Hát ezért is megyek minden reggel ki gombóccal a gyomromban, hogy adunk, vagy sem. Szerencsere erősnek tűnnek. Holnap viszem Anyagot a maszkot. Melyik napod lesz laza? Ird meg emilben.
Ha neked ennyire fontos, hogy tudd az életkorát, akkor vegyél fiatalt.
Egyébként ha valaki tapasztalat híján csap bele a kecsketartásba, akkor egy idősebb, de egyébként jó karban lévő állat igen sokat tud hozzátenni a történethez az ő tapasztalatával. Persze az ilyen választásnak is lehetnek kockázatai:
A kecske életkorát kábé 4 éves koráig nagy biztonsággal lehet megállapítani az első fogaiból, de nem a kopásból, hanem abból, hogy hány tejfoga van még.
Amelyik kecske eladója szerint a kecskeszájba nézés (az első fogakhoz nem igazán kell feszegetni) túlzás, azt AZONNAL OTT KELL HAGYNI, maximum egy köszönés jár neki, semmi több.
Azt javasolod hogy tapasztalat híjján fiatal kecskét kell venni. OK, jó a tipped de honnan tudom hogy melyik a fiatal? Éppen ez az hogy én fiatal anyákat akarok de olyat ami nem előhasi hogy ne nálam elljen le előszőr.
A hátsó fogakkal őről és azokkal kérődzik a kecske és az eléggé hátul van, odáig nem látni bele. A hátsó fogakon minden kaja kétszer is keresztül megy de az első fogaknak főleg a legelő kecskénél van jelentősége a kopásnak. Azzal is szénázik, azzal vesz a szájába mindent de a nyelvével már küldi is hátra a táplálékot a hátsó fogakhoz. KÉrődzésnél meg a hátsó fogakig kerül vissza a kaja.
A legelőn tartott kecskéknek fiatal koruk ellenére is lehet elhasználtabb az első fogazatuk, mert egész nap azzal szakítanak tépnek és törik a bozótost. A szénázó kecskéknek pedig csak arra kell az első fogazat hogy a falatot bekapják és hátra küldjék.
Olyan is van hogy pár éves kecske foga elől hiányzik mert beletört egy deszkába.
Ha fog akkor inkább a hátsó. Addig meg nem feszegetném mert nem látok bele. A tulajdonos meg azt állítja hogy ez már túlzás lenne amit meg is értek.
Jó kérdés hogy mennyi feszegetés a minimum egy üzletnél. Őszerinte ha autót vesz az ember az autó gazdája sem engedi hgoy szétfeszegessék az ajtaját mert ez már nem fér bele.
Tudok a hátsó fogakról ,de azért nem írtam róluk,mert azoknak semmi jelentősége nincs a kor megállapításában.A szarvgyűrűkhöz nem értek,inkább a szarv nagyságát szoktam nézni,mert azért egy 2-3 éves anyakecskének mondjuk nincs 70 cm-es szarva,még akkor sem ha a szarv nagysága vagy formája a fajtajellegéből adódóan nagy.Mert pl: az alpesiek elég nagy szarvval rendelkeznek,míg a núbiaik meg elég kicsivel. Mindezt csak saját tapasztalatok,és megfigyelések alapján merem mondani. Az meg,hogy egy kecske hányszor ellett,szerintem nem jelent semmit. A lényeg az,hogy felnevelte-e a gidákat,mennyi tejet adott,és mennyi ideig,és hogy milyen fejős.És főleg,hogy milyen gazdája volt.Mert szerintem az a gazda aki gondosan tartja,vagy tenyészti a kecskéit az tudja,hogy hány éves a kecskéje,és hogy milyen fajtába tartozik.Minimum.Aki nem tudja az vagy nemtörődöm,vagy sumákol!Egyébként maga a vemhesség nem viseli meg annyira a kecskét mint a minden napi kétszeri fejés.Vannak dolgok amiket muszály,vannak olyanok amiket kell,és olyanok is amik nem ártanak.Én pl:mindig megnézem a fogat.Sokszor nem is a kor miatt,hanem mert ott kezdődik el a takarmányfelvétel.És egy enni nem tudó fogatlan jószág,nem nagyon fog termelni, inkább csak vegetál.
Szerencsere remekül vannak. Az istallobol is kijöttek már. Aggódom miattuk, es minden reggel nagy kő esik le a szívemből,hogy elnek. De kell ennyi dili. ;)
Sziasztok! Rég irtam már ide a fórumra, habár majdnem minden nap olvaslak benneteket.
Van egy kis gondom. Ma reggelre elvetélt az előhasu kecském. Ami fura, sem hasa nem volt (azt hittem nem is vemhes), sem tőgye, reggelre viszont egy kifejlett szőr és bőr nélküli (nyuzott nyul méretü) kisgida feküdt mellette, aminek még a szemét is bőr fedte, azt sem tudom hány hetes lehet ilyen kicsinek. A mamának láza nincs, szépen evett, ivott egész nap. Néztem a hasát, kicsit gömbölyübb mint szokott lenni, a tőgye pedig egészen picike dió nagyságu, amit megnyomtam és sürü tej jött belőle.
Szerintetek ilyenkor mi van? Lehet még benne kicsi? Mi ilyenkor a teendő? Azt azért tudni kell, hogy ketten vannak csak az apa kecske meg az anya kecske, de szigoruan külön ólba zárva, látni látják egymást, de egymáshoz nem tudnak átjárni, néha kiengedem őket, amikor egy kicsit jobb idő van, de akkor is szemmel vannak tartva. Addig állandóan együtt voltak kinn a szabadban, csak amióta ilyen farkasorditó hideg van, azóta nem engedem össze őket. Éjszakára mindig is külön voltak.
Pedig az első fogak a tutik, nem a szarvgyűrű. Feszegessétek csak, ennyi a minimum egy üzletnél.
Öreg kecskénél persze nem egyszerű a történet, elég nagy tapasztalat kéne ahhoz, annak híján inkább akkor fiatal kecskét kell venni. Azon aztán több tapasztalatot is lehet szerezni, mert tovább fog élni.
Szia. Nagyon örülök, hogy te értesz ehhez és tudsz segíteni.
Emlékszek hogy kecskés könyvben olvastam ha valaki nem szemlátomást gidát vagy gödölyét akar venni akkor a fog és a szarv amit nézni kell, de ha valaki anyát vagy anyának való nő ivarút vesz akkor a szarv beszél a legtöbbet mert azon az ellések száma is rajta van annak aki hozzáértő.
Én nő ivarúakat szeretnék és a tulajdonossal le is fotóztam a szarvakat, mert a tulajdonos ebbe nem szól bele, vagy nem akar, de én szeretném tudni egyrészt a korukat és hogy sokat próbált anyák vajon, soxor ellettek már vajon?
Annyi karcolás, rovátka és gyűrű szerűség van mindegyik szarvon hogy szerintem akár háborús kardnak is beillene mind de én nem értek ehhez, nem tudom megállapítani.
A továbbiakban beillesztem a képeket.
Köszönöm a szakértést, ha segítesz, vagy akár mások is.
Most vettem csak eszre hogy már meg is írtad a számát és el is olvastam köszönöm szépen.
Látom nem csak én kiváncsiskodok hogy miböl lehet megtudni egy nő ivarú kecske korát ha csak közelítve is. Mert ugye ez nem mindegy ha az ember kecskét akar.
Azt tudod, hogy a kecske szájában hátul is vannak fogak nem csak elől?
A fog is egy viszonyitás de azt olvastam hogy a szarvgyűrűből biztosabb csak nem mindenki ért hozzá.
Azért kérek itt segítséget, mert állítólag itt vannak hozzáértő kecskések.
A fogaikrol már nem tudok képet csinálni bár holnapig még itt vagyok a kecskék közelében de nem szívesen feszigetné a gazdájuk se meg én se a szájukat ha nem muszály.
A szarvakrol csináltam képeket, mert elég leharcoltnak látszik mindegyik és hátha mégis tud valaki év és ellés számot diagnosztizálni a szarv alapján.
Szia. Úgy emlékszem én meg olyan írásra akattam valahol, lehet hogy itt is ezen a fórumon régebben hogy a fogtól biztossabban meglehet állapítani a kort meg az ellések számát is a szarvak gyűrűiröl. Ezért sem lenne jó feszegetni a kecske száját, meg a hátsó fogak úgyse láthatók mert azok nagyon belül vannak. Meg a fogról azt sem lehet tudni hogy hányszor ellett pedig ez is fontos. Az első fogak állapota állitólag nagyon sokmindentől füghet de azért ha megmondod azt a régebbi háeszt, azért köszönöm szépen, mert minden tipp jóljön most nekem.
Szia.A kecskék között vannak szarv nélküliek is.Van amelyik genetikailag az,van akit direkt szarvtalanítottak.Na azoknak csak a fogát lehet megnézni,és miért ne lehetne vásárláskor szétfeszgetni a száját? A boltban is megnézem az árún a cimkét,hogy meddig fogyasztható.És a fog százszor biztosabb,mint a gyűrűk.Nem emlékszem melyik hsz-ben,de egyszer már leírtam a fog alapján,hogy lehet megállapítani a kort,de mindjárt vissza keresem Neked.
Olvasgatok..mérlgelk persze..nem holnapután akarok venni kecskét.De gondolhatod hoghy nem egyszerü végigolvasni több..nagyonsok oldalt vissza itt.Azért kérdezgetek..még ha jó nay butaságokat is irok.Nem fűnyirónak kell,és nincsfa az udvarunkba :((
Egy gidát, ha veszel, akkor talán nem fog ordítani, ha van mellette társ állat(Pl kutya, vagy valami hasonló termetű.)
A kecske társas lény, és ahhoz, hogy legyen tej, évente randiztatni kell egy bakkal. Az eredmény meg a kecskegida. Aki eleinte nagyon aranyos és édes, amíg nem tud elég messze menni az anyjától. Ami kb 1-2 hetes korában már lazán megtesz. Onnan kezdve egy 4 lábú felforgató elem. Persze, ha komoly koerítés mögé van rakva, akkor megfékezhető.Hamar tanulnak, és nehezen felejtenek. Ezért írtam, hogy minimum 2 évet olvass vissza, bár minél régebbről teszed, annál jobb.
A kecske nem fűnyíró. Füvet csak kizárólag éhenhalás ellen eszik. Elsősorban lombevő, így ér az a mondás: a kecske előtt az erdő, utána a pusztaság. Tiszta atomvillanás.:)
nem akarlak lebeszélni, ezért tanácsolom, hogy olvasd a fórumot, és utána mérlegelj. Tapasztalatból mondom.
Ha tej: alpesi, szánen ezek keverékei, de a legtöbb keverék kecske 1-2-2,5 litert biztosan ad.
A búr inkább hús kecske, a kameruni meg a holland törpék kizárólag dísz mekegők, és (javítsatok ki) állítólag több velük a baj, mint a nagy termetüekkel. Tejet meg nem nagyon adnak, mert a fejésük sem egyszerű, túl pici a tőgyük.
Kezdésnek esetleg egy anyát a gidájával lenne érdemes venni, aztán, ha belejöttél, akkor bővíthetsz. Ez persze csak egy tipp.