Keresés

Részletes keresés

csapó Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8864
Felénél kevesebb a vízjárta terület, annak is jelentős része alkalmas volt nyaranta legelőnek.
Előzmény: igen7 (8861)
csapó Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8863
"nomadizáló életmódot itt nem igazán lehet folytatni
Éppenséggel lehetett volna, csak a klasszikus nomadizálásra nem volt szükség. A legelők szinte egész évben használhatók, a tél is elviselhető ugyanott, nem volt szükség nagy vándorlásra, majdhogynem helybenlakókká váltak. A kisebb mozgás, meg a biztonságos környezet miatt kevesebb pásztor kellett. Az így felszabaduló emberek vagy katonáskodtak (ha volt, aki felfogadja őket), vagy földet túrtak, hogy megéljenek.
Előzmény: urál (8857)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8862
A beírásod óta (azt elfogadva) megy itt a polemizálás.
Előzmény: igen7 (8861)
igen7 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8861
már leírtam korábban: a közkeletű vélekedéssel szemben az alföld egyáltalán nem volt nagy pusztaság, csak bizonyos kisebb részei.
az alföld nagy része ugyanis a tisza ártere volt, az év jelentős, vagy akár nagy részében vízzel borított, mocsaras terület.
Előzmény: secondkogy (8858)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8860
Ahogy én tudom (meg az általam látott térképek), az erdős sztyepp a Duna delta környékén szinte elérte a tengert.
Előzmény: urál (8859)
urál Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8859

Nem. Ott még hatalmas szabad térségek álltak rendelkezésre!

Előzmény: secondkogy (8858)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8858
A magyarok letelepedéséről:"Maga a folyamat már közvetlenül a honfoglalás után beindult." (Az adott természeti környezet hatására.)

És szted a folyamat nem a honfoglalás előtt indult be? Ugyanis Besszarábia egész Ogyesszáig hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, mint a KM. A nyilt sztyepp csak onnan kezdődik.
Előzmény: urál (8857)
urál Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8857

Akkor viszont kérdés, hogy hogy tudtak itt megtelepedni a hunok, meg az avarok.

Nehezen (a hunok nem telepedtek meg, ők el se jutottak idáig, legalábbis a köznép!) és szükségszerűen beindult a letelepedés, mivel nomadizáló életmódot itt nem igazán lehet folytatni. Mi magyarok se azért váltottunk nomádról letelepedettre, mert felvettük a kereszténységet, stb. Hanem mert nem volt más választásunk. Maga a folyamat már közvetlenül a honfoglalás után beindult.

Ja igen, a lovak nem fogytak ki, a kalandozások meg a vereségek miatt maradtak el. Viszont a kalandozásokban azért volt szerepe azon szabadok rétegének, amelyeknek már talán akkor ez jelentette a kiutat a elszegényedésből (értsd: nomadizálás elmaradása lehetőség hijján!).

Asszem Kristónak van ezzel kapcsolatban tanulmánya.

Előzmény: secondkogy (8855)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8856
".Azért érdekes, hogy frank források gyakorta nevezik hunnak az avart."

És az is érdekes, hogy frank források gyakorta nevezik hunnak a magyart:-)))
Előzmény: pernahajder (8843)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8855
"egyébként az egy mítosz hogy a kárpát medence belseje ne lett volna erdős."

Ez valószínűnek tűnik. Akkor viszont kérdés, hogy hogy tudtak itt megtelepedni a hunok, meg az avarok. Miért a Kárpátok lejtöin alakult ki a gyepüöv.
Ezzel szemben viszont választ ad, hogy miért maradtak el a kalandozások. (Mert kifogytak a harcosok alól a lovak.) Hova tüntek az avarok? Itt maradtak, csak az irtásokon gazdálkodó földművesekké váltak.
Kérdés, hogy miért maradtak a szlávok a Km-ben övszerüen, és miért nem jöttek a medence közepére. Na szóval ez sokmindent megmagyaráz, és sok új kérdést vet fel, amivel érdemes lenne foglalkozni.
Előzmény: ftonyo (8827)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8854
"Az kétségtelen, hogy mind a monys, mind a manys IE eredetű, de ott van az ugyanolyan (ember, férfi) jelentésű ERI szó.Tehát mind a manysi, mind a magyar népnév jelentése: "férfiember""

A "man" kizárólag férfit jelent, vagy van egy általános "ember" jelentése? (Én így tudom.) Akkor viszont a manysi azt jelenti, hogy emberember. Ez azért érdekes.
Még az is kérdés, hogy ha a magyar azt jelenti, hogy férfiember, a nők milyen nemzetiségüek votak:-)))

"A feltételezések szerint a "magyar" népnév eredeti alakja MOGYS-ERI, ebből lett MOGYERI, majd MOGYER (ennek krónikában fennmaradt változata is van, a HETUMOGER -Hétmagyar)"

Ez a feltételezés kb. annyit ér, mint a türk Madzsar városnév átvétele.
Előzmény: ftonyo (8825)
secondkogy Creative Commons License 2006.05.18 0 0 8853
"csupan jozan paraszti esszel vegiggindolva, melyiknek valoszínubb
a. egy 10 millios apro kisnemzet nyelve dominal a sokszazmillios indoeuropai nyelvek folott, akikrol a vilag legtobb reszen meg csak nem is hallottak"

Azt ugye tudod, hogy a latin latium nyelve volt. Azt is tudod, hogy ez kb. két (kettő) megye területe volt? Azért elég rendesen kinőtte magát kicsisége ellenére.
Előzmény: Ivan Dubov (8818)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 8852
"Avari sive hunni". Nemcsak a frankok, hanem a bizánciak is. Menander Protektor, Ioannes Ephesinos elbeszélése is a hunok körébe sorolja az általuk látott avarokat, Justinianus császár idején. Lehet, hogy az uar-hunok nevezték magukat a félelmetesebb hírű "rokonok" nevén.
kerdojel Creative Commons License 2006.05.16 0 0 8851
Nem, a szülők ma is magyarul szólnak hozzájuk, de a gyerekek már más nyelven válaszolnak. Hogy őszinte legyek, nem vagyok benne biztos, hogy a szülők egyáltalán társalgási szinten beszélik az adott nyelvet.

(Ezt a hozzászólásod tekinthetem úgy, hogy te is beálltál a "beszélt nyelv örökölhető" táborba?:>>)
Előzmény: ftonyo (8830)
kerdojel Creative Commons License 2006.05.16 0 0 8850
Azért is kötözködök:)

A "klasszikus arab három magánhangzója (a, i, u)" helyett gondolom azt akartad írni, hogy az írásban jelölt magánhangzók:)

(Persze, lényegében egy rohadt szót sem tudok arabul)
Előzmény: Törölt nick (8815)
Pécsi Hungár Naptár Kp Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8849

"nem egészen, mert az Alföldön- amennyire tudom - momentán nincs IX. századon átívelő temető"

pl. Visznek-Kecskehegy, Szarvas- Kákapuszta, Balamazújváros-Hortobágy-Árkus, Gyönk (ezt Tolna)+Hernád völgyében is több ilyen temető található.

Előzmény: Törölt nick (8847)
pernahajder Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8848
Nagyjából azonos és ugyanaz.... azért ez már valami! :-)
Előzmény: Törölt nick (8846)
pernahajder Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8845

Hajaj! Pippin még tárgyalt is velük...

Előzmény: igen7 (8844)
igen7 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8844
persze mert az életmódjuk gyakorlatilag megegyezett.
a görögök is szkítának hívtak minden lovas nomád népet.
pernahajder Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8843

Ligeti talán nem olvasott Váczy Pétert.

Azért érdekes, hogy frank források gyakorta nevezik hunnak az avart.

Előzmény: Pécsi Hungár Naptár Kp (8842)
Pécsi Hungár Naptár Kp Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8842

"ezt állítod te. :-)"

ezt állítja Ligeti (meg mások is persze):

"Az avar birodalomban beszélt nyelvek tekintetében ( a szlávot és a germánt mellőze) láttuk, meg kell elégednünk a hipotézis szintjét  alig elérő sejtéssel."

forrás: Magyar Nyelv 1986.

Előzmény: igen7 (8841)
igen7 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8841
ezt állítod te. :-)
Előzmény: Pécsi Hungár Naptár Kp (8839)
Pécsi Hungár Naptár Kp Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8840

"Ott akontinuitás egész különös esete fordult elő, mivel van a temetőnek egy karoling kori része is"

Vörs-Papkertben a XI.sz elejéig folyamatosan temetkeztek. Az ország több pontján is találkozhatunk ilyen temetőkkel, ahol a népesség minden jel szerint megélhette a magyarok bejövetelét.

Előzmény: secondkogy (8787)
Pécsi Hungár Naptár Kp Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8839

"ebben mi a bizonytalan?"

Úgy is mondhatjuk - Ligeti után - hogy meg kell elégednünk a hipotézis szintjét alig elérő sejtéssel az avaroknál beszélt nyelvek tekintetében.

Előzmény: igen7 (8774)
jakobi Creative Commons License 2006.05.15 0 0 8838
Szia!
Először bocs, hogy hibásan írtam a nicked. És még inkább azért, mert félreértettem a mondandódat.
A nyelvtudomány e tekintetben (nyelvtöri) valóban egzakt, és én nem tudok róla, hogy komoly nyelvészek hatáskörüket túllépve genetikai következtetésekre vetemedtek volna. Történelmiekre is csak annyiban, hogy a nyelvrokonság minimum együttélésre utal, a nyelv maga pedig az életmódra, környezetre. Ami a szókincset illeti, annak elemi része a magyarban mindenképpen finnugor, de már ezek közt is van indoeurópai jövevényszó (amit finnugor eredetűnek mondunk, pl. arany vagy száz, mert ezt még a szétválás előtt vette át a nyelvcsalád). A későbbiekben természetesen csak nőtt a számuk.
Engedd meg, hogy beírjak egy idézetet Bárczi Gézától, ami sok kérdésre választ adhat, ami itt a topikban felmerült:
"Az alkalmi szófejtők rendesen úgy vélik, hogy ha két nyelv egy-egy szava hangalakjában és jelentésében hasonlít, a két szó azonos eredetű, sőt ezeken a tudománytalan elgondolásokon akárhányszor délibábos nyelvrokonsági elméleteket építenek fel. Pedig hát nincs két olyan nyelv a világon, amelyben 100-200 egymáshoz hasonló, hangzásra összecsengő szót ne lehetne találni. Hiába hasonlít azonban egymáshoz a német "ich esse" és a magyar "eszem", a német "Haus" meg a magyar "ház", a mende-néger "en" és a m. "én", az oláh "ev" és a magyar "év" , e párhuzamba állított szavak egymástól teljesen függetlenek."
ÜDV
Előzmény: teletabiii (8835)
varhelyif Creative Commons License 2006.05.14 0 0 8837
Elnézést, valóban túl rövid volt a hozzászólásom. Először is arra gondoltam, hogy ha egy ökröt szemből tekintünk, akkor a szarva mintegy kört alkot, így az öKöR szó is kapcsolódhat a gyökhöz. Viszont ha minden K-R-t tartalmazó szó idetartozhat, akkor túl sok szó kerül ebbe a KöRbe. Pláne ha a K helyett jó a G is meg a Cs (church) és az Sz (circle). Persze némelyeket meg lehet magyarázni a hagyományos nyelvészet hangmegfelelési törvényeivel, de akkor annak összes konzekvenciáját is figyelembe kellene venni. Szóval ha - egyetértek: túl rövid - postomból arra jutottál, hogy kételkedem a gyökelméletben, akkor jól gondoltad.
Előzmény: Törölt nick (8822)
teletabiii Creative Commons License 2006.05.14 0 0 8836
T. Alfonso !

Nem pontos helyesírás szerint másoltam át a szavakat, de nem is ellenőriztem a forrásomat, ígérem megteszem, köszi a linket.
Előzmény: Don Alfonso (8826)
teletabiii Creative Commons License 2006.05.14 0 0 8835
T. jakobi !

Visszaolvasva saját hozzászólásaimat, gyakran rájövök, félreérthető voltam. Nem kérdőjelezem meg a finnugor nyelvtudomány eredményeit, nyilván ez valamilyen szinten egzakt dolog. A problémám, hogy bizonyos nyelvtudományi eredményekből rekonstruáltak nekünk egy egész őstörténetet, más eredmények mellőzésével. Ha a finnugor emléletet bírálom, nem az ugor népek nyelvrokonságát vonom kétségbe, hanem hogy egyéb régészeti és antropológiai bizonyítékok nélkül, más nyelvészeti ill. írástörténeti adatokat figyelmen kívül hagyva, a középkori saját írott történelmünket teljesen mellőzve, önmagában a finugor nyelvelmélet eredményeire egy új történelmet ad nekünk, ráadásul ezen elmélet megalkotói politikailag és érzelmileg elfogultak voltak a magyarsággal szemben. Arról sem vagyok teljes egészében meggyőződve, hogy módszereik teljes egészében alkalmazhatóak-e az indoeurópaitól lényegesen eltérő szerkezelű nyelvre.

" a nyelvrokonságot nem a szókincs alapján lehet igazolni, hiszen ez minden nyelvnek a legváltozékonyabb része"

Ennek alapján csak azt lehet állítani, hogy amennyiben nincs is szókincsegyezés, még beszélhetünk rokon nyelvekről, ugyanakkor ha szóegyezéseket találunk ez még nem bizonyítja, hogy rokon nyelvekről van szó, de a nyelvi hatás egyértelmű. Én sem állítom hogy a magyar rokon nyelv lenne bármelyik indoeurópai nyelvel, csak azt hogy az általa gyakorolt nyelvi hatás felfedezhető, bizonyítható.
Előzmény: jakobi (8834)
jakobi Creative Commons License 2006.05.14 0 0 8834
Kedves Teletabbi!
Ne törd magad tovább: a nyelvrokonságot nem a szókincs alapján lehet igazolni, hiszen ez minden nyelvnek a legváltozékonyabb része. Pontosan az efféle etimologizálásokról ismerszik meg az amatőr ködevő.
A finnugor nyelvrokonságot szerkezeti (képzési, ragozási, mondatszerkesztési) továbbá szemléleti egyezésekkel bizonyítják, amelyek állandó részei egy nyelvnek - az állandóság persze nem örök változatlanságot jelent, hanem rendszerbe foglalható változásokat, és többek között e változásokból (szó végi magánhangzó lekopás, hangváltások stb.) is le- ill. visszavezethetők a kapcsolatok, a szétválás ideje, menete.
ÜDV
Előzmény: teletabiii (8820)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.14 0 0 8833
Nem, én ismerek olyat, akivel Svájcban horvát helyett németül beszéltek a szülei. A gyerek otthon is meg az iskolában is németül beszélt, és az akcentus - nos, az iskolatársai akcentusa ragadt rá, mivel azt hallotta gyakrabban.
Előzmény: ftonyo (8830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!