal értesültem a halálesetröl.Nekem annyit mondtak,hogy egy szerelöaknába esett.Nagyon sajnálom,ami történt,valoban nagyon segitökész volt.
Nem csak Nopcsa sztorija remek - addig még nem jutottam az olvasásban -, hanem az egész könyv. Bár még csak az elején tartok, de már most többet tudtam meg Albániáról, mint a magát Albánia-szakértőnek tituláló szerző egész könyvéből. (A Libri-től rendeltük, náluk is kapható.))
Ellenben a könyv megjelenése picit csúszott azért is, mert a Libri -gondolom, reagálva a csúnyaságok miatti büntetés elkerülésére- utólag befóliáztatta a hozzá kerülő -amúgy 5.000 Ft feletti, azt mondja, összes- könyveket. Ügyes: egyrészt ez alatt lényegében már nincs is könyv, de meg van a hivatkozási alap, drága ezért óvjuk, és így aztán nincs baj, ha valaki azt népszerűsíti a könyvében, hogy jobb lenni szépen szóló nádihegedűnek akárhol is, mint faköbözőnek a Bükkben, az már ki van védve. Na, most a könyvben írok a Nopcsa Ferencről, aki majdnem albán király lett, amúgy világszerte elismert tudós volt, és egy depressziós rohamában megölte magát, és a vele gyöngéd szálon kapcsolódó titkárát. Juj! De remélem ezzel nem népszerűsítem, hogy álljunk be izének, hogy aztán megölhessünk valaki másik izét, de kicsit aggódok, mert -könyvesbolti szokásokhoz híven- egy (!) könyvről csak leszedték a fóliát az egyik boltban (nemmondomhol), hogy lehessen belenézni.
És most olvasom, az (agy)bajtársak egyik jelese -épp útban volt Brüsszel felé, valszeg felvenni a giga fizetést a Mocskos Únijótól- talált egy (!) fujj-fujj könyvet a Ferihegy egyik könyvesboltjában, ami nem volt lefóliázva, és emiatt a Ferihegyen szokásos számos lődörgő kiskorú akár még bele is olvashatott volna!
A Skozicai Szűzanya Valamennyi Áldott Könnycseppecskéjére esküszöm, régen voltam már így megrendülve!
De hálistennek, tudta mi a dolga megtette a bejelentést a Legfelsőbb Hatóságnál -én a helyében a 112-t tárcsáztam volna, kényszerzubbony igénnyel- úgyhogy mehetünk ezután repülni, gyerekkel is, phűű.
Megjelent egy Albániát turisztikai szemmel bemutató könyv. Címe szerint egyrészt a tengerpartról szól: miközben apránként végigmegyünk a 320 kilométeres tengerparti szakaszon, 113 térképpel is meghatározott fürdőhely, öböl, partszakasz, illetve a kapcsolódó csillagtúra-helyszínek részletes bemutatása is szerepel. De nem csak a tengerpart: a címében azért is szerepel ez a nem csak, mivel utazói szempontból veszi sorra még azokat a látnivalókat is, amelyeket Magyarországról, bármelyik irányból is indulva -tehát Montenegróból, Koszovóból, Észak-Macedóniából vagy Görögországból belépve-, a tengerpart felé utazva egymás után érinthetünk. Így gyakorlatilag sorra kerül Albánia valamennyi nagyobb, és számos rejtettebb turisztikai látnivalója, meg hát a csillagtúrák a tengerpartról, mert nem csak a tengerpartból áll ez az ország. A könyvben bemutatásra kerül 150 érintett település, 120 jelentős természeti látnivaló, 78 városokon kívüli, épített nevezetesség. Kiegészítésként 76 érdekes háttér-információ, történet is olvasható, esik szó még 67 történelmi személyről, és bele került még, kedvcsinálónak 193 színes és fekete-fehér fotó, a tájékozódáshoz pedig 59 rész-térkép. Mindezt úgy 300 oldalon Lehet olvasgatni.
A könyvet még Jani haverja és a felesége, Betty lektorálta, illetve adott részeket a blogjából:
Őszinte részvétünk a családnak! Döbbenet ami történt! Rendkívüli ember volt, nekünk is készségesen segített amikor Albániában nyaraltunk! Nyugodjék békében!
Sziasztok! Abban tudna esetleg segíteni valaki, hogy SH78 a kék szem forrástól Gjirokastra felé járható-e. Google autó felvételei alapján igen, de régi képek. Előre is köszi
Nyolcan voltunk, mielőtt rendeltünk volna a pincér átszaladt a másik terembe és visszajött egy albánul jól beszélő magyar úriemberrel aki segített a rendelésbe. Hirtelen arra gondoltam lehet, hogy ő volt Jani haverja. Ezért kérdeztem meg.
Köszönöm kedves szavaidat. Szept. 2-án történt a baleset, 4 napig volt kórházban. Berat-ban utoljára augusztusban járt, a Kúria csoportjával volt körutazáson.
Az értesítést, hogy megjelent a könyv abban a pillanatban kaptam tőled email-ben, amint épp a szöveget írtam. Úgy akartam írni, hogy a "Napokban fog megjelenni egy könyv Albániáról", de örömmel írtam át jelen változatra. A temetése napján. Borzongató volt...
Szörnyű lehet most nektek,fogadjátok őszinte részvétemet!
Sajnos nem találkozhattunk személyesen,csak többször beszéltünk telefonon.Úgy volt,hogy idén nyáron sikerül eljutnom Albániába,és összefutunk,de meghiúsult a terv.Nagyon segítőkész,jó ember volt,sokkol a hír.
2013 nyarán feleségemmel két hetet töltöttünk Albániában. Lényegében az Ő segítségével készültem az útra, nem kis várakozással. Persze az oldalt továbbra is követtem. Olvastam sorait, segítőkészségét, emberségét és objektivitását. Nem tudtam, hogy idős-e vagy fiatal, alacsony vagy magas, viszont Én mindig kivételes tisztelettel és szeretettel gondoltam önzetlenségére és segítőkészségére. Ismeretlenül is hiányozni fog. Nyugodjék békében.
Nem olvasok naponta fórumot, így Bettytől most kaptam meg a hírt, nagyon lesújtott. Azt terveztem, hogy a megjelent könyvemet épp most fogom majd ajánlani, de -bár Betty még erre is figyelt- most nem ennek van itt az ideje. Majd azért felteszem, de egy biztos: szakmai lektorálásaik és kiegészítéseik -ahogy Betty is írta- elmondhatatlan nagy segítséget jelentettek. A könyvben persze ott vannak, személy szerint is megköszönve, és ez most már egy emlék, egy emlékezés is lehet...
Mélységes fájdalommal tudatjuk, hogy Jani Haverja, született Visy Rafael Lajos szeptember 6-án eltávozott közülünk. Súlyos balesetet szenvedett, melyet nem élt túl.
Ma végső nyugalomba helyeztük itteni barátai közelségében, abban a zónában, ahol mindig is élt itt Albániában.
Fia, aki időközben nagykorú lett, és én, a felesége tovább visszük hagyatékát, és folytatjuk a munkát, melyet szeretett Albániájáért végzett.
Ebben a pillanatban kaptam a hírt a szerzőtől, hogy az alábbi könyv most került a boltokba. A szerző Joó András, ismertebb nevén Pó Apó Nem csak az albán tengerpart című könyvével tizennegyedik utazásos könyvét írta meg Thaiföld, Laosz, Vietnam, Kambodzsa, Malajzia, Borneó, Szumátra, Jáva, Celebesz, Bali, Pápua és a Fűszer-szigetek, valamint Grúzia, Örményország és Bosznia-Hercegovina után.
A könyvet Rafi lektorálta és az én blogbejegyzéseim is a tartalom részét képezik.
Most jártuk meg a Langarica kanyont. Sok helyen térdig ér a víz. Osumiban a mászocipő tuti telerohan vízzel és 1 hónapig száradna utána úgyhogy vizicipő.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy az Osumi kanyontúràt vizicipőben vagy túrabakancsban szerencsésebb megtenni véleményed szerint? Valamint a Valbona hágó túrára kimondottan túrabakancsot javasolsz, vagy edzőcipő is elegendő szerinted? Köszi. Màr izgatottan várjuk a csütörtöki indulast😃.
Berat - Polican - Vertop - Corovoda - Osumi , 60 km , kb másfél óra . Jó az út .
A Summer Bárnál le tudtok menni és sétálni a kanyonban . Illetve a hidról is érdemes lenézni , nagyon szép ! a bár és híd között pedig van még egy kilátó pont .
Thetből a Grunas vízesés szerintem egyszerűbb és szebb a Theth - Nderlysaj közötti útról, ami tökéletes aszfaltos a kis hídon ( Ura e Gerles ) át felkeresni . Google nem mutatja rendesen , Mapy.cz vagy más túra appon kiválóan látszik a híd és az út . A patak mellett mész és kb fél óra az autótól . Nagyon tetszett , kevés ember az úton és szép , közvetlen a patak mellett . A patakon a hídon át , majd picit kapaszkodsz felfelé az úton ami kissé ágas- bogas , kiérsz a nyílt részre és balra , jelzést követni .
Nderlysajban ha parkolsz , a Blue Eye út ott kezdődik rögtön , nekünk nézelődve , fotóza egy óra volt. De nyilván mindenkinek más a tempója .
A Theth- Valbona út a nagy parkolóból indul a központi részen Mini Market Jezerca után , látni fogod . Egyértelmű a jelzés , nem lehet eltévedni . Viszont nehéz túra igen , nagy a szint , van több pihenési lehetőség . Ha hagytok időt rá , sok megálással , pihenéssel szerintem teljesíthető . A hágő előtt vannak a kilátó pontok , ott a legszebb a kilátás - körpanaoráma nem a hágóról . Szerintem próbáljátok meg , érdemes .
Osumi kanyonnál vannak panoráma pontok , kilátók , illetve a hídról ( Osumi kanyon híd ) is érdemes körülnézni . A kanyonban kirándulást ajánlom , mert nagyon szép , nyilván vizállás függő is .
Több helyen is le lehet menni pédául Summer Bar , itt sokan alszanak , fürdenek , illetve Zufarht canjon és jobbra a szurdokban a híd felé . Érdemes itt barangolni , mert csodálatosan szép a szurdok és a környék .
Szia! Osumi kanyont szeretnénk megnézni, de úszni nem szeretnénk, mivel egy kutyát is viszünk. Hol tudok megállni, parkolni, hogy könnyen elérjem a kanyont?
Nagy túrát nem vállalok be a korom miatt, de kihagyni sem szeretném.
Szerény tapasztalatommal belevauznék, mi nem vagyunk profi túrázók, csak a Grunasig mentünk Thethből túraappal, de így is többször kérdeztük a szembejövőket, merre van az arra, vagy bevártunk valakit, mert nem volt egyértelmű. A szállásadó háromnegyed órát mondott, kettő alatt oda is értünk :)
Köszi a jobbnál jobb infókat. Tudom, hogy Thethből kb 6-7 órás a túra a Grunas és a Blue Eye vízeséshez, Nderlysajból ez kb mennyire csökken? Valamint meg tudnád mondani, hogy a Valbone hágóig a túra Theth melyik részéről indul pontosan? A templom környékéről? Véleményed szerint nagyon kemény ez a túra? Csak azért kérdem, mert akik velünk jönnek, ők nem annyira sportosak mint mi, és félek, hogy nem fogják bírni. Mert felfele az 1000 m szintkülönbség azért nem kevés, és ez 8 km-en belül főleg. De olvastam, hogy van valami büfészerű félúton, arra gondoltam, hogy legfeljebb megvárnak minket ott, ha nem bírják. Túra app nélkül, túrajelölésekre támaszkodva is bevállalhatóak a túrák szerinted? Még azt is meg szeretném kérdezni, hogy az Osumi kanyonban a kanyon túra kiinduló pontját nehéz megtalálni? Hogy láttátok egyébként, sokan túráznak ilyen módon is, vagy inkább a kanyon feletti, szárazföldi túrázás a jellemzőbb? Előre is köszi mindent, és bocs, hogy szétbombázlak kérdéseimmel.
Igen. Aszfaltos, nagyon szép. Thetből ha mész balról pici parkoló, és híd onnan tudsz menni a Grunas vízeséshez. Nderlysajban addig menj míg aszfalt van, ott tudsz parkolni.
A bankautomatából történő lek felvétel kapcsán indult a gondolat.
Montenegróban igazolványt kértek legutóbb amikor 200eurossal fizettem 2-3eve egy sima elelmiszerboltban, de ha valahol autómentés, kórház vagy bármi extrém nem várt kiadás merül fel, biztos vagyok benne, egyszerűbb megoldás, mint a ki tudja milyen napi limitre beállított bankkártyával matyizni. Hangsúlyozom, szerintem!
Azért ha van nálad euró, akkor abból gyorsan tudsz leket varázsolni. 200eurosok nem sok helyet foglalnak, de elég sok mindnet kifutnak magukban is. Ez már csak amiatt is célszerű, mert ez nem csak Albaniara érvényes hanem az összes tranzitországra amin atutazol.
Osumi egy részén volt csak nagyobb víz, közvetlenül a híd alatt, ahogy írod rövid szakasz, pár tempó, simán oké. Permet-Osumi nem járható.
Berat-Permet teljesen jó. Permetből vissza Berat felé, és onnan Holta, késő délután Gjirokastra. SH 73 Patos felé jó, nem kell teljesen vissza menni Beratba. Holta kanyon Beratbol út utolsó része rosszabb de szerintem nem vészes. Ha Beratban alszotok 1 nap lehet Osumi-szurdok és vissza, ha nagyon korán mentek esetleg Holta. Másnap Permet-Benje és ott lehet aludni, vagy onnan Gjirokastra. Nekem Langarica és Osumi-szurdok mellett a Holta sokat nem nyújtott.
Viszont az OTP automatái már nem 800 Lek-et számolnak fel itteni komissziónak, hanem "csak" 650 Lek-et.
És sajnos megszűnt a Credins bank automatáinak a komisszió-mentessége is. :(
Úgyhogy mostanában bankautomatából itt készpénzt felvenni elég költséges sajnos, egyrészt az adott magyar bank felszámolja a szerződésben foglalt költséget, és még erre rájön az itteni bankautomata pluszköltsége. :(
Ez alól egyetlen kivétel van (ha még van), az az, hogy ha valakinek CIB-es számlája és kártyája van, az komisszió nélkül tud felvenni készpénzt bankautomatából az itteni Intesa Sanpaolo automatáiból, mert ők adnak ilyen kedvezményt. Ugyanaz a cég. Viszont pl. az OTP, meg a Raiffeisen, stb. nem ilyen gáláns az ügyfeleivel. :(
Minden rendben van körülöttünk, velem is, meg VPBA-val is, csak olyan szinten el vagyunk havazva szept. 20-ig, hogy gyakorlatilag ketten megyünk háromfelé. :)
(Néha a 18 éves fiunkat is be kell fogni.)
Így aztán most jutottam el ma reggel oda, hogy egyáltalán elolvassam a fórumot, bocsi mindenkinek. :(
Természetesen azóta változhatott a helyzet. Mindenesetre szavahihető embert idézek. "A legtöbb itteni bank automatája komissziót számol fel, ez alól jelenleg két kivétel van: a Credins és az Alpha Bank." (2021. június 19.)
Köszi mindent eddig is. Még abban kérhetném a segítségedet, hogy Berat - Holta kanyon - Gijokastrába melyik úton mentetek? Mi inkább Permetig gondoltuk volna, de korábban Jani haverja írta neked, hogy nem ajánla Beratból közvetlen Permetbe menni mert nagyon rossz az út. Berat-Holta kanyon-Permet motoros útvonalban te vagy a fórumozók közül valaki tudna segíteni? Egyébként elég hosszúnak nézem ezt a távot, ennek ellenére nektek simán belefért még a kb. 3 órás Holta kanyontúra? Valamint írtad, hogy az Osumi kanyonban a túrázás nagyon szép, de azt is írtad, hogy néhol úszni kellett. Ha jól gondolom csak pár tempót, nem nagy távolságot kell úszni és nem veszélyes😊?
Mi lehetőleg próbáltuk kerülni a nagyon tömeges és turistás helyeket . Ahol ez nem kerülhető, vagy nagyon korán mentünk , vagy vadkemping és este csináltuk , vagy ott ébredtünk . Így minden tömeg mentes volt .
Amit én kihagytam volna az a Shala folyó . A Komani - tó , rajta kompozás , illetve a Shala folyóig vezető út gyönyörű , de az ott Ąkötelező " 4, 5 órás szünetet én nagyon sajnáltam ( hatalmas tömeg , üvöltő zene , strand feeling stb ).
Legközelebb komppal visszük az autót és Fierze - Valbona út lesz .
Motorral is vállalható ahol jártunk , ami nem azt nem írtam bele ebbe a kis beszámolóba .
A Langarica kanyon szerintem nagyon extra , csak hétköznap , illetve reggel .
Osumi kanyonban érdmes túrázni , szerintem nagyon klassz .
11 napunk volt , utazással együtt , Bosznia felől érkeztünk mivel nagyon szeretjük . Határokon sehol nem vártunk .
Vasárnap este indultunk , hétfőn este érkeztünk Thethbe , ahol 2, 5 napot túráztunk . Városkat mindig esti , késő délutáni érkezéssel néztük meg , ami amúgy is praktikus volt a közel 40 fok miatt .
Beratban szuper kempingünk volt , ott 2 éjszakát voltunk , este érkeztünk , városi csavargás , másnap Osumi , este Berat , következő nap pedig Holta- kanyon ( fél nap ) és Gijokastra ( mondjuk utóbbi nekem Kruja ( kézműves bazár , kicsi , de igényes termékek ) és Berat után nem volt ütős .
Fantasztikus ország , a hegyvidék , a falvak dugó és tömeg mentesek szerencsére .
Szerencsére nem vittem a fotós cuccomat , mert 3 percenként ugráltam volna ki a kocsiból :-) , de tavasszal újrázunk , látni szeretném olvadáskor az egészet ..
Sziasztok! Albániában (csak Tiranában) mi lenne a legjobb megoldás mobilinternetre? eSIM-es megoldás kellene, mert aki megy nem akarja a telefonszámát eSIM-re váltani, hiába mondtam neki, mindig a helyiszínen vásárolt SIM a legolcsóbb. Én még soha nem próbáltam ilyen neten vásárolható eSIM kártyát.
Köszönöm Christy666 a válaszodat. Még annyi kérdésem lenne, hogy maga az Albániában leírt programotok hány napba fért bele, Albániába lejutás nélkül? Nagyon tetszik egyébként az összeállított programod, valami hasonlóban gondolkodom én is. Remélem az időjárás szempontjából erre a szeptemberi időpont is megfelelő a programokhoz, meg a helyszínekhez a motorral való eljutás is problémamentes, mert olvastam, hogy ti terepjáróval közlekedtetek. Előre is köszi.
Igen motorral tökéletesen járható ! Shkoder felől S21 csodálatosan szép út , aszfaltos , teljesen jó . Nagyon szép !! A Theth - Nderlysaj is aszfaltos tökéletesen járható .
Thetből elérhetőek gyalogosan is , és egyértelműen ki vannak táblázva , nem lehet eltévedni .
Túra appot használtunk , előre letöltött offline térképekkel .
Mi a Blue Eye túra indulási pontjához autóval mentünk , mivel a Grunas vízesést a Theth és Nderlysaj utról közelítettük meg , vadregényesebb és szerintünk szebb . De Thetből is lehet.
A Theth- Valbona úthoz nem kell motor , Thetből indul . Ha a hágóig mentek fel , és onnan vissza kényelmesen járható egy nap alatt .Nagyon nagyon szép .
Mi a Blue Eye és Grunas vízeséshez korán mentünk , mert amúgy tömeg van , és az már nem az amit mi szeretünk . Elsők voltunk mind a kettő helyen , páratlanul jó volt így .
Mi kempingben aludtunk , de a Theth előtt picivel a hágón . Nagyon szép túrák , ajánlom .
Nem szeretném elvenni a kenyerét Jani haverjának, de erre az tud normalisan választ adni,.aki a bankban a szerződésedet látja. Egyikünk sem tudja neked milyen kártyád van, milyennszamla csomagban, milyen feltételekkel mit kapsz.
Az elmúlt években a gazdasági mozzanatok nem azt generálták hogy a költségek csökkenjenek. Ami régen volt, szerintem már nem releváns. Régen volt pl 1euro/dollar/ tranzakciós lehetőség is bizonyos csomagokban, de szeritaz is bőven történelem már!
Sajnos ezt nem tudom mivel kint csak fizetni szoktam vele pénzt kivenni nem. Erre majd Jani haverja tud neked megfelelő választ adni. Nem valószínű, hogy más banknál olcsóbban tudnál felvenni mint a saját automatánál, de várjuk meg az illetékes hozzászólását. Engem is kíváncsivá tett.
Azért kérdeztem, mert úgy rémlett, hogy régebben volt egy vagy két albán bank, amelyek automatáinál kezelési költség stb. nélkül lehetett leket fölvenni magyar kártyáról, míg régebben az OTP-automatáknál is számoltak kezelési költséget. Nem tudod esetleg, hogy ebben történt-e változás?
Sziasztok! Motorral készülünk a párommal szeptember elején Albániában. Mivel túrázni is nagyon szeretünk, ezért szeretnénk beletenni egy-két gyalogos túranapot is. Christy666 -tól szeretném kérdezni, hogy honnan sikerült útvonal leírást szerezned a a Vlabona illetve a Blue Eye gyalogtúrákhoz. A túraútvonalak jól ki vannak táblázva? Mi motorral mennénk a párommal, ezért az út minősége is érdekelne. Véleményed szerint Thet motorral is jól megközelíthető? Valamint, ha Thetben nézünk szállást, onnan gyalogosan is meg lehet kezdeni a túrákat, vagy motorral szükséges a kiinduló pontig elmenni a nagy távolság miatt? Előre is köszönöm a segítséget.
Lehet rosszul fogalmaztam,elnézést. Sh 75 egy részén voltunk Petranig csak, de végül nem Korca felé mentünk haza. Hátizsák fej felett és sima ügy. Szerencsére úszni nem kellett vele, mint az Osumi-szurdokban.
Thetben voltunk 2 napot , túráztunk a Theth - Valbona úton , gyönyörűséges , nincs rá jobb szó . 2018 - ban voltunk Thetben , azóta brutális ,hogy kiépült és mennyi a túrista . Teljesen más mint akkor .
Grunas vízesés és Blue Eye második napon . Szerencsére nagyon korán mentünk , így a tömeget elkerültük , csak mi voltunk .
Komani tó következett , ahol aludtunk éjjel , és reggel a Shala folyóhoz mentünk . Az oda vezető hajóút csodálatos volt , nekünk maga a "Shala" nem jött be . Természet kedvelők vagyunk , és itt borzasztó tömeg , beépített terület , üvöltő zene stb fogadott , nem a mi világunk .
Kruja nagyon tetszett , a bazár nagyon szép , és sok a kézműves termék , aminek külön örültünk .
Bovilla - tó csodaszép , a fenti éttermben ettünk egy jó grillezett bárányt .
Berat nekünk nagyon tetszett , hangulatós gyönyörű autentikus város . Itt ért minket a péntek esti ima és ezt követő nyüzsi .
Permet - Benja : szerelem .. a Langarica kanyonban tettünk egy nagy túrát , végig jártuk a vízeséseket , majd a végén fürödtünk a kénes gyógyvízben egy kisebb , tömeg nélküli medencében . Itt vadkempigeztünk , zugó patakkal , és a gyönyörű oszmán híddal a háttérben .
Gijoskastra , és Holta kanyon ( nagyon szép ) , majd indultunk Shkodrába , itt egy Buna folyó menti kempingben aludtunk ,ami nagyon szép volt .
Másnap Ulcinj, Ada Bojana fürdés , pihenés ( izomláz volt bőven ) , és Szarajevó estével zártuk a nyaralást .
Albánia csodálatosan szép , még időben érkeztünk , hogy autentikus báját láthassuk . A szamarakon közlekedő gazdákat , az úton a kecskéket , a csomagot szállító lovakat a hegyekben, a hagyományos boglyákat , skorpiót a tusolóban stb .
Mindehol nagyon kedvesek voltak velünk ,( az Albán hegyi emberek , olyanok mint általában a nehéz élettel rendékező hegyi emberek, komorak , nem mosolygósak , de rendesek ) kínáltak , segítettek . Biztonságban éreztük magunkat , illetve éreztük , hogy a hirtelen nagy túrista invázióval nem mindig tudnak mit kezdeni .
Akit negatívum is érdekel : szemét van , kosz van , igen mint Szicilíában , Jordániában és sokfelé ,ahol más a kúltúra , el kell fogadni és el kell ettől tekinteni , ki kell lépni a komfortzónádból .
Vezetési stílus: fel kell venni a ritmust , és mindehol mindenre számítani , így nem lesz gond .
Menjetek bátran , mielőbb , míg teljesen fel nem morzsolja Albániát a tömegturizmus .
Lehet, hogy tudod, Vlorában nem iható a csapvíz. 5 literes flakonokban mindenütt kapható víz, de van bubis is, másfél literes. A helyi gyártmányú dobozos gyümölcsleveket nem ajánlom, viszont az igazi gyümölcs olcsó és finom.
ha visszaolvasol 3-4 oldalt, szinte minden kérdésedre választ kapsz. A szerb-koszovói titok magyarázatát Jani haverja minden évben többször is elmagyarázza, szóval nem olyan bonyolult. Ha visszafelé Montenegro mellett döntesz, tele tankkal lépd át a határt, mert a hegyek között nemigen találsz benzinkutat. (Konkrétan egyre sem emlékszem, hogy láttunk volna, de szerencsére nem volt rá szükség.) Hani i Hotit után van egy gyönyörű új autópálya, sok szép hosszú kivilágított alagúttal (3.50 EUR), forgalom alig, ott lehet haladni, de utána hegyek és szűk utak, a kanyarokban néha átlógó kamionok szemből, hegyomlások, félpályás lezárások stb.
Vlorában minden van, árak kb. mint itthon. Emlékem szerint a Gega és a Kastrati kút volt a legdrágább, (3-5 LEK a különbség, szóval nem vészes), rengeteg kút van lépten-nyomon, ha fogytán az üzemanyagod és jó árat látsz, tankolj.
Tavaly augusztus végén mentünk Ohridbol Saranda a, Kora-Leskovik útvonalon. Erseke-Leskovik helyenként nagyon ramaty, nem mennék újból arra. Leskovik-Permet új út és a Vjosa völgye gyönyörű de akkor se vállalnám újból az Erseke-Leskovik kínlódást.
Új vagyok ebben a témában! Szeretnék egy-két tanácsot kérni Tőletek! Aug.18-25-ig mennenk Vlora-ba. A Szerbuszokon-Koszovon keresztül mennénk.(Vissza felé Montenegro mert Koszovon keresztül a Szerb nem enged be állítólag a területi vitájuk miatt!??) Tankolni hol érdemes(diesel)? Az Albán telefon/internet kártyát melyiket ajánlanátok? Élelmiszer,ill. éttermek árai milyenek?
Bármilyen jó tanácsot,ötletet szívesen veszek,és köszönöm előre is!
A Leskovik felé haza utat azért ajánlod mert szép útvonal? Ohrid is jó lesz arra ugye? Utolsó nap azt tervezzük. Illetve Boszniában kell haza jönnünk. Így kérhetek egy útvonal ajánlatot tőled? Permet környékéről indulunk haza és Ohrid uccso nap.
Én azt legelőször 2007-ben jártam meg. :) Akkor meglehetősen körülményes volt. :)
Most folyamatosan egyre jobban javítják, nem tudom, hogy hol tartanak vele éppen, de mindenesetre már régóta könnyen járható, és a táj szép, csak megdolgoztatja a kormányszervót. :)
Bocs, iszonyatosan el voltam havazva, csak most válaszolok.
- Theth környékén teljesen rendben a programod
- Koman-nál ha a Shala folyóhoz akarsz menni, akkor Koman-ból kis csónakkal, kocsi nélkül, aztán esetleg mésnap a nagy komppal kocsival Fierze-be, és utána Valbona
- Valbona-ban gyakorlatilag bárhova, az egész környék szép, de van turisztikai tájékoztató központ, mi elsősorban nagycsoportos turistákkal foglalkozunk, ritkán megyünk arrafelé.
- Bovilla tó simán járható a kocsitokkal, és nagyon szép
- Progonat-ban nem jártam még, szégyen - nem szégyen. :)
- Az Osum-kanyonban szerintem már nincs elég víz a raftingolásra, de nagyon szép ée érdekes rafting nélkül is
- Permet környékén van Benje egy (ugyanazon) helyen szabadtéri gyógyforrások, a Kadiu híd (középkori híd), és a Langarica-kanyon kezdete, onnan lehet túrázni is.
- Berat jó helyszín, de ne Permet-ből menjetek oda direkt, mert az az út kegyetlen, még komoly terepjáróval is, nemhogy a Tietekkel
- Gjirokastra is jó hely
- Elhagyatott partot találni augusztusban nagyon nehéz, ahhoz már sziklamászó felszerelés kell. :) De azért nézzetek a Google térképen kis öblöket.
- Ha mondjuk Permet környékéről indultok haza, akkor menjetek a Leskovik (ez egy olyan falu, hogy a főtere is egy hajtűkanyar), Erseke, Korca útvonalon.
- Nagyon nem mindegyik kút fogadja el a bankkártyát, de a nagyobbak általában igen.
Az is járható út,de a csónakázás jobban vonz.Amúgy Ulcinjtől Vloráig nem sok érdekesség van egy gumicsónakos számára,nincs hova menekülni pl.ha feltàmad a szél...
(Én a tavaly ősszel vett ponyvát még nem vettem le idén a ladikról, szerintem majd csak októberben egy takarítás idejére és újra szép téli álmot kivanunk neki.)
Utak minőségét és szépségét viszont így nem tudom sajnos eldönteni . mindent végig böngésztem , kérném itt a segítséget . ( Jani haverja ha segítenél , nagyon köszönném :-) .
Thetben szeretnénk kezdeni , 2 nap lenne . Vízesés , Blu Eye , illetve Theth - Valbona úton a Valbona hágóra mennénk fel és vissza ( sacc 12 km - re tettem 1000 méter fel és le ) . Úgy olvastam erről sokkal nagyobb a szint , de szebb , és érdekesebb a hágóig a turistaút .
Következőnek gondoltuk Komant , itt van a problémám , hogy komppal menjünk Fierzéig autónkkal és onann Valbona / és / Shala folyó ? Kettőt egymás után soknak érzem , de a Shala folyó nekem nagyon turistás, tömeges helynek tűnik , viszont látom ,hogy nagyon szép .
Valbona ( Rragamit vízesés ) Valbonában még mit ajánlanátok ?
Valbona után a következők a célpontok ,és igazából innetől nem tudom útvonal ügyileg eldönteni, hogy menjünk , melyik utakon ( nissan X Trail 4x4 ) , nem sietünk , lényeg szép legyen .
Bovilla - Tó
Progonatit ( Peshtures vízesés , Ujevara ) van e víz benne agusztus első hetében ?
Osumi - szurdok ( rafting ) van e vajon víz benne ugyanekkor
Permet ( itt esetleg valami egyéb a közelben ? )
Berat
Gjirokastra
Illetve keresünk valami istentől elrugaszkodott partot, ahol nincs tömeg , csobanni egy fél napot .
Nos délről , hogy menjünk haza , hogy útközben még legyenek látnivalók , megálló pontok ? eree lenne ötleteketek ?
Eredetileg Görögországon mentünk volna haza , de nem szabadljuk szét Albániát , nagyon sok plusz idő lett volna .
Kutakon nem variálnak a bankkártyán , ugye ?
Nagyon szépen köszönök minden segítséget , tippet .
A kanyon simán elérhető aszfaltúton, van 3 kilátópont, az első a "zászlós", a második az Abaz Aliu lábnyoma (Gjurma e Abaz Aliut), a harmadik meg a "Menyasszony Hasadéka". Utána még tovább tudtok menni aszfalton, és a raftingosok telephelyénél akár le is tudtok gyalogolni, vagy csak simán megfordulni. Vagy még tovább is tudtok egy darabig menni akár, ha úgy gondoljátok.
Çorovoda-ból semmiképpen ne induljatok dél felé! Vissza Berat, majd Berat-tól kicsit északra Fier felé, aztán onnan tovább Tepelena, stb.
Köszönöm a válaszodat. Így kimarad visszafelé Koszovó! Akkor Corovodából Csak visszafelé javaslod az utat, előre semmiképen sem! Azért a kanyon elérhető egy darabon?
A feleségem egészen biztosan lenn lesz délen ebben az időpontban egy turistacsoporttal, én meg ki tudja, hogy éppen hol? :D (Annyi ügyet kell elintéznem, hogy azt nem sokan tudják elképzelni.)
Ha megjöttél, telefonálj rám Viber-en, vagy WhatsApp-on, aztán még az is meglehet, hogy késő este tudunk találkozni Durrës-ban, de ezt egyáltalán nem tudom sajnos megígérni. :(
Gondolom,hogy idén is dugig vagytok melóval,így aligha fogunk találkozni,ha sikerülne is átjutnom Albániába.Terv szerint júl.20-21 körül lennék ott,a cél ismét Görögország.
Csak visszafelé ne menj a Koszovó-Szerbia határon, mert elvileg visszafordítanak. Ha a Szerbia-Koszovó úton jönnél ide személyivel, akkor jó a Koszovó-Szerbia út visszafelé. Ugyan tudok olyan magyarról (többről is), akit simán átengedtek csak visszafelé, de rengeteg olyan magyarról is tudok, akiket visszafordítottak, mert nem volt "nyitott belépésük" Szerbiába.
Polican, Corovoda, Osum-kanyon aszfaltos út, másfelé viszont ne menjél személyautóval, szóval vissza kell menned Berat-ba, és onnan tovább mondjuk Fier felé (azt az utat most újították fel, de előtte is aszfalt volt, csak néhány helyen katasztrofális minőségben).
Szeretnék friss infót kérni tőletek, ill. Jani haverjától. Olvastam, hogy a buszok oda-vissza járnak. Én, több mint 10 éve járok Albániába, de még mindig kikerültem Koszovót. Most is szeretnék új helyeket meglátogatni. Ezért érdeklődök. De még mindig, nem vagyok biztos, elolvasva az előzményeket! Vagyis konkrétan: Csak visszafelé, átléphető a Koszovó- Szerb határ személyi igazolvánnyal? Vagy csak, ha kifelé is ott mentem? Továbbá nagyon érdekelne a Berat, Polican, Corovoda, Ballaban, vagy lefelé Piskove felé Gjirokastra, úti céllal. Milyen az út személyautóval? 7 éve Corovodáig elmentem egy espace -vel. De most ott aludnánk és másnap mennénk tovább. Köszönöm a válaszotokat. 22 én indulunk
Rákeresve 1000 euró/hó árakat hoz ki alapkategóriás autókra.
Amikor 2020-ban volt egy albán trip én jóval szerényebb árakra emlékszem a helyszínen, Shkodraban használtabb Range Rover /kb 10+ éves/ átszámítva 25 eur/nap.
Azóta ennyire felmentek az árak vagy a netes keresőportálokon a kisebb kölcsönző nincs fenn ?
Az összes magyar nagybuszos turistánk (sok magyar turistairodával vagyunk szerződésben) errefelé jön-megy.
Ne féljetek tőle, a leggyorsabb út!
Nis, majd MERDARE (ez a határátkelőhely), aztán Prishtina, Prizren, és ott az albán határ.
Mitrovicától északra, és nyugatra viszont néha tényleg zűrök vannak, bár mostanában már ott sincsenek, de az általam írt útvonalon ezt Ti messze elkerülitek.
Koszovóban 15 EUR-t kell fizetni KGFB-ra, mert nem tud tagja lenni a nemzetközi zöldkártya egyezménynek, ez a biztosítás 15 napra jó, tehát visszafelére is. Aztán itt Albániában 5 EUR az alagútdíj. Nagyjából ennyi.
Ja, SZEMÉLYI IGAZOLVÁNNYAL gyertek, mert ha útlevéllel jöttök, és ugyanezen az úton mennétek haza, akkor visszafelé a szerb rendőr Koszovóból nem fog beengedni Szerbiába Benneteket. Ez egy bonyolult dolog, most nem részletezem.
És a kocsi biztosítós (KGFB) zöldkártyáját (ami most már fehér papír) kérjétek ki, ez az egész Balkánon kell!!!
Kicsit későn válaszolok, bocsi, de nagyon el vagyunk havazva munkaügyileg.
Először is köszi a dicséretet mindkettőnk nevében. :)
Másodszorra pedig nagyon tárgyilagos leírást adtál. Albániának még van fejlődnivalója.
Albánia mentségére:
2004-ben a Peljesac félszigeten nyaraltunk Horvátországban (sokadszorra). Összesen 9-en voltunk, apósom-anyósom, a terhes feleségem, egy barátom a feleségével, és a fél éves kisfiukkal, a szomszéd kempingben meg lakóautóval egy nyugdíjas házaspár, akik a barátaink.
Ők levontattak egy motoros gumicsónakot, én meg levontattam egy "Sirály" típusú kis műanyag csónakot, meg vittem hozzá egy 4,5 lóerős Yamaha motort. Kuciste és Orebic között voltunk egy apartmanban, pont szemben Korcula várával. A barátom felesége is korán-kelő, meg én is, így logikus volt, hogy mi ketten menjünk bevásárolni minden reggel az egész csapatnak, és az is logikus volt, hogy a kis motoros csónakkal egyszerűbb szembe Korculára (1,7 km), mint kocsival bemenni Orebicbe, aztán parkolóhelyet keresni, stb.. Na, ezt minden nap megcsináltuk a barátom feleségével, de néha visszaküldtek minket délután is (pl. kitalálták a többiek, hogy este nem étterembe megyünk, hanem halat grillezünk, húst grillezünk stb.), mert mi voltunk a "bevásárlásért felelősök". :)
Korcula óvárosa egy dombon van. Van ott piac, boltok, stb. Mellette van a kikötő. Mi nem mentünk be soha a kikötőbe a kis csónakkal, mert találtunk pont az óváros alatt egy picike murvás strandot, a strand előtt a derékig érő vízben kiugrottunk a csónakból, kiemeltük a partra, aztán felmentünk a lépcsőkön a belvárosba bevásárolni. A strandon soha nem volt senki, délután sem. Ott a vízben volt a víz alatt egy kb. 1,5 m átmérőjű betoncső, de ezzel nem igazán foglalkoztunk. Kb. 10-12 nap után tudtuk meg a szállásadótól, hogy azért nincsen senki azon a strandon, mert azon a vastag betoncsövön ömlik bele a tengerbe tisztítatlanul a komplett Korcula óvárosának a szennyvize. :) Talán még most is így van, azóta nem jártam arrafelé. :)
Szerintem nem kell Nisig lemenni (elég nagy kerülő lenne), Belgrád után Cacak felé szintén autópályán,onnan
Pozega - Uzice - Nova Varos - Prijepolje - Bijelo Polje - Kolasin - Podgorica - Koplik - Shkoder - Durres útvonalon, 467 km. 7 óra 52 perc. Mármint Cacaktól. Sajnos a hegyeket nem tudod kikerülni, ha Macedónián keresztül mész, az se jobb, de szerintem hosszabb. Éjszaka elég rázós bármelyik hegyi út, nagyon cikkcakkos, egy-egy sáv van, elég sok félpályás útlezárás van hegyomlás miatt, azért tart ilyen hosszú ideig.
Köszönöm, de mi a sok gyerek miatt nem akarunk megállni, hanem váltott sofőrrel egy éjszaka alatt letolni a távot.
Koszovó az én olvasatomban mindenképpen puskaporos hordó, ezért akarjuk kikerülni.
A kérdés jelenleg annyi, hogy Nisig menjünk a pályán és északi irányból, Montenegró felé kerüljük ki Koszovót, vagy Szkopjéig menjünk a pályán, és délről Macedónián át.
Vlorában voltunk 12 napot máj.22-jún.5 között. Remek idő volt, a tenger meleg, a víz tiszta, hosszan be lehet gyalogolni. Májusban még alig voltunk a parton, aztán naponta újabb és újabb részeken telepítették az ernyőket/ágyakat, mire eljöttünk, alig volt szabad partszakasz. Ráadásul a szennyvízcsatornát is belevezették a tengerbe, szép kis utat vájt magának a parti homokban, a vízbe is a hosszan folydogáló szennyvízen keresztül lehetett bejutni.
A parti szállodasor csili-vili, de a mögöttes utcákon feltúrt utak/járdák, rengeteg eldobált szemét.
A szállodák földszintjén csupa pizzéria/kávézó, mást csak egy helyen találtunk. (Rákot és csirkét ettünk, az finom volt). Igaz, mi a "falu végén" laktunk, de besétálni a városba kb.2-2 és fél km. lett volna és még vissza is kell jönni, így ezt kihagytuk. A busz csak napközben járt, este 7-kor jött vissza a központból az utolsó /májusban legalábbis). Angolul nemigen beszélnek, inkább olaszul, de az meg nekem nem megy.
Tiranában voltunk furgonnal, na az élmény volt. Az utoljára érkezett lánynak elővett a sofőr egy összecsukható műanyag hokedlit, azon kucorgott végig a két sor ülés között.
Tiranában - nagy-nagy köszönet Jani haverjának - megtaláltuk a piac mögött "kockás abroszost", és fantasztikus tave dheu-t ettünk - szinte fillérekért, legalábbis a vlora-i árakhoz képest.
És még egy köszönet VPBA-nak a sok-sok információért, ismeretterjesztésért.
Nem volt rossz a nyaralás, de nem biztos, hogy ekkora távolságra és ennyi utazás után még egyszer ide eljövünk. Görögország közelebb van...
Macedónián keresztül jöttünk, Montenegrón keresztül mentünk haza. Mindkét út csupa hegy/kanyar/ szerpentin, Montenegróban hegyomlások, félpályás útlezárások. Jó, ha 40-50-el lehetett haladni.
Mivel Ksamil-t a táj (a partról látható panoráma) szépsége miatt választottátok, viszont a tömeg, és az út hosszúsága miatt elbizonytalanodtatok, ezért Golem, vagy Qerret helyett én Vlora-t, vagy Radhime-t, esetleg Orikum-ot ajánlanám. Nagyon szép a panoráma a Sazan-szigetre, a Karaburun-félszigetre, vannak hajókirándulások, stb. Durres-ban, Golem-ben, Qerret-ben homokos part van, meg a nyílt tenger, panoráma (a naplementéken kívül, de az mindenhol van) nincs, hajókirándulás nincs. Persze vannak, akiknek a lassan mélyülő homokos partok a fontosak, azoknak ideális Durres környéke.
Köszi a válaszokat (Jani haverjának is!) - időközben a család hölgytagjai elbizonytalanodtak, pont a viszonylag nehéz(hosszú) megközelítés és a tömeg miatt.
Árakat úgy kalkuláltuk, hogy persze, repjegy sok, de a szállás(ok) amit néztünk az nem, illetve a helyi árak sem durvák (pár rosszalló komment kivételével a többség elfogadható, sőt helyenként nagyon jó ár-érték arányról számolt be, kaja-pia, bérlések, költőpénz viszonylatban)
Most 1 nap gondolkodási időt hagytunk magunknak, "versenyben" van még Qerret-Golem, és (ami nekem kevésbé vonzó) Burgasz ....
Ha esetleg Ksamil átcsúszik jövőre, akkor június (közepe-vége?) és/vagy szeptember eleje javasolt szerintetek, ha jól értem?
Bosanac fórumtárssal teljesen egyetértve, kicsi kiegészítés:
- Autót bérelni lehet a tiranai reptéren, sok autókölcsönző van, vannak nagy, nemzetköziek, és vannak kicsik, de hosszú útra számíts Ksamil-ig, főleg főszezonban.
- Ha Korfura repülsz, akkor van onnan rendszeres kompjárat Sarandába, viszont onnan vagy taxi, vagy autóbérlés. Is a görög-albán 1 órás időeltolódásra nagyon figyelj! (Görögországban 1 órával több van, mint itt Albániában, vagy éppen Magyarországon.)
Ha még nem vettél repjegyet, hát... vélhetően marha drága lesz. Akár Korfu, akár Tirana. De ezt biztos tudod... (Az olcsónak és közelinek gondolt) Ksamilba ugyanebben az időpontban rajtad kívül sok tízezren vágynak. Ennek kb. tizedét visszatartja az a tudat, hogy iszonyú zsúfoltság van. Tizede, ötöde már volt ott és nem vágyik vissza. Marad "több 6-8 ezer" túrista, akik ellepik Ksamilt és a strandokat - pedig csak 1/4-nyinek lenne kényelmes. A zsúfoltságot csak elő- és késő utószezonban tudod valamennyire elkerülni. Vagy ha teljesen Ksamil-külsőre mégy, de annak meg semmi értelme, akkor inkább már valamelyik más albán strand. Nézegess pl Youtube videókat.
Egyébként albán FB csoportokban nagyobb a pörgés - de egyben ez a probléma is velük.
Ksamilról szeretnék érdeklődni, vegyes infókat találtam a neten, és többségük 1 éves vagy régebbi.
Repülővel mennénk, de Tiranatól ez elég távolinak tűnik (?) ... autóbérlés lehetséges?
A partról, környékről amit láttunk, az lenyűgöző, a tömegeket (aug 15.-22.) mennyire lehet elkerülni, ill. mekkora "különút" ha nem a legzsúfoltabb strandokra mennénk?
Esetleges Bp.-Korfu repülés után nagyon alternatív onnan megközelíteni?
Sziasztok, ez nem lesz konkrét reklám, címet sem adok hozzá, csak infót: az első kép Saranda, a második Vlora. 50 - 60 négyzetméteres apartmanok, 2022 júniusban 37 - 40 EUR/ nap áron....
Ha az első sorból (lehet továbbgörgetni jobbra a sort, nem csak 3 opció van) választasz, akkor még meg kell venni a SIM kártyát is, az legjobb tudomásom szerint most 200 Lek.
A második sorban vannak a turistáknak valók (itt benne van a kártya az árban), de lehet, hogy jobban jársz az első sorral, kérdés, hogy mennyit akarsz netezni.
Azt tudni kell, hogy szinte minden szálláson van wifi, és az éttermek-kávézók jó részében is, szóval sok turista megél itt simán netes csomag nélkül is.
Még valamit: most, előszezonban minden olcsóbb, főként a mostani magyar árakhoz képest. Albániáig az autópályákon, kutaknál, kártyával is tudsz fizetni, ott meg a nagyobb benzinkutakon, szintén. A kisebb kutaknál néha hiába van kint a kártyás logó, pénzt kérnek, sőt néha egyből át is szorozzák a lek-es végösszeget eurora. Ha nem vagy fejszámolásban jeles az árfolyamot kitalálni, inkább fizess inkább a számla szerint, lek-ben...
Számolj nagyjából úgy, mintha Magyarországon lennél. Nem szükséges itthon váltanod, legfeljebb csak valamennyit, útközbeni akármire, de kint jobb a váltás, sok helyen, és nem futnak el az euro elől sem, hozzá vannak szokva pl. a kint dolgozó ismerősök révén.
Sziasztom, légyszi segítsetek. Két hét múlva megyünk két motorral ketten túrára, amiből 3 napot, 2 éjszakát töltünk Albániában. Theth és Kukes a szállás. Nincsenek különösebb igényeink, útközben hideg kaja, este vacsora pár sörrel. Kell e Lek-et váltanunk, vagy tudunk Euroval fizetni? Ha nem hol és mennyit érdemes váltani?
A Vlora-ból érkező busz Tirana nyugati szélén a központi buszpályaudvaron tesz le, a Tirana.Durres autópályától nem messze.
Ott kimész a buszpályaudvar kapuján, és szemben (keresztbe) lesz egy 2x2 sávos út. Azon átmész, és a szemközti oldalon lesz egy sima buszmegálló. 10-15 percenként jön egy busz (csuklós, de néha kétcsuklós, fehér), amire QENDER (centrum) van felírva. Arra szálljál/szálljatok fel, a kalauz majd 40 Lek-et fog kérni fejenként. Ennek a busznak a végállomása a főtér (Sheshi Skenderbeu) mögött van, pontosabban az Opera, vagy más néven Kultúrpalota mögötti parkban. Az minden központi látnivalóhoz közel van gyalog, többek között a piachoz is (Pazar i Ri), de a központ közelében található ruhapiachoz is (Tregu Çam).
köszönöm a választ és a menetrendet. Gugli barátom vezetett félre, még azt is "megtudtam", hogy 100 km a távolság és 5 EUR a menetjegy. Csak miután a menetrend helye üres volt, vált gyanússá a dolog.
Mentségemre: a bookingon foglalt szállásnál is megadták a vonattól való távolságot.
Még egy kérésem/kérdésem lenne: ha busszal megyünk, hol szálljunk le városnézéshez (ha több megálló is van városon belül), ill. hogy találjuk meg a piacot.
Vonat nincs. (Nem csak a Vlora-Tirana szakaszon, hanem máshol sem.)
Azt nem tudom értelmezni, hogy mit értesz azon, hogy "Valahol olvastuk, hogy állítólag újra megindult a tömegközlekedés a két város között". Tömegközlekedés eddig is volt, csak busszal, most is így van.
Rendszeresen járnak a Tirana-Vlora útvonalon buszok, a Vlora-ból indulók menetrendjét ugyan nem tudom, de a Tiranából Vlora-ba induló buszok menetrendjét itt találod:
28-adik sor a táblázatban. Ebből következik, hogy ezek a buszok visszafelé is közlekednek, úgyhogy napközben nem kell sokat várnod, bármikor is mész ki a buszpályaudvarra Vlora-ban, de késő délután már nem közlekednek.
Tudom, hogy nem arra válaszolok ami itt volt! Lenne egy kérdésem: Vlorából Tiranába szeretnénk eljutni vonattal vagy buszjárattal. Lehetséges elképzelés vagy felejtsük el? Valahol olvastuk, hogy állítólag újra megindult a tömegközlekedés a két város között. Köszönöm a választ!
Akciósan vettem, de azért tegnap visszavittem a boltba térképet, hogy nincsenek rajta a hegyek, nagyon nem akarták megérteni, sunyítottak, persze, de aztán végül nagy nehezen csak azt mondták, rendben van, de magam is láthatom, hogy le volt értékelve, és így Húsvét idején főként tudhatnám, hogy olcsó nyúlban nincs csokoládé.
Nézd meg ezt az oldalt, itt megtalálod, és még egyéb hasznos infókat is. Mi is pont arra készülünk, úgyhogy lázasan tanulmányozzuk a lehetőségeket. Egyvégtében akarsz menni ? Húzós lesz.
Most már kezdem értelmezi a térképen az összevissza vonalakat. Magyarországról jövök, Nis után mi van kiírva? Thessaloniki, vagy valami ilyesmi? Mert addig mindenképen el kell jutni, aztán jöhet a többi, igaz?
Görögország felől egyrészt Mavromatin keresztül lehet belépni. Ez csak az én szerény véleményem, de biztos vannak nálam tapasztaltabbak is, akik csak ránéznek a térképre és már is mindent tudnak. Természetesen azért jó lenne tudni egy kicsit konkrétabb hely meghatározást, hogy honnan lenne az indulás Görögországból. A jobb és a gyorsabb út viszont Kakavijë felől van.
Sziasztok, Dél-Albániába Görögországon keresztül melyik városokat érintve lehet eljutni? Két belépési pont is érdekel: az egyik Butrintnál, a másik északabbra, Kakavije. Köszönöm.
Igazad van, de a bérelhető bringák csak a legritkább esetben minőségi bicajok. Hobbi célra jók, persze, de nyilván nem véletlen, hogy itthonról vinnék a sajátjukat. Főleg, ha nem 1 helyen szeretnének táborozni, hanem 5-600 km-t bringázni egy irányban. A választ nem tudom, de értem a kérdését.
Véletlenül akadt a kezembe délután. Itt leszálláshoz készülünk és úgy látom a nyári gumikat is viszem éppen.
:-)))) Régi szép idők!
Buszon a garázsajtót vittem le, lapra szerelve. A sofőr minden darabját külön csomagként akarta kezelni, majd kis alku után 1euroba került az egész.
Amióta repülő van újra, azóta kalandmentesek az útjaim. Igaz legutoljára Románián keresztül kellett jönnöm, mert a magyar vámjogszabályok nem engedték a közvetlen hazautat.
Ezt nem tudtam, illetve olvastam a híreket, csak nem kattant be az agyamba. Több, mint 12 éve jártam arrafelé vonattal a közös ismerősünkkel együtt. :)
Esetleg kerékpárszállító táskában (kerekeket leszerelve). Onnantól poggyász pl. buszon.
Ahogy gyorsan rákerestem, Thethben nincs bérlési lehetőség, oda tényleg vinni kell. De egyébként én amilyen kényelmes vagyok, mindig ahol éppen járok, helyben az adott településen vagy vendégháznál bérelnék 1-1 napra kerékpárt.
A vasúti pálya felújítása miatt, eléggé kalandos eljutni Újvidékig. Szerintem ez most nem adja úgy magát, mint amikor laminált parkettát is vonattal vittünk mert akciós volt a Baumaxban!
Ez van, amikor az ember nem tartja be a fogadalmát és válaszol egy frissen regisztrált, valószínűleg nem is soká törölt nick mögött lévő kérdezőnek.
A legolcsóbb tényleg a gyalogszerrel történő utazás, ha ezt lehet így utazasnak nevezni. A többieknek meg marad a repülő, ha gyorsan és olcsón szeretnének lejutni.
Tanácsot kérek! Hogyan lehetne eljutni 2 kerékpárral Albánia közelébe? Ha Podgoricáig, az is jó lenne. Flix busz arra nem szállít kerékpárt, szerb busztársaságnak írtam, nem válaszolnak. Július 11,12 felé indulnánk. Theth a cél. Előre is köszönök minden ötletet!
Szia! A kikötő előtt kb 1-2 km-rel van a Blini Parking. A tulaj foglalt helyet a hajóra, vitt és hozott a saját kocsijával a kikötőbe. Parkolni nem lehet a szűk kikötőben. A tunel gyalog hosszú és forgalmas. 5 euro volt a parkolás.
Sziasztok! Esetleg a Komani tó-Shala folyó kishajó túrára tudtok javasolni valami bevált hajóbérlést? A Kunë-Vain-Tale Natúrparkról kerestem leírást de nem nagyon találtam, járt ott már valaki? Köszi szépen :)
Főszezonban (július-augusztus) Saranda zsúfolt, de más albán tengerparti helyek is. Májusban még bőven nem lesz tömeg, sőt!
"Plazh publik" a szabadstrand neve, azt kell keresni a térképen (pl. a Google térképen).
A többi hely fizetős, fizetni kell a nyugágyért-napernyőért, kivéve, ha a szállásodnak saját strandja van.
Eurót hozzatok. Azért az utcai pénzváltást nem igazán javasolnám, bár az albánok 99%-a becsületes, de az ördög nem alszik. Viszont minden sarkon vannak hivatalos pénzváltók minden városban, pl. Western Union, Moneygram, meg függetlenek is. Bankban ne váltsál, mert ott komissziót számolnak fel.
Május végén már egész kellemes szokott lenni a tenger hőmérséklete. Viszont bármikor jöhet egy hideg áramlat (nem csak májusban, hanem nyáron is), és akkor néhány napra több fokkal is le tud hűlni a tenger.
Gondolom snorkelezésre gondoltál. Hát azt az Adria albán szakaszán csak nagyon kevés helyen, és szélmentes időben érdemes csinálni, bár nem lehetetlen vállalkozás, a fiam is sokszor csinálta, fogott remeterákot, tengeri csillagot, stb.
Azok az utak, amiket én leírtam, azok sima személyautóval is járhatók.
Csatlakozva az előttem szólókhoz: Shengjin a tengerparton, Shkodra, Kruja, mint építészetileg, kulturálisan érdekes helyek a szárazföldön, ha nem csak a hegyek érdekelnek Benneteket.
Üdvözletem! Ebben az évben Sarandán nyaralnánk. Voltunk már Albániában, de az csoportos utazás volt, most egyénileg "vágnánk" bele az utazásba, de több kérdésünk is lenne. Más topikokban azt olvastuk. hogy lényegében nincs szabad strand sehol, mert "a part már valakié." Érdemes - e lek-t vinni vagy ugyan úgy tisztességesen átváltják az utcán, mit amikor mi voltunk ott. Május végén milyen a tenger víz. Egyenlőre ennyi, köszönöm a tanácsokat!
Pár éve egy hetet töltöttünk Shenjingbe ami nekem kellemes csalódás volt. El is neveztem kis Sarandának. Ha nem csak a hegyek érdekelnek Shkodert és Kruját mindenképp javasolnám.
Köszi szépen, persze vannak még kérdéseim, pl. hogy egy suzuki s cross 4x4 autónk van, ez elég, vagy terepjáró kellene? (a mienk is az, de féltjük 🤣) Illetve, hogy a tengerparti részen is eltöltenénk pár napot, (összesen kb 10-12 napra mennénk) ott mit javasolnál, mert Durres állítólag nem olyan szép...Kösziiiii
ismét Albánia lenne az úticél, és ismét segítséget kérnék, mivel a Tiranától délre eső országrészt már három éve bejártuk, most észak Albániát néznénk meg. Először is -bár már azért utánaolvastam- a tapasztaltak tanácsát kérném, hogy hová érdemes elmenni, mit érdemes megnézni, illetve hol kellene megszállni, hogy csillagpontosan be tudjuk járni ezt az országrészt is. Előre is köszönöm!
igen létezik. Ezért keresek olyant, akinek volt kapcsolata ilyennel mostanában. A google értékelis is jó egynek, de a személyes tapasztalat mégis jobb.
Pont amiatt nem akarok olyant, aki lefoglal, mert puszira nem adok 1000Eur-t, h utána valamiért lehúzzanak. És azok drágábbak is mindig, mint a helyi ki kölcsönzők
Puszira, hitelkártya nélkül valaki több milliós értéket ad egy teljesen ismeretlennek???
Szerintem gyűjtő oldalakat nézz, ahol látod, melyik cég mennyit terhel be, majd azután a kiválasztott cégtől kozvetlenül foglalj. Ugyanabban a kategóriában 2-3szoros is lehet a deposit, ahogy én tapasztaltam másutt.
ismét visszamennénk Albániába, de repülővel... Tinana reptéren tud vki megbízható, olcsó autókölcsönzőt, akik mé a régi módszer szerint dolgoznak (nincs deposit, nincs kekeckedés...) :)
Mi is boldog Új Évet kívánunk Neked is és minden fórumtársunknak is.
Itt Albániában ma, meg holnap pulykát eszik mindenki. :)
Ez egy régi, tradicionális szokás, már mi is átvettük. :)
Sok albán család kistermelők által nevelt élő pulykát vásárol (természetesen helyben levágják és megtisztítják annak, aki kéri), mert fontos nekik, hogy jóízű, friss hús kerüljön az asztalra. Mi is ekként teszünk minden évben. :)
Így nem csoda, hogy az év utolsó hónapjaiban vidéken járva lépten-nyomon a mezőkön, földeken legelésző kisebb-nagyobb pulyka csapatokat látunk. A pulyka a bőséget, termékenységet, örömöt és a szerencsét szimbolizálja.Létezik egy pogány szokás, miszerint a levágott pulykafejből néhány csepp vért az ajtóra fröcskölnek (na, ezt mi nem csináljuk, helyben levágatjuk a pulykát, és úgy hozzuk haza).
Ez megvédi a családot a rossztól, és szerencsét hoz.
A podgoriicai menetrend megengedi az "egynapozást". Reggel ki, délután vissza. 20euro a retur jegy+ kb ugyanennyire neztem egy kis fábiát a sixt-nél. Kb 3-4óra tengerpart jut ezért pl februárban!
Egy nagy grilltál, egy tri leče egy friss limonádéval+bevásárlás az egyik diszkontban. Tuti jó szombati program.
Sziasztok! Hideg téli estéken, napokon nincs is jobb, mint Albánia és egy kicsit Montenegró csodás tájait megcsodálni. Fotelban ülve utazhatunk a képernyő előtt. Egy kerékpáros túrafilmet ajánlok nektek még 2021-ből. Természetesen a táj és látottak az ami fontos, a kerékpár csak közlekedési eszköz. Illetve kezemben a kamera ami rögzíti a látottakat és a saját hangom, a kommentárt 🙂 Az első részt linkelem be, a többi megtalálható youtube csatornámon. Remélem a teljes sorozat elnyeri tetszéseteket, illetve sikerül végig is nézni mind a 12 részt. Köszönöm mindenkinek a megtekintést és a feliratkozást! https://youtu.be/qClBCnmVxLU
Azt tanultam, hogy bármilyen bántalmazó (veszekszik, verekszik, féltékenykedik, megcsal stb.) kapcsolatból menekülni kell. Eszem ágában nem volna viszontlátni, pláne nem házasodni és itt mindegy, hogy albán vagy éppen balinéz, mert ilyet itthon is találsz tucatjával. Már most az van, amit ő akar. Mi lesz, ha bebiztosítja magát egy házassággal?
Lassan 1 éve van egy Albán férfi akit nagyon szeretek.7évig dolgozott itt magyarországon .Áprilisban voltam nála Albániában Dursiban a tengerparton 10 napot.Elvitt a szüleihez,a rokonaihoz,bemutatott nekik.Én haza jöttem repülővel,ő maradt még albániában mert kezelésre hordta Apukájat.2hét mulva jött,autóval,és itt lakott nálam 2hónapig.Ez alatt a 2 hónap alatt sokat veszekedtünk a kúltúránk miatt,és azért is mert rettenetesen féltékeny.Én lezártam vele a kapcsolatot,de ő azt akarja,hogy a felesége legyek,azért is vitt el a családhoz.Szeretem még mindig,nagyon.December 11-én utazom tiranába repülővel,ott fog várni,és onnan megyünk a családjához.Úgy tervezem,hogy hosszabb időre maradnék ott,de akár a felesége is lennék.Ha valaki tud valami okosat hozzá szólni,segitsetek...A szerelmükröl,az életükröl,a féltékenységről,a temperamentum,a kultúra stb.. Köszönöm!
Nem tudom, hogy pontosan melyik napon voltál, de minden hónap utolsó vasárnapján az albán állampolgároknak ingyenes a belépő a (z állami) múzeumokba, így a várba is.
A velencei álarc-készítő üzem meg jó lesz legközelebbre, eggyel több indok, hogy visszajöjjél ebbe az országba. :)
Megvolt a kirándulás. A képtárat megnéztem, kicsit sokalltam a 700 lekes beugrót, de úgy vagyok vele, hogy szükségük van a támogatásra.
A velencei álarc-műhely kimaradt, biztosan nagyon szép. Néhány mecsetben jártam, pl. Parrucës
A Panoráma éttermet kihagytam, tele volt turistával, de a Buna hídon jártam:
Onnan felmásztam a várba. Épp valami nemzeti ünnep lehetett, mert albánoknak ingyenes volt, amúgy 400 lek a beugró. Szépen karbantartott erőd, a kilátás pazar.
OnlyInAlbania:
Ebu Bekër mecset is nagyon szép a városközpontban, csak hát sokkal modernebb, mint a többi (30 éve épült egy másik helyén). Azan szólt nem is egyszer, nagyon szeretem.
18.50 euró volt a retúr jegy Podgoricából, a buszvégről. Reggel jön a busz és este megy vissza (ugyanaz a busztársaság).
Erseke-Leskovik szakasz nem helyenként nagyon rossz, hanem végig. Talán még Erseke előtt kezdődött a rossz út. Ha tudtam volna akkor visszafordultam volna. Reménykedtem, hogy még egy-két km és jó lesz, de nem így volt. Látszott, hogy több helyen is szorgalmasan dolgoztak rajta. Jövőre valószínű már más lesz.
Akkor ezek szerint most kora ősszel kezdték el az intenzívebb felújítást.Nyárra sok magyarnak ajánlottam az utat a táj szépsége miatt, tőlük nem érkezett panasz.Egyébként ez a felújítás már egy, jópár éve olcsón felújított útnak a felújítása. 2007-ben, amikor életemben először jártam arra, akkor még így nézett ki a legkeményebb szakaszok egyike. A kép nem saját kép, én 2007 júliusában voltam arra a feleségemmel, meg az akkor 2,5 éves fiammal, a kép készítője pedig ősszel.
Szia, az SH75 Korca és Leskovik között építés miatt nagyon rosszúl járható. Nem ajánlom senkinek.
Az SH25 ehhez képest jobb volt. A sok jó út mellett ezek a szakaszok részemről kerülendők, ameddig készen nem lesznek. Bérautóval persze más a helyzet, de saját autóm futóművét salnáltam. 20km/h átlag!
Gyakorlatilag a legértékesebb ingatlanok, örök panorámával, 0-24 biztonsági szolgálattal, korlátozott behajtási engedélyekkel. Ha vóna belőle eladó, eskü rámennék. :D
Régen a kommunizmusban komoly helyőrség volt, 12 katonatiszt családostól ott is lakott, a többi katonát meg váltásokban cserélték.
Most van ott egy radarállomás a csempészek ellen, ami a tengert kémleli, más nem nagyon van, de ettől függetlenül most is katonai bázis
Kikötni csak egy helyen lehet/szabad, és azt is csak engedéllyel, engedélyt meg csak a turistákat rendszeresen odavivő hajóknak adnak, és azok közül sem mindegyiknek (legalábbis a legutolsó információim szerint).
Az ilyen, szervezett hajós program az általában úgy néz ki, hogy először a Karaburun félsziget, majd utána a Sazan, és mindkét helyen lehet fürdeni, illetve a Sazan-on lehet a fürdés helyett kijelölt ösvényen körbenézni a lepusztult katonai bázis egy részén. A program időtartama úgy van kitalálva,hogy olyan nagyon ne tudjon elkóborolni a turista. :)
1./ Ez a legkényelmesebb út, visszafelé, ha siettek, ez a legjobb, tetejében most már kész van a Kardhiq-Delvine út, és alagút, úgyhogy ezzel 3/4 órát spóroltok ahhoz képest, mintha megmásznátok a Muzina hágót.
2./ Az Sh80-at nem tudom, hogy milyen állapotban van most. Az Sh75 végig simán járható személyautóval (nem mindenhol tökéletes az aszfalt, de nem vészes), nagyon kanyargós, cserébe gyönyörű a táj. Mivel úgyis meg fogtok állni sokszor a táj miatt, ezért az Ohrid-Saranda útra számolj egy teljes napot, már csak azért is, mert csak a netto menetidő is több, mint 6 óra lesz.
3./ Görögország felé csak akkor menj, ha sietsz, cserébe sokkal kevésbé szép tájakat látsz.
Nem kérdezted, de leírom: Ez az útvonalterv tök jó oda-visszára (mármint az 1./ és a 2./ pont), viszont ki fog belőle maradni az Albán Riviéra. Ha bevállalósabbak vagytok, akkor tegyetek egy egynapos kirándulást Saranda-ból a Llogara hágó tetejére, majd vissza, mert az is egy hatalmas élmény. Lehet, hogy előbb meg fogtok állni valamelyik öbölben strandolni, és elmegy az idő, nem mentek fel a hágóra, az sem baj, úgyis élmény. Számtalan gyönyörű látvány, és tök jó strand van arrafelé, fel sem tudom sorolni. ( Az SH8 Saranda-Vlora közötti szakaszáról írtam.)
Az albán határtól Vlorë-ig nincs az a hajós "nyüzsgés",lehet hogy innentől változik a helyzet,mert érdekesebb lesz a táj.A "bakancslistámon" még sok minden szerepel,köztük egy sikeres áthajózás is Albánián.
Nana! Nagyon sokan látogatják a Karaburun félszigetet! Mind Vlora-ból, mind Radhimë-ból, mind pedig Orikumból sok kishajó, meg motoros gumicsónak megy oda kirándulásra turistákkal, Vlora-ból, meg Radhimë-ból pedig nagyhajók is!
Sokfajta program van, vannak csak a tenger felől megközelíthető strandok, van ugye ez a Haxhi Aliu barlang (más néven Kalózbarlang), ami még kívülről is érdekes (a nagyhajók nem tudnak bemenni), a sziklafalak is tök érdekesek, stb. És ott van a Sazan sziget, de oda kikötési engedély kell, nem mindegyik kishajónak van ilyen.
A Haxhi Aliu barlangban voltam többször is. Bevittek minket motorcsónakkal. Kisebb, kis merülésű szilárdtestű motorcsónakokkal simán be lehet menni, vagy akár nagyobb, 15-20 férőhelyes gumicsónakokkal is.
A többi barlangban nem voltam, szégyen-nem szégyen. :)
Sziasztok, itt vagyunk Durrres mellett, mit ajánlanátok merre érdemes kiránduni, jókat enni, illetve merre van valami nagyobb piac , hely ahol jóféle ruhák beszerezhetőek?
Székesfehérvár, Cece, Szekszárd, Udvar (át Horvátországba), Eszék mellett az elkerülőn lemenni Slavonski Samac (át Boszniába), majd Sarajevo, Brod, Scepan Polje (Brod és Scepan Polje között elég ramaty az út, de kibírható), majd átlépni Montenegróba, Niksic, Podgorica, Hani i Hotitnál Albániába, aztán Shkodra, Durres.
Ez kb Nektek Győrből kb.15 óra minimális pihenőkkel. A legrövidebb út, autópályadíj csak Sarajevo előtt van, de az is fillérek. Viszont kanyargós Sarajevo után egészen az albán határig, cserébe kárpótol a táj, pl. a Piva kanyonban 50 km alatt 54 pici alagút van. :)
Ezen az útvonalon nem szoktak torlódások lenni a határokon, persze ezt megjósolni nem lehet.
Akkor minden úgy történt, ahogy történnie kell itt a dolgoknak. :D
Utaztam én már 9 személyes mikrobusszal kb. 13-adik utasként a csomagtartóban a ronggyal leterített pótkeréken is... :D
(El kellett mennem egy érkező magyar turistabusz elé a montenegrói határ közelébe. Shkodra-ból kellett a Grilë-i körforgalomig, azaz a magyar busszal való találkahelyig utaznom így. :D)
Sikeresen megnéztük Beratot. A kisbusz a Plepáról indult. Negyedórával később indultunk, mint a publikus menetrend, de bő egy óra alatt ott voltunk, mert csak ott állt meg, ahol volt fel- és leszálló. Vicces volt, hogy miután a busz megtelt, a sofőr megjelent még négy utassal. Előszedett egy műanyag hokedlit, egy plüss puffot, illetve egy ládafélét. Az utasok leültek a sofőr mellé, illetve az első sor elé. A negyedik utas ÁLLVA utazott. Érdekes élmény volt, de minden flottul ment. Az utolsó busz vissza Durresbe 15.40-kor jött vissza a menetrend szerint, az meg 10 perccel hamarabb indult. Berat megért egy napot, nagyon különleges hely!
Én úgy tudom, hogy a Durres-i nagy buszpályaudvarról (a vasútállomás mellől) indul néhány busz Berat-ba, de erre azért ne vegyél mérget.
Másik variáció, hogy a Tirana-Berat autóbuszok közül jónéhány megáll Plepa-ban (ez a kisebbik Durres-i buszpályaudvar, Durres és Golem határán az autópálya híd alatt).
Harmadik variáció: bemész Durres-ból Tiranába busszal (nagyon gyakran indulnak buszok, meg furgonok), és onnan a Tirana-i nagy buszpályaudvarról indul egy csomó busz Berat-ba. Ezt a menetrendet itt találod, a 27-est kell nézni:
Remélem, nem minősítik a moderátorok reklámnak (ha mégis, akkor elnézést tőlük), mert tényleg hasznos azoknak, akik Albániába szeretnének utazni.
Annak idején 2005-ben (azaz 17 évvel ezelőtt!) ezen útikönyv első kiadásával a kezemben érkeztem életemben először ide Albániába, az akkori viszonyok között az útikönyv nélkül sokkal nehezebb lett volna. Most meg az ötödik, frissített, naprakész kiadás jelent meg...
Albánia napról-napra változik (szerencsére általában pozitív irányba), így Tibor aktuálisra frissítette az útikönyvét, mint ahogy az előző kiadásoknál is.
Térképboltokban, és ezek webshopjaiban már kapható Magyarországon.
Nis után Prishtina felé ugyan kátyús az út, de javítják. Olyan 70-80 km a rossz szakasz. De nem vészes, sokan járnak arra. Most a javítás miatt néhány helyen lámpával oldják meg a forgalom zavartalan működését az éppen javítás alatt lévő szakaszokon, ez kb. 1 óra késést jelent a normál menetidőhöz képest.
Ha gyorsabban akarsz jelenleg ideérni Albániába, akkor (ha bevállalod a kerülőt, és emiatt a többletköltséget üzemanyagban és autópályadíjban), akkor tényleg jobb megoldás lehet a Szerbia-Macedonia-Koszovó-Albánia útvonal. Az végig jó út, és gyors is. Csak akkor visszafelé sem fogsz tudni menni direkt a Koszovó-Szerbia útvonalon, hanem ugyanúgy menj hazafelé is, ahogyan jöttél.
Sziasztok! Durresbe szeretnénk menni autóval. Melyik útvonalat ajánljátok? Én Szerbia-Koszovó-Albánia útvonalat néztem. Illetve Szerbia-Macedónia-Koszovó-Albánia útvonalat, viszont ez hosszabb az előzőnél. Viszont aggódom, hogy Nis után Pristina felé jó e az út, nem kátyús e. Tud valaki infot adni, hogy milyen az út minősége ott és egyébként végig? Köszönöm!
Shkodra körül Shiroka es Tarabos , utóbbi szép túra.
Városban a belváros, azon kívül Fisi Grill étterem.
Nekem átjött Shkodra hangulata, érdemes este is egy sétát tenni, némely helyeken, minta harmadig világbeli országban járnánk, én szerettem, de van, aki menekül ettől 🤣
Először is ne haragudj a "nyelvtannáciskodásért", de az a város itt Albániában NEM "Dürres", hanem Durrës!
(Az albán ABC-ben az "e" betű fölötti kettőspont, azaz az "ë" betű, a magyar "ö" betűnek felel meg de néha (inkább sokszor) elharapva ejtik, így nagyjából ennek a városnak a nevét magyarul "Dúrsz"-nak kell ejteni, az "r" és az "sz" között egy alig hallható, nagyon rövid "ö" hanggal.)
Tényleg nem bántásból írtam, de az albán sem fog megérteni.
Szállásban kiscsoportnál (néhány főnél) a booking.com szerintem verhetetlen. Ott vannak értékelések, minél több értékelés van, és minél jobbak az értékelések, annál jobb a szállás. Látsz mindegyik szállásról képeket is, meg a térképen látod, hogy hol van az adott szállás. (Az már egy más kérdés, hogy nagy csoportoknak - 25-60 fő - a booking már nagyon korlátozottan alkalmas foglalásra, ott jövünk képbe pl. mi a feleségemmel. Ezek egyedi alkuk kérdése, stb., stb.)
Egy jó tanács: Ha a bookingon nézelődsz, akkor Durrës esetében a kikötőtől délebbre (az első kis mólótól délre) keress szállást, mert az a világ minden tájára igaz, hogy a nagy kikötők környékén a víz nem éppen tiszta.
Ha apartmanban gondolkodtok, akkor az airbnb is szóba jöhet.
Igen, bocsánat, ha lehetett volna szerkeszteni a hozzászólást, megtettem volna, mert kifelejtettem az egyik legfontosabbat... Tengert is szeretnénk látni (talán ezt a legtöbbet), kultúrális látivalót is, és egyáltalán nem érdekelnek kiállítások-múzeumok-templomok (tehát inkább természeti látnivalókat, mint a Kék-szem forrás, vagy Berat).
Mit jelent az autentikus hely? Strandot vagy kulturális látnivalót? Tiranában eléggé koncentráltan vannak a látnivalók, akár több napot is teljesen ki lehet tapétázni, de nyáron (a strand helyett) nyilván ez nem szempont, inkább ősszel és tavasszal. :)
van piacozós a társaságban, úgyhogy valami bazárt mindenképp meg kéne nézni (Tirana, Durres?)
Podgoricában a Mall of Montenegro emeletén, hátul az üvegajtón túl kezdődik Nájkország. Minden hamis és olcsó, mint a szabadkai piacon, csak normális körülmények között.
Kvázi teljesen fogalmatlan vagyok Albániával kapcsolatban, de azért olvasgattam egy keveset már, megpróbálok nem tucat, ezerszer megválaszolt kérdést feltenni:
8 napra szeretnénk menni Albániába, úgy, hogy hazafelé Mostar-ban mindenképp megálljunk 1 éjszakára. Kérdésem, hogy melyik helyeket javasoljátok megnézni mindenképp?
- Autóval leszünk,
- nem probléma a sok séta, de nem túrázós a társaság túlzottan,
- a nagyon zsúfolt helyeket szeretnénk elkerülni (többször olvastam, hogy pl. Ksamil meg Saranda környéke túlságosan tele lett túristákkal),
- inkább az autentikusabb helyeket kedveljük (pl. Lukove?),
- van piacozós a társaságban, úgyhogy valami bazárt mindenképp meg kéne nézni (Tirana, Durres?)
- nem csak Albániában gondolkodunk, ha van Mostar felé Montenegróban valami olyan, amiért érdemes megállni, akkor azt is megnéznénk.
Ha az Általad leírt útvonalon (Magyarország-Szerbia-Koszovó-Albánia) jöttök ide Albániába SZEMÉLYIVEL, akkor a szerbek simán vissza fognak engedni az Általad leírt útvonalon (Albánia-Koszovó-Szerbia-Magyarország).
Nem kell más útvonalat választani, ez a leggyorsabb ide. Simán le lehet vezetni mondjuk Bp. környékéről mondjuk Durres környékére egyhuzamban.
Persze, ha nézelődni is akartok útközben (tájak, történelmi nevezetességek, stb.), meg megszállni is útközben, akkor lehet, hogy más útvonal a célszerűbb, de ez egy másik történet, és számtalan variáció van erre, kérdés, hogy mit akartok látni útközben.
Megérkeztünk Shengjinbe, Hani i Hotit határátkelőn 5 percet kellett csak várni, és volt One telefonos stand is, 15 euróért adta a srác az 1600 lekes SIM kártyát. Skodrai kórház Credins ATM-jéből szedtünk ki leket.
Jó lesz az a parkoló biztosan, az sem baj, ha csak jövőre lesz használható állapotban. Bár, egy murvás (ha mondjuk azt készítik) nem igényel komolyabb talaj-konszolidációt és ha már dolgoznak rajta, néhány hét alatt üzembe is állhat.
Szerintem ami ingyen van, az a legtöbb ember szemében értéktelen, amiért viszont fizetni kell, arra jobban odafigyelnek. Itthon sem volt ez másképp és ez a rendszer bevált javarészt. Jó példa a rossz beidegződésre, hogy a Lidlben (oda járok) a banánt beteszik az ingyenes (átlátszó) zacskóba, ami teljesen értelmetlen, mert a fürt nem gurul szét, a banánhéj pedig nem finom, így meg sem eszik, csak hát az emberi agy mellőzi a formális logikát. Átlag 20 perc az élettartama egy ilyen zacskónak, otthon már kiveszik a gyümölcsöt belőle, különben megrohad, a zacsi meg megy a szemétbe.
Nem volt ez másképp a "nyugaton" sem, csak ott 50 évvel ezelőtt zajlott le. Elég arra gondolni, hogy Monica Vitti és Mastroianni mekkora szemétkupacokon tartották a párbeszédjeiket a Féltékenységi dráma című filmben. Felteszem, az is a tudatos propaganda része volt anno. Szóval, mindenképpen előremutató, hogy meglépték az ingyen szatyrok felszámolását, az idő már itthon (is) igazolta ezt a lépést. :)
Én azzal életemben nem utaztam, a reptér-Tirana transzferbusszal viszont nagyon sokszor. Gondolom a Durres-ba lévő reptéri transzferbusz is hasonló szisztéma alapján működik, azaz végállomástól végállomásig megállás nélkül. (Ha nagyon szépen megkéred a sofőrt, akkor esetleg kitesz valahol útközben, ahol Neked jó.) A reptér-Durres transzferbusz a Durres-i vasútállomás mögötti távolsági buszpályaudvarra megy. Onnan indulnak távolsági buszok sok helyre. Ha pedig a Durres-i, vagy a Golem-i plázsra szeretnél menni onnan, akkor kimész a buszpályaudvarról a mellette található főútra, rögtön ott van egy buszmegálló. A "Plepa", vagy a "Golem" feliratú buszra kell felszállnod, attól függően, hogy Durres-i részen, vagy pedig messzebb, a Golem-i részen van a szállásod.
Ezt őszintén szólva nem tudom. :( A nemrégi felújítás óta nem jártunk ott, csak a sokszor egymásnak ellentmondó albán hírekben olvastunk róla, hogy mi van ott most. Volt közöttük olyan hír is, hogy lehet egy körsétát tenni gyalog.
Az előző hozzászólásomban írtam, hogy a barátaink pár napja voltak ott. Ma felhívtam őket ezügyben, azt mondták, hogy a hídtól befelé begyalogoltak a tűző napon, két kistestű kutyával, már azt hitték, hogy a két kutya ott fog elpusztulni útközben... Aztán ott bent látták, hogy van egy ösvény, amit mondasz, de eszükbe sem jutott megpróbálni, inkább visszamentek azon az úton, ahol jöttek, "járt utat járatlanért..." elv alapján. :) Viszont látták, hogy bent az étterem tulajdonosa máris felfedezett egy piaci rést. :) Neki ugye van autós behajtási engedélye, mert ő üzemelteti az éttermet. Akik a befelé lévő úton kitikkadtak, azokat pénzéért kiviszi a saját kocsijával a parkolóig. :) A barátaink ugyan nem éltek vele, de látták, hogy elég nagy kereslet van erre a szolgáltatásra mások részéről... :D
A felújítás nemrég készült el, és azóta nem voltunk ott, csak az albán hírekben olvastuk, ott meg nem egyértelmű (illetve egymásnak ellentmondó) információk vannak sajnos. Viszont barátainknak van Sarandában apartmanjuk, és most éppen ott vannak, a felnőtt lányaikat néhány nappal ezelőtt vitték el oda. A MOSTANI ÁLLAPOT SZERINT ők be tudtak menni a híd előttig, ott van egy kis parkoló. Elmondásuk szerint viszont már így előszezonban is annyira tömött volt ez a kis parkoló, hogy "kihalásos alapon" tudtak parkolni ott. Ugyanakkor látták, hogy a főút mellett a nagyobb mezőn éppen markoló dolgozott egy nagyobb parkoló kialakításán. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy jelenleg (valószínűleg most még) híre-hamva sincsen a nagy dírrel-dúrral az itteni hírekben beharangozott elektromos, gumikerekes kisvasútnak. Szóval jelenleg a rendes, csicsás, kiépített kerékpárút a hídtól van.
-Ez a nejlonszatyor tiltás már nagyon kellett. A térség két legszennyezőbb országából Albánia elindult a helyes úton.
Nekem személy szerint egy picit más véleményem van erről. Szerintem nem kellene betiltani a nejlonszatyrokat, hanem meg kellene nevelni az embereket, hogy ne dobálják el! Ugyanis most is lehet PÉNZÉRT vastagabb, úgymond többször használatos nejlonszatyrokat kapni, és most is lehet PÉNZÉRT vastag nejlon szemeteszsákokat kapni (kicsit is, meg nagyot is)!
Amíg ingyen volt a vékony nejlonszatyor, addig az átlag albán nem vett a konyhai szemetesbe pénzért szemeteszsákot! (Mi sem vettünk soha, amióta itt lakunk.) Nagy szemeteszsákot is inkább csak költözéskor vett, mert a sok kis nejlonszatyorban szépen elvitte az utcai konténerbe a háztartási szemetét. Most fognak venni vastag szemeteszsákokat, meg mi is fogunk venni, mert nem tehetünk mást. :(
És ezek SOKKAL vastagabbak! Ha összepréselve kiszámítjuk a leendő nejlonszatyor/nejlonzsák hulladékot, akkor saját megérzésem szerint jóval több m3 hulladék fog kijönni mondjuk 1 év alatt, mint régebben, tetejében még többet is kell fizetni érte. :(
-Itthon pont ennyivel nőtt a "reptéri illeték" (különadó), úgyhogy jókor jött a csökkentés.
Igen, ez így van, a véletlen hozta.
Off: fizikális ablak nincs, csak fizikai. :)
Igen, igazad van. :) A feleségem mentségére szólva: Amikor két (bármilyen) nagyon különböző logikájú nyelv között kell gyorsan váltogatni valakinek, akkor néha becsúszik hiba a fordításban, ezúton is elnézést kér a feleségem ezért. :) Albánul ezt az ablakot szó szerint "sportel fizikal"-nak hívják, ezért fordította véletlenül a feleségem "fizikális ablak"-nak. :)
- Május 1-jétől Albániában eltörölték az összes koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddigi korlátozást. Azaz az országba szabadon léphetünk be, és országon belül sincs semmilyen járványügyi rendelkezés.
- Szintén május 1-től bezártak az ügyfélszolgálati irodák az összes állami hivatalban (országszerte csak néhány fizikális ablakot hagytak). A digitalizációs projekt keretében így már minden személyes és vállalkozáshoz kapcsolódó dokumentum igénylése és feltöltése online történik, így pl. cégalapításnál sem kell az itteni cégbíróságnak megfelelő hivatalba menni személyesen.
- Elkészült a Kék-szem forráshoz vezető új út. Az idei szezontól gyalogosan és kerékpárral is kiépített sétányon juthatunk a természeti látványossághoz. Az autóknak, buszoknak új parkolóhelyet alakítottak ki (messzebb a forrástól). A hidakat és a kilátóteraszt is felújították.
- Június 1-jétől betiltották az egyszer használatos nejlonszatyrokat, amiket eddig ingyen adtak a vásárláshoz. Most már csak a vastag nejlonszatyrok elérhetők az üzletekben, pénzért. Néhány évvel ezelőtt már volt egy erre irányuló próbálkozás, de pár hét elteltével visszatértek és újra használatba jöttek az egyszer használatos műanyag szatyrok.
- A Llogara-alagút munkálatai jó ütemben haladnak, a legutóbbi hírek szerint 2 km van készen az 5,93 km-ből.
- Az előzetes bejelentések szerint július 2-án átadják a Kardhiq-Delvinë utat. A végleges határidő 2022. aug. 7-én lenne, de igyekeznek a főszezon előtt megnyitni az utat a forgalom előtt. A 33 km-es út lényegesen lerövidíti majd a Tiranából Saranda-ba utazók menetidejét, mert így pl. a Muzina-hágó kikerülhető lesz.
- A tiranai repülőtéren új terminál építésébe kezdtek. A repülőtér jelenleg 135%-os kihasználtsággal működik, és folyamatosan újabb járatokról érkezik bejelentés. A reptéri illetéket 10 EUR-ral csökkentették.
- Az országos takarítási program keretében látványos a szemétkezelés javulása, a strandok és közterületek sokkal tisztábbak, és a szemétszállítás is tekintetében is pozitív változások vannak. Azt majd meglátjuk, hogy főszezonban hogyan birkóznak meg a problémával.
- A Vjosa-folyót és mellékfolyóit nemzeti parkká nyilvánítják. A napokban aláírt megállapodás szerint a Vjosa továbbra is megmarad Európa utolsó, ember által érintetlen folyójának. A nemzeti park létrehozása érdekében az albán kormány lemondott nyolc vízierőmű építéséről, így egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a Kalivac-nál már félig megépült vízierőműnek.
- Az orosz-ukrán háború okozta áremelkedések itt is jelen vannak, az üzemanyag- és bizonyos élelmiszerek árai jelentősen drágultak. Az üzemanyagárak limitáltak, egy erre létrehozott bizottság hetente kétszer ülésezik a nagykereskedőkkel, az albán állam pedig igyekszik politikai segítséget adni ez ügyben. Ezért Edi Rama albán miniszterelnök az utóbbi időben sok olajat exportáló országban fordult meg személyesen. Így a világpiaci ár függvényében maximálják az üzemanyag árakat a benzinkutakon (a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi ár közötti árrés pedig 12 Lek). Az élelmiszerek tekintetében az étolaj, liszt, cukor és rizs árát maximálták. A szolgáltatások és vendéglátóhelyek árai csak kis mértékben emelkedtek. A helyben termelt zöldségek, gyümölcsök továbbra is nagyon kedvező áron szerezhetők be.
- Az ingatlanok tekintetében is változás figyelhető meg. Egyrészt emelkedtek az árak, másrészt megfogyatkoztak a SHITET (eladó) feliratok az épületeken. Vásárláskor legyetek körültekintőek, még mindig sok probléma van az engedély nélkül épült ingatlanokkal, és a nem tiszta tulajdonviszonyokkal. Az utóbbi időben sok olyan infó futott be hozzánk, hogy egyrészt a piaci árnál jóval magasabb áron vásároltak ingatlant magyar honfitársaink, valamint az adásvételi szerződésen a referencia árnál jóval alacsonyabb ár szerepel. Erre figyelni kell, mert az eladásnál ebből probléma lehet.
És még mindig sok probléma van ingatlan visszaélésekkel hivatali dolgozók részéről is. Ennek egyik legutóbbi példája, hogy Saranda-ban az utóbbi hetekben letartóztatások történtek tulajdoni lap hamisítások miatt. Földhivatali és önkormányzati dolgozókat tartóztattak le, többek között egy Fredi Merkuri nevű 61 éves urat is. :D :D :D (Lásd a mellékelt képet.)
Ha útlevéllel jössz ide Albániába Szerbia-Koszovón keresztül, akkor semmi gond nem lesz abból, ha innen Albániából elmész Észak-Macedóniába, majd onnan Szerbiába. Akkor a szerbek simán be fognak engedni (Észak-Macedóniából).
Van esetleg valakinek tapasztalata arról hogy a Magyarország-Szerbia-Koszovó-Albánia-ÉszakMacedónia-Szerbia útvonalon útlevéllel utazva van e lenne e valamilyen atrocitásnak kitéve az utazó ha útlevéllel utazik?
A bizonytalanságot az okozza hogy a szerbeķ csak a szerb határon elhagyva az országukat és begyüjtve a kilépő pecsétet vélik úgy hogy nem a zöldhatáron át lépett le valaki. Koszovói kilépőt elvileg nem fogadják el és egy késöbbi belépésnél visszafordíthatnak. Csak útlevelünk van és nincs kártyás személyink.