"A garázs födém és a fűtéscsövek között 20-30cm hungarocell van."
Ebben az esetben az a rész már késznek tekinthető :) Szerencséd volt a tervezővel.
A következő lépés az olcsó kőzetgyapottal hőszigetelhető részek villámgyors hőszigetelése, tehát pl a födémen legyen minimum 20-25 centi gyapot, plusz ha van a fűtésrendszernek meleg csövei a hőszigetelő burkon kívül (garázs/pince), akkor azokra is menjen 10-15 cm centi gyapot. Legjobb lenne ilyenkor a hideg falon/födémen áthaladó csőszakaszok köré is valamennyi hőszigetelést tenni, de hát az utólag nyűgös dolog :) ezért ez a legtöbb helyen örök veszteségforrás marad,
kivéve ott, ahol komolyan veszik ezeket a veszteségeket is és az egész fűtésrendszer összes csöve és maga a fűtőberendezés is a hőszigetelő burkon belülre kerül.
Aztán tavasszal jöhet a külső falak külső hőszigetelése.
"Amelyik vízzáró, de páraáteresztő az mindent megold."
Egy régi ház utólagos födém-hőszigetelésénél én nem tételezném fel, hogy a cserép alatt páraáteresztő fólia van.
Sőt, ezt még új építésű házak esetén sem lehet feltételezni.
"A szellőző rés (rácsos) az ereszcsatorna mögött új tetőnél ma már alap."
Alul jósok rés, felül meg szinte semmi, oszt nyáron meg van nagy csodálkozás, hogy miért fogyaszt olyan baromi sokat a klíma. Hát azért, mert a padláson akkor is 50 fok van, amikor odakint csak 25...
Nincs ilyen. A szigatechnél van egy PADLAP-nak nevezett dolog, az elvileg jó lenne, de nem tudom mennyire lépésálló az eps rajta, és hogy milyen a legkisebb vastagság.
Igen ez lehetséges. Gondolom nem létezik olyan xps vagy más szigetelő lemez, aminek az egyik oldala valami keményebb réteggel van "kasírozva" és max. 2-3 cm vastag.
Így már oké . A laminált és a szigetelés közé kell valami teherhordó réteg . Ezt érdemes hozzáragasztani a szigeteléshez , vagy itt nincs páralecsapódási veszély ?
Az a gond, hogy a parketta klikkes illesztéseinél vonalszerűen nyeklik a parketta, és előbb-utóbb szépen kiváj magának egy "árkot" az XPS-be, onnantól kezdve pedig már van mozgási lehetősége, és nyikorogni, huppogni fog.
Egyszerűen az ilyen kis felületi nyomást nem tudja semmilyen szigetelőanyag ellentartani, mert ehhez szilárd felület kell.
Egyébként a laminált alatt a betonra lett aljzatkiegyenlítő terítve annak idején. Az más kérdés, hogyan sikerült, szerintem így sem tökéletesen egyenletes (szemre nem érzékelhető a parkettán semmilyen "hullám").
Megnézem a vékony xps-t. A "huppogás" mellett tartok attól is, hogy a vastagabb, pl. 2 cm-es táblák tényleg elmozognak, ha nem ragasztom le őket, hanem csak a párazáróra fektetem.
Mivel laminált padlót szeretnék cserélni hamarosan, arra gondoltam, hogy az új alá tennék 2-3 cm szigetelést, mert elfér. Tudom, ez éppen csak a semminél több, de most ennyivel van mélyebben a szoba aljzatszintje a a lehetségesnél. Jelenleg a betonon párazáró fólia van, rajta egy vékony habalátét és úgy a laminált parketta.
A kérdésem az lenne, hogy mi legyen az a 2-3 cm? Lépésálló polisztirol, vagy mi javasolt?