A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Ha Nyíregyházán nézted ki azt a K 1200-est, arról lebeszélnélek! Ismerem a gazdáját, azon már olyan vékony a festékréteg a sok pucolástól simogatástól, hogy a rétegvastagság-mérő már érzékelni sem tudja. Egyébként is el van kényeztetve az a vas, egyszer ázott meg életében, amikor eljött velem túrázni... :)))
Számitottam erre hogy ugyebár egy bmw-s csoportba megkérdezni mivel mindenki nyilván a sajátját dicséri de hát ugyebár az ember kimáshoz tudna fordulni nyilván azokhoz akik nap mint nap ezzel közlekednek
bmw-sek között megkérdezni, h a bmw motor milyen, az pont olyan, mint a japán motorosok között megkérdezni, h a japán milyen. a választ tudod. :)
mesélek egy konkrét sztorit. ősszel elmentünk négyen szlovákiába egy kis karikára. 2x bmw gs, egy bmw s1000r, és egy honda cbr1000rr. a cbr tulaj cserélt egy kb 20-30 km-es szakaszon az s1000r tulajával. hazajöttünk és elkezdett használt s1000r-eket nézni. kb 1 hónap múlva megvett egy szépet. a tulajról annyit, h nem egy elvakult márkafanatikus, de mégis mindig japán motorjai voltak, a bmw a próbáig hidegen hagyta (talán ez a jó szó rá.).
ha veszel bmw-t ne törődj másokkal, biztos kapsz majd hideget-meleget a haverjaidtól, de reagáld le viccesen. ne dicsérd nagyon a motorodat és főleg ne szóld le a többit (hiába egyértelműen jobb a tied egy konkrét másiknál), mert az majd csípi egyesek szemét, és azokból szoktak a viták lenni. ilyenkor húzzák elő érvek helyett, h nagy arcú bmw-s. :) na hajrá, kitartást a motoros haverjaidhoz. :)
Mint tegnap írtam én is GS vásárlás előtt állok, kicsit tartok a magas fenntartási költségektől, bár most megnyugtatott hogy a BMW is tud problémamentes lenni. Most olasz motorom van, 5 éves, ez tényleg 0 hibával üzemel már 3 éve mióta meg van, ezt szeretném lecserélni egy kb 10 éves GS-re és bízok benne hogy nem futok bele valami költséges hibába...
Önigazolást keresek hogy van értelme a cserének...
Tetszik a K1200s? Ha igen, akkor keresd meg a pénzedből elérhető legjobb állapotút, vidd el Eco-hoz, hogy rakja rendbe, és gyí... Idén nyáron az Alpokban konkrétan BMW mérgezést kaptunk, annyi volt. 10-ből 6-7 BMW a jobb helyeken.
nagyon sokat járok turázni ezért esne a választás egy K1200S-re nekem nagyon tetszik és akárhányszor elmegyek egy hosszabb turára mindig BMW-ket láttok ezért következtettek arra hogy nem lehet rossz motor és nagyon szeretném ha valaki el is mondaná nekem hogy igen ez nem egy rossz motor és nemindig azt hallgatni hogy '' Na majd a kardának ha lesz baja leszopod magad'' vagy ha az ABS beszarik!
Mindárt jönnek a BMW-t soha nem használó, általában, irigy trollok!
Leírják majd, hogy hol mennyi BMW-ét láttak lerobbanni úton útfélen. Küldenek majd képeket törött futóművekről, meg olajfolyásokról. De csak az önigazolás kell nekik, miért nem BMW-vel járnak. Pedig egyszerű a matek, általában nem engedhetik meg maguknak..
Nekem 2 GS a mérlegem kb,. 90.000KM, városban napi használatban, rozson-babon át, hegyek tetején. SOHA, SEMMI nem történt. Ennyi.
Azon ne lepődj meg, hogy ha BMW-re váltanál, akkor a japánt - és általában a NEM BMW-t - használók el fognak látni egy csomó "jó" tanáccsal, meg óva intéssel, hogy nehogy vegyél BMW-t, mert mind szar, az újak nem tudnak többel elmenni 10e km-nél, stb. És erre hoznak megalapozott bizonyítékokat is, mert hallottak valakiről, aki ismert valakit...stb.. Ez saját tapasztalat, én is japánról váltottam és én is voltam olyan hülye, hogy előre bejelentettem :D
Szóval szerintem ne aggódj. Ha még nem vetted meg, akkor figyelj oda hogy tényleg jó-e a gép, mielőtt megveszed, majd akik értenek hozzá, javasolnak szempontokat is remélhetően.
Sziasztok!!egy kis segitséget szeretnék kérni! nemsokára szeretném megvenni egy régi nagy álom motorom egy BMW K1200S-t de amikor ezt bejelentettem barátaimnak ismerösöknek akik Japán motorokat használnak nagyon sok negativ-ot kaptam,igazság szerint én ugy tudom ha egy BMW Karban van tartva az egy életre szol. Legalábbis van pár BMW-s ismerösöm akik már többszáz ezer KM-t nyomtak le és még semmi probléma nem volt mindig csak kisebb bajok jelentkeztek.Nekem mindig csak japán motorjaim voltak és most szeretnék egy K1200S-t ami nagyon a szivemhez nöt már. Ebben kérném a segitségeteket hogy akinek van vagy tud rola valami informáciot vane valami betegsége vagy mennyire jo választás lenne ez az kérem jeleze :) Remélem nem fogok csalodni és hogy nem egy rossz motort választok! Elöre is köszönöm mindenkinek!
Köszi Kroni. Legszívesebben el sem adnám az 1150-est mellőle. (Egy darabig biztosan) hiányozni fog a Wehrmacht-stílus, amit a levegős képvisel. Most azt látom, hogy egy high-tech csúcs gép ez az LC-de tudván, hogy három-négy 1150 GS kijön az árából... azt mondom nagyon jó ár-érték arányt képvisel a régi!
Köszönöm - és ami a formákat illeti, nagyon igazad van.
A régi lágy, harmonikus vonalai pontosan megfelelnek az egész motor karakterisztikájának is : a levegős bokszer lágyan brummog, ahogy vonul az úton, hozza az anyahajó-érzést. Nyugodt karakter, kimegyek-a-világból érzés. Imádnivaló.
Az új hektikus, már-már kusza vonalai is pont olyanok, mint az egész gép maga : egy felrobbanni kész bomba. Alig lehet vele épeszűen menni, ez a blokk egy sportmotorba való. Tegnap a német autópályán 140-nél hatodikban is akkrát tolt, amit utoljára sportmotoron tapasztaltam.
Grat én is Bálnt az új játékszerhez! Ahogy nézem a képet a garázsodról olyan szépen, tekintélyparancsolóan áll ott az 1150-es, egyáltalán nincs szégyenkeznivalója.. Én el se adnám a helyedben, megtartanám arra az esetre - persze ne legyen ilyen - ha az LC neadjisten szervízbe kerül. :)
Amúgy feltetted már a netre?! Ha igen küldd át mailen a linkjét, lehet tudok rá vevőt..
Tavasszal szeretnék venni és is GS-t, főleg 2006-7-es évjárat körül keresek, nézem itthon meg németországban is, ott vannak szép példányok. Ha valakinek lenne eladó jelezheti nekem.
Mindettől függetlenül így egymás melett látva nekem az öreg arca harmonikusabb. Az LC fizimiskája menő, modern, trendi, de ahogy nézi az ember, nem tud megnyugodni a tekintet a sok él, letörés, sarok végett.
Előrehoztam a Karácsonyt, vettem egy GS LC-t. Beadtam a derekam... 2015/04 első magyar tulajtól, szerviztörténet, stb. Mindhárom extra csomag (túra, komfort, dynamic) plusz bukócső, kulcsnélküli indítás, kieg. fényszóró, váltóasszisztens, 3 db Vario doboz, Navigator V gps.
A garázsban most az egy négyzetméterre jutó GS-ek száma kezdi közelíteni az ideálisat! :) A képen szereplő 1150 GS-em ezért eladó, sok extrával.
Gyuri - szólj hogy mikor jönnél Garmin 660 navit belepróbálni!
Próbálkozott már valaki a fórumozók közül a régebbi gépek (65-80-100) idomzatának javításával? A tapasztalatok érdekelnének, találtam már ezzel foglalkozó manufaktúrákat, de a személyes tapasztalat érdekelne, ha lenne! Anyaghiány nincs, induló repedés igen.
Tapasztalatból mondom, hogy pl. Ausztriában minden második eladott motor sorsa, hogy azért van, hogy egy ilyen is legyen. A jelenlegi motorom 13.000 km-el vettem 8 évesen. 5 évet állt, rendszám sem volt rajt.
Egyik kollégám vett a lányának "érettségi ajándéknak" egy pár éves , tényleg pár ezer kilométert futott off. cruiser 800 -as motort. Igaz a leánynak még nem lehet korlátlan jogsija, de amíg levizsgázik (hat), majd addig apu használja gépet, úgyis régi vágya volt egy ilyen motor . Ez volt 6 éve. Közben vettek egy családi házat, felújították, se idő, se pénz :-( A leány nem motorozik, nem vizsgázott le korlátlanból, de apu se. Volt olyan év, amikor be sem volt indítva a gép. Az idén kétszer ment vele...
Hát így lehet 10 000 km-t futott tíz éves motort venni, ha egyszer eladó lesz.
Ilyen lehet a motoros cölibátus, venni egy áhított motort, nem kis pénzért és minden nap csak a festéke kopik a sok simogatástól, de nem susoghat a szél a fül mellett, hiszen kopik a gép.
Sziasztok!1100RT-re tennék fel GPS-t. Bizonyára vannak sokan akik túl vannak ezen a dolgon, tőlük kérnék segítséget. Hogyan alkották meg a tartót, hova rögzítették? Természetesen roncsolás mentes variációk jöhetnek csak szóba!
Hogy pörögjön a butik Eladnám néhányszor használt Garmin 660 Zümo navimat.
A készüléket újonnan vásároltam, minden autós és motoros tartozékkal, ingyenes Európa térkép frissítés valamint egy Touratech zárható motoros tartó konzol is jár hozzá.
Festett, Standox + a lakkja. Gondolkodtam egy darabig melyik legyen, a gyári RAL szín, vagy a képeken látható. A gyári RAL szín ehhez képest sokkal világosabb, de az eredeti kék idom fényezéshez ( BMW 775 ) ez - szerintem - sokkal elegánsabb lesz. Továbbá a gyári selyemfényű felület helyét átveszi a magasfényű lakk.
Nagyon szeretem, ha minden részén látszódik a tisztaság, és fénylik mint Salamoné... :)
Ettől eltekintve ( és néhány apróságtól ) minden olyan lesz mint amikor lejött a gyártó sorról, a kormánykapcsolók piktogramjaitól az ABS információs matricáig bezárólag... stb... stb...
Őket nem ismerem, de mi most készülünk idén kb a 8. auditra. Szinte már csak azt nem tartjuk nyilván, hogy a festő kolléga 3-at, vagy 4-et kevert a festéken, mielőtt a bödönbe öntötte.
felhívtam a suzuki magyarországot, mert amelyik márkakereskedésnél vettem az új motoromat, az lekerült a dealerek listájáról a suzuki . hu honlapon (egy ismerős hívta fel rá figyelmem). tehát telefon: nem adhat tájékoztatást arról, h xy kereskedővel mi van. mondtam, h voltam, bent a szalonban és nem tűnt úgy mintha bármi is változott volna. új motorok sorakoztak, szerviz üzemelt, minden olyan volt, mint amikor a motoromat vettem. nem adhat tájékoztatást. kérdés: vihetem oda a motoromat időszakos, garanciális javításra, a garanciát nem vesztem el? válasz: nem tudja. ennyi, itt abbahagytuk a beszélgetést. a motort fél éves korában eladtam, vettem egy jó kis "öreg" bmw-t.
Ez nem nagy ügy. Minden valamire való iso minősítéssel rendelkező gyártó cégnél követelmény a visszakövethetőség. Én is meg tudom mondani, hogy több évvel ezelőtt gyártott termékünket melyik hegesztő készítette.
Pár napja volt téma a nyomaték kulcs és annak pontossága.
Tegnap gyárlátogatáson voltam a kecskeméti Mercedes gyárban. A szerelő sor mellett szóba elegyedtem egy szervizes kocsi (mozgatható asztal, monitor stb) mellett álldogáló fickóval. Kiderült ő hitelesíti-ellenőrzi a nyomaték kulcsokat a a szerelő soron. HETENTE minden egyes szerszámot hitelesítenek az egész gyárban. Mindent dokumentálnak. X év múlva is meg tudják mondani ki húzta meg az adott csavart az adott autón!!!!
Olaj ügyi kérdésem a sporttársak felé, nem az évről évre felbukkanó tél-esti unalom felszámolására irányult, hanem az általunk korábban tárgyaltak indokolják.
Nem volt vita. Zsifi megint túltolta. :) Nem vette figyelembe, hogy a boxernél már le vannak buktatva a hengerek, hogy könnyebb legyen hozzáférni. :))))
wallisban egy boxerre a szelephézag ell./áll. kb. 8000 ft
pl a honda dreamben (ha még 8000 az óradíjuk), akkor 40000 ft az ellenőrzés, ha állítani nem kell. állítással plusz idő és pénz és oda kell anyag (lapkák)
A magasabb fokozatok sem siklanak be vaj puhán. Hajszálnyit javít a helyzeten, a kuplung kar távolabbra (kijjebb) állítása.
Váltó asszisztenssel viszont sokkal jobb, de én fölfelé azt általában csak 3.-tól használom, lefelé akár 1-esig is. Szóval sztem LC-hez jó választás a váltó asszisztens.
Tapasztaljátok, hogy a váltó hangos, csattanva veszi jellemzően az alacsonyabb sebességfokozatokat? Olvastam hozzászólásokat, hogy "ez ilyen" de olyat is, hogy a tulaj ütötte az asztalt garanciában, aztán kuplungot cseréltek neki, mire elcsendesedett. Mármint a váltó.
Hm... tény, hogy a vásárlás utáni rendberakás óta a legkomolyabb szervizmunkák a láncmosás, a kiegészítő lámpa felszerelése, a bukócső felszerelése volt. ~10e km alatt. Bömössel sincs több gond, ha egyszer rendbe van rakva.
Unatkozol? Nem ad munkát a japán vas? Csak tankolni kell bele és a világ végére is elvisz? Szerelgetnél, javítgatnál újra, mint a szép MZ-s időkben? ;-)
A kabát/nadrág méretét elírtam, ezért álljon itt helyesen az ajánlatom:
Rallye Pro 3 kabát, nadrág (szürke, kék, piros) 58-as,
Santiago GTX csizma 43-as,
Rallye 3 kesztyű 11/11 1/2-es,
Atlantis 3 kesztyű 10/10 1/2-es,
Schubert C3 antrazit 60/61-es + SRC System,
BMW nadrágtartó,
BMW gerincprotektor.
Mindegyik keveset használt, megkímélt állapotú. A személyes átvétel híve vagyok, leginkább Debrecenben. Árban a bolti ár felére gondoltam, kérésre képet küldök. Érdeklődni: tkom2067öt69
Nem tudom. Eddig egyszer fizettem gyorshajtásért, akkor is autóval voltam, 30-as zónában. Elvileg +10-20km/ó-ért nem szólnak, vagy 15-35 Euróból megúszod.
Először kivitettem a motort Párisba, én repültem, azután egy Bretagne-ig elmotoroztam, utána haza a hegyeken át. Egy hét tömény élvezet, csak ki bisz-basz utakon, hágókon mentünk. Ha nem Párisból indultunk volna 2 hét kell, annyi időnk nem volt. A motort kivitték egy százasért Bp-ről.
Másodszorra egy seggre Bp-Grenoble, csak autópálya, egyedül. Hajnali indulás, délután 4kor már a medencében áztam.. Alig 1.300 km, a tempó, nos őszintén, khmmm.. hát 160-180. (de csak a német autópályákon .)) Utána 3 nap alatt haza, hágó, hegy, 2-3 számjegyű úton.
Harmadszorra, cimborával, Viano kisbusz, utánfutón a motorok, kényelem, duma, váltott vezetés az autópályán. 3 nap motorozás, utána haza.
Ha van idő, akkor motor kis utakon, ha nincs alternatív megoldás kell. Én utálok autópályázni.
Apropó Ausztria. Osztrák főúton meddig tart a tolerancia gyorshajtás ügyben? Vagy tudod-e esetleg, hogy milyen bírság van 120-130-140kmh esetén főúton?
Ebben igazad van, hogy vannak főutak, ahol lehet haladni, és amik elkerülik a városokat. De azok a jó helyeket is elkerülik.
Elmenni az SS49-en úgy, hogy kihagyom a Sella-kört? :) Vagy a 100-as főúton úgy, hogy nem megyek fel a Glocknerre? No way. Esetleg a 107-es úton haladok,
és nem gurulok le a 15 perces határnál? Isten őrizzen. :)
Hajnalban elindulok egy dobozos kisteherrel, eszik 8-9 litert, este megérkezem a csigazabálókhoz, kitolom a motort, ott motorozom 5 napot, majd utolsó nap hajnalban visszatolom és hazavezetek.
1 nap autóval olcsóbb, mint 2 nap motorral, ez biztos. Még autópálya díjakkal is. És kipihenten, új gumival nyomatom a francia alpokat.
Ezért írtam, hogy én szerencsés vagyok, van dobozosom, nem kell bérelni, mert akkor már drága ez a megoldás.
Arról volt szó, hogy el lehet e jutni Franciaországba lábon, relatív magasabb átlagsebességgel, de mégsem autópályán. Ausztriát bejártam keresztül kasul, de azt kell mondjam, hogy igen lehet. Rengeteg olyan föút van, amin nagyon kellemesen lehet haladni kelet-nyugat irányba. Egyik-másik egész ismert is, mert vannak izgalmas részei is, pl a 69-es,94, 95, 106, 100, 111, stb. gyakorlatilag végig 100-as megengedett, néha pár 60-as, 70-es korlátozással. Szépen elkerülik a lakott területeket, de a táj szép és vannak azért kanyarok is. Ilyen az olasz SS49, SS12, SS42 is. Persze, lassabb mint az autópálya, de én biztosan nem mennék két napig pályán, ha megtehető a táv a nélkül is.
"Kevés pénz? Nem értem, hogy ha nem akarok ennyit motoron ülni, ahhoz hogy jön a pénz."
Úgy, hogy földrajzilag Franciaország messze van. Vagy sokat ülsz a motoron, vagy viteted a motorod. Az egész francia meg Kalasnyikov elvtártól jött és ö írta, hogy a Francia kalandra egy hete és ezer eurója lenne. Minden együtt nem megy. Beleférjen az egy hétbe, ne kelljen sokat motoron ülni, pénz is elég legyen...
Kevés pénz? Nem értem, hogy ha nem akarok ennyit motoron ülni, ahhoz hogy jön a pénz.
És ki mondta, hogy nem akarok a motorra ülni egyáltalán? Ki keresett szállítmányozó céget? Úgy kezdtem, hogy szerencsés vagyok, van dobozos teherautóm.
De szerintem nem ment át, mit akartam mondani, ne fárasszuk egymást faszságokkal. Te úgy motorozol, és neked attóljó, én így, és nekem ettől jó. Ennyi.
és az sok? :) a (svájci) Alpokban ~10ig világos van.
anno futár koromban minden pénteken úgy volt, hogy 6:30tol 17ig az 500/600assal mentem csomagfutárkodni, 17:30tól meg a 125össel hordtam a pizzát 22-23-24h-ig szükség szerint. A csomagot egész Angliába hordtam, a pizzát csak London pár négyzetkm-es részébe. Ahhoz képest élvezetből motorozni nem téma.
Közeledvén a Karácsony, hátha valakit érdekelnének az alábbiak:
Rallye Pro 3 kabát, nadrág (szürke, kék, piros) 56-os,
Santiago GTX csizma 43-as,
Rallye 3 kesztyű 11/11 1/2-es,
Atlantis 3 kesztyű 10/10 1/2-es,
Schubert C3 antrazit 60/61-es + SRC System,
BMW nadrágtartó,
BMW gerincprotektor.
Mindegyik keveset használt, megkímélt állapotú. A személyes átvétel híve vagyok, leginkább Debrecenben. Árban a bolti ár felére gondoltam, kérésre képet küldök. Érdeklődni: tkom2067öt69
Az 50-es átlag nem mindennapi túrákon jön csak ki. Ahhoz kanyar kell kanyar hátán. Ha valaki nem szeretne ennyit motoron ülni, az ne akarja kevés pénzből bejárni Franciaországot egy hét alatt...
És itt nem is a távolságon van a hangsúly, mert sok pénzből oda juttatod a motorod, ahova akarod. Akár rá se, kell ülnöd, ha az gond..
Teljesen más amikor kiválasztod a legkanyargósabb, legmagasabbra felmenő utakat, meg amikor sima országúton el akarsz menni Franciaországba, úgy hogy élvezetesebb legyen mint az autópálya. 50-es átlag nagyjából minden túrán megvan, ami aszfaltúton vezet. Vagyis 12 óra, minimum 600 km.
Én a hegyekben lakom. És szinte mindig minimum 600-at megyek. Nyáron hosszúak a nappalok.. Az idei leghosszabb 851 km volt. Igaz ahhoz el kellett tévedni és már sötétbe értem haza és nem is volt igazán hegyvidéki, csak részben..
Nem értem, mi lehet kellemetlen hosszába átszelni az Alpokot Franciaországig, de nem vagyunk egyformák. Én szeretek motorozni. Csak autópályán ne kelljen menni.
"esetleg beomlás miatt lezárt határ (2016. július, osztrák-olasz kis határ)." - Akkor már ezt is tudom, hogy miért nem tudott haver átmenni a Nassfelden...
Hasonlóképp. Simán felkötöm az utánfutóra a mocit, aztán valahol a hegyekben letáborozok. Persze így azért okosan kell szervezni a látnivalókat, hogy csillagtúrába a lehető legtöbb látnivaló beférjen. Sokan le "papírmotoroznak" emiatt. Én meg röhögök, mikor hazafelé az autópályapihenőben a 40 fokban kiveszem a csomagtartóból, a hűtőtáskából a dinnyét, és rövidgatya-pólóban jóízűen falatozok. A bőrruhában szénné izzadt motoros csapat meg áll az üdítősautomata előtt a sorban... :-)
A másik, ami a motorcipelés mellett szól, hogy az Alpok front utáni 1-2 napban a legszebb, amikor legtisztább a levegő. Az utóbbi 3 évben mindig sikerült úgy menni, hogy esőben mentünk, és a másnap reggeli motoros indulásra elvonult a front. Hétágra sütő napban tudtunk végig motorozni. Ha itthon motorral megvárom, míg eláll az eső (ami általában onnan jön erre) akkor a minimum, hogy az első 1-2 legtisztább napról lemaradok, a ráadás meg, hogy pont ott fogok találkozni a következő fronttal, és elázok motorozás közben.
Ugyanakkor minden tiszteletem azoké, akik fogják a motyót, és elindulnak 2 keréken egy többezer km-es túrára. Mindenkinek más a fontos a motorozásban, és ez így jó.
65-ös átlag, 700km, az 11 óra folyamatos motorozás. Ehhez jön még a 2-3 óra evésre, tehát 13-14 óra motorozás egy nap. Vagyis ha reggel 7kor indultok (amihez legkésőbb 6kor kelni kell), este 8-9-ig húzzátok a gázt, ami baromi fárasztó még egyenes úton is, nemhogy folyamatos kanyargásban. Este zuhany, vacsi, ágyba zuhanás? Se sör, se szex? :) Öregszem biztos, de nekem ez sok.
55-60-esetleg max 65kmh guruló átlaggal szoktunk motorozni, plusz kb 2-3óra evésekre, tankolásokra, cigizésekre. nekünk 700-800km egy nap, ha belendülünk. Persze ezek egynaposak, nem minden nap, de nem ördögtől való....
Ha Te a hegyekben napi 500km-nél többet képes vagy haladni, akkor gratula, mert már 3-400 is kemény dió. Plusz a nyári forgalom sem semmi néhol, valamint nézelődni
is szeretek, ha szép helyeken járok. És a police is tud fájni, ha nagyon siecccc.
A francia alpokba eljutni így minimum 2 nap, de akkor rohadt fárasztó. Vissza 2 nap. Marad 3 napom,
amiből egyben tötyi-lötyi napot kell tartani, hogy pihenni is tudjon az emberfia.
De 1200km a francia alpok, számold ki.
Hát ez nekem nem tűnik kellemesnek. De ez én vagyok, öreg is, meg nyafogós is. És még este inni is szeretek, így ha nekem este 6 után gázt kell húzni és nem a sört/bort lefele,
Célzottan akkor is elérsz a francia Alpokba, ha nem mész autópályán, nem koptatod kockásra a gumid és nem pazarolsz el plusz egy tank benzint. Cserébe még az oda utat is élvezed. De persze te tudod....Én nem megyek autópályán, mert semmi nincs ami azt a szenvedést, unalmat kárpótolja....
Most nem azért, de miért kellene autopilot bármit is koptatnod? Átérsz Ausztriába vagy Szlovéniába és máris a hegyek között vagy..Nem a cél a fontos, hanem maga az út...
Én, ha célzottan oda mennék, akkor (szerencsés vagyok, van otthon) bedobnám hajnalban a dobozos teherautóba a motort, és irány a francia alpok. 1300-1400km egy nap alatt egy 120-130-as utazó tempóval kényelmesen megvan, este ott vagyok, és nem az autópályán kockázom el a gumimat, a többiről nem is beszélve.
Persze, ha van 2 hét, és 4 nap oda, 4 nap vissza, akkor csavargás motorral ezerrel mindenféle undorító hegyvidéken és no autópálya. :)
Köszönöm mindenkinek! Természetesen úgy van ahogy Mlas írta. 1000€ az a nettó költség, és nem szentírás. Nem számolom bele a gimikat, a szervizt, és az indulás előtti telitankot se. :)) Sajna egy hétnél nem nagyon fér bele több. :( Úgy számoltam, hogy két nap alatt oda lehet érni. + 2 nap vissza, az 4. Akkor marad 3 nap tekeregni. Az Alpenmasters sokszor van azon a környéken. Valami hasonló lenne jó a 3 nap alatt.
Franciaország messze van, egy hét meg 7 nap. 7x500km= 3500km, 7x600= 4200. Mindezt gondolom kanyargós úton. nekem kis 600-as motoron, fostorogva bírnak a gumik 10.000-et. Egy ilyen túrára el sem indulnák félig használt gumival, mert simán megehet egy újat is.
Na igen. Ha kicsit belefeledkezik az ember a Dolomitokba, akkor 4-5 napig nem keveredik ki onnan... Francia Alpokból a Genf-i tótól Monaco-ig szintén legalább 4-5 nap. Az út innen a Dolomitokig, meg a Dolomitoktól a francia részig megint 4-5 nap.
Szlovén-Osztrák, Olasz-Osztrák, Olasz-Svájci, Olasz-Francia határok 50-80 km-es közelében menj cikk-cakkban, le Monaco-ig. A nagy Alpok utak jó része benne lesz. Keress rá youtubon Cobranco videoira. Elég jól bejárta az Alpokot, és jól bemutatja az útvonalakat.
OK, de szerviz ciklust beleszámolni a túrába... gondolom, nem a franciáknál akarja lecserélni az olajat, mikor a számláló eléri a 6000,00 km-t.
Gumi kopik, szerviz is kell, de ha ezeket beleveszed a költségbe, akkor ennyi erővel a motor vételárát is be kéne... igen, tudom, ezek beletartoznak, de akkor is.
Én pl. úgy állok ehhez, hogy (általam) 100%-osnak tartott motor adott, és ezzel elindulok, onnan kattog a költség - mivel a motort akkor is rendben tartom, ha nem megyek sehova :))
A pénz az nagyon határeset..ha lábon mész akkor legalább 4500 km..az már 400 Euro felett van..naponta 50 a szállás kaja..lehet kevesebb is, ha nem vagy az igények rabja..))
Jó hát mindenki csak a saját fejével tud gondolkozni :) én 4-5-6ezrenként cserélek olajat, és gumifajtától/motorozás helyétől/stílusától függően 3-10e közt gumit. A francia aszfalt nagyon érdes, nagyszemcséjű zabálja a gumit. Szerintem érdemes számolni vele, és jobb kellemesen meglepődni, hogy "van még rajta"
A pénz határeset. Igényektől függően nyilván, de beleszámolva egy szervizciklust, meg jóformán egy szett gumit, meg 30-50eur éjszakánként, meg 10-25eur/étkezés, plusz 4-5-6ezer km motorozás benzinköltsége....
A másik meg hogy olyan kevés ott töltött időért nem biztos, hogy mennék ennyit, én javasolnék titkos tippnek az idő rövidsége okán egy Dolomitok túrát, vagy a francia-Alpokra szánj rá 10-12napot ha teheted.
Először csak motoros fóka, utána már saláta mosás, majd húspogácsa sütés. ;) Egyszer csak az eladó térben találja magát a dolgozó, csini ruhában, és pikk-pakk megengedheti magának az éves olajcserét, akár még szűrővel is. :)
Sztem, ha valaki még a motoros fóka stádiumban tart, nem érdemes haragudnia azokra, akik már bucit árulnak, mert azzal csak azt kockáztatja, hogy örökre ott ragad a konyhakövön. Sztem!
Van Rt tanktáskám meg gyári belső táskám meg sok javítható karosszéria alkatrészem. Meg van k 1300-hoz hátsó EZA-s komplett rugóstagom belső táskák stb. is.
értem ha 60 literes hordóba veszed az olajat ki jöhet ennyiből a szűrő milyen volt mahle man?? de a 100 ezer alatt vannak még költségek !!! És a szervíz vagy ECO költségeit értettem pl egy átvizsgálas uj motor vétel átnézés:::??? nálatok ez HORROR!!!!!
Sok mindent megosztottam veletek pl kuplung 10EZER ft alatt volt nem hittetek benne új kuplungal indultam AFRIKÁBA semmi baja azóta se akkor azt állítottam többet bír mint a gyári / gondolom olvastad / most 3Xannyit bír de a motor 1 mill km nem fog bírni.... sok hozzászólásom volt OLVASS VISSZA volt egy kardán javítás is egyik barátomnak az ISTEN csinálta nem írtam nevet csak egy akkora gány munkát kaptunk hogy örökre megjegyezte a dunántúl !!!
De KOMOLYAN gondoltam !!! Én TÖBB mint 100EZER KM csavartam A BMW-be kb annyi pénzből mint nektek 1 olajcsere !!!! de nem ez a válasz kitérés töled????
Jó pár éve, egyik télen, öt akksit bevittem a jó melegbe, és egy csepptöltővel, rotálva töltögettem őket. Az ötből egy tavasszal meg sem nyekkentette az önindítót, egy másik meg csak annyira, amitől a motor nem indult el. Mind a kettő kuka.
Most inkább kint hagyom és ott töltögetem őket. Azóta ilyen, állásból adódó akksi gond nem fordult elő. Amelyik meghalt, az mindig szezonban halt meg.
Na tőled köszönöm a kérdőjelet a végén ! Volt ilyen olvasatok utána márt akkor fel akartam hozni amikor ECO felvágott valami szűrőt pár éve és a hiflót fikázta meg hogy csak ez forgott el leszedéskor / a ház és a menet/ volt ilyen nem sokáig de hivatalos beszállító volt egy darabig !!!!!
Mit tudom en, talan mert megtehettyuk? Vagy ez a dilink? En is 5000-kent cserelem a motorolajat, a valtoban es szoghajtasban meg 10-kent. Ja, es gyari szuroket is hasznalok, akkora sznob vagyok. :))) Te lehet, h cigire tobbet koltesz, mint en ezekre. Vagy valami masra. Mit zavar teged ez a dolog?
Tényeket írtam számokkal levezetve! Én olcsó akksit használok de a motor télen is fűtött egyenlő hőmérsékletű garázsba áll !!!Itt csak az akksiról beszélünk de a hideg másnak is árt ám!!! Itt olvasom nem várom meg az olajcserét hamarabb cselélem.. minek ??? a nyomaték kulcs volt olyan 4-5 éve használom azt hitelesíteni is kell!! nemcsak megvenni a "JOBB" minőségűt és igen is van tűréshatár nem csak a pontos érték!!!
Na veszel egy JÓ akksit meg egy jó töltőt hozzá ???? akkai 20 töltő 25 EZER =45 EZER jó a motor eldől nem folyik ki a sav ..stb de ha eldől a motorba több kár van mint az akksi ára!!!a 35 eurós savas akksi ha csak 5 évet bír is 4x5 20 év és soka nem terveznek annyira !!!
Gyerekek nekem ÖREGEBB bmw- van és télen se hagyom fűtetlen garázsba amiket itt olvasok annyit költötök a motorotokra mint én 100-EZET km alatt nem tettem ! AKKSI Louis 35 euró 6 évet bírt márt a másodikat nyüvöm télen nem töltöm 1 év egyszer ránézek ha nem indít 5-6 évenként újat ennyi!
Tudom. Mondjuk azt, hogy ez a fellelési àllapot. ;) Pàr nappal a képek készülte elött vettem, igen kevés pénzért, tudvàn, hogy lesz vele némi melo, kezdve az akksicserével... aztàn jött a többi.
Eko, csak annyi lett volna a kérdés, hogy Te mint nagyon tapasztalt motor szerelő találkoztál e már olyannal mondjuk a BMW motoroknál amiket profi módon ismersz, hogy egy kötőelem meghúzásához nem egy bizonyos nyomaték értéket vagy szöget adnak meg hanem egy tól-ig nyomaték értéket határoznak meg. Mint például lejjebb a többiek bemásoltak és ott ezeket láthatod. Én most megint végigbogarásztam a javítási könyveimet, de nem találtam ilyet és számomra ez új. Szakmailag sem értem a dolgot. Hogyan lehet egy kötőelemnek tól-ig meghatározott meghúzási nyomatéka. Így is jó meg úgy is jó ? Én ezt szakmailag nem értem és szeretném megérteni. Légyszíves taníts. Köszi.
Igen, tudom, de itt akkucsere volt, a töltö csak azért volt ràtéve, hogy csere közben ne szakadjon meg az àramellàtàsa és ne nullàzodjon a napiszàmlàlo. Az Optimate-et egyébként odaadtam az 1100-hez mikor eladtam, aztàn vettem egy CTEK-et.
Valóban ez a jó megoldás, az R80-ból ki is szedem pikk-pakk, de az 1100RT tényleg vacak meló és ha nem kell nem bontok, ráadásul hátha lesz még egy napos hétvége!
Ctek töltőt szándékozik hozni a Jézuska, de nem tud dönteni, MXS 3.8 legyen vagy MXS 5.0? Árkülönbség szinte nincs a kettő között, ám az előbbin kihangsúlyozza, hogy van téli karbantartó üzemmód és főként emiatt kell a töltő, mivel a nem fűtött garázs a téli szállása a motornak. Szóval mit javasoltok?
A csavar, amit beken, az határozza meg a csapágy előfeszítését. Azt kell 7Nm (egyesek szerint 15Nm*) értékkel becsavarni, és utána kívül feltenni a kontra anyát.
Persze ki is cserélhette volna a 2db csapágyat, ha hézaggal járt, biztosan be vannak verődve, de úgy ítélte meg, ha beállítja a hézagot (pontosabban "kiveszi" a hézagot) azaz előfeszíti a csapágyat, jó lesz még az :))
*usák fórumon láttam 15-öt. Nekem ott már ropogott, viszont 7-nél még nem éreztem a "húzást" rajta, nálam 10 lett a jó)
Szöghajtásban olaj van, nem? Nálam a csereintervallum 20e, de 10-nél is cseréltettem, 3dl olaj, azon ne múljon. Nálad lehet, hogy más, de nem hinném, hogy zsír lenne benne.
Sztem kissé túllihegik a T. Felhasználók ezt a nyomaték-dolgot :)) Nyilván nem állítom, hogy nyomi kulcs nélkül is ugyanolyan pontosan lehet dolgozni, de mikor már %-on lovagolás van, akkor... meg az a szemlélet sem a sajátom, hogy csak a 100 eFt-s kulccsal lehet meghúzni a kereket, mert a 20 eFt-os pontatlan :))
ui:
"Hobbi szerelésre egyébként bizonyára elég a Beta szint" - ez a mondatod nekem, mint hobbi szerelőnek nagyon teccett :DDD (100 eFt egy Beta kar) meg bizonyára ha olvasta egy Beta területi képviselő, neki is :))
A service manual-ban igen a névleges értéket adják meg, amire a szerelő állítja a nyomatékkulcsát. De a kulcsoknak is van pontosság toleranciája, pl. +/- 4%, amivel a gyár tisztában van.
A gumiszervizben használt "légkulcsok" pedig ún. ütve-csavarozók (impact driver-ek), amik kontrollálatlanul, ütés-szerűen adják le a nyomatékukat, ami lényegesen nagyobb is lehet, mint pl. az autó kerékcsavarjának szükséges pl. 110 Nm. Egy sima kézi impact driver is okozhat akár 500 Nm-es "ütéseket", amivel ha hosszasan terhelsz egy csavarfejet, le is szakíthatja azt.
Olaj- és gázipar számára gyártó üzemben dolgozom. A szereldében használunk százszám nyomatékkulcsokat 20...1600 Nm tartományban. Minden előírt nyomatékértéknek van toleranciája, az általad említett "pontos fix értékek" a nominális (névleges) értékek, de ehhez tartozik tolerancia, gyakran plusz/mínusz x százalék. A kézi lekattanós nyomatékkulcsokat időszakosan kalibráltatjuk, a levegős (impulzus) csavarbehajtók esetében pedig az azt validáló transducert. (pl. Norbar TTT).
Hobbi szerelésre egyébként bizonyára elég a Beta szint, iparba nekünk kevés (tapasztalat hogy egyszerűen széthullanak), ennél hardcore-abb kell, pl. Norbar Industrial.
Itt van egy beszkennelt fél oldal az ősrégi kis Honda CBX 125 japán belpiacos gépem eredeti service manualjából (hengerfej csavarjai éppen), pirossal bekereteztem a nyomatékokat - még kg*m-ben van megadva, de Nm-re átszámolható. Mindenütt, a jármű összes csavarjánál től-ig értékek vannak megadva, nem csak itt.
Zsifi félreértetted amit írtam. Pontosan ez a lényeg, hogy a Japán motoroknál is nagyon precíz nyomaték értékek vannak előírva és ha nem tartod be sok esetben hatalmas károkat okozhatsz vele, mert annyira vékonyak az anyagvastagságok. Viszont ezek nem tól-ig értékek. Hanem pontos fix értékek. Ezért érdekel ennyire mert még nem találkoztam ilyen megadott tól-ig értékkel.
Nekem is volt ilyen nyomaték kulcsom,kétszer cseréltettem garanciában,aztán ment a háztól! A problémám nekem is mindkettővel ugyanaz volt,hol kattant hol nem.
Tapasztalatom vele,hogy eléggé "határozatlan" a lekattanása (nem tudom máshogy megfogalmazni),pl.több csavart ha egyforma nyomatékra kell húzni olyan mintha egyiknél előbb kattan le,a másiknál meg később.
Pedig kifejezetten jó minőségűek a KING-TONY szerszámok!Ezt nem értem miért ilyen gagyi?
A hobbi kulcs fél út a profi szerszám, és a semmi közt szerintem. A hobbi kulcsok közül ez a king tony meg talán a jobbak/használhatóbbak közül való. Legalábbis, ha az árát is figyelembe vesszük. A nagyobbikat már 5-6 éve használom, eddig nem volt gond miatta. Inkább autók motorjainál, és fékjeinél, meg veteránoknál használtam. A kisebbiket csak kb. 1 éve vettem, azzal még kevesebb a tapasztalat. Céges beta kulcsokhoz hasonlítottam, a tartomány közepén elég jól közelítették a beta pontosságát. Tartomány két széle felé haladva, ahogy írtam alább, romlott a pontosságuk.
Másrészt szerintem jóval nagyobb szórást ad az a csavarerőkben, hogy új csavar - használt csavar, vagy új alátét - használt alátét, tiszta menet - olajozott menet, hibátlan csavarfej, és felfekvőfelület, vagy nem annyira hibátlan.
Természetesen a "hivatásos" oldalról igazad van, és profi szerszám az igazi. Az azzal elvégzett munkára lehet csak garanciát vállalni.
Itt sem a kerékcsavarokra gondoltam. Mert ha nagyon engedékenyek vagyunk, akkor oda nem kell olyan szigorúan venni, hogy ne legyen elég egy Tamás király, vagy János út kulcs (amúgy tajvani §&@*ok)
Viszont ahol csapágy elöfeszítést kell beállítani, vagy fokra húzni csavart, ott nem értem, hogy mivel jobb, mint a semmi.
Hobbi használatra szerintem elfogadható a pontosságuk. Van egy 5-25 Nm-es, és egy 20-110 Nm-es. Ezekkel kb. le lehet fedni azt a tartományt, amit saját műhelyben szerelünk legtöbben. Mindkét kulcs a tartományának közepén a legpontosabb. Felfelé haladva kevesebbet téved, lefelé haladva inkább elmegy saccolós irányba.
A lidlis 5000 Ft-os kulcsok, ahogy írva is volt, laikusnak, kerékcseréhez valók, kb. besaccolni a 100 Nm-t.
Lehet komolyabb, pontosabb kulcsokat is venni, de árban ezek a king tony árának többszörösei. Hobbi használatra szerintem feleslegesek. Műhelyben, rendszeresen használva hozzák csak vissza árukat.
A king tony-nál figyelj a vásárlásnál arra, hogy van 1 irányú, és 2 irányú változata is. Ha játszik pl. izzítógyertya csere is, akkor a nyitás irány is fontos lehet. (racsnit mindegyiken át lehet kapcsolni mindkét irányba, de van, amelyik csak egyik oldalra méri a nyomatékot)
Az őrület csak Athénra korlátozódik, itt nagyon erős forgalom, de hát egy 4 milliós városban vagyunk, minden 5. Jármű motor vagy robesz, nem szarral gurítanak, olyan muzsika (hangzavar) van a nyitott dobok miatt, csodálom hogy nem szigorítottak még.
Városon kívül minden lelassul, megritkul, lenyugszik, jövőre ide jövünk túrázni, de Athént kikerülöm, a tengerparti utak szépek, most szeonon kívül a 19 C tökéletes lenne, majd jövőre!
En mashogy eltem meg. Oktoberben voltam a Pelion felszigeten mezenguzzal. Lenduletesen toljak arrafele a nepek autokkal es motorokkal is (legtobb motoroson nem volt sisak, nagymotorosokon sem, sot nehanyon meg rendszam sem), megsem volt semmi necces 1 het alatt. Senki nem elozott szembe, vagy jott at kanyarban a savomba, vagy szoritott le, jott ki elem, stb. Sokkal kiszamithatobban vezetnek, mint itthon. Nem totymorognek, egy ideig en voltam az akadaly a motorommal, aztan beilleszkedtem. :) Erre alig volt forgalom a telepuleseken kivul es annyira kanyargosak az utak, h kb 30 kmh atlagot lehet menni. Nincs is ertelme nagymotorral idejonni, boven eleg egy berelt 125-os robesz.
Azt hittem nálunk "rossz" a közlekedés, kint vagyok Athénban jelenleg, a városban úgy mennek a motorosok mint a rakéta, sajnos egy balesetet is láttunk:(srác megúszta, de folyt a piros a fejéből)
Rengeteg a motoros, besza, hogy itt nemközelező a bukó használata, kész kamikaze a városi közlekedés. Rengeteg van: robiból, TDM900, XT600, Transalp és persze BMW is akad szép számmal:)
Konkrétan a japán belpiacos Honda CBX Custom motorom eredeti japán nyelvű service manualjában voltak tól-ig nyomatékértékek. Egyszer feltöltöm majd valahová és belinkelem ha érdekel.
Én egy klingerit lapon vágtam akkora lyukat mint a melegítendő csavar.Ezzel le lehet árnyékolni hogy, a hőlégfúvó mást is túlmelegítsen.Igaz a klingerit is füstölt a hőtől,de a festés (szinterezés) nem látta kárát a melegítésnek.
Ez konkrétan érdekelne, mert még ilyennel soha sehol nem találkoztam, a Japán motoroknál meg főleg, hogy egy adott kötőelemet húzz meg 28-38 Nm-el. Valamit félre értelmezhettél. Természetesen én is tévedhetek, de érdekel.
Tedd fel konkrétan milyen kötőelem meghúzása volt ez, milyen típuson és megnézzük.
A könyv 120 fokot ír, de tapasztalatom szerint azt a festés már nem bírja ki. 80 körül volt, mikor engedett. Észre lehet venni, mert eleinte meg se mozdul, és mikor fellazul, olyan, mintha sűrű zsírban forogna.
Persze nekem is sikerült megbarnítani kicsit a festést :((
Melegítés nélkül nem érdemes próbálkozni - persze kijön a csavar úgy is, de a menettel 1ütt :((
A KingTony elég jó otthonra. És a nyomaték skálát lehet otthon is ellenőrizni: kis találékonyság kell hozzá, meg 5. oszt. fizika ismeret :D
Ha nem is Aldi, de unix-ban van két irányú king tony 1/4"-os, 5-25-ös kulcs tizenpárezerért. Házibarkácsba motorkerékpárhoz, meg izzítógyertyákhoz tökéletes.
Azok a kulcsok csak a középső mérési tartományukban közelítik valamennyire a kért nyomatékot. A két szélen elég durván csalhatnak. Pláne kicsi nyomatékok környékén.
A 7 Nm nincs benne a működési tartományában, ahhoz másik szerszám kell természetesen. :-) De szerintem a motor futómű csavarjaihoz ez is jobb mint a "kézzel, érzésre". Azt hiszem amúgy, hogy +/- 5% a beállítási pontossága, az meg azért a durvább dolgokhoz bőven elég. Az előírt menetrögzítő használatával persze. Anno a kis Hondámon a szervizkönyv eleve tartományokat adott meg: pl. 28-38 Nm az adott csavarra, ezt azért szerintem meg lehet közölni vele.
Amióta az Aldiban meg a Lidl-ben évente kétszer fillérekért beszerezhető, igenis elvárható - hogy azoknál, akik saját kezűleg hozzá mernek nyúlni a méregdrága motorjukhoz - legyen.
Valóban, USA-ban addig meg se nyikkan a töltőállomás, amig vagy kp-ben le nem perkál az ember egy fedezeti összeget, vagy lehúznak egy hitelkártyát. Az OTPs MC-t pár helyen nem fogadták el, merthogy az csak betéti kártya, ezért maradt a kp.
De hol reklamálsz? Mikor nálam gond volt, a bank azonnal zavart a kút gazdájához. Ezt egy több napos túrán, mikor már pár száz kilométerre vagy a tankolás helyszínétől, nem tudsz egy telószámot (ha éppen nincs rajta a blokkon), arról nem is beszélve, hogy nem egyszerű külföldön, idegen nyelven, húzós roomingdíjért reklamálni - és olyasmivel töltöd a dárga időd, ami a legkevéssé hasonlít arra, amiért úton vagy.
Ha lehet, külföldön kerülöm az ilyen helyeket. Itthon nincs gondom vele, hacsak az nem, hogy lassabb így tankolni, mint pénztáros kútnál, főleg, ha olyan keveredik eléd, aki még nem ismeri az adott rendszert. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Az Auchannál rendszeresen néztem, ki végez hamarabb; én az automatánál, vagy az, aki a pénztáros oszlophoz áll. Nem volt lényeges különbség.
De egy német terméknek francia nevet?! Persze tudom, a szépségipar nyelve a francia, de ez olyan, mint a Valeo önindító a BMW-ben - persze, hogy ugratják egymást DDD.
Sokáig gondolkoztam - sőt, még most is -, hogy szerzek egy régi, kézipumpás kútoszlopot a garázsomba - amíg még lehet. Később már csak a konnektor marad, de az amúgy is van :-)
Egyetlen egyszer volt nálam olyan, hogy homok került a gépezetben. kétszer egymás után zárolta az összeget, másnap ellenőriztem, hogy reklamálok, ha kétszer le is vonták, de nem vonták...
Én már vagy tíz éve 90%-ban csak automata kúton tankolok. csak akkor megyek máshova, ha keréknyomást ellenörzök, az ugyanis nincs a személyzet nélküli helyeken (többnyire)
Csak tudod mennyi fér a tankba, hisz nem feneketlen. Beadsz egy akkora összeget, ami belefér ha üres. Ha nem tankolod addig, akkor is csak annyit fizetsz, amennyit beletankoltál.
Azon a képen ahol a Zilbe 86-ost tankolnak pont azt néztem, hogy mennyi lehetett a benzin ára. Erre most a Volkswagen kiadott egy parfümöt Mémoire de Pétrole néven.
Tényleg itt tartunk?* Ettöl kicsit szomorú lettem.
Valamelyik poéngyáros - talán Nagy Bandó - még be is vette egyik magánszámába a fürdőkádas változatot; a kedves mama volt a főbűnös, mert leengedte a kádnyi szupert, azt gondolván, koszos fürdővíz.
Azért voltak szépek, mert fiatalok voltunk és mert elmúlt. Leginkább a fiatalságomat hoznám vissza abból az időből, mert attól tartok, ma valahogy mégis csak jobb az élet, több a lehetőség, mint akkoriban.
Ne legyél már ilyen Csacsi:)) Ezzel mindenki tisztában van :)))
Úgy vagyok vele, hogyha 10 ember ferde szemmel néz ezért rám, de legalább 1 jót derül a firkálásaimon, akkor megérte, mert a jó hangulat egy igazi kincs :)))
Emlékeztek mikor még a kútkezelőnél kellett fizetni a kútoszlopnál?A kertésznadrágja mellső zsebében volt a váltópénz,néha egész nagy köteg.Talán még blokkot sem kaptunk.
Egyébként Vecsésen is találkoztam egy automatával, ott csupán egy terminál volt az emlékeim szerint 4 oszlophoz. Fel is sorakoztak páran mögöttem, mire sikerült mindent bepötyögnöm (összeg, oszlop, kp/kártya, pin, kérek/nem kérek ÁFA-st, stb.). Sajnos ezek az automaták nem mindig ugyan azon logika mentén gondolkodnak, mint a vevők :-)
Franciáknál nem tudtunk kártyás oszlopnál tankolni, és a másik oszlopnál álló német sem - csak francia kártyát fogadott el, és ezt természetesen csak franciául tudta kiírni. Egy helyi kiscsaj tudott angolul, és feltárta előttünk a valót...
Az osztrákoknál én is szívszélütést kaptam a 100€-s zárolástól, de a "felvigyázó" elmagyarázta, mi a szitu (merthogy kiírva nem volt sehol). Azért nem vagyok nyugodt, mikor külföldiában csak úgy zárolnak egy százast a kártyámról. És ha homokszem kerül a rendszerbe, hol, mikor, kinél reklamálok?
Auchan automata kút: na ezt rendszeresen használtuk, mígnem egyszer csak hajnali 1/2-kor jött az sms, hogy másodszorra is levonták a két nappal korábbi tankolást. Kb 2 hét múlva sikerült visszaszerezni a lóvét - a bank és az Auchan között pattogtam az elején.
Ráadásul itthon csak olyan automatával találkoztam, aminél előre meg kell adni a tankolni kívánt mennyiség árát. Állítólag nincs gond, ha nem fér bele a nyál a tankba, azt visszajátssza a cég, de még soha nem mertem kipróbálni...
Állítólag az USA-ban is előre fizet a mókus, és csak utána indul a szivattyú - legalábbis sok helyen.
Az osztrák is ilyen volt, az 130 jurót különített el. Először meg is lepett, mit akar ez 110 liternyi benzinnel, de aztán kibogoztam (németül is kb. annyit tudok, mint olaszul :D)
Beàllsz az egyik oszlophoz és odasétàlsz a terminàlhoz.
1. Berakod a kàrtyàd, aztàn kivàlasztod a fizetöterminàlon, hogy melyik oszlopon akarsz tankolni.
2. Kivàlasztod az üzemanyag fajtàt.
3. Beütöd a pinkodod aztàn kiveszed a kàrtyàd.
4. Tankolsz.
5. Ha kell szàmla, visszamész a terminàlhoz, beütöd az oszlop szàmàt és jön a szàmla.
Nagyjàbol ennyi, több idö leirni, mint maga a folyamat.
A kàrtya behelyezésekor a rendszer zàrol 100 eurot, ezt a keretet tudod "eltankolni". A tranzakcio végén a tankolt összeget veszi le a cég a zàrolt összegböl, a maradékot maximum egy oràn belül felszabaditja.
Hát, ha statisztikailag nézzük, hogy a Magyarországon futó (sztem) több ezer boxerből hány nyüzsög itt, akkor az elenyésző darabszámú F800-as nem fog vinni egy külön totyikot - de ne legyen igazam.
"Egyszerü, gyors, biztonsàgos." - annyira, hogy nyáron valahol Olaszországban, 7végén nem is tudtunk tankolni róla :((
Eleve, mire megfejtettük, hogy műxik (csak 1 kártya/pénz fogadó hely volt a kb. 8 állásra, ki kellett jelölni, melyik helyen állsz, nehezítve, hogy olaszul volt) A kártyánkat nem fogadta el, igaz, rá volt írva, hogy "no credit card" - de egyik sem az volt :((
Bankjegyünk nem sok volt, meg nem tudtunk volna kerek 5-10-20 juróért tankolni.
Továbbálltunk.
A következő is olyan volt, aztán a 3. kicsit más, és az ment. Szóval jót xoptunk.
Pár hete az osztrákoknál is ilyen találtunk, az működött rendesen.
Nyitottam egy BMW F800 tipusnak egy külön topikot.Remélem még haszna is lehet,egymásnak segíteni és tapasztalatok átadására.Rengeteg külföldi fórum foglalkozik f800-al de itthon nem sok mindent találni róla,ezért készült hátha...
Szerintem rövid uton okafogyottà lehetne tenni a kérdést, ha Magyarorszàgon is elterjednének végre a fizetökàrtyàs oszlopok (az alàbbi képen a két kutoszlop között làthato a terminàl).
nem is emlékszem rá, h ilyen rossz arcod lenne. ;) engem még sosem "rohantak" le, pedig csak idén tankoltam legalább 70x motorba és 50-es robogóba (utóbbiba kb 2x annyiszor).
agip vagy jet kút lehetett.
lehet, h azért nem zaklatnak, mert a szemébe nézek és köszönök a kutasnak, mikor megállok?
Én már tapasztaltam többször is, hogy amint begurultam a kútra, a "posztos" kutas máris megindult felém, majd mikor látta, hogy kivetkőzök, nyugisan irányt váltva elporoszkált. Ebből feltételezem, hogy nem a tankolásban akart segíteni... Motoros tankoláskor még sosem kérdezték meg tőlem, hogy segítsen-e megtankolni - igaz, nem is hagynám.
Egyébként benzinkúton is találkoztam már "bukósisakban tankolni tilos" felirattal, vagy piktogrammal.
A másik, amiért leveszem a kupakot: a sisak levétele valahol egy udvariassági forma is; éppen úgy, mint ha bemegy az ember egy helyiségbe, akkor leveszi a kalapját, sapkáját.
Nyilván a sisak más, mint egy sapi, főleg mint egy kalap, nekem is kényelmetlen szerencsétlenkedni egy kézzel (másikban lóg a kupak, hónom alatt a kesztyű), de tartom magam a dologhoz.
Nekem is eszembe jutott már nem egyszer, hogy a szarháziak miatt szopnak a többiek, de ez van, én nem akarok izmozni emiatt.
Egyébként egyetlen alkalomalommal előfordult egy ma már nálunk nem prosperáló kúthálózatnál (már nem emlékszem melyik volt, de sárga volt az alapszíne), hogy közölték, forduljak meg a mocival, hogy a shop épületén lévő kamera lássa a rendszámot. Mivel nem arról volt a behajtás, így közöltem velük, ez nem fog menni. Addig pedig nem tankolok, mert ha lelépek, akkor ők zsebből fizetnek, a múltkor is lelépett egy robeszos, ők nem fizetnek helyettem is. Mondtam, hogy egyrészt nem tervezek lelépni, ha nem tűnt volna fel, sztenderen a gép, levéve a sisak, az utasom is leszállt, levette a kesztyűt, sisakot, nem fogunk hipp-hopp felpattanni és elporolni, másrészt a kút üzemeltetője gondolkodjon, hogy hova szerelteti a kameráit, ha már egyszer kötött a forgalom iránya a kútján, harmadrészt a robeszon nincs rendszám, gondolom azt is megfordíttatták, negyedrészt induláskor nem akarok még egyszer forgolódni... Ott van hátul a rendszám, olvassa le, vagy álljon végig ott. Mivel végül nem fordítottam meg a gépet, és ezért letiltották az oszlopot, így bevonultam, elkértem a Vásárlók Könyvét, belefirkáltam a dolgot, és máshol tankoltam. Hogy volt-e hozadéka a dolognak, azt nem tudom, de vélhetően nem. Többet ott nem tankoltam - nyilván nem az én pénzem hiányzott nekik a szép jövőhöz, de erre a cirkuszra nincs szükségem.
ki így, ki úgy. én a motorozást szeretem minél több motorozással tölteni, nem pedig benzinkúton való tököléssel. éppen ezért minimalizálom a kúton töltött időt és nem veszem le a sisakom. talán 2x szóltak, akkor levettem. nem szeretem levenni, mert idő, mert maszkot hordok, mert kézben tartani kényelmetlen, mert nem tudom hova rakni (dobozomba sosem fér el), mert amelyik országban egyesek meglépnek a kútról, ott a sisakot is ellophatják. vagy lelökhetik a motorról és senki nem fogja megtéríteni a káromat. marad a fejemen, hacsak nem iszom egy üccsit nyári melegben, vagy nem szólnak, h vegyem le. elszomorít a tudat, h pár piti tolvaj miatt a többség szopik. és ugye ez nem csak a tankolásokra igaz. :( én ehhez -ha egy mód van rá- nem asszisztálok.
Köztünk legyen mondva, de ez a videó szánalmas minőségű, szinte alkalmatlan az azonosításra.
Manapság már az 50 rugóért vett 4 kamerás szett is szebbet rögzít :((
kéne erre költeni kicsit... talán még visszatartó ereje is lenne.
Évekig szereltem ilyen kamera rendszereket, és tudom, hogy a leendő "filmsztárok" bizony előre felmérik, mire számíthatnak - és ha profi felszerelést látnak, talán másutt próbálkoznak.
"Én minden tankolásnál középsztenderre húzom a gépet" - én is mert másképp nem áll meg :)) oldalsztenyón meg nem tudom tele tölteni :DDD
"leveszem a felnyitható sisakot" - én is, mert örülök, hogy kibújhatok belőle pár percre :))
Engem (gondolom) még nem gyanúsítottak meg ilyesmivel - leveszek sisakot, kesztyűt, nyakvédőt, sokszor még a dzsekit is, mindent szétpakolok különböző vízszintes felületekre, és elkezdek bogarakat mosni :D
Szoktam is látni, hogy aggódva pislognak amikor behúzok motorral a kútra (robogóval meg pláne). Úgyhogy én is mindig látványosan letáborozok. Középtámasz, sisak levesz, doboz kinyit. (letérdel a szent olajszint- ellenőrzéshez)
Amikor mi Szerbiában motoroztunk 10-15 motorral, az egyik benzinkúton el akartak minket zavarni, mert biztos majd nem fizetjük ki a tankolást. Igencsak pislogtak, mikor a túravezetőnk rendesen leba... őőő letolta őket szerbül (helyi volt).
Az a tragikus, hogy a világ tele van ilyen aljanéppel, akik nem a tehetségükkel, eszükkel, vagy szorgalmukkal jutnak előbbre, hanem azzal, hogy másoknak okoznak kárt - ami jelen esetben "csupán" anyagi, de mondjuk egy nehezen összeszedett pénzből, sok év várakozás után megvett tárgy (legyen az autó, motor, hi-fi, munkaeszköz, stb.) sokszor még komoly lelki teher is annak, akitől loptak.
A visszatartó erő pedig szánalmas mértékű, de még az ellen is ők perelhetnek Strasbourgban, pl. hogy szűk a cella - ráadásul van, aki meg is ítéli nekik ezért a nagy pénzt!!! Én minden tankolásnál középsztenderre húzom a gépet, és leveszem a felnyitható sisakot, jelezve ezzel, hogy nem tervezek meglépni.
Sziasztok! Ha esetleg van egy "kedves" S1000RR-es ismerősötök akinek ilyen sisakja van, akkor szóljatok neki, hogy fáradjon vissza Szentendrére fizetni.
Kösssssz!Tudom mi a két kerék és a négy kerék között a különbség.De-hát sokat segítettél,komolyan gondoltad mit írtál,csak az a baj.Gondolom van itt a két kerekesek között nálad sokkal "okosabb"talán magasabb eco-val is rendelkeznek,ezért nem is hülyékednek,egyszerűen:segíteni próbálnak.Válaszolok fel-tett kérdésemre,hátha valaki még hasznát veszi:igen jó rá,nem ér bele semmibe.DE.....
Sziasztok!Tudtok segíteni abban a kérdésben,hogy a nyári gumi garnitúrát télire cserélem,de ami felni van a kocsin annak et-mérete:44.amit felszeretnénk rakni az et:47.Azt tudom,hogy beljebb kerül 3mm-a felni,reményeim szerint nem fog elérni semmit.A gép 1-es BMW.205/55/16 mindkét garnitúra,gyári felnikkel. Ha valaki tud infót,azt nagyon szépen meg köszönnénk.Használ valaki ebben a méretben így?
Lemaradt a :) vagy legalább egy kép, Te hogyan ragasztod meg a motort.
Molnar_Nobby:
Nem szaladok egyből a BMW-hez/szerelőhöz ha egy filléres gumisapka kellene a motorhoz. Bár, lehet ezúttal nem úszom meg.
Az ablaktörlőhöz a szilikont Kínából rendelem, töredék áron (szólj ha %-ot is írjak :) ). Biztos csak szerencsém volt eddig, mert nem hangosabb, nem töröl csúnyábban és annyi időt simán bír mint a márkás. Neked nem ajánlom, mert a Skodádon a spéci üveggel nem kompatibilis, kb 3 perced is elmehet vele míg felszereld, sőt még kezet is kell mosni utána. :P
Az indexről:
Még szét kell szednem, de gyanítom, hogy az 1-es és a 6-os is eltört. Bontottért hol érdemes kulcsolni? Tennék vele egy próbát a ragasztás J vagy a Wallis előtt.
Milyen viszkozitasu olajat rakjak az 1150-be, ha telen is megyek vele? Szuperkimelonek :) egy castrol power 1 10w-50? Az nem zavar, ha jobban csipegeti, ha attol nem lesz baja. 5000-kent cserelem amugy, nyarra mast kap.
Hol lehet olyan gumisapkát kapni, ami a szívótorok alján, a szinkroteszter csatlakozójával kompatibilis? Sajnos az eddigi autósboltos cseredarabok nem váltak be, de lehet hogy csak rossz helyen keresgéltem.
1100gs-hez keresek még első indexlámpát. A burkolat lényegtelen, a nyaka törött el.
Sziasztok, segítséget kérek, ha valaki tudna ilyet... Egy BMW K 75-ös géphez keresek hátsó rugós tagot. Lehet használt is, nem baj, de hiába keresgetek a neten, nem tudom hol taláhatnék rá. Az előző tulaj zsebcirkáló volt, és kicserélte egy rövidebbre, nekem viszont azt már nem adta ide - igaz nem is kértem tőle. Tudja valaki, hol találok ilyet? Köszönettel...
Az MT01 nekem is mindig teccett, de csak mert impozáns - műszaki szemmel vagy motorozhatóság szempontjából nem. Talán, ha majd öreg leszek... addig úgysem élek, hogy egy chopper-be beleöregedjek, de talán a pucsitós sportmotort elhagyom valamikor :))
Nem feszegette, elérte. A videón többx hallik, hogy leér valami, ami nem a gumi, szóval tovább dönteni nem lehet. Egy-két háccsó megcsúszás is csak azért volt, mert felfeküdt a vas, nem a gumi vesztette el a tapadást.
Jó dolog tehát az a chopper, kicsit emelt lábtartóval, alacsonyabb csutka kormánnyal meg puha sportgumival egész jót lehetne vele motorozni :DDD
Szerintem mindenki látta, hogy a sportmotor csak követő üzemmodban van, ettől függetlenül azért sok már nem volt a chopperben.. A cikk mondjuk kicsit próbál tulozni szokás szerint.
Nekem az a szuper vèdőruha tetszik amit a srác viselt, én is akarok egy ilyen fekete polót! 😀
Azért figyuzzatok már a hondás km órájára is. Elég punnyadt tempót ment a chopperes, bár belátom, hogy a vashoz képest feszegette a határait. De egy normális pilótával a honda szarrá alázta volna pillanatok alatt.
"...Indulj el vele akkor el kell aludjon a lampa. Ha elindulas utan par meterel ( legalabb 10 km/h sebesseget meg kell haladni) nem alszik el akkor lehet tovabb keresgelni a hibat."
Teljesen igaz amit bmwrider írt, én annyit tennék hozzá, hogy ABS hibával legjobb egy olyan szakihoz benézni akinek van hibaolvasó kézi készüléke. Sajnos én nem rég cseréltettem a fent említett kütyüt, nem ócó dolog.