Csak a személyes tapasztalatomat tudom hozzátenni, de augusztus első felében 5-ből négyszer (féllábon) álló utasokkal, vagy utaslemaradással közlekedő Füred-Tapolca Bz-hez volt szerencsém. A kivétel az 5:48-kor induló járat volt, azon azért csak félház volt a motorkocsiban.
Az tuti, hogy ha lenne, akkor lenne rá utas is, mert Almádi és Veszprém között nem kevés busz rohangál (bár ezek sincsenek ma már annyira tömve, mint mondjuk 20 éve).
De egyszerűen nincs optimális megoldás. Ha Almádiba akarunk menni, akkor Alsóörs még oké lehet, de Füred már biztosan hosszabb lesz menetidőben, mint most busszal. Kb. kétszeres táv lenne, annyival a vonat sem tud gyorsabb lenni, tram-train pláne. Így viszont nehezen tudom elképzelni, hogy ez bármikor megtérülne.
Viszont a villamosok szintemelkedés-leküzdő képességeit nem kell alábecsülni, elég Prágát megnézni... elég tisztességes emelkedőkön mennek fel-le.
Dani, ez az ötlet, már mint a Veszprém-Balaton TT, bennem is felmerült már. Nálam a buszfordulónál indulna a villamos, a Jutasi úton menne a városközpontig, ott át a körforgin, és a régi nyomvonalon, az Almádi úton egészen az egykori honvédlaktanya állomásig, majd ki a Mester utcán át, ahogy régen is. 8-as utat külön szintben keresztezni, hogy ne tartsa fel a forgalmat. Indulhatna egy szárnyvonal is, Jutasi-Haszkovó-Cholnoky Jenő-Cserepes útvonalon, mely a Mester utca-Cserepes csaroknál csatlakozna a fővonalhoz, kiszolgálva a sűrűn lakott, lakótelepi részt is. Szentkirályt el kellene érni értelmes vonalvezetéssel, majd irány Almádi. Ott kezdődnek a gondok, ugyanis a szintkülönbséget nehéz legyőzni. Két lehetséges utat látok én magam. Az egyik a régi nyomvonal, vagyis Töltés-Vécsey Károly és némi módosítással, hisz ott a benzinkút, bekötni valahol Káp környékén a 29-be. Ez egyszer már működött, de Almádi központját elkerüli. A másik Töltés-Blaha (itt mókolni kell az átkötéssel, de földút most is van)-Kompolthy-Martinovics, a piacnál rá a Veszprémire, majd Petőfi, keresztezni a 71-t a Penny és az állomás között, majd rá Almádi állomás első vágányára. Igazából ez a második útvonal nem meredekebb, mint az első, csak a Blaha Lujza sétány vagyis a Töltés-Kompolthy átkötés a necces, viszont feltárja a központot. Nem látok más útvonalat ezen a kettőn kívül, amit egy motorvonat le tudna küzdeni a szintemelkedés miatt. A pályát egyvágányosra építeném, értelmesen elhelyezett kitérőkkel és megállókkal pl. almádi piac, Kisberény, Remetevölgy, Szentkirály, Ipari park-Európa utca, Mester-Cserepes sarok, volt honvédlaktanya-Almádi út, városközpont-buszpályaudvar, Petőfi utca, Jutasi lakótelep, Jutasi-Haszkovó, Aulich, Veszprém állomás. Természetesen a TT Almádi állomástól egészen Füredig járhatna, illetve irányváltással Keneséig is.
Tudom, hogy ez egy soha meg nem valósuló képzelgés, de abban biztos vagyok, hogy bőven lenne utas, pláne ha kényelmes, alacsony padlós, klimatizált járművek közlekednének a vonalon. Szolgálná a környezetvédelmet és a hivatásforgalmat is, sok ezer embernek gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítva a megyeszékhelyre.
Na mindegy, álmodik a nyomor. Már az is csoda lesz, ha 10-15 éven belül elér a drót Ukkig és Keszthelyig.
Tisza tónál bezzeg járkálnak a bicikliszállításra átalakított Börtön bz-k.
Balaton Partján valóban rá lehetne jobban feküdni a bicikliszállításra, ebben a busszal szemben a vonatnak behozhatatlan előnye van. Tisza tónál már rájöttek erre és próbálkoznak is, és az idei szezonban be is vált pl. a közvetlen vonat Tiszafüredig, a plusz vonatpárok a másik két mellékvonalon stb.
Leselejtezett Bhv kocsikból pill simán lehetne bicikliszállítót csinálni ha az ülések helyett kampókat raknak bele, amivel rögzíteni lehet. A forgóvázat elég rendbhozni, hogy gurul ni tudjon és kész a bicikli nem fog panaszkodni a húgyszagra sem.
Ha kevés utas jön de biciklivel arra tökéletes ha van pótkocsi a Bzmoton a bicikliket lehet oda tenni az utasok meg mennek a motorba.
Tavaly a Tisza tónál is volt Füzesen a Csörgős inga helyett motor+pót+motor Bz szerelvény meg vagy 30 kerékpáros utas. Kalauz oldotta meg úgy a dolgot ,hogy utasok át lettek szállítva a két motorba biciklik mentek a pótkocsiba középre az utastérbe az ülések közé és hátra panoráma részbe. Poroszlón sokan szálltak le így nem volt gond, a maradék utas pedig Tiszafüreden.
De 2 hete mikor Balatont kerültem is szerencsém volt, hogy Tapolcától Balatöngyörökig az egy szál motorba fel tudtam tenni. Két biciklinek van hely a Bzmoton és rajtam kívül egy volt még. Péntek délután indultam kerülni, és Balatonaligától Aszófőig jutottam mert a szállást el kellett foglalni estig így nem maradt más mint Aszófőtól kék Hullám Tapolcára majd Bzmot Györökig.
Ez volt valoszinu a kivetel. Mivel a strand a sin mellett van, kivaloan latszottak a majdnem tok utes vonatok, kulonosen juliusban. Es igen, volt persze par olyan is, ami tomotten ment. Tehat az egy mellek igazabol nem szerencses. (Aug-ban volt olyan mar, ami ket mellekkel ment.) Mivel a borton-bzket is kidobaltak, a kerekparszallitas ezeken remenytelen.
A Balaton környékén rengeteg, kerékpárosturisztikai szempontból látványos, sőt unikális célpont van, bőven van kiaknázható potenciál benne, és nem csak a nyári időszakban, hanem gyakorlatilag tavasztól őszig egyfolytában.
Ha a Start venne egy nagy levegőt, és kicsit tovább merne gondolkodni az űrszelvényen, hatalmas üzlet lehetne számára a balatoni bringakölcsönzésbe való belépés, persze, csak olyan módon, hogy ha a szolgáltatással lefednék az egész tópartot.
Kevés, de hatékony rákészülés igen komoly eredményeket hozhatna: Komplex szolgáltatásként lehetne eladni az utazást, a bringabérlést, hozzá kapcsolódóan a szerviz- és büfészolgáltatást, nem csak főszezonban, hanem elő és utószezonban is. Ezzel természetesen további utazásokat tudnának generálni, de egy jól működő kiegészítő szolgáltatásrendszer eleve nagyságrendekkel nagyobb bevételt és hasznot képes nyújtani, mint az utazásból származó bevételek. Járulékos haszonkánt pedig a jó szolgáltatással gyakorlatilag ingyen megkapott PR haszon is igen jelentős lenne.
És mindez itt relatíve kevés beruházással megvalósítható lenne: hiszen már adott a vasúthálózat, a sűrű megállókiosztással, sőt legtöbb helyen, a táblás megállóhelyek kivételével, már az alkalmas épületek is megvannak egy ilyen bulihoz.
Végül is elköltötték a vasútvonal felújításához szükséges költség majd dupláját közútra meg buszokra, és így se tudták pótolni.
Szentkirályszabadja járt csak jól a vonal megszüntetéssel, mert ott tényleg elég messze volt az állomás a falutól a közút meg közelebb volt.
Meggyespusztának a halálos itélete volt a megszüntetés, mára teljesen el is néptelenedett, közút ide azóta sem vezet, busz sem jár be, nem tud, nincs betonút sem.
A balatoni kapcsolat viszont azóta is nagyon hiányzik arrafelé, akkor se értette senki miért állítják le a vonalat, mikor mindig tömött vonatok jártak rajta. 5 kocsis vonatok kitömve, azt busszal nem lehetett pótolni akkor sem, ma sem. A teherforgalomra tudtak csak mutogatni akkor is, még az esős munkaszüneti napon végzett utasszámlálás sem volt meggyőző, mert akkor sem sikerült szinte üres vonatokat produkálni. Teherforgalom viszont valóbban kicsivel az előírt min. alatt volt, de még az akkori koncepció is úgy szólt, hogy ha a teherforgalom vagy a személyforgalom a meghatározott érték alatt van akkor vizsgálni kell, nem volt kitétel ,hogy mindkettőre vonatkozik, sok vonal menekült meg úgy, hogy teherforgalom erős volt, a személy pedig nem, és így kikerült a halállistáról.
Az 1968-as koncepciónál még volt legalább törekvés rá, hogy valós vizsgálat alapján döntsenek vonalakról még akkor is ha az egész koncepció elhibázott volt és téves számításokon alapult, ma már ez sincs, hasraütés szerűen vezetnek be 1 meg 2 vonatos alibi menetrendet meg járványügyi menetrendet, olyan vonalakat is tönkretéve, ahol kiválóan működik minden és használják is, mert jó csatlakozást biztosít lásd. 128, 25, 16, 85, 38
Győrig nem kéne TT, csak Veszprém-Balaton között. Veszprém belterületén átvezetve
Azért a Veszprém-Alsóörsnek a problémái is megvoltak, ezt ne felejtsük el. Kétségtelen, hogy a Veszprémen belüli rész, és a Veszprém központjában lévő állomás mára már pótolhatatlan, akárcsak Almádiban az öreghegy oldalában futó rész. Utóbbiról valamikor tettem fel néhány friss képet, egyébként elég korrekt kerékpárutat csináltak belőle.
De ezen a két részen kívül nem volt épp ideális a nyomvonala. És bár Almádiban nagyon szép szakaszon futott, de csak kis részét érintette, sem a központot, sem a berényi részt nem érintette.
A tram-train típusú megoldás, még ha a pénz nem is számítana, akkor sem tudom mennyire lenne optimális. Tram-train menne végig Győrig? Ahhoz kicsit drágák azok a szerelvények.
Idén nyáron júliusban és augusztusban két alkalommal volt szerencsém az északi parti Bézékhez. Mindkét alkalom hétköznapra esett és az volt az érzésem, hogy igencsak kevés volt az adott vonatnál az egy-egy szem mellék a motorkára.
Egyik alkalommal délután Révfülöpről jöttem Balatonfüredre, nos Révfülöpről csak a melléken volt 14 db bicikli. Révfülön lett volna egy további 6 fős társaság de pont indulásra estek csak, így be ők már lemaradtak, és Zánkán is lett volna még biciklis felszálló, csak hát arra a mellékre már nem fért fel. Útközben persze elolvadt a társaság nagyobbik fele, egy 8 fős bringás csoport Udvariban szállt le, egy három fős család (anyuka+2 gyerek) Aszófőn, így már egész konszolidált volt a vonat, mire Füredre megérkezett :)
Másik alkalommal délelőtt Füredről jöttem Révfülöpre. Bicikli ugyan csak kettő volt a melléken, de Akalitól már bőven voltak álló utasok is, amit Révfülöpön megtetézett további két csoport, mindkettő Badacsonynak tartott.
Biciklis turizmussal simán menne, Bubihoz hasonló bérbicikli szolgáltatást el tudnék képzelni a Balcsi körül, minden forgalmasabb helyen lenne leadó pont, ahol leadhatod bérles után és akkor nem lenne gond a nagy távolság. Keszthely állomástól a kastély fél óra gyalog, de 5 perc laza tekerés biciklivel, lehetnek rásegítésesek is, akkor megerőltető tekerés se kell emelkedőn. Ha nem szakad az eső csak épp strandidő nincs vagy már unják nyaralás alatt a pancsolást akkor jó program lehet a tekerjük körbe a Balatont vagy egy részét aztán ha elfáradt akkor vonattal lehet csalni a távon, vagy akár hajóval. Balaton 24 jegyhez hasonlóan lehetne olyan jegy is ,hogy benne van a bicikli bérles arra a napra, ingyen vihető a vontakon és a hajón is minden dokkolónál leadható. Lime rollerek most is vannak több balatoni helyen is, gyaloglások áthidalására ilyenek is jók lehetnek.
A dugóban állunk Keszthelyig autóval mellett így lehetne akár családilag is alternatíva a dolog, hogy Tapolcáról akkor vonatozzunk le Keszthelyig, dugó nélkül, kastélyig meg biciklivel vagy Lime rollerrel felmegyünk, visszafelé már mehet gyalog is, és nyugodtan meg lehet inni pár sört is napközben esetleg visszafelé beugorni valami borvidékre és borozgatni kicsit, hiszen nem kell vezetni.
Hogy a balatoni kirandulas vonattal programra mekkora az igeny, azt jol mutattak az egesz nyaron - par kiveteltol eltekintve - tok uresen rohangalo Bz-k.😪 Mondjuk azt a projektet sem segiti, h meg a Tp-Bf helyi vonatok is tudnak barmennyit kesni, h a csatlakozo volan buszok nem varjak meg oket vagy oket nem varjak meg a vonatok. Es valoszinuleg a Keszthely elotti lampak es a korforgalom se indukal akkora dugot, h a 'menjunk Keszthelyre a Kastelyba' ne lenne gyorsabb autoval, mint vonattal Tapolcan at. Nem beszelve arrol, h az allomastol a Kastely azert jo fel oras gyaloglas. Szoval, nehez ugy ez.
pár drasztikus kivételtől eltekintve sokkal gyorsabb, mint a tömegközlekedés (kényelemről és magaddal cipelhető cuccok mennyiségéről nem is beszélve)
Egyetértésem mellett pont azért az a (hím)vesszőparipám, hogy a Valahonnan -> Balatonhoz utazók mellett erőteljesebben kellene fókuszálni a helyközi turista forgalomra.
Magyarán arra kevés az esély, hogy akinek van választási lehetősége, az a (reális határokon belüli) kb bármilyen menetrend mellett otthon hagyná a kocsiját, és vonattal cígölné magát (és családját) a tóhoz.
Viszont ha már itt van mindenki, akkor jó lenne, ha a kirándulásait nem kocsival tenné...
Amikor éppen nem-standidő van a főszezonban, akkor általában mozdulni sem lehet sehol, se főutakon, se mellékutakon, mert mindenki kirándul.
"Nem értem, hogy Veszprémből és úgy eleve a Balaton északi oldaláról miért a déli parton lévő Siófokot erőltetjük"
Veszprém felől vonattal az északi partnak semmi értelme, az busszal sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Ha valaki csak úgy le akar menni a Balatonra, az a buszt fogja választani. Győr irányából meg "mindegy hova csak Balaton legyen" már adott vonattal más útirányon.
Ellenben nem mindenki "valahova a Balatonpartra" akar menni, hanem konkrét települése, mondjuk mert ott akar találkozni valakivel.
Itt egy Veszprém - Siófok vonat egyből kettő ilyen igényt is kiszolgálhat:
- Veszprém - Győr felől a déli part bármely településének elérése.
- Balaton "Pest felőli" északi partjáról a déli partra való átjutás, ill visszajutás lehetősége, anélkül hogy Székesfehérvárra vagy komphoz Tihanyra/Szántódra kéne elmenni.
Én ezt a kettő lehetőséget tartom a legvállalhatóbbnak az eredeti kérdésben feltett "mit lehetne kihozni a 27-es vasútvonalból" kérdésre, északi pártra menő vonat gyakorlatilag biztosan majdnem üresen járna a buszok miatt. Egyik igény sem olyan nagy szerintem, hogy 2 órásnál sűrűbb közlekedés kelljen hozzá, de minden más útvonal lehetőséget még ennél is rosszabbnak látom.
Valóban kb. 10 percet lehet spórolni vele, megállás és menetirány váltás elmaradása. Egy Balaton körnél nem lenne fontos sztem, hogy megálljon Tapolcán, hiszen a Balaton környékét szolgálja ki Tapolca pedig már nem ott van.
De abban igazad van, hogy csak itt lenne haszna, és csak az év egyharmadában kb. és csak néhány vonatnál, nem biztos valóban és én se mondtam, hogy biztosan megérné de egy tapolcai delta vasútüzemi okokból is hasznos lehet bármikor és hát nem lenne olyan hú, de nagy dolog megépíteni, a helye megvan, a domborzati viszonyok sem nehezítik. Egy villamosítás mellett, amit úgyis meg kell csinálni és idővel meg is fognak, aprópénz lenne.
Veszprém esetén milyen jól jönne az alsóörsi vonal, 50 éve folyamatosan igazolja az élet, hogy óriási hiba volt megszüntetni pár pártfunkciós miatt, akiket zavart a vonat. Sajnos beépült rendesen a nyomvonal már nem lenne egyszerű visszaépíteni, csak valami Tram-train módszerrel
Veszprém - Siófok busz 55perc - 1 óra, távolság alapján új pályán a vonat meg kellene tegye 35 - 40 perc alatt, úgy hogy Veszprémből sem lenne az rossz, még ha az állomás rossz helyen is van.
Már ne haragudj, de ezt konkrétan fájt olvasni.
Ad.1.: nem csak az állomás van szar helyen Veszprémben, hanem a 27-es is szar helyen megy, tartva a biztonságos, min. 5 km távolságot a Balatontól. Eközben a busz Fűzfőtől kezdve (kb. 15-20 perc buszozás) szinte a strandok bejáratánál rakja le az utasokat, több helyen is.
Ad.2.: Nem értem, hogy Veszprémből és úgy eleve a Balaton északi oldaláról miért a déli parton lévő Siófokot erőltetjük. Ha nem dedikáltan Siófokot keresi valaki valami miatt, Veszprém irányából inkább mennek Almádiba, Alsóörsre, Csopakra, stb. Minek kerüljék meg a Balatont, ha nem muszáj? Azt a 2x20 perc pluszt fordíthatják még plusz strandolásra és kikapcsolódásra, az utazási költség megspórolását meg nem is említem.
p.s.: Mielőt bárki azzal jön, hogy bezzeghúszéveafürdősvonatok, azt halkan tájékoztatnám, hogy 20 év alatt DRASZTIKUSAN megváltoznak az igények és utazási szokások. Például sokkal erőteljesebben előkerült a személygépkocsi használata (COVID-tól függetlenül is), mert pár drasztikus kivételtől eltekintve sokkal gyorsabb, mint a tömegközlekedés (kényelemről és magaddal cipelhető cuccok mennyiségéről nem is beszélve). Még egyébként a nagyonOFF Budapesten belül is rengeteg viszonylatban.
Az 1. ponttal egyetértek: az a kisebbik baj, hogy sokba kerül, a nagyobbik, hogy rengeteg természet pusztítással járna, ha olyan töltést csinálnának a vasútnak, mint a 71-es útnak.
A másikat nem értem azért... (és ezt többeteknek címzem:)
Tapolca mitől különleges? 16 ezres kisváros, de nem komoly turisztikai célpont (vö. a hasonló méretű Füred). Biztos reggel oda és délután vissza van némi "elővárosi forgalma", de én bárhányszor voltam arra (vonatozni, mindig nyáron), töküres volt minden vonat, akár Keszthely, akár Badacsony felé indult. Történelmi és földrajzi okokból vasútüzemi csomópont.
Továbbá azt ki és miből gondolja, hogy pl. Badacsony és Keszthely között nincs utazási igény...? Mindkettő komoly turisztikai célpont, nagyságrendileg komolyabb, mint Tapolca. A 71-es út nyáron tömve. Buszokból van 8 pár.
És igen, a vonalszakasz csak a 3-4 havi turizmusnak épülne.
Győr - Veszprém vonalban is van fejlesztési lehetőség, Hajmáskér - Csajág - Lepsény vonalban meg gyakorlatilag már csak fejlesztési lehetőség van, ha használni akarjuk akkor ígyis - úgyis fel kell az egészet újítani, akkor meg már lehet 80 - 100-ra csinálni.
Veszprém - Siófok busz 55perc - 1 óra, távolság alapján új pályán a vonat meg kellene tegye 35 - 40 perc alatt, úgy hogy Veszprémből sem lenne az rossz, még ha az állomás rossz helyen is van.
Hogy megéri-e ezt megcsinálni, az más kérdés, én nem arra reagáltam, hanem arra a felvetésre, hogy lehetne Siófok - Veszprém vonat, hogyha már Siófok - Veszprém között vonatozunk, akkor már össze lehetne kötni a Győr - Veszprém vonatokkal.