Keresés

Részletes keresés

Vernon Sullivan Creative Commons License 2007.07.25 0 0 39875
pedig ott volt :)

Abu Dabab 2007.06.15

üdv
.vs.
Előzmény: Kutyafulu_Aladar (39862)
Tengerimádó László Creative Commons License 2007.07.25 0 0 39874

Én meg nem szeretek fűszálakat számolni, ezért nézzük inkább a Dungit :))))

De ha nincs ott a nyavalyás, akkor is van zsáknyi teknős, gitárcápi. A tekik hálás alanyai a videózásnak. Lehasalok vele szemben és 10 centiről filmezem a buta fejét, ahogy csócsál. Ez a felvétel később jól jön, amikor szépen meg lehet csinálni, hogy énekeljen, vagy bólogasson ütemre. Csináltam már ilyet és a csapat hülyére röhögte magát, amikor megnézétk a filmet. Igaz azon a néhány másodpercen dolgoztam vagy egy napig. De megérte...........

Előzmény: Kutyafulu_Aladar (39873)
Kutyafulu_Aladar Creative Commons License 2007.07.25 0 0 39873

Megmondom őszintén, szerintem én vagyok az egyetlen búvár, akit nem érdekel különösebben a dugong. De akikkel együtt merülök, azok mind látni akarják, és akár több merülést is beáldoznak rá. Így aztán én is ott vagyok, és számolom a tengeri fűszálakat, relaxálok. Volt már, hogy vagy 5x egymás után rámkérdeztek ott, hogy OK vagyok-e. Ugyanis szinte alszom, de legalábbis alfában úszom az unalomtól, és valszeg úgy nézek ki, mint aki nincs is magánál.

Előzmény: Garfield33 (39866)
Lozsa Creative Commons License 2007.07.25 0 0 39872
Gondoltam én is arra, hogy megtanulom könyvből az AOWD-t, de elvileg vizsga nélkül nem mehetek 18m-nél lejjebb (bár eddig ezzel a kutya sem foglalkozott.
Előzmény: NLQ (39868)
_hanyi_ Creative Commons License 2007.07.25 0 0 39871
Hivatalos formája is van pl.: SSI PADI NAUI is ad ki underwater photography káryát 1-2 napos tanfolyam kertében.
De Bunny-val is érdemes felvenni a kapcsolatot, mert ő már szervezett kimondottan fotós túrát - haladóknak.
Előzmény: gtom123 (39869)
KAti Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39870

Hátha valakinek jól jön: A Hervisben láttam 3 mm-es shortyt, 10 ezer Ft-ért. Elég jónak tűnt rövid szemrevételezéssel.

No meg maszkot + légzőcsövet 2 ezerért., Aqualung, meg uszonyok is voltak nem drágán.

Nemrég kérdeztem dubrovniki búvárkodásról, senki sem válaszolt (Ejnye....)

De most már értem.

Kinéztem a neten néhány bázis címét. Megkerestem ott helyben kettőt.

Az első egy 5 csillagos szálló strandján működött.....5 csillagos áron. Ráadásul így lehetett megközelíteni: recepció, előtér, lift, folyosó, étterem (komolyan), bár, medence, part. Semmi, de semmi, ami hasonlítana egy bázisra.

A másik utcáját megtaláltuk, de a 35-ös szám volt megadva, mint a bázis címe, de 33-nál vége volt az utcának.

Itt feladtam Dubrovnikot.

Irány Cavtat. Ott is szálloda strandján, de legalább csak 1 emeletet kellett lépcsőzni, meg egy kicsit sétálni a strandolók között, és volt egy bázisra emlékeztető dolog is.

Akartam egy lightos parti merülést, mivel a fiam majd 2 éve nem merült. Erre nem volt mód, de elmentem egy intro merülésre induló párral csónakkal nem túl messze.

Jött velünk egy guide is, szóval nem az Introsokkal merültünk, és egy igen jó adriai merülés volt. Még egy kis murénát is találtunk. A fiamnak jól ment a merülés, de tényleg, így másnap elmentünk egy másik merülésre is.

Előző nap azt mondták, 10-kor indulás. Ennek megfelelően 9:40-re ott voltunk.

A staff megjött úgy 10íg, de a kulcsosember csak 10:10 körül. 40-kor már ki is hajóztunk.

A kb 8 embernek való csónakon ültünk és álltunk vagy 18-an. Annyian, hogy a csónak eleje lefele mutatott. Amint kicsit gyorsultunk, iszonyatos özönvíz jött befele.

Volt 2 kísérő csajszi, hát 3.5 másodperc alatt az arcukra fagyott a mosoly. Több búvár még a maszkot is felvette, annyi volt a víz - cserébe a két kísérő egész jó vizespólóversenyt adott elő.

Szerencsére nem messze mentünk. Néhány kis szigetnyi szikla mellett/között merültünk. Középen volt egy katlan, 20 méteren olyan hideg volt, az 5 mm-es ruhán át sütött a hidegség.

Szép volt amúgy, sok hasadék, falak, polip, halacska. Baromi sok tűzféreg.

Elég is volt ennyi az adriai merülésekből erre a nyárra.

Ja, nem kérték a horvát merülési engedélyt (az első merülésre még a kártyáinkat sem), én meg nem forszíroztam. Abban bíztam, ha kapnak is ellenőrzést, csak nem engem büntetnek meg....

gtom123 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39869
Víz alatti fotózást hol és főképp kitől érdemes tanulni? Szerintem lenne hozzá érzékem meg kedvem is, csak nemtom van-e ilyen tanfolyam?
NLQ Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39868

Szerintem vedd meg az AOWD konyvet (pl az UEF -et mert az asszem csak 3900Ft es nagyon jol osszeszedett anyag) olvasd vegig aztan ha szukseget erzed,  akkor vizsgazz le... 

nekem szazegynehany merulesre sikerult osszehozni a vizsgat (tul sokat nem kellet hozza tanulnom...)

Előzmény: Lozsa (39865)
micmic Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39867

Ahogy az életben elvárják, hogy vagy pénzed legyen vagy tehetséged, itt elegendő ha van néhányszor tíz merülésed. Jó alap. Mit tanítanak ? El fogják mondani, meg fogják tanítani. Önvédelemből. Mert a vízivilág legveszélysebb bajkeverője a "másik" búvár.

A háromszázadik merülésed után kevesebb kérdésed lesz. Addig sokat megtapasztalsz. Legyen úgy.

Előzmény: Lozsa (39865)
Garfield33 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39866

Nekem is eszembejutott pár keresetlen szó, amit finomítva már számtalanszor leírtam, amikor valamelyik pimasz gazember dugongos emlékfotót tett közzé, (hogy a kányák taposnák le a szakállát az ilyennek), de már kezdek immunis lenni.

Ősszel pedig bármikor bejöhet...

Előzmény: Kutyafulu_Aladar (39862)
Lozsa Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39865
Én tavaly októberben Sharm-ban a Vörösön csináltam meg at OWD-t, azóta merültem itt-ott 10 -szer, és most gondolkodom, hogy tovább kéne lépni. Nem azért mert mostmár aztán akkora király vagyok, hogy csak na, hanem mert fejleszteném magam.
Nem vagyok 100%-ban képben, hogy tulajdonképpen az AOWD mit is takar. Padi-ban kezdtem, de ahova megyünk Pag-ra ott UEF-ben oktatnak.
Nem vagyok nagy tudor, hogy az mennyire komoly, de amit hallottam, az alapján szeretném Padiban folytatni (állítólagosan jobb az elfogadottsága, persze biztos sokan megcáfoljátok mindjárt...).
Lehet itthon is AOWD-t csinálni,de egy bányatavon érdekes lehet szvsz.
Arra is gondoltam, hogy AOWD legyen-e a köv. lépcső vagy inkább válasszak specialitásokat.
Egyáltalán mit tanulok az AOWD-n?

Jöhetnek a vélemények ezerrel.
lotus-bogár Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39864
Köszi mindenkinek a hozzészólásokat, holnap megyek fül CT-re, ott minden kiderül.
(csak útközben nevet változtattam, kicsit véletlenül...)
:D
Előzmény: skoos (39839)
Szemy tó Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39863

Csak bele kotyogok, merültem én is ott ahová készülsz, a cápákat feletsd el, ne is ábrándozz nem találkozol velük... Hamarabb egy mási búvár csoportal... :-)

A Vöröstenger állatvilágát, meg a parton , bazárban akár vízmentes formátumban is megkapod pár Forinért, így akár lent is tudsz azonosítani. :-)

Jó utat, jó merülést!!

Előzmény: _Margitta_ (39858)
Kutyafulu_Aladar Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39862
Ezt a fotót határozottan visszautasítom mindazok nevében, akik hiába számolgattuk a tengeri füvet Abu Dababnél, és nem találkoztunk a dagi állattal.
Előzmény: Tengerimádó László (39861)
Tengerimádó László Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39861

Kedves Misa!

Köszönöm a pontosítást. Én nem tudtam a pontos mélységet, csak tapasztalatból tudom, hogy a Hurghadai barátaim (bázis) nem viszik 4-5 méter alá az emberkéket.

Egyébként én is így kezdtem a mókát. Elmentünk egy ilyen intróra és másnap nejecskémmel kezdtük a tanfolyamot. Vigyázat!!! Erősen fertőző !!! :D

Utána nincs megállás.

OWD, AOWD, saját szerelés, esetleg fotó/videó és ha 3 hónapig nem merülsz, az már dúzzogós lesz.

De ezért érdemes élni.

Tényleg, kéne valami jó kis túra őszre. Estleg Cocos, Komodo.

Nem szervezünk egyet?

Laci

smokedoc2 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39860
Köszi a gyors választ

Ha évente nem 1* jutnék el ilyen helyekre ahol vannak még halak a vízben és látni is
akkor leraknám a vizsgát, de így megfelel ha huzogat egy szakértő búvár.

A keszom betegséggel meg odafigyelünk.

a kulcsszó az in intromerülés!

egyenlőre a feeling kedvéért elég lesz :)
Előzmény: Tengerimádó László (39856)
gtom123 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39859
Nekem is az a véleményem, hogy egy intróst soha nem szabadna 8-10m alá vinni, ott már jelentkezhetnek a László által leírt problémák.
Én is voltam intro merülésen: az Újhegyi uszodában, 2 méteren, 10-15 percig. És érdekes volt, pedig csak a csempéket lehetett bámulni :)
Horvátországban is vannak jó kis sekély merülőhelyek. Például ahol most voltunk a csikóhalak 4-5 méteren a gyakorlótrepni alatt laktak, kisebb polipok meg a másfél méteres vízben is megtalálhatóak voltak, rákok közvetlen partközelben stb.
Előzmény: Raha (39857)
_Margitta_ Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39858

Köszi a hozzászólásokat, akkor teljesen megnyugodtam.

Egyedül a cápák azok, amikkel nem igazán vagyok kibékülve... bár tudom, hogy nincs igazán okom félni tőlük, ha helyén van az eszem, és nem csinálok hülyeségeket.

Számtalan sokkal nagyobb veszély van odalenn, amit el lehetne bagatelizánil, de attól még ott van, és valószínűbb, hogy előbb belefutok, mint egy cápába, de jobb félni, mint megijedni.

Tud valaki olyan oldalakat, ahol a vöröstengeri halak vannak kategórizálva, leírások... egyebek? Nagyon kevésnek ismerem csak a nevét, és többet szeretnék megtudni róluk, mint hogy milyen szépek.

Még egyszer köszönöm, jó búvárkodást mindenkinek!

Üdv:

Margitta

Raha Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39857
Egyetértek, csak vigyázva!
Viszont oktatóval teljesen biztonságban vagy. Hivatalos dolog, ráadásul egyes rendszerekben beszámít első merülésnek, credit-et kapsz egy tanfolyam felé (van ahol a befizetett összeg is beszámolódik a tanfolyam árába).
Max 12m (ezzel helyesbítem azt a 4-5 méteres találgatást).
A program neve Discover Scuba Diving (a PADI-nál, a többiek pontos nevét nem tudom).

Nagyon sokan így kezdtek el búvárkodni.
Előzmény: Tengerimádó László (39856)
Tengerimádó László Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39856

Kedves Smokedoc!

Ha tudnék, sem mondanék neked kontaktot. Azzal, hogy képzés nélkül búvárkodsz, nagyon könnyen meghalhatsz. Szerintem felejtsd el a papír nélküli búvárkodást. Az intro merülés (amikor "húznak" a víz alatt) az más. De ezt is csak bejegyzett búvárbázissal javaslom. Ilyenkor 4-5 méterig visznek le és vigyáznak a biztonságodra. Ha bármi bajod van, onnan pikk-pakk fel lehet jönni baj nélkül. 20 méterről ha fellövöd magad, dekóbeteg lehetsz, vagy szétrobban a tüdőd, ha visszatartod a levegőt. Ez csak 2 példa, de lehet más bajod is.

Nem hiszem, hogy megéri.

Üdv:

Laci

Előzmény: smokedoc2 (39855)
smokedoc2 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39855
Halihó mindenkinek!

Tud e valaki kontaktot adni horváthországi búvárkodáshoz mindenféle papirok nélkül

palackos merülés 20 méterig max.
és oktatóval aki húz a víz alatt, esetleg gyorsképzéssel.

Egyiptomban még működik a dolog, Ott nincs ennyire elbürokratizálva pénzéhes módon.

Horváthba is működik még, vagy már ott is táblák vannak a tenger alatt ??? :)

rags Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39854
Múltkor láttam valahol valami cápás dokut. Öntötték be a vért a tengerbe, semmi hatás.
Nem érdekelte a cápákat.
Előzmény: EbiHall (39853)
EbiHall Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39853

Biztos lehetsz benne, hogy tamponnal egy nőnek nem áll meg az élet!!

Válassz egy mérettel nagyobbat, és/vagy minden fürdőzgetés előtt-után cseréld => pár nap alatt magad is látni fogod, hogy ezzel 3-szorosan túlbiztosítod magad. És belejössz.

A cápákat a menzesz egy cseppet sem hozza lázba! Nem érdekli őket, a társaid hiába is reménykednek :-)

Előzmény: _Margitta_ (39851)
lborli Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39852
Ne foglalkozz vele!
Előzmény: _Margitta_ (39851)
_Margitta_ Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39851

Sziasztok!

Szeretnék tőletek kérdezni egy számomra fontos dolgot.

Imádok szornizni, most fogok nemsokára utazni, csak közbejött valami, aminek egyáltalán nem örülök.

Lány vagyok, bár gondolom, ez a nickből kiderült. Évek óta sznornizom, most Egyiptomba készülök a Vörös tengerhez. Eddig nincs is semmi gond.

Precizen kiszámítottam az utazás napját, hogy semmi gubanc ne legyen...

...erre meg bekavart valami, a teljes egy hetem tönkre fogja tenni

..

Kicsit vulgális leszek: lehetek olyan bátor, hogy tamponnal bemenjek a tengerbe????????????

Vagy az már feszegeti az öngyilkosság határát? Gondolok itt a cápákra, tudom, messziről kiszagolják a vért, de azt is????????? Vagy ne foglalkozzak vele, nem lehet így gondom? Hurghadában szeretnék szornizni, plusz be van tervezve egy Giftun sziget, több kis kitérővel. Nagyon nem örülnék, ha a nehezen összehozott utam most csak a partról nézhetném.

Mi a véleményetek, mennyire veszélyes így úszkálni?

Köszönöm a segítségetek.

Üdv:

Margitta

Raha Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39850
sós víz
Előzmény: ElGreen (39849)
ElGreen Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39849

Engem műtöttek orrsövényferdüléssel és egy kis farigcsálással 2001 ben.

A fő probléma az volt hogy alergiás voltam és azt mondta a doki hogy amiatt van mert nem jut elég levegő at orrüregembe és emiatt "bepunnyad" és nem tisztul, ráadásul a garatmandula is rásegít az allergiámra.

A tükrözéskor felfedezték hogy a bal likamban van egy csont dudor ami szintén akadályozza a levegő utját. Ígyhát elmentem megműtettni, Szolnokon.

A mütét fél óra volt, nem volt egy leányállom de amilyen volt akkor és amilyen most az fényévnyi különbség. Én csak ajánléani tudom. DE!!!

Van egy apró kis dolog amit a faszi mondott nekem. Adott két orrlik. Csak akkor nem fog az orrod visszaferdülni évek alatt ha mind a kettő lik ugyan akkora lesz. Mertha az egyik kissebb akkor ott a levegővételkor a nyomáskülönbség miatt az orr arra mozdúl így idővel visszaferdül kissé. Nekem is visszaferdült...

Amit nálam csináltak:

1. Lidocain spray+Novocain csontba injekciózva.

2.Középen a 2 orrlikat elválasztó porcit kiszedték hogy jobban elférjenek.

3. a bal likamból egy 2 forintos területő és 3mm vastag csont darabot kivégtak szikével (nem volt jó érzés)

4. Garatmandulákat levágták de csak az egyiket tudták kivenni mert a másikat lenyeltem véletlenül :DD

5. Porcot visszarakták.

6. Tamponálták a két likat 15cm hosszú gézzel.

7. Ráraktak a tolószékre és visszatoltak az ágyba

Ezt követően még 2 napig voltam a korházba egyszer cseréltek tampont, és 2 napig vérzett az orrom gyengén. Ez augusztusban volt, januárban már egész jól éreztem a szagok 70% át.

Összeségében rémisztőnek tünhet de szerintem kurvára megérte. Azóta semmire sem vagyok allergiás csak az emberi hülyeségre. Se növény sem állat sem por.

Egy jó doki kell és türelem.

Ha meg kiegészítőterápiakánt aromaterápiát használsz akkor az sokat segíta a orrüreged tisztulásában.

Üdv:

EG a kezdőbéka

Előzmény: skoos (39839)
IanC Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39848

Ok, akkor hogy befejezzem a story-t a dive masterrol is. Szoval a holgy azontul hogy vegignapozta az egesz turat, nem igazan csinalt semmit. A vegen amikor mar majdnem mindenki visszaert a hajora felvetette, hogy ezert ennel sokkal tobb dolgot lehetett volna talalni. Tobben mondtak neki hogy ennyi volt lent.

Erre felvett egy Cressi freediving uszonyt (olyan 1.5 m-eset) maszkot meg pipat es beugrott a vizbe.

Fent lebegett a felszinen es gondolom meredten az aljat figyelte mert kozben a fejet lenyomta a feneket meg felhuzta ahogy tudta...Megint csak vizualis tipusoknak ezt ugy kell elkepzelni, hogy az egesz holgybol csak egy tanga meg egy pipa latszott...(Azert itt vigyaztam nehogy betut tevesszek...)

Mivel eppen csak le lehetett latni az aljara ezzel el volt egy darabig. Kozben felszivta meg gondolom bekarpingolta magat ( ha egyaltalan pipaval be lehet) mert utana eltunt, es nem jott fel, es nem jott fel...es valaki szolt a kapitannak hogy itt bizony baj lesz, de az oreg - aki eppen a lany helyett segitette ki az utolso buvarokat - felvallrol csak annyit mondott hogy ugyan mar, o meg fiatal, birja...

Nem akarok becsulgetni de 2 perchez kozelebb volt mint egyhez mikor feljott, igaz nem talalt semmit. Aztan megint kezdodott a lebeges es ujra eltunt es megint nagyon sokaig nem jott fel. Hozott viszont ket kovet ami elso ranezesre szettaposott mackosajtra hasonlitott (illetve ha valaki emlekszik ra mesesajtra mert hogy barna volt). Ja mondom magamban ilyeneket kellett volna keresni mert hogy ilyesmit en is lattam. Kiderult hogy ezek megkovesedett fogak amiket ecetben tokeletesen meg lehet tisztitani.

Aztan a holgynek volt meg egy merulese - ez az egesz egyebkent gondolom standard program lehetett - amit egyik buvartars megmert es hallkan kisse csalodottan mondta 1:17.

A holgy ezzel persze nem lenne apnea vilagbajnok de ugy erzem nincs mit szegyellnie.

(En komolyan soha nem apneaztam, de eltoltottem kozel 20 evet uszodakban leginkabb is a felszinen egy sarga labdat kergetve. Az 50 m-es medencet atuszom viz alatt, de csak egyszer es ez 45-50sec. Szoval a holgy valoszinuleg konnyeden uszik 100m-t viz alatt uszony nelkul. Persze ha valaki jobban ismeri az effele szamolgatast, majd kijavit...)

Mar a merules utan amikor du 3 ora korul hazafele autoztam (ez Mo-on 9 ora ilyenkor rakja le a felesegem a gyerekeket) mind minden este felhivtam oket hogy beszeljek az 5 eves fiammal, aki roton megkerdezte hogy mit csinalok. Mondom a tengerben buvarkodtam most megyek haza. Azt mondja: Hu akkor hozol nekem csigakat meg kagylot? - Mondom azt nem kisfiam, de balna bordat, csigolyat meg 40millio eves capafogat azt igen. Jo lesz? - Oooooo....Jo!

Egyebket nagyszeru elmeny a talalt kozel 30 fogat egy tablazat szerint rendezgetni. Annyira kulonboznek egymastol hogy konnyen meg lehet hatarozni milyen capa also vagy felso foga es hogy az adott capa mikor elt vagy letezik-e meg. Zsenialis!

Dive..Dive..Dive

Előzmény: NLQ (39838)
rags Creative Commons License 2007.07.24 0 0 39847
Olvtársak!

Ki van most lent Sharmban az Aquasharmnál magyar DM?

Köszi.

Eldőlt pénteken repülök egy kicsit hűsölni.

rags

szatti Creative Commons License 2007.07.23 0 0 39846
Az orrsovényferdülés telitalálat. Én is gondolkoztam már a műtéten, de több embertől is hallottam már rosszat, így nem mertem belevágni.

Azonban egy kérdés felmerül : Ha tényleg a ferdülés miatt gyullad be szerinted, akkor nekem miért nem gyullad be akkor, ha nem éri víz?? Merülhetek akár egy nap 3-at is, nem lesz semmi bajom vele, ha nem éri víz !! Most csak sznoriztam, ráadásul tengerben ( ami ugye sokkal kevésbé veszélyes a fülre mint egy tó) és már gondom van vele.
Előzmény: mikediver (39841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!