Keresés

Részletes keresés

ficak214 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 58963

Szinte pontosan leírtad az én munkahelyemet ebben a hozzászólásban. Itt csak annyival más a helyzet, hogy folyamatosan jönnek az új projektek, és azt se tudjuk, melyiket hanyagoljuk el kicsit, mert az összeset rendesen nem lehet elvégezni.

Egy ideje én is keresek új munkahelyet. Eddig sajnos csak egy helyen voltam nyerő, de az volt az érzésem, hogy ott sem lenne jobb a helyzet (meg olyan szerződést adtak, amit jobbnak láttam nem aláírni).

 

Szóval engem is érdekelne, hogy hogyan lehetne mindezt "tálalni".

Előzmény: Order of Hermes (58961)
padisah Creative Commons License 2014.11.20 0 0 58962

én az új technológiák megismerésére helyezném a hangsúlyt :)

(tudom hogy bullshit, de nekem is bevették)

Előzmény: Order of Hermes (58959)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.20 0 0 58961

Nem túl régóta vagyok itt, szóval a túl monoton sajnos nem állná meg a helyét. A főnökkel egyébként semmi baj, a kollegák is aranyosak, egész egyszerűen az van, hogy a projekt amin dolgozunk ezer sebből vérzik és az összeomlás szélén áll. Az alkalmazott technológia rosszul lett megválasztva, teljesen egyszerű dolgokat csak széttrükközött kerülők és gányolások árán lehet megvalósítani, a projektmenedzsment meg szimplán rosszul működik, a taskok ütemezése esetleges, rengeteg a felesleges melo, amit megcsinálunk aztán kiderül, hogy mégse kell..

 

Szakmailag folyamatos hajtépés, mert hiába lennének ötleteim, hogy lehetne előrelépni, senki nem vevő rájuk. De igazából az is a félelmem, hogy egyszer csak kiborul a bili és a cég lehúzza az egészet a klotyón, a banda meg megy a levesbe.

Előzmény: jobHUNTER (58960)
jobHUNTER Creative Commons License 2014.11.20 0 0 58960

miért nem azt hangsúlyozod, ki hogy új kihivásokat keresel ezért kell az új hely

 

a régi már túl monoton

 

régi helyes sose szidunk, se főnököt mégha  az is a baj forrása,

Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.20 0 0 58959

Szerintetek, hogyan lehet finoman elmondani egy allasinterjun, hogy azert akarok eljonni a mostani melohelyemrol, mert a ceg szakmailag no comment. (pocsek munkaszervezes, kaotikus viszonyok etc.)

Felmerulhet kerdeskent, hogy akkor minek mentem oda, vagy milyen pluszt adott ez a karrieremhez. Kicsit bajban vagyok ezzel, mert ilyen helyzetben meg nem voltam :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.14 0 0 58958

"Mert ugye a HR-esek ezeket "kajálják"... :D"

 

Be is baszna, ha ez így lenne. Olvass vissza (gondolom nem tetted meg) nézd meg, miért ágálok az ellen, hogy a HR beleszóljon a kiválasztásba: mert halvány fingjuk nincs a szakmai szempontokról. Nem azért divatszakmák ezek, mert a HR-esek így döntöttek, hanem mert ezekre van most a legnagyobb kereslet. Csatlakoznék az előttem szólókhoz: ne azt mantrázd, miért NEM megy a váltás, meg hogy milyen jó a férfiaknak. Ehelyett azt nézd meg merre tudnál továbblépni. Pl. megnézted a T-Systems állásait?

Előzmény: Törölt nick (58955)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.14 0 0 58957

Figyelj, ugy nem fogsz eljutni sehova, ha ugy kozelited meg a dolgokat, hogy mit miert nem lehet megcsinalni. Nagyjabol felsoroltad, hogy miert nem tudsz kulfoldre menni, miert nem tudsz hosszu tavra tervezni, stb stb, viszont ebbol nem derul ki, hogy megis mi az, ami teged elorevinne.

 

Erted.. senki nem szuletik ugy hogy informatikus meg kozgazdasz. Ezek marhara piackepes dolgok, de ide is el kell jutni valahogy. En pl 2003ban, amikor kijottem az egyetemrol egy onkormanyzati cegnel helyezkedtem el nagyjabol minimalberert kornyezetvedelmi teruleten. De kb mar akkor is tudtam, hogy mi az az irany, amit tartani akarok. Volt, hogy sajat penzbol kohogtem ki 50-60000 forintos MS vizsgakat, es igen, ez azzal jart, hogy nem mentem nyaron nyaralni, de a dolgok lassan kezdtek egymasra epulni... most Svajcban dolgozom egy senior IT poziciban, magyar szemmel horribilis penzeket keresek, es igen, most is pontosan tudom, hogy hol szeretnek lenni 10 ev mulva.

 

Te azt mar tudod, hogy mi nem vagy - na most azt kene kitalalnod, hogy mi az ami vagy, es megvizsgalni azt a kerdest, hogy ezzel vajon 5 ev mulva is lehet-e majd jo penzt keresni. Ha a valasz nem, akkor el kell kezdeni gondolkodni azon, hogy milyen iranyban valthatsz, de ezt senki nem fogja helyetted megtenni.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (58955)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.14 0 0 58956

Összefoglalom röviden, amit itt írtál: Magyarországon szar élni, de te mégis Magyarországon akarsz élni, úgy, hogy ne legyen szar. Circulus vitiosus.

Előzmény: Törölt nick (58955)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.13 0 0 58954

En ebbol az egeszbol azt latom, hogy nincs strategiad... Nagyjabol annyit tudsz, hogy sok penzt akarsz keresni, na de hogy hogyan, az mar baromira nem tiszta. Ugy tunik, hogy otletszeruen valtogatod a dolgaidat es probalsz belekapaszkodni lehetosegekbe - de igy nagyon nehez. Vagyis tul nagy a mazlifaktor, sokat szamit, eppen hogy jonnek ossze a dolgok. Felre ne erts, ezt nem leszolaskent mondom, az emberek zome ezt csinalja, na de ezert van az emberek zomenek keves penze is :)

 

Nagyjabol 5-10 evre elore meg kellene tudnod mondani, hogy kepzeled el magad, mit akarsz csinalni. Fel kell terkepezni a munkaeropiacot es osszegyeztetni a kepessegeidet a lehetosegekkel. Majd erre felepiteni egy tanulasi strategiat, nyelvek, bizonyitvanyok egyeb. Ha a CV-dbol lejon, hogy ez neked megvan, van egy vilagos palyaived, azt a HResek kajaljak. Igy viszont nem sokat tudnak kezdeni veled...vegulis mi vagy te? Ovono, adminisztrator, valutapenztaros?

 

Termeszetesen 33 evesen is van lehetoseged ra, hogy felepitsd magad, viszont ez nem fog ugy menni, hogy hopp javasoljatok gyorsan valamit, amire valthatnek. Elmeselem egy ismerosom peldajat....o bolcsesz, raadasul klasszika filologus, amivel rohadtul nem ment semmire, kb ez a mekiben hust sutok szintu munkakat kapott csak meg. Aztan egyszer gondolt egyet es elkezdett tanulni japanul - eleg jo erzeke van a nyelvekhez, es erdeklik a keleti kulturak. Kb 5 ev alatt kigyurta magat annyira, hogy folyekonyan beszelt japanul, be is kerult egy japan multiceghez tolmacsnak eleg jo penzekert. Onnan meg mar tovabb tudott ugralni, most kinn van japanban kereskedelmi teruleten, es marha jo penzeket keres. Szoval be lehet ezt jarni, csak nem konnyu, es sok ido.

Előzmény: Törölt nick (58949)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58953

"Az OKJ-s végzettségeimmel pedig nem a saját hibámból nem tudtam elhelyezkedni, hanem mert nem pályakezdőt akartak alkalmazni"

Itt senki nem hibáztat, és te se tedd ezt magaddal, az nem visz előre.  Azt értsd meg, ezek az OKJ-s cuccok ma Magyarországon a pénz lenyúlásán kívül semmire nem jók. Szar, de ez van. Saját tapasztalatomból tudom.

 

"A külföld nekem, számomra kissé elérhetetlen dolog, mert se rokonom, se ismerősöm nem lakik kinn. Angliában és Németo.-ban sem."

 

Én úgy jöttem ki, hogy senkit nem ismertem, 44 évesen, egyedül.

Előzmény: Törölt nick (58949)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58952

Egy szóval sem mondtam, hogy tagadd le őket, csak tapasztalat nélkül nem növelik az esélyeid. A jogsit pedig simán bennehagynám, ha valahol ez elvárás lenne, pár óra alatt pótolhatod az induláshoz a gyakorlatot, a többit majd közben. Ez a legkönnyebb része.

 

Van olyan ismerősöd, aki esetleg segíteni tudna? Esetleg olyan helyen dolgozik, ami érdekelne?

Előzmény: Törölt nick (58950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58951

Olvasd el amit Order of Hermes írt. A diplomáról: tényleg van olyan állás, ahová fölösleges, a munkaadó pedig nem azokat részesíti előnyben, akik valószínűleg a diplomájuk miatt az első jobb ajánlat után úgyis megpattannának. Ha pedig követelmény a szakirányú diploma, neked pedig nincs, akkor nem te vagy a nyerő. Ez nem sapka kérdése, hanem tény.

Előzmény: Törölt nick (58949)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58948

Nézzük meg a kérdést másik oldalról. Ha jól értelek, van egy óvónői diplomád, de abban nem dolgoztál, és most közalkalmazott vagy, adminisztratív munkát végzel. Középfokú angol előtt állsz, de a nyelvtudásod nem tárgyalóképes. (Voltál olyan interjún, amit (részben) angolul csináltak?) Végeztél pár OKJ-s tanfolyamot, de azokat nem használtad soha. Ebből az angollal lehetne szerintem valamit kezdeni. Pl. a T-Systems keres angolul beszélő embereket, ott próbálkozhatnál, ha már megvan a kellő nyelvtudás.

Előzmény: Törölt nick (58943)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58947

Figyusz, ott koveted el a hibat, hogy nem a HRes szemszogebol nezed magad. Amikor jelentkezel egy allasra neki nem Panna vagy, hanem a 42es jelentkezo, akirol latja, hogy zero tapasztalata van, pedig mar 33 eves. Ezt kiertekeli az altalam mar elmondott sztereotipiak alapjan, es mesz a nem nyert kalapba.

 

Ha behivnanak interjura akkor lehet, hogy meg tudnad villantani ezeket az erenyeidet, de pont emiatt odaig nem fogsz eljutni...

Előzmény: Törölt nick (58943)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58946

Szerintem alapvető félreértés van köztünk. Van szakmai múltad: abban a szakmában, amit eddig műveltél. Ha másra váltasz, és azzal eddig nem foglalkoztál, akkor ott totál kezdőnek számítasz. Bocs, de nincs négy szakmád attól, hogy elvégeztél azokból egy OKJ-s tanfolyamot. Egyébként is, az mikor volt? Mennyit felejtettél, ha egyszer nem foglalkoztál vele? Nekem van egy OKJ-n szerzett német alapfokú nyelvvizsgám, mégsincs benne az életrajzomban, mivel nem használtam soha, és elfelejtettem mindent. Ettől ez totál irreleváns lett, hiába van papírom róla. Azt pedig nem engedhetem meg magamnak, hogy beleírjak valamit az életrajzomba, ami szimplán nem igaz.

Az 5. pontban leírt szempontjaidból szinte mindegyik igaz rám, mégis találtam melót - külföldön.

Előzmény: Törölt nick (58943)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58945

A próbanapot felejtsd el, ha jól tudom, nem is törvényes, és a legtöbb cégnek szimplán nincs erre ideje.

Előzmény: Törölt nick (58944)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58942

Nem mondasz te se mást szerintem. Azt, hogy egy helybéli dialektust nehezebben értesz, az simán belefér. Én csak az angolról tudok nyilatkozni, mikor először partra léptem Dover-ben, nem értettem miért beszél mindenki svédül? Nem az az elvárás, hogy nyelvtanilag, stilisztikailag tökéletesen beszélj, hanem hogy képes legyél folyamatosan, állandó visszakérdezés és félreértések nélkül szóban kommunikálni.

Előzmény: Fradista Utazó (58933)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58941

"Szerintem az elhivatottság számít, nem az életkor."

Azt hogyan méred le egy interjún?

Előzmény: Törölt nick (58937)
nyman Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58940

Elottem Order of Hermes jol osszefoglalta a lehetseges okokat.

 

Persze nem lehetetlen elmozdulni totalisan uj iranyba. Proba szerencse, de lehet, hogy nehany helyen nehezebb huszonevesekkel versenyezni. 

Előzmény: Törölt nick (58937)
nyman Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58939

A kulfoldet azert ajanlottam, mert azokon a teruleteken amit itt felsoroltal - szerintem - konnyebb boldogulni, anyagilag is jobban megbecsulik, es ha a magasabb megelhetesi koltsegeket hozzacsapjuk, akkor is jobb az egyenleg.

 

Itthon pl. egeszsegugyben levo fizeteseket nem hiszem, hogy be kellene mutatni, a neten keringenek szamok a tolunk nyugatabbra levo szintekrol. Mikor Irorszagban dolgoztam, volt egy apolo lanyismerosom, neki a fizetese egy szintre jott ki a mernoki fizetesekkel, volt, hogy o is hazalapatolta a 3000 eurot netto, igaz ehhez rengeteget ejszakazott, hetvegezett, amikor 150 ill. 200%-os szorzok jottek.

 

Anglia szerintem nincs messze. Ha akar az ember, viszonylag olcson Mo-ra lehet jonni, akar havonta tobbszor is, ha erre erez kesztetest az ember.

 

En tanultam, dolgoztam kulfoldon, most Mo-n, ebben a pillanatban en sem akarok elmenni, mert itthon is lehet hozni a teruletemen turheto szamokat. Persze ami most van, az nem biztos, hogy marad par ev mulva.

Előzmény: Törölt nick (58931)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58938

Ket eset lehetseges.

 

1. Ugy vagy palyakezdo 33 eves, hogy meg semmi szakmai multad nincs. Adja magat a kerdes, mit csinaltal 10-15 evig? Ha semmit, akkor nem vagy ambiciozus, lusta vagy, a szuleiden logsz. Bukta.

 

2. Ugy vagy palyakezdo, hogy mar van valami szakmai multad egy masik szektorban. Ott elertel valamit, megbecsulest, kicsit magasabb fizetest stb. Miert lepnel innen vissza a nullara, egyaltalan hogy viselned, ha vissza kellene lepned a nullara? Mi a garancia arra, hogy megelegedsz az alacsonyabb palyakezdo fizetessel, es nem kezdesz 3 honap utan mas allast nezegetni. Hogy reagalod le, hogy nalad joval fiatalabb emberek is joval tapasztaltabbak nalad, alkalmasint osztjak neked az eszt. Mi can ha frusztralni fog? Egy palyakezdotol abszolut rugalmassagot, betabithatosagot varunk el - mi van ha neked mar vannak berogzodeseid, amiket egy profinak siman elneznenk, de te ugye nem vagy az...

 

Ezek olyan kockazatok, amiket egy munkaado nem szivesen vallal, foleg, ha kozben ott all a kapu elott egy rakat huszoneves.

Előzmény: Törölt nick (58937)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58936

Hogy ontopic legyek: állásinterjún mondtam annak idején, hogy nagyjából mennyit szeretnék keresni, az ügyvezető egy kicsit számolgatott, és utána jött, hogy akkor mennyi is lenne egészen pontosan a havi bruttóm, amit a cég ajánl. Az összeg -ötven euróra végződött, és, ha nem tette volna elém egy papírlapra felírva is, nem biztos, hogy egyből megértettem volna, mi az a "fuhcis".

Előzmény: Order of Hermes (58935)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58935

Tekintve, hogy sok esetben meg az anyanyelvi nemetek se kepesek egymas cuccogeset megerteni, szerintem megfelelo :)

 

A multkor a svajci kolleganom bevallotta, hogy o bizony hochdeutschul nem annyira tud, szoval ha beszelgetunk, akkor inkabb az angolt preferalna :D

Előzmény: Fradista Utazó (58933)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58934

Itt az életkorod is probléma. Idősebb vagyok nálad, nem is kevéssel, szóval ne cikizésnek vedd ezt :-) De, ha most vagy 31, mire elvégzel valami tanfolyamot, leszel 33. Ha valaki mondjuk hozzánk jelentkezne, 33 évesen, de nulla szakmai tapasztalattal, hát néznénk csak, hogy ez meg mi a fenét akar, és már kerülne is a másik dossziéba (akiket soha nem fogunk keresni) az önéletrajz.

Előzmény: Törölt nick (58931)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58933

Több, mint húsz éve tettem le a középfokút németből. A televízióműsorból legfeljebb néha egy-egy szó van, amit nem értek. Képes vagyok, ha nem is hibátlanul, de folyékonyan beszélni németül, mindig el tudom mondani, amit szeretnék, rendszeresen megdicsérnek, hogy milyen jól beszélek.

Ehhez képest, ha egy helybéli elkezd hozzám beszélni (Nyugat-Németország, Köln-Bonn térség) előfordul, hogy csak pislogok, mert fogalmam sincs, kb. miről beszél. Na most akkor az én nyelvtudásom megfelelő, vagy nem? :-)

Előzmény: Törölt nick (58932)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58932

Egyetértek veled amit ebben a hozzászólásodban leírtál, sajnos nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol a kezdőkkel is szóba állnak.

 

"Amúgy véleményem szerint a középfokú nyelvtudás még nem egyenlő a folyékony, tárgyalóképes nyelvtudással..."

 

Na ez az, amit szerintem sokan rosszul látnak. Tök mindegy, miről van papírod, ha egyszer telefonon, vagy szemtől szemben valakivel nem tudod felvenni a beszélgetés fonalát, vagy félreértesz dolgokat. Az egész nyelvtanulásnak ez a lényege: élő szóban, valós szituban megérteni a másikat., és megértetni magad a másikkal aki esetleg anyanyelvi szinten beszéli az adott nyelvet. Ha azt hiszed, hogy a sikeres középfokú nyelvvizsgáddal még nem kell ennek megfelelned, akkor nem érted a lényeget. Nekem nincs nyelvvizsgám, ennek ellenére külföldön dolgozom, egész nap angolul beszélek. Sokszor szembesülök azzal a szemlélettel, amit te is vallasz, pont a múlt héten fodult elő, hogy angolról angolra kellett fordítanom, mert a kollégámnak szövegértési nehézségei voltak. Tedd le a középfokút, de nem ez a lényeg, hanem hogy minél többet beszélj az adott nyelven. Nézz tévéműsorokat, hallgass angol nyelvű rádióadást. Nyomd az angolt éjjel nappal, intenzív tanfolyamon, ahogy mások is javasolták.  Szerintem kevesebb mint egy év alatt fel tudod hozni magad a verbális kommunikációban.

Előzmény: Törölt nick (58929)
nyman Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58930

Ha nem kot ide semmi, akkor ntenziv nyelvtanfolyam nehany honapig. De annyira, hogy akar napi 3-4-5 ora. Es esetleg valami egeszsegugyi, szakapoloi szakkor, es utana mar esetleg kulfoldon is el tudsz helyezkedni, tisztesseges fizetesert, amibol pihenesre, nyaralasra, utazasra is jut.

 

Mondanam meg a hegesztoi tanfolyamokat... :)

Előzmény: Törölt nick (58921)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58928

"Viszont azt leszögezném, hogy az OKJ-s tanfolyamokkal is tanulsz szakmát, legfeljebb rövidebb idő alatt".

 

Nem értek egyet. Azokkal még ideális körülmények között is legjebb egy szakma alapjait tanulhatnád meg, semmi többet. A szakmát majd a gyakorlattal együtt sajátítod el. Ilyen himi-humi, nyúljuk-le-a-pénzt  tanfolyamokkal nem sokra mész.

 

"Külföldön biztos, hogy a már meglévő szakképesítéseimmel rég el tudtam volna helyezkedni"

 

Erre azért nem vennék mérget. Ott is az számít mihez értesz, nem az, miről van papírod.

 

"Alapfokú nyelvvizsgám van, ami azt jelenti, hogy ezen a szinten (közeledve a középszinthez) elég jól elboldogulok szóban és írásban is. Folyékonyan viszont nem beszélek. "

 

Akkor a középszinthez még nem közelítesz. A nyelvtudásod úgy fogják leelenőrizni, hogy kapásból angolra vátlanak az interún. Ha ott nem tudsz kommunikálni, akkor hiába...

 

 

Előzmény: Törölt nick (58925)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58926

Kertesz, viragkoto az egy vicc, szerintem ezekre a kereslet nagy kerek 0. A cukrasz es szakacs kepzesek szinvonala meg kritikan aluli, tobbet tanulhat a szakmarol ha elmegy egy jo etterembe konyha lanynak.

Előzmény: KissMe (58923)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58924

A vegyesztechnikus jo lehet, szerintem ez a szegmens meg nem telitett, raadasul ha jol tudsz angolul, akkor ezzel kulfoldre is siman lehet menni.

 

Rendszergazda felejtos, marmint ha ilyen OKJ kepzesben gondolkodsz, az egy rakas sz*r. Vannak ilyen ceges kepzesek, Cisco, MS stb, azokat erdemes megcsinalni, viszont onerobol nem megy, mert horror aruk van.

Webprogramozo ugyanez a kategoria, az OKJ-vel max pistie bt-khez lehet elmenni, ahol altalaban zsebbe fizetnek keveset. Ahhoz hogy itt valaki viritani tudjon kell egy szakiranyu diploma, marha sok otthoni gyakorlas, hobbiprojektek, aztan kesobb itt is befigyelnek a specko technologiak.

Előzmény: Törölt nick (58921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!