Kedves Motorbarátok! Jöjjön mindenki, aki szereti az öreg motorokat, márkától, bőrszíntől, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül. Túrázzunk, motorozzunk együtt Zala megye környékén, vagy éppen amerre kedvünk szottyan. Körmendtől Kamutig.
Hát az az igazság, hogy 6 napba beleférne a dolog, ha a Vidraru gátat nem vennénk bele a túrába.
A hosszabbik, de könnyebb úton, amelyik az Olt, majd az Argyas folyó (patak?) völgyében folytatódik, és az utolsó 5 km a keményebb. Ha Nagyszebenben táborozunk, akkor az tudá - szudá 324 km.
Ha a rövidebbet Kercisora felé, akkor az igaz, hogy "csak" 261 km, de ilyen és hasonlóutakonhalad keresztül.
Igaz, hogy gyönyörű, de nem 125-ösöknek, és nem "kezdőknek" való, akik még nem tapasztalták a hegyi szerpentineket. Megmondom őszintén, a feleslegemet sem szívesen vinném ide a "friss" jogsijával. hacsak nem akarnék megszabadulni tőle. :)
Torockóval kapcsolatban az a gondom (inkább most beszéljünk róla, mint hogy kellemetlen helyzetben találjuk magunkat), hogy ha a (egyébként színvonalas és olcsó) kempingben való sátorozást elvetjük, akkor ott szinte biztos, hogy nem fogunk adhoc találni ennyi emberre kulturált magánszállást, a főidényben gyakran telt házasak a panziók. Szóval ott valószínűleg előre foglalnunk kell (lehet, hogy több háznál), a vissza útra is. Vagy a tervezett útvonal mentén valahol más szállási lehetőségeket is figyelembe kell vennünk. Csomafalván meg én egy 4 személyes (2 szobás9 falusi vendéglátóhelyet ismerek, ha többen leszünk, akkor más házak után is kutakodnunk kell. Amúgy nem egy felkapott hely, kívül esik a turistaútvonalakon, viszont nagyon jó helyen fekszik a Békás-tó körüli csillagtúrához. Van ott nagyobb, drágább szálláshely is (a Székely panzió) csak az nem olcsó, és a járműveket az utcán kellene hagyni, amit nem szeretnénk szerintem. (Ott meg az öcsémék voltak másfél évvel ezelőtt). Végig kell ezt még rágni szerintem többször is.... ...szerencsére búven van rá még időnk.
Az 1. napon, Torockóra menet másik utat választanék, az Aranyos völgyén át (akkor még nem leszünk fáradtak, talán kibírjuk): Kamut - Gyula - Borodjenő (Ineu) - Halmágycsúcs (Varfurile) - Brad - Abrudbánya - Torockó. Visszafelé (fáradtan) meg a rövidebb, és jobb úton (az viszont forgalmas rendesen). A többi milliméterre stimmel! ;-)
Ez egy 3 napos (2 éjszakás) sátorozós túra volt. Nem a cucc sok, hanem a motor kicsi! (méretileg kisebb a 125-ös ETZ-nél, nem is kevéssel...) Mondjuk 8-9 napos túrára is ennyi holmi kell, pár zoknival és alsógatyával kiegészítve)
Ne azt írd le, hogy neked mi NEM JÓ! Azt írd le, hogy neked mi lenne a JÓ!
És akkor össze tudnánk hozni, egy mindenki számára elérhető és megfelelő útvonalat.
1. Nagyjából az útvonal meg van. Mint többször említettem, változtatható!
2. Az időpont is adott
3. 7 nap a tiszta túra ideje Kamuttól Kamutig. Ezen is lehet változtatni.
Amit kellene tudnom, hogy mindezt egy gombóccá tudjam gyúrni:
a; Hány fő lenne a résztvevők száma?
b; Milyen motorokkal jönnétek?
c; Hol tudunk szállást, mert akkor a napi szakaszokat azokhoz méretezném.
d; Mik legyenek a szállással kapcsolatos kívánalmak?
e; Ki, mit szeretne látni?
Szögezzük le:
Az első napi és az utolsó napi etapokat meg kellene tenni, mert ez csak a túra helyszínére történő oda és visszaút, amit meg kell nyomnunk, azaz adott 2db cca 300 km-es szakasz.
Max 50km/ó átlagsebesség.
Ottani 5 napra szervezzünk túrákat, az eddig bejelentett látnivalók: Vidraru gát, Marosvécs (Wass Albert sírja), Szent Anna tó, Békás szoros.
Tehát írjatok ötleteket, mert azok nélkül olyan vagyok, mint a fogak nélküli oroszlán egy zebracsorda közepén!
Bogyó már írt, onnan is szemezgetek, és ha jól tudom, neki is egy 125-ös mz dübörög a s€gg€ alatt.
Én már 2 fővel beírom magam, ha sikerül megszervezni.:
"Bogyó, ha kiszámolod, hogy abból az 5 órából 25 percet álltál, akkor az átlagod 62km/ó, ami derék a 125-ösödtől! :) Én is 60-65 km/ó átlaggal szoktam nyomulni, mert szeretek bámészkodni."
Én is úgy gondolom, hogy ez elég derék tőle, de a nyaraláson, hegyi pályán, nézelődve esetleg fotózgatva nagyon nem kellene ehhez hasonló tempót tervezni, mert egyrészt nem fog menni, másrészt meg akkor ez nem nyaralás, hanem teljesítménytúra lesz, amitől én amúgy is pánikszerűen menekülni próbálok. Mármint, ha egyáltalán lesz 125-ös motor a résztvevők között: nagyobb géppel persze egészen más a leányzó fekvése.
Régóta nézegetem az átlagsebességet a kocsi fedkompján. Helyközi tinglitangliban 40-45 közt ingadozik, pedig 45-ös lábam van. Ha belejön egy kis autópálya, akkor természetesen feljebb megy, de anélkül tényleg max az 50 km/h. Hiába járok helyköziben 100-110 környékén. Ne becsüld alá a nettó nyeregidőt, mert nagy lótás-futás lesz belőle. Mindenképp bele kell számolni egy kis tartalékot. Egy 300 km-es nap az minimum 10-12 órás program, de inkább 14. Óránkénti pihenők, ebédidő, nézelődés, pisikakicigi, stb.
Szálláshelyeket összeírom majd, amiket gyűjtöttem, csak még nem volt rá érkezésem.
A nettó nyeregidőknél úgy gondoltam, hogy ha az út aránylag sík terepen van, akkor gyorsabban haladhatunk, mint a hegyes, terepen. Ezért az általam számolt nyeregidőkhöz a következő átlagsebesség járul:
1. nap: 72 km/ó, 2. nap nehéz: 51 km/ó, 2. nap könnyű: 59 km/ó, 3. nap: 62 km/ó, 4. nap: 57 km/ó, 5. nap hossz: 52 km/ó, 5. nap röv: 51 km/ó, 6. nap: 62 km/ó, 7. nap: 63 km/ó.
De, ha exactly 50km/o átlaggal számolunk, akkor a nettó nyeregidők a következőképp alakulnak:
1. nap: 7ó:4p, 2. nap nehéz: 5ó:54p, 2. nap könnyű: 5ó:47p, 3. nap: 5ó:9p, 4. nap: 5ó:5p, 5. nap hossz: 4ó:56p, 5. nap röv: 3ó:49p, 6. nap: 4ó:47p, 7. nap: 6ó:2p.
De, mint már az első (2328) hsz-emben említettem a témával kapcsolatban, és amit most is megismétlek:
"Igyekeztem az etapokat rövidebbre venni, és elfogadható alternatívákat találni, hogy lehessen miből választani. Előre bocsátom, hogy ez az útvonal nincs kőbe vésve, lehet hozzátenni, elvenni, nevezetességeket beiktatni, stb. stb. Várom a hsz-eket, és a jelentkezőket. a napi megállókat is át lehet tervezni, hogy ki, hol tud szállást. Igyekeztem gesszti után megtervezni a megállókat, mert úgy emlékszem voltak tuti szálláshelyei. Lehet ötleteket adni a szálláshelyekre is, akinek van valamilyen tuti helye. Úgy emlékszem, kamutkának is van valamilyen konnektje Székelyföldön."
DE! Sem jelentkezők, sem ötlet. :(
bogyo112 (2358):
"Kalocsa-Debrecen 285km-t 5 óra alatt bírtam megtenni szinte végig nyélgázon, óránként egy ötperces cigiszünettel / nyújtózkodással + 1 db 10 perces szünettel (tankolás + kávé) ... ...ez van!"
Bogyó, ha kiszámolod, hogy abból az 5 órából 25 percet álltál, akkor az átlagod 62km/ó, ami derék a 125-ösödtől! :)
Én is 60-65 km/ó átlaggal szoktam nyomulni, mert szeretek bámészkodni.
Egyébként sztem akár 10 órát is lehetünk úton, a két szálláshely között, mert attól, hogy többet megállunk, vagy hosszabb időre állunk meg, a nettó időn nem változtat.
Nekem aztán olyan mindegy, hogy hány évente cseréled a gumikat. Nekem évente kell cserélnem és zokszó nélkül felteszem a 10 éves gumit is csak legyen rajta elég minta. Még sosem sikerült megcsúsznom pedig van elég nyomaték a gépben.
Én nem félek az öregebb gumitól de ez legyen az én gondom. Ismerek burgmanosokat akiknek 10-12 éves gumik vannak a gépeiken gond nélkül.
Lehet, hogy egy superbike világversenyen észrevehető a gumik közötti különbség de azért egy veteránkorban lévő gép kezet csókol egy 6 éves guminak. :-))
"Valószínű, hogy te sem cserélgeted 5 évente a gumit a motorodon ha nem kopik el."
Ez az amiben tévedsz én lecserélem, mivel ez az év + 3 és nyugdíj. Meg szeretném élni, és még abból is jó pár évet. :) És nem 5, hanem 4 évente cserélem. A biztonságomért ennyi időnként nem tétel egy pár gumi ára. Más dolog 5 évig egy raktárban tárolni a gumit, és más dolog 5 évig használni, ahol különböző behatások érik, napfény, olaj, az aszfalt, a használat. Bár a tárolás alatt is romlik a minősége. Én max előző évben készült gumit teszek a vasra, ha ennél öregebb, nem veszem meg. De mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit vásárol, és mennyire bízik a gyártók által megadott adatokban.
Egyébként ehhez a témához kapcsolódóan ez az utolsó post-om, mivel úgysem tudok olyat írni, amit hatalmas tudásoddal nem cáfolnál meg, az utolsó szó jogán. :D
Nem bizony, kicsi motorral még az Alföldön sem. Hegyek között meg pláne másképp alakul. Kalocsa-Debrecen 285km-t 5 óra alatt bírtam megtenni szinte végig nyélgázon, óránként egy ötperces cigiszünettel / nyújtózkodással + 1 db 10 perces szünettel (tankolás + kávé) ... ...ez van!