jah, most nézem, mit írt Elek, a pince mennyezetéről. nekem is van padlófűtésem + radiátor (a tetőtérben csak radiátor).
a padlófűtés alatt 4 centi sima fehér polisztirol volt. a falak szigetelésével egyidőben a pince mennyezetére is ragasztottam 6 centi szürke polisztirolt.
több kellett volna, de a 240-es belmagasságból ennél többet nem akartam feláldozni. ez is benne van már a mondott megtakarításban.
a radiátorok termosztátjait általában lejjebb tekerjük, mert a hőszigetelés javulása miatt ma már kisebb padlóhőmérséklet is elegendő a lakás kifűtésére.
én pedig élvezem a langyos padlót. pedig ha az üvegeket is kicseréljük, ennek búcsút mondhatok.
nekem eredetileg kb 0.5-ös hővezetésű falaim voltak (pár centi perlites alapvakolattal), erre raktam 8 centi szürke polisztirolhabot. ez most kb 0.22-es eredő hővezetés (falakon keresztül).
a fűtésszámlám csökkenését még nem tudom megbízhatóan megmondani, mert a tavalyi tél nem volt normális, de a szigetelés előtt 1500 m3 gáz ment el, tavaly télen kb a fele.
az ablakokat idén cserélem, vagyis az ABLAKOKAT valószínűleg nem, csak az eredetileg 2.8-as üvegeket, 1.0-ra. ez (papíron) havi 1500-2000 forinttal fogja csökkenteni a gázszámlámat (11 havi egyenlő részletekben fizetünk a tigáznak, augusztusban nem küldenek számlát)
Szerintem mindenekelőtt sürgősen a garázstól szigeteld el a padlófűtést: 12-16 centi eps a pince mennyezetére ragasztva, a külső falakra is lekanyarodva kb fél méterre, szerintem ott tudnád a legkisebb befektetéssel a legtöbb hőt/pénzt megspórolni.
Ez összesen nagyjából 200 m2 fűtött területnek felel meg.
Az év leghidegebb óráiban egy passzívháznak négyzetméterenként 10 watt a hőigénye, egy hőszigeteletlen háznak meg akár 200 watt is lehet. A kettő közötti skálán a te hőszigetelésű jóságú rosszaságú házadat durván kb 120w/m2-es környékére saccolnám.
200 m2 x 120 w x 24 óra = 576 kWh napi energiaigény
A kazánod+fűtésrendszered hatásfoka legyen kb 80%-os, tehát a gázfogyasztásod az év leghidegebb napján (teát mínusz 15-20 fok környékén) naponta akár 70 köbméter körül is alakulhat.
a hoterm kazan modernebbre cserelese szerintem alapbol 20-30% csokkenest hozna. viszont a szigeteles utan feleakkora kazan kell mint elotte, ezert a szigeteles elott nem tudsz uj kazant venni.
Én azt csinálnám, hogy a közökbe beszabnék kis deszkadarabot, amit a fólia sikjába ferde csavarral odafogatsz, és a mögöttes rést kifújod felülről purhabbal.
Az alsó fogópárnál (aminél a jelenlegi szigetelésem van) azt hogyan tudom megcsinálni? Ha a fogópárok (mert minden szarufánál kettő van) közé nem teszek gyapotot, akkor ott hőhidam lesz, ha teszek, akkor nem tudom befóliázni
Léteznek ragasztók a párazáró fóliához (is), amik még a falhoz is ragasztanak.
Fa esetében, ha nem extra légtömörség a követelmény, akkor elég szokott lenni léccel (gipszkarton profillal) leszoritani a fóliát, sűrűbb csavarozással.
Macerásabb helyekre hőszigetelésnél használj purhabot, az bedagad mindenhová.
Jó napot, egy kérdésem lenne hozzád ha lehetséges!
Mint említettem a tetőtér szigetelésem megy nyáron a kukába. Jelenleg az alsó fogópár alatt megy a szigetelés, az újat a felsőhöz szeretném tenni. Kérdésem az, hogy a szarufa-fogópár találkozásánál hogy tudom normálisan lefóliázni, illetve a válaszfalaknál hogyan tudom "macerásabban" szigetelni a tetőt?
Válaszod előre is köszönöm
(természetesen a kérdés mindenkihez is szól egyben)
hmm, csak nem világos: tehát még az álmennyezet (gipszkarton, lambéria) felhelyezése ELŐTT, de a hőszigetelés, párazárás kialakítása UTÁN kell a válaszfalat megépíteni? Itt se látszik ki a fa rész.
És ha olyan, hogy az egész tetőtér egybe van és később akarok falat, akkor vissza kell bontani a gipszkartont?
tetőtérben az ytong közfalak hogyan csatlakoznak a faszerkezethez? A szarufákhoz, fogópárhoz, különféle síkokban... Úgy tervezem, hogy a tetőtér belső burkolását követően (gipszkarton, lambéria) lennének kialakítva a válaszfalak. Ez így jó? Az Éptár csomópontokra vonatkozó írásai érvényesek?
Mi az a HA"L" profil, amit az ytong - fogópár csatlakozásnál ír.
Azt olvastam, hogy a tetőtében nem lehet befeszíteni a fal tetejét...