Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
"Gondolom felmerül a kérdés, hogy miért nincs akkor ezen a jelzőn zöld fény."
Tipp: talán azért, mert a személypályaudvar bejárata soha nem jön meg egy fénnyel, mert nincs meg a fékút a végén lévő mindig vörös jelzőkig? Ez lehetséges?
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ez a jelzés azt jelenti, hogy egészen a Déli végéig csupa egyenes állású váltón jár be (azt hiszem, a 8. vágányra), vagy ez után van még jelző? Mintha úgy rémlene, hogy a tároló kijáratának is vannak fedezőjelzői, tehát a kérdés az, hogy ez a jelző azokra ad előjelzést, vagy a Déli legvégén lévő vágányvégi jelzőkre?
F1: "Budapest-Ferencváros rendezőpályaudvaron olyan fény tolatásjelző működik..." valamint "Budapest Déli pályaudvaron az alagútban folyó tolatások szabályozására olyan tolatásjelző működik..."
Ami Fradiban van és villog, az sztem gurításjelző, mivel a tolatásjelzőnek két jelzési képe van: folytonos kék - tilos a tolatás, folytonos fehér - szabad a tolatás. A gurításjelzőn viszont: folytonos kék - megállj!, folytonos fehér - guríts!, villogó fehér - gyorsíts!, villogó kék - lassíts!, egyszerre folytonos kék és fehér - vissza! (A gurításjelzőn néha két egymást keresztező, egyenként 5 lámpából álló fehér lámpasor van, ahol a vizszintes lámpasor megfelel a kéknek, a függőleges a fehérnek.)
"A D70-nél ez általános jelenség, azaz mindig így változik a jelzési kép, vagy csak előfordulhat? Mert eddig nem láttam még ilyet..."
D70-re jellemző csak. Általában vagy az van, hogy megjön a szabad fény és még mellette egy kis ideig világít a vörös, vagy megjön a szabad fény, aztán pillanatra még bevillan a vörös.
"Más: A Tóvároskert mh. előtti 787-es számú térközjelző előtt az ív miatt van két ismétlőjelző. Mindkettő fehér-sárga fénnyel világított, ugyanakkor a térközjelzőn zöld fény volt! Ez azért lehet, mert az ismétlőjelzőben kiégett a zöld? S mi lesz akkor ha a sárga is kiég? Egyébként hetek óta ígyvan már..."
Valszeg a kiégett a zöld vagy a zöldhöz tartozó fehér. Ha a sárga kiég, akkor pótsárga és pótfehér világít, ha azok is akkor sötét.
Fiúk, ha egy háromoptikás, sárga-vörös-sárga optikaelrendezésű jelző egy sárgával jön meg, az melyik sárga a kettő közül?
Azért vagyok zavarban, mert ha ezt egy háromoptikás főjelzőnek fogjuk fel, akkor az alsónak kell lennie, ha pedig egy olyan négyoptikásnak, amire nem kellett a zöld, akkor a felsőnek. Ez utóbbit támasztja alá, hogy ha egy ilyen jelző sárga-villogó sárgát ad, akkor a felső sárga villog.
A D70-nél ez általános jelenség, azaz mindig így változik a jelzési kép, vagy csak előfordulhat? Mert eddig nem láttam még ilyet...
Más: A Tóvároskert mh. előtti 787-es számú térközjelző előtt az ív miatt van két ismétlőjelző. Mindkettő fehér-sárga fénnyel világított, ugyanakkor a térközjelzőn zöld fény volt! Ez azért lehet, mert az ismétlőjelzőben kiégett a zöld? S mi lesz akkor ha a sárga is kiég? Egyébként hetek óta ígyvan már...