Keresés

Részletes keresés

caterina3 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2712
Köszi! :-)
Előzmény: Flanell (2711)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2711

Mondjuk, paradicsomra csak 3 nap.  :)

Mivel sem a gyerek, sem az eb nem legel nagyobb mennyiséget, én olyan 7-10 nap után engedném ki őket. A tehenet csak 3 hét múlva.

Előzmény: caterina3 (2710)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2710
Köszi, ezt néztem, de ez nekem elég nehezen követhetőnek tűnt. Legalábbis nem hiszek a szememnek, mert nekem ezt rövid várakozási idejűnek mondták. Most akkor nem tudom, mi a  helyzet...
Előzmény: Flanell (2708)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2709

Díszkert összes növénye, örökzöld is. :-)) Mondjuk nem esszük őket, de a kutya eszik füvet, a gyerek meg ujjszopós. Szóval azt az időt lenne jó tudni, amikor egy permetezés után ilyen szempontból már tutira veszélytelenül kiengedhetem a drágáimat. :-)

Amúgy végül is emellett lyukadtunk ki kullancsilag, merthogy az Actellictől dobtam egy hátast, mikor venni akartam. Mármint az árától. :-(

Előzmény: Flanell (2707)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2708
De különben meg, >itt< megnézheted az ÉVI-t.
Előzmény: Flanell (2707)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2707

Legalább azt írd meg, hogy milyen növényre érdekel az ÉVI! Gondolom, nem örökzöldekre.  :)

Olyan sokféle növényre jó ez a szer, hogy örökzöldek kártevőire is egész biztos hatásos. (Mondjuk, én levéltetvekre nem ezt használnám.)

Előzmény: caterina3 (2706)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 2706

Nem sikerült megtalálnom a  neten a Sherpa nevű szer élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Tud ebben valaki segíteni? És hogy örökzöldekre használható-e...

SOS HELP!! Előre is köszi! :-)

Antisystem Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2705

Én is azt használom, szerintem a Frontline spot-on a ma kapható legjobb szer a kutya-macska kullancsfertőzése meg egyéb külső élősdiei ellen. (Rühatkára, szőrtüsző-atkára mondjuk jobb a Stronghold) Mindjárt mérek is a macskákra némi Frontline-t, mert tegnap talált a párom két balhát...:)))

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2704)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2704
Nagyon köszi! Ez azért így már megnyugtató. Amit a Front-Line-ról írtál, megdöbbentett, én is azt használom egyébként, nem tudtam. Persze úgy rakjuk rá, hogy ne nyalja, de akkor is...
Előzmény: Antisystem (2703)
Antisystem Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2703

Látod, a Chesst még én nem használtam, valahogy soha nem akadt a kezembe. A MVI-je rövidebb (0 nap 1 helyett) az ÉVI-je meg hasonló vagy hosszabb az Actellicénél.

A Chinetrin meg a Decis annyiban analóg, hogy mindkettő félszintetikus piretroid. És persze, nálunk is van kutya is, macskák is a kertben, meg - mint írtam - kullancs is volt.

Mondjuk valszeg azért parázok kevésbé ezektől a dolgoktól, mert én még anno használtam kutyánál Ditrifon 50 WP-t bolha elleni lemosásra (emlékszel még erre a Chinoin által gyártott por alakú szervesfoszfátra?:)), sőt még adtam szájon át is kutyának szőrtüszőatka ellen, jó 20 éve.

Amit ma leginkább használnak kutyánál-macskánál kullancs ellen (Frontline spot-on vagy spray, fipronil hatóanyag) az a növényvédelemben egy II. kategóriás (zöld könyves) méreg, úgy hívják, hogy Regent 80 WG, és 30 nap az ÉVI-je: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=40&reszletestermek_id=388&TermekLimit=80&TermekOrder=nev

)

Szóval azt gondolom, hogy akár az Actellic, akár a Decis, akár a Chess felnőtt kutyán csak akkor képes komolyabb mérgezést okozni, ha vagy töményen fogyasztja, vagy az előírásos permetléből megiszik több decilitert. Macskán még akkor, ha a frissen permetezett még nedves növények között alaposan összekeni a bundáját, amit majd lenyal róla.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2700)
Antisystem Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2702

Igazán nincs mit, örülök, ha bevált:)

ÜdV

Előzmény: cserella (2701)
cserella Creative Commons License 2006.09.04 0 0 2701
itt is adnak!!!
és nekem ez bevált!!!
köszi Antisystem!!
Előzmény: Standi (2697)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 2700

Köszönöm szépen az infót!

A Chinetrinhez nem ragaszkodom, egyszerűen ebbéli tudatlanságom okán írtam. Mi kizárólag bioszerekkel szoktunk permetezni (úgymint szappanos víz és tej, meg hasonlók), de attól tartok, ez kullancsra édeskevés. A Chinetrinre még "nem bio" életszakaszomból (20 évvel ezelőttről) emlékeztem, hogy rövid idő alatt lebomlik, nem tudtam, hogy veszélyes/tilos. De köszi, hogy megírtad! Akkor ez kilőve...

A Chessről mi a véleményed? Azért kérdem, mert ez ismeretségi körben ez "tesztelve van", hogy nem árt háziállatnak.

A Decis gyártójának (vagy forgalmazójának?) szakértőjével beszéltem ez ügyben a múltkor, őszerinte nem tuti, hogy nem okoz mérgezést, pl. ha a kutya füvet legel, ezért picit ódzkodom tőle. Van erről személyes tapasztalatod ilyen vonatkozásban? Az atkafelszaporító hatás tuti szerintem is, mert a szomszédunk ezzel nyomatja a kertjét, és soha nem volt még annyi atka, mint az idén... :-((

Előzmény: Antisystem (2699)
Antisystem Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2699

Szivesen.

A Népligetben is ezzel irtanak tudomásom szerint:)

Az MVI-je 1 nap, az ÉVI-je az olajtermelő növények és a malomipar kivételével olyan 3 nap. 20 C fok alatt permetezve biztosan nem perzsel.

A kullancs alapvetően minden rovarirtótól kipurcan, ha mázlid van. A nem ajánlott szerek azért nem ajánlottak, mert vagy rezisztencia jelenhet meg, vagy bizonyos fejlődési alakokra gyengén hat, vagy egyszerűen nem vizsgálták kellő számban, vagy fokozott környezeti kockázattal jár valamilyen módon, vagy nem tolerálja a növények jelentős része. De nem értem, miért pont a Chinetrinhez ragaszkodnál, amit az EU fokozott környezeti kockázatot jelentő szernek nyilvánított, és 2005. szept. 30 óta be van tiltva a használata Magyarországon. Akkor már inkább a piretrinek közül a Decis (az a WHO ajánlott listáján is szerepel) viszont az meg mellékhatásként a növényi kórokozó atkák felszaporodását idézheti elő. Amíg létezett a Mitac nevű atkairtó, én Decis+Mitac keveréket használtam a kullancskák ellen: nálunk is volt kullancs a kertben, volt, hogy a kutyába 14-et találtam:( - már nincs:)

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2696)
Standi Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2698
Ja, és Ti tudjátok mi az a paralell import? Én most olvastam it szintén erről, állítólag Ausztriából fele annyiért lehet behozni növényvédő szert, mint a magyar ára. Erről meg itt olvashattok: Növényvédő szer import
Standi Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2697
Ha növényvédelemi kérdésetek van, akkor javaslom, van itt ez az oldal, ahol ingyen adnak növényvédlelmi tanácsot: Növényvédelem tanácsadás
caterina3 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2696

Köszi az infót!

Igazság szerint rákerestem, és nézegettem már ezt a szert neten, de számomra nem derült ki több dolog vele kapcsolatban:

-- Ez az Actellic mennyi ideig lehet veszélyes melegvérűekre (mondjuk pl. ha a kutya megeszi az ezzel lepermetezett füvet, mennyi idő múlva tutira nem mérgező)? Hosszú várakozási idejű szer nem jöhet szóba, mert addig ki sem tudunk menni a telekre, azt meg a növények nem "tolerálják".

-- A telkünkön igen sok gyönyörű örökzöld növény van, de nem találtam erről semmit, hogy használható-e perzselés stb. veszélye nélkül ezekre is, tehát gyxakorlatilag hogy használható-e mindenfajta dísznövényre.

A Chinetrin és a Chess esetében a nem használható azt jelenti, hogy nem purcan ki tőle a kullancs?

Előzmény: Antisystem (2693)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2695
Szia!
Beírom, hátha valaki majd a keresőt is használja: balkonnövényeket ellepő takácsatka ellen Flumite - ahogy mondtad.

Nyár közepén egy hétig nem voltunk itthon, gyakorlatilag tövig lepunnyadt a három tő pistikém meg egy törpe margarétaszerűség, teljesen lecsupaszodtak, és alig egy-két szár maradt rajtuk. Vettem, a kis fiolán bejelöltem, mennyi kell egy pille palacknyi vízbe, aztán blue taccel visszazártam a maradékot :) A rózsaszín oldatot aztán gumikesztyűvel széttapicskoltam a leveleken, mert azt mondtad, mindenhol fedje (nem mertem spriccelni, elvégre terasz). Kb. két hét, és elkezdett újra hajtani meg bimbózni, és azóta is hozza a virágokat, pedig csak egyszer kezeltem, és tényleg tetszhalottak voltak. Szóval köszi még egyszer, jövőre is maradt az esetleges invázióra!
Előzmény: Antisystem (2694)
Antisystem Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2694

Szia

Lehet benne valami, gyanús, ha minden különböző fajta növényeden ilyen pontszerű elváltozások képződtek egyidőben.

ÜdV

Előzmény: vértes (2691)
Antisystem Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2693

Szia!

A Chinetrin és a Chess nem használható kullancsirtásra se az ANTSZ se a WHO ajánlásai szerint. Magyarországon erre a célra az Actellic 50 EC engedélyezett

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=40&reszletestermek_id=14&TermekLimit=0&TermekOrder=nev

az ANTSZ is ezt használja. A szerből 15 ml-t kell 10 liter vízhez adni, és a növényzetet a talajtól olyan váll-magasságig bepermetezni.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2692)
caterina3 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 2692

Sziasztok!

A telkünkön, ahol eddig még soha nem volt kullancs (15 éve), most sajnos találtunk egyet (a kutyánkban). A gyerekek érdekében szeretnék kullancs ellen permetezni. Kérdésem: a Chinetrin hatásos kullancs ellen is? Azért erre gondoltam, mert rövid idő alatt lebomlik, és melegvérűekre tudtommal viszonylag nem mérgező  (a telekre kisgyermekkel, háziállattal együtt járunk ki). Vagy nem tudom, mi a  helyzet ilyen vonatkozásban a Chess nevű szerrel, melyet szintén mint melegvérűekre gyakorlatilag nem mérgezőt ajánlottak nekem a minap atkaölőként.

A válaszokat előre is köszönöm:

Caterina

vértes Creative Commons License 2006.09.02 0 0 2691
Sziasztok, nagy gondom van, nézzétek meg a növényeimet, létezhet-e, hogy a szomszédos napraforgóföldek érésgyorsító permetezéséből az én kertem is kapott?
Az összes növényem így néz ki, egyik napról a másikra (dió, fűzfa, virágok, tavi növények...stb.)
ElGreen Creative Commons License 2006.09.01 0 0 2690

Ha nem tévedek akkor Taphrina deformansról beszélünk, azaz a Tafrináról.

A jó és hatásos védekezés több ponton nyugszik.

A beteg leveleket mindíg össze kell szedni és eltüzelni, mert onnan is fertőz.

A fáról a múmiabábokat azaz a rászáradt gyümit, ha van.

Tavasszal egy jó lemosó akár ősszel is, rézzel, mint a Rézkén.

Vegetációs időben pedig Score és tápoldat segítségével, 2-3 alaklommal a fertőzéstől függően. Ha törzsén bármi sérülés van azt pedig kezelni, és leszedni a beteg elszáradt részeket.

Most ha segítesz neki egy kis lombtrágyás öntözéssel is és beszélsz is hozzá akkor biztos jövőre ad neked sok finomat!

Előzmény: germanungar (2689)
germanungar Creative Commons License 2006.09.01 0 0 2689

Mielött kivágom a leszüretelt barackfámat, megpróbálom a TI segitségetekkel megmenteni.

Szóval......

Van egy barackfám, ami ca. 10 éves. Eddig jól fejlödött és ha korai volta miatt nem fagyott le, akkor nagyon finomat és föleg böségesen termett. Tavalyelött kezdödött a baj azzal, hogy az ismert gombabetegség hatására a levelek fodrosak lesznek és lehullanak. Ez tavaly a permetezés ellenére is fokozódott és az idén szinte megbénitotta a fát. Gondolom ez a probléma mindenki elött ismert, akinek barackfája van, ezért szeretnék néhány ötletet, hogy a permetezésen kivül (vagy permetéssel együtt) mivel tudnám a fát megmenteni.

A permetszereket a kertészetben szerzem be, ott mindenki csak a vállát rángatja ha panaszkodok - gondolom ezek a gombaölö szerek, aminek kén az alapja, nem valami hatásosak.

A tanácsokat elöre is köszönöm

ElGreen Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2688

A metszést és a vagdosást, tavaszra és/vagy őszre kell időzíteni. Ekkor már/még nem olyan aktív a tápanyagszállítás és ami a legfontossabb hogy a napi átlaghőmérséklet is kissebb. A vágás felületét mindenképpen kell kezelni valamilyen sebkezelővel mint pl: Biocera, vagy Fagél. A Fagél zárt felületet képez a vágási felületen és miközben gombaölő hatását kifejti teljesen lezárja a felületet.

Érdemes ősszel egy lemosó permetezést adni a díszfáknak is.  Nagyon meg tudják hálálni.

A juhar kontra szivarfa esetén pedig lehet hogy valami allelopatikus kapcsolat van és amiatt nem mászik rá, vagy egyszerüen viselkedéstanból a szivarfának sokkal nagyobb a levele és jobb élőhelyet biztosít mint a juhar. Mivel soktápnövényű a levéltenyó előbb utóbb a juhar sem biztos hogy megussza későbbiekben.

Előzmény: alpha111 (2687)
alpha111 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2687

Még 2 kérdés:

- Szomorúfűzt is 5 éve ültettem és mára hatalmas,  kb. 8 méter magas óriás lett belőle. Elég kicsike az udvarunk és kezdenek a fák lombjai összenőni. A fűzt és a szivarfát mely hónapokban szabad visszavagdosni, hogy ne legyen bajuk?

Én májust és októbert hallottam még a nagyapámtól réges régen.

- Az ezüst juharunk pedig majdnem összenőtt a szivarfával, de azon 1 db tetű sincs soha. Ennek mi az oka? Vagy inkább ne kérdezősködjek csak örüljek neki!

Előzmény: Antisystem (2686)
Antisystem Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2686

Nincs mit. Szerintem időjárás függvénye a dolog. Ha hosszú nyárias koraősz várható, akkor érdemes még próbálni egy sima permetezést is, ha hüvösebb lesz, akkor elég majd a tél előtti lemosó permetezés.

Az Actara-t és a Chesst lehet felváltva használni, ésszerű ötlet.

ÜdV

Előzmény: alpha111 (2685)
alpha111 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2685

Köszönom a válaszod! A szomszédom apukájának van engedélye Ő szokta adni a permetszereket és nyáron plusz 2-3 alkalommal Ő is lepermetezi az egész udvarunkat.

Ugye jól gondolom, hogy az idén már nem érdemes permetezni a teveket, vagy talán egy melegebb szeptemberi napon még próbálkozzam, hátha jövő tavasszal kisebb lesz a tetvek állomány?

Itt a fórumon olvastam a Chess nevű szerről is. Lehet esetleg majd felváltva használni őket, mármint az Actarával?

Előzmény: Antisystem (2681)
Antisystem Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2684

A sör+cukorra jönnek sajnos a méhecskék is, őket meg nem akarja az ember csapdázni, bölcs előrelátással gondolva a jövő évi termésre. Az ecet+cukorra meg állítólag csak a darazsak jönnek, méhecskék nem kultiválják az ecetszagot. Mondjuk nálunk nincs a közelben méhkaptár, úgyhogy még nem tudtam kontrollálni, hogy a szelektivítás csakugyan az ecettől van-e. De ezt mondják az öregek:)))

ÜdV

Előzmény: zsupla (2682)
zsupla Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2682
Nekem bevált a darázs-csapdába a sör és méz (vagy cukor) keveréke. Imádják az alakoholisták! De, ha emellett a fürtökre még harisnyát is húzol... Mondjuk ez úgy 20 fürt fölött húzós!
Előzmény: RAMBO (2671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!