Keresés

Részletes keresés

PentaxMan Creative Commons License 2010.01.01 0 0 759
BUÉK - Szczęœliwego Nowego Roku!
PentaxMan Creative Commons License 2010.01.01 0 0 758
Szczęœliwego Nowego Roku!
showtimes Creative Commons License 2010.01.01 0 0 757
Jah, pedig a fehérek őseinek harmada innen származik, német, lengyel, magyar, szlovák... a zsidókat nem is említve.
Előzmény: P.Abusalam (756)
P.Abusalam Creative Commons License 2010.01.01 0 0 756
A közép-európaikkal mindig is szigorúbbak voltak.Az USA ilyen-olyan példákkal bír, van olyan állam ahol túlságosan konzervatívak és olyan is, ahol meg már nagyon szabadszelleműek...
Előzmény: showtimes (754)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.31 0 0 755
Z nowim rokim!;)
Boldog Uj Evet:)
showtimes Creative Commons License 2009.12.31 0 0 754
Érdekes, az USA-ban is az összes elnökjelölt példás családapának vetíti magát, a kampánygyűléseken kötelező felvonultatni az asszonyt és a gyereket... (lásd pl. Clinton), szóval a Newsweek akár otthon is seperhetne :)) az USA konzervatívabb, mint a lengyelek? ( a középnyugat, Biblia övezet tuti, de lehet még az össz is). Csak mást mindig könnyebb cseszegetni, pláne az amerikaiknak :)
Előzmény: P.Abusalam (753)
P.Abusalam Creative Commons License 2009.12.31 0 0 753
Úgy tűnik változóban van a híres lengyel konzervativizmus.

Toleránsabban a lengyelek?

Egy nemrég készült felmérés szerint a lengyel társadalom lényegében toleránsabb a mássággal szemben. A kutatás arra irányult, hogy mennyire fogadnák el, ha egy vezető beosztást egy magát homoszexuálisnak valló ember töltene be.

A felmérés, amelyet Gemious intézet végzett a Newsweek lengyel kiadása számára megállapította, hogy mindössze 30 százaléka a válaszadóknak nem tartja lehetségesnek, hogy homoszexuális bármilyen vezető posztot betöltsön, illetve ellenzi ezt.

"A lengyelek lassan megtanulják megkülönbözteti a magánszférát a közélettől'-állítja Slawomir Sowinski szociológus.Aki azt is megállapította, hogy habár toleránsabbnak mutatkoznak a lengyelek, mégis nem feltétlenül jelenti azt, hogy a választásokon ne lennének kevésbé elfogadóbbak az olyan jelöltekkel szemben, akik nyíltan felvállaják a másságukat.

Ha egy politikus feleséggel, és gyermekkel mutatkozik a sajtó előtt, akkor még mindig nagyobb esélye van nyerni Lengyelországban.Robert Biedronnak, a 'Kampány a homofóbia ellen' szervezet vezetője hasonló nézeteket oszt: " Ha a lengyeleknek nem lenne bajuk a melegekkel, akkor nem kellene rejtőzködniük a másságuk miatt a lengyel parlamentben bizonyos politikusoknak."

A teljes cikk a fenti linken olvasható.
Vélemény?:)
PentaxMan Creative Commons License 2009.12.29 0 0 752
A Duna tv-n most megy egy jó film..
rich.mond Creative Commons License 2009.12.29 0 0 751

Pont most volt a Históriában egy hosszú cikk a magyar önkéntesekről. Horthyék is csak 300, jól megválogatott embert küldtek ki a több ezer (!!!) önként jelentkezőből.

 

Magyarán az oroszokat a spájzba beengedni sose' éri meg, mert beköltöznek a  hálószobába is:)

 

Amúgy a németek később ugyebár a semleges Svédországon keresztül mégiscsak becsörtettek Finnországba.

Előzmény: showtimes (750)
showtimes Creative Commons License 2009.12.28 0 0 750
Eleve ezért indították a szovjetek a téli háborút a finnek ellen, amit szemforgató megrendezett provokációval a finnekre kentek ( szovjet bázist tüzérségi csapás ért, a probléma csak az volt, hogy a finnek jó előre teljesen visszavonták a tüzérségüket a hátár mögé, messze lőtávon kívülre). Egyszerű stratégiai okokra visszavezethető területrablás volt.
Ráadásul a lengyelek felosztása után, ugyan csak a németek aktív támogatásával (pl. nem engedték át a németek a finneknek szánt hadianyagot, sőt még az önkénteseket sem, ezért mentek a magyarok olasz kerülővel!)
Előzmény: rich.mond (749)
rich.mond Creative Commons License 2009.12.28 0 0 749

Mondjuk Finnországból sem maradéktalanul vonultak ki -még akkor sem, ha 1955-ben speciel visszaadták a Porkkala Udd támaszpontot a finneknek a Hanko-félszigeten. Pl a finneknek így szűnt meg a közvetlen kijárásuk a Barents-tengerre.

 

Előzmény: Törölt nick (747)
showtimes Creative Commons License 2009.12.27 0 0 748
Ne feledjük, hogy a jugókat nem a szovjetek szabadították fel, erre kínosan ügyelt Tito, hanem csak kis részben, amennyi a magyarországi hadművelethez szükséges volt ( egyébként még a testvéri, szövetséges szlávokkal is olyan barátságosak voltak, hogy Belgrád felszabadítása után Tito követe, Gyilasz diszkréten tiltakozott a szovjeteknél a sok megerőszakolt nő miatt), Korea és Kína az amerikaikkal folytatott sakkjátszma függvénye volt, megjegyzem mind a kettő a közvetlen befolyásuk alatt maradt. Annyira, hogy a koreai háborúban közvetlenül részt vettek a szovjetek is. Ausztria pedig ugyancsak a nagypolitika játéka, a nyugatiak ugyan annyit "beáldoztak" mint a szovjetek - cserében Bécs volt a szovjetek első számú külföldi kémparadicsoma.

Nem véletlen, hogy Japánba nem engedték be őket 45 őszén, pedig szerettek volna szovjet zónát. Amit megszálltak, Dél-Szahalin és Kuril szigeteket a Szu-hoz csatolták, ma is Oroszország szerves része és egy centit se adnak vissza a japoknak.

Mint láttuk a lengyelektől is elvették fél országukat, több millió embert lakhelyük elhagyására kényszerítettek, aki maradt annak nagy része meg hátrányos megkülönböztetésre számíthatott. Nem használhatták semmilyen hivatalban anyanyelvüket, nem voltak anyanyelvi iskoláik...
Előzmény: Törölt nick (747)
showtimes Creative Commons License 2009.12.26 0 0 746
Kb ennyi - de egyik se hasonlítható semmilyen tekintetben sem Kelet-Lengyelországhoz, amelyet a szovjetek szerettek volna megszerezni, s első adandó alkalommal meg is tették. egyébként, ha utána olvasol kellően izgultak is például a felszabadított norvég területek miatt... ( + a dán sziget esete), lehetett sakkozni, ne feledjük az amerikaiak mélyen betörtek a németországi szovjet zónába és a csehszlovákiai Szudétavidékre. Tehát igen botor dolog lett volna ezeket a stratégiailag fontos területeket kockáztatni egy kis balti szigetecskéért és néhány norvég halászfaluért, meg egy kisvárosért. Irán meg egészen más téma, s ha az angolokat nem akarták az olajban gazdag déli perzsa területeken bebetonozni akkor kölcsönösen ki kellett vonulni...
Előzmény: Törölt nick (745)
rich.mond Creative Commons License 2009.12.26 0 0 743

Kobiety i Pani,

Ahogy a művelt lengyel mondaná Karácsonykor...

Aventinus Creative Commons License 2009.12.22 0 0 742

Én is csatlakozom ehhez a tiszteletteljes kéréshez. :)
Előzmény: showtimes (741)
showtimes Creative Commons License 2009.12.22 0 0 741
hölgyek, urak - megemlíteném, hogy ez lengyel-magyar barátságról szóló topic, s nem a nomád vagy keleti népek geneziséről. a nem ide tartozó témát, ha megoldható inkább más topicban vitassátok meg.
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.22 0 0 739
És a királyi szarmaták: kende és asszony(király, királynő).
Előzmény: In Surena We Trust (737)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.22 0 0 738
Előzmény: In Surena We Trust (737)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.22 0 0 737
A Sodan a régi Iráni hierarchiában a fejedelem testőrsége. Ezek voltak a legképzettebb és legkíválóbb savaranok. A szó jelentése halhatatlanok és azt az igyekezetét prezentálja a szaszanidáknak, hogy magukat az achaemenidákkal kapcsolatba hozzák, ebben az időszakban a pártus időszakkal szemben a turáni-iráni vezetőréteg már válságot élt meg, manicheizmus, társadalmi feszültségek, miatt előtérbe került az iráni karakter a szaszanidák trónszerzésével párhuzamosan. A kisebb pártus hercegségek torzsalkodása és a pártus trón körüli intrikák felőrölték a pártus arszakok erejét ezért bár a nagy pahlavi famíliák megőrizték fontos pozícióikat a központi hatalom jócskán megerősödik.

Elég sok iráni tisztség, hadi terminus van meg a magyarban a méd-pártus-szaszanida időszakokból: kapkan (kphn), horka (arg, hrk), ezer, száz, huszár (aswar), kincsőr, kincstárnok (ganzabara), had (gund), arszak (ország), sereg, szer (sar-dar), aspa-pati (lófő). Emellé társulnak kusán(fehér-hun) tisztségek mint jobbágy, canizauci, kuszal.
Előzmény: Törölt nick (736)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.21 0 0 735
És gyakran még a nők is harcoltak...

Előzmény: In Surena We Trust (734)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.21 0 0 734
Ezt kérdezd meg egy avar nehézlovas Sodantól (Zsadány, pahlavi nyelven Zhayedan)....

A híres lovagi erényekről meg az arab krónikásokat kérdezd, mi szépet leírnak a nemes keresztesekről...

Szerintem kicsit túldimenzionálod azokat a nemes erényeket. Egy kis keleti luxus és ugyanabba a 'posványba' süllyedtek mint a pártus és szaszanida arisztokraták. Ami abban az esetben azt jelentette, hogy rendszeresen fürödtek és nem sz@rtak az utca közepére. A nép viszont ugyanúgy nyomorgott, sőt a szaszanida időszakban emiatt több olyan felkelés is kitört amelyek már különböző európai eretnek mozgalmakat vetítenek előre.

A nemesi címerek legszorosabb előképe a sztyeppei szarmata stb. népek tamgáiban található meg, ezeknek finomodott változatai pedig a szaszanidáknál.
És igen, a szaszanida hadszervezet legmagasabb fokán álló Savaran lovagokra teljes joggal rá lehetne húzni a lovagi eszményről szőtt nyugati 'ábrándokat'.

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (733)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2009.12.21 0 0 733

Elbeszélünk egymás mellett.

Te ezt írtad a 715-ben:

A lovagi eszmény is keleti eredetű, az, hogy ezt egy europa-centrikus értelmiség nem veheti magára még nem változtat a tényeken... (kiemelés tőlem)

Én pedig érdeklődtem, hogy a szűziesség, az önmegtartóztatás, stb., mint lovagi erények miért lennének perzsa eredetűek? Én erre lennék kíváncsi.

Az, hogy páncélban, lovon aprították az ellent, az nem lovagi eszmény, hanem technikai invenció.
Előzmény: In Surena We Trust (730)
P.Abusalam Creative Commons License 2009.12.21 0 0 732
Ebben a forrásban nekem gyanús az "óorosz", miért lenne ez a szavunk az óoroszból...nem sok alapot látok benne, több évszázada a lengyel, az lengyel, később honosodott meg a magyarban a polák, vagy pollyák, ha jól tudom.
Előzmény: rich.mond (712)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.21 0 0 731
Állítólag a szarmata-hunok prémvadászai is így erőltették rá finnugor nyelvüket munkáltatóikra...csak ők jóval kevesebben voltak, de úgy látszik a medvekultusz megigézte a lovasokat...
Előzmény: showtimes (729)
In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.21 0 0 730
A római lovasság kezdete kelta, de a késő-római hadseregekre a legnagyobb hatást a pártus, szaszanida és szarmata nehézlovasság tette. Ilyen szinten még a középkor jellemző fegyverneme is keleti eredetű.

Minden bizonnyal teljesen véletlen, hogy az utolsó nagyobb szarmata-hun vándorlással párhuzamosan egyszerre jelenik meg a szaszanida-pártus 'feudális-anarchia' és központosító királyi hatalom együttese Europában, de pl Indiában is a rajputoknál, gujjaroknál(kazárok). Ugyanígy a germán népekre sem fejtettek ki erős hatást a hun-alán konföderáció törzsei. A kardkultusz sem keleti eredetű, csak véletlenül tisztelték vallásos áhitattal a szarmaták az isteni kardot, a hadisten jelképét. A magyarok pedig mindezt a nyugatiaktól vették át, az Atilla-legenda egy germán kompilláció.

Régi sztereotípia, hogy ezek az un. 'lovasnomádok' valami primitív államelötti államszervezetet képviseltek volna. Turán és Irán évezredes szimbiózisa már azelőtt létrehozta a 'lovagkort', hogy Rómában meghallották volna az első keresztény mártír segélykiáltásait a Circusban.

Nem mondom, hogy egyenes út vezet a "perzsáktól" a crécyi csatamezőn sárban fetrengő, lenyilazott francia lovagokig. De ezt a hatást is ki kell vizsgálni. Lehet, hogy túloztam, várom az ellenvetéseidet.
Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (727)
showtimes Creative Commons License 2009.12.21 0 0 729
Arra utalt, hogy a keletről érkező onugor bolgárok meghódították a Bulgária területén található szláv törzseket. Később összeolvadtak, s a sok lúd disznót győz alapon az onugorok váltottak nyelvet ( most a bulgár és a makedón nyelvek kapcsolatába ne menjünk bele, ez nem nyelvészeti topic, pláne nem a bolgárokról szól, hanem a magyar-lengyel barátságról).
Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (728)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2009.12.21 0 0 728

A bolgárok mitől lennének alapvetően türkök?

Miben térnek el a szomszédos szerbektől, macedónoktól, románoktól, vagy görögöktől antropológiailag, vagy genetikailag? Főleg, ha hozzávesszük azt, hogy a különböző délszláv nyelvjárások még a huszadik század elején sem formálódtak teljesen különálló nyelvvé, lásd a macedónok, és a bolgárok esetét.
Előzmény: P.Abusalam (711)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2009.12.21 0 0 727

A lovagi kultúrának, lovagi eszménynek milyen elemei erednének a Szászánidáktól?
Pl. a szüzesség, az önmegtartóztatás, mértékletesség, stb. (ezek gondolom általad is jól ismert lovagi erények), számomra nehezen férnek össze a többnejűséggel operáló keleti társadalmakkal.

Erősen kétlem, hogy a lovagi kultúrában bármilyen eszme perzsa eredetű lenne, inkább tipikus, a késő antikvitásból kinövő, keresztény ideálról van szó.
Előzmény: In Surena We Trust (715)
eref Creative Commons License 2009.12.21 0 0 726
A fórum címe: http://spiewnik.katolicy.net/
Lengyel nyelvű, és csak regisztráltan lehet hozzászólni.
Előzmény: kis59 (725)
kis59 Creative Commons License 2009.12.19 0 0 725
Köszi szépen mindkettőtöknek......
Előzmény: eref (724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!